Novosti iz svijeta

Zbog pogreba Kraljice Elizabete II u ponedjeljak od 13:50 do 15:40 će Heathrow imati problema i smanjen promet. Naime, jedan od dva pristupa aerodromu se nalazi baš na putanji prolaska povorke sa kraljicom. Stoga će se taj pristup zatvoriti kako se ne bi remetila tišina pogrebne povorke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Francuski kontrolori leta će štrajkati u petak 16.9. Isime će se promet iznad Francuske i na francuskim zračnim lukama u petak potpuno poremetiti, stotine letova će se otkazivati. Pisac ovih redova je jednom bio žrtva štrajka francuskih kontrolora letenja, iskustvo koje ne bih poželio ni najgorem neprijatelju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Paris CDG

Najviše Star Alliance kompanije ima London Heathrow, gdje leti 22 kompanije ove grupacije. Slijede Frankfurt i Paris CDG koji imaju po 20 Star Alliance kompanija, pa New York JFK (18), te Los Angeles, Barcelona i Milan Malpensa (po 16).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London LHR

 

 

TAP Portugal ide na prodaju u prvoj polovici 2023. Za sada su zainteresirani Lufthansa i Air France-KLM. Iste kompanije koje su bile zainteresirane i za ITA-u, no gdje je Air France-KLM sa Deltom odnijela pobjedu, što je i logično jer ITA pripada SkyTeamu. No, u ovom slučaju TAP pripada Star Allianceu i tu će vrlo vjerojatno pobjedu izvojevati Lufthansa.

TAP Portugal je nacionaliziran u VI. mjesecu 2020. kada je otkupljen od Davida Neelmana i Humberta Pedrose. Od tada je Portugal investirao nekoliko milijardi EUR u kompaniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Njemačka prodaje 6,2% dionica Lufthanse koje imaju vrijednost 458 milijuna EUR. Za kupnju je zainteresiran Klaus Michael Kuehne, koji je već najveći dioničar kompanije sa 15,01%. Ovime bi Njemačka izašla iz vlasničke strukture Lufthanse u cijelosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Gulfstream I (N234MM) koji nosi ime „The Mouse“ i na kojem je letio Walt Disney je otišao u Palm Springs Air Muzej gdje će biti trajno izložen. Avion na repu ima sliku Mickey Mousea. Avion je letio za Disneya od 1963. i primao je 15 putnika. Kabina je bila vrlo luksuzno uređena. Avion je letio za Disney 28 godina, odradio preko 20.000 sati naleta, prevezao preko 83.000 putnika, a snimio je i nekoliko Disney filmova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Disney Parks

Kina je ponovo uvela strogi lockdown. Stanovnici ne smiju napuštati stanove osim u slučaju najbitnijih potreba. Iako Kina već dvije i pol godine ima velike restrikcije u broju letova, sada ima i dodatna otkazivanja letova. Stotine avione su dodatno prizemljeni. Samo u Chengdu (21 milijun stanovnika) otkazano je 88% letova na jednom i 95% letova na drugom Chengdu aerodromu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Southern

Britanski ACMI specijalist Titan je iznajmio tri konvertirana Boeinga 767-300ER na dugoročni dry lease Ethiopianu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Titan

I Ryanair je ispunio svoju prijetnju i zatvorio je bazu u Bruxellesu tijekom zime. Baza je imala dva aviona. Kompanija naglašava da bazu zatvara radi visokih taksi, te dodatnih poreza koje je uvela Belgijska vlada. Ipak, Ryanair će operirati 12 linija iz Bruxellesa avionima drugih baza. Deset pilota i 60 kabinaca će dobiti ponude za letove iz drugih baza. Iako je najava da će se baza ponovo otvoriti na proljeće, O’Leary je izjavio da će se vratiti u Bruxelles tek kada se takse smanje. Ryanair je ostvarivao 8% prometa na Bruxellesu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Uprava za civilno zrakoplovstvo Moldavije je odbilo dati dozvolu za letove iz Kišineva za Moskvu. Air Moldavia je planirala letjeti 10 tjednih letova na ovoj liniji. Uprava smatra da nedostaju sigurnosne garancije za takve letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Moldavia

TAROM je dobio milijun EUR da preveze putnike LCC Blue Aira koji su zapeli diljem Europe. Rumunjska je ovime reagirala u korist putnika i nije ih ostavila na milost i nemilost, kao neke druge zemlje Europe koje nisu reagirale po propasti svojih kompanija.

Blue Air je planirao prvo obnoviti letove 12.9. no obnovit će ih tek 10.10. i to sa bitno manjom flotom. Kompanija je smanjila broj aviona sa 14 na samo pet i to Boeinga 737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAROM

Američke aviokompanije su tijekom Covida-19 dobile enormnih 54 milijardi USD financijske pomoći. Od toga je American dobio 12,6 milijardi, Delta 11,9, United 10,9 i  Southwest 7,2 milijardi USD. 26,2% pomoći ili 14 milijardi USD kompanije će morati vratiti, a ostalo neće.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Plaće pilota Alaska regionalnog prijevoznika Horizon-a će se poduplati. Kapetani u ovom momentu dobivaju 81,42 USD po satu, ista će im se povećati na 149,18, a od 14.12.2024. na 153,68. Plaće prvih časnika će se povećati sa 48,40 na 90,00 USD, a kasnije na 92,72 USD. Uz to piloti će dobivati 150% plaće za letove na državne praznike.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Horizon

Emirates prekida code-share sa JetBlue koji je trajao čak 10 godina. Priča se da se code-share prekida radi novog ugovora sa Unitedom kojeg kompanije planiraju potpisati ovaj tjedan. Code-share sa Unitedom je istinski ogromna stvar za obje kompanije. No, o tome ćemo više kada se deal objavi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Nakon sedam mjeseci stanke Air Moldova će obnoviti letove za Moskvu, od 1.10. Kompanija će letjeti iz Kišineva za Moskvu 10 puta tjedno. Prije prekida operacija Air Molodva je letjela i za St.Petersburg i Krasnodar, ali ove letove neće obnoviti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Moldova

Aer Lingus je u subotu imao potpuni raspad IT sustava. Radi toga su radnici kompanije pokušali ručno raditi check-in no to je izazvalo ogromne redove. Na koncu su tisuće ljudi stajali u redu izvan terminala. Poslijepodne kompanija je otkazala sve letove, njih 50, a do tada niz letova je bio otkazan, a ostali su ozbiljno kasnili. U nedjelju je IT sustav pokrenut, situacija se normalizirala iako je bilo kašnjenja kao posljedica prethodnog dana, a i četiri leta su otkazana.

Ryanair je iskoristio situaciju i ponudio putnicima „karte za spašavanje“ po cijeni od 100 EUR ako pređu na njihove letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus

Dva Il-76TD Volga Dnepra su prevezli gorivo za nuklearne elektrane iz Rusije u Brno. Avioni su dobili posebne dozvole kao izuzetak od zabrane letova. No, ipak avioni nisu smjeli letjeti najkraćim putem preko Bjelorusije i Poljske, već su letjeli morem između Finske i Estonije pa do Njemačke preko koje su preletjeli do Češke. Avioni su istim letjeli čak tri i pol sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volga Dnepr

Na Spiritovom letu Pittsburgh-Orlando tromjesečna beba Anjele prestala je disati. Stjuardesa je odmah odjurila u zadnji dio aviona te zatražila pomoć od putnika, tj. ima li u avionu zdravstvenih djelatnika. Na letu je bila Tamara Panzino, umirovljena medicinska sestra, koja je pružila djetetu pomoć, te umjetnim disanjem i masažom srca vratila bebu među žive. Tamara ne smatra ovaj potez herojskim niti ičim bitnim, već smatra da je samo iskoristila svoje obrazovanje i vještine.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Spirit

Rizik u avio prometu je danas bitno manji nego prije:

 • danas je jedan mrtvi putnik na 11 milijuna prevezenih
 • od 2008. do 2017. jedan mrtvi putnik je bio na 7,9 milijuna prevezenih
 • od 1998. do 2007. jedan mrtvi putnik je bio na 2,7 milijuna prevezenih
 • od 1988. do 1997. jedan mrtvi putnik je bio na 1,3 milijuna prevezenih
 • od 1978. do 1987. jedan mrtvi putnik je bio na 750.000 prevezenih
 • od 1968. do 1987. jedan mrtvi putnik je bio na 350.000 prevezenih

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Eeastern

Air Transat će dobiti četiri Airbusa A321XLR u lizingu od ALC. Avioni će biti isporučeni između 2025. i 2027. Kompanija je svoj prvi A321LR dobila 2019. Avion ima konfiguraciju od 199 sjedala među kojima je i 12 sjedala u premium ekonomskoj klasi. Air Transat u regiji leti za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

Air Baltic je zbog rata u Ukrajini, te sankcija Rusiji, ostao bez velikog dijela tržišta te je višak kapaciteta odlučio iznajmiti. Osam njihovih zrakoplova leti za Eurowings, dok su četiri komada kod SAS-a.

No, zanimljiva činjenica je da Air Baltic za svoje potrebe ima i pet unajmljenih zrakoplova, tj. kompletnu flotu Carpatair-a koja se sastoji od jednog A319, te dva F100. Tu je još i Cyprus-ov A320, te B737 Air Horizonta. Razlog za ovo je i u činjenici da je šest Air Baltic-ovih vlastitih zrakoplova A220 prizemljeno više mjeseci zbog nedostatka rezervnih dijelova, tj. problema u globalnim opskrbnim lancima.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Carpatair

Iako je Wizz Air objavio samo tri nove linije iz Bucharesta ove jeseni bilo je jasno da na tome neće završiti, tj. da pet novih aviona mora značiti ne samo tri nove linije i povećanje frekvencija na 30 ostalih linija, već da će to značiti i još dodatnih letova. Stoga ne treba čuditi da je Wizz upravo objavio spisak dodatnih povećanja ove jeseni i zime:

 • Aaarhus od 29.9.
 • Rimini od 29.9.
 • Cardiff od 30.10.
 • Atena od 2.12.
 • Larnaca od 2.12.
 • Prag od 2.12.
 • Ancona od 13.12.
 • Riyadh od 9.1.
 • Jeddah od 10.1.

Čak 9 novih linija i vjerojatno ni tu nije kraj i biti će još novih linija. Time će Wizz Air imati 65 linija iza Bukurešta. Opako! Teško će Blue Air ovako što preživjeti.

Wizz Air je očito odlučio ozbiljno udariti na Rumunjsku jel kompanija istovremeno nastavlja tužbu protiv TAROM-a za dobivanje financijske pomoći. Kompanija nastavlja pravnu borbu iako je odbijena od strane Generalnog suda Europske Unije. Za razliku od Ryanaira, Wizz Air ne tužaka sve i svakoga naokolo Europe, ali se jako namjerila na TAROM i Blue Air.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Ne, ovo nije scena iz filma “Ko to tamo peva”. Na letu Southwest-a tokom taksiranja pilot je zapretio da će vratiti nazad avion na gate ako neko od putnika ne prestane slati gole slike putnicima preko AirDrop-a.

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto), foto: Southwest

Između Dubaia i Dohe inače ima 6 dnevnih polazaka, no tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva biti će nevjerojatnih 16 do 48 dnevnih polazaka (čak 10 dana biti će 48 letova). Ovo je zbog manjka hotelskih kapaciteta u Dohi, pa će dobar dio učesnika i navijača biti smješten u Dubaiu. Dubai International Aerodrom će i dalje imati 6 dnevnih letova, no ostala 42 leta će se obavljati iz Dubai World Centrala. Letove će obavljati flydubai i Qatar.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

Da izbjegne probleme koje je imala ove godine, Lufthansa planira zaposliti 20.000 novih radnika do kraja 2023. Lufthansa je u Covidu-19 smanjila broj radnika sa 140.000 na 100.000.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Wizz Air je reagirao ekstremno brzo na prekid operacija Blue Aira te je time zabio još jedan čavao u lijes kompanije. Iskreno teško da će se Blue Air vratiti sa operacijama 12.9.

Wizz Air će bazirao 5 dodatnih aviona u Rumunjskoj, te će sada imati čak 17 baziranih aviona. Kompanija će otvoriti nove linije za Prag, Larnacu i Atenu, no povećat će broj frekvencija na 30 linija koje već operira. Wizz Air će ovime dodati 2,5 milijuna sjedala u Rumunjskoj, a operirat će 180 linija sa 11 rumunjskih aerodroma. Ogromna brojka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Aeroflot je i formalizirao narudžbu za ruske avione i čak je neznatno povećao (prva najava je bila 323 aviona). Kompanija je naručila 339 ruskih aviona i to 210 MS-21-300, 89 SSJ-100 i 40 Tu-214. U 2023. Aeroflot će dobiti dva SSJ-100, prvih 7 Tu-2014 isporučit će se tek 2024, dok će se MS-21 u najboljem slučaju isporučivati od 2025. Pa nije jasno u kojem rasponu godina Aeroflot planira dobiti ove avione. Plan je da se svi ovi avioni isporuče do 2030, no isto nije realno. Ugovor za osam SSJ-100 potpisala je i Aurora.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Willie Walsh, direktor IATA-e, je izjavio da je potez Izraela o zabrani letova aviona sa četiri motora krajnje nelogičan. Walsh je rekao da je jasno da nitko više ne leti putničke letove sa tim avionima za Izrael, no da je niz kompanija koje lete cargo sa Boeinzima 747, među kojima i dvije domaće kompanije Silk Way West i Air ACT.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Nakon što je British Airways izgubio franšizera u Južnoj Africi radi bankrota Comaira krenuo je u pregovore sa South African Airwaysom (SAA) da postane novi franšizer za Južnu Afriku. SAA je godinama na rubu bankrota, a izvukla ga je država ogromnim investicijama i pronalaženjem investitora koji je privatizirao kompaniju. SAA je član Star Alliance i ako uđe u tal sa Britishem ostaje pitanje hoće li izaći iz Star Alliance i uči u oneworld.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: South African

Air New Zealand je obojao jedan Airbus A321 u Star Alliance boje, no ono što je specifično je da je kompanija avion obojala u svoju crnu korporativnu boju, pa je ovo prvi crni Star Alliance avion, istinski vrlo spefičan. Odličan marketinški potez Air New Zealanda.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air New Zealand

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.