Novosti iz svijeta

Swiss će otpustiti još 1000 radnika do kraja 2021. Kompanija će smanjiti i 20% višeg managementa. Kompanija je odlučila odgoditi isporuke aviona, prekinula je sve investicije koje nisu krucijalne, zaustavila sve projekte koji nisu od presudne važnosti za kompaniju, smanjila broj linija i frekvencija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

 

Posrnuli SpiceJet će isplatiti 10 do 50% niže plaće radnicima za IV. mjesec. Kompanija tvrdi da je to radi Covida-19 koji je u Indiji izmakao kontroli. No, svi znamo da je kompanija bila u vrlo ozbiljnim problemima i prije Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

Lufthansa je u zadnjih godinu dana smanjila broj radnika za 24.000, a sada u 2022. planira smanjiti još 10.000. U ovom momentu kompanija ima gubitak od 235 milijuna EUR mjesečno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Norwegian će letjeti 50 aviona u 2021, te 70 u 2022. Kompanija se nada stabilizaciji tržišta i vraćanje na brojke iz 2019. do 2023, ili najkasnije do 2024. Norwegian je otkazao većinu narudžbi aviona, te je prekinuo sve long-haul linije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Norwegian

Embraer je objavio da je dobio narudžbu za čak 30 E195-E2, no još uvijek ne želi objaviti ime naručitelja. Isporuka ovih aviona će biti od 2022. Embraer je imao 139 ovih aviona u backlogu, dočim će se backlog povećati za 22%. Kompanija ima i još i 7 E190-E2 u backlogu. Kompanija je do sada isporučila 29 ovih dva modela aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

Švedska zatvara svoj 3. najveći aerodrom Brommu. Aerodrom se zatvara zbog Covida-19, ali i ogromnog pritiska zelenih. Bromma je aerodrom najbliži Stockholmu, samo 7 km od grada. U 2019. aerodrom je imao 2,4 milijuna putnika, no ovog III. mjeseca imao je samo 6000 putnika na tek par domaćih linija. Sav promet prebacit će se na Arlandu koja je 40 km udaljena od grada.

Prvotni plan je bio da se aerodrom zatvori 2038, pa je isti nedavno imao investiciju od 162 milijuna USD za novi terminal. Datum zatvaranja će se doznati uskoro, nakon što Švedska dovrši ispitivanje javnog mijenja.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Bromma

United je u trećoj tranši pomoći za zadržavanje radnika dobio 2,8 milijardi USD. Kompanija je u prvoj tranši dobila 5,0 milijardi, s u drugoj tranši 2,6 milijardi, što znači da je do sada ukupno United od SAD-a dobio 10,4 milijardi USD. Huge!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Stjuardesa tuži Southwest jer nije poduzeo sve što je mogao da se ona ne zarazi Covidom-19. Naime, 69-godišnja stjuardesa se zarazila u kompaniji, nakon čega je zarazila svog 73-godišnjeg supruga koji je kasnije umro od Covida-19. Stjuardesa traži 3 milijuna USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Boeing je dao otkaz 65 radnika, a još 53 je ozbiljno sankcionirao radi rasističkih ispada. Boeing je pritom izjavio da ima nultu stopu tolerancije na rasizam. Kompanija u Bordu direktora ima 83,3% bijelaca, među upravom ima 79,2% bijelaca, kod menađera je 77,0% bijelaca, a u sektorima je od 62,8% do 68,8% bijelaca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Sejšeli će preuzeti 100% Air Seychellesa, tj. otkupiti 40% dionica od Etihada, dogovoreno je među dvije kompanije. Etihad je dao 79% popusta na dug koji je Air Seychelles imao prema Etihad Aviation Grupi, dočim će kompanija platiti samo 11,3 milijuna USD umjesto 72,3 milijuna koliko je dugovala. CEO i CFO koji su iz Etihada odlaze iz kompanije 30.6.2021. Kompanija duguje još 71,5 milijuna prema vlasnicima obveznica i predlaže da im od toga plati samo 20 milijuna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Seychelles

Lufthansa je naručila 10 širokotrupaca i to 5 Airbusa A350-900 i 5 Boeinga 787-9. Boeinzi su već proizvedeni, no kupci su od istih odustali, tj. to su tzv. „bijeli repovi“, te će ih Lufthansa dobiti vrlo brzo, već ove zime dolazi prvi, a ostali tijekom 2022. A350-900 će se isporučivati 2027. i 2028. Lufthansa već ima 17 A350-900 u floti, a čeka isporuku njih još 26. Lufthansa nema ni jedan 787-9 u floti, ali ima 25 naručenih.

Više je nego interesantno kako Lufthansa Grupa „treba“ preko 11 milijardi EUR za „preživljavanje“, a sada ima novaca za kupnju čak 10 širkotrupaca koji koštaju bitno preko 2 milijarde EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Ryanair će u X. mjesecu otvoriti bazu u Rigi sa dva bazirana avione i 16 novih internacionalnih linija. Ukupno iz Rige Ryanair će letjeti 30 linija sa 95 tjednih polazaka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Kako bi nazad zaposlio dio svojih radnika airBaltic je odučio od I/2022 krenuti sa ground hendlingom na Aerodromu Riga. Ground hendling će kompanija raditi temeljem ugovora koji je postigla sa Aerodromom na pet godina.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: airBaltic

Boeing je već drugi puta pozvao administraciju Joe Bidena da normalizira odnose sa Kinom, kako bi kompanija mogla, nakon duge stanke, ponovo prodavati avione Kini. Boeing je prije krize ¼ svojih aviona isporučivao u Kini.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Eurowings je predan ideji da otvara baze izvan njemačkog govornog područja. Do sada je otvorio baze u Palma de Mallorci i Prištini, a otvorio je i prve letove iz Palme za Veliku Britaniju. Kompanija planira otvoriti baze u Skandinaviji, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi. Ovo je potvrda interesa kompanija upravo u našoj regiji, tj. neke od baza će se vrlo vjerojatno otvoriti i u našoj regiji. Ovisno o Covidu-19 ove baze će otvoriti u roku tri do devet mjeseci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Bivši CEO Etihada James Hogan je pod istragom u Velikoj Britaniji radi kršenja propisa o Covid-19 karanteni. Naime, da bi izbjegao karantenu Hogan je iz Abu Dhabia, koji je crvenoj listi Velike Britanije, prvo sletio u Genevu, Švicarska, koja nije na crvenoj listi. Do Geneve je putovao sa australijskom putovnicom. Potom je nakon 2 dana u Genevi otputovao za Veliku Britaniju sa britanskom putovnicom. Pravilo kaže da se putovanjem iz crvene list smatra bilo koje putovanje koje se desilo u posljednjih 10 dana.

Nakon što su vlasti ustanovile da je njegovo putovanje započelo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Hogan je poslan u karantenu gdje mora platiti hotelske troškove (1750 GBP), te je protiv njega pokrenut postupak. Kazna za ovu Covid-19 prevaru je 10.000 GBP, a postoji i mogućnost daljeg sudskog gonjenja. Britanija istim istražuje i njegovo prethodno putovanje u Veliku Britaniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

Privatna kompanija Andorra Airlines je krenula sa operacijama iz majušnog Andorra La Seu d’Urgell Aerodroma koji je 27 km udaljen od Andore i iako je španjolski aerodrom, smatra se andorijskim aerodromom, te ga Andora i financira. Kompanija je za sada obavila samo charter letove za Madrid, no u vrlo skoroj budućnosti planira letjeti redovne letove za Madrid, Palma de Mallorcu, Porto i Paris CDG.

Kompanija u floti trenutno ima jedan ATR 72-500 u lizingu od Canaryflya, a naručila je još 3 ova aviona. Avioni su u konfiguraciji sa 68 sjedala. No, i Vlada Andore ima svoje planove za pokretanje avio kompanije obzirom da Andorra Airlines nije državna kompanija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Andorra Airlines

Iako je prije 3 dana južnoafrički LCC Mango prekinuo sve operacije, od 1.5. ponovo leti osim prema Zanzibaru. Kompanija je u velikim financijskim problemima, no ipak je uspjela napraviti nagodbu sa lezorima i aerodromima te nastaviti operacije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Mango

TAV je preuze 85% vlasništva Almaty Aerodroma u Kazahstanu. Ovo je prvi aerodrom u TAV portfoliju u kojem je TAV vlasnik, a ne koncesionar aerodroma. TAV je platio za aerodrom 356 milijuna USD, a još 50 milijuna će platiti kada se promet vrati na razinu 2019. godine. Uz to TAV će investirati 200 milijuna u novi terminal koji će poduplati kapacitet aerodroma. Almaty je u 2019. imao 6,4 milijuna putnika. Aerodrom je baza Air Astane, SCAT Airlinesa i Qazak Aira.

TAV je koncesionar u Skopju i Ohridu, te sukoncesionar u Zagrebu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Almaty Aerodrom

 

Europski parlament je donio niz odluka koje bi morale pomoći putnicima. Odluke bi trebale stupini na snagu od VI. mjeseca. Prva odluka je da se Digital Green Certificate, koji dokazuje da se putnik cijepio ili testirao protiv Covida-19 sada zove „EU Covid-19 Certificate“. Duga odredba je da će se stanovnici Europske Unije moći testirati protiv Covida-19 besplatno i da će morati imati pristup testiranjima. Danas testovi koštaju do 150 EUR. I na koncu treća mjera garantira putnicima koji su se cijepili ili imaju test protiv Covida-19, te imaju EU Covid-19 Certificate, da mogu putovati bez karantena ili dodatnih testova na destinciji.

Parlament ovime šalje jasnu poruku da su slobodna putovanja u Europskoj Uniji ne samo privilegija, nego temeljno pravo stanovnika Europske Unije. 72% stanovnika Europske Unije želi putovati da posjete obitelji i prijatelje što je prije moguće. 26,5% građana Europske Unije primilo je bar prvu dozu cjepiva.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Brussels

Delta je opskrbila svih svojih 19.000 kabinaca sa Apple iPhone 12s. Kabinci će ove telefone koristiti za komunikaciju sa kompanijom, check-in, pomoć putnicima, te vođenje evidencija inventara. Pomoću kamere na telefonu kabinsko osoblje će moći na zatvorenim ormarima aviona provjeriti (bez otvaranja) koliko ima koje robe, te koju robu treba naručiti za idući let. Svi iPhone će imati instalirane kompanijine SkyPro app koji služi za sve poslove kabinaca u avionu. Osnovna ideja je da se ovime smanji korištenje papira u avionu. Apple je već 2019. na isti način sa iPhone XR opskrbio 15.000 kabinaca Britisha.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Boeing planira do početka 2022. isporučivati 31 Boeinga 737MAX mjesečno. Kompanija je počela postepeno povećavati proizvodnju, no prioritet joj je isporuka 450 neisporučenih primjeraka ovog aviona koje ima na deponiju, a nakon godine i devet mjeseci prizemljenja ovog aviona. Boeing je do sada isporučio 85 od tih aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Za razliku od Boeinga koji je objavio gubitak od preko 500 milijuna EUR, Airbus je imao profit od 362 milijuna EUR u 1. kvartalu ove godine. Prošle godine u 1. kvartalu kompanija je imala gubitak od 481 milijun EUR. Ovo je 3. kvartal za redom u kojem je kompanija imala profit. Za razliku od toga Boeing je imao 6 kvartala gubitka za redom. Kompanija je u 1. kvartalu isporučila 125 aviona, od čega 105 A320obitelji, 9 A220, 1 A330 i čak 10 A350. U isto vrijeme kompanija je imala i 39 novih narudžbi, no zbog otkazivanja kompanija ima 61 avion u minusu (od toga je 88 otkazanih aviona Norwegiana).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Transat AT Inc. je dobio pomoć od Kanadske vlade u iznosu do 700 miliona kanadskih dolara, od čega će 310 miliona  biti iskorišteno na povrat novaca putnicima za neostvarene avio-karte, a 390 miliona za podršku businessa. Obzirom da se radi o financing-u, država ce dobiti 13 miliona opcija da kupi dionice Transata za 4,50 dolara po dionici. Isti program za pomoć je korišten od strane Air Canade, o čemu smo izvijestili.

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto), foto: Air Transat

Rumunjska je u 2019. imala 23,2 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 14,7 milijuna putnika Bucharest OTP
 2. 2,9 Cluj Napoca
 3. 1,6 Temištvar
 4. 1,3 Iasi
 5. 0,7 Sibiu
 6. 0,5 Craiova
 7. 0,5 Bacau
 8. 0,4 Suceava
 9. 0,2 Targu Mures
 10. 0,1 Constanta

Transavia će na ljeto operirati 80% kapaciteta iz 2019. godine. Upravo ova brojka je na tragu postotka kojeg sam ja objavio još prošle godine. Za očekivati je da će LCC ove godine operirati oko 80% kapaciteta, a legacy oko 60%, tj. ukupno oko 70% kapaciteta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Transavia

Lufthansa je objavila da joj je premium ekonomska kabina trenutno najisplativiji dio aviona, te da donosi više novaca od prvi i business klase. Premium ekonomska kabina ima nešto širi razmak za noge, bolju uslugu, te više prtljage za putnike. Na liniji Frankfrut-New York ekonomska karta u jednom smjeru košta 368 EUR, dok premium ekonomska košta 938 EUR. Lufthansa jasno naglašava da ni izbliza ne potroši 600 EUR za uslugu u ovoj klasi.

autor: Maja Mrkus, analitičarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Ryanair je pokrenuo dva alata sa kojima želi zaštiti svoju prodaju, iako ih je predstavio kao alat kojima pomaže putnicima da se zaštite od zločestih online prodavača koji ih žele dodatno opljačkati. Prvi alat se zove „Price Checker“. Sa ovim alatom putnik će provjeriti cijenu kod Online Travel Agenta sa onom na Ryanairovom stranici sa ciljem da se otkriju dodatne provizije i naplate kod Online Travel Agenta. Ryanair je ovdje osjetljiv na Online Travel Agente koji nemaju autorizaciju Ryanaira za prodaju njihovih karata.

Drugi alat zove se „Verified Seal“ a sa njim Ryanair želi putnike upozoriti da se upuštaju u kupnju preko webstranice koja nema autorizaciju Ryanaira, te samim time riskiraju ne samo višu cijenu, nego i riskiraju da karta propadne u slučaju izvanrednih okolnosti, te da ne mogu kontaktirati Ryanair Customer Service. Kao da Ryanair garantira išta u tim okolnostima i ne zapostavlja pritužbe putnika, te kao da Ryanair Customer Service stvarno pruža dobru uslugu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryaniar

Azejbejđanska cargo kompanija Silk Way West Airlines je naručila pet Boeinga 777F. Kompanija trenutno u floti ima 15 Boeinga 747-8F i 747-400F, te obavlja oko 300 letova mjesečno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Silk Way West Airlines

Alitalijin nasljednik ITA bi trebao krenuti sa letovima 1.7. i to sa pedesetak aviona. Kompanija pregovara sa Lufthansom, Air France-KLM, Deltom i Virgin Atlanticom oko možebitne suradnje. Kompanija nastoji uvjeriti Bruxelles da joj ostavi maintenance i ground handling, dok Bruxelles inzistira da se isti proda.

Alitalia je u isto vrijeme ostala bez novca, te radnici nisu primili plaću za IV. mjesec. Italija želi u kompaniju hitno ukucati još 50 milijuna EUR, no nakon silnih novaca koje je do sada ukucala (preko 2 milijarde EUR), Europska Unija je postala istinski nestrpljiva.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto Alitalia

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Antalya, Corendon od 16.6.

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Rim FCO, Wizz Air od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: