Novosti iz svijeta

Oko 500 aktivista Greenpeacea i Extinction Rebellion su prešli preko ograde Aerodroma Amsterdam koristivši ljestve, dok je dio sa suprotne strane došao biciklima, te su okupirali prostor prema uzletno-sletnoj stazi za business jetove. Dio aktivista je sjeo ispred kotača poslovnih aviona, a drugi su se lancima vezali uz avione. Aktivisti su protestirali protiv letova business jetova naglasivši da su oni najveće onečišćenje okoliša, a da tih letova ima više nego ikada. Nakon trosatnog protesta policija za zaprijetila hapšenjem, a vrlo brzo i krenula je sa hapšenjima. Uhapšeno je više od 100 aktivista.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Jučer (6.11.) je avion ATR 42-500 Precision Air na letu PW494 pao u jezero Victoria. Poginulo je 19 osoba. Avion je letio na liniji Dar es Salaam – Bacoba. U avionu je bilo 39 putnika i 4 člana posade. Avion je bio star 12 godina.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Precision Air

I Iberia će se 1.12. preseliti sa Terminala 7 na Terminal 8 New York JFK aerodroma, što su već učinili British Airways i American Airlines. Logično je da i treći veliki partner preseli na Terminal 8. British se na Terminal 8 preselio u XII. mjesecu prošle godine. Obzirom da je Terminal 8 oneworld terminal osim Americana, Britisha i Iberie, tamo lete još i Finnair, Cathay Pacific, Qatar i Royal Jordanian. Očekuje se da će i Aer Lingus preći na Terminal 8 obzirom da trenutno leti sa Terminala 5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

U Europi su u X. mjesecu najveće linije bile London LHR-New York JFK, pa Antalya-Moskva Vnukovo, Dubai-London LHR, Copenhagen-Oslo, peta je Istanbul-Teheran, pa Stockholm-Oslo, Lisabon-Madrid, Doha-London LHR, Stockholm-Copenhagen i deseta je Dublin-London LHR. U svijetu najveće međunarodne linije bile Kuala Lumpur-Singapore (355.540 sjedala), Dubai-Riyadh (305.002) i London LHR-New York JFK (281.291).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London LHR

AeroItalia je potpisala ugovor sa Air Lease Corporation za lizing tri Boeinga 737MAX8. Avioni će biti isporučeni 2023. i 2024. Kompanija trenutno leti tri B737-800, a četvrti je upravo u procesu ispruke, te će još dva aviona doći u idućim tjednima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AeroItalia

BRA-Braathens Regional Airlines je napravio vrlo čudan potez. Iako kompanija u floti ima isključivo 13 ATR 72-600, sada će u wet-lease uzeti Saab 2000 od NyxAira za novu liniju Gothenburg-Lyon. Ovo je prva linija BRA izvan Skandinavije obzirom da kompanija leti u Švedskoj, Finskoj i Danskoj sa hubom u Stockholmu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: BRA

Cargo promet je pao za 8% u X. mjesecu u svijetu. Ovo je osmi mjesec za redom da cargo promet pada. Brojke su i 7% niže nego 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cargolux

Saga se nastavlja. Puno predugi pregovori oko prodaje ITA-e su konačno djelovali da su gotovi i da će Certares fond, koji kupuje 51% vlasništva za Deltu i Air France-KLM, konačno preuzeti kompaniju. Ali ne, nova talijanska vlada je objavila da je rok za preuzimanje kompanije istekao (bio je 30.9. i produžen je na 30.10) i da će ponovo krenuti sa pregovorima sa Lufthansom i MSC. Carter je 50%+jednu dionicu kompanije htio platiti 350 milijuna EUR, uz investiciju od dodatnih 600 milijuna EUR u kompaniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Wizz Air zatvara još jednu bazu. Onu u Kišinevu u Moldaviji. Wizz Air je imao 20 linija iz Kišineva. Dobar dio linija će nastaviti operirati iz drugih baza. Ovo sada je već ozbiljno. Wizz Air prije nije zatvarao baze, a sada ih zatvara redovno. Do zadnjih godinu dana Wizz Air je zatvorio 9 baza i to dvije baze u V.Britaniji i Norveškoj, te po jednu bazu u Italiji, Njemačkoj, Latviji i Sarajevu, a evo sada i u Kišinevu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Virgin Atlantic je objavio da će 2023. konačno uči u SkyTeam. Istinski je čudno da kompanija to već nije napravila obzirom da joj je Delta suvlasnik, te na ogromne veze i joint venture sa Deltom i Air France-KLM.

Kompanija traži više slotova na London Heathrowu. Naime, tijekom Covida-19 Virgin je ukinuo letove za Gatwick. Ako Virgin ne dobije više slotova na Heathrowu morati će se vratiti na Gatwick sa leisure linijama za Floridu i Karibe i prije 2024. kada je planirao povratak na Gatwick.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

I piloti American Airlinesa su odbili prijedlog kompanije za povećanje plaća od 19% u idućih dvije godine. American ima zaposleno preko 15.000 pilota. I piloti Uniteda su odbili povećanje od 14,5% u idućih 18 mjeseci, a piloti Delte su zaprijetili štrajkom zato što kompanija ne postiže sporazum.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Ethiopian je dobio slobodu na letu Manchester-Geneva. Kompanija je pokrenula liniju Manchester-Addis Ababa sa stopom i Genevi, te dobila pravo punjenja putnika između Manchestera i Geneve. Kompanija na liniji leti sa Boeingom 787.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopean

TATA grupa je uspjela kupiti i ostatak dionica AirAsia India i time je postala jedini vlasnik kompanije. AirAsia je bila vlasnik 49% kompanija, no sada je TATA kupila preostalih 16,33% vlasništva, pošto je ostatak već kupila prije. TATA planira AirAsiu spojiti sa LCC Air India Express. Kompanija u floti ima 28 Airbusa A320 i A320neo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirAsia India

Federalne vlasti SAD-a su tražile od Boeinga da certificira preostale B737MAX do kraja 2022. kako bi izbjegli nove preinake i dogradnje na kokpitu koje će u protivnom morati obaviti. No, sada Boeing traži izuzeće ove odluke, tj. da federalne vlasti dozvole certifikaciju 737MAX7 do 1. kvartala 2023, a B737MAX10 do 1. kvartala 2024.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

U prošlom udarnom kvartalu Wizz Air je ostvario promet od 375 milijuna EUR i profit od 68,2 milijuna EUR. Daleko je to još od nadoknade gubitka od 1,4 milijardi EUR koliko je kompanija akumulirala, no konačno je zaradila i profit. U privih šest mjeseci fiskalne godine Wizz Aira (koja završava u IX. mjesecu), kompanija je zabilježila gubitak od 63,8 milijuna EUR. Kompanija je dostigla load faktor od 86,9%. Ne baš uspješan load faktor uzmemo li u obzir da je Ryanair dostigao 94% load faktora. U pola godine (od IV. do IX. mjeseca) kompanija je ostvarila 26,5 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Lizing kuća Carlyle Aviation će tužiti 30 osiguravajućih kuća koje joj ne žele pokriti gubitak od 700 milijuna USD za 23 aviona koja su im ostala u Rusiji, a koje je Rusija nacionalizirala i do kojih ne mogu doći. Avione operira Rossiya, S7, UTair, Smartavia i Nordwind. Svi lezori su izgubili preko 10 milijardi USD za 515 aviona koji su nacionalizirani u Rusiji.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Rossiya

Piloti Uniteda su odbili prijedlog kompanija da im se povećaju plaće za 15%. Piloti su prvo u načelu prihvatili ponudu, no na kraju su je ipak odbili. Moguće su to učinili kada su vidjeli da Americanovi piloti odbijaju ponudu povećanja od 17% i novu ponudu Americana za 20% povišice. Delta je najavila štrajk ako se hitno ne postigne dogovor uprave i pilota.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Startup Antigua Airways koji će operirati na Karibima, sa aerodroma V.C.Bird (Antigua) krenuo je sa letovima 1.11. sa svojim prvim Boeingom 767-300. Kompanija prve letove ima za Toronto (Kanada), Lagos (Nigeria) i Accru (Gana). Kompanija planira surađivati sa LIAT-om.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Antiqua Airways

ANA je u prvih pola svoje fiskalne godine (od IV-IX. mjeseca) ostvarila promet od 5,4 milijardi EUR i profit od 136 milijuna EUR.

Kuvajtski LCC Jazeera je ostvarila rekordan profit od 67,1 milijun USD. Kompanija je ostvarila 370% više putnika nego 2019, tj. u prvih devet mjeseci prevezla je 2,6 milijuna putnika. Kompanija je ostvarila load faktor od 76,4%. Kompanija u regiji leti 4 tjedna sezonska leta za Sarajevo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ANA

Zrakoplovni mag David Neelman koji je bio jedan od suvlasnika Atlantico Gatewaya koji je bio vlasnik 45% TAP Portugala je sasuo drvlje i kamenje na Portugalsku vladu. Neelman ističe da je u vrijeme dok je on vodio kompaniju (2015-2020) broj putnika povećan za 54%, broj letova za 21%, broj radnika za 18%, da je kompanija bila likvidna za pola milijarde EUR i da pritom nije tražila ni dobila ni jednog jedinog centa od vlasti. No, sada je kompanija dobila nekoliko milijardi EUR pomoći za preživljavanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP

Lufthansa je postigla sporazum sa svojim 19.000 kabinaca. Kabinci će dobiti povećanje od 250 EUR od 1.1.2023, potom 2,5% od 1.7.2023, najviše kabinsko osoblje dobit će povišicu od 9%, dok će novo kabinsko osoblje imati veće plaće za 17%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Deltini piloti su najavili da će u štrajk ako kompanija pod hitno ne ugovori povišice. United je sa svojim pilotima dogovorio povišicu, a American je ponudio 20% povišice i u zadnjoj je fazi pregovora. Za sada od USB3 jedino Delta nije odmakla u pregovorima sa pilotima.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

LOT nije pristao na nagodbu sa Boeingom oko B737MAX. LOT smatra da je pritom izgubio 250 milijuna EUR. Umjesto toga je kompanija sada tužila Boeing za kriminal u Texasu. LOT želi imati isti status kao i žrtve pada dva aviona. Dokaže li LOT krivicu Boeinga za kriminalni slučaj moći će tražiti višemilijunske kompenzacije za neisporučene B737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Air Canada je pokrenula letove sa 5. slobodnom na liniji Toronto-London Heathrow-Bombaj. Kompanija ima pravo puniti putnike na legu London LHR-Bombaj. Linija se operira svakodnevno sa Boeingom 787-9. Konkurenciju na liniji će joj raditi British sa 3 dnevna leta, Virgin Atlantic sa 1 dnevnim letom i Air India sa 2 dnevna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Španjolski radnici Airbusa će štrajkati do daljnjega nezadovoljni plaćama. Radnici naglašavaju da je Airbus ostvario rekordan profit, ali da isto nije podijelio sa radnicima. U osam španjolskih tvornica Airbusa radi 12.300 radnika. Airbus je odlučio podijeliti 1500 EUR bonusa radnicima da im pokrije inflaciju, za što je potrošio 20 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

GOL je naručio dodatnih 18 Boeinga i to 6 B737MAX8 i i 12 MAX10 na postojeće narudžbe, što znači da će kompanija dobiti 110 ovih aviona. Avioni će se isporučivati između 2023. i 2030. Kompanija u ovom momentu ima 145 B737 u floti.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: GOL

Air France-KLM je potvrdio interes za kupnju udjela u TAP Portugalu. Kako je i Lufthansa iskazala interes za kompaniju, što je i logično jer je TAP član Star Alliancea i bliski partner Lufthansa Grupe, ponovo će frcati perje. U ITA-i je uspješna bila Delta i Air France-KLM, a Lufthansa je nakon puno godina truda da kupi Alitaliju i još jednom izgubila (već treći puta), no u TAP-u će vrlo vjerojatno uspješna biti Lufthansa. TAP je najveći europski prijevoznik prema Brazilu što ga čini vrlo poželjnim partnerom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Qatar je zatražio od australijskih regulatora da poveća broj letova iz Dohe za Australiju za duplo. No, Qantas se tome usprotivio i traži od regulatora da to odbije. Qantas i Qatar su članovi iste alijanse oneworld i ovakvo ponašanje Qantasa nikako nije u skladu sa principima alijanse. No, to ne treba čuditi ako se podsjetimo da Qantas ima joint venutre sa najvećim konkurentom Qatara Emiratesom.

Ovakvo ponašanje Qantasa je već bio jedan od glavnih razloga nezadovoljstva Qatara i prijetnje da će izaći iz oneworlda. U svakom slučaju napetost između Dohe i Sydneya raste, a ovaj potez Qantasa svakako tenzije neće smanjiti, upravo suprotno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Airbus je isporučio 437 aviona u prvih devet mjeseci, što je više nego prošlogodišnjih 424. Pritom su isporučili 340 A320obitelji, 34 A220, 42 A350 i 21 A330. Airbus isporučuje po 50 A320obitelji mjesečno, a planira isporučivati 65 do 2024. i 75 do 2025. Airbus bi isporučio i više da nema problema sa nabavljačima. Kompanija je ostvarila 38,1 milijardu EUR prometa i profit od 3,1 milijardu EUR. Koja razlika spram Boeingovih 3,2 milijardi USD gubitka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Dionice Air France-KLM-a su pale za 16%, što je najveći pad u jednom danu u posljednjih 25 godina. Dionice su pale radi kaotične situacija sa zaposlenima i rezanja prvenstveno na Aerodromu Amsterdam. KLM je izjavio da ih je do sada redukcija na Amsterdamu koštala 175 milijuna EUR i to 30 milijuna na kompenzacijama i 145 milijuna na izgubljenoj zaradi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.