Novosti iz svijeta

Aeroflot je od 29.10. prešao na jesensko-zimski red letenja koji će važiti do 30.3.2024. godine. U novoj sezoni aviokompanija svojim putnicima nudi letove do 190 destinacija, od kojih su 104 domaće linije. Ukupan broj destinacija premašuje prošlogodišnji za 10 odsto, a prevozni kapacitet će se povećati za 15 odsto. Aeroflotovi sopstveni letovi će saobraćati na 114 destinacija. Na preostalim linijama operater će biti Rossiya Airlines (deo Aeroflot grupe) pod šifrom SU.

Ove zime putnike očekuju novi redovni letovi u inostranstvo iz Moskve za Mauricijus i Šimkent (Kazahstan); od Sankt Peterburga i Jekaterinburga do Puketa; od Sankt Peterburga do Hurgade i Sharm el-Sheika; od Kazana, Novosibirska i Jekaterinburga do Dubaja. Osim toga, u redu letenja ponovo će se pojaviti letovi iz Moskve za Abu Dabi, Hong Kong i Havanu, te iz Sankt Peterburga za moskovski aerodrom Domodedovo. Letove za Havanu i Domodedovo obavljaće Rossiya Airlines. Za ljubitelje plažnog odmora, učestalost letova na brojne međunarodne destinacije značajno će se povećati: od Moskve do Dubaja (21 let nedeljno), Bangkoka (10 letova nedeljno), Phuketa (17 letova nedeljno), Hurgada (11 letova nedeljno), Sharm el-Sheikh (10 letova nedeljno), Male (10 letova nedeljno), Colombo (4 leta nedeljno) i Mahe (3 leta nedeljno). Program regionalnih letova za Tajland biće predstavljen direktnim letovima iz sedam ruskih gradova. Letovi za Puket će se obavljati iz Sankt Peterburga, Vladivostoka, Jekaterinburga, Krasnojarska, Novosibirska i Habarovska, a za Bangkok – iz Vladivostoka, Jekaterinburga, Irkutska, Krasnojarska, Novosibirska i Habarovska.

Aeroflot će u zimskoj sezoni nastaviti sa svojim programom direktnih letova od punktova u Ruskoj Federaciji do popularnih turističkih gradova na jugu Rusije. Aviokompanija će obavljati sopstvene letove za Soči iz Samare, Kazanja, Nižnjeg Novgoroda, Perma, Jekaterinburga i Ufe. Direktni letovi za Mineralne Vode obavljaće se iz Kazana, Jekaterinburga i Ufe. Rossiya će obavljati letove za Soči i Mineralne Vode iz Sankt Peterburga i Krasnojarska. Mreža ruta sibirskog huba u Krasnojarsku uključuje 23 domaće i međunarodne destinacije. Aeroflot će obavljati vlastite direktne letove sa međunarodnog aerodroma Krasnojarsk  do Moskve, Bangkoka i Puketa, a Rossiya Airlines će saobraćati za Soči, Sankt Peterburg, Jekaterinburg, Blagovješčensk, Hanti-Mansijsk, Irkutsk, Habarovsk, Mineralne Vode, Tjumen, Ulan-Ude, Jakutsk, Novi Urengoj, Čitu, Južno-Sahalinsk, Almatu, Astanu, Biškek, Oš i Taškent. Iz Jekaterinburga će aviokompanija ponuditi 11 destinacija: Aeroflot će obavljati sopstvene letove za Moskvu, Mineralne Vode, Soči, Jerevan, Istanbul, Puket, Bangkok, Gou i Dubaj. Rossiya Airlines će letjeti iz glavnog grada Urala za Sankt Peterburg i Krasnojarsk. Program letova u inostranstvo iz Sočija predstaviće letovi Rossiya Airlinesa za Antaliju, Jerevan, Dubaj, Istanbul, Hurgadu i Šarm el Šeik.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

Ethiopian Airlines je osigurao tri Boeinga 737MAX za Nigeria Air, joint ventura u kojem će sudjelovati nigerijska strana (51%) i Ethiopian (49%). Sada je na Nigerijskoj vladi da osigura sve dozvole i konačno se odluči hoće li pokrenuti kompaniju ili ne.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ethiopian Airlines

Jučer (u srijedu) je radi tehničkih problema otkazano preko 150 letova, i kasnilo je nekoliko stotina letova Turkisha i Anadolujeta iz Istanbula IST i Sabihe. Iako je Turkish rekao da je poremećaj bio tek tri sata, to nije istina, jer je poremećaj potrajao bitno nakon 22:00 sata. Prema izvorima iz kompanije poremećaji će se osjetiti i u četvrtak. Kompanija će svim putnicima besplatno zamijeniti karte, a onima koji to žele će isplatiti punu cijenu karata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Aerodrom Singapore je otvorio Terminal 2, posljednji od četiri terminala koji je zatvorio u Covidu-19 2020. godine. Aerodrom je istovremeno proširio i osuvremenio terminal. Istim je povećao terminal na 28 milijuna putnika, dok cijeli aerodrom ima kapacitet od 90 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore Aerodrom

Projekt CR929, širokotrupac kojeg su zajedno razvijali kineski COMAC i ruski United Aircraft Corporation (UAC) je prekinut zbog izlaza UAC-a iz projekta. COMAC i UAC su se stalno sukobljavali. No, projekt su nastavili Kinezi i ponovo ga preimenovali u C929. Iako je prvotni plan bio da CR929 krene u proizvodnju 2028, sada su Kinezi isto pomaknuli na 2030.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: COMAC

Condor je naručio tri Airbusa A330-900. Avioni će se isporučivati 2026. i 2027. Avioni će zamijeniti stare Boeinge 767-300ER, kojih Condor u floti ima još 6. Kopanija sada ima 10 isporučenih A330-900 i još 11 za isporuku. Kompanija ukupno ima 62 aviona u floti i 49 naručenih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Condor

Embraer je u 3. kvartalu isporučio 43 aviona, što je povećanje od 30% u usporedbi sa istim periodom lani. Isporučeno je 15 komercijalnih aviona (50% više nego lani), te 28 business jetova.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Embraer

British i easyJet, dva najveća prijevoznika na Gatwicku, zahtijevaju od aerodroma da riješi probleme sa manjkom kontrolora letova i ostalih zaposlenike, te sa štrajkovima. Obije kompanije zahtijevaju da se iduće godine ne dese problemi koji su se dešavali prošlog ljeta, posebno restrikcije koje je aerodrom imao u zadnji čas.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Aeroitalia je prije dva mjeseca pokrenula bazu u Anconi, no već je zatvara. Kompanije će zatvoriti sve linije ove baze od 31.10. do 10.11. Aeroitalija je operirala 6 linija iz Ancone. Aeroitalia je imala najviše letova i linija u Anconi, a aerodrom će sada ostati na 14 linija 6 prijevoznika. Najveći prijevoznici sada su Ryanair i Volotea (sa po 3 cjelogodišnje i 2 sezonske linije).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroitalia

Novi Terminal A na Abu Dhabiu je konačno otvoren. Terminal je originalno trebao biti otvoren 2017. i biti dom Etihadu. No, nakon ekstremnog smanjenja Etihada planovi su se promijenili, pa će sada 28 kompanija koristiti terminal. Terminal ima 742.000 kvadratnih metara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Abu Dhabi Aerodrom

Korean je objavio da će kupiti 20 Airbusa A321neo. Avioni će se isporučivati do 2030. Ovime je broj naručenih A321neo povećan na čak 50, od čega je isporučeno 8. Kompanija u floti ima 164 aviona i 98 naručenih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean

IAG je u 3. kvartalu ostvario profit od čak 1,75 milijadi EUR. Ovo je rekordan profit u 3. kvartalu u povijesti kompanije. Kapacitet IAG-a je došao na 95,6% iz istog perioda 2019.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Ryanair je zaprijetio da će otkazati 57 Boeinga 737MAX ukoliko će Boeing još više kasniti sa isporukama, te će avione planirane za IV. mjesec isporučiti u VII. i VIII. mjesecu. Boeing je ove godine trebao isporučiti 450 B737MAX, no sada će ih isporučiti 375-400. Zbog kašnjenja aviona Boeing Ryanair je ove zime otkazao niz letova, zbog čega će imati 1,4 milijuna manje putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Stotine protestanata je na ruskom Makhachkala Uytash Aerodromu u južnoj pokrajini Dagestan dočekalo avion Red Wingsa iz Tel Aviva. Protestanti su nosili palestinske zastave i izvikivali antisemitističke poruke. Pilot Red Wingsa je zabranio da se otvaraju bilo koja vrata aviona kako protestanti ne bi mogli uči u avion. Na koncu je 500 federalnih policajaca rastjeralo gomilu i uspostavilo red. Aerodrom je do daljnjega zatvoren za promet. Iskreno, nitko nije očekivao da se ovako nešto može desiti u Rusiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Red Wings

Zbog katastrofalno loših rezultata u 3. kvartalu ove godine, o kojima je zamaero pisao, i smanjenje potražnje Spirit je odlučio prekinuti svo školovanje za pilote i kabinsko osoblje, te je kadete o istome izvijestio. Ovo znači da će kompanija prekinuti ekspanziju, te vrlo vjerojatno smanjiti broj linija i frekvencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

SkyWest je naručio 19 Embraera E175 koje će letjeti za United. Od toga 4 nova E175 će biti isporučeni 2024, 7 u 2025. i 8 u 2026. Kompanija u floti ima 507 aviona od čega 235 E175. Embraer sada ima 101 E175 na backlogu. U 3. kvartalu kompanija je prevezla 10,2 milijuna putnika uz load faktor od 85,1%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SkyWest

Sva tri kineska najveća prijevoznika Air China, China Eastern i China Southern su nakon dugog perioda u crvenom konačno u 3. kvartalu ove godine došli u pozitivno poslovanje. China Southern je imala profit od 573,9 milijuna USD, Air China 579,4 milijuna USD, a China Eastern 492,0 milijuna USD. Air China je imala 15 kvartala gubitaka prije ovog profita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Željko Bakšaj Žac

Qantas pokreće još jednu liniju prema Europi. Nakon letova za London i Rim, kompanija će pokrenuti i letove za Paris. Linija će se, kao i ona londonska, operirati iz Pertha i to četiri puta tjedno nonstop. Linija se pokreće 12.7. taman za Olimpijske igre u Parizu. Linija će biti cjelogodišnja iako postoji mogućnost da se broj frekvencija zimi smanji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa je blokirao odluku Vlade o prodaji najmanje 51% TAP-Portugala i to radi dvojbi u transparentnost postupka. Predsjednik smatra da je TAP najvažniji strateški resurs Portugala i da postupak prodaje mora biti maksimalno transparentan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP

Binter Canarias, kanarska kompanija koja je isključivo letjela među kanarskim otocima je i te kako iznenadila javnost kada je objavila da će otvoriti bazu u Madridu sa dva Embraera E195-E2. Kompanija će prvenstveno letjeti iz Madrida za Kanare. Binter je do sada imao hubove na Gran Canariji i Ternerife North. Kompanija u floti ima 31 avion od čega 5 E195-E2, a naručila je još 11 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Binter Canarias

Boeing je planirao napraviti certifikaciju B737-7 krajem 2023. i početi sa isporukama početkom 2024. No, projekt je još jednom prolongiran. Sada je plan da se certifikacija za ovaj avion obavi do kraja 2024. i da isporuke krenu početkom 2025, dakle kašnjenje je još godinu dana. B737-10 je pak 70% obavio certifikaciju i on će se krenuti isporučivati u 1. kvartalu 2025, nakon B737-7. B737-10 ima 810 narudžbi, a B737-7 ima 297 narudžbi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Air France-KLM je u 3. kvartalu imao profit od čak 1,34 milijardi EUR. Prihod kompanije je bio 8,66 milijardi EUR. Kompanija je dostigla 94% prometa iz istog perioda 2019. U 3. kvartalu kompanija je imala 27 milijuna putnika.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Već smo pisali o JetSmartovim planovima da pokrene podružnicu u Kolumbiji. No, sada je kompanija objavila da će podružnicu otvoriti 31.3.2024. Kompanija ima odobreno 27 domaćih linija sa 424 tjedna polaska. Ovo će biti četvrta podružnica kompanije obzirom da centralu ima u Čileu, te podružnice u Argentini i Peruu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetSmart

Iako su sve kompanija zabilježile rekordne profite u 3. kvartalu ove godine, Frontier je objavio gubitak od 32 milijuna USD. Ovdje se treba pitati zašto kompanije Indigo Partnersa rade gubitak kada svi drugi imaju ogromne profite. I Wizz Air kao dio Indigo Partnersa ima enorman akumulirani gubitak od preko 1,8 milijardi EUR.

I Spirit je objavio gubitak i to od 157,6 milijuna USD u 3. kvartalu. Kompaniji iskreno ide loše i zadnji je čas da ih preuzme JetBlue da prije ne bankrotira i nestane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

Latinoamerički LCC, JetSmart, Sky Airline, Flybondi i Wingo žele open skies u Latinskoj Americi kako bi mogli lakše razviti svoj business. Neke od ovih kompanija imaju AOC u različitim državama zbog nedostatka open skies. Dvije najveća latinoameričke kompanije imaju više AOC, tako LATAM ima kompanije u Brazilu, Čileu, Ekvadoru, Peruu i Kolumbiji, a Avianca u Kolumbiji, Ekvadoru, El Salvadoru i Costa Rici.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flybondi

Southwest je naručio 108 Boeinga 737-7. Ovime je kompanija povećala broj naručenih 737-7 na čak 302. Southwest će sa ovim avionima zamijeniti stare Boeinge 737-700, no i povećati flotu. Uz to kompanija ima naručenih 271 B737-8, što čini ukupno 573 nova naručena 737MAX. Kompanija u floti trenutno ima 814 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Muljaže i zakulisne igre kod velikih igrača planete su stvarno dostigle nestvarne nivoe. No, pazite sad ovo: SAS se nije prodao Apollo Grupi, iako je djelovalo da je to gotova stvar, nego iznenađujuće koncernu veznom uz Air France-KLM. Ali istovremeno Apollo je već imao dva financijska aranžmana u Air France-KLM. Prvi od 560 milijuna USD u VII. mjesecu i upravo drugi od nevjerojatnih 1,3 milijarde USD. Hm, hm, hm, hm…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Istanbul je definitivno najbolji aerodrom u Europi i svakako je jedna od najboljih aerodroma u svijetu. Nekoliko sam puta letio preko njega i aerodrom je istinski više nego fascinantan. Aerodrom je koncipiran tako da je središnji foaje istinski ogroman. U tom foajeu je velik dolazni dio sa sigurnosnom kontrolom i kontrolom putovnica, kao i check inom. Check in ima ogroman broj šaltera na 14 check in otoka (A-S. no ne postoje otoci J i O). Na ovom prostoru postoji i prodaja karata, kao i nekoliko trgovina, mjenjačnica i ugostiteljskih objekata.

Potom slijedi ogroman dio zone sa trgovinama na kojima istinski ima svega i svačega. Brdo trgovina od općenitih duty free trgovina, preko specijaliziranih trgovina, te trgovina sa najvećim brendovima. Na središnjem  prostoru nalaze se trgovine sa najskupljim brendovima: Louis Vuitton, Dior, Celine, Loro Piana, Gucci, Fendi, Prada, Saint Laurent, Bottega Veneta i Hermes. Na katu se nalazi velik broj restorana, te business i VIP lože kojih istinski ima puno (samo Turkish ima tri lože: Miles & Smiles, Business i Exclusive).

Na oba ruba ovog prostora nalaze se gateovi. Lijevo su gateovi A i B, desno F i G, a u sredini gateovi C, D i E. Uz to aerodrom ima još i velik broj autobusnih gateova. Gateovi A-B i F-G su napravljeni kao blago zaobljeni prema van, tako da sam kraj gateova tvori trokut u kome su mjenjačnice, ugostiteljski objekti i trgovine.

Zona trensfera je velika sa 12 zona transfernih kontrola (od čega 7 domaćih). Dolasci imaju 28 beltova za prtljagu, 4 lost na found ureda (jedan je Turkishev), niz ugostiteljskih i trgovačkih objekata, turističkih i hotelskih agencija, rent’a’car poslovnica, prodaju karata javnog prijevoza, te banaka i mjenjačnica. Aerodrom unutar terminala ima i hotel (Yotel). Aerodrom ima čak i svoj muzej.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Istanbul

Boeing je imao najgori kvartal ove godine te je zabilježio čak 1,6 milijardi USD gubitka. Promet kompanije je bio 18 milijardi USD. Samo na projektu VC-25B (dva B747-8 za Air Force One) kompanija je do sada izgubila 2 milijarde USD. Za razliku od toga Airbus je vrlo profitabilan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.
 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • London Stansted od 7.9.

 

Iz Brača:

 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Yerevan, FlyOne od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Yerevan, FlyOne od 4.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Heraklion, Aegean od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Cologne, Corendon od 16.6.
 • Burgas, Gp aviation od 18.6.
 • Stockholm, SAS od 27.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.