Novosti iz svijeta

Nije nova vijest da će Air France involvirati HOP! u svoj osnovni brend, no najnovija informacije je da će ovaj regionalni prijevoznik operirati samo flotu Embraera (E145, E170, E190). HOP! je iz flote već izbacio sve ATR42 i 72, a sada će izbaciti i CRJ700 i CRJ1000.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Ryanair je opet iskoristio krizu i „natjerao“ Boeing na velike popuste kada nitko ne kupuje, već otkazuje narudžbe, i kada je Boeing doslovce očajan. Ovo je Ryanairov modus operandi i na taj način je u velikim globalnim krizama kompanija iskamčila ogromne popuste, što im je godinu-dvije nakon krize donijelo velik profit.

Nova narudžba je 75 primjeraka Boeinga 737-8-200, sardina varijanta MAX8 aviona, posebno dizajniranog upravo za Ryanair, u kojeg stane čak 197 putnika. Time će Ryanairu sveukupno biti isporučeno 210 ovih aviona. Ryanair u floti ima isključivo Boeingove avione i to 737-800, 737-8-200, te jedan 737-700, dok njegova podružnica Lauda ima 28 Airbusa A320, no Ryanair ozbiljno najavljuje da će i ove avione zamijeniti sa 737-8-200. U ovom momentu Ryanair u floti ima 467 aviona i 222 naručena.

Ovo sigurno nije sve što će Ryanair naručiti od Boeinga. Ryanair je uvijek u krizama naručivao bitno više aviona, pa nije logično da sada naruči „samo“ 75. Prema izvorima iz tvrtke Ryanair pregovara i o nabavi najvećeg 737-10, što bi bilo ogromno odstupanje od 20-godišnje prakse ovog ULCC, no i logičan „evolutivan“ potez. Boeingu u ovom momentu marketinški i te kako odgovaraju dvije „dobre vijesti“ umjesto jedne, pa je za očekivati još jedna objava o kupnji aviona u skorije vrijeme.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Iako je do nedavno Frankfurt imao problema sa manjkom kapaciteta na svojim uzletno-sletnim stazama, sada od 14.12. zatvara jednu od četiri uzletno-sletne staze koju ne treba, a kako bi smanjio troškove.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Neelmenov novi projekt Breeze će plaćati svojim zaposlenicima dodatnih 6.000 USD kako bi se nastanili u jednoj od kuća koje je odobrila kompanija, u blizini baze i tako bili više na dispoziciji kompaniji u slučaju problema. Breeze će krenuti sa operacijama 2021.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Breeze

Zbog trgovinskog rata koje je Kini uveo Donald Trump, Kina nije već 3 godine naručila ni jedan Boeingov avion. Stoga se Boeing nada da će novi američki predsjednik Joe Binden prekinuti ovu nepodnošljivu praksu i omogućiti prodaju Boeingovih aviona u Kini. Spekulira se da će Kina uvjetovati nove narudžbe za Boeing certificiranjem C919 od strane FAA.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: COMAC

Velika Britanija je certificirala Pfizerovo cjepivo čak prije SAD-a (koji o tome raspravlja 10.12.). Velika Britanija je naručila 40 milijuna doza ovog cjepiva, od kojih će se 10 milijuna doza cijepiti još ove godine. Kako je za cijepljenje potrebno 2 doze po svakoj osobi, istim će 5 milijuna britanaca biti cijepljeno do kraja godine. Ovime će se zračni promet u Velikoj Britaniji osjetno povećati netom prije božićnih praznika.

United je već prebacio određeni broj Pfizerovog cjepiva u Chicago koje čeka cartifikate da bi se dalje distribuirao prema Europi. Iako su svi mislili da su te prve doze namijenjene prebacivanju u Bruxelles, očito će ići za Veliku Britaniju. Cjepivo se mora prevoziti i skladištiti na temperaturi od -70 stupnjeva celzijusa.

Pfizerova klinička testiranja dokazuju 94% uspješnosti cjepiva. Pfizerovo cjepivo je gensko i samim time bitno rizičnije, a prema nekim izvorima Europska Unija ga neće koristiti. Hrvatska je odabrala AZD1222 koje su napravili AstraZenec i University of Oxford, a koje je proteinsko i trebalo bi biti bitno manje štetno. Bill Gatesova Moderna i Pfizer su već pokrenuli postupak certificiranja u Europskoj Uniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Procurili su planovi za sanaciju TAP-a koji je izuzetno pogođen trenutačnom krizom. Da bi se mogla odobriti državna pomoć od 1,2 milijarde EUR planira se otpustiti cak 3600 od 10.600 zaposlenika, predviđa se rezanje placa preostalim djelatnicima, te će iz flote izbaciti čak 17 zrakoplova. Sindikati se protive ovim mjerama. Za ovu godinu očekuje se gubitak od oko 582 milijuna EUR. Portugalska vlada je kupila Neelmanov udio, te povećala svoj na 72,5%, a postoji mogućnost da isto uveća na 95%.

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: TAP Portugal

Američki FCC je dogotovio proces koji je započeo 2013. a kojim će putnicima omogućiti da vrše pozive i šalju poruke sa mobitela na visinama preko 3000 m (10.000 ft).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Kineska administracija za civilnu avijaciju (CAAC) je zatražila provjeru stajnih trapova na Boeinzima 737-300, 737-400 i 737-500 zbog pronađenih napuklina na stajnim trapovima dva aviona ove generacije. U regiji ove avione operira samo Air Serbia koja ima dva operativna 737-300.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Qantas ce po prvi puta u povijesti izvesti non stop letove iz Australije za Frankfurt i Paris. Let za Frankfurt QF115 leti 09.12. iz Sydneya za Perth i dalje non-stop za Frankfurt (15 sati i 55 minuta). Let za Paris ide 4 dana kasnije kao QF175 također sa međuslijetanjem u Perthu. Trajanje leta za Paris je 18 sati i 15 minuta. U oba slučajeva leti se sa Boeingom 787-900. Radi se o “jednokratnim”, repatrijacijskim letovima. I u povratku avioni slijeću u Perth, pa produžuju za Sydney. Iz Europe će u Australiju stići ukupno 3 leta iz Londona (20.11, 30.12 i 16.1.), 2 iz Frankfurta (13.12. i 3.1.), te jedan i Parisa (17.12.).

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: Qantas

Air France je javno ucijenio Airbus, objavivši da bi mogao naručiti 737MAX kao zamjenu za A320 i A321, ako se A220 projekt ne produži na A220-500.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Aviokompanije, IATA i aerodromi su počeli lobirati za produženje suspenzije pravila 80:20 za slotove nakon 28.3.2021. (ljetnog reda letenja) ili bar da se pravilo smanji na 50:50. Wizz Air se žestoko usprotivio daljem suspendiranju pravila 80:20.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Kenya Airways Cargo će prometovati direktne cargo linije iz Johannesburga za Maputo, Harare, Lilongwe, Lusaku i Nairobi. Ovime i Kenya koristi lošu situaciju sa South African Airlinesom.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Kenya Airways

Delta je otkazala 402 leta za Dan zahvalnosti SAD-a, dočim je izazvala salve negodovanja tisuća putnika koji su morali promijeniti planove. Ostale američke kompanije imaju tek neznatna jednoznamenkasta otkazivanja. Neki mediji spekuliraju da se radi o velikom broju pilota koji su iznenadno otišli na bolovanje, što čudi obzirom da je Delta prije par dana dogovorila sa sindikatima pilota da neće biti otkaza u zamjenu da se plaće pilota bitno smanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Nakon aerodroma u Münchenu sada je i Berlin odlučio zatvoriti dio zračne luke u cilju uštede. Tako se najkasnije 31.03. zatvara Terminal T5 (stari terminal na Schonefeldu) i to na najmanje godinu dana. Uz to se zatvara i južna pista tako da ce “do daljnjega” sve operacije ići preko sjeverne staze. Svi berlinski aerodromi zajedno ce ove godine imati oko 9.000.000 putnika. Samo za usporedbu, prošle godine je usluge aerodroma u Berlinu koristilo 36.000.000 putnika.

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: Alen Šćuric

Delta je isposlovala da putnici na liniji Atlanta-Rim koji imaju PCR test protiv Covida-19 obavljen najviše 72 sata prije puta ne moraju u karantenu po dolasku i Italiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Nakon što je KLM objavio da je spreman za transport velike količine Covid-19 cjepiva, i Amsterdam Schiphol je objavio da je spreman za skladištenje i tranzit velike količine Covid-19 cjepiva uz izuzetno niske temperature skladištenja. Schiphol je izjavio da će bar 30% cjepiva biti transportirano zrakom.

autor: Martina Mrkus, novinarka (Pula), foto: Željko Bakšaj

United je pokrenuo charter cargo linije za prijevoz Pfizerovog cjepiva protiv Covida-19. Američki Pfizer je najavio proizvodnju 50 milijuna cjepiva još ove godine, te 1,3 milijarde u 2021. Očekuje se da FDA izda dozvolu za korištenje cjepiva do 15.12. United je isposlovao dozvolu FAA da na letovima smije imati 7.500 kg suhog leda umjesto dosadašnjeg limita od 1.500 kg. United će prevoziti cjepivo i između Chicaga i Bruxellesa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Department of Commerce SAD-a želi uvesti sankcije protiv 89 kineskih kompanija u avioindustriji, među kojima je i COMAC, te AVIC, a zbog uske povezanosti sa vojskom. Dese li se sankcije ogromnih problema će imati C919, ARJ21-700, MA60 i MA-600 koji imaju zapadne motore. Vrlo dvolično ako uzmemo u obzir ogromnu povezanost Boeinga sa američkom vojskom i proizvodnju za istu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: COMAC

Ukrajinski Windrose, koji u floti ima uskotrupce i regionalne avione u wet lease je uzeo prvi širokotrupac Airbus A330-200.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Windrose

Savjetnik japanske vlade predložio je spajanje Japan Airlinesa i ANA-e u jednu kompaniju po uzoru na Korean i Asianu. Savjetnik je naglasio da obije kompanije dobivaju izdašnu državnu pomoć i da bi isto bilo dobro kako za njih, tako i za Japan.

autor: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: ANA

Zadnje dane u XI. mjesecu, te u XII, I. i II. mjesecu Swiss na letovima Zurich – London Heathrow – Zurich (LX316/7 i LX318/19) koristi širokotrupce Airbus A330-300 i A340-300, a u XII. mjesecu i Boeing 777. Razlog ovog poteza sigurno nije potražnja, već vrlo vjerojatno operativni razlozi minimalnog korištenja širokotrupne flote i pilota.

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: Swiss Airlines

Nakon udesa Volga-Dneprovog An-124 u Novosibirsku, kompanija je odlučila prizemljiti cijelu flotu ovih aviona na neograničeno vrijeme.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volga Dnepr

Emirates je iz naftalina izvukao jednu originalnu uslugu, pa će svim svojim putnicima koji u Dubaiu imaju stanku za konekcije između 10 i 24 sata osigurati besplatan hotel sa 4**** i 5*****, neovisno o klasi putovanja (čak i za najniže ekonomske tarife). U cijeni usluge je smještaj, prehrana, prijevoz do hotela i nazad, te eventualni troškovi kratkotrajne vize.

Ovo se neće odnositi na putnike koji imaju mogućnost kraćih konekcija no oduče se na duži ostanak u Dubaiu. Tako primjerice putnici iz Londona koji imaju 4 leta dnevno za Dubai, ne mogu koristiti ovu privilegiju ni za jedan konektirani let. Ako putnici ne mogu ući u Dubai radi epidemioloških ili administrativnih razloga (nemogućnost izdavanja viza) alternativno će im se ponuditi boravak u Emiratesovoj poslovnoj loži.

Ovo je bila praksa prijevoznika do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća, no sada istinski rijetko tko to omogućava. Emirates ovime želi „kompenzirati“ smanjen broj letova radi čega su konekcije, nažalost, u Dubaiu puno duže nego prije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Qantas koji je otpustio 6000 radnika sada planira do VIII. mjeseca zaposliti 2100 osoba preko vanjskih agencija za zapošljavanje. Naravno, sindikati su šokirani i burno reagiraju, te naglašavaju da je vlada upumpala preko 800 milijuna USD u kompaniju i nije smjela dozvoliti ovako eskiviranje radničkih prava, te je trebala pomoć uvjetovati klauzulom zaštite zaposlenika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Delta je svim svojim djelatnicima, uključujući i onima na prinudnom neplaćenom dopustu, kao Božićni bonus poklonila dvije avionske karte bilo gdje u svijetu kao zahvalnost za sav napor koji su učinili tijekom Covida-19. Ovime će kompanija povećati broj putnika u prilično praznim avionima, ali i motivirati zaposlenike. Originalan potez za motivaciju zaposlenika u besparici.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Delta Airlines

Velika Britanija od 15.12. će 14-dnevnu karantenu zamijeniti za 5 dana karantene i test za Covid-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

U vrijeme slabe popunjenosti kabine, Lufthansa nudi eksperimentalni program na liniji Frankfurt-Sao Paulo. Punici na check inu mogu zatražiti uslugu kreveta u ekonomskoj klasi. Ukoliko ima slobodnih sjedala u avionu kompanija će ponuditi ovu uslugu, a do popunjavanja kapaciteta. Usluga znači da putnik dobije 3 ili 4 sjedala, uz nadoplatu. Unutar usluge putnik dobiva nadmadrac koji anulira neravnine sjedala, te jastuk i deku iz business klase. Putnik na ovaj način može udobno prespavati cijeli put.

Usluga se ne može kupiti unaprijed nego tek na check inu ili na bookingu (ulasku u avion), kada kompanija zna stanje broja putnika u avionu, tj. ovako raspoloživih opcija. Za sada je projekt eksperimentalan, no pokaže li se izvediv, proširit će se i na ostale linije kompanije. Odličan dodatak prihodima u vrijeme praznih aviona i viška sjedala. Bravo Luftica!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: