Novosti iz svijeta

Nakon što je Air France-KLM potpisao blizak code-share sa grčkim drugim prijevoznikom Sky Expressom, sada je sporazum o suradnji sa SkyExpressom potpisala i Delta. Sky Express je u posljednjih par mjeseci potpisao velik broj code-share ugovora i to sa Air France, Air Serbiom, Air Transatom, American Airlinesom, El Al-om, KLM-om, Qatarom, Condorom, easyJeto i Transaviom. Sky Express u floti ima 22 aviona od čega 7 Airbusa A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sky Express

Ethiopian je naručio pet Boeinga 777F. Kompanija u floti već ima deset ovih aviona. Avion može nositi 107 tona carga uz dolet od 9200 km.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ethiopian

Istekao je rok za ponude za ITA-u. Javile su se dvije grupacije. Prva je Lufthansa (20% udjela) i shipping gigant MSC (60%). Druga ponuda je investicijskog fonda Cartares, a smatra se da je isti podnio ponudu za Deltu i Air France-KLM. Iz ponuda je vidljivo da je IndigoPartners i još jednom odustao od kupnje kompanije za koju je pokazao interes.

Vlada planira zadržati 10 do 30% vlasništva. Vladi nije toliko bitan novac koliko na što će se ponuđači obvezati. Vrijednost ITA-e je od 1 do 2 milijardi EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Airbus je izjavio da će se projekt A220-500 sigurno desiti. Avion će imati 175 putnika i biti će konkurencija A320 i B737MAX8. No, Airbus neće ići sa ovim projektom dok A220-100 i A220-300 ne postanu profitabilni. Airbus ima 740 narudžbi za A220. 208 ovih aviona je do sada isporučeno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Ryanair je izgubio dugogodišnji sudski spor protiv francuskog sindikata pilota SNPL (Syndicat National des Pilotes). Ryanair je proglašen krivim po više osnova no u načelu je kriv za kršenje radnog prava, te sindikalnih prava. Ryanair je kažnjen sa 200.000 EUR. Ryanair se žalio na odluku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Islandski LCC Play je odustao od nabavke A321LR i linije za Orlando a zbog visoke cijene goriva u kojoj ne mogu operirati.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Play

Malaysian je odlučio putnicima koji presjedaju u Kuala Lumpuru omogućiti stopover i dati im besplatne karte prema desetak destinacija gdje mogu otići na pješčane plaže i uživati u krećem odmoru od par dana. Ova ponuda može se ostvariti do 31.12. ove godine, a putovanja se moraju obaviti do 31.3.2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Malaysian

Nova uprava Air Indije (TATA grupa) je dala rok od 2 mjeseca (do 26.7.) radnicima da napuste stanove u Delhiju i Bombaju te si pronađu novi smještaj. Indija je izjavila da nije zadovoljna i moli kompaniju da razmotri odustanak od ove mjere. Jasno je da nova uprava nastoji smanjiti troškove i srediti poslovanje, te da će ovo biti samo jedan u nizu mjera koje će kompanija poduzeti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Aerodrom Amsterdam ima problema sa zaposlenicima. Zbog toga je jučer otkazano više desetaka letova, a stotine letova su kasnili. Letovi su kasnili jer su putnici satima čekali na bodiček.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Iako Ryanair u prosjeku ima linije dugačke 1230 km, najkraća linija mu je duga samo 142 km, no ide preko Sredozemnog mora iz španjolske Malage u afrički Tetouan (Maroko). Linija se operira tri puta tjedno. Kompanija ima još nekoliko takvih linija kraćih od 200 km između Afrike i Europe, te kopna i otoka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Kina je u 2021. imala čak 4054 registriana aviona i to 465 širokotrupaca, 3156 uskotrupaca i 213 regionalnih aviona, te 198 cargo aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Željko Bakšaj Žac

Što se desilo sa Cinncinatiem? U devedesetima i početkom tisućljeća Delta je žarila i palila u Cinncinatiu. Cinncinati se uvijek pojavljivao uz Atlantu, naravno sa manje linija i frekvencija, ali aerodrom je imao brdo Deltinih linija, kao i interkontinentalnih letova Delte. I onda se Delta odlučila povući sa aerodroma. Cinncinati je pokušao djelomično obnoviti prometa sa LCC koji na njega lete pa brojne linije imaju Allegiant, Frontier, Southwest, a leta još i Sun Country i VivaAerobus.

No, sve to nije ni izblizu dostatno. Aerodrom je 2005. imao 22,5 milijuna putnika i onda je naglo počeo padati, da bi 2013. imao tek 5,9 milijuna putnika. 2019. broj putnika je bio 9,1, a 2021. tek 6,1 milijun. Ovo nije jedini aerodrom u SAD-u koji je doživio ovakvu sudbinu. Detroit je zbog pada autoindustrije pao sa 36 (2005.) na 30,9 milijuna putnika (2009.), a Pittsburgh je sa 21 milijuna putnika 1998. pao na tek 7,9 milijuna putnika 2012. Aerodrom nikad nije stigao ni izblizu na brojke sa kraja tisućljeća jer je 2019. imao tek 9,9 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Aerodrom Cinncinati)

Ukrajinski predsjednik Volodyimyr Zelensky je objavio da će izgraditi drugi An-225 Mriyju te će za to potrošiti 800 milijuna USD. Druga Mriya se već počela raditi prije par godina no zapela je u proizvodnji u Kijevu radi nedostatka sredstava, iako je napravljena 70%. Jasno je da će upravo taj drugi nedovršeni avion biti onaj o kojem govori Zelensky. Avion će biti bitno moderniziran u usporedbi sa originalnom Mriyom. Zelensky planira drugu Mriyu napraviti kao zamjenu za onu koju su uništili ruski vojnici u rusko-ukrajinskom ratu, te ju posvetiti svim poginulim pilotima Ukrajine.

Airbus upravo prebojava šest A350-900 koji su se trebali isporučiti Aeroflotu, no umjesto toga isporučit će se Turkishu. Na ove avione pikirala je i Lufthansa koja je više puta izjavila da je za njih zainteresirana.

Sud u Moskvi je optužio Andreya Panova, bivšeg zamjenika glavnog direktora Aeroflota, za prijevaru organizirane grupe u velikom obujmu za koju je zapriječena kazna od 10 godina zatvora. Optužba je vezana za marketinšku strategiju Aeroflota iz 2019. vrijednu 3,2 milijuna USD. Panov naglašava kako je čudno da se optužba pokreće tri godine kasnije i to nakon što je politički istupao protiv ruskog rata u Ukrajini. Panov naglašava da se radi o politički motiviranom postupku.

Ruska Kamchatka Airlines je suspendirala sve operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

U prvom kvartalu 2022. isporučeno je 184 aviona. Najviše aviona isporučeno je Ryanairu (10), pa Delti (9), Air Chini (7), te po šest aviona Americanu i Iberiji.

 

 

autor: Saša Cvijić, suradnik (Beograd), foto: Ryanair

Aerodrom Amsterdam ima problema sa zaposlenicima. Zbog toga je jučer otkazano više desetaka letova, a stotine letova su kasnili. Letovi su kasnili jer su putnici satima čekali na bodiček.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

ACI Europe je izmijenio svoju procjenu za 2022. godinu. Prvotno je ACI procijenio (krajem prošle godine) da će u 2022. promet biti na tek 68% prometa iz 2019, no sada je procjena da će promet biti na 78% prometa iz 2019. ACI naglašava da se upravo dešava najoptimističniji scenarij. No, ACI naglašava da treba biti oprezan jer nas posljednje tri godine tome uče, te da su promjene moguće.

Europski aerodromi će i dalje imati bar pola milijarde putnika manje nego 2019. Ukupno kumulativno Europa će izgubiti bar 3,7 milijardi putnika radi Covida-19. Ovo je ekvivalentno rastu broja putnika u posljednjih 36 godina (prije pandemije).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus

Boeing će krenuti proizvoditi 737MAXBBJ business avion na bazi 737MAX. Avion će konkurirati A220ACJ, A320ACJ i A321ACJ.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

IAG je tri godine nakon objave nakane, naručio 25 Boeinga 737-8200 i 25 B737-10. Uz to kompanija će imati 100 opcija. Avioni će se isporučivati od 2023. do 2027. Ovaj deal moraju potvrditi još dioničari IAG-a. IAG je do sada operirao samo Airbusove uskotrupce.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

China Southern Airlines je maknula 103 naručenih B737MAX8 koje je planirala dobiti do kraja 2024. iz svojih planova razvoja flote zbog „nesigurnog okruženja za isporuke“. Kompanija je preuzela tek 24 ova aviona prije nego je isti bio prizemljen. Kina je jedina zemlja na svijetu koja još ima prizemljene B737MAX i ne dozvoljava njihovo operiranje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Southern

Airbus je otvorio kreativni studio u Toulouseu koji će se baviti uređenjem A220ACJ, business varijantom najmanjeg Airbusovog jeta. Avion može primiti 18 putnika uz dolet od 12 sati. Kabina aviona ima više nego prihvatljivih 73 četvorna metra. Kupci će moći birati između više konfiguracija 6 različitih prostorija aviona, te između stotina različitih materijala za namještaj, presvlaka i tapisona. Prvi A220ACJ se upravo dogotavlja, a do sada je naručeno 10 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Prilikom rutinske inspekcije uzletno-sletne staze Aerodroma Lagos na istoj su pronađeni ostaci ljudskog tijela. Pretpostavlja se da je osoba ispala iz aviona prilikom polijetanja ili slijetanja i pritom poginula ili da je avion udario osobu prilikom polijetanja, no istraga je u tijeku. Aerodrom je radi toga bio zatvoren.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Lagos

Kineski proizvođač Commercial Aircraft Corporation (COMAC), avionom tipa C919, počeo je probne letove pre isporuke kupcu. Avion COMAC C919 biće isporučen China Eastern Airlines -u (MU/CES). C919 (registracionih oznaka B-001J), probne letove obavlja sa međunarodnog aerodroma Shanghai (PVG). Prvi probni let trajao je tri sata, drugi 4 sata i 45 minuta.

C919 je uskotrupni avion i ima dolet od standardnih 4.075 kilometara do maksimalnih 5.555 kilometara, i može da primi između 158 i 168 putnika. Konfiguracija sedišta u ekonomskoj klasi je 3+3. Prema podacima proizvođača aviona do sada je primljeno 815 „privremenih“ porudžbina od 28 kupaca. Razvoj COMAC C919 traje 14 godina.

autor: Saša Cvijić, suradnik (Beograd), foto: COMAC

Uprava luka New Yorka i New Jersya je zaprimila pritužbu da je jedan gost na LaGuardiji aerodrom platio 27,85 USD za čašu običnog piva, a drugi na Newarku 10,90 za pomfri. Stoga je inspekcija Uprave obišla aerodrome te ustanovila da je prošlog ljeta čak 25 mušterija platilo pivo između 23 i 27 USD. Uprava smatra da se ovdje radi o krađi koju je napravilo osoblje kafića i restorana. Stoga je Uprava donijela precizna pravila i cjenike kojih se moraju držati ugostiteljski objekti i djelatnici.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Newark

Aerodrom Copenhagen će postati aerodrom sa najviše električnih priključaka za punjenje električnih automobila. Naime, dobavljač ABB će postaviti čak 1350 priključaka u idućih par godina. Prvih 180 priključaka i 15 brzih DC priključaka će se postaviti tijekom 2022. Brzi priključci su namijenjeni u prvom redu taxi vozilima koji trebaju hitnu opskrbu električnom energijom kako bi mogli nastaviti sa vožnjama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Copenhagen

ACI Europe je objavio da su tri glavna razloga kolapsa u zračnim lukama Europe radi nedostatka zaposlenika:

 • davanje otkaza djelatnicima tijekom Covida-19 2020. i 2021. godine, na što su aerodromi bili prisiljeni jer gotovo da nisu imali prometa, a dobili su neusporedivo manje financijskih pomoći nego aviokompanije
 • naglo povećanje broja putnika koje je iznenadili i zateklo zračne luke, poglavito u vršnom opterećenju u kojem je promet i veći nego 2019.
 • djelatnici u hendlingu čije su plaće bili na samom dnu u zračnom prometu

Stoga ACI predlaže da se pojednostave procedure na bodičeku i ostalim procedurama, te uvedu elektroničke kontrole ili postupci gdje god je to moguće (kontrola putovnica, self check-in, self drop off, skeniranje dokumenata na gateovima…), da kompanije smanje pritisak na vršna opterećenja i prebace letove u vrijeme kada nema velikog opterećenja, te da aerodromi i ostali faktori hendlinga hitno iznađu modalitete i operativne procedure, te zaposle više djelatnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Manchester Airport

Ryanair je izgubio sudski spor u kome je tužio Condor za nelegalnu financijsku pomoć. Sud je odučio da je Condorova financijska pomoć bila legalna. Ryanair je pokrenuo ogromna broj parnica protiv raznih EU prijevoznika za financijsku pomoć u Covidu-19.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Ercan aerodrom na Sjevernom Cipru, dijelu koji kontrolira Turska, smije primati samo aviona turskih registracija i na njega ne smiju slijetati strani avioni. Aerodrom je 2019. imao 4 milijuna putnika. Za aerodrom po jednu liniju ima Turkish i SunExpress, Anadolujet ima 7 linija, dok Pegasus ima 8 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Francuski gigant CMA CGM koji je nedavno krenuo sa cargo letovima ući će u vlasništvo do 9% Air France-KLM-a. Kompanija je naglasila da joj je investicija u Air France-KLM dugoročna strategija.

Istim će kompanije surađivati na cargo području te nabaviti 10 cargo aviona i to CMA CGN 4, a Air France-KLM 6 aviona koji će biti bazirani u Parizu CDG i Amsterdamu. Uz to kompanija će naručiti još 8 aviona za CMA CGM i 4 za Air France-KLM. CMA CGM će koristiti i prtljažni prostor na 160 širokotrupnih long-haul aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CMA CGM

Cathay Pacific je u IV. mjesecu imao samo 1,3% prometa iz 2019. Kompanija je prevezla samo 40.823 putnika. Hong Kong još uvijek ima karantenu od 7 dana za dolazne putnike, a za neke je karantena i 14 dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

U cilju poboljšanja putničkog saobraćaja, aerodrom Bordeaux je odlučio da investira u tehnologiju, odnosno u biometrijske terminale za kontrolu pasoša, koristeći tehnologiju za prepoznavanje lica, poznatu kao PARAFE (francuski: Passage Automatisé Rapide Aux Frontières Extérieures = Brzi automatski prelaz spoljnih granica).

Automatska granična kontrola dostupna je odraslim putnicima starijim od 18 godina prilikom izlaska ili ulaska na teritoriju Francuske i to sa biometrijskim pasošem iz Francuske ili neke od 26 drugih zemalja Evropske unije ili iz Švajcarske, Norveške, Islanda, Andore, Monaka, Lihtenštajna ili San Marina.

Maloletnici uzrasta od 12 do 17 godina koji imaju važeći biometrijski pasoš Evropske unije, Andore, Velike Britanije, Monaka ili San Marine takođe mogu da koriste PARAFE u dolasku, ali ne i na odlasku, jer francuske vlasti imaju stroga pravila o maloletnicima bez pratnje koji napuštaju zemlju. PARAFE sistem omogućava proveru za manje od 30 sekundi.

autor: Saša Cvijić, suradnik (Beograd), foto: Aerodrom Bordeaux

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Marseilles, Ryanair od 31.3.
 • Palma de Mallorca, Ryanair od 31.3.
 • Pisa, Ryanair od 31.3.
 • Gironam Ryanair od 1.4.
 • Alicante, Ryanair od 2.4.
 • Seoul, T’Way od 18.6.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Copenhagen, Ryanaira od 4.4.
 • Frankfurt, Discover od 6.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Discover od 31.3.
 • Beč, Ryanair od 1.4.
 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • Ancona, Aeroitalia od 6.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bari, Ryanair od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • Krakow, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Lumiwings od 5.3.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Rim SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 • Karlsruhe, Ryanair od 1.4.

 

Iz Beograda:

 • Tel Aviv, Sun d’Or od 1.4.
 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Halmstad, gp aviation od 31.3.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Salzburg, Wizz Air od 1.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.