Novosti iz svijeta

Ryanair će rezati linije i frekvencije radi zastoja u isporukama Boeinga 737-8200. Kompanija će tijekom ljeta dobiti čak 10 aviona manje nego se nadala. Kompanija operira oko 100 B737-8200, te ima još 110 naručenih ovih aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

U Torontu je ukradeno zlata vrijednog 15 milijuna USD. Zlato je ukradeno iz skladišta na aerodromu gdje je uskladišteno nakon istovara iz aviona i gdje je bilo ukupno 1,6 tona zlata. Ukupna vrijednost zlata je bila oko 80 milijuna USD. Ukradeno je oko 300 kg zlata, no policija ne želi iznijeti točan iznos radi istrage.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Toronto

Zbog NATO samita, zatvorit će se aerodrom Vilnius od podneva 11.7. do 14 sati 12.7. Zbog toga će se otkazati preko 100 letova u top sezoni. Vilnius je samo 30 km od granice sa Bjelorusijom. Prošle godine samit je bio u Madridu i aerodrom nije bio zatvoren za sav promet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Vilnijus

I još jedan set štrajkova se sprema na London Heathrowu. Oko 1400 radnika će štrajkati 4, 6, 9, 10, 25. i 27.5. U isto vrijeme 6.5. je i krunidba kralja Charlesa III. Aerodrom je ponudio 10% povećanje plaća i 1150 GBP jednokratne isplate, no sindikati su isto odbili.  Zbog ovog će se otkazati stotine letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London LHR

ACI je objavio da je u 2022. putovalo 73,8% putnika u usporedbi sa 2019. I ovdje je naša regija imala bitno bolje rezultate. Samo 5% svjetske populacije putuje avionima. Najviše putnika imala je Atlanta (93,7 milijuna), pa Dallas (73,4), Denver (69,3), Chicago (68,3) i Dubai (66,1 milijun). U Europi najviše putnika je imao Istanbul (64,5 milijuna),  pa London Heathrow (61,6) i Paris CDG (57,5 milijuna). Cargo je pao za 6,7%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Atlanta

U 2022. aviokompanije su zaradile 103 milijarde USD od neletačkih dodatnih prihoda, a od toga 29 milijardi je od prijevoza prtljage. Prihodi su od predane prtljage, predimenzionirane prtljage (npr. instrumenti) i od prtljage koja je preteška ili prevelika. Ovaj prihod je 4,2% ukupnog prihoda kompanija. 2019. prihod je bio veći i iznosio je 32,9 milijardi USD ali je bio tek 3,7% ukupnog prihoda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Austrian će od početka 2024. početi dobivati Boeinga 787-9, njih ukupno 10. Avioni će do 2028. zamijeniti sve B767 i B777 kojih kompanija u floti ima 9. B767 flota je prosječno stara 23,6 a B777 22,4 godine, te će do 2028. avioni biti vrlo stari. Najstariji avion je B777 (OE-LPA), koji je star 25,7  godine. Najmlađi OE-LPD ima 16,3 godine i on će vjerojatno zadnji otići.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Austrian

Belavia je dobila dozvolu ruske agencije za civilno zrakoplovstvo Rosaviatsiye za maintenance ruskih aviona i to za A check, C check i D check. Maintenance za ruske kompanije je već krenuo, te je Smartavia poslala Boeing 737-800 u Minsk.

autor: Alen Šćruic, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

Boeing nudi 10.000 USD bonusa za visokokvalificiranu radnu snagu na vodećim pozicijama u proizvodnji, te 5000 za radnike u bojanju, uređenju interijera, mehaničare i drugim specijalne radnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb),  foto: Boeing

Iako se to ne iznosi javno može se pročitati između redova da je posjet njemačkog kancelara Olaf Scholza Portugalu bilo lobiranje za kupnju TAP Portugala od strane Lufthanse. Nakon ovog posjeta Sholz je rekao da je nevjerojatno kako se stvari dobro slažu u potencijalnom poslu Lufthanse u TAP Portugalu, a portugalski premijer Antonio Costa je rekao da je Lufthansa odlična kompanija i više je nego dobrodošla u utrci za TAP Portugal. Baš dvije indikativne izjave date jedna za drugom.

U utrci za kompaniju će sudjelovati IAG i Air France-KLM, tj. po prvi puta za kompaniju će se tući sva tri najveća europska igrača. Konsolidacija u Europi je u punom zamahu nakon Covida-19, IAG je pred kupovinom Air Europa-e, a Lufthansa je nadomak kupovine ITA-e.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

DHL je nabavio 9 Boeinga 777F koji su konvertirani iz putničkih aviona. Avioni će se isporučivati od 2024. do 2027. Kompanija je ozbiljno počela raditi na zamjeni starijih i neučinkoviti aviona sa štedljivijim 777F i A350F. No kompanija će za ovu unifikaciju trebati godine i godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: DHL

U Delhiju se održava EU-Indija aviation summit koji ima za cilj liberalizaciju prometnih prava između dviju velikih država. Summit je organiziran na najvišem nivou. Sa strane Europske Unije organizatori su bili Europska Komisija, a sa strane Inidije Ministarstvo civilne avijacije. Na summitu su sudjelovali indijski i europski aerodromi kako bi pokušali dogovoriti bolju suradnju. Obije institucije su pokrenule inicijativu za lakše dobivanje viza indijskim državljanima, te bitno ubrzavanje i pojednostavljivanje procesa.

No, najbitniji segment summita je rasprava o možebitnoj liberalizaciji prometa, tj. pokretanju open skiesa. Ovo bi više nego značajno povećalo promet između Indije i Europe. Sve ovo se dešava u svjetlu dolazaka čak 69 Airbusa A321XLR u IndiGo, te ogromnog povećanja širokotrupne flote Air Indije koja dobiva 6 A350-900, 34 A350-1000, 1 Boeing 777-200LR, 6 B777-300ER, 10 B777-9 i 20 B787-9, tj. čak 77 širokotrupaca. Dobar dio ovih aviona će u idućim godinama letjeti prema Europi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Putnici koji su u ponedjeljak navečer kupovali karte za ANA-u preko vijetnamske stranice mogli su za povratne long-haul letove kupiti karte u business klasi po 330 USD, a za prvu klasu po 950 USD čak do New Yorka preko Japana. Karte za business klasu na takvim letovima koštaju po 10.000 USD. ANA je izjavila da putnicima koji su kupili ove karte sa greškom iste neće oduzimati i da će svejedno putovati u business i prvoj klasi. ANA trenutno ne zna koliko je takvih karta prodano.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ANA

Vlasnici posrnule kompanije Go First, Wadia Group žele prodati svoje dionice i napustiti aviobusiness. Kompanija se bori sa prizemljenim avionima jer ne mogu nabaviti rezervne dijelove i motore. Trenutno lete sa 28 aviona, a njih 31 je prizemljeno. Kompanija je potrošila 366 milijuna USD u zadnjih 15 mjeseci.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Go First

Još jedan štrajk u Njemačkoj. Ovaj puta u Dusseldorfu, Hamburgu i Cologneu. Štrajk će trajati od srijede navečer do petka navečer, dakle puna dva dana. Hamburg je izjavio da će otkazati sve letove i to njih 152 u četvrtak i 156 u petak. Ovo će utjecati na 80.000 putnika. I Cologne i Dusseldorf otkazuju letove. Air Serbia je objavila da otkazuje letove za Dusseldorf.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Dusseldorf Aerodrom

Denis Mulenberg, bivši direktor Boeinga koji je dobio otkaz 2019. nakon dva pada B737MAX u kojima je poginulo 346 osoba, pri odlasku je dobio enormnih 80 milijuna USD otpremnine. Znači, odgovoran je za ubojstvo 346 osoba iz nehaja, nije išao ni dana u zatvor, dobio je otkaz, ali i masnu otpremninu! Pa tko je tu lud? Gdje je tu moral? Sramota! Nije li bilo logično i moralno da se taj enorman novac usmjerio na obitelji žrtava pada dva aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Malteška vlada je potvrdila ono o čemu smo već pisali, da će do kraja godine zatvoriti Air Maltu i pokrenuti novu kompaniju. Malteška vlada to radi zato što joj Europska Unija nije dozvolila da investira u posrnulu kompaniju. Kompanija je nekada imala i preko 1000 zaposlenika, no sada ima njih samo 330. Kompanija ima 4 Airbusa A320 i isto toliko A320neo. Tranzicija na novu kompaniju će biti kao između Alitalie i ITA-e, što Europska Unija traži od Malte.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Malta

Ruska kompanija S7 je prodala 37% udjela u Cyprus Airwaysu malteškoj SJC Grupi. Prilikom prodaje kompanija je letjela samo dva A320ceo. No, novi vlasnici su odlučili proširiti kompaniju i u idućih 5 godina pribaviti 10 Airbusa A220-300. Airbus još nije potvrdio ovu narudžbu. Kompanija planira do 2026. povećati broj destinacija sa sadašnjih 19 na 30.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Cyprus Airways

Iran je osudio osobu odgovornu za rušenje Ukrajinskog Boeinga 737-800 kada je poginulo 176 putnika i članova posade. Časnik Iranske vojske je dobio 13 godina zatvora. Još devet osoba je dobilo 1 do 3 godine zatvora. Iranski sud je ustanovio da je greška na osuđenim  časnicima iako je prihvatio da nisu namjerno htjeli sručiti civilni avion. Obitelji žrtava smatraju da je sud žrtvovao niže časnike, a nije osudio glavne visoke časnike koji su odgovorni za rušenje aviona. Obitelji žrtava će dobit po 150.000 USD kompenzacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Turbolet je napravio novu generaciju svog legendarnog aviona Let-410 pod inačicom NG. Avion je STOL dakle može polijetati iz vrlo kratkih uzletno-sletnih staza. Novi turbolet će polijetati sa staza dugih samo 600 metara. Novi avion ima povećane tankove koji povećavaju dolet aviona. Povećan je i MTOW, dočim avion može prevesti skoro 600 kg carga više. Avion ima jače nove motore. Dolet aviona je 2737 km. Avion će letjeti na maksimalno 6100 metara (20.000 ft).

Avion će i dalje prevoziti 19 putnika no sada ima veći prtljažni prostor pa će putnici moći prevesti normalnu količinu prtljage sa sobom, što do sada nije bio slučaj. Sjetimo se kako je Trade Air kada je imao maksimalni broj putnika na Turboletu morao organizirati prijevoz prtljage kombijima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turbolet

Ryanair je otvorio još jednu bazu, ovaj puta na Ibizi gdje je bazirao jedan avion. Iz Ibize kompanija operira čak 35 linija, a nova linija je za Liverpool. Ryanair će imati 385 tjednih letova iz Ibize. No, velika većina letova je sezonska, dok će cjelogodišnje linije imati samo za Barcelonu, Madrid, Malagu, Sevillu i Valenciju. Ryanair će prevesti sa Ibize 2,3 milijuna putnika godišnje. Ryanair drži 24% tržišnog udjela na Ibizi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Skoro 500 regionalnih aviona je prizemljeno i dugoročno parkirano u SAD-u u prvom redu radi manjka pilota regionalnih brendova. I dok se veliki američki igrači još nekako i snalaze sa posadama, oni mali regionalni tu nemaju previše šanse. Regional Airline Association je objavio da je regionalno američko zrakoplovstvo u riziku da doživi kolaps.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United Express

ITA je izjavila da će Alitaliju kao brend vratiti na tržište. ITA je kupila brend Alitalije za ogromnih 90 milijuna EUR, ne želivši da ju netko drugi koristi u budućnosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alitalia

Indija želi napraviti od Delhija hub kao što su Dubai, London Heathrowa ili Singapore. Te je oformila komisiju stručnjaka koji bi trebali napraviti plan za provedbu ove ideje. Indija će ovu ideju temeljiti  na operacijama Air Indie i IndiGo. Nakon Delhija, Indija to planira napraviti i sa Mumbaijem i drugim aerodromima.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air India

I ponovo problemi na Boeinzima 737 proizvedenim nakon 2019. i to B737-8, 737-8200, 737-7, 737-800, P-8 Poseidon, ali ne i 737-9. Problem je u dijelovima ključnog dobavljača AeroSystem. Boeing i FAA se slažu da isporučeni avioni nemaju sigurnosni problem odmah, dok svi primjerci koji će se isporučiti moraju imati dodatne radove i isporuke će kasniti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

 

AirBaltic je izjavio da će se problemi sa Pratt & Whitney motorima srediti tek 2025. godine. Kompanija zbog nedostatka novih motora mora prizemljivati svoje Airbuse A220 i iznajmljivati treće avione. AirBaltic naglašava da neće dobiti niti onoliko motora koliko im je Pratt & Whitney obećao, nego moraju dodatno reducirati flotu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Meksiko je ipak odustao od kabotaže, pa strane kompanija, prvenstveno iz SAD-a, neće moći letjeti na domaćim linijama u Meksiku. Vlast je ipak popustila pod pritiskom aviokompanija i niza institucija u Meksiku koji su ozbiljno lobirali i pritiskali vlast preko medija. U ovom momentu Volaris kontrolira 40% meksičkog tržišta, Viva Aerobus 31,3% i Aeromexico 27,3%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Antonov An-124 u vlasništvu Volga-Dnepra, koji je blokiran u Kanadi i koji je „natukao“ ogroman iznos ležarine, čak 683.000 USD, će biti poslanu u Ukrajinu kao kompenzaciju ratne odštete. Kanada će uz An-124 poslati Ukrajini i ostalu zaplijenjenu rusku imovinu.

autor: Alen Šćurica, analitičar (Zagreb), foto: Volga-Dnepr

Iako je IAG odbijao komentirati zainteresiranost za TAP Portugal, sada je angažirao konzultantsku agenciju preko koje će vršiti ponudu za TAP Portugal. Ovo pak znači da će se za TAP boriti IAG, Air France-KLM i Lufthansa Grupa. No Portugalska vlada nije za IAG jer smatra da bi Iberia gurala svoju bazu u Madridru, nauštrp TAP-ove baze u Lisabonu. TAP se trenutno restrukturira uz 3,2 milijardi EUR investicije Vlade.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Aerodrom Budimpešta će otvoriti svoj stari Terminal 1 do 2024. kojeg je zatvorila nakon bankrota Maleva. Terminal 1 će služiti za LCC. Aerodrom do 2028. planira otvoriti Terminal 3 ispred Terminala 1.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Budimpešta

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Salermo, Luxwings od 19.7.

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: