Novosti iz svijeta

Prvi avion MS-21, koji se sklapa u fabrici aviona Irkutsk, trebalo bi da stigne u Aeroflot u IX mesecu 2025. godine. Ali da bi se to postiglo, vazduhoplov  mora da dobije dodatni upotrebni sertifikat u odnosu na onaj koji je izdat u II mesecu 2022. godine, kada su Rusiji uvedene ekonomske sankcije. Ovo je u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu izjavio prvi čovek Ujedinjene Vazduhoplovne Korporacije (UAC), Juri Sljusar.

“Obavili smo oko 1200 letova na MS-21, dobijen je potreban sertifikat, ali, nažalost, dobijen je sa stranim komponentama. Bili smo spremni za početak masovne proizvodnje. Oko 12 serijskih vazduhoplova već je napravljeno u fabrici aviona Irkutsk. Sada je potrebno da dobijemo dopunski sertifikat a za to je potrebno još oko 200 letova, koji bi trebalo da počnu u IX mesecu 2024. godine. Naš zadatak je da naletimo ovih 200 letova na tri aviona za godinu dana i da od IX meseca 2025. godine počnemo redovnu isporuku aviona. Prema njegovim rečima, Aeroflot veliku pažnju posvećuje projektu, formuliše svoje zahteve za avion – i to ne samo sa tehničke tačke gledišta, već i u pogledu izgradnje celokupnog ekosistema oko rada vazduhoplova od održavanja, snabdevanja rezervnim delovima pa do obuke specijalista za isti.

Kolege već dugi niz godina rade sa zapadnim tehnologijama, oko njih je bilo izgrađeno sve, od kulture eksploatacije do dokumentacije. Zbog toga nam je sada važno da ovaj strani ekosistem oko Boeinga i Erbasa zamenimo ruskim što zahteva puno dopunskog rada i vremena, rekao je glava UAC-a.

U početku je planirano da prvi modifikovani MS-21 bude isporučen avio-kompanijama 2024. godine, a u V mesecu je postalo poznato da je rok odložen. Ukupno je do 2030. godine planirana proizvodnja 270 MS-21, koje sastavlja fabrika aviona Irkutsk. Odlaganje je posledica sankcija zapadnih zemalja kao i izmene komponenti pa samim tim i proračuna performansi aviona. Takođe veliku ulogu na kašnjenja u globalnom smislu ima i revidiranje prioriteta proizvodnje domaće avio industrije u korist trenutnih potreba borbene avijacije.

dopisnik: Dejan Radojević (Moskva), foto: MS-21

 

Hong Kong Aerodrom je toliko uspješan jer na samo 5 sati leta pokriva 50% svjetske populacije, zahvaljujući blizini Kine, Indije i Indonezije. Aerodrom je posebno teško stradao u Covidu-19 i obzirom na enormna rezanja postajala je bojazan da se nikada više neće oporaviti. Aerodrom je u ovom momentu dostigao 80% prometa iz 2019.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Hong Kong

Početkom 2024. italijanski regulatori su odobrili plan razvoja aerodroma Pize, koji za period 2024.-2028. podrazumeva izgradnju nove zgrade terminala koja će duplirati operativnu površinu terminala u poređenju sa trenutnim.

U četvorogodišnjem periodu će se uložiti ukupno 80 miliona evra za proširenje kapaciteta aerodroma. Novi terminal će imati površinu od 6200 kvadratnih metara, u poređenju sa trenutnim koji ima malo manje od 6000 kv. metara i koji će nastaviti da radi tokom, a i nakon izgradnje novog proširenja. Plan je da se na sam terminal potroši oko 50 miliona evra i da se radovi završe za oko 800 dana, tj. malo više od dve godine. Novi terminal je očajnički potreban aerodromu jer broj putnika konstantno raste iz godine u godinu, dok je stari terminal sve manje funkcionalan a sve više prenatrpan. Proširenje je originalno trebalo da se gradi 2014, ali je operater aerodroma u međuvremenu ušao u krizno stanje zbog čega su razni projekti zaustavljeni.

dopisnik: Ivan Pusineri (Beograd), foto: Aerodrom Pisa

Virgin Grupa je tužila Alasku za korištenje Virgin brenda kod kupnje Virgin Americe i konačno je dobila postupak je će naplatiti od Alaske 160 milijuna USD. Naime Alaska će plaćati Virgin Grupi po 8 milijuna USD sve do 2039.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alaska

Volotea će ove godine imati 13% više sjedala nego 2023. i 85% više sjedala nego 2019. I iznenađujuće španjolska LCC ima više sjedala u Francuskoj i Italiji nego u Španjolskoj, te skoro isto u Grčkoj i Španjolskoj. Volotea leti u 16 država, među kojom je i Hrvatska.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Volotea

Airbus je napravio i u promet stavio i posljednji, šesti A330-700ST poznatiji kao BelugaXL. Istim su BelugeXL iz prometa prevoženja dijelova Airbusa zamijenile stare A300-600ST Beluga. Posljednja A300-600ST je letjela dijelove za Airbus 24.5.

A300-600ST Beluga su sada stavljene u promet iznajmljivanja kompanijama za prijevoz ekstremno velikih tereta. Za tu nakanu pokrenuli su i kompaniju Airbus Beluga Transport. Airbus smatra da će Beluge uspješno zamijeniti An-124 kojih zbog rata u Ukrajini ima bitno manje nego prije, te uništeni An-225.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Airbus

Kao da nije dovoljno problema u Boeingu, evo još jednog. Boeinga je otkrio da su stotine spojnica neispravno postavljene na neisporučenim Boeinzima 787 koji se proizvode u Charlestonu. Tijekom završne montaže, lagana ugljično-kompozitna oplata pričvršćena je na skeletne nosače unutar dijelova trupa koji se nazivaju longeroni.Neispravno postavljeni pričvrsni elementi su zategnuti iz glave umjesto matice.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Boeing

Aerodromi u Velikoj Britaniji su uložili stotine milijuna za nove i skupe strojeve koji su omogućili da putnici više nemaju ograničenje nošenja maksimalno 100 ml tekućine. No, 9.6. Department for Transportation je ponovo vratio ovo ograničenje i bez obzira na strojeve putnici ponovo mogu nositi samo do 100 ml tekućina. Taman kada su se putnici navikli. I sad će krenuti problemi, putnici će nositi veće količine, sigurnost će im to plijeniti, putnici će imati ozbiljne troškove.

Odluka je donesena naglo i to taman na početku top sezone. Aerodromi sada moraju naglo zaposliti više radnika da ponovo provode ovu odluku. A kako i gdje će ih zaposliti. To znači ponovo kašnjenja. Koja mega glupost.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Manchester

Iberia je objavila gdje će prvi Airbus A321XLR letjeti. Kompanija počinje sa letovima na liniji Madrid-Boston 14.11, dok će letovi na liniji Madrid-Washington Dulles krenuti 15.1.2025. Na liniji za Boston A321XLR će zamijeniti A330 i sitim će se broj letova povećati sa 3 na 4 tjedno, da bi se od 15.12. linija povećala sa 4 na 7 letova tjedno. Za Washington linija će se operirati šest puta tjedno (svaki dan osim subote).

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Iberia

Sukob novog dioničara Southwesta Elliotta i uprave kompanije je sve žešći. Elliott je uložio 1,9 milijardu USD i dobio 11% kompanije. Uprava Southwesta je izjavila da će pročitati Elliottove prijedloge i ozbiljno ih prostudirati, ali da neće napraviti ništa više od toga i neće Elliott tretirati drugačije nego druge dioničare, o čemu je zamaaero pisao prije par dana.

No, sada je Elliott nastavio ofanzivu. I izjavo je da će lobirati među dioničarima za smjenu uprave. Elliott smatra da uprava radi loš posao, te da ne želi evoluirati u skladu sa modernim trendovima u zrakoplovstvu. Elliott tvrdi da je uprava izolirana i stagnirajući. Elliott smatra da kompanija mora smanjiti troškove poslovanja i bitno povećati prihode po putnicima. Stoga Elliott traži smjenu uprave te dovođenje modernog managementa sa velikim iskustvom koji će promijeniti business u kompaniji.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Southwest

Europska Unija koči sporazum o preuzimanju ITA-e od Lufthanse jer smatra da ITA ima prevelik utjecaj u Italiji, da je dominantna, te da čak ima i monopol na nizu linija. Kako pobogu? Najveća kompanija u Italiji nije ITA nego Ryanair, pa easyJet, dok je ITA tek treća kompanija.

Ryanair ima čak 18 baza u Italiji, a uskoro otvara i 19. bazu u Trstu. EasyJet pak ima 3 baze u Italiji. ITA ima hub u Rimu FCO, a bazu u Milano Linate. Uz to u Italiji baze još imaju Wizz Air (5 baza), Volotea (6 baza), Vueling (2 baze), Neos (5 baza), Aeroitalia (3 baze) i SkyAlps (2 baze). Dakle ostali prijevoznici imaju nevjerojatnih 45 baza u Italiji. Stoga je stav Europske Unije totalni nonsens, čak štoviše ITA ima daleko najveću konkurenciju u Europi.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ITA

Radnici Airbusa u Mirabelu Canada su namjerno usporili proizvodnju jer nisu imali kolektivni ugovor sa Airbusom od XII. mjeseca 2023. Kako je ugovor konačno postignut u V. mjesecu, Airbus traži da radnici imaju stalne prekovremene sata vikendom, a kako bi dostigli proizvodnju.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Airbus

Nakon što je Elliott kupio dionica Southwesta u visini 1,9 milijardi USD kompanija je sazvala dioničare i zahtjeva ogromne promjene u radu kompanije koje su u skladu sa modernim poslovanjem zrakoplovnih kompanija svijeta. Što god to značilo. Sjetimo se da je O’Leary neki dan kritizirao poslovanje Southwesta. Koincidencija? Hmmm…

Kako god, Bob Jordan CEO Southwesta je izjavio da ne planira odstupiti sa svoje pozicije radi Elliotta, te da će Elliott tretirati kao svakog drugog investitora, da će ga poslušati i ozbiljno razmotriti njihove prijedlog.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Southwest

Lufthansa je pristala da ITA neće ući neko vrijeme u joint venture Uniteda, Air Canade, Lufthase i Swissa za prekoatlantske letove, da se ustupe neki letovi za Njemačku, Belgiju, Švicarsku i Austriju, da se da 40 slotova na Milano Linate easyJetu i Volotei, te da se ustupi nekoliko long-haul letova. No, Lufthansa je ovdje povukla crtu i izjavila da više neće davati ustupaka, te da Europska Unija ovo prihvati ili odbije sporazum o preuzimanju 41% ITA-e od strane Lufthanse.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Lufthansa

Nakon leta, putnici S7 Airlines-a moći će da ocene rad svakog člana kabinskog osoblja. Povratne informacije od putnika biće deo novog programa podsticaja za kabinsko osoblje. Kako napominje S7 Airlines, povratne informacije će biti moguće ostaviti direktno u aplikaciji aviokompanije. Ranije je sistem ocenjivanja posade radio u probnom režimu, a od 1.7. postaje deo motivacionog paketa za članove kabinskog osoblja.

„Znamo da je usluga u vazduhoplovu važna za putnike. Zahvaljujući dobroj usluzi pojavljuju se verni putnici koji su spremni da uvek iznova biraju S7 Airlines. Verujemo da je važno nagraditi kabince koji pokazuju iskrenu brigu i stvaraju najudobniju atmosferu u letu uz održavanje visokog nivoa sigurnosti. Povratne informacije od putnika su najpravedniji alat za procenu usluge. Zato ih pozivamo da postanu naši stručnjaci koji će pomoći u pretvaranju ocena u bonuse za letačko osoblje. Nadamo se da će putnici podržati našu inicijativu i da će češće deliti svoje utiske nakon leta”, kaže Svetlana Kulyukina, direktor odeljenja za putnički servis u S7 Group.

Nakon leta, putnici će dobiti pozivnicu s linkom na kratku anketu o uslugama u letu – uz mogućnost da istaknu učinak određenog člana kabinskog osoblja. Radi udobnosti putnika, stjuardese će biti označene fotografijama i imenima. Link za popunjavanje ankete biće dostupan tokom 48 sati posle leta. Takođe možete oceniti rad tima u celini – putem ankete nakon leta, koja se šalje e-poštom u roku od 1-3 dana nakon leta. Prosečne kolektivne i pojedinačne ocene sa letova će se sumirati i pretvarati u novčanu nadoknadu koristeći interni bodovni sistem kompanije.

dopisnik: Dejan Radojević (Moskva), foto: S7

Gužvetine na aerodromima su realnost. Stoga je Heathrow kao i niz drugih aerodroma uveo brzu traku za sigurnosni pregled (Fast Track Security) koja će raditi svaki dan od 6:00 do 22:00 sata. Traku mogu koristiti vlasnici karte prve, business i premium ekonomske klase, business first karte Heathrow Expressa i oni koji plate 12,50 GBP.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: London Heathrow

Zbog velikih poplava Aerodrom Palma de Mallorca je imao preko 100 otkazanih letova i dugih kašnjenja, kao i preusmjerenih letova 11.6. Ovo je oko ¼ svih letova na aerodromu. 12.6. stanje se normaliziralo iako je aerodrom još imao posljedica poplava dan prije.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Plalma de Mallorca Aerodrom

Aerodrom Budimpešta je krenuo u fazu III zaštite od buke za građane budimpeštanskih okruga X, XVII i XVIII, te područja Üllő. Ova faza će obuhvatiti više od 1000 vlasnika nekretnina u okolici Aerodroma. Prijave se primaju do IX. mjeseca, a program će se provesti do kraja 2024.

Ova faza će vlasnicima nekretnina omogućiti ugradnju stakala od 6 mm koji smanjuju buku za 10 decibela. Stakla su besplatna za spavaće sobe ako su prethodna stakla stara 10 i više godina, a mogu se ugraditi i na druge sobe (dnevni boravak, kuhinja, radna soba…) pri čemu Aerodrom financira 70% troškova. Aerodrom besplatno ugrađuje i rolete na prozore i to na sve sobe. Aerodrom će također besplatno ugrađivati zvučno izolirane zidove na spavaće sobe. Vrlo pohvalno!

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

Aeroflot idealno planira da još polovinu svoje sadašnje flote provede kroz proceduru poravnanja sa lizingovim kompanijama i nada se da će se šema državne pomoći nastaviti i 2024. godine.
Generalni direktor grupe Sergej Aleksandrovski rekao je da je kompanija već sprovela postupak poravnanja osiguranja za skoro polovinu flote (skoro 100 aviona), a obim transakcije je iznosio 2,8 milijardi EUR, uključujući 156,5 milijuna EUR, koja su bila sopstvena sredstva Aeroflota.

“Završili smo sve što smo planirali da uradimo 2023. godine. Nastavljamo sa radom. Nadam se da će biti rezultata i ove godine. Idealan scenario bi bio da regulacija sopstvenosti i osiguranja obuhvati celu flotu. Ali to je, naravno, pitanje dovoljnih sredstava, avansa i tako dalje“, rekao je Aleksandrovski.

dopisnik: Dejan Radojević (Moskva), foto: Aeroflot

Zbog problema sa nabavkom dijelova Turkish je počeo proizvoditi svoje vlastite dijelove za avione. Sada kompanija kreće sa prodajom tih dijelova drugim kompanijama. Uz to Turkish pregovara sa Boeingom oko izuzeto velike narudžbe sjedala i dijelova motora.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Turkish

Mexicana, nova meksička kompanija koju vodi vojska od XII. mjeseca prošle godine objavila je da neće više letjeti samo domaće linije, nego a će krenuti sa inozemnim linija, pa i prema SAD-u. Kompanija planira otvoriti 11 linija u SAD-u.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Mexicana

Putnici Delte sada mogu zarađivati milje i ako troše u Starbucksu. Na svaki potrošen USD u Starbucksu putni će dobiti 1 do 2 milje. Putnici koji kreću u ovaj projekt dobit će u startu 500 milja.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Delta

DOT SAD-a želi ukinuti joint venture Delte i Aeromexica. Desi li se to Delta je objavila da će se uništiti 800 milijuna USD prometa, 23 linije i dovest će se 3779 radnih mjesta u pitanje. Stoga je Delta najavila da ako DOT to napravi da će ih tužiti.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aeromexico

Ryanair je izgubio još jedan sudski spor. Ovaj puta protiv Španjoske koja je u Covidu-19 pomogla svojim kompanijama sa 10 milijardi EUR. I Ovu pomoć je odobrila Europska Unija.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ryanair

Airbus je u V. mjesecu isporučio 53 aviona, tj. u prvih pet mjeseci je isporučio 256 aviona. Daleko od potrebnih 67 aviona mjesečno i 333 potrebnih u prvih pet mjeseci da bi se dostigao cilj od 800 aviona u 2024. Prošlogodišnjeg V. mjeseca Airbus je proizveo 63 aviona.

Airbusov backlog se povećao na 8579 aviona. Pritom Airbus ima backlog za 7710 uskotrupaca (4977 za A321, 2110 za A320neo i 50 za A319neo, te 531 za A220-300 i 36 sa A220-100), te 190 A330 i 676 za A350. U godinu dana backlog se povećao za 20% sa 7139 na 8579 aviona. Airbus je u V.  mjesecu prodao samo 27 aviona.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Airbus

Wizz Air je izjavio da planira sa A321XLR pokrenuti letove između Europe i Indije, pa čak i liniju London-Delhi. Kompanija planira za Indiju letjeti iz 6 do 7 europskih gradova. Letovi bi trebali krenuti od IV. mjeseca 2025. Wizz Air je naručio čak 47 ovih aviona.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Wizz Air

Oman Air, nacionalni prijevoznik Omana i SalamAir omanski LCC su proširili svoj code-share. Ovo je posebno bitno za Oman Air koga SalamAir ozbiljno feeda.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Oman Air

I konačno, nakon puno godina najava i pregovora, desilo se. Mađarska je ponovo ušla u vlasništvo svog najvećeg aerodroma Budimpešte. AviAllinace je prodao aerodroma Corvinusu, kompaniji u vlasništvu Mađarske države i to 80% vlasništva, dok je 20% vlasništva dobio Vinci, koncesionar niza aerodroma diljem svijeta, kao i Aerodroma Beograd. Plan je da Mađarska svoj udio smanji na 51%, tj. da u skoroj budućnosti proda još 29% vlasništva i to katarskom investitoru QIA ili Vinciu.

Novi vlasnici su platili 3,1 milijardi EUR, uz 1,2 milijardi EUR dugova, tj. za ukupno 4,3 milijardi EUR. Ovo je daleko više od 2,5 milijardi EUR koliko je Mađarska dobila 2005. Budimpeštansku koncesiju je u ovih 19 godina promijenilo više koncesionara od Britanaca, preko Nijemaca, do Kanađana. Vinci je dobio koncesiju na 55 godina (do 2080.). Vinci će upravljati aerodromom.

Wizz Air ima najveći udio u Budimpešti sa 31,1% sjedala, slijedi Ryanair sa 27,7%, pa Lufthansa sa 4,7%, Smartwings sa 2,9% i Eurowings sa 2,6%.

Ovo svakako nije dobra vijest za Beograd, jer sada isti koncesionar upravlja sa dva aerodroma na samo 360 km. Jasno je da će Vinci ovdje prednost dati Budimpešti koja je duplo veći aerodrom, a što nikako ne može biti dobro za Beograd. Ovdje i te kako treba razmisliti kako to da je Mađarska dala toliko ogroman novac da se riješi koncesionara. Zar koncesionari nisu dobri za aerodrome? Budimpešta je prošle godine imala profita od 73 milijuna EUR, dakle sigurno će ova ogromna investicija neće vratiti od profita i to nije bio razlog kupnje. No, o tome u ovotjednoj analizi.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

Aeroflot će otkazati narudžbu za 89 SJ-100 i 40 Tu-214. No, istovremeno će povećati narudžbu za MS-21 sa 270 na 339 primjeraka. Čovjek bi rekao odličan potez, no zapravo Aeroflot ovako bitno smanjuje broj naručenih aviona. Ukupan broj SJ-100, Tu-214 i MS-21 je trebao biti 399 komada, a sada će naručiti 339, to je ogromnih 60 aviona manje, ili 15% manje aviona.

Sa ovom promjenom proizvodnja MS-21 će biti još veća i isplativija iako ostaje pitanje može li MS-21 proizvesti toliku količinu aviona. No, istovremeno se postavlja pitanje opstojnosti proizvodnje SJ-100 i Tu-214. Konačno, kako svi projekti ruskih aviona kasne još dvije godine, a MS-21 i SJ-100 se neće isporučivati prije 2026. ostaje pitanje kako Rusija misli izgraditi 1000 avona u samo 5 godina, tj. do 2030.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aeroflot

Rumunjska kompanija HiSky je obavila prvi leta iz Bukurešta za New York JFK sa novopridošlim Airbusom A330-200. Ovo je prvi puta nakon 20 godina da Rumunjska ima vezu sa SAD-om. Kompanija je najavila da joj je iduća linija za Kanadu. HiSky ima letova za Rumunjsku i Moldaviju koji se konektiraju na SAD  i to za Kišnjev, Cluj i Temišvar. No, kompanija leti i na 7 linija za Europu i Aziju iz Bukurešta.

Ovo nikako nisu dobre vijesti za Air Serbiu obzirom da je kompanija naglašavala kako dosta putnika putuje iz Bukurešta preko Beograda za New York.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: HiSky

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

  • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

  • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

  • Birmingham, Jet2 od 2.5.
  • Manchester, Jet2 od 2.5.
  • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

  • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

  • Istanbul, Pegasus od 3.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

  • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: