Novosti iz svijeta

Sve čudnije i očajnije stvari se dešavaju u Rusiji. Ruska državna transportna flota (tzv. predsjednička flota) će ustupiti svoje Tupoleve Tu-214 komercijalnim kompanijama koje hitno trebaju avione. Državna flota ima 13 Tupoleva Tu-214 i dva Tu-204. O moj bože! Stvarno? I onda mi netko kaže da je u Rusiji sve super i da oni ni ne osjete sankcije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Aeroitalia u posljednjem kvartalu ove godine pokreće bazu u Cataniji. Trenutno je Aeroitalia letjela tek sezonsku liniju iz Catanie za Bergamo. Aeroitalia je do sada izbjegavala konkurenciju i otvarala je baze gdje nema baza velikih prijevoznika, osim u Bergamu. No, u Cataniji kompanija će se klati sa brojnim letovima Ryanaira, Wizz Aira, easyJeta, Eurowingsa, Jet2, Lufthanse, ITA-e, Norwegiana i Voloteje.

Aeroitalia ima baze u Bergamu, Comisu i Fioriu, a otvara bazu i u Anconi. Aeroitalia u floti ima 7 aviona (B737-700, B737-800 i ATR 72-600), a dolaze joj još tri B737-8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb),  foto: Aeroitalia

U petak 29.9. piloti Air Canade će demonstrirati na Lester B. Pearson Aerodromu u Torontu. Kao sto je zamaaero izvestio letos, ALPA koja je zastupnik 5000 pilota Air Canada-e je u razgovorima sa rukovodstvom kompanije od VI meseca. Protest koji je zakazan za petak je kako unija kaže “informacioni štrajk” (informational picket). Cilj pilota je da istaknu svoje zahteve i ka javnosti za potrebu za novim ugovorom. Sličan protest su imali i piloti West Jet-a, koji su u istom sindikatu. Zahtev unije i pilota je da se plate približe platama pilota koji lete za američke kompanije.

Piloti Air Canada-e su i dalje pod ugovorom koji je potpisan pre 9 godina sa godišnjom povišicom plate od 2%. Za razliku od drugih kompanija tokom pandemije AC nije otpuštala pilote, iako je dala dobre uslove za pilote koji su želeli da se ranije penzionišu i nije zapošljavala nove pilote. Veliki broj pilota je ipak otišao u američke kompanije, obzirom da su plate mnogo bolje i američki dolar je postao jači u odnosu na kanadski. Pored toga konekcije ka svim većim US hub-ovima iz Kanade su dobre, tako da piloti ne moraju čak i da menjaju mesto boravišta. Zbog nedostatka pilota Air Canada je srezala veliki broj letova u zapadnom delu Kanade, kao da su prepustili tržište WestJet-u koji se povukao sa istočnog tržišta isto tako.

Šta će biti od pregovora, vreme će pokazati, ali je za očekivanje ugovor sličan onome koji je ALPA izdejstvovala kod drugih velikih prevoznika.

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto), foto: Air Canada

Još jedan skandala u Qantasu. Qantasov predsjednik Richard Goyder je dobio povišicu od 64.000 USD na 481.000 USD iako piloti imaju dvogodišnje zamrzavanja plaća bez mogućnosti povišica. Stoga piloti traže predsjednikovu ostavku. I to se desilo tek dva dana nakon duboke isprike CEO-a putnicima i djelatnicima radi prethodnih skandala i katastrofalnih poteza.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qantas

Vrlo interesantne brojke: samo 2% Francuza koristi 50% letova, 15% Britanaca koristi 70% letova, 8% Nizozemaca koristi 42% letova. Ovo znači da daleko najviše leti najbogatija manjina. Upravo zato inicijativa Francuske da ukine jeftine krte, tj. limitira cijenu karata pod izgovorom smanjenja štetne emisije plinova neće pogoditi najbogatije koji će i dalje letjeti i za njih će i dalje postojati većina letova, nego će pogoditi sam one sa niskim primanjima koji traže jeftine LCC karte.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

ACI Europe je napisao da je izračunato da je ratna šteta na aerodromima Ukrajine preko 200 milijuna EUR, no da će aerodromi trebati još 52,8 milijuna EUR za operativne troškove u prvoj godini operacija. Aerodromi vide i problem ljudstva koje ili je mobilizirano za vojsku ili nije radilo godinu i pola ili je otišlo u izbjeglištvo, te će vraćanje tog ljudstva u funkciju aerodroma biti skup i dugotrajan proces uz ponovno školovanje kadrova, te stvaranje novog kadra. ACI naglašava da su aerodromi nakon više od godine i pola bez operacija u katastrofalnom financijskom stanju, te da niti oni, a niti posrnula ukrajinska ekonomija neće imati tih 250 milijuna EUR za obnovu prometa u Ukrajini.

Stoga je ACI pokrenuo inicijativu da sve institucije EU pomognu ukrajinskim aerodromima kako financijski, tako i u svim drugim oblicima pomoći, te da drugi aerodromi, članovi ACI, pomognu aerodromima Ukrajine da obnove promet i postave konektiranost. U prvom redu ACI se nada da će aerodromi njegovi članovi ukinuti takse za letove iz Ukrajine, te osigurati niz benefita za kompanije koje bi bile voljne letjeti za Ukrajinu po okončanju rata.

Sa tom svrhom ACI je održao sastanak predstavnika ukrajinskih aerodroma, Ministarstva za zajednice, teritorije i razvoj infrastrukture Ukrajine, Ministarstva financija Ukrajine, Ukrajinske uprave za civilno zrakoplovstvo, EASA-e, Eurocontrola, Europske Investicijske Banke i Europske banke za obnovu i razvoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Od legacy i leisure carriera A321XLR su naručili American, United, Qantas, MEA, Saudia, Aer Lingus, Iberia, Icelandair, Air Canada, Air Transat i LATAM. A321XLR je naručila i hibridna kompanija JetBlue (ona nije legacy no nije ni klasičan LCC). A321XLR su naručili i niz LCC i to: IndiGo, Wizz Air, Frontier, JetSmart, Air Arabia, Air Asia, Cebu Pacific, Vietjet, flynas, Sky Airline i Jetstar. A321XLR ima preko 500 naručenih aviona, koje će za sada operirati 23 prijevoznika na svim kontinentima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Bangkok Airways počinje uskoro meriti težinu svojih putnika pre ukrcavanja u avion. Prevoznik uvodi pravilo od 31.10. i garantuje poverljivost primljenih informacija. Prevoznik je u saopštenju naveo da je merenje težine putnika u skladu sa standardnim merama Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva i da ima za cilj da pomogne u izračunavanju težine pri poletanju kako bi se osiguralo sigurno putovanje avionom.

Ali za mnoge, ova želja za sigurnošću može se više shvatiti kao invazija na privatnost. Merenje će se obavljati na izlazu za ukrcavanje. Bangkok Airways je saopštio da očekuje saradnju i razumevanje putnika. Kako je navedeno, slična mera je već uvedena na letovima Korean Aira i Air New Zealanda. Na ovaj način prevoznici nastoje da održe svoje avione u dobrom stanju, uz smanjenje potrošnje goriva. Bangkok Airways leti za Tajland, Kambodžu, Hong Kong, Laos, Maldive, Mjanmar, Singapur i Vijetnam. Aviokompanija se bazira na aerodromu Suvarnabhumi u Bangkoku.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Wikipedia

Nakon što je Ryanair tužio Italiju Europskoj Uniji radi zahtjeva za smanjenjem cijene avionskih karti za Siciliju i Sardiniju, Italija je vratila udarac. I pokrenula istragu protiv Ryanaira radi „zlorabljenja dominantne pozicije“. Italija smatra da Ryanair kao najveći prijevoznik u Italiji zlorabi svoju poziciju nauštrb turističkih agencija i putnika. Ryanair operira 110 domaćih linija u Italiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Vlada Estonije planira spojiti Nordicu (zajedno sa podružnicama Regional i Xfly) i lezora Transpordi Varahaldus te ih onda prodati. Estonija nije zadovoljna poslovanje, a i nema smisla držati Nordicu obzirom da je 2019. prekinula letjeti redovne linije iz Tallinna.

autrica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Nordica

IndiGo i British Airways su potpisali code-share. British leti za Delhi, Mumbaii, Bengaluru, Hyderabad i Chennai. Po ugovoru će IndiGo osiguravati letove za još tri destinacije u Indiji. British ima 40% udjela na linijama između Velike Britanije i Indije. Air India ima 35% udjela, Virgin Atlantic ima 15%, a Vistara 8,5% udjela. Dnevno između Indije i Velike Britanije operira 20 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Air France-KLM je naručio 50 Airbusa A350, uz opcije za njih još 40. U narudžbi su modeli -900 i -1000. Ovime je kompanija postala najveći operater A350 na svijetu i u floti će ih ukupno imati 91. Isporuke će biti između 2026. i 2030.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Air Canada je naručila 18 Boeinga 787-10, uz još 12 opcija. Isporuke ovih aviona će biti od zadnjeg kvartala 2025. do prvog kvartala 2027. Avioni će zamijeniti starije širokotrupce u floti. Air Canada u floti ima 18 A330-300, 6 B777-200LR, 19 B777-300ER, 8 B787-8 i 12 B787-9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Nakon što je Niger 4.9. otvorio svoj zračni prostor, sada je uveo zabranu letove i preleta za Air France i druge francuske kompanije. Vlasti u Nigeru ističu da to čine temeljem volje naroda Nigera koji to od njih traži. Air France je već otkazao letove za Niger, Mali i Burkinu Faso zbog sigurnosnih pitanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Air Vanuatu je po drugi puta ostala bez jedinog Boeinga 737-800. Naime 7,7 godina stari avion je imao tehničke probleme u Brisbaneu. Kako nisu uspjeli naći rezervne dijelove avion je već sedam dana izvan uporabe. Tisuće ljudi je ostalo bez letova. Air Vanuatu je jučer počeo koristiti Nauru Airlines koji sa svojim B737-300 leti umjesto pokvarenog aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Vanuatu

Britten Norman Icelander je vratio proizvodnju u Veliku Britaniju nakon 50 godina izostanka. Avion će se proizvoditi na otoku Wight. Icelander je osuvremeni avion, što je rezultiralo i novim narudžbama o čemu je pisao zamaaero. Avion prima 9 putnika i ima dolet od 1400 km uz najveću brzinu od 275 km/h. Do sada je napravljeno 1250 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Britten Norman

Privatna business jet kompanija Wheels Up je upala u ozbiljne financijske problema, no izvukla ju je Delta investicijom od čak pola milijarde USD. Delta je istim dobila 95% vlasništva poduzeća. Wheels Up u floti ima 1500 aviona koji su im u vlasništvu, lizingu ili ih operiraju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wheels Up

Singapurska kompanije Gallop Air koja planira operacije iz Bruneia, je potpisala LoI sa COMAC-om za 30 njihovih aviona, među kojima ARJ21-700, ARJ21-700F i C919. Nije definirano koliko od kojih aviona će uzeti.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: C919

Ilyushin Il-76 (registracije EW-412TH) kompanije Rubystar, se srušio kod Gao, u Maliju. Avion je potpuno izgubljen, a pretpostavlja se da je posada poginula. Avion je proizveden 1993. godine i imao je 30 godina. Prema nekim izvorima avion je pripadao privatnoj vojnoj skupini Wagner. U avionu je bila vojna oprema.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

ACI je objavio da je promet u Europi u VII. mjesecu bio na 97% razine iz 2019. U Europskoj Uniji promet je bio na razini 95,7% iz istog mjeseca 2019. Najbolji rezultat je imao Island (+16,2%), pa Hrvatska (+15,7%) i Grčka (+14,8%). Najlošije rezultate su imali Finska (-31,0%), Slovenija (-27,4%) i Bugarska –(-22,9%). Ovdje vidimo da su aerodromi u Hrvatskoj imali bolje rezultate od aerodroma Europske Unije.

U ostatku Europe rezultati su na nivou 103,7% iz istog mjeseca 2019. Najbolje rezultate su imali Albanija (+116,6%) i Kosovo (+41,5%). Turska je imala 6,5% prometa iz 2019. Broj operacija je 93,9% iz istog mjeseca 2019. I ovdje vidimo da je većina aerodroma regije izvan EU imala bolje rezultate od ostatka Europe.

Među najvećim aerodromima stanje nije dobro, pa je Frankfurt imao tek 86,9%, Paris CDG 88,5%, Amsterdam 89,4% i London Heathrow 98,8% prometa iz 2019. Istanbul imao 116,5% prometa iz 2019. Atena je ostvarila 110,6% prometa iz 2019. Među malim aerodromima najbolji rezultat je imao Zadar koji je ostvario +290,9% prometa iz istog mjeseca 2019, sijede Perugia (+189,6%) i Kutaisi (122,9%). U aerodromskoj grupi 3 (5 do 10 milijuna putnika) Beograd je ostvario 4. najbolji rezultat u Europi sa 122,7% prometa, a ispred su Sochi (216,6%), Almaty (166,4%) i Palermo (126,2%).

Cargo promet sve dublje tone, pa je u VII. mjesecu imao 96% prometa iz istog mjeseca 2022. i samo 88,1% iz istog mjeseca 2019. Najbolje su pozicionirani Milano MXP (+19,7%), Istanbul (+16,4%) i Madrid (+12,4%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Istanbul

Nova CEO Qantasa Vanessa Hudson se u video-poruci ispričala putnicima, te je rekla da kompanija mora ponovo zaslužiti povjerenje javnosti. Hudson je rekla da zna da je Qantas godinama razočaravao putnike, no da ona ima za cilj da Qantas ponovo bude ponos Australije. Huston je rekla da je već zaposlila više ljudi u call centru kako bi brže rješavali probleme, da povećava broj ff sjedala, te kompanija ispituje sve segmente poslovanja kako bi postala prijateljska prema putnicima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Doncaster Sheffield Aerodrom u Engleskoj je 2019. imao 1,4 milijun putnika, no zatvoren je za putnički promet u XI. mjesecu 2022. radi neisplativosti poslovanja. No, lokalne vlasti su sada odlučile aerodrom ponovo otvoriti. Studije koje su napravile lokalne vlasti su pokazale da bi aerodrom mogao biti profitabilan u roku od pet godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Doncaster Sheffield

NetJets planira kupiti po 100 aviona godišnje ili 1500 aviona ukupno u idućih 15 godina. Avion koji je u pitanju je nova Cessna Citation Ascend. Kompanija trenutno u floti ima preko 850 Cessninih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: NetJets

Po OAG Megahubs Indexu za 2023. aerodrom sa najviše međunarodnih konekcija na svijetu je London Heathrow. Na broju 2 u svijetu megahubova je New York JFK, a treći je Amsterdam. U Europi nakon London Heathrowa su Amsterdam, treći je Frankfurt, slijedi Istanbul IST, dok je peti Paris CDG. Među LCC megahubovima na svijetu prvo mjesto je osvojio Kuala Lumpur, slijedi Seoul Incheon, dok je treći Manila. U Europi najvećih LCC megahub je Barcelona, a na drugom mjestu je Istanbul Sabiha.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Fraport se pod svaku cijenu želi riješiti 25% dionica u St.Petersburg Pulkovo aerodromu. Ugovor predviđa da Fraport svoje dionice ne može prodati do 2025, no sada je postignut dogovor da dionice može prodati već krajem 2023. Fraport se maknuo iz upravljačkih pozicija aerodroma odmah po početku ruske okupacije Ukrajine. 2019. Pulkovo je imalo 19,6 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: St.Petersburg Pulkovo

Qantas je odlučio porezati bonus koji je njegov bivši CEO Alan Joyce dobio netom prilikom odlaska iz firme, a radi ogromnog profita koji je kompanija iskazala. Joyce je trebao dobiti 14,1 milijun USD. No, sada će mu se smanjiti 1,5 milijuna USD, a daljih 5,5 milijuna USD će se raspraviti na Nadzornom odboru. Moguće je čak i da će Nadzorni odbor odlučiti smanjiti mu bonus za 9,5 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Boeingove kataloške cijene u ovom momentu su:

 • 89,1 milijun USD za 737-700
 • 99,8 milijuna USD za 737-7
 • 121,6 milijuna USD za 737-8
 • 124,8 milijuna USD za 737-8200
 • 128,9 milijuna USD za 737-9
 • 134,9 milijuna USD za 737-10
 • 248,3 milijuna USD za 787-8
 • 292,5 milijuna USD za 787-9
 • 338,4 milijuna USD za 787-10
 • 306,0 milijuna USD za 777-200ER
 • 346,9 milijuna USD za 777-200LR
 • 375,5 milijuna USD za 777-300
 • 410,2 milijuna USD za 777-8
 • 444,2 milijuna USD za 777-9
 • 220,3 milijuna USD za 767-300F
 • 352,3 milijuna USD za 777F

No, treba naglasiti da kompanije nikada ne plaćaju kataloške cijene, te da u pregovorima sa Boeingom uspiju dogovoriti velike popuste na avione.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Ryanair je ozbiljno porezao Dublin ove zime. Kompanija će ukinuti čak 17 linija. Ryanair će smanjiti broj aviona u Dublinu i iste prebaciti u Španjolsku, Italiju i na London Luton. Razlog ovog ozbiljnog smanjenja je povećanje takse od strane Daa za 45%. Ryanair je jako kritizirao poslovanje i rasipanje novaca Daa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Red Wings Airlines 3.11.2023 pokreće redovne letove na relaciji Sankt Peterburg – Tel Aviv sa tehničkim sletanjem na aerodrom Kavminvod. Kako je saopšteno, letovi će se petkom obavljati na avionima SSJ 100 kapaciteta 100 sedišta. Ovo su prvi letovi iz Sankt Peterburga za Izrael nakon pandemije. Vreme polaska iz Sankt Peterburga je 22:50, vreme dolaska u Tel Aviv je 06:05. Trajanje – 8 sati i 15 minuta. I upravo to je čudno kod ove linije, preko 8 sati u SSJ-100 je i te kako za pitati se.

Iz Rusije za Izrael ima 30 redovnih letova nedeljno koje ispunjavaju tri aviokompanije – izraelski El Al, ruski Red Wings i Azimuth. Letovi su dostupni iz četiri grada Ruske Federacije – Moskve, Mahačkale, Sočija i Kavkaskih Mineralnih Voda“.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Red Wings

Bizaran slučaj se desio u Manila aerodromu. Radnica sigurnosti je ukrala 300 USD kineskom putniku iz novčanika i potom ih progutala. Sve su snimile sigurnosne kamere.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: