Novosti iz svijeta

Airbus A319 Air Moldove je zaplijenjen u Dublinu radi dugova kompanije prema kompaniji Just As Air. Kompanija u floti ima 2 A319, 2 A320 i 1 A321, te 3 Embraera E190. Kompanija je već duže vremena u financijskim problemima, a država ju je odlučila renacionalizirati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Moldova

Posada US-Bangla Airlinesa koji je letio od Dubaia za Dhaku je uhapšena radi švercanja 60 poluga zlata teških 7 kilograma i vrijednih 575.000 USD. Poluge su se nalazile u kolicima sa hranom. I osam djelatnika catering kompanije je uhapšeno jer su sudjelovali u švercu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: US-Bangla Airlines

Virgin Atlantic za cargo letove u Kinu koristi posadu od 7 pilota i 4 kabinaca. Prvo tri pilota leta do Kine, dok dva člana kabinske posade paze na kabinu, te poslužuju posadu koja se odmara. Ostatak posade se odmara u kabini prve klase. Sav cargo se mora utovariti u 2 sada da posada ne prekrši pravilo od 20 sati rada. Potom se posada zamijene, ona koja je letjela za Kinu se odmara, a druga posada preuzima let u povratku. Sveukupno rotacija traje 28 sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

EasyJet koji već ima 43,3% slotova na London Gatwicku ušao je u posjed dodatnih 122 slota za iduće ljeto. Ovi slotovi su bivši slotovi Norwegiana, od kojih je 35 slotova bilo easyJetovih ali ih je kompanija ustupila u leasing Norwegianu, a sad su joj vraćeni, dok je 87 slotova novih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (easyJet)

Air France je produžio do 30.9.2021. opciju mijenjanja datuma putovanja bez naplate. Ako se let mijenja unutar 30 dana od otkazivanja Air France garantira cijenu koju ste imali na karti, a ako je izvan tog perioda postoji mogućnost doplate za razliku u cijeni. Putnici mogu i promijeniti destinaciju na bilo kojem letu Air Francea, KLM-a i Delte, uz plaćanje razlike u cijeni, ali bez plaćanja ikakvih kazni za promjenu destinacije.

I nakon 1.10. su moguća rebukiranja bez naplate kazni, ali uz eventualnu promjenu cijene. Putnici mogu tražiti i povratak uplaćenih sredstava za kartu preko Air France službe za korisnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Air France)

Etihad je prva kompanija na svijetu koja je pocijepila 100% svojih posada (pilota i kabinskog osoblja). Etihad je 75% svojih djelatnik cijepio sa bar jednom dozom cjepiva. Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata se nada da će pocijepiti pola svoje populacije do kraja III. mjeseca ove godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Etihad

Američka regionalna kompanija Mesa je objavila profit u zadnjem kvartalu 2020. i to od 14,1 milijun USD. Čak štoviše ovaj profit je veći nego 2019. kada je bio 10,8 milijuna USD. Mesa leti 80 Embraera E175 za United, 54 CRJ900 za American i 2 Boeinga 737-400F za DHL.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Mesa

SAS će ovog ljeta operirati čak 180 destinacija. Niz destinacija obnovljen je nakon Covida-19, a neke linije su i novouvedene. 25 linija SAS ima prema jadranskim aerodromima. SAS leti 6 linija prema Puli, 1 prema Zadru, 12 prema Splitu, 4 prema Dubrovniku, te 2 prema Tivtu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Nakon što je ukinula letove prema Meksiku i Karibima, Air Canada je sada objavila da do kraja IV. mjeseca ukida letove za 17 destinacija u SAD, Europi, Aziji i Latinskoj Americi. U Europi kompanija neće letjeti za Dublin iz Toronta, te za London Heathrow iz Vancouvera. Kompanija leti za Frankfurt, Paris i London jednom dnevno iz Toronta i par tjednih letova iz Montreala, dok su ostale linije ili ukinute ili je broj tjednih polazaka osjetno smanjen.

I u domaćem prometu je broj letova smanjen, pa je najfrekventnija linija Toronto-Montreal smanjena sa 22 na samo 5 letova dnevno.

autor: Zoran Cvetković i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Tampa aerodrom je za vrijeme Super Bowla, do 4. do 8.2. imala 870 operacija, pri čemu je 181 business avion bio parkiran na aerodromu. Ovo je povećanje od 250% spram normalnog dana. Broj putnika tijekom Super Bowla se povećao za 20% usprkos činjenici da je broj gledatelja radi epidemioloških mjera bio bitno manji od kapaciteta stadiona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tampa aerodrom

Indijski LCC IndiGo je nakon godine dane stanke ponovo pokrenuo program pilotskih kadeta, tj. školovanja mladih pilota. Projekt je obuhvatio 15 mladih pilota koji će se školovati dvije do dvije i pol godine nakon čega će ih kompanija zaposliti. Školovanje košta 117.000 USD. Ovo je prvi znak oporavka tržišta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IndiGo

Tel Aviv će ove godine imati daleko najviše letova prema Sjevernoj Americi. Čak 12 linija i 2,6 milijuna sjedala. Ovo je povećanje od 9% u usporedbi sa do sada rekordnom 2019. Skoro pola od tih sjedala (1,2 milijuna) ima El Al. Air Canada leti 2 linije, American će ove godine operirati 3 linije, Delta operira 1, a United 4 linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Bulgaria Air pokreće velik broj novih linija. Kompanija obnavlja linije iz Sofije za St.Petersburg i Valenciju, te otvara letove za Budimpeštu, Kijev, Solun, Kretu, Rodos, Krf, te Dubai. Kompanija na ovaj način koristi prekid operacija drugih prijevoznika u koronakrizi u nadi da će se profilirati na tržištu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Bulgaria Air

Airbus je objavio da planira sa BelugaXL transporterima letjeti za SAD, te isporučivati dijelove u svoju tvornicu u Alabami. Zbog toga će Airbus povećati ETOPS za BelugeXL. Airbus u floti ima tri BelugeXL, te će proizvesti još tri. BelugaXL ima 30% veći payload od stare Beluge A300-600ST. Airbus je objavio i da ne planira prizemljiti stare Beluge A300-600ST u doglednoj budućnost već da treba kapacitete svih Beluga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Rumunjski aerodrom Sibiu, će subvencionirati kompanije sa 800.000 EUR u nadi da vrati broj putnika na nivo iz 2019. Aerodrom je 2019. imao 743.842 putnika (+5,9% spram 2018). Na aerodrom leti 6 kompanija, a najviše linija ima Wizz Air (7). Od legacy carrier lete Lufthansa i Austrian.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sibiu aerodrom

Flaydealov avion Airbus A320 je pogođen projektilom u Saudijskoj Arabiji, nakon čega ga je zahvatila vatra. Tijekom pogotka avion je bio na zemlji dok je bio na stajanci Abha aerodroma, a nakon leta Damman-Abha. Odgovorni za napad su Houthi pobunjenici iz Jemena.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Flydeal

I 35. kompanija je bankrotirala. Air Namibia ja 11.2. prekinula sve operacije i ušla u likvidaciju. 636 djelatnika je ostalo bez posla. Nakon što je vlada odbila pomoći kompaniji sa 11,9 milijuna USD da preživi ostalo je samo rješenje likvidacije. Kompanija je u floti imala tri Airbusa A319, dva A330-200, jedan Boeing 737-500 i četiri Embraera 135ER. Kompanija je letjela prema 18 destinacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Namibia

Aeroflot je u 2020. ostvario 1,3 milijarde USD gubitka zbog Covida-19. U 2019. kompanija je imala 58,8 miljuna EUR profita (povećanje od 89,1% spram 2018.) i 6,1 milijardu EUR prometa (povećanje od 9,3% spram 2018.).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Na Irskom visokom sudu, koji trenutno štiti Norwegian u predstečajnoj zaštiti lezori su objavili da nisu zadovoljni sa idejom da kompanija vrati čak 72 od 140 aviona lezorima. Lezori nisu zadovoljni uvjetima povratka, a posebno stanjem aviona koji se ne vračaju u stanju kakvim bi trebali biti po povratku. U isto vrijeme 1.100 otpuštenih zaposlenika Norwegiana u Velikoj Britaniji je obaviješteno da im neće biti isplaćene plaće koje im kompanija duguje, te da neće ostvariti pravo na godišnji odmor, kao i na otpremnine. I dok je Norwegianova poslovnica u Velikoj Britaniji likvidirana, ona u Irskoj je u predstečajnoj zaštiti, ona u Norweškoj je nastavila raditi.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula) foto: Norwegian

Floti Luftahanse pripadaju 17 A350-900 registracijskog niza D-AIXA do D-AIXQ. Zrakoplovi od registracijskog broja D-AIXI već nose nove boje Lufthanse dok prvih 8 lete još u “starim” bojama. Od tri najstarija A350, D-AIXA je trenutačno na lakiranju kod Airbusa u Toulouseu dok ce AIXB i AIXC slijediti.  Kako je izjavila glasnogovornica Lufthanse, lakiranje ide “pod garanciju iz tehničkih razloga”. Ni Lufthansa ni Airbus nisu i ne žele dati daljnja objašnjena o uzroku.

Već na jednom A350-900 od Qatar Airwaysa (radilo se o mašini pod registracijom A7-ALL, koja je otprilike jednako stara kao i ova tri Lufthansina aviona)  koji je trebao dobiti specijalno lakiranje za WM 2022. godine, pojavio se problem. Prilikom priprema za lakiranje primijetilo se da je originalna boja na nekim mjestima oštećena pa je Airbus prebačen iz Irske za Toulouse gdje je pregledan. Utvrđeno je da je problem “kozmetičke” prirode i da nema strukturalnih oštećenja. Mašina je prelakirana na trošak Airbusa.  Airbus je izjavio da se kod ova tri Lufthansina aviona ne radi o istom problemu kao kod Qatarovog Airbusa.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Lufthansa

Stobart Grupa se preimenovala u Esken Limited. Kompanija u grupaciji između ostalog ima Stobart Air koji je izgubio ugovor za regionalne linije Aer Lingusa od kraja 2022, te London Southend aerodrom. Aer Lingus je odabrao Emerald Airlines za regionalne linije od 2023.

Kompanija se prodaje do kraja mjeseca, a najava je da će se prodati Falko Regional Aircraftu. Falko je vlasnik ACMI kompanije CityJet koja je izgubila sve ugovore za regionalne letove niza kompanija zbog Covida-19. CityJet je već ugovorio spajanje sa španjolskim Air Nostrumom, no ovaj ugovor se nije realizirao radi Covida-19. Prodaja Falku je stavljena u pitanje nakon što Stobart nije produžio ugovor sa Aer Lingusom, pa ostaje za vidjeti hoće li se isto realizirati ili ne.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Stobart

Qatar će uštedjeti oko 1,2 milijarde USD ukidanjem blokade susjednih zemalja. Qatar sada ima prelet preko Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Jordana, Egipta i Bahraina, što je bitno smanjilo dužinu putovanja i uštedjelo kompaniji gorivo. Qatar je tijekom troipolgodišnje blokade jedini koridor za putovanja imao preko Irana, što je sve linije posebno za Europu i Afriku, no i za Aziju i Australiju produžavalo. Qatar se i vratio na linije za Saudijsku Arabiju, Egipat, Jordan i Ujedinjene Arapske Emirate.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Iako je Airbus u XII. mjesecu isporučio fascinantnih 89 novih aviona, u I. mjesecu je brojka vrlo skromna, samo 21 avion. Ovako ogromna razlika u isporuci istinski nije jasna. Jedan od razloga je da aviokompanije forsiraju isporuke do kraja godine kako bi ih mogli staviti u godišnje brojke. Tako je JetBlue prvi A220 zaprimo 31.12.

U I. mjesecu Airbus je isporučio 1 A220-100, 2 A220-300, 1 A319neo (ACJ), 10 A320neo, 4 A321ceo, 1 A321neo, 1 A330-800 i 1 A350-900. Najviše aviona isporučeno je Delti (6), Air Chini (4) i SAS-u (2), dok je svim ostalim prijevoznicima isporučen po jedan avion.

U I. mjesecu Airbus nije imao ni jednu narudžbu, no nije imao ni jedno otkazivanje aviona, što je dobra vijest. Airbusov backlog je sada 7163 aviona. Kompanija je krenula sklapati svoj prvi A321XLR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Lufthansa Grupa je izdala obveznice u visini 1,6 milijardi EUR. Jedna tranša obveznica od 750 milijuna je do 2025, a druga od 850 miljuna do 2028. Ovo se desilo u svjetlu u kojem je Lufthansa objavila da neće trebati sav iznos novaca od 9 milijardi EUR pozajmice od Njemačke radi Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Velika Britanija će od 15.2. uvesti karantenu za putnike sa crvene liste, koji do sada nisu smjeli ulaziti u zemlju. Karantena znači 10 dana u hotelu o trošku putnika. Hoteli koji će se koristiti za karantenu su na London Heathrowu, London Gatwicku, London Cityu, Manchesteru, Birminghamu, Bristolu, Edinburghu, Glasgowu i Aberdeenu. Hotel će putnicima osigurati tri obroka dnevno, te fizičku aktivnost pod pratnjom osiguranja. Trošak desetodnevnog boravka će biti od 1000 do 1375 USD po putniku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

IATA je objavila da je prošla godina bila najgora u povijesti civilnog zrakoplovstva. RPK (putnik-kilometar) je pao 65,9% u odnosu na 2019. ASK (sjedišta-kilometar) je pao 68,1%. Potražnja u 2020. je pala za 75,6%. Load faktor je pao za 19,1 postotni bod na samo 62,8%. IATA naglašava da je ljetni oporavak ponovo naglo pao tijekom jeseni, a krajnje drastično tijekom zime.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Brussels

TAP Portugal je sa svojim sindikatima postigao „Sporazum u nuždi“. Naime, TAP je ove zime dodatno morao rezati kapacitete i frekvencije, te se sveo na tek nekoliko letova. Kompanija je u vrlo lošem financijskom stanju, obzirom da je 2019. imala negativne rezultate, a Covid-19 ju je ekstremno pogodio. Sporazumom se djelatnicima smanjuje nekoliko desetaka prava i privilegija. Između ostalog plaće će im se smanjiti za 25%, 500 pilota, 750 kabinaca, 450 djelatnika tehnike, te 250 ostalih djelatnika će dobiti otkaz. Kompanija je odlučila smanjiti flotu sa 108 na samo 88 aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAP Portugal

Opće je poznato da Ryanair ima ogromnu flotu od 425 isključivo Boeinga 737-800. No, manje je poznato da kompanija ima jedan manji Boeing 737-700 sa samo 60 sjedala (2+2) koji služi za školovanje posada, business letove i uskakanja u slučaju ispada aviona iz operacija.

Još je manje poznato da Ryanair ima manju flotu od tri Learjeta 45 koji kompaniji služe za poslovne letove managementa, ali daleko više za prijevoz dijelova za avione koji su u kvaru i rezervnih posada u slučaju poremećaja u operacijama. Avioni su smješteni u Dublinu, London Stanstedu i Bergamu. Avioni su na dispoziciji za prijevoz rezervnih dijelova i posada 24 sata na dan 365 dana u godini. Avioni služe i za školovanja posada.

Autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

U posljednjem kvartalu 2020. promet Wizz Aira je pao za 77,3%, Ryanaira za 77,4%, te easyJeta za 87,1%. Wizz Air je smanjio kapacitete za 66,7%, Ryanair za 69%, te easyJet za 82,1%. Ryanairov load faktor je bio 70% (pad od 26 postotnih bodova), easyJetov 65,7% (pad 25,6 postotnih bodova), te Wizz Airov 63,1% (pad 29,4 postotnih bodova). Prihodi Wizz Aira su pali za 76,5%, Ryanaira za 82,1%, te easyJeta za 88,4%. I dok je Ryanari imao umjeren pristup linijama i frekvencija, Wizz Air je istome pristupio vrlo agresivno, dok je easyJet bio ekstremno oprezan i letio samo bazično.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Usprkos multimilijardskoj pomoći SAD-a, Boeing je objavio gubitak od 12 milijardi USD u 2020. Stoga je kompanija izdala obveznice u visini 10 milijardi USD kako bi popunila financijske praznine i zadržala likvidnost.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: