Novosti iz svijeta

Ryanair je lansirao Fare Finder tražilicu na svojoj stranici Ryanair.com. Tražilica pronalazi najniže tarife, i to uz premise željenih datuma i vremena polazaka, destinacija, te načina putovanja. Tražilica je prvenstveno namijenjena turistima, iako i druge kategorije putnika mogu tražilicom pronaći boje uvjete putovanja. Na 2500 dnevnih letova i 225 destinacija Ryanair ima neke destinacije po istinski niskim cijenama, a ova tražilice će omogućiti potencijalnim putnicima da ih lakše pronađu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

U 3. kvartalu ove godine Wizz Air će letjeti 18,8% više letova nego što je to imao u istom kvartalu 2019. Tijekom 7. i 8. mjeseca kompanija će imati 100% letova kao u 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Još jedna pljusketina za Boeing. FAA je naložila da svi Boeinzia 737 i to svih generacija, Classic, NG i MAX moraju proći provjeru pritiska kabine. Ukupno se preko 9300 aviona mora provjeriti. FAA je naložio da se sve provjere moraju obaviti u roku od 90 dana. Poluproizvod? Malo je reći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

ITA je objavila da će se natjecati za brend Alitalie. Nije jasno zašto će ITA to napraviti obzirom da ne smije koristiti ovo ime, no vrlo vjerojatno će to učiniti da joj netko ne preotme ime, domene i prava te da istim ne dovodi u dvojbu buduće putnike.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula) foto: Alitalia

Eurowings Discover otvara bazu u Frankfurtu 24.7, a sada je najavio otvaranje i svoje druge baze u Minhenu, u ljeto 2022. Kompanija će ovog ljeta operirati šest linija. Kompanija kreće sa dva Airbusa A330, koje će u VIII. mjesecu povećati na 5, te na 7 u XI. mjesecu i na 11 do ljeta iduće godine. Do ljeta iduće godine kompanija će imati i 10 Airbusa A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Turkmenistan Airlinesu je isporučen zadnji proizvedeni Boeing 777-200LR. Boeing je isporučio samo 61 ovaj aviona kojeg je operiralo 14 prijevoznika. Avion je imao dolet 19.350 km zbog čega je imao dodatne tankove, ali je morao i prevesti bitno više goriva što je poskupljivalo operacije. Upravo te ultraduge rute nisu prošle kod prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkmenistan Airlines

Dežurna europska tužibaba Rayanair je izgubio sudski spor protiv Austriana (Lufthansa Grupa) vezano uz pomoć za Covid-19. Ryanair je do sada predao 16 sudskih tužbi, a neke je i dobio o čemu smo već pisali. Ryanair je izjavio da će se žaliti na odluku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Wizz Air je izjavio da kada mu u flotu dođe A321XLR 2023. godine neće imati obzira prema konforu putnika, nego će niska cijena karata biti prioritet nauštrp udobnosti. Avion ima dolet za 10 sati leta, što znači da će putnici prolaziti istinsku golgotu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

ITA je još jednom prolongirala početak svojih letova. Ovaj puta na 15.10. Kompanija će imati 52 aviona od čega 7 širokotrupnih, te oko 2950 zaposlenih. Kompanija će dati 15% Alitalijinih slotova na Milano Linate i 57% slotova na Rim FCO.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alitalia

IndiGo dobiva prve A321XLR od 2024. Kompanija je izjavila da će ovim avionom postati veza između Europe i Delekog Istoka preko Indije. Naime, IndiGo među prvim linijama planira letjeti za London, Paris, Amsterdam, Rim i Bercelonu, te preko Bombaja i Delhija dalje pema Tokiju, Pekingu, Shanghaiu, Hong Kongu i Seoulu. Zapravo IndiGo će ovako moći povezati sve destinacije u Europi i Aziji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Sydney Airport Holding Pty Ltd je odbio ponudi od 16,6 milijardi USD od strane australijskih investitora za preuzimanje operiranja Aerodroma Sydney.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia (Airport Sydney)

U ovom momentu Airbus drži 62% backloga aviona, dok Boeing drži tek 38% backloga. Kod uskotrupaca Airbus drži čak 65% backloga, a Boeing 35%. Kod širokotrupaca Boeing drži 52% backloga, a Airbus 48%, a Boeingova prevaga se prvenstveno temelji na freighterima. Prije 30 godina Boeing je imao 60% backloga u komparaciji sa Airbusom i McDonnell Douglasom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Nizozemska je u 2019. imala 81,2 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 71,7 milijuna putnika Amsterdam
 2. 6,8 Eindhoven
 3. 2,1 Rotterdam
 4. 0,4 Maastricht
 5. 0,2 Groningen

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Ryanair će zaposliti 2000 pilota u idućih tri godine. Ovaj broj pilota treba pokriti 210 novih Boeinga 737MAX8-200. Kompanija je pokrenula i program školovanja novih pilota.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Kompanija za putni management Egencia Travel je na tržište izbacila novi alat, koji će putnicima omogućiti da uspoređuju avionske karte sa željezničkom alternativom prije nego kupe kartu. Alat kreće sa pretpostavke da željeznička alternativa nije nužno duža, poglavito uzmemo li u obzir da do aerodroma treba putovati 30 do 60 minuta, jednako tako od dolaznog aerodroma, te da na aerodromu treba biti bar 90 minuta prije puta. To je dodatnih 3,5 sati na samo trajanje leta. Stoga je željeznica konkurentna na putovanjima do 800 km, a u nekim slučajevima može biti konkurentna i do 1000 km.

Alat posebno puca na cjenovno osjetljivije putnike jer smatra da je željeznička alternativa jeftinija čak i od LCC prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Ovo ljeta 10 parova aerodroma koji će imati najviše ponuđenih sjedala su:

 1. Dusseldorf – Palma de Mallorca (864.498)
 2. Frankufurt – Palma de Mallorca (748.740)
 3. Dublin – London LHR (678.017)
 4. Amsterdam – Barcelona (658.622)
 5. Stockholm ARN – Copenhagen (658.489)
 6. Atena – Larnaca (650.171)
 7. Copenhagen – Oslo (646.131)
 8. Barcelona – Paris ORY (621.014)
 9. Stockholm ARN – Oslo (610.637)
 10. Madrid – Paris ORY (609.878)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Armenia i Air Arabia su potpisale joint venture za osnivanje nacionalnog prijevoznika Armenije. Nije objavljeno u kojem postotku vlasništva će obije strane sudjelovati. Air Arabia već ima kompanije u Maroku, Egiptu i Abu Dhabiu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Arabia

Flydubai je naručio 251 Boeing 737MAX, no sada je reducirao narudžbu za čak 65 aviona. Ovime će se narudžba smanjiti na 186 aviona. Flydubai u floti ovog momenta ima 53 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

Southwest će u 2021. zaposliti 120 novih pilota radi manjka istih u kompaniji u posljednjim tjednima zbog čega je kompanija otkazala brojne letove. Natječaj za pilote je otvoren od 15.7. do 1.8. Sve je više kompanija koje su odlučile zapošljavati pilote.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

United je naručio 100 Heart Aerospace ES-19 električnih aviona. Avion prima 19 putnika i biti će u prometu 2026. godine. Još 100 ovih aviona je naručio Unitedov partner Mesa Airlines.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Heart Aerospace

Prva procjena za preuzimanje Asiane od strane Koreana je bila 1,6 milijardi USD, no sada se uspostavilo da će isto koštati dodatnih 522 milijuna USD, tj. ukupno 2,1 milijardi USD. Korean je do sada platio 870 milijuna USD. Smatra se da će spajanje kompanije stvoriti sinergiju od 348 milijuna USD nakon što prođe pandemija Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean

Lufthansa želi u prijevremenu mirovinu poslati do 400 pilota. U tu svrhu interno je raspisala “natječaj” po kojemu uz uobičajene uvjete (prema kolektivnom ugovoru Lufthansini piloti mogu otići u prijevremenu mirovinu sa navršenih 55 godina s time da im Lufthansa do navršanja dobi za kompletnu mirovinu isplaćuje 60% primanja) piloti koji se odluče za odlazak u prijevremenu mirovinu dobijaju i bonus u visini izmedju 32.000 Eura za pilote rodjene 1958. godine te 240.000 Eura za pilote rodjene 1967. godine. Dodatno piloti  “u budućnosti nepostojećeg tipa A380 u floti” dobijaja dodatan bonus u visini od 35.000 Eura ukoliko se odluče na taj korak. Time je i službeno potvrdjeno ono o čemu se u stručnim krugovima već dugo priča, da Lufthansa definitivno izbacuje A380 iz flote. Primanja kapetana u Lufthansi variraju od 136.000 eura i 225.000 eura godišnje s time da kapetani na A380 spadaju u vrh ljestvice primanja.

Ovaj potez je više nego čudan, pošto je niz kompanija masovno krenuo sa zapošljavanjima posada. Primjerice Ryanair će u idućih tri godine zaposliti 2000 pilota. Sa zapošljavanjima su krenuli i Delta, United, American, Southwest, KLM, Finnair, SAS… Nije jasno kako uz trend ponovnog zapošljavanja stotina pilota kod drugih kompanija Lufthansa svoje pilote otpušta i još na to troši novac. Sada je već evidentno da sa Lufthansom nešto jako nije u redu.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

FAA je pronašao i treći problem na Boeingu 787 zbog čega su isporuke aviona i treći puta prekinute. Ovaj puta isporuke nisu ni krenule od prošlog problema. Novi problem je na nosu aviona. U ovom momentu Boeing ima oko 100 neisporučenih Dreamlinera.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Mađarska vlada je najavila da želi vratiti Aerodrom Budimpeštu iz privatnih ruku nazad u državne. Danas je dala i prvu ponudu AviAllianceu, no nije naglašeno koliko je ona iznosila. AviAlliance je aerodrom platio 2,1 milijardu EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

Airbus je u 2021. isporučio samo 2 A380 i više ih neće isporučivati. Prije zatvaranja projekta za isporuku ima još samo tri ove aviona i to sva tri za Emirates, jedan u I. mjesecu 2022, drugi u III/2022. i posljednji u V. mjesecu 2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Aerodrom Manchester otvara ekstenziju na terminalu 2 koja je koštala milijardu GBP. Izgradnja je trajala šest godina. Prve kompanije koje će koristiti novi prostor su Singapore, Jet2 i TUI.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia (Aerodrom Manchester)

U motivacijskom pismu Ryanairovog baznog supervisora za Beč koji je uputio svojim djelatnicima napisao je „Na tržištu je samo jedno pravilo, lovite ili budite ulovljeni. (…) vi ste dio vučjeg čopora. Vjerujte svom životinjskom instinktu. Budite pametni. Manipulirajte. Budite proždrljivi. I budite bezobzirno pragmatični. Vaš uspjeh ovisi o tome. Na vratima su nam divljaci. Katastrofa vreba iza svakog ugla. Jeste li vi ovce ili vukovi? Medvjed ili bik? Što god mislili o tome, život nije ni maraton, ni sprint. On je putovanje. On je lov! Sezona lova je počela. Čestitam. Nadam se da ste gladni.“

Iskreno vrlo čudno pismo djelatnicima. No, ovo pismo tako jasno pokazuje da je Ryanair predator o čemu pišem već godinama. Bezobzirni predator. Predator koji je u stalnom lovu. Proždrljiv i okrutan. I zato je ovo pismo i te kako indikativno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

U London Heathrowu je nedostatak radnika na sigurnosti, te policije i imigracijskih službi napravio enormne gužve. Putnici su čekali i po pet sati na granične provjere. Najveći problem je bio na check-inu i sigurnosnoj provjeri, obzirom da je 120 radnika ovih službi u samoizolaciji. Ovakvo stanje će potrajati bar još 10 dana. A ovo sve se dešava dok je broj putnika čak 90% manji nego 2019. radi strogih mjera vlade.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

 

Porter je demantirao nagađanja da će naručiti E195, koja se spominju već par tjedana. No, sada je objavljeno da je Porter naručio 30 Embraera E195-E2. Isporuke će biti od druge polovice 2022. Porter će u floti ostaviti i Dash 8-400 koji će i dalje letjeti regionalne linije. Ovime je Porter odustao od 30 Airbusa A220-100 koje je rezervirao 2013. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Porter

Turkish je u Covid-19 smanjio plaće 30% zemaljskom osoblju i upravi, 35% kabinskom osoblju i 50% pilotima. No, sada je kompanija odlučila podići plaće za minimalno 10%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Turkish

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Antalya, Corendon od 16.6.

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Rim FCO, Wizz Air od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: