Novosti iz svijeta

Nakon pritisaka asocijacija i aviokompanija Europska Komisija je na koncu finalizirala prijedlog slotova za iduće ljeto kojim kompanije moraju ostvariti 40% letova da bi zadržale slotove. Prije Covida-19 kompanije su morale ostvariti 80% letova za zadržavanje slotova. Komisija na ovaj način želi izbjeći letove duhova, tj. letove bez putnika samo zato da se zadovolji forma. Procedura je trenutno u Europskom parlamentu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

EasyJet je postigao sporazum sa Airbusom da se isporuke 22 aviona pomaknu sa 2022-2024. na 2027-2028. Uz to i 15 dodatnih aviona koji su se trebali isporučiti između 2022. i 2024. će se prolongirati prema kraju tog perioda isporuka. EasyJet neće imati ni jedne isporuke aviona do 30.9.2021, a 2022. će se isporučiti 8 aviona, 7 u 2023. i 14 u 2024.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Nakon što je Kenija odlučila u III/2021 priznati separatističku republiku Somaliland koja se odcijepila od Somalije i nada se međunarodnom priznanju, i Kenya Airways je najavio direktne letove između Nairobia i Hargeisa od kraja III/2021. Somalija je prekinula diplomatske odnose sa Kenijom 14.12.2020. i protjerala veleposlanika.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Kenya Airways

Čak 840 radnika British Airways Carga će štrajkati od 25.12. do 2.1. Radnici nisu zadovoljni što ih se kani sve otpustiti, pa ponovo zaposliti sa 24% manjim plaćama i smanjenjem privilegija. Ovo je ogroman udarac na British obzirom da cargo jedini donosi ozbiljan novac, a i nacionalno je bitan u vrijeme masovnog prijevoza cjepiva protiv Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

EasyJet u ljeto 2021. otvara sezonsku bazu u Faru (Portugal), što će biti 4. baza u ovoj državi, te u Malagi (Španjolska) koja će biti 3. španjolska baza. No, ogromna vijest je da easyJet 27.3.2021. otvara bazu u Bukureštu čime će se pridružiti velikim bazama TAROM-a, Ryanaira, Wizz Aira, BlueAira i Air Buchuresta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Indijski LCC IndiGo planira početkom 2021. dostići promet iz 2019. godine. Već u XII. mjesecu kompanija je dostigla 1000 letova dnevno, na 65 destinacija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IndiGo

JetBlue je najavio 24 nove linije za 2021. godinu, od kojih će se prva pokrenuti već u I. mjesecu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

Boeing je isporučio 10 B737MAX, ukupno 200 ih planira isporučiti do kraja iduće godine od ukupno 450 proizvedenih i uskladištenih aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Na dvodnevnom sastanku IAG-a dogovoreno je da se ponudi pola prvotne cijene za Air Europa-u, tj. pola milijarde EUR. No, iznos će biti plaćen u cijelosti tek 2026. godine, nakon što Air Europa vrati pozajmicu Španjolske zbog Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Europa

London City je napokon dobio paralelnu rulnicu sa pistom radi čega više neće biti potrebe za prekidom prometa dok su avioni rulali na početnu poziciju. Istim je aerodromu povećan kapacitet na 45 operacija po satu. Da bi iskoristio nove kapacitete uzletno-sletne staze, aerodrom je otvorio i 8 novih parkirnih pozicija i to za najveće avione A220 i E2-190.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London City Airport

Air Greenland je naručio Airbus A330-800, te će postati jedna od tri kompanije u svijetu koja će operirati ovaj najmanji Airbusov širokotrupac. Avion će zamijeniti 22,3 godine star A330-200, te će služiti za prijevoz putnika i carga prema Danskoj.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Greenland

Katar i Saudijska Arabija, pod patronatom SAD-a i Kuvajta pregovaraju o prekidu diplomatskog sukoba koji je rezultirao blokadom Katara. Smatra se da će se dogovor desiti u idućih par dana, a prvi potez dogovora će biti mogućnost prelata Qatar Airwaysa kroz zračni prostor Saudijske Arabije. Ukoliko se to desi Katar će odbaciti tužbu na 5 milijardi USD kompenzacije za nelegalnu blokadu koju je pokrenuo nakon postupka pri UN-u u kojem je prosuđeno da blokada nije bila realna i dato je za pravo Kataru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar Airways

Jedini svjetski “second hand” Airbus A380, Malteške podružnice tvrtke Hi Fly preletio je iz svoje baze Beja (BYJ) u Toulouse (TLS) na rastavljanje. Broj leta je bio simboličan, 5M380, a nakon polijetanja zrakoplov je prvo odletio ka Atlanskom oceanu te istočno od Portugalske obale svojom rutom iscrtao oblik srca, te nakon toga produžio prema Toulouseu. Zrakoplov je proizveden 2006. godine za Singapore Airlines, a Hi Fly Malta ga je preuzeo 2018. godine. Zbog pada potražnje za putničkim letovima uzrokovanog koronakrizom, Hi Fly je prenamijenio zrakoplov iz putničkog u teretni izbacivanjem svih sjedala ekonomske klase (ostala su samo sjedala poslovnog razreda), što ovaj zrakoplov čini i jedinim “teretnim” A380 na svijetu.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Hi Fly

Turkish je radi novog soja virusa Covida-19 suspendirao letove za Veliku Britaniju, Nizozemsku, Dansku i Južnu Afriku. U ovom momentu 25 zemalja je suspendiralo letove za Veliku Britaniju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Bombardier je nakon skoro 30 godina proizvodnje isporučio posljednji zrakoplov iz serije CRJ. Radi se o ukupno 1945. isporučenom zrakoplovu iz te serije, u ovom slučaju CRJ900 koji je isporučen američkoj tvrtki Delta.

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: Wikipedia (CRJ900)

Iako je meksički Interjet najavio da će prekinuti sa letovima od 11. do 17.12. radi nedostatka novaca za gorivo, sada je prizemljenje produžio do 31.12. Vrlo je vjerojatno da kompanija više nikada neće poletjeti. Prvi puta kompanija nije letjela 1. i 2.11, potom od 28.11. do 2.12. Uz to i IATA je suspendirala kompaniju iz BSP.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Samo osam aerodroma u svijetu ima Skytraxov rejting od 5*****, a u Europi to je samo Minhen. No, sada je i novi aerodrom Istanbul dobio najviših 5*****.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Istanbul

DHL je krenuo sa distribucijom Covid-19 cjepiva, a prva isporuka je bila 9.10.2020. za Izrael. Kompanija će transportirati cjepivo diljem planete. DHL je objavio da će prijevoznici morati prevesti 10 milijardi doza cijepiva u idućih dvije godine, za što će trebati 15.000 letova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: DHL

Stvorio se dojam da Europska Komisija odobrava apsolutno sve predložene pomoći nacionalnim kompanijama zbog Covida-19, te ne uporablja svoje pravilo da se ne mogu pomoći kompanije koje su file u financijskim minusima prije 1.1.2020. No, konačno smo doživjeli da je Europska Komisija odbila pomoć za portugalsku SATA Grupu te ju je okarakterizirala kao nelegalnu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SATA

Vrhovni sud Velike Britanije donio je odluku da dozvoljava izgradnju 3. uzletno-sletne staze u London Heathrowu. Ova odluka je suprotna odluci prizivnog suda koji je odbio izgradnju staze. Odluka Vrhovnog suda je posljednja instanca i nakon nje više nema žalbi, pa je ova odluka i konačna, tj. staza će se graditi.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Heathrow

Leisure LCC Volotea je nastavila izbacivati Boeinge 717 iz flote. Posljednjih 9 primjeraka će kompanija izbaciti iz flote do kraja I/2021. Volotea je posljednji Europski prijevoznik koji operira ove avione. Umjesto toga kompanija ubrzano nastavlja uvoditi Airbuse A319 kojih u floti ima 20, a još 3 trebaju uskoro doći u flotu. Uz to kompanija će u flotu po prvi puta uvesti i veće A320, no još se ne zna koliko i u kojem dijelu 2021. će krenuti sa operacijama ovim avionima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

I SriLankan nabavlja dva freightera za cargo letove. Kompanija u ovom momentu cargo letove leti sa putničkim A321, tri A330-200 i šest A330-300 koje koristi samo za cargo.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SriLankan

 

29 bivših Swisairovih direktora postiglo je nagodbu da plate 2,7 milijuna CHF za nepravilnosti u vođenju kompanije koje su dovele do 10 milijardi CHF dugova i likvidacije kompanije 2.10.2011. Postupak se vodio 19 godina.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

Lufthansa Grupa je najveći prijevoznik na Berlin Brandenburgu sa 650 polazaka i dolazaka na aerodrom, što je 38% udjela. Najviše od toga ostvari Eurowings, čak 300 operacija, a na aerodrom lete još Lufthansa, Swiss, Brussels i Austrian.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Ryanair je dobio sud protiv eDreamsa u Hamburgu, nakon 5 godina od pokretanja spora. Ryanair je tužio eDreams što samoinicijativno naplaćuje dodatke na kartu, dodatke za prtljagu i druge dodatke za koje nije imao ovlaštenje Ryanaira i čime je, po Ryanairu, varao krajnje potrošače, tj. putnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Najveći svjetski LCC Southwest je najavio 265 dodatnih tjednih letova od proljeća 2021. Ovo je najbolji pokazatelj koliko će se tržište oporaviti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Boeingovim propustima nema kraja. FAA je u kontroli sklapanja 787 Dreamlinera pronašla niz nepravilnosti u kvaliteti, što je već drugi puta ove godine. Isto će rezultirati u zastoju isporuke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Prijedlog Europske komisije da se uvede pravilo slotova 60:40 od ljetnog reda letenja izazvao je buru negodovanja, te bojazan da će se ponovo desiti „letovi za duhove“. Prije Covida-19 pravilo je bilo 80:20, tj. kompanija koja nije ostvarila 80% planiranih slotova izgubila je prava na iste. Međunarodne asocijacije i aviokompanije predlažu pravilo slotova 50:50 za iduću ljetnu sezonu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

Airbus je objavio da ukoliko se ne postigne deal između Europske Unije i Velike Britanije oko Brexita da će morati prekinuti investicije u Velikoj Britaniji, a možda se čak i povući iz Britanije. Istim dolazi u pitanje četiri velike tvornice sa 14.000 zaposlenih, te 110.000 zaposlenika u lancu nabavljača, kao i 80.000 poslovnih putovanja između Velike Britanije i Europske Unije, te 1900 građana Europske Unije koji rade u na projektu Airbusa u Velikoj Britaniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!