Novosti iz svijeta

Ryanair je ponovo otvorio bazu u Pescari. Ovog ljeta će od tamo operirati čak 15 linija. Kompanija će bazirati jedan avion u Pescari. Iz aerodroma dvije linije ima Volotea, te po jednu Wizz Air i ITA.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Obzirom da je kineska vlada uvela rigorozne mjere borbe protiv Covida-19, te je limitirala broj letova na samo 4500 tjedno, niz kompanija je doveden u nezavidni položaj. Većina kompanija operira tek 10% letova, a neke i manje. Neki aerodromi imaju tek 1-2% broja putnika iz 2019. Stoga je Kina odlučila dati subvencije aviokompanijama kako bi im omogućila da prežive ove teške trenutke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Shanghai Pudong

Lufthansa uvodi naplatu sjedala u light klasi. Kompanija je objavila da će sjedala dodjeljivati nasumice, tj. da je vrlo vjerojatno da osobe koje putuju skupa ne dobiju susjedna sjedala osim ako ne plate. Politika koju imaju Ryanair, Wizz Air i drugi LCC kako bi povećali prihode. No, za razliku od LCC Lufthansa se ovu uslugu naplaćivati 25-35 EUR po letu za short haul letove (50-70 EUR za povratnu kartu). Ovu uslugu Ryanair naplaćuje 3 EUR. Lufthansa će ovu uslugu naplaćivati na short haul i na long haul letovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

 

Nakon što je stanje na Amsterdamu postalo kaotično, sada i aerodrom Dublin ima kaos u operacijama. Putnici su čekali i po tri sata na sigurnosnu provjeru, a redovi su se protezali i izvan aerodromske zgrade. Aerodromu nedostaje velik broj radnika na sigurnosnoj provjeri. Aerodrom je već zaposlio 300 djelatnika u sigurnosnoj provjeri, a zaposlit će ih još 370, no kako isti moraju proći školovanje ne može na njih računati odmah.

U ovom momentu najgore gužve su na aerodromima London Heathrow, London Gatwick, Manchester, Amsterdam i Frankfurt.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Dublin

Jet2 je uzeo u lizing dva Airbusa A330 sa kojima će letjeti leisure letove iz Manchestera za Palmu de Mallorcu, Faro, Tenerife, Antalyu i Dalaman. Avioni su uzeti od AirTankera i operirat će do kraja X. mjeseca.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Jet2

Američke kompanije su ovog produženog vikenda otkazale čak 2500 letova radi nedovoljnog broja posada. Ovaj vikend se smatra počekom povećanja ljetnih letova, pa ostaje pitanje kako će američke kompanije funkcionirati ovog ljeta kada će broj letova biti bitno veći. Samo Delta je otkazala preko 700 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Sud u SAD osudio je putnicu koja je prošle godine tokom svog leta udarila stjuardesu na 15 meseci zatvora i novčanu kaznu od 26.000 dolara za pokrivanje štete kabinskog osoblja i 7.500 dolara kazne za napad. Putnica je odbila da ispravno nosi masku i veže pojas, te je nakon svađe s kabinskim osobljem koje je od nje to zahtevalo, počela da udara jednu stjuardesu. Od udarca, stjuardesi su stradala dva zuba, a na licu su joj nanete lakše telesne povrede. Incident se dogodio na letu Southwest Airlinesa iz Sacramenta za San Diego u V mesecu 2021.

autor: Saša Cvijić, suradnik (Beograd), foto: Southwest

Iako je Norwegian otkazao narudžbu za Boeinge 737MAX tijekom ogromne krize kompanije u Covidu-19, sada je ponovo naručio 50 ovih aviona, točnije B737MAX8. Avioni će se isporučivati između 2025. i 2028.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Kina je zabranila ruskim kompanijama letove sa Airbusevima i Boeinzima koji su u vlasništvu stranih lizing kompanija da slijeću na području Kine, neovisno o tome nose li trenutno rusku registraciju. Ovo je još jedan težak udarac na rusko zrakoplovstvo.

Ukrajina je oteglila ostatke Antonova An-225 Mriye koja je uništena u rusko-ukrajinskom ratu od strane ruskih snaga. Prvi uvid u ostatke aviona su dokazali da je avion pogođen nekoliko puta iz neposredne blizine što dokazuje da nije uništen od strane ukrajinske vojske.

Novi Jet Airways 2.0 koji upravo kreće sa operacijama, zatražio je od Indije da mu ustupi slotove koje ne koriste ruske kompanije radi prekida letova prema Indiji. Dobije li Jet te slotove ruske kompanije će biti u ozbiljnim problemima kada ponovo uspostave letove prema Indiji.

Sve više ruskih kompanija se odlučuje reaktivirati stare ruske avione. Tako će i Gelix Airlines u flotu uvesti Ilyushin Il-76TD.

Rusija je još jednom produžila zabranu letenja na aerodromima u zapadnoj Rusiji. Letova i dalje neće biti na aerodromima Krasnodar, Rostov na Donu, Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronezh, Gelendzhik, Kursk, Lipetsk i Simferopol.

Napomena: ovo je posljednja vijest u Ukrajina Update. Od sada će ove vijesti biti objavljivane kao posebne vijesti u rubrici „Novosti iz svijeta“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet Airways

Ryanair je dobio sudski spor protiv prodavača karata Lastminute.com koji je prodavao njegove karte bez znanja kompanije. Kompanija mora platiti Ryanairu 50.000 EUR i 20.000 EUR za sudske troškove. Ryanair je već prije par mjeseci dobio sličnu tužbu i protiv Skyscennera.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Kapetan i kopilot na ITA-inom letu iz  New Yorka za Rim (A330-200) su oba zaspali na desetak minuta iznad Francuske. Kontrola u Marseilleu ih je neuspješno pokušala kontaktirati 10 minuta. Avion je bio na krstarećoj visini i na autopilotu. Kontrola ih je na koncu uspjela dobiti samo par trenutaka prije nego je poslala lovačke avione da ustanove stanje u avionu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Brazil je naplatio LATAM-u kaznu od 2,2 milijuna USD jer je tražio od putnika da plate odabrano sjedalo. Brazil je stava da LATAM to ne smije tražiti, dok se LATAM branio da niz kompanija na ovaj način ima dodatne prihoda od odabira sjedala, te da je isto legalno i legitimno.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LATAM

Indijski direktorat civilnog zrakoplovstva (DGCA) je kaznio IndiGo sa 6435 USD zbog toga što nisu pustili dječaka u invalidskim kolicima da uđe u avion u Ranchi aerodromu, o čemu je zamaaero pisao. IndiGo se odmah ispričao obitelji dječaka radi krive procjene djelatnika i ponudio da dječaku kupe električna invalidska kolica, te su platili obitelji smještaj, prehranu i dali im ulaz u idući avion idućeg dana. Tisuće osoba na društvenim mrežama je žestoko osudilo ovaj postupak djelatnika IndiGo-a.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Airbus je pokrenuo pogon u Filtonu kod Bristola u Velkoj Britaniji u kojem će se fokusirati na tehnologiju letenja na vodik (hydrogen). Pogon će se zvati Zero Emission Development Centre (ZEDC). Airbus planira prvu tehnologiju implementirati već 2023. (tankovi), a prvi testni letovi se planiraju 2026. Airbus planira paralelno izgraditi tri aviona, prvi turboprop sa 75 putnika, potom jet sa 120 do 200 putnika i na koncu futuristički avion delta oblika koji će krila imati inkorporirana na trup i koji će moći prevesti preko 200 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Qatar je dogovorio suradnju sa Saudiom, flydubaiem, Kuwait Airwaysom i Oman Airom kako bi prevezli nogometne navijače na utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva na dan odigravanja istih. Navijače će prevoziti tako da stignu u Dohu ujutro i vraćaju se kasno navečer nakon utakmice. Na ovaj način navijači neće morati koristiti hotelski smještaj u Dohi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

De Havilland Canada DHC6-300 Twin Otter nepalskog prijevoznika Tara Air je nestao u planinskoj zoni Nepala. Avion je letio iz aerodroma Pokhara u aerodrom Jomsom. U avionu su bile 22 osobe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

EasyJet je otkazao preko 200 letova radi pada IT sustava na više britanskih aerodroma uključujući Gatwick, Stansted, Edinburg, Luton i Manchester. No, problemi koji su bili vezani uz ova otkazivanja i kašnjenja su se protegli još idući dan.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Letovi na ultradugim linijama svakako su jeftiniji uz jedan stop. Naime, ako ultradug let ima stop avion nosi manje goriva, avion sa manje goriva je lakši i stoga troši manje. Ultradugi letovi u jednom komadu znače i manju ekonomičnost radi velike količine goriva na avionu. No, ipak kompanije otvaraju ultraduge letove radi uštede u dužini leta, te želje putnika da leti nonstop. Najduži letovi na svijetu su:

 1. 15349 km Singapore-New York JFK, Singapore Airlines, A350-900ULR
 2. 15344 km Singapore-Newark, Singapore Airlines, A350-900ULR
 3. 14535 km Doha-Auckland, Qatar, B777-200LR
 4. 14499 km Perth-London LHR, Qantas, B787-9
 5. 14200 km Dubai-Auckland, Emirates, B777-200LR
 6. 14114 km Singapore-Los Angeles, Singapore Airlines, A350-900
 7. 14004 km Bengaluru-San Francisco, Air India, B777-200LR
 8. 13834 km Houston-Sydney, United, B787-9
 9. 13804 km Sydney-Dallas, Qantas, B787-9
 10. 13712 km Manila-New York JFK, A350-900

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

Lufthansa CityLine je iz flote izbacila sve Embraere E195. Sada u floti ima 49 aviona i to 11 Airbusa A319, 9 Embraera E190, 28 Bombardiera CRJ900 i jedan cargo Airbus A321-200PDF. Prema informacijama iz kuće kompanija će se riješiti i svih E190. Kompanija nabavlja još dva A319 i 3 A321-200PDF.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Tampere Aerodrom na kojem je airBlatic otvorio bazu sa jednim Airbusom A220 ima letove kompanije prema Copenhagenu, Frankfurtu, Munichu, Oslu i Rigi, te sezonske letove za Malagu i Rhodes. Od 1.6. airBaltic će letjeti i za Amsterdam. Uz letove airBaltica na jednoj liniji lete i Finnair (Helsinki), te Ryanair (London Stansted).

Aerodrom je rekordan broj putnika imao 2008. godine (709.356) kada su brojne linije imali Ryanair i Wizz Air, dok je 2019. imao samo 222.390 putnika. 2021. je imao tek 5059 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Nakon easyJeta i Vueling je ponudio konekcije u Berlinu na Deutsche Bahn. Ovime će Vueling dobiti konekcije prema gradovima u okolici Berlina, a sve do Hannovera.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vueling

Čak 95% pilota Alaska Airlinesa je glasalo za štrajk. Od 96% pilota koji su izašli na glasanje njih 99% je glasalo za štrajk. Alaska ima 3100 pilota. Sada je na sindikatu da obavi sve procedure koje prethode štajku od razgovara sa kompanijom, preko mirenja, do formalnih uvjeta proglašavanja štrajka. Iskreno kompaniji ovo nije trebalo nakon fijaska sa operacijama i stotinama otkazanih letova radi manjka zaposlenika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska Airlines

Redovi na Amsterdamu su enormni, protežu se i izvan aerodroma, a zbog nedostatka osoblja na sigurnosti. Putnici čekaju satima na sigurnosnu provjeru. KLM je stoga zaustavio prodaju karta za ovaj vikend kako bi smanjio broj putnika na Amsterdamu. KLM je objavio i da će putnicima koji su trebali putovati iduća tri dana pružiti priliku da promjene svoje letove.

Schiphol je objavo da će zaposliti dodatno sigurnosno osoblje nakon ljetnih praznika, te je pozvao aviokompanije da odustanu od letova ili smanje broj putnika. Aerodrom je najavio i više plaće za djelatnike. Kasno Marko na Kosovo stiže.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Zadnji Farnborough Airshow se održao 2018. Na njemu je dogovoreno poslova u vrijednosti 192 milijarde USD. Zbog Covida-19 onaj koji se trebao održati 2020. nije se održao. Stoga svi sa oduševljenjem čekamo ovogodišnji Farnborough koji će se održati od 18. do 22.7. Na izložbi će biti izlagači iz 49 zemalja svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Farnborough Airshow

Lufthansa prodaje 20% u Lufthansa Techniku. Vrijednost Technika je 5-8 milijardi, pa će Lufthansa time zaraditi 1-1,6 milijardi.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa Technik

Air France-KLM je dobio više financijskih pomoći svojih vlada koje su preko 15 milijardi EUR, pa je lansirao obveznice, digao kredite, a sada će prodati i dodatne dionice vrijedne 2,3 milijarde EUR. Ni jedna druga velika kompanija Europe nije prikupila ovoliko novaca da preživi Covid-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

London Heathrow je dobio novu željezničku liniju Elizabeth line. Linija je duga 125 km, i proteže se od Readinga preko Heathrowa, pa preko centralnog tunela i centra Londona (Tottenham Court i Liverpool street) do Shenfielda i Abbey Wooda na istoku. Linija ima 41 stanicu, te planira opslužiti 200 milijuna putnika godišnje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Heathrow

EasyJet je odlučio smanjiti broja aviona na Berlinu na 11, te otpustiti 275 zaposlenika. EasyJet je prije pandemije imao 34 aviona u Berlinu, koje je tijekom pandemije smanjio na 18. Eurowings je objavio da želi zaposliti sve otpuštene radnike easyJeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Top 10 aviokompanija u Europi u ovom momentu:

 1. Ryanair 2864 letova dnevno (14% više nego isti tjedan 2019.)
 2. easyJet 1561 let (14% manje nego 2019.)
 3. Turkish 1294 leta (2% više nego 2019.)
 4. Lufthansa 1242 leta (22% manje nego 2019.)
 5. Air France 975 letova (22% manje nego 2019.)
 6. KLM 815 letova (13% manje nego 2019.)
 7. Wizz Air 741 let (23% više nego 2019.)
 8. British 725 letova (25% manje nego 2019.)
 9. Vueling 613 letova (5% manje nego 2019.)
 10. SAS 591 let (34% manje nego 2019.)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Airbus kasni sa isporukama i A320 i A220 i to radi problema sa dobavljačima. Kako i Boeing kasni sa B737MAX ovo postaje istinski planetarni problem.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Marseilles, Ryanair od 31.3.
 • Palma de Mallorca, Ryanair od 31.3.
 • Pisa, Ryanair od 31.3.
 • Gironam Ryanair od 1.4.
 • Alicante, Ryanair od 2.4.
 • Seoul, T’Way od 18.6.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Copenhagen, Ryanaira od 4.4.
 • Frankfurt, Discover od 6.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Discover od 31.3.
 • Beč, Ryanair od 1.4.
 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • Ancona, Aeroitalia od 6.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bari, Ryanair od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • Krakow, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Lumiwings od 5.3.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Rim SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 • Karlsruhe, Ryanair od 1.4.

 

Iz Beograda:

 • Tel Aviv, Sun d’Or od 1.4.
 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Halmstad, gp aviation od 31.3.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Salzburg, Wizz Air od 1.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.