Novosti iz svijeta

Embraer i Fokker su dogovorili najbližu suradnju u podršci korisnicima (support services). U deal je uključen i Fokker Techniek.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

Ruska kompanija Skol je objavila bankrot. Kompanija je nastala 2000. i u floti ima 35 zrakoplova među kojima YAK-40 i Let 410 Turbolet.

autorica: Maja Mrkus, navinarka (Pula), foto: Wikipedia

Lezor 777 Partners je naručio 66 Boeinga 737MAX. U ovoj narudžbi je i 30 B737MAX8-200. Boeing je prodao još 5 B787-9, 12 B737MAX8 Aviation Capital Grupi, i 9 B737-800F (konvertiranih) BBAM Aircraft Leasing.

Alaska je naručila 8 Embraera E175, te još 13 opcija. Avion će se isporučivati između 2023. i 2027.

Japanska regionalna kompanija ORC je naručila jedan ATR 42-600.

Japanski Abelo je naručio 10 ATR 72-600. Avioni će se isporučivati od 2023.

Kanadski Porter Airlines je naručio 20 dodatnih Embraera E195-E2. Ovime će kompanija imati ukupno 50 ovih aviona u floti. Prvi od ovih aviona će doći u drugoj polovici 2022.

Nakon što je Delta jučer naručila 100 Boeinga 737MAX10, danas je naručila 12 Airbusa A220-300. Delta će istim u floti imati čak 107 A220 i to 45 A220-100 i 62 A220-300.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

KLM i željeznički prijevoznik Thalys su pokrenuli suradnju na liniji Amsterdam-Bruxelles. KLM je zakupio sjedala u vlaku te će na istima imati code-share. Istim KLM smanjuje broj letova na ovoj relaciji za jedan let dnevno.

Nizozemska, kao i ostale zapadne države, želi što više putnika prebaciti sa aviona na željeznicu, poglavito na kraćim linijama. No, nemojmo se zavaravati, ako se ovo pokaže uspješnim, KLM će smanjiti ili potpuno ukinuti letove između Amsterdama i Bruxellesa i time si osloboditi vrijedne i rijetke slotove za neke druge linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Rusija je ubacila u Aeroflot čak 915,9 milijuna EUR, te je istim povećala svoj udio u kompaniji na čak 73,77%. Aeroflot se našao u teškoj situaciji jer više ne može letjeti ogromnu većinu svojih linija, one prema Europskoj Uniji, Norveškoj, Velikoj Britaniji, Islandu, Švicarskoj, Crnoj Gori, SAD-u, Kanadi, Japanu idr. No, kompanija ima i problema sa letovima prema ostalim destinacijama jer joj avioni koji su u vlasništvu lezora mogu letjeti samo unutar Rusije, pošto bi na drugim lukama odmah bili zaplijenjeni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Ukrajinski LCC SkyUp će lansirati europsku ispostavu do kraja 2022. godine. Ovo je velik potez za ukrajinskog prijevoznika, poglavito u činjenici da ne može letjeti iz Ukrajine i da trenutno preživljava na ACMI businessu gdje je privremeno zaposlio dislociranu flotu tijekom ljeta.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SkyUp

AirBaltic je odlučio povećati broj svojih business putnika, pa je uveo Business Class Light tarifu. Putnici ove tarife mogu se prioritetno chekirati i prolaziti prioritetan security. Ovi putnici također koriste business lože, te mogu besplatno birati sjedalo u avionu. Oni mogu uvesti dodatnu prtljagu u prtljažnik aviona i dodatnu ručnu prtljagu. Oni koriste i sve benefite business klase tijekom leta. No, ovi putnici ne mogu besplatno promijeniti putovanje ili detalje o putniku. Oni dobivaju i manje milja. Ovime airBaltic želi omogućiti nižem business tarife kako bi povećali broj business putnika na avionima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Kao što smo već najavljivali da će se desiti, Delta je na Fornboroughu konačno obznanila narudžbu za 100 Boeinga 737MAX10, uz opcije za još 30 ovih aviona. Isporuke će krenuti 2025. Delta već ima narudžbu za 155 Airbusa A321neo, od kojih su tri već isporučena.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Japanski start-up Feel Air je potpisao LOI za 36 ATR 42 i ATR 72. Među naručenim avionima su i Atr 42-600S, stol avioni. Kompanija planira sa operacijama krenuti 2024.

TAAG Angola Airlines je naručio 6 Airbusa A220-300 u lizingu od Air Lease Corporation. Avioni će tijekom 2023. i 2024. zamijeniti dosadašnje Boeinge 737-700.

ANA je naručila 20 Boeinga 737MAX8. Kompanija ima i 10 dodatnih opcija za ovaj avion. ANA je promijenila i dva putnička Boeinga 777-9 u cargo 777-8F.

Dash 8-400 je prezentirao svoju cargo inačicu na Farnboroughu. Kompanija je ponudila ti inačice konverzija u cargo avione: Quick Change opciju, jednostavnu cargo opciju i cargo opciju sa velikim cargo vratima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: De Havilland Canada

Sjeverna Koreja je 3. država koja je priznala neovisnost Donetska i Luhanska (uz Rusiju i Siriju). Istime je Ukrajina prekinula sve veze sa Sjevernom Korejom, te joj uvela sankcije. Zbog toga dva Antonova An-148 koji su najmlađi avioni u floti Air Koryo (8,6 godina) više neće moći dobivati dijelove iz Ukrajine. 22 An-148 trenutno leti diljem svijeta, najviše u Rusiji. I Rusija trenutno ima problema sa rezervnim dijelovima, a neke od rezervnih dijelova proizvodi ruska tvornica VASO no bez licence Antonova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Koryo

Wizz Air je otkazao 5% letova ovog ljeta. Kompanija reže diljem svoje mreže, a velik broj rezanja ima i u našoj regiji. Kompanija reže baš na svim aerodromima u regiji na koje operira.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Wizz Air

Nakon što je Norse Atlantic najavio letove iz Berlina za SAD (New York i Los Angeles od VIII. mjeseca 2022), te je Emirates zatražio petu slobodu za letove preko Berlina za SAD, sada je i Delta najavila let New York JFK-Berlin od 26.5.2023. godine. Delta će letjeti svakodnevno sa Boeingom 767-300. Ovo su tri ogromne pljusketine Lufthansi koja je povukla long-haul letove Eurowingsa iz Berlina. Za Berlin leti i Singaporeov LCC Scoot za Singapore, te United za Newark.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Vlada Velike Britanije je dala ultimatum aerodromu London Heathrow u kojem traži da aerodrom u potpunosti anulira problema sa nedostatkom radnika u idućih šest mjeseci. Vlada Velike Britanije zahtijeva od aerodroma da objavi detaljan plan po fazama u kojem će problem u potpunosti riješiti u idućih pola godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Ryanair nije napravio apsolutno ništa da prekine štrajk belgijskih pilota. No, sada je zaprijetio pilotima, da ako hitno ne prekinu štrajk da će se kompanija povući sa belgijskih aerodroma i da više neće imati letove iz Belgije, te će svi dobiti otkaz.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

KLM je odlučio povećati plaće zemaljskog osoblja za 4% u idućih 7-8 mjeseci. Plaće će porasti za 2% u X. mjesecu i još toliko u III. mjesecu. KLM je na Amsterdamu u i ekstremnim problemima radi manjka zaposlenika i mora otkazivati velik broj letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

London Gatwick ima problema sa vodom nakon pucanja vodovoda, pa je zatvorio toalete. Na jednom od terminala ima samo dva otvorena toaleta. Niz restorana je prekinulo pripravu hrane jer nemaju vode.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Gatwick

I Royal Air Maroc se odlučio prebaciti letove iz Amsterdama, i to na Maastricht na liniji iz Casablance. Za sada će ova promjena biti do 10.8. no kompanija ističe da će se revidirati operacije i nakon 10.8. ovisno o situaciji u Amsterdamu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Royal Air Maroc

Boeing je u VI. mjesecu isporučio 51 avion. U prvoj polovici godine to je 216 isporučenih aviona. Najviše aviona je isporučeno Ryanairu, njih 32, pa Air Lease 15 i Alaska sa 14 isporučenih aviona. U prvoj polovici godine Boeing je imao 286 narudžbi, a nakon otkazivanja to je 205 narudžbi (Airbus ima 259).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Bjelorusija je zatvorila svoj zračni prostor radi Rusko-ukrajinskog rata, osim za aerodrome Minsk, Brest i Gomel, kao i koridor kroz sjever Bjelorusije prema Rusiji. Ovo je i ovako i onako svejedno za prijevoznike iz Europe jer isti ne lete za Bjelorusiju od kada je Bjelorusija prizemljila Ryanairov avion i uhapsila medijskog aktivistu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

Emirates je bijesan na London Heathrow koji je od tražio kompaniju da u roku od 36 sati smanji kapacitete te otkaže putnicima koji su već platili karte za letove. Emirates kaže da ne može otkazati putnicima koji su platili karte i planirali put i da to nije primjeren način. Emirates je ozbiljno kritizirao Heathrow jer nije u stanju osigurati prijevoznicima operacije. Emiratesu nije jasno zašto bi oni sada morali plaćati za nesposobnost aerodroma. Emirates je rekao da neće poštivati odluku Heathrowa, a Heathrow se zaprijetio sankcijama u tom slučaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Ryanair plaća 80% svojeg goriva uz cijenu 70 USD po barelu. To je skoro 50 USD manje od sadašnje cijene. Ovu cijenu kompanija će plaćati sve do III. mjeseca 2023. Ryanair je ovim potezom uštedio čak 1,5 milijardi USD. Ipak kompanija predviđa porast cijene karata u cijeloj svojoj mreži.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Rollse Royce avionski motori će preći na korištenje Beluge (A300-600ST) kao zamjenu za Antonove koji više nisu na dispoziciji (operira samo 5 aviona).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Beluga

China Airlines, China Southern i China Eastern će dobiti po 450 milijuna USD, a Peking Capital Aerodrom će dobiti 300 milijuna USD (ukupno 1,65 milijardi USD) radi posljedice Covida-19, te zabrana letenja, poglavito u inozemstvo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Eastern

Delta je objavila profit od 735 milijuna USD u 2. kvartalu ove godine. Promet kompanije je bio 12,3 milijardi USD.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Ryanair će ove godine imati šest milijuna putnika u Beču. Kompanija se nada u idućih 10 godina imati bar 10 milijuna putnika godišnje. Ryanair je koristio popuste Beča iz „paketa rasta“, a koji uskoro završava. Kompanija se nada da će Beč napraviti novi paket poticaja kako bi Ryanair nastavio rasti u Beču. Kompanija želi prestići Austrian po broju putnika u Beču.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

I još jedno prolongiranje odluke za Spirit. Ovaj puta na 27.7. kako bi JetBlue i Frontier imali prilike dodatno lobirati (te eventualno još podići cijenu). Frontier nudi 4,13 USD po dionici gotovine i 1,9 dionica u Frontieru za svaku dionicu u Spiritu (48,5% vlasništvo Frontiera). JetBlue pak nudi 34,15 USD po dionici.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

Europska Unija je najavila da će od zimskog reda letenja (30.10.) uvesti obvezu poštivanja slotova od 80% kako je bilo i prije Covida-19. To znači da će kompanije koje žele zadržati slotove na aerodromima morati ostvariti najmanje 80% svih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

London Heathrow je zamolio aviokompanije da više ne prodaju karte za ovo ljeto kako se aerodrom ne bi ponovo blokirao i morao otkazivati letove. London će krajem VII. mjeseca imati zaposleno osoblja u osiguranju kao i 2019. no ipak neće moći ostvariti sve operacije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London LHR

Wizz Air je uveo nove opcije za prtljagu na svojim letovima. I dalje je besplatna samo minimalna torbica (ruksak). Opcije za plaćanje su slijedeće:

 • 1 torba težine 10 kg
 • 6 torbi ukupne težine do 20 kg
 • 6 torbi ukupne težine do 26 kg
 • 6 torbi ukupne težine do 32 kg

Vrste prtljaga se neće moći miješati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Norwegian and Wideroe su potpisali sporazum o bliskoj suradnji, te feedingu. Ono što je ovdje čudno je da je SAS prije bio vlasnik  Wideroe i da kompanija danas blisko surađuju na feedingu SAS-ovih letova. Jel to Wideroe pokušava sjediti na dvije stolice ili vidi da se SAS raspada pa mijenja stranu?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wideroe

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.