Novosti iz svijeta

Wamos Air je strateški promijenio poslovni model, te više neće imati redovnih linija. Kompanija će se ubuduće baviti samo i isključivo charterima, ACMI businessom i cargom. Wamosove linije iz Madrida za Cancun i Punta Canu je preuzeo leisure specijalist Iberojet. Kompanija u floti ima četiri A330-200 i pet A330-300.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wamos

Qatar će se koncentrirati na 32 nacije koje će igrati FIFA svjetsko prvenstvo i prema njima će povećati broj operacija i kapacitete. Istovremeno Qatar će na ostalim linijama smanjiti broj letova kako bi oslobodio kapacitete za ostale kompanije koje žele dovesti navijače u Qatar. Ovo će se dešavati u periodu od mjesec dana od sredine XI. do sredine XII. mjeseca ove godine. Katar predviđa da će imati milijun putnika više tijekom prvenstva zbog navijača koji će prisustvovati događaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

IATA CEO Willie Walsh je naglasio da aviokompanije imaju mnogo izazova u ovom momentu: visoke cijene goriva, Rusko-Ukrajinski rat, sankcije Rusiji, zatvorenost Kine radi Covida-19, problemi sa manjkom zaposlenika u zračnim lukama, no da situacije i nije tako loša i da će kompanije prikazati dobre financijske rezultate u top sezoni.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aer Lingus

Union Sindical Obrera je izglasao štrajk kabinaca easyJeta. Štrajk bi se trebao desiti 1, 2, 3, 15, 16, 17, 29, 30 i 31.7. dakle čak 9 dana tijekom VII. mjeseca. Kabinci štrajkaju jer im je osnovna plaća samo 950 EUR mjesečno. Ovo je istinski nisko čak i za hrvatske prilike, a kamoli za španjolske. To je čak 850 EUR manje nego što kabinci easyJeta imaju u Njemačkoj i Francuskoj.

Istovremeno i kabinci Ryanaira su najavili štrajkove u Belgiji, Portugalu, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj. Štrajkove su najavili i djelatnici niza aerodroma u Europi, među kojima i check-in osoblje British Airwaysa na London Heathrowu. Biti će ovo vruče europsko ljeto.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Aeroflot je odlučio naručiti što više Tupoleva Tu-214 kako bi prevazišao gap nedostatka aviona za međunarodne letove, te pregovara sa Tupolevom koliko bi mogao povećati proizvodnju i isporučiti primjeraka što prije. Ovaj avion kompanija može dobiti odmah iako ne u velikim količinama, bar za sada. Tu-214 je vrlo neekonomičan avion, koji je naručen u tek 35 primjeraka u 26 godina isporuka (tek malo više od 1 godišnje). Većina ovih aviona koristi se za cargo i kao vladini avioni.

No, sada Aeroflot više ne gleda na ekonomičnost operacija, nego uzima što je moguće na tržištu nabaviti. Nažalost Irkut MC-21 neće tako skoro, pa je kompanija, eto, očajna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Red Wings

Vlada Velike Britanije je odlučila „amnestirati“ uporabu slotova ovog ljeta jer je jasno da kompanije neće moći odraditi planirani broj letova, već će morati maksimalno otkazivati. Stoga će vlada progledati kroz prste kompanijama i dozvoliti im da ne obave obvezni broj slotova. Plan je bio da kompanija moraju ostvariti 70% letova da bi zadržale slotove, no to više nije realno u Velikoj Britaniji. Prestrašno na što je spao zračni promet Europe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

U ovom momentu u svijetu od 243 Airbusa A380, njih 104 je aktivno, 128 je prizemljeno i 11 je poslano na rezalište. Avion trenutno lete Emirates, Qatar, British, China Southern, Korean, Singapore i Qantas. Najviše A380 operira Emirates koji ih leti 74 od 116 koliko ih posjeduje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Etihad Cargo pregovara sa AirBridge Cargom da preuzmu njihovu flotu, operacije i djelatnike. Kompanija u floti ima 12 Boeinga 747-8F i 4 B747-400F AirBridge ne može letjeti radi sankcija koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji. Etihad u ovom momentu ima cargo flotu od samo 5 aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Etihad

Qantas pokreće i drugu nonstop liniju iz Pertha (prva je za London Heathrow). 25.6. kompanija kreće sa letovima za Rim FCO sa Boeingom 787-9. Linija će se operirati sezonski, tri puta tjedno do 6.10. Linija se planira obnoviti 2023. Linija se subvencionira od strane Western Australian vlade.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Qantas

Wizz Air je objavio da planira otvoriti bazu u Saudijskoj Arabiji. No, prije toga započet će sa prvim letovima i to iz Dammama za Rim (od 28.9.), Beč (od 30.9.) i Abu Dhabi (od 2.11.). Sarajevo se navodi kao jedna od realnih idućih linija iz Dammama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

Boeing je prošle godine uspio postići i jedan rekord (a čuda). Kompanija je dobila narudžbi za najviše cargo aviona u povijesti, njih čak 204. Boeing je uspio dobiti narudžbu za 4 B747-8F (to su ujedno i posljednje narudžbe za ovaj avion), 42 B777F, 63 je B767-300F, te 95 B737-800BCF.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Airbus je ušao u pregovore sa Qatarom oko problema A350. Cijela saga je završila na sudu gdje Qatar traži milijardu USD od Airbusa, a Airbus traži više stotina milijuna kompenzacija za neisporučene, a naručene avione. Airbus je uvjeren da će dogovor sa Qatarom obaviti izvan suda i da će se kompanije nagoditi.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar

EasyJet je definirao kupnju 56 aviona Airbus A320neo. Ova narudžba je najavljena 2013. no kompanija je tek sada isto potvrdila i to za proizvodne slotove od 2026. do 2029. Kataloška cijena ove narudžbe je 6,5 milijardi USD. Kompanija je uz to naručila i 18 A321neo. EasyJet u ovom momentu ima 327 A320 u floti.

autor: Alen Šćuric, analitiačar (Zagreb), foto: easyJet

Ryanair je još jednom dao lijepi prc glavnoj konkurenciji. Kompanija će obaviti 200 „spasilačkih letova“ sa kojima će u Britaniju vratiti putnike koji je tamo ostavio British, easyJet i TUI. Kompanija koristi 100% svojih kapaciteta u ovom trenutku. Ovo nije prvi puta da Ryanair čini ovako što. Ovakve „spasilačke“ letove je organizirao više puta u posljednjih par godina radi otkazanih letova Wizz Aira, Flybea i Aer Lingusa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Novi vlasnik Air Indije, Tata grupa planira za kompaniju naručiti više od 200 novih aviona, te o tome pregovara sa Airbusom i Boeingom. Kompanija će nabaviti dvadesetak A350 kao prvu mjeru, a potom će nabaviti i uskotrupce. Air India je zadnji puta nabavila nove avione 2006. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air India

Iako je Kina to prvo odbila, na koncu je ipak prihvatila da opskrbljuje Rusiju sa rezervnim dijelovima za zapadne avione i to idućih pet godina. Tako je bar izjavio kineski veleposlanik (ambasador) u Rusiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

London Gatwick je odlučio smanjiti broj letova svakog dana za njih 75 u VII. i 50 u VIII. mjesecu, tj. umjesto 900 dnevnih letova, prijevoznici će operirati tek 825 u VII. i 850. letova u VIII mjesecu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Gatwick

Oman Air će 2024. postati punopravni član oneworlda. Sponzor Oman Aira je Qatar. Oman Air ima 50 aviona od kojih su 19 širokotrupci. Oman leti prema pet hubova oneworlda: London, Amman, Colombo, Doha i Kuala Lumpur.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Oman Air

Afganistanska Ariana Afgan Airlines je odlučio nabaviti tri Airbusa A330-200 stara do maksimalno 20 godina. Dva aviona će biti putnička i jedan teretni. Kompanija je nabavila i jedan Boeing 737-500. U ovom momentu kompanija u floti ima jedan A310, dva 737-400 i jedan 737-500. Talibanske vlasti su odlučile promijeniti logiku poslovanja Ariane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ariana Afgan

Velika Britanija će tijekom zime 2022/23 tražiti da prijevoznik ispuni 70% slotova da ih ne bi izgubio. To je još uvijek manje od 80% koliko su imali prije Covida-19, a što se pretpostavlja da će se uvesti u proljeće 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: London Heathrow

Air India je tek 5. kompanija po veličini u Indiji (ispred su IndiGo, GoFirst, SpiceJet i Vistara), no kompanija planira to jako brzo promijeniti. Kompanija planira ozbiljno povećati flotu, linije i frekvencija. Kompanija planira poduplati broj letova za Europu. Uz to Air Indija koja sada ima hubove u Delhiju i Bombaju, panira otvoriti još nekoliko hubova u Indiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Deutsche Aircraft je objavio da će prvi let D328eco biti 2024. godine, dok će isporuke aviona biti 2025. Avion će prevoziti 43 putnika, 10 više nego originalni Do328. Avion će moći polijetati sa piste duge samo 1000 metara.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Deutsche Aircraft

Iako Turkish od 2003. godine u floti ima isključivo širokotrupce i velike uskotrupce (A319, A320, A321, 737-800, 737MAX8, 737-900 i 737MAX9), a zadnje regionalne BAe146 iz flote je izbacio 2006. godine, sada je odlučio flotu povećati za 30 regionalnih aviona.

Stoga pregovara sa Airbusom za A220 i sa Embraerom za E195-E2. Uzme li Turkish A220 isti neće imati više od 126 sjedala obzirom na Tukishevu trenutnu konfiguraciju, poglavito business klase. Jednako tako E195-E2 ne bi imao više od 108 sjedala. Ovo je ozbiljan odmak kompanija od sadašnje strategije, a omogućit će kompaniji da leti i na manje aerodrome, te poveća frekvencije na postojećim aerodromima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Kao sto je zamaeero pre nekoliko dana objavio  Air Canada (AC) je u prvih 7 dana VI meseca otkazala preko 350 letova, sto je 10%, dok je WestJet u istom periodu otkazao nekih 7%. Sa porastom saobraćaja u junu trend se od tada pogoršao i jako je veliki pritisak javnosti da se problemi reše.

Pored toga što Air Canada ima problema sa manjkom zaposlenih, bez obzira što AC za vreme COVID-a nije otpuštala stalnozaposlene pilote kao neke druge kompanije, dodatni efekat je taj što AC je mnogo vide zavisna od Toronta kao njihovog centralnog HUB-a, za razliku od WestJet-a.

Toronto Pearson je u istom haosu kao i veliki hubovi u Evropi. Toronto je defacto centralni hub za Air Canadu bez obzira na veliki broj međunarodnih letova iz Montreala i Vancouvera. Npr. za Miami iz Montreala AC leti sa Airbusom 220 dok u Torontu taj let opslužuje A320 ili A321. Jedan od bitnih faktora je nedostatak radne snage na Pearson-u.  Obzirom da aerodrom potpada pod federalne zakone, bez obzira sto je “non for profit” organizacija, svi zaposleni, čak i oni koji rade pod ugovorom drugih firmi, moraju biti vakcinisani. U odlasku redovi za security su ogromni dok u dolasku to se ponavlja na imigraciji. Samim time ljudi kasne na letove, što stvara dodatno kašnjenje, a vreme rotacije aviona se produzava. Da ne spominjemo manjak zemaljskog osoblja. Autor ovog članka u III mesecu je čekao prtljag preko sat vremena u dolasku, u odlasku jedna torba nije prošla iako je bila čekirana preko sat i 15 minuta  pre poletanja i stigla je kasnijim letom. U V mesecu smo sedeli ispred gate-a jer nije bilo zemaljskog osoblja da prihvati avion. Stvar na međunarodnim letovima je još gora gde se putnici drže u avionu da ne bi stvarali gužve na carini a da ne pričamo o manjku osoblja za pomoć starijima. Pristup aerodromskoj zgradi dozvoljen samo putnicima i maske su obavezne.

Da bi bar malo manje ublažila i lične probleme i probleme Aerodroma AC je izvadila iz storage-a tri Airbus-a 319. Takođe na nekim letovima AC je smanjila frekvencije ali isto tako ubacila i veće avione tako da po prvi put za Halifax lete rotaciju sa B777.

20.6. se ukida mandat Federalne Vlade da svi zaposleni u bilo kojoj federalnoj instituciji, što uključuje aerodrome i banke moraju biti vakcinisani. Takođe se ukida i odluka o obaveznom vakcinisanju putnika u odlaznim letovima iz Kanade i na domaćim letovima. Ova odluka će omogućiti nevakcinisanima da se vrate na njihove prethodne poslove. Da li će to rešiti problem Pearsona i Air Canade, vreme će pokazati.

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto), foto: Air Canada

Boeing je odlučio odmah regrutirati stotine inženjera kako bi ubrzao certificiranje B777X, B737MAX7, B737MAX10 i ponovo digao u zrako B787. Kompanija ukupno planira zaposliti preko 7000 inženjera diljem svijeta. Boeing je za tu nakanu investirao 58 milijuna EUR u infrastrukturu, školovanje i stipendije za nove inženjere.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Lufthansa ima problema sa kapacitetima, ali i treba veće avione kako bi umanjila efekt problema sa zaposlenicima, dočim bi operirala manje frekvencija većim avionom. Stoga kompanija razmatra reaktiviranje dijela od 14 prizemljenih Airbusa A380 ili uvođenje Boeinga 777-300ER u flotu. Konačno Lufthansa je planirala u flotu uvesti B777-9 već 2021. godine. Kako će ovaj avion kasniti bar 4 godine, kompanija ima problema sa kapacitetima. Upravo Boeing nudi 777-300ER kao kompenzaciju za kašnjenje 777-9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Nakon što je American objavio da će povećati primanja pilotima u svojim regionalnim kompanijama, sada je objavila i da će Envoy, PSA i Piedmont podići plaće kabinskom osoblju na 27,25 USD po satu, te bonus od 3000 do 4500 USD za sezonu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American

Polovica od svjetskog carga se prevozi u prtljažnicima aviona na redovnim linijama, dok se druga polovica prijevozi u cargo avionima. Što je više redovnih letova, to je manja potražnja za cargo kompanijama. Upravo je ukidanje većine redovnih linija tijekom Covid-19 bilo razlogom procvata cargo kompanija, te dizanja svih kapaciteta, pa i godinama prizemljenih. No, sada se situacija rapidno mijenja u korist redovnih linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FedEx

Icelandair je kupio četiri Boeinga 737MAX od prizemljenih Boeinga koje je kompanija napravila ali nije uspjela isporučiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.
 • Riga, airBaltic od 16.5.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.