Novosti iz svijeta

Emirates prekida code-share sa JetBlue koji je trajao čak 10 godina. Priča se da se code-share prekida radi novog ugovora sa Unitedom kojeg kompanije planiraju potpisati ovaj tjedan. Code-share sa Unitedom je istinski ogromna stvar za obje kompanije. No, o tome ćemo više kada se deal objavi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Nakon sedam mjeseci stanke Air Moldova će obnoviti letove za Moskvu, od 1.10. Kompanija će letjeti iz Kišineva za Moskvu 10 puta tjedno. Prije prekida operacija Air Molodva je letjela i za St.Petersburg i Krasnodar, ali ove letove neće obnoviti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Moldova

Aer Lingus je u subotu imao potpuni raspad IT sustava. Radi toga su radnici kompanije pokušali ručno raditi check-in no to je izazvalo ogromne redove. Na koncu su tisuće ljudi stajali u redu izvan terminala. Poslijepodne kompanija je otkazala sve letove, njih 50, a do tada niz letova je bio otkazan, a ostali su ozbiljno kasnili. U nedjelju je IT sustav pokrenut, situacija se normalizirala iako je bilo kašnjenja kao posljedica prethodnog dana, a i četiri leta su otkazana.

Ryanair je iskoristio situaciju i ponudio putnicima „karte za spašavanje“ po cijeni od 100 EUR ako pređu na njihove letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus

Dva Il-76TD Volga Dnepra su prevezli gorivo za nuklearne elektrane iz Rusije u Brno. Avioni su dobili posebne dozvole kao izuzetak od zabrane letova. No, ipak avioni nisu smjeli letjeti najkraćim putem preko Bjelorusije i Poljske, već su letjeli morem između Finske i Estonije pa do Njemačke preko koje su preletjeli do Češke. Avioni su istim letjeli čak tri i pol sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volga Dnepr

Na Spiritovom letu Pittsburgh-Orlando tromjesečna beba Anjele prestala je disati. Stjuardesa je odmah odjurila u zadnji dio aviona te zatražila pomoć od putnika, tj. ima li u avionu zdravstvenih djelatnika. Na letu je bila Tamara Panzino, umirovljena medicinska sestra, koja je pružila djetetu pomoć, te umjetnim disanjem i masažom srca vratila bebu među žive. Tamara ne smatra ovaj potez herojskim niti ičim bitnim, već smatra da je samo iskoristila svoje obrazovanje i vještine.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Spirit

Rizik u avio prometu je danas bitno manji nego prije:

 • danas je jedan mrtvi putnik na 11 milijuna prevezenih
 • od 2008. do 2017. jedan mrtvi putnik je bio na 7,9 milijuna prevezenih
 • od 1998. do 2007. jedan mrtvi putnik je bio na 2,7 milijuna prevezenih
 • od 1988. do 1997. jedan mrtvi putnik je bio na 1,3 milijuna prevezenih
 • od 1978. do 1987. jedan mrtvi putnik je bio na 750.000 prevezenih
 • od 1968. do 1987. jedan mrtvi putnik je bio na 350.000 prevezenih

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Eeastern

Air Transat će dobiti četiri Airbusa A321XLR u lizingu od ALC. Avioni će biti isporučeni između 2025. i 2027. Kompanija je svoj prvi A321LR dobila 2019. Avion ima konfiguraciju od 199 sjedala među kojima je i 12 sjedala u premium ekonomskoj klasi. Air Transat u regiji leti za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

Air Baltic je zbog rata u Ukrajini, te sankcija Rusiji, ostao bez velikog dijela tržišta te je višak kapaciteta odlučio iznajmiti. Osam njihovih zrakoplova leti za Eurowings, dok su četiri komada kod SAS-a.

No, zanimljiva činjenica je da Air Baltic za svoje potrebe ima i pet unajmljenih zrakoplova, tj. kompletnu flotu Carpatair-a koja se sastoji od jednog A319, te dva F100. Tu je još i Cyprus-ov A320, te B737 Air Horizonta. Razlog za ovo je i u činjenici da je šest Air Baltic-ovih vlastitih zrakoplova A220 prizemljeno više mjeseci zbog nedostatka rezervnih dijelova, tj. problema u globalnim opskrbnim lancima.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Carpatair

Iako je Wizz Air objavio samo tri nove linije iz Bucharesta ove jeseni bilo je jasno da na tome neće završiti, tj. da pet novih aviona mora značiti ne samo tri nove linije i povećanje frekvencija na 30 ostalih linija, već da će to značiti i još dodatnih letova. Stoga ne treba čuditi da je Wizz upravo objavio spisak dodatnih povećanja ove jeseni i zime:

 • Aaarhus od 29.9.
 • Rimini od 29.9.
 • Cardiff od 30.10.
 • Atena od 2.12.
 • Larnaca od 2.12.
 • Prag od 2.12.
 • Ancona od 13.12.
 • Riyadh od 9.1.
 • Jeddah od 10.1.

Čak 9 novih linija i vjerojatno ni tu nije kraj i biti će još novih linija. Time će Wizz Air imati 65 linija iza Bukurešta. Opako! Teško će Blue Air ovako što preživjeti.

Wizz Air je očito odlučio ozbiljno udariti na Rumunjsku jel kompanija istovremeno nastavlja tužbu protiv TAROM-a za dobivanje financijske pomoći. Kompanija nastavlja pravnu borbu iako je odbijena od strane Generalnog suda Europske Unije. Za razliku od Ryanaira, Wizz Air ne tužaka sve i svakoga naokolo Europe, ali se jako namjerila na TAROM i Blue Air.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Ne, ovo nije scena iz filma “Ko to tamo peva”. Na letu Southwest-a tokom taksiranja pilot je zapretio da će vratiti nazad avion na gate ako neko od putnika ne prestane slati gole slike putnicima preko AirDrop-a.

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto), foto: Southwest

Između Dubaia i Dohe inače ima 6 dnevnih polazaka, no tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva biti će nevjerojatnih 16 do 48 dnevnih polazaka (čak 10 dana biti će 48 letova). Ovo je zbog manjka hotelskih kapaciteta u Dohi, pa će dobar dio učesnika i navijača biti smješten u Dubaiu. Dubai International Aerodrom će i dalje imati 6 dnevnih letova, no ostala 42 leta će se obavljati iz Dubai World Centrala. Letove će obavljati flydubai i Qatar.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

Da izbjegne probleme koje je imala ove godine, Lufthansa planira zaposliti 20.000 novih radnika do kraja 2023. Lufthansa je u Covidu-19 smanjila broj radnika sa 140.000 na 100.000.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Wizz Air je reagirao ekstremno brzo na prekid operacija Blue Aira te je time zabio još jedan čavao u lijes kompanije. Iskreno teško da će se Blue Air vratiti sa operacijama 12.9.

Wizz Air će bazirao 5 dodatnih aviona u Rumunjskoj, te će sada imati čak 17 baziranih aviona. Kompanija će otvoriti nove linije za Prag, Larnacu i Atenu, no povećat će broj frekvencija na 30 linija koje već operira. Wizz Air će ovime dodati 2,5 milijuna sjedala u Rumunjskoj, a operirat će 180 linija sa 11 rumunjskih aerodroma. Ogromna brojka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Aeroflot je i formalizirao narudžbu za ruske avione i čak je neznatno povećao (prva najava je bila 323 aviona). Kompanija je naručila 339 ruskih aviona i to 210 MS-21-300, 89 SSJ-100 i 40 Tu-214. U 2023. Aeroflot će dobiti dva SSJ-100, prvih 7 Tu-2014 isporučit će se tek 2024, dok će se MS-21 u najboljem slučaju isporučivati od 2025. Pa nije jasno u kojem rasponu godina Aeroflot planira dobiti ove avione. Plan je da se svi ovi avioni isporuče do 2030, no isto nije realno. Ugovor za osam SSJ-100 potpisala je i Aurora.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Willie Walsh, direktor IATA-e, je izjavio da je potez Izraela o zabrani letova aviona sa četiri motora krajnje nelogičan. Walsh je rekao da je jasno da nitko više ne leti putničke letove sa tim avionima za Izrael, no da je niz kompanija koje lete cargo sa Boeinzima 747, među kojima i dvije domaće kompanije Silk Way West i Air ACT.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Nakon što je British Airways izgubio franšizera u Južnoj Africi radi bankrota Comaira krenuo je u pregovore sa South African Airwaysom (SAA) da postane novi franšizer za Južnu Afriku. SAA je godinama na rubu bankrota, a izvukla ga je država ogromnim investicijama i pronalaženjem investitora koji je privatizirao kompaniju. SAA je član Star Alliance i ako uđe u tal sa Britishem ostaje pitanje hoće li izaći iz Star Alliance i uči u oneworld.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: South African

Air New Zealand je obojao jedan Airbus A321 u Star Alliance boje, no ono što je specifično je da je kompanija avion obojala u svoju crnu korporativnu boju, pa je ovo prvi crni Star Alliance avion, istinski vrlo spefičan. Odličan marketinški potez Air New Zealanda.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air New Zealand

Rumunjska LCC Blue Air je na rubu egzistencije već desetak godina. Kompanija je već nekoliko puta bila pred bankrotom, ali se uspjela izvući dodatnim investicijama, restrukturacijama, reorganizacijama. U zadnjih par godina je otkazivala baze, ukidala linije, smanjivala frekvencije, no potom je izgledalo da se još jednom izvukla iz krize, jer je ponovo otvarala baze i linije, prebacivala letove sa sekundarnih na glavne aerodrome (Heathrow, CDG, Amsterdam…).

Ipak, to je bio labuđi pjev. Blue Air je prekinuo sa svim operacijama na tjedan dana (do 12.9.). Naime, Ministarstvo životne sredine Rumunjske je blokiralo sve račune kompanije. Naime, Nacionalna agencija za zaštitu potrošača Rumunjske kaznila je Blue Air sa 2 milijuna EUR zbog 11.000 otkazanih letova u godinu dana. Uz to naložila je kompaniji da u roku od 10 dana vrati 13 milijuna EUR putnicima na osnovi naplaćenih karta i kompenzacija za otkazane letove. Financije kompanije su u vrlo lošem stanju, a nabavljači traže avansne uplate. Račun je blokiran radi 5,8 milijuna EUR. Blue Air je smanjio flotu sa 25 na samo 14 aviona.

Tisuće putnika diljem Rumunjske i Europe ostali su na aerodromima i nemaju opcije letove radi prekida operacija Blue Aira. Putnici se pitaju je li Rumunjska morala na ovaj način silom i blokadama dovesti do toga da se tako naprsno prekinu letovi. Ostaje za vidjeti hoće li Blue Air nastaviti operacije nakon 12.9. ili će u ropotarnicu povijesti poput SkyEurope, Belle Aira, Centralwingsa, WOW-a, Monarcha…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Blue Air

U Mađarskoj je počela letjeti nova kompanija Aeroexpress Regional. Kompanija leti sa 33 godine starim Embraerom ERJ120. Podsjetimo se da mađarski BAS ima tri ova aviona u floti, a isti su letjeli i PSO linije za Trade Air u Hrvatskoj. Kompanija će letjeti iz Budimpešte za Cluj, te iz Debrecina za Cluj i Targu Mures.

Evidentno kompanija leti nacionalne linije za Mađare iz Rumunjske prema matici. Letove za Cluj je imao Malev, a nakon njegova bankrota Mađarska je više put inzistirala kod Wizz Aira da pokrene ove, za nju, toliko bitne letove. Iako trenutno ima samo jedan avion kompanija planira u budućnosti povećati flotu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

 

SAS je ušao u ozbiljnu restrukturaciju pod nazivom „SAS Forward“. Jedan od prvih poteza restrukturacije je vračanje 10% flote lezorima. Kompanija će vratiti 10 aviona i to pet uskotrupaca (A320neo, A321 i B737-700), te pet širokotrupaca (A330-300 i A350-900).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Lufthansa je postigla sporazum sa svojim pilotima i tako izbjegla štrajk od 48 sati (Lufthansa Cargo 72 sata štrajka). Štrajk je trebao krenuti sutra. Sindikati su tražili povišice u visini 900 milijuna EUR godišnje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagrab), foto: Lufthansa

Izrael je objavio da od 31.3.2023. zabranjuje sve operacije za avione sa četiri motora na Tel Avivu. Izrael je ovaj potez pokrenuo radi zaštite okoliša i buke. El Al više nema Boeinge 747-400 pa im to i nije velik problem. Ban se ne odnosi na ostale izraelske aerodrome.

autorica: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: Lufhtansa

EasyJet je pokrenuo pokusni projekt za svoje bogatije putnike. Kompanija će do 30.11. omogućiti svih FLEXIfare putnicima da koriste tri sata u Gateway ložu na London Gatwicku. Kompanija će pratiti zadovoljstvo putnika i potom odučiti hoće li ovo uvesti kao do ponude ili ne.

EasyJetova Gateway loža ima vrlo ugodan interijer, bar sa besplatnom hranom i pićem, wi-fi, TV, sobu za video igre, te miran kutak.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Iako je IndiGo izjavio da je prerano govoriti gdje će mu letjeti Airbusi A321XLR, koji dolaze 2024, ipak je jasno naglasio da će jedna od prvih destinacija na koju će letjeti ovi avioni biti London. Kompanija ima naručena čak 54 A321XLR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Aerodrom Montreal je uputio protest Transport Canada zbog kupnje Sunwinga koju planira WestJet. Naime, Montreal se boji da ako dođe do kupnje Sunwing bi mogao prekinuti letove iz Montreala za Karibe i prebaci ih na Toronto Pearson. Sunwing trenutno leti deset letova iz Montreala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sunwing

Nigerijska CAA je zaprijetila da će suspendirati aviokompanije radi 108,8 milijuna USD koje imaju za nenaplećene aviotakse. Ukoliko kompanije na plate takse za mjesec dana biti će im oduzet AOC.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Arik Air

Aerodrom Curacao je napokon odlučio riješiti se olupina aviona koje su mu stajale na rubu aprona. Aerodrom je maknuo deset olupina starih i nekorištenih aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Curacao

Ryanair zatvara bezu u Ateni preko zime. Aerodrom će se i dalje operirati iz drugih baza, no Atena je pala sa 39. pozicije među Ryanairovim bazama na tek 87. poziciju. Ryanair je u Ateni imao dva aviona. Ryanair se požalio na prevelike takse koje Atena ima. No, ovo pokazuje kao Aegean zna sa konkurencijom, čak i sa LCC. Aegean je superiorno vodio borbu sa Ryanairom i, eto, u njoj uspio.

U široj regiji Ryanair ozbiljno reže linije i frekvencije. Osim u Ateni i ogromnim rezovima u Budimpešti, te zatvaranja baze u Rodosu, Ryanair ima značajna rezanja u Solunu, Sofiji, Bukureštu, Beču i Bratislavi. Razanja su otprilike na razini Zagreba tj. oko 28%, a na nekim aerodromima i bitno veća. Dakle, zagrebačka rezanja ove zime nisu izuzetak nego pravilo kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Lufthansa će letjeti do tri leta dnevno na liniji Frankfurt-Minhen sa Boeingom 787 kao bi uvježbala posade na ovaj novi avion. Kompanija kreće letjeti ove linije od 18.10. Od XII. mjeseca B787 će krenuti i sa long-haul letovima.

autor: Alen Šćuric, analiričar (Zagreb), foto: Lufthansa

Avion TAP Portugala je imao sudar na uzletno-sletnoj stazi sa motorom na aerodromu u Conakryu (Gvineja). Vozač i suvozač na motoru su poginuli u sudaru. Vozač motora je bio zaposlenik sigurnosti aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: