Novosti iz svijeta

London Heathrow je u 2021. imao gubitak od 1,27 milijardi GBP, a u 2022. taj gubitak je pao na pola, tj. na 684 milijuna GBP. Prihod aerodroma je bio 2,93 milijarde GBP. Aerodrom je opslužio 61,6 milijuna putnika, 76% brojke iz 2019.

Odakle gubitak? Aerodrom je od V. mjeseca rezao broj frekvencija i linija radi manjka zaposlenih, a rezanja su bila enormna u VI, VII, VIII i IX. mjesecu. Tek od XI. mjeseca situacija se stabilizirala i prekinula su rezanja. Stoga ne treba čuditi dodatan trošak po aerodrom i u konačnici veliki gubitak.

Autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Boeing nije isporučivao B787 godinu i devet mjeseci. No, sada je ponovo stopirao isporuke. Kompanija ne isporučuje Dreamlinere radi „analysis error“ i to od 26.1, dakle već mjesec dana. Isporuka neće biti sve dok Boeing ne uvjeri FAA da je grešku ispravio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

IndiGo i GoFirst imaju prizemljenih čak 50 Airbusa A320obitelji radi problema sa nabavkom motora i rezervnih dijelova za motore Pratt & Whitney. Ovaj problem je postao krucijalan na planetu kako za proizvođače, tako i za kompanije koje prizemljuju avione.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

IAG je objavio ogroman profit za 2022. Kompanija je imala operacijski profit od 1,22 milijarde EUR, te neto profit od 431 milijun EUR. U 2021. kompanija je iskazala gubitak od 6,93 milijardi EUR. Za 2023. kompanija predviđa profit od 1,8 do 2,3 milijarde EUR. 2019. kompanija je imala 3,3 milijarde EUR profita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Još jedan štrajk u Njemačkoj. Štrajk će biti od nedjelje navečer do utorka ujutro u aerodromima Dusseldorf i Cologne. Na Dusseldorfu će biti otkazano 56 letova i 16 na Cologneu. Na sreću u regiji nema otkazanih letova za ova dva aerodroma, osim iz Tuzle za Cologne.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Dusseldorf aerodrom

Na 1586 letova Turkish je u potresom pogođena područja dovezao 285.345 spasilačkih radnika i volontera, a na 1564 letova Turkish je evakuirao 281.062 ljudi. Kompanija je također ostvarila 192 cargo leta sa 11.000 tona opreme i pomoći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

JetBlue treba platiti 3,8 milijardi za spajanje sa Spiritom. No, DoJ (Department of Justice) raspravlja hoće li dozvoliti spajanje. Ukoliko DoJ to ne dozvoli JetBlue je najavio pokretanje sudskog spora protiv DoJ-a. JetBlue s pravom ističe kako su se spojili Delta i Northwest, United i Continental, US Airways i American, te Alaska i Virgin America, te nije jasno zašto bitno manji deal sa bitno manje linija i aviona može imati drugačija pravila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

United i Air Canada će zajedno nuditi 260 dnevnih prekograničnih letova. Ovo je 20% više letova nego prošle godine. Kompanije najviše letova nude na liniji Toronto-Newark (16 dnevno), Toronto-Chicago ORD (13) i Vancouver-San Francisco (11 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Iberia je u ime IAG-a dogovorila platiti 400 milijuna EUR za preostalih 80% Air Europa-e. Istime se zatvorio posao za Air Europau od 500 milijuna EUR za 100% dionica kompanije, obzirom da je IAG već platio 100 milijuna za 20% kompanije. Prva ponuda 2019. je bila na milijardu EUR, no nakon Covida-19 ponuda je pala za 50%. Air Europa i Iberia su se natezali oko cijene skoro godinu dana. Deal će se zatvoriti u idućih 18 mjeseci. IAG će prvo platiti 200 milijuna EUR (100 milijuna u gotovini i isto toliko u dionicama), potom po 100 milijuna nakon godinu i nakon dvije godine od potpisa ugovora.

IAG-u je i te kako bitno spojiti Iberiu i Air Europau kako bi povećao prisustvo u Latinskoj Americi, o čemu smo pisali prije par dana. IAG (Iberia, British, Aer Lingus i Vueling) imamu 48,35% udjela u Madridu, a Air Europa ima 18,88%. Ryanair ima 10,53% udjela u Madridu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Europa

 

Ovu priču mi je ispričala rođakinja koja je bila perserica na privatnom avionu u SAD-u. Njen gazda je nazvao pilote i rekao da hitno mora u London jer njegova kćer, koja je tamo studirala, ne može provesti Novu Godinu bez Suzy, da je neutješna. Piloti su namrgođeno i mrko došli na aerodrom mrmljajući kako razmaženo derište ne može par dana bez prijateljice i kao oni sad moraju voziti neko derište u Veliku Britaniju, izgubiti dva dana, da bi klinke mogle zajedno tulumariti za Novu Godinu.

No, šok po dolasku na aerodrom je bio još veći. Naime, Suzy nije bila prijateljica nego mačka koju su trebali prevesti u London. Toliki novac za let i gubitak vremena pilota. Majko mila. Razmaženo derište? Ma neeeee!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Learjet

Već smo pisali da će Qatar vjerojatno postati novi sponzor Formule 1, nakon što je ugovor raskinut sa Emiratesom. I sada se isto objavilo, te je novi multimilijunski ugovor potpisan sa Qatarom. Stoga će se napraviti potpuno novo brendiranje sa Qatarom kao sponzorom. Qatar je bio glavni sponzor i FIFA svjetskog nogometnog prvenstva 2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Poljski Enter Air će otvoriti bazu u Gdansku početkom 2. kvartala ove godine. Kompanija će u Gdansku bazirati Boeing 737-800. Kompanija u floti ima 26 aviona (B737-800 i 737-8), te šest B737-8 naručenih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Enter Air

South African Airways (SAA) je dobio još 55,1 milijun USD za preživljavanje od Vlade Južne Afrike. Kompanija još uvijek nije privatizirana iako je postupak dovršen prije tri godine. SAA je od 2008. akumulirao 1,7 milijardi USD gubitka. 55,1 milijun za kompaniju sa 9 aviona. Opako puno. Rupa bez dna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: South African

Nema kraja otkazivanjima i kašnjenjima u SAD-u. Još jedna snježna oluja je trajala zadnjih seam dana i to u 29 saveznih država. Zbog toga su otkazani tisuće letova. Samo jučer je otkazano 1600 letova, a 5277 letova je kasnilo.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

Which je proglasio najgore i najbolje kompanije u Velikoj Britaniji. Najbolja kompanija je Jet2, pa Turkish, Swiss, Finnair i Norwegian. Najlošija kompanija je svakako Wizz Air kako po usluzi, tako i po kašnjenjima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Jet2

Ako se dozvoli spajanje JetBlue i Spirita kompanija će imati 125 destinacija u SAD-u, Latinskoj Americi, Karibima i Europi, sa više od 1700 dnevnih letova, te flotu od 458 aviona i više od 300 naručenih aviona. No, JetBlue istim naglašava da bi u tom slučaju spojio zajedničke linije koje bi povećale frekvencije, ali bi isto omogućilo kapacitete za otvaranje novih linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

Već je više nego jasno da je Viva Colombia u vrlo teškom stanju. No, kriza se ozbiljno produbljuje obzirom da su lezori zaplijenili svoje avione i oduzeli ih kompaniji. Iz iskustva možemo reći da je ovo početak kraja i da je jako malo slučajeva u kojima su se kompanije izvukle kada bi im lezori oduzimali avione. Stoga kompanija mora hitno prihvatiti jednu od ponuda Aviance, LATAMA ili JetSmarta za preuzimanje kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Viva Columbia

I tek smo provarili vijest da će Lufthansa otkazati preko 30.000 letova, sada je i American najavio da će otkazati preko 50.000 letova prvenstveno u VI. i VII. mjesecu. Najviše letova će biti porezano u Chicagu, njih 11.835.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Ruska Yakutia Airlines obnavlja rastavljeni SSJ-100 kako bi ga vratila u operativno stanje. Ruski prijevoznici su istinski očajni i čine, eto, nevjerojatne stvari da bi mogli održavati svoje operacije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Yakutia

Wizz Air je naručio 47 Airbusa A321XLR. Prvi avioni će dolaziti potkraj 2024. I biti će locirani u bazama u Londonu i Abu Dhabiu. Iz Londona kompanija će prvenstveno pokrivati SAD, iz Abu Dhabia duge linije na Daleki Istok.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air France je objavio profit od 700 milijuna EUR. Kompanija je u 2022. prevezla 83,3 milijuna putnika. U ovom momentu kompanija u floti ima 261 avion. I KLM je objavio operativni profit od 706 milijuna EUR, te 10,7 milijardi EUR prometa. Kompanija je imala 25,8 milijuna putnika uz 84% load faktora.

Istovremeno je Europska Unija da je financijska pomoć od 1,4 milijardi EUR Air Franceu za posljedice Covida-19 opravdana i u skladu sa pravilima Europske Unije. Kompanija je uz to dobila 11 milijardi EUR od čega je 7 financijske pozajmice, a 4 milijarde dokapitalizacije vlade Francuske i Nizozemske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Amsterdam je radi problema sa radnicima i otkazivanja letova ove godine zabilježio gubitak od 77 milijuna EUR. Aerodrom je radi ovih problema imao dodatnih troškova od 120 milijuna EUR. Aerodrom je od mogućih 500.000 operacija ostvario tek 397.646 operacija. Pri kraju 2024. regulatori smanjuju broj operacija na aerodromu sa 500.000 na 440.000.

autoica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Emirates investira 135 milijuna USD u novi školski centar sa simulatorima za Airbus A350 i Boeing 777X pilote. A350 će dolaziti u flotu od 2024, a 777X od 2025. Centar će imati 6 simulatora, učionice i ostale prostorije za obuku. Centar ima 5882 četvorna metra. Centar će se otvoriti u III. mjesecu 2024, a prvi piloti će završiti školovanje u VI. mjesecu 2024. Emirates ovime povećava broj simulatora na čak 17 uz kapacitet od 130.000 trening sati. Emirates je naručio 50 A350-900 i 115 B777X.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Quingdao Airlines i China Southern su potpisali strateški sporazum o suradnji. Quingdao Airlines u floti ima 32 aviona. Kompanija ima brojne linije u Kini, te leti za jednu destinaciju u Kambođi, Malejziji, Južnoj Koreji i Vijetnamu. Kompanija leti iz Quingdao aerodroma na kojem China Southern ima bitno manje letova od China Easterna, Shandong Airlinesa i Beijing Capital Airlinesa pa će ova suradnja i China Southern lansirati na prvo mjesto u Quingdau.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Southern

U Iranu je otvorena nova privatna avio-kompanija Yazd. Obzirom da Iran ne može uvesti nove aviona Yazd je morao posegnuti za vrlo starim avionima. Stoga u floti od 5 aviona ima 2 Airbusa A310, 2 Embraera E145 i 1 BAe 146.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Yazd

Krenuo je mini rat na letovima iz Budimpešte za Rumunjsku. Mađarska već godinama pokušava pokrenuti letove za Cluj i druge gradove gdje živi mađarsko stanovništvo u Rumunjskoj, a što joj je i te kako bitno, te je za isto voljna izdvojiti novac. Mađarska od bankrota Maleva nema dobru povezanost. Wizz Air leti liniju samo iz Budimešte za Turgu Mures 5 puta tjedno.

No, sada je sa letovima krenuo prvo mađarski AeroExpress Regional, koji je u stvari kompanija koju je osnovale mađarski BAS, ACMI kompanija koja u floti ima 3 prastara Embarea EMB120ER. To su isti oni avioni koji su od 2012. do 2016 letjeli PSO linije za Trade Air u Hrvatskoj. Kompanija već leti iz Budimpešte za Cluj Napocu (3 puta tjedno), a uskoro će krenuti i iz Debrecina za Cluj Napocu i Turgu Mures.

Air Connect pak kreće iz Budimpešte za Cluj Napocu od 28.3. dva puta tjedno, a isto tako će dva puta tjedno letjeti i za Bukurešt. Za sada je broj letova skroman, poglavito iz Bukurešta gdje TAROM za Budimpeštu ima dva leta dnevno radnim danom, te nedjeljom jedan let (subotom ne leti). Tu Air Connect nikako nije konkurentan i čudno je da kreće sa ovakvim malim brojem letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AeroExpress

Administrator Frankfurt Hahna očito nije zadovoljan ponudom kompanije NR Holding ruskog milijardera Viktora Kharitonina, koja je već uplatila traženi iznos za Hahn, te je ponovo natječaj i pozvao zainteresirane za kupnju aerodroma. Oko ruske kupovine lome se koplja posljednjih dana i iskazano je nezadovoljstvo sa više strana, uključujući i SAD. Očito se i administrator sada složio sa time, pošto je ponovio natječaj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Hahn

SriLankan je prizemljio čak tri aviona, dva A321 i jedan A320 radi nedostatka novaca za nabavu motora. Kompanija ima 1,2 milijardi USD dugova. Kompanija je rekla da rate lizinga za ove avione mora plaćati i dalje iako su prizemljeni. Kompanija nastavlja letjeti sa preostalih 19 aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SriLankan

Embraer je isporučio 80 aviona u posljednjem kvartalu, odnosno 159 aviona sveukupno u 2022. Od toga kompanija je isporučila 57 komercijalnih aviona (više od 1 tjedno) i 102 poslovna aviona. Kompanija je proizvela 35 E175, 3 E190, 1 E190-E2 i 18 E195-E2. Kompanija je potpisala ugovore za 10 E190F i E195F (cargo avion).

Backlog kompanije je 90 E175, 7 E190-E2 i 174 E195-E2, tj. 271 avion ili za petogodišnju proizvodnju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

Airbus je izjavio da A220-500 više nije pitanje „da li“ nego „kada“. No, kompanija je naglasila da joj ovaj projekt nije prioritet. Kompanija se sada bavi A321XLR i A350F. Nakon što A321XLR krene sa isporukama 2024. i A350F 2025. kompanija se može pozabaviti A220-500.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Istanbul Sabiha, Anadolujet od 1.12.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: