Novosti iz svijeta

Delta eskivira plaćanje 15% carina na uvoz Airbusovih aviona na način da avioni prije dolaska u flotu lete nekoliko letova diljem planete, te time postaju „rabljeni“ avioni, a ne više novi, te se uvoze bez taksi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta Airlines

British i American će 25.11. pokrenuti eksperimentalni program testiranja za Covid-19. Putnik 72 sata prije puta sam uzima uzorak prema naputcima medicinskog osoblja, te ga predaje na PCR testiranje. Drugi test se uzima na aerodromu netom prije puta, dok se treći test uzima po slijetanju, na način da putnik ponovo sam uzima uzorak i predaje test. Program će u prvo vrijeme biti volonterski. Kompanije se nadaju da će ovime izbjeći zabrane i karantenu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Code-share sporazum Qatara i Air Canade počet će 15.12. ove godine. Obije kompanije će imati svoje kodove na Qatarovom letu Doha-Toronto, a iz Toronta putnici će se moći konektirati na 75 linija Air Canade.

autor: Maja Markus, novinarka (Pula), foto: Air Canada

American Airlines je ponovio obećanje da putnici koji to neće željeti neće morati letjeti na 737MAX. Kompanija će posebno naglasiti putnicima ako se na liniji operira 737MAX i putnici će moći bez posljedica promijeniti let. American planira prve letove sa 737MAX započeti 29.12. i to sa jednom dnevnom rotacijom na liniji New York La Guardia – Miami. Piloti su uvjereni u sigurnost aviona, te ne bi riskirali svoj život da nije tako.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Norwegian je zatražio predstečajnu zaštitu na Irskom sudu. Kompanija ima 70 dana, koji se iznimno mogu produžiti na 100 dana, da postigne sporazum sa barem jednom grupom vjerovnika kako bi izbjegla stečaj. Norwegian tvrdi da će iz ovog postupka izaći jači i financijski stabilan. Tijekom zaštite kompanija će nastaviti sa letovima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Norwegian

Iako je JetBlue htio slotove na London Heathrowu za svoje letove iz Bostona i New Yorka za London, iste nije uspio dobiti. Od zatraženih 42 tjedna slota, odobreno mu je 28 slotova na Stanstedu i 14 na Gatwicku. JetBlue je prezentirao i Mint business klasu koju će imati letovi za London, no i niz letova sa obale na obalu SAD-a, kao i prema Središnjoj Americi. Mint klasa ima sjedala koja se pretvaraju u krevet (u konfiguraciji 2+1 u A320), kao i niz privilegija, te luksuza tijekom puta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Ryanair će preuzeti 312 tjednih slotova koje je easyJet napustio na London Stanstedu nakon što je zatvorio bazu na aerodromu. Ryanair planira slotove koristiti od ljeta 2021. EasyJet će zadržati 58 slotova za linije koje će operirati avioni iz drugih baza. Ryanair je najveći operater na Stanstedu sa 2312 tjednih slotova, što je 2/3 svih slotva na ovom londonskom aerodromu. EasyJet je bio 2. kompanija po broju slotova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Rumunjski LCC Blue Air i nastavlja sa otvaranjem baza i linija u Rumunjskoj. Od 28.3. kompanija pokreće novu bazu u Cluju Napoci i 13 novih linija na 2 postojeće i 4 sezonske linije koje već sada operira sa ovog aerodroma.

autor: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: Blue Air

Kao što je bilo i najavljeno (a mi smo ovdje prenijeli) FAA je dozvolio puštanje u promet Boeinga 737-8 i 737-9 (novi nazivi za MAX8 i MAX9). Boeing za sve proizvedene i prizemljene, te buduće proizvedene 737MAX, kao i sve ostale američke kompanije koje imaju ovaj avion prizemljen moraju revidirati letačke priručnike (AFM), instalirati novi i odobreni softver za kontrolu leta (FCC), instalirati novi i odobreni softver MAX display sustava (MDS), ispitati AOA sustav senzora, promijeniti instalacije usmjeravanja vodoravnih stabilizatorskih žica, provesti let za operativnu spremnosti, dok svi piloti moraju proći program doobuke za 737MAX koji za svaku kompaniju mora odobriti FAA. Kako za provedbu svega ovoga treba vremena, ne očekuje se da prvi 737MAX polete prije kraja godine. Prvi čovjek FAA-a Stephen Dickson je izjavio: „100% sam siguran u 737MAX, toliko siguran da bi i svoju obitelj pustio da leti ovim avionom“. Ostale agencije poput europske (EASA), kineske (CAAC), kanadske, brazilske i drugih će izdati vlastite certifikate i naputke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Nakon što je Lufthansa objavila da ukida besplatni servis u ekonomskoj klasi, te će hranu i piće putnicima prodavati, i Austrian je objavio da od proljeća 2021. pokreće isti program. Na svim letovima ekonomske klase do 180 minuta ukida se besplatni servis. Svaki putnik će dobiti jedan „slatki pozdrav“, ali sve ostalo će se prodavati u okviru ponude pod imenom „Austrian melangerie“. Na letovima dužim od 3 sata, charter letovima koji se prepoznaju po brojevima leta koji počinju sa 2 ili 9, kao i za putnike poslovne klase na redovnim linijama, ništa se ne mijenja. Swiss za sada i dalje ima besplatan servis na letovima dužim od 45 minuta, no očekuje se da će i ova kompanija Lufthansa Grupe uvesti isto pravila. Prva velika kompanija koja je uvela ovo pravilo bio je British i smatra se da je isto potaklo Lufthansu na ovaj potez.

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: Austrian

Tisuće radnika London Heathrowa je glasalo za štrajk u XII. mjesecu radi najavljenih smanjenja plaća i drugih benefita vezano u Covid-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Heathrow

Etihad otvara liniju Abu Dhabi-Tel Aviv od 28.3.2021. Linija će se operirati svakodnevno sa Airbusom A321. Već smo objavili da će od kraja XI. mjeseca liniju Dubia-Tel Aviv će operirati Flydubai.

autor: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: Etihad

Iako je Zambija na rubu bankrota, ipak je naručila novi predsjednički avion, i to ruski SSJ-100. Avion će zamijeniti sadašnji Challenger 604, koji ima samo 17 godina.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Sukhoi

Air Arabia ima 120 naručenih A320obitelji, među kojima i 20 A321XLR. Kompanija je izjavila da nema potrebe otkazivati ili prolongirati isporuke, već će sve avione trebati u roku. Air Arabia se ne boji Wizz Aira Abu Dhabi. Osobno vidim četiri velike prednosti Air Arabie spram Wizz Aira. Prvo, Wizz Air je nova kompanija na tržištu, Air Arabia u UEA okruženju operira već 17 godina. Drugo, Air Arabia je u talu sa domaćim Etihadom koji ne samo da je ekspert na tržištu Abu Dhabia, nego ima i vrlo značajnu logističko-infrastrukturalnu prednost, te niz popusta i privilegija. Četvrta prednost je ogroman broj konekcija u samom startu koje će Air Arabia Abu Dhabi imati kroz Etihadovu mrežu linija. I na koncu Air Arabia Abu Dhabi operira od VII mjeseca, te je već povećala broj linija i frekvencija, dok Wizz Air konstantno prolongira početak operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Arabia

Brussels će ubrzati restrukturiranje kako bi kompanija izašla iz procesa do ljetne sezone 2021, te time mogla iskoristiti ozbiljan porast broja putnika koji se tada očekuje. Niz kompanija je odlučio obnoviti linije i povećati frekvencije dočim je evidentno da će iduće ljeto biti neusporedivo bolje nego ono 2020. U 2021. se očekuje 1,3 milijardi cjepiva.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Brussels

Dio Etihadovog kabinskog osoblja se cijepio protiv Covida-19 testnim cjepivom kineske proizvodnje koja je u III fazi testiranja u nekim državama između ostalog i u UEA. Istovremeno kompanija je izjavila da će A380 biti prizemljeni na neodređeni rok i da će radi toga biti dodatnih otpuštanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

Hanjin KAL Korporacija, vlasnica Korean Aira dogovorila je sa Korean Development Bank (KDB) transakciju oko preuzimanja Asiane vrijednu 1,6 milijardi USD. KDB je investirao u Hanjin grupu i to 450 milijuna USD kroz nove dionice i 270 milijuna kroz obveznice. Istim će Star Allince izgubiti važnog partnera, a Korean će ući u 10 najvećih kompanija svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean Airlines

Očekuje se da će Boeinga 737MAX dobiti certifikat do srijede nakon 20 mjeseci prizemljenja. Prvi letovi kompanija očekuju se pri kraju godine. Prije polijetanja Boeing mora obaviti preinake, a piloti doobuku na simulatorima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Prije točno 100 godina, 16.11.1920. Queensland And Northern Territories Aerial Service, danas poznatiji po prvim slovima ovog predugačkog naslova koji tvore ime QANTAS je osnovan. Qantas je druga kompanija na svijetu po starosti da operira pod istim imenom. Qantas nazivaju i „leteći klokan“ po stiliziranom bijelom klokanu na crvenom repu. Qantas u 100 godina nije izgubio ni jedan mlažnjak (do uvođenja mlažnjaka do 1945. je imao 8 fatalnih nesreća).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Irska startup kompanija Emerald Airlines će preuzeti ugovor za regionalne linije Aer Lingusa, što znači će od 1.1.2023. linije preuzeti od Stobart Aira. Stobart Air je naljutio IAG (vlasnik Aer Lingusa) što je ušao u 30% vlasništva flybea koji je trebao biti feeder Virgin Atlantica, glavnog konkurenta Britisha (suvlasnik IAG-a). Flybe se trebao preimenovati u Virgin Connect, no bankrotirao je početkom III. mjeseca. Emerald Airlines je u vlasništvu buisnessmena Conor McCarthya. Ugovor sa Emeraldom se potpisuje na 10 godina. Management Stobart Aira je izjavio da je ovo ogroman udarac za kompaniju, no da će ista idućih dvije godine profesionalno odraditi svoje obveze prema Aer Lingusu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb) foto: Aer Lingus

Thai je na prodaju dao apsolutno sve što se prodati da, od aviona, preko kompleta avionskih guma do pribora za obroke (uključujući posade za sol i papar), čaše, prekrivače za sjedala, deke, luksuzna pića (na spisku je čak i Dom Perignon iz prve klase). Kompanija na ovaj način pokušava zadržati likvidnost.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Thai Airways

Alitalia je pokrenula letova za Brazil i Argentinu. U isto vrijeme je potpisala code-share sa brazilskim Golom. Ovo je to čudnije što je Delta, kao SkyTeam partner, preuzela LATAM, no Alitalia je ušla u deal sa konkurentskim Golom koji je Delta radi odnosa sa LATAM-om odbacila od sebe. Gol nakon odbacivanja od Delte koketira sa Americanom. Ovo je još jedan dokaz da odnosi između Alitalie i Delte nisu dobri, a što je kulminiralo otkazivanjem joint venturea prije par mjeseci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Sve tri alijanse, Star Alliance, SkyTeam i Oneworld, su zajednički objavile da smatraju kako države trebaju prihvaćati Covid-19 testove i CommonPass koji će garantirati da je osoba testirana (ili cijepljena). Kao što smo u članku o uvođenju brzih testova napisali bilo je za očekivati da će avio-kompanije i turoperatori lobirati prema vladama država da prihvate brze antigenske testove i istima zamijene zabrane ulaska ili karantene.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Mario Vukoja

Korean je objavio da pregovara sa Korea Development Bankom o preuzimanju konkurentske Asiane. Asiana je akumulirala dug od 11 milijardi USD, te je zbog Covida-19 izgubila zainteresirane investitore. Korean bi ovime osjetno ojačao svoju poziciju i ušao bi u top 10 kompanija svijeta, a Star Alliance bi izgubio partnera u Južnoj Koreji. Asiana je izjavila da nije znala da se vode pregovori.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean

S7 će dva svoja Airbusa A319 pretvoriti u „Extra Edition“. I dok njihovi uobičajeni A319 imaju 140 mjesta, ova konfiguracija će imati samo 96 mjesta, no povećan broj business sjedala, njih 24 i 72 ekonomska sa velikodušnih 34 incha razmaka. Avion će se uporabljati za linije na kojima je kompanija locirala više poslovnih putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Emirates će dio svojih A380 koristiti za cargo letove. No, kompanija ih neće pretvarati u preightere, tj. neće izbacivati putnička sjedala, nego će samo koristiti cargo prostor aviona, tj. prevoziti do 50 tona tereta. Kompanija na ovaj način reagira na povećane potrebe za cargo avionima, te prijevoz cjepiva koji će se uskoro desiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Leisure prijevoznik Jet2 otvara 10. britansku bazu u Bristolu od 1.4.2021. Kompanije će iz Bristola operirati 56 tjednih letova na 33 linije u Španjolsku, Portugal, Grčku, Tursku, Austriju, Švicarsku i Italiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet2

LOT pokreće liniju Varšava-San Francisco 2.6.2021. i prometovati će cijele godine 4 puta tjedno sa 787. Linija se trebala pokrenuti ove godine, no zbog Covida-19 se prolongirala na iduću godinu.

autor: Martina Markus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Rumunjska će zatražiti dozvolu Europske Unije za investiciju u restrukturiranje TAROM-a od 191 milijun EUR, što je 50% novca, dok će ostalih 50% morati, sukladno pravilima Europske Unije, TAROM namaknuti sam. Restrukturiranje će se provoditi pet godina. Rumunjska je u II. i X. mjesecu dala pozajmice TAROM-u za prebrođivanje nelikvidnosti u ukupnom iznosu od 62,5 koja kompanija mora vratiti, no isto će se „namaknuti“ u ukupnoj cifri investicije u restrukturiranje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

United se od 1.2.2021. vraća na New York JFK aerodrom, nakon 5 godina što je sa njega otišao. United trenutno prometuje sa Newarka i La Guardie.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula)

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!