Novosti iz svijeta

Lufthansino zemaljsko osoblje će štrajkati u srijedu 7.2. na 27 sati. Istim će 100.000 putnika imati probleme. Ovo je drugi štrajk u tjedan dana koji su paralizirali promet u Njemačkoj. U isto vrijeme štrajkati će i djelatnici Lufthansa Technika, Lufthansa Carga i Lufthansa Engineering & Operational Service.  Radnici nisu zadovoljni Lufthansinim prijedlogom plaća. Prisjetimo se da Lufthansa ima rekordne profite no isto ne želi podijeliti sa svojim radnicima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Tallinn Aerodrom i Maru Construction su potpisali ugovor za izgradnju novog cargo terminala na južnoj strani aerodroma. Terminal će koštati 8 milijuna EUR i imat će 5250 kvadratnih metara, od čega je 1450 kvadratnih metara uredskog prostora, a 3800 metara skladišnog prostora. Na terminal će se moći spojiti 57 kamiona. Terminal će se dogotoviti do ljeta 2025.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tallinn

Rafael Viñoly Architects govorili su o planovima za izgradnju novog terminala na aerodromu Amerigo Vespucci u Firenci, Italija. Dizajn projekta odražava lokalnu tradiciju proizvodnje vina i uključuje krov s vinogradom. Površina vazdušne luke biće 50 hiljada kvadratnih metara. Očekuje se da će primati više od 5,9 miliona međunarodnih putnika godišnje. Vinograd od 19 ari (7,6 ha) ima 38 redova. Prema rečima projektanata, servisiraće ga vodeća vinska kompanija u regionu, a proizvedeno vino odležavaće u specijalizovanim podrumima ispod terminala.

Projekat takođe uključuje produženje postojeće piste i udaljavanje od obližnjih brda koja trenutno ograničavaju mogućnosti letenja nekih savremenih aviona. U centru novog terminala žele organizovati dolaske i odlaske uz obećanje da će obratiti posebnu pažnju na to da “umornim putnicima olakšaju navigaciju aerodromom”. Projekat će se realizovati u dve faze: prva se očekuje da bude završena 2026. godine, a druga 2035. godine.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aerodrom Firenca

Dominique Crenn, šefica sa 3 Michelinove zvjezdice će napraviti nove menije za Air France business i i La Premier klasu prema SAD-u. Osmišljeno je ukupno 12 obroka, uključujući i vegetarijanske.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Dva Dash 8-400 ANA-e su imale koliziju na aerodromu Osaka. Na sreću sta je bila vrlo mala i nije bilo ozlijeđenih. Naime, avion koji je upravo sletio je udario krilom u avion koji se spremao na polijetanje. Ipak ovo je već drugi ovakav incident, a u prvom u Tokyu je poginulo pet članova posade, dok ej A350 JAL-a u potpunosti izgorio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ANA

Preslušavanje Spirita i JetBluea u žalbenom postupku protiv presude prvostupanjskog suda kojim se zabranilo spajanje ove dvije kompanije, je određeno za VI. mjesec. Obije kompanije su uvjerene da presuda nije ispravna, da je potpuno promašila svrhu i da je objašnjenje presude dijametralno suprotno stvarnom stanju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Spirit

Alaska je obznanila da će tražiti od Boeinga kompenzacije u visini 150 milijuna USD. No, ona ima tek 1/3 prizemljenih B737-9, što će reći da će ovaj iznos biti i tri puta veći kada se isplate kompenzacije svim kompanijama koje su imale prizemljene avione. Sudske sporove su pokrenuli putnici koji su bili na letu Alaske na kojem je izletio panel vrata. Uz to Boeingu će pasti prodaja novih aviona, United je već najavio da traži alternativu za 737-10. Kompanija ima i troškova marketinga i umanjenja štete, pa i dodatnih popusta kompanijama koje naručuju 737MAX kako bi izgledalo da imaju povjerenja u Boeing. Na koncu kompaniji je pala vrijednost dionica radi B737-9. Samim time za zaključiti je da će Boeing imati preko milijardu USD gubitka radi incidenta sa B737-9. Opak novac za fijasko u kontroli proizvodnje aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Otvoren je hotel na odlaznom terminalu aerodroma Taškent. Hotel se nalazi u čekaonici terminala za polazak levo od kompleksa Art Bazaar. Hotel raspolaže sa 24 mini sobe na dva sprata. U prizemlju će se nalaziti i kupatila i tuš kabina, recepcija i informativna tabla, a svaka soba ima sistem individualnih poziva za ukrcavanje.

“Mini sobe su dizajnirane kao male udobne kabine sa krevetom za jednu osobu i minimalnim setom dodataka – lampa, ogledalo, vešalica, polica za ručni prtljag, sto. Suština hotela je da putnik može da ostane nekoliko sati tokom transfera, a da ne napusti aerodrom ili tranzitnu zonu”, saopštila je pres služba kompanije.

Tarife za korišćenje hotela, koje određuje operater, variraju od 30 do 150 dolara u zavisnosti od dužine boravka i klase soba (od 24 ukupno soba, 23 su standardne a jedna je luksuzna soba, koja omogućava porodični smeštaj). Dekoracija hotela je urađena u orijentalnom stilu prema nacrtu umetnika Bobura Ismailova.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aerodrom Taškent

Iako je u jednom momentu samo 18 kompanije  letjelo za Rusiju nakon napada na Ukrajinu, sada ih leti 60. Među njima nije ni jedna kompanija iz Europe (osim Bjelorusije, Srbije i Turske), SAD-a, Kanade, Australije, Japana, Južne Koreje… Najvažnije kompanije koje lete za Rusiju su Turkish, Pegasus, Tailwind, Corendon, AnadoluJet, Belavia, Air Serbia, Emirates, Qatar, Etihad, Gulf, Oman, flydubai, Air Arabia, Jazeera, Air China, Sechuan, VietJet, SriLankan, Mongolian, El Al, Royal Jordanian, Cham, Syrian, Iraqi, Mahan, Ethiopian, Air Maroc, Nouvel Air, Egypt Air, Air Cairo, Air Algerie, Al Masria…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

Boeing je dovršio 2023. sa 200 neisporučenih 737MAX i 50 neisporučenih 787. Kompanija je uvjerena a će većinu ovih aviona isporučiti tijekom 2024. U ovom momentu Boeing radi 38 B737MAX i 5 B787 mjesečno i to se u dogledno vrijeme neće promijeniti radi odluke FAA.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Norse Atlantic leti letove preko Atlantskog oceana za manje od 100 USD u II. i III. mjesecu, na izabranim linijama i datumima. Ovih opcija ima prilično. Primjerice London Gatwick-New York JFK košta samo 98,68 USD. Naravno u ovoj tarifi putnici ne dobivaju apsolutno ništa, smiju u avion unijeti samo mali komad ručne prtljage 55x45x20 cm, a hrana nije uračunata u cijenu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse

Aerodrom Budimpešta značajno povećava broj letova za Kinu ovog ljeta. Shanghai Airlines koji leti u partnerstvu sa China Easternom povećava broj letova iz Shanghaia sa tri tjedno na svakodnevne. Uz to i Air China povećava broj  letova za Peking sa dva na tri tjedna leta. Budimpešta ima letove za Shanghai, Peking, Ningbo i Chongqing.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

Kazahstan je uveo potpuni open skies i omogućio je kompanijama da neograničeno lete u zemlju. Uz to Kazahstan će dozvoliti svim kompanijama petu slobodu na linijama na kojima ne lete domaće kompanije. Ovime Kazahstan želi značajno povećati broj linija, frekvencija i putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Astana

Europa je u 2023. imala 94,6% putnika iz 2019. Ovo pokazuje koliko je naša regija iznad prosjeka Europe. Najbolje rezultate su imali Poljska (112,2%), Grčka (112,1%) i Island (106,9%). A najlošije rezultate su ostvarili Finska (70,4%), Slovenija (73,8%) i Njemačka (77,6%). Europa je u prošloj godini ostvarila 2,3 milijardi putnika.

Najviše putnika u 2023. su imali London (79,2 milijuna putnika), drugi je Istanbul (76,0 milijuna), treći je Paris CDG (67,4 milijuna), četvrti je Amsterdam (61,9 milijuna), a peti Madrida (60,2 milijuna putnika). Nevjerojatno, ali Frankuft je tek šesti sa 59,4 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Brussels

EgyptAir je prodao svih svojih 12 Airbusa A220-300 lizing kući Azorra. Prosječna starost ovih aviona je samo 4,1 godinu. EgyptAir nije bio zadovoljan ovim avionima i letjeli su vrlo malo. Halo Croatia, ste ih pokušali kontaktirati i pitati gdje je problem? Nije baš da su nebitna i minijaturna kompanija, pa da je nebitno zašto su bili nezadovoljni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: EgyptAir

Boeing je u 2023. imao prihode od 23,4 milijardi USD, što je za 2,5 milijardi manje nego u 2022. (25,9 milijardi). Nevjerojatno. Ovo je i 8,8 milijardi USD manje od 2019. (32,2 milijarde). Kompanija je u 2023. imala gubitak od 1,7 milijardi USD. Boeing je u zadnjih 5 godina akumulirao nevjerojatnih 31,1 milijardi USD gubitka. A u ovim tragičnim brojkama nije fijasko sa panelom vrata B737-9 koji se desio nakon Nove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

HUMO Air novi uzbekistanski LCC je krenuo sa operacijama i dva Airbusa A320. Kompanija planira imati 9 A320 do kraja 2024. No, ono što je interesantno je da je HUMO izjavio da ima turnaround od samo 18 minuta, pri čemu putnici izlaze 9 minuta i odmah ulaze idući putnici 9 minuta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Humo Air

AirBaltic će nastaviti letove iz baze u Gran Canariji i iduće zime 2024/25. Kompanija će imati osam linija iz Gran Canaire i to za Rigu, Tallin, Vilnius, Tampere, Copenhagen, Oslo, Torp i Billund.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: airBaltic

U Istanbulu je otvorena nova metro stanica – Gayrettepe (Gayrettepe), koja povezuje metro sa novim gradskim aerodromom (IST). Ukupna dužina linije je 37,5 km i omogućava vam da od aerodroma do centra grada stignete za 30 minuta. U stvari, brzi metro u ovom pravcu radi već godinu dana, ali samo do stanice Kağıthane. Sa novom stanicom putovanje će biti mnogo udobnije, obećavaju gradske vlasti.

Stanica Gayrettepe je najdublja na pruzi (72 m), opremljena je sa 32 pokretne stepenice i 8 liftova. Za njegovu izgradnju utrošeno je 66,5 hiljada kubnih metara betona. Uskoro je planirano otvaranje još jedne brze metro linije (crvene linije), koja će povezivati ​​Halkalı na jugozapadu evropskog dela Istanbula i Novi aerodrom.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aerodrom Istanbul

Ryanair je objavio da se nada da će nova poljska vlada pomoći u ekspanziji Ryanaira u Poljskoj. Ukoliko vlada pomogne Ryanair će povećati flotu u Poljskoj za duplo u idućih 6 do 8 godina. Nevjerojatno, i to traži kompanija koja na sve strane tužaka kompanije i države radi subvencija i pomoći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Wizz Air je u 2023. ostvario 60,3 milijuna putnika. Kompanije je u zadnjem kvartalu objavila gubitak od 105,4 milijuna EUR. I dok su svi ostali pozitivni, Wizz Air i dalje radi gubitke. Prihod kompanije je bio 1,06 milijardi EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Turkish je u dry leasu uzeo 10 Boeinga 737-8 od DAE Capitala. Avioni će se isporučiti u 2025. Kompanija trenutno u floti ima 30 ovih aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Turkish

Embraer je u 2023. isporučio 64 komercijalna aviona, što je povećanje od 12% spram 2022. Ukupno je kompanija isporučila 181 aviona. Kompanija je povećala backlog na 298 komercijalna aviona, vrijednih 8,8 milijardi USD. Ukupan backlog svih aviona Embraera je 18,7 milijardi USD, što je povećanje od 1,2 milijardi USD spram prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

Boeingu bi bilo pametnije da se pozabavi zapošljavanjem tisuća inženjera i kontrolora nego da mu je jedan od prioriteta lobiranje u američkoj vlasti. Naime, Boeinga je poznat po lobiranju. Lobiranjem je dobio jako puno toga, pa i 25 milijardi USD pomoći tijekom Covida-19, zapravo za fijasko 737MAX. Upravo zato Boeing na svom platnom spisku ima čak 109 lobista. Prestrašno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Ruski avioprevoznici uspeli su značajno da povećaju obim putničkog prometa u 2023. godini, pokazujući povećanje od 10% u odnosu na prethodnu godinu, rekao je ruski ministar saobraćaja Vitalij Saveljev. “Prema trenutnim podacima, ruske aviokompanije su 2023. prevezle 105 miliona putnika, što je dva miliona putnika više od planiranog. U odnosu na 2022. godinu, rast broja putnika bio je više od 10 posto”, rekao je ministar u pres-službi ministarstva. Vitalij Saveljev je istakao da je ovaj rezultat omogućen zahvaljujući efikasnim merama podrške vazduhoplovnoj industriji koje je preduzela vlada, kao i rastu domaćeg turizma. Ovo još uvijek nije ni blizu brojkama iz 2019. kada je Rusija imala 128,3 milijuna putnika.

Domaći transport je pokazao značajan rast, što je povezano s povećanjem potražnje za putovanjima unutar Rusije usled ograničenja međunarodnih letova. Avio-kompanije su povećale frekvenciju letova i uvele nove linije kako bi zadovoljile potrebe stanovništva. Posebno su bila popularna odredišta do odmarališta Krasnodarskog kraja, Moskve, Sankt Peterburga, Kalinjingrada i Bajkalskog jezera.
U 2022. godini, u kontekstu antiruskih sankcija koje su pogodile avijaciju, broj putnika je opao za 14%, na 95,2 miliona ljudi. Za 2024. program predviđa obim putničkog saobraćaja od 104,5 miliona ljudi, od čega bi 83,6 miliona putnika trebalo da bude prevezeno domaćim avio-kompanijama.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

Ryanair bazirao 100 aviona u Italiji

CCO Ryanair grupe je u intervjuu sa italijanskim medijima krajem 2023. komentarisao trenutni razvoj kompanije, kao i planove za razvoj u sledećih 10 godina – do 2034. CCO navodi da je Ryanair grupa krajem 2023. dostigla brojku od 100 aviona (oko 17% ukupne flote) baziranih u Italiji, uz već karakterističan dodatak da to predstavlja “investiciju od 10 milijardi evra”. Cilj je da se do 2025. stigne do 115 baziranih aviona, a dalje do čak 140 u sledećih nekoliko godina. CCO navodi da će ovih 40 dodatnih aviona pomoći da Ryanair preveze dodatnih 20 miliona putnika godišnje iz Italije. CCO se takođe dotakao teme novih B737MAX, objašnjavajući da je uprkos kašnjenjima trenutno oko 20 njih bazirano u Italiji, većinski u Bergamu.

Najveće baze Ryanair-a u Italiji su Bergamo (30 aviona), Bolonja (11), Rim FCO (9) i Milano MXP (7). Kompanija trenutno ima 17 baza u državi, a leti za 28 aerodroma, tj. za svaki osim četiri komercijalna aerodroma u Italiji. Izuzeci su Firenca i Foggia zbog ograničenja pisti, Salerno koji je zatvoren zbog renoviranja ali za koji će Ryanair izvesno otvoriti letove do kraja 2024., kao i milanski “city aerodrom” Linate za koji Ryanair ne leti iz komercijalnih razloga.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: Ryanair

Novi malteški prijevoznik KM Malta Airlines koji će biti nasljednik Air Malte je ušao u ekspresni code-share sporazum sa Lufthansa Grupom (Lufthansa, Austrian, Swiss i Brussels) iako kompanija još dva mjeseca neće pokrenuti letove.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Malta

Sutra, u četvrtak 1.2. će biti kaos na njemačkim aerodromima zbog štrajka radnika sigurnosti koji je organizirao Verdi. Između ostalih štrajk će biti na aerodromima Frankfurt, Berlin, Stuttgart, Dussledorf, Hamburg, Hannover, Cologne, Dresden… Interesantno je da štrajka neće biti na aerodromu Minhen. Baš me interesira hoće li Croatia istim povećati avione za Minhen sa Dash 8-400 na Airbus A320 ili bar A319. Stoga ne polazite prema Njemačkoj, ako baš ne morate.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Berlin

Na aerodromu Šeremetjevo u ručnom prtljagu putnika pronađen je predmet sličan granati, koji su zaplenile i neutralisale službe sigurnosti aerodroma Šeremetjevo i Federalna služba Nacionalne garde Ruske Federacije (Rosgvardija). „Na aerodromu Šeremetjevo na ulazu u terminal B 26. 01. 2024. godine u 05:43 sati, zaposleni u Šeremetjevo obezbeđenju otkrili su predmet sličan granati prilikom pregleda ručnog prtljaga jednog od putnika. Regulatorne mere su odmah preduzete, odmah je pozvana policija, a obavešteni su bili i državni organi. Stigli su tehničari za eksploziv iz Ruske garde, a granatu su zaplenili i obezbedili pripadnici obezbeđenja iz Šeremetjeva i Ruske garde. Građanin je trenutno prebačen u policiju radi daljeg uviđaja”, saopšteno je iz pres službe.

Napomenuli su da ovaj incident nije uticao na rad aerodroma Šeremetjevo, već se stabilno servisiranje prtljaga i putnika nastavilo kao i obično.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Sheremetyevo

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.