Novosti iz svijeta

Minhenski i Dusseldorfski aerodromi, koji su 2. i 3. po broju putnika u Njemačkoj, su povezali svoje marketinge, te kupcima nude jedinstvenu uslugu za oba aerodroma. Kupci sada mogu birati jedan od šest paketa u kojima će se reklamirati na oba aerodroma. Istim je potencijalnim kupcima povećan broj putnika koji će vidjeti oglase. Oba aerodroma su u 2019. zajedno imali 73,4 milijuna putnika, više nego je imao frankfurtski aerodrom (70,6 milijuna). U 2020. oba aerodroma su imala 17,6 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Minhen Aerodrom

Afganistanski Kam Air je u intenzivnim pregovorima sa vojnom talibanskom vlasti oko ponovnih pokretanja operacija. Talibani objavljuju da žele da se život normalizira, te pozivaju stanovništvo da se vrati na posao, kao i na pomirbu sa prijašnjom proSAD vlasti i ljudima koji su radili za njih. Stoga je za očekivati da će Kam Air dobiti dozvolu za letove vrlo brzo. Američka vojska će napustiti aerodrom u Kabulu nakon 31.8. dočim će ga preuzeti Talibani.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Kam Air

Cathay Pacific u ovom momentu ima 92% kabinaca i 99% pilota cijepljenih. Do 1.10. svi zaposlenici kompanije koji rade na aerodromu i avionima morat će se cijepiti, a do 1.12. morat će se cijepiti i svi ostali zaposlenici.

autor: Maja Mrkus, novinar (Pula), foto: Cathay Pacific

Ryanair nastavlja sukob sa internetskim prodavačima karata. Tako je kompanija izdala upozorenje putnicima da Kiwi.com izdaje nelegalne boarding passove koji nisu važeći na letovima Ryanaira. Ryanair ističe da boarding pass mora biti izdan od kompanije koja na taj način, sukladno EU regulativi 2015/1998, obavlja sve sigurnosne i regulatorne procese samog putovanja.

Stoga Ryanair naglašava da će od danas svi putnici koji će imati Kiwi-ev boarding pass neće biti pušteni na let. Ryanair ističe da Kiwi.com nije autoriziran za prodaju Ryanairovih letova. Ryanair naglašava da je putnicima najbolje kupovati karte i samim time izdavati boarding passove samo i isključivo preko Ryanairove stranice.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Israel Aerospace Industries ima pogone za konverziju aviona u freightere u Meksiku i Tel Avivu. No, sada pokreće i treći pogon u Addis Ababi. U pogonu će prva tri Boeinga 767-300 biti konvertirana iz putničke aviona u freinghtere za Etihopian.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

Nakon što je Latvijska vlada već investirala 250 milijuna EUR u Air Baltic prošle godine, čime je povećala svoj udio u kompaniji sa 80,05% na 96,14%, 17.8. je odlučila pomoći kompaniju sa još 90 milijuna EUR. Kompanija je u 2020. imala gubitak od 264,6 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Baltic

Emirates je potpisao code-share ugovor sa brazilskim Azurom. Po sporazumu kompanije će moći prodavati karte iz bilo kojih Emiratesovim destinacija preko Sao Paula na 8 destinacija u Brazilu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Emirates)

Korean koji će nakon spajanja sa Asianom imati 16 Airbusa A380 je objavio da će ove avione izbaciti iz flote u roku od 5 godina. Ovime se Korean pridružuje nizu kompanija koje izbacuju ove avione iz flota.

Kompanija je objavila da će i Boeinge 747-8I iz flote izbaciti u roku od deset godina.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Korean

Kina je sankcionirala United sa zabranom 4 leta nakon što je na letu za Shanghai bilo 5 putnika zaraženih Covidom-19. No, potom je reciprocitetno SAD sankcionirao 4 kineske kompanije (Air China, China Eastern, China Southern i Xiamen) time da moraju letjeti samo sa 40% kapaciteta idućih 4 tjedna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air China

Spiritova otkazivanja 2826 letova u 11 dana od 30.7. do 9.8. će ozbiljno koštati kompaniju. Kada se zbroje svi troškovi smještaja putnika, prebacivanja na druge prijevoznike, prekovremenih plaćanja posada i drugih radnika, kompenzacija putnicima idr. trošak će se popesti i do milijardu USD. Kompanija je pod promatranjem DOT-a radi ovih otkazivanja.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Spirit

Najveći aerodromi u Bugarskoj i Moldaviji su u 2019. bili:

 1. 7,1 milijun putnika Sofija, Bugarska
 2. 3,0 Kišinev, Moldavija
 3. 2,9 Burgas, Bugarska
 4. 2,1 Varna, Bugarska
 5. 0,1 Plodiv, Bugarska

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sofija

Eurowings Discover je direktna konkurencija Condoru i iskreno Lufthansa je prvenstveno pokrenula ovu kompaniju da našteti zbog Covida-19 slabašnom konkurentu na leisure tržištu.

U tom kontekstu treba gledati i otkazivanje ugovora o konekcijama kojeg je pokrenula Lufthansa, no prolongirala na V. mjesec 2022. nakon reakcija europskih i njemačkih regulatora. No, ovo će se desiti iduće godine, Condor više neće imati feedera, a Lufthansa će do tada osjetno razviti Eurowings Discover. Stoga je ozbiljno pitanje hoće li Condor ovako što preživjeti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings Discover

I Qantas se pridružuje kompanija koje će zahtijevati od svojih zaposlenika da se cijepe. Radnici koji rade sa putnicima (piloti, kabinci i zemaljsko osoblje koje radi sa putnicima) morati će se cijepiti do 15.11, a ostali do 31.3.2022.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qantas

Cubani je suspendiran IATA-in BSP (Billing and Settlement Plan). Kada IATA suspendira BSP to je početak kraja kompanija. Kompanije ne preživljavaju takav potez. Stoga analitičari kalkuliraju da je Cubana u istinskim problemima i da bi mogla bankrotirati.

IATA je u posljednje vrijeme oduzele BSP Adriji, Aigle Azuru, Jet-u, Flybeu, Air Italy, Montenegro Airlinesu, ukupno 15 kompanija koje su sve nakon toga bankrotirale.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cubana

Kabul je ponovo otvoren za limitiran broj vojnih i civilnih operacija. No, kompanije moraju poslati zahtjev 30 minuta prije leta, bez kojeg ne mogu sletjeti. Uz to moguć je samo vizualni pristup aerodromu jer navigacija nije uključena, a nema ni kontrolora letova, pa avioni lete na vlastiti rizik. Na aerodromu nema ni opskrbe gorivom pa avioni moraju doći sa dovoljno goriva za povratak.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ariana Afgan

Nova talijanska kompanija ITA, koja kreće sa letovima 15.10. dobila je AOC i krenula je u prodaju karata za svoje letove. Kompanija u floti ima dva aviona, a predstavila je i livery kompanije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula) foto: ITA

U prvih pola ove godine aerodromi Europe su imali pad prometa od čak 76,9% u usporedbi sa 2019. i 36,2% u usporedbi sa 2020. Situacija je još gora na aerodromima Europske Unije u koje su ubrojani Švicarska i Velika Britanija gdje je pad bio 84,1%. Najgore rezultate su imali aerodromi u Irskoj (-93,5%), Velikoj Britaniji (-92,9%), Finskoj (-92,1%) i Mađarskoj (-91,9%). Najmanji pad su imali aerodromi u Rumunjskoj (-71,7%). Izvan Europske Unije najmanji pad su imali aerodromi u Rusiji (-27,2%), na Kosovu (-32,0%) i Uzbekistanu (-41,8%).

London Heathrow je imao enorman pad od 90,1%, Amsterdam od 83,8%, Paris CDG od 81,8% i Frankfurt od 80,7%. Cargo je pao samo 1,1% u usporedbi sa prvih pola 2019, no porastao je 25% u usporedbi sa prvih pola prošle godine.

Europski aerodromi su u VII. mjesecu imali pad od 51% u usporedbi sa 2019. U Europskoj Uniji pad je 57%, dok je u ostatku Europe pad bio tek 27%. No, u VIII. mjesecu će pad biti samo 38% u usporedbi sa 2019, i to u Europskoj Uniji -43%, a u ostatku Europe -18%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Brussels

Nakon što su Rex i Qantas otpustili velik broj svojih djelatnika sada je i Virgin Australia najavila otpuštanje djelatnika. Kompanija nije rekla koliko će djelatnika otpustiti no izjavila je da će broj radnika varirati od tjedna do tjedna. Pretpostavlja se da će 1000 radnika ostati bez posla, uz 3000 koliko je bez posla ostalo prošle godine. Virgin Australia je u VII. mjesecu ostvarila 25% svojih letova, a samo 7% linija nije imalo utjecaj Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Australia

ANA je nakon 18 mjeseci reaktivirala svoje Airbuse A380 i krenula sa njima letjeti prema Honolulu za koju liniju su avioni i nabavljeni. ANA u floti ima tri A380.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ANA

Air Austral i Corasir pokreću joint venture na liniji između Pariza i Reuniona. Obije kompanije lete na ovoj liniji a nakon toga će se nuditi konekcije preko Pariza na letove Corsaira prema Kanadi, Kubi, Guadelupeu i Martiniku, te Air Australa na letovima prema Channaiu (Indija), pet aerodroma na Madagaskaru, dva na Mauricijusu, te prema Comorosu, Mahe (Sejšeli), Johannesburgu (Južna Afrika), te Bangkoku (Tajland). Jointe venture još trebaju potvrditi francuski regulatori.

Air Austral je 2017. pokrenuo strateško partnerstvo sa Air Madagascarom u kojem je postao 49% vlasnik, no 2020. Madagaskar je ponovo preuzeo potpunu kontrolu nad kompanijom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Austral

Chair je odlučio umjesto na servisu uništenog Airbusa A319 nabaviti veći A320. Istim će kompanija u floti imati dva A319 i jedan A320. Avion će imati 180 sjedala.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Chair

GullivAir je postao konkurencija Bulgaria Airu na domaćoj liniji Sofija-Burgas. Kompanija će letjeti svakodnevno na liniji sa ATR 72-600. Kompanija u floti ima tri A330-200 i tri ATR 72-600, no širokotrupci su im trenutno prizemljeni. ATR-ovi lete leisure linije za Grčku i Tursku.

Kompanija planira letjeti i za Ruse, aerodrom u sjeveru Bugarske čim se isti otvori za komercijalnu djelatnost i trenutno su jedina kompanija koja je pokazala interes za letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: GullivAir

Lufthansa šalje Airbus A340 da evakuira ljude iz Afganistana. No, avion ne leti za Kabul, već za Qatar i za Uzbekistan do kamo putnike prevozi A400 njemačkog ratnog zrakoplovstva.

Istovremeno je američki C-17 napunio čak 640 afganistanaca kako bi ih evakuirao. Putnici su posjedali jedan do drugoga na pod istinski kao sardelice. Avion inače prima tek 134 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Lufthansa

Nakon dugo vremena Embraer je u 2. kvartalu ove godine bio profitabilan i to 43,6 milijuna USD. Prihod kompanija je bio 1,1 milijardu USD. Kompanija je u ovom kvartalu isporučila 14 komercijalnih aviona, o čemu smo već pisali. Backlog kompanija je 306 aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Embraer

American je podigao sa neplaćenog odmora 3000 radnika i ponovo ih zaposlio, a zaposlio je i novih 3500 radnika. Među njima je i 350 pilota. Iduće godine kompanija će zaposliti 1000 pilota. Kompanija se nada da će istim smanjiti probleme koje je imala ovih mjeseci, te da više neće biti otkazivanja letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Kanada je objavila da će svi zaposlenici aviokompanija morati biti cijepljeni protiv Covida-19. Pravilo će se, gotovo sigurno, uvesti 1.9. Air Canada i WestJet su objavili da podržavaju ovu inicijativu. Čak štoviše, Air Canada je objavila da će od X. mjeseca primati samo putnike koji će biti cijepljeni protiv Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Nakon što je Njemačka pomogla Lufthansu radi Covida-19 ušla je u 20% vlasništva kompanije, iako sama kompanija tako što nije htjela i ozbiljno se istom opirala. Berlin je sada izjavio da će u idućih par tjedana smanjiti svoj udio u Lufthansi sa 20 na 15%. Njemačka planira svih 20% prodati najkasnije do 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Lufthansa

Allegiant je imao 16,4% više kapaciteta u VII/2021 nego u VII/2019, a ostvario je i 7,3% više putnika nego u VII. mjesecu 2019. Load faktor kompanije je bio 81,3% što je 6,9 postotnih bodova manje nego u VII. mjesecu 2019. Ovime kompanija spada u istinski rijetke kompanije koje su uspjele postići bolje rezultate nago 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Allegiant

Emirates i južnoafrički regionalni privatni prijevoznik Airlink su potpisali široki code-share u kojem će Ailrlink feedati Emiratesove letove sa 40 linija u Južnoj Africi i okolnim državama.

autor:  Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airlink

Potpuno iznenađujuće i nenadano za sve došla je informacija da Wizz Air 24.10. zatvara bazu u Dortmundu. Do sada je Wizz nudio u zimskom redu letenja 2021/22 čak 41 destinaciju u 23 zemlje.

Isto tako Wizz Air od 3.10. zatvara i bazu u Rigi. Kompanija je imala tri aviona bazirana u Dortmundu i dva u Rigi. Svih pet aviona kompanija će prebaciti na druga tržišta. Ovo je odlična informacija za airBaltic i Ryanair koji imaju baze u Rigi, te za Eurowings u Dortmundu. Ovo je pokazalo da se i airBaltic zna pohrvati sa najvećim igračima i pritom pobijediti. Ipak kompanija će nastaviti operirati na 30 linija iz Dortmunda i 10 iz Rige avionima iz drugih baza.

autori: Alen Foglar, dopisnik (Beč) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.