Novosti iz svijeta

U X. mjesecu broj putnika u Europi je bio na 87%. Od toga su EU aerodromi ostvarili 88%, a nonEU aerodromi 84%. Cargo je u Europi pao za 2% u uspoređujući sa 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus

United otvara prvu bazu nakon dva desetljeća. I to ne jednu nego tri: u Las Vegasu, Orlandu i Tampi. Kompanija u ovom momentu ima 9 baza.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

Norse Atlantic će pokrenuti letove na liniji Paris CDG-New York JFK od 26.3.2023. Linija će se operirati svakodnevno sa Boeingom 787. Kompanija već leti za JFK iz Osla, London Gatwicka i Berlina. JetBlue je nedavno objavio da će krenuti letjeti na istoj liniji. Na liniji u ovom momentu leti čak 6 kompanija, što znači da će ih iduće godine biti 8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Wizz Air je zadnji LCC koji nije imao konektirane letove. No i ovo se sada mijenja. Kompanija nudi uslugu Mix & Match, gdje putni može kupiti dva leta koji se međusobno konektiraju. No, treba naglasiti da putnik ipak kupuje dvije odvojene karte. Za sada je ovaj projekt u testnoj fazi.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

EasyJet je objavio 203 milijuna USD gubitka u fiskalnoj godini koja njima završava u IX. mjesecu (znači za period X/2021-IX/2022). Kompanija je imala prihod od 5,8 milijardi GBP. EasyJet je imao skoro 70 milijuna putnika. EasyJet naglašava da putnici i dalje odlaze na godišnje odmore i putovanja, ali sada im je vrlo važna cijena, stoga će upravo LCC profitirati, dok će legacy carrieri imati bitno manje putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Boeing i dalje ima problema. B777X koji je već četiri puta prolongirao rokove isporuke, prekinuo je testne letove jer ima problema sa motorima GE9X. Testiranja se prekidaju do ljeta 2023, pa se stoga pretpostavlja da će se projekt još jednom prolongirati. Kako je zadnji datum isporuka bio početak 2025. što je kašnjenje od pet godina, istim bi se isti mogao prolongirati na sredinu 2025.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Lufthansa je imala veliku grupu ortodoksnih židova na letu iz New Yorka za Budimpeštu preko Frankfurta. Kako nekoliko pripadnika te grupe koja je brojila 128 putnika, nije htjela nositi zaštitne maske kompanija im je zabranila ulazak u avion na letu Frankfurt-Budimpešta. Ovo je izazvalo žestoke reakcije putnika i tužbu preko odvjetničkog ureda. Stoga je kompanija platila svakom od putnika 21.000 USD kompenzacija, što će je koštati čak 2,6 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Već mjesecima se priča o vrlo vjerojatnom spajanju Air Indije i Vistare u jednu kompaniju. Air India je pregovarala sa 49% vlasnikom Singaporeom oko spajanja i nudila je dionice Singaporeu u Air Indiji. No, sada je službeno. Kompanije će se spojiti. U toj novoj kompaniji Singapore će imati 25,1% vlasništva. Spajanje će se desiti u III. mjesecu 2024.

Tata i Singapore će istovremeno dokapitalizirati Air Indiju kako bi se kompanija mogla širiti. Pretpostavlja se da će Singapore dokapitalizirati kompaniju sa 615 milijuna USD. Zajednička kompanija će sada imati 215 aviona uključujući i LCC Air India Express i AirAsia India koje će se također spojiti u LCC. Konkurentski IndiGo ima 290 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vistara

IATA je zatražila od Islanda i Danske (Icelandic and Danish Air Navigation Service Providers) da razmisli o uvođenju 30% povećanja naknade za prelet. IATA smatra da je ovo monopolističko uvođenje takse i da su trebali konzultirati aviokompanije oko toga. IATA smatra da je ovo povećanje nepošteno. Povećanje kreće od 1.1.2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

U Seattleu je otkazano preko 200 letova radi snijega. Alaska je otkazala 20% svojih letova, a 40% letova je kasnilo. U isto vrijeme na Havajima se otkazuju letovi radi vulkana, koji je eruptirao prvi puta u 38 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

U Wizz Airu dionice imaju slijedeće fizičke osobe:

 • William A. Franke (IndigoPartners) 24.872.562 dionice
 • Jozsef Varadi 1.399.144
 • Stephen L. Johnson 52.750
 • Simon Duffy 7.097
 • Barry Eccleston 5.000 dionica

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

British će povećati broj aviona na London Gatwicku sa sadašnjih 14 na 24 do 28 aviona i pritom poduplati broj operacija i putnika. British to u prvom redu radi jer Heathrow povećava takse sa 30 na 42 GBP po slijetanju. British je tijekom Covida-19 potpuno napustio Gatwick.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British

MSC velika talijansko-švicarska cargo kompanija je odlučila ući u aviocargo business pod imenom MSC Air Cargo. Kompanija je ušla u tal sa Atlas Airom i dobila prvi Boeing 777-200F. Kompanija je htjela sa Lufthansom ući u ITA-u i preko nje zadovoljiti cargo ambicije, no nakon što je Italija u beskraj razvukla pregovore, te odabrala Deltu i Air France-KLM za dalje pregovore, odustala je od utrke, te sama krenula u aviocargo business. Nakon što se Lufthansa vratila u igru MSC je odustao od utrke i posvetio se vlastitoj ekspanziji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MSC

Air India od kada je pod Tata grupom je napravilo ogroman broj odličnih poteza. Sada je napravila još jedan. Iako je kompanija dobila niz aviona i povećala flotu odlučila je smanjiti broj domaćih linija i ukinuti one koje nisu profitabilne. Istovremeno kompanija je pojačala metro-metro linije, tj. linije između najvećih gradova, kao što su Delhi-Mumbai. Istovremeno Air Indija je povećala broj inozemnih i interkontinentalnih linija. Niz ih je obnovila, a pokrenula je i neke nove. Odlične vijesti iz Air Indije dobivamo skoro svaki dan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

17 afričkih zemalja je krenulo u testni Open Skies. Zemlje su: Etiopija, Kenija, Južna Afrika, Kamerun, Cape Verde, Obala Bjelokosti, Gana, Maroko, Mozambik, Namibija, Nigerija, Senegal, Togo, Zambija, Niger i Gabon. Inicijativu je pokrenula Single African Air Transport Market (SAATM) koju je osnovala IATA, a koja za cilj ima da cijela Afrika bude open skies područje. Male afričke kompanije smatraju da ovaj sporazum pogoduje samo velikim igračima, u prvom redu Ethiopianu i Kenya Airwaysu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

Kao što smo najavili kao mogućnost sada se i ostvarilo. Talijanska državna željeznica Ferrovie dello Stato pregovara oko ulaska sa Lufthansom u borbu za ITA-u. Lufthansa bi tako dobila 51% kompanije, Ferrovie dello Stato 29%, a država bi zadržala 20% kompanije. Desili se to stvorit će se izvrsna mogućnost sinergije zračnog prometa (ITA) i željeznice. Ferrovie je bila kandidat za ITA-u i u prvom pozivu za pretvorbu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Airbus ima problema sa nabavljačima za A320obitelj. Najviše problema ima sa motorima jer im dolazi bitno manji broj motora nego je ugovoreno. No, ima problema i sa drugim dijelovima aviona poglavito sa toaletima i galley. Kompanija ima i problema sa manjkom radnika, te štrajkovima. Već ove godine Airbus nije ispunio plan isporuka aviona A320obitelji, a već je najavio i da iste godine neće ispuniti plan, te da će nizu kompanija isporuke morati kasniti.

Uz to neke kompanije moraju držati avione prizemljenima jer ne mogu nabaviti motore i dijelove za motore. Tako, primjerice IndiGo ima prizemljeno čak 10% flote zbog nedostatka dijelova za A320obitelj.

Iste probleme ima i Boeing sa modelom 737MAX. Kompanija je počela skidati motore sa aviona koji nisu isporučeni za Kinu te ih stavljati na avione koji se isporučuju drugim kompanijama. Boeing će u 2023. također imati velikih kašnjenja u isporuci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Zamaaero je više puta najavio da će China Southern Airlines vrlo brzo ući u Oneworld. I upravo je objavljeno da je kompanija u zadnjoj fazi pregovora sa Oneworldom. Naime, kompanija je bila članice SkyTeama, ali je American kupio 5,83% dionica u kompaniji pa je ista prekinula veze sa Deltom, Air France-KLM i drugim kompanijama. Isto je potaklo Deltu da od Americana preuzme LATAM, a to pak da IAG pokrene preuzimanje Air Europe iz joint venturea sa Air France-KLM.

Oneworld je ozbiljno zagrizao za China Southern jer nema kompaniju u Kini, dok je SkyTeam imao Chinu Southern i Chinu Eastern koja je i dalje član alijanse. China Southern ima blisku suradnju sa Britishem, Americanom, Qatarom i Qantasom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Southern

Cathay Pacific je prva kompanija koja je sletjela na novu 3. uzletno-sletnu stazu u Hong Kongu koja se otvorila 25.11. Staza je duga 3800 metara i počela se graditi 2016. godine. Ovo je tek dio širenje Terminala 2, koji će imati novi konkurs, automatsku željeznicu i novu sortirnicu prtljage. Projekt će se dovršiti 2024. i koštat će 18,2 milijardi USD. Projekt se isključivo financira privatnim novcem i država ne sudjeluje u istom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

Kubanski predsjednik Miguel Mario Diaz Canel je posjetio Kinu, Rusiju, Tursku i Alžir sa Conviasinim Airbusom A340-600. Zadnji državni posjet Diaz Canel je imao 2019. u Dublin sa Cubaninim Ilyushin Il-96-300, no ovaj avion sada nema rezervnih dijelova radi sankcija Rusiji pa više ne može letjeti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Conviasa

Američki ULCC Frontier (IndigoParners koji je suvlasnik i Wizz Aira) je ukinuo telefonsku podršku kupcima. Ovime je Frontier najveća kompanija u SAD-u koja nema telefonsku podršku kupcima. Kompanija će komunicirati samo preko e-maila, SMS-a i WhatsAppa. Frontier kaže da će ovako uštedjeti na broju radnika i troškovima.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Frontier

EVA Air će svoja 22 Airbusa A321 izbaciti iz flote i zamijeniti ih za širokotrupce. Kompanija je A321 koristila prvenstveno za letove prema Kini, no kako zbog Covida-19 ovi letovi više nisu mogući (kompanija tvrdi da će tako biti do kraja iduće godine), kompanija je odlučila uskotrupce zamijeniti širokotrupcima. Kompanija u floti ima 64 širokotrupca (A330-200, A330-300, 787-9, 787-10, 777-300ER i 777-200F).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: EVA Air

Turkish je pregovarao sa Embraerom i Airbusom za A220 regionalne avione. No, kompanija je izjavila da prolongira planove za uvođenje regionalnih aviona u flotu. Ogromna šteta, kompanija bi sa ovim avionima mogla otvarati i slabije linije, pa i u našoj regiji poput Tuze, Banja Luke, Niša, Ohrida ili Splita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

 

Terminal 6 na New York JFK se potpuno obnavlja. Cijena obnove će biti 4,2 milijardu USD. Radovi kreću u 1. kvartalu 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: New York JFK

SSJ-100 ima problema sa motorima obzirom da im se više ne isporučuju dijelovi Snecme. Stoga je Sukhoi odlučio upotrijebiti 17 rabljenih motora koje ima i isporučivati potpuno nove avione sa tim rabljenim motorima. Sukhoi tvrdi da su motori u izuzetno dobrom stanju. Prve ovakve avione dobit će Azimuth Airlines. Sukhoi se nada iduće godine certificirati i od 2024. isporučivati SSJ-100 sa potpuno ruskim motorima PD-8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SSJ-100

Talijansko-švicarski megacargo prijevoznik MSC je potpuno odustao od utrke za ITA-u. Lufthansa sada ostaje sama u utrci iako se u kuloarima naveliko priča da će se Talijanske državne željeznice Ferrovie ponovo vratiti u igru zajedno sa Lufthansom. MSC je u međuvremenu ušla u deal za cargo letove sa Atlas Airom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Sud je odbacio tužbu protiv Boeinga i Southwesta vezano uz B737MAX. Privatni tužitelji su tužili kompaniju za konspiraciju oko B737MAX. Tužitelji smatraju da je Southwest forsirao Boeing da izbaci model prebrzo i da falsificira podatke o sigurnosti aviona, kao i nepotrebnosti dodatnih edukacija na simulatorima. Zbog toga je poginulo 346 osoba, a avion je preko 2,5 godina bio prizemljen. Upravo to je bio razlog da je putnicima bio otkazan velik broj letova Southwesta, te da su morali letjeti sa bitno skupljim kompanijama poput Americana, Delte, Uniteda i Alaskana. Sud smatra da tužitelji nisu oštećeni ni psihički, ni financijski, te da nema dokaza kako su imali gubitke na bilo koji način. O tempora o mores.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Southwest

Ryanair je ponovo otvorio baze u Lanzarote i Tenerife Jug na Kanarskim otocima. Letovi kreću od ljeta 2023, tj. 3 godine nakon što su baze zatvorene radi Covida-19. Ryanair će na ova dva aerodroma ukupno bazirati četiri aviona. Kompanija za sada neće otvarati Las Palmas koji je operirao prije Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Airbus A220 ima još jedan problem u nizu problema prošlih godina. Radi nenamjernog uključivanja autopilota prilikom polijetanja skoro su se desile dvije fatalna nesreće pa je FAA iznio naputak pilotima za moguću opasnost. Croatia Airlines od 2024. nabavlja 12 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.