Novosti iz svijeta

DHL prekida letove za Bergamo. Trenutno letove za Bergamo ima samo UPS. Bergamo je u 2020. imao 51.543 tone carga, što je 56,7% manje carga nego godinu dana prije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: DHL

ITA je izjavila da će vratiti Alitalijin brend u III. mjesecu. ITA je brend platila 90 milijuna EUR. ITA nije objavila na koji način će vratiti brend, kao posebnu diviziju unutar ITA-e (charter, regionalni brend, LCC) ili će ITA promijeniti ime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Wizz Air je poslao press materijal koji me istinski nasmijao. Nevjerojatno kako su pokušali prezentirati kompaniju zelenom, tj. pokušavaju istači kako su oni ekološki osviješteni, a zapravo samo provode svoj business model koji želi što više zaraditi i iskreno boli ih ona stvar za okoliš. Pa je Wizz Air putnicima savjetovao da lete sa njima jer su oni zeleni i ekološki svjesni što se viti kroz:

 • Oni imaju manju emisiju CO2, samo 57,2 grama po kilometru – naravno kada imaju najnovije avione da bi tako više zaradili
 • Oni ne lete poluprazne avione – naravno kada je to modus operandi LCC
 • Oni nemaju business klasu koja je ekološki neprihvatljiva opcija – naravno kada imaju takav poslovni model
 • Oni lete samo direktne linije, nema presjedanja i dodatnih polijetanja i slijetanja – naravno kad su P2P LCC kompanija
 • Njihove linije nemaju direktnu konkurenciju vlaka – naravno kada lete samo duže linije

Koja dvoličnost i bezobrazluk. Istinski mene je ova objava samo odbila, a ne privukla.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Condor je potpisao sporazum sa grčkim regionalnim prijevoznikom SKY Expressom. Condor će preko svojih letove za Atenu, Rhodes, Krf i Heraklion nuditi još 11 linija za grčke destinacije koje će za njih letjeti SKY Express. Condor za Grčku leti sa 6 aerodroma iz Njemačke (Frankfurt, Minhen, Berlin, Dusseldorf, Hamburg i Leipzig). Sky Express feeda i letove Qatara, a prošle godine je potpisao vrlo blizak code-share sa Air France i KLM kojima također feeda letove za Grčku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Condor

China Airlines će iz flote izbaciti čak 14 Boeinga 747-400F i to godinu dana prije od plana. Kompanija planira izbaciti i tri Airbusa A330-300.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: China Airlines

Georgian Airways je ušao u predstečajnu zaštitu. Kompanija je flag carrier Gruzije iako je u privatnom vlasništvu. Kompanija ima 8 aviona u floti (i jedan VIP avion), od čega samo jedan Boeing 737-800, a sve drugo su 100 ili 50-seateri.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Georgian Airways

Dvije velike kompanija u Gani su prezentirale vladi svoj projekt osnivanja novog nacionalnog prijevoznika. Nakon prezentacije Vlada će se odlučiti hoće li pokrenuti kompaniju ili ne. Vlada je 2020. potpisala sporazum sa EgyptAirom oko pokretanja zajedničke kompanije. Gana ima i prednarudžbu za tri Boeinga 787-9 i šest Dash 8-400 za novu kompaniju. Gana nema nacionalnog prijevoznika od 2010. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ghana

United je objavio da je u 2021. imao gubitak od skoro 2,0 milijardi USD. Usprkos pomoći od čak 4,2 milijarde USD, American je ostvario također 2 milijarde USD gubitka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Rumunjski LCC Blue Air povećava broj letova za London Heathrow iz Bukurešta sa 2 na 3 dnevno od 14.4. Kompanija je liniju uvela u XII. 2020, a povećala na 2 dnevna leta u IV. mjesecu 2021. Ostaje pitanje kako Blue Air dobiva slotove za toliko povećanje ako Air Serbia već godinama ne uspijeva dobiti dodatne slotove na LHR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: BlueAir

Wizz Air pokreće cargo letove sa vladinim Airbusom A330-200F prema SAD-u. Mađarska vlada je kupila ovaj avion za svoje potrebe, ali ga za nju operira Wizz Air. Za sada avion leti samo letove za Kinu. Sada avion planira komercijalne cargo letove koje će operirati Wizz Air.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

Airbus je otkazao narudžbu od 50 Airbusa A321neo za Qatar Airways. Kompanija ne krije da je ovo otkazivanje odmazda za tužbu Qarara protiv Airbusa za boju A350. Qatar u floti ima 29 A320 i 3 A321.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Iako je British objavio osnivanje novog LCC Euroflyer koji će letjeti sa London Gatwicka sada je i Vueling objavio da će u Gatwicku bazirati tri aviona i pokrenuti pet novih linija, dočim će broj linija ovog IAG-ovog LCC-a sa Gatwicka biti čak 13 i to prema Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Emirates će u subotu obnoviti sve svoje linije prema SAD-u nakon što su telekom kompanije odlučile zatvoriti 5G mreže u blizini aerodroma. Emirates je ukinuo 9 linija, a ostao je operirati na njih samo 3.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Airbus će zaposliti čak 6000 radnika u 1. polovici 2022. Trećina svih pozicija, tj. 2000 zaposlenih će biti mlade osobe koje su tek diplomirale. Ovime Airbus želi novu kreativnu mladu krv. Airbus je u VI. mjesecu 2020. zbog Covida-19 otpustio 15.000 ljudi. Ovim zapošljavanjem broj Airbusovih zaposlenika će se popeti na 126.000.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Medora Clai Reading, gospođa od 68 godina je 7.1.2021. skinula masku na Southwestovom letu zbog medicinskog problema radi kojeg je morala stalno piti vodu. Gospođa pati od srčane bolesti i manjka šećera u krvi radi kojih se mora konstantno hidratizirati. Ipak, stjuardesa ju je izbacila sa leta jer nije nosila masku.

Pritom je gospođa Reading ponudila pokazati dokument koji ju izuzima od nošenja maske, no stjuardesa je bila vrlo bezobrazna i neprijateljski raspoložena i izjavila „Ne tiče nas se vaš dokument“. Da stvar bude gora gospođa tvrdi da joj se pilot pri izlasku iz aviona smijao i da pritom nije nosio masku. Stoga je gospođa tužila Southwest.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Nakon velikog broja otkazivanja kompanija sa letovima za SAD, te hitnih pregovora 18.1. dva SAD telecom operatera AT&T i Verizon su pristali da prekinu sa operiranjem 5G tehnologije oko nekih aerodroma u SAD-u. Dogovoreno je da se tehnologija ne primjenjuje idućih šest mjeseci na 50 najvažnijih aerodroma u SAD-u, te da se u međuvremenu pokuša iznaći prihvatljivo rješenje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

German Airways, ACMI kompanija koja u floti ima Embraere E190, a našoj javnosti je bila poznata sa iznajmljivanjem jednog aviona prošlog ljeta za Air Montenegro, sada kreće sa cargo operacijama i to sa prvim ATR 72F.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: German Airways

Dubai Aerospace Enterprise (DAE) je objavila gdje ide 14 Boeinga 737MAX8 koje je kompanija naručila u III. mjesecu 2021. Kompanija će dva 737MAX8 isporučiti Icelandairu, a 12 primjeraka Aeromexicu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Icelandair

Maldivian Airlines je naručio tri ATR-ova aviona, jedan ATR 42-600 i dva ATR 72-600. Avioni će zamijeniti starije Dash 8 koji imaju 22,5 godina. Ovi avioni imaju nove motore koji su razvijeni za ATR a koji će imati 20% manje troškove održavanja i 3% manju potrošnju goriva. Avioni će se isporučivati ove godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Maldivian Airlines

Nakon što je Delta investirala u LATAM i kompanija izašla iz oneworlda, sada još jedan šamar Britishu. LATAM koji je do nedavno bio joint venture partner Britisha, sada je potpisao blisku suradnju i code-share sa Virgin Atlanticom Britishevim najvećim konkurentom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

Aerodrom Frankfurt je u prošloj godini imao 2,3 milijuna tona carga. To je 18,7% više nego 2020. i 8,9% više nego 2019. Najveći prijevoznik na aerodromu je Lufthansa Cargo, no na aerodrom lete još i cargo kompanije. Air China, AirBridge, ANA, Asiana, Cathay Pacific, China Airlines, China Cargo, China Southern, Eleron, Emirates SkyCargo, Etihad, FedEx, Garuda, Korean, LATAM, Qatar, Royal Air Maroc, Saudia, SF i Turkish Cargo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa Cargo

Emirates je ukinuo 9 linija za SAD radi straha od 5G smetnji na radio visinomjerima u Boeinzima 777. Emirates će letjeti samo za New Yorki, Los Angeles i Washington. Jednako tako ANA i JAL su ukinuli letove za SAD iz istog razloga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Policija u Hong Kongu je uhapsila dva muška kabinca Cathay Pacifica zato što su tijekom boravka u SAD-u napuštali sobu, te se pritom zarazili Covidom-19. Hong Kong je među zemljama sa najtežim mjerama protiv Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Cathay Pacific

DOT je dozvolio čak 170 povratnih letova za Kubu i to ne nekoj američkoj kompaniji nego Icelandairu. 136 letova je iz Miamia, te 17 iz Orlanda i Houstona. Svi letovi će se desiti između 1.2. i 31.5. Icelandair će letjeti za turoperatora Anmart Air.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Icelandair

Iako se pričalo da Delta pregovara sa ITA-om oko udjela u kompaniji i to bitno prije nego je svoj interes iskazala Lufthansa, sada je Delta isto demantirala, te jasno objavila da nema interes u investiciju u ITA-u. ITA je pak izjavila da oni ne trebaju code-share ili joint venture, nego da im je nužno potreban strateški investitor, te da će ITA-inu suradnju dobiti ona kompanija koja odriješi novčanik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Delta

 

C919 se još jednom prolongira. Više nitko ni ne broji prolongiranja. Nova procjena Comaca je da će prvi avioni biti isporučeni tek 2023. ili možda čak 2024. Prva najava isporuka je bila za 2018. godinu, što znači da će avion kasniti 5 do 6 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Comac

Wizz Air je izdao još jedan set obveznica, ovaj puta vrijedan 500 milijuna EUR. Ovo je drugi set obveznika, a kako je i prvi bio jednak, kompanija je u vrlo kratko vrijeme izdala obveznica vrijednih milijardu EUR.

Ostaje pitanje da li sa ovim emisijama obveznica kompanija ozbiljno krpa rupe i vrtoglavu, a puno preuranjenu ekspanziju (krenuli u VI/2020. iako je Ryanair krenuo godinu dana kasnije). Wizz Air je ekstremno porezao linije od I. do III. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Nova Aer Lingusova regionalna kompanija Emerald Airlines će otvoriti bazu u Belfast Cityu kao što je to imao i Stobart. Kompanija će u Belfastu bazirati ATR-ove 72-600, te letjeti za Birmingham, Edinburgh, Exeter, Glasgow, Leeds Bradford i Manchester. Kompanija će na ovim linijama imati code-share Aer Lingusa i British Airwaysa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus regional

Tek osnovani Ocean Airlines već mora suspendirati sve letove na dva mjeseca. Navodni razlog je nedostatak aviona. Kompanija tvrdi da joj kasne avioni koji su trebali biti isporučeni, a kako avioni u floti odlaze na održavanje, kompanija nema alternative. Čudan izgovor. U ovom momentu je barem dosta aviona na ACMI tržištu koji se mogu unajmiti. Tako da je pravi razlog ipak vrlo vjerojatno nešto drugo.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ocean Airlines

Delta će podijeliti svakom zaposleniku 1.250 USD bonusa idućeg mjeseca. Delta je imala profit za prošlu godinu od 280 milijuna USD i smatra da je u redu da dio tog profita podijeli sa zaposlenicima koji su profitu pridonijeli. Od profita 2019. radnici su dobili čak dvije plaće bonusa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.