Novosti iz svijeta

IATA je objavila da će se aviopromet potpuno oporaviti 2023, bitno ranije nego su prethodno najavljivali. IATA je najavljivala da će se promet oporaviti tek 2025, kasnije je to pomakla na 2024. Zamaaero je još 2020. najavio oporavak zračnog prometa do 2023. i o tome napisao nekoliko članaka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

SkyTeam je organizirao „Sustainable Fligh Challenge“ na kojem će 16 kompanija SkyTeama dobrovoljno sudjelovati. Challenge će ocjenjivati po jedan long-haul let dužine 5000 km i više, te jedan medium-haul let (1000-5000 km). Na ovim letovima kompanije će se ocjenjivati od momenta check-ina do preuzimanja prtljage. Pritom će se ocjenjivati svi segmenti letova uključujući cargo, catering, opskrbu aviona… Na koncu  će se objaviti najzelenija kompanija alijanse. Natjecanje se održava od 1. do 14.5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Generalni sud Europske Unije je odbacio tužbu Wizz Aira protiv pomoći TAROM-u od 36,7 milijuna EUR. Sud je jasno naglasio da TAROM u zadnjih 10 godina nije koristio nikakvu pomoć države (zadnju pomoć koristio je 2003.), dočim ima pravo na financijsku pomoć radi restrukturiranja.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAROM

Nakon Qatara i Ethiopiana, Lufthansa je naručila 777X Freightere. Lufthansa je naručila čak 10 B777 u cargo varijanti od kojih je sedam B777X, dva su B777F, a jedan je rabljeni i konvertirani avion i koji dolazi u flotu već u VII. mjesecu. B777-8F će moći ponijeti 118 tona carga uz dolet od 8167 km. U ovom momentu Lufthansa Cargo ima 11 B777F i 1 A321P2F.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

 

Nakon što su brojni EU prijevoznici prekinuli lizing sa ruskim lezorom GTLK sada je i turski SkyExpress prekinuo lizing sa njima.

Aeroflotove dionice su od početka okupacije Ukrajine pale 6,50 na 31,20 rublji (sa 0,92 na 0,48 USD) po dionici. Kako bi došao do toliko potrebnog novca Aeroflot će izbaciti 5,4 milijardi dionica po 34,29 rublji (0,52 USD). Kompanija bi na ovaj način trebala pribaviti 2,82 milijardi USD kapitala.

Istovremeno Aeroflot je povukao svoje depozite na Frankfurtskoj burzi. Ovo je učinjeno temeljem odluke Ruskog parlamenta o zabrani poslovanja ruskih kompanija na zapadnim burzama.

Aeroflot je prije dva mjeseca ukinuo letove za Indiju, a par dana kasnije i Air India je ukinula letove Delhi-Moskva. No, sada se Aeroflot vratio na liniju sa dva tjedna leta. Aeroflot na liniji koristi A330-300 koje je nedavno kupio od lezora.

Rusija ima samo 19% prodanih međunarodnih aviokarata nakon okupacije Ukrajine u usporedbi sa istim periodom 2019. Booking letova je pao na samo 15%.

EASA je objavila 20 sigurnosnih problema koji su vezani uz Rusko-ukrajinski rat. EASA smatra da ruski avioni ne mogu više zadovoljavati EASA standarde.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Albanska nacionalna kompanija Air Albania je najavila nabavku dva Airbusa A320. Avioni se nabavljaju u dry leasu i prvi su avioni koji nisu nabavljeni od Turkish Airlinesa. U ovom momentu Air Albania u floti ima po jedan A319 i A320. Kompanija operira i jedan A319ACJ za vladine službenike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Albania

Djelatnik IndiGo-a na Ranchi aerodromu nije htio primiti tinejđera na let zato jer je bio u invalidskim kolicima, tvrdivši da je isto sigurnosni rizik. Na kraju su dječak i roditelji ostali na aerodromu. Ministar civilne avijacije je pokrenuo istragu oko slučaja.

IndiGo je vrlo brzo reagirao, duboko se ispričao dječaku i roditeljima, platio im smještaj i prehranu te ih ubacio na let idući dan. CEO IndiGo-a je ponudio dječaku kupiti i električna invalidska kolica kao kompenzaciju za neugodnost njihova blentava djelatnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Textron Aviation je isporučio FedExu prvi Cessna 408 SkyCourier turbopropni cargo avion. Avion je isporučen 4,5 godina od lansiranja projekta. FedEx je naručio 50 ovih aviona. Avion prima 19 putnika ili 2,7 tona carga. Dolet aviona je 715 km u putničkoj varijanti, ili 1700 km u cargo varijanti.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Cessna

British Airways je odlučio smanjiti broj letova ovog ljeta za 5% zbog manjka zaposlenika, poglavito posada. Istim će broj letova biti na 80% broja letova iz 2019. Rezanja će biti na short-haul linijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

EasyJet će smanjiti broj sjedala na svojim Airbusima A319, sa 156 na 150 sjedala čime će na letovima moći imati 3 umjesto 4 kabinca. Na ovaj način kompanija će „uštedjeti“ 435 kabinaca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Sve nigerijske kompanije su htjele prekinuti letove 9.5. do daljnjega radi ekstremnog poskupljenja goriva. No, u zadnji čas je ministar avijacije pristao reagirati i država će financirati dio cijene goriva, stoga su kompanija otkazale prekid operacija i ipak će nastaviti sa operacijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United Nigeria

Vueling će u drugom kvartalu nuditi 102% kapaciteta iz 2019. Vueling će letjeti na 340 linija i 118 destinacija, i to sa 110 aviona. Kompanija je u 1. kvartalu imala load faktor od 77%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Za finale Eurolige Lufthansa će imati 18 letova prema Sevilli i Jerez de la Fronteri i to pola iz Frankfurta i pola iz Minhena. Uz to Lufthansa će koristiti veće avione od uobičajenih A320 na ovom linijama.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Boeing

IndiGo ima novu Super 6E tarifu u kojoj putnik dobiva dodatnih 10 kg prtljage, besplatan izbor XL sjedala, hranu tijekom leta (snack), prioritetno preuzimanja prtljage, prioritetan boarding, te nema naplate za mijenjanja leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Airbus će povećati proizvodnju A320obitelj na 75 aviona u idućih dvije godine. Boeing će u isto vrijeme povećati proizvodnju svojih aviona na 40 primjeraka godišnje.

U 1. kvartalu 2022. Airbus je isporučio 140 aviona (109 A320obitelji, 11 A220, 16 A350 i 6 A330, dva aviona nisu isporučena radi sankcija). Boeing je istovremeno isporučio tek 95 aviona. Prihodi Airbusa su povećani na 12 milijardi EUR, a profit kompanije je bio 1,3 milijarde EUR (Boeing je imao minus od 1,2 milijardi USD). Kompanija planira isporučiti 720 aviona do kraja godine. Airbus je u 1. kvartalu imao 83 narudžbe za nove avione. Ukupan backlog Airbusovih aviona je u ovom momentu fascinantnih 7.023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Air France-KLM je u III. mjesecu ostvario profit od 30 milijuna EUR. Grupacija je imala load faktor od 80% u III. mjesecu. Kompanija će ovog ljeta imati 85-90% operacija iz 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Ryanair je u IV. mjesecu imao 14,2 milijuna putnika, pri čemu je to najbolji mjesec od VIII. mjeseca 2019. Kompanija je dostigla load faktor od 90%. Još uvijek niže od 96% iz 2019, no ipak vrlo fascinantan load faktor.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Korean je iskazao profit od 654 milijuna USD u prvom kvartalu 2022. Profit je iskazao i američki LCC Sun Country.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Korean

Qantas je imao 20% dionica Alliance Aviationa. No, sada želi preuzeti i ostalih 80% te imati potpunu kontrolu nad kompanijom. Za ovo će Qantas platiti 443 milijuna USD. Alliance u floti nema baš sretnu situaciju. Osim 18 Embraera E190, imaju pet starih Fokkera F50, 14 F70 i 25 F100.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Airbus je objavio da se A321XLR neće isporučivati u 2023. nego da se projekt prolongira na 2024, a zbog problema koje ima sa tankovima goriva. Avion će kasniti u isporukama šest mjeseci do godine dana. Ovo je ogroman problem za niz kompanija među kojima i Wizz Air koji je planirao ekspanziju na A321XLR. Airbus ima 530 naručenih A321XLR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Boeing je odlučio povećati proizvodnju B777F sa dva na tri mjesečno. Ovo je moguće obzirom da je projekt 777X prolongiran i da su proizvodne linije istim slobodne. Boeing u backlogu ima 83 B777F. Uz proizvodnju od 36 aviona godišnje trenutni backlog je dostatan za samo 2,5 godine proizvodnje, stoga je istinski čudno da su se odlučili na povećanje proizvodnje. Ovime Boeing nastoji povećati količinu novaca koje stižu u kompaniju. Istovremeno samo 9 putničkih 777-300ER je u backlogu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Qantas će konačno vratiti letove za London sa Darwina na Perth. Letovi sa Pertha kreću 23.5. ove godine. Letovi sa Pertha nisu bili mogući radi čvrstih antiCovid mjera koje je imala Zapadna Australija. Prvi plan je bio da se letovi prebace 19.6. Let traje 17 sati i 15 minuta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Eurowings će 1.7. ove godine ući u Lufthansin Miles & More. Ovaj program objedinjuje 40 zračnih prijevoznika i 150 ostalih partnera. Istim se gasi Eurowingsov dostadašnji Boomerang Club (30.6.), a nagradne milje tog programa će preći u Miles & More. Iskreno istinski čudno da Lufthansa to već odavno nije napravila u Eurowingsu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Eurowings

Putnici Ryanairovog leta iz Palma de Mallorce za Malagu su se ukrcali u autobus prema avionu i za 14 putnika nije bilo mjesta. Stoga je zemaljsko osoblje pustilo autobus i zatražilo od 14 putnika da pričekaju slijedeći autobus. Nakon što se 14 putnika ukrcalo u novi autobus ustanovili su da je avion otišao bez njih. Stoga su bili prisiljeni pričekati idući let za 17 sati. Ryanair im je dao vaučer od samo 4 EUR koje su mogli potrošiti na aerodromu. Sa tim novcem su mogli popiti jako malo, a pojesti ništa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Nakon što je S7 izbačen iz oneworlda, sada je i Aeroflot nakon 16 godina izbačen iz SkyTeama. Suspenzija je privremena.

Već smo pisali da je Rossiya otvorila hub u Sochiu odakle će letjeti letove za Bliski Istok, Uzbekistan, Turkmenistan i Tursku, a sada otvara i hub u Krasnojarsku odakle će letjeti za Kazahstan, Kirgistan,  Mongoliju i Kinu.

Rusija je raketama napala aerodrom u Odesi i uništila uzletno-sletnu stazu. USS ima 2800×45 metara. Ukrajinski izvori naglašavaju da je USS potpuno uništena i da se ne može koristiti.

EasyJet je prekinuo lizing svojih šest Airbusa A319 koje je imao kod ruskog lezora GTLK-State Transport Leasing. Avioni su prizemljeni od početka III. mjeseca. Jednako tako lizing prema GTLK su prekinuli i SmartLynx (četiri A321) i Bluebird Nordic (tri Boeinga 777-300ER).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Islandski LCC Play je isticao da nije klasičan LCC i da ima vrlo darežljiv razmak između sjedala. Čak štoviše navodili su da je to strategija kompanije radi dužih letova. No, sada je kompanija odlučila dodati 10% sjedala na svojim A321, pa će avioni sada imati 214 umjesto 194 sjedala. Ovaj broj sjedala će imati i svi novi avioni koji dolaze u flotu, pa čak i long-haul A321LR.

Ovo je bio pametan potez kompanija. U prvim mjesecima operiranja kompanija nije imala mnogo putnika. Pa je i kabina sa 194 sjedala imala popunjenost manju od 80%. Samim time kompanija je operirala lakše avione (manje sjedala = manje kilograma) i štedjela na troškovima, uštedjela je na broju kabinaca jel je radi manje sjedala imala 4 kabinaca (sada ima 5), putnici su imali veći luksuz zbog čega su radije putovali sa kompanijom, a i imali su odličan marketinški spin. Sada kada se broj putnika i load faktor povećao, kompanija je odlučila povećati broj sjedala i zaboravila na obećanje „da su drugačiji i bolji“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Play

Boeing se vraća sa proizvodnjom 737MAX. Proizvodnja se konstantno povećava, a kompanija planira u ovom kvartalu povećati proizvodnju na 31 avion mjesečno. Kompanija planira do kraja 2023. povećati proizvodnju na 40 komada mjesečno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Od 2.5. Švicarska je ukinula sve Covid-19 restrikcije za ulazak u državu. To znači da putnici više ne moraju imati potvrde o cijepljenju, prebolijevanju Covida-19 ili Covid-19 test.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Virgin Australia će nabaviti još četiri Boeigna 737MAX8. Ovi avioni će zamijeniti 10 Fokkera F100 koje Virgin ima u svojoj regionalnoj kompaniji VARA.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Virgin Australia

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.