Novosti iz svijeta

Obzirom na sve žešće sankcije koje Belavia ima iz Europe, SAD-a i niza drugih zemalja, kompanija je počela proučavati ruske avione koje bi mogla naručiti. Kompanija razmatra SSJ-100 i MS-21.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

Zbog otvaranja SAD-a za ulazak cijepljenih putnika iz Europske Unije, Delta je zabilježila ček 450% više putnika na internacionalnim letovima. British je pak zabilježio čak 700% više prodanih karata na letovima za SAD. Aer Lingus je pak rasprodao sve karte za ponedjeljak prema SAD-u.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Wizz Air je objavio profit u 3. kvartalu od 57 milijuna EUR, no u 4. kvartalu će imati gubitak radi agresivne politike osvajanja tržišta. Ipak kompanija planira profitirati na toj agresivnoj politici u 2022. godini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Japan je imao 130,2 milijuna putnika u 2019. Najveći aerodromi su mu:

 1. 87,0 milijuna putnika Tokio Haneda
 2. 43,0 Tokio Narita
 3. 28,1 Osaka Kansai
 4. 24,0 Fukuoka
 5. 22,7 New Chitosa
 6. 21,2 Naha
 7. 16,1 Osaka Itami
 8. 12,3 Nagoya
 9. 5,2 Kagoshima
 10. 3,3 Sendai

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JAL

Etihad će zamijeniti moskovski aerodrom sa Domodedova na Sheremetyevo od 2.12. radi code-share ugovora koji je potpisao sa Aeroflotom. Kompanija sada operira 3 tjedna leta za Moskvu, a od 2.12. će letjeti svakodnevno. Uz to Aeroflot će letjeti tri tjedna leta na liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

Broj aviona u kompanijama Južne Koreje je:

 1. 164 Korean Air
 2. 83 Asiana
 3. 43 Jeju Air
 4. 27 T’way
 5. 26 Air Busan
 6. 23 Jin Air
 7. 5 Air Seoul
 8. 4 Easter Jet
 9. 3 Hi Air
 10. 2 Fly Gangwon

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean Air

Aviokompanija su do sada radi Covida-19 dobile enormnih 195,3 milijarde USD financijske pomoći. Čak 230 kompanija iz 84 zemlje svijeta je dobilo pomoć. U usporedbi sa prihodima prije Covida-19 najveće pomoću u svijetu su dobili: TACV (nevjerojatnih 351%), TAAG Angola (350%), Air Tanzania (285%), SATA Azores (205%) i Singapore (94%). U Europi u usporedbi sa prihodima iz 2019. najviše su dobili:

 1. 205% SATA Azores
 2. 94% Montenegro Airlines
 3. 88% Air Serbia
 4. 59% TAP Portugal
 5. 55% Plus Ultra
 6. 47% Air France
 7. 45% Air Baltic
 8. 42% LOT
 9. 41% Lufthansa
 10. 41% Croatia Airlines

Najveća pomoć je dana u Sjevernoj Americi, čak 93,4 milijarde USD, druga je Europa u kojoj je izdvojeno 50,5 milijardi USD, a treća je Azija-Pacifik gdje je dato 40,2 milijardi USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

 

Ryanair u ovom momentu ima 30 praznih sjedala na svojim avionima. U 2019. kompanija je imala tek 7 slobodnih sjedala po svakom letu. Stoga analitičari jasno navode kako će kompanija i dalje imati ekstremno niske cijene ove zime u cijeloj svojoj mreži linija, a isto će tako biti sve dok kompanija ne dostigne load faktor od 95%, a nakon čega će cijene početi rasti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Lufthansa Grupa je objavila da su profitabilni u trećem kvartalu ove godine i to 17 milijuna EUR. U istom periodu prošle godine imali su gubitak od enormnih 1,3 milijardi EUR. Kompanija ima booking od 80% iz 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto Lufthansa

Etihad i Aeroflot potpisuju code-share sporazum. No, kompanije će istražiti i druge oblike suradnje, poglavito u ff programima, uslugama premium putnicima, te sve ostale oblike suradnje.

Jednako tako su Emirates i TAP Portugal proširili svoj code-share sporazum za dodatnih 23 linije, što znači da sada imaju sporazum na 90 linija. Code-share sporazum su proširili i Alaska i British za 16 dodatnih linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

Najveći Boeing kineski operater XiamenAir (kompanija u vlasništvu China Southerna) koji u floti ima 165 Boeingovih aviona i 17 B737MAX parkiranih u SAD-u, te je do nedavno bio samo Boeing operator, sada je naručio 15 Airbusa A321.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: XiamenAir

Turkish je u VII. mjesecu digao plaće za 18%, da bi sada ponovo digao plaće i to 25% pilotima i 20% kabinskom osoblju. No, plaće još uvijek nisu dostigle razinu iz 2019. obzirom da su tada skinuli plaće pilotima za 50%, a kabincima za 30%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Turkish

Nastavlja se rat Ryanaira i Vlade Portugala koji je Portugal najavio radi tužbe Ryanaira protiv TAP-a kada su rekli da Ryanair više neće imati kooperativnost vlade. Naime, Portugal je zabranio Ryanairu pokretanje tri linije za Maroko (Agadir, Fes i Marrakech). Ryanair optužuje Portugal za diskriminaciju, a Portugal tvrdi da su Ryanairu nedostajali dokumenti za ove linije. Ryanair tvrdi da leti ove letove već tri godine i da mu portugalska birokracija zagorčava život nepotrebnim papirima i formalizmima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

FedEx je potpisao sporazum o otvaranju baze za Bliski Istok, Indijski podkontinent i Afriku koji će otvoriti u Dubaiu, na drugom dubaiskom aerodromu World Centralu. FedEx u ovom momentu ima 44 tjedna leta (6 dnevno), sa MD11 i B777, no ova brojka će se značajno povećati otvaranjem baze.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FedEx

Južnoafrička Republika je odlučila izuzeti LCC Mango iz South African Airways i prodati ga kao zasebnu kompaniju. Ako se kompanija ne uspije prodati biti će likvidirana, a njena sredstva prodana. Kompanija će obnoviti operacija sa tri B737-800 od XII. mjeseca a u godinu dana flotu bi trebala povećati na 8 aviona. 2019. Mango je imao 14 aviona u floti i profit od 63,8 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mango

ČSA je nakon prizemljenja krenula sa obnovim letova. Ove zime ČSA će letjeti svakodnevne letove za Paris CDG i Kijev, 3 puta tjedno letjet će za Moskvu SVO, te 2 puta tjedno za Stockholm i Copenhagen. Što je ostalo od nekada jake europske kompanije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ČSA

Qantas je nakon skoro 20 mjeseci ponovo pokrenuo svoju liniju QF1 tj. letove iz Sydneya do Londona, ovaj puta preko Darwina, a ne Pertha ili Singaporea. Linija se operira sa Boeingom 787-9. Sam let ukupno traje 23 sata. Linija se prvotno planirala operirati tri puta tjedno, no zbog velikog interesa putnika povećana je na pet puta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Ryanair je objavio prvi profit od kada je počeo Covida-19. U tri mjeseca od VII. do IX. mjeseca profit kompanije je bio 225 milijuna EUR. Jasno, radi se o tri najbolja i najprofitabilnija mjeseca godine. Naravno, ovaj profit nije pokrio rashode od prva dva kvartala, a neće niti ove zime kada kompanija radi ogromne popuste da bi avioni bili puni. U X. mjesecu kompanija je imala 11,1 milijun putnika uz load faktor od  84%. Kompanija planira u fiskalnoj godini zabilježiti minus od 100 do 200 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Emirates je odlučio izrezati i reciklirati svoj prvi Airbus A380, star samo 14 godina. Kompanija će reciklirati 190 tona metala. No, dio aviona će se prodati, a prihod će ići u dobrotvorne svrhe. Za sada se zna da će bar iz prve klase ići u prodaju kao cjelina, te da će se dio unutrašnjosti aviona prodavati kao namještaj. I dio kokpita će ići u prodaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Turski Corendon (baze u Almatyu i Izmiru), koji ima kompaniju u Nizozemskoj sa bazama u Amsterdamu i Maastrichtu, te na Malti sa bazama u Munsteru, Nunbergu, Hannoveru, Cologneu, Baselu i Dusseldorfu, sada je odlučio otvoriti i bazu u Danskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Corendon

Berlin Barandenburg je godinu dana od prvih operacija u ozbiljnim problemima. Iako je imao 8 milijuna putnika u prvih godinu dana (prije Covida-19 oba berlinska aerodroma su samo u VII. mjesecu imali 3,4 milijuna putnika), a i smanjio je troškove poslovanja zatvaranjem starog terminala 5, ipak očajno treba novčana sredstava za preživljavanje i kako bi izbjegao insolvenciju. Prije par dana Frankfurt Hahn je proglasio insolvenciju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Berlin Brandenburg Aerodrom

Lezor AerCap je dovršio akviziciju GECAS-a, te je istim stvorena gigantska lezorskia kuća. AerCap u portfoliju ima 1334 aviona koje operira 200 kompanija u 80 država. GECAS u portfoliju ima 1950 aviona, koje operira 270 kompanija u 75 država. Za ovaj deal AerCap je platio 24 milijardi USD. Kompanija će u portfoliju imati više od 3.300 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AerCap

Boeing je isporučio tek 180 B737MAX i isporuke idu sporije nego je kompanija planirala. Iako je prvi plan bio da se svi B737MAX isporuče do kraja 2022, to se više neće desiti. Stoga je Boeing najavio da će se svi preostali primjerci koji čekaju isporuku protegnuti sa isporukama sve do 2024. U ovom momentu kompanija ima neisporučenih još 370 aviona. Boeing planira i povećati proizvodnju novih 737MAX sa 19 na 31 aviona početkom 2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Nakon 18 punih mjeseci u ponedjeljak su prvi putnici smjeli napustiti Australiju i Sydney je imao 16 međunarodnih letova koje su letjetli Qantas, Air New Zealand, Delta, United, Singapore, Air Niugini, JAL, ANA, Aircalin, Vietnam, Fiji, Cathay Pacific i Emirates.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sydney

Nakon četiri dana otkazivanja letova od 29.10. American je ukupno otkazao enormnih 2291 let, te je više stotina letova kasnilo. Idućih dana bi još moglo biti problema u operacijama obzirom na kaskadni efekt otkazivanja. Istim je preko 350.000 putnika pogođeno ovim otkazivanjima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

I Aeroflot je financijski pozitivan u 3. kvartalu ove godine. Kompanija ovo može zahvaliti u prvom redu ogromnom povećanju letova na domaćim linijama. Financijsku pozitivu u 3. kvartalu od 105 milijuna EUR iskazala je i Transavia. Kompanija je dostigla 85% kapaciteta iz 2019. a imala je i load faktor od zavidnih 78%. I Air France-KLM je objavio profit od 132 milijuna EUR u 3. kvatalu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

ITA je rekordno brzo ušla u SkyTeam. Iako se za ulaz u alijansu čeka godinama, SkyTeam je smatrao da je ITA nasljednik Alitalie i da zapravo samo mijenja Alitaliu u alijansi. Stoga je ITA nakon samo petnaestak dana od osnivanja postala punopravan član SkyTeama. Istinski neuobičajen potez alijanse.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Ministarstvo infrastrukture je zabranilo Ryanairu letove iz Lisabona na tri lokacije u Maroku ovog vikenda. Ryanair je naglasio da se ovime krši Open Skies i da je zabrana bila potpuno nepotrebna, a da je isto imalo koban utjecaj na 3000 putnika.

Ovdje treba otvoreno pitati jel to početak sukoba Ryanaira i Portugala kojeg je Portugal najavio radi sudskih postupaka Ryanaira protiv TAP-a i Portugala radi financijske pomoći. Portugal je tada rekao da Ryanair više ne može očekivati pomoć i kooperativnost vlasti u Portugalu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

American je u petak imao otkazanih 342 leta i 837 kašnjenja. U subotu su imali 543 otkaza i 414 kašnjenja. U nedjelju otkazanih je bilo 592 leta i 45 kašnjenja. To znači da je American u posljednjih tri dana imao čak 1477 otkazanih letova i 1296 kašnjenja. Problemi će se kaskadno nastaviti i u ponedjeljak. American za isto okrivljuje nevrijeme, ali i probleme sa radnicima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American

Aerodromi sa najviše ponuđenih sjedala u X. mjesecu su bili:

 1. 4,6 milijuna Atlanta
 2. 3,7 Chicago O’Hare
 3. 3,7 Dallas
 4. 3,5 Guangzhou
 5. 3,4 Denver
 6. 3,2 Los Angeles
 7. 2,9 Peking Capital
 8. 2,9 Istanbul
 9. 2,9 Szenzhen
 10. 2,8 Delhi

 

Aerodromi sa najviše međunarodnih sjedala su:

 1. 2,7 milijuna Dubai
 2. 2,5 Amsterdam
 3. 2,2 Frankfurt
 4. 2,2 London Heathrow
 5. 2,1 Istanbul
 6. 1,9 Paris CDG
 7. 1,6 Doha
 8. 1,3 Madrid
 9. 1,2 Antalya
 10. 1,1 Beč

 

Zapadna Europa je u X. mjesecu imala 73,0 milijuna sjedala, a Istočna i Središnja 16,2 milijuna. Ukupno planeta je imala ponuđenih 353,9 milijuna sjedala. U Europi najviše sjedala bilo je između Španjolske i Velike Britanije (3,2 milijuna), Njemačke i Španjolske (2,4), Njemačke i Turske (1,9), Rusije i Turske (1,6) i Njemačke i Grčke (1,3).

Najviše sjedala na međunarodnim linijama u X. mjesecu bilo je na linijama:

 1. 270.402 Moskva SVO-Antalya
 2. 240.939 Dubai-Riyadh
 3. 217.668 Dubai-London LHR
 4. 206.854 Moskva DME-Simpferopol
 5. 204.538 Cairo-Jeddah
 6. 165.223 London LHR-New York JFK
 7. 163.296 Orlando-San Juan
 8. 152.393 Moskva VKO-Antalya
 9. 145.542 Dubai-Bahrain
 10. 138.898 Dubai-Jeddah

 

Najviše sjedala u Europi imale su međunarodne linije:

 1. 270.402 Moskva SVO-Antalya
 2. 206.853 Moskva DME-Simferopol
 3. 152.393 Moskva VKO-Antalya
 4. 136.503 Moskva SVO-Simferopol
 5. 131.284 Dusseldorf-Palma de Mallorca
 6. 128.874 Copenhagen-Stockholm
 7. 121.205 Frankfurt-Palma de Mallorca
 8. 117.383 Copenhagen-Oslo
 9. 114.960 Paris Orly-Madrid
 10. 113.686 Madrid-Lisabon

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Atlanta

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.