Novosti iz svijeta

United je zabilježio nevjerojatne rezultate u 2. kvartalu. Kompanija je imala 14,2 milijardi USD prometa i 1,1 milijardu USD profita. Prošle godine u istom kvartalu je imala 329 milijuna USD profita. Prosječan broj dnevnih letova im je bio 2400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Qatar trenutno leti 28 letova tjedno na četiri australijska aerodrom i to svakodnevno za Sydney, Perth, Brisbane i Melbourne. Kompanija je zatražila povećanje letova za još 21 tjedno. Qantas se žestoko protivi ovom povećanju, bez obzira što je Qatar član iste alijanse Oneworld. No, Qantas ima joint venture sa konkurentskim Emiratesom. Za sada je Australija izjavila da od povećanja neće biti ništa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Air France je postao partner Olimpijskih igara Paris 2024. Air France je bio i partner kandidature Pariza za Olimpijske igra. Kompanija je izjavila da će mobilizirati svo raspoloživo ljudstvo i tehniku kako bi prevezla što više sportaša i navijača na Olimpijske igre.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Čak šest od deset avion kompanija koje operiraju Airbus A380 ovog ljeta leti za London Heathrow. To su British, Emirates, Qatar, Etihad, Qantas i Singapore. 2019. osam kompanija je letjelo sa A380 na Heathrow. Najviše letova, naravno, ima British, pa Emirates i potom Singapore. London je zračna luka sa najviše prijevoznika koji prema njemu lete sa A380.

autor: Alen Šćuric, analičar (Zagreb), foto: British

Kazahstanski LCC FlyAristan je pokrenuo socijalni program „Komek“. Po ovom programu ratni veterani Kazahstana će putovati gotovo besplatno, a jedan osoba u njihovoj pratnji će imati velik popust. Uz to svi putnici stariji od 80 godina dobivaju 50% popusta na sve karte. Kompanija daje popust od 50% i invalidima 1. kategorije, a uz to oni dobivaju i besplatno kofer koji mogu prijaviti u prtljažnik aviona do 20 kg težine. 50% popusta dobiva i osoba u njihovoj pratnji. FlyAristan će u budućnost ubaciti još neke socijalne kategorije u popuste. Vrlo hvale vrijedno!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyAristan

Emirates je prva kompanija na planetu koja je napisala logo na trbuhu (donjoj) strani aviona kako bi bio reklama tijekom polijetanja i slijetanja. Emirates je to napravio još 2005. godine. Danas brojne kompanije imaju logo na trbuhu aviona, a u regiji to ima Air Serbia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Aerodrom Domodedovo početkom VIII meseca planira da poveća naknadu za korišćenje kompleksa terminala (sastoji se od T1 i T2) za ruske i strane avio-kompanije. To prenosi “Interfaks” pozivajući se na materijale aerodroma.

Kada ruske kompanije obavljaju domaće letove (od 13.7. u upotrebi je T1), cena karte će porasti sa 170 na 200 rubalja po putniku (+18%). Kada obavljaju inostrane letove, čija je usluga prebačena na T2, cena će se povećati sa 350 na 565 rubalja (+61%).Naknada za korišćenje terminala za strane prevoznike od VIII meseca iznosiće 16,5 dolara po putniku. Pre puštanja u rad T2, cena je bila 9,5 dolara – odnosno tarifa će biti povećana za 1,7 puta.

Kako je saopšteno, T2 je otvoren za prevoz putnika 11.7. a od 13.7. svi međunarodni letovi iz T1 prebačeni su na T2. Izgradnja T2 započela je 2015. godine i Domodedovo je u projekat uložilo više od 42 milijarde rubalja.

Prema izvještaju Domodedova za 2022., najveći klijenti  aerodroma u smislu prihoda bili su ruska aviokompanija S7 (9 milijardi rubalja, udeo od 27%), na drugom mestu su Arapski Emirati (3,4 milijarde rubalja, ili 10%), a treće mesto zauzima Ural Airlines (3,2 milijarde rubalja, ili 10%). Domodedovo je drugi najveći aerodrom u Ruskoj Federaciji po obimu putničkog saobraćaja. U 2022. opslužio je 21,2 miliona putnika, što je 15% manje nego godinu dana ranije.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Wikipedia

Sud u Norčepingu je ponovo dosudio u korist putnika Wizz Aira za otkazane letove. Kako smo ranije izvestili sud je dodelio putnicima nadoknadu od po 400 EUR, a sada je odlučio da je grupa od 7 putnika dokazala svoj slučaj i da njima Wizz Air kompanija mora da isplati naknada od po 1200 EUR i sudske troškove. Svi kontra argumenti Wizz-a su odbačeni. Većina putnika je bila sa leta iz Skoplja. Praksa suda iz Švedske je ohrabrujuća za prava svih putnika koji imaju opravdanu nadu da mogu da se nadaju zasluženoj naknadi od neodgovornih prevoznika.

autor: Goran Janković, dopisnik (Halmstad), foto: Wizz Air

Od 1.8. South Aftican Airways i Swiss obnavljaju code-share sporazum na liniji Swissa Zurich-Johannesburg. Ovo je i logično obzirom na spone koje je South African imao sa Lufthansa Grupom, a kao član Star Alliance.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: South African

Deltin avion Boeing 757 na liniji Las Vegas-Atlanta je zapao u gužvi i čekao polijetanje puna tri sata. No, problem je bio što se avionu pokvario klima uređaj pa je, obzirom na lasvegasko pustinjsko sunce temperatura bila enormna. Temperatura u avionu je prelazila 46 stupnjeva celzijusovih. Kapetan je ponudio svakom putniku da napusti avion, no to bi značilo da će čekati idući let danima.

Kapetan je objavio da svaki putnik koji osjeti medicinske probleme pozove kabinsko osoblje. Osoblje je doslovce putnicima davalo kisik, nekoliko putnika je palo u nesvijest,  a nekoliko ih je povraćalo. Jedan putnica je kolabirala i doslovce nije mogla otvoriti oči. Na koncu je došla hitna pomoć. Kako je i nekoliko kabinaca zatražilo medicinsku pomoć let je morao biti otkazan radi nedovoljno osoblja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Radnici easyJeta i DHL-a ipak neće dalje štrajkati ovog ljeta na London Gatwicku. No, 450 radnika Menziesa, ASC-a i GGS će štrajkati i dalje. Idući štrajkovi će biti 4. i 8.8. Zbog ovog će stradati putnici British Airwaysa, Wizz Aira, Ryanaira, WestJeta i TUI-a.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Uzbekistan Airways u floti ima A320, A321, A321LR, A330-200, B757-200, B767-300 i B787-8. No, sada su napravili jednu istinski zanimljivu i drugačiju narudžbu. Naime, kompanija je naručila dva minijaturna Let 410UVP-E20. Avioni imaju 19 sjedala. Prvi od dva aviona je došao u flotu. Kompanija ima opcije za još dva ova aviona. Kompanija će sa ovim avionima letjeti za Andizhan i Zarafshan, ali i na aerodrome sa ekstremno kratkim pistama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Uzbekistan Airways

Emirates je odlučio zamijeniti 16 Boeinga 777-8 za veći 777-9. Ipak ostat će narudžba za još 19 B777-8, no ukupna brojka 777-9 sada je 96. Kompanija ima naručenih 115 Boeinga 777X. Emirates je vrlo nezadovoljan i negoduje nad višegodišnjim prolongiranjem B777X. Za sada bi se avioni trebali isporučivati Emiratesu 2025. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Međunarodni aerodrom u Larnaki, koji je najveći na Kipru, bio je primoran da u utorak 19.7. privremeno obustavi letove zbog incidenta sa putničkim avionom izraelske kompanije El Al, kome je prilikom sletanja pukla guma. Ovo prenosi TASS pozivajući se na predstavnike kompanije Hermes Airports, koja je operater aerodroma u Larnaki i Pafosu.U avionu su bila 73 putnika. Niko od njih nije povređen prilikom sletanja. Svi su bezbedno iskrcani iz aviona, koji je na pisti ostao još oko sat vremena. Dva pristigla leta preusmerena su na aerodrom Pafos, a još dva su kasnila. Trenutno je rad aerodroma obnovljen i letovi se obavljaju uobičajeno.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: El Al

United neće rezati letove u X. i XII. mjesecu, ali će u XI. mjesecu porezati 3000 letova u svojoj cijeloj mreži, od čega će 715 letova biti iz Newarka. Istim će kompanija imati 24.238 letova iz Newarka u XI. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Već smo navikli na vijesti da ruske kompanije izvlače prastare avione iz višegodišnjeg skladištenja, pa da su reaktivirali i avione stare 40 godina, no najnovija je vijest da je Red Wings iz naftalina izvukao dugo godina preizemljeni Tupolev Tu-204, te ga vratio u promet.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Red Wings

O tome se pričalo, no nije izgledalo da je sigurno, još manje da će se tako brzo desiti. No, Turkish je pretvorio AnadoluJet u zasebnu kompaniju koja je u 100% vlasništvu Turkisha. Iako je AnadoluJet bio osnovan kao „regionalna kompanija“, pa je prerastao u neki bastard između leisure, LCC i legacy kompanije, sada je Turkish odlučio da će AnadoluJet biti LCC. Tako će AnadoluJet od sada biti identičnog statusa kao i Eurowings u Lufthansa Grupi, Transavia u Air France-KLM i Vueling u IAG-u. AnadoluJet još uvijek nema vlastiti AOC no Turkish će isto riješiti u vrlo skoroj budućnosti. AnadoluJet ima 16 A320 i A321, te 53 B737-800 i 737-8, a ima naručenih još 7 avona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AndaoluJet

Lufthansa grupa smatra da se Eurowings i Eurowings Discover miješaju, te da isto stvara konfuziju kod kupaca. Stoga će Discover izgubiti riječ „Eurowings“ iz imena, a rebrendirat će se i livery. Izgubite će se ljubičasta boja i umjesto nje kompanija će imati tamniju plavu, tj. logo će biti nijansiran u plavim tonovima.

Ostaje samo pitanje što Lufthansa to nije mogla shvatiti kada je pokretala Eurowings Discover u ljeto 2021, nego im je trebalo dvije godine da isto shvate. Pa da će se desiti miješanje sa Eurowingsom su shvatili i desetogodišnji klinci. O moji stručnjaci u Lufthansa grupi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings Discover

Od 27.7. prvi put će biti pokrenuti direktni letovi za Alžir sa aerodroma Pulkovo. Nova aviokompanija Air Algerie će letjeti tri puta nedeljno. Prema redu letenja letovi su predviđeni utorkom, četvrtkom i nedjeljom. Letovi će se obavljati avionima Boeing 737-800.”Zahvaljujući povoljnim vezama i transferima na aerodromu u Alžiru, putnici će moći da nastave svoje putovanje do više od 75 odredišta u Evropi, kao i zemljama Azije, Afrike, Bliskog istoka i Severne Amerike”, saopštila je pres služba aerodroma Pulkovo.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Air Algerie

U ovom momentu 10 kompanija leti sa Airbusevima A380 i to Emirates, Qatar, Etihad, Singapore, ANA, Korean, Asiana, Qantas, Lufthansa i British. Ove kompanija naprave oko 1300 letova tjedno. Najviše letova napravi Emirates, njih čak 1050.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

London City Aerodrom je zatražio od Vijeća Newhama da im dozvole produženje radnog vremena subotom do 18:30 umjesto do 12:30 kako je sada dozvoljeno, te tri dodatna leta svaki dan ujutro. No, Newham ih je odbio. Aerodrom će se stoga žaliti na ovu odluku jer ju smatra nerazboritom.

autorica: Maja Markus, novinarka (Pula), foto: London City Aerodrom

Aerodrom Catania (Sicilija) je imala veliki požar 16.7. radi čega se privremeno zatvorila. Aerodrom će se ponovo otvoriti 19.7.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Niskotarifna avio-kompanija Pobeda (dio grupe Aeroflot) proširila je svoj regionalni program letenja na UAE i Jermeniju. Tako će Pobeda početi sa letovima iz Mahačkale za Dubai (UAE) od 4.10. 2023. godine, a letove iz Sočija za Gjumri (Jermenija) od 29.10. 2023. godine. Ovo prenosi TASS pozivajući se na pres-službu avio-prevoznika. “Letovi na relaciji Mahačkala – Dubai počet će 4.10.2023. godine i obavljat će se dva puta sedmično – sredom i nedjeljom. Letovi na relaciji Soči – Gjumri počeće 29.10.2023. godine i obavljat će se četiri puta sedmično – utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom”, navodi se u saopštenju. Prodaja karata za letove već je otvorena na zvaničnom sajtu kompanije, dodala je pres služba niskotarifne avio-kompanije.

Aviokompanija je otvorila i prodaju karata za letove zimskog reda letenja, koji će važiti od 29.10.2023. do 30.3.2024. godine. “Sa moskovskog aerodroma Vnukovo, avioni avio-kompanije Pobeda leteće na više od 20 destinacija, uključujući i međunarodne. Otvorena je prodaja za destinacije od Vnukova do Vladikavkaza, Jekaterinburga, Mahačkale, Mineralnih Voda, Novosibirska, Perma, Samare, Sankt Peterburga, Saratova, Sočija, Tjumenja, Uljanovska, Ufe, Čeljabinska, kao i Alanje, Antalije, Istanbula (Turska), Gjumrija (Jermenija), Dubaia (UAE), Minska (Belorusija) i Samarkanda (Uzbekistan)“, navodi se u poruci. Iz Šeremetjeva će avioni ove aviokompanije letjeti za Astrahan, Barnaul, Vladikavkaz, Volgograd, Jekaterinburg, Irkutsk, Kazanj, Kalinjingrad, Kemerovo, Kirov, Krasnojarsk, Mahačkalu, Mineralne Vode, Murmansk, Nazran, Naljčik, Nižnjekamsk, Oj, Novosibirsk, O. Sankt Peterburg, Saratov, Soči, Stavropolj, Surgut, Ufa, Čeboksari i Čeljabinsk.

Skoro polovina programa letova biće međuregionalni direktni letovi bez sletanja u Moskvu, navodi se u izveštaju. Na primjer, regionalni letovi za Istanbul obavljat će se iz Mahačkale, Kazana, Vladikavkaza i Volgograda.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Pobeda

Lufthansa će odletjeti 11 dodatnih letova iz Londona Stansteda za Minhen radi Oktoberfesta koji je ove godine od 16.9. do 3.10. Kompanija svake godine ima niz iznenađenja tijekom letova vezanih uz Oktoberfest, posade nose tradicionalne kostime sa festivala, a kompanija poslužuje obroke u business klasi koji su potpuno vezani uz Oktoberfest.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Lufthansa

 

Zemaljsko osoblje na London Gatwicku će štrajkati 8 dana od 28.7. do 1.8, kao i od 4. do 8.8. Štrajk će direktno utjecati na 840.000 putnika, te 441 letova dnevno. 950 radnika će sudjelovati u štrajku. Radnici se bune na preniske plaće. 18.7. će štrajkati i radnici osiguranja u Birminghamu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Gatwick

Aerodrom Harare (Zimbabve) je otvorio novi internacionalni terminal vrijedan 153 milijuna USD. I dok je stari terminal imao kapacitet od samo 2,5 milijuna putnika, novi ima kapacitet od čak 6,5 milijuna putnika. Projekt se započeo 2018, trebao se završiti 2021. no zbog pandemije je prolongiran na 2023.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Harare

Cathay Pacific je iskazao prvi profita nakon Covida-19 u prvih pola godine 2023. i to 571 milijun USD. U istom periodu prošle godine kompanija je imala 635 milijuna USD gubitka. Stoga je kompanija odlučila nagraditi svoje zaposlenike, koje smatra najzaslužnijima za ovaj uspjeh. Svaki zaposlenik koji je u kompaniju došao do 31.12.2022. će dobiti dodatak u visini dvotjedne plaće, a svaki zaposlenik koji je bio kontinuirano zaposlen od 2020. do 2022. tj. tijekom Covida-19 će dobiti dodatak u visini četverotjedne plaće. Bravo Cathay!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

Nakon više mjeseci pregovora uprava i piloti Uniteda su postigli dogovor. Piloti će dobiti povišicu od 34,5 do 40,2% u idućih četiri godine. Ovo će kompaniju koštati 10 milijardi USD. American je dao 40% povišice, a Delta 34%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Pegasus je naručio dodatnih 36 Airbusa A321neo. Ovime će se broj Airbusovih aviona u floti povećati na 150. Pegasus trenutno u floti ima 95 aviona, od čega još 17 Boeinga 737-800 koje će izbaciti iz flote do 2025. Kompanija iz flote izbacuje i starije A320, njih 7.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Aeroflot je 9.7. počeo sa redovnim letovima sa Međunarodnog aerodroma Habarovsk do Puketa (Tajland), sa 361 putnikom na prvom letu. Ovo je prenio Interfax pozivajući se na pres-službu aerodroma. Letovi će se obavljati dva puta nedeljno – utorkom i nedeljom – avionima tipa Boeing 777. Osim toga, prema aerodromu Habarovsk, nastavljaju se čarter letovi za Phuket iz Habarovska avio kompanijama Azur Air i Ikar. Kako se navodi, Međunarodni aerodrom Habarovsk opslužio je 981.000 putnika u prvoj polovini 2023. godine, što je 29% više nego u istom periodu 2022. godine. Usluge aerodroma na domaćim linijama koristilo je 928.000 putnika, a na stranim 53.000 putnika.

Aeroflot je dobio dozvolu za letove iz Moskve za Cebu i Manilu (Filipini). To prenosi “Interfaks” pozivajući se na materijale Federalne agencije za vazdušni saobraćaj. Kako je navedeno, dozvola omoogucava pokretanje letova sa frekvencijom od sedam puta nedeljno na svaku od gore navedenih destinacija. Trenutno nema direktnih redovnih letova između Ruske Federacije i Filipina.

Takođe, Aeroflot je dobio pravo da leti do 14 puta nedeljno iz Moskve u Adanu (Turska) – sada kompanija tamo leti tri puta nedeljno.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Istanbul Sabiha, Anadolujet od 1.12.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: