Novosti iz svijeta

Europske aviokompanije su dobile ogromne pomoći od svojih vlada:

 • 14,4 milijardi EUR Air France-KLM
 • 11,1 milijardi EUR Lufthansa grupa
 • 3,5 milijardi EUR Alitalia (tek će dobiti)
 • 1,6 milijardi EUR TAP
 • 1,3 milijardi EUR SAS
 • 1,2 milijardi EUR Finnair
 • 0,8 milijardi EUR Norwegian
 • 0,7 milijardi EUR LOT
 • 0,6 milijardi EUR Condor
 • 0,5 milijardi EUR Air Europa

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Američke kompanije su u godinu dana imale 2500 prijava protiv putnika koji su kršili propise. Od toga je 1900 prijava bilo protiv putnika koji su odbijali nositi maske u avionu. Delta je zabranila čak 1200 putnika ulazak u avion radi toga što su odbili nositi masku. Kazna za nenošenje maski je od 9000 do 15.000 USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American

Delta je pokrenula program Delta Cargo Team u kojem je izgradila joint venture partnerstvo sa Air France-KLM, Alitaliom i Virgin Atlanticom kako bi pokrili regiju Europe, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA). Ova grupacija treba maksimalizirati cargo profitabilnost u EMEA regiji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Do kraja godine Emirates će operirati 70% kapaciteta iz 2019. Od X/2021. u Dubaiu se organizira Expo 2020. koji će dodatno povećati potražnju za Emiratesovim letovima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Emirates

Moldovska kompanija FlyOne pokreće letove iz Kišineva za London Luton od 28.5, za Batumi od 4.6. i Eindhoven od 20.6. Kompanija od 1.5. leti na liniji za Istanbul. Kompanija letove obavlja sa Airbusom A320. FlyOne će letjeti četiri tjedna leta za London, dok Wizz Air povećava broj letova na 12 tjedno, a i Air Moldova je povećala letove za jednu tjednu frekvenciju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: FlyOne

Vijeće Europe je potvrdilo jučerašnju odluku o zabrani bjeloruskim kompanijama (Belavia, te ostale charter i cargo kompanije) za letove na područje Europske Unije. Zabrana se odnosi na slijetanja na aerodrome u Europskoj Uniji, ali i na prelete preko teritorija Europske Unije. Ovo znači da će i linija prema Beogradu biti ukinuta jer Belavia neće moći letjeti preko Mađarske ili Rumunjske za Srbiju.

Vijeće Europe preporuča i svim europskim avio prijevoznicima da ne prelijeću preko teritorija Bjelorusije. Da bi odluka stupila na snagu mora je potvrditi Europska Komisija. Europska Unija je najavila i niz drugih sankcija prema Bjelorusiji.

Za sada su letove preko bjeloruskog zračnog prostora, te slijetanje u Bjelorusiju prekinuli airBaltic, Wizz Air, Ryanair, Air France, KLM, SAS, LOT, Finnair, Ukraine International, Singapore i Lufthansa. Litva je objavila da neće dozvoliti slijetanje ili polijetanje zrakoplova koji će prelijetati prostor Bjelorusije. Isto je učinila i Ukrajina. Velika Britanija je savjetovala svojim kompanijama da izbjegavaju zračni prostor Bjelorusije, a uskoro će i zabraniti slijetanje Belavije na svoj teritorij. Predsjednik SAD-a će o ovom slučaju raspravljati sa Putinom. Kanadski premijer je osudio bjeloruski incident kao krajnje neprihvatljiv čin državnog piratstva.

U međuvremenu je objavljeno kako je Pratasević kada je saznao da će Ryanair sletjeti u Minsk, ustao, te dao svoj laptop i mobitel kolegici u avionu. Prema snimkama koje su objavljene (a gdje se puderom pokrivaju masnice), ali i svjedočenju Pratasevićevih kolega i prijatelja isti je tučen u bjeloruskom pritvoru.

Žestoka reakcija Europske Unije, kakva se i očekivala. A Bjelorusija i Belavia će opako izgubiti na ovom potezu Lukašenka. Belavia je koristila svoj privilegirani položaj u kojem nije imala ograničenja za letove u Rusiju, te je prevozila velik broj putnika sa Zapada preko Minska u Rusiju i Ukrajinu. Sada to više neće biti moguće.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

Ryanair je izdao obveznice u visini 1,2 milijarde EUR. No, važnija je informacija da se Ryanair definitivno odlučio iz Lauda Europe izbaciti sve Airbuse A320 i zamijeniti ih za Boeinge 737-800 i 737MAX8-200. Kompanija će prve A320 iz flote izbacivati od zime 2022, te će ih potpuno izbaciti u roku od 3 do 4 godine. Lauda u ovom momentu ima 29 A320.

Kompanija je potvrdila da još uvijek pregovara sa Boeingom oko 737MAX10, koji ako se nabave u flotu bi trebali ući od 2026.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Europska Unija je odlučila smanjiti restrikcije za zemlje izvan Europske Unije. Zemlje će se svakih 14 dana procjenjivati i pratit će se koliko ima zaraženih na 100.000 osoba, no uz to će se paziti i na količinu testirani, te cijepljenih, trendove smanjenja, ali i sigurnost podataka, tj. procjenjivati će se govori li zemlja istinu o broju zaraženih. Za sada su smanjene restrikcije samo za Australiju, Novi Zealand, Ruandu, Singapur, Južnu Koreju, Tajland, Izrael i Kinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

FAA će degradirati Meksiko iz Kategorije 1 u Kategoriju 2 sigurnosni rejting. Ovime će meksičke kompanije imati vrlo limitirane mogućnosti pokretanja novih linija u SAD. Ovime će posebno stradati Aeromexico, Volaris i Viva Aerobus.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airmexico

Aerion Supersonic je planirao proizvesti aviona sa 50 sjedala koji bi letio sa Mach 4 brzinom. Kompanija je planirala proizvesti i sporiji te manji (10 putnika) AS2 koji bi letio 1,4 macha. Plan je bio da se prvi let ostvari do 2023. Čak je i Boeing investirao u kompaniju. No, kompanija je pokleknula i zatvorila se, a projekt je prekinut.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeron Supersonic

Spirit je dobio sudski spor protiv FAA. Naime, nakon ujedinjenja Uniteda i Continentala, FAA je dodijelio slotove na Newarku Southwestu. Kako je Southwest u IX/2019. odlučio povući se sa Newarka, FAA je proglasila slotove mrtvima. Spirit se sa time nije složio i smatrao je da je FAA slotove trebala ponuditi drugima. Stoga je tužio FAA i dobio sudski spor.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Spirit

Bjelorusija i dalje provocira. Nakon jučerašnjeg državnog piratstva u kojem je Ryanairov avion prisiljen na slijetanje i potom su uhapšene najmanje dvije osobe, novinar i aktivist protesta protiv bjeloruskog predsjednika Lukašenka Roman Pratašević, te njegov prijatelj, danas je na aerodromu u Minsku izvršen pretres Lufthansinog aviona. Naime, vlasti su navodno dobile mail sa prijetećom porukom radi čega je avion ispražnjen i zadržan u Minsku puna dva sata više od plana. Analitičari se slažu da se radi o provokaciji.

Europska Unija raspravlja o sankcijama protiv Bjelorusije, pri čemu se predlaže zabrana letova bjeloruskim kompanijama u Europsku Uniju. AirBaltic je već objavio da mu avioni moraju zaobilaziti bjeloruski zračni prostor. Litva je pak izdala upozorenje svojim građanima da hitno napuste Bjelorusiju, te je uvela zabranu avionima da prelijeću ili slijeću u Bjelorusiju. Eurocontrol je objavio nove rute kojima se zaobilazi Bjelorusija kako bi pomogao brojnim kompanijama koje ne žele letjeti preko bjeloruskog zračnog prostora.

Vijeće Europe je donijelo odluku da se zabrani Belaviji i drugim bjeloruskim cargo i charter kompanijama letove prema Europskoj Uniji, te da se preporuči europskim avio kompanijama izbjegavanje bjeloruskog zračnog prostora. Nije objavljeno kada će ova odluka stupiti na snagu. I Velika Britanija je objavila da će podržati zabrane Vijeća Europe.

Bjelorusija je objavila priopćenje u kojem tvrdi da je Hamas zaprijetio dizanje bombe u Ryanairom avionu, a da je onda igrom slučaja u avionu baš bio Pratašević kojem, eto, prijeti 15 godina zatvora. Slučajno su u avionu bili i agenti KGB-a koji su pratili Prataševića i koji su izašli u Minsku, te nisu nastavili put prema Vilinijusu. Zar je moguće da vlasti u Bjelorusiji misle da će ovo netko povjerovati?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Europski Covid-19 pass postaje noćna mora. Iako je sve izgledalo da će biti lagano i brzo napravljeno, ipak je ispalo drugačije. Prvi problem je što niz EU zemalja i dalje želi imati kontrolu nad ulaskom putnika i dodatne mjere borbe protiv Covida-19. Samim time intencija Europskog parlamenta o slobodi protoka osoba pada u vodu.

Drugi problem je što je Europski parlament inzistirao da testiranje protiv Covida-19 bude besplatno, kako se ne bi građani diskriminiralo po financijskim kriterijima, tj. kako se ne bi putovanja omogućila samo onima imućnijima. Europska unija je predvidjela za tu nakanu izdvojiti do 120 milijuna EUR. No, neke od vlada Europske Unije, koje imaju zadnju riječ u ovoj stvari, nisu se složile sa besplatnim testiranjima. Konačno vlade se razlikuju i u stavu da li testovi mogu vrijediti samo 24 sata prije puta, 48 ili 72 sata prije puta.

Treći problem je u razmimoilaženju vlada bi li se trebalo priznati samo jedno cijepljenje ili se putnik mora dva puta cijepiti da bi mu se isto priznalo za slobodu kretanja.

U svakom slučaju malo je vjerojatno da će europski passovi biti uvedeni prije ljetne sezone. Postoji mogućnost da se oni dese, ali teško u idućih mjeseca dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Europski Covid-19 pass

London Heathrow će od 1.6. otvoriti Terminal 3 za letove iz zemalja koje su na crvenoj listi. No, uskoro će Terminal 4 zamijeniti Terminal 3 kao terminal za letove iz crvene liste. Ovime će se ubrzati protočnost za putnike koji imaju putovnice Velike Britanije i Europske Unije. Sada se čeka 2 sata na prelazak granice.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Heathrow

Nova Neelmanova kompanija Breeze je krenula je sa prodajom karata. Prvih 9 linija krenuti će sa operacijama 27. i 28.5. Još 52 linije pokrenut će se u VI. i VII. mjesecu. U isto vrijeme i brazilski startup Ita Transportes Aereos je krenula sa prodajom karata.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Breeze

I dok su u tjednu sredine V. mjeseca u 2019. na prvih pet mjesta bili Velika Britanija sa 6,9 milijuna putnika, pa Njemačka (5,8 milijuna), Španjolska (5,5), Francuska (4,0) i Italija (3,9 milijuna putnika), u 2021. situacija je bila slijedeće: Rusija (2,5 milijuna), Turska (1,7), Španjolska (1,6), Njemačka (1,3) i Velika Britanija (1,2 milijuna putnika).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Singapore Airlines je u godinu dana (od IV/2020 do III/2021) imala gubitak od nevjerojatnih 3,2 milijardi USD. Broj putnika je pao za 97,9%. Kompanija je prije vremena vratila 45 aviona lezorima. Jedina pozitivna strana kompanije je cargo, koji je povećan za 38,8%. Kompanija je izjavila da će do zime u promet staviti A380.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Singapore Airlines

Zapravo i nije nevjerojatno, već talijanska posla. ITA, kompanija koja će zamijeniti Alitaliu, neće krenuti sa letovima 1.7. kako je planirano, nego tek u IX. mjesecu. Ovime će nova kompanija izgubiti glavni prihod u udarna dva mjeseca ljetne sezone, prihod koji je bar 50% svih prihoda godine, u ova preteška vremena zapravo jedina dva mjeseca sezone koja su profitabilna. I sad će se netko pitati kako je to moguće? Kompanija se sprema već godinu dana, talijanske vlasti i management kompanije već godinu dana pripremaju kompaniju i intenzivno rade na njenom pokretanju. I ništa.

Talijanska vlada je zapela na pregovorima sa Bruxellesom. Talijani još uvijek inzistiraju da maintenance i handling ostanu u rukama ITA-e, Europska Unija se sa time ne slaže. Strane se ne slažu i sa brojem slotova koje ITA mora ustupiti na Milano Linateu. Uz to ITA paralelno pregovara sa Lufthansom sa jedne strane, te sa druge strane sa Deltom, Air France-KLM i Virgin Atlanticom. Kompanija planira sa jednom od te dvije strane imati prvo blizak komercijalni odnos, a da kasnije strana postane suvlasnik u kompaniji. Ovi pregovori bi mogli biti gotovi do kraja VI. mjeseca. A koliko su Talijani agilni sa pregovaranjima, to svi znamo.

U isto vrijeme Alitalia kasni sa plaćama, dobila je interventan novac koji je dozvolila Europska Unija, no radi se o samo 12,8 milijuna EUR, koja neće kompaniju održati na životu još dugo. No, sada su tri mjeseca ozbiljnih prihoda. I oni će pokriti troškove Alitalie. Zapravo taj novac će otići u šuplje, u dugove, u gubitaša. No, zato će nova kompanija ITA krenuti nakon sezone i ostati bez ogromnih sredstava koje je mogla imati.

Kao što rekoh, talijanska posla. Ako nešto mogu uništiti u startu Talijani će to uništiti. I ako nešto ne mogu uništiti, Talijani će to i opet to uništiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

Oneworld je poduzeo vrlo iznenađujući potez i postavio Akbar Al Bakera CEO-a Qatara na vodeće mjesto alijanse kao predsjednika Upravnog odbora alianse, gdje je zamijenio dosadašnjeg predsjednika Alana Joycea, CEO-a Qantasa. Ovo je to iznenađujuće što je Qatar još do prije par mjeseci vrlo ozbiljno prijetio izlaskom iz Oneworlda zbog dominacije Americana i Qantasa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikimedia (Qatar)

FAA je izdala upozorenje Envoy Airlinesu najvećem regionalnom prijevozniku Americana, koji je dio American Eaglea. FAA je to napravio nakon niza incidenata i audita u kojem je ustanovio nepravilnosti među pilotima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Envoy Airlines

EasyJet je izdao Covid-19 Travel Hub na svojoj web stranici. Na Travel Hubu putnici mogu dobiti sve detalje oko obveza vezanih uz Covid-19, informacije za testiranja, te sve informacije vezano uz putovanja. Putnicima ova aplikacija bitno olakšava snalaženje u šumi različitih propisa vezanih uz Covid-19 među različitim zemljama.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (easyJet)

Bugarska kompanija Cargoair je dobila prvi avion Boeing B737-800SF (LZ-CGA). Avion je operirao Smartwings nakon čega je konvertiran u cargo. Avion je u vlasništvu AerCapa i star je 20,4 godine. Kompanija će dobiti još jedan konvertirani 737-800 koji se upravo konvertira. U ovom momentu kompanija raspolaže sa tri B737-300F i osam 737-400F. Kompanija je prvi operatera B737-800SF u Europi. Cargoair leti od 2007. a ima dvije baze, u Sofiji i u Leipzigu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cargoair

Norveška je u 2019. ostvarila 57,8 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 28,6 milijuna putnika Oslo Gardermoen
 2. 6,5 Bergen
 3. 4,4 Trondheim
 4. 4,3 Stavanger
 5. 2,4 Tromso
 6. 2,1 Sandefjord (Oslo)
 7. 1,9 Bodo
 8. 1,2 Alesund
 9. 1,1 Kristijansand
 10. 0,8 Harstad

Oslo je na svoja dva aerodroma u 2019. imao 30,7 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

JetBlue kreće sa letovima iz New Yorka za London Heathrow od 11.8, a za London Gatwick od 29.9. Karte su stavljene u prodaju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

Southwest je u IV. mjesecu imao popunjenost kabine od 79%. Prilično dobro za ova teška vremena Covida-19. Kompanija predviđa u VI. mjesecu imati load faktor od 85%. Kompanija je već prodala 55% svih sjedala za VI. mjesec i 35% za VII. mjesec.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

AirBaltic je krenuo sa ponovnim zapošljavanjem otpuštenih djelatnika radi Covida-19. No, kompanija zapošljava samo osobe koje su cijepljene protiv Covida-19. Kompanija je otpustila 1/3 svojih radnika. Već ih je vratila 73, a sada vraća još 20.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: airBaltic

Novi islandski LCC Play, koji je prolongirao početak operacija dvije godine, kreće sa prvim letovima. Prvi let će biti na liniji za London Stansted 24.6. Slijedi Tenerife (29.6.), pa Berlin (2.7.), Alicante (13.7.), Paris (15.7.), Barcelona (16.7.) i Copenhagen (22.7.). Kompanija je jučer stavila karte u prodaju. Kompanija će nagraditi 1000 kupaca, među prvim kupcima, besplatnim kartama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Play

Ryanair je objavio da je u 2020/21 (njima godina traje do 31.3.) izgubio 815 milijuna EUR. Broj putnika je pao sa 149 milijuna na samo 27,5 milijuna, što je pad od 81%. Load faktor kompanija je pao sa 95% na samo 71%. Kompanija je uvjerena da će ove godine biti na pozitivnoj nuli (break-even).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Boeing je ponovo krenuo sa isporukama B737MAX nakon otklonjenih problema sa elektronikom aviona. U ovom momentu 166 B737MAX je aktivno u 22 kompanije. 309 B737MAX je još uvijek neaktivno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.