Novosti iz svijeta

Wizz Air je objavio da mu se trenutni poslovni model ne temelji na poslovnim putnicima, nego na putnicima koji posjećuju prijatelja i rodbinu. Wizz Air će za dva mjeseca imati više kapaciteta u uporabi nego 2019. Kompanija ima 140 aviona u floti, dok je prije Covida-19 imala 121 avion u floti. No, Wizz Air trenutno ne koristi sve avione i dio ih ima prizemljenih.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Za EU veleposlaničku sjednicu 11.6. najvažnije asocijacije u avioprometu (IATA, ACI, A4E, ERA idr.) i turizmu ponovile su zahtjeve:

 • nesmetano putovanje za putnike koji su se cijepili i to 14 dana nakon cijepljenja
 • nesmetano putovanje za putnike koji imali Covid-19 i to 180 dana nakon oboljenja
 • ostali putnici nesmetano putovanje ako imaju test i to 72 sata za PCR i 48 sati za antigenski
 • djeca ne trabaju testove ako putuju sa roditeljima
 • hitno uvođenje EU digitalnog Covid-19 certifikata koji dokazuje cijepljenje ili testiranje
 • besplatno testiranje za građane EU, ili bar testiranje po vrlo povoljnim cijenama (a sadašnja cijena od 50 do 150 EUR to nikako nije)

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Boeing je u V. mjesecu imao 73 narudžbe. No, kako je imao i 53 otkaza, zapravo je 20 aviona u plusu. Od početka godine neto narudžbe Boeinga su 177 aviona. Sve narudžbe su za 737MAX, uz 7 B777F i 5 787-9. Boeing je u V. mjesecu isporučio samo 17 aviona, bitno manje nego Airbusovih 50. U tih 17 isporuka je 10 B737MAX, 1 B737-800A P-8A Poseidon za US Mornaricu, 2 B767-300F, 1 B777F, 1 747-8F, 1 B787-8, 1 B787-9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

U Španjolskoj je otvorena nova kompanija World2Fly, koja je u vlasništvu španjolskog mega-vlasnika hotela Iberostar. Kompanija će u floti u prvoj godini imati dva Airbusa A350-900, od kojih je prvi isporučen jučer, 9.6. Lanac ima 120 hotela u 19 država i sa ovim avionima će nuditi kompletan paket let+hotel.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: World2Fly

Southwest je kupio još 34 Boeinga 737MAX7, te povećao broj naručenih primjeraka na čak 234. Avioni će se početi isporučivati 2022. Ovo je toliko potreban ogroman plus za Boeing.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Ruska LCC Pobeda je povećala load faktor na 99%. U isto vrijeme Aeroflot ima LF malo manji od 80%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pobeda

AirBaltic je pokrenuo projekt airBaltic Holidays, preko koje će nuditi hotele i avionske karte u paketu. Usluga se radi u kooperaciji sa švedskim turoperatorom TirpX Travel. Putnici kupnjom ove usluge zarađuju airBaltic Club bodove.

Ovakve usluge već su nudili Ryanair i Wizz Air, no oba su ga vrlo brzo ukinuli, a nedavno je isto pokrenuo i easyJet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Rusija je nakon 100 dana pustila Boeing 737-400 Ariana Afghan Airlinesa. Avion je prizemljen u Moskvi radi carinskog prekršaja. Nakon što je ustanovljeno da prekršaja nije bilo, te su optužbe odbačene, avion je pušten iz Moskve. Ariana razmatra da li da tuži Rusiju za izgubljenu zaradu između milijun i milijun i pola USD. Ariana u floti ima samo 3 aviona, pa joj je blokiranje jednog aviona duže od tri mjeseca i te kako teško palo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ariana Afgan Airlines

Volotea je otvorila bazu u Lyonu gdje je bazirala jedan A319. U Lyonu kompanija će imati 12 novih destinacija, a ukupno njih 29. U regiji Volotea leti iz Lyona za Dubrovnik i Split od početka VI. mjeseca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volotea

Four Seasons je objavio intinerere za svoja dva A321LR aviona za iduću godinu. Jedna od linija je više nego interesantna. Avion će ići iz New Orleansa za Costa Ricu, pa za Peru (gdje će turisti posjetiti Machu Picchu), zatim produžuju za Buenos Aires, a nakon toga ide za Teniente R March Aerodrom na Antartici gdje će se putnici ukrcati na brod za polarnu ekspediciju. U povratku lete za Bogotu i za Bahame. Cijeli put traje 21 dan, pri čemu putnici odsjedaju u Four Seasons hotelima. Put košta 190.000 USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Four Seasons

 

Delta i airBaltic potpisuju code-share sporazum po kojem će Delta staviti svoje codove na letova iz Amsterdama, Barcelone, Bruxellesa, Copenhagena, Dublina, Dusseldorfa, Edinburgha, Frankfurta, Madrida, Minhena, Milana, Nice, Pariza, Praga, Stuttgarta i Zuricha za Rigu, Tallinn i Vilnius. AirBaltic nije član ni jedne alijanse. Prije par tjedana kompanija je potpisala vrlo širok code-share sa Lufthansom preko Minhena.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Oko 67.400 kreditora zahtjeva 188 milijardi USD od HNA Grupe. Za sada je konglomerat priznao 63,4 milijardi USD dugova, a odbacio 55,3 milijarde. Ostatak iznosa se još uvijek preispituje.  HNA Grupu, uključujući i Hainan Airlinas kao njen dio smatra se „ozbiljno insolventnom“. Grupacija se u ovom momentu pokušava restrukturirati i u predstečajnoj je zaštiti. Ako se tijekom restrukturacije neće postići sporazum sa 67.400 kreditora kompanija će otići u likvidaciju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Hainan

Nakon što su ih čerečili po medijima i političkim forumima direktori Air Canade su odlučili vratiti bonuse koji su im isplaćeni za „vođenje kompanije u Covidu-19“. Naime, dok je Air Canada otpustila ogroman broj djelatnika, a preostalima smanjila plače, direktori su si odlučili isplatiti bonus od 16,6 milijuna USD. Pola tog iznosa već je isplaćeno, no sada će direktori taj novac vratiti. Ipak neće svi vratiti bonuse. Srednji i niži management će bonuse zadržati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Portugal je pokušao zarežati na Ryanair radi njegove prijave Generalnom sudu Europske Unije TAP Portugala. Portugal je optužio Ryanair za miješanje u unutarnje stvari Portugala, te za konstantne napade na TAP. Portugal je izjavio da je neovisna i suverena država koja ne mora primati packe i lekcije od strane aviokompanije, te da kao suverena država mogu donijeti odluku o pomoći TAP-u. Investicija u TAP je strateška odluka Portugala i to je investicija u portugalsku ekonomiju. Portugal naglašava da TAP dovozi najviše putnika u ovu turističku državu. Portugal je izjavio da Ryanair više ne može računati na kooperativnost Portugala, te da će od sada Portugal žestoko provoditi poštivanje radnih prava u Portugalu po čemu Ryanair i nije poznat.

Ryanairov Michael O’Leary je na to pozvao Portugal da prestane rasipati novac poreznih obveznika na TAP. Ryanair naglašava da imaju 120 linija iz Portugala, što je skoro duplo više od TAP-ovih 70 linija. Ryanair je rekao da može u samo dvije godine donijeti Portugalu pet milijuna novih putnika i 5000 radnih mjesta i to bez ikakvih subvencija i pomoći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Airbus je isporučio 50 aviona u V. mjesecu. Od toga 4 isporučena aviona su bili A220-300, 20 A320neo, 3 A321ceo, 18 A321neo, 1 A330-900, 3 A350-900 i 1 A380. Airbus je u V. mjesecu dobio samo 7 narudžbi, 5 za A350-900 i 2 za A320neo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Koreanski LCC T’way će tri Airbusa A330-300 u flotu uvesti u II. mjesecu 2022. Avioni su već ugovoreni sa lezorom. Jedna od prve tri long-haul linije koje je prijevoznik najavio je i Zagreb.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: T’way

Dva indijska LCC, SpiceJet i GoAir su ušli u poslovni sporazum po kojem će u slučaju malog broja putnika kompanije otkazivati letove i prebacivati ih na letove jedan drugoj. Odluka o ukidanju linije i prebacivanje putnika na avion druge kompanije donosit će se dan prije leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Ne mogu se sjetiti kada su se u Kanadskom parlamentu sve stranke složile oko nečega. Air Canada je u ponedjeljak obavestila vlasnike dionica da su njihovi top executives i manageri dobili paket  od 10 miliona dolara u dionicama i bonusima za njihov odgovor na pandemiju. Kada se uzme da je 25.000 zaposlenih otpušteno i da novac za prodate karte nije bio vračen sve dok im država nije dala pomoć od 6 milijardi dolara, milionski bonusi su došli kao šamar javnosti a i samom Premijeru. U parlamentu partija Bloc Quebecois ih je nazvao prevarantima i tražila osudu na koju su se svi jednostrano složili. Čak je i Premijer to nazvao neprihvatljivim.

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto), foto: Air Canada

United je izjavio da planira kupiti Boom-ove supersonične avione. Konkretno United je naručio 15 ovih nadzvučnih aviona, uz 35 opcija. Ovo je ogroman poticaj za Boom. Interes za avion su pokazali JAL i Virgin Galactic.

Boom-ovi avioni Overture će imati 65 do 88 business sjedala, letjet će brzinom od 2,2 Macha (2.300 km/h) i imati dolet od 8.500 km. Trajanje transatlantskih letova će se smanjiti za 50%. Avion se planira isporučivati 2030.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boom

Delta je povećala broj letova nakon što se Francuska otvorila za turiste iz SAD-a (za cijepljene) od 9.6. Delta u ovom momentu leti dva dnevna leta iz Atlante za Paris (jedan sa A350-900 i drugi sa A330-300), svakodnevni let iz New York JFK sa A330 i tri tjedna leta iz Detroita sa 767-300ER. No, sada Delta uvodi tri tjedna leta iz Minneapolisa sa A330-300 (od 7.7.), te svakodnevne letove iz Bostona sa A330-300 (od 5.8.). Od 8.7. Delta se vraća i na liniju New York JFK-Nica, tri puta tjedno sa 767-400ER. Air France let u code-share sa Deltom iz Pariza za New York, Los Angeles, San Francisco, Houston, Chicago, Detroit, Boston, Minneapolis, Washington DC, Miami i Atlantu. Od VII. mjeseca kreću i letovi za Denver.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Airlines for Europe (A4E), ACI Europe, IATA i European Travel Retail Confederation su zajedno objavili priopćenje u kojem traže od vlada Europe da odmah otvore svoje države za nesmetano putovanje. Ove institucije naglašavaju da je elementarno pravo građana Europske unije nesmetana mobilnosti unutar Unije, a što nije činjenica zadnjih 15 mjeseci. Institucije ističu da je broj cijepljenih građana dosegao zavidnu razinu, te da su testiranja postala svakodnevnica i vrlo dostupna na aerodromima diljem Europe. Stoga institucije smatraju da države moraju prihvatiti testove, potpuno ukinuti zabrane i dozvoliti masovna putovanja unutar Europske Unije. IATA jre objavila da 76% putnika želi putovati kako bi vidjelo prijatelje i obitelj što je hitnije moguće.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SAS

Europska Unija je i formalno zabranila letove Belaviji i drugim kompanijama iz Bjelorusije na područje Europske Unije. Belavija je ovu zabranu nazvala „fašističkom“. Uz to Europska Unija je zamrznula svu imovinu Belavije, ali i privatnu imovinu rukovodioca Belavije u Uniji. Belavia je izjavila kako će povećati broj letova prema Rusiji odakle će putnici moći putovati prema Europi. Belavia razmatra i pokretanje letova za Krim.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

German Airways (bivši LGW), kompanija koja je letjela sa Dash 8-400 za Eurowings, a koji deal je Lufthansa naprsno prekinula na početku pandemije Covida-19 i time kompaniju dovela pred sam bankrota, sada je promijenio partnera, te će letjeti u wet-leasu za Air France. German Airways u floti ima 5 Embraera E190 i 15 Dash 8-400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: German Airways

Wizz Air je u prošlih godinu dana osjetno smanjio broj putnika, load faktor (pao na samo 64%), te stvorio gubitak (482 milijuna EUR). Ipak kompanije je objavila da su joj se financijske rezerve popele za 8% sa 1,5 na čak 1,6 milijardi EUR. Wizz Air je po likvidnosti na 1. mjestu u Europi. Kompanija je u Covidu-19 povećala flotu sa 121 na 137 aviona. Wizz Air je u Covidu-19 povećao broj destinacija sa 146 na 180. Kompanija je smanjila broj zaposlenih za 19%, te uz to i plaće za 14%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Samo dva tjedna od kada je stavila Portugal na zelenu listu i ukinula karantenu za putnik iz te zemlje, Britanija je vratila Portugal na žutu listu. Ovo je napravilo istinski kaos kod britanskih prijevoznika, poglavito easyJeta, Ryanaira, Jet2, TUI-a i Britisha koji su krenuli sa masovnim prodajama karata za Portugal.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Jet2

Europski aerodromi bi mogli doživjeti kaos ove godine. U ovom momentu kroz europske aerodrome mjesečno prođe 47 milijuna putnika, a u VIII. mjesecu se očekuje 125 milijuna putnika. Iako je ova brojka manja od broja u 2019. sada su problemi na aerodromima bitno veći. Naime, svakom putniku se ručno provjeravaju Covid-19 dokumenti radi ulaska u zemlju. Isto stvara ogromne gužve, a već sada se gubi na putnika po 5 minuta, dok je prije to bilo tek 30 sekundi. Samim time već sada na nekim aerodromima čeka se po dva i više sati na kontrole. A što će tek biti u VIII. mjesecu.

Uz to postoji i problem distanciranja na razmaku od 2 metra. Niz aerodroma jednostavno nema tolike potencijale, tj. kapaciteti im nisu toliki da taj broj putnika drže na 2 metra razmaka.

Konačno, postoji i problem nestandardizirane procedure, što dodatno kompliciran život putnicima, među kojima velik broj ne zna koje obveze ima prilikom putovanja. Isto, samim time komplicira život i aerodromskim kontrolama, produžuje proceduru i povećava broj osoba koje se moraju izolirati ili čak vračati avio-kompanijama nazad kući.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Alaska je prekinula partnerstvo sa Emiratesom sa 31.7. ove godine. Ovaj potez je i logičan obzirom da je Alaska ušla u oneworld i da je pokrenula vrlo širok code-share sa Emiratesovim glavnim rivalom Qatarom. Qatar je istim krenuo i sa letovima prema Seattleu, najvećem hubu Alaske. Emirates je sada izgubio partnera na Zapadnoj obali obzirom da je Alaska feedala Emiratesove letove iz Seattlea, Los Angelesa i San Franciska, koji su hubovi kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Rusija je zbog bjeloruske krize, 2.6. prvo zabranila slijetanje Lufthansinih aviona u Moskvu, da bi odmah i Njemačka zabranila slijetanje ruskih aviona u Njemačku (Aeroflota i S7). No, nakon pokazivanja tko ima većeg već isti dan u 19:30 Rusija je dozvolila Lufthansi slijetanje, a potom je i Njemačka ukinula zbranu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Volotea će imati 30% više kapaciteta ove godine nego u 2019, tj. prije Covida-19. Kompanija otvara 70 novih linija ove godine. Volotea u regiji leti u Split i Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Belavia je radi zabrane Europske Unije, produžila letove za Istanbul za 50% (skoro sat vremena). Istim kompanija više nije konkurentna Turkishu. No još je gora situacija sa letovima iz Minska za Tunis koji su se produžili sa 4 na čak 6 sati, obzirom da kompanija mora letjeti okolnim putevima. Sve ovo povećava potrošnju i bitno poskupljuje letove Belavie. Kompanija je ukinula 25 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: