Novosti iz svijeta

Brazilski Azul je objavio da otvara čak 50 novih regionalnih linija. Linije će se prvenstveno operirati sa minijaturnim Cessna Grand Caravanima koje je Azul dobio prilikom kupnje regionalne kompanije TwoFlex (2020.). Kompanija u floti ima 14 putničkih (9 putnika) i 3 cargo Grand Caravana. Ipak neke od linija Azul će operirati i sa svojim regionalnim ATR 72-600, Embraer E190, E195 i E195-E2. U Brazilu Azul ima 37,5% domaćeg prometa, GOL 30%, a LATAM 27%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Azul

Wizz Air je objavio otvaranje šeste talijanske baze, Napulja, od VIII/2021. Dva Airbusa A321 će biti stacionirana u Napulju. Kompanija će iz napulja operirati 18 domaćih i međunarodnih linija. Uz Napulj Wizz Air je otvorio baze u Rimu FCO, Milanu MXP, Palermu, Cataniji i Bariju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Nakon što je dobio sudski spor protiv KLM-a i TAP-a, Ryanair je dobio i sudski spor protiv pomoći Condoru u visini 550 milijuna EUR, pri Generalnom EU sudu. Ovo je ogroman udarac za Condor. Condoru je sada preostalo da pokuša elaborirati dobivanje novaca u nadi da će na taj način isti zadržati, te ponovo izaći pred Europsku Komisiju. Ryanair tvrdi da su europske države svojim prijevoznicima dale 30 milijardi EUR pomoći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Condor

Aer Lingus će sam operirati sa A320 Stobartove linije Dublin-Manchester, Dublin-Edinburgh, Belfast City-Manchester, Belfast City-Birmingham i Belfast City-Edinburgh, dok će Britishev CityFlyer operirati Belfast City-Exeter i Belfast City-Leeds Bredford. No, ostale linije se za sada ne lete, a Aer Lingus se ispričao svojim putnicima radi neugodnosti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aer Lingus

Airbus je ponudio prijevoznicima paxCASE, plastične pregrade koje fizički odvajaju dva sjedala od ostalih sjedala za putnike koji su sumnjivi na Covid-19. Do sada su kompanije takve sumnjive osobe morali izolirati na zadnja sjedala, te ostaviti po dva reda ispred i sa strane slobodna. Kako je to sve manje moguće što se load faktor više povećava, Airbus je sada iznašao rješenje. Pregrade se postavljaju vrlo lako i brzo, a jednako tako se lako skladište u avionu. Kada se postave pregrade oko sumnjivih putnika, više nema potrebe za ostavljanjem dodatnih slobodnih sjedala ispred i sa strane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Air Seychelles, bivša kompanija u suvlasništvu Etihada, je u ekstremnim problemima. Kompanija ne može servisirati dugove koje ima prema kreditu Etihada, a Etihad ne pristaje na otpisa dijela duga. Air Seychelles je stoga otpustio 11 pilota, te je u postupku vračanje oba Airbusa A320neo, te ostanak samo na domaćim letovima sa DHC 6-400.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Seychelles

Eurowings će otvoriti bazu u Pragu gdje će bazirati dva Airbusa A320. Baza će krenuti sa operacijama 31.10. Eurowings je najvio da će u idućih pola godine otvoriti nekoliko baza diljem Europe, pa i u Jugoistočnoj Europi. Eurowings je do sada iz Praga operirao samo prema Copenhagenu i Dusseldorfu. Baze na Pragu uz Smartwings i ČSA, još ima Ryanair, dok veći broj letova ima Wizz Air (7 linija).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Južnoafrički konzorcij Takatso će biti vlasnik 51% dionica South Africana, dok će država zadržati 49% dionica. U konzorciju su Herith General Partnes vodeći investitor u infrastrukturu i aerodrome, te Global Aviation Operations ACMI specijalist (u floti ima sedam A320 i tri A340-500). Konzorcij će dati 221 milijun USD. Vlada više neće investirati u kompaniju, no preuzeti će dugove od milijarde USD.

Konzorcij još uvijek nije odlučio hoće li zatvoriti LCC Mango, te druge kompanije South Africana. Takatso želi hitno pokrenuti letove, te razviti flotu i linije. Plan je da South African krene sa letovima u VIII. mjesecu na domaćim i regionalnim linijama, dok bi internacionalne linije trebale krenuti u roku od dvije godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: South African

Belgijska mini-kompanija Air Antwerp koja je bila joint venture CityJeta (75%) i KLM-a (25%) je otišla u likvidaciju. Kompanija je imala skromne planove letova sa Fokkerom 50 prema London Cityu, koje je uspjela realizirati, te još nekoliko gradova što nije realizirala, no zbog Covida-19 je prekinula sa operacijama. Avion je vraćen u Malmo, Švedsku, a kompanija je prekinula sve letove i konačno 11.6. propisala likvidaciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Antwerp

Azejbedžanski Silk Way East Airlines se zatvorio i raspisao likvidaciju. Kompanija je u floti imala pet Boeinga 747-400F, pet B747-8F, dok je pet B777-200F imala naručenih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Silk Way

Air Europa će ovog ljeta operirati čak 87% long-haul linija iz 2019. godine. Kompanija će tako letjeti 20 od 23 latinoameričke linije koliko ih je letjela u 2019. Naravno broj frekvencija je bitno manji, pa će kompanija letjeti na 432 leta prema Latinskoj Americi u usporedbi sa 974 letova u 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Europa

Glavna europska tužibaba Ryanair će, nakon svih silnih tužbi, konačno tužiti i ITA-u, novu talijansku kompaniju. Ryanair je objavio da će isti dan kada ITA primi 3 milijarde EUR tužiti kompaniju i Italiju. Ryanair smatra da se radi o nelegalnoj pomoći koja njih stavlja u neravnopravan položaj.

Ryanair ne vidi ništa novo u ITA-i, već smatra da se samo radi o ekstenziji Alitalie, tj. da će se ustaljeni problemi koji se vuku desetljećima nastaviti i u ITA-i. Ryanair tvrdi da će nova kompanija gubiti novac kao što ga je gubila i Alitalia. Italija ostvaruje 32% businessa Ryanaira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Qatar i Alasaka su uveli code-share partnerstvo samo tri mjeseca nakon što je Alaska ušla u oneworld. Ugovor će pokriti 166 linija Alaske, Horizona i SkyWesta. U isto vrijeme Alaska je otkazala code-share sa Emiratesom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Bucharest želi upumpati još 200 milijuna EUR u TAROM. Obzirom na ogromna sredstva koja je u tri posljednja puta već dala u kompaniju ostaje za vidjeti hoće li Europska Unija dozvoliti i ovu četvrtu pomoć.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAROM

GOL je preuzeo petog najvećeg brazilskog prijevoznika MAP Transportes Aeros. Akvizicija je koštala GOL 5,5 milijuna USD. MAP ima sedam ATR-72.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: GOL

Air Asia Grupa je odlučila prizemljiti 90% flote. Kompanija je konvertirala dva A320 u preightere te ih dodala jednom 737-800F kako bi pokrila povećanu potražnju za cargo prijevozom.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Asia

Aerodrom Minhen ponovo otvara Terminal 1 i to 23.6. a zbog povećanja broja putnika. Aerodrom je do sada operirao samo sa Terminala 2. 6.6. aerodrom je ostvario 400 letova i 36.000 putnika.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Minhen

Danska je u 2019. imala 36,5 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 30,3 milijuna Copenhagen
 2. 3,7 Billund
 3. 1,5 Aalborg
 4. 0,5 Aarhus
 5. 0,2 Bornholm

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Nakon što je Qantas zaprijetio da će napustiti Sydney sa projektom Sunrise, vlada New South Walesa je dala 50 milijuna AUD za pravo da Sunrise u idućih 5 godina ekskluzivno leti iz Sydneya. Ovime su prvenstveno izgubili Melbourne i Perth koji su također trebali imati letove unutar projekta Sunrise.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Wizz Air je objavio da mu se trenutni poslovni model ne temelji na poslovnim putnicima, nego na putnicima koji posjećuju prijatelja i rodbinu. Wizz Air će za dva mjeseca imati više kapaciteta u uporabi nego 2019. Kompanija ima 140 aviona u floti, dok je prije Covida-19 imala 121 avion u floti. No, Wizz Air trenutno ne koristi sve avione i dio ih ima prizemljenih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Za EU veleposlaničku sjednicu 11.6. najvažnije asocijacije u avioprometu (IATA, ACI, A4E, ERA idr.) i turizmu ponovile su zahtjeve:

 • nesmetano putovanje za putnike koji su se cijepili i to 14 dana nakon cijepljenja
 • nesmetano putovanje za putnike koji imali Covid-19 i to 180 dana nakon oboljenja
 • ostali putnici nesmetano putovanje ako imaju test i to 72 sata za PCR i 48 sati za antigenski
 • djeca ne trabaju testove ako putuju sa roditeljima
 • hitno uvođenje EU digitalnog Covid-19 certifikata koji dokazuje cijepljenje ili testiranje
 • besplatno testiranje za građane EU, ili bar testiranje po vrlo povoljnim cijenama (a sadašnja cijena od 50 do 150 EUR to nikako nije)

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Boeing je u V. mjesecu imao 73 narudžbe. No, kako je imao i 53 otkaza, zapravo je 20 aviona u plusu. Od početka godine neto narudžbe Boeinga su 177 aviona. Sve narudžbe su za 737MAX, uz 7 B777F i 5 787-9. Boeing je u V. mjesecu isporučio samo 17 aviona, bitno manje nego Airbusovih 50. U tih 17 isporuka je 10 B737MAX, 1 B737-800A P-8A Poseidon za US Mornaricu, 2 B767-300F, 1 B777F, 1 747-8F, 1 B787-8, 1 B787-9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

U Španjolskoj je otvorena nova kompanija World2Fly, koja je u vlasništvu španjolskog mega-vlasnika hotela Iberostar. Kompanija će u floti u prvoj godini imati dva Airbusa A350-900, od kojih je prvi isporučen jučer, 9.6. Lanac ima 120 hotela u 19 država i sa ovim avionima će nuditi kompletan paket let+hotel.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: World2Fly

Southwest je kupio još 34 Boeinga 737MAX7, te povećao broj naručenih primjeraka na čak 234. Avioni će se početi isporučivati 2022. Ovo je toliko potreban ogroman plus za Boeing.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Ruska LCC Pobeda je povećala load faktor na 99%. U isto vrijeme Aeroflot ima LF malo manji od 80%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

AirBaltic je pokrenuo projekt airBaltic Holidays, preko koje će nuditi hotele i avionske karte u paketu. Usluga se radi u kooperaciji sa švedskim turoperatorom TirpX Travel. Putnici kupnjom ove usluge zarađuju airBaltic Club bodove.

Ovakve usluge već su nudili Ryanair i Wizz Air, no oba su ga vrlo brzo ukinuli, a nedavno je isto pokrenuo i easyJet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Rusija je nakon 100 dana pustila Boeing 737-400 Ariana Afghan Airlinesa. Avion je prizemljen u Moskvi radi carinskog prekršaja. Nakon što je ustanovljeno da prekršaja nije bilo, te su optužbe odbačene, avion je pušten iz Moskve. Ariana razmatra da li da tuži Rusiju za izgubljenu zaradu između milijun i milijun i pola USD. Ariana u floti ima samo 3 aviona, pa joj je blokiranje jednog aviona duže od tri mjeseca i te kako teško palo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ariana Afgan Airlines

Volotea je otvorila bazu u Lyonu gdje je bazirala jedan A319. U Lyonu kompanija će imati 12 novih destinacija, a ukupno njih 29. U regiji Volotea leti iz Lyona za Dubrovnik i Split od početka VI. mjeseca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volotea

Four Seasons je objavio intinerere za svoja dva A321LR aviona za iduću godinu. Jedna od linija je više nego interesantna. Avion će ići iz New Orleansa za Costa Ricu, pa za Peru (gdje će turisti posjetiti Machu Picchu), zatim produžuju za Buenos Aires, a nakon toga ide za Teniente R March Aerodrom na Antartici gdje će se putnici ukrcati na brod za polarnu ekspediciju. U povratku lete za Bogotu i za Bahame. Cijeli put traje 21 dan, pri čemu putnici odsjedaju u Four Seasons hotelima. Put košta 190.000 USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Four Seasons

 

Delta i airBaltic potpisuju code-share sporazum po kojem će Delta staviti svoje codove na letova iz Amsterdama, Barcelone, Bruxellesa, Copenhagena, Dublina, Dusseldorfa, Edinburgha, Frankfurta, Madrida, Minhena, Milana, Nice, Pariza, Praga, Stuttgarta i Zuricha za Rigu, Tallinn i Vilnius. AirBaltic nije član ni jedne alijanse. Prije par tjedana kompanija je potpisala vrlo širok code-share sa Lufthansom preko Minhena.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.