Novosti iz svijeta

Iako IndiGo u ovom momentu ima 80% kapaciteta na domaćim linijama i tek 28% na međunarodnim, kompanija planira 2022. doći na 100% kapaciteta iz 2019. godine. Čak štoviše u 2022. kompanija planira povećati flotu, a od 2023. joj dolaze i A321XLR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Delta je objavila da se planira vratiti u profitabilnost u ljeto 2021. United je pak izjavio da će 2021. biti godina oporavka, te da će se ogromni pomaci vidjeti u drugoj polovici 2021.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Boeing neće isporučivati 737MAX10 do 2023, dakle 3 godina nakon plana. Kompanija je prvi 737MAX10 proizvela 22.11.2019. i ima naručenih 531 ovih aviona. Boeing 737MAX7 će se početi isporučivati krajem 2021, iako se trebao isporučivati prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Swiss je odlučio u II. mjesecu srezati letove iz Geneve. Kompanija nudi samo 13 tjednih letova prema Zurichu i 7 prema Frankfurtu, dok su svi ostali letovi privremeno suspendirani. Kompanija će letjeti tek 10% letova iz 2019. Swiss naglašava da je većina letova iz Geneve point-to-point sustav koji u ovom momentu nije održiv.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

Air Belgium planira do kraja godine imati 6 cargo aviona, te ih operirati sa novootvorene cargo baze u Liegu. Kompanija prva dva cargo aviona dobiva u III. mjesecu i to A330-200F (navodno od Qatara). Liege je baza za ASL (FedEx), CAL, Ethiopean Cargo, Qatar Cargo, a velik broj letova ima AirBridge, te za aerodrom lete još 4 cargo kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Belgium

Vijetnamski LCC Vietjet je objavio profitabilnost u 2020. usprkos pandemiji virusa Covid-19. Profit kompanije u posljednjem kvartalu nakon poreza je bio 11,9 milijuna USD, dok je na razini cijele godine on bio 3 milijuna USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vietjet

Aerodrom Hong Kong je prikupio sredstva za projekt treće paralelne uzletno-sletne staze koja će se graditi dodatnim nasipavanjem umjetnog otoka sjeverno od postojeće dvije staze. Nova uzletno-sletna staza će biti duga 3.800 matara, služit će samo za slijetanja, te će povećati kapacitet aerodroma za 33 slijetanja po satu. Između druge i treće staze napravit će se i novi konkurs sa 47 gateova, te platformom za parkiranje daljnjih 10 aviona. Projekt će koštati 1,3 milijarde USD i biti će dovršen do 2024.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Hong Kong

Singapore je involvirao SilkAir, koja kompanija je prestala postojati kao brend, te će od 4.3. krenuti sa operiranjem Boeinga 737-800 koje je dobio od Silk Aira. Ovo je nova epizoda u Singapore Airlinesu obzirom da kompanija sada operira i uskotrupce, iako je u posljednjih 40 godina ekskluzivno operirala samo širokotrupce. Kompanija će u 737-800 imati 12 sjedala u business klasi konfiguracije 2+2, te 150 sjedala u ekonomskoj klasi (3+3).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

SAS i Apollo, najveći turoperator u Skandinaviji, su potpisali produženje suradnje do 2024. vrijedan 408 milijuna USD. SAS će prevoziti putnike iz 24 destinacije u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj prema 51 destinaciju diljem Europe, uključujući i Hrvatsku.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SAS

Qatar je odlučio podržati akciju „Rewild the Planet“ po kojoj će besplatno prevoziti sve divlje životinje iz nelegalnog zatočeništva u njihovo prirodno divlje okruženje. Više nego hvale vrijedna inicijativa za zaštitu divljeg životinjskog fonda.

Istovremeno Qatar je jučer iz flote izbacio 4 posljednja Airbusa A330-200F i u cargo floti sada ima samo Boeinge 777F i 747-8F. Ove avione Qatar je htio izbaciti još prošle godine, ali ih je zadržao zbog povećane potrebe za cargo letovima tijekom Covida-19 2020 godine. Avioni su stari tek 5 do 6 godina. Qatar u cargo floti ima 24 Boeinga 777F, a još dva trebaju u flotu stići do IV. mjeseca. U floti Qatar ima još dva Boeinga 747F, tj. ukupno 26 aviona, a od IV. mjeseca biti će ih 28.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar Airways

Iako je Francuska objavila da će zabraniti letove za zemlje izvan Europske Unije, ipak se predomislila i isto za sada ipak nije učinila i dozvolila je nastavak letova uz restrikcije dolaznih i odlaznih putnika. Francuska dozvoljava putovanja francuskim državljanima izvan Europske Unije samo u slučaju sprovoda, brige za bolesne osobe, poslovnih putovanja koje se ne mogu odgoditi isl. Francuska će nastaviti pratiti situaciju i eventualno uvesti ovu restrikciju u doglednoj budućnosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Velika Britanija je stavila Ujedinjene Arapske Emirate na crvenu listu što onemogućava putovanje putnicima iz te zemlje u Veliku Britaniju. Zabrana se ne odnosi na građane Velike Britanije i Irske koji će moći doputovati iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Isto će imati ogroman utjecaj na Emirates koji u ovom momentu ima letove prema London Heathrowu, Manchesteru, Birminghamu i Glasgowu, te je 5. kompanija po kapacitetima u Velikoj Britaniji. Značajan broj letove prema Velikoj Britaniji ima i Etihad. Istim su sve kompanije ukinule sve letove između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Velike Britanije.

Emirates je danas otkazao sve letove za Manchester, Birmingham, Glasgow, te četiri leta za London Heathrow. Etihad nema ni jedan jedini let za Veliku Britaniju tj. otkazani su svi letovi za London Heathrow i Manchester.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

 

Pobeda je pokrenula 12 linija (9 domaćih i 3 međunarodne) iz Moskve Sheremetyeva. Pobeda ima bazu u Vnukovu, no sada kreće i sa letovima iz moskovskog najvećeg aerodroma. Međunarodne linije su prema Istanbulu, Antaliji i Rigi.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

Kako bi povećala proizvodnju Embraera Brazilska Razvojna Banka (BNDES) je odlučila kreditirati prodaju četiri Embraera 175 za SkyWest Airlines. Ovo je prvo financiranje avio proizvodnje, te prvo financiranje američke kompanije od strane BNDES-a.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Embraer

Zbog novih Covid-19 mjera TAP Portugal je smanjio kapacitete u II. mjesecu za dodatnih 20%. Kompanija sada leti samo 7% kapaciteta iz II/2020.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAP Portugal

Ryanair je pokrenuo sudsku tužbu protiv Lufthanse za financijsku pomoć koju je dobila od Njemačke. Ryanair želi dokazati da pomoć nije poštena jer Njemačka istovremeno nije na isti način pomogla i druge kompanije koje lete u Njemačkoj, uključujući i Ryanair koji u Njemačkoj ima baze. Ryanair je najavio slične tužbe i protiv Air Francea, KLM-a, Scandinaviana, Finnaira i TAP Portugala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aerodromi u Velikoj Britaniji će i ovog ljeta ukinuti obvezu iskorištavanja 80% slotova zbog Covida-19. Suspenzija pravila 80:20 produžena je sa zimskog reda letenja 2020/21 na ljeto 2021, tj. do kraja X. mjeseca. Ovo se odnosi na djedovska prava (stare slotove), ali ne i na nove slotove koje kompanije moraju operirati po načelu 80:20, tj. ostvariti 80% letova jer će ih u protivnom izgubiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heahtrow

Visoki sud u Hainanu je obavijestilo HNA Grupu (vlasnik Hainana i Hong Kong Airlinesa) da je jedan od kreditora odlučio pokrenuti postupak bankrota kompanije jer nije u stanju isplaćivati svoje obveze prema kreditoru.

HNA Grupa u svom portfelju ima 2300 kompanija vrijednosti 110 milijardi USD. Kineske vlasti planiraju odvojiti zrakoplovni business od kompanije te sve osim zrakoplovnog businessa rasprodati, a potom će kreditori odlučiti hoće li svoje dugove pretvoriti u dionice zrakoplovne kompanije ili se namiriti od prodaje ostalih kompanija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Hainan

Wizz Air je bazirao i 3. avion u nedavno pokrenutoj bazi u Larnaci, te otvara tri nove linije (Oslo, Tel Aviv i Kharkov) od 30.3.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Lufthansa Grupa smatra da će Covid-19 cjepivo motorirati oporavak zračnog prometa u drugoj polovici ove godine. Lufthansa smatra da neće trebati svih 9 milijardi EUR pomoći koje je dobila. Kompanija je do sada potrošila 3 milijarde.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Francuska je zabranila letove izvan Europske Unije, dok će za sve putnike unutar Europske Unije biti potreban Covid-19 test. Zabrana se odnosi i na sve prekomorske departmane Francuske, poglavito na karipskim otocima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Boeing je objavio da projekt 777X neće biti sprema za isporuke sve do kraja 2023. Prvi avioni su se trebali isporučiti još prošle godine, no nakon toga je kompanija višekratno prolongirala početak isporuka i objavljivala kašnjenja. Emirates je objavio da ne planiraju operirati ovaj avion prije 2024. Još jedan totalni fijasko i ogroman gubitak na kompenzacijama za Boeing.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Iako je Wizz Airu prihod pao za 76,5% kompanija je pojačala prihode od dodatnih usluga po putniku za čak 19,5%. Naime, u Covidu-19 putnici su daleko više plaćali odabir sjedala i prtljagu da si osiguraju sigurnije putovanje. Uz to putnici su mahom plaćali „fleksibilne karte“ kako bi mogli promijeniti datum puta ako se dese ograničenja putovanja radi Covida-19.

Najviše putnika u pandemiji je bilo za posjete rodbini i prijateljima. Ovi putnici uvijek nose dodatnu prtljagu posebno poklone i domaću hranu od kuće. Putnici su mahom plaćali i odabir sjedala kako bi izbjegli sjediti sa strancima zbog straha od Covida-19.

Wizz Air je od VII. mjeseca, u samo pola godine, otvorio 15 novih baza sa 250 novih linija, 2,5 puta više novih linija nego u 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Nakon što je Norwegian odlučio iz flote izbaciti sve 787 i ukinuti long-haul letove, sada je objavio da će flotu uskotrupaca smanjiti sa 103 na samo 53 aviona. Prije Covida-19 Norwegian je imao 140 uskotrupaca u floti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Norwegian

Velika Britanija je uvela nova pravila za putnike u i iz države. Za one koji izlaze iz države moraju imati valjani razlog za putovanje, a bez njega dobit će kaznu. Velika Britanija je objavila listu razloga zbog kojih se može putovati.

Svi koji ulaze u zemlju moraju biti u izolaciju u hotelu najmanje 10 dana i to bez izuzetka. Policija će kontrolirati osobe da provjeri drže li se samoizolacije. Uz to svi putnici moraju imati testi koji dokazuje da nemaju Covid-19. Putnici sa crvene liste ne mogu u državu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Boeing je u 2020. objavio gubitak od čak 11,9 milijardi USD. Kompanija je imala 58,2 milijuna USD prihoda (24% manje nego 2019). Boeinga je isporučio samo 157 aviona (59% manje nego 2019). Kompanija je posebno pogođena prizemljenim 737MAX koji je ponovo poletio tek u XII/2020, no pogođen je i bitno manjim narudžbama za 787, poglavito iz Kine, te kašnjenjem projekta 777X.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Southwest je objavio prvi godišnji gubitak u 47 godina povijesti tvrtke. Kompanija je u 2020. objavila gubitak od čak 3 milijarde USD. Najveći prijevoznik na svijetu, American, objavio je gubitak od 8,9 milijardi USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

PSA regionalni feeder Americana koji ima 130 aviona (Bombardier CRJ900 i CRJ700) prizemljio je većinu flote radi inspekcije sukladno nalogu FAA za kontrolu Bombardierovih aviona serija koje ima PSA. Zbog toga je kompanija otkazala 122 leta i stavila American u ozbiljne probleme. PSA se ispričala putnicima za neugodnosti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Kanadski ULCC Flair Airlines će u flotu uvesti 13 Boeinga 737-8 (MAX), uz isporuke već ove godine. Kompanija će avione uzeti u lizing od 777 Partnersa, suvlasnika Flair Airlinesa, koji je naručio 24 ova aviona od Boeinga. Kompanija u ovom momentu operira tri Boeinga 737-800. Kompanija je naglasila da 737-800 smatra tek tranzicijskim avionom do uvođenja bolje opcije. Kompanija je jedini neovisni prijevoznik u Kanadi obzirom da Swoop pripada WestJetu, a Air Canada Rouge Air Canadi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flair

AirAsia planira do kraja godine pokrenuti sve linije iz 2019. godine, no smatra da će broj putnika doći na razinu 2019, tek 2023. godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: AirAsia

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!