Novosti iz svijeta

UAC – United Aircraft Corporation je spojio sa Sukhoiem i MIG-om. Rostec, vlasnik UAC-a smatra da će ovo biti dodatan poticaj razvoju kompanije, te će ujedinjeni resursi i te kako podići kvalitetu rada kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Sukhoi

Brand Finance, agencija koja procjenjuje vrijednost brendova objavila je rezultate za 2022. godinu. U tim rezultatima najvrjedniji brend u zrakoplovstvu je Delta (7,3 milijardi USD), drugi je American (6,3), pa United (5,5), Emirates (5,0), peti je Southwest (4,9), slijedi Air Canada (2,5), Lufthansa (2,4), Air China (2,4), China Southern (2,3), te ANA (2,3 milijardi USD).

U 2022. najčvršći brendovi su bili: WestJet (84,0 AAA), druga je ANA (83,7 AAA), pa Southwest (83,0 AAA), Qantas (82,4 AAA), peti je Jet2 (80,7 AAA), pa Aeroflot (80,5 AAA), JAL (80,3 AAA), Emirates (80,1 AAA), AirAsia (79,7 AAA) i 10. je Singapore (79,5 AA+).

U 2022. najviše je narastao brend Iberie (36%), pa Singaporea (36%), Jet2 (32%), JAL (31%) i Qantas (28%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Greenpeace je optužio sedam najvećih europskih aviokompanija: IAG, Lufthansu, Air France-KLM, SAS, TAP Portugal, Ryanair i easyJet da samo govore o zelenoj orijentaciji, no da im mjere nisu stvarne i efikasne, tj. da u stvari ne rade dovoljno na zelenoj orijentaciji. Ovih sedam kompanija emitira 170 milijuna tona štetnih emisija u atmosferu, što je više nego ukupna emisija Norveške, Švedske, Danske i Finske zajedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Lufthansa Cargo i Cathay Pacific su proširili svoj joint business sporazum (JBA) i na Swiss World Cargo. Kompanije će surađivati na cargo letovima između Hong Konga, Frankfurta i Zuricha, te dalje prema Europi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa Cargo

Toulouse je još nedavno imao velik broj letova Air Francea, preko 30 linija. Toulouse je bio regionalni aerodrom Air Francea sa linijama prema južnoj Europi (Španjolska, Portugal, Italija), ali i nizu aerodroma u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Danas Air France u Toulouseu ima tek letove za Paris CDG i Paris Orly, te Hop! za Lyon. Sezonski Air France leti za Algiers, Atenu, Calvi, Figari, Maltu, Nicu i Oran.

Air France nešto više letova ima iz Nice i Lyona, no i to je daleko od onog broja kojeg je kompanija imala prije par godina. Te luke su tek jedva fokus gradovi, nikako više nisu minihubovi što su bili. Nešto malo letova (tek 3-4 linije) kompanija ima i iz Bordeauxa, Maseillea i Strasbourga koji su svi bili minihubovi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Belavia neće obnoviti liniju Minsk-Tel Aviv jer izraelski hendleri ne žele opsluživati avione Belavie. Izrael nije uveo ban na ove letove, no svejedno kompanija iste ne može ostvariti, pa je prekinula prodaju karata i otkazala liniju.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula) foto: Belavia

Amsterdam ima enormnih problema sa nedostatkom zaposlenika. Stoga aerodrom od 1.7. do 28.8. planira uvesti bitno rigoroznije slotove kako bi smanjio broj letova i putnika te ih sveo na razinu koju može opslužiti. Istim aerodrom planira uvesti redukcije broja letova pojedinim kompanijama, te rerutirati neke letove pojedinih kompanija na druge regionalne aerodrome u Nizozemskoj. Aviokompanije najavljuju tužbe zbog ovakve politike aerodroma.

Aerodrom dio letova planira prebaciti na Eindhoven, Groningen, Lelystad, Maastricht i Rotterdam. Ovi manji aerodromi su objavili da mogu hendlati dvadesetak letova dnevno, dok Eindhoven, Maastricht i Rotterdam mogu i više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Kanadska Transportna Agencia (CTA) je objavila u sredu 1.6. da Flair Airlines (LCC) ispunjava uslove o vlasništvu i da je kanadska kompanija. Da bi bili Kanadska avio kompanija najmanje 51% kapitala mora biti u vlasništvu kanadskih firmi/investitora i da je u bordu minimalno 50%  Kanađanina.

Flair je bio pod istragom jer je za vreme pandemije jer je investitor iz SAD-a, 777 Partners LLC investirao novac koji je bio neophodan za preživljavanje. Kompanija je imala rok do 3.5. da dokaže da je kanadska i taj test su uspješno položili. Do istrage je došlo kada se ispostavilo da je 777 imao kontrolu nad bordom u odnosu na druge članove i da je Flair bio zavistan od 777 za tekuće troškove uključujući lease aviona. Flair je napravio izmene u bordu i finansijama  kada se ispostavilo da bi mogli izgubiti liencu.

Flair je baziran u Edmontonu, 2004. je krenula sa carterima, a 2018. je uveden redovni saobraćaj kao LCC. Trenutno u floti imaju 14 aviona. Kompanija planira da naraste flotu na 50 aviona, 737NG i MAX. ZC

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto), foto: Flair

Ruske kompanije će uplaćivati novac za lizing lezorima na račun tipa C i to u rubljama. Ovaj novac će uplaćivati Aeroflot, Pobeda, Rossiya, S7, Ural i još 10 kompanija. Lezori ne mogu ovim novcem raspolagati sve dok se ne ukinu sankcije protiv Rusije, no nakon što se sankcije ukinu lezori će dobiti novac koji će se akumulirati. Novac će se uplaćivati u rubljama.

Istovremeno pet ruskih kompanija je vratilo 25 aviona lezorima. U Rusiji je bilo 515 aviona u vlasništvu stranih lezora, a većinu tih aviona ruske kompanije su prebacile u ruske registracije i zadržale ih operirati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Delta danas (4.6.) otvara novi Terminal C na njujorškoj LaGuariji. Terminal je koštao 4 milijarde USD, uz dodatnih pola milijarde koju je za pristupne ceste i dodatnu infrastrukturu platila Port Authoroty of New York and New Jersey.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

DOT SAD-a je ponovo ukinula zabranu putovanja na redovnim i charter letovima iz SAD-a za Kubu koje je SAD ukinuo, a Trump ponovo uveo. Ukidanje zabrane na snagu nastupa odmah, što znači da kompanije mogu odmah pokrenuti letove. Za Havanu letove su imali JetBlue, Southwest i American Airlines.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: JetBlue

I na Stockholmu Arlandi su višesatne kolone koje se protežu i izvan terminala, a zbog nedostatka zaposlenika. Aerodrom naglašava da će se ovakve gužve produžiti cijelo ljeto. Stoga se i Stockholm pridružio London Heathrowu, Gatwicku, Manchesteru, Dublinu, Amsterdamu i Frankfurtu u neprihvatljivim višesatnim gužvama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Stockholm Arlanda

Južnoafrički Comair je 31.5. suspendirao sve operacije svojoj LCC kompaniji Kulula, kao i u franšizi za British Airways. Kompanija je suspendirala sve letove jer je ostala bez novaca. Ovo je već drugi puta da Comair suspendira operacije, obzirom da je isto učinio od 5.5. do XII. mjeseca 2020. Kompanija je kraće vrijeme bila suspendirana od strane SACAA u III. mjesecu ove godine, radi problema sa Lufthansa Technikom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Kulula

TUI otkazuje 1/4 svih letova iz Manchestera, točnije 43 tjedna leta tijekom VI. mjeseca. Kompanija naglašava da je na ovo primorana radi ogromnih redova na Manchesteru rezultiranih manjkom osoblja aerodroma. Kompanija se ispričava putnicima, no naglašava da je na ovo prisiljena.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TUI

Ryanair je ponovo otvorio bazu u Pescari. Ovog ljeta će od tamo operirati čak 15 linija. Kompanija će bazirati jedan avion u Pescari. Iz aerodroma dvije linije ima Volotea, te po jednu Wizz Air i ITA.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Obzirom da je kineska vlada uvela rigorozne mjere borbe protiv Covida-19, te je limitirala broj letova na samo 4500 tjedno, niz kompanija je doveden u nezavidni položaj. Većina kompanija operira tek 10% letova, a neke i manje. Neki aerodromi imaju tek 1-2% broja putnika iz 2019. Stoga je Kina odlučila dati subvencije aviokompanijama kako bi im omogućila da prežive ove teške trenutke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Shanghai Pudong

Lufthansa uvodi naplatu sjedala u light klasi. Kompanija je objavila da će sjedala dodjeljivati nasumice, tj. da je vrlo vjerojatno da osobe koje putuju skupa ne dobiju susjedna sjedala osim ako ne plate. Politika koju imaju Ryanair, Wizz Air i drugi LCC kako bi povećali prihode. No, za razliku od LCC Lufthansa se ovu uslugu naplaćivati 25-35 EUR po letu za short haul letove (50-70 EUR za povratnu kartu). Ovu uslugu Ryanair naplaćuje 3 EUR. Lufthansa će ovu uslugu naplaćivati na short haul i na long haul letovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

 

Nakon što je stanje na Amsterdamu postalo kaotično, sada i aerodrom Dublin ima kaos u operacijama. Putnici su čekali i po tri sata na sigurnosnu provjeru, a redovi su se protezali i izvan aerodromske zgrade. Aerodromu nedostaje velik broj radnika na sigurnosnoj provjeri. Aerodrom je već zaposlio 300 djelatnika u sigurnosnoj provjeri, a zaposlit će ih još 370, no kako isti moraju proći školovanje ne može na njih računati odmah.

U ovom momentu najgore gužve su na aerodromima London Heathrow, London Gatwick, Manchester, Amsterdam i Frankfurt.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Dublin

Jet2 je uzeo u lizing dva Airbusa A330 sa kojima će letjeti leisure letove iz Manchestera za Palmu de Mallorcu, Faro, Tenerife, Antalyu i Dalaman. Avioni su uzeti od AirTankera i operirat će do kraja X. mjeseca.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Jet2

Američke kompanije su ovog produženog vikenda otkazale čak 2500 letova radi nedovoljnog broja posada. Ovaj vikend se smatra počekom povećanja ljetnih letova, pa ostaje pitanje kako će američke kompanije funkcionirati ovog ljeta kada će broj letova biti bitno veći. Samo Delta je otkazala preko 700 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Sud u SAD osudio je putnicu koja je prošle godine tokom svog leta udarila stjuardesu na 15 meseci zatvora i novčanu kaznu od 26.000 dolara za pokrivanje štete kabinskog osoblja i 7.500 dolara kazne za napad. Putnica je odbila da ispravno nosi masku i veže pojas, te je nakon svađe s kabinskim osobljem koje je od nje to zahtevalo, počela da udara jednu stjuardesu. Od udarca, stjuardesi su stradala dva zuba, a na licu su joj nanete lakše telesne povrede. Incident se dogodio na letu Southwest Airlinesa iz Sacramenta za San Diego u V mesecu 2021.

autor: Saša Cvijić, suradnik (Beograd), foto: Southwest

Iako je Norwegian otkazao narudžbu za Boeinge 737MAX tijekom ogromne krize kompanije u Covidu-19, sada je ponovo naručio 50 ovih aviona, točnije B737MAX8. Avioni će se isporučivati između 2025. i 2028.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Kina je zabranila ruskim kompanijama letove sa Airbusevima i Boeinzima koji su u vlasništvu stranih lizing kompanija da slijeću na području Kine, neovisno o tome nose li trenutno rusku registraciju. Ovo je još jedan težak udarac na rusko zrakoplovstvo.

Ukrajina je oteglila ostatke Antonova An-225 Mriye koja je uništena u rusko-ukrajinskom ratu od strane ruskih snaga. Prvi uvid u ostatke aviona su dokazali da je avion pogođen nekoliko puta iz neposredne blizine što dokazuje da nije uništen od strane ukrajinske vojske.

Novi Jet Airways 2.0 koji upravo kreće sa operacijama, zatražio je od Indije da mu ustupi slotove koje ne koriste ruske kompanije radi prekida letova prema Indiji. Dobije li Jet te slotove ruske kompanije će biti u ozbiljnim problemima kada ponovo uspostave letove prema Indiji.

Sve više ruskih kompanija se odlučuje reaktivirati stare ruske avione. Tako će i Gelix Airlines u flotu uvesti Ilyushin Il-76TD.

Rusija je još jednom produžila zabranu letenja na aerodromima u zapadnoj Rusiji. Letova i dalje neće biti na aerodromima Krasnodar, Rostov na Donu, Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronezh, Gelendzhik, Kursk, Lipetsk i Simferopol.

Napomena: ovo je posljednja vijest u Ukrajina Update. Od sada će ove vijesti biti objavljivane kao posebne vijesti u rubrici „Novosti iz svijeta“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet Airways

Ryanair je dobio sudski spor protiv prodavača karata Lastminute.com koji je prodavao njegove karte bez znanja kompanije. Kompanija mora platiti Ryanairu 50.000 EUR i 20.000 EUR za sudske troškove. Ryanair je već prije par mjeseci dobio sličnu tužbu i protiv Skyscennera.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Kapetan i kopilot na ITA-inom letu iz  New Yorka za Rim (A330-200) su oba zaspali na desetak minuta iznad Francuske. Kontrola u Marseilleu ih je neuspješno pokušala kontaktirati 10 minuta. Avion je bio na krstarećoj visini i na autopilotu. Kontrola ih je na koncu uspjela dobiti samo par trenutaka prije nego je poslala lovačke avione da ustanove stanje u avionu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Brazil je naplatio LATAM-u kaznu od 2,2 milijuna USD jer je tražio od putnika da plate odabrano sjedalo. Brazil je stava da LATAM to ne smije tražiti, dok se LATAM branio da niz kompanija na ovaj način ima dodatne prihoda od odabira sjedala, te da je isto legalno i legitimno.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LATAM

Indijski direktorat civilnog zrakoplovstva (DGCA) je kaznio IndiGo sa 6435 USD zbog toga što nisu pustili dječaka u invalidskim kolicima da uđe u avion u Ranchi aerodromu, o čemu je zamaaero pisao. IndiGo se odmah ispričao obitelji dječaka radi krive procjene djelatnika i ponudio da dječaku kupe električna invalidska kolica, te su platili obitelji smještaj, prehranu i dali im ulaz u idući avion idućeg dana. Tisuće osoba na društvenim mrežama je žestoko osudilo ovaj postupak djelatnika IndiGo-a.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Airbus je pokrenuo pogon u Filtonu kod Bristola u Velkoj Britaniji u kojem će se fokusirati na tehnologiju letenja na vodik (hydrogen). Pogon će se zvati Zero Emission Development Centre (ZEDC). Airbus planira prvu tehnologiju implementirati već 2023. (tankovi), a prvi testni letovi se planiraju 2026. Airbus planira paralelno izgraditi tri aviona, prvi turboprop sa 75 putnika, potom jet sa 120 do 200 putnika i na koncu futuristički avion delta oblika koji će krila imati inkorporirana na trup i koji će moći prevesti preko 200 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Qatar je dogovorio suradnju sa Saudiom, flydubaiem, Kuwait Airwaysom i Oman Airom kako bi prevezli nogometne navijače na utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva na dan odigravanja istih. Navijače će prevoziti tako da stignu u Dohu ujutro i vraćaju se kasno navečer nakon utakmice. Na ovaj način navijači neće morati koristiti hotelski smještaj u Dohi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.
 • Skopje, Wizz Air od 27.9.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.
 • Monastir, Tunisair od 7.6.

 

Iz Pule:

 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Bari, NyxAir od 22.6.
 • Karlstad, Croatia od 25.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Belfast, Croatia od 16.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 • Monastir, Nouvelair od 5.6.
 • Podgorica, Air Montenegro od 19.6.
 • Tirana, Air Montenegro od 19.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 21.6.
 • London, Wizz Air od 25.9.

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Foggia, Lumiwings od 3.6.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Djerba, Nouvelair od 13.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Mersa Mutruh, Air Serbia od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 • Monastir, Air Serbia od sredine VI. mjeseca

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Poznan, Enter od 1.6.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.
 • Madrid, AlbaStar od 19.6.

 

Iz Tivta:

 • Kuvajt, Jazeera od 4.6.
 • Kišnjev, FlyOne od 13.6.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 24.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Antalya, Tailwind od 5.6.
 • Antalya, Southwind od 17.6.
 • Larnaca, BH Air od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Enfidha, BH Air od 5.7.
 • Ljubljana, Wizz Air od 27.9.
 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.

 

Iz Ohrida:

 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.