Novosti iz svijeta

EasyJet je naručio 157 A320neo obitelji aviona, i to 56 A320neo i 101 A321neo. Kompanija ima opcije za dodatnih 100 aviona. Sa ovom narudžbom kompanija ima čak 322 naručena aviona, što je skoro jednako broju aviona koliko ih trenutno ima u floti (333). Isporuke ovih aviona će krenuti od 2028. i isporučivati će se do 2034. EasyJet je istovremeno konvertirao narudžbu za 35 A320 u A321neo.

EasyJet je konačno odlučio da će ovi avioni zamijeniti sve A319 kojih u floti ima 95, te neke od A320. A319 su u prosjeku stari 15,4 godina, a starost pojedinih aviona ide od 12,1 do 17,9 godina. A320 su stari do 14,7 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Verovatno ste čitali u vestima a je u Aprilu ove godine na Pearson Aerodromu u Torontu  nestalo 23 miliona dolara u zlatu i gotovini. Do sada dodatnih policijskih izveštaja nije bilo niti se policija dodatno izjašnjavala posle inicijalnih press konferencija. Detalji su počeli da izlaze na svetlo dana na osnovu sudskih dokumenata gde Brink’s tuzi Air Canada-u (AC).

Na osnovu sudskih dokumenata, izgleda da je nepoznati počinilac to odradio jako elegantno, bez pucnjave, jurnjave automobilima. Osoba se 17.4. pojavila 40 minuta nakon sto je pošiljka dopremljena u sigurnosnom skladištu Air Canada-e. Koristio je lažni nalogom o preuzimanju robe (waybill) i preuzeo kompletnu pošiljku. Da ironija bude veća, dokumenat je u stvari bila  kopija nekog dokumenta za potpuno drugu pošiljku.

Brink’s tuži AC za 23 miliona dolara i dodatnu štetu za nehat jer AC nije poštovala procedure i sigurnosne protokole da nadgleda, obezbedi i reguliše/onemogući pristup nepoznatim osobama. Pitanje se postavlja kako je neko ladno mogao da se ušeta u sigurnosno skladište koje je pod visokom zaštitom, preuzme robu i nestane. Ne radi se o nekom malom paketu, u pitanju je  400 kg zlata, ni manje ni više i kao šlag na tortu  dodatnih 50 kg švajcarskih franaka.

Pošiljku su naručile dve Švajcarske firme i zaposlili su Brink’s sa odradi logistiku. Brink’s je za to zaposlio AC da prebaci kargo iz Ciriha do Toronta. Pošiljka je stigla na aerodrom oko 16:00, predata je AC skladište u 17:50 i 40 minuta kasnije se pojavio lopov. Policijska istraga je i dalje u toku.

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto), foto: Air Canada

 

Malezijska LCC kompanija MYAirline je prekinula sve operacije 12.10. radi financijskih problema. Kompanija se nada restrukturaciji i rekapitalizaciji. No, do sada nismo imali primjera da su kompanija uspjele obnoviti letove nakon prekida operacija. Kompanija nije preživjela ni godinu dana, obzirom da je sa operacijama krenula u XII. mjesecu 2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MYAirlines

Eurowings je tužio šest zelenih aktivista Letzte Generation jer su prošlog XI. mjeseca preskočili ogradu Aerodroma Berlin, upali na stajanku (apron), te blokirali uzletno-sletnu stazu na nekih dva sata. Zbog toga je Eurowings imao kašnjenje 30 svojih letova. Grupa je imala slične proteste u VII. mjesecu ove godine u Dusseldorfu i Hamburgu. Sveukupno je Lufthansa grupa radi toga imala kašnjenja čak 81 leta. Eurowings radi toga traži odštetu od 120.000 EUR od aktivista za cijelu Lufthansa grupu.

Zahtjev Eurowingsa je logičan i pravičan. Bez obzira na razloga zelenih aktivista oni nisu izvan zakona. Protestirati se može legalno, a preskakanje ograde i blokiranje prometa nikako nisu legalni i na zakonu utemeljeni potezi. Stoga je i logično da plate štetu koju je kompanija imala.

I ministar prometa traži kaznu za aktiviste jer su prekršili sigurnosne propise zračnih luka, te su prekršili zakon. Ministar smatra da se ovdje radi o kaznenom (krivičnom) djelu. Tužbe protiv ovih aktivista razmatraju TUI i Condor. Aerodrom Dusseldorf je već pokrenuo kaznenu (krivičnu) tužbu protiv aktivista.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Malezijska kompanija Batik Air će od 8.12. pokrenuti direktne letove između Kuala Lumpura i Taškenta u Uzbekistanu. Na novoj liniji će saobraćati širokotrupni avion Airbus A330-300, uključujući kabinu biznis klase. Letovi su planirani dva puta nedeljno – sredom i petkom. Polazak iz Kuala Lumpura je u 19.30, dolazak u Taškent je u 21.55. Povratni let poleće u 23.25 i stiže u Kuala Lumpur sledećeg jutra u 09.45.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Batik Air

BermudAir je krenula kao all business kompanija koja je na Embraerima E175 i letovima za tri destinacije u SAD-u imala samo 40 business sjedala. No, kompanija se vrlo brzo predomislila i još je jedna kompanija koja je uvidjela da nema kruha od all business letova, pa će na letove uvesti i ekonomsku klasu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: BermudAir

Nakon što je Luxair naručio 4 Boeinga 737-7 i 4 B737-8, sada daleko veći šok. Kompanija je naručila 4 Embraera E195-E2, uz još 5 ovih aviona u opciji. Za razliku od Boeinga 737 koji su samo novija generacija postojeće flote Luxaira jer već godinama leti sa 737-700 i 737-800, ovaj avion je potpuno novi u floti. Nije jasno jel to početak zamjene starih turbopropa Dash 8-400 ili će Luxair na 25 aviona letjeti tri modela aviona. Luxairovi Dash 8-400 nisu stari obzirom da imaju od 6,3 do 13,9 godina. Kompanija već u floti ima dva E190 u najmu od German Airwaysa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luxair

Zbog velikog požara na London Lutonu promet je bio prekinut od utorka navečer do srijede u 15 sati. Iako je promet krenuo oko 15 sati poremećaja i otkazivanja je bilo sve do navečer, a velika većina letova u srijedu popodne je kasnilo satima. Ukupno je otkazano preko 200 dolaznih i isto toliko odlaznih letova. Požar je započeo u automobilskoj garaži koja je radi toga i kolabrirala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Luton

Tokom nekoliko medijskih intervjua iz proteklih nedelja, različiti članovi upravnog tima ITA-e otkrili su detalje finansijskog performansa kompanije u ovoj godini. ITA je u prvoj polovini godine u minusu za 150 miliona evra ako se gleda EBITDA, a oko 180 ako se gleda EBIT.

Nisu doduše sve vesti loše – ITA na operativnom nivou ima profit od preko 70 miliona u prvoj polovini godine. Bivši administrator kompanije je u VII mesecu izjavio da ako kompanija nastavi sa rezultatima koji su značajno bolji od očekivanih, da postoji šansa da kompanija završi godinu u crnom sa blagim profitom. Ovo je dobro u poređenju sa gubitkom oko 150 miliona koji je predviđen po originalnom industrijskom planu. Kompanija ovog leta ima oko 15% više letova nego prethodnog, a samo u letnjem redu letenja ima u prodaji skoro isti broj sedišta koji je stavljen u prodaju za celu 2022.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: ITA

TAAG Angola Airlines je naručio četiri nova Boeinga 787 (2 B787-9 i 2 B787-10). Isporuke aviona će krenuti već u VIII. mjesecu 2024. Avioni će zamijeniti dio starijih Boeinga 777, a dio aviona će povećati broj operacija. TAAG u floti ima 3 B777-200ER i 5 B777-300ER. Kompanija u floti ukupno ima 21 avion, te ima 19 naručenih.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAAG Angola

Stehphan i Peter Bond su stavili Loganair na prodaju od X. mjeseca 2022. No, sada su izjavili da do daljnjega prolongiraju prodaju i da ostaju posvećeni vođenju i razvoju kompanije. Braća tvrde da sada nije trenutak za prodaju radi problema sa opskrbljivačima i zamjene aviona flote.

Jasno da ovo ne može biti razlog jer su braća i prije godinu dana znali da postoji problem sa opskrbljivačima i da kompanija zamjenjuje avione flote. Stoga je vjerojatno razlog nezainteresiranost kupaca za kupnju ove regionalne kompanije. Među britanskim regionalnim kompanijama nema dovoljno velike kompanije koja bi mogla kupiti Loganair, British i ostali britanski prijevoznici sigurno da nemaju interesa investiranja u regionalnu kompaniju, a za velike investitore Loganair je premala kompanija za investicije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Loganair

Aeroflot je 2.10. pokrenuo nadoknadu za kašnjenje letova korišćenjem milja iz programa lojalnosti Aeroflot Bonus. Milje će biti dodeljene u slučaju kašnjenja leta krivicom aviokompanije, pored mera kompenzacije utvrđenih zakonom.

Kompenzacijske milje se akumuliraju u sljedećem iznosu: vreme kašnjenja od 2 do 4 sata – 2.000 milja; vreme kašnjenja od 4 do 8 sati – 3.000 milja; vreme kašnjenja od 8 sati – 4.000 milja. Ako je članski broj uključen u rezervaciju, milje će se automatski pripisati. U drugim slučajevima, putnici koji imaju pravo na odštetu moraju se registrovati u programu Aeroflot Bonus i najkasnije u roku od 30 dana od datuma kašnjenja poslati online zahtjev putem obrasca za povratne informacije sa temom „Kašnjenje leta“.

Milje dodeljene kao kompenzacija su nekvalifikovane. Ranije je Aeroflot izvestio da se nekvalifikovane milje mogu zameniti za kvalifikacione. „Dodatna kompenzacija za kašnjenje letova sa Aeroflot Bonus miljama je još jedna mera aviokompanije koja nam omogućava da povećamo nivo usluge i lojalnost naših putnika. Aeroflot tradicionalno vodi u rejtingu najtačnijih avio-kompanija u Rusiji i svetu. Ova inovacija će nam omogućiti da povećamo kompenzaciju avio putnicima za neugodnosti, a također će nam biti poticaj da održavamo konstantno visok nivo tačnosti.”, napominje generalni direktor Aeroflota Sergej Aleksandrovski.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

El Al, Israir i Arkia lete sve svoje redovne linije iz Tel Aviva, a obavili su i niz repatrijacijskih letova. Naime, kompanije odvoze strane državljane iz Izraela, ali i dovoze i rezerviste koji se javljaju na ratni raspored u Izrael.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Air Europa je imala ozbiljan cibernapad. Hakeri su ukrali brojeve kreditnih kartica, datum isteka kartice i CVV kod. Sa ovim podacima napadači mogu koristiti kartice nelegalno. Kompanija je obavijestila vlasnike kartica o napadu. Vlasnicima kartica sada preostaje da odmah ponište kartice i izdaju nove sa novim brojevima. Kompanija naglašava da ostali podaci nisu kompromitirani i ukradeni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Europa

LOT je objavio svoju četverogodišnju strategiju. LOT planira do 2028. povećati broj aviona sa 75 na 110. Kompanija planira otvoriti 20 novih linija, te povećati broj frekvencija na postojećim linijama. Kompanija planira povećati broj putnika za 10 na 17 milijuna godišnje. Kompanija će poraditi na kvaliteti proizvoda, a između ostalog će potpuno preurediti svoju business ložu u Varšavi.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LOT

Sud je odlučio da Delta mora platiti 30 milijuna USD za oko 19% od 14.000 tužbi zbog otkazanih letova u Covidu-19. Delta će platiti cjelokupan iznos iako naglašava da je potrošila ogroman iznos na kompenzacije radi otkazivanja letova u Covidu-19. Američke kompanije su ukupno platile preko 600 milijuna USD za kompenzacije u Covidu-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Nakon što je ove godine već odvojeno preko 50 miliona evra za uspostavljanje novih PSO ruta, Italija se sprema da uruči kompanijama još 120 miliona evra za nove rute sa tri aerodroma na jugu države: Crotone, Lamezia i Reggio Calabria. Konačni rok za prijavu je bio sredinom 9. meseca, a subvencije obuhvataju period od III/2024. do III/2027. Za sada je poznato da su se prijavili Ryanair, Wizz i Easyjet. Primetno, ne deluje da su se prijavile AeroItalia i ITA, iako obe kompanije već lete na dva od tri aerodroma. Za Crotone se izdvaja 24 miliona, za Lamezia-u 66 miliona i 30 miliona za Reggio Calabria-u. Destinacije i broj ruta nisu i dalje poznate.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: Ryanair

Zbog prijetnja napada na avion Iran Aira u Hamburgu, aerodrom je bio zatvoren od 12:30 do 14:30 sati, a policija je izvela vrlo ozbiljnu akciju na aerodromu. Iz istog razlog 10 letova je rerutirano na druge aerodrome, dok je 6 letova otkazano. 23 leta su kasnila, većina po dva, a neki i više od tri sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iran Air

Aeroflot će obnovit redovne direktne letove iz Moskve za Hong Kong od 23.12. Prodaja karata je otvorena. Letovi će sa terminala C aerodroma Šeremetjevo saobraćati tri puta nedeljno: utorkom, četvrtkom i subotom. Povratni letovi iz Hong Konga zakazani su sredom, petkom i nedeljom. Aviokompanija će obavljati letove širokotrupnim avionom Airbus A330 u konfiguraciji dve klase – ekonomska i poslovna.

Hong Kong je jedna od najtraženijih poslovnih destinacija u Kini. Posebna administrativna regija Narodne Republike Kine najveći je finansijski centar u Aziji i privlačna tačka za poslovni turizam. Osim toga, Hong Kong privlači brojnim atrakcijama i velikim mogućnostima za dalje tranzitne letove prema zemljama jugoistočne Azije. Očekuje se da će ruta biti popularna među poslovnim putnicima i turistima.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

Air India Express je dobila prvi A320 od Air Asie India (AIX Connect), kao rezultat spajanja dva LCC. Ovo je prvi puta da Air India Express ima u floti A320, obzirom da su do sada imali 26 Boeinga 737-800 i 2 B737-8. Air India Express će od Air Asie dobiti još 23 A320 i 4 A320neo. Novi spojeni LCC će letjeti pod imenom Air India Express.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India Express

K9 JETS je privatna kompanija koja prevozi pse i njihove vlasnike. Na prvom letu između Dubai Al Maktouma i Farnborougha pokraj Londona je bilo pet pasa i tri vlasnika. Cijene leta za vlasnika i psa je 9925 USD. Psi putuju u kabini sa vlasnikom i ne moraju biti u kavezima ili prtljažnom prostoru. To i je intencija kompanije, da psi i vlasnici putuju zajedno bez stresa. Psi se prevoze sa Gulfstreamom G-IV koji prima 10 vlasnika i 10 pasa.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: K9 JETS

Hamasovi militanti su napali Izrael sa 5000 raketa, te sa mora, kopna i zraka. Zbog toga je Izrael zatvorio svoje aerodrome. Tel Aviv je bio otvoren, no u zadnjem stupnju pripravnosti. Ipak niz kompanija je otkazao letove za Tel Aviv među kojima i Ryanair, Wizz Air, easyJet, Lufthansa, Turkish, arkia, SunExpress, FedEx, DHL, Israir, Smartwings, Royal Jordanian, flydubai, Air India, Pegasus, Austrian, Transavia, airBaltic, Virgin Atlantic, Aegean, Royal Air Maroc, Norwegian, Egiptair, Azerbaijan, ITA, Air France, Brussels, LOT, Iberia, Delta, American, United… Ukupno je u subotu  i nedjelju otkazano 152 leta. El Al je dozvolio putnicima da promijene let bez dodatnih plaćanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tel Aviv aerodrom

Nizozemski Corendon je dobio prvi Boeing 737-9 i pritom izmijenio dizajn. Kompanija je izgubila poznatu zvijezdu i umjesto toga dobila žutu točku, a na repu je umjesto natpisa corendon dobila natpis .cor. Iskreno ne baš uspješna promjena.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Corendon

Emirates ima 12 linija sa petom slobodom. Sve te linije kreću iz Dubaia, no nakon jednog stopa nastavljaju dalje uz prava prodaje karata i na tom posljednjem legu:

 • Atena-Newark
 • Milano-New York
 • Barcelona-Meksiko City
 • Larnaca-Malta
 • Bangkok-Hong-Kong
 • Male-Colombo
 • Singapore-Melbourne
 • Sydney-Christchurch
 • Rio de Janeiro-Buenos Aires
 • Accra-Abijan
 • Harare-Lusaka
 • Dakar-Conakry

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Wizz Air je objavio 12 novih linija iduće godine. Kompanija će najviše novih linija otvoriti iz Italije, obzirom da će bazirati dva dodatna aviona u Rimu i jedan u Milano Malpensi. Wizz Air će u Tirani bazirati još dva Airbusa A321neo i otvoriti dvije nove linije za Leipzig (od 30.9.) i za Velenciju (od 1.6.), no na 15 linija će povećati broj frekvencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

LOT i JetBlue su potpisali code-share. Code-share se odnosi na letove između Poljske i SAD-a, kao i na konekcije preko Varšave, kao i preko Los Angelesa, Newarka i New York JFK.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LOT

Aeromexico je objavi da će radi povratka na Categoriju 1 SAD-a otvoriti čak 17 novih linija za SAD. Kompanija će povećati i neke frekvencije na postojećim linijama, te će istim povećati kapacitet sjedala prema SAD-u za čak 30%. Ovo ne treba čuditi obzirom da je Aeromexico u suvlasništvu američke Delte.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeromexico

Ryanair je dobio spor u Španjolskoj protiv Kiwia (OTA) a vezano uz prodaju karata Ryanaira na stranicama Kiwia. Ryanair je izjavio da nema nikakve komercijalne odnose sa Kiwiem i da najstrože protestira da Kiwi prodaje njegove letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Kompanije sa najvišim neletačkim prihodima su:

 1. 8,0 milijardi USD Delta
 2. 7,9 milijardi USD United
 3. 7,7 milijardi USD American
 4. 6,0 milijardi USD Southwest
 5. 4,0 milijardi USD Ryanair

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Amsterdam će investirati 3 milijarde EUR u maintenance, te preuređenje i dogradnje terminala i infrastrukture. Radovi će se obavljati od 2024. do 2027.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.
 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • London Stansted od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Copenhagen, SAS od 21.6.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Cologne, Corendon od 16.6.
 • Burgas, Gp aviation od 18.6.
 • Stockholm, SAS od 27.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida: