Novosti iz svijeta

Pobeda je pokrenula 12 linija (9 domaćih i 3 međunarodne) iz Moskve Sheremetyeva. Pobeda ima bazu u Vnukovu, no sada kreće i sa letovima iz moskovskog najvećeg aerodroma. Međunarodne linije su prema Istanbulu, Antaliji i Rigi.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

Kako bi povećala proizvodnju Embraera Brazilska Razvojna Banka (BNDES) je odlučila kreditirati prodaju četiri Embraera 175 za SkyWest Airlines. Ovo je prvo financiranje avio proizvodnje, te prvo financiranje američke kompanije od strane BNDES-a.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Embraer

Zbog novih Covid-19 mjera TAP Portugal je smanjio kapacitete u II. mjesecu za dodatnih 20%. Kompanija sada leti samo 7% kapaciteta iz II/2020.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAP Portugal

Ryanair je pokrenuo sudsku tužbu protiv Lufthanse za financijsku pomoć koju je dobila od Njemačke. Ryanair želi dokazati da pomoć nije poštena jer Njemačka istovremeno nije na isti način pomogla i druge kompanije koje lete u Njemačkoj, uključujući i Ryanair koji u Njemačkoj ima baze. Ryanair je najavio slične tužbe i protiv Air Francea, KLM-a, Scandinaviana, Finnaira i TAP Portugala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aerodromi u Velikoj Britaniji će i ovog ljeta ukinuti obvezu iskorištavanja 80% slotova zbog Covida-19. Suspenzija pravila 80:20 produžena je sa zimskog reda letenja 2020/21 na ljeto 2021, tj. do kraja X. mjeseca. Ovo se odnosi na djedovska prava (stare slotove), ali ne i na nove slotove koje kompanije moraju operirati po načelu 80:20, tj. ostvariti 80% letova jer će ih u protivnom izgubiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heahtrow

Visoki sud u Hainanu je obavijestilo HNA Grupu (vlasnik Hainana i Hong Kong Airlinesa) da je jedan od kreditora odlučio pokrenuti postupak bankrota kompanije jer nije u stanju isplaćivati svoje obveze prema kreditoru.

HNA Grupa u svom portfelju ima 2300 kompanija vrijednosti 110 milijardi USD. Kineske vlasti planiraju odvojiti zrakoplovni business od kompanije te sve osim zrakoplovnog businessa rasprodati, a potom će kreditori odlučiti hoće li svoje dugove pretvoriti u dionice zrakoplovne kompanije ili se namiriti od prodaje ostalih kompanija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Hainan

Wizz Air je bazirao i 3. avion u nedavno pokrenutoj bazi u Larnaci, te otvara tri nove linije (Oslo, Tel Aviv i Kharkov) od 30.3.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Lufthansa Grupa smatra da će Covid-19 cjepivo motorirati oporavak zračnog prometa u drugoj polovici ove godine. Lufthansa smatra da neće trebati svih 9 milijardi EUR pomoći koje je dobila. Kompanija je do sada potrošila 3 milijarde.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Francuska je zabranila letove izvan Europske Unije, dok će za sve putnike unutar Europske Unije biti potreban Covid-19 test. Zabrana se odnosi i na sve prekomorske departmane Francuske, poglavito na karipskim otocima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Boeing je objavio da projekt 777X neće biti sprema za isporuke sve do kraja 2023. Prvi avioni su se trebali isporučiti još prošle godine, no nakon toga je kompanija višekratno prolongirala početak isporuka i objavljivala kašnjenja. Emirates je objavio da ne planiraju operirati ovaj avion prije 2024. Još jedan totalni fijasko i ogroman gubitak na kompenzacijama za Boeing.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Iako je Wizz Airu prihod pao za 76,5% kompanija je pojačala prihode od dodatnih usluga po putniku za čak 19,5%. Naime, u Covidu-19 putnici su daleko više plaćali odabir sjedala i prtljagu da si osiguraju sigurnije putovanje. Uz to putnici su mahom plaćali „fleksibilne karte“ kako bi mogli promijeniti datum puta ako se dese ograničenja putovanja radi Covida-19.

Najviše putnika u pandemiji je bilo za posjete rodbini i prijateljima. Ovi putnici uvijek nose dodatnu prtljagu posebno poklone i domaću hranu od kuće. Putnici su mahom plaćali i odabir sjedala kako bi izbjegli sjediti sa strancima zbog straha od Covida-19.

Wizz Air je od VII. mjeseca, u samo pola godine, otvorio 15 novih baza sa 250 novih linija, 2,5 puta više novih linija nego u 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Nakon što je Norwegian odlučio iz flote izbaciti sve 787 i ukinuti long-haul letove, sada je objavio da će flotu uskotrupaca smanjiti sa 103 na samo 53 aviona. Prije Covida-19 Norwegian je imao 140 uskotrupaca u floti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Norwegian

Velika Britanija je uvela nova pravila za putnike u i iz države. Za one koji izlaze iz države moraju imati valjani razlog za putovanje, a bez njega dobit će kaznu. Velika Britanija je objavila listu razloga zbog kojih se može putovati.

Svi koji ulaze u zemlju moraju biti u izolaciju u hotelu najmanje 10 dana i to bez izuzetka. Policija će kontrolirati osobe da provjeri drže li se samoizolacije. Uz to svi putnici moraju imati testi koji dokazuje da nemaju Covid-19. Putnici sa crvene liste ne mogu u državu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Boeing je u 2020. objavio gubitak od čak 11,9 milijardi USD. Kompanija je imala 58,2 milijuna USD prihoda (24% manje nego 2019). Boeinga je isporučio samo 157 aviona (59% manje nego 2019). Kompanija je posebno pogođena prizemljenim 737MAX koji je ponovo poletio tek u XII/2020, no pogođen je i bitno manjim narudžbama za 787, poglavito iz Kine, te kašnjenjem projekta 777X.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Southwest je objavio prvi godišnji gubitak u 47 godina povijesti tvrtke. Kompanija je u 2020. objavila gubitak od čak 3 milijarde USD. Najveći prijevoznik na svijetu, American, objavio je gubitak od 8,9 milijardi USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

PSA regionalni feeder Americana koji ima 130 aviona (Bombardier CRJ900 i CRJ700) prizemljio je većinu flote radi inspekcije sukladno nalogu FAA za kontrolu Bombardierovih aviona serija koje ima PSA. Zbog toga je kompanija otkazala 122 leta i stavila American u ozbiljne probleme. PSA se ispričala putnicima za neugodnosti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Kanadski ULCC Flair Airlines će u flotu uvesti 13 Boeinga 737-8 (MAX), uz isporuke već ove godine. Kompanija će avione uzeti u lizing od 777 Partnersa, suvlasnika Flair Airlinesa, koji je naručio 24 ova aviona od Boeinga. Kompanija u ovom momentu operira tri Boeinga 737-800. Kompanija je naglasila da 737-800 smatra tek tranzicijskim avionom do uvođenja bolje opcije. Kompanija je jedini neovisni prijevoznik u Kanadi obzirom da Swoop pripada WestJetu, a Air Canada Rouge Air Canadi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flair

Ethiopian Airlines su odvjetnici savjetovali da ne pristane na nagodbu sa Boeingom u kojoj im se nudi 500 do 600 milijuna USD za srušeni 737MAX u kojem je poginulo 157 osoba. Odvjetnici čikaškog odvjetničkog ureda DiCello Levitt Gutzler savjetuju Ethiopian da tuži Boeing. Boeing se do sada nagodio sa američkim kaznenim organima i platio je 2,5 milijardi USD nagodbe da ga se kazneno (krivično) ne goni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian Airlines

Boeing je, za razliku od Airbusa, puno skromniji u planovima proizvodnje. 737 linija planira proizvodnju od 31 aviona do kraja 2022. (u usporedbi sa 45 Airbusa A320). 787 će se proizvoditi u samo 5 primjeraka mjesečno iako kompanija razmatra smanjenje i ovog broja. 767 će se proizvoditi sa tri, 777 sa dva i 747 sa 0,5 primjeraka mjesečno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Alaska Airlines planira ovog ljeta letjeti 80% kapaciteta iz 2019. godine. Kompanija planira imati load faktor od 40 do 45%. Ovo je još jedan dokaz da će ovog ljeta promet ozbiljno porasti u svijetu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alaska Airlines

Aeromexico i LATAM pokreću code-share na letovima za SAD. Ovo ne treba čuditi obzirom na velik udio u vlasništvu Delte u Aeromexicu, te preuzimanju LATAM-a prošle godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LATAM

Europska Komisija zahtjeva od italije da promijeni brend, tj. da se nova kompanija ne može zvati Alitalia ukoliko žele da im se dozvoli investicija od 3 milijarde EUR u novu kompaniju. Za sada nova kompanija ima radni naziv ITA. E da, još jedan nonsens Europske Komisije, kao da je to najbitnije u ovoj ogromnoj, još jednoj u nizu pomoći talijanskoj nacionalnoj kompaniji, gdje Europska Unija gleda kroz prste, nešto što nije bila voljna učiniti u slučaju Maleva, Cyprusa i Estoniana. Nije tu bitno 3 milijarde EUR, nakon već utučenih 2 milijarde od 2017, nego je ime bitno. O tempora o mores!

Europska Komisija traži da se kompanija podijeli u tri dijela avijacija, zemaljsko hendlanje i maintenance koji se moraju prodati posebno kroz nediskriminirajući natječaj od aviokompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

Izrael je potpuno zatvorio svoj zračni prostor zbog Covida-19, a isto je od 29.1. do 1.3. učinila i Belgija. Ovu mjeru ozbiljno razmatra i Njemačka. Desili se to u pitanje dolaze i dva do tri leta dnevno iz Zagreba za Frankfurt, te letovi Eurowingsa iz Zagreba i Splita, kao i Croatie iz Splita za Minhen, Lufthansini letovi za Beograd i Ljubljanu, te Eurowingsovi letovi za Prištinu i Wizz Airovi za Skopje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

ANA od III. mjeseca suspendira čak 16 linija, među kojima su i one za Europu: Dusseldorf, Istanbul, Milano, Moskva i Stockholm (5 posljednjih je odlučila ne obnoviti usprkos prethodnim najavama).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ANA

Flydubai planira otvoriti četiri nove linije u Europi: Napulj, Catania, Maltu i Salzburg, od V. mjeseca. Sve linije će se operirati četiri puta tjedno, osim Napulja koji će se operirati tri puta tjedno. Kompanija je u regiji odlučila preuzeti letove Emiratesa na liniji za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

Lufthansa će modularno osuvremeniti svoje cargo objekte u Frankfurtu. Obnova će se provoditi idućih 7 godina, do 2028. U Frankfurtu Lufthansa Cargo ima 80% svog cargo prometa. Osim obnove postojećih objekata, kompanija planira dograditi i nove objekte. Osnovni cilj obnove je digitalizacija postrojenja.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

EASA je konačno certificirala 737MAX, nakon što je to već prije više od mjesec dana učinila FAA, a nakon toga i brazilska, te kanadska agencija. Istog dana certificiranje je dovršila i UK CAA za Veliku Britaniju. Ovo je odlična vijest u prvom redu za Ryanair. EASA između ostalih mjera zahtjeva i posebno školovanje za pilote 737MAX, a zbog dugog skladištenja ovih aviona kompanija zahtjeva i letove bez putnika prije puštanja u promet. Kineska agencija još uvijek nije dovršila certificiranje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Nakon što je Airbus najavio povećanje proizvodnje A320 sa 40 na 43 primjerka do polovice godine i 45 do kraja godine, sada je objavio povećanje proizvodnje A220 sa četiri na pet primjeraka mjesečno (60 godišnje). Backlog ovog aviona je 487 primjerka (444 A220-300 i 43 A220-100), što je dostatno za 8 godina proizvodnje. Proizvodnja širokotrupaca se stabilizirala na 5 A350 i 2 A330.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.

 

Iz Sarajeva:

 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Tianjin, Air Serbia od 9.12.
 • Malaga, Air Serbia od 18.12.
 • Billund, Wizz Air od 27.3.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.