Novosti iz svijeta

Ryanair će i dalje investirati u vlastiti maintenance, no potpisao je i petogodišnji ugovor sa jordanskim Jaramco Maintenance Ltd. koji će obavljati najveće servise na avionima kompanije. Ryanair je dobio šest maintenance slotova. Jaramco je jedna od vodećih neovisnih maintenance kompanija, koja ima preko 50 godina iskustva i preko 50 komitenata diljem svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Ryanairovi kabinci u Belgiji će biti u štrajku od petka 22. do nedjelje 24.4. Sindikat CNE/ACV naglašava da Ryanair ne poštuje osnovno belgijsko radno pravo. Iako je Ryanair prije tri godine prihvatio da funkcionira po belgijskom radnom pravu on to u stvari ne radi i krši prava svojih radnika. Sindikati tvrde da 75% kabinskog osoblja prima minimalnu zaradu, da rade praznicima, vikendima, vrlo kasno i vrlo rano, tj. prije 6 sati i nakon 22 sata i to za vrlo niskih 2000 EUR bruto. Pritom, naglašavaju sindikati, Ryanair ima enormne profite. Posredovanje između Ryanaira i radnika nije urodilo plodom, pregovori nisu bili uspješni i Sindikati su odlučili ići u štrajk.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Kapetan easyJetova aviona Airbus A320 na letu London Luton-Agadir je iščašio rame. Pritom je proživljavao ekstremno jaku bol, pa je kopilot preuzeo komandu nad avionom i hitno ga prizemljio na obližnji Faro (Portugal). Kapetanu je po slijetanju pružena medicinska pomoć. Avion je istim prizemljen, putnici i posada su dobili obrok i otišli na spavanje u hotel, te nastavili putovanje tek idući dan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Kanada je prvo 7.4. dobila novog LCC prijevoznika Lynx Air koji u floti ima 3 Boeing 737MAX8, a potom je operacije krenuo i Aeroflyer (KF Aerospace) koji će imati charter letove sa dva Boeinga 737-600. Aeroflyer planira kasnije nabaviti Boeinga 737-700, dok je Lynx Air naručio još 54 B737MAX8.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lynx Air

Let L-410 Turbolet je proizveo suvremeniju inačicu ovog aviona pod nazivom L-410NG (new generation). Novi avion ima duži nos, veći stražnji dio aviona, zbog čega prima dvostruko više prtljage, što je bio i najveći problem aviona. Avion ima nove, štedljivije i tiše motore, novi dizajn krila, novi glass kokpit. Istim ima duplo veći dolet (2500 km), brzina mu je povećana na 412 km/h, MTOW je povećan za 500 kg na 7000 kg. Serijska proizvodnja ovog novog tipa aviona je krenula 2018.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Kanadski startup Pivot Airlines je sa svojim CRJ100 odletio za Punta Canu (Dominikanska Republika) iz Toronto Pearsona. No, tamo je policija u avionu pronašla sakriveno 200 kg kokaina.

Kompanija je izjavila bojazan za svoju posadu koja je zadržana jer ne govori jezik i boje se kako se sa njima postupa. Policiju je alarmirao radnik maintenancea koji je bio u posadi i koji je našao jednu sumnjivu torbu u prostoru motora. Kompanija sada naglašava da bi istraga nad posadom mogla potrajati i godinu dana, iako su oni sami zapravo pronašli drogu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pivot Airlines

Rumunjski LCC BlueAir otvara bazu u Iasiu, svojoj 4. bazi u Rumunjskoj, na samoj moldavskoj granici (25 km od granice i 125 km od Kišineva, glavnog grada Moldavije). Kompanija će iz Iasia operirati 17 novih linija uz već 9 postojećih što je ukupno 26 linija. Aerodrom je imao 1,3 milijuna putnika 2019. Na aerodromu operiraju Wizz Air, Animawings, Austrian, Corendon, HiSky, Lufthansa i TAROM.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: BlueAir

Wizz Air je u godinu dana napravio gubitak od 652 milijuna EUR ovo je za 63% više nego što je gubitak Ryanaira, pri čemu je Ryanair tri i pola puta veća kompanija. Sada je jasno zašto je Wizz Air imao toliko ogromna rezanja od I. do IV. mjeseca. Pitanje je hoće li se kompanije oporaviti od ovako ogromnog gubitka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Airbus je uputio zahtjev Europskoj Uniji da ne uvodi embargo na uvoz titana iz Rusije obzirom da je on strateški materijal u avioindustriji. Za razliku od toga SAD je uveo sankcije i embargo na uvoz titana iz Rusije pri čemu su naglasili da imaju alternative u drugim državama svijeta.

Windrose je uspio izvući ATR 72 iz Lavova na ratom nezahvaćena područja.

AirBaltic je odlučio da neće letjeti za Rusiju do kraja 2022, ali da će krenuti letjeti za Ukrajinu čim se rat završi. Kompanija je letjela na tri linije iz Rige za Kijev, Odesu i Lavov. AirBaltic radi rata u Ukrajini mora u wet-lease dati čak 11 aviona. 9 od njih je već uspio iznajmiti.

EgiptAir će obnoviti letove iz Caira za Moskvu Domodedovo (svakodnevni let). Letovi su prekinuti početkom III. mjeseca i obnavljaju se nakon mjesec i pola.

Ruske kompanije su na ruski registar prebacile 571 strani avion od njih 781. Rusija je odlučila nacionalizirati avione koji su u lizingu.

Rusija je izdvojila 3,5 milijardi EUR za pomoć svojim kompanijama koje radi Ruske okupacije Ukrajine i sankcija Rusiji ne mogu letjeti za većinu zemalja svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

EasyJet ima ozbiljnih problema sa premalim brojem posada. Zbog toga je kompanija otkazala stotine letova. Uz to u pitanje dolazi povećani broj letova za uskršnje praznike. Ipak ljeto ne bi trebalo biti upitno jer je kompanija zaposlila 1100 osoba koje dovršava školovanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Etihad je dobio sudski spor u kojem je stečajni upravitelj Air Berlina tražio 500 milijuna EUR. Naime, Air Berlin smatra da je njegov dioničar Etihad prevario kompaniju kada ju je odbio dodatno financirati, a zbog čega je kompanija bankrotirala. Nakon nekoliko ogromnih investicija u Air Berlin Etihad je 9.8.2017. odbio dodatnu investiciju od 50 milijuna EUR. Istim je 15.8. Air Berlin proglasio insolvenciju i prekinuo operacije 27.10.2017.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

Aerodromsko vozilo na aerodromu Alicante se zabilo ispod Ryanairovog Boeinga 738-800. Automobil je bio zaustavljen kod aviona, no vozač nije uključio kočnicu i automobil je otišao pod avion. Kompanija je izjavila da je avion ima manja oštećenja i da je odmah odvezen u maintenance u Valenciju.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Alicante

I konačno se desilo. Nakon 25 mjeseci stanke, Flybe je krenuo sa operacijama. Prvi let je bio Birmingham-Belfast City sa Dash 8-400. Kompanija trenutno ima 2 Dash 8-400, a uskoro će ih imati 5, te će operirati iz dvije baze u Birminghamu i Belfast Cityu. U idućim tjednima kompanija će pokrenuti niz linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flybe

IATA je izjavila da postoji ozbiljna opasnost da Hong Kong aerodrom više nikada ne vrati status globalnog megahuba. Naime, aerodrom je dvije godine bio gotovo potpuno zatvoren. Istovremeno su putnici stvorili druge navike putovanja, poglavito konekcija. Primjerice ovog II. mjeseca aerodrom je imao tek 86.000 putnika (na razini Sarajeva), dok je u II. mjesecu 2019. imao 5,9 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Hong Kong

Dva gubitaša Kenya Airways i South African Airways su pokrenuli Panafričku asocijaciju u koju su pozvali sve kompanija Afrike, a posebno iz Zapadne Afrike. Kompanije će obići SAD, Veliku Britaniju i Afriku kako bi našli investitore za ovaj projekt.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Kenya Airways

Lufthansa je digla kredit od 2 milijarde EUR. Kredit će se utrošiti na zatvaranje prijašnjeg nepovoljnijeg kredita od 700 milijuna EUR, dok će 1,3 milijarde biti potrošeno na likvidnosti kompanije. Ovo pokazuje da Lufthansa nije u dobrom stanju. Kredit će se vratiti u roku od tri godine.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Indijski Alliance Air je u promet stavio prvi Do228-200 proizveden u Indiji. Avion prima 19 putnika, što je bitno manje nego ostali Alliance Airovi avioni. Kompanije će uskoro dobiti i drugi ovaj avion. Alliance Air je bio podružnica za regionalne feeding letova Air Indije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alliance Air

Air Europa će na 18 mjeseci iznajmiti četiri Boeing 787, po dva 787-8 i 787-9 od Norse Atlantica. Norse je planirao krenuti sa velikim brojem linija ovog proljeća, pa je isto prolongirao za ljeto, no sada će bitno smanjiti broj linija i letova. Zbog toga je odlučio dio flote iznajmiti trećim kompanijama.

Nikako nije dobar početak kompanije koja se temelji na ljudima bivše long-haul devizije Norwegiana, a koji su tvrdili da su naučili na greškama Norwegiana. Ovakav početak baš i ne ulijeva povjerenje da su naučili na greškama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Lezor BOC Aviation je naručio 80 Airbusa A320neo obitelji i to 10 A321XLR, 50 A321neo i 20 A320neo. Isporuke ovih aviona će biti između 2027. i 2029. BOC u portfoliju ima 242 A320obitelji. Kompanija istim ima naručenih 453 Airbusovih aviona. A320obitelj u ovom momentu ima 7900 naručenih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Boeing je maknuo čak 141 avion iz liste narudžbi. 90 od tih aviona su maknuti radi ruske okupacije Ukrajine. Boeing nije objavio imena kompanija čije narudžbe su izbrisane sa liste.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Wizz Air će ovog ljeta imati čak 39% više frekvencija nego što je imao 2019. godine. Kompanija planira imati i bitno više putnika nego 2019. Kompanija je otvorila niz baza i linija, no i zatvorila sve beze u Norveškoj, Njemačkoj, u Dortmundu i Jerseyu, a ozbiljno je smanjila i operacije u Beču. Kompanija će ove godine letjeti na 194 aerodroma u 49 država.

Najveća baza Wizz Aira je London Luton (12.446 polazaka), pa je Budimpešta (7660), 3. je Bukurešt (6301), 4. je Rim FCO (5397) i 5. Milano Malpensa (5333). Iznenađujuće na 6. mjestu je aerodrom koji prije tri godine nije imao bazu, Tirana koja ima čak 5239 polazaka i udio od 44,5% na tom aerodromu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

U ovom momentu samo 39 CRJ1000 je aktivno i to 25 Air Nostrum, 11 Air France HOP!, 2 Hibernian Airlines, te 1 Mel Air. No nakon ljeta sa CRJ1000 će nastaviti operirati samo Air Nostrum, dok će ostali prijevoznici od istog odustati.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Nostrum

Air India je otkazala sve letove na liniji Delhi-Moskva. Kompanija nije objavila razlog prekida letova. Indijske kompanije će i dalje letjeti preko Rusije.

SAD je ukinuo eksportne privilegije Aeroflotu, Azuru i UTairu. Naime, SAD je locirao 172 aviona koje su ruske kompanije zadržale, a nisu u njihovom vlasništvu. Ukidanje eksportnih privilegija znači da ruski avioni ne mogu imati MRO, punjenje gorivom i ostale usluge u inozemstvu.

Europska Unija je pak objavila novu crnu listu avio-kompanija kojima zabranjuje slijetanje u Europsku uniju. Na listi se našla 21 kompanija iz Rusije, uključujući i Aeroflot. Europska Unija smatra da ruski prijevoznici ozbiljno krši sigurnosne propise jer ne dobivaju originalne rezervne dijelove, te da su nelegalno preregistrirali i zadržali avione. EU naglašava da ovo  nisu sankcije, niti politička odluka, već isključivo sigurnosna odluka.

Više od 100 aviona ruskih oligarha je našlo utočište u Dubai Al Makoum aerodromu na kojem nemaju sankcija. I Abramovićev Boeing 787 je parkiran u Dubaiu.

Burze zapadnih zemalja su zabranile trgovanje na njihovim burzama dionica ruskih kompanija, među kojima i Aeroflota. No, Rusija je sada naložila kompanijama da moraju povući ove dionice i depozitarne potvrde te ih staviti na trgovanje na ruskim burzama. Zakon zabranjuje opticaj novih i postojećih depozitnih potvrda na deviznom tržištu.

Ukrajinski aerodrom Dnipro, koji je tek dobio novi terminal, je bio ozbiljno porušen 15.3, no 10.4. je potpuno uništen u ruskim napadima. Osim terminala potpuno je uništena i uzletno-sletna staza.

Turkish je odlučio otvoriti novu charter kompaniju koja će biti specijalizirana za prijevoz ruskih turista i isključivo će njih letjeti. Kompanija će imati sjedište u Antalyi. Turkish je potpisao sporazum za 1,5 milijuna turističkih sjedala za ovu sezonu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

EASA je odlučila prekinuti preightere. Od kraja VII. mjeseca EASA više neće dozvoljavati korištenje putničkih aviona koji su se pretvorili u cargo avione, tzv. preightere. Preighteri su bili vrlo popularni tijekom Covida-19 jer je bio ogroman višak putničkih aviona, no manjak freightera, pa su kompanija vadile stolice i drugu opremu aviona i pretvarali ih u „cargo“ avione. No, kako se promet krenuo vračati sve više kompanija je vračalo preightere u putničke avione.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

U subotu prije tjedan dana JetBlue je imao 33% otkazanih letova i 35% kašnjenja. Stoga je kompanija odlučila smanjiti broj letova za 10% ovog ljeta, kako se ponovo ne bi desio kaos. I Alaska je odlučila iz istog razloga smanjiti letove za 2%. Spirit je jučer imao 115 otkazanih letova (14%) i 38% kašnjenja.

Iz istog razloga JetBlue je odlučio dati kabincima 1000 USD ako do 31.5. neće ići na bolovanje, pa čak i „ako se ne osjećaju najbolje“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

AirAsia X je otkazala 63 Airbusa A330-900, a uz prethodno otkazivanje 40 aviona za Hainan, backlog za ovaj avion je pao na samo 200 primjeraka. AirAsia X je zadržala narudžbu za 15 primjeraka. Kompanija je otkazala i 10 A321neo.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: AirAsia X

Uber je krenuo sa pilot projektom u Velikoj Britaniji gdje će prodavati u karte za vlak i autobuse, prodavati i krate za avione. Kompanija će proučiti rezultate pilot projekta i onda odlučili hoće li ovaj sustav proširiti na cijeli svijet. Uber želi napraviti mega-aplikaciju koja će korisnicima omogućiti široku paletu opcija putovanja na jednom mjestu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Uber

Cargo gigant Maersk (čije kontejnere možete vidjeti diljem svijeta) odlučio je pokrenuti vlastitu aviocargo kompaniju u 2. polovici ove godine. Baza kompanije će biti u Billundu, Danska. Maersk u floti planira imate 2 Boeinga 777F i tri 767-300F. Kompanija je imala aviooperacije do 2005. godine. Maerskova glavna konkurencija CMA-CGM je pokrenula aviocargo kompaniju 2021. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Maersk

Iako je već najavio spajanje sa Frontierom, Spirit je ipak odlučio pregovarati sa JetBlueom oko njihove ponude koja je za 0,7 milijardi USD veća od Frontiera (ponudili su 3,6 milijardi). Ovo znači da će se Frontier i IndigoPartners morati više potruditi da dobiju ovog prijevoznika. Sve tri kompanije lete sa A320obitelji doći bi spajanje bilo relativno jednostavno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Istanbul Sabiha, Anadolujet od 1.12.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: