Novosti iz svijeta

Air New Zealand pokreće letove iz Aucklanda za New York JFK od 17.9, koja će se operirati tri puta tjedno. Linija će biti 4. najduža na svijetu. Letovi će se obavljati sa Boeingom 787-9. Ovime je Air New Zealand preduhitrio Qantas koji više ne leti prema New Yorku (prije je letio Sydney-Los Angeles-New York).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air New Zealand

EasyJet se pridružio Britishu, Virgin Atlanticu, Jet2 i TUI-u u ukidanju nošenja maski na svojim letovima. Putnici više neće morati nositi maske, ali će ih morati staviti kada slijeću na aerodroma i u države koje još traže nošenje maski.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Moldavija je djelomično otvorila svoj zračni prostor od 22.3. kako bi omogućila operacije iz aerodroma Chisinau. Otvoren je koridor zapadno od aerodroma prema Rumunjskoj. Ostatak moldavijskog zračnog prostora ostaje zatvoren radi rata u Ukrajini.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Moldova

KLM planira operirati 96 europskih i 71 interkontinentalnu liniju tijekom ljeta ove godine. Kompanija će imati kapacitete vrlo bliske onima iz 2019, a ukupan broj ponuđenih sjedala će biti 16 milijuna.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: KLM

Njemačka CAA je suspendirala operacije CargoLogic Germany, kompanije u vlasništvu Volga-Dnepr Grupe. Vlasnik CargoLogic Germany je CargoLogicAir koji je operirao u Velikoj Britaniji i koji je također prizemljen.

Ruski turisti koji će putovati u Tursku i Egipat gdje još mogu na godišnji odmor sada će plaćati duplo veće cijene. Uz to ruski državljani imaju problema u nabavi deviza za putovanja obzirom na limite koje je Rusija propisala, a turski i egipatski turoperatori inzistiraju da se plaća u EUR i USD pošto je rublja ozbiljno devalvirala.

Ruski ministar za transport je izjavio da samo 29 kompanija leti za Rusiju u ovom momentu. 20% radnika na Moskvi Sheremetyevo je dobilo otkaz radi nedostatka međunarodnih letova. Aerodrom je zatvorio četiri međunarodna terminala.

Ruske kompanije planiraju letjeti međunarodne letove sa SSJ-100. Kako avion ima malen dolet ostaje tek nekoliko linija koje mogu letjeti.

Nakon SkyUp-a i Ukraine International nudi svoje avione koji su izvan Ukrajine za charter letova i wetlease, te za humanitarne letove. Ukraine International neće letjeti za kompanije koje lete u Rusiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Moskva Sheremetyevo

Flybe kreće sa letovima 13.4. iz svoje dvije baze u Birminghamu i Belfastu. Kompanija će prvo otvoriti liniju Birmingham-Belfast koja će operirati 4 puta dnevno. Potom će otvoriti još 22 linije do kraja VIII. mjeseca. Dobar dio linija će letjeti prema Amsterdamu i London Heathrowu. Za Heathrow će letjeti iz Belfasta, Leedsa i Amsterdama. Za Amsterdam će letjeti iz Birminghama, East Midlandsa, Belfasta i London LHR. Od inozemnih linija letjet će još iz Birminghama za Avignon i Brest, kao i iz Southemptona za Avignon i Toulon. Ostale linije su domaće.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flybe

Long-haul LCC Singapore Ailrinesa Scoot je pokrenuo letova iz Singapura za London Gatwick. Letovi će se operirati dva puta tjedno, svakog utorka i nedjelje sa Boeingom 787-8. Letovi četvrtkom će se dodati 5.5. Kompanija u Europi već leti za Berlin i Atenu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Scoot

Air Canada je objavila definitivnu narudžbu za 26 Airbusa A321XLR. Avioni će dolaziti od 2024. do 2027. Njihovi avioni će imati konfiguraciju od samo 182 putnika, od čega će 14 biti u business klasi sa krevetima. Ovim avionima kompanija će pokrenuti niz linija koje imaju manje putnika prema Europi i Latinskoj Americi.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Canada

Aerodrom Manchester je zamolio vatrogasce da pomognu u istovaru prtljage obzirom da ima problema sa manjkom zaposlenih. Prema nekim izvorima vatrogasci su odbili pomoći sa prtljagom. London Heathrow je objavio da planira zaposliti 12.000 ljudi da može pokriti sve operacije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Manchester

Srušio se avion Boeing 737-800 China Eastern Airlinesa (MU5735) pri čemu je poginulo 133 osoba, a od čega je bilo 9 članova posade. Avion je bio star samo 6,8 godina. Avion se srušio na jugu kine kod grada Wuzhou. Avion se srušio doslovce kao kamen, u manje od dvije i pol minute pao je sa 9000 metara na 2000 metara.  Postoje snimke u kojima avion doslovce vertikalno pada. Upravo stoga se smatra ili da je na letu bila bomba ili da se radi o ogromnom kvaru na avionu. Na mjestu nesreće je 1000 vatrogasaca i 100 policajaca.

China Eastern je 8. kompanija po broju putnika na svijetu, te 2. najveća kompanija u Kini. Kompanija u floti ima 601 aviona i 112 naručenih. Nakon pada kompanija je prizemljila svih 106 Boeinga 737-800. U Kini još 30 ostalih kompanija operira 1088 B737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (China Eastern)

IAG i Globalia su postigli sporazum po kome će IAG dati 100 milijuna EUR pozajmice Air Europi koja se može pretvoriti u 20% vlasništva kompanije. Ovo znači da je procijenjena vrijednost kompanije i dalje 500 milijuna EUR, cifra koja se iznosila tijekom Covida-19, a koja je bila pola manja nego prije Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IAG

Emirates će pokrenuti svoju sekundarnu cargo bazu sa Dubai World Central Aerodroma od 26.3. koju je ukinuo radi Covida-19 i sve operacije prebacio na Dubai International. Sada će sa Dubai Internationala ići samo putnički letovi, te cargo u prtljažnicima aviona, a cargo avioni će ići sa Dubai World Centrala. Emirates Sky Cargo će imati 47 cargo linija iz ovog aerodroma dok će China Airlines Cargo imati 7 linija, a Turkish Cargo jednu liniju. Sa aerodroma ima i 27 sezonskih charter linija četiri prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Frankfurt će ponovo danas (utorak) biti zatvoren radi štrajka radnika sigurnosti. Ovo je već drugi utorak kada će aerodrom biti zatvoren. Kompanija je najavila da će imati 85% putnika iz 2019. no ovi štrajkovi tome sigurno neće pomoći.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Islandski startup Niceair, o kome smo već pisali, objavio je prve linije i Akureyri Aerodroma (Sjever Islanda) i to za Copenhagen (dva puta tjedno, od 2.6.), London Stansted (tri put tjedno od 3.6.) i Tenerife South (jednom tjedno od 8.6.).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Niceair

Rusija je ukinula Covid-ograničenja za letovie prema Azerbajđanu, Armeniji, Kazahstanu, Kirgistanu, Tajikistanu, Turkmeniji, Uzbekistanu i Iranu. Aerflot će stoga krenuti sa letovima iz Moskve SVO prema Bishkeku i Oshu.

AirBridge Cargo i Atran, dvije kompanije u vlasništvu Volga-Dnepr Grupe su prekinule sve operacije radi sankcija Zapadnih zemalja. Kompanije su prizemljile svih 24 svoja aviona.

Ruska kompanija Royal Flight je prava kompanija koja je podlegla sankcijama i prekinula sve operacije. Kompanija je imala 15 aviona od čega 6 širokotrupaca.

Moskva SVO je zatvorila svoja dva terminala za međunarodni promet, obzirom da su Aeroflot i druge ruske kompanije prekinule sve međunarodne letove, a broj stranih kompanija koji lete za Rusiju svakim danom rapidno opada.

EASA je ukinula certifikate za Supertjet SSJ-100, Tupolev Tu204, Beriev Be-103, Kaman Ka-32A. Isto će utjecati i na prograd projekta Irkut MC-21, Il-114-300 i rusko-kineskog projekta CR929. U ovom momentu 119 SSJ-100 je aktivno i 44 neaktivno.

U ovom momentu za Rusiju se operiraju letovi iz samo 20 zemalja svijeta i to: Srbija, Turska, Alžir, Armenija, Bahrain, Bjelorusija, Izrael, Indija, Iran, Kazahstan, Kirgistan, Maroko, Mongolija, Sirija, Tađikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Venecuela, Qatar i UAE.

Finnair ponovo leti za Tokyo preko Sjevernog Pola, kako je liniju letio i prije puno godina, a zbog zaobilaženja ruskog zračnog prostora.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirBridge Cargo

British Airways je imao kaos sa prtljagom ovaj vikend. Stotine putnika su čekali prtljagu satima da bi im na koncu rekli da prtljagu neće dobiti isti dan. Kada je kompanija imala isti problem u II. mjesecu neki putnici su čekali i tjedan dana da dobiju prtljagu. Ovo se desilo radi manjka ground osoblja. Iz istog razloga niz aviona je čekao na apronu bez usluge, te ozbiljno kasnio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Zbog rata Rusije i Ukrajine prodaja u aviokompanijama svijeta je pala za 8%, a Europe za 14%. Ipak Europa u ovom momentu ima 71% sjedala spram 2019. Promet je pao za samo 0,5 postotnih bodova spram tjedan prije. Rusija je pak pala sa 83% u tjednu prije rata na samo 65% u ovom tjednu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Singapore Airlines je obavio četiri charter leta, dva sa A380 i dva sa A350-900 između Los Angelesa i Barcelona u jednom danu. Kompanija nije htjela otkriti za koga su charteri letjeli, ali trošak istih je bio ekstremno visok.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Singapore

Volotea u 2022. planira prevesti 9,5 milijuna putnika, što je povećanje od 32% spram 2019. godine (kada su imali 7,6 milijuna putnika). Kompanija pokreće 45 novih linija, te otvara dvije nove baze u Francuskoj. Kompanija će ostvariti 70.000 letova, dok je 2019. imala tek 58.000.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volotea

Na novootvorenom Terminalu 2 Berlin Brandenburg aerodroma prvenstveno će operirati Ryanair koji je prije operirao sa Terminala 5. Ryanair ima 17,9% udjela u Berlinu, što je manje od easyJeta koji ima 25,1%, no više od 13,1% koje ima Eurowings i 10,4% koje ima Lufthansa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Berlin Brandenburg

Aeromexico je izašlo iz predstečajne zaštite nakon što je 20 mjeseci bilo u zaštiti. Kompanija je pronašla investitore za čak 5 milijardi USD u idućih pet godina. Kompanija će 3,7 milijardi USD iznaći kroz pozajmice, DIP financiranje i dokapitalizaciju. Vrijednost kompanije je sada oko 2,5 milijardi USD. U ovom momentu kompanija operira na 84 domaće i inozemne linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeromexico

China Airlines je objavila profit od 320,6 milijuna USD u 2021. godini. Prihodi kompanije su porasli za 20,5%, dok su se rashodi povećali za samo 10%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: China Airlines

Flybe će u utorak 22.3. objaviti prve linije i krenuti sa prodajom karata. Kompanija će u početku letjeti iz Birminghama i Belfasta. Kompanija u floti ima tri Dash 8-400 i planira ih imati 32 u floti.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Flybe

Najveće zračne luke Bliskog Istoka

 1. 86,4 Dubai
 2. 41,2 Jeddah
 3. 38,8 Doha
 4. 26,0 Riyadh
 5. 24,8 Tel Aviv
 6. 22,0 Abu Dhabi
 7. 15,7 Kuwait
 8. 13,6 Sharjah
 9. 10,8 Dammam
 10. 8,9 Amman

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Monika Klobučar (Dubai)

KLM i Transavia od 23.3. odbacuju pravilo nošenja maski na svojim letovima. Stoga putnici više neće imati ovu obvezu. Maske su do sada odbacili SAS, Norwegian, British, Virgin Atantic, TUI i Jet2.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

San Francisko aerodrom je pokrenuo program Wag Bridge. U programu je 20 pasa, jedna svinjica i jedan 6 kg težak zec. Životinje služe da se putnici sa njima igraju, da ih maze i da smanje stres.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: San Francisko Aerodrom

Volotea će ove godine dodati još šest Airbusa A320, čime će kompanija imati više kapaciteta nego prije Covida-19, 2019. godine. Kompanija trenutno u floti ima 20 A319 i 16 A320. Kompanija je do početka prošle godine operirala Boeinge 717.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Švicarski Helvetic je otvorio program zapošljavanja sezonskih radnika. Program zapošljava radnike koji imaju zimske poslove poput učitelja skijanja ili radnicima na ski liftovima, a koji će tijekom ljeta raditi za kompaniju, kada ima ogromno povećanje obveza.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Helvetic

Najveće zračne luke Argentine 2019. su bile:

 1. 12,7 milijuna putnika Buenos Aires Ministro Pistorini
 2. 12,3 Buenos Aires Jorge Newbery
 3. 3,5 Cordoba
 4. 2,3 Mendoza
 5. 1,9 Bariloche
 6. 1,8 Buenos Aires El Palomar
 7. 1,6 Puerto Iguazu
 8. 1,4 Salta
 9. 1,2 Neuquen
 10. 1,0 Tucuman

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerolineas Argentinas

Nova LCC long-haul kompanija Norse Atlantic Airways je prolongirala letove za SAD zbog rata u Ukrajini, visoke cijene goriva i manjeg potencijalnog broja putnika. Letovi će sada početi od sredine 2022. Kompanija će letjeti sa Boeinzima 787-8 i 787-9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.