Novosti iz svijeta

Rusija razmatra davanje devete slobode Belaviji. To znači da bi Belavia imala pravo letova unutar Rusije bez dodirivanja Bjeloruskih zračnih luka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Belavia

Nakon što je Norse krenuo letjeti između London Gatwicka i New Yorka JFK ova dva grada povazuje čak 7 kompanija sa 27 letova dnevno. Birtish leti 9 dnevnih letova, United 5, American i Virgin Atlantic po 4, Delta i JetBlue po 2, te Norse 1. Na ovim linijama kompanije koriste od A321LR do 777-300ER Ogromna brojka. I svi imaju posla. Idućeg proljeća brojka će se popeti na 34 dnevna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse

Početna plača pilota u Lufthansi je 60.000 EUR, što je čak 14.000 EUR više od prosječne početničke plaće u drugim gospodarskim granama u Njemačkoj. Prosječno piloti u Lufthansi zarađuju 106.000 EUR, kopiloti dobivaju do 125.000 EUR, a kapetani mogu dobiti i do 225.000 EUR godišnje. Školovanje u Lufthansinoj školi letenja košta 105.000 EUR za što budući piloti dižu kredite koje potom godinama otplaćuju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Emirates traži  od Airbusa da proizvode novi jumbojet koji bi bio zamjena za A380. Emirates nije zadovoljan sa 777 i A350-1000, te traži veći avion. Emirates će operirati A380 do 2030. i nada se da će do tada Airbus izbaciti novi jumbojet na tržište. Emirates u floti ima 118 A380.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Ponuđeni broj sjedala u Europi je na 87,1% brojke iz 2019. u ovom trenutku. Kompanije su ponudile 32,1 milijuna sjedala prošlog tjedna. U VI. mjesecu load faktor aviokompanija je bio 86%, samo 1,5 postotnih bodova manje od 2019. U VII. mjesecu Ryanair je imao load faktor od 96%, Norwegina 94,5%, a Wizz Air 89,7%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Španjolski piloti easyJeta će štrajkati svakog vikenda u VIII. mjesecu. Piloti traže da se vrate uvjeti i benefiti koje su imali prije Covida-19. EasyJet ima tri baze u Španjolskoj.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

El Al je ostvario profit od 34 milijuna USD u prvoj polovici godine. Kompanija je imala promet od 799 milijuna USD. Kompanija se istinski teško borila sa Covidom-19 i jedva je preživjela, a istovremeno se i privatizirala. Stoga su ove vijesti o profitabilnosti i te kako bitne.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Iako smo pisali o odličnim potezima Tata Grupe u Air Indiji, ostale dvije kompanije Tata Grupe su iskazale ozbiljan gubitak u prošloj godini. AirAsia Indija je imala gubitak od 193 milijuna USD, a Vistara od čak 256 milijuna. To znači da su obije kompanija imale skoro 450 milijuna USD gubitka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vistara

Kako su ukrajinski aerodromi zatvoreni za promet, niz ukrajinskih putnika putuje preko Rzeszowa, aerodroma na samom jugoistoku Poljske, najbližoj zračnoj luci Ukrajine. Aerodrom stoga u ovom momentu ima čak 9 linija LOT-a (među kojima Varšava i New York), 9 linija Ryanaira i Buzza, 4 linije Wizz Aira, tri linije Entera, te po jednu liniju Corendona i European Air Chartera. Preko aerodroma se obavio niz humanitarnih i evakuacijskih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Turkish je iskazao profit od 786 milijuna USD u prvoj polovici godine. Promet kompanije se povećao za duplo. Turkish naglašava da je ovo produkt ogromnog povećanja broja putnika diljem planete. U idući par mjeseci Turkish će otvoriti 14 novih linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

FlyArna, nova kompanija Air Arabie u Armeniji je krenula sa operacijama. Kompanija je nacionalni prijevoznik Armenije i LCC, kojeg su zajedno osnovali Air Arabia i Armenijski nacionalni fond. Kompanija u floti ima jedan A320, a naručila je još jedan. Trenutno leti za Hurghadu i Sharm El Sheikh u Egiptu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyArna

U vrijeme dok niz kompanija objavljuje profite Cathay Pacific je radi zatvorenosti zračnog prostora Kine i Hong Konga u prvih pola godine napravio gubitak od čak  637 milijuna USD. Prihod kompanije je bio 2,4 milijardi USD. Cathay je u prvih pola godine ostario tek 335.000 putnika (1853 dnevno). Load faktor kompanija je tek 59%. Cathay, Air Hong Kong i HK Express u floti imaju 228 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

Volga-Dnepr je otpustio više od 200 pilota Boeing aviona radi sankcije koje Rusija ima u zračnom prometu, a radi Rusko-ukrajinskog rata. Volga-Dnepr je prije par mjeseci zatražila od Rusije da vrati avione lezorima, ali još nije dobila dozvolu. Kompanija sada leti samo sa ruskim avionima, a u floti ima tri An-124 i četiri Il-76.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volga-Dnepr

Nakon što je Wizz Air zatvorio bazu u Doncasteru u Velikoj Britaniji sada reže brojne linije i u bazi u Cardiffu, koju je otvorio prije samo četiri mjeseca. Wizz Air će privremeno, tijekom zime zatvoriti bazu u Cardiffu. Kompanija planira bazu ponovo otvoriti na proljeće.

Wizz Airu očito ne ide dobro u Velikoj Britaniji uz izuzetak Londona. Općenito se Wizz Air ne snalazi najbolje na zapadu, obzirom da je ukinuo 5 baza (dvije u Norveškoj, po jednu u Britaniji, Njemačkoj i u Rigi), ozbiljno je porezao Beč, a ne ide mu dobro ni u Italiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Nastavljaju se rezanja u SAD-u. Kompanija su najavile da će i nakon ljetnog reda letenja razati, pa će u XI. mjesecu porezati čak 34.000 letova. Najviše od toga će porezati American, čak 28.807. Delta će porezati 4396, United 497, a rezanja će imati čak i LCC Froniter (90 letova).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Breeze otvara bazu na malenom aerodromu najmanje američke savezne države Rhode Island. Na aerodrom leti samo 10 kompanija koje imaju tek 41 liniju. Ni jedna kompanija nema bazu na aerodromu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Breeze

Više od 100 djelatnika kompanija koje rade na Amsterdam Schipholu će pomoći aerodromskim djelatnicima u radu te će se time pokušati smanjiti gužve, čekanja, kašnjenja i otkazivanja na aerodromu. Istovremeno 30 volontera će pomoći aerodromu, a većinom su to bivši djelatnici aerodroma koji su otišli u mirovinu, ali ne mogu „napustiti“ Schiphol.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amsterdam Schiphol

Boeing je isporučio prvi B787 nakon godinu i devet mjesec i to Americanu. Kompanija treba isporučiti još 120 B787 koji su napravljeni, a prizemljeni. FAA će kontrolirati svaki pojedini avion prije isporuke. Kompanija na backlogu ima 450 Dreamlinera.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Ryanairovi kabinci u Španjolskoj će ponovo štrajkati. Kabinci žele plaće na nivo iz 2019, da se vrati 5 otpuštenih radnika koji su dobili otkaz radi prošlog štrajka (time se krši elementarno pravo na štrajk), kao i prekid disciplinskih postupaka protiv 100 djelatnika koji su također štrajkali i sad se radi toga provodi postupak. Štrajk će trajati od 8.8. do 7.1.2023. čak 5 mjeseci. Kabinci planiraju svaki tjedan štrajkati po 24 sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Najviše otkazanih letova u zadnjih tri mjeseca imala je Virgin Australija sa čak 6% otkazanih letova. Slijedi KLM sa 5,83% otkazanih letova, pa Air New Zealand (3,71%), Qantas (3,33%) i Lufthansa (3,08% otkazanih letova).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Australija

Minhen je otvorio Park za penjanje, vrlo maštovit i adrenalinski nabijen poligon. Posjetitelji se penju na atrakcije koje su i 15 metara visoke. Park se nalazi izvan terminala. Cijena je 5 EUR za dva sata penjanja.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Minhen

Irkut više ne može računati na Pratt & Whitney motore, pa je odlučio na MC 21-300 stavljati isključivo PD-14. PD-14 su prvi moderni motori razvijeni u Rusiji. Kompanija već testira ove motore na jednom avionu, a i na ostalim testnim avionima će zamijeniti motore sa PD-14.

Rusija tvrdi da je uspjela zamijeniti velik broj dijelova koje je na MC 21-300 htjela stavljati iz Zapadnih država sa dijelovima iz Kine, Indije, Brazila i Bliskog Istoka. No, ipak kompanija je objavila da će projekt MC 21 ozbiljno kasniti, više od dvije godine. Zasada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: MC-21

Airbus je imao nevjerojatan VII. mjesec. Naime, kompaniji je naručeno čak 401 avion. Od toga naručena su dva A350-900, 373 A320neo i A321neo, 14 A319neo i 12 A220-300. Istovremeno Boeing je imao 126 naručenih aviona i 26 isporuka u VII. mjesecu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Ryanair je kažnjen sa 780.000 USD radi ekstra profita koji je kompanija ostvarila prilikom uvođenja novih zrakoplovnih taksi u Mađarskoj. I sad sve izgleda „zločesti Ryanair, eto ga još jednom iskorištava jadne ljude“.

No, istina ovaj puta baš i nije takva. Naime, taksa je uvedena kako bi Orban mogao naknaditi ogromne gubitke, a Ryanair se ozbiljno protiv njih pobunio. Na koncu je Ryanair putnicima naplatio ovu taksu kao dodatan trošak. I tu je uskočila Mađarska koja je kaznila kompaniju radi takvog ponašanja. Hm, hm, hm…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Air Canada u floti ima dva konvertirana cargo Boeinga 767F. No sada su nabavili dva potpuno nova 777F. Kompanija planira konvertirati još šest B767F. To znači da će Air Canada imati čak 10 cargo aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Canada

Dio putnika SpiceJeta je u Dubaiu je napustio avion autobusom do terminala. No, ostatak putnika je čekao čak 45 minuta i potom se pješice zaputio do terminala prošetavši apronom. Autobus je došao nakon 56 minuta od prvog autobusa. DGCA istražuje slučaj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Konačno, FAA je dozvolio da se isporuči prvi Boeing 787 od IV. mjeseca 2021. No, kako su tada isporuke išle tek mjesec dana, a prije toga ih nije bilo od X. mjeseca 2020, isporuka zapravo nema godinu i devet mjeseci. Prvi 787 će biti isporučen u srijedu. Boeing ima čak 120 B787 koji čekaju isporuku. FAA je odlučila kontrolirati baš svaki avion i odobravati isporuku svakog pojedinog aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: B787

Rusija je krenula sa kanibaliziranjem prvih aviona kako bi imala rezervne dijelove za ostale avione. Prva dva aviona koji su prizemljeni i koji će se kanibalizirati su Airbus A350 i SSJ-100. Oba aviona pripadaju Aeroflotu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.