Novosti iz svijeta

Startup Antigua Airways koji će operirati na Karibima, sa aerodroma V.C.Bird (Antigua) krenuo je sa letovima 1.11. sa svojim prvim Boeingom 767-300. Kompanija prve letove ima za Toronto (Kanada), Lagos (Nigeria) i Accru (Gana). Kompanija planira surađivati sa LIAT-om.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Antiqua Airways

ANA je u prvih pola svoje fiskalne godine (od IV-IX. mjeseca) ostvarila promet od 5,4 milijardi EUR i profit od 136 milijuna EUR.

Kuvajtski LCC Jazeera je ostvarila rekordan profit od 67,1 milijun USD. Kompanija je ostvarila 370% više putnika nego 2019, tj. u prvih devet mjeseci prevezla je 2,6 milijuna putnika. Kompanija je ostvarila load faktor od 76,4%. Kompanija u regiji leti 4 tjedna sezonska leta za Sarajevo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ANA

Zrakoplovni mag David Neelman koji je bio jedan od suvlasnika Atlantico Gatewaya koji je bio vlasnik 45% TAP Portugala je sasuo drvlje i kamenje na Portugalsku vladu. Neelman ističe da je u vrijeme dok je on vodio kompaniju (2015-2020) broj putnika povećan za 54%, broj letova za 21%, broj radnika za 18%, da je kompanija bila likvidna za pola milijarde EUR i da pritom nije tražila ni dobila ni jednog jedinog centa od vlasti. No, sada je kompanija dobila nekoliko milijardi EUR pomoći za preživljavanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP

Lufthansa je postigla sporazum sa svojim 19.000 kabinaca. Kabinci će dobiti povećanje od 250 EUR od 1.1.2023, potom 2,5% od 1.7.2023, najviše kabinsko osoblje dobit će povišicu od 9%, dok će novo kabinsko osoblje imati veće plaće za 17%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Deltini piloti su najavili da će u štrajk ako kompanija pod hitno ne ugovori povišice. United je sa svojim pilotima dogovorio povišicu, a American je ponudio 20% povišice i u zadnjoj je fazi pregovora. Za sada od USB3 jedino Delta nije odmakla u pregovorima sa pilotima.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

LOT nije pristao na nagodbu sa Boeingom oko B737MAX. LOT smatra da je pritom izgubio 250 milijuna EUR. Umjesto toga je kompanija sada tužila Boeing za kriminal u Texasu. LOT želi imati isti status kao i žrtve pada dva aviona. Dokaže li LOT krivicu Boeinga za kriminalni slučaj moći će tražiti višemilijunske kompenzacije za neisporučene B737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Air Canada je pokrenula letove sa 5. slobodnom na liniji Toronto-London Heathrow-Bombaj. Kompanija ima pravo puniti putnike na legu London LHR-Bombaj. Linija se operira svakodnevno sa Boeingom 787-9. Konkurenciju na liniji će joj raditi British sa 3 dnevna leta, Virgin Atlantic sa 1 dnevnim letom i Air India sa 2 dnevna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Španjolski radnici Airbusa će štrajkati do daljnjega nezadovoljni plaćama. Radnici naglašavaju da je Airbus ostvario rekordan profit, ali da isto nije podijelio sa radnicima. U osam španjolskih tvornica Airbusa radi 12.300 radnika. Airbus je odlučio podijeliti 1500 EUR bonusa radnicima da im pokrije inflaciju, za što je potrošio 20 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

GOL je naručio dodatnih 18 Boeinga i to 6 B737MAX8 i i 12 MAX10 na postojeće narudžbe, što znači da će kompanija dobiti 110 ovih aviona. Avioni će se isporučivati između 2023. i 2030. Kompanija u ovom momentu ima 145 B737 u floti.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: GOL

Air France-KLM je potvrdio interes za kupnju udjela u TAP Portugalu. Kako je i Lufthansa iskazala interes za kompaniju, što je i logično jer je TAP član Star Alliancea i bliski partner Lufthansa Grupe, ponovo će frcati perje. U ITA-i je uspješna bila Delta i Air France-KLM, a Lufthansa je nakon puno godina truda da kupi Alitaliju i još jednom izgubila (već treći puta), no u TAP-u će vrlo vjerojatno uspješna biti Lufthansa. TAP je najveći europski prijevoznik prema Brazilu što ga čini vrlo poželjnim partnerom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Qatar je zatražio od australijskih regulatora da poveća broj letova iz Dohe za Australiju za duplo. No, Qantas se tome usprotivio i traži od regulatora da to odbije. Qantas i Qatar su članovi iste alijanse oneworld i ovakvo ponašanje Qantasa nikako nije u skladu sa principima alijanse. No, to ne treba čuditi ako se podsjetimo da Qantas ima joint venutre sa najvećim konkurentom Qatara Emiratesom.

Ovakvo ponašanje Qantasa je već bio jedan od glavnih razloga nezadovoljstva Qatara i prijetnje da će izaći iz oneworlda. U svakom slučaju napetost između Dohe i Sydneya raste, a ovaj potez Qantasa svakako tenzije neće smanjiti, upravo suprotno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Airbus je isporučio 437 aviona u prvih devet mjeseci, što je više nego prošlogodišnjih 424. Pritom su isporučili 340 A320obitelji, 34 A220, 42 A350 i 21 A330. Airbus isporučuje po 50 A320obitelji mjesečno, a planira isporučivati 65 do 2024. i 75 do 2025. Airbus bi isporučio i više da nema problema sa nabavljačima. Kompanija je ostvarila 38,1 milijardu EUR prometa i profit od 3,1 milijardu EUR. Koja razlika spram Boeingovih 3,2 milijardi USD gubitka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Dionice Air France-KLM-a su pale za 16%, što je najveći pad u jednom danu u posljednjih 25 godina. Dionice su pale radi kaotične situacija sa zaposlenima i rezanja prvenstveno na Aerodromu Amsterdam. KLM je izjavio da ih je do sada redukcija na Amsterdamu koštala 175 milijuna EUR i to 30 milijuna na kompenzacijama i 145 milijuna na izgubljenoj zaradi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

American Airlines je ponudio svojim pilotima rast plaće od 20% u idućih dvije godine. To je 3 postotna boda bolje nego prošla ponuda koju je kompanija dala u VI. mjesecu (kada je bila 17% povišice). Istim bi senior kapetani trebali imati 432 USD po satu, a početnik prvi časnik (kopilot) 101 USD po satu. United je sa svojim pilotima ispregovarao 14% povišice u idućih 18 mjeseci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Cathay Pacific će ponovo koristiti „polarnu rutu“ preko Rusije na liniji Hong Kong-New York koju je ukinuo početkom ruske okupacije Ukrajine, tj. zaobilazio je Rusiju. Kako Kina nema sankcija prema Rusiji i Cathay Pacific može letjeti preko Rusije, što će ponovo činiti.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Cathay Pacific

Ryanair će ovo ljeta dodati 30 aviona u baze u Italiji. Italija je postala br. 1 država po broju aviona Ryanaira. Iduće godine Ryanair će imati 57 milijuna sjedala ponuđenih iz Italije, što je 28% više nego 2019 kada su imali 45 milijuna sjedala. Ryanair je već neko vrijeme broj 1 prijevoznik Italije. Ryanair ima 17 baza u Italiji i leti za 30 talijanskih aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Frontier pokreće travel pass pod imenom „GoWild!“. Program će omogućiti da putnik koji uzme Pass putuje 300 dana u godini (neće se moći letjeti 65 udarnih dana u godini). Iduće godine putnik mora produžiti Pass. Frontier na ovaj način želi prodati i preostala prazna sjedala na avionima jer svako prazno sjedalo kompanija doživljava kao dodatni prihod.

Putnik koji želi putovati pošalje zahtjev, no dobiti će odgovor tek dan prije puta. Ovo je dobro za putnike kojima nije bitna destinacija prije samog puta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

 

Joyce Jackson, stara 78 godina je otputovala iz Manchestera u Orlando kako bi tamo pokopala urnu sa pepelom svog pokojnog supruga u Walt Disney Worldu na Floridi, parku za koju ju vežu prekrasne uspomene sa svojim suprugom. No, Virgin Atlantic je zagubio njenu prtljagu u kojoj je bila urna i dva vjenčana prstena. Prtljaga sa urnom se pronašla ali tek dva tjedna nakon što se Jackson vratila u Veliku Britaniju.

Joyce kaže da više neće biti šanse da pokopa supruga jer više neće ići u Walt Diseny World obzirom na svoju poodmaklu dob.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

Lufthansa vraća tri Airbusa A380 od VI. mjeseca iduće godine. Sva tri aviona će biti bazirana u Minhenu. Lufthansa je najavila da će još A380 vratiti u flotu. Lufthansa je prizemljila 14 A380, no u vlasništvu ih ima 8 jer je 6 ovih aviona prodala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je odlučio otvoriti domaće linije za strane kompanije. Time će strane kompanije, poglavito one iz SAD-a moći letjeti unutar Meksika na domaćim linijama, pa i najfrekventnijoj Mexico-Cancun. Dosta čudna odluka. No, predsjednik ovime želi srušiti cijenu karata i povećati broj putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

I cargo kompanija Air Atlanta Icelandic je otvorila AOC na Malti, baziravši tamo prvi Boeing 747-400 (9H-AKA). Kompanija je ostvarila i prve letove. Kompanija će imati i tri putnička B747-400 koje će koristiti za hadž letove i trenutno su prizemljeni u Kamble i Jeddahu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Atlanta

Desilo se ono što sam toliko puta najavio da će se desiti. Qantas je član oneworlda, Virgin Australia je prekinula suradnju sa SkyTeamom i krenula surađivati sa Star Alliance. Stoga je SkyTeamu ostao samo Rex, kompanija koja se krenula ozbiljno širiti sa B737-800. Današnje potpisivanje interine sporazuma Delte i Rexa upravo je početak suradnje Rexa i SkyTeama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rex

Norwegian će u ljeto 2023. bazirati dva aviona u Rigi kao test za bazu tamo. Ovo je ozbiljan odmak od politike kuće da se razvija u Skandinaviji. Kompanija ima 7 baza u Skandinaviji i 2 baze u Španjolskoj. Kompanija je u 3. kvartalu iskazala profit od 100 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Lufthansa je imala promet od 5,2 milijardi EUR i profit od čak 1,1 milijardi EUR. Daleko veći promet nego i kod jedne američke kompanije. Koja dvoličnost od kompanije koja ne želi povećati plaće djelatnika. Kompanija je u 3. kvartalu imala 33 milijuna putnika. Kompanija je ostvarila 86% load faktora u 3. kvartalu.

Southwest je pak objavio da je u 3. kvartalu imao promet od 6,2 milijardi USD i profit od 277 milijuna USD. Kompanija će u 1. kvartalu iduće godine povećati broj letova za 10%, a u drugom za 14%. Frontier je pak objavio profit od 33 milijuna USD u 3. kvartalu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Aerodrom Hong Kong je uveo sustav Flight Token. Sustav je namijenjen za građane Hong Konga. Nakon što putnik dođe na elektronski check-in, u stroju skenira svoje dokumente, stroj mu analizira lice i isprinta boarding pass. I ovdje završava svaka potreba putnika da se identificira svojim dokumentima ili boarding passom. Putnik prolazi sigurnosni pregled, kupuje u trgovinama i na koncu ulazi u avion bez da pokazuje dokumente ili boarding pass, već aerodromski sustav na svakoj ovoj lokaciji prepoznaje lice putnika i dozvoljava mu dalje operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Hong Kong

ACMI estonska kompanija Nordica, koja je u floti imala samo regionalne aviona i to 9 CRJ900 i 7 ATR 72-600, sada je bitno odskočila i planira nabaviti značajnu flotu Airbusa A320. Kompaniji je isporučen prvi A320, a u floti će ih uskoro imati još 10. Avion ima 180 sjedala.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Nordica

Alaska je naručila 52 Boeinga 737MAX i to MAX8, MAX9 i MAX10. Isporuka aviona će biti između 2024. i 2027, a kompanija će dobivati avion svakih 10 dana. Svih 40 Airbusa A320 i A321 će biti izbačeni iz flote do kraja 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Air Canada je naručila još 15 Airbusa A220, te je sada ukupan broj aviona koji će biti u floti 60. Kompanija je do sada dobila isporučenih 31 avion, polovinu ukupnog broja. Air Canada u floti ima 187 aviona i 70 naručenih. Ostale Air Canadine kompanije imaju: AC Express (114) i Air Canada Rouge (39 aviona). Što znači da sve kompanije Air Cande imaju 340 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Iako je u 2. kvartalu Boeing ima 490 milijuna USD profita, u 3. kvartalu imao je enorman gubitak od 3,1 milijardi USD. Kako je i prvi kvartal bio negativan, ukupno je u devet mjeseci godine gubitak bio 4,0 milijardi USD. U 3. kvartalu Boeing je isporučio 112 aviona. U ovom kvartalu ponovo su se počeli isporučivati B787, no isporučeno ih je samo 9. Više od 90 ovih aviona još čeka na isporuku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Virgin Australia će dolaskom Boeinga 737MAX iduće godine pokrenuti veći broj letova prema inozemstvu. Kompanija trenutno leti sa flotom od 93 aviona, a ima naručenih 44 aviona. Trenutno Virgin Australia leti samo prema Dampasaru (Indonezija), Nadi (Fiji), Apiji (Samoa) i Port Vila (Vanuatu) a uskoro kreće i prema Queenstownu (Novi Zeland).

Prije bankrota i prodaje novom vlasniku Vrigin Australia je imala velik broj inozemnih linija prema pacifičkim otocima, Novom Zealandu, ali i prema jugoistočnoj Aziji, kao i prilično linija sa širokotrupcima čak do SAD-a, Japana, Hong Kong, Ujedinjenih Arapskih Emirate, Tajlanda i Južne Afrike.

No, Virgin Australia je odustala od letova sa širokotrupcima pa je očekivati da će obnoviti letove do niza pacifičkih otoka te pokrenuti letove do jugoistoka azije što može dobaciti sa uskotrupcima. To znači da će kompanija sa uskotrupcima moći dobaciti iz Sydneya maksimalno do Singaporea i Filipina, dok će ih Pertha moći dobaciti do Tajlanda i Sri Lanke.

Ovo je to bitnije radi orijentacije Virgin Australie na Star Allaince pošto je kompanija raskinula veze sa SkyTeamom, a nije imala veze sa oneworldom (tamo je partner Qantas). Samim time za očekivati je da će se masa konekcija raditi preko Singaporea ili Bangkoka za Australiju. Jednako tako za očekivati je da Rex krene suradnju sa SkyTeamom i popuni gap nastao raskidom posla alijanse sa Virgin Australijom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Australia

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Salermo, Luxwings od 19.7.

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: