Novosti iz svijeta

Europska Komisija trenutno ima pravilo da unutar EU mogu putovati svi putnici koji su cijepljeni bilo kojim prihvaćenim cjepivom ili imaju negativni PCR test i to bez ikakvih ograničenja. No Europska Komisija predlaže da se ovo pravilo uvede i za sve putnike izvan EU.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SAS

Lufthansa će uskoro operirati 70% kapaciteta iz 2019, a na ljeto će operirati čak 85% kapaciteta iz 2019. Naravno, na ovo će utjecati koliko dugo će na snazi biti ban za letove prema Rusiji i Ukrajini.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Wizz Air je zatvorio većinu od 20 linija iz Beča, a ostatak će zatvoriti do 26.3. Beč je bio pokazni grad gdje je Wizz Air napadno ratovao sa Ryanairom, Levelom, Eurowingsom i Austrianom. Level se prvi povukao sa tržišta, no Ryanair je ove godine otvorio niz linija iz Beča i stacionirao dodatne avione. O’Lery je za zamaaero rekao da im je cilj u Beču maknuti Wizz Air. I evidentno su uspjeli. Iako su 2018. Ryanair i Wizz Air imali jednak broj linija i letova, sada je omjer skoro 1:3 u korist Ryanaira. Ryanair je dodao 128% sjedala u Beču u usporedbi sa 2019. Ryaniar u ovom momentu ima skoro 20% udjela u Beču, dok Wizz Air ima tek 8%. Austrian ima 47% udjela.

Ovo definitivno dokazuje da je Wizz Air ozbiljno povukao kočnicu. Sada je jasno da sva ova silna rezanja u od I. do V. mjeseca nisu slučajna i da je Wizz Air u ozbiljnim problemima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

LCC kompanije Europe su trenutno na 87% kapaciteta iz 2019. godine, dok su legacy carrieri na tek 79%. LCC će ove godine preči 100% kapaciteta iz 2019. LCC kompanije su u Zapadnoj Europi imale 2019. 36,9% udjela u ukupnom prometu, no sada su povećale udio na čak 45%, što je povećanje od 8,1 postotna boda. U Istočnoj Europi LCC su imali 28,3% tržišnog udjela, a sada imaju 36,5% dakle povećanje od 8,2 postotna boda. Fascinantno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Transavia

Ryanair je zaprijetio da će ukinuti 20 linija ako Portugal hitno ne oslobodi slotove koje blokira TAP Portugal i koje neće koristiti. Ryaniar smatra da nije fer da se slotovi toliko dugo blokiraju i da se ne omogući Ryanairu da ih iskoristi.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

London Southend Aerodrom i dalje ne može privući aviokompanije. Iako je Wizz Air odlučio krenuti sa letovima prvo od X. mjeseca 2021, potom je plan prolongirao na III. mjesec 2022, sada je kompanija odustala od letova. Za sada se jedino easyJet vraća na aerodrom sa dvije linije: Malaga od 2.5. i Palma de Mallorca od 1.5. Pretragično za aerodrom koji je 2019. imao preko 2 milijuna putnika.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

U ovom momentu u Europi najviše baza imaju:

 1. 91 Ryanair
 2. 42 Wizz Air
 3. 40 TUI
 4. 27 easyJet
 5. 16 Volotea
 6. 15 Vueling
 7. 13 Eurowings
 8. 12 Jet2
 9. 8 Norwegian
 10. 7 Transavia

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

S7 je ukinuo sve internacionalne letove, ne samo one za Europu. S7 ima 100 od 105 aviona u floti u lizingu i kompanija ima egzistencijalnih problema sa zahtjevom EU za ukidanje svih lizinga. I Aeroflot od 8.3. ukida sve međunarodne letove osim za Minisk. Nikako mi nije jasno zašto su ove dvije kompanije to napravile. Zašto ukidati letove za Tokyo, Seoul, Peking, Bangkok, Delhi ili niz drugih destinacija na koje je letio Aerflot i S7?

Volga-Dnepr je suspendirao operacije iz svog huba u Liegu. Zbog bana kompanija više ne leti za Europu, SAD i Kanadu, ali i dalje leti za Aziju i Bliski Istok, kao i domaće letove u Rusiji. Samim time kompanija više ne operira većinu svojih letova.

Korean je prekinuo operacije iz Seoula za Moskvu. Kompanija je na ovoj liniji letjela sa Airbusom A330-300.

Nakon što je Sabre prekinuo pružanje usluga Aeroflotu, sada je i Amadeus najavio da više neće u svoje sustave uključivati Aeroflotove letove i prodavati njihove karte. Amadeus je prekinuo sve planirane komercijalne projekte u Rusiji.

Boeinga je uplatio 2 milijuna USD humanitarne pomoći Ukrajini. Uz to djelatnici kompanije skupljaju novac za Ukrajinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Europske kompanije moraju zaobilaziti Rusiju na putovanjima do Japana, Južne Koreje i Kine. Zbog toga im se ozbiljno produžilo putovanje. Najviše je nastradao Finnair koji do Tokya mora putovati 4 sata i 46 minuta duže ili do Pekinga 3 sata i 52 minute duže. Iz Pariza za Tokyo putuje se 2 sata i 30 minuta duže, iz Amsterdama za Peking sat i 45 minuta duže. Iz Frankfurta za Tokyo putuje se 2 sata i 10 minuta duže, a za Peking sat i 31 minut duže.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Cargo promet u Europi je u I. mjesecu porastao za 5,8% u usporedbi sa I. mjesecom prošle godine, no ipak je 8,6% manji nego u I. mjesecu 2019. Ovo iznenađuje poglavito što je u XII. mjesecu 2021. promet bio +12,4% iz istog mjeseca 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: DHL

Aerodromi sa najviše ponuđenih sjedala u II. mjesecu su bili:

 1. 4,0 milijuna sjedala Atlanta
 2. 3,2 Dubai
 3. 3,1 Guangzhou
 4. 3,1 Dallas
 5. 2,9 Denver

Po broju intenacionalnih sjedala najviše ih Dubai sa 3,2 milijuna sjedala, a u Europi najviše tih sjedala imaju:

 1. 2,0 London LHR (2. u svijetu)
 2. 2,0 Amsterdam (3.)
 3. 1,8 Istanbul IST (4.)
 4. 1,8 Paris CDG (5.)
 5. 1,6 Frankfurt (7.)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Atlanta

Boeing planira do kraja 2023. povećati proizvodnju B737MAX sa 27 na 47 aviona mjesečno. Prije prizemljenja ovog aviona mjesečna proizvodnja je bila 52 primjerka. Istovremeno kompanija planira do kraj 2023. isporučiti sve od 335 prizemljenih 737MAX koje je imala na lageru.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Galactic Holiday će imati prvi konvertirani Boeing 757 iz putničkog u vatrogasni (tanker) avion. Avion će u operacije uči 2024. B757 će nositi 26.500 litara vode. Kompanija planira imati 10 ovih aviona u floti u budućnosti. Avion će letjeti za US Forest Service Aviation.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: US Forest Service Aviation

Etihad je objavio gubitak od 476 milijuna USD za 2021. (prošle godine 1,7 milijardi USD gubitka). Od 2016. Etihad je akumulirao enormnih 7,7 milijardi USD gubitka. Brojka koju će jako teško naknaditi. Kompanija je u 2021. imala samo 3,5 milijuna putnika. Kompanija u ovom momentu ima samo 67 aviona u floti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

Aviokompanije Čilea su:

 1. 148 LATAM Chile
 2. 30 Aerovias
 3. 28 Sky Airline
 4. 19 JetSmart
 5. 13 LATAM Express
 6. 2 LATAM Cargo Chile

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LATAM

Airbus je dao odgovor na tužbu Qatara za probleme sa bojanjem A350. Kompanija je priznala da se radi o njenoj grešci, no garantira da su avioni u tom stanju bili plovidbeni. Airbus je ponudio Qataru da sanira problem no Qatar je to odbio. Airbus stoga smatra da se ne radi o sigurnosnom pitanju, nego komercijalnom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Ryaniar planira ukinuti zaštitne maske na svojim letovima od V. mjeseca. Trenutno se konzultira sa kabinskim osobljem oko ove mjere. Jet2 je već ukinuo nošenje maski o čemu smo pisali jučer.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Wizz Air je ponudio izbjeglicama iz Ukrajine 100.000 besplatnih karta do europskih destinacija. Letovi se mogu ostvariti iz Ukrajini susjednih zemalja, Poljske, Slovačke, Mađarske i Rumunjske. Ponuda vrijedi tijekom III. mjeseca i to dok ima raspoloživih sjedala. Putnici mogu sa sobom ponijeti jedan mali komad ručne prtljage, a za dodatnu prtljagu moraju doplatiti redovnu cijenu. Izbjeglice moraju imati ukrajinski identifikacijski dokument.

Uzgled, Wizz Air je izjavio da će imati 7% manje letova u III. mjesecu radi situacije u Ukrajini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Broj putnika na Karipskim otocima je:

 1. 9,7 San Juan, Puerto Rico
 2. 7,8 Punta Cana, Dominikanska Republika
 3. 5,7 milijuna putnika Havana, Kuba
 4. 4,8 Montego Bay, Jamajka
 5. 3,9 Santo Domingo, Dominikanska Republika
 6. 2,5 Point-a-Pitre, Guadelupe
 7. 2,3 Christ Church, Barbados
 8. 2,0 Fort-de-France, Martinik
 9. 1,9 Port-au-Prince, Haiti
 10. 1,7 Cibao, Dominikanska Republika

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Punta Cana

Na Aerodromu Sheremetyevo danas ima 205 letova koji će se ostvariti i 105 otkazanih letova (1/3).  Na Domodedovu ima 176 letova koji će se ostvariti i 44 koja su otkazana. Na Vnukovu pak ima 132 leta koji će se ostvariti i 22 koja su otkazana. Sa Zhukovskyog će se ostvariti 8 letova i 2 su otkazana.

To znači da iz tri moskovska aerodroma ima 521 let koji će se ostvariti i 173 leta koji su otkazani. Nažalost većina letova koji će se ostvariti su domaći letovi unutar Rusije, a samo mali broj je onih koji su prema inozemstvu. Za Europu ostvaruju se samo letove prema Turskoj, Srbiji i Bjelorusiji, dok za sve ostale zemlje promet je u prekidu. Rusija nema ni letova za SAD i Kanadu. Službena stranica Sheremetyeva ne radi još od jučer popodne. Istinski čudno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Moskva Sheremetyevo

Ruski ministar transporta je objavio da Rusija razmatra nacionalizaciju aviona koje Aeroflot ima u lizingu i koje bi trebao vratiti lezorima do 28.3. Rusija ne planira platiti kompenzacije vlasnicima aviona. Nije jasno kako Rusija misli sa tim avionima letjeti izvan Rusije, obzirom da bi isti bili odmah zaplijenjeni da slete na bilo koji aerodrom izvan Rusije. Također nije jasno kako Rusija misli nabavljati avione nakon rata u Ukrajini jer joj sigurno ni jedan lezor više neće isporučivati avione.

Sabre je objavio da prekida distribuciju svog sistema Aeroflotu, osim PSS-a.

Brazilski Embraer se pridružio Airbusu, ATR-u i Boeingu, te prekinuo opskrbu rezervnim dijelovima ruskim aviokompanijama, kao i zabranio dalju prodaju svojih aviona. Lufthansa je izjavila da bi preuzela Airbuse A350-900 koje je Airbus trebao prodati Aeroflotu, te Boeinge 777F za Volga-Dnepr, a koje proizvođači sada neće isporučiti ovim dvjema kompanijama.

ACMI i charter specijalist GetJet je prisiljen prekinuti sve operacije iz Rige i Vilnijusa za Hurghadu i Sharm el Skeikh, kao i ACMI business jer je vlasnik kompanije ruska kompanija KN-Holding LLC koja se povezuje sa najbogatijim ruskim oligarhom Alexejem Mordashovom.

DHL, FedEx i UPS više ne vrše isporuke za Rusiju i Bjelorusiju. Ovime su tri najveća cargo dostavljača na planeti isključila Rusiju iz globalnih mreža isporuka roba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Jet2 je ukinuo nošenje maski na svojim letovima iz Engleske i Sjeverne Irske (maske su još uvijek obvezne za letove iz Škotske i Walesa). No, kompanija naglašava putnicima da moraju nositi maske kada izlaze na aerodromima koji još uvijek traže nošenje istih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet2

IAG planira ove godine imati 85% prometa iz 2019. godine. Ipak prošle godine kompanija je imala 2,97 milijardi EUR minusa. Samim time IAG razmatra prodaju udjela u IAG Cargo, ff programu IAG Loyality, IT-u, financijskoj podršci na platformi IAG Global Business Services.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: IAG

Turkish Airlines je u 2021. objavio profit od čak 959 milijuna USD. U 2020. kompanija je imala gubitak od 836 milijuna USD. Prihodi kompanije su 5,5 milijardi USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Turkish

SAD je objavio da zatvara svoj zračni prostor za sve ruske avione. Svoj zračni prostor sutra će zatvoriti i Crna Gora te BiH, dočim je u Europi zračni prostor za ruske avione otvorenim ostavila samo Srbija, Turska i Bjelorusija.

I Alaska je odlučila prekinuti sve code-share i interline ugovore koje ima sa ruskim kompanijama naglasivši da je duboko zabrinuta za kršenje ljudskih prava u Ukrajini.

Ruski LCC startup Citrus kojeg je planirao lansirati S7, neće se lansirati zbog sankcija prema Rusiji.

Od 1003 ruskih aviona u ovom momentu njih čak 706 su Airbusovi i Boeingovi avioni za koje su oba proizvođača prekinula isporučivati rezervne dijelove. Čak 24 ruske kompanija radi toga će imati više nego ozbiljne probleme, a ponajviše Aeroflot, Pobeda, S7, UTair, Rossiya i Nordwind. Airbus i Boeing imaju 67% domaćih ruskih letova, dok ruski avioni imaju oko 24% domaćih letova. Iz Moskve ovaj postotak je čak i veći, te Boeing i Airbus imaju 83% domaćih letova.

Finnair je obnovio letove za Tokio. Let sada traje 3 sata duže radi zaobilaska Rusije (sada traje 13 sati). Finnair je nastavio letjeti još i za Bangkok, Delhi, Phuket i Singapore. Kompanija ističe da joj letovi sada nemaju ekonomskog rezona i da nisu isplativi, ali da ih lete radi važnosti ovog tržišta za Finnair.

Ovogodišnji air show u Farnboroughu će se održati bez ruskih participanata, odlučili su organizatori.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Ovog ljeta (od 27.30. do 29.10.) čak 7238 nonstop transatlantskih letova će biti sa Airbus A321. Isto je 4,7% svih transatlantskih letova. To znači u prosjeku 34 dnevna leta. Glavni transatlantski prijevoznici sa A321 su Air Transat, JetBlue, Aer Lingus, TAP, SAS, Azores, Play i LaCompagnie. Kompanija lete na čak 64 transatlantske linije. Ova brojka će se značajno povećati kada više od 600 A321XLR uđe u promet.

Istovremeno Boeinga 737MAX ima 3.139 transatlantskih letova, a B757 3.636 letova. B757 je prije 10 godina ima preko 11.000 transatlantskih letova. To znači da je A321 već sada ozbiljno potukao Boeing na transatlantskim letovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Kanadski WestJet je kupio Sunwing Airlines. WestJet ukupno u floti ima 145 aviona, dok Sunwing ima 35 aviona. TUI je imao 49% vlasništva u Sunwingu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: WestJet

TAP Portugal je izgubio 18 pari slotova u Lisabonu zbog ogromne svote novaca koju je dobio od svoje vlade (2,6 milijardu EUR).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAP Portugal

Norwegian je uzeo u lizing 18 Boeinga 737 među kojima su neki i MAX. Lizing je potpisan sa AirCapom i to na rok od dvije godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Norwegian

Wizz Air ima četiri aviona koji su zapeli u Ukrajini, tri u Kijevu i jedan u Lavovu. Istim broker iz Pariza za Wizz Air traži dva aviona koji bi odveli posade do Lavova i Kijeva u slučaju prekida borbi ili dugog „prozora u borbama“, a kako bi te posade hitno vratile aviona iz Ukrajine. Avioni moraju primiti 10 do 20 putnika iz Budimpešte i mora biti jet. Avion mora biti na dispoziciji odmah u slučaju prekida borbi ili „prozora“.

Nije jasno zašto Wizz Air koji ima viška kapaciteta u ovom momentu ne pošalje jedan svoj A320 u Kijev i tamo ostavi tri posade, te potom sleti u Lavov i ostavi jednu posadu. Ovo bi bilo daleko racionalnije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.