Novosti iz svijeta

Uz Lufthansu interes za ITA-u je iskazao i švicarsko-talijanski megabrodar MSC. MSC je poznat po kontejnerskom prijevozu (570 brodova) i kruzerima (19 brodova). MSC želi partnerstvo i sa Vladom Italije i sa Lufthansom, stoga se ove dvije ponude ne isključuju nego nadopunjuju. Interes za ITA-u su iskazali i IAG, te Air France-KLM iako se Lufthansa pokazala kao daleko najozbiljnija u ponudama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Eurocontrol je izračunao da su zračne kompanije izgubile 18,5 milijardi EUR u 2021. godini. Eurocontrol tvrdi da su kompanije u 2020. izgubile 22,2 milijarde EUR, dočim je akumulirani gubitak za obije godine čak 40,7 milijardi EUR. No, u XII. mjesecu promet je bio 78% prometa iz 2019. Čak štoviše u drugoj polovici XII. mjeseca (oko Nove godine) promet je bio 81% iz 2019. Zbog smanjenog broja letova Eurocontrol je izračunao da je u Europi emitirano 106 milijuna tona manje CO2 nego 2019.

Eurocontrol smatra da će broj putnika ove godine doći blizu brojkama iz 2019. te da će promet biti oko 70-90% iz 2019. Konkretno Eurocontrol smatra da je realan scenario da 2022. bude 88% prometa u Europi, 2023. 95%, a 2024. 100%. dok bi 2025. trebalo biti 102% prometa iz 2019. ACI tvrdi da će u VIII. mjesecu biti 75% prometa iz 2019. te da će se iduće godine izgubiti 788 milijuna putnika, pola manje nego ove godine. I ACI tvrdi da će promet u Europi tek 2024. biti 100%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus

Airbus Beluga ST (A300-600) je proizveden 1994. i dizajniran za 30.000 ciklusa, no trenutno ima tek 15.000 ciklusa, pa ih kompanija planira operirati još 15-20 godina. Airbus ima 5 Beluga ST. No, Airbus je proizveo i 6 Beluga XL (A330-200) od 2020. Kako Airbus sada u floti ima čak 11 ovih aviona odlučio je Belugu ST 2 i 3 iznajmljivati vanjskim korisnicima koji trebaju prevesti teret većih dimenzija, no do 2024. kompanija planira svih 5 Beluga ST isključivo iznajmljivati vanjskim korisnicima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

U Covid-19 krizi ozbiljno se smanjio broj kašnjenja aviona. Nekoliko je razloga za to. Kompanije su imale slobodnih kapaciteta aviona pošto su sami avioni vrlo malo letjeli, bilo je i viška pilota i kabinaca koji su mogli uskakati kada bi se desio poremećaj na tržištu. Naravno, pritom ne mislim na sadašnji problem Omikrona koji je desetkovao broj posada pa nema tko letjeti zacrtane letove. Ali još bitnije bilo je bitno manje aviona u zraku radi čega je bilo manje gužvi, više rerutiranja i kraćenja ruta, manje odgađanja slotova, manje problema na aerodromima, pa i onim najvećim. Aerodromi su radili sa tek 20-30% kapaciteta, pa nisu ni imali problema sa prihvatom, a sve što je bilo u blizini aerodroma je gotovo odmah slijetalo.

Nažalost, ova idila će nestati već ovog proljeća, a posebno ljeta, kada će biti oko 85% prometa iz 2019. To je već toliko značajan promet da ćemo ponovo imati kašnjenja u udarnim danima i terminima, poglavito na najvećim aerodromima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: SAS

ITA je objavila da želi iste poticaje koje imaju LCC na malim aerodromima u Italiji. LCC dobivaju oko 400 milijuna EUR u subvencijama malih aerodroma i lokalnih vlada. ITA to smatra nepoštenom konkurencijom i traži identične uvjete.

ITA je u samo dva i pol mjeseca uspjela napraviti 170 milijuna EUR gubitka. Nastavi li tako u godinu dana će natuči preko 800 milijuna EUR gubitka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Lezor Azorra Aviation je naručio 20 Embraera E190-E2. Kataloška cijena posla je 3,9 milijardi USD. Avioni će se isporučivati od 2023. godine. Embraer ima backlog od 154 E195-E2 i 5 E-190-E2.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embrear

Švedski Air Leap je prekinuo sve operacije i odlazi u restrukturaciju. Kompanija je imala 6 regionalnih turbopropnih aviona u floti. Kompanija je letjela na 16 destinacija u Finskoj, Norveškoj i Švedskoj. Kompanija je imala dvije baze, u Stockholm ARN i Visbyu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Leap

OAG predviđa da će 2022. nedostajati oko 8000 pilota, a ta brojka će se ozbiljno povećati 2023. kada će se promet obnoviti i vratiti na nivo 2019, godine koja je istinski bila kaotična zbog nedostatka pilota. OAG predviđa da će do 2029. nedostajati 60.000 pilota. OAG tvrdi da će 2029. biti zaposleno 360.000 pilota.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

DHL prekida letove za Bergamo. Trenutno letove za Bergamo ima samo UPS. Bergamo je u 2020. imao 51.543 tone carga, što je 56,7% manje carga nego godinu dana prije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: DHL

ITA je izjavila da će vratiti Alitalijin brend u III. mjesecu. ITA je brend platila 90 milijuna EUR. ITA nije objavila na koji način će vratiti brend, kao posebnu diviziju unutar ITA-e (charter, regionalni brend, LCC) ili će ITA promijeniti ime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Wizz Air je poslao press materijal koji me istinski nasmijao. Nevjerojatno kako su pokušali prezentirati kompaniju zelenom, tj. pokušavaju istači kako su oni ekološki osviješteni, a zapravo samo provode svoj business model koji želi što više zaraditi i iskreno boli ih ona stvar za okoliš. Pa je Wizz Air putnicima savjetovao da lete sa njima jer su oni zeleni i ekološki svjesni što se viti kroz:

 • Oni imaju manju emisiju CO2, samo 57,2 grama po kilometru – naravno kada imaju najnovije avione da bi tako više zaradili
 • Oni ne lete poluprazne avione – naravno kada je to modus operandi LCC
 • Oni nemaju business klasu koja je ekološki neprihvatljiva opcija – naravno kada imaju takav poslovni model
 • Oni lete samo direktne linije, nema presjedanja i dodatnih polijetanja i slijetanja – naravno kad su P2P LCC kompanija
 • Njihove linije nemaju direktnu konkurenciju vlaka – naravno kada lete samo duže linije

Koja dvoličnost i bezobrazluk. Istinski mene je ova objava samo odbila, a ne privukla.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Condor je potpisao sporazum sa grčkim regionalnim prijevoznikom SKY Expressom. Condor će preko svojih letove za Atenu, Rhodes, Krf i Heraklion nuditi još 11 linija za grčke destinacije koje će za njih letjeti SKY Express. Condor za Grčku leti sa 6 aerodroma iz Njemačke (Frankfurt, Minhen, Berlin, Dusseldorf, Hamburg i Leipzig). Sky Express feeda i letove Qatara, a prošle godine je potpisao vrlo blizak code-share sa Air France i KLM kojima također feeda letove za Grčku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Condor

China Airlines će iz flote izbaciti čak 14 Boeinga 747-400F i to godinu dana prije od plana. Kompanija planira izbaciti i tri Airbusa A330-300.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: China Airlines

Georgian Airways je ušao u predstečajnu zaštitu. Kompanija je flag carrier Gruzije iako je u privatnom vlasništvu. Kompanija ima 8 aviona u floti (i jedan VIP avion), od čega samo jedan Boeing 737-800, a sve drugo su 100 ili 50-seateri.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Georgian Airways

Dvije velike kompanija u Gani su prezentirale vladi svoj projekt osnivanja novog nacionalnog prijevoznika. Nakon prezentacije Vlada će se odlučiti hoće li pokrenuti kompaniju ili ne. Vlada je 2020. potpisala sporazum sa EgyptAirom oko pokretanja zajedničke kompanije. Gana ima i prednarudžbu za tri Boeinga 787-9 i šest Dash 8-400 za novu kompaniju. Gana nema nacionalnog prijevoznika od 2010. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ghana

United je objavio da je u 2021. imao gubitak od skoro 2,0 milijardi USD. Usprkos pomoći od čak 4,2 milijarde USD, American je ostvario također 2 milijarde USD gubitka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Rumunjski LCC Blue Air povećava broj letova za London Heathrow iz Bukurešta sa 2 na 3 dnevno od 14.4. Kompanija je liniju uvela u XII. 2020, a povećala na 2 dnevna leta u IV. mjesecu 2021. Ostaje pitanje kako Blue Air dobiva slotove za toliko povećanje ako Air Serbia već godinama ne uspijeva dobiti dodatne slotove na LHR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: BlueAir

Wizz Air pokreće cargo letove sa vladinim Airbusom A330-200F prema SAD-u. Mađarska vlada je kupila ovaj avion za svoje potrebe, ali ga za nju operira Wizz Air. Za sada avion leti samo letove za Kinu. Sada avion planira komercijalne cargo letove koje će operirati Wizz Air.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

Airbus je otkazao narudžbu od 50 Airbusa A321neo za Qatar Airways. Kompanija ne krije da je ovo otkazivanje odmazda za tužbu Qarara protiv Airbusa za boju A350. Qatar u floti ima 29 A320 i 3 A321.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Iako je British objavio osnivanje novog LCC Euroflyer koji će letjeti sa London Gatwicka sada je i Vueling objavio da će u Gatwicku bazirati tri aviona i pokrenuti pet novih linija, dočim će broj linija ovog IAG-ovog LCC-a sa Gatwicka biti čak 13 i to prema Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Emirates će u subotu obnoviti sve svoje linije prema SAD-u nakon što su telekom kompanije odlučile zatvoriti 5G mreže u blizini aerodroma. Emirates je ukinuo 9 linija, a ostao je operirati na njih samo 3.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Airbus će zaposliti čak 6000 radnika u 1. polovici 2022. Trećina svih pozicija, tj. 2000 zaposlenih će biti mlade osobe koje su tek diplomirale. Ovime Airbus želi novu kreativnu mladu krv. Airbus je u VI. mjesecu 2020. zbog Covida-19 otpustio 15.000 ljudi. Ovim zapošljavanjem broj Airbusovih zaposlenika će se popeti na 126.000.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Medora Clai Reading, gospođa od 68 godina je 7.1.2021. skinula masku na Southwestovom letu zbog medicinskog problema radi kojeg je morala stalno piti vodu. Gospođa pati od srčane bolesti i manjka šećera u krvi radi kojih se mora konstantno hidratizirati. Ipak, stjuardesa ju je izbacila sa leta jer nije nosila masku.

Pritom je gospođa Reading ponudila pokazati dokument koji ju izuzima od nošenja maske, no stjuardesa je bila vrlo bezobrazna i neprijateljski raspoložena i izjavila „Ne tiče nas se vaš dokument“. Da stvar bude gora gospođa tvrdi da joj se pilot pri izlasku iz aviona smijao i da pritom nije nosio masku. Stoga je gospođa tužila Southwest.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Nakon velikog broja otkazivanja kompanija sa letovima za SAD, te hitnih pregovora 18.1. dva SAD telecom operatera AT&T i Verizon su pristali da prekinu sa operiranjem 5G tehnologije oko nekih aerodroma u SAD-u. Dogovoreno je da se tehnologija ne primjenjuje idućih šest mjeseci na 50 najvažnijih aerodroma u SAD-u, te da se u međuvremenu pokuša iznaći prihvatljivo rješenje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

German Airways, ACMI kompanija koja u floti ima Embraere E190, a našoj javnosti je bila poznata sa iznajmljivanjem jednog aviona prošlog ljeta za Air Montenegro, sada kreće sa cargo operacijama i to sa prvim ATR 72F.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: German Airways

Dubai Aerospace Enterprise (DAE) je objavila gdje ide 14 Boeinga 737MAX8 koje je kompanija naručila u III. mjesecu 2021. Kompanija će dva 737MAX8 isporučiti Icelandairu, a 12 primjeraka Aeromexicu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Icelandair

Maldivian Airlines je naručio tri ATR-ova aviona, jedan ATR 42-600 i dva ATR 72-600. Avioni će zamijeniti starije Dash 8 koji imaju 22,5 godina. Ovi avioni imaju nove motore koji su razvijeni za ATR a koji će imati 20% manje troškove održavanja i 3% manju potrošnju goriva. Avioni će se isporučivati ove godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Maldivian Airlines

Nakon što je Delta investirala u LATAM i kompanija izašla iz oneworlda, sada još jedan šamar Britishu. LATAM koji je do nedavno bio joint venture partner Britisha, sada je potpisao blisku suradnju i code-share sa Virgin Atlanticom Britishevim najvećim konkurentom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

Aerodrom Frankfurt je u prošloj godini imao 2,3 milijuna tona carga. To je 18,7% više nego 2020. i 8,9% više nego 2019. Najveći prijevoznik na aerodromu je Lufthansa Cargo, no na aerodrom lete još i cargo kompanije. Air China, AirBridge, ANA, Asiana, Cathay Pacific, China Airlines, China Cargo, China Southern, Eleron, Emirates SkyCargo, Etihad, FedEx, Garuda, Korean, LATAM, Qatar, Royal Air Maroc, Saudia, SF i Turkish Cargo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa Cargo

Emirates je ukinuo 9 linija za SAD radi straha od 5G smetnji na radio visinomjerima u Boeinzima 777. Emirates će letjeti samo za New Yorki, Los Angeles i Washington. Jednako tako ANA i JAL su ukinuli letove za SAD iz istog razloga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.