Novosti iz svijeta

Ukajinska LCC kompanija SkyUp, koja trenutno leti ACMI u egzilu, dobila je deseti Boeing 737-800. Kompanija u floti ima i dva B737-700, tj. ukupno 12 aviona.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SkyUp

Zbog ogromnih kritika iz Ukrajine, ali i ostatka svijeta, Wizz Air je odlučio da ipak neće ovog X. mjeseca pokrenuti letove iz Abu Dhabia za Moskvu. Odluka da se ne pokrenu letovi nije prolongirana na par mjeseci, nego do daljnjega i Wizz Air trenutno nema planova ni rokova za pokretanje ove linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

 

Sve više kompanija je odlučilo povisiti plaće svojih djelatnika kako bi smanjili manjak nezaposlenih. Tako će i Swiss idući mjesec povećati plaće svom kabinskom osoblju. Početna plaća za kabince u Swissu je 4170 USD mjesečno. Iako ovo djeluje mnogo Švicarska je jedna od zemalja koje imaju najviše troškove života.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Španjolska državna kompanija Aena, koja operira sve aerodrome u Španjolskoj, je dobila koncesiju na Sao Paulo Congonhas i deset drugih aerodroma u Brazilu. Aena je za to platila 468 milijuna EUR, uz obvezu plaćanja još milijarde USD investicija. Koncesija je na 30 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Sindikati zaposlenika u zrakoplovstvu su jedinstvenog i vrlo čvrstog stava da aviokompanije u SAD-u u idućem periodu ne smiju novac trošiti na reotkup dionica nego isključivo na svoje radnike i avione. Kompanije ponovo otkupljuju dionice od vlasnika kako bi podigle vrijednost preostalih dionica, ali i kako bi ih kasnije mogle prodati za više novaca novim vlasnicima, te time stvoriti dodatnu vrijednost kompanije.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Wizz Air će u posljednjem kvartalu ove godine otvoriti bazu u rumunjskom gradu Suceava, gdje će stacionirati dva Airbusa A321. Za sada su objavili tek tri nove linije (Bauvais, Larnaca i Charleroi), no očekuje se da će uskoro objaviti još linija. Ukupno Wizz Air će operirati 11 linija iz Suceave.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Boeing 737 Ethiopiana je preletio aerodrom Addis Ababu zato što su piloti zaspali u kokpitu. Autopilot je doveo avion do aerodroma ali je nastavio letjeti na istoj visini nakon što ga je preletio. Kontrola letenja je više puta pokušala kontaktirati pilote no bezuspješno. Tek kada se autopilot isključio zvuk isključenja je probudio pilote. 25 minuta kasnije piloti su prizemljili avion. Ethiopian je reagirao vrlo brzo i suspendirao je oba pilota.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

Piloti TAROM-a odlaze u štrajk u utorak nakon što su se prekinuli pregovori sa upravom. Piloti su nezadovoljni plaćama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAROM

Rim FCO je definitivno aerodrom na kojem ima najviše baza i hubova aviokompanija. Baze na Rimu imaju LCC Ryanair, Vueling, Wizz Air. Ove tri kompanije imaju istinski velik broj linija iz Rima FCO. No hub ima i ITA, te baze Neos i Poste Air Cargo. Uz to velik broj letova imaju easyJet, American, Delta, Eurowings, LOT, Norwegian i Volotea.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rim FCO

Kabinsko osoblje Iberie Express (LCC Iberie) je objavilo da planiraju destodnevni štajk od 28.8. do 6.9. Kompanija je pozvala sindikat da otkaže štajk i vrati se za pregovarački stol. Kompanija u ovom momentu operira 850 tjednih letova sa 23 aviona u floti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia Express

U tjednu od 15.8. kapacitet aviona u Europi je 87,3% kapaciteta u istom tjednu 2019. Europa je u ovom tjednu u prodaji imala 32,3 milijuna sjedala. U prvom kvartalu broj sjedala je bio 74% iz 2019, a u drugom 84%. Evidentan je trend povećanja kapaciteta u usporedbi sa 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus

Qantas gradi novi trening centar u Syneyu, uz upravu zgradu kompanije, u kojem će školovati posade za A220, A320, A350, A380, B738 i B787. U trening centru će se školovati i posade za JetStar. Projekt će imati i simulatore za treniranje pilota projekta Sunrise (ultradugih nonstop linija iz Australije za Europu, SAD i Afriku). Centar će se otvoriti 2024. i školovat će 4500 pilota i kabinaca godišnje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Volotein Airbus A319 je ozbiljno oštećen u ekstremnoj oluji u Ajacciu, Korzika. Vjetar na aerodromu je prelazio 13a km/h, kolica za cargo i catering su letjela po aerodromu kao da su od papira. Avion ima oštećenja na trupu i krilima. Tri osobe na Korzici su poginule u oluji, a više desetaka ih je ranjeno.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volotea

Ryanair, kao broj 1 prijevoznik Mađarske, je objavio da ne prihvaća kaznu Mađarske, za koju obavijest još nije dobio. Ryanair naglašava da temeljem uredbe EU 1008/2008 zračni prijevoznici imaju slobodu određivanja cijena zračnih karata po vlastitom nahođenju, bez uplitanja vlada ili njihovih agencija za zaštitu potrošača. Ovaj zakon EU-a zabranjuje mađarskoj vladi uvođenje retroaktivnih putnih poreza. Ryanair smatra da je još više nezakonito ograničiti pravo zrakoplovnih prijevoznika da takve neopravdane poreze prebaci na putnike.

Kao reakciju na dešavanja u Mađarskoj Ryanair je odlučio smanjiti broj linija u Mađarskoj i prebaciti ih na okolne države, Austriju, Slovačku, Rumunjsku i Hrvatsku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

U VI. mjesecu EU aerodromi su dostigli 84,1% broja putnika iz istog mjeseca 2019. Europski aerodromi koji nisu u EU su imali slabije rezultate i dostigli su 78,3% broja putnika iz 2019. Među zemljama regije najbolje rezultate su imali Kosovo (125%) i BiH (122%), slabije rezultate nego 2019. su imali Srbija (83%), Makedonija (82%) i Hrvatska (78%). U VII. mjesecu kapaciteti u Zapadnoj Europi došli su na 87,9%, dok su u Istočnoj Europi došli do 81,6%.

Među europskim aerodromima najviše putnika imao je Istanbul (6,0 milijuna), London LHR (6,0), Paris CDG (5,5), Amsterdam (5,2) i Frankfurt (5,0 milijuna). Wizz Air ima 123% kapaciteta iz 2019, Ryanair 117,5%, Turkish 105,5%, Air France 89,6%, easyJet 88,3%, Lufthansa 72,5%,

Cargo je bio 7% veći nego u istom mjesecu 2019, no 4,5% slabiji nego istog mjeseca 2021.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Istanbul aerodrom

American je u drugom kvartalu imao load faktor od 86,9%, što je za 0,3 postotna boda bolje od istog kvartala 2019. United je imao load faktor od 86,7% što je 0,7 postotnih bodova bolje od istog kvartala 2019. Delta je imala 87,0% load faktora, što je 1 postotni bod niže od 2019. Southwest je imao load faktor od 87,1% što je 0,7 postotnih bodova bolje nego 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Emirates obnavlja unutrašnjost čak 120 aviona (67 Airbusa A380 i 53 Boeinga 777-300). Za ovo će kompanija trebati dvije i pol godine. Na ovim avionima Emirates mijenja sjedala, tepihe, panele i stepenice. Avioni dobivaju i novu premium ekonomsku klasu. Na projektu će raditi 190 tehničara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Nova indijska LCC Akasa Air koja je krenula sa operacijama prije deset dana, u floti trenutno ima tri aviona, a dobivat će po jedan Boeing 737MAX svakih dva tjedna. Ukupno su naručili 72 aviona, koji će se isporučivati tri godine. Za godinu i pola kompanija planira napraviti novu narudžbu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Akasa Air

Malta će krajem X. mjeseca ove godine zatvoriti Air Maltu. Malta će istovremeno prebaciti svu preostalu vrijednu imovinu Air Malte na novu državnu kompaniju. Malta je vlasnik i Malta Medaira koja u floti ima tri Airbusa A320. Nije objavljeno na koju kompaniju će se prebaciti poslovanje Air Malte, ali je vjerojatno da to bude upravo državni Malta Medair. Vlada Malte se već prijetila radnicima da će prebaciti poslovanje nacionalnog prijevoznika na Malta Medair.

Malda je pokušala investirati u Air Maltu 290 milijuna EUR te restrukturirati kompaniju, no Bruxelles je isto odbio i zatražio da se investira razumniji i bitno manji iznos. Pregovori Bruxellesa i Malte se vrše još od 2021. godine.

autor: Alen Šćuric, analtičar (Zagreb), foto: Air Malta

Nakon što je United naručio 15 supersoničnih Boom-ovih Overturea, sada je i American naručio 20 primjeraka uz opcije za još 40 aviona. Boom već ima i narudžbu JAL-a za 20 aviona. Avion se planira isporučivati kompanijama 2029. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boom

Saudijska Arabija će investirati 100 milijardi USD u zrakoplovstvo. Pritom planira imati do 300 milijuna putnika i 5 milijuna tona carga do 2030. Kompanija između ostalog planira otvoriti još jednog saudijskog nacionalnog prijevoznika. Sauda bi se tako koncentrirala na religijski centar Jeddah, a novi prijevoznik na gospodarsko-politički centar Ryadh.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Saudia

IAG je konvertirao svoju posudbu Air Europa-i u vlasništvo, te time dobio 20% vlasništva kompannije. Kada je IAG posudo novac Air Europai sa opcijom preuzimanja vlasništva zamaaero je objavio da će se isto i desiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Europa

I Pegasus je iskazao profit za 2. kvartal. Kompanija je objavila 28 milijuna EUR profita. Pegasus u floti ima 92 aviona i 46 naručenih.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pegasus

Ryanair je odlučio ukinuti 7 linija iz Budimpešte, te smanjiti broj frekvencija na još 7 linija, a zbog novih taksi koje je uvela Mađarska. Takse koštaju 10 EUR za letove unutar Europe, te 25 EUR za ostale letove. Ryanair je izjavio da će letove iz Budimpešte prebaciti na okolne zemlje, Slovačku, Austriju, Hrvatsku i Rumunjsku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Malaysian je naručio 20 Airbusa A330-900. 10 aviona kompanija će kupiti i dati u sale and lease back preko Avolona, a ostalih 10 će se uzeti na lizing od Avolona. Kompanija trenutno u floti ima 6 A330-200 i 15 A330-300. Ovi avioni će se mijenjati sa A330-900. Avioni će se isporučivati od 3. kvartala 2024. do 2028.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Malaysian

Osnivač i većinski vlasnik, te predsjednik Volga-Dnepr Grupe, Alexey Isaikin jer podnio ostavku, te se potpuno povukao iz kompanije, povukao svoj kapital i više nema veze sa Volga-Dneprom. Naime, Isaikin je izlistan na listi sankcioniranih Velike Britanije. Kako ne bi naštetio izgledima kompanije za ponovnim letovima diljem zapada Isaikin se povukao iz svih kompanija i struktura Volga-Dnepr grupe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volga-Dnepr

Aegean i Emirates su potpisali code-share ugovor. Emirates je time dobio niz grčkih destinacija koje će feedati njegove letove za Dubai, ali i za Newark koja linija se obnavlja u X. mjesecu ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Rusija razmatra davanje devete slobode Belaviji. To znači da bi Belavia imala pravo letova unutar Rusije bez dodirivanja Bjeloruskih zračnih luka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Belavia

Nakon što je Norse krenuo letjeti između London Gatwicka i New Yorka JFK ova dva grada povazuje čak 7 kompanija sa 27 letova dnevno. Birtish leti 9 dnevnih letova, United 5, American i Virgin Atlantic po 4, Delta i JetBlue po 2, te Norse 1. Na ovim linijama kompanije koriste od A321LR do 777-300ER Ogromna brojka. I svi imaju posla. Idućeg proljeća brojka će se popeti na 34 dnevna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse

Početna plača pilota u Lufthansi je 60.000 EUR, što je čak 14.000 EUR više od prosječne početničke plaće u drugim gospodarskim granama u Njemačkoj. Prosječno piloti u Lufthansi zarađuju 106.000 EUR, kopiloti dobivaju do 125.000 EUR, a kapetani mogu dobiti i do 225.000 EUR godišnje. Školovanje u Lufthansinoj školi letenja košta 105.000 EUR za što budući piloti dižu kredite koje potom godinama otplaćuju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.