Novosti iz svijeta

Hamasovi militanti su napali Izrael sa 5000 raketa, te sa mora, kopna i zraka. Zbog toga je Izrael zatvorio svoje aerodrome. Tel Aviv je bio otvoren, no u zadnjem stupnju pripravnosti. Ipak niz kompanija je otkazao letove za Tel Aviv među kojima i Ryanair, Wizz Air, easyJet, Lufthansa, Turkish, arkia, SunExpress, FedEx, DHL, Israir, Smartwings, Royal Jordanian, flydubai, Air India, Pegasus, Austrian, Transavia, airBaltic, Virgin Atlantic, Aegean, Royal Air Maroc, Norwegian, Egiptair, Azerbaijan, ITA, Air France, Brussels, LOT, Iberia, Delta, American, United… Ukupno je u subotu  i nedjelju otkazano 152 leta. El Al je dozvolio putnicima da promijene let bez dodatnih plaćanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tel Aviv aerodrom

Nizozemski Corendon je dobio prvi Boeing 737-9 i pritom izmijenio dizajn. Kompanija je izgubila poznatu zvijezdu i umjesto toga dobila žutu točku, a na repu je umjesto natpisa corendon dobila natpis .cor. Iskreno ne baš uspješna promjena.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Corendon

Emirates ima 12 linija sa petom slobodom. Sve te linije kreću iz Dubaia, no nakon jednog stopa nastavljaju dalje uz prava prodaje karata i na tom posljednjem legu:

 • Atena-Newark
 • Milano-New York
 • Barcelona-Meksiko City
 • Larnaca-Malta
 • Bangkok-Hong-Kong
 • Male-Colombo
 • Singapore-Melbourne
 • Sydney-Christchurch
 • Rio de Janeiro-Buenos Aires
 • Accra-Abijan
 • Harare-Lusaka
 • Dakar-Conakry

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Wizz Air je objavio 12 novih linija iduće godine. Kompanija će najviše novih linija otvoriti iz Italije, obzirom da će bazirati dva dodatna aviona u Rimu i jedan u Milano Malpensi. Wizz Air će u Tirani bazirati još dva Airbusa A321neo i otvoriti dvije nove linije za Leipzig (od 30.9.) i za Velenciju (od 1.6.), no na 15 linija će povećati broj frekvencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

LOT i JetBlue su potpisali code-share. Code-share se odnosi na letove između Poljske i SAD-a, kao i na konekcije preko Varšave, kao i preko Los Angelesa, Newarka i New York JFK.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LOT

Aeromexico je objavi da će radi povratka na Categoriju 1 SAD-a otvoriti čak 17 novih linija za SAD. Kompanija će povećati i neke frekvencije na postojećim linijama, te će istim povećati kapacitet sjedala prema SAD-u za čak 30%. Ovo ne treba čuditi obzirom da je Aeromexico u suvlasništvu američke Delte.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeromexico

Ryanair je dobio spor u Španjolskoj protiv Kiwia (OTA) a vezano uz prodaju karata Ryanaira na stranicama Kiwia. Ryanair je izjavio da nema nikakve komercijalne odnose sa Kiwiem i da najstrože protestira da Kiwi prodaje njegove letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Kompanije sa najvišim neletačkim prihodima su:

 1. 8,0 milijardi USD Delta
 2. 7,9 milijardi USD United
 3. 7,7 milijardi USD American
 4. 6,0 milijardi USD Southwest
 5. 4,0 milijardi USD Ryanair

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Amsterdam će investirati 3 milijarde EUR u maintenance, te preuređenje i dogradnje terminala i infrastrukture. Radovi će se obavljati od 2024. do 2027.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Allegiant je već nabavio 50 aviona i imao 50 opcija. No, sada je pojačao narudžbu sa dodatnih 50 Boeinga 737 i 80 opcija. Kompanija u narudžbi ima B737-7 i B737-8200. Kompanija je i šest aviona iz prethodne narudžbe prebacila sa B737-7 u B737-800.

autor: Alen  Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Allegiant

U IX. mjesecu najviše kapaciteta su imale linije između:

 1. Španjolske i Velike Britanije, 4,9 milijuna sjedala
 2. Njemačke i Španjolske, 3,1 milijun
 3. Meksiko-SAD, 3,0 milijuna
 4. Kanada-SAD, 2,9 milijuna
 5. Njemačka-Turska 2,5 milijuna
 6. Velika Britanija-SAD 2,5 milijuna
 7. UAE-Indija 2,0 milijuna
 8. Italija-Španjolska 2,0 milijuna
 9. Japan-Južna Koreja 1,9 milijuna
 10. Velika Britanija-Grčka 1,8 milijuna sjedala

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

ANA je odlučila privremeno prekinuti cargo joint venture sa Unitedom i Lufthansa Cargom. Sporazum je na snazi od 2014. ANA kaže da je razlog suspenzije ovog joint venture zbog vlastite restrukturacije cargo businessa. Naime, ANA involvira za 86,8 milijuna USD kupljeni NCA, cargo kompaniju u vlasništvu giganta Nippon Yusen Kabushiki Kaisha. ANA je ovim poslom dobila osam Boeinga 747-8F. Ovaj proces će trajati do prvog kvartala 2024. Suspenzija joint venture će biti na snazi bar do dovršetka ove akvizicije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ANA

Volotea je u IX. mjesecu prešla 10 milijuna putnika u posljednjih 12 mjeseci, što je dostizanje važnog cilja kompanije. Kompanije je izjavila da će u 2023. imati vrlo velik profit.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

ČSA danas (6.10.) slavi svoj 100. rođendan. Kompanija je osnovana 6.10.1923. kao Československé státní aerolinie. Prva linija joj je bila Prag-Brno. Prva međunarodna linija ČSA je bila za Zagreb 1930. godine. 1957. ČSA je bila treća kompanija koja je letjela jetove na liniji za Moskvu sa Tupolevom Tu-104A. Prva intekontinentalna linija je krenula 1962. za Havanu. Kopanija je u 60-tima letjela i za New York i Toronto. Početkom 1990-tih kompanija je izgubila letove u Slovačkoj radi raspada države, te se transformirala iz prosovjetske kompanije sa brdom sovjetskih aviona u modernu kapitalističku kompaniju sa zapadnim avionima. Kompanija masovno otvara letove prema Zapadu. 2000. ČSA ulazi u SkyTeam. 2007. godine ČSA je imala 5400 zaposlenih i nekoliko desetaka aviona.

U zadnjih deset godina kompanija mijenja vlasnike (Korean, Aerodrom Prag, Travel Service/Smartwings) i konstantno se smanjuje, gubi linije, frekvencije i flotu. Tijekom Covida-19 ČSA je nastradala najviše od svih europskih kompanija zbog toga što Češka ni na koji način nije htjela pomoći kompaniji. U jednom momentu ČSA je u floti imala samo jedan avion i operirala samo jednu liniju, prema Parizu tek tri puta tjedno.

Danas ČSA leti samo tri linije, u floti ima dva Airbusa A320. I ostao je samo ostatak ostataka nekada jake kompanije. Pisac ovih redova je namalo puta letio sa ČSA, te se sa njima konektirao preko Praga. Danas to više nije moguće. Kompanija je naručila četiri A220-300 koji će se isporučivati od iduće godine. Kompanija je iz restrukturacije izašla 2022. godine. ČSA je samo jedan od pet najstarijih kompanija na svijetu. Najstarija je KLM iz 1919, a preko 100 godina imaju još Avianca (1919), Qantas (1920), i Aeroflot (1923).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ČSA

Kao evropska država sa najvećom penetracijom LCC kompanija u udelu tržišta, bilo je za očekivati da Italija, preciznije njeni aerodromi, troše velike količine novca na subvencije i popuste da bi privukli i zadržali kompanije. Nedavnim istragama otkriveno je da ova svota novca prelazi 550 miliona evra kada se uračunaju svi benefiti i to samo tokom prošle godine.

Od ovih, 330 miliona obuhvataju subvencije za “letne aktivnosti”, dok preostalih 220 miliona obuhvataju razne benefite koje su aerodromi nudili kompanijama kao npr.; plaćanje simulatora za pilote, pokrivanje troškova za hotelski smeštaj putnika sa otkazanim letovima, plaćanje marketinških troškova i razni drugi. Predvidivo, Ryanair je najveći primalac subvencija, sa udelom od 63%. Drugo i treće mesto dele Easyjet i Wizz sa oko 15% udela po kompaniji.

Veliki problem predstavlja činjenica da većinu ovih naknadnih benefita aerodromski operateri nisu u obavezi da objave javno. Naknadno, operateri koji su barem delimično u privatnom vlasništvu naglašavaju da ne mogu da objavljuju ove podatke koje smatraju osetljivim poslovnim podacima. Ovaj problem bi trebalo da bude rešen od 2024. godine usled nadolazećih promena oko zakona koji regulišu avioindustriju.

Neki od operatera i aerodroma su objavili podatke; SEA (Milano) je potrošila 60 miliona, Bergamo 56, Bologna 26,5, Napulj i Palermo preko 20, AdR (Rim) oko 20 a Bari, Firenca i Piza oko 15 miliona evra.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: Ryaniar

Europska Unija se napokon pozabavila ručnom prtljagom. Hvala ti bože više. 4.10. je pokrenula dva postupka. Prvi je da se unificira veličina ručnog kofera koji se može unositi u kabinu. Svaka kompanija ima različite dimenzije i više se ni bog tu ne može snaći, a putnici bi trebali imati nekoliko kofera da mogu zadovoljiti perverzije kompanija.

Drugi postupak je ukidanje naplate za ručnu prtljagu. Ovime bi se ozbiljno naštetilo prihodima LCC, prvenstveno Ryanaira, Wizz Aira i easyJeta koji naplaćuju ručne kofere, a gratis dozvoljavaju samo maleni ruksak veličine oko 40x25x20. Rezolucija je ušla u postupak.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Aeroflot je rešio odnose sa irskim zakupodavcem SMBC Aviation Capital u vezi 17 aviona pod operativnim lizingom, rekao je novinarima predstavnik avio-kompanije. Jedan od ovih aviona nije bio u vlasništvu, već je njime upravljao SMBC, pojasnio je. “Davaoci lizinga su prestali sa svojim potraživanjima prema ruskim stranama i po polisama osiguranja koje su izdala ruska osiguravajuća društva i po ugovorima o lizingu sa PJSC Aeroflot. Vlasništvo nad avionom je preneto na osiguravajuću kompaniju Osiguravajuća kompanija NSK LLC, koja je platila iznos namirenja “- napominje predstavnik Aeroflota.

SMBC Aviation Capital je, sa svoje strane, u ponedeljak izvestio da je primio namirenja osiguranja za 17 aviona u ukupnom iznosu od oko 710 miliona dolara. Transakcija je obavljena “u potpunosti u skladu sa svim primenljivim zakonima, sankcijama i propisima” i odobrena od strane američkog Ministarstva trgovine i Trezora, naveo je zakupodavac u saopštenju.

Generalno, Aeroflot sa stranim iznajmljivačima razgovara o nagodbi osiguranja za 61 avion pod operativnim lizingom, ranije je izvestio direktor kompanije Sergej Aleksandrovski. On je objasnio da će ovi avioni  postati vlasništvo lizing kompanije posebno stvorene u Ruskoj Federaciji: finansirat će njihovu kupovinu iz Fonda nacionalnog blagostanja (NWF), a Aeroflot će plaćati lizing u njegovu korist. To će omogućiti brisanje aviona iz stranog registra, što će omogućiti njihovo korištenje na stranim letovima bez rizika od zaplene.

Aeroflot je početkom IX meseca najavio izmirenje odnosa sa irskim zakupodavcem AerCap-om za 18 aviona i 5 motora. Oni su takođe postali vlasništvo “NSK”, čiji je osnivač Savezno državno jedinstveno preduzeće “Uprava civilnih aerodroma” podređeno Federalnoj agenciji za vazdušni saobraćaj. Sam NSK kontroliše lizing LLC NLK-Finance, na koji je Aeroflot prethodno preregistrovao 18 Boeinga i Airbusa koje su kupili od stranih iznajmljivača na osnovu ugovora o finansijskom lizingu (za razliku od operativnog lizinga, sto nije zabranjeno zapadnim sankcijama).

Ukupno je flota grupe Aeroflot (koja objedinjuje Pobeda i Rossiya) krajem VIII meseca imala 348 aviona, navodi se na sajtu kompanije.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

Westjet je potvrdio danas da će tokom ove zime privremeno ukinuti liniju između Toronta i Montreala. Plan je da se linija obnovi u IV mesecu 2024. Trenutna strategija WestJet-a je da se fokusiraju na zapadnu Kanadu, ova obustava je jedan od rezultata iste. Takođe treba napomenuti jaku konkurenciju koju je pored Air Canada-e nametnuo i Porter od kada je počeo da leti sa Pearsona za Montreal. Liniju Toronto Pearson-CYYZ  Montreal-CYUL opslužuju u proseku radnim danom Air Canada sa 16 letova, Porter je sa 7 i po jedan SunWing, Air Transata i WestJet. Na to trebate dodati još 14 letova sa ostrva (CYTZ); ravnomerno podeljenih između Porter-a i AC Jazz-a. PR WestJeta je takođe izjavio da ne nameravaju da napusti tržište istočne Kanade i da će to raditi sa letovima koji će povezivati istočnu Kanadu sa zapadnom.

Ne znam da li je ovo još jedan od dogovora velikih i primer podele tržišta velikih igrača u Kanadi. To su pre dve decenije uradile telekomunikacione kompanije gde su Telus i Bell podelili telefoniju a Rogers i SHAW kablovsku televiziju.  Ono što znamo je da je Westjet sa 10+ dnevnih letova između Toronta i Montreala spao na jedan a uskoro i nijedan let na jako frekventnom koridoru.

autor: Zoran Cetković, dopisnik (Toronto), foto: WestJet

Ural je provjerio i popravio sve sustave na Airbusu A320 koji je prinudno sletio na polje prije Novosibirsk aerodroma koji je pokušao dohvatiti. Kompanija će pokušati preurediti i očvrsnuti polje te sa istoga poletjeti. Osnovni problem su niski motori A320 koji će i te kako imati problema na neravnom i neasfaltiranom polju. Ural će radi toga izvaditi sva sjedala i niz opreme iz aviona kako bi isti postao što lakši. U svakom slučaju Ural ne smije dugo čekati jer kiše ili snijeg i te kako mogu natopiti polje, a ona uzlijetanje ne bi bilo moguće. Ili će, što je vjerojatnije, čakati da se tlo zamrzne pa će onda poletjeti. Kako god ogroman izazov i nešto što se baš i ne radi sa A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ural

LATAM je naručio još 13 Airbusa A321neo. Kompanija u floti ima 151 aviona i 40 naručenih. LATAM ukupno ima 32 naručena Airbusa A321 i 5 A321XLR. LATAM-u je upravo isporučen prvi A321neo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LATAM

Virgin Atlantic je izjavio da ima u planu da Barbados postane njihov regionalni hub odakle bi imali letove prema drugim karipskim destinacijama. Od ove godine Virgin Atlantic već leti iz Barbadosa za Grenadu i za St.Vincent i Grenadinu, a ima i 11 letova za Barbados iz London Heathrowa i 4 iz Manchestera. Vrlo neuobičajen, ali i racionalan plan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atalantic

Belavia je prinuđena ukinuti chartere za Dohu nakon što su katarske vlasti ukinule dozvolu letenja Belaviji iz Minska. Za Minsk leti svega 11 stranih kompanija, od čega je čak 8 iz CIS-a, a svega dvije iz ostatka svijeta (Air China i flydubai), dok Belavia leti na samo 21 destinaciju, i ima 7 chartera.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Belavia

Najviše slotova na Heathrowu imaju

 1. British 4779 slotova (terminal 5 i 3)
 2. Virgin Atlantic 392 (terminal 3)
 3. Lufthansa 290 (terminal 2)
 4. Aer Lingus 288 (terminal 2)
 5. United 278 slotova (terminal 2)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

SAS je u ogromnim problemima, to svi znamo. No, na današnjoj press konferenciji su istinski šokirali sve i napravili potez koji nitko ni izblizu nije očekivao. SAS će tako prodati 32% udjela konzorciju Castlelake investicijskoj kući iz SAD-a, 8,6% Lind Investu, te 19,9% Air France-KLM-u. Financijski deal je vrijedan 1,2 milijardi USD, od čega je Air France-KLM platio 144,5 milijuna USD. No, Air France-KLM je izjavio da rade na tome da imaju preko 50% udjela i kontrolu nad kompanijom. Air France-KLM je izjavio da će ubrzano uspostaviti najbližu suradnju sa SAS-om.

Zbog istog SAS će izaći iz Star Alliance i uči u SkyTeam. Opala! Nevjerojatno. I tako iznenadno. Ogroman potez SkyTeama. Nakon niza neuspjeha i gubitaka u Europi sada su ubrali velik potez. SkyTeam je izgubio Aeroflot koji je isključen iz alijanse radi sankcija, izgubio je ITA-u od Lufhansa Grupe, te Air Europau od IAG-a. Uz to TAROM i ČSA su u tragičnom stanju i kao da i ne postoje. SkyTeam te Air France-KLM gube već godinama u Europi. Ovaj potez je ogroman udarac na Star Alliance. SAS je uz United, Thai, Air Canadu i Lufthansu bio jedan od pet osnivača Star Alliancea 1997. godine.

Ovime je Air France-KLM opako vratio udarac Lufthansa Grupi za otimanje ITA-e. Iskreno, nije mi jasno kako je Lufthansa, koja je godinama najavljivala preuzimanje SAS-a, ovako nešto dozvolila. Niz analitičara i zrakoplovnih stručnjaka među kojima i Michael O’Leary su naglašavali da će Lufthansa sigurno preuzeti SAS jer joj je strateški bitan, a Skandinaviju doživljavaju kao svoje dvorište.

Stoga je ova vijest istinska atomska bomba. Iskreno, još uvijek ne mogu doći k sebi od šoka. Air France-KLM za razliku od ostale dvije megakompanija EUB3 nije imala velikih akvizicija i preuzimanja. No, sada su pokazali da su ipak jaki i da još uvijek nisu za odbaciti iako su još uvijek najslabiji od EUB3. Ono wow!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Velike kompanija naručuju velik broj aviona. U to smo se već toliko puta uvjerili. Pa eto još jedan primjer. United Airlines je naručio čak 60 Airbusa A321neo, uz 40 opcija, i 50 Boeinga 787-9 uz 50 opcija. To je 110 novih aviona i 90 opcija. A321neo će se isporučivati od 2028. do 2030, a B787-9 od 2028. do 2031. U ovom momentu United ima 923 aviona i 783 naručenih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Aviokompanija Aeroflot je tek u trećem pokušaju uspela da doveze skoro 400 putnika u Antaliju (Turska). Prvi avion ove aviokompanije naišao je na problem tokom leta i morao je da se vrati na aerodrom Seremetjevo. Kao rezultat toga, putnici su odleteli tek 2.10. ujutro, osam sati nakon predviđenog vremena polaska. Putnici su na aerodromu dobili vaučere za hranu i zamoljeni su da se ukrcaju u novi avion posle tri sata čekanja no međutim ni taj avion nije poleteo jer se ispostavilo da i on ima tehnički nedostatak.  Avio mehaničari su sat i po pokušavali da otklone smetnje, ali je sve bilo uzalud. Putnici su ponovo zamoljeni da izađu iz aviona.

“Avion je zamenjen rezervnim avionom. Čekanje na polazak bilo je zbog činjenice da je nekoliko putnika otkazalo let i u skladu sa sigurnosnim pravilima, prtljag ovih putnika je trebalo istovariti. Dok su čekali, putnicima je pružena usluga u skladu sa Federalnim vazduhoplovnim propisima i standardima Aeroflota; hrana i piće su bili obezbeđeni”, komentarisu iz aviokompanije.

autor: Dean Radijević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

 

Dobili smo jedan interni dokument od easyJeta koji sadrži brojne interesantne podatke:

 • easyJet je imao najbolje financijske rezultate u povijesti kompanije ovog ljeta
 • otvorili su preko 100 novih linija
 • linija sa najviše putnika im je bila Paris Orly-Nica sa 740.000 putnika
 • Otvorili su 10.000 kvadratnih metara hangara u Berlinu
 • Obavili su 700.000 sati teškog maintenancea i 650.000 sati line maintenancea
 • Prodali su preko 40 milijuna proizvoda na letovima što je prodaja od 1,7 proizvoda svaku sekundu
 • Prodali su preko 7 milijuna litara napitaka, što je dovoljno da se napune 3 olimpijska bazena
 • Prodali su 150 tona čokolade
 • Prodano je 37.000 litara mirisa
 • U samo jednom tjednu su imali prodaju od 6,3 milijuna EUR
 • Imali su 12.000 članaka o easyJetu
 • Služba za korisnike je pomogla preko 15 milijuna putnika
 • 750 milijuna posjetitelja je posjetilo stranice easyJeta
 • 89 milijuna posjetitelja je bilo na stranice Holiday buisinessa, te su nudili 250 milijuna turističkih paketa
 • Rekordna jedna turistička prodaja je bila od 33.000 GBP za odmor četveročlane obitelji u Lanzeroteu, a najduži paket je bio 84 noći u Egiptu
 • 89 različitih nacija radi u easyJetu
 • Najstariji kabinac easyJeta je Pam Clack, 74 godine, sa 4500 letova u kompaniji i 800.000 usluženih putnika (u kompaniji je 20 godina)
 • Imali su rekordan odaziv na natječaj, sa čak 26.000 molbi
 • Dionice su im porasle za 30% u kalendarskoj i 45% u fiskalnoj godini

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

I Turkish Airlines će imati prizemljeno 12 Airbusa A321neo radi problema sa motorima Pratt & Whitney. Već sada Turkish ima prizemljeno devet aviona. Turkish u floti ima 58 A320neo i A321neo koji imaju Pratt & Whitney motore.

autorica Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Turkish

Southwestu je isporučan 1000. Boeing 737 u povijesti kompanije. Kompanija leti samo sa B737 i u floti ih trenutno ima 878. Kompanija u ovom momentu dobiva jedan novi avion svaki tjedan. Southwest ima naručeno 462 B737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Vlada Malte se više puta predomišljala. Prvo je najavila zatvaranje Air Malte i otvaranje nove kompanije, pa je samo par tjedana kasnije objavila da ipak neće zatvarati Air Maltu. No, sada se ipak odlučila to napraviti jer joj Europska Unija nije odobrila potrebnu pomoć Air Malti. Točnije 30.3.2024. zatvara se megagubitaš Air Malta i 31.3. se otvara KM Malta Airlines. Kompanija će biti 100% u vlasništvu Malte. Malta će investirati 350 milijuna EUR u novu kopaniju. Tri godine po osnivanju Vlada će zatražiti strateškog partnera, ali će ostaviti najmanje 51% dionica.

Malta Airlines će zadržati profitabilne linije, no zatvoriti će one koje nisu isplative. Za sada se najavljuje da će zadržati 17 linija. Kompanija će zadržati radnu snagu iz Air Malte, te isti broj aviona (tri A320 i šest A320neo). Malta Airlines će imati nešto aviona u vlasništvu. Kompanija će preuzeti code-share sporazume Air Malte. Malta Airlines planira kupiti slotove za London Heathrow i Gatwick od Malta MedAira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Malta

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.