Novosti iz svijeta

Prvi komercijalni let Comacovog C919 China Easterna na letu znakovitog broja MU9191 i avionu jednako znakovite registracije B-919A se desio 28.5. iz Shanghaia Hongqiao za Peking Capital. Avion je isporučen 22.12. i od tada je imao testne letove i uvježbavanje posade.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Comac

U ITA-i je dolazak Lufthanse prihvaćen vrlo pozitivno. No, tako nije u Njemačkoj. Sindikati pilota i kabinaca su rekli da je širenje dobra stvar za kompaniju, no da je u slučaju ITA-e to vrlo riskantno i nije vrijedno možebitnog benefita. Stoga su sindikati vrlo skeptični i pozorno će pratiti sve pregovore, dokumente i provedbu preuzimanja ITA-e od strane Lufthanse.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Aeroflot od 1.7. pokreće letove za Varadero na Kubi. Letovi će biti svakog četvrtak i nedjelje sa Boeingom 777-300ER. Sada je pokretanje letova za Kubu Air Serbie još teže.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

British Airways je otkazao 132 leta u četvrtak i petak radi pada kompjuterskog sustava, te je 348 letova kasnilo. Posljedice, otkazivanja i kašnjenja su bile i tijekom vikenda. Uz to u petak se pokvarilo 270 e-gateova koji kompjuterski provjeravaju putovnice zbog čega su stotine letova kasnile. Ovaj vikend je bio produženi praznik u Velikoj Britaniji i to je vikend sa najviše putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Marijan Rintel, CEO KLM-a je bila stjuardesa na leti iz Los Angelesa za Amsterdam i posluživala je putnike. Putnici su imali dvojbene reakcije od oduševljenja kako se spustila među „obične radnike“ do pitanja nije li CEO puno previše plaćena da bi bila stjuardesa i zar CEO nema pametnija posla u kompaniji od 10 satnog radnog dana stjuardese.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Malezijski SKS Airways je naručila 10 Embaera E195-E2 preko lezora Azorre. Avioni će stizati u kompaniju od I. mjeseca 2024. Kompanija ima bazu u Kuala Lumpuru. SKS je sa operacijama krenuo 2021. godine i trenutno u floti ima dva De Havilland DHC 6-300 Twin Ottersa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SKS

Ruski Polar Airlines je na udaru javnosti i struke radi neodržavanja aviona. Je li to produkt problema sa sankcijama ili lošeg vođenja kompanije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia

Iako to tako nije bilo do nedavno kada su na tržištu bili Kingfisher, Jet i GoFirst, sada IndiGo i kompanije Tata Grupe drže 82,4% indijskog tržišta. Ukoliko u bankrot ode i SpiceJet, što će se vjerojatno desiti, na tržištu će biti istinski duopol.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Ryanair je tužio Italiju radi pomoći koju je dala talijanskim kompanijama za vrijeme Covida-19 u visini 130 milijuna EUR. Pomoć je dana Air Dolomiti, Blue Panorama i Neosu. Sud je dosudio u korist Ryanair i proglasio pomoć nelegalnom, a odluku Europske Komisije da pomoć dozvoli neprihvatljivom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Airbus je isporučio Lufthansi 600. svoj avion, A321neo. Istim je Lufthansa postala kompanija sa najviše isporučenih Airbuseva do sada na planetu. Prvi Airbus je isporučen Lufthansi prije 47 godina (A300B). Lufthansa je sa četiri modela bila launch cutomer.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Još jedan incident u SAD-a, ovaj puta u San Francusku. Southwestov 737 je imao dozvolu za prelazak uzeltno-sletne staze na koju je United dobio dozvolu za slijetanje B737-9. Avion je abortiran kada je bio na samo 68 metara. Potom je i Alaskan abortiran kada je bio na samo 168 metara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Rumunjski Dan Air već drugi puta u tjedan dana mijenja red letenja, pa će sada letjeti daleko više linija nego je planirano:

 • Bresov-Barcelona, 1 tjedno od 20.6.
 • Bresov-Brussels, 1 tjedno od 23.6.
 • Bresovi-London Gatwick, 1 tjedno od 16.6.
 • Bresov-Minhen, 2 tjedno od 16.6.
 • Bresov-Nuremberg, 2 tjedno od 16.6.
 • Bresov-Stuttgart, 1 tjedno od 15.6.
 • Bukurešt-Barcelona 1 tjedno od 20.6.
 • Bukurešt-Beirut 2 tjedno od 17.6.
 • Bukurešt-Berlin, 1 tjedno od 21.6.
 • Bukurešt-Bruxelles, 1 tjedno od 21.6.
 • Bukurešt-London Gatwick, 1 tjedno, od 16.6.
 • Bukurešt-Madrid, 1 tjedno od 17.6.
 • Bukurešt-Malaga, 2 tjedno od 18.6.
 • Bukurešt-Milano Lonate, 1 tjedno od 19.6.
 • Bukurešt-Nuremberg, 1 tjedno od 15.6.
 • Bukurešt-Stuttgart,1 tjedno od 15.6.
 • Bukurešt-Valencia, 1 tjedno od 2.7.

Kompanija više neće letjeti iz Brasova za Budimpeštu i Milano, te iz Bukurešta za Budimpeštu, Minhen, Rim FCO i Tel Aviv.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Dan Air

Sofija planira do 2025. investirati 83 milijuna USD u modernizaciju poslovanja, te širenje kapaciteta. Sadašnje stanje je vrlo loše i zastarjelo. Aerodrom planira potpuno obnoviti Terminal 2. Između ostalog planiraju se dodati i tri zračna mosta za širokotrupne avione. Do 2030. Sofija planira otvoriti i novi Terminal 3.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sofija

Francuska je konačno donijela odluku o zabrani avio linija za destinacije na koje se može stići do 2,5 sati vlakom. Istim su zabranjene linije iz Parisa za Bordeaux, Nantes i Lyon. Ovo će značiti i daleko bližu suradnju Air France-a i SNCF-a, kao i povećanje broja vlakova na ovim linijama.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Američka vlada je potrošila astronomskih 62 milijardi USD da spasi svoje kompanija tijekom Covida-19. Ali neka su se američke kompanije bunile i tražile sankcije što su MEB3 dobile financijsku pomoć tijekom brojnih zaljevskih ratova i drugih kriza koje su zahvatile područje Bliskog Istoka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Lufthansa je nabavila četiri Airbusa A350-900 koje je prije operirao LATAM. Avioni su napravljeni između 2016. i 2019. Avioni će doći u Lufthansu do kraja ove godine. U ovom momentu Lufthansa operira 21 Airbus A350-900. Kompanija ima naručeno još 28 ovih aviona, te 10 većih A350-1000.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufhansa

Potpisano je! Lufthansa je kupila 41% vlasništva u ITA-i  za 325 milijuna EUR. Italija mora uplatiti još 250 milijuna EUR u kompaniju. Ovime se završava preko 20 godina sage u kojoj se Lufthansa više puta natjecala za Alitaliu. Lufthansa ima pravo kupiti i preostalih 59% vlasništva u budućnosti, što je ista i izjavila da će učiniti. Očekuje se da će Lufthansa isključiti ITA-u iz SkyTeama i kasnije je učlaniti u Star Alliance.

Carsten Spohr, CEO Lufthanse je objavio da je ovo win-win za Italiju, ITA-u i Lufthansu, te da će kompaniju ostaviti kao zasebnu, sa vlastitim brendom i managementom, te ju vrlo brzo pretvoriti u uspješnu i profitabilnu kompaniju. Lufthansa planira razvijati Rim FCO kao hub kompanije sa osloncem na letove prema Africi i Latinskoj Americi. ITA trenutno ima 66 aviona, kao i 70 naručenih, te leti na 64 destinacije, 21 domaću, 33 međunarodne i 10 interkontinentalnih.

Lufthansa je već kupila Swiss, Austrian, Brussels, Eurowings i Air Dolomite, te bmi koji je kasnije prodala Britishu. Lufthansa će se sada natjecati i za TAP Portugal i to kao favorit utakmice sa Air France-KLM i IAG-om koji se također natječu za kompaniju. Kupovina ITA-e od strane Lufthanse je ogroman udarac za Air France-KLM i SkyTeam.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Bank of America je objavio da će Airbus lansirati A220-500 na Paris Air Showu iduće mjeseca. Avion je direktna konkurencija Boeingu 737-8 i A320. Pretpostavlja se da će avion imati 170 putnika u dvije klase. Najveći operateri A220 su Delta (50), airBaltic (41) i Air Canada (33). Air France je ucijenio Airbus čime je zahtijevao duži A220-500. Airbus nije htio davati izjave vezano uz A220-500.

Paris Air Show se održava svakih dvije godine i najveći je avio show na svijetu, ispred Farnborougha i Dubai Air Showa. Paris Air Show je otkazan 2021. radi Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

SAS je jučer imao cybernapad zbog čega mu je stranica bila zatvorena na 22 sata. Napadači su tražili 175.000 USD da obustave napad. Nije jasno je li kompanija sama uspjela odbiti napad ili je platila ucjenu. Kompanija je napadnuta i u II. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Norwegian je trebao krenuti sa bazom u Rigi ovog ljeta, no ipak je od istoga odustao i bazu će pokrenuti tek u 2. kvartalu iduće godine. Razlog ovog prolongiranja je kašnjenje isporuka aviona od strane Boeinga. Norwegian trenutno leti iz Rige za Oslo, Stockholm, Copenhagen i Trondheim. Norwegian trenutno ima baze u Oslu, Helsinkiju, Stockholmu, Copenhagenu, Stavangeru, Bergenu, Trondheimu, Alicanteu, Malagi i Barceloni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Singapurski Scoot je uzeo na lizing 9 Embraera E190-E2 od Azorra Aviationa. Svi avioni će se isporučiti do 2025. Scoot u floti ima 55 aviona (B737-8, B737-9, A320, A320neo, A321neo i A321neo).

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Scoot

EasyJet otvara 30. bazu u svom sustavu i 4. bazu u Španjolskoj, u Alicanteu  u proljeće 2024. Baza će biti sezonska i imate će bazirana tri aviona. Isti će ponuditi 1,6 milijuna putnika na 11 linija. Već smo pisali da iduće godine easyJet pokreće i bazu u Birminghamu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

IndiGo je zbog iskazanog profita odlučio svojim radnicima dati bonus od 3% godišnje plaće. Ovo je prvi bonus od Covida-19, a prije Covida je kompanija davala 5% godišnje plaće kao bonus. Istovremeno IndiGo je objavio da mu se udio u domaćim letovima popeo na 57,5%.

autor: Alen Šćruic, analitičar (Zagreb), foto IndiGo

Boeing je prodao četiri business jeta i to dva B787-8BBJ (cijena 239 milijuna USD), jedan B737-7BBJ (cijena 101,5 milijuna USD) i opciju za jedan B777-9BBJ (453,6 milijuna USD). Boeing nije htio objaviti imena kupaca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

DOT SAD-a je kaznio LATAM sa milijun USD jer je kasnio sa plaćanjem kompenzacija i refundacija na letovima sa SAD. DOT je dobio 750 pritužbi nezadovoljnih putnika LATAM-a.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LATAM

I posljednja kompanija Etihada ode u „komšiluk“. Air Seychelles je potpisao code-share se Qataraom. Qatar operira svakodnevni let između Dohe i Seychellesa (Victoria). Air Seychelles više nema code-share sa Etihadom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Seychelles

U Poljskoj najviše putnika ima Ryanair, slijedi LOT, a na trećem mjestu je Wizz Air. LOT planira ove godine imati 19% više putnika, više putnika nego 2019, tj. preko 10 milijuna putnika.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LOT

Ryanair će u prvom tjednu VI. mjeseca imati 22.100 letova tjedno (u prosjeku više od 3000 letova dnevno). To je 29% više nego u istom tjednu 2019. Kompanija će imati 4,2 milijuna tjednih sjedala u prodaji, što znači da će tjedno imati oko 3,9 milijuna putnika. Ovo znači da će Ryanair imati 17% europskog short-haul tržišta. Kompanija leti za 227 aerodroma u 36 zemalja.

Ryanair će imati 2740 letova iz/za Stansted, 1972 iz/za Dublin, 1524 iz/za Bergamo, 1320 iz/za Palma de Mallorcu, te 1028 iz/za Barcelonu. Najviše letova ima linija Dublin-Stansted (56), pa Dublin-Gatwick (52) i Catania-Rim FCO (51). Kompanija ima 159 linija iz Stansteda, 130 iz Dublina i 107 iz Bergama. Kompanija opslužuje 29 aerodroma u Italiji, 27 u Španjolskoj, 25 u Francuskoj i 21 u Velikoj Britaniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

 

Air New Zealand je poduzeo jedan vrlo originalni potez. Kompanija će dijeliti putnicima business klase i premium ekonomske klase kozmetičke proizvode koji se temelje na maorskoj kulturi od originalnih ljekovitih biljaka iz Novog Zealanda poput Kawakawe, Harakeke i Manuke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air New Zealand

Gubitak aviokompanija je u 2020. bio abnormalnih 140 milijardi USD. U 2023. IATA prognozira dobit od 4,7 milijardi USD uz prihod od 779 milijardi USD. IATA procjenjuje da će u Europi ukupan profit biti 621 milijun USD. Obzirom na prošlogodišnje profite mislim da je IATA vrlo skromna u procjenama i da će profiti biti i bitno veći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Thai

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Marseilles, Ryanair od 31.3.
 • Palma de Mallorca, Ryanair od 31.3.
 • Pisa, Ryanair od 31.3.
 • Gironam Ryanair od 1.4.
 • Alicante, Ryanair od 2.4.
 • Seoul, T’Way od 18.6.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Copenhagen, Ryanaira od 4.4.
 • Frankfurt, Discover od 6.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Discover od 31.3.
 • Beč, Ryanair od 1.4.
 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • Ancona, Aeroitalia od 6.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bari, Ryanair od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • Krakow, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Lumiwings od 5.3.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Rim SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 • Karlsruhe, Ryanair od 1.4.

 

Iz Beograda:

 • Tel Aviv, Sun d’Or od 1.4.
 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Halmstad, gp aviation od 31.3.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Salzburg, Wizz Air od 1.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.