Novosti iz svijeta

Najveći sudijski aerodrom Jeddah jer bio zatvoren radi napada dronovima sa eksplozivom iz Jemena. Avioni koji su išli na aerodrom su rerutirani na druga aerodrome. Jeddah je prije Covida-19 imao fascinantnih 42 milijuna putnika.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Saudia

Italija je u zadnji čas dogovorila deal sa Europskom unijom, obzirom da je Alitalia ostala bez novaca, te je radnicima isplatila samo pola plaće za III. mjesec.

Prema sporazumu Alitalia se gasi kao brend, a nova kompanija će se zvati ITA. ITA će smanjiti flotu za 59%, što znači da će imati samo 45 aviona u floti (sada ih ima 110). Sadašnjih 11.500 radnika će se smanjiti za 26%, tj. otpustit će se 2850 radnika. Ovo je ozbiljno u nesrazmjeru sa smanjenjem flote, tj. broj radnika se trebao bitno više smanjiti. ITA neće naslijediti ff program MileMiglia već će se isti prodati. Samo line maintenance će se prebaciti na ITA-u, a ostatak maintenancea ide u prodaju. Dobar dio imovine, prava i divizija Alitalie će ići u prodaju i ITA može za iste konkurirati na slobodnom tržištu. Ukupno 98 slotova će se morati prebaciti na druge prijevoznike, od čega 54 moraju biti na Rim FCO i Milano Linate.

Europska Unija je dozvolila samo 1,7 milijardi EUR financijske pomoći, od 3 milijarde koliko je tražila Italija. Pritom će Italija moći odmah investirati 1,2 milijarde, a 0,5 milijardi će se moći dati u drugoj tranši koja će uslijediti. U odluci se ne spominje što će biti sa 2 milijarde EUR koliko je od 2017. Italija „posudila“ Alitaliji, tj. hoće li on samo „nestati“ zatvaranjem Alitalie, kao da se ništa nije desilo. Europska Unija je ovime pokazala zube, iako je ozbiljno zažmirila na oba oka i dozvolila nešto što toliki drugi nisu imali pravo i zbog čega su otišli u bankrot, prvenstveno MALEV, Cyprus i Estonian.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

Britanski leisure prijevoznik Jet2, je odlučio suspendirati sve letove čak do 23.6. zato što Velika Britanija ne pokazuje jasne znakove kada će izaći iz pandemijskih restrikcija. Britanija je rekla da se planira otvoriti 17.5. no na prihvatljiv način, te smatra da je prerano za potpuno otvaranje i da još je može reći prema kojim zemljama će se otvoriti ovog ljeta. Iako je Jet2 planirao krenuti sa letovima 17.5. isto će sada prolongirati i prve letove započeti tek 24.6.

Jet 2 je najavio letove na 9 linija u V. mjesecu za Dubrovnik, za Split 5 linija u V. mjesecu i jednu liniju sa jednim polaskom od 20.6, dok je za Pulu planirao letjeti u V. mjesecu 3 linije. Sve ove linije će se sada prolongirati na iza 23.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet2

Ukleti Boeingov 737MAX je tek krenuo sa letovima, i već je ponovo prizemljen. Naime, Boeing je obavijestio korisnike da ima problema sa elektronikom, te zatražio da prizemlje sve avione dok se problem ne otkloni. Boeing je objavio da će popravak svakog aviona trajati par dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Boeing

FAA je izdala upozorenje za letove preko Istočne Ukrajine. Situacija u toj regiji je označena kao “izuzetno nestabilna i nepredvidiva” te ponovna “kriva identifikacija” kao u slučaju MH17 nije isključena. Stoga je FAA za sve US kompanije zatvorio zračni prostor (FIR) iznad regije Drinpropetrovska (UKDV). Takodjer je produženo upozorenje za prelete preko Sinajskog poluotoka koja se odnosi na sve letove ispod FL 260 te se i dalje preporuča kompanijama da ne lete ispod te visine.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč); foto: Delta Airlines

Air France je najavio da će operirati 80 sezonskih linija, među kojima su i 22 nove linije prema Europi i Sjevernoj Africi. Ove linije kompanija će obavljati iz Pariza (oba aerodroma), Maresillea, Nice i Strasbourga.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Francuska je u 2019. imala 211 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

  1. 76,2 milijuna putnika Paris CDG
  2. 31,9 Paris Orly
  3. 14,5 Nica
  4. 11,7 Lyon
  5. 10,2 Marseille
  6. 9,6 Toulouse
  7. 7,7 Bordeaux
  8. 7,3 Nantes
  9. 4,0 Paris Beauvais
  10. 2,5 Raunion Roland Garros

Četiri pariška aerodroma (CDG, Orly, Beauvais i La Boruget) su imala ukupno 112,2 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Paris CDG (Wikipedia)

Airbus je u III. mjesecu isporučio čak 72 aviona. Pritom je isporučeno 1 A220-100, 3 A220-300, 1 A319, 32 A320neo, 2 A321ceo, 25 A321neo, 7 A350-900 i 1 A350-1000. Ovaj mjesec nije bilo isporuka A330 i A380. Najviše aviona je isporučeno IndiGo njih čak 6, potom Delti (4) dok je Wizz airu i još 6 kompanija isporučeno po 3 aviona. Obzirom na samo 32 isporuke u II. mjesecu i 21 u I. mjesecu, ovo je izvrstan rezultat.

U III. mjesecu Airbus je dobio i 39 narudžbi. U 2021. Airbus sve zajedno ima 100 otkazanih aviona, obzirom da je samo Norwegian otkazao njih 88. Istim za sada u 2021. Airbus ima negativni skor od -61 narudžbu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Airbus

Austrian je ponudio svojim putnicima da prilikom kupnje karte plate sadnju drveta ili kupovinu prihvatljivijeg goriva za avion (ili kombinaciju toga dvoje) kako bi time pridonijeli smanjenju emisije ugljičnog dioksida. Naime, kompanija pokušava potaknuti sadnju drveća, ali i korištenje prihvatljivijeg goriva koje je bitno skuplje od običnog fosilnog goriva. Više nego vrijedna inicijativa.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Austrian

Ryanair je dostigao prodaju od 99% online. Kompanija je 2000. krenula sa webstranicom i prodajom online, a nakon 21 godine samo 1% karata se proda kanalima koji nisu online. Kako govorimo od 150 milijuna putnika i preko milijarde posjeta stranici sama stranica je ogroman promotivni potencijal što Ryanair maksimalno koristi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Vinci je dobio koncesiju na Manus Eduard Gomes aerodromu, te još šest aerodroma u Brazilu. Ovih sedam aerodroma imalo je 4,7 milijuna putnika u 2019. Koncesija je potpisana na 30 godina. Vinci je u regiji vlasnik koncesije Beograda i Prištine, te suvlasnik koncesije Zagreba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Tri kompanije koje su iskazale interes za Air Transat su u međuvremenu izgubile interes i objavile ne više ne žele ulaziti u vlasništvo kompanije. I drugi najveći kanadski prijevoznik WestJet je objavio da nema interesa u kupnji Air Transata.

Ostaje za vidjeti je li Pierre Karl Peladeau, Quebeški businessmen koji je još u XII. mjesecu forsirao prodaju njemu umjesto Air Canadi i dalje zainteresiran. Peladeau je tada nudio 3,98 USD po dionici. No, Upravni odbor Air Transata je tu ponudu tada odbio. Peladeau je zadnji puta potvrdio interes sredinom II. mjeseca. Air Transat je u vrlo lošoj financijskoj situaciji jer kanadska vlast nije pomogla svoje prijevoznike, za razliku od američkih i europskih, a u isto vrijeme im je zabranila letenje, stoga očajno traži investitore. Air Transat u regiji leti samo za Zagreb, a najavio je obnovu letova u V. mjesecu 2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

Dva LCC Asiane Air Busan i Air Seoul, te LCC Koreana Jin Air se spajaju u jedan LCC. Jin Air ima 28 aviona (24 Boeinga 737-800 i 4 B777-200ER), Air Seoul ima 6 Airbusa A321, dok Air Busan ima 24 A320 obitelji (A320, A321, A321neo i 2 A321LR). Ovaj LCC će biti najveći LCC u Koreji sa ukupno 58 aviona. Konkurencija su mu LCC-ovi Easter Jet (15 aviona), Jeju (43 aviona) i T’way (28 aviona). Još se ne zna hoće li ovaj LCC pripasti Koreanu ili Hanjin KAL vlasniku Koreana koji je u ovom momentu vlasnik Jin Aira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean

British Airways koji već ima dva dnevna leta iz London Heathrowa za Gibraltar, je odlučio pokrenuti i letove iz London Citya za Gibraltar sa E190 (CityFlyer) koje će operirati ponedjeljkom i petkom. Kompanija će otvoriti i letove iz London Citya za Jersey.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British Airways

Zbog ozbiljnog kašnjenja projekta Boeinga 777X, Emirates će morati prolongirati umirovljenje nekih od svojih starijih A380 koje je planirao izbaciti iz flote. Kompanija će sada ovo prolongirati do dolaska 777X. Emirates je do sada iz flote izbacio samo jedan A380, 12 godina star A6-EDB (u II/2020). Kompanija planira operirati 100% svoje flote do kraja godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Emirates

Aeroporti di Roma, operator Rima FCO i Ciampina, je dobio najviši nivo Airport Accreditation programme, Nivo 4+. Prvi ovakav nivo u Europi. U svijetu ovaj nivo dobili su još samo Dallas Fort Worth i Delhi. Da bi dobio ovaj nivo aerodromi su morali raducirati emisiju ugljičnog dioksida u maksimalnom iznosu prema trenutnim standardima, te motivirati svoje poslovne partnere da i oni učine isto. Aeroporti di Roma planiraju do 2030. imati nultu stopu emisije ugljičnog dioksida.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Rim FCO

Alitalia je u ozbiljnim problemima, nedostaje joj i vremena i novca. Jednostavno su potrošili svu silinu novca od skoro 2 milijarde EUR koje su dobili u zadnjih četiri godine. Stoga je 10.500 njenih zaposlenika dobilo samo pola plaće za III. mjesec. Kompanija je obavijestila djelatnike da postoji mogućnost da se Alitalia mora prizemljiti.

ITA još nije ni na pomolu, pa je ogromno pitanje što i kako dalje. Italija želi investirati u ITA 3 milijarde EUR, no Europska Unija ima ozbiljnih pitanja vezano uz novu kompaniju, njenu povezanost sa prethodnom Alitaliom, te otvara pitanje količine slotova koje nova kompanija mora prepustiti konkurenciji kao kompenzaciju za ogromna sredstva investicije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

Europska Unija je dozvolila drugu investiciju u Air France-KLM u visini 4 milijarde EUR. Istim je Francuska povećala svoje suvlasništvo u kompaniji sa 14,3 na čak 30%. Od ovog iznosa Air France je dobio milijardu investicije (povećanje suvlasništva), te 3 milijarde pozajmice pod izuzetno dobrim uvjetima. Europska Unija je nametnula kompaniji da se odrekne 18 slotova na Paris Orly aerodromu.

I nizozemska, koja ima 14% u kompaniji, želi investirati, no još uvijek pregovara sa Europskom Unijom oko slotova na Amsterdamu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

United je objavio da do 2030. planira školovati 5000 pilota. United je naglasio da želi bar polovicu od tih pilota da budu žene i ljudi koji nisu bijelci. United je jedini američki prijevoznik koji ima svoju pilotsku školu United Aviate Academy. United planira do 2030. zaposliti 10.000 pilota, od čega će pola sam školovati, a polovicu zaposliti izvana.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (United)

Švedska kompanija Novair je prodana Jet Nordic Grupi. Kompanija je u floti imala samo dva Airbusa A321, te ih je letjela na leisure linijama za dvije turističke agencije. Avioni Novaira će ući u flotu Jettimea koji se planira ponovo pokrenuti do ljeta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Novair

U vrijeme prizemljenja velikog dijela flote, Lufthansa je našla posla za jedan svoj Airbus A350-900. Avion će prikupljati 100 različitih atmosferskih podataka tako što će letjeti oko zemaljske kugle i vršiti mjerenja. Modifikacije uključujući i brojne senzore koji su namontirani na trup aviona, a što je odrađeno na Malti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Airbus je kontaktirao vlasnike A380 sa pitanjem imaju li interesa u konvertiranju A380 u kombi varijantu (putnici + bitno veći cargo) i u full cargo varijantu. Ovisno o odgovoru kompanija Airbus će se odlučiti za ovaj projekt ili ne. Do sada jedini preighter A380 je letjela Hi Fly.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Hi Fly

 

Obzirom na gubitak od enormnih 8,9 milijardi USD u 2020. American Airlines je prolongirao sve investicije od milijarde USD koje je planirao za 2020. i 2021. No, sada je kompanija izjavila da kreće sa prvom investicijom od 200 milijuna USD u Dallas Fort Worthu (100 milijuna za kuhinju i isto toliko za skladište za rezervne dijelove). Ovo je vrlo dobar znak koji nam pokazuje da se tržište oporavlja.

autora: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Qatar je zatražio od Boeinga da proizvede cargo varijantu nove generacije Boeinga 777X. Pritom Qatar u prvom redu misli na 777-8F, no zainteresiran je i za veći 777-9F. Qatar u ovom momentu ima 24 Boeinga 777F i još 2 naručena, koji se temelje na 777-200LR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

 

Kompletna flota Air Transata je trenutno prizemljena zbog zabrane letova ka karipskim destinacijama od strane Kanadske vlade, dok letovi za Evropu koji normalno kreću krajem IV. meseca su masovno otkazani. Trenutno najranije mogućnosti ka smanjenom broju destinacija u Europi su drugom polovinom VI. meseca za Amsterdam, London  ili Dublin, te za Španija i Portugal za VIII. mesec.

Vrijeme će pokazati šta će se desiti sa Air Transat-om jer kanadske aviokompanije nisu primile pomoć države za razliku od Američkih i Europskih kompanija. Takođe će i budućnost Rouge-a na evropskim destinacijama biti interesantna jer se ne zna da li će u potpunosti prestati da lete il će jedan dio 787-ica biti prebačen na Rouge standard.

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto), foto: Air Transat

Iranski javni tužilac je optužio deset časnika (oficira) iranske vojske radi umiješanosti u rušenje Ukraine International Boeinga 737-800 8.1.2020. kod Teherana. U rušenju je poginulo 176 osoba. Iran je već priznao da se radi o ljudskoj pogrešci i da je odgovoran za rušenje, te je ponudio financijsku kompenzaciju obiteljima. Vlasti Ukrajine nisu zadovoljne brzinom rješavanja ovog slučaja i u posljednje vrijeme javno negoduju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Ukraine International)

Sud u Tallinnu je proglasio da je Nordica pravni sljednik Estoniana, i stoga mura platiti sve neplaćene plaće radnika, te vratiti državnu pomoć koju je Estonian dobio od Estonije, a zbog čega je kompanija i bankrotirala. Iznos koji Nordica mora vratiti je 85 milijuna EUR za pomoć i 1,5 milijuna EUR za plaće. Na ovo treba dodati i kamate. Uz to sada će naplatu tražiti i drugi vjerovnici, a koji imaju potraživanja od 100 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordica

Ogroman je problem kada neka kompanija sleti na pogrešan aerodrom. No, kada dva aviona to učine, onda je to istinska blamaža. Ethiopianov cargo Boeing 737-800 na liniji iz Addis Ababe za Ndolu u Zambiji sletio je na pogrešan aerodrom Copperbelt International koji se tek gradi. No, odmah nakon toga i drugi Ethiopianov putnički 737-800 je skoro sletio na isti aerodrom, no u zadnji čas se „predomislio“ te preletio aerodrom i okrenuo se za Ndolu. Ako ništa drugo Ethiopian je tako postao prva kompanija koja je sletjela na ovaj budući aerodrom. Iskrene čestitke!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopean

Bidenova administracija je izdvojila čak 25 milijardi USD koje je namijenila pomoći aerodromima SAD-a radi Covida-19. Novac će se prvenstveno uložiti u investicije kako bi se pokrenulo gospodarstvo.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: New York JFK Aerodrom

Indijski LCC gigant IndiGo je pokrenuto uslugu prtljage od vrata do vrata (door-to-door bag service). Usluga znači da dan prije kurir kompanije preuzme kofer u vašoj kući, a nakon leta vam ga isporuči na destinaciju. Za sada usluga je moguća samo između New Delhia i Bangalore, a no uskoro se otvaraju i druge linije za ovu uslugu. Usluga košta 8,5 USD, što i nije puno za luksuz da ne morate nanašati svoje kofere do aerodroma i po aerodromu, te ih chekirati.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IndiGo

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!