Novosti iz svijeta

Kontraverze oko TAP Portugala se svakim danom povećavaju. Tako je vidjelo izašla vijesti da je Portugal dužan 189 milijuna EUR brazilskom Azulu, koji je u vlasništvu Davida Neelmana, bivšeg vlasnika TAP Portugala. Azul je dao pozajmicu za kapitalizaciju TAP Portugala koja mu nikada nije vraćena. Kako TAP kreće u privatizaciju i Azul traži da se reguliraju obveze prema njemu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

JetBlue će svoje operacije za Amsterdam iz New Yorka krenuti 29.8, a iz Bostona 20.9. Obije linije će prometovati svakodnevno sa Airbusom A321LR. JetBlue u Europi već leti sa A321LR za London Heathrow i London Gatwick, a letovi za Paris CDG kreću 29.6.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

Ryanair je otkazao sve letove iz Aerodroma Comiso na Siciliji zbog sukoba koji ima sa operaterom Societa Aeroporto Catania. Ryanair od 5.5. više neće letjeti ni na jednoj od 7 linija koje je operirao. Aeroitalia pokreće letove 15.5. na 4 destinacije, 3 u Italiji i jedna za Bukurešt, te će biti jedina kompanija na Comisu. Kako operator operira i Cataniu, ovo je poruka i za taj veliki aerodrom na kojem Ryanair ima čak 35 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

SriLankan je prisiljen prizemljiti čak osam aviona i to 4 Airbusa A321 i 2 A320 zbog manjka motora. Prizemljeni su i po jedan A330-200 i A330-300. U ovom momentu samo kompanijin 1 A321, 5 A320, 4 A330-200 i 6 A330-300 leti.

I Hawaiian je prizemljio pet A321 zbog nedostatka motora. Kompanija u floti ima još 13 A321, 19 Boeinga 717 i 24 A330-200.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SriLankan

Dvije irske lizing kuće koje su u vlasništvu Ruske GTLK State Transport Leasing su proglasile likvidaciju. GTLK Europe DAC i GTLK Europe Capital DAC vrijedile su 4 milijardi USD. Ovo je najveća likvidacija u povijesti Irske. Četiri kreditora tvrdi da im GTLK duguje 178 milijuna USD. One tvrde da GTLK ne može servisirati svoje dugove i pokrenuli su likvidaciju. Likvidacija je povezana sa sankcijama vezanim uz Rusku okupaciju Ukrajine.

Kompanije imaju vlasništvo 70 aviona i 19 brodova. Komitenti kompanije su između ostalih Aeroflot, Emirates i easyJet. Kako je većina aviona u Rusiji ostaje pitanje kako će se kreditori iz istoga namiriti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Iako je ANA rekla da će prihvatiti sve karte u business i prvoj klasi koje je pogreškom izdala za vrlo nisku cijenu preko vijetnamske stranice 17.4, o čemu je pisao zamaaero, sada je ipak izjavila da to ipak neće obaviti, te da će svim kupcima poništiti karte i vratiti pun iznos novaca. ANA je privremeno zatvorila vijetnamsku stranicu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ANA

Rumunjska charter kompanija Fly Lili je odradila testni let 19.4. između Sibiu i Bukurešta. Kompanija će sa charter letovima krenuti 28.4. Kompanija u floti ima tri Airbusa A320, od kojih je jedan prizemljen u Varni.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Fly Lili

I kreću „problemi u raju“. Iako mjesecima čitamo samo dobre i fascinantne vijesti iz Air Indije od kako ih je preuzela Tata Grupa, eto kreću i prvi problemi. Naime, pobunili su se sindikati pilota Air Indije koji se žale na Ured za ljudske resurse kompanije. Piloti smatraju da ih se nepošteno tretira, da su im bitno smanjena prava, te da rade u vrlo neprijateljskom radnom okruženju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Tajvanska China Airlines je uvela catering restorana sa tri Michelinove zvjezdice La Plais na svojim letovima za Europu i Sjevernu Ameriku. No, ono što oduševljava da oni nisu uveli ove ekskluzivne menije samo u business klasu, nego i u premium ekonomsku, ali i u ekonomsku klasu. Kompanija se ovime nastoji što bolje pozicionirati u postcovid vremenu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Airlines

Ryanaiar otvara novi maintenace centar u Dublinu. Centar će imati 11.150 kvadratnih metara. Kompanija će u centar investirati 40 milijuna EUR. Izgradnje će početi do kraja godine, a centar će krenuti sa radom u proljeće 2025.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

ITA je preuredila interijer aviona, napravila nove uniforme za kabinsko osoblje, te je otvorila preuređenu business ložu na Rimu FCO. Evidentno je kompanija odlučila poraditi na svom imageu. Kompanija je napravila i specijalni livery za A320 kojim promovira kandidaturu Rima za Expo 2030.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

Štrajkovi u njemačkim zračnim lukama prošli tjedan su rezultariali u 700 otkazanih letova, a jučerašnji u Berlinu je imao 200 otkazanih letova.

autor: Alen Šćuric, analitiačar (Zagreb), foto: Aerodrom Berlin

Nastavljaju se štajkovi u Njemačkoj. U ponedjeljak će se štrajkati na Aerodromu Berlin. Sindikati tvrde da iz Berlina u ponedjeljak neće biti ni jednog leta. Više nema tjedna da se ne štrajka na nekom njemačkom aerodromu. Do sada se više puta štrajkalo u Dusseldorfu, Frankfurtu, Minhenu, Stuttgartu, Cologneu, Berlinu, Hamburgu i drugim aerodromima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Berlin

Icelandair će ostvariti neke vrlo neuobičajene letove, koji traju preko 3 sata ovog ljeta no sa Dash 8-400. I to za Oslo koji traje 3:50 sati (9 letova), Manchester 3:25 sati (1 let), Dublin 3:10 sati (1 let) i Bergen 3:10 sati (3 leta). Icelandair će na ovim linijama sa Dash 8-400 zamijeniti Boeing 757-200, B737-9 i B737-8 koji inače lete na ovim linijama. Icelandair koristi Dash 8-400 za letove unutar Islanda i za Grenland.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

Meksiko se godinama pokušava riješiti predsjedničkog Boeinga 787BBJ. I sada su ga konačno prodali Tadžikistanu za 92 milijuna USD. Ovo je manje od pola iznosa novca za koji je avion kupljen, obzirom da je za njega plaćeno čak 218 milijuna USD. Avion prima 80 putnika i ima predsjednički apartman sa kupaonicom. Avion je star 8 godina i letio je vrlo malo, tek 214 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Predsjednički ured Meksika

Ryanair će rezati linije i frekvencije radi zastoja u isporukama Boeinga 737-8200. Kompanija će tijekom ljeta dobiti čak 10 aviona manje nego se nadala. Kompanija operira oko 100 B737-8200, te ima još 110 naručenih ovih aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

U Torontu je ukradeno zlata vrijednog 15 milijuna USD. Zlato je ukradeno iz skladišta na aerodromu gdje je uskladišteno nakon istovara iz aviona i gdje je bilo ukupno 1,6 tona zlata. Ukupna vrijednost zlata je bila oko 80 milijuna USD. Ukradeno je oko 300 kg zlata, no policija ne želi iznijeti točan iznos radi istrage.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Toronto

Zbog NATO samita, zatvorit će se aerodrom Vilnius od podneva 11.7. do 14 sati 12.7. Zbog toga će se otkazati preko 100 letova u top sezoni. Vilnius je samo 30 km od granice sa Bjelorusijom. Prošle godine samit je bio u Madridu i aerodrom nije bio zatvoren za sav promet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Vilnijus

I još jedan set štrajkova se sprema na London Heathrowu. Oko 1400 radnika će štrajkati 4, 6, 9, 10, 25. i 27.5. U isto vrijeme 6.5. je i krunidba kralja Charlesa III. Aerodrom je ponudio 10% povećanje plaća i 1150 GBP jednokratne isplate, no sindikati su isto odbili.  Zbog ovog će se otkazati stotine letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London LHR

ACI je objavio da je u 2022. putovalo 73,8% putnika u usporedbi sa 2019. I ovdje je naša regija imala bitno bolje rezultate. Samo 5% svjetske populacije putuje avionima. Najviše putnika imala je Atlanta (93,7 milijuna), pa Dallas (73,4), Denver (69,3), Chicago (68,3) i Dubai (66,1 milijun). U Europi najviše putnika je imao Istanbul (64,5 milijuna),  pa London Heathrow (61,6) i Paris CDG (57,5 milijuna). Cargo je pao za 6,7%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Atlanta

U 2022. aviokompanije su zaradile 103 milijarde USD od neletačkih dodatnih prihoda, a od toga 29 milijardi je od prijevoza prtljage. Prihodi su od predane prtljage, predimenzionirane prtljage (npr. instrumenti) i od prtljage koja je preteška ili prevelika. Ovaj prihod je 4,2% ukupnog prihoda kompanija. 2019. prihod je bio veći i iznosio je 32,9 milijardi USD ali je bio tek 3,7% ukupnog prihoda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Austrian će od početka 2024. početi dobivati Boeinga 787-9, njih ukupno 10. Avioni će do 2028. zamijeniti sve B767 i B777 kojih kompanija u floti ima 9. B767 flota je prosječno stara 23,6 a B777 22,4 godine, te će do 2028. avioni biti vrlo stari. Najstariji avion je B777 (OE-LPA), koji je star 25,7  godine. Najmlađi OE-LPD ima 16,3 godine i on će vjerojatno zadnji otići.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Austrian

Belavia je dobila dozvolu ruske agencije za civilno zrakoplovstvo Rosaviatsiye za maintenance ruskih aviona i to za A check, C check i D check. Maintenance za ruske kompanije je već krenuo, te je Smartavia poslala Boeing 737-800 u Minsk.

autor: Alen Šćruic, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

Boeing nudi 10.000 USD bonusa za visokokvalificiranu radnu snagu na vodećim pozicijama u proizvodnji, te 5000 za radnike u bojanju, uređenju interijera, mehaničare i drugim specijalne radnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb),  foto: Boeing

Iako se to ne iznosi javno može se pročitati između redova da je posjet njemačkog kancelara Olaf Scholza Portugalu bilo lobiranje za kupnju TAP Portugala od strane Lufthanse. Nakon ovog posjeta Sholz je rekao da je nevjerojatno kako se stvari dobro slažu u potencijalnom poslu Lufthanse u TAP Portugalu, a portugalski premijer Antonio Costa je rekao da je Lufthansa odlična kompanija i više je nego dobrodošla u utrci za TAP Portugal. Baš dvije indikativne izjave date jedna za drugom.

U utrci za kompaniju će sudjelovati IAG i Air France-KLM, tj. po prvi puta za kompaniju će se tući sva tri najveća europska igrača. Konsolidacija u Europi je u punom zamahu nakon Covida-19, IAG je pred kupovinom Air Europa-e, a Lufthansa je nadomak kupovine ITA-e.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

DHL je nabavio 9 Boeinga 777F koji su konvertirani iz putničkih aviona. Avioni će se isporučivati od 2024. do 2027. Kompanija je ozbiljno počela raditi na zamjeni starijih i neučinkoviti aviona sa štedljivijim 777F i A350F. No kompanija će za ovu unifikaciju trebati godine i godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: DHL

U Delhiju se održava EU-Indija aviation summit koji ima za cilj liberalizaciju prometnih prava između dviju velikih država. Summit je organiziran na najvišem nivou. Sa strane Europske Unije organizatori su bili Europska Komisija, a sa strane Inidije Ministarstvo civilne avijacije. Na summitu su sudjelovali indijski i europski aerodromi kako bi pokušali dogovoriti bolju suradnju. Obije institucije su pokrenule inicijativu za lakše dobivanje viza indijskim državljanima, te bitno ubrzavanje i pojednostavljivanje procesa.

No, najbitniji segment summita je rasprava o možebitnoj liberalizaciji prometa, tj. pokretanju open skiesa. Ovo bi više nego značajno povećalo promet između Indije i Europe. Sve ovo se dešava u svjetlu dolazaka čak 69 Airbusa A321XLR u IndiGo, te ogromnog povećanja širokotrupne flote Air Indije koja dobiva 6 A350-900, 34 A350-1000, 1 Boeing 777-200LR, 6 B777-300ER, 10 B777-9 i 20 B787-9, tj. čak 77 širokotrupaca. Dobar dio ovih aviona će u idućim godinama letjeti prema Europi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Putnici koji su u ponedjeljak navečer kupovali karte za ANA-u preko vijetnamske stranice mogli su za povratne long-haul letove kupiti karte u business klasi po 330 USD, a za prvu klasu po 950 USD čak do New Yorka preko Japana. Karte za business klasu na takvim letovima koštaju po 10.000 USD. ANA je izjavila da putnicima koji su kupili ove karte sa greškom iste neće oduzimati i da će svejedno putovati u business i prvoj klasi. ANA trenutno ne zna koliko je takvih karta prodano.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ANA

Vlasnici posrnule kompanije Go First, Wadia Group žele prodati svoje dionice i napustiti aviobusiness. Kompanija se bori sa prizemljenim avionima jer ne mogu nabaviti rezervne dijelove i motore. Trenutno lete sa 28 aviona, a njih 31 je prizemljeno. Kompanija je potrošila 366 milijuna USD u zadnjih 15 mjeseci.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Go First

Još jedan štrajk u Njemačkoj. Ovaj puta u Dusseldorfu, Hamburgu i Cologneu. Štrajk će trajati od srijede navečer do petka navečer, dakle puna dva dana. Hamburg je izjavio da će otkazati sve letove i to njih 152 u četvrtak i 156 u petak. Ovo će utjecati na 80.000 putnika. I Cologne i Dusseldorf otkazuju letove. Air Serbia je objavila da otkazuje letove za Dusseldorf.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Dusseldorf Aerodrom

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

  • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

  • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

  • Birmingham, Jet2 od 2.5.
  • Manchester, Jet2 od 2.5.
  • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

  • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

  • Istanbul, Pegasus od 3.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

  • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: