Novosti iz svijeta

Dva ozbiljna gubitaša South African Airways, koji je prije par dana krenuo letjeti nakon godine i 10 mjeseci stanke, te Kenya Airways su objavili osnivanja Panafričke grupe. Panafrička grupa će imati baze u Nairobiu, Johannesburgu i Cape Townu te će se kompanije međusobno podržavati i nadopunjavati. Kompanije će sinkronizirati redove letenja, dijelit će flotu i kapacitete, surađivati u ekonomskim pitanjima, maintenaceu, prodaji, ff programu i ostalim segmentima poslovanja.

South African Airways je tek ponovo krenuo sa letovima i trenutno u floti ima 12 aviona, od čega 7 širokotrupaca, no vrlo brzo će se popeti na 20 aviona. Kenya Airways u floti ima 38 aviona. Ovime kompanija pokušavaju parirati daleko najvećem Ethiopianu koji ima 133 aviona i nekoliko kompanija diljem Afrike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Kenya Airways

Oman Air je krenuo sa procesom ulaska u oneworld. Kompanija ima partnerstvo sa Qatarom koji će biti sponzor članstva u oneworldu. Oman Air ima flotu od 51 aviona. Istim se očekuje daleko veća prisutnost kompanija oneworlda u Muscatu, poput Britisha, Royal Jordaniana, Cathaya i Finnaira, a koja je sada simbolična.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Oman Air

Hainanovi kreditori potražuju enormnih 52,8 milijardi EUR. Direktori HNA grupe, vlasnika Hainana, su završili u zatvoru.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Hainan

LOT je odlučio na preuzeti dva Boeinga 787 koji su trenutno u  Mojeve pustinji. LOT naglašava da se promet u Europi ozbiljno oporavio, no da se interkontinentalni promet nije ni izblizu oporavio. Stoga trenutno i u dogledno vrijeme neće trebati ova dva 787. LOT u floti ima 15 Boeinga 787.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LOT

Najveći dioničar easyJeta obitelj Staliosa Haji-Ioannou je odlučila da neće investirati dodatno u easyJet na poziv kompanije. Ioannou je rekao da neće više investirati u kompaniju koja nije raskinula ugovor sa Airbusom oko kupovine aviona iako je kriza u kompaniju vrlo ozbiljna. Obitelj je umjesto toga prodala svoje pravo da investira u dionice. Istim će se broj dionice Staliosa u kompaniji još jednom smanjiti, već četvrti puta u zadnjih godinu i pola. U ovom momentu obilelj Haji-Ioannou ima 25,3%, no pasti će na 15,2%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: easyJet

La Palma Aerodrom na Kanarskim otocima (Španjolska) je zatvoren radi vulkanske erupcije. Vulkan izbacuje ogromne količine lave, pa su vlasti morale zatvoriti aerodrom. Vulkan je uništio stotine domova i 6000 ljudi se moralo evakuirati. Aerodrom je 2019. imao 1,5 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikiedia (La Palma Aerodrom)

Smartwings je otvorio bazu u Las Palmasu, Gran Canaria. Tamo će tijekom zime 2021/22 kompanija letjeti za dva turistička turoperatora. Smartwings će letjeti za Beograd, Helsinki, Tallin, Sofiju, Bodo i Tromso. Kompanija će imati i letove za neke druge destinacija i druge turoperatere. Smartwings će na Kanarima imati bazirana čak tri aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Smartwings

 

Newark je krenuo sa rušenjem 50 godina starog A terminala i obnovom istog vrijednom 2,7 milijardi USD. Novi terminal A će otvoriti 21 gate idućeg proljeća i još 12 gateova do kraja 2022. Obnavljaju se i pristupne ceste, gradi garaža za 3000 automobila i novi rent’a’car pogon. Newark mijenja i AirTrain u bitno moderniji i brži. Aerodrom će i obnoviti uzletno-sletnu stazu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wikipedia (Newark)

Najvažniji hub Americana za međunarodne letove nije u SAD-u nego je na London Heathrowu. American na Heathrowu ima 23 leta na dan. American ima više konekcija na British, Iberiu i Qartar iz Heathrowa nego što ih ima iz američkih hubova. American u ovom momentu ima 85% kapaciteta iz 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American

Turkish i Finnair su pokrenuli code-share. Finnair će staviti svoje codove na liniji Istanbul-Helsinki, te 8 linija iz Istanbula. Istovremeno Turkish će staviti svoje kodove na 11 linija iz Helsinkija. Turkish je član Star Alliance, a Finnair oneworlda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Volaris El Salvador (IndigoPartners) je krenuo sa operacijama sa prvim Airbusom A320. Osim što su najveća kompanija u Meksiku sa 92 aviona u floti, Volaris ima i kompaniju u Costa Rici gdje ima četiri A319.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volaris

 

Pakistanska Agencija za Civilnu Avijaciju (PCAA) je izdala upozorenje PIA-Pakistan International Airlines. Naime, PIA je dužna pakistanskim aerodromima 758 milijuna USD. PCAA je objavila da ukoliko kompanija ne plati dug do 1.11. da će joj oduzeti prava na usluge na aerodromima. Od 1.10. PCAA će direktno naplaćivati takse od putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: PIA

Kineske vlasti su uhapsile šefove HNA Grupe. Nakon svih nonsensa koji su se iskazali sa HNA Grupom iskreno nije ni čudno. Tek treba vidjeti kako će se ovo reflektirati na Hainan i druge zrakoplovne kompanije grupacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Ponovo kaos na britanskim aerodromima. Ovaj puta nisu radili e-gates. E-gates elektronički, bez potrebe za fizičkim kontaktom sa djelatnikom imigracije, pregledava biometrijske putovnice Velike Britanije i Europske Unije. Kako oni nisu radili svi putnici su se usmjeravali na šaltere i time napravili potpuni kaos. Višesatna čekanja na britanskim aerodromima, poglavito Heathrowu, su postali svakodnevnica.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Heathrow

S7 je najavio novi LCC koji bi trebao biti protuteža Pobedi. Sada je kompanija i objavila ime kompanije koja će se zvati Citrus.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Kanada je u 2019. imala 162,9 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 50,5 milijuna putnika Toronto Pearson
 2. 26,4 Vancouver
 3. 20,3 Montreal
 4. 18,0 Calgari
 5. 8,2 Edmonton
 6. 5,1 Ottawa
 7. 4,5 Winnipeg
 8. 4,2 Halifax
 9. 2,8 Toronto City
 10. 2,0 Kelowna

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Porter je objavio da će Embreari E2-195 letjeti transkontinentalne letove, te letove prema SAD-u, te će samo manji dio flote letjeti na sunčane destinacije prema Karibima i Meksiku. Kompanija će E2-195 imati bazirane u Toronto Pearsonu, Montrealu, Halifaxu i Ottawi. Iako će kompanije letjeti sa Pearsona, ipak će i dalje letjeti i sa Citya.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Porter

Nakon što je indijska Vistara otvorila letove za London i Frankfurt od XI. mjeseca pokreće i letove za Paris. Na liniji leti Boeing 787-9. Vistara će na liniji konkurirati Air Franceu i Air Indiji. Vistara je jointe venutre TATA Sonsa i Singaporea.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vistara

SouthAfrican Airways (SAA) je prizemljen od XII. mjeseca 2019. No, jučer je obavio prvi let na liniji Johanesbourg-Cape Town sa Airbusom A320. SAA u floti trenutno ima tek 8 aviona, 3 A319, 2 A320, 1 A330-300 i 2 A340-600, no flota će idućih mjeseci rasti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SouthAfrican

Connect Airlines brend Waltzing Matilda Aviationa ima problema sa DOT-om SAD-a. DOT je odbio izdati dozvolu za letove, te je dao 30 dana kompaniji da dostavi odgovore na dodatna pitanja. Ovo je neuobičajena praksa DOT-a. DOT ima i primjedbe na vlasništvo kompanije, te na financiranje iste.

Connect će letjeti iz Toronto City Aerodroma, te će imati linije prema SAD-u. American je već potpisao vrlo blizak code-share sa Connectom koji bi trebao biti bar neka protuteža dealu Unteda i Air Canade, te Delte i WestJeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Connect Airlines

Šest Unitedovih djelatnika je tužilo kompaniju u Texasu radi toga što ne dozvoljavaju izuzetke u obvezi cijepljenja zbog religioznih i medicinskih razloga. United zahtjeva od svojih djelatnika da se cijepe pod prijetnjom otkaza.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: United

El Al je odlučio napraviti ogromne rezove. Kompanija će ukinuti Sun d’Or leisure kompaniju, prizemljiti 26 aviona od 49 aviona (letjet će sa samo 23 aviona) i otpustiti 1500 radnika. Kompanije je već prošle godine otpustila 2000 radnika i sada će ostati na samo 2800 radnika. 1400 radnika je u ovom momentu na neplaćenom dopustu. Sindikati su odluku dočekali na nož i ozbiljno se prijete.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: El Al

Garuda Indonesia je objavila da će zbog Covida-19 prepoloviti flotu. Što znači da će od 122 aviona u floti u konačnici imati tek 60. Kompanija je u 2020. izgubila nevjerojatnih 2,4 milijarde USD. Čitatelji će se sjetiti Garude kao kandidata za kupnju Croatie Airlines.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Garuda Indonesia

Grčki prijevoznik Orange2Fly, kojeg se svi sjećamo kao prijevoznika koji je prije Trade Aira/ETF-a i Air Mediterraneana letio za MyWings u Prištini je otišao u bankrot i prekinuo je sve letove. Kompanije je pod kraj imala samo jedan Airbus A320 u floti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Orange2Fly

Department of Justice je bizarno tužio American i JetBlue zbog njihove Northeast alijanse u New Yorku i Bostonu. Department of Justice smatra da će se ovom alijanskom smanjiti konkurencija na štetu putnika. American i JetBlue su vrlo ljuto odgovorili naglasivši da dominaciju u New Yorku imaju Delta i United, a da je ova alijansa napravila protutežu i dobila trećeg bitnog igrača, što može biti samo na korist putnicima. Na tržištu je i ozbiljno prisutan Southwest.

Konačno kompanije su nakon otvaranja alijanse umnogome povećale broj linija i frekvencija što je svakako dobro za putnike. DoJ se boji i da će ova alijansa smanjiti razvoj JetBluea u drugim gradovima, što se pokazalo kao netočnim obzirom na razvoj JetBluea u drugim gradovima. JetBlue je otvorio baze u Miamiu i Los Angelesu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Slotove Air Francea na Orlyu, koje je kompanija morala ustupiti radi ogromne financijske pomoći koju su dobili, će operirati Vueling. Vueling trenutno ima 15 linije iz Orlya.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vueling

Vlasnik jednog psa je zakupio cijelu business klasu na Air Indijinom A320 kako bi prevezao svog kućnog ljubimca između Bombaja i Chenaia. Cijena jednog sjedala u business klasi košta 250 USD. Kako na A320 ima 12 sjedala business klase, vlasnik psa je platio 3000 USD. Ma što je to za ljubav kućnog ljubimca?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

LCC AirAsia ima još 354 naručena Airbusova aviona. Jasno je da nakon Covida-19 ne može progutati ovu enormnu količinu aviona. Kompanija u ovom trenu u floti ima 241 avion. Stoga je sa Airbusom uspjela dogovoriti niže cijene, te prolongiranje isporuka aviona. Ovo je ogromno olakšanje za posrnulog LCC prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirAsia

Ryanair od 1.10. ponovo uvodi naplatu za promjenu datuma putovanja. Do sada je kompanija radi Covdia-19 dozvoljavala promjene datuma putovanja bez ikakvih nadoplata, no sada će isti naplaćivati od 35 EUR. Ryanair je imao besplatno otkazivanje putovanja preko godine i pola.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Europa je u prošlom tjednu imala 169.471 letova, što je 1,3% manje nago tjedan prije. Broj letova je bio 70,7% iz 2019. godine i konačno je dostignuto ono što se planiralo ovog ljeta. Najviše letova je imao Ryanair (2345), pa Turkish (1221) i easyJet (1071).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.