Novosti iz svijeta

Europska Unija je dozvolila i četvrtu financijsku injekciju u Alitaliu, u visini 12,8 milijun EUR. Alitalia je bila na rubu bankrota, a kompanija nije imala ni za plaće od IV. mjeseca. Ova financijska injekcija pomoći će kompaniji da preživi do stvaranja ITA koje se planira u VII. mjesecu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

I Korean je bio profitabilan u prvom kvartalu 2021. Kompanija je zabilježila 110 milijuna USD profita, što je ogromno povećanje u usporedbi sa 58 milijuna USD gubitka iz 1. kvartala 2020. Kompanija ovo može u prvom redu zahvaliti cargo prometu koji je jedan od bitnijih segmenata kompanije.

autor. Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean

Nakon što je Air Canada odustala od kupovine Air Transata, sada je od kupovine odustao i Pierre Karl Peladeau, koji je višekratno nudio kupnju dionica umjesto Air Canade.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Transat

British je testirao nove Pelican Covid-19 testove koji imaju dvije izvrsne osobine. Prvo više nema neugodnih guranja štapića u nos i grlo, što je bilo istinski odbojno korisnicima, uključujući i vašeg autora. Ovaj test se radi na slini korisnika. No, ono što je bitnije testovi daju rezultate za samo 25 sekundi. Ovo bi korjenito izmijenilo pristup testiranju, a putnicima omogućilo daleko lakše putovanje. Sigurnost testa je 98%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (British Airways)

Pobeda, koja je do sada imala samo bazu u Vnukovu, je krenula sa operacijama iz Moskve Sheremetyevo. Za sada Pobeda leti samo 3 linije no uskoro će imati 14 linija i 20 dnevnih polazaka. Pobeda trenutno ima 3 bazirana aviona (Boeing 737-800) u Sheremetyevu, a isto će do kraja ljeta povećati na 10 aviona. U 2021. Pobeda planira imati 1,5 milijuna putnika u 2021. iz Sheremetyeva.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

ACMI kompanija SmartLynx, koje je već dva svoja Airbusa A321 pretvorila u cargo avione, sada je iznajmila pet Airbusa A330 i pretvorila ih u preightere (cargo) avione, vađenjem sjedala. Kompanija će ovim avionima letjeti daleke cargo linije, te prevoziti medicinsku opremu i cjepiva protiv Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SmartLynx

Iberia će letjeti charter letove između Porto Santa (Madeira), te Lisabona i Porta za turističku agenciju Viajes Abreu. Ovo je prvi puta da španjolska kompanija leti letove unutar Portugala. Letovi kreću 6.6. i traju do 10.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Qantas je još jednom prolongirao pokretanje međunarodnih letova, sukladno odluci Austrialije. Iako su letovi prvo trebali početi početkom ljeta, pa su prolongirani na X. mjesec, sada su planirani tek za kraj XII. mjeseca. Qantas i dalje leti repatrijacijske i cargo letove za inozemstvo, te domaće linije.

autor: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: Qantas

Ukrajina je u 2019. ostvarila 24,3 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

  1. 12,6 milijuna putnika Kijev Boryspil
  2. 2,8 Kijev Zhuliany
  3. 2,2 Lavov
  4. 1,7 Odesa
  5. 1,3 Kharkiv
  6. 0,4 Zaprizhzhia
  7. 0,3 Dnipropetrovsk
  8. 0,2 Kherson
  9. 0,1 Ivano-Frankivski
  10. 0,1 Chernivtsi

Kijev je na svoja dva aerodroma u 2019. imao 15,4 milijuna putnika. Simferopol na Krimu je imao 5,2 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric (Ukraine International)

U IV. mjesecu 2000. bilo je prizemljeno nevjerojatnih 16.522 putnička aviona. U V. mjesecu broj je neznatno pao na 16.319. U VII. mjesecu broj prizemljenih aviona bio je 10.708. U XI. mjesecu brojka je bila 9.024, a u XII. 8.883 prizemljenih aviona. U II. mjesecu 2021. broj je ponovo narastao na 9.252, a nakon toga pada. U IV. mjesecu 2021. je najmanje do sada prizemljenih aviona, njih 8084. Prošli tjedan broj prizemljenih aviona bio je 7850.

Kompanije su u načelu prizemljile veće avione, A321 i 737-900, te A380 i 747, kao i dobar dio 777. Austrian je tako, primjerice, prizemljio cijelu svoju floto A321, a leti sa Embraerima E195, A319 i nešto manje sa A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Zbog straha od raketnih napada Hamasa dolazni letovi prema Tel Avivu  su 13. svibnja preusmjereni u Eilat (ETM), smješten na obali Crvenog mora, na krajnjem jugu Izraela. Tako su El Al-ovi letovi iz Larnace, Atene (2 leta), Pafosa, Batumija (2 leta), Herakliona, Züricha, Moskve (DME), New Yorka (JFK) i Pariza (CDG) preletjeli preko sjevera Izraela i uz samu granicu s Jordanom preko Mrtvog mora produžili do Eilata. Još jedan let iz New Yorka i Miamia biti će preusmjereni u Eilat. Osim El Al-a i dva Israir-ova leta iz Varne i Batumija su također preusmjereni iz Tel Aviva u Eilat. Svi zrakoplovi su se naknadno vratili u Tel Aviv ali sa smanjenim brojem putnika kako bi se umanjio rizik udara rakete u zrakoplov pun putnika. Po ostale putnike poslani su dodatni zrakoplovi iz Tel Aviva.

Nakon što je jučer letove za Tel Aviv otkazala Delta, United, American i Air France, danas su letove otkazali British, Virgin Atlantic, Iberia i Lufthansa.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica); foto: El Al

Aerodrom Budimpešta je potpisao sporazum sa Hanan Province Airport Group (operator Zhengzhou aerodroma) i Sino-Hungarian business and logistics development company CECZ sa ciljem povećanja cargo prometa između Kine i Europe u kojoj će Budimpešta biti tranzitni hub. Budimpešta tako postaje hub Kineskog svilenog puta.

Budimpešta je i regionalnih hub za kineskog najvećeg web-distributera Alibabu, čija je distribucija preko Budimpešte krenula od IV/2021. U ovom momentu pet tjednih cargo letova leti između Zhengzhoua i Budimpešte, tri Hainana i dva Aerotrans Carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

Alaska je naručila dodatnih 17 Embraera E175 i 13 Boeinga 737MAX-9. Embraeri će se isporučivati od 2022, devet ovih Boeinga će se isporučiti 2023, a četiri u 2024.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alaska Airlines

Turkish Airlines od 21.5. pokreće 10. liniju za SAD, onu za Newark koja će se operirati 4 puta tjedno. Turkish će se ovdje konektirati na svog partnera u Star Alliance United. Osim za Newark, Turkish još leti za Atlantu, Bostin, Chicago O’Hare, Houston, Los Angeles, Miami, New York JFK, San Francisko i Washington Dulles.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Turish Airlines)

Novi nigerijski prijevoznik Green Africa otvorio je sedam domaćih linija, te počeo sa operacijama 11.5. Kompanija trenutno leti sa jednim ATR 72-600, a uskoro u flotu dolaze još dva primjerka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Green Africa

CEO-i Americana, Delte, Uniteda, Britisha, Virgin Atlantica i JetBluea su zatražili od vlada SAD-a i Velike Britanije da naprave koordinirani sastanak kako bi ubrzale otvaranje transatlantskih putovanja. Kompanije naglašavaju da ne mogu pokrenuti letove u par dana, tj. da trebaju određeno vrijeme za prodaju, marketing, te uvođenje u operacije aviona i posada.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Virgin Atlantic

Allegiant planira ovog ljeta zaposliti 184 pilota, što je povećanje od oko 19% na postojećih 1000 pilota. Allegiant je u III. mjesecu imao 11.710 letova, što je više nego u III/2019 kada su imali 10.297 letova. Allegiant operira 580 linija u 129 gradova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Allegiant

JAL će do III/2023. iz flote izbaciti sve Boeinge 777 i zamijeniti ih sa štedljivijim Airbusevima A350. Istim A350-1000 postaje nasljednik Boeinga 777-300ER, pri čemu će 13 ovih aviona zamijeniti isti broj Boeinga. A350-900 će zamijeniti Boeinge 777-200ER. JAL ukupno ima naručenih 31 A350 od čega je 18 modela -900, a 13 modala -1000.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JAL

Turkish Airlines Cargo otvara liniju Istanbul-Minhen. Linija će se operirati jednom tjedno sa Airbusom A330F. Na prvom letu je bilo po 50 tona carga u svaku stranu. Linija neće prevoziti cargo samo prema Turskoj, već i dalje prema nizu destinacija na Bliski i Daleki Istok, Indijski subkontinent, Afriku, Latinsku i Sjevernu Ameriku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

Air Tahiti Nui je od 2.5. krenuo sa četiri tjedna leta za Los Angeles, a linija će se produžiti od Los Angelesa do Pariza od početka VI. mjeseca. Linija će se tada povećati na 6 polazaka tjedno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Tahiti Nui

Nakon što je objavio otvaranje baze u Stockholmu sa dva bazirana avione, Ryanair će u X. mjesecu otvoriti još jednu bazu u Skandinaviji, Billund u Danskoj. I tamo će bazirati dva aviona. Iz Billunda kompanija će operirati 69 tjednih letova na 26 linija. Ryanair je operirao bazu u Billundu do 2015. no ukinuo ju je nakon što su danski sindikati štrajkali traživši kolektivne ugovore. Ryanair je objavio da će baza u Stockholmu imati 89 tjednih polazaka na 21 liniji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Isreael Aerospace Industries će otvoriti na Aerodromu Incheon u Južnoj Koreji pogon za konverzije Boeinga 777 u cargo, B777ERSF. U ovom pogonu će se konverzirati šest B777-300ER i jedan B777-200LR godišnje. Pogon će početi sa radom 2024.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Austrian se seli sa Milano Malpense na Milano Linate, koji je bliži gradu i bitno povoljniji za poslovne putnike. Austrian će imati dva dnevna leta za Linate, jedan ujutro i jedan navečer. Austrian je jedna od brojnih kompanija koje su se odlučile preseliti sa Malpense na Linate u posljednjih par mjeseci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Češki ČSA je krenuo sa operacijama, te je od danas, 12.5. krenuo letjeti za Copenhagen. U idućih mjesec dana kompanija planira još letjeti za Amsterdam, Reykjavik, Odesu i Maltu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ČSA

Aeromexico je otvorio cargo liniju između Mexico Citya i kineskog Wuhana. Wuhan nije povezan sa Latiskom Americom pa će Aeromexico biti prva kompanija koje će letjeti za ovaj kineski grad. Aeromexico na liniji koristi Boeing 787-9 koji može prevesti 30 tona carga. Wuhan je poznat po tome da je upravo iz tog grada krenula pandemija Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeromexico

Iako je Air Seychelles dogovorio sa Etihadom kupovinu 40% udjela kojeg je Etihad imao u kompaniji i to sa ogromnim popustom, ostalo je pitanje duga prema EA Partners od 71,5 milijuna USD. Air Seychelles je ponudio 20 milijuna kao maksimalni iznos kojeg može platiti, no Etihad je isto odbio.

EA Parners se zaprijetio prisilnom naplatom preko suda. S druge strane Air Seychelles je izjavio da ako Etihad ne prihvati maksimalnu ponudu od 20 milijuna, da će kompanija proglasiti insolventnost i likvidaciju, pa će Etihad ostati bez sveg novca.

Isti problem ima i Air Serbia koja je već platila prvu tranšu duga od 56,5 milijuna USD platila (stigla na naplatu 2020.), a drugu od 63 milijuna USD tek treba platiti obzirom da stiže na naplatu ove godine. Kamate na ove dugove je bila enormnih 6,96% uz kvartalni rast od 0,17%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Seychelles

Amazon otvara 26.000 četvornih metara skladišta i sortirnice u Tulsi, u vojnoj bazi. Kompleks će biti gotov do kraja 2021. Kompleks je dio velike trgovačko-industrijske zone koju grad otvara uz vojnu bazu. Na aerodromu svoje komplekse već imaju FedEx, UPS, Ameriflight i DHL.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Amazon

Rumunjski Carpatair je uveo u flotu Airbus A319. Istim je kompanija odustala od nabavke Embraera koji su trebali zamijeniti Fokkere F100. U ovom momentu kompanija ima osim A319 još i jedan Boeing 737-300 (iznajmljen Belaviji), te dva Fokkera F100.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Carpatair

Iako Air Dolomiti prvenstveno lete iz svoje baze u Minhenu gdje imaju 13 linija, sve više lete i iz Frankfurta. U ovom momentu iz Frankfurta imaju 4 linije (Firenca, Torino, Verona i Linz), no upravo otvara i dvije nove destinacije prema Švedskoj (Ronneby i Kalmar) koje će od 19.9. letjeti u triangl letu. Letovi će se obavljati sa Embraerom ERJ 195LR.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Dolomiti

Berlin Tegel je i formalno prekinuo sa radom, te mu je oduzeta licenca, kao i zatvoren IATA kod  TXL. Da bi FBB u idućih tri mjeseca potpuno predala aerodrom gradu Berlinu mora potrošiti još 6 milijuna EUR za rastavljanje opreme i infrastrukture. Od posljednjeg leta Air Francea sa aerodroma pa do predavanja aerodroma Berlinu biti će potrošeno 9 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto Alen Šćuric (Berlin Tegel)

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!