Novosti iz svijeta

Ruski AirBridge Cargo je zatražio od Ministarstva transporta Rusije da vrati 14 freightera lezorima. Kompanija bi zadržala sam dva Boeinga 747. I S7 je zatražio povratak dva Boeinga 737MAX8 lezorima. No, ministarstvo se od V. mjeseca nije očitovalo na ovaj zahtjev.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirBridge Cargo

Deutsche Bahn ulazi u Star Alliance kao prvi nezrakoplovni prijevoznik član jedne alijanse. Ovo znači da će njemački željeznički prijevoznik biti partner svih 26 članica Star Alliance, pa i Croatiji Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

American je ponudio povišicu svojim pilotima i to 6% za ovu godinu, te po 5% za 2023. i 2024. Isto znači dodatnih 2 milijarde USD troška za kompaniju. Prema ovo prijedlogu na uskotrupcima kapetani će zarađivati 340.000 USD godišnje (45.000 viša), dok će piloti na širokotrupcima zarađivati čak 425.000 USD godišnje (64.000 više). American ima 914 aviona i preko 9.100 pilota.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Delta se nagodila na 10,5 milijuna USD jer je falsificirala podatke o isporukama pošiljaka za Pošte SAD-a. Zbog iste muljaže već je kažnjen United sa 49 milijuna USD (2021) i American sa 22 milijuna USD (2019).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto:: Delta

KLM je platio posljednjih 277 od 942 milijuna EUR pozajmice koju mu je dala Nizozemska vlada. Kompanija je u V. mjesecu vratila 311 i u VI. 354 milijuna EUR. Lufthansa je pozajmicu od 9 milijardi EUR vratila Njemačkoj još prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Rosaviatsiya je dozvolila da pet ruskih kompanija proizvodi rezervne dijelove za zapadne avione. 73,3% aviona u Rusiji su zapadni avioni koji ne mogu nabavljati rezervne dijelove od Airbusa, Boeinga, Embraera, ATR-a, De Havillanda i drugih kompanija zbog sankcija. I tu kreću ozbiljni problemi. Prvi problem je da ovi dijelovi nisu certificirani i postavljaju pitanje sigurnosti letova. Čak i ako se Rusko-ukrajinski rat prekine i ukinu sankcije, avionima sa ovim dijelovima se neće dozvoliti letenje u zapadne zemlje.

Drugi problem je što će zapadne kompanije vrlo vjerojatno tužiti ruske proizvođače za copyrights. Treći problem je što je više od 500 aviona u Rusiji u vlasništvu lezora, a koje je Rusija nelegalno zadržala i njima operira domaće letove. Ovi avioni će sada imati nelegalne rezervne dijelove, a lezori ih jednog dana neće htjeti uzeti nazad sa takvim dijelovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Lufthansa više nije SkyTrax kompanija sa 5***** nego je postala kompanija sa 4****. I to je realno. Ni Emirates više nije kompanija sa 5***** što je istinski čudno. Trenutno još 10 kompanija drži SkyTraxov rejting sa 5***** i sve su iz Azije: ANA, Asiana, Cathay Pacific, EVA, Garuda Indonesia, Hainan, JAL, Korean, Qatar i Singapore. Nikako mi ne može biti jasno kako Garuda Indonesia, EVA, Asiana i Hainan mogu imati 5*****, a Emirates to nema.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Zbog kaosa na Amsterdamu kompanije su se odlučile preseliti. Tako je na Rotterdam odselila Air Malta i Corendon, Tranasvia je odselila dio letova na Rotterdam, Eindhoven i Brussels, TUI se odselio na Liege i Rotterdam, a Royal Jordanion se preselio na Maastricht.

Kako je Nizozemska vlada odlučila smanjiti broj operacija na 440.000 iz Schiphola KLM je objavio da ovo uništava njegov hubni model. Schiphol opslužuje 86% prometa iz Nizozemske i ostali aerodromi ne mogu apsorbirati ova rezanja. Istovremeno Schiphol Grupa predlaže da Nizozemska omogući Lelystadu da preuzme charter i LCC promet, obzirom da se nalazi 24 km od Amsterdama. Aerodrom ima pistu od 2700 metara i terminal koji već sada može opslužiti 24 aviona dnevno, a Schiphol Grupa bi i hitno povećala terminal.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Španjolski kabinci Ryanaira će štrajkati na svih 10 španjolskih aerodroma na kojima Ryanair operira i to čak 12 dana u VII. mjesecu. Štrajkovi će biti 12-15, 18-21. i 25-28.7. Ryanairove posade će štrajkati i u Francuskoj, Portugalu i Belgiji. I easeJetove španjolske posade će štrajkati i to čak 9 dana u VII. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

London City će omogućiti prijevoznicima da lete između 6:30 i 7:30, između 22:00 i 22:30, te subotom popodne, što do sada nije bio slučaj. No, ovu privilegiju će moći koristiti samo „tihi“ avioni.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London City

Swiss će otkazati 676 letova do XI. mjeseca, što je 2% svih letova kompanije. Kompanija ovime nastoji izbjeći otkazivanja u zadnji čas.

Lufthansa grupa se ispričala za otkazivanja i za isto je okrivila Covid-19 i Rusko-Ukrajinski rat. Nije jasno kako sada Covid-19 može biti izgovor, kada je bolest istinski gotova i svela se na daleko ispod obične gripe. A Rusko-Ukrajinski rat? To je tek glupost. Pa Lufthansa može biti sretna što nema letova za Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju. Jer da ima još i te letove tek onda bi bio kaos. Ovako joj se bar dio kapaciteta i zaposlenika usmjerio na preostale linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

WestJet CEO Alexis von Hoensbroech je objavio u četvrtak da WestJet planira da se više fokusira na zapadno tržište Kanade dok će broj letova u istočnoj Kanadi biti smanjen uključujući letove između Toronta i Montreala. Gosp. von Hoensbroech je izjavio da je cilj jačanja WestJeta u tri strateške zone: zapadno tržište, holiday/leisure travel i prihvatljivost što u broju veza sto u cenama. Strategija je jačanje kompanije u svome dvorištu pod broj jedan.  Ovo će pomoći kompaniji da se bolje bori sa novim igračima na tržištu kao sto su Lynx Air i Flair Airlines. Izmene bi trebalo da se uvedu do leta 2023. Potez je logičan jer Air Canada je dominantna u Torontu, Air Transat u Mentrealu, a WestJet na Zapadu.

Ako vam ime zvuči poznat, gosp.  von Hoensbroech je donedavno vodio Austrian.
Prema procenama, zapadno tržište nudi veće mogućnosti rasta od istočnog i za biznis i za turistički segment.

Čeka se i odluka o kupovini SunWing-a, koja je trenutno na ledu sto zbog regulativnih razloga što zbog same vlasničke strukture postojeće kompanije koja još vise može ojačati holiday/leisure travel. Restruktuiranje uključuje i 15 dodatnih 737 MAX aviona ove godine ali i stavljanje na čekanje novih 787-ica. Postojeće 787-ice će uglavnom biti stacionirane na zapadu. Pored toga plan je da se prebaci 10-15 od 47 Dash 8-400 WestJet Encore sa istoka na zapad.

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto), foto: WestJet

Radnici Paris CDG aerodroma će štrajkati od 8. do 10.7. nezadovoljni primanjima i uvjetima rada. Stoga će Paris i još jednom imati kaos u prometu zbog štrajka. Pisac ovih redova to je jednom doživio. Nimalo dobro iskustvo! Uprava je ponudila 4% povećanja plače, no radnici su isto odbili. Postoji mogućnost još jednog štrajka od 13. do 17.7.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Paris CDG

Airbus je prodao 292 aviona, kataloške vrijednosti 37 milijarde USD u samo jednom danu. Svi prodani avioni su A320neo i to China Eastern (100), Air China (64), Shenzhen (32) i China Southern (96). Posljednja kompanija je uzela još 19 aviona u lizingu. Boeing je još jednom ozbiljno izgubio, a kompanija je optužila svoj fijasko u Kini zbog SAD-Kineskog trgovinskog rata na koji sama nema utjecaj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Najviša cijena nafte je bila 8.6. kada je dostigla 120,57 USD po barelu (u jednom momentu je bila i 122,19 USD). Trenutna cijena je 108,43. Analitičari tvrde da će cijena još ići bitno gore u idućih par tjedana, te da će biti izuzetno visoke sve do kraja godine, preko 100 USD po barelu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Azul

Nakon tisuća otkazanih letova u SAD-u, ovaj vikend je bio rekordan. Otkazalo se ili je kasnilo preko 10.000 letova. U SAD-u se raspao cijeli sustav. Sve je štekalo, od aerodroma, preko aviokompanija, do kontrole leta.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

Nakon što je grčki SkyExpress potpisao brojne sporazume u posljednjih dvije godine, sada je potpisao i strateški sporazum sa Emiratesom. Ovo je istinski velik potez za SkyExpress. SkyExpress će tako moći puniti putnike na Emiratesovim letovima iz Atene za Dubai i New York, dok će Emirates feedati svoje letove sa 34 linije SkyExpressa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyExpress

Boeing ne može završiti dva aviona VC-25B (B747-8), nove Air Force One, za 3,9 milijardi USD te traži od SAD-a više novaca. Projekt navodno trenutno košta 5,3 milijardi USD. Avion će kasniti dvije godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: VC-25B

PIA plaća 600.000 USD za dva Airbusa A320 koji su prizemljeni u Jakarti i koje lezor ne želi preuzeti jer ih PIA nije dovela u prvobitno stanje. Koje nepotrebno razbacivanje novaca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: PIA

IAG (British, Iberia, Ael Lingus, Vueling, LEVEL), je konvertirao svojih 14 opcija za Airbus A320neo obitelj (11 A320neo i 3 A321neo) u narudžbu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

LCC aerodrom Frankfurt Hahn koji već godinama stvara gubitke i bio je na rubu bankrota i zatvaranja ipak je prodan i to frankfurtskoj investicijskoj kući Swift Conjoy GmbH. Hahn je insolventan od X. mjeseca prošle godine. Hahn je 2007. imao preko 4 milijuna putnika, da bi 2019. pao na ispod 1,5 milijuna. Ryanair iz Hahna ima 27 linija iz Hahna, no nakon ukidanja letova iz Frankfurta kompanija otvara niz linija na Hahnu. Do kraja godine Ryanair će otvoriti još 6 linija. Wizz Air ima 9 linija, a po jednu liniju imaju Air Serbia (Niš) i FlyOne.

Swift Conjoy planira ozbiljno investirati u aerodrom, te povećati broj linija, putnika i posebno carga. Swift planira od aerodroma napraviti regionalnu luku sa velikim brojem LCC letova, ali i niza drugih prijevoznika, poglavito chartera.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frankfurt Hahn

I Air Canada će u VII. i VIII. mjesecu otkazati 15% letova. Najviše letova će se otkazati na domaćim linijama. Prošli tjedan više od polovice domaćih letova Air Canade je bilo otkazano. Problem je naravno manjak zaposlenika kako u kompaniji tako i na aerodromima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Lufthansa je odlučila podići samo 4 do 5 od svojih 8 Airbusa A380. Baza ovih aviona će vrlo vjerojatno biti Minhen i to od ljeta 2023.

Istovremeno je Korean odlučio od VII. mjeseca u promet pustiti svoje A380. Prva linija A380 će biti Seoul-New York. Potom će uslijediti letovi A380 prema Tokiju i Hong Kongu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

British Airways je vratio većinu svojih letova na Terminal 5, dok će partneri kompanije operirati sa Terminala 3. Sa T3 na T5 će se preseliti i letovi za Zagreb, Split i Ljubljanu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Norveška vlada je odlučila dug SAS-a od 153 milijuna USD konvertirati u vlasništvo. Norveška je objavila da na duge vode na planira ostati suvlasnikom SAS-a. Danska je odlučila dalje financirati kompaniju, dok ne Švedska odlučila da više neće financirati SAS.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SAS

Spirit je još jednom prolongirao odluku o prodaji, ovaj puta sa 30.6. na 8.7. Dva su potencijalna kupca JetBlue i Frontier. Iako Frontier daje manje novaca uprava Spirita smatra da je njihova ponuda povoljnija i bolja za dioničare.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

Air New Zealand planira uvesti krevete u ekonomsku klasu od 2024. godine. Ovaj revolucionaran potez bi mogao korjenito promijeniti putovanja na long-haul linijama. Kompanija će uvesti 6 kreveta koji će biti zapravo kreveta na 3 kata na svojim 787. Putnici će moći iznajmljivati krevete na 4 sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air New Zealand

Kako je Boeing 737MAX imao preko 100 problema u zadnjih par mjeseci Američki Kongres predlaže novu inspekciju ovih aviona. Boeing tvrdi da broj incidentnih situacija nije prevelik i da je na tu količinu letova koje imaju 737MAX to vrlo prihvatljivo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Ruska federalna agencija za zračni promet Rosaviatsia koristi vrlo jednostavno ali učinkovitu metodu da spriječi odlazak ruskih pilota u inozemstvo. Rosaviatsia jednostavno odbija potvrditi pojedinosti o pilotskoj licenci i povijesti rada, navodeći da to ne smije radi privatnost podataka. Zbog toga ruski piloti nemogu dobiti posao u inozemstvu. Piloti su se pokušali žaliti ali bezuspješno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Azajbedžanski Silk Way je naručio dva Airbusa A350F. Ovime se broj cargo A350 povećao na 31 koje su naručile 6 kompanija.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.