Novosti iz svijeta

Istanbul će ovog ljeta imati 286 putničkih destinacija, dvije više nego 2019. i 171 više nego 2020. Od toga 103 destinacije će biti u Europi. Ukupno će aerodrom imati 4155 letova u jednom smjeru tjedno. Turkish će imati 89% udjela u prometu. Samo 17% destinacija će imati više od jednog prijevoznika na liniji. Najviše letova će biti prema Ankari (127 tjedno), a od međunarodnih destinacija prema Tel Avivu (63 tjedno), Teheranu (59), London LHR (52), Frankfurtu (51) i Beirutu (49).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

Qatar je postao najveća cargo kompanija na svijetu. Iza njega je Emirates, na trećoj poziciji je Korean, četvrti je Cathay Pacific, a peta je China Airlines. Najveća europska kompanija je Cargolux (6. na svijetu), pa Turkish (8.) i Lufthansa Cargo (9.). Qatar je 2019. bio na 2. poziciji iza FedExa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Boeing ima 150 naručenih konverzija iz putničkih u cargo 737-800BCF (Boeing Converted Freighter). Avion prima 24 tone tereta, uz dolet aviona od 3750 km.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

ACI Europe je objavio da je u ovom momentu izgubljeno 6722 linije u Europi (u VIII. mjesecu bilo ih je 5.434 manje). U I/2019 se operiralo 12.163 linije, a u I/2021 samo 5.441 linija. U VIII/2019 se operiralo 17.298, a u VIII/2020 njih 11.864. Iako je ACI prvotno procijenio pad prometa od 43%, sada procjenjuje da će on biti čak -56%. Stoga ACI traži da se dozvoli državama da financijski pomognu aerodromima, te da imaju mogućnost subvencioniranja ponovnog pokretanja linija za aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Air France)

Volotea je u 2020. obavila 30.600 letova, na 293 linije, prevezla 3,8 milijuna putnika, uz fascinantan load faktor od čak 90,7%. Kompanija je iz flote izbacila i posljednje Boeinga 717, te sada u floti ima samo Airbuseve A319, no uskoro joj u flotu dolaze i prvi A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Od 2017. zbog sankcija nema prometa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara. No, od 15.2. Etihad kreće sa svakodnevnim letovima između Doha i Abu Dhabia. Qatar sa letovima za Dubai kreće od 27.1, a za Abu Dhabi od 28.1, obije linije će se operirati svakodnevno. Očekuje se vrlo skora najava letova i Emiratesa.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Etihad

I dok Boeing muku muči sa proizvodnjom i reže kapacitete Airbus će u 2021. povećati proizvodnju A320 obitelji sa 40, na koliko je proizvodnju smanjio zbog Covida-19, na 47 do ljeta, te na 51 do kraja godine. U VII. 2022. kompanija planira proizvoditi 57 ovih aviona, a do kraja 2022. čak 61 avion. Prije Covida-19 Airbus je proizvodio 60 primjeraka, a tadašnji plan je bio da se u 2021. proizvodnja poveća na 63 mjesečno. Taj plan bi kompanija mogla ostvariti u 2023. Airbus je u flotu uveo i treću Belugu XL koja se temelji na A330-200.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Vlasti Australije su objavile da je sve manja šansa da se Australija otvori za međunarodna putovanja u 2021. i da se to najvjerojatnije neće desiti do 2022. Ovo nije samo šok za međunarodne putnike nego istinski postavlja i pitanje uspješnosti cijepljenja protiv Covida-19, te koristi od istog.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

PSA, podružnica u 100% vlasništvu American Airlinesa, planira u 2021. zapošljavati pilote. Ovo je svakako pozitivan znak u zračnom prometu. Kompanija je objavila da vjeruje u cijepljenja i da će ova sezona biti bitno bliža rezultatima 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Qatar je zbog sankcija obustavio letove za Egipat 2017. godine. No, jučer je letove obnovio prvim letom za Cairo. Linija Doha-Cairo će se operirati svakodnevno. Od idućeg tjedna Qatar će obnoviti i letove za Alexandriu. Letove je jučer na liniji Cairo-Doha obnovio i EgyptAir.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar

EASA će certificirati Boeing 737MAX idući tjedan, čak mjesec i pola nakon FAA. Ovo je dobra vijest za Ryanair, Norwegian, Turkish i TUI koji imaju značajan broj ovih aviona u floti. Kanadske vlasti će zabranu letova prekinuti sutra (20.1.). Air Canada planira prve letove sa 737MAX pokrenuti 1.2. Kineske vlasti još nisu najavile kada bi mogle dovršiti certificiranje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

DeHavilland Canada je prekinuo proizvodnju Dash 8-400 aviona radi Covida-19. Kompanija u backlogu ima tek 17 aviona. Kompanija je obavijestila nabavljače da joj više ne šalju dijelova za avione.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Singapore Airlines želi biti prva kompanija na svijetu koja će pocijepiti sve svoje zaposlenike. Od jučer Singapur je krenuo sa akcijom cijepljenja 37.000 avio i lučkih radnika. Plan je da se svi zaposlenici u avio sektoru pocijepe u roku od 2 mjeseca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Singapore

Let Pobede DP936 iz Berlina je u posljednji čas odustao od slijetanja u Vnukovo radi tehničkih razloga i kapetan se odlučio sletjeti u Sheremetyevo. I tu ne bi bilo ništa čudno da u avionu nije bio Alexei Navalny, žestoki kritičar Putinove vlasti koji se u 5 mjeseca liječio u Njemačkoj od trovanja. Novalnyovog su u Vnukovu čekale tisuće pristaša i novnara.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

Europska komisija je poslala 100 pitanja Alitaliji vezano uz osnivanje nove kompanije ITA u kojima traži dodatna objašnjenja koja bi trebala dokazati kako nema poveznica stara Alitalie i ITA-e. Italija želi uložiti 3 milijarde EUR u novu kompaniju. Još jedna parada za javnost. Mislim da je i široj javnosti jasno da će Europska Komisija odobriti Italiji enormnu investiciju u novu Alitaliju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

 

Wizz Air izdaje obveznice u vrijednosti 500 milijuna EUR, kao dio projekta u kojem želi prikupiti 3 milijarde EUR. Obveznice su na tri godine uz 1,35% zarade u 2024. U petak je Wizz Air Abu Dhabi obavio prvi let na liniji Abu Dhabi-Atena. 4.2. kompanija kreće i sa letovima za Solun (Thessaloniki). Kompanija je najavila i novu liniju iz Abu Dhabia za Tel Aviv.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Lufthansa će 1.02. letjeti na neobičnoj ruti. Naime, planiran je izvanredan let sa A350-900 iz Hamburga do 13.000 kilometara udaljenog Falklandskog otočja. Na letu će biti znanstvenici Alfred-Wegener-Instituta koji ce sa Falklanda dalje brodom do Antarktisa, do polarne stanice Neumayerstation III. Normalno se ti letovi izvode preko Južnoafričke Republike, ali zbog mutacije virusa je let “rerutiran” na Falklande.

Inače je Falklandsko otočje povezano sa svijetom preko čileanskog glavnog grada Santiaga ili preko brazilskog velegrada Sao Paola. Uz to leti i britanski Air Tanker nekoliko puta tjedno Airbusom A330  iz vojne baze Brize Norton kraj Oxforda sa međuslijetanjem na Kapverdima i prevozi vojnike, opremu, pa čak i turiste.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Mario Vukoja

Delta je dobila dodanih 2,9 milijardi USD pomoći za zadržavanje broja zaposlenih. U ovom programu Delta je dobila 2 milijarde bespovratnih sredstava i 0,9 milijardi pozajmice na 10 godina. Program traje do 31.3.2021. do kada kompanija neće otpuštati djelatnike. Po istoj osnovi Southwest je dobio 1,7 milijardi USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

DOD SAD-a je uvrstio i COMAC, Grand China Air i China National Aviation Holding na listu kineskih tvrtki koje su pod sankcijama prema National Defense Authorization Zakonu, zbog bliskih veza sa kineskom vojskom i Komunističkom partijom. DOD je već u VI/2020. sankcionirao AVIC. Donald Trump je naložio zabranu bilo kakve investicije SAD-a u sankcionirane kompanije.

Prije par tjedana u novom setu sankcija COMAC je bio izostavljen. COMAC je proizvođač kineskih aviona C919 i ARJ21-700, čime će i ovi avioni imati ozbiljnih problema. China National Aviation Holding je državna kompanija koja je vlasnik Air Chine i Air Macau.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: C919

Emirates od 19.1. prekida letove iz Dubaia za Brisbane, Sydney i Melbourne, a radi dodatnog pooštravanja mjera u Australiji, te smanjenja broja putnika koji mogu doći u zemlju za 50%. Emirates je na ovim linijama imao 19 tjednih letova (svakodnevno za Sydney i Melbourne i 5 tjednih letova za Brisbane). Kompanija će nastaviti operirati letove za Perth, frekvencijom od dva leta tjedno. Još oko 37.000 Australijanaca pokušava dobiti avionsku kartu za povratak u domovinu, a isto čekaju već mjesecima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja (Emirates)

Pakistan Internationalov (PIA) aviona Boeing 777-200ER je zaplijenjen u Kuala Lumpuru jer kompanija nije plaćala leasing AerCapu. Avion je već bio nakrcan putnicima i robom i trebao je krenuti za Islamabad kada je aerodromsko osoblje zatražilo od posade da ne napušta gate. Potom je osoblje za zapljenu ušlo u avion i obavijestilo posadu da ne mogu napustiti aerodrom radi sudske odluke o zapljeni. Putnici će biti prevezeni za Pakistan Emiratesovim letom preko Dubaia. Europska Unije i dalje ima zabranu slijetanja PIA-inih aviona radi skandala sa nelegalnim pilotskim dozvolama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: PIA

Kanadski protupožarni specijalist Conair Group je odlučio konvertirati 11 Bombardiera Q400, kojih je bio vlasnik flybe, u tankere-protupožarne avione. Q400AT ima tank od 10.000 litara. Conair je već konvertirao šest novih i 13 rabljenih Q400. Osim Q400AT kompanija operira i Q400MR, multi-role avione.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Conair

IATA je objavila da ubrzano radi na Travel Passu dokumentu koji bi putnicima i imigracijskom osoblju jednostavno dokazivao status PCR testova i cijepljenja na Covid-19. American je jučer pokrenuo svoj vlastiti VeryFLY aplikaciju za mobitele koja dokazuje testiranja i cijepljenja na Covid-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Norwegian je krenuo u ozbiljnu restrukturaciju. Jedan od glavnih poteza restrukturacije je ukidanje svih long-haul linija, te će kompanija letjeti samo short-haul linije. Kompanija planira u 2021. operirati 50 uskotrupaca, koje planira povećati 2022. na 70 komada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

American i JetBlue su se dragovoljno odrekli sedam pari slotova na New York JFK i šest na Washington Nationalu, sukladno dogovoru sa DOT-om. Na JKF 4 slota će ustupiti American i 3 JetBlue, a na Washingtonu 4 slota American i 2 JetBlue. Ukoliko će kompanije rastu sukladno planu morati će odreći još po 10 slotova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

Indonezijska kompanija TransNusa je sa China Aircraft Leasing Group Holdingom dogovorila isporuku 30 COMAC ARJ21-700. Isporuke će krenuti od 2026. Kompanija trenutno ima 10 aviona (ATR42, ATR72, BAe 146-100 i BAe 146-200).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TransNusa

Američki LCC Allegiant je objavio otvaranje 21 nove linije i čak 3 nova aerodroma na koje do sada nije letio. Kompanija je jedna od rijetkih koja je prošle godine imala više aviona nego 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Allegiant

Nakon što su SAD uvele carine na uvoz gotovih Airbusa od 25%, a potom je Europska Unija reciprocitetno uvela identične carine za Boeingove avione, SAD je poduzeo nove mjere, te su uvele 15% carine na dijelove koji se uvoze iz Europe za Airbusove avione. Ovo će posebno pogoditi proizvodnju u Albami, za koju se uvoze dijelovi iz Njemačke i Francuske.

Airbus je već najavio da će isto rezultirati otpuštanjem radnika u njihovoj američkoj tvornici.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Ryanair će ovog ljeta operirati čak 1615 linija, kapaciteti i frekvencije će mu biti 188% veći nego u ljeto 2020, ali još uvijek 95% kapaciteta iz 2019. Kompanija će letjeti na 214 aerodroma, dok je 2019. letjela na 225 aerodroma. Tri najveća aerodroma Ryanaira će biti London Stansted, Dubli i Milano Bergamo. Naravno ovi planovi se mogu promijeniti ako se situacija sa Covidom-19 pogorša.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Bahrain 28.1. otvaran novi terminal koji je koštao 1,1 milijardu USD. Novi terminal ima 104 check-in šaltera, 36 šaltera za kontrolu putovnica, 8 karusela za prtljagu i 20 gateova. Na terminal se seli i nacionalna kompanija Gulf air.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Bahrain

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!