Novosti iz svijeta

EasyJet će u ljeto 2024. otvoriti bazu u Birminghamu sa čak tri Airbusa A320. Kompanija iz Birminghama leti od 2007, no ekspanzija na aerodromu je krenula 2021. godine. EasyJet je u prvom redu iskoristio bankrot Flybea koji je imao velik broj operacija u Birminghamu. Kompanija trenutno leti 11 linija i ima 1,3 milijuna ponuđenih sjedala, no isto će povećati otvaranjem baze. Glavna konkurencija easyJetu na Birminghamu svakako je Ryanair koji drži 22% sjedala, Jet2 sa 20% sjedala i TUI sa 14% sjedala, dok je easyJet na 4. mjestu sa 10% sjedala, no prilično linija ima i Wizz Air te Loganair.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

I IndiGo ima ogromnih problema radi Pratt & Whitney motora. Više od 10% flote IndiGo je trenutno prizemljeno radi toga. Ovo stvara ozbiljne problema, ali i gubitak novaca kompanije. Problemi sa Pratt & Whitney istinski postaju glavni planetarni problem.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Ryanair je naručio 150 Boeinga 737-10. Ovaj avion će imati 228 sjedala, što je 21% više nego flota B737-800 (189 sjedala) i 16% više nego flota B737-8200 (197 sjedala). Ovo će omogućiti nižu cijenu po sjedalu. Isto je već prije par godina učinio Wizz Air kada je uz svoju flotu Airbusa A320 naručio i A321 sa 239 sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Transavia će otkazati 300 letova u VI. mjesecu. Naime kompanija ima problema sa nabavom dijelova i kašnjenjima u održavanju, te im kasne avioni koji trebaju doći u lizing. Stoga kompanija nema dovoljno avione za planirane operacije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Transavia

Cargo partner se prodao japanskom gigantu Nippon Express Group. Naime, nakon 40 godina vrlo uspješnog poslovanja osnivač i vlasnik kompanije Stefan Krauter je odlučio prodati kompaniju i uživati u zasluženoj mirovini. Krauter će ostati savjetnik u kompaniji, te će provesti tranziciju. Cijeli posao se radi po palicom JP Morgana i drugih velikih financijskih kuća.

Cargo partner je krenuo 1983. godine sa samo pet zaposlenika, da bi danas imao 4000 zaposlenih u 40 zemalja diljem planete. Kompanija je 2022. imala 2,1 milijardi EUR prometa. Cargo parner ima velike distributivne centre u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, a prošle godine je u Zagrebu otvorio drugi distributivni centar u Zagrebu, ovaj puta uz Zračnu luku Zagreb, veličine 12.000 kvadratnih metara.

Nippon Express ima sjedište u Tokiju, te ima snažnu globalnu mrežu u 49 zemalja svijeta na 739 lokacija. Kompanija nudi avionski i pomorski transport, transport teških tereta, skladištenje i distribuciju, logistički dizajn, IT, čarter kamione… Kompanija je osnovana 1937. Nippon Express ima kapital od 70,2 milijarde USD, 16,9 milijardi USD godišnjeg prometa i 73.350 zaposlenih. Kompanija ima 7,5 milijuna kvadratnih metara skladišnog prostora, pola u Japanu, a pola izvan njega. Kompanija spada u top 5 logističkih kompanija svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cargo Partner

Department of Justice (DoJ) je dobio sudski spor protiv Northeast Alliance, tj. joint venture Americana i JetBluea. Bostonski sudac Leo Sorokin je naredio dvijem kompanijama da prekinu partnerstvo. Sudac je kompanijama dao 30 dana da prekinu suradnju. Osnovna ideja zabrane je da alijansa smanjuje konkurenciju u New Yorku i Bostonu i samim time je loša po putnike.

Ova odluka je istinski čudna. U prvom redu dominaciju na ovom tržištu imamu United i Delta. Kada su se spojili American i JetBlue isti su samo dostigli količinu linija i letova ostala dva američka prijevoznika. Uz to iz tržišta leti i LCC gigant Southwest, ali i Allegiant, Alaska, Breeze, Frontier, Spirit, Sun Country, kao ogroman broj stranih kompanija. Stoga nikako ne stoji argument da bi se ovime smanjila konkurentnost. Upravo činjenica da JetBlue i American nisu više mala kompanije u New Yorku i Bostonu, nego mogu konkurirati Delti i Unitedu bi trebala biti glavni argument sucu da dozvoli alijansu. Ova odluka je istinski nonsens.

JetBlue ima još jedan postupak o kojem mora binuti, onaj za spajanje sa Spiritom, za koji je JetBlue voljan dati 3,7 milijardi USD. I ovdje se nastoji dokazati da isto nije prihvatljivo te se isto želi zabraniti. Iako se prethodno dozvolilo spajanje Americana sa US Airwaysom, Uniteda sa Continetnalom, Delte sa Nortwestom i Alaske sa Virgin Americom. Ročište u ovom postupku je 16.10.

Zamaaero će o ovoj važnoj temi napraviti veliku analizu u utorak.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

IATA je projicirala da će u 2023. godini aviokompanija potrošiti čak 229 milijardi USD na gorivo. Gorivo obično iznosi 20-25% rashoda kompanija. Nafta je došla na razinu od preko 100 USD barel. Još 11.7.2022. cijena je bila 101.73 USD po barelu, a prije toga i više (npr.8.6.2022. 119,4 USD po barelu), no od tada cijena pada, da bi danas bila 72,6 USD po barelu. Prosječna cijena nafte u 2022. je bila 100,93 USD po barelu, dok je u prvom kvartalu ove godine prosječna cijena nafte 82,13 USD po barelu. Kako god, cijena goriva je svakako glavni rizik poslovanja aviokompanija, te izuzetno utječe na operativne troškove zrakoplovnih prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JAL

Helvetic je uzeo u lizing dva dodatna E190 na tri godine kako bi pokrio potrebe tijekom ljeta. Kompanija sada u floti ima 18 aviona (E190, E190-E2 i E195-E2).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Helvetic

Šest Airbusa A380 koje je Lufthansa prodala Airbusu će koštati 302 milijuna USD, 13 milijuna manje od prvotnog dogovora zbog oštećenja koja su nastala u oluju u Turelu, Španjolska, gdje su avioni stacionirani. Preostali A380 će se operirati do 2027. ili dulje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Dallas Fort Worth je trebao krenuti sa izgradnjom terminala u 2020, ali je projekt radi Covida-19 prolongiran tri godine. Stoga se projekt Terminala 6 kreće graditi sada. Projekt će koštati 5 milijardi USD i gradit će se u fazama idućih 10 godina. Uz to i drugi terminali će dobiti nadogradnju i nove gateove. Ovime će aerodrom dobiti kapacitet od 100 milijuna putnika (prije Covida je imao 75 milijuna putnika).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Copenhagen je najavio da bi ovog ljeta mogao imati ozbiljnih problema radi manjka kontrolora leta i ostalih radnika, te odbijanja kontrolora da rade prekovremeno. Stoga je Norwegian najavio da ako će aerodrom i dalje rezultirati kašnjenja da će svoje operacije preseliti na obližnje aerodrome kao alternativu. Ovo bi se u prvom redu moglo odnositi na Malmo koji je samo 32 km od Aerodroma Copenhagen, za što mostom treba tek 25 minuta. Malmo je 2019. imao 2 milijuna putnika. Copenhagen ima i drugi aerodrom Roskilde koji je na samo 38 km za što treba tek 35 minuta. No, Roskilde ima pistu od 1799 metara što nije dovoljno za Boeing 737.

Norwegian naglašava da će teško prebaciti operacije u tako kratko vrijeme, no situacija u Copenhagenu je neodrživa, a stanje će biti bitno gore kada se poveća broj operacija tijekom ljeta, pa će biti prisiljen na ovaj potez. Norwegian ima 17% sjedala u Copenhagenu i više od 330 tjednih letova. SAS u Copenhagenu ima 850 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

WestJet je zbog štrajka otkazao velik broj slabijih linija i tijekom štrajka operirat će tek manji broj letova i to onih najvažnijih i sa najvećim brojem putnika. Istim će tisuće putnika ostati bez svojih letova. Kompanija je već počela slati poruke o otkazivanjima letova. WestJet Link i WestJet Encore će letjeti 100% jer njihovi piloti neće štrajkati, pa će isto donekle pomoći kompaniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: WestJet

Royal Jordanian je naručio četiri E190-E2 i četiri E195-E2. Avioni će se nabaviti preko Azorre lizing kuće, te će krenuti dolaziti već iduće godine. Royal Jordanian ima flotu od 26 aviona A319, A320, A321, B787-8 i A310F, ali već leti i Embraere pošto ima dva E170LR i dva E190.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

KLM je izjavio da je produžio lizing nekih svojih starih E190, te je morao uzeti avione German Airwaysa kako bi smanjio problem prizemljenih E195-E2 zbog zastoja isporuka Pratt & Whitney motora. Od German Airwaysa trebali bi uzeti pet aviona, iako ih je trenutno došlo tek dva. Ipak ni to neće biti dovoljno i kompanija će morati prilagoditi ljetni red letenja. U ovom momentu samo 7 E2 je aktivno, a 8 ih je prizemljeno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Cathay Pacific je izgubio 1800 pilota u Covidu-19, što je oko pola pilota kompanije. Cathay je uspio regrutirati 400 novih pilota, a što je manje od 1/4 pilota koje su izgubili.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Cathay Pacific

Nakon što je Air Canada potpisala code-share sa Emiratesom, sada je isto učinila i sa flydubaiem. Kompanije će surađivati na 60 linija. Air Canada će u X. mjesecu pokrenuti letove iz Vancouvera za Dubai, četiri puta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Bivše Pan Am-ovo sjedište u Miamiu postaje VIP privatni terminal koji će se otvoriti 2025. godine. Terminal će imati veliki salon, ali i privatne apartmane koji će biti superluksuzno uređeni, a imati će i balkone prema stajanci. Putnici će se odvoziti do aviona luksuznim automobilima na sve terminale Miamia gdje će se direktno ukrcavati u avione. Terminal otvara PS, koji već ima takve privatne terminale diljem Amerike, a prvi takav terminal su otvorili u Los Angelesu 2017. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Miami Aerodrom

Finnair je prva legacy kompanija koja će naplaćivati mali kofer u kabini. Naime, kompanija je otvorila Superlight tarifu koja znači samo manju torbu pod noge, kao kod LCC, dok će za manji kofer 55x40x25 u kabinu putnici morati dodatno plaćati. Kompanija kaže da ovo uvodi kako bi se smanjile gužve prilikom ulaska u avion. Kompanija naglašava da će se ovima i smanjiti težina aviona, a to znači i smanjenje troška goriva. Ova tarifa ne dozvoljava putnicima izbor sjedala u avionu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Singapore Airlines je otkazao 8 naručenih Boeinga 737-8. Kompanija ih u floti ima 16, a nakon ovog otkazivanja ostati će ih još 5 za isporuku. Kompanija ima i 9 B737-800. Kompanija je upravo objavila rekordan profit od 2,7 milijardi USD u 2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

Jet2 otvara svoju 11. bazu u Velikoj Britaniji i to u Liverpoolu. Kompanija će tamo bazirati četiri Boeinga 737-800 i imati 20 linija. Iz Liverpoola kompanija nema letova prema našoj regiji.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Jet2

Piloti WestJeta su poslali obaveštenje kompaniji i vladi za bi mogli stupiti u štrajk u roku od 72 sata, što je zakonski minimum. Piloti su do sada štrajkovali na aerodromima bez obustave rada, a sa sadašnjim obaveštenjem od petka ujutro imaju mogućnosti da obustave operacije svih aviona. Obaveštenje o štrajku se poklapa sa majskim produženim vikendom u Kanadi.

Predstavnik Air Line Pilots Association (ALPA) je izjavio da je WestJet/Swoop u zadnjih godinu dana napustilo nekih 340 pilota. Druga cifra koja se spominjala je da su gubili 30 pilota mesečno, koji su prelazili u druge kompanije. Zahtevi pilota su za povišice plate, zaštitu rasnog mesta i bolje rasporede letenja.

WestJet kaže da su njihovi piloti među najbolje plaćenim pilotima, ali da ugovor se ne može primaći platama koji primaju piloti u Americi. Unija kaže da su mogli poslati obaveštenje o štrajku prosli vikend, ali su odlučili da nastave da pregovaraju i da je obustava letenja poslednja mera jer imaju podršku putnika a takođe bi naštetilo brendu kompanije, kompaniji i samim pilotima.
Pregovori o kolektivnom ugovoru Air Canada-e bi trebao da krene na leto, a isti ističe 2024. Nakon što je prvo SunWing dao povišice od 23% na 4 godine,  Delta napravila pometnju na trzistu sa povećanjem plate od 34% u periodu na 3 godine. Izgleda da će  i Air Canada imati vruće leto.

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto), foto: WestJet

Charter prijevoznik Private Wings je potpisao ugovor sa Deutsche Aircraft za pet D328eco. Ovo je prva narudžba za ovaj avion koji je pompozno najavljivan, a nije mogao privući ni jednog prijevoznika. D328eco Private Wingsa će imati 40 sjedala (inače avion ima 43 sjedala). Private Wings u floti ima 9 starih Dornier 328-100 i jedan Dornier 328jet.

autor: Alen Šćuric, anaitičar (Zagreb), foto: Deutsche Aircraft

Lufthansa je izjavila da je jasno kako gubitaša ITA-u neće biti niti brzo nit lako pretvoriti u profitabilnu kompaniju, no da imaju jasan cilj i definiran model kako će to učiniti. Kompanija je još jednom naglasila da će u prvoj fazi preuzeti 40% ITA-e, no da će kasnije preuzeti i preostalih 60%. Lufthansa je jasno naglasila da će se uz preuzimanje ITA-e boriti i za TAP Portugal.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

U samo par dana nekoliko lizing kuća je tražilo povrat ček 10 svojih aviona od SpiceJeta. SpiceJet ima 71 avion u floti, ali samo 34 aviona je aktivno. Kompanija se inače bori sa velikim brojem sudskih tužbi. Nikako nije dobro i budućnost SpiceJeta nije dobra.

autor: Alen Šćuric, anaitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Kontrolori leta Copenhagena su odbili raditi prekovremene sate tijekom ljeta i ozbiljno su zabrinuti da neće uspjeti ishendlati sve planirane letove. Danska je otpustila 46 kontrolora tijekom Covida-19 i sada ima ozbiljnih problema.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Copenhagen airport

Virgin Australia je prisiljena koristiti Boeing 737-700 na liniji Cairns-Tokyo jer mu nisu u flotu došli B737-8 koji su trebali doći u II. mjesecu. Do sada najduže linije sa 737-700 su bile St.Petersburg-Yakutsk Yakutie koja je imala 4859 km i 6:30 sati, Luxemburg-Sal Luxaira koja je imala 4491 km i 6:25 sati, te Vancouver-Cancun  WestJeta koje je imala 4467 km i 6:20 sati.

No, ova linija ima 5.835 km i 7:45 sati leta. Virgin Australia će imati konfiguraciju od 128 sjedala, 8 u business klasi i 120 u ekonomskoj, umjesto 138 koliko ima avion samo sa ekonomskom klasom. No, pretpostavlja se da će Virgin Australia smanjiti kapacitet na samo 104 sjedala, kako bi dodao dolet aviona. Linija bi se ovako morala operirat do VIII. mjeseca kada se pretpostavlja da će B737-8 konačno stići.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Australia

KLM i Amsterdam su dogovorili kompenzacije za otkazivanja prošle godine rezultiranih nedostatkom zaposlenika. KLM je tvrdio da je šteta 350 milijuna EUR, no dobiti će tek 10% ovog iznosa. I velik broj ostalih kompanija pregovara sa Amsterdamom oko kompenzacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Lufthansa će pokrenuti identičan program koji su već uveli Austrian, Swiss i Eurowings prije par mjeseci, te će prodavati hranu koju nisu prodali putnicima na kraju leta sa popustom. Ovako će smanjiti količinu otpada. Lufthansa će obroke prodavati po 3,50 EUR. Lufthansa na letovima prodaje salate, sendviče, torta i drugu hranu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Sve se češće spominje da će SpiceJet ići istim putem kao i Go First i da će vrlo brzo proglasiti insolventnost. Kompanija ima velik broj sudskih tužbi, dugova i problema sa lezorima koji traže avione nazad. No, SpiceJet tvrdi da nema ni govora o insolventnosti i da će prekid operacija Go First pozitivno utjecati na broj linija, frekvencija i popunjenost SpiceJeta, te prihode kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.
 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • London Stansted od 7.9.

 

Iz Brača:

 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Yerevan, FlyOne od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Yerevan, FlyOne od 4.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Heraklion, Aegean od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Cologne, Corendon od 16.6.
 • Burgas, Gp aviation od 18.6.
 • Stockholm, SAS od 27.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.