Novosti iz svijeta

Broj letova u IX. mjesecu u Rusiji 20% niži nego u istom mjesecu 2021. koja je bila vrlo loša godina. Ruski prijevoznici su u IX. mjesecu prevezli 9,8 milijuna putnika. Ovo je direktna posljedica zrakoplovnih sankcija Rusiji. U prvih devet mjeseci Rusija je imala 72,6 milijuna putnika, što je 13,1% manje od 2021 iako je prva dva mjeseca promet bio normalan (do napada na Ukrajinu).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Piloti Kenya Airways su štrajkali usprkos sudske zabrane štrajka i još jedne opomene od strane suda. No, sada je kompanija obećala 53,4 milijuna USD za povećanje plaća, pa je četverodnevni štrajk prestao. Štrajk je koštao kompaniju 9,8 milijuna USD. Nije jasno kako će ovaj megagubitaš pronači 63 milijuna EUR koji su mu potrebni za veće plaće i posljedice štajka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Kenya Airways

Antonov je iznio procjenu da je potrebno bar 500 milijuna USD da se An-225 Mriya obnovi nakon što su ga rusi uništili u napadu na Hostomel aerodrom. Druga Mriya koja je trebala biti gotova 2008. godine i koje je djelomično izgrađena treba 300 milijuna USD da se dovrši. Ukrajinska vlada je izjavila da će obnoviti Mriy kao uspomenu na sve pale u ruskoj okupaciji Ukrajine. Uništena Mriya je već na tajnoj lokaciji, a za obnovu iste skidati će se dijelovi sa 2. Mriye.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Antonov

Emirates je naručio pet Boeinga 777-200F vrijednih 1,7 milijardi USD kataloške vrijednosti. Dva od ovih aviona u flotu će doći 2024, a tri 2025. Kompanija u floti trenutno ima 11 B777F i ukupno 15 naručenih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

IndiGo je morao prizemljiti 10% svoje flote, točnije više od 30 aviona radi manjka motora i rezervnih dijelova. Kompanija stoga iznajmljuje avione u wetleasu da uspije pokriti sve operacije. Iz istog razloga GoFirst ima prizemljeno 40% flote. U kratkoročna lizing avione su uzeli i SpiceJet, te Air India.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

South African Airways će iduće godine krenuti sa nizom linija prema inozemstvu tj. prema afričkim destinacijama. Kompanija planira nabaviti i prvi Airbus A330 te krenuti sa long-houl linijama. Prve linije koje planira pokrenuti su prema Londonu, Sao Paulu i Perthu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: South African

I tome istinski nema kraja. ITA će dobiti još 400 milijuna EUR financijske injekcije Italije. Investicija u kompaniju je bila 1,35 milijardi EUR, a Alitalia je ostala na 11 milijardi EUR duga, pri čemu je kompanija u posljednjih 30 godina dobila preko 12 milijardi EUR pomoći Vlade. I na koncu još jednom se obistinjuje ona „Što je za Jupitera nije i za bika“, ITA-i i Alitaliji EU opako progledava kroz prste.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ITA

Ryanair je objavio polugodišnji profit od nevjerojatnih 1,4 milijardi EUR. Ovo je rekordan profit, veći i od dosadašnjeg rekorda 2017. godine. Prihod kompanije je bio 6,6 milijardi EUR. Do kraja IX. mjeseca kompanija je prevezla 95,1 milijun putnika. Load faktor kompanije se popeo na fascinantnih 94%.

I Singapore je objavio rekordan profit. U pola godine kompanije je ostvarila 658 milijuna USD profita. Promet kompanija je bio 6,0 milijardi USD. U šest mjeseci kompanije je imala 11,4 milijuna putnika. Load faktor kompanija je 83%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Ryanair

Belgijski aerodrom Antwerpen se baš trudi. Nakon tri pokušaja letova sa vlastitim kompanijama, među kojima je zadnja bila kompanija KLM-a i CityJeta Air Antwerp koja je letjela između Antwerpena i London Citya, a planirala je imati i drugih linija, no nakon samo dvije godine operacija zatvorena je 2021. Sada će letove na istoj liniji pokrenuti Luxair 16.1.2023. i to sa četiri tjedna leta. Od 29.3. linija će se povećati na 5 tjednih letova. Aerodrom ima problem što je u samom gradu i ima pistu od samo 1510 metara. Iz Antwerpena letove pokreće i SkyAlps prema Bolzanu (od 21.12.), a letove već par godina ima TUI prema 10 leisure linija među kojima je i Split. Za aerodrom leti i ASL prema Ibizi, a od 24.12. i prema Innsbrucku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luka Babić

U 3. kvartalu Embraer je isporučio 10 komercijalnih i 23 business jeta. Embraerov backlog je trenutno 297 aviona i to 103 E175, 2 E190-E2 i 188 E195-E2. U prvih 9 mjeseci Embaer je isporučio 79 komercijalnih i poslovnih aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Embraer

Virgin Australia i Singapore Airlines pokreću code-share ugovor. Kompanija su partneri od 2011. no tijekom Covida-19 prekinule su suradnju. Virgin Australia se približava Star Alliance nakon što je prekinuo deal sa Deltom, zbog čega je Delte krenula u suradnuju sa Rexom. Virgin Australia će Singaporeu otvoriti pristup 31 liniji u Australiji, Novom Zelandu i na otocima Tihog oceana, dok će Singapore otvoriti Virgin Australiji pristup linijama diljem svijeta preko Singaporea.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

SpiceJet otvara novi koncept u svojim letovima. Iz sjevorozapadnog indijskog grada Amristara kompanija će sa stopom u Tbilisiju (gdje će se posade mijenjati) letjeti za Rim FCO i Milano Bergamo. Obije linije će imati dva leta tjedno. Letovi će se obavljati sa Boeingom 737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Air France-KLM je odlučio vratiti milijardu EUR Vladi od pomoći za Covid-19, prije rokova koji su im postavljeni. Kompanija je već vratila 500 milijuna EUR u XII. mjesecu 2021.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Škotski regionalni prijevoznik Loganair je naručio 8 ATR 72-600 koji će zamijeniti kompanijine Saab 340. Kompanija u floti ima 39 aviona i to ATR-42, ATR-72, De Havilland DHC-6, Embraer E135 i E145, Saab 340 i Britten-Norman BN2.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Loganair

Novi norveški LCC Flyr je stvorio gubitak i u 3. kvartalu koji je profitabilan kod gotovo svih kompanija na svijetu i to od 44,3 milijuna USD. Kompanija je istim akumulirala čak 107,5 milijuna USD gubitka. Flyr istim traži od dioničara 52 milijuna USD kako bi preživio zimu. Kompanija je ove zime porezala ogroman broj planiranih letova. Dionice kompanije su pale sa 0,15 NOK na samo 0,01 NOK.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flyr

WestJet je tijekom vikenda otkazao preko 200 letova, a više stotina letova je kasnilo radi pada kompjuterskog sustava. U ponedjeljak je otkazan još 31 let, a putnici su posljedice osjećali još u utorak. Niz je kašnjenja, zahtjeva za kompenzacijama i prtljage koja kasni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: WestJet

Boeing je izjavio da novi NMA (new midsize airplane), koji će nositi naziv 797, neće biti lansiran prije 2035. Ovime Boeing ozbiljno gubi bitku sa Airbusovim A321XLR. Prvi plan je bio da se NMA lansira 2025, pa 2028. No, to se neće desiti u idućih 13 godina, a možda i kasnije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

China Southern je jedini kineski operator Airbusa A380. Kompanija je poznata po dome da je bila jedina na svijetu koja je operirala A380 tijekom Covida-19. No, 6.11. je kompanija obavila zadnji let sa svojim A380, obzirom da je svih 5 A380 izbacila iz flote. A380 Chine Southern imaju 10,1 do 11,7 godina i 26.449 do 28.876 sati leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto China Southern

Nakon što je Rusija pokrenula otvoreno nebo, tj. letove bez ikakvih ograničenja za prijateljske zemlje, na Aerodromu Kaliningrad (Khrabrovo) što će pokrenuti brojne letove iz zemalja koje imaju velik broj prognanika, a zbog čega susjedne zemlje Litva i Poljska smatraju da Putin igra specijalni rat sa prognanicima (kao što ga je vodila i Bjelorusija), Poljska je odlučila postaviti trostruku 2,5 metara visoku ogradu od bodljikave žice prema ovoj Ruskoj enklavi kakvu je postavila i prema Bjelorusiji. Ograda će ići u tri reda i biti će 3 metra široka. Ograda će se postaviti na 210 km granice sa Kaliningradskom enklavom. Poljska već ima ogradu na 400 km granice sa Bjelorusijom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Kaliningrad

Ryanair će investirati 200 milijuna USD u ugradnju split-scimitar wingletse na 409 svojih Boeinga 737-800. Na B737MAX8200 neće uvoditi ove wingletse jer oni serijski imaju split AT wingletse. Ušteda na ovaj način će biti u 1,5% potrošnje goriva, te će kompanija godišnje uštedjeti oko 60 milijuna USD, a to znači da će se investicija isplatiti za 3,5 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Israir je ponudio 43,7 milijuna USD za kupnju češkog Smartwingsa. Israir i Smartwings surađuju već godinama, pošto Smartwings iznajmljuje Israiru avione. U ovom momentu većinski vlasnici Smartwingsa su Jiri Šiman i Roman Vik, a 49,92% vlasništva ima kineska investicijska kompanija CITIC. Glavni problem sa CITIC-om je što u Covidu nisu htjeli dodatno investirati u kompaniju zbog čega je kompanija došla na rub bankrota. Smartwings ima 37 Boeinga 737 (737-700, 737-800, 737-900ER, 737MAX8), te kompanije u Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj. Kompanija ima naručenih još 11 737MAX8. Smartwings je i suvlasnik češkog nacionalnog prijevoznika ČSA.

Israir istovremeno prodaje dva svoja ATR 72-500, te će kompanija ostati samo na 5 Airbusa A320. Kompanija ima naručen još dva A320. Ipak to znači da kompanija ima čak 7 puta manje aviona u floti od Smartwingsa pa je čudno da ima sredstava i snage da kupi češku kompaniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Israir

I LATAM je uspješno izašao iz predstečajne zaštite po chapter 11 SAD-a nakon 29 mjeseci zaštite. Kompanija danas ima 3,6 milijardi USD manje dugova i likvidna je 2,2 milijardi USD. LATAM je posljednja od tri kompanije koje su bile u predstečajnoj zaštiti u SAD-u. Avianca je izašla iz zaštite u XI/2021, a Aeromexico u III/2022.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LATAM

Zamaaero je istraživala pozadinu Smartwingsa i ČSA. Smartwings nije više jedini vlasnik češkog nacionalnog prijevoznika ČSA. Zbog enormne krize tijekom Covida-19, nelikvidnosti i raspisanog bankrota u tišini kompanija je u VI. mjesecu 2022. smanjila svoj udio u ČSA sa 97,74% na samo 30%.

70% kompanije kupila je potpuno nepoznata kompanija Prague City Air s.r.o. osnovana 26.1.2022, dakle samo pola godine prije preuzimanja ČSA. Kompanija je povezana sa kompanijom Canaira Travel spol.s r.o. koja je osnovana 1993. Canaria Travel je turistička organizacija koja se specijalizirala za turističke aranžmane na Kanarskim otocima. I u Prague City Airu i u Canaira Travelu izvršni organi su Lenka Vikova i Ludvik Machaček. Canaria Travel je pak povezana sa kompanijom TO Servis spol. s r.o. koja radi od 1991. i u kojoj je izvršni organ isto Lenka Vikova, te UNIMEX Group a.s. koja radi od 1991. gdje je u nazornom odobru Ludovik Machaček. Unimex se bavi business jetovima, duty free i drugim trgovinama, te nekretninama. O TO Servis nema podataka. Unimex je povezan sa Smartwingsom, gdje je također u nadzornom odboru Ludovik Machaček. I Lenka Vikova je povezana sa Smartwingsom. Sve skupa jako sumnjivo!

ČSA od VIII. mjesecu 2021. operira tek jedan jedini avion, Airbus A320. U ljetu 2022. kompanija je operirala tek 3 linije, a sada leti samo za Paris i to samo 4 puta tjedno. Tragedija! Kompanija namjerava nabaviti još jedan A320 i četiri A220. Kako god ČSA je tek ostatak ostataka nekada jake i utjecajne kompanije koja je imala jak hub u Pragu i velik broj konekcija, pa i diljem naše regije. Pisac ovih redova je često kada putovao sa ČSA u prošlosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ČSA

Turkish je objavio profit od 1,5 milijardi USD profita u 3. kvartalu ove godine (VII-IX. mjesec). Enormno puno, daleko više od bilo koje druge kompanija u svijetu. Promet kompanije je bio 6,1 milijardu USD. U prvih 9 mjeseci godine Turkish je prevezao 53,9 milijuna putnika na 288 destinacija u inozemstvu u 129 zemalja. Load faktor kompanija je 79,7% vrlo blizu load faktora iz istog perioda 2019. (81,4%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

China Aviation Suppliers (CASC) je naručio dodatnih 140 Airbusovih aviona i to 132 A320obitelji i 8 A350. Vrijednost aviona je 17 milijardi USD. Avioni će biti raspoređeni među kineskim prijevoznicima. U ovom momentu kineski prijevoznici operiraju čak 2100 Airbusovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Southern

Oko 500 aktivista Greenpeacea i Extinction Rebellion su prešli preko ograde Aerodroma Amsterdam koristivši ljestve, dok je dio sa suprotne strane došao biciklima, te su okupirali prostor prema uzletno-sletnoj stazi za business jetove. Dio aktivista je sjeo ispred kotača poslovnih aviona, a drugi su se lancima vezali uz avione. Aktivisti su protestirali protiv letova business jetova naglasivši da su oni najveće onečišćenje okoliša, a da tih letova ima više nego ikada. Nakon trosatnog protesta policija za zaprijetila hapšenjem, a vrlo brzo i krenula je sa hapšenjima. Uhapšeno je više od 100 aktivista.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Jučer (6.11.) je avion ATR 42-500 Precision Air na letu PW494 pao u jezero Victoria. Poginulo je 19 osoba. Avion je letio na liniji Dar es Salaam – Bacoba. U avionu je bilo 39 putnika i 4 člana posade. Avion je bio star 12 godina.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Precision Air

I Iberia će se 1.12. preseliti sa Terminala 7 na Terminal 8 New York JFK aerodroma, što su već učinili British Airways i American Airlines. Logično je da i treći veliki partner preseli na Terminal 8. British se na Terminal 8 preselio u XII. mjesecu prošle godine. Obzirom da je Terminal 8 oneworld terminal osim Americana, Britisha i Iberie, tamo lete još i Finnair, Cathay Pacific, Qatar i Royal Jordanian. Očekuje se da će i Aer Lingus preći na Terminal 8 obzirom da trenutno leti sa Terminala 5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

U Europi su u X. mjesecu najveće linije bile London LHR-New York JFK, pa Antalya-Moskva Vnukovo, Dubai-London LHR, Copenhagen-Oslo, peta je Istanbul-Teheran, pa Stockholm-Oslo, Lisabon-Madrid, Doha-London LHR, Stockholm-Copenhagen i deseta je Dublin-London LHR. U svijetu najveće međunarodne linije bile Kuala Lumpur-Singapore (355.540 sjedala), Dubai-Riyadh (305.002) i London LHR-New York JFK (281.291).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London LHR

AeroItalia je potpisala ugovor sa Air Lease Corporation za lizing tri Boeinga 737MAX8. Avioni će biti isporučeni 2023. i 2024. Kompanija trenutno leti tri B737-800, a četvrti je upravo u procesu ispruke, te će još dva aviona doći u idućim tjednima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AeroItalia

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: