Novosti iz svijeta

Britanski Royal Air Force prodaje sva četiri BAe 146-100 i 146-200 koji su služili za VIP transport. Avioni su stari 32,5 godina. Avioni su iz flote trebali otići 2022. Avioni nemaju zamjenu. Istim će kraljevska obitelj izgubiti svoj avion i biti će „na milost i nemilost“ Vlade Velike Britanije. Vlada Britanije na raspolaganju ima A330-200METT u VIP konfiguraciji i još jedan A330-200 za transport trupa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: RAF (Wikipedia)

Ukrajina je izašla iz sporazuma o jedinstvenom zračnom prostoru CIS-a (Zajednica neovisnih država) koji je potpisan 1991. godine od strane Azerbejđana, Bjelorusije, Gruzije, Kazahstana, Kirgistana, Moldavije, Rusije, Tađikistana, Turkmenistana, Uzbekistana i Ukrajine. Konkretno Ukajina je izašla iz Sporazuma o civilnoj avijaciji i Sporazuma o korištenju zračnog prostora. Prema ovom sporazumu sav zračni prostor država je bio jedinstveno područje koje svi mogu koristiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Ukraine International)

Garuda Indonesia je naručila četiri Airbusa A330-800, modal koji se vrlo loše naručuje. Ovih aviona do sada naručeno je samo 15 od 4 kompanije. Kompanija ima naručenih još 12 većih A330-900.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Garuda Indonezija

Novi francuski cargo prijevoznik CMA CGM Air Cargo, koji nabavlja četiri Airbusa A330F i ima prvu bazu u Liegeu, sada najavljuje otvaranje baze i u francuskom lučkom gradu Marseilleu, gdje CMA CGM kao kontejnerski brodski prijevoznik ima velik obujam svog posla. Marseille je u 2019. imao zavidnih 56.132 tone carga. Kompanija je objavila da će joj prva linija biti Liege-Chicago sa 10 tjednih polazaka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CMA CGM

 

Boeing je u II. mjesecu isporučio 22 aviona, i to sve 737MAX osim jednog 767-300F i jednog 777-300ER. Kompanija je u II. mjesecu dobila 82 narudžbe za 737MAX. Kako je u isto vrijeme kompanija upisala 51 otkazan aviona, ovo je prvi puta nakon dugo vremena da je Boeing pozitivan u broju naručenih aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Icelandair ukida regionalni brend Air Iceland Connect. Kompanija želi pojednostaviti i pojeftiniti operacije, pa će sve operacije voditi samo pod jedim brendom Icelandair. Istim se ništa neće promijeniti u samim letovima koji će ostati jednaki. Air Iceland Connect je u floti imao pet Dash 8-400 i leti prema lokalnim zračnim lukama na otoku.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Icelandair

Norwegian je izjavio da očekuje da će se spor sa Boeingom oko otkazivanja 97 aviona nastaviti na sudu u SAD-u. Norwegian pritom ima veliku šansu da spor dobije obzirom da je skoro dvije godine bio bez Boeinga 737MAX, što je sigurno dovoljno dobar razlog za otkaz ugovora. Čak štoviše, kompanija je u prvoj godini prizemljenja 737MAX, a prije Covida-19 (2019) gubila ozbiljan novac radi nedostatka kapaciteta sa 737MAX te je tražila visoke kompenzacije od Boeinga. Zbog svega toga Norwegian ne želi da spor sa Boeingom bude predmet predstečajne zaštite u Irskoj, nego želi sudski spor.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Konačno se i Eurowings širi. Od 1.4. kompanija otvara novu bazu u Berlin Brandenburgu gdje će stacionirati tri Airbusa A320. I prije otvaranja baze svaki 3. let iz Belina je bio Eurowingsa. Eurowings će nuditi nekoliko dnevnih letova prema njemačkim destinacijama, te letove prema brojnim leisure destinacijama, uključujući i Hrvatsku (iz Berlina Eurowings će letjeti za Rijeku, Zadar, Split i Dubrovnik), te Prištinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

AirAsia kreće u air-taxi od 2022. Kompanija će za tu namjenu koristiti quadcopters, letjelice nalik dronovima, koje će primati četiri putnika i pilota. Kompanija će sa air-taxijem krenuti u Maleziji, a kasnije će se širiti tržištima AirAsie.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: AirAsia

Da zbog smanjene potražnje tvrtke smanjuju veličinu flote – ili kako se to pokušava pozitivno prozvati “prilagođavanjem potrebama tržišta” – nije novo. Kako smo već pisali ni Austrian Airlines nije pošteđen tog procesa i želi smanjiti flotu na 60 zrakoplova. Uz sve Dash 8-400 te polovicu 767 flote, Austrian prodaje i svih 7 Airbusa Airbusa A319. Ono sto je interesantno jest da su ti zrakoplovi prema svim naznakama prodani Lufthansi koja ce ih uvrstiti u flotu Cityline. Time Cityline kao regionalni prijevoznik prati trend uvođenja većih zrakoplova u flotu. CRJ100 i CRJ700 su dio povijesti i više ne lete, flota od 34 CR 900 iduće ce se godine smanjiti na 28 ali se zato uvode A319 u Lufthansinog regionalnog feedera. Za sada su u floti 6 bivših Lufthansinih A319 kojima bi trebali, uz gore spomenutih 7 Austrianovih slijediti  i daljnji A319 iz Lufthansine flote.

Općenito gledano do početka 90-tih zrakoplovi namijenjeni regionalnim kompanijama bili su isključivo turbopropovi: raspon je bio od Jetstreama 31 ili Swearingen Metroa sa 19 sjedala pa do Dash8-400 sa 76 sjedala. Situaciju na tržištu drastično je promijenio CRJ100 sa svojim kapacitetom od 50 sjedala i prvim komercijalnim letovima u listopadu 1992. godine. Od toga trenutka počeo je na neki način “rast” veličina zrakoplova. Sa kanadske strane slijedio je u 1999. godini CRJ 700 sa do 75 mjesta te 2001. godine CRJ900 sa 90 mjesta. Sredinom 90-tih u utrku se uključio i brazilski Embraer ponudivši svoje regionalne jetove ERJ135 kapaciteta 37 putnika, ERJ145 kapaciteta do 50 putnika. Ponudu CRJ “na gore” zaokružio je CRJ1000 u 2008. godini. Međutim rastom potražnje i zrakoplovi fizički rastu. Tako Brazilci u utrku šalju avione iz E-Jet obitelji tipskih oznaka 170, 175, 190 i 195 kapaciteta između 78 i 125 putničkih mjesta. Kanađani pak sve polažu u C seriju koju su na kraju zbog financijskih problema prodali Airbusu koji zrakoplove te serije prodaje pod oznakom A220.

Bilo je još pokušaja drugih proizvođača probiti se na to tržište, ali uglavnom su uspjeli prodati samo manji broj zrakoplova. Njemački Dornier probao je to sa tipom 328 – pri tome je interesantno da je taj tip aviona nuđen i sa turboprop pogonom i sa mlaznim motorima, ali taj zrakoplov svojim malim kapacitetom nije bio interesantan za prijevoznike. Japanski Mitsubishi je tek 2003. godine započeo svoj projekt MRJ i nakon gotovo 20 godina razvoja trenutačno je cijeli projekt obustavljen bez da je isporučena i jedna jedina mašina. Kina je na tržište izbacila Comac ARJ21 (52 prodana primjerka), Ukrajina Antonov An-148 (47 prodanih primjeraka), dok je Rusija izbacila SSJ-100 (180 prodanih primjeraka).

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Austrian

Dva daleko najveća lezora na svijetu AerCap i GECAS se ujedinjuju u jednu kompaniju. AerCap u portfoliju ima 1044 aviona i 286 naručenih aviona, te preko 200 stranaka. GECAS trenutno ima 1650 aviona i helikopera, te preko 200 stranaka. Kompanija će samim time u portfoliju imati čak 2748 aviona i helikoptera.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air (AerCap-ov avion)

I Europska Unija se pridružila suspenziji carina i taksi na uvoz aviona između SAD-a i Europske Unije. To znači da ni Airbus, ni Boeing neće u idućih 4 mjeseca privremeno imati carine i takse. Odlična inicijativa, za koju se nadamo da će prerasti u trajnu suspenziju ove nimalo popularne i nadasve nepotrebne mjere koju je uveo Trump, a potom i Europska Unija reciprocitetom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Saudia Cargo i najveći kineski internetski distributer Alibaba su potpisali sporazum po kojem će Saudia prevoziti proizvode Alibabe 5 puta tjedno na liniji Hong Kong-Riyadh-Liege. Alibaba sada garantira isporuke na Bliskom Istoku u roku od 10 dana od narudžbe. Saudia Cargo ima 7 aviona među kojima 777-200F, te 747-400F.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Saudia

Air Cairo i SunExpress (joint venure Lufthanse i Turkisha) potpisali su ugovor o bliskoj suradnji. Air Cairo će operirati 30 tjednih letova iz Hurghade za 14 aerodroma u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji za koje će SunExpress provoditi planove letenja, te kontrolirati prihode i prodaju. Kompanije planiraju proširiti suradnju na druge aerodrome u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji s jedne strane, te Egiptu s druge strane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sun Express

Eurowings je otvorio prve linije između Španjolske i Velike Britanije u povijesti kompanije. Kompanija će iz Palma de Mallorce letjeti dva tjedna leta za Manchester i dva tjedna leta za Birmingham od kraja V. mjeseca. Eurowings je najavio da će u idućim tjednima otvoriti još linija za Veliku Britaniju iz Palma de Mallorce.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Eurowings

Greenpeaceovi aktivisti su ušli u zaštićeni dio aerodrom Paris CDG te vandalizirali jedan Air Franceov Boeing 777-200ER, između ostalog su ga obojali u zeleno. Avion je poslan u održavanje da se dovede u prvobitno stanje. Ovaj događaj postavlja pitanje sigurnosti CDG, jer ako su Greenpeaceovi aktivisti ušli na stajanku i uspjeli vandalizirati avion, onda to sigurno mogu i teroristi. A Francuska je bila žrtva nekoliko vrlo ozbiljnih terorističkih napada u nedavnoj prošlosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

 

Etihad je u 2020. zabilježio gubitak od čak 1,7 milijardi USD. Broj putnika je pao na 4,2 milijuna, što je pad od 76% sa 17,5 milijuna iz 2019. Krvnu sliku kompanije popravio je cargo koji je povećao prihode za 66% (sa 700 milijuna na 1,2 milijardi USD).

autor: Alen Šćuric, analitičari (Zagreb), foto: Etihad

Aviotransportni data gigant SITA je objavila da je bila žrtva cyber-napada. Istim je niz kompanija koje koriste ovu platformu obavijestilo svoje putnike o napadu: American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Finnair, Japan Airlines, Jeju Air, Lufthansa, Malaysia Airlines, New Zealand Air, SAS, Singapore Airlines i United Airlines. Svi putnici Star Alliancea i oneworld su moguće žrtve.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Singapore Airlines

Wizz Air otvara 42. svoju bazu u Palermu od 1.6. Ovo je i 4. baza kompanije u Italiji. U Palermu Wizz će bazirati dva Airbusa A321, te će otvoriti 10 linija od kojih je čak 8 u Italiji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Boeing je objavio sumnje u sigurnost Airbusa A321XLR. Sumnje se temelje na poziciji i dizajnu tankova. EASA za sada nije zabrinuta i odgovorila je da pomno prati razvoj aviona. Boeing je ovime ispao prilično jadan, te je svoju nemoć da parira Airbusu u segmentu srednjeg doleta uskotrupaca, sada pokušao smanjiti očajnim i sitnim udarcima ispod pojasa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Azul je povećao likvidnost za skoro duplo na 710 milijuna USD u 2020. Još je fascinantnije da je kompanija povećala flotu za 12,8% ubacivši u flotu dva Airbusova širokotrupac i četiri uskotrupca, kao i pet novih Embraera E2. Uz to kompanija je u 2020. kupila Two Taxi Aereo te je time flotu povećala za 17 Cessna Caravana. Sa ovim Cessnama su tijekom najveće Covid-19 krize letjeli letove koje su prije letjeli sa bitno većim avionima, no zbog toga linije nisu prekidali. Po izlasku iz najgore krize ove avione su prebacili na manje tercijarne aerodrome.

Azul je u 2020. prevezao 14,8 milijuna putnika 53,5% brojke iz 2019. U ovom momentu kompanija operira više od 700 dnevnih letova na 117 aerodroma. U 1. kvartalu 2021. kompanija će imati više kapaciteta na domaćim letovima nego je to imala u 2019. Fascinantno!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Azul

Lufthansa je objavila da je u 2020. ostvarila gubitak od čak 6,7 milijardi EUR. Prihodi kompanije je prepolovljen na samo 13,6 milijardi EUR. Lufthansa je spremna ovog ljeta obnoviti 70% kapaciteta, no tek se treba vidjeti hoće li se to ostvariti ili ne.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Austrian je objavio da je u 2020. imao gubitak od čak 319 milijuna EUR, dok je u 2019. bio pozitivan 19 milijuna EUR. Broj putnika pao je za 71%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Austrian Airlines

U Turskoj najviše putnika u 2019. su imali:

 • Istanbul 52,6 milijuna (no aerodrom je imao zanemarivo putnike do 6.4.209. dok je još radio Ataturk), sa Ataturkom 68,6 milijuna
 • Antalya 35,7
 • Istanbul Sabiha 35,5
 • Ankara 13,7
 • Izmir 12,4
 • Adana 5,1
 • Dalaman 4,9
 • Bodrum 4,3
 • Trabzon 3,8
 • Oguzei 2,6 (2017.)

U 2019. Turska je imala 209,9 milijuna putnika. Istanbul je na sva tri aerodroma (Istanbul, Sabiha i Ataturk) u 2019. imao 104,1 milijun putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Istanbul airport

Ryanair je prvotno planirao imati 95% letova iz 2019. u 2021. No, sada su predviđanja bitno manja i O’Leary je objavio da planiraju imati tek 70% letova iz 2019. Ova bitna redukcija stvara pesimizam u ljetne operacije ove godine. Ryanair za sada predviđa 80% prometa iduće zime. Kompanija previđa da će prestati gubiti novac i biti u break-evenu u III. mjesecu 2022. Kompanija predviđa da će u fiskalnoj 2020. (koja njima završava u III/2021) izgubiti oko 850 milijuna EUR, neusporedivo manje nego ostale kompanije ove veličine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Korean Air je jedan od svojih deset Boeinga 747-8 poslao u Hamburg na konverziju u VIP avion, koji će u petogodišnji lizing dati Koreanskom ratnom zrakoplovstvu za prijevoz predsjednika i najviših državnih dužnosnika. Avion je star 3,8 godina. Do sada Vlada je koristila 19,5 godina star Boeing 747-400 Korean Aira. Boeing 747-8 kao VIP transport najviših dužnosnika koriste još i Katar, Kuvajt, Oman, Maroko, Saudijska Arabija, Brunei i Turska.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Korean Air

Sjeverna Amerika ima tek 10% manje letova u business avijaciji nego 2019. U Europi business avijacija je pala 25%. Charter tržište businessa aviona je ostvarilo 4% porasta po broju sati naleta, a broj polazaka je pao samo 1% u usporedbi sa 2019. Najzaposleniji poslovni mlažnjak u 2020. je bio Challenger 300/350. U ovom momentu poslovna avijacija ima 15% manji promet nego u 2019, dok civilno redovno zrakoplovstvo ima 52% manje prometa nego u 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Kermas aviation

EASA je naredila kontrolu svih vjetrobrana na Airbusima A318, A319, A320 i A321. Ovo se odnosi i na avione Croatie Airlines, Air Serbie, Trade Aira i FlyBosnie.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

EasyJetov osnivač, Stelios Haji-Ioannou, koji je prodajom dionica svoj udio smanjio na 27,7%, objavio je da smatra kako će kompanija morati tražiti novac od svojih investitora i dioničara. Stelios je istim izjavio da on neće davati svoj novac, sve dok kompanija uzaludno baca novac u nabavu novih Airbusovih aviona, sada kada im novi avioni ne trebaju. EasyJet je uspio djelomično prolongirati isporuke novih aviona. Da bi održala likvidnost kompanija je brojne avione dala u sale and leaseback.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: