Novosti iz svijeta

Zbog rata u Ukrajini i posljedično zatvorenog zračnog prostora Rusije, Bjelorusije i Ukrajine za zrakoplove Finnaira, tvrtka se morala prilagoditi i iznajmiti višak kapaciteta koji se pojavio usljed te krize. Četiri A321 lete za British Airways iz Londona za europske destinacije, uključujući Zagreb i Ljubljanu. Tri A350 su iznajmljeni Eurowings Discover-u, te lete iz Minhena i Frankfurta za destinacije u SAD i Kanadi. Dva ATR-72, regionalnog prijevoznika NORRA, koji u franšizi leti za Finnair, su bazirani u Bergenu i lete za norveški Wideroe.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Finnair

Nakon što su nasumični auditi Direktorata za civilnu avijaciju Indije (DGCA) otkrili niz nepravilnosti DGCA je odlučila dva mjeseca provoditi intenzivne audite u indijskim aviokompanijama. DGCA će kontrolirati sve, od treninga posada, licenci, radnog vremena posada, održavanja aviona, financijske stabilnosti kompanija idr. DGCA je zabrinuta nad povećanim brojem incidenata u indijskim kompanijama u posljednje vrijeme.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Novi Airbus A330-900 Virgin Atlantica će imati tzv. Social space. Ova odvojena zona aviona ima četiri sjedala, frižider za napitke, snekove i sladoled, te stolić za snekove, a može primiti do osam osoba (četiri stoje). Sjedala imaju i pojaseve, pa putnici mogu nastaviti koristiti zonu i u slučaju turbulencija. Zona je namjenjena putnicima viših klasa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

Qatar ozbiljno razmatra da uvede svog hendlera na London Heathrowu kako bi izbjegao probleme koje aerodrom ima sa manjkom zaposlenika. Qatar je već prije razmatrao vlastitog hendlera na Heathrowu, no nove okolnosti ubrzale su razmatranje ovog projekta.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar

Condor je naručio 41 Airbus A320neo obitelj. Narudžba je za 13 A320neo i 28 A321neo. Ovi avioni će zamijeniti stare Boeinge 757, a djelomično i 767. Kompanija je već krenula sa isporukama novih A330-900.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Condor

Na Vuelingovom avionu prije leta iz Barcelone za Birmingham desila se vrlo bučna eksplozija nakon čega je krenuo dim u kabinu. Ono što je šokiralo putnike je da su dobili kontradiktorne informacije o ostanku na sjedalima, a potom su kapetan i sva posada izjurili iz aviona, ostavivši sve putnike. Ostala je samo jedna stjuardesa koja je izvela putnike iz aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Emirates je oštro kritizirao London Heathrow i najavio da neće poštivati odluku aerodroma da im smanji broj putnika. No, ipak, na koncu Emirates je pristao smanjiti broj putnika na LHR, no uz otvaranje trećeg dnevnog leta za London Gatwick, koji će preuzeti preostale putnike. Emirates će i dalje operirati 6 dnevnih letova za LHR, ali sa manje putnika na avionu, te više neće prodavati karte za ove letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Wizz Air je podnio molbu za Foreign Air Carrier Permit (FACP) u SAD-u kako bi mogao letjeti cargo letove sa A330 u vlasništvu Mađarske koji Wizz Air operira. Svima je jasno da je ovo samo test za pokretanje letova Wizz Aira između Europe i SAD-a kada u flotu dođu A321XLR.

Upravo radi toga digla se halabuka najvećih američkih prijevoznika koji su lobirali i vrlo glasno negodovali, te tražili od vlasti da zabrani letove Wizz Aira za SAD. Na kocu je DOT FACP odbio i to radi zabrinutosti radi sigurnosnih razloga. DOT će tražiti dalja pojašnjenja od EASA-e i Mađarske agencije za civilno zrakoplovstvo (PLH). I sad se očekuje odgovor od Europske Unije koja mora zaštiti svog prijevoznika sukladno sporazumu o Otvorenom nebu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Honkgonški startup Greater Bay Airlines je krenuo sa operacijama. Prvi letovi su prema Bangkoku sa Boeingom 737-800 gdje konkurira Cathay Pacificu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Greater Bay Airlines

Lufthansino zemaljsko osoblje će imati jednodnevni štrajk upozorenja u srijedu. Štrajk će trajati od srijede u 3:45 do četvrtak u 14:00 sati. Lufthansa je već odlučila podići plaće zemaljskom osoblju za 150 EUR od 1.7, za još 100 EUR od 1.1.2023. i za 2% od 1.7.2023. ako poslovanje kompanije bude zadovoljavajuće, no djelatnici nisu zadovoljni povećanjem.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

United operira letove iz Newarka za Berlin. No, nakon što je Delta objavila pokretanje letova na liniji New York-Berlin, sada je i United objavio da će krenuti sa letovima Washington Dullesa od 25.5. i to svakodnevno. Ovo je već 6 long-haul linija najavljena za Berlin za iduću godinu. Ogromna pljusketina Lufthansa Grupi koja pokazuje totalnu inerciju prema Berlinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

American Airlines će otvoriti letova za pet regionalnih aerodroma na Kubi, no neće i za Havanu. Takva je odluka Bidenove vlasti, koji je promijenio Trumpovu odluku o izolaciji Kube. American će letjeti svakodnevne letove iz Miamia za Varadero, Santiago de Cubu, Santa Claru, Halguin i Camaguey, od XI. mjeseca 2022. American će biti prva kompanija koja će ponovo povezati Kubu i SAD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: American

I Alaska Airlines je bila profitabilna u 2. kvartalu i to sa 139 milijuna USD. Ovo znači da je svih pet najvećih američkih kompanija bilo profitabilno u 2. kvartalu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Zbog manjka radne snage Aerodrom Frankfurt je zatražio od cargo kompanija da smanje broj letova. Stoga je Lufthansa Cargo neke svoje letove prebacila sa Frankfurta na Minhen. Fraport je limitirao broj slijetanja i polijetanja na samo 88 po satu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Embraer E195-E2 je sletio na London City kako bi demonstrirao mogućnost prilaska aerodromu. Ovime je ovaj avion, koji prima 146 putnika, najveći avion koji je sletio na London City. Kako Embraer ima oko 85% svih operacija na London Cityu, očekuje se da će se E195-E2 vrlo brzo certificirati za operacije na Cityu. Helvetic već leti na City sa E190-E2.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

Ryanair je uspio postići sporazum sa radnicima u Francuskoj i Španjolskoj. Kompanija je odlučila vratiti sva primanja na nivo prije Covida-19. Naime, zaposlenici su prihvatili i potpisali da će pristati na smanjenje plaća radi Covida-19. Te plaće su smanjene za 20% i trebale djelomično rasti u idućim godinama, tj. postotak smanjenja je trebao padati. No, sada je ovaj postupak ubrzan i plaće će se vratiti na nivo 2019. godine. Belgijski piloti su i dalje nezadovoljni i nastavljaju sa štrajkom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Kina je otvorila novi aerodrom Ezhou Huahu. Aerodrom je specijaliziran isključivo za cargo promet, pa Kina ovime želi napraviti svoj Memphis. Aerodrom ima plan otvoriti 60 cargo linija do 2025. i prevesti 2,5 milijuna tona robe. Aerodrom se nalazi u središnjoj Kini, 1180 km od Pekinga i 870 km od Shanghaia. Prva putnička linija koja je otvorena je China Southern Airlinesa za Peking Daxing, a cargo će se početi prevoziti u XI. mjesecu ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

British Airways se uspio dogovoriti sa radnicima na London Heathrowu oko povećanja plaće za 8%, pa neće biti najavljenog štrajka. Radnici su bili ljuti radi smanjenja plaće od 10% koja je bila rezultirana Covidom-19. 75% članova sindikata je glasalo za ovaj dogovor.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Kabinci SunExpressa su pronašli zmijsku glavu u obroku na letu iz Antalye (neki tvrde za Dusseldorf, drugi za Beč). Catering kompanija u Antalyji garantira da ovo nije do njih i njihova pravna služba ispituje slučaj.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SunExpress

Icelandair je objavio profit u 2. kvartalu od 4 milijuna EUR. Kompanija je posebno ponosna što je to postigla usprkos duplo većoj cijeni goriva.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Icelandair

Wizz Air Abu Dhabi pokreće liniju za Maldive od X. mjeseca ove godine. Letovi će se operirati četiri puta tjedno: utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom. Ovo znači da će putnici iz Europe moći preko Abu Dhabia letjeti skroz do Maldiva za vrlo nisku cijenu (ispod 200 EUR u jednom smjeru). Iz Europe se ove letove može kombinirati iz Atene, Beča, Bukurešta, Budimpešte, Krakova, Krasnodara, Moskve, Sofije, Tirane, a iz regije iz Sarajeva i Beograda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Airbus je reorganizirao kabinu A350 i time omogućio 30 dodatnih sjedala u ovaj model. Istim će A350-1000 moći prevoziti preko 400 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

LATAM je naručio 17 Airbusa A321neo. Među ovim avionima će biti i long-haul A321XLR, no nije navedeno koliko primjeraka.

Astral Aviation je potpisao MoU za nabavu dva Embraera E190F cargo aviona od Nordic Aviation Capitala. Istim će kompanija postati launch operator za ovaj model. Nordic Aviation Capital je osigurao čak deset slotova za E190F i E195F.

Indijska regionalna kompanija Star Air je nabavila dva Embraera E175 od Nordic Aviation Capitala.

Cargolux je dogovorio da će Boeinzi 777-8F biti korni avioni u floti kompanija. Kompanije nije objavila broj naručenih ovih aviona. Kompanija je do sada u floti imala samo 747 (modele 400 i 8F).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LATAM

Nigerijska agencija za civilno zrakoplovstvo je supendirala AOC Dana Airu. Kompanija nije više mogla servisirati svoje financijske obveze što je utjecalo na sigurnost operacija. Certifikat je ukinut nakon što je kompanijin Boeing 737-300 imao slijetanje u nuždi u Abuji. Kompanija je operirala flotu od 6 aviona starosti 25 do 36 godina.

Istovremeno i nigerijska kompanija Aero Contractors je suspendirala sve letove. Kompanija je u floti imala 6 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Dana Air

United je objavio prvi kvartalni profit od 2019. U 2. kvartalu ove godine kompanija je postigla promet od 12,1 milijardi USD, a profit kompanije je bio 329 milijuna USD. U istom kvartalu prošle godine kompanija je imala gubitak od 434 milijuna USD. U prvih šest mjeseci kompanija je prevezla 67,3 milijuna putnika.

I American je objavio prvi kvartalni profit nakon Covida-19. Kompanija je ostvarila profit od 476 milijuna USD uz promet od 13,4 milijardi USD. Load faktor kompanija je bio izvanrednih 86,9%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Dva megagubitaša Kenya Airways i South African Airways su potpisali dugo najavljivani code-share sporazum. Kompanije su dogovorile partnerstvo još u IX. mjesecu 2021. Code-share sporazum će se provoditi između niza gradova u Africi.

Prema ovom partnerstvu kompanija će surađivati na poljima putničkog prijevoza, carga i trgovine. Kompanije žele i suradnju na području ff programa. Kompanije će vremenom surađivati na maksimalnoj razini, te žele koristiti resurse obije kompanije da bi smanjile troškove i povećale produktivnost svake od kompanija. Kompanije su pozvale i ostale afričke prijevoznike da im se pridruže u alijansi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Kenya Airways

Sve je više ruskih kompanija koje iz naftalina vade nauspješne i odbačene avione. Tako je i Aurora odlučila u wet lease uzeti jedan Antonov An-26. Avion se proizvodio od 1969. do 1986. Avion prima 40 putnika.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: An-26

EasyJet je objavio kupnju 56 Airbusa A320neo obitelji, unutar koje je i konverzija narudžbe 18 A320neo u A321neo. EasyJet ima najveću flotu A320obitelji na svijetu sa čak 324 aviona (A319, A320, A320neo, A321neo).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Afrijet Business Service je naručio ATR 72-600 koji će se isporučiti krajem 2022. Kompanija već ima dva ova aviona u floti.

AZAL Azerbaijan je potpisao MoU sa Boeingom oko narudžbe četiri B787-8. Kompanija u floti već ima dva ova aviona.

Samo dan nakon najave cargo konvertiranog Dash 8-400F, javio se i prvi kupac. Ethiopian je naručio četiri ova aviona. Ethiopian se odlučio za opciju sa velikim cargo vratima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AZAL

SAS je napokon postigao sporazum sa svojim pilotima, koji su prekinuli štrajk nakon 15 dana. SAS je zbog štrajka otkazivao stotine letova dnevno. U regiji je najviše stradao Split gdje je SAS otkazivao 7 do 14 dnevnih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.