Novosti iz svijeta

Kanadski LCC Swoop je nabavio šest Boeinga 737MAX8 u flotu. Kompanija je do sada u floti imala 10 Boeinga 737-800, dočim im se flota povećava za 60%. Kompanija leti na domaćim linijama u Kanadi.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swoop

Mexico City novi aerodrom (NLU – Filipe Angeles International Airport) se otvara 21.3. i imat će šest linija, po dvije linije Volarisa, Viva Aerobusa i Aeromexica. Prilikom otvaranja neće biti međunarodnih linija sa ovog aerodroma. No, od 1.5. letova će pokrenuti Conviasa za Caracas.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Boeing je u I. mjesecu isporučio samo 32 aviona. Kompanija je isporučila 27 Boeinga 737MAX od čega je samo Ryanairu otišlo 7 aviona. Kompanija je imala 77 narudžbi u I. mjesecu, od čega 55 za B737MAX i 22 za cargo avione. Kako su bila i dva otkazivanja neto narudžba je bila 75 aviona.

Kompanija i dalje ne isporučuje B787, već više od godine dana. Samo u prošlom kvartalu platili su 4,5 milijardi USD na kompenzacije i penale zbog prolongiranja isporuka Dreamlinera.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Danski penzijski fond je prodao svoje dionice u Wizz Airu u vrijednosti 3 milijuna EUR (vrijednost Wizz Aira je trenutno oko 6 milijardi EUR) i to iz razloga što kompanija ne poštuje radna prava. Wizz Air je izjavio da sindikati samo smetaju kompaniji i da se ponašaju djetinjasto.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

United planira prodati do 15% udjela u svom FF programu MileagePlus. FF program vrijedi oko 22 milijarde USD. Ovi potezom United nastoji popraviti svoju financijsku sliku koja je pogođena Covidom-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Frontier je otkazao 130 letova u zadnja dva dana. Kompanija tvrdi da se radi o tehničkim problemima. U ponedjeljak je otkazano 23% svih letova kompanija (121), a isto toliko je i kasnilo.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Frontier

Luxair u floti ima 19 aviona, 4 Boeinga 737-700, isto toliko 737-800, te 11 Dash 8-400. Kompanija je u 2019. imala 4,4 milijuna EUR gubitka, no prije toga je u dvije godine (2017. i 2018.) imala 100,7 milijuna EUR profita. Kompanija je u 2019. imala 2,1 milijun putnika uz 73% load faktora. U regiji Luxair leti sezonski za Dubrovnik, Split, Zadar, Beograd, Podgoricu i Tivat.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Luxair

IndigoPartnersova američka podružnica Frontier se spaja sa konkurentskim LCC Spiritom. Cijena deala je 6,6 milijardi USD. Dio novca dioničarima Spirita dati će se kroz dionice Frontiera. Istime će dioničari Frontiera imati 51,5% dionica nove kompanija, a dioničari Spirita će imati 48,5% dionica. Vremešni djedica William Franke će ostati na čelnom mjestu nove kompanije.

Frontier u ovom momentu ima 111 aviona A320 obitelji, dok Spirit ima 174 aviona također A320obitelji. Zajedno kompanija će imati 285 aviona i postala je 6. najveća kompanija u SAD-u, odmah iza JetBluea. No, po broju sjedala biti će na 5. mjestu. Frontier ima naručenih 242 aviona, a Spirit 135 aviona, što znači da zajedno imaju naručenih čak 377 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

Wizz Air pokreće letove iz Kukeša za za Baden-Baden, od 1.6. srijedom i nedjeljom; za Basel od 3.6. ponedjeljkom i petkom; za Beč od 4.6. utorkom i subotom i za Memmingen od 4.6. utorkom i subotom. Kako je Wizz Air otvorio i dvije linije za Tiranu istim je dostigao 51% tržišnog udjela u Albaniji. Kompanija koja je tek nedavno otvorila bazu sa prvim avionom u Tirani.

Ove linije iz Kukeša će naštetiti obližnjoj Prištini, a posebno će preuzeti kosovske putnike između Prištine i Kukeša. U manjoj mjeri linije će naštetiti Skopju i Podgorici. Za Kukeš leti i Air Albania i to za Zurich, a od 29.3. kompanija kreće letjeti i za Basel. Istim će Air Albania i Wizz Air konkurirati na liniji za Basel.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Kako bi pokušao bar djelomično anulirati gubitak LATAM-a American je odlučio investirati 200 milijuna USD u GOL. GOL je nekada bio u talu sa Deltom, ali nakon što je Delta kupila udio u LATAM-u povukla je svoje dionice u GOL-u i napustila kompaniju. Nakon toga GOL se okrenuo svom nekadašnjem glavnom konkurentu i neprijatelju Americanu. American će ovima imati 5,2% u GOL-u.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Turkish Airlines je prekinuo cargo operacije na Ataturku, aerodromu koji je nakon odlaska putničkog prometa postao cargo zračna luka. Turkish je jučer sve svoje cargo operacije prebacio na Istanbul IST odakle ima i putničke operacije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Turkish Airlines

Eurocontrol i ACI Europe su potpisali MoU o kooperaciji na području sigurnosti, stabilnosti i održivosti. Prva dva projekta će biti učinkovitost zračnog prometa gdje će se raditi na boljem korištenju postojećih kapacitete, te stvaranje novih kapaciteta, te drugi projekt koji će raditi na održivosti zračnog prometa te smanjenju emisije štetnih plinova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Frankfurt

Airbus i pokrajina Quebec će investirati 1,2 milijarde USD u Airbus Canadu, pri čemu će Quebec investirati 300 milijuna, a Airbus 900 milijuna. Ovaj potez će povećati proizvodnju Airbusa u Mirabelu (Kanada). Tvornica će odmah zaposliti 500 novih radnika. A220 ima backlog od 475 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Kako je Toulouse dom Airbusa A380, odlučeno je da se jedan od prizemljenih aviona upravo tamo pretvori u hotel, po uzoru na Boeing 747 od kojeg je napravljen hotel u Stockholmu.

Hotel će imati 31 sobu među kojima i dva apartmana. Normalne sobe će imati 16 četvornih metara sa toaletom i tušem i queen-krevetom za dvoje. Deluxe soba od 23 četvorna metara će moći primiti tri do četiri osobe. Dva apartmana na krajevima aviona će imati 35 četvornih metara. Prvi apartman će biti u kokpitu i taj će imati kadu. U zadnjem dijelu aviona apartman će biti duplex i imat će dvije spavaonice. Gate preko kojeg će se ulaziti u avion će imati restoran i recepciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: A380 hotel

Air France će ozbiljno povećati broj letova između Francuske i SAD-a ovog ljeta. Kompanija će letjeti na 14 linija za SAD i nudit će 20% više letova nego je nudila u predpandemijskoj 2019. godini. Kompanija će nuditi čak 200 tjednih letova za SAD. Svi letovi su iz CDG osim letova na liniji Orly-New York JFK.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Delta je predložila da se napravi nacionalna lista nepoželjnih putnika kojima bi se zabranio ukrcaj na avione. Dalta smatra da bi se ovakvom listom, koja bi bila suradnja svih kompanija u SAD-u, smanjila količina neprihvatljivih ponašanja putnika i napada na osoblje aviona. Delta već ima svoju listu na kojoj je 1900 osoba koje ne smiju letjeti sa kompanijom. FAA je u 2021. imala prijave prema 5981 osobi koja je kršila pravila. 72% ovih prekršaja se odnosilo na nenošenje maski tijekom leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

United je porezao velik broj frekvencija u prvom redu prema Kini (11 linija), ali i prema Sydneyu, Melbourneu, Singaporeau i Seouleu. Usprkos Zimskim olimpijskim igrama United je porezao letove za Peking na čak 4 linije (iz Chicaga, Newarka, San Francisca i Washingtona).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

U ovom momentu najveći aerodromi svijeta su:

 1. 4,4 milijuna sjedala Atlanta
 2. 3,5 Dubai
 3. 3,5 Tokyo
 4. 3,4 Guangzhou
 5. 3,4 Dallas
 6. 3,2 Los Angeles
 7. 3,2 Denver
 8. 3,1 Chicago
 9. 3,1 Delhi
 10. 2,8 Jakarta

Iako je u top 10 aerodroma prije većina aerodroma bila iz Kine, sada je samo jedan kineski aerodrom u top 10.

Po broju međunarodnih sjedala u Europi najbolji su:

 1. 2,2 milijuna sjedala London Heathrow
 2. 2,2 Amsterdam
 3. 2,1 Istanbul
 4. 2,0 Paris CDG
 5. 1,8 Frankfurt

Na svjetskoj razini od njih je bolji jedino Dubai sa 3,5 milijuna sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Atlanta

Allegiant Air je objavio profit od 152 milijuna USD u 2021. Kompanije ja povećala kapacitete 8,1% u usporedbi sa 2019. 80% linija koje leti Allegiant nema konkurencije. Kompanija u 2022. planira povećanje od 19-23% spram 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Allegiant

Izraelski El Al i Arkia su potpisale MoU za spajanje dviju kompanija u jednu. Istim bi Arkia postala low-cost leisure podružnica El Al-a. El Al bi ukinuo svoju dosadašnju leisure podružnicu Sun d’Or. Arkijinih dva A321, te tri Embraera E195 bi postale dio flote od 45 aviona El Al-a. Kompanija čekaju potvrdu regulatora za ovaj potez.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Radi Covida-19 brojke u Europi su se osjetno pogoršale spram XII. mjeseca. Tako je u prošlom tjednu kapacitet u Zapadnoj Europi pao na 61% iz 2019, a u Istočnoj Europi na 76,1% iz 2019. Ipak brojka je bolja za 10,1% spram tjedna prije u Zapadnoj Europi i 2,6% spram tjedna prije u Istočnoj Europi. Očekuje se da će u idućih 6 tjedna kapaciteti porasti za 20%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Cijena goriva je skočila na 103 USD po barelu. Ovo je najviša cijena goriva u posljednjih 5 godina. Gorivo iznosi 20-30% ukupnih troškova aviokompanija, pa je ovo povećanje i te kako značajno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: airBaltic

SAS Link će u ljeto 2022. otvoriti bazu u Bergenu (Norveška). U Bergenu SAS će bazirati jedan Embraer E195. SAS-ovi hubovi su Copenhagen, Stockholm ARN i Oslo, a kompanija ima bazu i u Aarhusu (Danska). U ovom momentu SAS je drugi najveći operater  u Bergenu (23,6% tržišnog udjela), a veći je Wideroe.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SAS

Kako bi smanjio količinu bačene hrane Austrian će nuditi putnicima da kupe višak hrane na kraju leta. Financijska nadoknada za ovu hranu će biti daleko manja nego ona stvarno vrijedi. Ovakav program pod imenom Too Good To Go već provodi i Swiss.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Austrian

American Airlines je objavio da 30 opcija za 737MAX8 pretvara u narudžbu. Ovi avioni će u kompaniju dolaziti tijekom 2023. i 2024. American u floti već ima 42 ova aviona, a ukupno naručenih ima čak 88 ovih aviona. Avion ima konfiguraciju od 166 sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Western Australia se trebala otvoriti za međunarodni promet 5.2, no Vlada ove australijske države je odlučila da se do daljnjega neće otvarati radi Covida-19. Stoga će Qantas nastaviti letove za London Heathrow preko Darwina i neće letove vraćati na Perth.

Qantas je postavio pitanje letova za Rim koji bi trebali ići iz Pertha od VI. mjeseca. Kako nitko nije siguran da će se Western Australia do tada otvoriti, Qantas će odlučiti hoće li i rimske letove preseliti na Darwin ili će pokretanje ove linije prolongirati za kasniji dio godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Nakon što je Finnair lansirao liniju za Seattle (3 puta tjedno), Alaska je potpisala code-share i sa ovim oneworld članom. Finnair ovih ugovorom dobiva pristup na čak 60 linija Alakse. Alaska masovno potpisuje code-share ugovore sa oneworld članovima. Kompanija je tako potpisala ugovore sa Americanom, Britishem, Aer Lingusom, Cathay Pacificom, Iberiom, Qantasom, JAL-om i Qatarom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Finnair

British Airways i Loganair su postigli code-share sporazum po kojem će British staviti svoje kodove na još 18 linija škotskog regionalnog prijevoznika Loganaira. Ove linije dodaju se na već prethodnih 20 code-share linija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Loganair

Nakon silnih milijardi koje je Berlin Brandenburg Aerodrom dodatno potrošio na izgradnju i desetgodišnje kašnjenje projekta, Europska Unija je odobrila aerodromu novu pomoć od čak 1,7 milijardi EUR.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Berlin Airport

Jazeera je potvrdila kupnju 28 Airbusa A320neo obitelji i to 20 A320neo i 8 A321neo. Avioni kataloški vrijede 3,4 milijardi USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jazerra

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.