Novosti iz svijeta

Nastavlja se saga oko Air Albanie. Kompanija je najavila dolazak niz aviona što se nije desilo. No, kompanija je dobila ograničenja i sankcije od strane suda i vladinih institucija na koje se potpuno oglušila. Sada je sud donio naredbu da se djelomično zaplijeni imovina Air Albanie. Bojim se da kompanija neće još dugo. Kompanija iz Tirane leti cjelogodišnje letove za četiri talijanske destinacije i Istanbul, te sezonski za London i Antalyu, dok ima i tri sezonske charter linije. Kompanija ima i jednu sezonsku liniju iz Kukeša. Air Albania u floti ima dva Airbusa A320 i jedan A319, iako znalci tvrde da leti zapravo samo dva aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Albania

Aeroflot je objavio da je završio pregovore sa lezorom BOC Aviation, za devet Boeinga 737-800 koji su plaćeni 208 milijuna USD. Avione operira Aeroflotov LCC Pobeda. Vlasništvo nad avionima je preneseno na NSK, rusku osiguravajuću kompaniju koja je platila nagodbu. Aeroflot nastavlja pregovarati sa ostalim lezorima da kupi njihove avione koji su nacionaliziran od strane Rusije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pobeda

Indijski LCC IndiGo je prva kompanija u Indiji koja je prešla 2000 letova dnevno i time se upisala među rijetke kompanije svijeta koje imaju toliko letova dnevno. Usporedbe radi Air India Express ima 300, a SpiceJet tek 250 letova dnevno.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IndiGo

Na zadnja dva avio showa evidentno je da Airbus ne želi raditi ogromne narudžbe na showovima i da radije najave radi izvan showova. Iako Airbus na razini godine ima bitno više naručenih aviona od Boeinga na showovima Boeing ima ogromnu prevagu. Tako je bilo i na Dubai Air Showu. Airbus je dobio samo 66 narudžbi, dok je Boeing dobio 246 narudžbi. U Dubaiu su dominirale narudžbe širokotrupaca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

UAC je prolongirao isporuku prvog SJ-100 na drugu polovicu 2024. godine. Svi analitičari su naglasit da su rokovi koje su si postavili ruski proizvođači nisu realni i da će biti ozbiljnih kašnjenja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SSJ100

Emirates će potrošiti 950 milijuna USD za 9 hangara (8 za servisiranje i 1 za bojanje) u kojima će servisirati A380 da drugom dubajskom aerodromu Dubai World Central Airport. Površina ovog kompleksa će biti milijun kvadratnih metara. Pogon će se otvoriti 2027. godine. Kompanija će u pogonu osim svojih servisirati i druge avione.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Najveće leasing kompanije su AerCap sa 1733 aviona u vlasništvu i 173 aviona koje upravljaju, a ima naručenih 262 aviona. Slijedi SMBC Aviation Capital koji ima 510 aviona u vlasništvu i 201 kojima upravlja, a ima naručenih 183 aviona. Na trećem mjestu je Air Lease Corporation koji u vlasništvu ima 448 aviona i 73 sa kojima upravlja, te ima naručenih 351 avion. Avalon u portfoliju ima 468 aviona, BOC Aviation 448 i DAE Capital 404.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AerCap

Delta i airBaltic 22.11. pokreću code-share. Delta će staviti svoje kodove na 20 linija airBaltica iz Rige, Tallina i Vilnijusa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

ACI je izjavio da su cijene karata u Europi porasle bitno više nego nego što je inflacija. Naime, cijene karata su porasle za 38% tijekom ljeta, a oko 16% na razini cijele godine, dok je inflacija u 2022. bila 9,2%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ACI

Cebu Pacific će prizemljiti 10 A320neo i A321 neo u I. mjesecu, a tijekom 2024. će prizemljiti ukupno 20 ovih aviona radi problema sa Pratt & Whitney motorima. Kompanija ukupno ima 29 A320neo obitelji u floti, a čeka isporuku 28 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cebu Pacific

US Air Force traži novu kompaniju koja bi idućih 10 godina letjela tajne letove Janet iz posebnog terminala u Las Vegasu za tajne baze. Zamaaero je o Janet pisao. Janet ima šest Boeinga 737-600 i 5 Beechcraft B200C. Ugovorna kompanija će letjeti za USAF 200 letova tjedno, a svaki 737-600 će odraditi 1700 letećih ciklusa godišnje, tj. oko 850 sati leta. Do sada je ugovor imao Amentum.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Air India uvodi Maharaju, robota koji će odgovarati na 6000 pitanja putnika na četiri jezika: hindi, engleskom, francuskom i njemačkom. Maharaja će ogovarati na pitanja o checki inu, prtljazi, ff statusu, povratu sredstava za otkazane letove, last-minute promjene letova, kašnjenjima i otkazivanjima letova idr. Air India smatra da će Maharaja odgovarati na 85% pitanja putnika, te da će samo 15% putnika morati ići na šalter i razgovarati sa živim agentom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Dubai Air Show:

Emirates je naručio još 15 Airbusa A350-900. Sada kompanija ima naručeno 65 ovih aviona. Prvi A350-900 će doći u flotu u VIII. mjesecu 2024, a cijela flota će dolaziti do 2028. godine. Kompanija je već 1. dan Dubai Air Showa naručila 55 Boeinga 777-9 i 35 B777-8, te 5 B787. Kompanija trenutno u floti ima 119 A380, 10 B777-200LR i 123 B777-300ER.

Sky One kompanija iz Sherjaha, Ujedinjeni Arapski Emirati, je ušla u vlasništvo libijskog Fly One. Fly One u floti ima A320 i A330-200 (posljednji u lizingu upravo od Sky One). Sky One je kupio i rumunjskog hendlera Uplift Airport Services. Sky One u porfoliju ima i kirgistanski Aero Nomad, te indijski Zoom Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Beond Airlines je krenuo sa prvim letovima. Kompanija trenutno ima jedan A319 u floti u all business klasi. Prvi let je bio na liniji Minhen-Male (Maldovi) sa stopom za točenje goriva u Dubaiu. Kompanija će na ovoj liniji operirati dva puta tjedno. Avion ima samo 44 sjedala business klase koji se pretvaraju u krevet i koji su u konfiguraciji 2+2. Kompanija će letjeti i Zurich i Riyadh iz Malea. Kompanija planira ozbiljno povećati flotu u idućim godinama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Beond

Novost iz tekućih pregovora za spajanje Korean-a i Asiana-e je da Korean nudi da zatvori nekoliko evropskih ruta u pokušaju da dobije odobrenje Evropske komisije za konkurenciju za spajanje ove dve kompanije.

Od originalne najave krajem 2020. u pregovore se umešalo preko deset nacionalnih regulatora za konkurenciju koji smatraju da bi spojeni Koren i Asiana imali monopolistički položaj na letovima ka Koreji. Najbitniji od ovih regulatora su iz SAD, EU, Velike Britanije, Kine i Japana. Korean je Evropskoj komisiji ponudio zatvaranje izabranih ruta i oslobadjanje slotova u Rimu, Parizu, Barseloni i Frankfurtu, kao i prodavanje cargo segmenta Asiana-e.

Regulatori Velike Britanije i Kine su već izdali svoja odobrenja uz male posledice po kompaniju. Evropska komisija očekuje izdavanje presude najkasnije do početka 2024., dok za regulatore Japana i SAD ne postoji očekivani rok.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: Asiana

Norse Atlantic je prva kompanija na svijetu koja je sletjela sa Boeingom 787 na Antartik. Norse je sletiona Troll Airfield. Let je krenuo iz Osla i trajao je 40 sati sa dugim stopom u Cape Townu (Južna Afrika). Norse je let obavio na Norveški polarni institut i Aircontact. Na letu je bilo 45 putnika i 12 tona carga.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Norse Atlantic

Cubana je godinama najavljivala da će obnoviti operacije sa Tupolevima Tu-204. Tu-2004 su došli u kompaniju 2007. Od tri Tu-204 jedan je prizemljen od 2015, a jedan  od 2017. Treći avion je na D-checku u Rusiji od 2019. Avion je konačno, nakon četiri godine vraćen na Kubu i krenut će sa operacijama. Cubana u floti ima 15 aviona, od čega je 13 ruskih i ukrajinskih aviona, a svi su prizemljeni. Kompanija ima ozbiljan problem sa kapacitetima. Navodno bi uskoro i jedan Il-96-300 mogao ući u promet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cubana

Dubai Air Show:

Nakon što je Ethiopian naručio 31 Boeingov avion danas je naručio i 11 Airbusa A350-900. Kompanija već ima 20 ovih aviona u floti, a ima naručenih i 4 A350-1000.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

Tim Clark, CEO Emiratesa je objavio da kompanija nije naručila Airbuse A350-1000 zato što imaju ozbiljnih problema sa motorima koji su neispravni. Kompanija ne želi avione čiji motori ne rade ispravno. Ovo je prva žalba na motore A350-1000. Kompanija će dobiti prve A350-900 u VII. mjesecu 2024. i njihovi motori su ispravni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Broj letova između Kine i Sjedinjenih Država povećaće se sa 38 na 70 nedeljno. U zimu i proljeće 2023/2024, aviokompanije iz dve zemlje obavljaće 35 letova nedeljno. Ovo će promovisati održivi nastavak zračnog prometa između Kine i Sjedinjenih Država na osnovu potražnje tržišta, rekao je emiter.

Odluka o povećanju letova donesena je uoči mogućeg sastanka kineskog predsjednika Xi Jinpinga i američkog predsjednika Joe-a Bidena u San Francisku, gde će se od 15. do 17.11. održati samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: China Eastern

SundAir, kompanija koja je vlasnik hrvatske kompanije Fly Air41 je zatvorilo bazu u Kesselu, no otvorio bazu u Lubecku, nakon što je Lubeck Air prekinuo operacije. Kompanija još ima baze u Berlinu, Bremenu i Dresdenu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SundAir

Abelo, lizing kompanija specijalizirana za turboprope je naručila 10 ATR 72-600 uz opcije za još 10 ovih aviona. Avioni će se isporučivati između 2026. i 2028. Abelo u portfoliju ima 60 turbopropnih aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ATR

Nizozemska vlada je konačno popustila. Nakon ogromnog pritiska velikog broja najjačih europskih kopanija, te kompanija iz SAD-a. Plan je bio da se sa Amsterdama smanji 60.000 letova, tj. da umjesto 500.000 aerodrom operira samo 440.000 letova. No, sada je ovaj plan prolongiran i neće se desiti ovog ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amsterdam aerodrom

Dubai Air Show:

Ethiopian je naručio 11 Boeinga 787-9 i 20 B737-8. Kompanija je uzela i opcije za 15 B787 i 21 B737MAX. Ethiopian ima 13 B737-8, 11 B737-800, 10 B787-9, 19 B787-8, 6 B777-200LR, 4 B777-300ER i 20 A350-900, a ima naručeno 4 A350-1000 i 17 B737-8.

EgyptAir je naručio 10 Airbusa A350-900. Avioni će imati Rolls Royce XWB Trent motore. Avioni će zamijeniti šest B777-300ER. EgyptAir od širokotrupaca ima 4 A330-200, 4 A330-300 i 6 B787-9, a ima i 12 A220-300, 8 A320neo, 3 A320, 2 A321neo i 28 B737-800. Kompanija sa ovom novom narudžbom ima 25 naručenih aviona.

Kazahstanska kompanija SCAT je naručila 7 Boeinga 737-8. Kompanija u floti ima 3 B737-8, 5 B737-9, 5 B737-300, 3 B737-500, 1 B737-700, 8 B737-800, 7 CRJ200, 4 B757-200 i 1 B767-300ER.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: EgytpAir

Liege aerodrom, jedan od najvećih europskih cargo hubova, je dobio ograničenje na 55.000 operacija godišnje. No, kako aerodrom sada ima 27000 operacija ima još prilično mjesta za širenje i razvoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Liege aerodrom

Safrans du Mond nudi 24-dnevni obilazak svijeta za 80.000 USD. Putnici će putovati sa superluksuznim A340 i svim sjedalima business klase (2+2+2), njih svega 100, avion ima i zone relaksacije sa sofama, putnici će uživati u vrhunskim jelima najboljih francuskih kuhara, te odsjedati u hotelima sa 5*****.

Put je istinski oko svijeta. Putnici kreću iz Pariza CDG prema Mexico Cityu, pa za Honolulu (Havaji), potom za Nadi (Fiji), pa Chistchurch i Queenstown (Novi Zealand), nakon toga idu u Horbart (Tasmania) i Perth (Australia), te u Singapore, pa Velanu (Maldivi), nakon čega odlaze u Afriku, u Kilimanjaro (Tanzanij), pa u Kigali (Ruanda), da bi se potom vratili u Paris.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Safrans du Mond

Flotila od 10 DC-3 i C-47 će poletjeti iz Oxford Weterbury aerodroma preko Kanade, Greenlanda, Islanda i Škotske kako bi došla u Duxford, Eungleska, a od tuda u Normandiju 18.5. i time obilježila 80. godišnjicu D-daya. Ovdje će joj se pridružiti tri ova aviona iz Francuske, Finske i Švedske te će odletjeti za Berlin i Veneciju.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: D-day Squadron

BREAKING: Flydubai je na Dubai Air Showu naručio širokotrupce i to 30 Boeinga 787-9. Ovo je ogromna vijest, obzirom da je flydubai LCC koji je do sada letio samo i isključivo sa uskotrupcima, kao i svi europski i bliskoistočni LCC. Iskreno rijetko koji LCC u floti ima širokotrupce i sa njima imaju prilično problema. Kopanija u floti ima 47 B737-8, 30 B737-800 i 3 B737-9. Kompanija ima naručenih 136 B737-8 i 737-9.

Istovremeno Emirates je naručio još 90 Boeinga 777 na Dubai Air Showu i to 55 B777-9 i 35 B777-8. Ovo je to čudnije što je Emirates prvotno smanjio narudžbu B777X radi kašnjenja aviona. Sada kompanija ima 205 ovih aviona u narudžbi i to 170 B777-9 sa isporukama od 2025 i 35 B777-8 sa isporukama od 2030. Emirates je zamijenio svoju narudžbu za 30 B787-9 sa 20 B787-8 i 15 B787-10. Ovo znači da će Emirates pucati sa manjim B787-8 na manja tržišta poput Zagreba za koji je 777-300ER bio prevelik avion. U ovom momentu Emirates u floti ima 119 A380, 10 777-200LR i 123 B777-300ER, te ima naručenih još 50 B350-900.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Dubai Air Show:

Royal Air Maroc je naručio dva Boeinga 787-9. Kompanija u floti već ima 6 B787-9 i pet B787-8, uz što ima i 2 B737-8, te 28 B737-800.

Royal Jordanian je naručio četiri Boeinga 787-9. Kompanija u floti ima 7 B787-8, 5 A319, 9 A320, 2 A321, 2 E175, 2 E195 i 1 A310F. Kompanija ima već naručena dva B787-9.

EgyptAir je uzeo u lizing 11 Boeinga 737-8 od Air Lease Corporationa. Kompanija u floti ima 29 B737-800, 12 A220-300, 3 A320, 8 A320neo, 7 A321neo, 6 B777-300ER, 7 B787-9, 5 A330-200 i 4 A330-300.

AirBaltic je na Dubai Air Showu naručio 30 Airgusa A220-300, uz opcije za još 20 aviona. Kompanija u floti već ima 44 ovih aviona, a još šesti ih treba stići u kompaniju po prošloj narudžbi. 11 od tih aviona je u vlasništvu, a ostali su u lizingu.

SunExpress je naručio 45 Boeinga 737MAX, od čega 28 B737-8 i 17 B737-10. Kompanija je uzela još 45 opcija. Kompanija u floti već ima 9 B737-8, a 33 ovih aviona tek treba stići u flotu, dok je dva ova aviona kompanija uzela u lizing. Kompanija ima 50 B737-800 u floti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Volotea otvara bazu u Brestu. Ovo je deveta Voloteina baza u Francuskoj i 20. diljem Europe. Kompanija će u Brestu bazirati jedan Airbus A320 i imat će 13 linija. Volotea će iz Bresta ponuditi 400.000 sjedala u 2024. Pretpostavlja se da će se broj putnika povećati za 190% u usporedbi sa 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.
 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • London Stansted od 7.9.

 

Iz Brača:

 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Yerevan, FlyOne od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Yerevan, FlyOne od 4.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Heraklion, Aegean od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Cologne, Corendon od 16.6.
 • Burgas, Gp aviation od 18.6.
 • Stockholm, SAS od 27.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.