Novosti iz svijeta

Wizz Air je odbacio sve optužbe američkih sindikata u zrakoplovstvu i aviokompanija te je objavio da su sve optužbe o kršenju radnih prava potpuno neosnovane i netočne. Wizz Air smatra da ovime američke kompanije žele utjecati na regulatore da mu se ne odobre dozvole za letove prema SAD-u.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Rusija je reciprocitetno zabranila letove iz 36 zemalja, među kojima su u regiji Slovenije i Hrvatska. Ovaj tjedan se trebalo operirati 221 linija između Rusije i Europe, sa 441.000 sjedala. Aeroflot ima 38% udjela u ovim letovima.

Swiss je otkazao sve letove iz Zuricha i Geneve za Moskvu iako Švicarska još nije zatvorila zračni prostor za ruske avione, a istim ban nije uvela ni Rusija protiv Švicarske. Singapore Airlines je također otkazao sve letove za Rusiju.

Od 980 putničkih aviona u Rusiji, njih 777 je u lizingu. Nove sankcije Europske Unije zahtjevaju da se postojeći lizing prekine u roku od 30 dana (do 28.3.) i da kompanije ne smiju potpisivati nove lizing ugovore. AerCapovih 5% aviona je u lizingu u Rusiji.

Ukraine International je otkazao sve letove do 23.3. Kompanija je sa letovima prestala 24.2. SkyUp je za sada prekinuo prodaju do 9.3. Kompanija ističe da su joj avioni u inozemstvu uključujući Egipat, Moldaviju, Rumunjskoj, Estoniji, Srbiji i Bugarskoj. Samo jedan avion je ostao u Kijevu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyUp

Da sada je jasnije. Qatar je zatražio od Suda da ili natjera Airbus da mu vrati narudžbu od 50 Airbusa A321neo, koji mu više ne trebaju jer su naručili jednak broj Boeing 737MAX, ili da mu Airbus isplati odštetu za otkazanu narudžbu. Qatar bi, dakle, uz 600 milijuna USD za A350, još i novac za otkazane A321neo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Island je ukinuo gotovo sve mjere za putovanja prema ovom otoku vezano uz Covid-19. Među inim mjerama koje Island ukida je nošenje maskica u avionima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

Finnair je četiri svoja najstarija Airbusa A321 povukla iz putničkog prometa i konvertirati će ih u cargo avione. Avioni su stari 22 do 23 godine. Finnair ima flotu od 80 aviona, od čega je 19 A321.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Finnair

Nakon velikog broja sale and leaseback ugovora koje je u posljednjih dvije godine imao easyJet, već neko vrijeme nismo imali tih ugovora. No, sada je easyJet objavio da je dao još 10 svojih Airbusa A319 na sale and leasebak kompaniji Aergo. EasyJet je imao 70% aviona u vlasništvu, no nakon pandemije ta je brojka pala na 50%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Ogromna većina europskih zemalja je zatvorila svoj zračni prostor za ruske avione. Europska Unija je zatvorila svoj zračni prostor za sve aviona iz Rusije, uključujući i privatne avione. Isto je učinila i Velik Britanija, te Kanada. U ovom momentu zračni prostor nisu zatvorile još samo Švicarska, BiH, Crna Gora, Srbija, Bjelorusija i Turska. Sve ostale europske države jesu. Ovo pak znači da ruski avioni za SAD (Kanada je zatvorena za njih) moraju putovati ili preko Sjevernog pola ili preko Turske i Afrike.

Delta i KLM su otkazale code-share Aeroflotu. KLM, Air France, airBaltic, Lufthansa, Finnair, JAL, UPS, FedEx i Wizz Air su prekinuli sve letove za Rusiju. Finnair je morao otkazati većinu svojih linija za Aziju radi nemogućnosti preleta Rusije. Qantas je odlučio zaobilaziti ruski zračni prostor na svojim letovima.

SAD i Europska Unija su objavile paket sankcija Rusiji. Europska Unija priprema zabranu prodaje aviona i rezervnih dijelova za ruske avio kompanije. Smatra se da će Aeroflot izgubit 110 milijuna USD ovim zabranama.

Potvrđeno je da je najveći avion na svijetu An-225 Mriya uništen u napadu ruske vojske na aerodrom Hostomel. Wizz Airu su u Ukrajini zapela četiri aviona koja su parkirana u Kijevu i Lavovu.

Aeroflot i Rossiya su otkazali sve letove za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. Za Rusiju leti još samo Air Serbia koja je preuzela i dio putnika Aeroflota.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rossiya

Južnokorejski T’Way je dobio prvi od tri Airbusa A330-300. Avion će imati 347 sjedala od čega 12 u business klasi. Kompanija je objavila da planira niz long-haul linija, među kojima i onu za Zagreb. A333 će se pridružiti floti od 27 Boeinga 737-800, uz još 8 naručenih B737MAX8.

autot: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: T’Way

Emerald Airlines kompanija koje je trebala preuzeti letove od Stobarta za Aer Lingus 1.1.2023. krenula je letjeti svoju prvu liniju, PSO Dublin-Donegal. Linija će se operirati dva puta dnevno. Kompanija će za mjesec dana pokrenuti 11 linija za Aer Lingus, 9 mjeseci prije od plana, a zbog bankrota Stobarta. Kompanija će letjeti sa ATR 72-600.

Emerald će 16.3. pokrenuti Isle of Man (6 letova tjedno), 17.3. Glasgow (28 tjedno). 26.3. Birmingham (15 tjedno), 27.3. Bristol (18 tjedno), Edinburgh (28 tjedno), Manchester (20 tjedno), 15.4. Leeds Bradford (13 tjedno), 29.3. Newquay (4 tjedno) i 28.5. Jersey (1 tjedno). Kompanija otvara i bazu u Belfastu sa 6 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emerald

British je u petak ponovo imao probleme sa IT-om, radi čega je otkazan velik broj letova. Pala je i web mobilna stranica zbog čega se putnici nisu mogli chekirati i kupovati karte. British je naglasio da se ne radi o ciber-napadu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British

Cessna 208B Grand Caravan (5H-MZA) se srušio na obali Moheli otoka u Indijskom oceanu. U avionu je bilo 12 putnika i dva člana posade. Spasilačke ekipe nisu pronašle još ni jednog preživjelog.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Cessna

Poljska, Češka, Velika Britanija, Rumunjska, Bugarska, Litva, Estonija, Latvija, Finska, Njemačka i Slovenija su zabranile slijetanje i prelete ruskih aviona preko njihovih zračnih prostora. Moldavija i Ukrajina su zatvorile svoj zračni prostor, a djelomično je svoj zračni prostor zatvorila i Bjelorusija, dok je EASA zatvorila prostor 185 km od ukrajinskih granica. Ovo ne znači samo otkazivanje velikog broja letova, nego Aeroflot mora ozbiljno zaobilaziti ovaj zračni prostor za letove prema SAD-u i Kanadi. Zapravo je stvoren ogroman i vrlo dugačak štit koji treba zaobilaziti. Rusija je reciprocitetno uvela iste mjere ovim zemljama.

Druga najveća ruska kompanija S7 je prekinula sve letove za Europu od 26.2. do 3.3. Aeroflot je do sada izgubio sponzorstvo Manchester Uniteda i Delte je otkazala code-share Aeroflotu. KLM, airBaltic i Lufthansa su prekinule sve letove za Rusiju.

Ruske aviokompanija su planirale 2756 letova prema NATO članicama. Dese li se zabrane i drugih zemalja EU i SAD-a isto će značiti ogromna otkazivanja, te ogroman gubitak novaca sa obije strane. Ako se to desi pretpostavlja se da će samo Aerflot izgubiti više od 110 milijuna USD, od čega 20 milijuna za letove prema Njemačkoj i 12,8 milijuna prema SAD-u.

SAD i Europska Unija su objavile paket sankcija Rusiji. Europska Unija priprema zabranu prodaje aviona i rezervnih dijelova za ruske avio kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Najveće kompanije Južnoafričke Republike su:

 1. 57 aviona Airlink
 2. 24 Safair
 3. 21 Cemair
 4. 21 FlySafair
 5. 12 Comair
 6. 10 Kulula
 7. 10 Global Aviation
 8. 10 Solenta
 9. 9 Star Air
 10. 8 South African

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airlink

London Heathrow je na početku pandemije zatvorio svoj Terminal 4 i preselio kompanije na ostale terminale. No, sada je odlučio do VII. mjeseca, a zbog velikog povećanja broja putnika, ponovo otvoriti Terminal 4. U budućnosti Heathrow planira proširiti Terminal 2 na prostoru bivšeg Terminala 1, te otvoriti treću uzletno-sletnu stazu. Terminal 4 je dom SkyTeama uz izuzetak Air France, Delte, KLM-a i Middle Easta koji koriste Terminal 3. Terminal može primiti i dva A380.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London LHR

Volotea je dobila četverogodišnji PSO na liniji Paris Orly-Lourdes/Tarbes od 1.6.2022. Kompanija će letjeti 2 leta dnevno sa A319. Liniju je prije operirao HOP! i to 18x tjedno sa Embraerom ERJ145. Voloteji je konkurirala slovenska Amelia i Chalair. Ukupna vrijednost ugovora je 2,4 milijuna EUR. Istim Volotea sve više preuzima PSO linije diljem Europe.

Iako je Volotea španjolska firma, najviše letova ima iz Italije (61,2%) i Francuske (23,1%). U francuskom domaćem tržištu Volotea ima 3% tržišnog udjela.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

United se buni kod DoT-a na code-share sporazum Americana i Philippine Airlinesa. United smatra da DoT ne bi smio dozvoliti ovaj code-share prije nego se Unitedu omoguće slotovi za slijetanje u Manili koje nikako ne može dobiti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

Austrian će do ljeta imati 110 linija i 120% kapaciteta iz 2019. Kompanija će imati preko 1300 tjednih letova. Austrian će do ljeta reaktivirati svoju cijelu flotu od 63 aviona. U ovom momentu Austrian ima 51 aktivni avion. Kompanija će između VIII. 2022. i proljeća 2023. dobiti četiri A320neo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Nakon što je prošle godine Air France potpisao code-share sa grčkim Sky Expressom, upravo je to napravila i Transavia France. Istim će Transavia imati pristup na 14 grčkih aerodroma preko Atene i Herakliona za koje leti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Transavia

Singapore Airlines je objavio profit u posljednjem kvartalu 2021. i to od 63 milijuna USD. Ovo je rezultat otvaranja zračnog prostora Singaporea.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Singapore Airlines

Najveće zračne luke Središnje Amerike bez Meksika i Kariba su:

 1. 16,5 milijuna putnika Panama City Tocumen, Panama
 2. 5,5 San Jose, Costa Rica
 3. 3,2 El Salvador, Salvador
 4. 3,0 Guatemala City, Gvatemala
 5. 1,7 Managua, Nikaragva
 6. 1,2 Belize, Belize
 7. 1,1 San Pedro Sula, Honduras
 8. 1,1 Guanacaste, Costa Rica
 9. 0,7 Toncontin, Honduras
 10. 0,4 Roatan, Honduras

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Panama City

Prema neslužbenim izjavama najveći avion na svijetu Antonov An-225 Mryia je uništen u ruskom napadu na Hostomel Aerodrom u Ukrajini (baza An-225). Ukrajina i dalje vodi borbe za kontrolu oko aerodroma. Antonov nije mogao ni potvrditi ni demantirati ovu informaciju jer je svo osoblje evakuirano sa aerodroma. Jedan od pilota Mryie tvrdi da se avion uspio skloniti na sigurno izvan Kijeva.

Rusija je bombardirala više aerodroma u Ukrajini među kojima i Kijev Borispol. Ne zna se jesu li avioni Ukraine Internatinala, SkyUpa, Windrosea i Azur Aira oštećeni tijekom bombardiranja. Dva turska vojna transportera A400 su parkirani u Kijevu da evakuiraju ukrajinsko rukovodstvo ukoliko će biti potrebno.

Osim što je Ukrajina zatvorila sav svoj zračni prostor za sve letove, i Rusije je privremeno zatvorila promet sa 12 aerodroma uz granicu sa Ukrajinom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Antonov

Velika Britanije je od 25.2.2022. zabranila sve letove aviona koji su registrirani u Rusiji. Ban je postavljen kao dio sankcije protiv Rusije radi invazije na Ukrajinu. Ban za sada traje do 23.5.2022. iako se jednostavno i brzo može produžiti. Rusija je sankcionirala i UAC-United Aircraft Corporation. Britanija je zamrznula imovinu ruskih banaka, a zabranila je i izvoz britanskih proizvoda u Rusiju, među kojima i motore Rolls Royce.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Qatar je obojio svoji Boeing 777-300ER u retro boje. Kompanija je avion prebojala kao dio proslave 25-godišnjice i to u Toulouseu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Santiago de Chile 28.2. otvara novi terminal. Terminal će imati kapacitet od 14 milijuna putnika, i povećat će kapacitet Aerodroma na 30 milijuna putnika. Terminal ima 76 gateova. Terminal je koštao preko milijardu USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Santiago de Chile

Airbus A380 će testirati pogon na vodik (hidrogen). Airbus je odabrao ovaj avion iz nekoliko razloga. Prvo, avion je na tri palube dovoljno velik da primi svu opremu i posadu za testiranje, ali i tankove za vodik. Drugo, avion ima četiri motora što je dobro za testiranja, ali i možebitne probleme otkazivanja jednog ili čak dva motora. Na koncu Airbus ima A380 na dispoziciji (001) i ništa ga ne košta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Air Canada je ponovo naručila 12 Airbusa A220-300 koje je otkazala tijekom Covida-19. Avioni će se isporučivati između 2024. i 2025 i to po 6 komada svake od tih godina. Ovime će Air Canada ponovo imati 45 aviona u floti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Embraer je u prošloj godini isporučio 141 avion, od čega 48 komercijalnih aviona. Od toga je isporučio 19 E195-E2, 2 E190-E2 i 27 E175. Kompanija je 2020. isporučila 44 aviona, dočim je prošle godine isporučila 10% više aviona. Kompanija u backlogu ima još 130 E175, 3 E190, 5 E190-E2 i 150 E195-E2. Ovo znači da uz sadašnji nivo proizvodnje kompanija ima dovoljno narudžbi za 6 godina proizvodnje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

I China Southern je odlučila iz flote izbaciti svih 5 Airbusa A380 i to do kraja godine. Kompanija je objavila da je avion preskup za operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Southern

Norwegian pregovara sa Airbusom oko narudžbe neovisno što ima samo Boeinge 737 u floti. Naime, Norwegian je 2020. otkazao sve B737 (92 B737MAX8 i 5 B737MAX9), ali nakon toga i pokrenuo tužbu od milijarde USD radi neisporučenih 737MAX. Norwegian stoga smatra da je nemoguće u tim uvjetima ostvariti narudžbu prema Boeingu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Norwegian

Lufthansa je 22.2.2022. operirala let LH2222, ili tu-tu-tu-tu-tu-Tuluz (two-two-two-two-to-Toulouse). Let je bio iz Minhena sa Airbusom A319. Lufthansa već godinama operira tu-tu-tu-tu-tu-Tuluz, ali jučerašnji let je bio poseban radi datuma, što je kompanija i posebno obilježila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.