Novosti iz svijeta

Grčki SkyExpress i dalje raste i razvija uskotrupnu flotu. Nakon što su letjeli samo turboprope i na iznenađenja struke nabavili prvi A320ceo, potom su i ponovo iznenadili nabavivši A320neo. No, sada još jedan šok. Kompanija nabavlja dva A321neo. Istim kompanija u floti ima 21 avion (4 ATR42, 8 ATR72, 1 A320ceo, 8 A320neo) i dva naručena A321neo.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SkyExpress

Cargo u svijetu rapidno pada. U Covidu-19 cargo kapaciteti su se plaćali zlatom, pa je niz kompanija pohrlio vratiti prizemljene avione, nabaviti nove avione, te konvertirati putničke avione u cargo. Velik broj cargo aviona uveden je u flote. No, sada cargo promet pada, a kompanije su se našle u problemima. Predviđa se da će u 2023. cargo pasti za 25% u prihodima.

Jedna od njih je i Amazon koji je tijekom Covida-19 povećao flotu sa nekih 40 na čak 97 aviona, a ima još 18 naručenih aviona. Stoga je Amazon krenuo intenzivno prodavati višak kapaciteta na svojim cargo avionima na slobodnom tržištu u nadi da će tako poboljšati svoju cargo popunjenost i financije. Kompanija je kupila vrhunski management iz drugih kompanija koji bi trebao rasprodati višak kapaciteta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amazon

Lufthansa je počela prodavati ITA-ine karte na svojim stranicama. Znači li ovo da je finaliziran deal Lufthanse i Italije oko ITA-e? Lufthansa je prvo konkurirala sa Talijanskim željeznicama za kompaniju, pa sa MSC-om, da bi se Italija odlučila za ponudu Delte i Air France-KLM. No, ipak se u XI. mjesecu Italija predomislila te je ponovo krenula pregovarati sa Lufthansom, koja je ovaj puta ponovo krenula u deal sa Talijanskim željeznicama, jer je MSC odustao i pokrenuo vlastitu kompaniju. Lufthansa je izjavila da joj je Italija strateško tržište i najveće tržište nakon Njemačke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Aeroflot je objavio da je kupio 10 Boeinga 777-300ER od irskog lezora. Avioni su bili u dugoročnom lizingu u kompaniji i to od 2013. Aeroflot je naglasio da planira kupiti još aviona kako bi mogao obavljati operacije prema državama koje nisu uvele sankcije Rusiji. Aeroflot je u V. mjesecu 2022. već kupio 8 Aribusa A330-300 od lezora.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Nakon što je United dogovorio da Mesa Airlines kreće sa letovima sa CRJ900 za njih i prekine deal sa Americanom, morali su reorganizirati svoje operacije. Istim će prekinuti letove sa 38 Embraera E175 United Expressa. Mesa će krenuti letjeti za United od 26.3, a ugovor je potpisan na 5 godina.

United trenutno surađuje za United Express sa Air Winsconsin, Commute Air, GoJet, Mesom, Republicom i SkyWestom. No, Air Winsconsin će izjavio da prekida sa Unitedom i kreće u suradnju sa Americanom te će letjeti za American Eagle. Air Winsconsin će prebaciti 60 CRJ200 na American. Ovo zapravo znači samo preslagivanje prijevoznika u regionalnim letovima SAD-a.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mesa Airines

Iran je nabavio četiri Airbusa A340 koji su prije pripadali Turkish Airlinesu. Nije jasno kako je Iran uspio zaobići sankcije i uvesti ove avione obzirom da ih legalno nije mogao nabaviti. Avioni su prvo registrirani u Burkini Faso, pa su letjeli iz Južne Afrike za Uzbekistan preko Irana gdje su „neplanirano“ sletjeli. Avione će letjeti jedna od iranskih kompanija. U Iranu lete prastari avioni, stari i po 35 godina, a u floti su i A300.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Iran Air

Aer Lingus razmišlja o ukidanju baze u Belfast Cityu jer radi Brexita ne može letjeti domaće letove unutar Velike Britanije. No, njena regionalna feeding kompanija Emerald je upravo uspjela dobiti britanski AOC i nastavit će letjeti domaće letove za Aer Lingus.

Emerald za sada leti za Aer Lingus na liniji iz Belfasta za Glasgow i Southampton, no pod irskim AOC-em leti još Birmingham, Cardiff, Edinburgh, Exeter, Leeds i Manchester, te sezonski Jersey i Newquay. Sada kada ima britanski AOC kompanija planira povećati prisustvo u Belfastu. Na liniji Belfast-London LHR za Aer Lingus leti British Airways.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus Regional

Vijest koju smo  11.10.22. kao prvi u regiji objavili, da će LH grupa kao zamjenu za već ostarjele Austrian-ove  B767 i B777  kupiti Dreamliner i da će vjerojatno prvih 5 koje je LH preuzela “ad hoc” od Boeinga dolaskom vlastitih naručenih biti prebačeni  u Austrian, sada je dobila i službenu potvrdu. Kako je Carsten Spohr izjavio, LH grupa je u pregovorIma sa Boeingom  o  narudžbi daljnjih 787 za Austrian.

U sadašnjoj konfiguraciji, Austrian-ovi 777 (prosječna im je starost 22 godine), imaju 320 sjedala, dok 767 (prosječna im je starost 23 godine), 213 sjedala.  Time bi kombinacija 787-8 sa oko 220 sjedala u istoj konfiguraciji kao i dugolinijska flota danas, bili idealna zamjena za 767, dok bi 787-10 sa oko 310 sjedala bili zamjena za 777 dok bi 787-9 sa oko 270 sjedala bio/bili dobra nadopuna. Detalji se još ne znaju, ali bi cijela promjena flote mogla uslijediti relativno brzo s obzirom da je Spohr izjavio da je održavanje postojeće flote zbog visoke starosti aviona postalo vrlo skupo.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč); foto: Austrian

Piloti i kabinci Ryanaira štrajkaju u Belgiji od 30.12. do 1.1. i od 7. do 8.1. Ryanair je pokušao posade zamijeniti sa posadama iz drugih baza, ali ipak je 60 letova otkazano u petak, dok će za vikend biti otkazano 125 letova. Putnici imaju pravo na kompenzacije koje idu i do 600 EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto Ryanair

Martinair cargo kompanija Air France-KLM-a je prevezao 46 mladih afričkih kornjača iz Monaka u Senegal (let je bio do Dakara). Projekt vodi Oceanografski muzej Monaka i namijenjen je podršci Sela Kornjača u Senegalu, tj. projektu zaštite kornjača u Senegalu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Dva Airbusa A321 MEA-e (Middle East Airlines) su oštećena od metaka zbog novogodišnje pucnjave u Beirutu. Avioni su odmah poslani na maintenance i popravljeni, pa su vraćeni u operacije. Ovo nije prvi puta da se desi ovakav incident. Naime, u Libanonu se puca kod svakog važnijeg događaja, rođenja, krstitki, vjenčanja, političkih govora, proslava… Prema izjavi kompanije svake godine 7 do 8 MEA-inih aviona bude prostreljeno.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: MEA

United ima let koji preskače jedan dan, pa je tako preskočio i prvi dan Nove godine. Let je krenuo 31.12. u 21:03 iz Houstona i nakon prevezenih 13.830 km, sletio je u Sydney, ali preskočivši jedan dan jer je sletio 2.1. u 6:07. Drugi takav let je obavio Air New Zealand koji je krenuo 31.12. u 20:58 iz New York JFK i nakon 14.200 km sletio u Auckland 2.1. u 07:35. I Singapore ima takav let jer kreće u 20:00 31.12. iz Los Angelesa i nakon 14.110 kilometara slijeće u Singapore u 4:55 2.1.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air New Zealand

Zbog sankcija ruske kompanije masovno naručuju ruske avione. Stoga je UAC objavio da će do 2030. proizvesti 506 aviona i to 240 MC21-300, 114 SSJ-100new, 70 Il114-300, 70 Tu-214 i 12 širokotrupnih Il-96. Tu-214 i Il-96 su doslovce izvučeni iz mrtvih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Red Wings (Tu-214)

Air India je zatražila od svojih radnika da napuste stanove koje im je kompanija prije ustupala u Delhiju i Mumbaiu. Naime, ovi stanovi su sada došli u vlasništvo države jer isti nisu bili u masi koja je prodana TATA Grupi. Stoga je država zatražila od Air Indie da radnicima oduzima od plaće novac za najam koji će kompanija potom uplaćivati državi. Radnici Air Indie su tražili odgodu iseljenja u prvom redu radi problema traženja stanova, ali i djece koja su usred školske godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Invivo Wines poznati novozelanski proizvođač vina je pokrenuo aviokompaniju Invivo Air. Kompanija je prva vinska kompanija na svijetu. Kompanija organizira letove na kojima se za 730 USD tijekom leta testiraju vina, a na koncu se dobiva i noćenje u jednom od vinskih podruma uz večeru od četiri slijeda. Za sada kompanija leti sa jednim Saabom 340 koji prima 36 putnika. Prvi let 31.1. je rasprodan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Invivo Air

Frontier je podržao akciju za udomljavanje mačića. Kompanija nudi 4 besplatna leta za osobu koje udomi mačića sa imenom Frontier, te po 2 besplatna leta za one koji udome mačiće imena Delta i Spirit.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

Putnicima na Nashvillu je otkazan let Southwesta i isti su otišli na šalter kompanije da ih se rebookira. No, vrlo brzo je došla policija i rekla mi da odmah napuste štićeni prostor ili će ih uhapsiti. Policija je zatražila da putnici napuste štićeni prostor i odu u glavni hol na šalter Southwesta. Putnici kojima je otkazan let i prepuni su frustracija svakako ovako nešto nisu trebali. Policija je rekla da ih je pozvao Southwest radi gužvi na šalteru, no, Southwest je isto demantirao i rekao da oni nisu pozvali policiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

TATA Grupa će preimenovati AirAsia India u AIX Connect i tako će se zvati do momenta dok se ne spoji sa Air Indiom Express u veliku LCC kompaniju koja će postati druga LCC kompanija u Indiji po veličini. TATA Grupa je nedavno kupila preostalih 16,33% AirAsie India te sada ima svih 100%. AirAsia India ima flotu od 33 uskotrupnih aviona. TATA grupa će spojiti i Air Indiju sa svojom kompanijom Vistarom.

autor: Alen Šćuric, analitiča (Zagreb), foto: AirAsia

Kako Aeroflot ne može letjeti za inozemstvo u strahu da mu ne zaplijene zapadne avione koje je rusija nelegalno nacionalizirala CEO kompanije je tražio zaštitu ruske agencije jer mu strane kompanije preuzimaju tržište. Ovdje Aeroflot u prvom redu misli na Turkish i Emirates koji su poduplali broj svojih letova za Rusiju. No, Agencija je tu u nezavidnom položaju obzirom da u očaju želi što više kompanija i letova kako bi što više putnika moglo letjeti iz Rusije, a nažalost ne može omogućiti Aeroflotu više leganih aviona i samim time više letova u inozemstvo. Stoga Rusija i je ponudila lezorima da otkupi avione koji su ostali u Rusiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Irska leasing kompanija SMBC Aviation Capital je krenula lobirati u institucijama Europske Unije i Irske da im se dozvoli izuzeće od sankcija kako bi ruskim kompanijama mogli prodati svoje aviona koje imaju u lizingu u Rusiji. SMBC smatra da 34 aviona koji su mu ostali u Rusiji vrijede 1,6 milijardi USD.

AlfaStakhovanie (koja nudi kupnju aviona u ime ruskih kompanija) je ponudila 644,2 milijuna USD za 17 aviona Aeroflota umanjene za 82 milijuna koje je kompanija već uplatila za depozit i rezerve. SMBC smatra da je ovo preniska cijene i neće je prihvatiti, ali svejedno lobira za izuzeće jer se nada da će sa ruskom stranom postići dogovor o višoj cijeni. SMBC se nada da će prodati sve avione koji su mu u Rusiji. SMBC istovremeno pregovara oko svojih aviona koji su mu u NordSataru i S7.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Ruski UAC je izjavio da ne prihvaća opciju da na širokotrupnom projektu CR929 koji radi sa COMAC-om budu involvirani dijelovi trećih zemalja, prvenstveno iz SAD-a, Europske Unije i Japana. COMAC je na svom projektu C919 involvirao velik broj zapadnih dijelova, a isto je planirao i na CR929. No, ruska strana smatra to prevelikim rizikom i ne slaže se sa istim.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: COMAC

Kolumbija je odgodila odluku o dozvolama za otvaranje podružnice JetSmarta u ovoj zemlji. Kolumbija smatra da kompanija nema kapaciteta za 111 linija za koje je zatražila dozvolu pa traži da ista smanji količinu linija, a Kolumbija traži i pojašnjenje odnosa JetSmarta i American Airlinesa. Baza kompanije će biti Bogota. JetSmart već ima kompanije u Čileu, Argentini i Peruu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetSmart

DOT je izdao dozvole kompaniji Western Aircraft za redovne letove. Kompanija je do sada letjela taxi letove, no sada planira letjeti redovnu liniju između Lana’i Resorta i Houlula. Linija će se operirati svakog sata i služit će prijevozu turista u resort. Western ima flotu od 12 Pilatus PC-12 koji primaju 9 putnika. Čak sedam od tih aviona je u Honolulu, a dobar dio će operirati upravo Lana’i.

Western planira pokrenuti i redovne linije iz svoje glavne baze u Boise prema destinacijama na zapadu SAD-a. Boise (Idaho) je aerodrom koji je 2019. imao 4,1 milijun putnika, a aerodrom je fokus Alaske, dok ne njega leti još 8 kompanija. Kompanija planira iz Boise letjeti sa PC-12. Western je osnovan 1957. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Western Aircraft

BOC Aviation je naručio 40 Boeinga 737MAX8. Ovime BOC povećava portfolio B737MAX8 na 80 aviona koji će se isporučivati od 2023. do 2028. Boeing je istinski imao dobro godinu po broju naručenih 737MAX, kojih je do sada naručeno 597. Backlog aviona je trenutno 5356 aviona od kojih je 953 isporučeno. Ove godine je isporučeno 357 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Southewest je od petka otkazao 14.500 letova. Ogromna brojka. No, vlasti naglašavaju da se kompanije od ponedjeljka više ne može izvlačiti na vremenske uvjete nego da ima pad sustava (sistema). Zbog toga je kompanija u srijedu otkazala čak 2500 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Društvo za zaštitu potrošača Condacons je zatražilo od talijanske antitrust agencije (AGCM) da pokrene istragu protiv Ryanaira, Wizz Aira, easyJeta i ITA-e koji su digli cijene na 300 do 500 EUR iz Sicije do Milana, Rima, Torina i Bolonje za vrijeme Božićnih praznika. Vidi čuda da su kompanije imale prepune letove i da su ih na kraju prodavali po visokim cijenama. Da baš ono čudno, neuobičajeno i potpuna zavjera. Zavjera kakvu kompanija u to vrijeme imaju diljem Europe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Delta Connect izbacuje iz flote svih 60 CRJ-200 do ljeta 2023. Avioni će se zamijeniti sa većim avionima od 69, 70 i 76 sjedala (CRJ700, CRJ900, E170 i E175). Još 2008. CRJ100/200 su tvorili 40% aviona u Delta Connectionu, a 2022. taj broj je pao na 16%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Zašto IAG ima toliko mnogo LCC? U Španjolskoj IAG ima Vueling, Iberia Express i Level, u Velikoj Britaniji upravo pokreće Euroflyer. Kojeg to ima smisla? Ne bi li bilo normalnije da IAG u svim svojim državama za europske uskotrupne letove ima Vueling kao jedini LCC, sa bazama u Barceloni, Madridu, Alicanteu, Bilbau, Grand Canariji, Ibizi, Malagi, Palma de Mallorci, Santiago de Composteli, Sevillei, Tenerife Sjever, Valenciji, Firenci, Parisu CDG, Parisu Orlyu, Rimu FCO i London Gatwicku. Za širokotrupne LCC letova IAG bi trebao imati Vueling Level (hub u Berceloni) koji bi se u prvom redu feedao Vuelingovim letovima.

Takva kompanija mogla bi se dalje širiti diljem Europe kroz hubove kako Vuelinga (poglavito u Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Italiji i Francuskoj) gdje bi mogla ozbiljno konkurirati Ryanairu, easyJetu, Norwegianu, Eurowingsu, Transaviji i Wizz Airu, ali i Vueling Levela (nove baze u London Gatwick, Madrid, Palma de Mallorca, Malaga, Rim, Paris Orly).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Level

Atlantic Airways, minijaturnog sjevernoeuropskog otočića Farski otoci (Vagar) je 2014. zamijenio ARJ85 i ARJ100 sa tri Airbusa A319. Kako je otok 2016. produžio pistu nabavili su prvi A320. 2019. i 2020. su nabavili i dva A320neo. Stoga je upravo iz flote izbacio posljednjih A319, koji je tek 10,8 godina star. Kompanija leti na Aalborg, Billund, Copenhagen, Paris CDG, Reykjavik, Oslo, Barcelonu, Palma de Mallorcu i Edinburgh.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Atlantic

SpiceJet ima istinskih problema sa financijama. Stoga je kompanija predložila lezorima da dug za neplaćeni lizing od 302 milijuna USD pretvore u vlasništvo kompanije. Kompanija ima dugova od ukupno 845,6 milijuna USD. Kompaniju istinski guši glavni konkurent IndiGo, a sada će ju ubijati i Air Indija koju je preuzela TATA grupa i koja vrtoglavo raste.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.