Novosti iz svijeta

Aerodrom Manchester je postavio impresivan most težak 216 tona na Terminalu 2. Most ima dva kata. Most povezuje novi peir koji se upravo gradi, a koji će imati dodatne gateove. Investicija u Terminal 2 košta 1,3 milijardi GBP, gradnja traje od 2017. i dovršit će se iduće godine. Most ima 270 čeličnih dijelova. Most je duh 27,4 metara i visok 10 metara. Most se na aerodromu pripremao i sklapao punih tri mjeseca, a na kraju se na poziciju postavljao osam sati.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Manchester

Piloti Aer Lingusa glasaju o štrajku. Naime, piloti su zadnji puta dobili povišicu 2019. godine, a drugi radnici u Irskoj su radi velike inflacije dobili povišicu od 24% od tada. Piloti stoga traže povišicu od 27%.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aer Lingus

FAA je izjavila da i dalje nema dovoljno kontrolora letova u New Yorku i okolnim aerodromima, pa je za očekivati smanjenje broja operacija, te kašnjenja i otkazivanja letova. Ovakvo stanje će biti bar do X. mjeseca 2025. FAA planira zaposliti 2000 kontrolora letova.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: New York JFK

Promet u Europi je konačno došao na razinu iz 2019. godine. U IV. mjesecu on je bio na 99,8% prometa iz 2019. NonEU je bio na 105,6% prometa iz 2019, pri čemu Ukrajina nije imala prometa, a najlošije stanje je u Rusiji (samo 78% prometa iz 2019.). No, zato je Albania imala 361%, Uzbekisan 271% i Kazahstan 183%. EU tržište je imalo 98,9% putnika iz istog mjeseca 2019. Najveće povećanje spram 2019. imaju tržišta u Grčkoj (121,7%), Hrvatskoj (120,9%) i Poljskoj (120,3%). Najslabije rezultate u EU imaju Finska (69,4%), Slovenija (70,5%) i Slovačka (75,9%).

Kod srednjih i manjih aerodroma najbolje brojke ima Zadar (čak 205% spram IV. mjeseca 2023. i 145,3% spram IV/2019), slijedi Girona i Tirana, dok je Sarajevo na 4. mjestu (149,9% spram IV/2023 i 149,0% spram IV/2019). Iznenađujuće i cargo je ozbiljno narastao i to na 112,4% spram IV/2023. i 102,5% spram IV/2019.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aegean

Air Canada ce do kraja ove godine nuditi besplatno vino i pivo na domaćim i letovima za Sjedinjene Američke Države. Takva praksa je ustaljena na međunarodnim letovima, a Air Canada je tu uslugu sada proširila i na domaće i transborder letove. Dosadašnja praksa na domaćim letovima u ekonomskoj klasi  je bila da imate izbor bezalkoholnih pica, kafu, čaj i dobijali ste kesicu pereca ili kolačića. Alkohol se uvek služio u Business i Premium Economy klasi.

Porter je takvu uslugu imao od početka, i piće vam se služi u staklenim čašama. Preko X mreže Porter je satirično prokomentarisao ovaj potez gde im se zahvalili što su se pridružili Porteru i upitali se da li je sledeći potez da usvoje rakuna kao svoju maskotu.

Air Canada se seda pridružila konkurenciji tako da na raspolaganju imate 3 vrste kanadskog piva,  Coors Light i dve vrste Paul Mas vina francuskog porekla. Od žestokih pića na raspolaganju će biti Baileys, Bombay gin, Canadian Club, Smirnoff votka, Campari i Tekila po ceni od  $5.00. Šta će biti posle 1.1, videćemo.

dopisnik: Zoran Cvetković (Toronto), foto: Air Canada

„Nudimo zabavan način da čestitate vašim najmilijima, pokazujući svoju ljubav, nežnost i brigu na originalan način ili da izrazite nekom svoje lepe želje u našem avionu. Kapetan ili stjuardesa će uputiti poruku a topla praznična čestitka tokom leta pružiće primaocu jedinstven utisak koji će dugo trajati i stvoriti prazničnu atmosferu”, saopštila je pres služba Yakutie.

Yakutia napominje da je ovaj originalan način izražavanja svojih osećaja od sada dostupan svima. Svrha ovakvog audio poklona je pružiti primaocu prekrasno raspoloženje tokom leta. Da biste naručili ekspresne pozdrave (do 2 minute), potrebno je da pošaljete pismo prodajnom i informativnom centru aviokompanije.

Pismo mora sadržavati sledeće informacije: broj leta; ruta; datum leta; puno ime primaoca čestitke; tekst čestitke ne duži od 250 karaktera; ko će uputiti čestitku – t/j/ kapetan ili stjuardesa; kao i broj telefona naručioca čestitke. Nakon obrade prijave, biće poslato pismo sa linkom za plaćanje usluge bankovnom karticom. Objava košta 10 EUR ako ju objavi stjuardesa i 20 EUR ako je objavi kapetan.

dopisnik: Dajan Radojević (Moskva), foto: Yakutia

 

United je odlučio ove godine zaposliti samo 10.000 radnika, umjesto planiranih 13.000 do 15.000, a radi kašnjenja isporuka Boeingovih aviona. Boeing će Unitedu isporučiti ove godine 66 aviona, 25% manje od plana. U 2023. United je zaposlio 16.000 novih zaposlenika.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: United

Aerodrom Perth će investirati 2 milijarde USD u novi terminal i manevarske površine. Istovremeno Qantas i njegov LCC Jetstar su u duhu završenog dugogodišnjeg sukoba sa Perthom, objavili da će se preseliti na novi terminal, te da će do 2031. povećati broj sjedala iz Pertha za 4,4 milijuna.

Projekt Sunrise će imati i novih letova iz Pertha, obzirom da su linije Perth-London i Perth-Rim najpopularnije linije sa aerodroma, te da se uvodi i Perth-Paris. Qantas će od Pertha napraviti svoj drugi najveći aerodroma, odmah nakon Sydneya, što znači da će Perth preskočiti Melbourne. Qantas je trenutno najveći operater iz Pertha, te ima 36,4% putnika aerodroma.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Perth

KM Malta Airlines i Turkish su potpisali code-share sporazum. KM Malta će svoje kodove staviti na letove Turkisha iz Malte za Istanbul. Iako je vrlo nova kompanija, te leti tek od kraja III. mjeseca KM Malta već ima code-share sporazume sa Lufthanskom, KLM-om, Swissom, airBalticom, Air Franceom, Austrianom i Brusselsom.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: KM Malta

Aerodrom Elista počeo je sa radom nakon ukidanja ograničenja letova uvedenih 2022. godine. Aerodrom glavnog grada Kalmikije, grada Eliste, primio je 28. 05. prvi avion od 2022. godine. Bio je to Red Wingsov  Superjet koji je doleteo iz Moskve. Aerodrom Elista postao je prvi od 11 aerodroma u južnoj Rusiji koji je nastavio sa radom nakon II/2022. Vazduhoplov je dočekan vrlo svečano – u nacionalnoj kalmičkoj nošnji.

Prvi let za Elistu prošao je iznad Volgograda, nakon čega je avion napravio zaokret preko Astrahana, Mahačkale, Minvoda i počeo da se spušta sa juga, a ne sa severa, kao ranije. Vreme putovanja je bilo oko 4 sata. Sada će Red Wings leteti za Elistu iz Žukovskog utorkom i subotom. Osim toga, Aeroflot će početi da leti za Elistu sa aerodroma Šeremetjevo od 1.6.

Trenutno su u toku pregovori sa prevoznicima za kreiranje novih ruta. Letovi za Soči i Kazan mogu se pojaviti i ovog leta. U međuvremenu, aerodromi u 10 gradova ostaju zatvoreni:

 • Anapa,
 • Belgorod,
 • Brjansk,
 • Voronjež,
 • Gelendži
 • Krasnodar,
 • Kursk,
 • Lipetsk,
 • Rostov na Donu,

 

dopisnik: Dejan Radojević (Moskva), foto: Aerodrom Elista

Virgin Atlantic je objavio tri code-share ugovora. Prvi je sa El Al-om koji nije član ni jedne alijanse, drugi sa Saudiom, članicom iste alijanse SkyTeama, a treći sa novim partnerom u SkyTeamu SAS-om. Virgin Atlantic planira obnoviti letove iz London Heathrowa za Tel Aviv u IX. mjesecu.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

Emirates je ponovo izbacio svu žuć i bjesnilo radi kašnjenja Boeinga 777X. Boeing je objavio da bi prve isporuke trebale biti 2025, sa pet godina zakašnjenja, no Emirates tvrdi da im Boeing još uvijek ne može reći kada će krenuti isporuke. Emirates je istim izjavio da će tražiti od Boeinga ozbiljne kompenzacije radi kašnjenja isporuka.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Emirates

Ryanair je izgubio sudski spor protiv Finnaira za 600 milijuna EUR pomoći u Covidu-19. Finska je odobrila 90% ove pomoći, dok su ostatak dale komercijalne banke, a za isto je dobila odobrenje Europske Komisije 2020. godine. Ryanair mora platiti sudske troškove.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Ryanair

DOT SAD-a je kaznio Lufthansu i KLM sa po 1,1 milijun USD, te South African sa 300.000 USD radi toga što su kasnili sa isplatama refundacija za otkazane letove u Covid-19. Lufthansa je napucala 775 milijuna USD, KLM 113,3 milijuna i South African 15,2 milijuna.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Lufthansa

Airbus ima ozbiljnih kašnjenja u isporukama aviona, a zbog problema sa radnicima, kašnjenja isporuka dijelova i manjkom radnika. Airbus je u prvih četiri mjeseca isporučio 204 aviona, dok je prošle godine u isto vrijeme isporučio 181 avion. Kompanija ove godine planira isporučiti 800 aviona, što znači da je u prvih četiri mjeseca trebao isporučiti 267, a n 200 aviona i da u ostatku godine morao ozbiljno povećati proizvodnju. Prošle godine kompanija je isporučila 735 aviona.

No, backlog kompanije se ozbiljno povećava. Primjerice A320neo obitelj ima backlog od 7171 aviona, a prošle godine je Airbus isporučio 317 ovih aviona. To znači da u ovom momentu Airbus treba 22,6 godina da isporuči sve avione. Potpuno neprihvatljivo.

Nažalost identična situacija je i u Boeingu koji također ima enormna kašnjenja, te mu backlog ozbiljno raste. Backlog B737MAX je 4.768 aviona uz isporuku prošle godine od 387 ovih aviona, što znači da bi se backlog isporučivao 12,3 godine.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Airbus

Riyadh Air je potpisao sporazum o strateškoj suradnji sa Singaporeom. Po ovom ugovoru Riyadh će imati preko Singapura veze sa Australijom i Istočnom Azijom, a Singapore sa destinacijama na Bliskom Istoku. Iako Riyadh još nije krenuo sa operacijama, a ni neće skoro, već ima slične sporazume sa Turkishem, Air Chinom i Saudiom.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Riyadh Air

Olimpijske igre, koje se održavaju u Parizu od 26.7. do 11.8, će ozbiljno utjecati na promet pariških aerodroma. Za otvaranje 26.7. će promet u širem krugu oko Pariza biti zatvoren od 16:30 do 22:00 sata. Zbog toga će mnogo letova biti otkazano. EasyJet je izjavio da će radi toga morati otkazati više od 100 letova.

Drugi efekt je da će biti vrlo mnogo dodatnih letova, a postojeći letovi će se letjeti sa bitno većim avionima, tj. povećat će se kapaciteti za Paris. Za Paris će letjeti i bitno više privatnih aviona. Air France će na long-haulu povećati kapacitete za 9%.

Za Paris će biti bitno više prevelike prtljage koja traži posebnu pažnju. Pretpostavlja se da će sportaši donijeti 17.000 prekomjernih komada prtljage. I kao posljednji problem organizatori su izjavili da se boje štrajkova na aerodromima u to vrijeme jer bi potencijali štrajkaši mogli iskoristiti ranjivost managementa i ogroman promet.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb); foto: Aerodrom Paris CDG

Air France-KLM je smanjio svoj udio u Kenya Airwaysu na 7,76%. Kompanija je izjavila da više  nema utjecaja na Kenya Airways. Air France-KLM je u prošlosti imao 26,7% Kenye Airways. Kompanija ima strategiju smanjivati udjele izvan Europe i povećavati vlasništvo u Europi, poput SAS-a.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Kenya Airways

Mexicana je imala plan nabavke samo Boeinga 737-800. No sada su iznenadili javnost i naručili su čak 20 Embraera E2. Kompanija je naručila E190-E2 i E195-E2 i to po 10 od svakog modela. Isporuka će biti već iduće godine. E190-E2 će imati 108, a E195-E2 će imati 132 sjedala.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Mexicana

Fiji Airways je bio connect partner oneworlda, no upravo je postao 15. punopravni partner alijanse. Inkorporiranje u alijansu će se desiti u idućih 12 mjeseci. Kompanija ima flotu od 21 aviona, među kojima A350, A330 i B737. Fiji ima hub u Nadi odakle leti na 26 destinacija u 15 zamalja. Od velikih hubova leti za Los Angeles, Tokyo, Hong Kong i Sydney.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Fiji

Ryanair je u prošlih godinu dana imao prosječnu cijenu karte od 49,80 EUR. Kompanija je imala prosječni dodatni prihod (ancillary revenue) od 23,40 EUR. Kompanija je imala prihod od 13,4 milijardi EUR, a od toga je dodatni prihod bio 4,2 milijardi EUR ili 31,2% prihoda.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ryanair

JAL i IndiGo su ušli u code-share ugovor. JAL će time dobiti 14 linija u Indiji koje operira IndiGo. JAL leti za Delhi i Mumbai. Ugovor će krenuti od zimskog reda letenja 2024/25.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: JAL

Treći najveći njemački turoperator FTI Touristik  ja objavio bankrot. Istim su se charter i leisure avio kompanije u Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj našle u problemima, a poglavito Condor, SunExpress, Corendon, Smart Lynx i Marabu.

novinarka: Maja Mrksu (Pula), foto: Corendon

Španjolsko glavno tajništvo za potrošačka pitanja je kaznilo Ryanair, easyJet, Voloteu i Vueling sa 150 milijuna EUR radi naplate ručne prtljage, odvajanja obitelji u kabini aviona pa čak i kada se radi o pratnji invalida i maloljetnih osoba, te radi skrivanja prave cijene karata, te nedostatka plaćanja u gotovini na aeroromima. Ryanair je dodatno kažnjen radi naplate putnicima koji žele isprintati karte na aerodromu.

Kompanije su reagirale i kažu da je notorni nonsens da 50 milijuna putnika koji žele putovati samo sa manjim ruksacima moraju platiti manju torbu koju ne trebaju. Uz to kompanije naglašavaju da sva ta prtljaga (manji koferi) ne mogu stati u pretince za prtljagu, dočim će se dio morati stavljati u prtljažnik, a što će rezultirati kašnjenjem letova.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: easyJet

IATA je objavila da je prosječan load faktor u svijetu 82,4%, dok je on u Europi prosječno 83,8%, što je i najviše u svijetu, dok je Sjeverna Amerika druga sa 83,0%, a Azija-Pacifik treća sa 82,4%. Afrika ima najmanji LF, samo 73,4%.

Europa u globalnom zrakoplovstvu ima 27,1% udjela, a najviše ima Azija-Pacifik (31,7%), dok je treća Sjeverna Amerika sa 24,2%. Najmanje  ima Afrika sa 2,1% udjela. IATA je objavila i da je 97% putnika zadovoljno sa njihovim zadnjim letom, a da je 88% putnika izjavilo: „zračni promet čini moj život boljim“.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air France

Likvidator Air Vanuatu će otpustiti 170 osoba kako bi kompaniju pripremio za rekapitalizaciju ili prodaju. Kompanija trenutno zapošljava 440 osoba. AerCap je zaplijenio kompanijin jedini Boeing 737-800, te kompanija trenutno leti samo na turbopropnim avionima. Kompanija trenutno ima izvan prometa jedan ATR 72-600 (već mjesecima je na servisu), jedan DHC 6-300 i jedan BN-2, te leti samo sa dva DHC 6-300.

Niz kompanija okolnih otoka, poput Air Pacifica i Solomon Airlinesa je povećao kapacitete za Port Vilu. Kapacitete je povećao i Virgin Australija sa 880 na čak 3102 sjedala, te će uskoro otvoriti i drugu liniju, dok će Qantas uskoro pokrenuti letove za Port Vilu, a vjerojatno će letove pokrenuti i Jetstar.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb),  foto: Air Vanuatu

Kako bi zadovoljili Europsku Uniju Lufthansa i Ministarstvo financija Italije su objavili da ITA neće dvije godine ući u Atlantic Joint Venture u kojem su Lufthansa, Austrian, Swiss, Brussels, Eurowings, United i Air Canada. No, Europska Unije nije zadovoljna ovom najavom i traži bitno duži period.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ITA

Policija Nizozemske je objavila da je osoba koja je poginula usisana od KLM Cityhopperovog Embraera E190, bila zaposlenik na aerodromu i da je počinila samoubojstvo, te da neće više davati izjave o slučaju kako bi zaštitila obitelj.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: KLM

Tajlandsko ministarstvo financija će investirati dodatnih 325,5 milijuna USD u Thai Airways od X. mjeseca ove godine. Thai u floti ima 77 aviona i leti na 64 destinacije u 29 zemalja.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Thai

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 3.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: