Novosti iz svijeta

Eurowings Discover objavio je i prve ciljeve koje će letjeti sa svoja četiri A330. To su Anchorage, Calgary, Las Vegas, Punta Cana, Mombasa, Mauritius, Zanzibar te Windhoek. Sada je i poznato od kuda dolaze prve dvije mašine. Riječ je o dva A330-200 iz poola LH Grupe koja su bila kod SunExpress Germany i letjela su u wet lease za Eurowings. O porijeklu druga dva aviona glasnogovornica Lufthansa je samo rekla da ce također biti iz poola LH grupe. Da li je riječ o dva A330-300 koja su trenutačno kod Edelweissa, a o čemu smo pisali prije par dana, nije poznato ali u kuloarima se o tome govori već nekoliko dana.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Eurowings

Posljednji Airbus A380 koji je proizveden je obavio testni let. Avion je poletio iz Toulousea, te je odletio u Hamburg na bojanje. Avion će biti isporučen Emiratesu. Ovo je 272. proizvedeni A380. Emirates će u floti imati 122 ova aviona, no iste planira smanjiti na stotinjak aviona u idućim godinama. Emirates planira A380 operirati do 2035.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Europska Komisija je odobrila posudbu finske vlade Finnairu od 351,4 milijuna EUR. Ova hibridna posudba se odnosi na troškove prizemljenja i problematičnih operacija između 16.3. i 31.12.2000.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Finnair

Zbog Covida-19 Terminal 3 Frankfurtskog aerodroma koji se trebao otvoriti 2023. sada se prolongira na 2026. U ovom momentu Frankfurt koristi samo dio Terminala 1. Nije neuobičajena slika na aerodromu da Ryanairovi letovi budu stacionirani na velikim Lufthansinim long-haul gateovima. Kako je Fraport procijenio da se situacija neće oporaviti još godinama, tj. da će stanje iz 2019. doći tek 2023, ovo prolongiranje ne samo da je u skladu sa potrebnim kapacitetima, već i štedi kompaniji novac na izgradnju, oko 100 milijuna EUR, što je više nego bitno u ova teška vremena.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Frankfurt

IndigoPartners je prodao još jedan set dionica Wizz Aira za 555,5 milijuna USD. Istim je kompanija smanjila učešće u Wizz Airu na samo 9%. IndigoPartners je imao 20,6% vlasništva u Wizz Airu, no u II. mjesecu je prodao dionica vrijednih 650 milijuna USD. Ovo znači da je IndigoPartners u samo mjesec dana prodao dionica vrijednosti 1,2 milijardi USD. Wizz Air je u prošlih 9 mjeseci otvorio 260 novih linija i 15 baza.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Transat je od 29.1. prizemljio sve avione i prekinuo operacije, a tako će ostati sve do 14.6. Kompanija istražuje alternative za preuzimanje od strane Air Canade. Kompanija je u ozbiljnim financijskim problemima, te je izjavila da ako Air Canada ubrzo ne postane vlasnik kompanija da hitno moraju naći preko pola milijarde USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

Za razliku od velike većine prijevoznika koji ili su izjavili da vjerojatno više nikada neće poletjeti sa Airbusom A380, ili da će bitno smanjiti flote A380, ili pak da će maksimalno prolongirati pokretanje letova sa ovim tipom, British je najavio reaktiviranje cijele svoje A380 flote. Čak štoviše British sve češće spominje mogućnost kupovine ili uzimanja na leasing nekih od A380 koje su kompanije trajno prizemljile.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British

Iako je u  Austrian Airlinesu već prije dvije godine odlučeno da će svi DASH 8-Q400 biti iz flote izbačeni sa završetkom zimskog reda letenja 2020/21, kratkoročno je odlučeno da ipak dva zrakoplova toga tipa ostaju (OE-LGI i OE-LGJ) u prometu do kraja svibnja. Ta je odluka objašnjena i dalje malim brojem putnika na mnogim letovima. Glasnogovornik Austriana je kategorički odbio mogućnost “produženja” upotrebe tog tipa nakon kraja svibnja.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Alen Šćuric

U Ukrajini se otvorila nova kompanija Bees, koja u floti ima dva Boeinga 737-800. Kompanija će prvo letjeti chartere, a potom planira otvoriti redovne letove. Bees, ima žuti livery sa detaljima pčela, i neopisivo podsjeća na Ryanairovu poljsku poslovnicu Buzz. Ostaje za vidjeti kako će Buzz reagirati na ovu kompaniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Bees

Bjorn Kjos, legendarni CEO i osnivač Norwegiana (odstupio sa mjesta CEO-a Norwegiana u VII. mjesecu 2019), stoji iza novog norveškog projekta Norse Atlantic Airways. Kompanija će sa Boeinzima 787 pokrenuti LCC prekooceanske linije, te nastaviti tamo gdje je stao Norwegian. Iako sam prvo mislio da ovo i nije vijest, jedan od gomile start-upova od kojih brdo ni neće startati, kada sam vido da je Kjos iza projekta isto je bitno drugačije zazvučalo.

Norse planira započeti operacije do kraja ove godine. Kompanija planira u lizing uzeti 12 bivših Norwegianovih Boeinga 787. Norwegian je na ovim linijama slomio zube i kompanija je došla na rub bankrota bitno prije Covida-19. Ostaje za vidjeti hoće li lisica Kjos uspjeti tamo gdje njegova bivša kompanija nije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Airbus ozbiljno razmatra lansirati A350F cargo avion. Razvoj cargo A350F koštat će između 2 i 3 milijardi EUR. Kompanija trenutno u prodaji ima samo A330F, što je bitno manje nego što ima konkurencija, obzirom da Boeing prodaje i 767-300F i 777F.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Emirates i TAP Portugal će proširiti suradnju od 1.5.2021. Kompanija će imati code-share i sve benefite na čak 70 linija, zajednički će koristiti VIP lože, koristiti će benefite ff programa, te će podržavati stopover u Lisabonu, Portu i Dubaiu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAP Portugal

Norveška regionalna kompanija Windroe će letjeti sa P-Volt električnim avionima kojeg pokreću Rollse-Royce motori, a koji se temelje na Tecnamu P2012. Avion ima 11 sjedala. Avion će se početi isporučivati 2026.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Windroe

Južnoafrički Comair je otkazao sve Boeinge 737MAX. Kompanija ima jedan isporučen avion i čekala je na isporuku još 7 aviona. Comair u floti u ovom momentu ima 20 aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Comair

Lufthansa je povećala flotu kćeri Eurowings Discover sa planirana 3 na 4 aviona. Putnici mogu birati između poslovne klase, premium economy i “normalne” economy klase. Za zimsku sezonu  2021/22 LH planira operirati sa 7, a za ljetnu 2022. sa 11 aviona. Svi letovi će biti iz Frankfurta, a planirane destinacije su za Karibe, Sjevernu Ameriku i Afriku. Planirana baza u Minhenu za sada je “stavljena na led”. Poznat je i IATA code za novu kompaniju: 4Y.

U kuloarima se naveliko priča da je plan Lufthanse uzeti oba Airbusa A330-300 od Edelweissa i staviti ih u flotu Eurowings Discoveri. Iako je Edelweiss već najavio da će iz flote izbaciti oba A330-300, te će letjeti samo sa četiri A340-300, sada se švicarci bune da je ovo prebacivanje švicarskih resursa u jeftiniju Njemačku. Sa pozicije grupacije ovo je logično, no sa pozicije švicarskih pilota i kompanije svakako nije. Ostaje za vidjeti hoće li Lufthansa Grupa uspjeti u ovoj nakani ili će švicarci biti dovoljno bučni da spriječe odlazak njihova dva širokotrupca.

autori: Alen Foglar, dopisnik (Beč) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

 

Boeing je krenulo. Investicijska kompanija 777 Partners je naručila 24 Boeinga 737MAX8. Boeing ima 112 tzv. „aviona sa bijelim repovima“ tj. aviona koji su proizvedeni ali ih naručioci ne žele prihvatiti, pa stoje na deponiju i čekaju druge kupce. Samim time Boeing može gotovo odmah isporučiti avione za nove naručioce. U isto vrijeme WestJet je otkazao 15 Boeinga 737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

 

Da bi povećao broj putnika na svojim letovima SpiceJet je odlučio raditi Covid-19 testove za samo 4 USD, što je bitno niže od njihove stvarne cijene (10-12 USD), no kompanija smatra da će to stvoriti pozitivan pomak u broju putnika. Kompanija je otvorila 66 domaće linije unutar Indije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

Emirates je ponudio svim svojim zaposlenicima besplatno cijepljenje protiv Covida-19. No, od idućeg tjedna oni zaposlenici koji se nisu cijepili sada će morati snositi troškove PCR testova kako bi mogli letjeti. 60% posada se cijepilo. Na ovaj način Emirates želi natjerati i ostatak posada da se cijepi.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Emirates

Portugalska vlada je zatražila od Europske Unije da odobri još jednu pomoć TAP Portugalu od 460 milijuna EUR. TAP Portugal je u restrukturaciji, a novac mu treba za likvidnost.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAP Portugal

Zbog fijaska projekta Boeing 737MAX kompanija je pretrpjela otkazivanje čak 1250 ovih aviona od početka 2020. Ovo je gubitak za kompaniju od bar 110 milijardi USD. U II/2021. Boeing ima samo 3.236 B737MAX u backlogu. Najviše otkazanih aviona ima Avolon (94), Aviation Capital Group (76), GECAS (74), Virgin Australia (48), CDB Aviation (40), i Gol (34). Ovih otkazivanja će biti još, primjerice Boeinga iz backloga nije izbacio 92 aviona koje je otkazao Norwegian. Boeinga je u prošlih godinu dana zabilježio 169 naručenih 737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Na Donghai letu iz Nantonga u Xian u Kini, desio se neuobičajen incident. Pilot je osporio putniku prve klase da može koristiti WC, nego ga je on sam koristio, a putnika je vratio na mjesto. Putnik je potom vrlo frustriran vikao na stjuarda da ne radi svoj posao kako treba, te su se stjuard i pilot porječkali po izlasku pilota iz WC-a. Pritom je pilot postao nasilan što je u konačnici rezultiralo izbijenim zubom pilota i slomljenom rukom stjuarda. Obojica su suspendirani.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Donghai Airlines

Sud u Pragu je danas potvrdio bankrot ČSA na zahtjev kompanije. Kompanija u floti ima samo dva Airbusa A320 obitelji. Kompanija će nastaviti sa letovima u bankrotu. ČSA ima 266 dužnika koji od kompanije potražuju 37 milijuna USD, dok putnici potražuju 46 milijuna USD za 230.000 neostvarenih karata.

ČSA je jedna od najstarijih kompanija na svijetu, koja datira iz 2023. Prvu inozemnu liniju ostvarila je prema Zagrebu 1929. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ČSA

Ryanair, easyJet, Wizz Air i Jet2 traže od Europske komisije da se pravila za smanjenje stakleničkih plinova kod avion kompanija primjenjuju na sve letove, dakle i za long-haul letove europskih prijevoznika, a ne samo za short-haul letove. Ovi prijevoznici tvrde da 6% europskih letova koji prelaze 4000 km akumuliraju pola svih stakleničkih plinova. Ovaj zahtjev je i krajnje logičan, jer nema baš nikakvog smisla da su regulirani samo kratki letovi, a ne i oni dugi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet2

 

Australija je odlučila dati 930 milijuna USD pomoći avio i turističkoj industriji. U ovom paketu je plaćanje 50% cijene avionskih karata (jeftine karte za putnike), pozajmice za poslovne subjekte, direktna pomoć za avio-kompanije, te plaćanje plača za zaposlenike avio kompanija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qantas

Cathay Pacific je objavio godišnji gubitak od čak 2,8 milijardi USD. Kompanija je ovo proglasila najlošijom godinom u 70 godišnjoj povijesti. Kompanije ima dugoročno prizemljeno 92 od 239 aviona (44% flote). Kompanija bi imala i lošije rezultate da nema vrlo razvijenu i jaku cargo diviziju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

FedEx testira letove sa samo jednim pilotom na regionalnim linijama, u suradnji sa Sikorsky Aircraft. Testovi se odvijaju na Oxford aerodromu sa 33,9 godina starim ATR 42 kojeg za FedEx operira Empire Airlines.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: FedEx

Njemačka je 2019. imala 250,2 milijuna putnika, a najviše putnika imali su aerodromi:

 1. 70,6 milijuna Frankfurt
 2. 47,9 Minhen
 3. 35,6 Berlin (Tegel i Schönefeld)
 4. 25,5 Dusseldorf
 5. 17,3 Hamburg
 6. 12,7 Stuttgart
 7. 12,4 Cologne
 8. 6,3 Hanover
 9. 4,1 Nuremberg
 10. 2,7 Dortmud

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Unitedov CEO Scott Kirby se ne slaže sa procjenama da će poslovni putnici nakon Covida-19 prestati koristiti avione jer su naučili raditi online preko Zooma i ostalih aplikacija, te čak i ne koristiti urede. United smatra da će se poslovni putnici vratiti u istom obujmu kao i prije Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

ČSA je iz flote izbacila sve ATR-ove. Kompanija u ovom momentu u floti ima samo 2 aviona 1 Airbus A319 i 1 A320. Kompanija ima naručeno 6 Airbusa A220-300 koji su trebali početi dolaziti prošle godine, no isto je prolongirano, a od 2023. bi u flotu trebalo doći 3 A321XLR.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: ČSA

Izašla je nepotvrđena vijest da Southwest želi naručiti čak 130 Boeinga 737MAX7 uz još 170 opcija. U ovoj godini, nakon otkazivanja narudžbi Boeing je trenutno u plusu od 34 naručena B737MAX. Stoga bi ova narudžba bila više nego pozitivna vijest za posrnuli Boeing. Southwest će ovim avionima zamijeniti stare 737-700. Kompanija je pregovarala i sa Airbusom oko kupnje A220-300. Southwest je jučer 11.3. vratio svoje 737MAX u flotu, te će operirati iz 15 aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: