Novosti iz svijeta

Air India nudi tisućama zaposlenika da odu iz kompanije na dobrovoljnoj bazi uz visoke otpremnine. Tata, novi vlasnik Air Indije želi u kratko vrijeme racionalizirati poslovanje kompanije. Kompanija je uvjerena da će ovom mjerom smanjiti 3000 zaposlenika od 12.000 koliko ih trenutno zapošljava. Piloti nisu dio ove ponude.

Istovremeno kompanija zapošljava mlade i kvalitetne ljude koji bi trebali biti nov poticaj kompaniji. Ovo se odnosi na srednji i niži management, ali i na neke ljude u najvišem managementu, te na visokospecijalizirane službe. Kompanija je preselila neke od viših managera iz Vistare u Air Indiu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Novi vlasnik Air Indie, Tata Grupa, želi što prije obnoviti sve avione koje je Air India prizemljila. Radi se o 25 Airbusa A320, te nekoliko Boeinga 787 i 777. Kompanija će aviona podići u roku 90-100 dana. Uz to Air India planira naručiti 30 novih aviona od Boeinga ili Airbusa. Tata Grupa je ozbiljno krenula sa obnovom posrnule kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Ryanair je uveo obrazac za putnike iz Južne Afrike sa 15 pitanja kojim potvrđuju autentičnost svoje putovnice obzirom da je velik broj putovnica Južne Afrike falsificiran. No, problem je da je obrazac na afrikaansu koji govori samo 13,5% stanovnika, a koji se povezuje i sa apartheidom. Za razliku od toga zulu govori 23%, te Xhos 16%, dok dobar dio stanovnika govori engleski. Samim time putnici su se bunili što je obrazac na afrikaansu. Uz to putnici se pitaju koja je svrha sam upitnik jer on samo prepisuje podatke iz putovnice i ne dokazuje baš ništa. Putnici su ogorčeni jer imaju vize koje su svakako dokaz provjere putovnice u veleposlanstvu (ambasadi).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aeroflotov A330 je zadržan u Colombu, Sri Lanka i nije mu dozvoljeno da nastavi putovanje za Moskvu. Putnici i posada su poslani u hotel. Naime, Sri Lanka utvrđuje je li Aeroflot riješio avion sa lezorom ili nije. Ako nije avion će biti zaplijenjen i vraćen lezoru. Samo dan kasnije Aeroflot je, radi incidenta, ukinuo letove za Sri Lanku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Toronto Pearson aerodrom naplaćuje Volgi Dnepr 1065 USD po danu jer joj je jedan An 124 zapeo u Torontu i ne može sa aerodroma. Kako je avion tamo 98 dana (od 27.2.) kompanija je do sada dužna 104.307 USD.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volga Dnepr

KLM danas nije primio ni jednog putnika prema Amsterdamu na večernjim letovima, već su mu avioni letjeli prazni prema svom hubu. KLM je ovo napravio kako bi što više putnika koji su zapeli u Amsterdamu moglo napustiti aerodrom. Na Amsterdamu je danas bilo grozno vrijeme, uz to obnavlja se jedna pista, a aerodrom ima i enormnih problema sa manjkom zaposlenika. Stoga je veli broj letova otkazan.

KLM je svjestan da je ovime stvorio ogromne probleme putnicima koji danas nisu mogli otputovati prema Amsterdamu i na istome se ispričao, ali tvrdi da nije mogao postupiti drugačije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Zašto se i dalje nose maske na Lufthansinim letovima? To i te kako odbija putnike. Osobno sam jako teško disao pod maskom, baš sam se fizički gušio. I obično sam u avionu spustio masku ispod nosa i glumio da spavam kako bih mogao disati.

I dok su od IV. mjeseca gotovo sve kompanije ukinule nošenje maski, Lufthansa na tome inzistira i dalje. Na kratkim europskim letovima od sati i pola do dva sata to još nekako i izdržite, ali što sa interkontinentalnim letovima gdje morate nositi masku 10 ili čak 12 sati? Hoće li putnik koji ima aleternativu putovati Britishem, Air France, KLM-om, SAS-om, LOT-om, Turkishem i drugim kompanijama koje su ukinule maske odlučiti se za konkurenciju. Hoće, poglavito ako cijena nije bitno viša.

Toviše što je i ostala usluga u Lufthansi vrlo loša. Hrana je loša, izbor pića limitiran, posade nisu pretjerano ljubazne, razmak sjedala je malen… Lufthansa živi na staroj slavi. Može li to još dugo tako? Vjerujte ne može. Putnici se vrlo brzo prebace na druge kompanije, a onda se teško vračaju onim kompanijama koje su odbacili.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

IndiGo je 2018. krenuo sa code-share sporazumima. Prvi sporazum je bio sa Turkishem. Potom su uslijedili code-share ugovori sa Qatarom, Americanom i Air France-KLM. Kompanije je vrlo zadovoljna ovim ugovorima i planira u idućim mjesecima potpisati još najmanje 12 sličnih ugovora sa različitim kompanijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

UAC – United Aircraft Corporation je spojio sa Sukhoiem i MIG-om. Rostec, vlasnik UAC-a smatra da će ovo biti dodatan poticaj razvoju kompanije, te će ujedinjeni resursi i te kako podići kvalitetu rada kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Sukhoi

Brand Finance, agencija koja procjenjuje vrijednost brendova objavila je rezultate za 2022. godinu. U tim rezultatima najvrjedniji brend u zrakoplovstvu je Delta (7,3 milijardi USD), drugi je American (6,3), pa United (5,5), Emirates (5,0), peti je Southwest (4,9), slijedi Air Canada (2,5), Lufthansa (2,4), Air China (2,4), China Southern (2,3), te ANA (2,3 milijardi USD).

U 2022. najčvršći brendovi su bili: WestJet (84,0 AAA), druga je ANA (83,7 AAA), pa Southwest (83,0 AAA), Qantas (82,4 AAA), peti je Jet2 (80,7 AAA), pa Aeroflot (80,5 AAA), JAL (80,3 AAA), Emirates (80,1 AAA), AirAsia (79,7 AAA) i 10. je Singapore (79,5 AA+).

U 2022. najviše je narastao brend Iberie (36%), pa Singaporea (36%), Jet2 (32%), JAL (31%) i Qantas (28%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Greenpeace je optužio sedam najvećih europskih aviokompanija: IAG, Lufthansu, Air France-KLM, SAS, TAP Portugal, Ryanair i easyJet da samo govore o zelenoj orijentaciji, no da im mjere nisu stvarne i efikasne, tj. da u stvari ne rade dovoljno na zelenoj orijentaciji. Ovih sedam kompanija emitira 170 milijuna tona štetnih emisija u atmosferu, što je više nego ukupna emisija Norveške, Švedske, Danske i Finske zajedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Lufthansa Cargo i Cathay Pacific su proširili svoj joint business sporazum (JBA) i na Swiss World Cargo. Kompanije će surađivati na cargo letovima između Hong Konga, Frankfurta i Zuricha, te dalje prema Europi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa Cargo

Toulouse je još nedavno imao velik broj letova Air Francea, preko 30 linija. Toulouse je bio regionalni aerodrom Air Francea sa linijama prema južnoj Europi (Španjolska, Portugal, Italija), ali i nizu aerodroma u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Danas Air France u Toulouseu ima tek letove za Paris CDG i Paris Orly, te Hop! za Lyon. Sezonski Air France leti za Algiers, Atenu, Calvi, Figari, Maltu, Nicu i Oran.

Air France nešto više letova ima iz Nice i Lyona, no i to je daleko od onog broja kojeg je kompanija imala prije par godina. Te luke su tek jedva fokus gradovi, nikako više nisu minihubovi što su bili. Nešto malo letova (tek 3-4 linije) kompanija ima i iz Bordeauxa, Maseillea i Strasbourga koji su svi bili minihubovi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Belavia neće obnoviti liniju Minsk-Tel Aviv jer izraelski hendleri ne žele opsluživati avione Belavie. Izrael nije uveo ban na ove letove, no svejedno kompanija iste ne može ostvariti, pa je prekinula prodaju karata i otkazala liniju.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula) foto: Belavia

Amsterdam ima enormnih problema sa nedostatkom zaposlenika. Stoga aerodrom od 1.7. do 28.8. planira uvesti bitno rigoroznije slotove kako bi smanjio broj letova i putnika te ih sveo na razinu koju može opslužiti. Istim aerodrom planira uvesti redukcije broja letova pojedinim kompanijama, te rerutirati neke letove pojedinih kompanija na druge regionalne aerodrome u Nizozemskoj. Aviokompanije najavljuju tužbe zbog ovakve politike aerodroma.

Aerodrom dio letova planira prebaciti na Eindhoven, Groningen, Lelystad, Maastricht i Rotterdam. Ovi manji aerodromi su objavili da mogu hendlati dvadesetak letova dnevno, dok Eindhoven, Maastricht i Rotterdam mogu i više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Kanadska Transportna Agencia (CTA) je objavila u sredu 1.6. da Flair Airlines (LCC) ispunjava uslove o vlasništvu i da je kanadska kompanija. Da bi bili Kanadska avio kompanija najmanje 51% kapitala mora biti u vlasništvu kanadskih firmi/investitora i da je u bordu minimalno 50%  Kanađanina.

Flair je bio pod istragom jer je za vreme pandemije jer je investitor iz SAD-a, 777 Partners LLC investirao novac koji je bio neophodan za preživljavanje. Kompanija je imala rok do 3.5. da dokaže da je kanadska i taj test su uspješno položili. Do istrage je došlo kada se ispostavilo da je 777 imao kontrolu nad bordom u odnosu na druge članove i da je Flair bio zavistan od 777 za tekuće troškove uključujući lease aviona. Flair je napravio izmene u bordu i finansijama  kada se ispostavilo da bi mogli izgubiti liencu.

Flair je baziran u Edmontonu, 2004. je krenula sa carterima, a 2018. je uveden redovni saobraćaj kao LCC. Trenutno u floti imaju 14 aviona. Kompanija planira da naraste flotu na 50 aviona, 737NG i MAX. ZC

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto), foto: Flair

Ruske kompanije će uplaćivati novac za lizing lezorima na račun tipa C i to u rubljama. Ovaj novac će uplaćivati Aeroflot, Pobeda, Rossiya, S7, Ural i još 10 kompanija. Lezori ne mogu ovim novcem raspolagati sve dok se ne ukinu sankcije protiv Rusije, no nakon što se sankcije ukinu lezori će dobiti novac koji će se akumulirati. Novac će se uplaćivati u rubljama.

Istovremeno pet ruskih kompanija je vratilo 25 aviona lezorima. U Rusiji je bilo 515 aviona u vlasništvu stranih lezora, a većinu tih aviona ruske kompanije su prebacile u ruske registracije i zadržale ih operirati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Delta danas (4.6.) otvara novi Terminal C na njujorškoj LaGuariji. Terminal je koštao 4 milijarde USD, uz dodatnih pola milijarde koju je za pristupne ceste i dodatnu infrastrukturu platila Port Authoroty of New York and New Jersey.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

DOT SAD-a je ponovo ukinula zabranu putovanja na redovnim i charter letovima iz SAD-a za Kubu koje je SAD ukinuo, a Trump ponovo uveo. Ukidanje zabrane na snagu nastupa odmah, što znači da kompanije mogu odmah pokrenuti letove. Za Havanu letove su imali JetBlue, Southwest i American Airlines.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

I na Stockholmu Arlandi su višesatne kolone koje se protežu i izvan terminala, a zbog nedostatka zaposlenika. Aerodrom naglašava da će se ovakve gužve produžiti cijelo ljeto. Stoga se i Stockholm pridružio London Heathrowu, Gatwicku, Manchesteru, Dublinu, Amsterdamu i Frankfurtu u neprihvatljivim višesatnim gužvama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Stockholm Arlanda

Južnoafrički Comair je 31.5. suspendirao sve operacije svojoj LCC kompaniji Kulula, kao i u franšizi za British Airways. Kompanija je suspendirala sve letove jer je ostala bez novaca. Ovo je već drugi puta da Comair suspendira operacije, obzirom da je isto učinio od 5.5. do XII. mjeseca 2020. Kompanija je kraće vrijeme bila suspendirana od strane SACAA u III. mjesecu ove godine, radi problema sa Lufthansa Technikom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Kulula

TUI otkazuje 1/4 svih letova iz Manchestera, točnije 43 tjedna leta tijekom VI. mjeseca. Kompanija naglašava da je na ovo primorana radi ogromnih redova na Manchesteru rezultiranih manjkom osoblja aerodroma. Kompanija se ispričava putnicima, no naglašava da je na ovo prisiljena.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TUI

Ryanair je ponovo otvorio bazu u Pescari. Ovog ljeta će od tamo operirati čak 15 linija. Kompanija će bazirati jedan avion u Pescari. Iz aerodroma dvije linije ima Volotea, te po jednu Wizz Air i ITA.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Obzirom da je kineska vlada uvela rigorozne mjere borbe protiv Covida-19, te je limitirala broj letova na samo 4500 tjedno, niz kompanija je doveden u nezavidni položaj. Većina kompanija operira tek 10% letova, a neke i manje. Neki aerodromi imaju tek 1-2% broja putnika iz 2019. Stoga je Kina odlučila dati subvencije aviokompanijama kako bi im omogućila da prežive ove teške trenutke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Shanghai Pudong

Lufthansa uvodi naplatu sjedala u light klasi. Kompanija je objavila da će sjedala dodjeljivati nasumice, tj. da je vrlo vjerojatno da osobe koje putuju skupa ne dobiju susjedna sjedala osim ako ne plate. Politika koju imaju Ryanair, Wizz Air i drugi LCC kako bi povećali prihode. No, za razliku od LCC Lufthansa se ovu uslugu naplaćivati 25-35 EUR po letu za short haul letove (50-70 EUR za povratnu kartu). Ovu uslugu Ryanair naplaćuje 3 EUR. Lufthansa će ovu uslugu naplaćivati na short haul i na long haul letovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

 

Nakon što je stanje na Amsterdamu postalo kaotično, sada i aerodrom Dublin ima kaos u operacijama. Putnici su čekali i po tri sata na sigurnosnu provjeru, a redovi su se protezali i izvan aerodromske zgrade. Aerodromu nedostaje velik broj radnika na sigurnosnoj provjeri. Aerodrom je već zaposlio 300 djelatnika u sigurnosnoj provjeri, a zaposlit će ih još 370, no kako isti moraju proći školovanje ne može na njih računati odmah.

U ovom momentu najgore gužve su na aerodromima London Heathrow, London Gatwick, Manchester, Amsterdam i Frankfurt.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Dublin

Jet2 je uzeo u lizing dva Airbusa A330 sa kojima će letjeti leisure letove iz Manchestera za Palmu de Mallorcu, Faro, Tenerife, Antalyu i Dalaman. Avioni su uzeti od AirTankera i operirat će do kraja X. mjeseca.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Jet2

Američke kompanije su ovog produženog vikenda otkazale čak 2500 letova radi nedovoljnog broja posada. Ovaj vikend se smatra počekom povećanja ljetnih letova, pa ostaje pitanje kako će američke kompanije funkcionirati ovog ljeta kada će broj letova biti bitno veći. Samo Delta je otkazala preko 700 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: