Novosti iz svijeta

Nova Neelmanova kompanija Breeze je krenula je sa prodajom karata. Prvih 9 linija krenuti će sa operacijama 27. i 28.5. Još 52 linije pokrenut će se u VI. i VII. mjesecu. U isto vrijeme i brazilski startup Ita Transportes Aereos je krenula sa prodajom karata.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Breeze

I dok su u tjednu sredine V. mjeseca u 2019. na prvih pet mjesta bili Velika Britanija sa 6,9 milijuna putnika, pa Njemačka (5,8 milijuna), Španjolska (5,5), Francuska (4,0) i Italija (3,9 milijuna putnika), u 2021. situacija je bila slijedeće: Rusija (2,5 milijuna), Turska (1,7), Španjolska (1,6), Njemačka (1,3) i Velika Britanija (1,2 milijuna putnika).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Singapore Airlines je u godinu dana (od IV/2020 do III/2021) imala gubitak od nevjerojatnih 3,2 milijardi USD. Broj putnika je pao za 97,9%. Kompanija je prije vremena vratila 45 aviona lezorima. Jedina pozitivna strana kompanije je cargo, koji je povećan za 38,8%. Kompanija je izjavila da će do zime u promet staviti A380.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Singapore Airlines

Zapravo i nije nevjerojatno, već talijanska posla. ITA, kompanija koja će zamijeniti Alitaliu, neće krenuti sa letovima 1.7. kako je planirano, nego tek u IX. mjesecu. Ovime će nova kompanija izgubiti glavni prihod u udarna dva mjeseca ljetne sezone, prihod koji je bar 50% svih prihoda godine, u ova preteška vremena zapravo jedina dva mjeseca sezone koja su profitabilna. I sad će se netko pitati kako je to moguće? Kompanija se sprema već godinu dana, talijanske vlasti i management kompanije već godinu dana pripremaju kompaniju i intenzivno rade na njenom pokretanju. I ništa.

Talijanska vlada je zapela na pregovorima sa Bruxellesom. Talijani još uvijek inzistiraju da maintenance i handling ostanu u rukama ITA-e, Europska Unija se sa time ne slaže. Strane se ne slažu i sa brojem slotova koje ITA mora ustupiti na Milano Linateu. Uz to ITA paralelno pregovara sa Lufthansom sa jedne strane, te sa druge strane sa Deltom, Air France-KLM i Virgin Atlanticom. Kompanija planira sa jednom od te dvije strane imati prvo blizak komercijalni odnos, a da kasnije strana postane suvlasnik u kompaniji. Ovi pregovori bi mogli biti gotovi do kraja VI. mjeseca. A koliko su Talijani agilni sa pregovaranjima, to svi znamo.

U isto vrijeme Alitalia kasni sa plaćama, dobila je interventan novac koji je dozvolila Europska Unija, no radi se o samo 12,8 milijuna EUR, koja neće kompaniju održati na životu još dugo. No, sada su tri mjeseca ozbiljnih prihoda. I oni će pokriti troškove Alitalie. Zapravo taj novac će otići u šuplje, u dugove, u gubitaša. No, zato će nova kompanija ITA krenuti nakon sezone i ostati bez ogromnih sredstava koje je mogla imati.

Kao što rekoh, talijanska posla. Ako nešto mogu uništiti u startu Talijani će to uništiti. I ako nešto ne mogu uništiti, Talijani će to i opet to uništiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

Oneworld je poduzeo vrlo iznenađujući potez i postavio Akbar Al Bakera CEO-a Qatara na vodeće mjesto alijanse kao predsjednika Upravnog odbora alianse, gdje je zamijenio dosadašnjeg predsjednika Alana Joycea, CEO-a Qantasa. Ovo je to iznenađujuće što je Qatar još do prije par mjeseci vrlo ozbiljno prijetio izlaskom iz Oneworlda zbog dominacije Americana i Qantasa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikimedia (Qatar)

FAA je izdala upozorenje Envoy Airlinesu najvećem regionalnom prijevozniku Americana, koji je dio American Eaglea. FAA je to napravio nakon niza incidenata i audita u kojem je ustanovio nepravilnosti među pilotima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Envoy Airlines

EasyJet je izdao Covid-19 Travel Hub na svojoj web stranici. Na Travel Hubu putnici mogu dobiti sve detalje oko obveza vezanih uz Covid-19, informacije za testiranja, te sve informacije vezano uz putovanja. Putnicima ova aplikacija bitno olakšava snalaženje u šumi različitih propisa vezanih uz Covid-19 među različitim zemljama.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (easyJet)

Bugarska kompanija Cargoair je dobila prvi avion Boeing B737-800SF (LZ-CGA). Avion je operirao Smartwings nakon čega je konvertiran u cargo. Avion je u vlasništvu AerCapa i star je 20,4 godine. Kompanija će dobiti još jedan konvertirani 737-800 koji se upravo konvertira. U ovom momentu kompanija raspolaže sa tri B737-300F i osam 737-400F. Kompanija je prvi operatera B737-800SF u Europi. Cargoair leti od 2007. a ima dvije baze, u Sofiji i u Leipzigu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cargoair

Norveška je u 2019. ostvarila 57,8 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

  1. 28,6 milijuna putnika Oslo Gardermoen
  2. 6,5 Bergen
  3. 4,4 Trondheim
  4. 4,3 Stavanger
  5. 2,4 Tromso
  6. 2,1 Sandefjord (Oslo)
  7. 1,9 Bodo
  8. 1,2 Alesund
  9. 1,1 Kristijansand
  10. 0,8 Harstad

Oslo je na svoja dva aerodroma u 2019. imao 30,7 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

JetBlue kreće sa letovima iz New Yorka za London Heathrow od 11.8, a za London Gatwick od 29.9. Karte su stavljene u prodaju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

Southwest je u IV. mjesecu imao popunjenost kabine od 79%. Prilično dobro za ova teška vremena Covida-19. Kompanija predviđa u VI. mjesecu imati load faktor od 85%. Kompanija je već prodala 55% svih sjedala za VI. mjesec i 35% za VII. mjesec.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

AirBaltic je krenuo sa ponovnim zapošljavanjem otpuštenih djelatnika radi Covida-19. No, kompanija zapošljava samo osobe koje su cijepljene protiv Covida-19. Kompanija je otpustila 1/3 svojih radnika. Već ih je vratila 73, a sada vraća još 20.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: airBaltic

Novi islandski LCC Play, koji je prolongirao početak operacija dvije godine, kreće sa prvim letovima. Prvi let će biti na liniji za London Stansted 24.6. Slijedi Tenerife (29.6.), pa Berlin (2.7.), Alicante (13.7.), Paris (15.7.), Barcelona (16.7.) i Copenhagen (22.7.). Kompanija je jučer stavila karte u prodaju. Kompanija će nagraditi 1000 kupaca, među prvim kupcima, besplatnim kartama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Play

Ryanair je objavio da je u 2020/21 (njima godina traje do 31.3.) izgubio 815 milijuna EUR. Broj putnika je pao sa 149 milijuna na samo 27,5 milijuna, što je pad od 81%. Load faktor kompanija je pao sa 95% na samo 71%. Kompanija je uvjerena da će ove godine biti na pozitivnoj nuli (break-even).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Boeing je ponovo krenuo sa isporukama B737MAX nakon otklonjenih problema sa elektronikom aviona. U ovom momentu 166 B737MAX je aktivno u 22 kompanije. 309 B737MAX je još uvijek neaktivno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

KLM će ovog ljeta operirati 4 linije više nego 2019, njih 96. Među novim linijama su i one za Beograd i Dubrovnik. Naravno, broj frekvencija i kapaciteti su još uvijek daleko od onih u 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: KLM

Iako je Ryanair do sada izgubio postupke protiv kompanija koje su dobile pomoć, jučer je dobio dva postupka, onaj protiv KLM-a (3,4 milijarde EUR) i TAP-a (1,2 milijarde EUR). U oba slučaja Glavni sud Europske Unije smatra da države nisu opravdale toliko velike iznose novaca.

Ryanair naglašava da je do sada dato preko 30 milijardi EUR pomoći europskim prijevoznicima, nešto što Ryanair ne može koristiti, te svu tu pomoć Ryanair naziva diskriminatorskom. Ryanair je uložio 20 pritužbi Glavnom sudu Europske Unije. Ryanair je tužio istom sudu i Croatiu Airlines, za 11,7 milijuna EUR pomoći, što bi kompaniju moglo dovesti u nezavidan položaj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Lufthansa Cargo obnavlja 80% svojih cargo skladišta na Aerodromu Frankfurt, koji postupak će se obaviti modularno, segment po segment u idućih 7 godina.

No, kompanija je napravila i jedan novi iskorak krenuvši sa izgradnjom ArtCube, posebnog skladišta za skladištenje umjetničkih radova. Ovo skladište će imati 168 kvadratnih metara, biti će klimatski kontrolirano i imat će posebne sigurnosne mjere. Skladište će u uporabi biti od kraja godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Lufthansa Cargo)

Freebird Airlines Europe, malteška podružnica turskog Freebirda je bazirala jedan Airbus A320 u Cologne/Bonnu. Avion će od tamo letjeti na leisure i charter linijama za Grčku i Španjolsku. Kompanija već godinu dana ima bazu i u Leipzig Halleu gdje također ima jedan A320. Kompanija leti za TUI Travel. Matična kompanija u Turskoj ima osam A320 baziranih u Istanbulu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Freebird

France Air Expo, aviomiting posvećen generalnoj i business avijaciji održat će se u Lyonu od 17. do 19.6, na poslovnom aerodromu Bron. Na mitingu će biti svi glavni igrači u sferi generalne i poslovne avijacije, a izložene će biti ultralake letjelice, poslovni avioni i helikopteri, no biti će i štandovi sa osiguranjima, opremom, navigacijom, školovanjem idr. Izlagači dolaze iz 30 zemalja svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Kermas Aviation

Romavia, rumunjska kompanija za prijevoz vladinih dužnosnika dala je u prodaju jedan od dva RomBac 1-11-500 koliko ih je posjedovala. Posljednji RomBac koji je bio operativan je prestao letjeti 2019, te se smatralo i da ova dva vladina aviona nisu letno sposobna. Inače Romavia je bankrotirala 2014. i sada je u stečaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Romavia)

CMA CGM Air Cargo je objavila da pokreće tri nove destinacije iz Liegea. Kompanija će tako letjeti za Dubai (od 19.5.), Istanbul i Beirut. Linije će biti sinkronizirane se letovima za Atlantu, Chicago i New York, dočim će se cargo moć konektirati i prevoziti iz SAD-a za Bliski Istok.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CMA CGM

United će imati ogromno povećanje broja letova od VII. mjeseca. Kompanija ja najavila čak 400 dnevnih letova više od prvotnog plana, kako unutar SAD-a, tako i na međunarodnim linijama, među kojima je i ona iz Newarka za Dubrovnik. Ovim povećanjem United će dostići 80% prometa iz VII. mjeseca 2019. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (United)

Ryanair se još uvijek nada dobiti neke od naručenih Boeinga 737MAX8-200 prije ljeta, te tijekom ljetne sezone. No, spreman je za mogućnost da se to ne dogodi. Kompanija je objavila da postoji mogućnost da nije jedan 737-8-200 ne dođe do ljeta, pa ni tijekom ljeta, nego tek nakon ljetne sezone.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Ryanair)

Aerodrom Amsterdam u želji da smanji količinu otpada, odlučio je riješiti jedan velik problem. Naime, aerodrom proizvede užasno veliku količinu ošišane trave, koja se redovno mora šišati radi ptica i sigurnosnih razloga. Unutar aerodroma redovno se šiša 10 kvadratnih kilometara travnatih površina. Stoga će aerodrom travu koristiti za izradu građevinskih panela. Godišnje aerodrom planira napraviti 100.000 kvadratnih metara takvih panela.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Air Nostrumova irska podružnica Hibernian Airlines će stacionirati dva CRJ1000 u Maastrichtu odakle će letjeti charter letove diljem Europe. Kompanija ima irski AOC. Preostali, treći CRJ1000 će ostati u Irskoj.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Nostrum

Imigracijska procedura na London Heathrowu traje 5 do 10 minuta po putniku. Osim uobičajenih kontrola službenici sada još kontroliraju i dodatne obrasce vezane uz Covid-19, testove na Covid-19, te ako se radi o putniku iz crvene zone dokaz o hotelskom karantenskom smještaju. Stoga je aerodrom zatražio od vlasti da poveća broj imigracijskih službenika. Kako se vlada na isto oglušila Heathrow je rekao da postoji velika vjerojatnoća da će rerutirati neke letove na druge londonske aerodrome.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Kako je stanje sa Covidom-19 u Indiji istinski kaotično, IndiGo je napravio jedan potez koji je istinski hvale vrijedan. Naime, kompanija je u suradnji sa Columbia Asia bolnicom u Gurgaonu osigurala 13 kreveta sa respiratorima za zaposlenike i njihovu najbližu rodbinu koji se zaraze sa Covidom-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto IndiGo

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!