Novosti iz svijeta

Singapore je potpisao LoI sa Airbusom za sedam A350F. Ovo je treća kompanija koja je naručila ovaj avion. Avion će zamijeniti sedam Boeinga 747-400FSCD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

IAG i Air Europa su u završnim pregovorima za prolongiranje kupnje Air Europa-e. Trenutno se sporazumijevaju da IAG plati 75 milijuna EUR za to što se pregovori prekidaju. No, za tako ogroman iznos novaca IAG ima pravo na prvenstvo u pregovorima za kupnju nakon što pandemija Covida-19 završi.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Europa

Europska Komisija je objavila da idućeg ljeta kompanija moraju ostvariti 64% slotova. To je još uvijek manje od 80% koliko su kompanije morale prije ostvarivati, no više od 50% koliko ostvaruju sada.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SAS

Gana će žestoko kažnjavati svakog putnika koji neće biti cijepljen a naći će se u avionu, ili kako će mu test pokazati da je pozitivan na Covid-19. Gana ima cijepljenih tek 5% od 30 milijuna stanovnika. Do sada je od pandemije zaraženo 131.412 osoba, a umrlo je 1239 osoba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Africa World Airlines

AirBaltic ipak neće otvoriti bazu u jugoistočnoj Europi kako je najavljivao nego u Tampere, Finska od 1.5.2022. Ovo je 4. baza kompanije, nakon Rige, Tallinna i Vilnijusa. Kompanija će u Tampere otvoriti 6 novih linija na postojeću liniju za Rigu, te će tamo bazirati jedan A220-300. Do sada su na aerodromu 4 kompanije (Finnair, SAS, Ryaniar i Evelop) imale 5 linija. Od linija koje kompanija otvara su Frankfurt, Minhen, Oslo i Copenhagen, te dvije leisure linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Radnik na utovaru carga u Bombaju je zaspao u Airbusu A320neo IndiGo-a koji je otišao za Abu Dhabi. Kako ostali radnici nisu primijetili da isti spava, zatvorili su prtljažni prostor sa spavalicom unutra, pa se radnik odvezao do Abu Dhabia u prtljažnom prostoru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Poljska je dogovorila sa Incheon International Airport Corporation (Južna Koreja) investiciju od 7,4 milijardi EUR u novi aerodrom koji će se graditi 45 km jugozapadno od Varšave. Aerodrom će u prvoj fazi imati 45 milijuna putnika, uz kasnije proširenje na 100 milijuna. Aerodrom će se dovršiti do 2027. Stari Chopin aerodrom je samo 10 km od Varšave i star je 87 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Boeing je isporučio 301 avion do 30.11. ove godine. Tijekom XI. mjeseca kompanija je isporučila 34 aviona. Tijekom XI. mjeseca Boeing je imao 114 narudžbi i to za 737MAX, no imao je i 18 otkazanih aviona.

autor: Maja Mrkus, navinarka (Pula), foto: Boeing

Aviopromet je u X. mjesecu u Europi bio tek 63,3% prometa iz 2019. Ovo je napredak sprema IX. mjeseca kada je on bio 57,1%. U Europskoj Uniji promet je bio 58,8% iz 2019, a izvan EU 82,6%. U EU najbolji promet je imala Grčka sa 83,7% prometa iz 2019, pa Cipar (79,5%) i Portugal (72,6%). Izvan EU najbolji promet je imala Albanija koja je imala 107,1% (tj 7,1% više nego 2019.), Kosovo 104,1% i BiH 91,6%.

Među najvećim aerodromima najviše je pogođen Heathrow koji je imao tek 43,5% prometa iz 2019. Najmanji pad je imala Antalija koja je ostvarila 92,8% prometa iz 2019. Manji aerodromi (do 5 milijuna putnika) su ostvarili manji pad, u prosjeku su imali 77,2% prometa iz 2019. Najbolji rezultat u Europi je imao Sochi koji je ostvario povećanje od +70,7% spram 2019, Calvi (+33,1%) i Krf (+12,9%).

Bitno manje su stradali LCC aerodromi. Tako je npr. Rim Ciampino imao 75,8% prometa iz 2019, no Rim Fiumicino tek 38,8% prometa iz 2019. Ili Paris Beauvais 83,9%, Paris Orly 74,4%, no Paris CDG tek 48,6%.

Cargo je imao povećanje od 9,7% u usporedbi sa 2019. Aerodromi u EU su imali povećanje od 9,1%, a oni izvan EU 13,7%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Virgin Australia je prekinula code-share sa Deltom i potpisala suradnju sa Unitedom. Ovime je jasno da će Virgin Australia pokrenuti partnerstvo sa Star Alliance, umjesto sa SkyTeamom. Kako Oneworld ima partnera u Qantasu, sada je SkyTeamu ostalo samo da uđe u tal sa novim australijskim prijevoznikom Rexom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Australia

U Južnoafričkoj Republici stanje u zračnom prometu je istinski kaotično. Kompanija su bile u teškim problemima i prije Covida-19, a pandemija je samo ubrzala njihovo propadanje. Tako su operacije više mjeseci (neke i po 16 mjeseci) prekinule South African, Comair, Kulula i Mango. No, jedna kompanija je istinska zvijezda tržišta. Kompanija se širi, raste, potpisuje code-share ugovore sa najvećim svjetskim prijevoznicima. Naravno, radi se o Airlinku. Kompanija je prije letjela regionalne letove pod brendom South Africana, no kad je južnoafrički nacionalni prijevoznik ušao u dubioze i prekinuo operacije, Airlink se maknuo iz suradnje, čak je i tužio South African, te je krenuo sa vlastitim operacijama.

Kompanija u ovom momentu ima 57 aviona (Embraer ERJ135, ERJ140, E170 i E190, Cessna 208B, i BAe Jetsream 41). Kompanija je objavila da planira u skoroj budućnosti nabavljati Embraere E2. Airlink leti na 50 destinacija u Južnoj Africi, Angoli, Botsuani, Kongu, Lesotu, Madagaskaru, Mozambiku, Namibiji, Sv.Heleni, Tanzaniji, Ugandi, Zambiji i Zimbabveu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airlink

Ryanair će 28.3.2022. ponovo otvoriti bazu u Nurembergu, Njemačka. Baza će imati dva aviona i 13 novih linija. Među novim linijama je i ona za Banja Luku. Ryaniar će ukupno imati 27 linija i 85 tjednih letova iz Nuremberga. Ryanair je zatvorio ovu bazu 2019. radi kašnjenja Boeinga 737MAX8-200.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Ryanair

Ukraine International će za turoperatora Compass letjeti long-haul charter letove iz Kijeva za Punta Canu (Dominikanska Republika), Cancun (Meksiko) i Male (Maldivi). Kompanija je za tu priliku unajmila Boeing 777-200ER od EuroAtlantica.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

La Compagnie i Afrijet su potpisali code-share na letovima između Francuske i Gabona. Afrijet će pokrenuti liniju Liberville-Paris Orly koja će se operirati dva puta tjedno sa all business A321neo koji ima samo 76 business sjedala. Na Paris Orlyu linija će se konektirati na La Compagnieove letove. Kompanija će imati i konekciju na liniji Port Gentil preko Librevillea za Paris.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: La Compagnie

Long-haul LCC Europe više nisu ono što su bili prije 4 godine, poglavito od ukidanja Norwegianovog long-haula. Danas u Europi leti tek 4 long-haul LCC i jedan se upravo osniva. Level je IAG-ov long-haul LCC koji leti iz Barcelone i ima 6 aviona u floti (A330-200). Kompanija leti u Argentinu, Dominikansku Republiku, Meksiko, te na 4 destinacije u SAD-u.

Plus Ultra ima bazu u Madridu i flotu od 3 širokotrupca, 2 A340-300 i 1 A340-600. Kompanija leti za Ekvador, Peru, Tenerife i Venecuelu.

French Bee u floti ima 4 aviona A350-900, a naručio je još 2 A350-1000. Leti prema Francuskoj Polineziji, Reunionu i 3 linije u SAD-u. Baza kompanije je u Paris Orlyu.

Eurowings Discover ima bazu u Frankfurtu, a uskoro otvara i bazu u Minhenu. Kompanija u floti ima 10 aviona: 3 A330-200, 4 A330-300 i 3 A320, te ima naručenih još 4 A330-300 i 7 A320. Kompanija će do V. mjeseca letjeti za Barbados, Bugarsku, Kubu, Dominikansku Republiku, Egipat, Grčku, Italiju, Jamajku, Keniju, Mauricijus, Meksiko, Maroko, Namibiju, Portugal, Španjolsku, Tanzaniju, Tursku, Zimbabve i 5 linija u SAD-u.

Bivši direktori Norwegiana otvorili su Norse Atlantic Airways koji je već nabavio 15 aviona a koji će uskoro početi dolaziti u flotu (3 Boeinga 787-8 i 12 B787-9). Kompanija će letjeti iz Londona, Parisa i Osla u SAD, te u Aziju, a letove planira od ljeta 2022.

Za sada europski LCC long-haul u floti imaju tek 20 širokotrupaca, no Norse će stanje bitno popraviti. Ove kompanije prvenstveno lete za leisure destinacije i SAD. Uz ove kompanije i islandski Play planira letove za SAD, no sa uskotrupcima (A320 i A321).

Za Europu još lete i Scoot za Njemačku, Grčku i Veliku Britaniju (Singapur), IndiGo za Istanbul (Indija), VietJet za Moskvu (Vijetnam), Azul za Portugal (Brazil), JetBlue za London (SAD).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Level

Zašto IAG ima toliko LCC brendova? Najveći je Vueling sa 120 aviona i 15 baza u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj (glavni hubovi su Barcelona, Rim i Paris Orly). Potom ima Iberiu Express sa 19 aviona i jednom bazom (Madrid). Long-hual LCC Level ima 6 širokotrupaca i jednu bazu (Barcelona). Sada IAG otvara i EuroFlyer koji će imati bazu na Gatwicku. Zašto, pobogu?

Trend u Europi je da kompanije smanjuju broj AOC-a. Tako je Lufthansa ukinula Germanwings i SunExpress Deutschland, Air France-KLM je ukinuo Joon, LOT je ukinuo Centralwings i EuroLOT. Za razliku od toga Ryanair ima nekoliko AOC-a: Ryanari, Ryanair UK, Buzz, Lauda i Malta Air. Ovi AOC u prvom redu služe za interne uštede u pilotskim plaćama, ali neki i radi specifičnog posla (Buzz koji je leisure prijevoznik), te velika većina tih kompanija zapravo leti pod brendom Ryanaira. Iskreno u Zagrebu ni ne primjećujemo da leti zapravo Lauda umjesto Ryanaira.

Stoga ova strategija IAG-a i nema baš previše logike. Iskreno, kompanija bi trebala imati samo jedan brend Vueling i long-haul brend Vueling Level. Time bi se brend proširio, isto bi imalo sinergijskog efekta, a i kompanija bi radila ekonomičnije (manje administracije, jedinstvene operacije, veća jedinstvena flota). Da IAG ima samo Vueling kompanija bi imala baze u Barceloni, Madridu, London Gatwicku, Parisu CDG, Paris Orlyu, Rimu, Firenci, Alicanteu, Bilbau, Gran Canariji, Ibizi, Malagi, Palma de Mallorci, Santiagu de Composteli, Sevilli, Tenerife Sjever, Valenciji. Takva kompanija bi imala preko 150 aviona. Bila bi to velika kompanija, sa ozbiljnim brojem velikih baza i hubova, brendirano daleko jača i bitno efikasnija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Qatar je sve bučniji u napadu na Airbus radi A350. Nakon medijskog prepucavanja i ozbiljnih prijetnji, Airbus je izjavio da je najbolje da Qatar pokrene postupak pred britanskim sudom. U međuvremenu se britanski ministar za investicije Gerry Grimstone ponudio da bude medijator i da pokuša mirenje kompanija izvan sudova.

Qatar je pronašao pukotine nakon što je skinuo boju sa aviona. Airbus pak tvrdi da se ne radi o strukturalnim problemima, nego da je problem kozmetičke prirode ispod skinute boje. Airbus tvrdi da se ne radi o sigurnosnom problemu, te nije htio ništa poduzeti u uklanjanju ovog problema. EASA je potvrdila da se ne radi o sigurnosnom problemu i da avione mogu normalno letjeti sa ovim problemom. Qatar je prizemljio svojih 13 A350 i ne želi dalje preuzimati A350. Problem su prijavile i neke druge kompanije poput Finnaira, Etihada, Air Francea, Cathay Pacifica, Lufthanse. No, ni jedna od ovih kompanija nije prizemljila A350 što pokazuje da se ne radi o sigurnosnom problemu. Airbus je izjavio da je jako nezadovoljan negativnim publicitetom koji mu radi Qatar sa svojim silovanjem medija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Bjelorusija će uvesti reciprocitetne sankcije protiv prijevoznika Europske Unije i Velike Britanije te im zabraniti slijetanje u Bjelorusiju. Smiješno, obzirom da kompanije Europske Unije i Velike Britanije i ovako i onako ne lete za Bjelorusiju sukladno odluci Europske Unije i Velike Britanije. Bjelorusija je sankcije Europske Unije i Velike Britanije nazvala ilegalnima i okarakterizirala ih kao produkt nepoštene konkurencije. Tragikomično! Da, baš su sankcije produkt nepoštene konkurencije. Nazdravlje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

Samo dan nakon što je Nigerija odobrila ponovo letove Emiratesa, država je donijela novu zabranu, te dozvolila kompaniji samo jedan tjedni let, umjesto planiranih svakodnevnih letova. Sankcije su uvedene zato što Sharjah, treći aerodrom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije dozvolio nigerijskoj kompaniji Air Peace više od jednog tjednog leta, iako je kompanija planirala letjeti tri puta tjedno. Emirates je radi ove zabrane ukinuo sve letove prema Nigeriji do daljnjega.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Emirates

Aeromexico je u XI. mjesecu uspio postići 95% prometa iz 2019. godine. Kompanija je u XI. mjesecu postigla 1,5 milijuna putnika. Kompanija je pala na 3. mjesto u Meksiku, a ispred su Volaris i Viva Aerobus.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeromexico

Novi Zealand je u 2019. imao 17,8 milijuna putnika. Najveće zračne luke su mu:

 1. 21,6 milijuna putnika Auckland
 2. 6,9 Christchurch
 3. 6,4 Wellington
 4. 2,3 Queenstown
 5. 1,1 Dunedin
 6. 1,1 Nelson
 7. 0,8 Hawkes
 8. 0,7 Palmerston North
 9. 0,5 Tauranga
 10. 0,5 New Plymouth

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air New Zealand

Zbog prekida isporuka Boeinga 787 American će letjeti manje interkontinentalnih linija nego je prvotno planirao. American je također odlučio više ne koristiti širokotrupce na letovima unutar SAD-a. American je do sada trebao dobiti 13 ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Broj aviona u kompanijama Europske Unije

 1. 480 Ryanair
 2. 268 Lufthansa
 3. 213 Air France
 4. 151 SAS
 5. 141 Wizz Air
 6. 120 Vueling
 7. 111 KLM
 8. 94 Eurowings
 9. 90 Swiss
 10. 83 Finnair

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Ryanair

Wizz Air je stvarno povukao ručnu! Nakon enormne ekspanzije tijekom druge polovice 2020. i prve polovice 2021. kompanije je stala. Zatvorila je baze u tri norveška grada, u Rigi i u Dortmundu. Hmmm… zatvaranje baza? Nešto što nismo navikli kod Wizz Aira. Uz to u I. mjesecu 2022. kompanija će porezati niz frekvencija i linija i tako će ostati sve do kraja III. mjeseca.

Evidentno Wizz Air je ozbiljno povukao kočnicu. Kompanija je trošila isto novaca kao Ryanair iako je Ryanair četiri puta veći po broju aviona i broju linija. Wizz Air je potrošio ogroman novac na ekspanziju tijekom Covida-19. Sa Covid-19 ekspanzijom je krenuo prerano (još u VI. mjesecu 2020), bitno ranije od Ryanaira. I tu ozbiljno pogriješio. Nije to trebao napraviti prije V. mjeseca 2021. Novac je potrošen i sad kompanija mora bitno racionalnije i skromnije dalje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

U Europi trenutno ima 27 LCC i to:

 • Ryanair – Irska, Velika Britanija, Poljska (Buzz), Malta (Lauda, Malta Air)
 • easyJet – Velika Britanija, Austrija, Švicarska
 • Flypop (u osnivanju) – Velika Britanija
 • Jet2 – Velika Britanija
 • Play – Island
 • Norwegian – Norveška, Švedska
 • Flyr – Norveška
 • Norse Atlantic (u osnivanju) – Norveška
 • Iberia Express – Španjolska
 • Level – Španjolska
 • Volotea – Španjolska
 • Vueling – Španjolska
 • PlusUltra – Španjolska
 • French Bee – Francuska
 • Transavia – Nizozemska, Francuska
 • Eurowings – Njemačka, Austrija
 • Eurowings Discover – Njemačka
 • Wizz Air – Mađarska, Velika Britanija
 • Smartwings – Češka, Poljska, Mađarska, Slovačka
 • Blue Air – Rumunjska
 • Albawings – Albanija
 • FlyOne – Moldavija
 • Bees – Ukrajina
 • SkyUp – Ukrajina
 • Pobeda – Rusija
 • Citrus (u osnivanju)– Rusija
 • Smartavia – Rusija

 

Od toga long-haul LCC su:

 • Eurowings Discover – Njemačka
 • French Bee – Francuska
 • Norse Atlantic – Norveška
 • Level – Španjolska
 • Plus Ultra – Španjolska

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Pobeda

Iako je Air France-KLM dobio preko 14 milijardi EUR do sada radi Covida-19 do kraja 2021. će dobiti još milijardu EUR. No, kako stvari sada stoje ova pomoć će se prolongirati za dva mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France-KLM

Garuda Indonesija je dobila 45 dana rok da sa lezorima i drugim vjerovnicima postigne sporazum zbog 9,8 milijardi USD dugova. Indonezija već ima alternativu i planira prebaciti domaće linije na kompaniju Pelita Air Service.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Garuda Indonesia

Prvi konvertirani cargo Airbus A320P2F je dovršio prvi testni let iz Singapura. Avion bi se trebao početi isporučivati u prvom kvartalu 2022. godine. Avion će primati 10 ULD kontejnera na glavnoj palubi i 7 ULD kontejnera u prtljažnom prostoru. Avion može ponijeti 21 tonu tereta na 3333 km ili 17 tona na 4740 km.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus A320P2F

Velik broj aviokompanija je izjavo da neće više letjeti sa Airbusom A380. To znači da je velik broj rabljenih i relativno mladih (8 do 12 godina) ovih aviona na tržištu. Tko bi mogao kupiti ovaj avion? U prvom redu Emirates. On u floti ima 119 ovih aviona, te mu još dva dolaze u flotu. No, Emirates istinski vjeruje u ovaj avion i izjavio je da će ga operirati do 2030. Ako cijene budu dobre, a nesumnjivo će biti, Emirates bi mogao preuzeti još 20-30 ovih aviona.

I Qantas je rekao da vjeruje u ovaj avion i da će sa njim dalje operirati, no on vrlo vjerojatno neće više kupovati ove avione. Osim ako cijene ne bude istinski niska. No, British bi mogao kupovati rabljene A380. British je rekao da mu ovi avioni trebaju, no da su mu novi bili preskupi, te je najavio da bi kupovao rabljene A380.

Tko god da kupi rabljene A380 operirat će ih još 10 do 15 godina. Kako god lezori su na break-evenu sa istekom 10 godina lizinga i avion mogu ili prodati za sitne novce, ili iznajmiti za nizak iznos te na njemu još nešto zaraditi, ili ga dati u rezanje da zarade bar nešto.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Hainan je promijenio vlasnika. Kompanija više nije u vlasništvu bankrotirale HNA Grupe nego strateškog investitora Liaoning Fangda Group Industrial. HNA Grupa je ukupno dužna 173 milijarde USD. Smatra se da Hainan i pridružene mu avio kompanije duguju 7,9 milijardi USD. Liaoning Fangda je uz Hainan dobio još i Lucky Air, Air Changan, China Xinhua Airlines, Fuzhou Airlines, Shanxi Airlines, Urumqi Air i GX Airlines, te još nekoliko pratećih poduzeća.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.
 • Skopje, Wizz Air od 27.9.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.
 • Monastir, Tunisair od 7.6.

 

Iz Pule:

 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Bari, NyxAir od 22.6.
 • Karlstad, Croatia od 25.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Belfast, Croatia od 16.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 • Monastir, Nouvelair od 5.6.
 • Podgorica, Air Montenegro od 19.6.
 • Tirana, Air Montenegro od 19.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 21.6.
 • London, Wizz Air od 25.9.

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Foggia, Lumiwings od 3.6.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Djerba, Nouvelair od 13.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Mersa Mutruh, Air Serbia od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 • Monastir, Air Serbia od sredine VI. mjeseca

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Poznan, Enter od 1.6.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.
 • Madrid, AlbaStar od 19.6.

 

Iz Tivta:

 • Kuvajt, Jazeera od 4.6.
 • Kišnjev, FlyOne od 13.6.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 24.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Antalya, Tailwind od 5.6.
 • Antalya, Southwind od 17.6.
 • Larnaca, BH Air od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Enfidha, BH Air od 5.7.
 • Ljubljana, Wizz Air od 27.9.
 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.

 

Iz Ohrida:

 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.