Novosti iz svijeta

Najviše slotova na Heathrowu imaju

 1. British 4779 slotova (terminal 5 i 3)
 2. Virgin Atlantic 392 (terminal 3)
 3. Lufthansa 290 (terminal 2)
 4. Aer Lingus 288 (terminal 2)
 5. United 278 slotova (terminal 2)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

SAS je u ogromnim problemima, to svi znamo. No, na današnjoj press konferenciji su istinski šokirali sve i napravili potez koji nitko ni izblizu nije očekivao. SAS će tako prodati 32% udjela konzorciju Castlelake investicijskoj kući iz SAD-a, 8,6% Lind Investu, te 19,9% Air France-KLM-u. Financijski deal je vrijedan 1,2 milijardi USD, od čega je Air France-KLM platio 144,5 milijuna USD. No, Air France-KLM je izjavio da rade na tome da imaju preko 50% udjela i kontrolu nad kompanijom. Air France-KLM je izjavio da će ubrzano uspostaviti najbližu suradnju sa SAS-om.

Zbog istog SAS će izaći iz Star Alliance i uči u SkyTeam. Opala! Nevjerojatno. I tako iznenadno. Ogroman potez SkyTeama. Nakon niza neuspjeha i gubitaka u Europi sada su ubrali velik potez. SkyTeam je izgubio Aeroflot koji je isključen iz alijanse radi sankcija, izgubio je ITA-u od Lufhansa Grupe, te Air Europau od IAG-a. Uz to TAROM i ČSA su u tragičnom stanju i kao da i ne postoje. SkyTeam te Air France-KLM gube već godinama u Europi. Ovaj potez je ogroman udarac na Star Alliance. SAS je uz United, Thai, Air Canadu i Lufthansu bio jedan od pet osnivača Star Alliancea 1997. godine.

Ovime je Air France-KLM opako vratio udarac Lufthansa Grupi za otimanje ITA-e. Iskreno, nije mi jasno kako je Lufthansa, koja je godinama najavljivala preuzimanje SAS-a, ovako nešto dozvolila. Niz analitičara i zrakoplovnih stručnjaka među kojima i Michael O’Leary su naglašavali da će Lufthansa sigurno preuzeti SAS jer joj je strateški bitan, a Skandinaviju doživljavaju kao svoje dvorište.

Stoga je ova vijest istinska atomska bomba. Iskreno, još uvijek ne mogu doći k sebi od šoka. Air France-KLM za razliku od ostale dvije megakompanija EUB3 nije imala velikih akvizicija i preuzimanja. No, sada su pokazali da su ipak jaki i da još uvijek nisu za odbaciti iako su još uvijek najslabiji od EUB3. Ono wow!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Velike kompanija naručuju velik broj aviona. U to smo se već toliko puta uvjerili. Pa eto još jedan primjer. United Airlines je naručio čak 60 Airbusa A321neo, uz 40 opcija, i 50 Boeinga 787-9 uz 50 opcija. To je 110 novih aviona i 90 opcija. A321neo će se isporučivati od 2028. do 2030, a B787-9 od 2028. do 2031. U ovom momentu United ima 923 aviona i 783 naručenih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Aviokompanija Aeroflot je tek u trećem pokušaju uspela da doveze skoro 400 putnika u Antaliju (Turska). Prvi avion ove aviokompanije naišao je na problem tokom leta i morao je da se vrati na aerodrom Seremetjevo. Kao rezultat toga, putnici su odleteli tek 2.10. ujutro, osam sati nakon predviđenog vremena polaska. Putnici su na aerodromu dobili vaučere za hranu i zamoljeni su da se ukrcaju u novi avion posle tri sata čekanja no međutim ni taj avion nije poleteo jer se ispostavilo da i on ima tehnički nedostatak.  Avio mehaničari su sat i po pokušavali da otklone smetnje, ali je sve bilo uzalud. Putnici su ponovo zamoljeni da izađu iz aviona.

“Avion je zamenjen rezervnim avionom. Čekanje na polazak bilo je zbog činjenice da je nekoliko putnika otkazalo let i u skladu sa sigurnosnim pravilima, prtljag ovih putnika je trebalo istovariti. Dok su čekali, putnicima je pružena usluga u skladu sa Federalnim vazduhoplovnim propisima i standardima Aeroflota; hrana i piće su bili obezbeđeni”, komentarisu iz aviokompanije.

autor: Dean Radijević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

 

Dobili smo jedan interni dokument od easyJeta koji sadrži brojne interesantne podatke:

 • easyJet je imao najbolje financijske rezultate u povijesti kompanije ovog ljeta
 • otvorili su preko 100 novih linija
 • linija sa najviše putnika im je bila Paris Orly-Nica sa 740.000 putnika
 • Otvorili su 10.000 kvadratnih metara hangara u Berlinu
 • Obavili su 700.000 sati teškog maintenancea i 650.000 sati line maintenancea
 • Prodali su preko 40 milijuna proizvoda na letovima što je prodaja od 1,7 proizvoda svaku sekundu
 • Prodali su preko 7 milijuna litara napitaka, što je dovoljno da se napune 3 olimpijska bazena
 • Prodali su 150 tona čokolade
 • Prodano je 37.000 litara mirisa
 • U samo jednom tjednu su imali prodaju od 6,3 milijuna EUR
 • Imali su 12.000 članaka o easyJetu
 • Služba za korisnike je pomogla preko 15 milijuna putnika
 • 750 milijuna posjetitelja je posjetilo stranice easyJeta
 • 89 milijuna posjetitelja je bilo na stranice Holiday buisinessa, te su nudili 250 milijuna turističkih paketa
 • Rekordna jedna turistička prodaja je bila od 33.000 GBP za odmor četveročlane obitelji u Lanzeroteu, a najduži paket je bio 84 noći u Egiptu
 • 89 različitih nacija radi u easyJetu
 • Najstariji kabinac easyJeta je Pam Clack, 74 godine, sa 4500 letova u kompaniji i 800.000 usluženih putnika (u kompaniji je 20 godina)
 • Imali su rekordan odaziv na natječaj, sa čak 26.000 molbi
 • Dionice su im porasle za 30% u kalendarskoj i 45% u fiskalnoj godini

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

I Turkish Airlines će imati prizemljeno 12 Airbusa A321neo radi problema sa motorima Pratt & Whitney. Već sada Turkish ima prizemljeno devet aviona. Turkish u floti ima 58 A320neo i A321neo koji imaju Pratt & Whitney motore.

autorica Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Turkish

Southwestu je isporučan 1000. Boeing 737 u povijesti kompanije. Kompanija leti samo sa B737 i u floti ih trenutno ima 878. Kompanija u ovom momentu dobiva jedan novi avion svaki tjedan. Southwest ima naručeno 462 B737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Vlada Malte se više puta predomišljala. Prvo je najavila zatvaranje Air Malte i otvaranje nove kompanije, pa je samo par tjedana kasnije objavila da ipak neće zatvarati Air Maltu. No, sada se ipak odlučila to napraviti jer joj Europska Unija nije odobrila potrebnu pomoć Air Malti. Točnije 30.3.2024. zatvara se megagubitaš Air Malta i 31.3. se otvara KM Malta Airlines. Kompanija će biti 100% u vlasništvu Malte. Malta će investirati 350 milijuna EUR u novu kopaniju. Tri godine po osnivanju Vlada će zatražiti strateškog partnera, ali će ostaviti najmanje 51% dionica.

Malta Airlines će zadržati profitabilne linije, no zatvoriti će one koje nisu isplative. Za sada se najavljuje da će zadržati 17 linija. Kompanija će zadržati radnu snagu iz Air Malte, te isti broj aviona (tri A320 i šest A320neo). Malta Airlines će imati nešto aviona u vlasništvu. Kompanija će preuzeti code-share sporazume Air Malte. Malta Airlines planira kupiti slotove za London Heathrow i Gatwick od Malta MedAira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Malta

JetBlue je uložio prigovor Nizozemskoj vladi i Europskoj Uniji radi smanjenja broja letova u Amsterdamu sa 500.000 na 440.000 letova. JetBlue smatra da je ovo kršenje open skies sporazuma i traži od DOT-a SAD-a da uvede reciprocitetne mjere protiv KLM-a. KLM je na to izjavio da je i on razočaran uvođenjem ograničenja, te je i sam pokrenuo niz sudskih sporova radi istog, te on nije akter u ovom ograničenju, upravo suprotno da je on najveća žrtva istog, pa onda mjere protiv njih u SAD-u nemaju nikakvog smisla. Sudski spor protiv ovih mjera sa KLM-om su pokrenuli i američke Delta, United i FedEx, među nizom ostalih kompanija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Vlada Portugala je i službeno objavila prodaju 51% ili više vlasništva u TAP Portugal. Vlada Portugala će zadržati strateški udio u kompaniji (znači najmanje 25%). Preliminarni interes za kupnju su iskazali Lufthansa Grupa, IAG i Air France-KLM, ali i Vlada Brazila.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAP

Kompanije Emirates i Maldivian su najavile međunarodno partnerstvo koje će omogućiti klijentima Emiratesa da lete do još 16 popularnih atola i ostrva na Maldivima, pored Malea. Ovaj sporazum je uspešan nastavak Memoranduma o razumevanju (MoU) potpisanog prošle godine između dve aviokompanije, čiji je cilj proširenje međusobne saradnje. Letovi će početi sa radom od 15.9, a karte se mogu rezervisati na web stranici Emiratesa, mobilnoj aplikaciji ili putem turističkih agencija.

Ugovor će omogućiti klijentima Emiratesa da imaju više opcija kada putuju na Maldive, koristeći usluge i mreže ruta obe aviokompanije na jednoj karti, a istovremeno će svojim klijentima pružiti udobno i superiorno iskustvo putovanja. Putnici koji idu na Maldive sada će moći da stignu do njihovih najpopularnijih destinacija za odmor uz pogodne presedajuće letove sa međunarodnog aerodroma Velana na atolu Severni Male. Putnici kompanije Emirates moći će koristiti usluge Maldiviana za nesmetano putovanje celim arhipelagom.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Maldivian

Amazon Air zatvara Leipzig/Helle cargo bazu. Amazon iz Leipziga leti za Cologne, East Midlands, Katowice, Madrida, Milan Malpensu i London Southend. U Leipzigu baze imaju AeroLogic, DHL i Antonov Airlines, a do sankcija je imao i Volga-Dnepr (Air Bridge). Cargo letove ima još i Cargojet i MNG Airlines. Amazon Air u zadnje vrijeme ima ozbiljnih problema sa cargo letovima, te je počeo ozbiljna rezanja, a i ponudio je kapacitete na slobodnom tržištu u pokušaju da napravi operacije isplativim.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amazon Air

Cathay Pacific je naručio dodatna 32 Airbusa A320neo obitelji, te je time povećao ukupnu narudžbu ovih aviona na 64. U narudžbi su A320neo i A321neo. Avioni će se isporučivati do 2029. Kompanija već ima 12 A321neo u floti. Kompanija u floti ima 177 aviona, od čega je ogromna većina širokotrupaca, a ima naručeno još 21 B777-9 i 1 A350-900.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

Pegasusu je isporučen 100-ti avion, Airbus A321. Avion slavi 100 godina Turske i nazvali su ga Cumhuriyet (Republika). Avion ima i posebno bojanje sa velikim natpisom 100. Kompanija prelazi sa Boeinga 737-800 na A320 obitelj, a tranzicija će se obaviti do 2025.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Između Libije i Europske Unije je promet zatvoren od 2014. No, sada je letove prema Italiji obnovio Medsky Airways. Prvi avion je poletio 30.9. iz Tripolija za Rim FCO. Let je objavljen MedAirovim A320. Kompanija će liniju obavljati dva puta tjedno, srijedom i subotom.

autor: Alen Šćuric, analičar (Zagreb), foto: Medsky Airways

Šumi bankrotiralih kompanija ove godine pridružio se i ekvadorski Equair koji je suspendirao sve operacije. Equair je osnovan 2020. godine a prvi let je imao 10.1.2022. Kompanija je u floti imala tri Boeinga 737-700 i letjela je na 7 destinacija. Baza kompanije je bila u Quitu. Kompanija je držala 17% ekvadorskog prometa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Equair

Zbog loših vremenskih uvjeta u New Yorku je u petak otkazano 500 letova, a 1300 letova je kasnilo. Od toga 298 otkazivanja je bilo na La Guardiji. Na La Guardiji je bila najgora poplava u 11 godina.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: La Guardia

United je ponudio aktivnim vojnim pilotima benefite ako pređu u kompaniju ili da to učine po kraju vojne karijere. United trenutno ima preko 16.000 aktivnih pilota od čega je 3000 bivših vojnih pilota. United je zaposlio preko 4000 pilota u zadnjih dvije godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

David Ryan Harris, glazbenik je imao ozbiljan problem tijekom leta American Airlinesa iz Atlante za Los Angeles. Naime, tijekom leta stjuardesa je pokušala komunicirati sa njegovom djecom mješovite rase koja nisu odgovarala na njena pitanja i nisu joj htjela reći svoja imena. Stoga je stjuardesa zaključila da to nisu djeca gospodina Harrisa, nego da se isti bavi preprodajom djece, te je pozvala policiju.

Policija je po slijetanju u Los Vegas privela Harrisa na informativni razgovor gdje su ustanovili da su djeca njegova. Harris je zbog toga izgubio vrijeme i imao ozbiljne neugodnosti, a i djeca su preživjela traumu. Harris je izjavo da je stjuardesa imala ogroman broj opcija da bolje ustanovi stanje prije nego je pozvala policiju, te da je istinski razočaran i povrijeđen. American se ispričao radi neugodnosti i reakcije stjuardese.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Delta je na letu između Bostona i Rima imala overbooking. Stoga je osoblje nudilo putnicima kompenzacije. Kada su ponudili 3500 USD nije bilo zainteresiranih. Na koncu su ponudili 4000 USD i noćenje u hotelu sa 5*****. Tek tada je bilo zainteresiranih putnika da prebace let na idući dan. Opak novac!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Boeing je do sada imao problema sa 737MAX, 787, 777X, ali ne i sa 767. No, FedEx je upravo objavio da mu značajno kasne novi B767F. Kompanija ima naručenih 20 ovih aviona, dok ih u floti već ima 132. FedEx ukupno u floti ima 298 aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing 767

Tri COMAC-ova ARJ21 su mjesec dana bila u Xinjiangu gdje su demonstrirali mogućnosti aviona, imali intenzivne maksimalne dnevne operacije, letjeli na najvišim visinama, te pokazali kakvo je letenje u teškim klimatskim uvjetima. Avioni su posjetili niz aerodroma, prosječno letjeli 9,2 sata dnevno, te odradili 184 segmenta u mjesec dana.

Osim ova tri aviona, COMAC je dovezao još šest aviona koje je prezentirao u tih mjesec dana među kojima i COMAC Business Jet, ARJ21BCF, ARJ21 medicinski transportni avion i ARJ komandni aviona za slučajeve nužde, kao i dva C919.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb),  foto: COMAC

Američki Surf Air je naručio nevjerojatnih 100 Cessna Grand Caravan EX. Kompanija je uzela i 50 opcija. Prvih 20 aviona će doći 2024. Kompanija će konvertirati aviona u hibridne električne avione koji bi trebali poletjeti od 2026. Kompanija trenutno u floti ima 12 Pilatus PC-12NG.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Surf Air

Ryanair povećava svoju bazu na London Stanstedu sa dodatna dva aviona, dočim povećava broj aviona u Londonu na čak 50. Istim dodaje 7 novih linija, ali i povećava frekvencije na 30 postojećih linija. Ovime se povećava broj letova za 15% iz Londona. Kompanija će iz Londona imati 27 milijuna putnika. Stansted je najveća baza Ryanaira na svijetu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Vijetnamska privatna kompanija Bamboo Airways ima ogromnih problema. Kompanija ne isplaćuje plaće pa je 10% pilota napustilo kompaniju (oko 30 pilota). Prošle godine kompanija je objavila gubitak od čak 722 milijuna USD i na rubu je bankrota. Kompanija je ušla u restrukturaciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Bamboo Airways

Aerodrom Antalya je u 2019. imao 29,9 milijuna putnika, a prošle godine je imao 31,2 milijuna. Ove godine brojke su i još bolje. Stoga je aerodrom odlučio ranovirati terminala i povećati kapacitet sa 35 na 80 milijuna putnika. Oko 50% radova je već dogotovljeno. Aerodrom drže TAV (51%) i Fraport (49%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Antalya

Lufthansa će od 2025. do 2027. preurediti dio A320. Avoni će dobiti bokseve za prtljagu iznad glava veća za 40%. Dobit će i držače za tablete, te USB punjače za struju.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

China Eastern je naručila 100 COMAC C919 direktno od proizvođača. Avioni će se isporučivati od 2024. do 2031. pri čemu će se u 2024. isporučiti 5 aviona. Ovo je najveća pojedinačna narudžba ovog aviona. Kompanija već u floti ima 2 ova aviona, a dobiti će ih još 5 od prve narudžbe. China Eastern u ovom momentu ima 619 aviona u floti, te 351 naručeni avion. C919 u ovom momentu ima 698 narudžbi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: COMAC

Već smo više puta pisali da je Ryanair opako porezao svoje zimske letova. I u regiji kompanija je porazala sve aerodrome na kojima leti osim Zagreba gdje ima više letova nego prošle zime. Kompanije je sada i objavila zašto je to tako. Naime, Ryanair nije dobio planirani broj novih aviona, već će ove zime dobiti 14 umjesto 27 planiranih aviona od IX. do XII. mjeseca, tek malo više od 50%. I u ostatku zime situacije nije ništa bolja. Zbog planiranog maintenancea koji Ryanair uvijek ima tijekom zime kompanija nema dovoljno aviona i morat rezati u mreži.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

London Gatwick je zatražio od kompanija da smanje broj letova radi manjka kontrolora letova i jer ne može ishendlati sve letove. No Ryanair je odbio isto napraviti. Kompanija navodi da plaća preko 100 milijuna EUR za kontrolu letenja i da joj nakraj pameti nije rezati letove.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Gatwick

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 3.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: