Novosti iz svijeta

EasyJet je naručio 19 Airbusa A320neo koji će se isporučivati između 2025. i 2027. Kataloška vrijednost posla je 2,3 milijardi USD. Ovime easyJet ima naručenih 106 A320neo i 16 A321neo. U idućoj godini easyJet će imati 8 isporuka, u 2023. 7 isporuka, a u 2024. 18 isporuka. Kompanija je izjavila da je povećala broj slotova u Longon Gatwicku, Milan Linate, Portu i Lisabonu. EasyJet će iduće godine na Gatwicku imati nevjerojatnih 79 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: easyJet

ACI je objavio najbolju konektiranost u Europi za 2021. Najbolje konektirani aerodrom sa direktnom konektiranosti je bio Amsterdam, slijedi Istanbul, pa Frankfurt, Paris CDG, 5. je Moskva SVO, pa Madrid, London LHR, Barcelona, Istanbul Sabiha i 10. je Minhen. Najbolju hub konektiranost su u Europi imali Frankfurt, pa Amsterdam, Istanbul, Paris CDG i Moskva SVO. Na svijetu najbolju hub konektiranost imao je Dallas, pa Denver i 3. je Frankfurt.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Frankfurt

Nakon Qatara i niz drugih kompanija je reklamiralo bojanje A350 aviona, a među njima i Lufthansa, Air France, Etihad i Cathay Pacific. Problem je ozbiljan i ne radi se sam o kozmetičkom problemu nego bojanje utječe na strukturalne probleme oplate aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Broj aviona u kompanijama Velike Britanije:

 1. 308 EasyJet UK
 2. 254 British Airways
 3. 93 Jet2
 4. 57 TUI Airways
 5. 42 Loganair
 6. 37 Virgin Atlantic
 7. 24 BA CityFlyer
 8. 14 Titan
 9. 14 Wizz Air UK
 10. 12 Eastern

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

ACI Europe se poziva na znanstvene studije Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koji tvrdi da restrikcije u putovanjima generalno nemaju efekata na širenje Covid-19 virusa u Europi. Stoga ACI smatra da se EU Digitalni Covid Certifikat mora poštovati i mora biti standard za putovanja u sve zemlje Europe. Istim ACI naglašava da smanjenje trajanja cjepiva sa godine dana na samo 9 mjeseci, te obveza booster cjepiva nikako nije dobra praksa i traži da se od istoga odustane, poglavito što to radi razliku među državama Europe koje po tom pitanju imaju različite stavove.

ACI smatra da sve države EU moraju imati isti standard i pravila, te traži da se isto uvede na razini cijele Europe. ACI smatra da je implementacija jedinstvenih pravila od 10.1.2022. prekasna i da će to spriječiti veća putovanja tijekom Uskrsa, te traži da se isto provede prije ovih pravila.

ACI traži da se ukine ECDC mapa sa državama raznih boja zaraze. ACI naglašava da nacionalna pravila i ovako i onako ne koriste tu mapu, već restrikcije rade po raznim kriterijima, među kojima je i važnost pojedine države i njenih putnika za neku drugu državu. Istim se dešavaju i liberalna pravila za neke države koje su na crvenim listama. Stoga ova karta samo zbunjuje putnike poglavito obitelji sa djecom, pa isto više nema nikakvog smisla.

ACI također smatra da Europa mora prihvatiti listu prihvatljivih cjepiva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a ne onu Europe jer isto stvara konfuzije i probleme putnicima. ACI se pritom čudi zašto se od putnika izvan EU traže i PCR testovi uz cijepljenje, ako se to ne traži od EU putnika, te traži da se ova praksa prekine.

Iskreno vrlo logični zahtjevi ACI-a koje bi Europska Unija svakako morala prihvatiti što prije, kako bi se putovanje za Uskršnje blagdane, ali i nakon toga moglo ostvariti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Brussels

U Istočnoj i Središnjoj Europi u XI. mjesecu bilo je 13,8 milijuna ponuđenih sjedala što je 83,8% kapaciteta iz 2019. U Zapadnoj Europi ta je brojka bila 61,5 milijuna sjedala ili 71,9% kapaciteta iz 2019. I dalje Istočna Europa ima bitno više postotka kapaciteta iz 2019. nego Zapadna Europa. U cijelom svijetu bilo je ponuđeno 332,2 milijuna sjedala, što je 73,2% kapaciteta iz 2019. Najviše kapaciteta u usporedbi sa 2019. imala je Središnja Amerika, čak 92,4% spram 2019.

U Europi najviše sjedala je i dalje između Španjolske i Velike Britanije, čak 2,0 milijuna, slijedi Njemačka-Španjolska (1,6 milijuna), Italija-Španjolska (1,0), Njemačka-Turska (1,0), te Francuska-Španjolska (0,9 milijuna). Najviše sjedala na svijetu bilo je između Meksika i SAD-a, čak 3,6 milijuna, što je 24,1% više nego 2019.

Najviše letova na svijetu je imao American (170.967), pa Delta (127.316), United (123.941), Southwest (99.635) i Ryanair (62.405). U Europi najviše letova imao je Ryanair (62.405), pa Turkish (29.777), Lufthansa (27.629), easyJet (22.840) i Air France (21.378).

Najviše sjedala u XI. mjesecu nudila je Atlanta (4,5 milijuna), Dallas (3,5), Chicago (3,3), Guangzhou (3,2) i Denver (3,1). U Europi najviše sjedala nudio je Istanbul (2,5), London LHR (2,4) i Paris CDG (2,3 milijuna).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

AirBaltic je još 2019. najavio da će 2020. otvoriti 4. bazu u Jugoistočnoj ili Istočnoj Europi, nakon što je stabilizirao svoje baze u Rigi, Vilnijusu i Tallinu. No, ovaj plan je prolongiran radi Covida-19. Kompanija je sada potvrdila da će otvoriti 4. bazu 2022. godine, no ne želi objaviti gdje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Wizz Air je postao treća najveća talijanska kompanija. U idućoj godini će imati čak 7 baza u Italiji. Kompanija trenutno operira iz Rima, Milana Malpense, Napulja, Barija, Catanie, Palerma, a uskoro otvara i Veneciju. Kompanija se tijekom Covida-19 koncentrirala na ekspanziju u Beču, Velikoj Britaniji i Italiji. Pokušala je u Norveškoj i Njemačkoj, no na tim tržištima nije bila uspješna, pa se povukla.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

TAV, Fraport, Limak i Vinci će konkurirati za koncesiju aerodroma Antalya. Turky General Directorate od State Airports Authoroty je objavilo koncesiju 1.12.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Antalya Aerodrom

ITA je naručila 28 Airbusovih aviona i to 7 A220, 11 A320neo i 10 A330neo. Nije iznenađenje da je ITA napravila ovu narudžbu, od samog starta je naglašavala da će to napraviti, a i Italija joj je dala sredstava za to. No, ipak očekivalo se više naručenih aviona, svi su najavljivali da će se naručiti i A321, a iznenađenje je narudžba i manjih A220, to se do sada nije spominjalo.

ITA u ovom momentu u floti ima 18 A319, 27 A320ceo i 7 A330 koje će i dalje operirati, a u lizing je uzela i 9 A350 od kojih prvi ovog ljeta dolaze u flotu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Avianca je nakon 18 mjeseci 1.12. izašla iz predstečajne zaštite po Chapter 11. Kompanija je pronašla investitore od 1,7 milijardi USD i nagodila se sa kreditorima, te je dobila pozitivno mišljenje kreditora za restrukturaciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Avianca

Deveta najveća SAD kompanija i peta najveća LCC kompanija SAD-a Allegiant i druga najveća Meksička kompanija VivaAerobus su odlučile ući u komercijalnu suradnju. Ova suradnja kreće u prvom kvartalu 2023. Alegiant će pritom investirati u VivaAerobus 50 milijuna USD. Suradnja će biti joint venture i vrlo bliska, osim code-share sporazuma imat će 50/50 podjelu profita, koordinaciju cijena, sinkronizaciju redova letenja, koordinaciju kapaciteta, kontrolu imovine, distribuciju, smanjenje troškova, podjelu kapaciteta na aerodromima, standardizaciju proizvoda, servis i to na svim linijama između SAD-a i Meksika.

Obzirom na Deltin deal sa Aeromexicom, te na ogromnu prisutnost Americana, Uniteda, Southwesta i JetBluea na meksičkom tržištu, kao i na deal Volarisa i Frontiera, ove dvije kompanije uopće ne dvoje da će dobiti ovaj joint venture.

Allegiant je 2019. imao 14,8 milijuna putnika, a VivaAerobus 12,0 milijuna putnika. Allegiant u ovom momentu ima 115 aviona, a Viva Aerobus 50 aviona. Obije kompanija imaju flotu sastavljenu od Airbusovim uskotrupaca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Allegiant

Američki Centers for Disease Contarol and Prevention (CDC) je naložio američkim aviokompanijama da im odmah daju spiskove svih putnika sa adresama i brojevima telefona u SAD-u koji su u zadnjih 14 dana došli u SAD iz Južne Afrike i još 7 južnoafričkih država. SAD će locirati ove putnika i poduzeti mjere za sprječavanje širenja Omikron virusa u SAD-u.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

Nakon što je LATAM postigao sporazum sa vjerovnicima, izjavio je da odbija ponudu akvizicije od strane konkurentske brazilske kompanije Azul. LATAM je u talu sa Deltom i SkyTeamom, GOL sa Americanom i Oneworldom, a Azul koketira sa Star Alliance.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LATAM

 

Lufthansa se ozbiljno ponudila za investiciju u ITA-u, no odmah je reagirala i Delta, partner ITA-e u SkyTeamu, te ponudila da ona bude investitor u kompaniji. Koliko je ITA bitna Delti vidljivo je iz činjenice da je ekspresno, u samo 15 dana ušla u SkyTeam iako se za isto čeka desetak godina, te da je u samo mjesec dana od prvih letova Delta potpisala code-share ugovor sa ITA-om.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

SpiceJet će dobiti dva Boeinga 777-300ER kao kompanzaciju za neisporučene, prizemljene i kašnjele B737MAX. Istim SpiceJet ulazi u long-haul letove, nešto što kompanija do sada nije imala u strategiji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

Loftleidir Cabo Verde je tužio Vladu Cabo Verdea radi renacionacionalizacije Cabo Verde Airlinesa koju je provela. Tužba je podnesena na International Court of Arbitration u Parizu. Loftleidir je bio vlasnik 51% dionica, no Vlada Cabo Verdea je samoinicijativno i uliteralno donijela odluku o exproprijaciji, tj. renacionalizaciji nacionalnog prijevoznika. Kompanija je prizemljena od III. mjeseca 2020. zbog Covida-19. Vlada Cabo Verdea nije mogla prihvatiti da je odvojena od svijeta radi prizemljenja kompanije. Renacionalizacijom je pokazala koliko je pogriješila u prodaji kompanije.

Lofleidir Cabo Verde je kompanija u vlasništvu 70% Icelandaira i 30% Loftleidir Icelandica. Kompanija u floti ima 5 aviona, jedan Boeing 737-300 i četiri 757-200.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cabo Verde Airlines

Astralov Boeing 747-400BSDF je prevezao 30 bijelih nosoroga iz rezervata u Južnoj Africi prema novom domu u Akegera Nacionalnom Parku u Ruandi. Let je bio od 3000 km.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Astral

EasyJet je objavio gubitak od 1,3 milijardi EUR. No, usprkos toga najavljuje povratak na razinu operacija iz 2019. idućeg ljeta (2022.).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Nakon što je Norwegian ukinuo long-haul letove, transatlantski LCC letovi su pali ispod 1%. 2018. ovi letovi su imali 8% sveg prometa. Trenutno ove letove ima French Bee, JetBlue i WestJet. Pokretanjem Norse Atlantica i najavom letova Playa za SAD ova brojka bi se ponovo morala povećati.

Istovremeno joint venture na transatlantskim letovima se povećao sa 72% iz 2018. na 79% u 2021.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse

Qatar, Emirates i El Al su zabranili sve letove i putnike iz nekih od afričkih zemalja radi Omikron soja Covida-19. Zabranu je objavila i Švicarska.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar

Europski prijevoznici u ovom momentu operiraju 88% svojih jetova, tj. tek 12% je i dalje prizemljeno (prosjek u svijetu je 84%). Najviše kapaciteta u prometu u ovom momentu imaju Ryanair i Wizz Air (po 99% iz 2019), pa Aeroflot (96%), Turkish (95%), Air France-KLM (93%), easyJet (88%), Lufthansa Grupa (85%) i IAG (83% kapaciteta iz 2019). Europa je prošlog vikenda imala 19,6 milijuna ponuđenih sjedala što je 71,6% broja sjedala iz 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

ITA dobiva prvi A350 u VI. mjesecu 2022. Kompanija trenutno u floti ima 7 Airbusa A330-200, a planira nabaviti 9 A350-900 i 5 A330-900. ITA istovremeno planira nabaviti i 15 A220, te još 2 A320neo i A321neo. Kompanija u floti ima 18 A319 i 27 A320.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

Zambia Airways kreće sa letovima 1.12. Ethiopian ima 45% vlasništva u kompaniji. Ostalih 55% vlasništva ima zambijski industrijski fond. Ethiopian je firmi iznajmio tri aviona, jedan Boeing 737-800 i dva Dash 8-400. Kompanija će u početku letjeti samo domaće letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

Što se više približava ponovno pokretanja flybe-a, konkurencija radi sve jače korake kako bi umanjili potencijale obnovljene kompanije. Pretpostavlja se da će flybe krenuti krajem III. mjeseca sa flotom Dash 8-400. Stoga ne treba čuditi da su se tri najveća regionalna prijevoznika Velike Britanije Loganair (Škotska), Aurigny (Guernsey) i Blue Island (Jersey) ujedinili u jako partnerstvo koje kreće od 2022. Partnerstvo će putnicima pružiti daleko više opcija, letova i benefita. Kompanije će imati i zajednički frequent flyer program, a pomagati će si i u održavanju aviona, te svim tehničkim pitanjima. Kompanije zajedno imaju čak 54 aviona.

Tako će primjerice Southempton, koji je bio jedan od glavnih aerodroma flybea, do početka ponovnih operacija flybea imati 5 linija Loganaira, 2 linije Aurignia i 4 linije Blue Islanda, no prema partnerstvu putnici će zapravo birati među 11 linija ovih partnera. U Birminghamu koji će biti prva baza flybea kompanije će imati 5 linija, u Bristolu 3 linije, u Exeteru 8 linija, u Manchesteru 8 linija, u Norwichu 5 linija, u Dublinu 6 linija i u Guernseyu 16 linija. Ozbiljna konkurencija flybe-u koji je upravo preuzeo prvi od 12 planiranih Dash 8-400 u svoju prvu bazu u Birmingham.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Loganair

Maleni otočić Sv.Helena (4534 stanovnika), koji je britanska kolonija i koji se nalazi između Južne Amerike i Afrike konačno će ponovo dobiti letove Airlinka. Naime, od kada je izgrađen aerodrom na otoku prekinuta je stalna brodska veza, a Airlink je bio jedina veza otoka sa civilizacijom. Letovi počinju krajem III. mjeseca 2022. više od dvije godine od prekida zbog Covida-19. Airlink će ponovo uspostaviti liniju iz Johannesburga za Svetu Helenu sa ERJ190 jednom u dva tjedna. Na ovu liniju vežu se letovi British Airwaysa za London. Jednom mjesečno Airlink leti i za Gorgetown Wideawoke na Ascension Otoku.

Tijekom Covida-19 jedina veza otoka sa svijetom su bili letovi Titana sa Boeingom 757, a kasnije sa Airbusom A318 koji su iz London Stansteda letjeli chartere sa tehničkim stopom u Accri. Letovi su u početku Covida-19 bili rjeđi, no sada su se ustalili na jedan let mjesečno. Sveta Helana je cijelo vrijeme Covida-19 imala samo dva slučaja oboljelih od Covida koja su se oba oporavila i nije bilo umrlih. Otok se potpuno zatvorio i nije dozvoljavao dolaske stranaca tijekom pandemije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Airlink

Finavia će 1.12. otvoriti ekstenziju Terminala 2 Aerodroma Helsiki. Ovaj projekt je dio ekspanzije aerodroma vrijednog milijardu EUR koja će se dovršiti do 2023.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Helsinki

Nakon što je Volaris prešao Aeromexico, sada je i Viva Aerobus preskočila meksičkog nacionalnog prijevoznika i smjestila se na 2. mjesto, dok je Aeromexico tek na 3. mjestu po broju putnika u Meksiku. Viva Arobus je u prvih 10 mjeseci ostvarila 9,9 milijuna putnika, a Aeromexico samo 9,8 milijuna putnika. Volaris ima 14,4 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Viva Airobus

Kompanije SAD-a su prekinule letove prema 8 država Afrike uključujući i Južnu Afriku radi novog soja Covida-19. Istovremeno je Emirates prekinuo letove prema 3 afričke države.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Emirates

Indonezija je u 2019. imala 91,3 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 54,5 milijuna putnika Jakarta Soekarno-Hatta
 2. 25,3 Denpasar Bali
 3. 23,6 Surabaja
 4. 15,8 Makaasar
 5. 14,1 Medan
 6. 10,6 Yogyakarta
 7. 8,3 Jakarta Halim Perdanakusuma
 8. 6,9 Batam
 9. 5,4 Balikapan
 10. 5,3 Palembank

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Garuda Indonesia

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.