Novosti iz svijeta

Finnair je prolongirao povrat pozajmice od 600 milijuna EUR koju je dobio kao pomoć za Covid-19. Kompanija je pozajmicu morala vratiti 2023. no sada će je vratiti 2025. Kompanija će sada plaćati po 100 milijuna EUR svakih šest mjeseci, a sve do 15.5.2025. Finnair je najviše stradao radi zatvaranja ruskog zračnog prostora od svih europskih prijevoznika. Za razliku od toga TUI je izjavio da će pozajmicu od 730 milijuna EUR vratiti do kraja 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Zbog demonstracija protiv Pedra Castilla, predsjednika Perua, zatvoreno je 5 aerodroma u Peruu. Preko 500 letova je radi toga otkazano. Lima nije zatvorena. U demonstracijama je ubijeno 16 osoba, a 400 osoba je ranjeno. Protestanti su na El Comerciu, jednom od zatvorenih aerodroma, ozbiljno oštetili kontrolni toranj i uzletno-sletnu stazu. I ostali aerodromi su oštečeni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Viva Peru

Southwest je postigao sporazum sa svojim radnicima te im uveo povišicu od 13,1%, ali i niz drugih pogodnosti, poput bitno većih bonusa. Sve tri velike US kompanije moraju postići sporazum sa svojim radnicima do proljeća 2023.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Prema OAG-u najbolju konektiranost u 2022. na svijetu je imao Chicago ORD na kojem United ima 46% udjela, pa Dallas DFW gdje American ima 85% udjela i na 3. mjestu je Atlanta gdje Delta ima 77% udjela. U Chicagu dnevno ima 43.350 mogućih konekcija unutar 6 sati.

U Europi najbolju konektiranost ima London LHR (22. na svijetu) gdje British ima 47% udjela, pa Istanbul IST (23), gdje Turkish ima 82% udjela, treći je Paris CDG (27) gdje Air France ima 57% udjela, pa Frankfurt (30) gdje Lufthansa ima 62% udjela i peti je Amsterdam (31. na svijetu) gdje KLM ima 52% udjela. Od LCC baza najkonektiraniji na svijetu je Delhi (34% udjela IndiGo), a u Europi Istanbul SAW (66% udjela Pegasusa), pa Barcelona (45% udjela Vuelinga).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Chicago ORD

Još jedan u nizu bezbrojnih problema na Boeingu 787. Ovaj puta FAA vrši inspekciju na više incidenata na B787 vezanih uz curenje vode na električne instalacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Ryanair otvara svoju 14. bazu u Njemačkoj, u Paderbornu, 26.3.2023. Ryanair iz Njemačke nudi 8 milijuna sjedala. Najviše sjedala nudi u Berlinu, njih 4,4 milijuna. Ryanair ima više kapaciteta u Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj i Francuskoj, a Njemačka je na 6. mjestu. No, Ryanair je vremenom zatvorio niz baza u Njemačkoj: Altenburg, Dusseldorf, Erfurt, Frankfrut, Friedrichshafen, Hannover, Lubeck, Magdeburg, Minhen, Rostock, Stuttgart i Saarbrucken.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Još jedna velika kompanija je krenula sa cargo letovima. Mega-kompanija Kuehne+Nagel je angažirala Atlas Airov Boeing 747-8F za svoje letove. Deal je dugotrajan. Kuehne+Nagel je do sada koristio usluge drugih prijevoznika kojima je bio posrednik.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Kuehn+Nagel

Na svijetu najviše sjedala u XII. mjesecu ima linija Seoul-Jeju (1,2 milijuna). Najviše sjedala ima inozemna linija Kuala Lumpur-Singapore (401.226), Cairo-Jeddah (347.844) i Dubai-Riyadh (316.904). U Europi najviše sjedala ima linija London LHR-New York JFK (292.083), pa London LHR-Dubai (248.509), treća je Madrid-Lisabon (194.201), pa Istanbul-Teheran (182.140) i peta je London LHR-Dublin (174.468).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London LHR

Letove legacy carriera izvan svojih hubova i država danas imaju:

 • airBaltic koji osim iz Rige ima baze još u Vilnijusu, Tallinnu i Tempere
 • Finnair koji leti iz Stockholma i Copenhagena za Dohu i Helsinki
 • LOT koji leti iz Budimpešte za Seoul i Varšavu
 • Aegean ima 4 linija iz Larnace
 • Aer Lingus koji ima 11 linija iz Belfast Citya i 5 linija iz Manchestera među kojima i one za New York, Orlando i Barbados

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Aerodrom Budimpešta ima 24% manje putnika u XI. mjesecu u odnosu na istim mjesec 2019. Dva su razloga za isto. Prvo Mađarska je najviše od svih zemalja posjekla promet u Covidu-19, zabranili su gotovo sav promet, a broj linija i frekvencija je bio istinski preskroman. Tržište se još nije oporavilo od toga. Putnici su stvorili nove navike.

No još bitnije je da je Mađarska uvela drakonsko povećanje aviotaksi. Ryanair je radi toga opako posjekao svoju bazu u Budimpešti, smanjio broj aviona i ukinuo linije. Već ovo je ozbiljno naštetilo Budimpešti i bitno smanjilo broj putnika. No, i druge su kompanije smanjile kapacitete i frekvencije radi tih ogromnih taksi. Jednostavno im nije isplativo letjeti. Dva izuzetno loša poteza vlasti i rezultat je takav kakav je.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

Za London Heathrow će na proljeće letjeti čak 6 kompanija sa Airbusom A380 i to: Brirtish Airways, Emirates, Qatar, Etihad, Qantas i Singapore. Ove kompanije će ostvarivati do 22 dnevna leta. Najviše letova sa A380 ima British (8-9 dnevno), pa Emirates (6 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Avion Elvisa Presleya Lockeed 1329 Jetstar se prodaje na aukciji. Avion je iz 1962. godine i Elvis ga je nabavio 1976. Početna cijena je 840.000 USD. Avion je bio prizemlje 35 godina u Roswellu, Novi Meksiko. Ostala dva aviona koje je posjedovao Presley su obnovljena i konzervirana, te su na displeju u Gracelandu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Brussels je prekinuo deal sa CityJetom tijekom Covida-19, no sada ponovo ulazi u deal. Brussels će iznajmiti dva CRJ900 od CityJeta tijekom ljeta 2023. Od CityJeta aviona iznajmljuje i SAS.

Bruxelles će danas 16.12. imati štrajk, pa je Brussels Airlins otkazao 2/3 letova. 200 od 400 planiranih letova će biti otkazano na Bruxellesu. Bruxelles je pozvao kompanije da same otkažu letove kako bi smanjili kaos na aerodromu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Brussels

Lufthansa od 2024. mijenja svoj ff program Miles & More. Sustav će se bitno pojednostaviti i korisnici će ga lakše koristiti, te jednostavnije skupljati milje. Stare milje će se jednostavno prebaciti na nove račune.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Lufthansa

Lufthansa se još jednom predomislila. Najprije je Eurowings letio long-haul iz Berlina i Dusseldorfa, pa se predomislila i prebacila sve letove na Dusseldorf, da bi na kraju ukinula letove iz Dusseldorfa i prebacila sve letove na Frankfurt i Munchen. A onda je ukinula long-haul letove Eurowingsa.

Konačno je pokrenula Eurowings Discover i pokrenula long-haul letove iz Frankfurta i Minhena. Ali je sada nakon samo godinu i pola odlučila ukinuti long-haul bazu Discovera i prebaciti sve long-haul letove na Frankfurt dok će Minhen ostati samo short-haul baza sa tri bazirana Airbusa A320.

Lufthansa istinski ne zna jel bi kakila ili piškila. Toliko promjena strategije u vrlo kratko vrijeme bi već odavno odvelo druge kompanija u bankrot. Jedva čekam da vidim što će kompanija smisliti za koji mjesec.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings Discover

Sudijski flynas ulazi u potpuno novi segment businessa, te je nabavio dva Airbusa A330-300. Oba aviona su bazirana u Jeddahu. Avioni su konfigurirani u jednoj klasi sa čak 337 sjedala. Kompanija u floti ima 41 A320 i A320neo, te ima naručenih 59 A320neo i 10 A321neo. Flynas je istim jedna od vrlo malo LCC koje imaju uskotrupce i širokotrupce u floti. Flynas u regiji leti za Sarajevo i Podgoricu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikimedia

U srijedu je na Minhenu otkazano 133 leta radi ledene kiše. Kiša je napravila uzletno-sletne staze izuzetno skliskima i opasnima. Iako je aerodrom ponovo otvoren u 18:00 sati, poremećaja je bilo još i u četvrtak. Zbog vremena je bilo i otkazanih letova na Frankfurtu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Minhen

Avio kompanije su imale istinski dobre load faktore ovog 3. kvartala i isti su se približili brojkama iz 2019. Tako je Lufthansa Grupa ostvarila load faktor od 86,1% dok je 2019. imala 86,3%. IAG je imao load faktor od 87,0%, a 2019. je imao 87,7%. Air France-KLM je imao 88,3%, a 2019. je imao 89,8%.

Najbolja američka kompanija je bila United koji je ostvario 87,3%, dok je 2019. imao 86,1%. Bolje postotke nego 2019. imali su Southwest i JetBlue, ali ostale američke kompanije imale su lošije load faktore nego 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Laos i Jordan više ne dozvoljavaju prelete ruskih aviona. Ovo je posebno neugodno za ruske prijevoznike obzirom da niz linija prolazi kroz ove zemlje i da bi zaobilaženje istih stvorilo probleme za ruske kompanije. Ostaje za vidjeti je li ovo privremena situacija ili će isto postati trajna zabrana.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

LOT će do kraja godine iz flote izbaciti sve Dash 8-400. Kompanija ih u floti ima tek 5 i dio je još uvijek u bojama odavno ukinutog Eurolota. LOT će tako ostati na E170, E175, E190, E195, B737-800, B737MAX8, B787-8 i B787-9. Kompanija u ovom momentu ima 74 aviona, a treba dobiti još 5 B737MAX8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Royal Air Maroc je danas otkazao sve letove za Dohu. Prvo su planirali imati 30 letova, pa su ih smanjili na 14, da bi danas otkazali baš sve letove. Royal Air Maroc kaže da je to radi najnovijih ograničenja koja su nametnule katarske vlasti. Krajnje glupo. Ako Royal Air Maroc nije znao za propise nije trebao prodavati karte. Ako su Katarci stavili nova ograničenja netom prije same utakmice isto je ekstremno glupo i neprihvatljivo. A rezultirat će gubitkom kamare novaca kojeg navijači tako neće donijeti u Katar.

Royal Air Maroc će naknaditi troškove zrakoplovih karata i ispričao se kupcima. No, ostaje pitanje što će biti sa ostalim troškovima putnika. Ljudi su kupili karte za utakmicu, neki imaju plaćene lokalne transfere, hotele, niz usluga… Ljudi će ovako izgubiti ogroman novac i biti vrlo frustrirani. Jako, jako, jako glupo i neprihvatljivo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Royal Air Maroc

Virgin Australia je najavila pokretanje inozemnih letova u 2023. No, linija koju su upravo najavili je više nego neuobičajna. Linija leti iz najsjevernijeg većeg australijskog aerodroma Cairnsa za Tokyo. I što je tu neuobičajno? Pa to što će se linija operirati sa Boeingom 737MAX8. Ovo će biti 4. najduža linija Boeinga 737MAX koja će imati čak 5855 km za što će joj trebati 7 sati i 45 minuta. Najduža linija na svijetu sa 737MAX je linija Batik Air Malaysie Kuala Lumpur-Melbourne koja ima 6306 km za što treba 8 sati i 35 minuta.

Virgin Australija će na ovu liniju imati konekcije za pet najvećih australijskih gradova za koje leti: Sydney, Melbourne, Perth, Brisbane i Adelaide, te za veliki turistički resort Gold Coast. Linija za Tokio operirat će se od 28.6.2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Australia

Belgija će od proljeća 2023. uvesti više takse za privatne avione i za letove koji su kraći od 500 km. Ovime vlast želi uvesti veću zaštitu okoliša, te motivirati putnike na korištenje brzih vlakova na kraćim relacijama, te redovnih linija umjesto privatnih aviona. Prije par dana i Francuska je uvela ban na kratke linije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Brussels

Kongres SAD-a je glasao protiv produljenja roka za certificiranje Boeinga 737MAX7 i MAX10. Prema novoj zakonskoj regulativi Boeing će morati napraviti sigurnosna poboljšanja na cerfticiranim avionima od 2023. godine. Stoga je Boeing trebao certificirati svoja dva preostala aviona do kraja 2022. kako bi izbjegao nova sigurnosna poboljšanja. No, nije. Plan je bio da se B737MAX7 certificira u 1. kvartalu 2023. a MAX10 do kraja 2023. Dodatna poboljšanja će još prolongirati uvođenje ovih aviona u promet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Canadian North je iz flote izbacio posljednjih 737-200. Kompanija sada u floti ima 32 aviona (ATR 42, ATR 72, 737-300, 737-400 i 737-700). North je poznat po svojim QC (Quick change) avionima, te combi 737-300 i 737-400 koji imaju 78 putnika, a u ostatku aviona imaju cargo prostor. Kompanija sa ovim avionima leti na daleke sjeverne aerodrome gdje ima malo putnika, no velika potreba za cargom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Canadian North

United je danas objavio povijesnu narudžbu. Naručio ja nevjerojatnih 100 Boeigna 787. Obzirom da je Boeingu ostalo tek 488 aviona za isporuku, a ove godine je naručeno tek 15 ovih aviona, jasno je što ovo znači Boeingu. United je uzeo još 100 opcija za ovaj avion. Avioni će u flotu dolaziti od 2024. do 2032.

Istovremeno United je naručio i 100 B737MAX pri čemu je 44 opcije pretvorio u narudžbu na što je dodao još 56 novonaručenih aviona. Ovi avioni će dolaziti u flotu od 2024. do 2028. U 2023. United će dobivati dva aviona tjedno, a od 2024. čak tri nova aviona tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

 

Pri mojoj posljednjoj kupovini avionske krate sa Lufthasom (za Varšavu prije 10 dana) ponudili su mi i iznajmljivanje rent’a’cara. Cijena mi je odgovarala i napravio sam sve da iznajmim auto preko Lufthansine stranice. No, u posljednjoj fazi rezervacije istu nisam uspio ostvariti, pa nisam znao jesam li auto unajmio ili ne. Stoga sam nazvao call centar Lufthanse gdje mi je gospođa na srpskom jeziku rekla da ne zna kako to provjeriti i da pričekam malo da se konzultira sa supervizorom.

Nakon nekih pet minuta gospođa mi je rekla da ne može provjeriti moju rezervaciju rent’a’cara i da mi je najbolje da pokušam iznajmiti automobil direktno u rent’a’car poslovnici, a ne preko Lufthanse. Tako je na kraju i bilo, uzeo sam auto direktno preko Sixta. I sada se postavlja pitanje. Kako je moguće da Lufthansa ne može provjeriti rezervaciju na svojoj stranici, te koja je korist od call centra koji ne može pomoći kupcu i zaraditi kompaniji dodatan novac, nego predlaže kupcu da uslugu potraži negdje drugdje i drugome plati novac?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Lufthansa

SAS je još jedna kompanija koja je dobila odobrenje kineskih vlasti za drugih tjedni let na liniji Copenhagen-Shanghai. Linija će se operirati dva puta tjedno 16.12. te od 6.1. Na liniji će letjeti Airbus A350.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Air Madagascar je naručio tri Embraera E195-E2. Prvi E2 će se isporučiti 2023, a ostali u 2024. Avioni su uzeti u lizing od Azorra Aviationa. Kompanija u floti ima 10 aviona (ATR 72, DHC-6, B737-800, i A340-300).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Madagascar

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: