Novosti iz svijeta

Lufthansa Grupa je naručila 15 Airbusa A350 (5 A350-900 i 10 A350-1000) i 7 Boeinga 787-9. Narudžba je vrijedna 7,5 milijardi USD. Ovime je kompanija povećala broj naručenih wide-bodey na čak 108. Dobar dio ovih aviona će završiti u Lufthansi, no neki i u drugim kompanijama grupacije. Avioni će zamijeniti neke od starijih aviona poglavito 747-400, A340-300, A340-600, A330-200, B767-300, B777-200 i A380.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Kao što smo već prije najavljivali Virgin Atlantic je jučer (2.3.) ušao u SkyTeam. Ovo je i logično obzirom da je 49% vlasnik kompanije Delta, a kompanija vrlo blisko surađuje i sa Air France-KLM. Istinski je čudno da Virgin Atlantic već odavno  nije ušao u SkyTeam.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

Aerolineas Argentinas će svoje stare Embaera E190 mijenjati sa E-195-E2. Kompanija u floti ima 26 ovih aviona. Flota E190 im je stara u prosjeku samo 11,6 godina, a pojedini avioni su stari 6,7 do 12,6 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerolineas Argentinas

Svi znamo da je SpiceJet u teškim problemima. Stoga ne treba čuditi da je lezor Carlyle Aviation Partners pretvorio svoje dugove u 5% vlasništva kompanije. Carlyle ima 7 B737-800 i 3 B737-900 u SpiceJetu. SpiceJet je dugovao Carlyle-u oko 100 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Emirates želi napraviti code-share suradnju sa Air Indiom. Ne čudi obzirom koliko se Air India promijenila nabolje. Emirates je pokušao napraviti takav sporazum sa SpiceJetom, no zbog Covida, ali i stanja kompanije isto nikada nije zaživjelo. Emirates jako treba feedera u Indiji.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Emirates

Norse Atlantic u ovom momentu leti iz London Gatwicka za New York JFK, a najavili smo da će od 25.5. letjeti za Orlando i od 26.5. za Fort Laudardale. No, sada kreće od 1.6. za Washington Dules (6 puta tjedno), 30.6. za Los Angeles (svakodnevno), 1.7. za San Francisko (3 puta tjedno) i 2.9. za Boston (5 put tjedno). Nove linije će se letjeti sa Boeingom 787-9. Kompanija leti i za Oslo. Time je Gatwick postao broj 1 zračna luka po broju letova Norse Atlantica.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Lufthansa će promijeniti 27.000 stolica do 2025. i za to potrošiti 2,5 milijardi EUR. Kompanija će uvesti na sve A350 prvu klasu koja će imati superluksuzna apartmane koji se zatvaraju u kabinu, te će imati po dvije fotelje u kojima će moći putovati po dva putnika. Nakon A350, prvu klasu će dobiti i 787, te 777, a kasnije i 747.

U business klasi putnici će također imati opciju zatvaranja kabina, no iste će biti bitno manje i manje udobne nego prva klasa. Srednje stolice će moći napraviti jednu kabinu od dva sjedala ili ih odvojiti pokretnim zidom. Nova i udobnija će biti i premium ekonomska klasa, a zamijeniti će se i stolice u ekonomskoj klasi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Pilot easyJeta je baš ispao faca. Ogroman respect! Naime na letu Reykjavik-Manchester (EZY1806) ukazala se Aurora Borealis (polarna svjetlost), pa je pilot prigušio svjetla u avionu i napravio zaokret od punog kruga (360 stupnjeva), kako bi svi putnici mogli vidjeti ovaj prirodan fenomen. Putnici su sa ogromnom zahvalnošću pohvalili pilota.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto easyJet

Australijska regionalna kompanija Alliance Airlines nabavlja 30 Embraera E190 preko lezora AerCapa. Avione je prije koristila jedna američka kompanija. Kako jedino JetBlue ima dovoljno tih aviona (ima ih 60), vrlo vjerojatno su to njihovi avioni. U Alliance će početi dolaziti od IX. mjeseca. Kada dođu svi ovi avioni u flotu 2025. godine, Alliance će imati 63 E190.

autoica: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto. Alliance Airlines

Air India će u 2023. zaposliti čak 900 pilota i 4200 kabinaca kako po podržala ekspanziju koju planira. U godinu dana do II. mjeseca ove godine kompanija je već zaposlila 1900 novih kabinaca. Za 470 naručenih aviona kompanija će morati zaposliti sveukupno 6500 novih pilota.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Da im se ne desi kao u Ukrajini gdje su im ostala prizemljena četiri aviona (jednog su nakon par mjeseci uspjeli evekuirati), Wizz Air će perkinuti sve letove za Kišinev u Moldaviji od 14.3. Kompanija je to učinila u strahu od eskalacije sukoba Rusije i Moldavije. Naime dio Moldavije je Transnistria, separatistički proruski dio. Wizz Air operira 12 linija iz Kišineva sa 33 tjedna leta. Kompanija je ovog ljeta planirala povećati broj letova na 37 i to na 13 linija. Wizz Air će istim povećati broj letova za Iasi, grad u Rumunjskoj uz Moldavsku granicu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Viva Colombia je suspendirala sve letove 27.2. Viva krivi kolumbijsku agenciju za civilnu avijaciju (Aerocivil) i prespor proces pregovora sa Aviancom. Interes za kompaniju su pokazali Avianca, LATAM i JetSmart, no sada je šansa za preuzimanje bitno manja.

Prije par dana kada su lezori počeli plijeniti avione napisao sam da je to siguran pokazatelj da kompanija više nema budućnosti i da mora ubrzati proces preuzimanja od drugih kompanija jer će u protivnom bankrotirati. Nažalost u tome nije uspjela.

Suspenzija nije imala utjecaja samo na Viva Colombiu, nego je operacije prekinula i Viva Air Peru. Kompanija je u floti imala 5 Airbusa A320 i 10 A320neo. Kompanija je u floti najviše imala 24 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Viva Colombia

LCC ne zarađuju na avionskim kartama nego na alternativnim prihodima (ancillary revenue). U 2019. kompanija su imale ove prihode na razni 110 milijardi USD, dok su ovi prihodi 2022. bili 102,8 milijardi USD. Ogroman dio te brojke napravili su LCC. USB3 (American, Delta i United) su imale ovaj prihod od 5,5 milijardi USD u 2021, no samo Ryanair je imao prihod od 2,3 milijardi USD (2,2 milijardi EUR). Ryanair čak 45% svojih prihoda dobiva po ovoj osnovi, dok Wizz Air po ovoj osnovi dobiva 56%.

Stoga LCC drže cijene karata vrlo nisko sve do prodaje većine aviona kada cijena karte ekstremno raste. No, ako je popunjenost aviona niska LCC će prodati avion i po cijeni karte od 19, 9 ili čak 5 EUR, jer njemu je bitno imati popunjenost od preko 90%, kod nekih kao kod Ryanaira i 95% kako bi mogli prodati što više mjesta u avionu, te putnicima prodati što više toga i povisiti ancillary revenue.

LCC pritom smanjuju troškove na samo jednom tipu aviona, na dodatnoj dnevnoj rotaciji koju uspijevaju napraviti jer nemaju konektiranih letova, na letenju bez carga radi čega imaju boravak u zračnoj luci samo 25 minuta, na sardina konfiguraciji kabine (dodatna sjedala na istom avionu), ekstremno visokom load faktoru koji se ostvaruje bez obzira na cijenu karte pa bila ona samo 5 EUR, na letenju za tercijarne aerodrome udaljene i preko 100 km od gradova, na tome da nisu članovi međunarodnih asocijacija i time ne plaćaju članarine, na uštedama u plaćama radnika tako da ih drže zaposlenima u radničkim oazama dok kapetani imaju vlastita poduzeća na egzotičnim otocima, na nabavi ogromne količine (i preko 200) aviona odjednom uz ogromne popuste…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Air Senegal će zamijeniti cijelu flotu Airbusa A220 radi problema koje imaju sa motorima ovih aviona. Flota će se zamijeniti za Embraerima E195-E2. Air Senegal je u floti trebao imati 8 A220 i nema ni jedan Embraer.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Senegal

Nakon dvije godine gubitka, Aer Lingus je objavio profit od 45 milijuna EUR u 2022. 2019. kompanija je imala 276 milijuna EUR profita. U 2021. kompanija je imala gubitak od 347 milijuna EUR. Promet u 2022. je bio 1,77 milijardi EUR. U ljeto 2022. kompanija je operirala 70 linija.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto Aer Lingus

Amsterdam će smanjiti broj business aviona sa 22.372 na samo 11.500. Greenpeace tvrdi da privatni buiness avioni naprave 5 do 7 puta više štete od komercijalnih aviona na redovnim linijama. Schiphol je suvlasnik Lelystada, poslovnog aerodroma u okolici Amsterdama gdje motivira slijetanje poslovne avijacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amsterdam aerodrom

Kansas City otvara 1,5 milijardi USD vrijedan novi terminal. Terminal će imati 40 gateova. Tijekom noći sa 27. na 28.2. preselit će se sva oprema sa starih terminala na novi terminal. Od 28.2. sve operacije će se na Kansasu operirati sa jednog (novog) terminala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Kansas City Airport

Aeroflot ima prizemljeno 37 od 173 aviona, što je 21,4% flote. Ogromna brojka, više od 1/5. Kompanija je avione prizemljila radi manjka rezervnih dijelova, ali i radi kanibaliziranja nekih od aviona kako bi ostali mogli letjeti. Uz to kompanija ima 7 aviona manje nego je imala prije Rusko-ukrajinskog rata, prvenstveno zato što je svoje SSJ-100 prebacila Rossiyi, dok je zadržala tek dva ova aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Zbog zapadnih sankcija SSJ-100 će prekinuti sa korištenjem Michelinovih guma do kraja ove godine. Kompanija se sada obratila najvećem ruskom proizvođaču guma YaShz Avia koji bi trebao proizvesti alternativna gume za avion. Prve isporuke ovih gumba su trebale biti u III. mjesecu ove godine. No YaShz nije mogao ispoštovati rokove, pa je prva isporuka prolongirana za devet mjeseci.

SSJ-100 planira proizvesti model SSJ-100NEW koji će imati ruske motore, kočnice, gume i sve ostale dijelove, tj. neće imati zapadne dijelove. Ovaj model planira se isporučivati od 2024. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SSJ-100

Kako je Wizz Air uspio dospjeti na posljednje mjesto po usluzi, kašnjenjima i otkazivanjima. Ryanair je svakako bio dno, najgora kompanija, nešto na što su ljudi bacali drvlje i kamenja. No, sada je to Wizz Air, a Ryanair izgleda kao super kompanija pored njih. Wizz Air ima opaka kašnjenja, otkazuje jako mnogo, nemalo puta ljudima otkazuju na samom gateu, zatvorio je 1/4 svojih baza, ne vračaju ljudima novac, kada otkažu let vrate samo novac za kartu, a ljudi tada moraju plaćati i preko 1000 EUR da bi se vratili kući, ne isplaćuju kompenzacije, odnos prema putnicima im je katastrofalan. Prestrašno. Kako netko tako lako uništi image kompanije?

Wizz Air je u Covidu-19 krenuo u blesavo ludu i puno preveliku ekspanziju, pokrenutu godinu dana prerano, koja mu je pojela ogroman novac, 4,5 milijardi EUR. Uz to kompanija je u Covidu-19 otpustila velik broj radnika, za razliku od Ryanaira koji nije otpustio nikog. Stoga nije nelogično da kompanija ima ove probleme. Nažalost.ž

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

London Heathrow je u 2021. imao gubitak od 1,27 milijardi GBP, a u 2022. taj gubitak je pao na pola, tj. na 684 milijuna GBP. Prihod aerodroma je bio 2,93 milijarde GBP. Aerodrom je opslužio 61,6 milijuna putnika, 76% brojke iz 2019.

Odakle gubitak? Aerodrom je od V. mjeseca rezao broj frekvencija i linija radi manjka zaposlenih, a rezanja su bila enormna u VI, VII, VIII i IX. mjesecu. Tek od XI. mjeseca situacija se stabilizirala i prekinula su rezanja. Stoga ne treba čuditi dodatan trošak po aerodrom i u konačnici veliki gubitak.

Autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Boeing nije isporučivao B787 godinu i devet mjeseci. No, sada je ponovo stopirao isporuke. Kompanija ne isporučuje Dreamlinere radi „analysis error“ i to od 26.1, dakle već mjesec dana. Isporuka neće biti sve dok Boeing ne uvjeri FAA da je grešku ispravio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

IndiGo i GoFirst imaju prizemljenih čak 50 Airbusa A320obitelji radi problema sa nabavkom motora i rezervnih dijelova za motore Pratt & Whitney. Ovaj problem je postao krucijalan na planetu kako za proizvođače, tako i za kompanije koje prizemljuju avione.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

IAG je objavio ogroman profit za 2022. Kompanija je imala operacijski profit od 1,22 milijarde EUR, te neto profit od 431 milijun EUR. U 2021. kompanija je iskazala gubitak od 6,93 milijardi EUR. Za 2023. kompanija predviđa profit od 1,8 do 2,3 milijarde EUR. 2019. kompanija je imala 3,3 milijarde EUR profita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Još jedan štrajk u Njemačkoj. Štrajk će biti od nedjelje navečer do utorka ujutro u aerodromima Dusseldorf i Cologne. Na Dusseldorfu će biti otkazano 56 letova i 16 na Cologneu. Na sreću u regiji nema otkazanih letova za ova dva aerodroma, osim iz Tuzle za Cologne.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Dusseldorf aerodrom

Na 1586 letova Turkish je u potresom pogođena područja dovezao 285.345 spasilačkih radnika i volontera, a na 1564 letova Turkish je evakuirao 281.062 ljudi. Kompanija je također ostvarila 192 cargo leta sa 11.000 tona opreme i pomoći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

JetBlue treba platiti 3,8 milijardi za spajanje sa Spiritom. No, DoJ (Department of Justice) raspravlja hoće li dozvoliti spajanje. Ukoliko DoJ to ne dozvoli JetBlue je najavio pokretanje sudskog spora protiv DoJ-a. JetBlue s pravom ističe kako su se spojili Delta i Northwest, United i Continental, US Airways i American, te Alaska i Virgin America, te nije jasno zašto bitno manji deal sa bitno manje linija i aviona može imati drugačija pravila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

United i Air Canada će zajedno nuditi 260 dnevnih prekograničnih letova. Ovo je 20% više letova nego prošle godine. Kompanije najviše letova nude na liniji Toronto-Newark (16 dnevno), Toronto-Chicago ORD (13) i Vancouver-San Francisco (11 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Iberia je u ime IAG-a dogovorila platiti 400 milijuna EUR za preostalih 80% Air Europa-e. Istime se zatvorio posao za Air Europau od 500 milijuna EUR za 100% dionica kompanije, obzirom da je IAG već platio 100 milijuna za 20% kompanije. Prva ponuda 2019. je bila na milijardu EUR, no nakon Covida-19 ponuda je pala za 50%. Air Europa i Iberia su se natezali oko cijene skoro godinu dana. Deal će se zatvoriti u idućih 18 mjeseci. IAG će prvo platiti 200 milijuna EUR (100 milijuna u gotovini i isto toliko u dionicama), potom po 100 milijuna nakon godinu i nakon dvije godine od potpisa ugovora.

IAG-u je i te kako bitno spojiti Iberiu i Air Europau kako bi povećao prisustvo u Latinskoj Americi, o čemu smo pisali prije par dana. IAG (Iberia, British, Aer Lingus i Vueling) imamu 48,35% udjela u Madridu, a Air Europa ima 18,88%. Ryanair ima 10,53% udjela u Madridu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Europa

 

Ovu priču mi je ispričala rođakinja koja je bila perserica na privatnom avionu u SAD-u. Njen gazda je nazvao pilote i rekao da hitno mora u London jer njegova kćer, koja je tamo studirala, ne može provesti Novu Godinu bez Suzy, da je neutješna. Piloti su namrgođeno i mrko došli na aerodrom mrmljajući kako razmaženo derište ne može par dana bez prijateljice i kao oni sad moraju voziti neko derište u Veliku Britaniju, izgubiti dva dana, da bi klinke mogle zajedno tulumariti za Novu Godinu.

No, šok po dolasku na aerodrom je bio još veći. Naime, Suzy nije bila prijateljica nego mačka koju su trebali prevesti u London. Toliki novac za let i gubitak vremena pilota. Majko mila. Razmaženo derište? Ma neeeee!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Learjet

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.
 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • London Stansted od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Copenhagen, SAS od 21.6.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Stockholm, SAS od 27.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida: