Novosti iz svijeta

Zbog potpore Ukrajini japanska kompanija Zipair u vlasništvu JAL-a će sa repa maknuti slovo „Z“. Z je simbol Rusije u ovom ratu jer sva vojna vozila nose ovo slovo. Stoga Zipair smatra da nije primjereno da repovi njihovih aviona nose ovaj znak.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Zipair

Rossiya je obnovila i vratila u promet tri svoja stara Boeinga 747-400 koje je prije više od dvije godine prizemljila. Avioni su stari 21 do 22 godine. Kompanija ima 9 prizemljenih ovih aviona. Nije poznato hoće li kompanija u promet vratiti i ostale ove avione. Ovaj potez upravo potvrđuje teze analitičara da će Rusija, kao i Iran, letjeti sa starim i nepouzdanim letjelicama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rossiya

U Švicarskoj je rano jutros pao računalni sustav koji koristi kontrola zračne plovidbe Švicarske radi čega je nekoliko sati bio zatvoren zračni prostor. Zračni prostor otvoren je u 8:30. Za Zurich i Genevu se nije letjelo, a letovi su bili preusmjereni na Milano, Beč, Frankfurt i Lion. Swiss je otkazao sve jutarnje letove.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

Iberia će preuzeti 20% Air Europe do kraja 2022, uz plan da u dogledno vrijeme preuzme i 100% kompanije. Iberia će za 20% kompanije platiti 100 milijuna EUR. Desili se spajanje Iberie i Air Europe kompanija će ima 70 širokotrupaca. Spajanje će stvoriti daleko više linija i frekvencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Europa

Turkish Airlines će se preimenovati u Turkiye Hava Yollar. Kompanija smatra da je ovo ime bliže Turskoj i rad bolje predstavlja tursku kulturu i njene vrijednosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Nakon što je Švedska odbila dalje financiranje SAS-a, Danska je izjavila da oni i dalje podržavaju kompaniju i da će investirati u istu. Ovo znači da će Danska u budućnosti imati više dionica od Švedske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Oradea dobiva prvi industrijski park i cargo terminal u Rumunjskoj. Kompleks je dobio apron od 20.000 četvrornih metara, rulnicu do piste, te dvije zgrade veličine 25.000 četvrotnih metara. Cijeli kompleks će biti gotov do kraja godine. Cijena izgradnje je bila 36 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Oradea

New York JFK počinje sa izgradnjom novog Terminala 1. Projekt će koštati 9,5 milijardi USD. Prva od tri faze izgradnje će se dovršiti do 2026, a posljednja 3. faza do 2030. godine. Terminal će ukupno imati 23 gatea i biti će najveći na JFK.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom New York JFK

Kabinsko osoblje Ryanaira u Španjolskoj će štrajkati 6 dana i to od 24.6. do 2.7. Osoblje zahtijeva povećanje plaća, no Ryanaira je isto odbio i nazvao zahtjev „nerealističnim“. Ryanair zapošljava 2000 osoba u Španjolskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Iako je rok za predaju ponuda za nove vlasnike ITA-e bio 3.5. kompanije su izjavile da trebaju više vremena. Lufhansa je postavila dodatnih 200 putanja u kojima traži objašnjenje od kompanije. U I. mjesecu ove godine ITA je angažirala savjetnika za privatizaciju kojem je platila 9 milijuna EUR.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

CEO Wizz Aira Joszef Varadi je izjavio da ako piloti osjete premorenost da svejedno moraju nastaviti letjeti, kako je on rekao „napraviti još koju miliju“. Krajnje neprimjerena i vrlo opasna izjava. Zbog ovog su se na zadnje noge digli sindikati u Wizz Aira. Regirala je i European Cockpit Association (ECA) koja je slučaj prijavila EASA-i. ECA tvrdi da Varadi istinski traži od svojih posada da zanemare premorenost, te ih čak i kažnjava ako prijave premorenost, da lete ja svoje off dane, te da lete duže od zakonskog maskimuma. EASA je objavila da ispituje slučaj i da ako će pokrenuti postupke ako će biti potrebe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Bidenova administracija je odlučila ukinuti bojanje budućih Air Force One VC-25B kojeg je prezentirao Donald Trump. Iako je dosadašnji Air Force One VC-25A bio obojan u svijetloplavu boju, Trump je tražio da se novi Air Force One oboja u tamnoplavu boju na donjem dijelu trupa sa crvenim trakama iznad plave, od čega je deblja preko prozora. Motori aviona su trebali biti tamno plavi. Nije jasno hoće li Biden iznijeti svoje bojanje ili će preuzeti bojanje sa VC-25A.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Force One

Wizz Air bitno više zarađuje na dodatnim uslugama (prtljaga, prioritetan ulazak, odabir sjedala, prodaja u avionu) nego na prodaji karata. U prošloj godini od prodaje karata uprihodili su 732,1 milijun EUR, a od dodatnih usluga čak 931,4 milijuna EUR. Kompanija je u prošloj godini prevezla 27,1 milijun putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Sirija je zatvorila aerodrom Damask za sav promet nakon što je Izrael granatirao područje oko aerodroma. Zračni udar je oštetio i uzletno-sletnu stazu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Damask aerodrom

U prvom tjednu VI. mjeseca Air Canada je otkazala 360 letova sa Toronta Persona, što je oko 10% njihovih redovnih letova. Stotine drugih letova je kasnilo iako je broj putnika još daleko od predpandemijskog vremena. Nažalost i druge kanadske kompanije imaju velika otkazivanja. WestJet ima oko 2,5% otkazanih letova, a velik broj letova otkazao je i Flair.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Konačno je i SAD ukinuo obvezu testova za Covid-19 prilikom ulaska u državu. CDC će ponovo procjenjivati ovu odluku za 90 dana (10.9.). Airlines for America su pozdravili ovu odluku i smatraju da će ista povećati broj putnika koji dolaze u SAD.

autorica: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: United

Rynair je bijesan radi uvođenja taksi od 10 do 25 EUR po odlaznom putniku iz Mađarske od VII. mjeseca. Kompanija je obavijestila putnike da moraju platiti još 10 EUR ili će im vratiti novac za kartu i neće ostvariti let. Ryanair je izjavio da će iz Mađarske povući svoje kapacitete i prebaciti ih na druga tržišta. I Wizz Air je žestoko reagirao protiv ovih taksi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aeroflot će naručiti 300 ruskih aviona, prvenstveno MS-21, ali i nešto SSJ-100. Ovo je pokušaj kompanije da umanji problem sankcija Boeinga, Airbusa, ATR-a i Embraera. Ostaje za vidjeti hoće li ruski proizvođači postati ozbiljniji u opskrbi rezervnih dijelovima i kvalitetom avion, te hoće li moći proizvesti toliko aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Citrus, LCC S7 je trebala startati idući mjesec, no S7 je stavio projekt na čekanje radi sankcija koje su uvedene Rusiji. Kompanija je planirala otvarati linije iz sekundarnih ruskih gradova koje se ne bi doticale Moskve i St.Petersburga. Citrus je trebao biti konkurencija Aeroflotovoj Pobedi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: S7

Volotea će ovo ljeta imati 36% više kapaciteta nego 2019. i oko 16% više putnika. U Voleteinoj mreži najviše ponuđenih kapaciteta ima Nantes, pa Oblia i Cagliari. Najveća Voloteina tržišta su u Italiji, pa u Francuskoj i na trećem mjestu je Španjolska.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

AirPortr je nova usluga na Aerodromu Zurich u kojoj kompanija preuzima kofere u stanu ili hotelu putnika 23 sata prije puta. Potom djelatnici obave predaju prtljage, a putnik odlazi na aerodrom bez opterećenja prtljage. Na koncu putnik ne preuzima prtljagu nego je dobiva na destinaciji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Zurich

Čak 100 aviona American Eaglea (regionalnog brenda American Airlinesa) je prizemljeno radi nedostatka pilota. American je tijekom Covida-19 prerano umirovio 1000 pilota i sada im se to obija u glavu. American Eagle u floti ima 618 aviona. I ostale američke regionalne kompanije imaju identične probleme.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Airbus je u V. mjesecu isporučio 47 aviona, te imao 13 narudžbi (6 A320neo, 2 A321neo, 1 A220-100 i 4 A350-900). U V. mjesecu 2021. imao je 50 isporuka. Od toga je 37 aviona bilo A320obitelji, 4 A220-300, 3 A330-900 i 3 A350-900. Od početka godine kompanija je isporučila 237 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Airbus

Lufthansa je objavila da će otkazati čak 900 letova u VII. mjesecu. Većina letova će biti otkazana petkom, subotom i nedjeljom. Kompanije je objavila da će i Eurowings otkazati stotine letova u VII. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Poznati hendler Swissport je preuzeo hendling od Alitalie na aerodromu Rim FCO. Swissport je preuzeo i sve radnike hendlinga Alitalie. Swissport će hendlati niz kompanija među kojima i ITA-u, koja je također naslijedila Alitaliju. Swissport je švicarska firma sa sjedištem u Zurichu, a operira na 285 aerodroma u 45 država.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alitalia

Nova islandska kompanija Niceair koja leti iz sekundarnog aerodroma Akureyri je nakon prvog leta za London morala odustati od letova. Naime, kompanija radi administrativnih problema nije mogla prevesti putnike iz Velike Britanije već samo u nju. Kompanija nema problema sa ostalim svojim letovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Niceair

Michael Lowe je proveo 17 dana u zatvoru radi incidenat sa stjuardesom Americana. No, nakon 17 dana ustanovljeno je da je American locirao pogrešnu osobu i da je g. Lowe bio nevin u zatvoru. Lowe je tužio American i traži masnu odštetu obzirom da je kompanija ta koja ga je locirala i zatražila nalog za uhićenje.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American

Bečki aerodrom je objavio notam u kojem naglašava problem u opskrbi gorivom zbog incidenta u rafineriji OMV-a.  Stoga aerodrom traži od kompanija da dolaze sa više goriva i ne toče Jet A1 u Beču. Aerodrom naglašava da ako kompanije ne mogu doći sa gorivom postoji šansa zastoja u opskrbi i da ima gorivo neće biti isporučeno. Aerodrom predlaže fuel stop za long-haul linije na usputnim aerodromima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beč

Zbog jučerašnjeg štrajka aerodromski djelatnika i kontrolora letova u Italiji otkazano je čak 360 letova, a stotine letova su kasnile. Štrajku su se od 10:00 do 14:00 pridružili i djelatnici Ryanaira, Voloteje i easyJeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.