Novosti iz svijeta

Ne mogu se sjetiti kada su se u Kanadskom parlamentu sve stranke složile oko nečega. Air Canada je u ponedjeljak obavestila vlasnike dionica da su njihovi top executives i manageri dobili paket  od 10 miliona dolara u dionicama i bonusima za njihov odgovor na pandemiju. Kada se uzme da je 25.000 zaposlenih otpušteno i da novac za prodate karte nije bio vračen sve dok im država nije dala pomoć od 6 milijardi dolara, milionski bonusi su došli kao šamar javnosti a i samom Premijeru. U parlamentu partija Bloc Quebecois ih je nazvao prevarantima i tražila osudu na koju su se svi jednostrano složili. Čak je i Premijer to nazvao neprihvatljivim.

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto), foto: Air Canada

United je izjavio da planira kupiti Boom-ove supersonične avione. Konkretno United je naručio 15 ovih nadzvučnih aviona, uz 35 opcija. Ovo je ogroman poticaj za Boom. Interes za avion su pokazali JAL i Virgin Galactic.

Boom-ovi avioni Overture će imati 65 do 88 business sjedala, letjet će brzinom od 2,2 Macha (2.300 km/h) i imati dolet od 8.500 km. Trajanje transatlantskih letova će se smanjiti za 50%. Avion se planira isporučivati 2030.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boom

Delta je povećala broj letova nakon što se Francuska otvorila za turiste iz SAD-a (za cijepljene) od 9.6. Delta u ovom momentu leti dva dnevna leta iz Atlante za Paris (jedan sa A350-900 i drugi sa A330-300), svakodnevni let iz New York JFK sa A330 i tri tjedna leta iz Detroita sa 767-300ER. No, sada Delta uvodi tri tjedna leta iz Minneapolisa sa A330-300 (od 7.7.), te svakodnevne letove iz Bostona sa A330-300 (od 5.8.). Od 8.7. Delta se vraća i na liniju New York JFK-Nica, tri puta tjedno sa 767-400ER. Air France let u code-share sa Deltom iz Pariza za New York, Los Angeles, San Francisco, Houston, Chicago, Detroit, Boston, Minneapolis, Washington DC, Miami i Atlantu. Od VII. mjeseca kreću i letovi za Denver.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Airlines for Europe (A4E), ACI Europe, IATA i European Travel Retail Confederation su zajedno objavili priopćenje u kojem traže od vlada Europe da odmah otvore svoje države za nesmetano putovanje. Ove institucije naglašavaju da je elementarno pravo građana Europske unije nesmetana mobilnosti unutar Unije, a što nije činjenica zadnjih 15 mjeseci. Institucije ističu da je broj cijepljenih građana dosegao zavidnu razinu, te da su testiranja postala svakodnevnica i vrlo dostupna na aerodromima diljem Europe. Stoga institucije smatraju da države moraju prihvatiti testove, potpuno ukinuti zabrane i dozvoliti masovna putovanja unutar Europske Unije. IATA jre objavila da 76% putnika želi putovati kako bi vidjelo prijatelje i obitelj što je hitnije moguće.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SAS

Europska Unija je i formalno zabranila letove Belaviji i drugim kompanijama iz Bjelorusije na područje Europske Unije. Belavija je ovu zabranu nazvala „fašističkom“. Uz to Europska Unija je zamrznula svu imovinu Belavije, ali i privatnu imovinu rukovodioca Belavije u Uniji. Belavia je izjavila kako će povećati broj letova prema Rusiji odakle će putnici moći putovati prema Europi. Belavia razmatra i pokretanje letova za Krim.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

German Airways (bivši LGW), kompanija koja je letjela sa Dash 8-400 za Eurowings, a koji deal je Lufthansa naprsno prekinula na početku pandemije Covida-19 i time kompaniju dovela pred sam bankrota, sada je promijenio partnera, te će letjeti u wet-leasu za Air France. German Airways u floti ima 5 Embraera E190 i 15 Dash 8-400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: German Airways

Wizz Air je u prošlih godinu dana osjetno smanjio broj putnika, load faktor (pao na samo 64%), te stvorio gubitak (482 milijuna EUR). Ipak kompanije je objavila da su joj se financijske rezerve popele za 8% sa 1,5 na čak 1,6 milijardi EUR. Wizz Air je po likvidnosti na 1. mjestu u Europi. Kompanija je u Covidu-19 povećala flotu sa 121 na 137 aviona. Wizz Air je u Covidu-19 povećao broj destinacija sa 146 na 180. Kompanija je smanjila broj zaposlenih za 19%, te uz to i plaće za 14%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Samo dva tjedna od kada je stavila Portugal na zelenu listu i ukinula karantenu za putnik iz te zemlje, Britanija je vratila Portugal na žutu listu. Ovo je napravilo istinski kaos kod britanskih prijevoznika, poglavito easyJeta, Ryanaira, Jet2, TUI-a i Britisha koji su krenuli sa masovnim prodajama karata za Portugal.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Jet2

Europski aerodromi bi mogli doživjeti kaos ove godine. U ovom momentu kroz europske aerodrome mjesečno prođe 47 milijuna putnika, a u VIII. mjesecu se očekuje 125 milijuna putnika. Iako je ova brojka manja od broja u 2019. sada su problemi na aerodromima bitno veći. Naime, svakom putniku se ručno provjeravaju Covid-19 dokumenti radi ulaska u zemlju. Isto stvara ogromne gužve, a već sada se gubi na putnika po 5 minuta, dok je prije to bilo tek 30 sekundi. Samim time već sada na nekim aerodromima čeka se po dva i više sati na kontrole. A što će tek biti u VIII. mjesecu.

Uz to postoji i problem distanciranja na razmaku od 2 metra. Niz aerodroma jednostavno nema tolike potencijale, tj. kapaciteti im nisu toliki da taj broj putnika drže na 2 metra razmaka.

Konačno, postoji i problem nestandardizirane procedure, što dodatno kompliciran život putnicima, među kojima velik broj ne zna koje obveze ima prilikom putovanja. Isto, samim time komplicira život i aerodromskim kontrolama, produžuje proceduru i povećava broj osoba koje se moraju izolirati ili čak vračati avio-kompanijama nazad kući.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Alaska je prekinula partnerstvo sa Emiratesom sa 31.7. ove godine. Ovaj potez je i logičan obzirom da je Alaska ušla u oneworld i da je pokrenula vrlo širok code-share sa Emiratesovim glavnim rivalom Qatarom. Qatar je istim krenuo i sa letovima prema Seattleu, najvećem hubu Alaske. Emirates je sada izgubio partnera na Zapadnoj obali obzirom da je Alaska feedala Emiratesove letove iz Seattlea, Los Angelesa i San Franciska, koji su hubovi kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Rusija je zbog bjeloruske krize, 2.6. prvo zabranila slijetanje Lufthansinih aviona u Moskvu, da bi odmah i Njemačka zabranila slijetanje ruskih aviona u Njemačku (Aeroflota i S7). No, nakon pokazivanja tko ima većeg već isti dan u 19:30 Rusija je dozvolila Lufthansi slijetanje, a potom je i Njemačka ukinula zbranu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Volotea će imati 30% više kapaciteta ove godine nego u 2019, tj. prije Covida-19. Kompanija otvara 70 novih linija ove godine. Volotea u regiji leti u Split i Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Belavia je radi zabrane Europske Unije, produžila letove za Istanbul za 50% (skoro sat vremena). Istim kompanija više nije konkurentna Turkishu. No još je gora situacija sa letovima iz Minska za Tunis koji su se produžili sa 4 na čak 6 sati, obzirom da kompanija mora letjeti okolnim putevima. Sve ovo povećava potrošnju i bitno poskupljuje letove Belavie. Kompanija je ukinula 25 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

Indigo je ponovo pokrenuo program „ostanite ali bez plače“ po kojem će zaposlenici će morati uzeti 1,5 do 4 radna dana svakog mjeseca slobodno i to bez plače. Kompanija će time uštedjeti 13%. Program će na snazi biti od 1.6. do kraja IX. mjeseca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Indigo

Posrnuli SpiceJet je prolongirao isplatu plače za V. mjesec zbog 2. vala Covida-19 u Indiji. Kompanija će ipak isplatiti 65% plača, a 35% će prolongirati. U V. mjesecu zaposlenici će dobivati plaču samo po broju radnih sati koje će odraditi, a koji će biti ozbiljno rezani.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

Finska je u 2019. imala 26,2 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 21,9 milijuna putnika Helsinki
 2. 1,1 Oulu
 3. 0,7 Roveniemi
 4. 0,5 Turku
 5. 0,4 Kittila
 6. 0,3 Vaasa
 7. 0,2 Kuopio
 8. 0,2 Ivalo
 9. 0,2 Tempere
 10. 0,1 Joensuu

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Qatar je objavio da ima ozbiljne probleme sa Airbusom. Iako CEO Qatara Akbar Al Baker nije htio reći o kakvom se problemu radi, naglasio je da je problem toliko velik da bi se moglo desiti da Qatar prekine isporuke svih Airbusovih aviona uključujući A320obitelj i A350. Čak štoviše Al Baker je rekao da će u sukob uvesti i svoje partnere IAG i LATAM.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Emirates obnavlja liniju Dubai-Venecija, od 1.7. Linija će obnašati 3 puta tjedno sa Boeingom 777-300ER. Kompanija povećava i letove za Milano sa 8 na 10 tjednih letova. Emirates leti još i za Rim, te Bolognu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Emirates)

SAD će suspendirati bilateralni sporazum sa Bjelorusijom iz 2019. zbog prizemljenja Ryanairovog Boeinga 737-800 te hapšenja novinara Ramana Proteševiča. Uz to priprema se i niz sankcija protiv Bjelorusije. Bjelorusija ima zabranu letova od svih susjeda izuzev Rusije.

autor: Alen Šćuric, analičar (Zagreb), foto: Belavia

Nova norveška LCC Flyr kreće skromno sa tek 5 domaćih i 3 međunarodne linije. Kompanija još nije dobila operativnu licencu, a nije joj još stigao ni prvi Boeing 737-800.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Flyr

Lufthansa planira u idućim tjednima reaktivirati do 50 zrakoplova. To se objašnjava velikim brojen novih rezervacija, pogotovo za VI. i VII. mjesec. Prema riječima člana uprave Harry Hochmeistera, broj novih rezervacija pokazuje jasnu tendenciju na gore, te je za ljetne VI. i VII. mjesec gotovo 10 puta veći nego još prije 4 tjedna. Za nekim linijama je potražnja čak i veća no prije pandemije.

O kojim se tipovima radi, za sada nije objavljeno, ali je gospodin Hochmeister izjavio da bi se na posebno traženim srednjim linijama mogli uvesti čak i širokotrupci. Prema njegovim riječima Lufthansa može vrlo fleksibilno reagirati na potražnju te u kratko vrijeme ponuditi veći broj sjedala na najtraženinijim linijama. On si može zamisliti da čak i jedan jumbo sa 370 mjesta leti na nekoj srednjoj liniji umjesto zrakoplova sa 180 mjesta.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Lufthansa

Biši Southwestov pilot Michael Haak (60 godina) je osuđen na godinu dana uvjetno i 5000 USD kazne jer je na letu iz Philadephie za Floridu 10.8.2020. pokazao svoje genitalije pred kopilotkinjom prije nego je krenuo gledati porno-filmove u kokpitu. Istim je kopilotkinja bila traumatizirana iako je nastavila obavljati sve svoje dužnosti u kokpitu. Pilot više ne radi u Southwestu jer je dragovoljno napustio kompaniju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Austrian je izbacio iz flote i posljednjih osam Dash 8-400. Kompanija ih je u floti imala 18. Austrian je ove avione dobio preuzimanjem Tyroleana 2015. godine. Tyrolean je avione nabavio između 2000. i 2010. U ovom momentu Austrianova flota se sastoji od 17 Embraera E195, 7 Airbusa A319, 29 A320, 6 A321, 4 Boeinga B767-300ER i 6 B777-200ER. No, dobar dio flote još uvijek je prizemljen.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja (Austrian)

Airbus je u Toulouseu postavio kabinu Airbusa A220 u prirodnoj veličini koja se pokazuje potencijalnim naručiocima ovog aviona. Kabina je postavljena uz A320, A330, A350 i A380. Kabina je zapravo prvi testni avion CSerije Bombardiera koji je postavljena u show-sobi Airbusa.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

AirAsia je u prošloj godini imala gubitak od 1,4 milijardi USD. U prvom kvartalu ove godine gubitak je bio 236 milijuna USD. Uz to kompanija duguje lezorima 435,5 milijardi. Kompanija smatra dogovor sa lezorima presudnim za preživljavanje kompanije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: AirAsia

Iberia je u promet vratila čak 29 uskotrupaca (A320 obitelji) koji će krenuti sa letovima tijekom VI. mjeseca. Uz to kompanija vraća sjedala u tri Airbusa A330 koje je kompanija pretvorila u preightere, kako bi i oni mogli započeti sa operacijama u VI. mjesecu. Istim će svi širokotrupci biti ponovno aktivni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Boeing pet mjeseci nije isporučivao model 787 radi tehničkih problema. I kada je konačno počeo isporučivati 100 prizemljenih aviona, ponovo je prekinuo isporuke radi dodatnih zahtjeva FAA za pojašnjenjima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Prihodi Delte i Americana od premium kabine rastu brže od ekonomske kabine. Obije kompanije ističu da su premium kabine najbolja točka u kompanijama i da donose najviše novca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Belavia je otkazala ukupno 25 europskih linija, te više od polovicu svih svojih letova (otkazano je 107 od 175 letova). Da bi došla do Turske kompanija mora obilaziti Ukrajinu koja joj je zabranila prelet, tj. letjeti preko Rusije, čime je produžen put za 50%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Belavia

SilkAir je prekinuo sa operacijama i spojio se sa Singapore Airlinesom. Potpuna integracija kompanije desit će se u idućih par tjedana. Singapore je preuzeo flotu Boeinga 737-800 i 737MAX8 od SilkAira.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Singapore

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: