Novosti iz svijeta

UPS otvara novi cargo centar na Hong Kongu. Centar će imati kapacitet od milijun tona carga i biti će govor do 2028. godine. Hong Kong je 2022. imao 4,2 milijuna tona carga, no po otvaranju 3. uzletno-sletne staze planiraju cargo povećati na 10 milijuna tona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: UPS

Ryanair otvara još jednu bazu. Kompanija je 2015. zatvorila bazu u Copenhagenu, no sada će je ponovo otvoriti sa dva aviona. Kompanija će otvoriti i dvije nove linije iz aerodroma za Beauvais i Varšavu Modlin. Kompanija će imati 29 linija iz Copenhagena.

autor: Alen Šćuric, analičar (Zagreb), foto: Ryanair

Norse Atlantic i dalje ne može na zelenu granu. Sada je odlučio ukinuti dvije linije (London Gatwick-Los Angeles i Paris CDG-New York) od sredine I. do sredine III. mjeseca. Kompanija će imati samo 9 linija i 35 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Izraelski leisure prijevoznik Isreair je ponovo objavio namjeru da se spoji sa konkurentskim leisure prijevoznikom Arkiom. Israir trenutno ima flotu od 6 Airbusa A320, dok Arkia ima 2 A321LR i 3 Embraera E195. Zajedno kompanije bi imale flotu od 10 aviona. Obije kompanije imaju brojne leisure letove za Europu, Aziju i Afriku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Israir

Otvoren je novi aerodrom Tulum na Yucatan poluotoku u Meksiku. Aerodrom je udaljen samo 128 km od Cancuna. Prvi let je obavio Viva Aerobus, a domaće letove će imati i Aeromexico. Od 28.3. letova će imati Delta, American, United i Spirit. Aerodrom ima pistu od 3700 metara, terminal ima kapacitet od 5 milijuna putnika, a stajanka 13 parkirnih pozicija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tulum

Carpatair je konačno izbacio iz flote posljednji Fokker F100. Ovo je bio i posljednjih komercijalni F100 u Europi, dok još samo Vlada Slovačke ima dva VVIP F100 u floti. Carpatair je sa ovim avionom ima niz letove u regiji za kompanije regije, a radio je i chartere u regiji. Avion je imao 32 godine.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Carpatair

Alaska je kupila Hawaiian za 1,9 milijardi USD, od čega će 900 milijuna ići na postojeće dugove Hawaiiana. Ogromna vijesti! Sada će Alaska u kombinaciji imati 373 aviona, od čega je 42 aviona SkyWesta koji ima ugovor za regionalno feedanje Alaske, te 62 aviona Hawaiiana. Alaska i Hawaiian nemaju kompatibilne flote uskotrupaca obzirom da Alaska ima Boeinga 737, dok Hawaiian ima Airbuse A321 i Boeinge 717, dok kod širokotrupaca ima A330-200 i B787-9. Alaska do sada nije imao širokotrupce, pa je to svakako nova usluga koju će kompanija sada imati. Alaska se taman riješila Airbusovih uskotrupaca koje je dobila kupnjom Virgin Americe, a sada se mora rješavati A321 i B717 Hawaiiana. Sada će Honolulu i Kahului postati hubovi Alaske. Tranzicija će trajati 12 do 18 mjeseci.

Zamaaero je već pisao koliko je logično da Alaska preuzme Hawaiian obzirom da je Alaska specijalizirana za Zapad SAD-a gdje ima hubove u Seattleu, Anchorageu, Portlandu, Los Angelesu i San Franciscu. Alaska i Hawaiian se prelamaju u samo 3% letova, pa je ovo ogroman dobitak za Alasku. Alaska već sada iz Honolula leti za Ancorage, Los Angeles, Portland, San Francisco, Seattle, no i za Everette i San Jose. Alaska iz Kahuluia leti za Los Angeles, Portland, San Francisco, Seattle, San Diego i San Jose.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Ukrajinska banka Ukreximbank je pokrenula postupa bankrota kompanije Ukraine International. Kompanija ne leti već skoro dvije godine radi Rusko-ukrajinskog rata, te ja napravila dug od 568 milijuna USD. Lezori su već zaplijenili 10 svojih aviona koji su bili u Ukraine Internationalu, dok je 10 aviona trenutno parkirano u Kijevu i jedan u Odessi.

Vrlo vjerojatno država ne želi uskočiti jer se i ovako i onako ne slaže sa privatnom ukrajinskom kompanijom i prije rata je najavljivala osnivanje vlastite državne kompanije. Pa joj je ovo dobrodošla prilika da se riješi neželjene kompanije i nakon rate iznova pokrene svoju kompaniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Ruski predsjednik Putin je donio dekret kojim se oduzima strano vlasništvo da ruskih aerodroma.  Fraport je imao 25% udjela na St.Petersburg Pulkovo aerodromu temeljem koncesije na 30 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: St.Petersburg

ITA će prekinuti letove između Milana i New Yorka JFK 8.1.2024. redi nedostatka feeding letova na Malpensi. Istime ITA više neće letjeti iz Milan Malpense. ITA ima 19 linija iz Linate sa 515 tjednih letova, no od tamo ne može letjeti za New York.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

Zamaaero je prije par dana najavio da će Cubanin Il-96-300 vrlo brzo ponovo ući u promet. I to se desilo. Avion je nakon 16 mjeseci maintenancea u Rusiji došao nazad na Kubu i kreće na redovne operacije. Cubana je imala četiri ova aviona u floti, no jedan je prizemljen, a dva su trajno izbačena iz flote. CU-T1250 koji se vratio u promet je star 18,4 godine.

Cubana je nedavno dobila i jedan od tri Tupoleva Tu-204 koji je također više mjeseci bio na maintenceu, dok su dva prizemljena, a jedan trajno izbačen iz flote. Kompanija ima prizemljenih i 6 Antonov An-158, a leti sa jednim ATR 42-500 i jednim ATR 72-200.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cubana

Aerodrom Minhen je zatvoren za promet do sutra, nedjelje u 6.00. Letovi su masovno otkazivani još od jučer navečer. Aerodrom naglašava da će i sutra biti ogromnih poremećaja u letovima, otkazivanja i dugih kašnjenja. Aerodrom je naglasio putnicima da danas ne dolaze na aerodrom, a da se za sutra raspitaju kod avio kompanijama oko letova. Razlog otkazivanja letova je napadao snijeg od 50 cm, a do večeri će pasti još 30 cm.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Minhen

Američki ULCC Spirit je istinski pred bankrotom i ako se JetBlue na požuri sa preuzimanjem (trenutno se vodi sudski spor) pitanje je hoće li kompanija preživjeti. Spirit je upravo ponudio radnicima da dobiju otpremnine i odu iz kompanija u nadi da će tako smanjiti troškove. Kompanija je već prekinula školovanje za nove pilote i kabince.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

Mexicana je prvo prolongirala početak operacija sa početka XII. na kraj XII. mjeseca, a sada se neslužbeno doznaje da će operacije početi tek u 2. kvartalu 2024. Uz to kompanija je najavila da će letjeti manje linija od prvotno predviđenih. Teški dilentantizam. Bombastični iako vrlo nerealni planovi (zamaaero je napisao da su planovi bili nerealni) i onda od toga ništa. Ako Meksička vojska ovako funkcionira i tako se diletantski ponaša onda se Meksiko i te kako treba zabrinuti za svoju sigurnost.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto; Mexicana

Lufthansa je odustala od prodaje udjela u Lufthansa Technick. Lufthansa Techick ima 20.569 zaposlenih, te promet od 5,6 milijardi EUR. Kopanija ima pogone u Hamburgu, Frankfurtu, Minehnu, Malti, Budimpešti, Sofiji, Puerto Ricu, Čileu, Filipinima i Kini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa Technick

Kreditne kartice su počele sa priority passom nuditi ne samo ulaz u business lože nego i besplatne obroke u restoranima. Ovime se putnicima omogućava da umjesto posjeta business loži uživaju u mirnom ručku ili večeri. Kartice u načelu odobravaju iznos od 25 do 30 USD po vlasniku kartice.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

EasyJet će vratiti British Airwaysu 3000 slotova na London Gatwicku u ljeto 2024. te će radi toga smanjiti 3 aviona na aerodromu. Istovremeno kompanija smanjila operacije na Berlinu sa 18 na 11 aviona te je vratila slotove na Berlinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

IndiGo se transformira iz LCC u hibridnu kompaniju. Prvo su napravili code-share sporazume sa velikim legacy prijevoznicima Air France, American, British, KLM, Qantas, Qatar, Turkish i Virgin Atlantic. Onda su nabavili dva širokotrupna Boeinga 777-300ER koje je pisac ovih redova imao prilike vidjeti u Istanbulu ovog ljeta i jeseni. Sada kompanija uvodi sjedala business klase u svoje A321. Ova sjedala će imati razmak od 36 incha. Sjedala se uvode u 35 aviona tijekom 2024. Konačno kompanija ima i 42 redionalna turbopropa ATR 72-600 (a nabavlja ih još 8), te 3 cargo aviona (nabavlja još 1).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Qantas je smislio novi alat za male kompanije i businesse. Ovaj alat strankama omogućuje da na jednom mjestu kupe let, hotel i rent’a’car, a učine li to smanjuje se marža na svakom od tih poslova i time je ukupan put jeftiniji. Uz to alat omogućuje kupnju karata za više djelatnika iste kompanije po privilegiranim cijenama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb),  foto: Qantas

Tupolev će prve Tu-214 isporučivati od 2024. Rusija je kompaniji naložila da proizvede 70 primjeraka do 2030. tj. 10 primjeraka godišnje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tupolev

Nakon brojnih problema sa Boeinzima 737MAX, 787, 777 i 767, eto došli su na red i problemi sa 747. Naime, FAA je naredila hitnu inspekciju B747 radi zaštitnih svojstava spremnika za gorivo nakon izvješća o pucanju na određenim komponentama. Stoga čak 362 aviona moraju proći hitnu inspekciju. Inspekcije će trajati dva do tri dana po avionu, što znači da svi 747 neće letjeti preko 1000 dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Alii Palau Airlines je pokrenuo letove iz Korora za Singapore sa Airbusom A320 kompanije Drukair. Alii Palau još nema svoj AOC. Letovi za Singapore su sada jednom tjedno, a od 21.12. će biti dva puta tjedno. Koror ima letove za okolne otočiće, te veze Air Niugini za Brisbane i Port Moresby, China Airlinesa za Taipei, Jeju Aira za Seoul i Uniteda za Guam i Manilu. Državica Palau ima 18.024 stanovnika. Singapore je najbliži veliki aerodrom Palau, samo 3440 km udaljen, uz izuzetak Manile koja je na samo 1668 km, Hong Konga koji je na 2720 i Taipea koji je na 2352 km. Alli Palau naglašava da će preko Singaporea putnici imati konekcije na brojne linije prema Aziji, Australiji, Europi i Africi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alii Palau

Ilyushin Finance tuži Airbus radi neisporučenih A220. Kompanija je naručila 20 (prvotno 32) ova aviona a isporučeno joj je tek 6 aviona, te uplatila depozit od 26 milijuna USD koje sada traži nazad. Airbus ne može isporučiti avione radi sankcija nametnutih Rusiji, a radi napada na Ukrajinu. Nedavno je i ruski Aviacapital Services podnio tužbu za depozit neisporučenih 17 A350.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Aerodrom Bruxelles je investirao u novi cargo kompleks, nazvan Brucargo Central, 70 milijuna EUR. Kompleks ima 83.500 kvadratnih metara, od čega skladišta i druge zgrade imaju 34.200 kvadratnih metara. Kompleks će se dovršiti 2025. godine.

Istovremeno Bruxelles je objavio kojih pet kompanija će koristiti kompleks: Nippon Express, Hazgo, Deny Cargo, EV Cargo i DSV. Najviše će dobiti DSV (12.000 kvadrata), pa Nippon Express (10.000 kvadrata). Na Bruxellesu već svoje pogone imaju DHL, Emirates SkyCargo, Ethiopian Cargo, LATAM Cargo Chile, Qatar Cargo, Royal Air Maroc Cargo, Singapore Airlines Cargo, Suparna, Turkish Cargo. Najviše linija ima DHL njih čak 19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrome Bruxelles

United Nigeria Airlines je greškom sletjela na Asabu, 317 km dalje umjesto planirane Abuje. Zbog toga su regulatori prizemljili A320 koji kompanija ima u lizingu. Kompanija radi toga ima istinski kaos te je morala otkazivati letove. Uz taj A320, kompanija u floti ima četiri E145.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United Nigeria

Porter je naručio još 25 Embraera E195-E2, te povećao flotu na 75 aviona. Kompaniji je do sada isporučeno 24 ova aviona. Kompanija užurbano otvara linije prema Kanadi i SAD-u iz Toronto Pearson Aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

Ferrovial je prodao 25% udjela na London Heathrowu za 3,01 milijardu USD i to Ardianu (15%) i Saudi Arabia Public Investment Fondu (10%). Ferrovial je 2006. kupio 55,87% Heathrowa, ali je 2012. prodao 10,6% Qatar Holdingu. Ferrovial ima 50% udjela i u aerodromima Glasgow, Aberdeen i Southampton, te 49% u Terminalu 1 New York JFK.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Njemačka AviAlliance je preuzela kontrolu nad Aerodromom Atena. Do sada je vlasništvo imala Grčka (55%), PSP Investment of Canada (40%) i privatni investitori uključujući Copelouzos Group (5%). AviAlliance upravlja aerodromima u Hamburgu, Dussledorfu, Budimpešti i San Juanu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Atean

EasyJet je u 2023. fiskalnoj godini imao 5,2 milijardi GBP prometa i 600,9 milijuna USD profita. Kompanija naglašava da očekuje vrlo ozbiljne financijske gubitke radi prekida operacija u Izraelu. Kompanija je letjela 10 linija za Tel Aviv.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Dva aviona su se umalo sudarila u New York JFK. Naime Americanov Airbus A321 je slijetao na pistu 22L, dok je Pilatus PC-12 trebao sletjeti na 22R. No, Pilatus je sletio na 22L što je primijetio pilot Americana pitavši toranj „što Pilatus radi ispod nas“. Avioni su bili na samo 150 metara. Zahvaljujući reakciji pilota Americana sve je završilo dobro, no pilot je kasnije rekao da nije žestoko reagirao da bi se avioni sudarili.

Ovo je još jedan među brojnim sličnim incidentima u SAD-u koji se dešavaju češće nego jednom mjesečno. Svaki puta sam rekao „za sada nas je bog čuvao“, no koliko će nas još dugo čuvati?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: