Novosti iz svijeta

Lufthansa će od 1.2. zahtijevati da putnici nose kiruršku ili FFP2 masku na letovima i neće dozvoliti platnene i priručne maske. Austrian pak ovo pravilo pokreće 25.1. i inzistirat će isključivo na FFP2 maskama, tj. neće dozvoliti ni kirurške maske.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Airbus je izgubio i posljednju narudžbu za svoj jedini cargo avion A330-200F. Naime turski MNG stornirao je narudžbu za 3 aviona  tako da je sada Airbus aktualno bez i jedne jedine narudžbe. Do sada je isporučeno svega 38 zrakoplova toga tipa. Situacija kod glavnog konkurenta Boeinga je znatno bolje jer ima još otvorene narudžbe: 41 Boeing 777F, 11 Boeing 747-8F i cak 44 Boeing 767-300F. Osim to Boeing razmatra opciju ponude  Boeing 777X u cargo varijanti.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Airbus

Boeing je već smanjio proizvodnju 787 na samo 5 mjesečno (60 godišnje). No, sada je JP Morgan izjavio da postoji ogromna šansa da Boeing još smanji broj proizvedenih primjeraka Dreamlinera.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Ruska LCC Pobeda je uprihodila 16 milijuna EUR profita u 2020. godini. U to vrijeme je imala 10% manje putnika u usporedbi sa 2020. no zavidan load faktor od 92%. Istinski fascinantni podaci u godini u kojoj su svi ostali bilježili milijarde gubitka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

Koreanska Asiana Airlines je objavila namjeru izlaska iz Star Alliance nakon što je Vlada Koreje odobrila preuzimanje kompanije od strane Korean Aira za 1,6 milijardi USD. Korean je član SkyTeama. Ovime je Star Alliance izgubio vrlo vrijednog azijskog člana kojeg će jako teško nadomjestiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Asiana Airlines

Lufthansa je promijenila ime nove kćeri koja ce provoditi isključivo turističke letove. Naime ime “Ocean” zamijenjen je imenom “Eurowings Discover”. Lufthansa želi krenuti već u ljetnoj sezoni 2021. sa 3 Airbusa A330-200 na duge linije. Ako potražnja bude veća od ponude, moguće je da ce flotu povećati za dodatne avione. Ali osnivanje ne stoji pod sretnom zvijezdom.

Prvi “protivnik” je Condor i to iz dva razloga: kao prvo, Lufthansa napada novom tvrtkom Condorovu najvažniju bazu u Frankfurtu a kao drugo otkazala je ugovor sa Condorom za letove unutar Njemačke za hub u Frankfurtu. Zbog toga je Condor već uložio žalbu njemačkom uredu za zaštitu konkurencije.

S druge strane “pritišću” i sindikati. Naime osnovna plaća za kabinsko osoblje je EUR 2000.- za 75 blok-sati, ali je problem što je Lufthansa sva radna mjesta raspisala za 70% radnog vremena. To znači da će bruto plača biti oko 1400 eura a sa tom plaćom je u Frankfurtu život nemoguć.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Lufthansa

FedEx je nakon spajanja sa TNT-om odlučio imati dualnu bazu u Europi pri čemu će Paris CDG biti primarna baza, a belgijski Liege sekundarna. No, zbog toga će kompanija smanjiti flotu u Liegu sa 40 na samo 15 aviona, te otpustiti 671 radnika u Liegeu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FedEx

Bulgaria Air će 28.3. obnoviti liniju za Moskvu Sheremetyevo sa frekvencijom od 3 tjedna leta, koje će od 3.5. povećati na četiri. Uz to kompanija će 30.4. pokrenuti letove za Dubai sa frekvencijom od 3 tjedna leta koje će operirati sa Airbusom A319. Kompanija je odlučila i promijeniti aerodrom u Milanu, te će sa Malpense preći na Linate koji je bitno bliže centru Milana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Bulgaria Air

Poljski LOT je objavio da ukidaju 300 radnih mjesta i to tako da ce otpustiti 150 radnika u idućih nekoliko mjeseci dok ce preostalih 150 radnih mjesta biti ukinuto u idućih 2 godine tako da odlaskom starijih radnika u mirovinu neće biti popunjena novim radnicima.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: LOT

KLM će otkazati većinu interkontinentalnih linija, posebno prema Južnoj Americi i Africi, kao i neke europske linije, posebno prema Velikoj Britaniji radi novih propisa o PCR testiranjima prije leta. Ukupno je KLM suspendirao 270 letova. Croatia Airlines i KLM imaju dva dnevna leta za Amsterdam i sigurno da će se ovo rezultirati na broj letova između Zagreba i Amsterdama.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: KLM

 

Istanbul će ovog ljeta imati 286 putničkih destinacija, dvije više nego 2019. i 171 više nego 2020. Od toga 103 destinacije će biti u Europi. Ukupno će aerodrom imati 4155 letova u jednom smjeru tjedno. Turkish će imati 89% udjela u prometu. Samo 17% destinacija će imati više od jednog prijevoznika na liniji. Najviše letova će biti prema Ankari (127 tjedno), a od međunarodnih destinacija prema Tel Avivu (63 tjedno), Teheranu (59), London LHR (52), Frankfurtu (51) i Beirutu (49).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

Qatar je postao najveća cargo kompanija na svijetu. Iza njega je Emirates, na trećoj poziciji je Korean, četvrti je Cathay Pacific, a peta je China Airlines. Najveća europska kompanija je Cargolux (6. na svijetu), pa Turkish (8.) i Lufthansa Cargo (9.). Qatar je 2019. bio na 2. poziciji iza FedExa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Boeing ima 150 naručenih konverzija iz putničkih u cargo 737-800BCF (Boeing Converted Freighter). Avion prima 24 tone tereta, uz dolet aviona od 3750 km.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

ACI Europe je objavio da je u ovom momentu izgubljeno 6722 linije u Europi (u VIII. mjesecu bilo ih je 5.434 manje). U I/2019 se operiralo 12.163 linije, a u I/2021 samo 5.441 linija. U VIII/2019 se operiralo 17.298, a u VIII/2020 njih 11.864. Iako je ACI prvotno procijenio pad prometa od 43%, sada procjenjuje da će on biti čak -56%. Stoga ACI traži da se dozvoli državama da financijski pomognu aerodromima, te da imaju mogućnost subvencioniranja ponovnog pokretanja linija za aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Air France)

Volotea je u 2020. obavila 30.600 letova, na 293 linije, prevezla 3,8 milijuna putnika, uz fascinantan load faktor od čak 90,7%. Kompanija je iz flote izbacila i posljednje Boeinga 717, te sada u floti ima samo Airbuseve A319, no uskoro joj u flotu dolaze i prvi A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Od 2017. zbog sankcija nema prometa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara. No, od 15.2. Etihad kreće sa svakodnevnim letovima između Doha i Abu Dhabia. Qatar sa letovima za Dubai kreće od 27.1, a za Abu Dhabi od 28.1, obije linije će se operirati svakodnevno. Očekuje se vrlo skora najava letova i Emiratesa.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Etihad

I dok Boeing muku muči sa proizvodnjom i reže kapacitete Airbus će u 2021. povećati proizvodnju A320 obitelji sa 40, na koliko je proizvodnju smanjio zbog Covida-19, na 47 do ljeta, te na 51 do kraja godine. U VII. 2022. kompanija planira proizvoditi 57 ovih aviona, a do kraja 2022. čak 61 avion. Prije Covida-19 Airbus je proizvodio 60 primjeraka, a tadašnji plan je bio da se u 2021. proizvodnja poveća na 63 mjesečno. Taj plan bi kompanija mogla ostvariti u 2023. Airbus je u flotu uveo i treću Belugu XL koja se temelji na A330-200.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Vlasti Australije su objavile da je sve manja šansa da se Australija otvori za međunarodna putovanja u 2021. i da se to najvjerojatnije neće desiti do 2022. Ovo nije samo šok za međunarodne putnike nego istinski postavlja i pitanje uspješnosti cijepljenja protiv Covida-19, te koristi od istog.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

PSA, podružnica u 100% vlasništvu American Airlinesa, planira u 2021. zapošljavati pilote. Ovo je svakako pozitivan znak u zračnom prometu. Kompanija je objavila da vjeruje u cijepljenja i da će ova sezona biti bitno bliža rezultatima 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Qatar je zbog sankcija obustavio letove za Egipat 2017. godine. No, jučer je letove obnovio prvim letom za Cairo. Linija Doha-Cairo će se operirati svakodnevno. Od idućeg tjedna Qatar će obnoviti i letove za Alexandriu. Letove je jučer na liniji Cairo-Doha obnovio i EgyptAir.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar

EASA će certificirati Boeing 737MAX idući tjedan, čak mjesec i pola nakon FAA. Ovo je dobra vijest za Ryanair, Norwegian, Turkish i TUI koji imaju značajan broj ovih aviona u floti. Kanadske vlasti će zabranu letova prekinuti sutra (20.1.). Air Canada planira prve letove sa 737MAX pokrenuti 1.2. Kineske vlasti još nisu najavile kada bi mogle dovršiti certificiranje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

DeHavilland Canada je prekinuo proizvodnju Dash 8-400 aviona radi Covida-19. Kompanija u backlogu ima tek 17 aviona. Kompanija je obavijestila nabavljače da joj više ne šalju dijelova za avione.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Singapore Airlines želi biti prva kompanija na svijetu koja će pocijepiti sve svoje zaposlenike. Od jučer Singapur je krenuo sa akcijom cijepljenja 37.000 avio i lučkih radnika. Plan je da se svi zaposlenici u avio sektoru pocijepe u roku od 2 mjeseca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Singapore

Let Pobede DP936 iz Berlina je u posljednji čas odustao od slijetanja u Vnukovo radi tehničkih razloga i kapetan se odlučio sletjeti u Sheremetyevo. I tu ne bi bilo ništa čudno da u avionu nije bio Alexei Navalny, žestoki kritičar Putinove vlasti koji se u 5 mjeseca liječio u Njemačkoj od trovanja. Novalnyovog su u Vnukovu čekale tisuće pristaša i novnara.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

Europska komisija je poslala 100 pitanja Alitaliji vezano uz osnivanje nove kompanije ITA u kojima traži dodatna objašnjenja koja bi trebala dokazati kako nema poveznica stara Alitalie i ITA-e. Italija želi uložiti 3 milijarde EUR u novu kompaniju. Još jedna parada za javnost. Mislim da je i široj javnosti jasno da će Europska Komisija odobriti Italiji enormnu investiciju u novu Alitaliju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

 

Wizz Air izdaje obveznice u vrijednosti 500 milijuna EUR, kao dio projekta u kojem želi prikupiti 3 milijarde EUR. Obveznice su na tri godine uz 1,35% zarade u 2024. U petak je Wizz Air Abu Dhabi obavio prvi let na liniji Abu Dhabi-Atena. 4.2. kompanija kreće i sa letovima za Solun (Thessaloniki). Kompanija je najavila i novu liniju iz Abu Dhabia za Tel Aviv.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Lufthansa će 1.02. letjeti na neobičnoj ruti. Naime, planiran je izvanredan let sa A350-900 iz Hamburga do 13.000 kilometara udaljenog Falklandskog otočja. Na letu će biti znanstvenici Alfred-Wegener-Instituta koji ce sa Falklanda dalje brodom do Antarktisa, do polarne stanice Neumayerstation III. Normalno se ti letovi izvode preko Južnoafričke Republike, ali zbog mutacije virusa je let “rerutiran” na Falklande.

Inače je Falklandsko otočje povezano sa svijetom preko čileanskog glavnog grada Santiaga ili preko brazilskog velegrada Sao Paola. Uz to leti i britanski Air Tanker nekoliko puta tjedno Airbusom A330  iz vojne baze Brize Norton kraj Oxforda sa međuslijetanjem na Kapverdima i prevozi vojnike, opremu, pa čak i turiste.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Mario Vukoja

Delta je dobila dodanih 2,9 milijardi USD pomoći za zadržavanje broja zaposlenih. U ovom programu Delta je dobila 2 milijarde bespovratnih sredstava i 0,9 milijardi pozajmice na 10 godina. Program traje do 31.3.2021. do kada kompanija neće otpuštati djelatnike. Po istoj osnovi Southwest je dobio 1,7 milijardi USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

DOD SAD-a je uvrstio i COMAC, Grand China Air i China National Aviation Holding na listu kineskih tvrtki koje su pod sankcijama prema National Defense Authorization Zakonu, zbog bliskih veza sa kineskom vojskom i Komunističkom partijom. DOD je već u VI/2020. sankcionirao AVIC. Donald Trump je naložio zabranu bilo kakve investicije SAD-a u sankcionirane kompanije.

Prije par tjedana u novom setu sankcija COMAC je bio izostavljen. COMAC je proizvođač kineskih aviona C919 i ARJ21-700, čime će i ovi avioni imati ozbiljnih problema. China National Aviation Holding je državna kompanija koja je vlasnik Air Chine i Air Macau.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: C919

Emirates od 19.1. prekida letove iz Dubaia za Brisbane, Sydney i Melbourne, a radi dodatnog pooštravanja mjera u Australiji, te smanjenja broja putnika koji mogu doći u zemlju za 50%. Emirates je na ovim linijama imao 19 tjednih letova (svakodnevno za Sydney i Melbourne i 5 tjednih letova za Brisbane). Kompanija će nastaviti operirati letove za Perth, frekvencijom od dva leta tjedno. Još oko 37.000 Australijanaca pokušava dobiti avionsku kartu za povratak u domovinu, a isto čekaju već mjesecima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja (Emirates)

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.