Novosti iz svijeta

ACI Europe je objavila da je promet u 2020. bio na razini prometa iz 1995. Europa je u 2020. izgubila čak 1,7 milijardi putnika u usporedbi sa 2019. U 2020. Europa je imala tek 728 milijuna putnika, što je tek 29,6% putnika iz 2019. kada ih je bilo 2,4 milijarde. Najviše putnika su izgubili aerodromi u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Finskoj, Mađarskoj, Irskoj i Sloveniji. Najmanje putnika su izgubili aerodromi u Bugarskoj, Francuskoj, Grčkoj i Portugalu. Izvan Europske Unije najmanje su stradale Rusija i Turska, a najviše Island i Gruzija. Pet najvećih hubova (London LHR, Paris CDG, Amsterdam, Frankfurt i Istanbul) su izgubili čak 250 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Njemačka je odlučila pomoći svojih 15 najvećih aerodroma sa 600 milijuna EUR. Od toga 400 milijuna EUR ide za tri aerodroma u kojima federalna vlada ima suvlasništvo, a to su Berlin Brandenburg, Minhen i Cologne. Ostalih 200 milijuna su namijenjeni Frankfurtu, Bremenu, Dresdenu, Dusseldorfu, Erfurtu, Hamburgu, Hannoveru, Leipzigu, Munsteru, Nurnmbergu, Saarbruckenu i Sttutgartu. Nije jasno čemu pomoć najvećima kada je Frankfurt i u najvećoj kovid-krizi imao u prosjeku preko 100 letova dnevno, dok su osim u III. i IV. mjesecu i svi ostali najveći avioni imali velik broj letova i putnika. Pomoć će biti isplaćena samo ako će i lokalna vlast sudjelovati sa iznosima novaca, te ako se managementu neće isplatiti bonusi za 2020. Za ostale male aerodrome predviđeno je 20 milijuna EUR pomoći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Frankfurt

IATA pokušava uvesti Travel Pass, putovnicu koja bi putnicima omogućavala jednostavan dokaz o Covid-19 statusu. Travel Pass bi trebao u sebi sadržavati digitalnu informaciju o tome ima li putnik PCR ili antigeneski test, te je li cijepljen protiv Covida-19. Niz kompanija, među kojima i Qatar je već preuzeo za korištenje Travel Pass od IATA-e. No, neke kompanija, poput Americana, su uvele svoje digitalne certifikate. Raznolikost certifikata značit će dodatni pakao za putnike i policijske organe diljem svijeta, pa je IATA-ina inicijativa i više nego vrijedna.

Da bi Travel Pass saživio trebaju se desiti dva preduvjeta. Prvi je da se Europska Unija konačno usuglasi i postavi jedinstvenu politiku vezanu uz Covid-19, što sada nije slučaj jer neke države imaju vrlo liberalne mjere (poput Švedske), a neke izuzetno rigorozne (npr. Francuska i Nizozemska). Drugi je velika pocijepljenost stanovništva, a svjedoci smo da je u Europskoj Uniji cijepljenje usporeno radi manjih isporuka proizvođača.

Neke države su krenule sa zakonodavnom regulativom po kojoj će cijepljenom stanovništvu omogućiti sve blagodeti života kao prije Covida-19 (kazališta, putovanja, javni prijevoz, restorani…), a oni koji nisu cijepljeni neće i dalje smjeti koristiti ove osnovne životne potrebe. Francuska je prava koja je u zakonodavnu proceduru stavila ovakav zakon. Qantas je već rekao da neće dozvoliti svojim inozemnim putnicima ulazak u avion bez da se cijepe. Ovakve mjere za očekivati su i kod drugih država i prijevoznika nakon što se dobar dio stanovništva pocijepi, kako bi i ostatak „motivirali“ na cijepljenje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Nakon svih pregovaranja, prijedlog i protuprijedloga Europska Komisija je na koncu uvela pravilo da kompanije moraju ostvariti 50% slotova na letovima nakon 28.3.2021. Prije Covida-19 pravilo je bilo da se mora ostvariti 80% letova da bi se zadržali slotovi. Tijekom ljeta 2020. i zime 2020/21 ovo pravilo je suspendirano. Još prije par dana je izgledalo da će Europska Komisija prihvatiti zahtjev da se treba iskoristiti samo 40% slotova, no na koncu se ipak odlučila za svoj prvi prijedlog od 50% slotova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Amsterdam

Međusobne sudske tužbe Airbusa i Boeinga koje su rezultirale prvo carinama SAD-a na uvoz Airbusa, a potom reciprocitetno Europske Unije na uvoz Boeinga, bile su predmet razgovora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i američkog predsjednika Joe Bidena. I Airbus i Europska Unija smatraju da je ovaj rat carinama nelogičan, nepotreban i da šteti obijem kompanijama, te se nadaju skorom ukidanju. Lopta je od samog početka u nogama SAD-a.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Nakon turbulentne 2020-te godine AirArabia je uspjela ostvariti pozitivan financijski rezultat u zadnjem kvartalu Q4 2020. godine sa $145 milijuna prihoda, 53% manje nego u istom perioda 2019-te godine. Upravo zbog pozitivnog zadnjeg kvartala gubitak kompanije se malo stabilizirao, no još uvijek je gubitak od $52 milijuna na godišnjoj razini.

autor: Ivan Jajić, suradnik (Zagreb), foto: AirArabia

Krenuo je rat cijenama uvođenjem letova Rex-a na liniji Sydney-Melbourne. Rex-ove najniže cijene su 48,99 AU$ u 23 kg prtljage na letu. Virgin Australia je odgovorila uvođenjem cijene od samo 49,01 AU$ no ova kompanija nema u cijeni prtljagu niti druge usluge. Najjeftinija Qantasova tarifa za sada je 110 AU$, pri čemu Qantas u cijeni ima prtljagu, hranu i sve ostale usluge.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rex

Banke su upozorile SpiceJet da ne izdvoji svoju cargo podružnicu SpiceExpress iz kompanije. Banke naglašavaju da je SpiceJet ozbiljno prezadužen i da ako one kao banke preuzmu kompaniju da nikako ne žele da uspješan i profitabilna business prije bude izdvojen iz kompanije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

Boeing je u I. mjesecu isporučio više aviona od Airbusa, njih 26. Od toga je 21 avion B737MAX. Budimo pošteni, njih nisu trebali napraviti jer su već odavno proizvedeni i stacionirani na parkirnim pozicijama, već su ih samo morali dekonzervirati i preurediti sukladno promjenama koje je naložio FAA. Istovremeno Boeing je isporučio jedan 767F, dva 777-300ER, jedan 777F i jedan vojni 737NG. Nevjerojatno, ali kompanija u I. mjesecu nije imala isporuka 787 (ne isporučuju se od X. mjeseca). U I. mjesecu kompanija nije imala narudžbe osim za 4 posljednja 747-8 za Atlas Air o čemu samo nedavno pisali. Istovremeno backlog kompanije se smanjio za 39 aviona radi otkazivanja narudžbi. Ukupan backlog kompanije je 4016 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Izraelske vlasti odlučile su produžiti zabranu operacija na zračnoj luci Tel Aviv Ben Gurion International (TLV) do najranije 20.2. zbog novog soja Covid-19. Tel Aviv je zatvoren od 25.1. Posebne dozvole su potrebne kako bi određeni zrakoplov dobili dopuštenje za slijetanje te je time promet uglavnom ograničen na repatrijacijske letove državljana koji se vraćaju u Izrael.

autor: Ivan Jajić, suradnik (Zagreb); foto: Tel Aviv aerodrom

Airbus A319 Air Moldove je zaplijenjen u Dublinu radi dugova kompanije prema kompaniji Just As Air. Kompanija u floti ima 2 A319, 2 A320 i 1 A321, te 3 Embraera E190. Kompanija je već duže vremena u financijskim problemima, a država ju je odlučila renacionalizirati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Moldova

Posada US-Bangla Airlinesa koji je letio od Dubaia za Dhaku je uhapšena radi švercanja 60 poluga zlata teških 7 kilograma i vrijednih 575.000 USD. Poluge su se nalazile u kolicima sa hranom. I osam djelatnika catering kompanije je uhapšeno jer su sudjelovali u švercu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: US-Bangla Airlines

Virgin Atlantic za cargo letove u Kinu koristi posadu od 7 pilota i 4 kabinaca. Prvo tri pilota leta do Kine, dok dva člana kabinske posade paze na kabinu, te poslužuju posadu koja se odmara. Ostatak posade se odmara u kabini prve klase. Sav cargo se mora utovariti u 2 sada da posada ne prekrši pravilo od 20 sati rada. Potom se posada zamijene, ona koja je letjela za Kinu se odmara, a druga posada preuzima let u povratku. Sveukupno rotacija traje 28 sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

EasyJet koji već ima 43,3% slotova na London Gatwicku ušao je u posjed dodatnih 122 slota za iduće ljeto. Ovi slotovi su bivši slotovi Norwegiana, od kojih je 35 slotova bilo easyJetovih ali ih je kompanija ustupila u leasing Norwegianu, a sad su joj vraćeni, dok je 87 slotova novih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (easyJet)

Air France je produžio do 30.9.2021. opciju mijenjanja datuma putovanja bez naplate. Ako se let mijenja unutar 30 dana od otkazivanja Air France garantira cijenu koju ste imali na karti, a ako je izvan tog perioda postoji mogućnost doplate za razliku u cijeni. Putnici mogu i promijeniti destinaciju na bilo kojem letu Air Francea, KLM-a i Delte, uz plaćanje razlike u cijeni, ali bez plaćanja ikakvih kazni za promjenu destinacije.

I nakon 1.10. su moguća rebukiranja bez naplate kazni, ali uz eventualnu promjenu cijene. Putnici mogu tražiti i povratak uplaćenih sredstava za kartu preko Air France službe za korisnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Air France)

Etihad je prva kompanija na svijetu koja je pocijepila 100% svojih posada (pilota i kabinskog osoblja). Etihad je 75% svojih djelatnik cijepio sa bar jednom dozom cjepiva. Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata se nada da će pocijepiti pola svoje populacije do kraja III. mjeseca ove godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Etihad

Američka regionalna kompanija Mesa je objavila profit u zadnjem kvartalu 2020. i to od 14,1 milijun USD. Čak štoviše ovaj profit je veći nego 2019. kada je bio 10,8 milijuna USD. Mesa leti 80 Embraera E175 za United, 54 CRJ900 za American i 2 Boeinga 737-400F za DHL.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Mesa

SAS će ovog ljeta operirati čak 180 destinacija. Niz destinacija obnovljen je nakon Covida-19, a neke linije su i novouvedene. 25 linija SAS ima prema jadranskim aerodromima. SAS leti 6 linija prema Puli, 1 prema Zadru, 12 prema Splitu, 4 prema Dubrovniku, te 2 prema Tivtu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Nakon što je ukinula letove prema Meksiku i Karibima, Air Canada je sada objavila da do kraja IV. mjeseca ukida letove za 17 destinacija u SAD, Europi, Aziji i Latinskoj Americi. U Europi kompanija neće letjeti za Dublin iz Toronta, te za London Heathrow iz Vancouvera. Kompanija leti za Frankfurt, Paris i London jednom dnevno iz Toronta i par tjednih letova iz Montreala, dok su ostale linije ili ukinute ili je broj tjednih polazaka osjetno smanjen.

I u domaćem prometu je broj letova smanjen, pa je najfrekventnija linija Toronto-Montreal smanjena sa 22 na samo 5 letova dnevno.

autor: Zoran Cvetković i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Tampa aerodrom je za vrijeme Super Bowla, do 4. do 8.2. imala 870 operacija, pri čemu je 181 business avion bio parkiran na aerodromu. Ovo je povećanje od 250% spram normalnog dana. Broj putnika tijekom Super Bowla se povećao za 20% usprkos činjenici da je broj gledatelja radi epidemioloških mjera bio bitno manji od kapaciteta stadiona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tampa aerodrom

Indijski LCC IndiGo je nakon godine dane stanke ponovo pokrenuo program pilotskih kadeta, tj. školovanja mladih pilota. Projekt je obuhvatio 15 mladih pilota koji će se školovati dvije do dvije i pol godine nakon čega će ih kompanija zaposliti. Školovanje košta 117.000 USD. Ovo je prvi znak oporavka tržišta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IndiGo

Tel Aviv će ove godine imati daleko najviše letova prema Sjevernoj Americi. Čak 12 linija i 2,6 milijuna sjedala. Ovo je povećanje od 9% u usporedbi sa do sada rekordnom 2019. Skoro pola od tih sjedala (1,2 milijuna) ima El Al. Air Canada leti 2 linije, American će ove godine operirati 3 linije, Delta operira 1, a United 4 linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Bulgaria Air pokreće velik broj novih linija. Kompanija obnavlja linije iz Sofije za St.Petersburg i Valenciju, te otvara letove za Budimpeštu, Kijev, Solun, Kretu, Rodos, Krf, te Dubai. Kompanija na ovaj način koristi prekid operacija drugih prijevoznika u koronakrizi u nadi da će se profilirati na tržištu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Bulgaria Air

Airbus je objavio da planira sa BelugaXL transporterima letjeti za SAD, te isporučivati dijelove u svoju tvornicu u Alabami. Zbog toga će Airbus povećati ETOPS za BelugeXL. Airbus u floti ima tri BelugeXL, te će proizvesti još tri. BelugaXL ima 30% veći payload od stare Beluge A300-600ST. Airbus je objavio i da ne planira prizemljiti stare Beluge A300-600ST u doglednoj budućnost već da treba kapacitete svih Beluga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Rumunjski aerodrom Sibiu, će subvencionirati kompanije sa 800.000 EUR u nadi da vrati broj putnika na nivo iz 2019. Aerodrom je 2019. imao 743.842 putnika (+5,9% spram 2018). Na aerodrom leti 6 kompanija, a najviše linija ima Wizz Air (7). Od legacy carrier lete Lufthansa i Austrian.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sibiu aerodrom

Flaydealov avion Airbus A320 je pogođen projektilom u Saudijskoj Arabiji, nakon čega ga je zahvatila vatra. Tijekom pogotka avion je bio na zemlji dok je bio na stajanci Abha aerodroma, a nakon leta Damman-Abha. Odgovorni za napad su Houthi pobunjenici iz Jemena.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Flydeal

I 35. kompanija je bankrotirala. Air Namibia ja 11.2. prekinula sve operacije i ušla u likvidaciju. 636 djelatnika je ostalo bez posla. Nakon što je vlada odbila pomoći kompaniji sa 11,9 milijuna USD da preživi ostalo je samo rješenje likvidacije. Kompanija je u floti imala tri Airbusa A319, dva A330-200, jedan Boeing 737-500 i četiri Embraera 135ER. Kompanija je letjela prema 18 destinacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Namibia

Aeroflot je u 2020. ostvario 1,3 milijarde USD gubitka zbog Covida-19. U 2019. kompanija je imala 58,8 miljuna EUR profita (povećanje od 89,1% spram 2018.) i 6,1 milijardu EUR prometa (povećanje od 9,3% spram 2018.).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Na Irskom visokom sudu, koji trenutno štiti Norwegian u predstečajnoj zaštiti lezori su objavili da nisu zadovoljni sa idejom da kompanija vrati čak 72 od 140 aviona lezorima. Lezori nisu zadovoljni uvjetima povratka, a posebno stanjem aviona koji se ne vračaju u stanju kakvim bi trebali biti po povratku. U isto vrijeme 1.100 otpuštenih zaposlenika Norwegiana u Velikoj Britaniji je obaviješteno da im neće biti isplaćene plaće koje im kompanija duguje, te da neće ostvariti pravo na godišnji odmor, kao i na otpremnine. I dok je Norwegianova poslovnica u Velikoj Britaniji likvidirana, ona u Irskoj je u predstečajnoj zaštiti, ona u Norweškoj je nastavila raditi.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula) foto: Norwegian

Floti Luftahanse pripadaju 17 A350-900 registracijskog niza D-AIXA do D-AIXQ. Zrakoplovi od registracijskog broja D-AIXI već nose nove boje Lufthanse dok prvih 8 lete još u “starim” bojama. Od tri najstarija A350, D-AIXA je trenutačno na lakiranju kod Airbusa u Toulouseu dok ce AIXB i AIXC slijediti.  Kako je izjavila glasnogovornica Lufthanse, lakiranje ide “pod garanciju iz tehničkih razloga”. Ni Lufthansa ni Airbus nisu i ne žele dati daljnja objašnjena o uzroku.

Već na jednom A350-900 od Qatar Airwaysa (radilo se o mašini pod registracijom A7-ALL, koja je otprilike jednako stara kao i ova tri Lufthansina aviona)  koji je trebao dobiti specijalno lakiranje za WM 2022. godine, pojavio se problem. Prilikom priprema za lakiranje primijetilo se da je originalna boja na nekim mjestima oštećena pa je Airbus prebačen iz Irske za Toulouse gdje je pregledan. Utvrđeno je da je problem “kozmetičke” prirode i da nema strukturalnih oštećenja. Mašina je prelakirana na trošak Airbusa.  Airbus je izjavio da se kod ova tri Lufthansina aviona ne radi o istom problemu kao kod Qatarovog Airbusa.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Lufthansa

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.

 

Iz Sarajeva:

 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Tianjin, Air Serbia od 9.12.
 • Malaga, Air Serbia od 18.12.
 • Billund, Wizz Air od 27.3.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.