Novosti iz svijeta

Stobart Grupa se preimenovala u Esken Limited. Kompanija u grupaciji između ostalog ima Stobart Air koji je izgubio ugovor za regionalne linije Aer Lingusa od kraja 2022, te London Southend aerodrom. Aer Lingus je odabrao Emerald Airlines za regionalne linije od 2023.

Kompanija se prodaje do kraja mjeseca, a najava je da će se prodati Falko Regional Aircraftu. Falko je vlasnik ACMI kompanije CityJet koja je izgubila sve ugovore za regionalne letove niza kompanija zbog Covida-19. CityJet je već ugovorio spajanje sa španjolskim Air Nostrumom, no ovaj ugovor se nije realizirao radi Covida-19. Prodaja Falku je stavljena u pitanje nakon što Stobart nije produžio ugovor sa Aer Lingusom, pa ostaje za vidjeti hoće li se isto realizirati ili ne.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Stobart

Qatar će uštedjeti oko 1,2 milijarde USD ukidanjem blokade susjednih zemalja. Qatar sada ima prelet preko Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Jordana, Egipta i Bahraina, što je bitno smanjilo dužinu putovanja i uštedjelo kompaniji gorivo. Qatar je tijekom troipolgodišnje blokade jedini koridor za putovanja imao preko Irana, što je sve linije posebno za Europu i Afriku, no i za Aziju i Australiju produžavalo. Qatar se i vratio na linije za Saudijsku Arabiju, Egipat, Jordan i Ujedinjene Arapske Emirate.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Iako je Airbus u XII. mjesecu isporučio fascinantnih 89 novih aviona, u I. mjesecu je brojka vrlo skromna, samo 21 avion. Ovako ogromna razlika u isporuci istinski nije jasna. Jedan od razloga je da aviokompanije forsiraju isporuke do kraja godine kako bi ih mogli staviti u godišnje brojke. Tako je JetBlue prvi A220 zaprimo 31.12.

U I. mjesecu Airbus je isporučio 1 A220-100, 2 A220-300, 1 A319neo (ACJ), 10 A320neo, 4 A321ceo, 1 A321neo, 1 A330-800 i 1 A350-900. Najviše aviona isporučeno je Delti (6), Air Chini (4) i SAS-u (2), dok je svim ostalim prijevoznicima isporučen po jedan avion.

U I. mjesecu Airbus nije imao ni jednu narudžbu, no nije imao ni jedno otkazivanje aviona, što je dobra vijest. Airbusov backlog je sada 7163 aviona. Kompanija je krenula sklapati svoj prvi A321XLR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Lufthansa Grupa je izdala obveznice u visini 1,6 milijardi EUR. Jedna tranša obveznica od 750 milijuna je do 2025, a druga od 850 miljuna do 2028. Ovo se desilo u svjetlu u kojem je Lufthansa objavila da neće trebati sav iznos novaca od 9 milijardi EUR pozajmice od Njemačke radi Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Velika Britanija će od 15.2. uvesti karantenu za putnike sa crvene liste, koji do sada nisu smjeli ulaziti u zemlju. Karantena znači 10 dana u hotelu o trošku putnika. Hoteli koji će se koristiti za karantenu su na London Heathrowu, London Gatwicku, London Cityu, Manchesteru, Birminghamu, Bristolu, Edinburghu, Glasgowu i Aberdeenu. Hotel će putnicima osigurati tri obroka dnevno, te fizičku aktivnost pod pratnjom osiguranja. Trošak desetodnevnog boravka će biti od 1000 do 1375 USD po putniku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

IATA je objavila da je prošla godina bila najgora u povijesti civilnog zrakoplovstva. RPK (putnik-kilometar) je pao 65,9% u odnosu na 2019. ASK (sjedišta-kilometar) je pao 68,1%. Potražnja u 2020. je pala za 75,6%. Load faktor je pao za 19,1 postotni bod na samo 62,8%. IATA naglašava da je ljetni oporavak ponovo naglo pao tijekom jeseni, a krajnje drastično tijekom zime.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Brussels

TAP Portugal je sa svojim sindikatima postigao „Sporazum u nuždi“. Naime, TAP je ove zime dodatno morao rezati kapacitete i frekvencije, te se sveo na tek nekoliko letova. Kompanija je u vrlo lošem financijskom stanju, obzirom da je 2019. imala negativne rezultate, a Covid-19 ju je ekstremno pogodio. Sporazumom se djelatnicima smanjuje nekoliko desetaka prava i privilegija. Između ostalog plaće će im se smanjiti za 25%, 500 pilota, 750 kabinaca, 450 djelatnika tehnike, te 250 ostalih djelatnika će dobiti otkaz. Kompanija je odlučila smanjiti flotu sa 108 na samo 88 aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAP Portugal

Opće je poznato da Ryanair ima ogromnu flotu od 425 isključivo Boeinga 737-800. No, manje je poznato da kompanija ima jedan manji Boeing 737-700 sa samo 60 sjedala (2+2) koji služi za školovanje posada, business letove i uskakanja u slučaju ispada aviona iz operacija.

Još je manje poznato da Ryanair ima manju flotu od tri Learjeta 45 koji kompaniji služe za poslovne letove managementa, ali daleko više za prijevoz dijelova za avione koji su u kvaru i rezervnih posada u slučaju poremećaja u operacijama. Avioni su smješteni u Dublinu, London Stanstedu i Bergamu. Avioni su na dispoziciji za prijevoz rezervnih dijelova i posada 24 sata na dan 365 dana u godini. Avioni služe i za školovanja posada.

Autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

U posljednjem kvartalu 2020. promet Wizz Aira je pao za 77,3%, Ryanaira za 77,4%, te easyJeta za 87,1%. Wizz Air je smanjio kapacitete za 66,7%, Ryanair za 69%, te easyJet za 82,1%. Ryanairov load faktor je bio 70% (pad od 26 postotnih bodova), easyJetov 65,7% (pad 25,6 postotnih bodova), te Wizz Airov 63,1% (pad 29,4 postotnih bodova). Prihodi Wizz Aira su pali za 76,5%, Ryanaira za 82,1%, te easyJeta za 88,4%. I dok je Ryanari imao umjeren pristup linijama i frekvencija, Wizz Air je istome pristupio vrlo agresivno, dok je easyJet bio ekstremno oprezan i letio samo bazično.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Usprkos multimilijardskoj pomoći SAD-a, Boeing je objavio gubitak od 12 milijardi USD u 2020. Stoga je kompanija izdala obveznice u visini 10 milijardi USD kako bi popunila financijske praznine i zadržala likvidnost.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Air Canada je objavila da ce  8.2. do daljnjeg suspendovati sve operacije Air Canada Rouge-a. Rouge je leasure kompanija Air Canade sa letovima ka Karibima, Las Vegasu, Havajima i Europi. Zagreb je bila jedna od destinacija Rouge-a koju su opsluživali sa Boeingom 767-300.

U V/2020 Air Canada je poslala u penziju svoju Boeing 767 flotu od 25 aviona. Za Rouge odluka je da se  fokusira na destinacije koje ce opsluživati uskotrupcima. Nedavna odluka vlade Kanade o zabrani svih letovi ka karipskim destinacijama do 30.4.2021 je uticala na odluku o suspenziji operacija Rouge-a.

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto), foto: Air Canada

Eastern otvara linije Southempton-Gibraltar 24.5. i Birmingham-Gibraltar od 28.5, obje sa Embraerom E190. Obije linije će se operirati dva puta tjedno. Eastern otvara i dvije flybeove linije iz Southemptona za Rennes od 29.4. i Nantes od 30.4. obije sa ATR 72-600 i uz operiranje tri puta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Eastern

Wizz Air je zatvorio nedavno otvorenu bazu u Trondheimu (Norveška). Iz Trondheima lete za Bodo, Gdansk, Krakow, Oslo, Stavanger i Tromso. Ostaje pitanje koliko će od tih letova ostati i operirati se iz drugih baza.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Kanadska vlada je 29.1. donijela odluku o suspenziji svih letova ka sunčanim destinacijama kako popularno kanađani nazivaju turistička mesta na Karibima, Mexicu, Kostarici i dr. Ova odluka se odnosi na 4 kanadske aviokompanije Air Transat, Sunwings, West Jet i Air Canadu. NolinAir nema letova ka tim destinacijama. Odluka važi do 30.4. sa ciljem da se obeshrabri putovanja tokom tradicionalnih proljetnih praznika.

Američke aviokompanije su odmah krenule sa promotivnim cenama zbog mogućih konekcija preko američkih aerodroma. Bez obzira, po povratku, putnici će biti primorani podvrgnuti se testiranju, hotelu i izolaciji, kao i za bilo koji drugi međunarodni let.

Za međunarodne letove svi putnici prije leta moraju imati važeći Covid-19 test ne stariji od 72 sata. Po dolasku, svi putnici će biti povrgnuti ponovnom testiranju na samom aerodromu. Rezultate testa će sačekati u aerodromskim hotelima gde će smeštaj biti o trosku putnika. U slučaju negativnog testa, putnici ce biti primorani da provedu dodatnih 14 dana u samoizolaciji. Zbog ove odluke Sunwing i Air Transat su prizemljili kompletnu flotu dok su WestJet i Air Canada najavili dodatno otpuštanje osoblja.

Država je donijela dodatnu odluku da svi međunarodni letovi mogu da slete na samo 4 međunarodna aerodroma: Monteral, Toronto, Calgari i Vancouver. Jedino izuzeće je linija između Kanade i francuske teritorije St.Pierre i Miquelon koja se nalazi između Nova Scotie i New Foundlanda u Atlantiku.

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto), foto: Air Canada

LOT će krenuti sa letovima Krakow-New York, jednom tjedno, od 2.5, a sa letovima Rzeszow-Newark, jednom tjedno, od 29.3. Obije linije će se operirati sa Boeinzima 787-8. LOT za New York već leti iz Varšave i Budimpešte, a nova linije iz Krakowa je obnova linije koju je ovaj prijevoznik letio do 2008. godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LOT

UPS je povećao prihode u 2020. za 14,2% na 84,6 milijardi USD. Profit kompanije je porastao za 7% na 8,7 milijardi USD. Ovo je najbolji rezultat u povijesti kompanije. Isto ne treba iznenaditi obzirom na manjak cargo kapaciteta u 2020. rezultiran smanjenjem cargo prostora u prtljažnicima redovnih linija aviokompanija koje su maksimalno rezale linije i frekvencije prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: UPS

Qantas je svoj Projekt Sunrise prolongirao na 2024. Projekt će nonstop letovima spojiti Australiju sa Europom, Amerikom i Afrikom sa A350-1000. U Europi planiraju letove za London, Paris i Frankfurt.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qantas

Kamerunska tvrtka Camair-co objavila je interes za kupnju 2, a po nekim izvorima i 3 zrakoplova Dash 8-400 od Austraina. Austrian od ljeta planira ove avione kompletno izbaciti iz flote. Camair-co trenutačno leti sa flotom dva Boeinga 737-700 te jednim Boeingom 767-300ER.

Prodaja rabljenih zrakoplova u Afriku ima dugu tradiciju jer tamošnje kompanije izuzetno cijene dobro održavane avione iz Austrije. Tako je već pri izbacivanju iz flote tipova DC-9 i MD80 dobar dio bio prodan afričkim kompanijama.

Samo dan kasnije Austrian je demantirao ovu vijest, naglasivši da sve Dash 8-400 ima prodane, ali da ne želi objaviti imena kupaca.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Alen Šćuric (Croatia Airlines)

Iako IndiGo u ovom momentu ima 80% kapaciteta na domaćim linijama i tek 28% na međunarodnim, kompanija planira 2022. doći na 100% kapaciteta iz 2019. godine. Čak štoviše u 2022. kompanija planira povećati flotu, a od 2023. joj dolaze i A321XLR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Delta je objavila da se planira vratiti u profitabilnost u ljeto 2021. United je pak izjavio da će 2021. biti godina oporavka, te da će se ogromni pomaci vidjeti u drugoj polovici 2021.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Boeing neće isporučivati 737MAX10 do 2023, dakle 3 godina nakon plana. Kompanija je prvi 737MAX10 proizvela 22.11.2019. i ima naručenih 531 ovih aviona. Boeing 737MAX7 će se početi isporučivati krajem 2021, iako se trebao isporučivati prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Swiss je odlučio u II. mjesecu srezati letove iz Geneve. Kompanija nudi samo 13 tjednih letova prema Zurichu i 7 prema Frankfurtu, dok su svi ostali letovi privremeno suspendirani. Kompanija će letjeti tek 10% letova iz 2019. Swiss naglašava da je većina letova iz Geneve point-to-point sustav koji u ovom momentu nije održiv.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

Air Belgium planira do kraja godine imati 6 cargo aviona, te ih operirati sa novootvorene cargo baze u Liegu. Kompanija prva dva cargo aviona dobiva u III. mjesecu i to A330-200F (navodno od Qatara). Liege je baza za ASL (FedEx), CAL, Ethiopean Cargo, Qatar Cargo, a velik broj letova ima AirBridge, te za aerodrom lete još 4 cargo kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Belgium

Vijetnamski LCC Vietjet je objavio profitabilnost u 2020. usprkos pandemiji virusa Covid-19. Profit kompanije u posljednjem kvartalu nakon poreza je bio 11,9 milijuna USD, dok je na razini cijele godine on bio 3 milijuna USD.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vietjet

Aerodrom Hong Kong je prikupio sredstva za projekt treće paralelne uzletno-sletne staze koja će se graditi dodatnim nasipavanjem umjetnog otoka sjeverno od postojeće dvije staze. Nova uzletno-sletna staza će biti duga 3.800 matara, služit će samo za slijetanja, te će povećati kapacitet aerodroma za 33 slijetanja po satu. Između druge i treće staze napravit će se i novi konkurs sa 47 gateova, te platformom za parkiranje daljnjih 10 aviona. Projekt će koštati 1,3 milijarde USD i biti će dovršen do 2024.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Hong Kong

Singapore je involvirao SilkAir, koja kompanija je prestala postojati kao brend, te će od 4.3. krenuti sa operiranjem Boeinga 737-800 koje je dobio od Silk Aira. Ovo je nova epizoda u Singapore Airlinesu obzirom da kompanija sada operira i uskotrupce, iako je u posljednjih 40 godina ekskluzivno operirala samo širokotrupce. Kompanija će u 737-800 imati 12 sjedala u business klasi konfiguracije 2+2, te 150 sjedala u ekonomskoj klasi (3+3).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

SAS i Apollo, najveći turoperator u Skandinaviji, su potpisali produženje suradnje do 2024. vrijedan 408 milijuna USD. SAS će prevoziti putnike iz 24 destinacije u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj prema 51 destinaciju diljem Europe, uključujući i Hrvatsku.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SAS

Qatar je odlučio podržati akciju „Rewild the Planet“ po kojoj će besplatno prevoziti sve divlje životinje iz nelegalnog zatočeništva u njihovo prirodno divlje okruženje. Više nego hvale vrijedna inicijativa za zaštitu divljeg životinjskog fonda.

Istovremeno Qatar je jučer iz flote izbacio 4 posljednja Airbusa A330-200F i u cargo floti sada ima samo Boeinge 777F i 747-8F. Ove avione Qatar je htio izbaciti još prošle godine, ali ih je zadržao zbog povećane potrebe za cargo letovima tijekom Covida-19 2020 godine. Avioni su stari tek 5 do 6 godina. Qatar u cargo floti ima 24 Boeinga 777F, a još dva trebaju u flotu stići do IV. mjeseca. U floti Qatar ima još dva Boeinga 747F, tj. ukupno 26 aviona, a od IV. mjeseca biti će ih 28.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar Airways

Iako je Francuska objavila da će zabraniti letove za zemlje izvan Europske Unije, ipak se predomislila i isto za sada ipak nije učinila i dozvolila je nastavak letova uz restrikcije dolaznih i odlaznih putnika. Francuska dozvoljava putovanja francuskim državljanima izvan Europske Unije samo u slučaju sprovoda, brige za bolesne osobe, poslovnih putovanja koje se ne mogu odgoditi isl. Francuska će nastaviti pratiti situaciju i eventualno uvesti ovu restrikciju u doglednoj budućnosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Velika Britanija je stavila Ujedinjene Arapske Emirate na crvenu listu što onemogućava putovanje putnicima iz te zemlje u Veliku Britaniju. Zabrana se ne odnosi na građane Velike Britanije i Irske koji će moći doputovati iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Isto će imati ogroman utjecaj na Emirates koji u ovom momentu ima letove prema London Heathrowu, Manchesteru, Birminghamu i Glasgowu, te je 5. kompanija po kapacitetima u Velikoj Britaniji. Značajan broj letove prema Velikoj Britaniji ima i Etihad. Istim su sve kompanije ukinule sve letove između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Velike Britanije.

Emirates je danas otkazao sve letove za Manchester, Birmingham, Glasgow, te četiri leta za London Heathrow. Etihad nema ni jedan jedini let za Veliku Britaniju tj. otkazani su svi letovi za London Heathrow i Manchester.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

 

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.

 

Iz Sarajeva:

 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Tianjin, Air Serbia od 9.12.
 • Malaga, Air Serbia od 18.12.
 • Billund, Wizz Air od 27.3.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.