Novosti iz svijeta

Delta je povećala broj letova nakon što se Francuska otvorila za turiste iz SAD-a (za cijepljene) od 9.6. Delta u ovom momentu leti dva dnevna leta iz Atlante za Paris (jedan sa A350-900 i drugi sa A330-300), svakodnevni let iz New York JFK sa A330 i tri tjedna leta iz Detroita sa 767-300ER. No, sada Delta uvodi tri tjedna leta iz Minneapolisa sa A330-300 (od 7.7.), te svakodnevne letove iz Bostona sa A330-300 (od 5.8.). Od 8.7. Delta se vraća i na liniju New York JFK-Nica, tri puta tjedno sa 767-400ER. Air France let u code-share sa Deltom iz Pariza za New York, Los Angeles, San Francisco, Houston, Chicago, Detroit, Boston, Minneapolis, Washington DC, Miami i Atlantu. Od VII. mjeseca kreću i letovi za Denver.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Airlines for Europe (A4E), ACI Europe, IATA i European Travel Retail Confederation su zajedno objavili priopćenje u kojem traže od vlada Europe da odmah otvore svoje države za nesmetano putovanje. Ove institucije naglašavaju da je elementarno pravo građana Europske unije nesmetana mobilnosti unutar Unije, a što nije činjenica zadnjih 15 mjeseci. Institucije ističu da je broj cijepljenih građana dosegao zavidnu razinu, te da su testiranja postala svakodnevnica i vrlo dostupna na aerodromima diljem Europe. Stoga institucije smatraju da države moraju prihvatiti testove, potpuno ukinuti zabrane i dozvoliti masovna putovanja unutar Europske Unije. IATA jre objavila da 76% putnika želi putovati kako bi vidjelo prijatelje i obitelj što je hitnije moguće.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SAS

Europska Unija je i formalno zabranila letove Belaviji i drugim kompanijama iz Bjelorusije na područje Europske Unije. Belavija je ovu zabranu nazvala „fašističkom“. Uz to Europska Unija je zamrznula svu imovinu Belavije, ali i privatnu imovinu rukovodioca Belavije u Uniji. Belavia je izjavila kako će povećati broj letova prema Rusiji odakle će putnici moći putovati prema Europi. Belavia razmatra i pokretanje letova za Krim.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

German Airways (bivši LGW), kompanija koja je letjela sa Dash 8-400 za Eurowings, a koji deal je Lufthansa naprsno prekinula na početku pandemije Covida-19 i time kompaniju dovela pred sam bankrota, sada je promijenio partnera, te će letjeti u wet-leasu za Air France. German Airways u floti ima 5 Embraera E190 i 15 Dash 8-400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: German Airways

Wizz Air je u prošlih godinu dana osjetno smanjio broj putnika, load faktor (pao na samo 64%), te stvorio gubitak (482 milijuna EUR). Ipak kompanije je objavila da su joj se financijske rezerve popele za 8% sa 1,5 na čak 1,6 milijardi EUR. Wizz Air je po likvidnosti na 1. mjestu u Europi. Kompanija je u Covidu-19 povećala flotu sa 121 na 137 aviona. Wizz Air je u Covidu-19 povećao broj destinacija sa 146 na 180. Kompanija je smanjila broj zaposlenih za 19%, te uz to i plaće za 14%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Samo dva tjedna od kada je stavila Portugal na zelenu listu i ukinula karantenu za putnik iz te zemlje, Britanija je vratila Portugal na žutu listu. Ovo je napravilo istinski kaos kod britanskih prijevoznika, poglavito easyJeta, Ryanaira, Jet2, TUI-a i Britisha koji su krenuli sa masovnim prodajama karata za Portugal.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Jet2

Europski aerodromi bi mogli doživjeti kaos ove godine. U ovom momentu kroz europske aerodrome mjesečno prođe 47 milijuna putnika, a u VIII. mjesecu se očekuje 125 milijuna putnika. Iako je ova brojka manja od broja u 2019. sada su problemi na aerodromima bitno veći. Naime, svakom putniku se ručno provjeravaju Covid-19 dokumenti radi ulaska u zemlju. Isto stvara ogromne gužve, a već sada se gubi na putnika po 5 minuta, dok je prije to bilo tek 30 sekundi. Samim time već sada na nekim aerodromima čeka se po dva i više sati na kontrole. A što će tek biti u VIII. mjesecu.

Uz to postoji i problem distanciranja na razmaku od 2 metra. Niz aerodroma jednostavno nema tolike potencijale, tj. kapaciteti im nisu toliki da taj broj putnika drže na 2 metra razmaka.

Konačno, postoji i problem nestandardizirane procedure, što dodatno kompliciran život putnicima, među kojima velik broj ne zna koje obveze ima prilikom putovanja. Isto, samim time komplicira život i aerodromskim kontrolama, produžuje proceduru i povećava broj osoba koje se moraju izolirati ili čak vračati avio-kompanijama nazad kući.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Alaska je prekinula partnerstvo sa Emiratesom sa 31.7. ove godine. Ovaj potez je i logičan obzirom da je Alaska ušla u oneworld i da je pokrenula vrlo širok code-share sa Emiratesovim glavnim rivalom Qatarom. Qatar je istim krenuo i sa letovima prema Seattleu, najvećem hubu Alaske. Emirates je sada izgubio partnera na Zapadnoj obali obzirom da je Alaska feedala Emiratesove letove iz Seattlea, Los Angelesa i San Franciska, koji su hubovi kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Rusija je zbog bjeloruske krize, 2.6. prvo zabranila slijetanje Lufthansinih aviona u Moskvu, da bi odmah i Njemačka zabranila slijetanje ruskih aviona u Njemačku (Aeroflota i S7). No, nakon pokazivanja tko ima većeg već isti dan u 19:30 Rusija je dozvolila Lufthansi slijetanje, a potom je i Njemačka ukinula zbranu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Volotea će imati 30% više kapaciteta ove godine nego u 2019, tj. prije Covida-19. Kompanija otvara 70 novih linija ove godine. Volotea u regiji leti u Split i Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Belavia je radi zabrane Europske Unije, produžila letove za Istanbul za 50% (skoro sat vremena). Istim kompanija više nije konkurentna Turkishu. No još je gora situacija sa letovima iz Minska za Tunis koji su se produžili sa 4 na čak 6 sati, obzirom da kompanija mora letjeti okolnim putevima. Sve ovo povećava potrošnju i bitno poskupljuje letove Belavie. Kompanija je ukinula 25 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

Indigo je ponovo pokrenuo program „ostanite ali bez plače“ po kojem će zaposlenici će morati uzeti 1,5 do 4 radna dana svakog mjeseca slobodno i to bez plače. Kompanija će time uštedjeti 13%. Program će na snazi biti od 1.6. do kraja IX. mjeseca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Indigo

Posrnuli SpiceJet je prolongirao isplatu plače za V. mjesec zbog 2. vala Covida-19 u Indiji. Kompanija će ipak isplatiti 65% plača, a 35% će prolongirati. U V. mjesecu zaposlenici će dobivati plaču samo po broju radnih sati koje će odraditi, a koji će biti ozbiljno rezani.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

Finska je u 2019. imala 26,2 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 21,9 milijuna putnika Helsinki
 2. 1,1 Oulu
 3. 0,7 Roveniemi
 4. 0,5 Turku
 5. 0,4 Kittila
 6. 0,3 Vaasa
 7. 0,2 Kuopio
 8. 0,2 Ivalo
 9. 0,2 Tempere
 10. 0,1 Joensuu

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Qatar je objavio da ima ozbiljne probleme sa Airbusom. Iako CEO Qatara Akbar Al Baker nije htio reći o kakvom se problemu radi, naglasio je da je problem toliko velik da bi se moglo desiti da Qatar prekine isporuke svih Airbusovih aviona uključujući A320obitelj i A350. Čak štoviše Al Baker je rekao da će u sukob uvesti i svoje partnere IAG i LATAM.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Emirates obnavlja liniju Dubai-Venecija, od 1.7. Linija će obnašati 3 puta tjedno sa Boeingom 777-300ER. Kompanija povećava i letove za Milano sa 8 na 10 tjednih letova. Emirates leti još i za Rim, te Bolognu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Emirates)

SAD će suspendirati bilateralni sporazum sa Bjelorusijom iz 2019. zbog prizemljenja Ryanairovog Boeinga 737-800 te hapšenja novinara Ramana Proteševiča. Uz to priprema se i niz sankcija protiv Bjelorusije. Bjelorusija ima zabranu letova od svih susjeda izuzev Rusije.

autor: Alen Šćuric, analičar (Zagreb), foto: Belavia

Nova norveška LCC Flyr kreće skromno sa tek 5 domaćih i 3 međunarodne linije. Kompanija još nije dobila operativnu licencu, a nije joj još stigao ni prvi Boeing 737-800.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Flyr

Lufthansa planira u idućim tjednima reaktivirati do 50 zrakoplova. To se objašnjava velikim brojen novih rezervacija, pogotovo za VI. i VII. mjesec. Prema riječima člana uprave Harry Hochmeistera, broj novih rezervacija pokazuje jasnu tendenciju na gore, te je za ljetne VI. i VII. mjesec gotovo 10 puta veći nego još prije 4 tjedna. Za nekim linijama je potražnja čak i veća no prije pandemije.

O kojim se tipovima radi, za sada nije objavljeno, ali je gospodin Hochmeister izjavio da bi se na posebno traženim srednjim linijama mogli uvesti čak i širokotrupci. Prema njegovim riječima Lufthansa može vrlo fleksibilno reagirati na potražnju te u kratko vrijeme ponuditi veći broj sjedala na najtraženinijim linijama. On si može zamisliti da čak i jedan jumbo sa 370 mjesta leti na nekoj srednjoj liniji umjesto zrakoplova sa 180 mjesta.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Lufthansa

Biši Southwestov pilot Michael Haak (60 godina) je osuđen na godinu dana uvjetno i 5000 USD kazne jer je na letu iz Philadephie za Floridu 10.8.2020. pokazao svoje genitalije pred kopilotkinjom prije nego je krenuo gledati porno-filmove u kokpitu. Istim je kopilotkinja bila traumatizirana iako je nastavila obavljati sve svoje dužnosti u kokpitu. Pilot više ne radi u Southwestu jer je dragovoljno napustio kompaniju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Austrian je izbacio iz flote i posljednjih osam Dash 8-400. Kompanija ih je u floti imala 18. Austrian je ove avione dobio preuzimanjem Tyroleana 2015. godine. Tyrolean je avione nabavio između 2000. i 2010. U ovom momentu Austrianova flota se sastoji od 17 Embraera E195, 7 Airbusa A319, 29 A320, 6 A321, 4 Boeinga B767-300ER i 6 B777-200ER. No, dobar dio flote još uvijek je prizemljen.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja (Austrian)

Airbus je u Toulouseu postavio kabinu Airbusa A220 u prirodnoj veličini koja se pokazuje potencijalnim naručiocima ovog aviona. Kabina je postavljena uz A320, A330, A350 i A380. Kabina je zapravo prvi testni avion CSerije Bombardiera koji je postavljena u show-sobi Airbusa.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

AirAsia je u prošloj godini imala gubitak od 1,4 milijardi USD. U prvom kvartalu ove godine gubitak je bio 236 milijuna USD. Uz to kompanija duguje lezorima 435,5 milijardi. Kompanija smatra dogovor sa lezorima presudnim za preživljavanje kompanije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: AirAsia

Iberia je u promet vratila čak 29 uskotrupaca (A320 obitelji) koji će krenuti sa letovima tijekom VI. mjeseca. Uz to kompanija vraća sjedala u tri Airbusa A330 koje je kompanija pretvorila u preightere, kako bi i oni mogli započeti sa operacijama u VI. mjesecu. Istim će svi širokotrupci biti ponovno aktivni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Boeing pet mjeseci nije isporučivao model 787 radi tehničkih problema. I kada je konačno počeo isporučivati 100 prizemljenih aviona, ponovo je prekinuo isporuke radi dodatnih zahtjeva FAA za pojašnjenjima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Prihodi Delte i Americana od premium kabine rastu brže od ekonomske kabine. Obije kompanije ističu da su premium kabine najbolja točka u kompanijama i da donose najviše novca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Belavia je otkazala ukupno 25 europskih linija, te više od polovicu svih svojih letova (otkazano je 107 od 175 letova). Da bi došla do Turske kompanija mora obilaziti Ukrajinu koja joj je zabranila prelet, tj. letjeti preko Rusije, čime je produžen put za 50%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Belavia

SilkAir je prekinuo sa operacijama i spojio se sa Singapore Airlinesom. Potpuna integracija kompanije desit će se u idućih par tjedana. Singapore je preuzeo flotu Boeinga 737-800 i 737MAX8 od SilkAira.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Singapore

Boeing će platiti 17 milijuna USD kazne zato što je u 759 B737NG i B737MAX ugrađivao senzore koji nisu bili odobreni. Još jedan od brojnih fijaska Boeinga. Nevjerojatno je da kompanija sa tolikim problemima na 737NG, 737MAX, 787 i 777X, te fijaskom projekta 717 i 747-8 uopće više postoji. 737MAX su do prije par dana drugi puta bili prizemljeni, a prije toga su bili prizemljeni godinu i 9 mjeseci. 787 je drugi puta prizemljen u manje od pola godine nakon pet mjeseci prizemljenja. 777X kasni preko tri godine.

Naravno, preveliki su da bi propali, pa ih u održavanju na životu pomaže i SAD. Sa ogromnim svotom novaca. Krajnje je vrijeme da Kinezi dođu na ovo tržište kao treći proizvođač, pa malo pomrse konce amerikancima i europejcim, te ih natjeraju na kvalitetniji rad.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Wizz Air je odlučio prekinuti letjeti za domaćim linijama u Norveškoj, niti godinu dana od njihova pokretanja. Kompanija je već u II. mjesecu ukinula bazu u Trondheimu. Wizz Air će nastaviti operirati internacionalne linije iz Norveške.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.