Novosti iz svijeta

Najviši kontrolni tornjevi na aerodromima su:

 1. Jeddah (Saudijska Arabija) 136,0 metara
 2. Kuala Lumpur (Malejzija) 133,8 metara
 3. Suvarnabhumi (Tajland) 132,2 metra
 4. Kuala Lumpur istočni toranj (Malejzija) 130,0 metara
 5. Atlanta (SAD) 121,0 metar

Vancuverovi kontrolori sjede na 142 metra, no toranj je izgrađen na zgradi visokoj 30 katova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jeddah aerodrom

Obzirom da PIA Pakistan Iternational i dalje ima ban za letove prema Europskoj Uniji i Velikoj Britaniji do sada je za letove prema ovim destinacijama koritila A330-200 od Jordan Aviationa. No, od XII. mjeseca do III. mjeseca 2023. kompanija će primijeniti prijevoznika. Letove može operirati kompanija koja ima EASA certifikat, sa avionom od bar 250 putnika koji ne smije biti stariji od 2004. i ne smije do kraja III. mjeseca imati ikakve cikluse za održavanje (osim ako kompanija ne može osigurati alternativni avion u periodu održavanja). Kompanija planira letove za Manchester, London Heathrow i Paris CDG.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: PIA

Talijanski kontrolori leta će štrajkati u petak na 24 sata. Istim se očekuje otkazivanje 800 letova raznih kompanija, pa i onih koje lete prema regiji. Ipak kontrolori će pustiti nešto prometa između 5:00 i 8:00, te 16:00 i 19:00 sati. Ukupno 250.000 putnika će imati probleme radi ovog štrajka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Wizz Airovi A321XLR će imati čak 239 sjedala u sardina konfiguraciji jedne klase, bez premium ekonomske i business klase i letjet će na letovima do 8 sati. Kompanija će imati i duži turnaround na ovim avionima u usporedbi sa A321neo za 10-15 minuta i on će biti oko 50-55 minuta, a zbog veće količine goriva koja se mora utočiti u avion.

Ukoliko Wizz Air bazira po jedan ovaj avion u Beogradu, Skopju ili Tuzli mogu se očekivati letovi prema SAD-u iz tih gradova. Wizz Air naglašava da će avion prvenstveno letjeti iz Abu Dhabia prema Aziji (do Singaporea), no jasno je da će IndigoPartners zapravo sa ovim avionom spojiti svoje ostale baze i kompanija i to Frontier (SAD), Volaris (Meksiko) i JetSmart (Latinska Amerika), te buduće kompanija koje će osnovati u Kanadi (Enerjet), Australiji i na Dalekom Istoku, a što je već najavila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

TUI Belgium je uzeti u lizing tri Embraera E195-E2 od Aer Capa. Avioni će u flotu doći između I. i VI. mjeseca.  Avioni će biti bazirani u Antwerpenu. Od tamo TUI ima tek 20 tjednih letova na 5 linija, te još 5 sezonskih linija za što je dovoljan samo jedan avion, pa se očekuje da će kompanija ozbiljno povećati broj letova iz Antwerpena. Osim TUI-a za Antwerpen leti još i SkyAlps i ASL Fly Executive. TUI Belgium u floti ima 30 aviona, među kojima i 4 Embraera E190. Kompanija je naručila 17 aviona. Kompanija ima naručenih 47 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

American ima najveći promet od USB3. Kompanija je ostvarila 13,5 milijardi USD prometa u 3. kvartalu ove godine, što je čak 13% više od istog kvartala 2019, iako je kompanija imala 10% manje kapaciteta. Kompanija je ostvarila profit od 935 milijuna USD, samo 7 milijuna manje od Uniteda. Kompanija ima load faktor od 85,3%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

ITA je oduzela sva upravljačka prava Izvršnom predsjedniku Alfredu Altavilli i prebacila ih na CEO-a Fabia Lazzerinia. ITA je to napravila jer je Altavill usporavao pregovore sa Deltom i Air France-KLM-om.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

Južno koreanski T’Way, koji je najavio i letove za Zagreb u prvom valu interkontinentalnih letova, je sa dvije i pol godine zakašnjenje radi Covida-19, pokrenuo prvu long-haul liniju iz Seoula Incheona za Sydney.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: T’Way

Ryanair je u IX. mjesecu imao 15,9 milijuna putnika, što je 50% više nego istog mjeseca lani i skoro 2 milijuna više nego u IX. mjesecu 2019. Load faktor kompanija je 94%. Wizz Air je pak prevezao 4,5 milijuna putnika, što je 51% više nego u istom mjesecu lani, te 0,7 milijuna više nego u istom mjesecu 2019. Wizz Air je imao load faktor od 87%. Ove dvije kompanija su jedine među prvih 10 koje su imale više putnika nego u IX. mjesecu 2019. U Europi je u IX. mjesecu bilo 87% prometa iz istog mjeseca 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

United je ostvario promet od 12,9 milijardi USD u trećem kvartalu (plan je bio 12,7 milijardi). Pritom je ostvario 942 milijuna USD profita. Ovo znači da je United imao bolje rezultate od Delte. American će rezultate objaviti u četvrtak, a Southwest idući tjedan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

British je dogovorio sa svojim sindikatom pilota povećanje plaće zbog čega neće biti štrajkova. Ove godine piloti će dobiti povišicu od 4%.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British

DFS njemačka kompanija za navigaciju, je instalirala GBAS precizno slijetanje u lošim vremenskim uvjetima na Aerodromu Frankfurt. GBAS koristi podatke sa satelita i kombinira ih sa podacima i podrškom na zemlji, te ih slaže u jedan izuzetno precizan sustav za slijetanje.  Ovo je prvi ovakav sustav u svijetu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Frankfurt

Jet2 je potpisao ugovor sa Airbusom za 35 A320neo, uz opcije za još 36 aviona. Isporuke će biti između 2028. i 2031. Kompanija je već naručila 60 A321neo. Ovi avioni će zamijeniti Boeinga 737-300 i 757-200. Jet2 trenutno u floti ima 95 aviona i to 3 A321, 7 B737-300, 77 B737-800 i 8 B757-200. Ukupno će Jet2 u floti imati 98 A320 obitelji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet2

Aeroflot je imao 8,2% manje putnika u prvih devet mjeseci 2022. nego u istom periodu 2021. Ovo je direktna posljedica sankcija prema Rusiji i zabrane letova Aeroflota za Europsku Uniju i niz drugih država diljem svijeta. Obzirom da je 2021. bila tragično loša po broju putnika zbog Covida-19 sve kompanija imaju nekoliko desetaka posto bolje rezulate ove spram prošle godine. U tom kontekstu ovaj rezulat je istinski loš. Kompanija je naručila čak 339 ruskih aviona do 2030. i to 210 Irkut MC-21, 89 Sukhoi SSJ100 i 40 već zaboravljenih Tupoleva Tu-214.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Ryanair je postigao sporazum sa sindikatima kabinaca Velike Britanije, Španjolske i Francuske. Stoga u dogledno vrijeme više neće biti štrajkova u ovim zemljama od strane kabinskog osoblja.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

U ponedjeljak (17.10.) na Unitedovom letu iz Tampe za Newark netom po slijetanju u kabini se pojavila zmija. Putnici su u panici vrištali i dizali noge, ali se nisu mogli micati jer su bili vezani. Zmija je puzala iz business klase prema ekonomskoj. Po dolasku na gate policija je ulovila reptila. Ustanovljeno je da je zmija Gater i da nije opasna po ljude, što putnici, naravno, nisu znali. Ne zna se kako je zmija dospjela u kabinu, ali moguće je da je isplazila iz prtljage nekog putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Putnik na letu Turksiha iz Istanbula za Jakartu je bio iziritiran psom suputnika, a kad ga je osoblje aviona upozorilo da se smiri, nasrnuo je njih i započela je tučnjava. Pritom je putnik ugrizao za prst jednu stjuardesu. Putnik je bio vidno pod utjecajem alkohola. Avion je divertiran u Medan. Kako su i ostali putnici nasrnuli na putnika da zaštite posadu, putnik je ozlijeđen i zadržan u bolnici. Putnik je bio pilot Batik Airlinesa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Ryanair je porezao još jednu bazu zbog previsokih taksi. Ovaj puta to je Berlin u kome je tijekom zime smanjio 40% letova. Ryanair je to napravio ove godine u Lisabonu, Bruxellesu, Budimpešti, Dublinu i Ateni, a zatvorio je i bazu u Frankfurtu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Air Tahiti je naručio jedan ATR 72-600, te je potvrdio narudžbu za dva ATR 42-600STOL aviona koji može slijetati na vrlo kratke staze (do 800 metara). Uz to prošli tjedan kompanija je naručila i dva DHC-6 Twin Ottera. Kompanija u floti ima 14 aviona. Air Tahiti će ove godine imati oko 900.000 putnika, a leti na 47 otoka Francuske Polinezije i Cook Otoka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amelia

AerCap je naručila 10 konvertiranih u cargo Airbusa A321P2F od njemačke firme EFW. Kompanija ima opcije za još 15 aviona. Isporuke avione će biti od 2023. do 2025. Avioni mogu transportirati do 28 tona carga. AerCap u svojoj portfelji ima najveći broj A320obitelji aviona njih više od 1000.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

American je na koncu dogovorio sa svojim radnicima na Heathrowu povećanje plaća od 19% u iduće tri godine, te neće biti štrajkova koji su bili najavljeni. American je treći najveći prijevoznik na Heathrowu sa 1.942.690 ponuđenih sjedala i 6707 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

ITA je u prvoj godini operacija prevezla 9 milijuna putnika. ITA je u tih godinu dana povećala flotu sa 52 na 69 aviona među kojima i Airbusi A350 i A220.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

Eurowings Discover će privremeno preuzeti neke od transatlantskih long-haul linija Lufthanse zato što Lufthansa ima manjak long-haul aviona. Discover će tako ove zime letjeti:

 • Toronto Pearson, svakodnevni let sa A330-300
 • Vancouver, 6 tjedno sa A330-300
 • Orlando, svakodnevno sa A350-900 od Finnaira
 • Philadelphia, 5 tjedno sa A350 u wet-leasu
 • Atlanta pod LH kodom

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings Discover

Aer Lingus je morao ukinuti liniju Belfast-London Heathrow radi Brexita. Naime, kompanija više ne može letjeti domaće linije u Velikoj Britaniji. Stoga će na liniju uletjeti British koji će operirati tri dnevna leta.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aer Lingus

Ryanair ponovo otvara bazu u Toulouseu, koja je zatvorena tijekom Covida-19. Baza se otvara sa početkom zimskog reda letenja. Ryanair će u Toulouseu bazirati dva Boeinga 737-800, te će iz Toulousea operirati 23 linije. Letove će obavljati Malta Air. Toulouse je četvrta Ryanairova baza nakon Bauvaisa, Bordeauxa i Marseillesa. U Toulouseu baze imaju easyJet, Volotea i Air France.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Ryanair

Flydubai je uzeo u wetlease četiri Boeinga 737-800 od Smartwingsa tijekom zimske sezone. Ovo nije prvi puta da Smartwings iznajmljuje avione flydubaiu, učinio je to i 2019. kada je flydubaiu kasnila isporuka B737MAX8.

Flydubai je ovo prvenstveno napravio radi FIFA Svjetskog prvenstva u Qataru, obzirom da će dio navijača biti smješten u Dubaiu, a flydubai će imati shuttle kojim će mnogo puta tijekom dana prevoziti navijače prema Dohi. Između Dohe i Dubaia će u neke dani biti i po 48 dnevnih polazaka, a flydubai će imati 33 od tih polazaka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

Tailwind je odlučio svojim amfibijama povezati New York (Manhattan) i Washington. Letovi će prometovati dva puta dnevno osim utorka i srijede kada lete jednom dnevno, no kompanija ne leti vikendom na ovoj liniji. Ovo je izuzetno čudna opcija. Logika ovakvih letova amfibijama je da se lete više puta dnevno, barem 3 puta (7:00, 13:00, 19:00) kako bi mogli pokriti sve putnike i kako bi se isti mogli vratiti isti dan nakon obavljena posla. Let traje 1:30 sati.

Kompanija još ima letove iz New Yorka (Manhatten) za Boston (1:20 sati), 3 puta radnim danom i dva puta vikendom, i Plyemouth preko Bostona svakodnevno (1:55 sati leta sa 1 stop). Kompanija ljeti ima još nekih letova za manje zračne luke. Kompanija leti sa Cessnom Caravan EX koja prima 8 putnika. Kompanija prima putnike koji dolaze na aviona samo 10 minuta prije leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tailwind

Wizz Air Abu Dhabi nakon što je otvorio letove za Kazahstan, 13.12. pokreće letove za Uzbekistan, točnije drugi najveći grad države Samarkand. Linija iz Abu Dhabia će operirati dva puta tjedno. Flydubai je krenuo sa operacijama prema Samarkandu 20.9. Wizz air će sa ovom linijom imati 10 tjednih letova prema Središnjoj Aziji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Lease Corporation je objavila da će dati LATAM-u u lizing pet novih Airbusa A321XLR. LATAM ovime postaje treći prijevoznik Latinske Amerike koji će letjeti sa ovim avionima (imat će ga još i JetSmart i Sky Airline). Avion će se isporučivati 2025. i 2026.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LATAM

Ryanair u ovom momentu ima 18,8% prometa iz Velike Britanije, 17,1% iz Španjolske, 14,9% iz Italije, 6,3% iz Njemačke, 5,8% iz Francuske, 5,6% iz Poljske, 4,4% iz Portugala, 3,8% iz Belgije, 2,4% iz Austrije i 2,3% iz Grčke. Najviše kapaciteta kompanije je na liniji London Stansted-Dublin.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 3.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: