Novosti iz svijeta

Wizz Air će ovog ljeta otvoriti čak 122 nove linije i, za sada, 5 novih baza (Abu Dhabi, Burgas, Cardiff, Sarajevo i Palermo). Kompanija je u drugoj polovici prošle godine otvorila 260 novih linija i 14 baza. U regiji Wizz Air otvara nove linije iz Sarajeva (9 novih linija), Beograda (2) i Splita (4).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

American uvodi 10 novih linija za Europu na postojećih 6. Uz već postojeće linije koje operiraju svakodnevno iz Frankfuta za Dallas, iz Parisa za Dallas, te iz Londona LHR za Dallas, New York JFK, Chicago i Charlotte (jedina 3 puta tjedno), kompanija 28.3. uvodi svakodnevne letove iz Barcelone za Miami, Dublina za Philadelphiu, Madrida za Dallas, Pariza za New York JFK, Rima FCO za Dallas, te od 4.4. iz Milana MXP za New York JFK. Iz London LHR kompanija 28.3. uvodi letove za Los Angeles, Miami, Philadelpiu, te 3 puta tjedno za Seattle (od 30.3.).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: American

Northern District sud u Illinoisu je odbacio optužbe lezora Timaero Ireland da je Boeing napravio prijevaru tako što je u prodaju stavio 737MAX iako je znao da avion ima ozbiljnih problema i da se može desiti nesreće kakve su se i desile, a koje su koštale života 346 osoba. FAA, DOT i niz drugih institucija je ustanovio da su manageri Boeinga znali za propuste, da su ih namjerno zataškali i zahtijevali od radnika da ih zanemare. Timaero je pak ustvrdio da samim time Boeing nije isporučio proizvod po specifikacijama koje je naveo, nego je namjerno obmanu kupce i prodao im nešto što nije u skladu sa specifikacijama proizvoda, tj. namjerno je prodavao bitno slabiji proizvod. Zbog toga je avion kasnije bio prizemljen, modificiran i recertificiran. Ipak sud u Illinoisu je smatrao da u ovom slučaju nije riječ o prijevari.

Tužba se sad seli na viši sud u Washingtonu. Timaero traži satisfakciju od najmanje 185 milijuna USD. Timaero Ireland je kćerka kompanija ruskog VEB Leasing. Kompanija je naručila 22 Boeinga 738MAX8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Vulkan je u četvrtak eruptirao 25 km od Reykjavika, zbog čega je promet na ovom aerodromu prekinut. Nebo iznad Reykjavika je crveno. Tijekom petka stanje se stabiliziralo i letovi su krenuli, no aerodrom je imao samo 3 polijetanja. U subotu aerodrom je imao 5 polijetanja, a u nedjelju je bilo 6 polijetanja i 4 slijetanja. Island se boji da se ne ponovi 2010. kada su operacije bile prekinute velik broj dana, a radi vulkanske prašine je bilo prekida operacija i u cijeloj Europi na 8 dana, otkazavši čak 107.000 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

ATR je u 2020. uspio isporučiti 10 aviona i dobio je 6 narudžbi za nove avione. Kompanija je preživjela na preinakama aviona u cargo letjelice, te na sanitarnim preinakama vezanim uz Covid-19. No, kompanija vrlo optimistično gleda u budućnost, poglavito nakon prekida proizvodnje Dash 8-400.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: ATR

SAD prijevoznici su u flote uveli 250 aviona, što novih, što sa stacionara koje su reaktivirali za operacije od I/2021. Istim SAD prijevoznici u ovom momentu operiraju 5060 putničkih aviona, što je oko 80% aviona koje imaju u flotama. To znači da je još uvijek 20% aviona prizemljeno (oko 1300 aviona). Na početku godine SAD prijevoznici su u flotama imali oko 4800 aviona.

ULCC Allegiant, Frontier i Spirit, ali i JetBlue te Hawaiian u uporabi imaju 90% svojih aviona. American i Delta upotrebljavaju 80% aviona, dok United operira sa 70% flote. Najviše aviona u floti ima Frontier njih 96%. Regionalni prijevoznici mahom koriste preko 90% svojih flota.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Frontier

Volotea otvara novu ljetnu bazu u Olbiji, na Sardiniji od 4.6. U bazi Volotea će bazirati jedan A319. Ovo je sedma talijanska baza Voloteje, nakon Venecije, Verone, Palerma, Genove, Cagliaria i Napulja. Kompanija će iz aerodroma operirati čak 18 linija, a među njima i dvije nove za Cataniu i Cuneo.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Volotea

Chicago O’Hara Terminal 5 na kojem operira Delta, uvodi View Smart Prozore. Ovi prozori u sebi imaju ugrađene ćelije i nekoliko nivoa filtera koji samostalno upravljaju protočnošću sunčevog svjetla, dočim u bilo kom momentu idealno propuštaju svjetlo. To pak znači da kada je vani oblačno prozori propuštaju maksimalnu svjetlost, a ako je vani žarko sunce, prozori se zatamljuju i minimalno propuštaju svjetlost. Prozori ne samo da će dati idelanu mogućnost gledanja kroz iste, nego će i ozbiljno uštedjeti energiju u aerodromu, te potrebu za osvjetljenjem.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Chicago O’Hara

Europa uvodi jedinstven „Digital Green Certificate“ koji će svim građanima Europske Unije omogućiti putovanje pokazavši jesu li cijepljeni, preboljeli Covid-19 ili testirani protiv Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Digital Green Cerificate

Da bi omogućio likvidnost kompanija IAG (British, Iberai, Vueling, Aer Lingus, Level) je izdao dionice u visini milijardu EUR. Pola obveznica (500 milijuna) ističu 25.3.2025. uz kamatu od 3,25%, a druga polovica 25.3.2029. uz kamatu od 4,25%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Iberia

Talijanski aerodromi su u 2019 imali 193,1 milijun putnika a najveći su bili:

  1. 43,5 milijuna Rim Fiumicino
  2. 28,2 Milano Malpensa
  3. 13,9 Bergamo
  4. 11,6 Venecija
  5. 10,9 Napulj
  6. 10,2 Catania
  7. 9,4 Bolonja
  8. 7,0 Palermo
  9. 6,6 Milano Linate
  10. 5,9 Rim Ciampino

Oba rimska aerodrom su imala 49,4 milijuna, a oba milanska aerodroma su imala 35,4 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

U nadi da će u ova teška vremena privući dodatne putnike Cathay Pacific je pokrenuo program Miles Plus Cash. Ovaj program omogućit će putnicima da plate kombinacijom milja njihovog ff program i novca. Program starta 30.3.2021.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Cathay Pacific

Wizz Air je pokrenuo još šest linija iz Tirane, te je time povećao broj linija na 27. Kompanija će u Tirani bazirati četvrti aviona 28.5. Wizz pokreće letove za Malmo, Stockholm Skavstu, Anconu, Pescaru, Genovu i Rim Ciampino. I flydubai od 28.3. pokreće letove za Tiranu sa 2 tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

Eurowings Discover objavio je i prve ciljeve koje će letjeti sa svoja četiri A330. To su Anchorage, Calgary, Las Vegas, Punta Cana, Mombasa, Mauritius, Zanzibar te Windhoek. Sada je i poznato od kuda dolaze prve dvije mašine. Riječ je o dva A330-200 iz poola LH Grupe koja su bila kod SunExpress Germany i letjela su u wet lease za Eurowings. O porijeklu druga dva aviona glasnogovornica Lufthansa je samo rekla da ce također biti iz poola LH grupe. Da li je riječ o dva A330-300 koja su trenutačno kod Edelweissa, a o čemu smo pisali prije par dana, nije poznato ali u kuloarima se o tome govori već nekoliko dana.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Eurowings

Posljednji Airbus A380 koji je proizveden je obavio testni let. Avion je poletio iz Toulousea, te je odletio u Hamburg na bojanje. Avion će biti isporučen Emiratesu. Ovo je 272. proizvedeni A380. Emirates će u floti imati 122 ova aviona, no iste planira smanjiti na stotinjak aviona u idućim godinama. Emirates planira A380 operirati do 2035.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Europska Komisija je odobrila posudbu finske vlade Finnairu od 351,4 milijuna EUR. Ova hibridna posudba se odnosi na troškove prizemljenja i problematičnih operacija između 16.3. i 31.12.2000.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Finnair

Zbog Covida-19 Terminal 3 Frankfurtskog aerodroma koji se trebao otvoriti 2023. sada se prolongira na 2026. U ovom momentu Frankfurt koristi samo dio Terminala 1. Nije neuobičajena slika na aerodromu da Ryanairovi letovi budu stacionirani na velikim Lufthansinim long-haul gateovima. Kako je Fraport procijenio da se situacija neće oporaviti još godinama, tj. da će stanje iz 2019. doći tek 2023, ovo prolongiranje ne samo da je u skladu sa potrebnim kapacitetima, već i štedi kompaniji novac na izgradnju, oko 100 milijuna EUR, što je više nego bitno u ova teška vremena.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Frankfurt

IndigoPartners je prodao još jedan set dionica Wizz Aira za 555,5 milijuna USD. Istim je kompanija smanjila učešće u Wizz Airu na samo 9%. IndigoPartners je imao 20,6% vlasništva u Wizz Airu, no u II. mjesecu je prodao dionica vrijednih 650 milijuna USD. Ovo znači da je IndigoPartners u samo mjesec dana prodao dionica vrijednosti 1,2 milijardi USD. Wizz Air je u prošlih 9 mjeseci otvorio 260 novih linija i 15 baza.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Transat je od 29.1. prizemljio sve avione i prekinuo operacije, a tako će ostati sve do 14.6. Kompanija istražuje alternative za preuzimanje od strane Air Canade. Kompanija je u ozbiljnim financijskim problemima, te je izjavila da ako Air Canada ubrzo ne postane vlasnik kompanija da hitno moraju naći preko pola milijarde USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

Za razliku od velike većine prijevoznika koji ili su izjavili da vjerojatno više nikada neće poletjeti sa Airbusom A380, ili da će bitno smanjiti flote A380, ili pak da će maksimalno prolongirati pokretanje letova sa ovim tipom, British je najavio reaktiviranje cijele svoje A380 flote. Čak štoviše British sve češće spominje mogućnost kupovine ili uzimanja na leasing nekih od A380 koje su kompanije trajno prizemljile.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British

Iako je u  Austrian Airlinesu već prije dvije godine odlučeno da će svi DASH 8-Q400 biti iz flote izbačeni sa završetkom zimskog reda letenja 2020/21, kratkoročno je odlučeno da ipak dva zrakoplova toga tipa ostaju (OE-LGI i OE-LGJ) u prometu do kraja svibnja. Ta je odluka objašnjena i dalje malim brojem putnika na mnogim letovima. Glasnogovornik Austriana je kategorički odbio mogućnost “produženja” upotrebe tog tipa nakon kraja svibnja.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Alen Šćuric

U Ukrajini se otvorila nova kompanija Bees, koja u floti ima dva Boeinga 737-800. Kompanija će prvo letjeti chartere, a potom planira otvoriti redovne letove. Bees, ima žuti livery sa detaljima pčela, i neopisivo podsjeća na Ryanairovu poljsku poslovnicu Buzz. Ostaje za vidjeti kako će Buzz reagirati na ovu kompaniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Bees

Bjorn Kjos, legendarni CEO i osnivač Norwegiana (odstupio sa mjesta CEO-a Norwegiana u VII. mjesecu 2019), stoji iza novog norveškog projekta Norse Atlantic Airways. Kompanija će sa Boeinzima 787 pokrenuti LCC prekooceanske linije, te nastaviti tamo gdje je stao Norwegian. Iako sam prvo mislio da ovo i nije vijest, jedan od gomile start-upova od kojih brdo ni neće startati, kada sam vido da je Kjos iza projekta isto je bitno drugačije zazvučalo.

Norse planira započeti operacije do kraja ove godine. Kompanija planira u lizing uzeti 12 bivših Norwegianovih Boeinga 787. Norwegian je na ovim linijama slomio zube i kompanija je došla na rub bankrota bitno prije Covida-19. Ostaje za vidjeti hoće li lisica Kjos uspjeti tamo gdje njegova bivša kompanija nije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Airbus ozbiljno razmatra lansirati A350F cargo avion. Razvoj cargo A350F koštat će između 2 i 3 milijardi EUR. Kompanija trenutno u prodaji ima samo A330F, što je bitno manje nego što ima konkurencija, obzirom da Boeing prodaje i 767-300F i 777F.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Emirates i TAP Portugal će proširiti suradnju od 1.5.2021. Kompanija će imati code-share i sve benefite na čak 70 linija, zajednički će koristiti VIP lože, koristiti će benefite ff programa, te će podržavati stopover u Lisabonu, Portu i Dubaiu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAP Portugal

Norveška regionalna kompanija Windroe će letjeti sa P-Volt električnim avionima kojeg pokreću Rollse-Royce motori, a koji se temelje na Tecnamu P2012. Avion ima 11 sjedala. Avion će se početi isporučivati 2026.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Windroe

Južnoafrički Comair je otkazao sve Boeinge 737MAX. Kompanija ima jedan isporučen avion i čekala je na isporuku još 7 aviona. Comair u floti u ovom momentu ima 20 aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Comair

Lufthansa je povećala flotu kćeri Eurowings Discover sa planirana 3 na 4 aviona. Putnici mogu birati između poslovne klase, premium economy i “normalne” economy klase. Za zimsku sezonu  2021/22 LH planira operirati sa 7, a za ljetnu 2022. sa 11 aviona. Svi letovi će biti iz Frankfurta, a planirane destinacije su za Karibe, Sjevernu Ameriku i Afriku. Planirana baza u Minhenu za sada je “stavljena na led”. Poznat je i IATA code za novu kompaniju: 4Y.

U kuloarima se naveliko priča da je plan Lufthanse uzeti oba Airbusa A330-300 od Edelweissa i staviti ih u flotu Eurowings Discoveri. Iako je Edelweiss već najavio da će iz flote izbaciti oba A330-300, te će letjeti samo sa četiri A340-300, sada se švicarci bune da je ovo prebacivanje švicarskih resursa u jeftiniju Njemačku. Sa pozicije grupacije ovo je logično, no sa pozicije švicarskih pilota i kompanije svakako nije. Ostaje za vidjeti hoće li Lufthansa Grupa uspjeti u ovoj nakani ili će švicarci biti dovoljno bučni da spriječe odlazak njihova dva širokotrupca.

autori: Alen Foglar, dopisnik (Beč) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

 

Boeing je krenulo. Investicijska kompanija 777 Partners je naručila 24 Boeinga 737MAX8. Boeing ima 112 tzv. „aviona sa bijelim repovima“ tj. aviona koji su proizvedeni ali ih naručioci ne žele prihvatiti, pa stoje na deponiju i čekaju druge kupce. Samim time Boeing može gotovo odmah isporučiti avione za nove naručioce. U isto vrijeme WestJet je otkazao 15 Boeinga 737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

 

Da bi povećao broj putnika na svojim letovima SpiceJet je odlučio raditi Covid-19 testove za samo 4 USD, što je bitno niže od njihove stvarne cijene (10-12 USD), no kompanija smatra da će to stvoriti pozitivan pomak u broju putnika. Kompanija je otvorila 66 domaće linije unutar Indije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!