Novosti iz svijeta

Saudijska Arabija će investirati 100 milijardi USD u zrakoplovstvo. Pritom planira imati do 300 milijuna putnika i 5 milijuna tona carga do 2030. Kompanija između ostalog planira otvoriti još jednog saudijskog nacionalnog prijevoznika. Sauda bi se tako koncentrirala na religijski centar Jeddah, a novi prijevoznik na gospodarsko-politički centar Ryadh.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Saudia

IAG je konvertirao svoju posudbu Air Europa-i u vlasništvo, te time dobio 20% vlasništva kompannije. Kada je IAG posudo novac Air Europai sa opcijom preuzimanja vlasništva zamaaero je objavio da će se isto i desiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Europa

I Pegasus je iskazao profit za 2. kvartal. Kompanija je objavila 28 milijuna EUR profita. Pegasus u floti ima 92 aviona i 46 naručenih.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pegasus

Ryanair je odlučio ukinuti 7 linija iz Budimpešte, te smanjiti broj frekvencija na još 7 linija, a zbog novih taksi koje je uvela Mađarska. Takse koštaju 10 EUR za letove unutar Europe, te 25 EUR za ostale letove. Ryanair je izjavio da će letove iz Budimpešte prebaciti na okolne zemlje, Slovačku, Austriju, Hrvatsku i Rumunjsku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Malaysian je naručio 20 Airbusa A330-900. 10 aviona kompanija će kupiti i dati u sale and lease back preko Avolona, a ostalih 10 će se uzeti na lizing od Avolona. Kompanija trenutno u floti ima 6 A330-200 i 15 A330-300. Ovi avioni će se mijenjati sa A330-900. Avioni će se isporučivati od 3. kvartala 2024. do 2028.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Malaysian

Osnivač i većinski vlasnik, te predsjednik Volga-Dnepr Grupe, Alexey Isaikin jer podnio ostavku, te se potpuno povukao iz kompanije, povukao svoj kapital i više nema veze sa Volga-Dneprom. Naime, Isaikin je izlistan na listi sankcioniranih Velike Britanije. Kako ne bi naštetio izgledima kompanije za ponovnim letovima diljem zapada Isaikin se povukao iz svih kompanija i struktura Volga-Dnepr grupe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volga-Dnepr

Aegean i Emirates su potpisali code-share ugovor. Emirates je time dobio niz grčkih destinacija koje će feedati njegove letove za Dubai, ali i za Newark koja linija se obnavlja u X. mjesecu ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Rusija razmatra davanje devete slobode Belaviji. To znači da bi Belavia imala pravo letova unutar Rusije bez dodirivanja Bjeloruskih zračnih luka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Belavia

Nakon što je Norse krenuo letjeti između London Gatwicka i New Yorka JFK ova dva grada povazuje čak 7 kompanija sa 27 letova dnevno. Birtish leti 9 dnevnih letova, United 5, American i Virgin Atlantic po 4, Delta i JetBlue po 2, te Norse 1. Na ovim linijama kompanije koriste od A321LR do 777-300ER Ogromna brojka. I svi imaju posla. Idućeg proljeća brojka će se popeti na 34 dnevna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse

Početna plača pilota u Lufthansi je 60.000 EUR, što je čak 14.000 EUR više od prosječne početničke plaće u drugim gospodarskim granama u Njemačkoj. Prosječno piloti u Lufthansi zarađuju 106.000 EUR, kopiloti dobivaju do 125.000 EUR, a kapetani mogu dobiti i do 225.000 EUR godišnje. Školovanje u Lufthansinoj školi letenja košta 105.000 EUR za što budući piloti dižu kredite koje potom godinama otplaćuju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Emirates traži  od Airbusa da proizvode novi jumbojet koji bi bio zamjena za A380. Emirates nije zadovoljan sa 777 i A350-1000, te traži veći avion. Emirates će operirati A380 do 2030. i nada se da će do tada Airbus izbaciti novi jumbojet na tržište. Emirates u floti ima 118 A380.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Ponuđeni broj sjedala u Europi je na 87,1% brojke iz 2019. u ovom trenutku. Kompanije su ponudile 32,1 milijuna sjedala prošlog tjedna. U VI. mjesecu load faktor aviokompanija je bio 86%, samo 1,5 postotnih bodova manje od 2019. U VII. mjesecu Ryanair je imao load faktor od 96%, Norwegina 94,5%, a Wizz Air 89,7%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Španjolski piloti easyJeta će štrajkati svakog vikenda u VIII. mjesecu. Piloti traže da se vrate uvjeti i benefiti koje su imali prije Covida-19. EasyJet ima tri baze u Španjolskoj.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

El Al je ostvario profit od 34 milijuna USD u prvoj polovici godine. Kompanija je imala promet od 799 milijuna USD. Kompanija se istinski teško borila sa Covidom-19 i jedva je preživjela, a istovremeno se i privatizirala. Stoga su ove vijesti o profitabilnosti i te kako bitne.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Iako smo pisali o odličnim potezima Tata Grupe u Air Indiji, ostale dvije kompanije Tata Grupe su iskazale ozbiljan gubitak u prošloj godini. AirAsia Indija je imala gubitak od 193 milijuna USD, a Vistara od čak 256 milijuna. To znači da su obije kompanija imale skoro 450 milijuna USD gubitka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vistara

Kako su ukrajinski aerodromi zatvoreni za promet, niz ukrajinskih putnika putuje preko Rzeszowa, aerodroma na samom jugoistoku Poljske, najbližoj zračnoj luci Ukrajine. Aerodrom stoga u ovom momentu ima čak 9 linija LOT-a (među kojima Varšava i New York), 9 linija Ryanaira i Buzza, 4 linije Wizz Aira, tri linije Entera, te po jednu liniju Corendona i European Air Chartera. Preko aerodroma se obavio niz humanitarnih i evakuacijskih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Turkish je iskazao profit od 786 milijuna USD u prvoj polovici godine. Promet kompanije se povećao za duplo. Turkish naglašava da je ovo produkt ogromnog povećanja broja putnika diljem planete. U idući par mjeseci Turkish će otvoriti 14 novih linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

FlyArna, nova kompanija Air Arabie u Armeniji je krenula sa operacijama. Kompanija je nacionalni prijevoznik Armenije i LCC, kojeg su zajedno osnovali Air Arabia i Armenijski nacionalni fond. Kompanija u floti ima jedan A320, a naručila je još jedan. Trenutno leti za Hurghadu i Sharm El Sheikh u Egiptu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyArna

U vrijeme dok niz kompanija objavljuje profite Cathay Pacific je radi zatvorenosti zračnog prostora Kine i Hong Konga u prvih pola godine napravio gubitak od čak  637 milijuna USD. Prihod kompanije je bio 2,4 milijardi USD. Cathay je u prvih pola godine ostario tek 335.000 putnika (1853 dnevno). Load faktor kompanija je tek 59%. Cathay, Air Hong Kong i HK Express u floti imaju 228 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

Volga-Dnepr je otpustio više od 200 pilota Boeing aviona radi sankcije koje Rusija ima u zračnom prometu, a radi Rusko-ukrajinskog rata. Volga-Dnepr je prije par mjeseci zatražila od Rusije da vrati avione lezorima, ali još nije dobila dozvolu. Kompanija sada leti samo sa ruskim avionima, a u floti ima tri An-124 i četiri Il-76.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volga-Dnepr

Nakon što je Wizz Air zatvorio bazu u Doncasteru u Velikoj Britaniji sada reže brojne linije i u bazi u Cardiffu, koju je otvorio prije samo četiri mjeseca. Wizz Air će privremeno, tijekom zime zatvoriti bazu u Cardiffu. Kompanija planira bazu ponovo otvoriti na proljeće.

Wizz Airu očito ne ide dobro u Velikoj Britaniji uz izuzetak Londona. Općenito se Wizz Air ne snalazi najbolje na zapadu, obzirom da je ukinuo 5 baza (dvije u Norveškoj, po jednu u Britaniji, Njemačkoj i u Rigi), ozbiljno je porezao Beč, a ne ide mu dobro ni u Italiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Nastavljaju se rezanja u SAD-u. Kompanija su najavile da će i nakon ljetnog reda letenja razati, pa će u XI. mjesecu porezati čak 34.000 letova. Najviše od toga će porezati American, čak 28.807. Delta će porezati 4396, United 497, a rezanja će imati čak i LCC Froniter (90 letova).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Breeze otvara bazu na malenom aerodromu najmanje američke savezne države Rhode Island. Na aerodrom leti samo 10 kompanija koje imaju tek 41 liniju. Ni jedna kompanija nema bazu na aerodromu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Breeze

Više od 100 djelatnika kompanija koje rade na Amsterdam Schipholu će pomoći aerodromskim djelatnicima u radu te će se time pokušati smanjiti gužve, čekanja, kašnjenja i otkazivanja na aerodromu. Istovremeno 30 volontera će pomoći aerodromu, a većinom su to bivši djelatnici aerodroma koji su otišli u mirovinu, ali ne mogu „napustiti“ Schiphol.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amsterdam Schiphol

Boeing je isporučio prvi B787 nakon godinu i devet mjesec i to Americanu. Kompanija treba isporučiti još 120 B787 koji su napravljeni, a prizemljeni. FAA će kontrolirati svaki pojedini avion prije isporuke. Kompanija na backlogu ima 450 Dreamlinera.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Ryanairovi kabinci u Španjolskoj će ponovo štrajkati. Kabinci žele plaće na nivo iz 2019, da se vrati 5 otpuštenih radnika koji su dobili otkaz radi prošlog štrajka (time se krši elementarno pravo na štrajk), kao i prekid disciplinskih postupaka protiv 100 djelatnika koji su također štrajkali i sad se radi toga provodi postupak. Štrajk će trajati od 8.8. do 7.1.2023. čak 5 mjeseci. Kabinci planiraju svaki tjedan štrajkati po 24 sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Najviše otkazanih letova u zadnjih tri mjeseca imala je Virgin Australija sa čak 6% otkazanih letova. Slijedi KLM sa 5,83% otkazanih letova, pa Air New Zealand (3,71%), Qantas (3,33%) i Lufthansa (3,08% otkazanih letova).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Australija

Minhen je otvorio Park za penjanje, vrlo maštovit i adrenalinski nabijen poligon. Posjetitelji se penju na atrakcije koje su i 15 metara visoke. Park se nalazi izvan terminala. Cijena je 5 EUR za dva sata penjanja.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Minhen

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.
 • Skopje, Wizz Air od 27.9.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.
 • Monastir, Tunisair od 7.6.

 

Iz Pule:

 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Bari, NyxAir od 22.6.
 • Karlstad, Croatia od 25.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Belfast, Croatia od 16.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 • Monastir, Nouvelair od 5.6.
 • Podgorica, Air Montenegro od 19.6.
 • Tirana, Air Montenegro od 19.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 21.6.
 • London, Wizz Air od 25.9.

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Foggia, Lumiwings od 3.6.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Djerba, Nouvelair od 13.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Mersa Mutruh, Air Serbia od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 • Monastir, Air Serbia od sredine VI. mjeseca

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Poznan, Enter od 1.6.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.
 • Madrid, AlbaStar od 19.6.

 

Iz Tivta:

 • Kuvajt, Jazeera od 4.6.
 • Kišnjev, FlyOne od 13.6.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 24.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Antalya, Tailwind od 5.6.
 • Antalya, Southwind od 17.6.
 • Larnaca, BH Air od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Enfidha, BH Air od 5.7.
 • Ljubljana, Wizz Air od 27.9.
 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.

 

Iz Ohrida:

 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.