Novosti iz svijeta

Belgijska mini-kompanija Air Antwerp koja je bila joint venture CityJeta (75%) i KLM-a (25%) je otišla u likvidaciju. Kompanija je imala skromne planove letova sa Fokkerom 50 prema London Cityu, koje je uspjela realizirati, te još nekoliko gradova što nije realizirala, no zbog Covida-19 je prekinula sa operacijama. Avion je vraćen u Malmo, Švedsku, a kompanija je prekinula sve letove i konačno 11.6. propisala likvidaciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Antwerp

Azejbedžanski Silk Way East Airlines se zatvorio i raspisao likvidaciju. Kompanija je u floti imala pet Boeinga 747-400F, pet B747-8F, dok je pet B777-200F imala naručenih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Silk Way

Air Europa će ovog ljeta operirati čak 87% long-haul linija iz 2019. godine. Kompanija će tako letjeti 20 od 23 latinoameričke linije koliko ih je letjela u 2019. Naravno broj frekvencija je bitno manji, pa će kompanija letjeti na 432 leta prema Latinskoj Americi u usporedbi sa 974 letova u 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Europa

Glavna europska tužibaba Ryanair će, nakon svih silnih tužbi, konačno tužiti i ITA-u, novu talijansku kompaniju. Ryanair je objavio da će isti dan kada ITA primi 3 milijarde EUR tužiti kompaniju i Italiju. Ryanair smatra da se radi o nelegalnoj pomoći koja njih stavlja u neravnopravan položaj.

Ryanair ne vidi ništa novo u ITA-i, već smatra da se samo radi o ekstenziji Alitalie, tj. da će se ustaljeni problemi koji se vuku desetljećima nastaviti i u ITA-i. Ryanair tvrdi da će nova kompanija gubiti novac kao što ga je gubila i Alitalia. Italija ostvaruje 32% businessa Ryanaira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Qatar i Alasaka su uveli code-share partnerstvo samo tri mjeseca nakon što je Alaska ušla u oneworld. Ugovor će pokriti 166 linija Alaske, Horizona i SkyWesta. U isto vrijeme Alaska je otkazala code-share sa Emiratesom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Bucharest želi upumpati još 200 milijuna EUR u TAROM. Obzirom na ogromna sredstva koja je u tri posljednja puta već dala u kompaniju ostaje za vidjeti hoće li Europska Unija dozvoliti i ovu četvrtu pomoć.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAROM

GOL je preuzeo petog najvećeg brazilskog prijevoznika MAP Transportes Aeros. Akvizicija je koštala GOL 5,5 milijuna USD. MAP ima sedam ATR-72.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: GOL

Air Asia Grupa je odlučila prizemljiti 90% flote. Kompanija je konvertirala dva A320 u preightere te ih dodala jednom 737-800F kako bi pokrila povećanu potražnju za cargo prijevozom.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Asia

Aerodrom Minhen ponovo otvara Terminal 1 i to 23.6. a zbog povećanja broja putnika. Aerodrom je do sada operirao samo sa Terminala 2. 6.6. aerodrom je ostvario 400 letova i 36.000 putnika.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Minhen

Danska je u 2019. imala 36,5 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 30,3 milijuna Copenhagen
 2. 3,7 Billund
 3. 1,5 Aalborg
 4. 0,5 Aarhus
 5. 0,2 Bornholm

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Nakon što je Qantas zaprijetio da će napustiti Sydney sa projektom Sunrise, vlada New South Walesa je dala 50 milijuna AUD za pravo da Sunrise u idućih 5 godina ekskluzivno leti iz Sydneya. Ovime su prvenstveno izgubili Melbourne i Perth koji su također trebali imati letove unutar projekta Sunrise.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Wizz Air je objavio da mu se trenutni poslovni model ne temelji na poslovnim putnicima, nego na putnicima koji posjećuju prijatelja i rodbinu. Wizz Air će za dva mjeseca imati više kapaciteta u uporabi nego 2019. Kompanija ima 140 aviona u floti, dok je prije Covida-19 imala 121 avion u floti. No, Wizz Air trenutno ne koristi sve avione i dio ih ima prizemljenih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Za EU veleposlaničku sjednicu 11.6. najvažnije asocijacije u avioprometu (IATA, ACI, A4E, ERA idr.) i turizmu ponovile su zahtjeve:

 • nesmetano putovanje za putnike koji su se cijepili i to 14 dana nakon cijepljenja
 • nesmetano putovanje za putnike koji imali Covid-19 i to 180 dana nakon oboljenja
 • ostali putnici nesmetano putovanje ako imaju test i to 72 sata za PCR i 48 sati za antigenski
 • djeca ne trabaju testove ako putuju sa roditeljima
 • hitno uvođenje EU digitalnog Covid-19 certifikata koji dokazuje cijepljenje ili testiranje
 • besplatno testiranje za građane EU, ili bar testiranje po vrlo povoljnim cijenama (a sadašnja cijena od 50 do 150 EUR to nikako nije)

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Boeing je u V. mjesecu imao 73 narudžbe. No, kako je imao i 53 otkaza, zapravo je 20 aviona u plusu. Od početka godine neto narudžbe Boeinga su 177 aviona. Sve narudžbe su za 737MAX, uz 7 B777F i 5 787-9. Boeing je u V. mjesecu isporučio samo 17 aviona, bitno manje nego Airbusovih 50. U tih 17 isporuka je 10 B737MAX, 1 B737-800A P-8A Poseidon za US Mornaricu, 2 B767-300F, 1 B777F, 1 747-8F, 1 B787-8, 1 B787-9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

U Španjolskoj je otvorena nova kompanija World2Fly, koja je u vlasništvu španjolskog mega-vlasnika hotela Iberostar. Kompanija će u floti u prvoj godini imati dva Airbusa A350-900, od kojih je prvi isporučen jučer, 9.6. Lanac ima 120 hotela u 19 država i sa ovim avionima će nuditi kompletan paket let+hotel.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: World2Fly

Southwest je kupio još 34 Boeinga 737MAX7, te povećao broj naručenih primjeraka na čak 234. Avioni će se početi isporučivati 2022. Ovo je toliko potreban ogroman plus za Boeing.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Ruska LCC Pobeda je povećala load faktor na 99%. U isto vrijeme Aeroflot ima LF malo manji od 80%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

AirBaltic je pokrenuo projekt airBaltic Holidays, preko koje će nuditi hotele i avionske karte u paketu. Usluga se radi u kooperaciji sa švedskim turoperatorom TirpX Travel. Putnici kupnjom ove usluge zarađuju airBaltic Club bodove.

Ovakve usluge već su nudili Ryanair i Wizz Air, no oba su ga vrlo brzo ukinuli, a nedavno je isto pokrenuo i easyJet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Rusija je nakon 100 dana pustila Boeing 737-400 Ariana Afghan Airlinesa. Avion je prizemljen u Moskvi radi carinskog prekršaja. Nakon što je ustanovljeno da prekršaja nije bilo, te su optužbe odbačene, avion je pušten iz Moskve. Ariana razmatra da li da tuži Rusiju za izgubljenu zaradu između milijun i milijun i pola USD. Ariana u floti ima samo 3 aviona, pa joj je blokiranje jednog aviona duže od tri mjeseca i te kako teško palo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ariana Afgan Airlines

Volotea je otvorila bazu u Lyonu gdje je bazirala jedan A319. U Lyonu kompanija će imati 12 novih destinacija, a ukupno njih 29. U regiji Volotea leti iz Lyona za Dubrovnik i Split od početka VI. mjeseca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volotea

Four Seasons je objavio intinerere za svoja dva A321LR aviona za iduću godinu. Jedna od linija je više nego interesantna. Avion će ići iz New Orleansa za Costa Ricu, pa za Peru (gdje će turisti posjetiti Machu Picchu), zatim produžuju za Buenos Aires, a nakon toga ide za Teniente R March Aerodrom na Antartici gdje će se putnici ukrcati na brod za polarnu ekspediciju. U povratku lete za Bogotu i za Bahame. Cijeli put traje 21 dan, pri čemu putnici odsjedaju u Four Seasons hotelima. Put košta 190.000 USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Four Seasons

 

Delta i airBaltic potpisuju code-share sporazum po kojem će Delta staviti svoje codove na letova iz Amsterdama, Barcelone, Bruxellesa, Copenhagena, Dublina, Dusseldorfa, Edinburgha, Frankfurta, Madrida, Minhena, Milana, Nice, Pariza, Praga, Stuttgarta i Zuricha za Rigu, Tallinn i Vilnius. AirBaltic nije član ni jedne alijanse. Prije par tjedana kompanija je potpisala vrlo širok code-share sa Lufthansom preko Minhena.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Oko 67.400 kreditora zahtjeva 188 milijardi USD od HNA Grupe. Za sada je konglomerat priznao 63,4 milijardi USD dugova, a odbacio 55,3 milijarde. Ostatak iznosa se još uvijek preispituje.  HNA Grupu, uključujući i Hainan Airlinas kao njen dio smatra se „ozbiljno insolventnom“. Grupacija se u ovom momentu pokušava restrukturirati i u predstečajnoj je zaštiti. Ako se tijekom restrukturacije neće postići sporazum sa 67.400 kreditora kompanija će otići u likvidaciju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Hainan

Nakon što su ih čerečili po medijima i političkim forumima direktori Air Canade su odlučili vratiti bonuse koji su im isplaćeni za „vođenje kompanije u Covidu-19“. Naime, dok je Air Canada otpustila ogroman broj djelatnika, a preostalima smanjila plače, direktori su si odlučili isplatiti bonus od 16,6 milijuna USD. Pola tog iznosa već je isplaćeno, no sada će direktori taj novac vratiti. Ipak neće svi vratiti bonuse. Srednji i niži management će bonuse zadržati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Portugal je pokušao zarežati na Ryanair radi njegove prijave Generalnom sudu Europske Unije TAP Portugala. Portugal je optužio Ryanair za miješanje u unutarnje stvari Portugala, te za konstantne napade na TAP. Portugal je izjavio da je neovisna i suverena država koja ne mora primati packe i lekcije od strane aviokompanije, te da kao suverena država mogu donijeti odluku o pomoći TAP-u. Investicija u TAP je strateška odluka Portugala i to je investicija u portugalsku ekonomiju. Portugal naglašava da TAP dovozi najviše putnika u ovu turističku državu. Portugal je izjavio da Ryanair više ne može računati na kooperativnost Portugala, te da će od sada Portugal žestoko provoditi poštivanje radnih prava u Portugalu po čemu Ryanair i nije poznat.

Ryanairov Michael O’Leary je na to pozvao Portugal da prestane rasipati novac poreznih obveznika na TAP. Ryanair naglašava da imaju 120 linija iz Portugala, što je skoro duplo više od TAP-ovih 70 linija. Ryanair je rekao da može u samo dvije godine donijeti Portugalu pet milijuna novih putnika i 5000 radnih mjesta i to bez ikakvih subvencija i pomoći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Airbus je isporučio 50 aviona u V. mjesecu. Od toga 4 isporučena aviona su bili A220-300, 20 A320neo, 3 A321ceo, 18 A321neo, 1 A330-900, 3 A350-900 i 1 A380. Airbus je u V. mjesecu dobio samo 7 narudžbi, 5 za A350-900 i 2 za A320neo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Koreanski LCC T’way će tri Airbusa A330-300 u flotu uvesti u II. mjesecu 2022. Avioni su već ugovoreni sa lezorom. Jedna od prve tri long-haul linije koje je prijevoznik najavio je i Zagreb.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: T’way

Dva indijska LCC, SpiceJet i GoAir su ušli u poslovni sporazum po kojem će u slučaju malog broja putnika kompanije otkazivati letove i prebacivati ih na letove jedan drugoj. Odluka o ukidanju linije i prebacivanje putnika na avion druge kompanije donosit će se dan prije leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Ne mogu se sjetiti kada su se u Kanadskom parlamentu sve stranke složile oko nečega. Air Canada je u ponedjeljak obavestila vlasnike dionica da su njihovi top executives i manageri dobili paket  od 10 miliona dolara u dionicama i bonusima za njihov odgovor na pandemiju. Kada se uzme da je 25.000 zaposlenih otpušteno i da novac za prodate karte nije bio vračen sve dok im država nije dala pomoć od 6 milijardi dolara, milionski bonusi su došli kao šamar javnosti a i samom Premijeru. U parlamentu partija Bloc Quebecois ih je nazvao prevarantima i tražila osudu na koju su se svi jednostrano složili. Čak je i Premijer to nazvao neprihvatljivim.

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto), foto: Air Canada

United je izjavio da planira kupiti Boom-ove supersonične avione. Konkretno United je naručio 15 ovih nadzvučnih aviona, uz 35 opcija. Ovo je ogroman poticaj za Boom. Interes za avion su pokazali JAL i Virgin Galactic.

Boom-ovi avioni Overture će imati 65 do 88 business sjedala, letjet će brzinom od 2,2 Macha (2.300 km/h) i imati dolet od 8.500 km. Trajanje transatlantskih letova će se smanjiti za 50%. Avion se planira isporučivati 2030.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boom

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.