Novosti iz svijeta

Litva traži od zemalja članice Europske Unije da prisile svoje lizing kompanije da prekinu lizinge sa Belaviom. Belavia ima 21 od 33 aviona u lizingu, tj. samo ih 12 ima vlastitih. Većina tih aviona je u lizingu od europskih lezora.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Belavia

Vlada Sejšela je izjavila da će stati iza Air Seychellesa i da neće dozvoliti da ode u likvidaciju. Kompanija će 6.9. imati saslušanje radi zahtjeva Etihadovog EA Partnersa koji traži likvidaciju radi 71,5 milijuna USD kredita. Vlada je bila spremna platiti 20 milijuna USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Seychelles

Ryanair je optužio TAP Portugal za nepošteno blokiranje slotova na Lisabonu. Naime, TAP je smanjio flotu za 20% ali je svejedno zadržao sve slotove i time onemogućio konkurenciju, pa i Ryanair širenje svojih linija iz Portugala. TAP trenutno koristi 50% slotova u Portugalu. Ryanair je u sukobu sa TAP-om i već je pokrenuo dvije tužbe pred Europskim generalnim sudom, pri čemu je jednu tužbu uspio dobiti. Zbog ovog je Ryanair napala i državna vlast zaprijetivši mu da više neće imati suradnju sa njima.

Ryanair u Lisabonu ima bazirana četiri aviona, a od XI. mjeseca dodaje još tri aviona, dočim će ih imati čak sedam.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Afganistanka je rodila na evakuacijskom letu Turkisha iz Dubaia za Birmingham. Žena se porodila na 10.000 metara uz pomoć kabinskog osoblja. Djevojčica je dobila ime Hava što znači zrak. Avion je potom sletio u Kuwait kako bi se odvelo ženu i djevojčicu u bolnicu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Airbus je odlučio proizvesti novi lakši A330-800neo avion. Sadašnji A338 ima 251 tonu MTOW-a (Maximum take off weight), no novi modal će imati samo 200 tona, 51 tonu manje. Istim će avion plaćati manje aerodromske pristojbe. Avion će imati i 20-25% manje troškove operiranja sa istim brojem sjedala. Airbus se nada da će ovime promijeniti prodajnu sreću na modelu, jer je isti do sada prodan u samo 15 primjeraka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (A330-800)

Europska Unija je predložila svojim članicama da ukinu slobodna putovanja između SAD-a i Europe, te da ponovo uvedu restrikcije, a radi ekspresnog razvoja delta soja u SAD-u.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

Uzbekistan Airways je pokrenuo LCC Uzbekistan Express. Kompanija će letjeti na domaćim linijama i leisure linijama u inozemstvo. Za tu nakanu Uzbekistan Airways je dao dva Airbusa A320 u konfiguraciji 174 sjedala (Uzbekistan ima 138 sjedala u ekonomskoj i 12 u business klasi). Kompanija će u budućnosti dobiti još dva A320. Prvi let kompanije je bio 30.8. na liniji Tashkent-Moskva Domodedovo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Uzbekistan Express

Kolumbijska Viva Air u 2021. planira imati 6,5 milijuna putnika. To će biti 10% više putnika nego je kompanija imala u 2019. Od III. mjeseca ove godine kompanija ima 20 do 50% više sjedala nego u istom periodu 2019. Kompanija ima 25% udjela u Kolumbiji. Viva će do kraja godine u Kolumbiji imati 21 avion u floti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Viva Air

Iznenađujuće Ryanair ima prilično staru flotu, u prosjeku čak 12,1 godinu. Ryanair (bez sestinskih kompanija) ima 258 aviona. Najstariji avion je jedini Boeing 737-700 koji je star čak 22,6 godina. Najstariji 737-800 je 18,4 godina, a čak 6 aviona je starije od 18 godina. Najmlađi 737MAX8-200 je star mjesec dana.

Za razliku od toga Wizz Air ima flotu prosječno staru tek 5,6 godina (najstariji avion ima 14,4 godine). EasyJet ima flotu prosječno staru tek 8,7 godina, Norwegian 7,2 godine, Vueling 8,1, Transavia 11,5, Eurowings 11,4, Flydubai 5,4 godine, a Pegasus tek 5,1 godinu. Ovo znači da Ryanair ima bitno stariju flotu od ostalih LCC.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Rumunjski Blue Air je učinio jedan iznenađujuć potez. Kompanija je do sada obavljala letove iz Rumunjske i Italije. No, sada prvi puta otvara liniju koja ne dotiče ove dvije zemlje. Naime, Blue Air otvara liniju London Heathrow-Nica od 16.9. Od 1.10. linija se povećava na 4 tjedno. Linija će s operirati dva puta tjedno sa Boeingom 737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Blue Air

I Lufthansa je izjavila da će, kao i sestrinski Swiss, svi zaposlenici morati biti cijepljeni. Kompanija je od sredine X. mjeseca ukinula besplatne testove protiv Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Indijska vlada je tužila SpiceJet za 10,9 milijuna USD neplaćenih poreza od II/2020 do VI/2021. Kompanija je izjavila da nije plaćala poreze radi Covida-19 i zamolila je sud da joj odobri plaćanje duga u 24 jednake rate jer nije u stanju isti platiti odmah. Sud smatra da je zahtjev kompanije prihvatljiv i dao je nalog Vladi da iznađe rješenje za plaćanje u roku od dva tjedna.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

American Airlines planira pokrenuti code-share sa startupom Connect Airlines. Connect će operirati sa Toronto City aerodroma. Connect će letjeti iz Toronta za Chicago i Philadephiu, te će se od tamo konektirati na letove American Airliensa. Kako United ima code-share sa Air Canadom, a Delta sa WestJetom, ovaj deal Connecta i Americana neće biti ni izblizu toliko jak, dočim American bitno zaostaje u Kanadi za konkurencijom.

Connect planira u lizing uzeti dva Dash 8-400 od Chorus Aviatina, koje je prije operirao FlyBe. Avioni će doći sredinom IX. mjeseca. Do polovice 2022. kompanija će u lizing uzeti još tri ova aviona. Connect će u budućnosti letjeti i za New York te za Boston, Chicago i Baltimore. Connect u budućnosti planira i letove unutar SAD-a, a nakon što dobije i SAD AOC.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Qantas je odlučio prolongirati narudžbu za Airbus A350-1000ULR, samim time i prolongirati projekt Sunrise za ultradugačke nonstop linije prema Europi i ostatku planeta. Kompanija je odlučila od sredine 2022. u promet vratiti pet Airbusa A380, dok će ostali A380 ostali prizemljeni.

Qantas je objavio i gubitak od enormnih 1,2 milijardi USD za fiskalnu godinu koja u Qantasu završava 30.6.2021.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Titan Consortium 1 LLC je tužio Republiku Argentinu radi nacionalizacije Aerolineas Argentinas i Australa koja se desila 2008. godine. Naime, kompanije koje su bile u konzorciju su bile voljne prodati svoje vlasništvo u ove dvije argentinske kompanije, no Argentina je odlučila nacionalizirati kompanije, te je za kompenzaciju isplatila samo simboličan jedan pezos. Stoga je Titan pokrenuo sudsku tužbu u SAD-u za 325 milijuna USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerolieneas Argentinas

U 2019. Malta, Cipar i Albanija su imali putnika:

  1. 7,7 milijuna putnika Larnaca, Cipar
  2. 7,3 Malta, Malta
  3. 4,0 Ercan, Sjeverni Cipar
  4. 3,3 Tirana, Albanija
  5. 2,5 Paphos, Cipar

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Malta

Etihad EA Pertners je pokrenuo likvidaciju Air Seychellesa radi 71,5 milijuna USD duga. Air Seychelles je izjavio da može platiti maksimalno 20 milijuna i da jednostavno nema novaca da vrati dva kredita koja je dobio preko EA Pertnersa. Etihad je istim pokrenuo likvidaciju i obavijestio Air Serychelles o istom, a što je kompanija obznanila da je primila na znanje. Eithad je pokušao sa Vladom Sejšela dogovoriti isplate, ali Vlada nije pokazala nikakav interes da problem riješi, stoga mu je ostala jedino ova mjera. Air Serbia je vratila oba duga, ali Alitalia, Air Berlin i Air Seychelles nisu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Seychelles

 

Kao što smo već najavili British je odlučio napustiti Gatwick sa short-haul linijama. No, kompanija je izjavila da će linije preuzeti neka od njenih sestrinskih kompanija. Isto znači da letove može preuzeti BA CityFlyer koji leti sa London Citya, Vueling ili Level. Moguće je čak i da to učini Aer Lingus koji kreće sa letovima iz Manchestera, iako je ta opcija manje vjerojatna nego prve tri.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

ISIL-ov bombaš samoubojica je detonirao bombu na Aerodromu Kabul i pritom ubio 60 osoba i ranio njih još 100, među kojima i vojnike SAD-a te Talibana. SAD je pokrenuo akciju osvete za ovaj napad.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ariana

Sekundarni aerodromi u Poljskoj su potpisali peticiju koju su predali premijeru Poljske, a u kojoj traže da se ukinu takse koje vlada planira uvesti zbog Covida-19, a koje bi naštetile malim poljskim aerodromima, a koristile samo Varšavi Chopinu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LOT

Letovi Aer Lingusa iz Manchestera za SAD su još jednom prolongirani. Ovaj puta umjesto da krenu 30.9. prebačeni su na XII. mjesec. Prema novom planu letovi za New York će krenuti 1.12, a za Orlando 11.12. Letovi za Barbados će ipak krenuti u X. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus

Iako je Oktoberfest i ove godine otkazan Lufthansa će nastaviti svoju tradiciju, pa će na letovima za Minhen stjuardese biti u dinrlicama, u business klasi će se nuditi pivo u posebnim za tu nakanu dizajniranim kriglama, kompanija će u svojim business ložama posluživati posebnu oktoberfest hranu, perece, mesne štruce i bavarske kobasice. Djelatnici na aerodromima će biti u dinderlicama i lederhosama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Delta je objavila da od 1.11. svi koji neće biti cijepljeni moraju prolaziti testove jednom tjedno. Kompanija je odlučila svim zaposlenicima koji nisu cijepljeni uzeti 200 USD od plaće. Kompanija će ovime naknaditi troškove hospitalizacije za zaposlenike koji se zaraze od Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

 

Čak 20 aviokompanija je prekinulo letove prema Sydneyu radi ogromnih restrikcija koje je uvela australijska vlada za međunarodne letove. Sydney kao i drugi aerodromi u Australiji imaju limit broja putnika koji mogu na dnevnoj bazi doći u zemlju. U VI. mjesecu je za Sydney bilo samo 2441 međunarodna operacija, no dobar dio tog broja su bili cargo letovi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sydney

Air Astana je zainteresirana za Airbus A321XLR, ali ne zbog njegovog doleta, nego radi povećane nosivosti zbog čega bi avion mogao nositi više carga, što kompanija smatra dodatnom zaradom. Originalno razmišljanje i toliko drugačije od ostalih koji su naručili avion. A321XLR ima preko 450 narudžbi.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Astana

Delta je naručila još 30 Airbusa A321neo. Kompanija sada ima narudžbu od 155 A321neo. Delta već ima u floti 120 A321ceo. Kompanija u floti ima i A220, A320, A330 i A350, čak 358 Airbusovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Ryanair od IX. mjeseca prestaje sa letovima za Belfast. Kompanija je iz Belfast Internationala imala 10, a iz Belfast Citya 8 linija. Ovo je ogroman udarac za lokalno stanovništvo. Ryanair je izhjavio da odustaje od letova za Belfast radi visokih taksi koje moraju plaćati.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Qatar je do sada preuzeo kompanije koje je planirao. Posljednja akvizicija je bila u RwandAir. Sada kompanija pregovara sa Air Cote d’Ivoire. Kompanija u floti ima 11 aviona (A319, A320, A320neo, te Dash 8-400), te ima naručena 2 A319neo. Kompanija je 2019. imala 760.000 putnika, te leti na 25 destinacija diljem Afrike. Qatar leti za Abidjan, hubi kompanije.

Desi li se ovo Qatar bi mogao povezati sustav RwandAira te Royal Air Maroca sa kojim također intenzivno pregovara i time istinski stvoriti panafičku aviokompaniju, nešto što još nikome do sada nije uspjelo, usprkos brojnim pokušajima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

I Swiss je naložio svojim radnicima da se moraju cijepiti protiv Covida-19. Kompanija je dala rok letačkom osoblju da se cijepi do 15.11. Time se Swiss pridružio nizu kompanija koje su obvezale svoje radnike na cijepljenje, poput Uniteda, Qatansa i Singaporea.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

Njemačke zračne snage su izvukle iz Kabula u Tashkent, Uzbekistan 2700 osoba na 20 letova sa A400M. Potom putnike preuzima Lufthansin A340-300 koji je do sada u Frankfurt prebacio 1500 osoba. Evakuacije će trajati do 31.8. kada aerodrom u Kabulu preuzimaju Talibani, a koji su izjavili da neće čekati ni dana više nakon 31.8.

SAD je do sada evakuirala 30.000 ljudi, a američka administracije je mobilizirala i 20 aviona civilnih aviokompanija unutar CRAF programa za dalji prijevoz evakuiranih osoba iz vojnih baza na Bliskom Istoku gdje trenutno čekaju nastavak evakuacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!