Novosti iz svijeta

Melbourne je ponovo ušao u lockdown. Stoga je samo u petak otkazano čak 186 letova. Pretpostavlja se da će lockdown trajati sedam dana.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qantas

Air Indijin let između Delhija i Newarka se morao vratiti u Delhi jer je u kabini bio šišmiš koji je letio po kabini. No, kako je avion bio prepun goriva prvo je sat i pola morao kružiti iznad Delhija kako uspio sletjeti. Putnici su potom prešli na drugi B777 i otputovali za Newark.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air India

Europske avio-kompanije su dobile odobrenje Rusije za bajpasiranje Bjelorusije, tj. za nove koridore ulaska u Rusiju preko Litve i Latvije, te preko Ukrajine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Mađarski premijer Viktor Orban je objavio da će Mađarska ponovo uči u većinsko vlasništvo Aerodroma Budimpešta. Mađarska je aerodrom dala u 75-godišnju koncesiju 2005. godine, a nakon toga više koncesionara izmijenilo. Orban je izjavio da koncesija nije „strateški interes“ Mađarske i da je ista štetna po Mađarsku. Koncesionari ne pokazuju interes da prodaju udio mađarskoj. Desi li to, isto će Mađarsku koštati preko 2 milijarde EUR.

Višekratno sam spominjao koliko je koncesija Budimpešte štetna i prikazivao je kao primjer aerodromima regije kada su ulazili u koncesiju. Čak sam o tome napisao i kolumsku analizu. I eto, bio sam u pravu. Nakon 15 godina to je shvatila i Mađarska, te sada silom želi aerodrom nazad. A to bude ih koštalo! IATA je objavila da ne preporuča davati aerodrome u koncesiju, a eto ovaj primjer Budimpešte najbolje pokazuje koliko je to štetno po državu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

Americanov let AA1005 je trebao, kao i svaki dan, letjeti Dallas-Nassau (Bahami), no 25.5. je sletio u New Orleans kako bi skupio 74 putnika koji su išli na sahranu u Nassau. Naime, putnici nisu uspjeli odletjeti iz New Orleansa za Charlotte te od tamo za Nassau jer im je let kasnio, a potom i bio otkazan. American je stoga, uz malo truda, rerutirao let iz Dallasa za Nassau preko New Orleansa. Let je u konačnici kasnio samo sat i pola u Nassau.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto American

Belavia je ukinula 25 linija koje su u 17 zemalja, a danas je objavila da će otpuštati djelatnike. Pritom je kompanije optužila Europsku Uniju za to što je natjerana na ove poteze. I dok je cijela zapadna civilizacija ujedinjena u osudi državnog piratstva Bjelorusije, Belavia smatra da je krivica na tom ujedinjenom zapadu.

KLM i Finnair su ukinuli code-share sporazume sa Belaviom. Brojne kompanija su ukinule letove za Minsk, te prelet preko Bjelorusije, o čemu smo pisali prije par dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

Poštovani predsjedniče Lukašenko,

moja punica će sutra biti na letu Lufthanse prema Moskvi, te prelijeće Bjelorusiju. Jučer poslije ručka govorila je protiv Vaše vlasti! Unaprijed zahvaljujem.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Eurowings će iznajmiti Embraere od Helvetica. Kompanija je prije Codiva-19 dobar dio svoje flote ustupala Swissu. Helvetic ima 6 Embraera E190 i 8 E190-E2, a čeka isporuku 4 E195-E2, dočim će u floti ukupno imati 18 ovih aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Helvetic

Nova kompanija ITA će imati između 55 i 60 aviona 40% manje nego prije Covida-19 kada ih je Alitalia imala 100. Kompanija će zapošljavati tek 5000 djelatnika, što je tek 45% zaposlenika od današnjih 11.000. No kako je kompanija već desetak puta promijenila planove koji su išli od 30 do 100 aviona, a zadnji plan je bio 45-50 aviona, 10 manje od sadašnjeg broja, pitanje je hoće li i ovaj posljednji prijedlog biti finalni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alitalia

Lufthansa koja je eksperimentalno pokrenula projekt pretvaranja 3 ili 4 sjedala u krevet, te prodaje ove usluge putnicima na liniji za Sao Paulo, sada je objavila da će uslugu ponuditi i na drugim letovima. Usluga će koštati 169 EUR u jednom smjeru. Ako je avion pun usluga se ne može koristiti, no čim postoji 3 slobodna sjedala, Lufthansa će uslugu nuditi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Kao što smo već napisali Airbus planira povećati proizvodnju A320obitelji sa sadašnjih 40 na 45 aviona mjesečno do kraja ove godine. Kompanija planira povećati proizvodnju A320obitelji na 64 komada do 2023, te na 75 komada mjesečno do 2025. No, Airbus je sada objavio i da planira povećati proizvodnju A220 sa 5 na 6 primjeraka i to početkom 2022. Do jeseni 2022. Airbus će povećati i proizvodnju A350 sa 5 na 6 primjeraka. Jedini avion kojem se neće povećavati proizvodnja je A330.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

 

Breeze, nova aviokompanija Davida Neelmana, nakon više godina najava, konačno je objavila i prvi let. Prvi let je bio na liniji Tampa-Charleston. Kompanija je operacije započela sa 13 Embraera E190 i E195, iako će od X. mjeseca krenuti dobivati Airbuse A220-300, po jedan mjesečno.

Kompanija u ponudi ima opciju „nice“ koja je zapravo basic ekonomska tarifa, te „nicer“ u kojoj putnici imaju veći razmak nogu, mogu nositi više prtljage, imaju besplatno piće i hranu, te fleksibilnost u putovanju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Breeze

Qatar je objavio da nikada neće uvesti Premium ekonomsku kabinu jer ona jednostavno ne daje dovoljno dobro iskustvo putniku. Qatar je 2006. ukinuo prvu klasu i ne kani je vraćati, a kompanija je ponosna što je velik broj kompanija kasnije učinio isto nakon Qatara i ukinuo prvu klasu. Qatar je izjavio da je A380 bio najveća pogreška u povijesti kompanije. Iako ga putnici obožavaju avion je jednostavno neisplativ za operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Embraer je razvio VIP konfiguraciju ERJ145. Kompanija je avion u koji inače stane 50 putnika uredila da prima 16 do 28 putnika i to sa samo po jednim sjedalom na svakoj strani aviona (1+1). Iz aviona su maknuti pretinci za prtljagu iznad sjedala, postavljan je ravan pod, te je uvedena dodatna luksuznija oprema WC-a i ostalih prostora aviona.

Avion je namijenjen premium putnicima koji inače putuju prvom klasom, no koji žele putovati iz manjih aerodrom, sa više privatnosti i manje vremena potrošenog na aerodromu. Ovi putnici putuju ili sa privatnih aerodroma ili sa poslovnih terminala većih aerodroma. U SAD-u postoji nekoliko kompanija koje nude ovakve usluge premium putnicima, a o čemu smo prije par mjeseci pisali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

Nakon ogromnog broja linija na kojima American i JetBlue imaju code-share te sinkronizacije redova letenja (uključujući i ukidanje dupliranih linija), kompanije su uvele i suradnju na području frequent flier programa. Naime, putnici će moći zarađivati bodove na letovima obije kompanija kao da se radi o jednoj kompaniji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

Norwewegian je izašao iz predstečajne zaštite. Flota kompanija je osjetno smanjena, na samo 55 aviona, a otkazane su i stotine narudžbi za nove avione. Kompanija više nema long-haul linije, a prezala je i niz svojih baza, linija i frekvencija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Norwegian

Švedska je u 2019 imala 44,8 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 25,6 milijuna putnika Stockholm Arlanda
 2. 6,7 Gothenburg
 3. 2,4 Stockholm Broma
 4. 2,3 Stockholm Skavsta
 5. 2,0 Malmo
 6. 1,2 Lulea
 7. 1,0 Umea
 8. 0,5 Are Ostersund
 9. 0,5 Visby
 10. 0,4 Angelholm Helsingborg

Tri Stockholmska aerodroma zajedno su imala 30,3 milijuna putnika

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Stockholm Arlanda)

Iako je Heinz Hermann Thiele do smrti (23.2.2021.) povećavao udio u Lufthansi, te tako postao najveći dioničar kompanije (u jednom momentu i 15% dionica), sada je njegova obitelj odlučila smanjiti broj dionica sa 10% na samo 4,5%. Obitelj je za ovo dobila 323,4 milijuna EUR (dionice su se prodale po 9,80 EUR).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Emirates je na letu iz Bombaja u Dubai imao samo jednog putnika, na Boeingu 777-300ER koji ima 427 sjedala. Stoga je kapetan putniku osobno rekao sve detalje o letu da ne mora koristiti audio sistem aviona. Istim je Emirates suspendirao letove za Indiju za sada do 14.6.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Emirates

Kako je Rex pokrenuo letove između šest velikih australijskih gradova kako bi spojio baze svoje kompanije, sa Boeinzima 737-800 (trenutno ih u floti ima 6), te tako ušao na tržište Qantasa, Qantas se krenuo svetiti. Pa je u posljednjih par mjeseci pokrenuo letove sa Dash 8-400 na čak 9 regionalnih linija koje je do tada sam operirao Rex sa svojim malim Saabovima 340. Qantas se pravda da on samo želi preuzeti što više linija i tako povećati mrežu svojih letova, no svima je jasno da se ovdje radi o osveti i pokušaju prisiljavanja Rexa da prekine sa letovima između velikih gradova.

Dolaskom Rexa na tržište naglo su pale cijene karata za letove između velikih gradova, pa se sva tri prijevoznika (Qantas, Virgin Atlantic i Rex) doslovce kolju sa sve nižim cijenama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rex

Talijanska Blue Panorama će bazirati jedan A330-200 u Pragu kako bi operirala long-haul leisure linije od 3.7. Ovo će biti jedini širokotrupac u Pragu nakon što je ČSA iz flote izbacila svoj jedini A330-300. Blue Panorama je u postupku rebredniranja u Luke Air.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Blue Panorama

Samo godinu dana od pokretanja code-share ugovora LATAM i Azul su isti prekinuli. Suradnja prestaje 22.8. Kompanije su jasno rekle da je sporazum imao smisla u Covidu-19, no kako se tržište oporavlja ne vide više smisao u ovoj suradnji. Kompanije su imale code-share na 50 domaćih linija na kojima se nisu preklapali.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LATAM

Rusija je zabranila slijetanje Air Franceovog i Austrianovog leta koji su putujući za Moskvu zaobišli bjeloruski zračni prostor. Ovime je Rusija stala na stranu Bjelorusije te je eskivirala sukob Bjelorusija-Europska Unija. Ovaj potez će vrlo vjerojatno rezultirati i reciprocitetnim mjerama protiv Aeroflota i drugih ruskih kompanija.

Istovremeno radi zabrane letova Belavija je do kraja X. mjeseca ukinula letove za Amsterdam, Barcelonu, Berlin, Frankfurt, Hannover, Munich, Bruxelles, Kaliningrad, Milano, Rim, Beč i Varšavu.

Jučer je Hamas demantirao da je poslao ikakvu poruku da je bila bomba na Ryanairovom avionu, te je objavio da je takva poruka bila lažna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Više ne tužaka samo Ryanair sada je krenuo i Wizz Air. Naime, Wizz je tužio TAROM (dobio 56 milijuna EUR) i Blue Air (62 milijuna) Glavnom sudu Europske Unije. Blue Air je naglasio da se ne boje suda jer je i Wizz Air u IV/2020 dobio pomoć Bank of England u visini 300 milijuna GBP.

Prije par dana Ryanair je dobio postupak pri istom sudu protiv KLM-a i TAP Portugala za pomoć koju su dobili od svojih vlada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAROM

Porter Airines-a je regionalna kompanija sa centralnim hub-om na Toronto Billy Bihop (Toronto Island) aerodromu u centru grada. Limitirana dužina piste od 3900 fita, zabrana mlaznih operacija i buznis model koji se bazira na poslovnim putnicima i stanovnicima iz užeg centra je limitirala Porter na Dash 8-400 u konfiguraciji od 70 sedišta u jednoj klasi sa 34in razmakom. Povratak operacija je planiran za 20.7. U kom obimu to će vreme pokazati pošto se ne očekuje brz oporavak poslovnih putovanja jer i sam Ontario kasni sa potpunim vakcinisanjem populacije i letovi za USA su i dalje limitirani na Pearson sa obaveznim karantinom.

Porter je navodno u pregovorima sa aerodromima u Torontu, Otavi, Kicheneru, Hamiltonu i Londonu o uspostavljanju letova mlaznim avionima. Airfinance Journal je 13.5. objavio da je upravo Porter naručilac 30 Embraer E195-E2 aviona što je Embraer odbio da komentariše. Sam Porter negira bilo kakvo menjanje modela rada, da je naručio E195-E2 i naglašava da je fokus sad na ponovnoj uspostavi operacija. Ovo nije prvi pokušaj Portera da počne da leti mlazne avione. Prvi je bio sa CS100 series (A220-100) pod uslovom da se produži pista na ostrvu, sto je tripartritski komitet koji cine Grad, Luka i Federalna Vlada  glatko odbio.

Činjenično stanje je da je Porter do početka Covida-19 dostigao plafon sa svojim operacijama sa Ostrva, i da će morati tražiti dodatni model ako žele da nastave da se razvijaju i rastu.  Šta će biti od ovih planova, vreme će pokazati.

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto), foto: Porter

Boeing je uspio prodati još 14 B737MAX. Ovaj puta kupac je SMBC Aviation Capital iz Dublina. SMBC smatra da će se tržište vrlo brzo oporaviti dočim će biti i te kako potrebe za ovim avionom. Ovime se broj 737MAX u floti SMBC-a povećava na čak 121 avion. Uz to kompanija u portfoliju ima još i 270 Airbusa A320neo, 31 B787-8 i 9, te 11 A350.

Boeing je u 2021. prodao više od 250 B737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Američke kompanije imaju prosječno dnevnih letova:

 • American 600 (u isto vrijeme 2019. su imali 500)
 • Delta 550 (2019. su imali 450)
 • Southwest 425 (2019. su imali 500)
 • United 370 (2019. su imali 350)
 • Alaska 140 (2019. su imali 110)
 • JetBlue 115 (2019. su imali 150)

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American

Breeze će dolaskom A220-300, koji će se isporučivati po jedan mjesečno od X. mjeseca ove godine, uvesti premium ekonomsku klasu, nazvanu „Nicest“. Dok će ekonomski dio kabine imati 3+2 konfiguraciju, „nicest“ će imati 2+2 konfiguraciju, te nešto šira sjedala, kao i veći razmak za noge, a premium klasa će imati i niz privilegija i boljih usluga spram ekonomske klase.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Breeze

EasyJet bi mogao operirati do 90% svoje flote ovog ljeta. Ukoliko potražnja nastavi rasti kao do sada kompanije će povećati broj aviona na 90% flote. Naravno sve ovisi o otvorenosti zemalja, poglavito Velike Britanije. U ovom momentu kompanija raspolaže sa 326 aviona, od čega je 142 (44%) aktivno, a 184 je prizemljeno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.