Novosti iz svijeta

Aeromexico je u XI. mjesecu uspio postići 95% prometa iz 2019. godine. Kompanija je u XI. mjesecu postigla 1,5 milijuna putnika. Kompanija je pala na 3. mjesto u Meksiku, a ispred su Volaris i Viva Aerobus.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeromexico

Novi Zealand je u 2019. imao 17,8 milijuna putnika. Najveće zračne luke su mu:

 1. 21,6 milijuna putnika Auckland
 2. 6,9 Christchurch
 3. 6,4 Wellington
 4. 2,3 Queenstown
 5. 1,1 Dunedin
 6. 1,1 Nelson
 7. 0,8 Hawkes
 8. 0,7 Palmerston North
 9. 0,5 Tauranga
 10. 0,5 New Plymouth

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air New Zealand

Zbog prekida isporuka Boeinga 787 American će letjeti manje interkontinentalnih linija nego je prvotno planirao. American je također odlučio više ne koristiti širokotrupce na letovima unutar SAD-a. American je do sada trebao dobiti 13 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Broj aviona u kompanijama Europske Unije

 1. 480 Ryanair
 2. 268 Lufthansa
 3. 213 Air France
 4. 151 SAS
 5. 141 Wizz Air
 6. 120 Vueling
 7. 111 KLM
 8. 94 Eurowings
 9. 90 Swiss
 10. 83 Finnair

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Ryanair

Wizz Air je stvarno povukao ručnu! Nakon enormne ekspanzije tijekom druge polovice 2020. i prve polovice 2021. kompanije je stala. Zatvorila je baze u tri norveška grada, u Rigi i u Dortmundu. Hmmm… zatvaranje baza? Nešto što nismo navikli kod Wizz Aira. Uz to u I. mjesecu 2022. kompanija će porezati niz frekvencija i linija i tako će ostati sve do kraja III. mjeseca.

Evidentno Wizz Air je ozbiljno povukao kočnicu. Kompanija je trošila isto novaca kao Ryanair iako je Ryanair četiri puta veći po broju aviona i broju linija. Wizz Air je potrošio ogroman novac na ekspanziju tijekom Covida-19. Sa Covid-19 ekspanzijom je krenuo prerano (još u VI. mjesecu 2020), bitno ranije od Ryanaira. I tu ozbiljno pogriješio. Nije to trebao napraviti prije V. mjeseca 2021. Novac je potrošen i sad kompanija mora bitno racionalnije i skromnije dalje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

U Europi trenutno ima 27 LCC i to:

 • Ryanair – Irska, Velika Britanija, Poljska (Buzz), Malta (Lauda, Malta Air)
 • easyJet – Velika Britanija, Austrija, Švicarska
 • Flypop (u osnivanju) – Velika Britanija
 • Jet2 – Velika Britanija
 • Play – Island
 • Norwegian – Norveška, Švedska
 • Flyr – Norveška
 • Norse Atlantic (u osnivanju) – Norveška
 • Iberia Express – Španjolska
 • Level – Španjolska
 • Volotea – Španjolska
 • Vueling – Španjolska
 • PlusUltra – Španjolska
 • French Bee – Francuska
 • Transavia – Nizozemska, Francuska
 • Eurowings – Njemačka, Austrija
 • Eurowings Discover – Njemačka
 • Wizz Air – Mađarska, Velika Britanija
 • Smartwings – Češka, Poljska, Mađarska, Slovačka
 • Blue Air – Rumunjska
 • Albawings – Albanija
 • FlyOne – Moldavija
 • Bees – Ukrajina
 • SkyUp – Ukrajina
 • Pobeda – Rusija
 • Citrus (u osnivanju)– Rusija
 • Smartavia – Rusija

 

Od toga long-haul LCC su:

 • Eurowings Discover – Njemačka
 • French Bee – Francuska
 • Norse Atlantic – Norveška
 • Level – Španjolska
 • Plus Ultra – Španjolska

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Pobeda

Iako je Air France-KLM dobio preko 14 milijardi EUR do sada radi Covida-19 do kraja 2021. će dobiti još milijardu EUR. No, kako stvari sada stoje ova pomoć će se prolongirati za dva mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France-KLM

Garuda Indonesija je dobila 45 dana rok da sa lezorima i drugim vjerovnicima postigne sporazum zbog 9,8 milijardi USD dugova. Indonezija već ima alternativu i planira prebaciti domaće linije na kompaniju Pelita Air Service.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Garuda Indonesia

Prvi konvertirani cargo Airbus A320P2F je dovršio prvi testni let iz Singapura. Avion bi se trebao početi isporučivati u prvom kvartalu 2022. godine. Avion će primati 10 ULD kontejnera na glavnoj palubi i 7 ULD kontejnera u prtljažnom prostoru. Avion može ponijeti 21 tonu tereta na 3333 km ili 17 tona na 4740 km.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus A320P2F

Velik broj aviokompanija je izjavo da neće više letjeti sa Airbusom A380. To znači da je velik broj rabljenih i relativno mladih (8 do 12 godina) ovih aviona na tržištu. Tko bi mogao kupiti ovaj avion? U prvom redu Emirates. On u floti ima 119 ovih aviona, te mu još dva dolaze u flotu. No, Emirates istinski vjeruje u ovaj avion i izjavio je da će ga operirati do 2030. Ako cijene budu dobre, a nesumnjivo će biti, Emirates bi mogao preuzeti još 20-30 ovih aviona.

I Qantas je rekao da vjeruje u ovaj avion i da će sa njim dalje operirati, no on vrlo vjerojatno neće više kupovati ove avione. Osim ako cijene ne bude istinski niska. No, British bi mogao kupovati rabljene A380. British je rekao da mu ovi avioni trebaju, no da su mu novi bili preskupi, te je najavio da bi kupovao rabljene A380.

Tko god da kupi rabljene A380 operirat će ih još 10 do 15 godina. Kako god lezori su na break-evenu sa istekom 10 godina lizinga i avion mogu ili prodati za sitne novce, ili iznajmiti za nizak iznos te na njemu još nešto zaraditi, ili ga dati u rezanje da zarade bar nešto.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Hainan je promijenio vlasnika. Kompanija više nije u vlasništvu bankrotirale HNA Grupe nego strateškog investitora Liaoning Fangda Group Industrial. HNA Grupa je ukupno dužna 173 milijarde USD. Smatra se da Hainan i pridružene mu avio kompanije duguju 7,9 milijardi USD. Liaoning Fangda je uz Hainan dobio još i Lucky Air, Air Changan, China Xinhua Airlines, Fuzhou Airlines, Shanxi Airlines, Urumqi Air i GX Airlines, te još nekoliko pratećih poduzeća.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Omikron soj Covid-19 virusa neće bitno unazaditi aviopromet. Ovaj soj virusa je zarazniji, ali slabiji, posljedice oboljenja su bitno manje (kao jača prehlada), daleko je manje umrlih od njega. Iskreno ovaj soj je na razini prosječne gripe.

Zrakoplovstvo je u panici reagiralo, zatvorile su se linije prema Africi, uvele restrikcije i zabrane  u putovanjima (karantena, obveza nekoliko PCR testova prije i po dolasku, zabrane putovanja), no isto je kratkog vijeka. Niz kompanija je već obnovio letove prema Africi, vrlo skoro će se planeta ponovo otvoriti zbog slabe ugroze ovog soja virusa. Konačno, govorimo o južnom dijelu Afrike, koji i ovako ima vrlo malo putnika prema Europi i ostatku planete.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: South African

ITA potpisuje code-share ugovore ko na pokretnoj traci. Sada je potpisala code-share se bivšim vlasnikom Alitalije, Etihadom. Ugovor se odnosi na domaće talijanske linije, te letove za Maltu. U regiji ITA je potpisala code-share sa Air Serbiom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ITA

Egipatska kompanija Nesma Airlines je suspendirala sve operacije i prizemljila jedini Airbus A319.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Nesma Airlines

Airbus ima nevjerojatnih 318 naručenih aviona u XI. mjesecu, zahvaljujući Dubai Air Showu. Od toga 285 aviona je za A320neo obitelj (261 za A321neo). 17 naručenih aviona je A220, 2 A330-200, 4 A330-300 i 10 A330-900. Do sada ove godine Airbus ima naručenih 610 aviona (prošle godine samo 383, 2019. čak 1080 aviona).

Kompanija je u XI. mjesecu isporučila 58 aviona za 34 različita kupca. Isporučeno je 2 A350 i 56 uskotrupaca. Do sada u 2021. Airbus je isporučio 518 aviona za 80 različitih kupaca. Kompanija je planirala isporučiti 600 aviona ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Lezor 777 Partners je naručio 30 Boeinga 737MAX. Kompanija je treća kompanija na planetu koja je naručila B737MAX8-200, uz VietJet i Ryanair. Ovime je 777 Pertners povećao broj naručenih B737MAX na 68.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Boeing

Eurowings Europe koji je stacioniran u Austriji po drugi puta smanjuje broj linija i frekvencija. Prošli puta velika rezanja linija i frekvencija su bila 2019. kada su se linije ponovo vratile Austrianu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Među brojnim tužbama koje u ovom momentu ima SpiceJet upravo su izgubili jednu na 24 milijuna USD prema SR Technics za MRO usluge. Sud je odredio da likvidator ima pravo zaplijeniti opremu SpiceJeta koja će se prodati na dražbi kako bi se SR Technics namirio.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

Brazilski Azul pokreće jednu vrlo specifičnu opciju, letjet će cargo letove sa Embraerom E195F-E1. Ovaj avion kompanije ne koriste za cargo letove i tu će Azul biti specifičan na planeti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Azul

Boeing nije ni blizu rješenja za B787. Naime, kompanija je izjavila da će si uzeti svo potrebno vrijeme da riješi probleme na 787. Prema pisanju nekih medija avion se neće isporučivati sve do IV. mjeseca 2022. Neke kompanije radi toga razmatraju vračanje starijih prizemljenih aviona u flote. Avion se već ne isporučuje godinu dana, iz kreću stanku od IV. do V. mjeseca ove godine kada se isporučivao. Kompanija ima neisporučenih oko 130 Dreamlinera.

Nakon fijaska sa B737 ovo postaje jednako tragičan fijasko za Boeing. Uz to kompaniji ozbiljno više godina kasni i projekt 777X. Boeing je istinski i krajnje uprskao sa svim svojim modelima koje bi trebao isporučivati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Boeing

OK, Covid-19 je sve unakazio, vratio nazad, kompanije su masovno rezale linije i frekvencije. No, ovog ljeta stanje se popravilo, kompanije se uvelike vračaju. Zašto se onda LOT ne vraća u Budimpeštu? Kompanija je 2019. pokrenula masu linija iz Budimpešte. Zbog toga je stacionirala jedan Boeing 787 i dva Embraera E195, uz najavu stacioniranja i 3. E195 u 2020.

No, sada LOT iz Budimpešte leti samo dvije linije. Onu prema Varšavi i jednu širokotrupnu liniju za Seoul. Zapravo, LOT je u Budimpešti tek simbolično prisutan, zanemarivo više nego na ostalim tržištima. Je li to LOT digao ruke od Budimpešte? A ako je možemo li očekivati druge kompanije koje će bazirati avione u Budimpešti poput airBaltica, Aegeana, easyJeta ili Eurowingsa?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: LOT

Gatwick je 2019. imao 46,6 milijuna putnika 2019. godine. Aerodrom je pri kraju certificiranja za umetnutu pistu. Glavna pista ima 3316 metara, no umetnuta pista ima 2565 metara. Pista će služiti samo za polijetanja, nikako ne i za slijetanja. Stoga će avioni slijetati samo na glavnu pistu, no sa nje će i povremeno polijetati, u prvom redu širkotrupci, uskotrupci će polijetati sa umetnute piste. Obije piste će se koristiti naizmjence, no svejedno će se količina operacija ovime povećati i same operacije ubrzati. Stoga Gatwick sa ovom pistom planira povećati broj putnika na 74 milijuna do 2038. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: London Gatwick

Doha ima dva aerodroma jedan do drugog. Nakon što se otvorio novi aerodrom Hamad, 2014. godine, stari aerodrom se nije zatvorio, iako više ne prima komercijalne letove. Plan je da se stari aerodrom ponovo aktivira za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022., no više neće služiti redovnim letovima, već poslovnom zrakoplovstvu iako bi tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva mogao primati i chartere, pa i neke redovne linije.

autor: Alen Šćuric, analitiča (Zagreb), foto: Aerodrom Doha (Wikipedia)

Nakon što je Velika Britanija ponovo pooštrila mjere za ulazak u državu (PCR testove) British je smanjio broj letova za čak 2000 zbog manje potražnje putnika za putovanja prema Velikoj Britaniji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British Airways

Postavlja se opravdano pitanje kako to da Omikron soj virusa Covid-19 tako lako putuje avionom pa je niz država i kompanija zabranilo letove iz Južne Afrike, neki i iz cijele Afrike. Kako to da se virus može širiti avionom ako u avion ulaze isključivo cijepljeni i testirani putnici?

Nešto tu očito ne valja, ili testovi nisu pouzdani ili cijepovi nije dovoljno dobro. Ako je ovo drugo onda bi se i cijepljeni putnici morali testirati. Ako je ovo prvo, čemu uopće gnjavimo ljude i trošimo značajne financijske resurse stanovništva?

ACI je prije par dana objavio da znanstvena istraživanja pokazuju da putovanja avionom nemaju utjecaja na širenje zaraze. Čemu onda sva ova šarada?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: South African

Na Tokio Nariti kornjača na uzletnoj stazi je blokirala avione da polijeću i to punih 12 minuta, radi čega čak 5 aviona nije uspjelo poletjeti na vrijeme, među kojima i Airbus A380 ANA-e koji je baš oslikan motivima kornjače.

Kornjača je došla iz ribnjaka koji je 100 metara dalje. O istoj je kontrolni toranj obavijesti pilot pa je toranj zatvorio pistu sve dok aerodromska služba nije došla do piste zajedno sa zaposlenicima utočišta za reptile koji su fizički uklonila kornjaču. Kornjača je bila dugačka 30 cm i teška 2 kg. Ista se od straha uvukla u oklop i nije se micala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tokio Narita

ITA je potpisala code-share sa KLM-om. ITA naveliko potpisuje code-share sporazume i do sada je potpisala sporazume sa TAP-om, Deltom, Air Serbiom, Bulgaria Airom, TAROM-om i Air Maltom. ITA planira imati bar 30 code-share sporazuma do kraja godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

Airbus je isporučio svoj 2000 A320neo obitelji i to IndiGo. Isporučeni avion je A321neo. Isporuka se izvršila samo dvije godine nakon isporuke 1000. A320neo. Nedavno smo pisali i o isporuci 10.000 A320 i to MAE-i. Prvi A320neo isporučen je u I. mjesecu 2016.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

ACI Europe je objavio najbolje aerodrome u 2021:

 • preko 40 milijuna Istanbul
 • 25-40 milijuna Atena
 • 10-25 milijuna Moskva Vnukovo
 • 5-10 milijuna Palermo
 • do 5 milijuna Cluj Napoca

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Istanbul

Eurowings će od 27.3.2022. stacionirati čak 5 Airbusa A320 na Stockholm Arlandi. Ovo je direktan napad Lufthansa Grupe na SAS. Lufthansa grupa nije odabrala najjaču SAS-ovu bazu, u Copenhagenu, nego onu u Stockholmu za prvu udar. Lufthansa već godinama naglašava da želi preuzeti SAS.

Evidentno sada kreće u preuzimanje, po staroj, uhodanoj i provjerenoj taktici Lufhanse: sve kompanije LH grupe i puleni pokrenu ekstremno velik broj letova prema bazama kompanije koju žele preuzeti. Nakon 2-3 godine takvog presinga, dumpinga, dupliranja linija i marketinških aktivnosti domicilna kompanija posustane, a onda Lufthansa dolazi kao „spasilac“ i preuzima ju za malu svotu novaca. U tom kontekstu treba gledati i povećanje letova Croatie prema Copenhagenu sa 5 na 7, ali u vrlo skoro vrijeme vidjet ćemo povećanje i Lufthanse, Swiss-a, Brusselsa, Austriana…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.