Novosti iz svijeta

Oko 67.400 kreditora zahtjeva 188 milijardi USD od HNA Grupe. Za sada je konglomerat priznao 63,4 milijardi USD dugova, a odbacio 55,3 milijarde. Ostatak iznosa se još uvijek preispituje.  HNA Grupu, uključujući i Hainan Airlinas kao njen dio smatra se „ozbiljno insolventnom“. Grupacija se u ovom momentu pokušava restrukturirati i u predstečajnoj je zaštiti. Ako se tijekom restrukturacije neće postići sporazum sa 67.400 kreditora kompanija će otići u likvidaciju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Hainan

Nakon što su ih čerečili po medijima i političkim forumima direktori Air Canade su odlučili vratiti bonuse koji su im isplaćeni za „vođenje kompanije u Covidu-19“. Naime, dok je Air Canada otpustila ogroman broj djelatnika, a preostalima smanjila plače, direktori su si odlučili isplatiti bonus od 16,6 milijuna USD. Pola tog iznosa već je isplaćeno, no sada će direktori taj novac vratiti. Ipak neće svi vratiti bonuse. Srednji i niži management će bonuse zadržati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Portugal je pokušao zarežati na Ryanair radi njegove prijave Generalnom sudu Europske Unije TAP Portugala. Portugal je optužio Ryanair za miješanje u unutarnje stvari Portugala, te za konstantne napade na TAP. Portugal je izjavio da je neovisna i suverena država koja ne mora primati packe i lekcije od strane aviokompanije, te da kao suverena država mogu donijeti odluku o pomoći TAP-u. Investicija u TAP je strateška odluka Portugala i to je investicija u portugalsku ekonomiju. Portugal naglašava da TAP dovozi najviše putnika u ovu turističku državu. Portugal je izjavio da Ryanair više ne može računati na kooperativnost Portugala, te da će od sada Portugal žestoko provoditi poštivanje radnih prava u Portugalu po čemu Ryanair i nije poznat.

Ryanairov Michael O’Leary je na to pozvao Portugal da prestane rasipati novac poreznih obveznika na TAP. Ryanair naglašava da imaju 120 linija iz Portugala, što je skoro duplo više od TAP-ovih 70 linija. Ryanair je rekao da može u samo dvije godine donijeti Portugalu pet milijuna novih putnika i 5000 radnih mjesta i to bez ikakvih subvencija i pomoći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Airbus je isporučio 50 aviona u V. mjesecu. Od toga 4 isporučena aviona su bili A220-300, 20 A320neo, 3 A321ceo, 18 A321neo, 1 A330-900, 3 A350-900 i 1 A380. Airbus je u V. mjesecu dobio samo 7 narudžbi, 5 za A350-900 i 2 za A320neo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Koreanski LCC T’way će tri Airbusa A330-300 u flotu uvesti u II. mjesecu 2022. Avioni su već ugovoreni sa lezorom. Jedna od prve tri long-haul linije koje je prijevoznik najavio je i Zagreb.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: T’way

Dva indijska LCC, SpiceJet i GoAir su ušli u poslovni sporazum po kojem će u slučaju malog broja putnika kompanije otkazivati letove i prebacivati ih na letove jedan drugoj. Odluka o ukidanju linije i prebacivanje putnika na avion druge kompanije donosit će se dan prije leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Ne mogu se sjetiti kada su se u Kanadskom parlamentu sve stranke složile oko nečega. Air Canada je u ponedjeljak obavestila vlasnike dionica da su njihovi top executives i manageri dobili paket  od 10 miliona dolara u dionicama i bonusima za njihov odgovor na pandemiju. Kada se uzme da je 25.000 zaposlenih otpušteno i da novac za prodate karte nije bio vračen sve dok im država nije dala pomoć od 6 milijardi dolara, milionski bonusi su došli kao šamar javnosti a i samom Premijeru. U parlamentu partija Bloc Quebecois ih je nazvao prevarantima i tražila osudu na koju su se svi jednostrano složili. Čak je i Premijer to nazvao neprihvatljivim.

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto), foto: Air Canada

United je izjavio da planira kupiti Boom-ove supersonične avione. Konkretno United je naručio 15 ovih nadzvučnih aviona, uz 35 opcija. Ovo je ogroman poticaj za Boom. Interes za avion su pokazali JAL i Virgin Galactic.

Boom-ovi avioni Overture će imati 65 do 88 business sjedala, letjet će brzinom od 2,2 Macha (2.300 km/h) i imati dolet od 8.500 km. Trajanje transatlantskih letova će se smanjiti za 50%. Avion se planira isporučivati 2030.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boom

Delta je povećala broj letova nakon što se Francuska otvorila za turiste iz SAD-a (za cijepljene) od 9.6. Delta u ovom momentu leti dva dnevna leta iz Atlante za Paris (jedan sa A350-900 i drugi sa A330-300), svakodnevni let iz New York JFK sa A330 i tri tjedna leta iz Detroita sa 767-300ER. No, sada Delta uvodi tri tjedna leta iz Minneapolisa sa A330-300 (od 7.7.), te svakodnevne letove iz Bostona sa A330-300 (od 5.8.). Od 8.7. Delta se vraća i na liniju New York JFK-Nica, tri puta tjedno sa 767-400ER. Air France let u code-share sa Deltom iz Pariza za New York, Los Angeles, San Francisco, Houston, Chicago, Detroit, Boston, Minneapolis, Washington DC, Miami i Atlantu. Od VII. mjeseca kreću i letovi za Denver.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Airlines for Europe (A4E), ACI Europe, IATA i European Travel Retail Confederation su zajedno objavili priopćenje u kojem traže od vlada Europe da odmah otvore svoje države za nesmetano putovanje. Ove institucije naglašavaju da je elementarno pravo građana Europske unije nesmetana mobilnosti unutar Unije, a što nije činjenica zadnjih 15 mjeseci. Institucije ističu da je broj cijepljenih građana dosegao zavidnu razinu, te da su testiranja postala svakodnevnica i vrlo dostupna na aerodromima diljem Europe. Stoga institucije smatraju da države moraju prihvatiti testove, potpuno ukinuti zabrane i dozvoliti masovna putovanja unutar Europske Unije. IATA jre objavila da 76% putnika želi putovati kako bi vidjelo prijatelje i obitelj što je hitnije moguće.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SAS

Europska Unija je i formalno zabranila letove Belaviji i drugim kompanijama iz Bjelorusije na područje Europske Unije. Belavija je ovu zabranu nazvala „fašističkom“. Uz to Europska Unija je zamrznula svu imovinu Belavije, ali i privatnu imovinu rukovodioca Belavije u Uniji. Belavia je izjavila kako će povećati broj letova prema Rusiji odakle će putnici moći putovati prema Europi. Belavia razmatra i pokretanje letova za Krim.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

German Airways (bivši LGW), kompanija koja je letjela sa Dash 8-400 za Eurowings, a koji deal je Lufthansa naprsno prekinula na početku pandemije Covida-19 i time kompaniju dovela pred sam bankrota, sada je promijenio partnera, te će letjeti u wet-leasu za Air France. German Airways u floti ima 5 Embraera E190 i 15 Dash 8-400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: German Airways

Wizz Air je u prošlih godinu dana osjetno smanjio broj putnika, load faktor (pao na samo 64%), te stvorio gubitak (482 milijuna EUR). Ipak kompanije je objavila da su joj se financijske rezerve popele za 8% sa 1,5 na čak 1,6 milijardi EUR. Wizz Air je po likvidnosti na 1. mjestu u Europi. Kompanija je u Covidu-19 povećala flotu sa 121 na 137 aviona. Wizz Air je u Covidu-19 povećao broj destinacija sa 146 na 180. Kompanija je smanjila broj zaposlenih za 19%, te uz to i plaće za 14%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Samo dva tjedna od kada je stavila Portugal na zelenu listu i ukinula karantenu za putnik iz te zemlje, Britanija je vratila Portugal na žutu listu. Ovo je napravilo istinski kaos kod britanskih prijevoznika, poglavito easyJeta, Ryanaira, Jet2, TUI-a i Britisha koji su krenuli sa masovnim prodajama karata za Portugal.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Jet2

Europski aerodromi bi mogli doživjeti kaos ove godine. U ovom momentu kroz europske aerodrome mjesečno prođe 47 milijuna putnika, a u VIII. mjesecu se očekuje 125 milijuna putnika. Iako je ova brojka manja od broja u 2019. sada su problemi na aerodromima bitno veći. Naime, svakom putniku se ručno provjeravaju Covid-19 dokumenti radi ulaska u zemlju. Isto stvara ogromne gužve, a već sada se gubi na putnika po 5 minuta, dok je prije to bilo tek 30 sekundi. Samim time već sada na nekim aerodromima čeka se po dva i više sati na kontrole. A što će tek biti u VIII. mjesecu.

Uz to postoji i problem distanciranja na razmaku od 2 metra. Niz aerodroma jednostavno nema tolike potencijale, tj. kapaciteti im nisu toliki da taj broj putnika drže na 2 metra razmaka.

Konačno, postoji i problem nestandardizirane procedure, što dodatno kompliciran život putnicima, među kojima velik broj ne zna koje obveze ima prilikom putovanja. Isto, samim time komplicira život i aerodromskim kontrolama, produžuje proceduru i povećava broj osoba koje se moraju izolirati ili čak vračati avio-kompanijama nazad kući.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Alaska je prekinula partnerstvo sa Emiratesom sa 31.7. ove godine. Ovaj potez je i logičan obzirom da je Alaska ušla u oneworld i da je pokrenula vrlo širok code-share sa Emiratesovim glavnim rivalom Qatarom. Qatar je istim krenuo i sa letovima prema Seattleu, najvećem hubu Alaske. Emirates je sada izgubio partnera na Zapadnoj obali obzirom da je Alaska feedala Emiratesove letove iz Seattlea, Los Angelesa i San Franciska, koji su hubovi kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Rusija je zbog bjeloruske krize, 2.6. prvo zabranila slijetanje Lufthansinih aviona u Moskvu, da bi odmah i Njemačka zabranila slijetanje ruskih aviona u Njemačku (Aeroflota i S7). No, nakon pokazivanja tko ima većeg već isti dan u 19:30 Rusija je dozvolila Lufthansi slijetanje, a potom je i Njemačka ukinula zbranu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Volotea će imati 30% više kapaciteta ove godine nego u 2019, tj. prije Covida-19. Kompanija otvara 70 novih linija ove godine. Volotea u regiji leti u Split i Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Belavia je radi zabrane Europske Unije, produžila letove za Istanbul za 50% (skoro sat vremena). Istim kompanija više nije konkurentna Turkishu. No još je gora situacija sa letovima iz Minska za Tunis koji su se produžili sa 4 na čak 6 sati, obzirom da kompanija mora letjeti okolnim putevima. Sve ovo povećava potrošnju i bitno poskupljuje letove Belavie. Kompanija je ukinula 25 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

Indigo je ponovo pokrenuo program „ostanite ali bez plače“ po kojem će zaposlenici će morati uzeti 1,5 do 4 radna dana svakog mjeseca slobodno i to bez plače. Kompanija će time uštedjeti 13%. Program će na snazi biti od 1.6. do kraja IX. mjeseca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Indigo

Posrnuli SpiceJet je prolongirao isplatu plače za V. mjesec zbog 2. vala Covida-19 u Indiji. Kompanija će ipak isplatiti 65% plača, a 35% će prolongirati. U V. mjesecu zaposlenici će dobivati plaču samo po broju radnih sati koje će odraditi, a koji će biti ozbiljno rezani.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: SpiceJet

Finska je u 2019. imala 26,2 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 21,9 milijuna putnika Helsinki
 2. 1,1 Oulu
 3. 0,7 Roveniemi
 4. 0,5 Turku
 5. 0,4 Kittila
 6. 0,3 Vaasa
 7. 0,2 Kuopio
 8. 0,2 Ivalo
 9. 0,2 Tempere
 10. 0,1 Joensuu

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Qatar je objavio da ima ozbiljne probleme sa Airbusom. Iako CEO Qatara Akbar Al Baker nije htio reći o kakvom se problemu radi, naglasio je da je problem toliko velik da bi se moglo desiti da Qatar prekine isporuke svih Airbusovih aviona uključujući A320obitelj i A350. Čak štoviše Al Baker je rekao da će u sukob uvesti i svoje partnere IAG i LATAM.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Emirates obnavlja liniju Dubai-Venecija, od 1.7. Linija će obnašati 3 puta tjedno sa Boeingom 777-300ER. Kompanija povećava i letove za Milano sa 8 na 10 tjednih letova. Emirates leti još i za Rim, te Bolognu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Emirates)

SAD će suspendirati bilateralni sporazum sa Bjelorusijom iz 2019. zbog prizemljenja Ryanairovog Boeinga 737-800 te hapšenja novinara Ramana Proteševiča. Uz to priprema se i niz sankcija protiv Bjelorusije. Bjelorusija ima zabranu letova od svih susjeda izuzev Rusije.

autor: Alen Šćuric, analičar (Zagreb), foto: Belavia

Nova norveška LCC Flyr kreće skromno sa tek 5 domaćih i 3 međunarodne linije. Kompanija još nije dobila operativnu licencu, a nije joj još stigao ni prvi Boeing 737-800.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Flyr

Lufthansa planira u idućim tjednima reaktivirati do 50 zrakoplova. To se objašnjava velikim brojen novih rezervacija, pogotovo za VI. i VII. mjesec. Prema riječima člana uprave Harry Hochmeistera, broj novih rezervacija pokazuje jasnu tendenciju na gore, te je za ljetne VI. i VII. mjesec gotovo 10 puta veći nego još prije 4 tjedna. Za nekim linijama je potražnja čak i veća no prije pandemije.

O kojim se tipovima radi, za sada nije objavljeno, ali je gospodin Hochmeister izjavio da bi se na posebno traženim srednjim linijama mogli uvesti čak i širokotrupci. Prema njegovim riječima Lufthansa može vrlo fleksibilno reagirati na potražnju te u kratko vrijeme ponuditi veći broj sjedala na najtraženinijim linijama. On si može zamisliti da čak i jedan jumbo sa 370 mjesta leti na nekoj srednjoj liniji umjesto zrakoplova sa 180 mjesta.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Lufthansa

Biši Southwestov pilot Michael Haak (60 godina) je osuđen na godinu dana uvjetno i 5000 USD kazne jer je na letu iz Philadephie za Floridu 10.8.2020. pokazao svoje genitalije pred kopilotkinjom prije nego je krenuo gledati porno-filmove u kokpitu. Istim je kopilotkinja bila traumatizirana iako je nastavila obavljati sve svoje dužnosti u kokpitu. Pilot više ne radi u Southwestu jer je dragovoljno napustio kompaniju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Southwest

Austrian je izbacio iz flote i posljednjih osam Dash 8-400. Kompanija ih je u floti imala 18. Austrian je ove avione dobio preuzimanjem Tyroleana 2015. godine. Tyrolean je avione nabavio između 2000. i 2010. U ovom momentu Austrianova flota se sastoji od 17 Embraera E195, 7 Airbusa A319, 29 A320, 6 A321, 4 Boeinga B767-300ER i 6 B777-200ER. No, dobar dio flote još uvijek je prizemljen.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja (Austrian)

Airbus je u Toulouseu postavio kabinu Airbusa A220 u prirodnoj veličini koja se pokazuje potencijalnim naručiocima ovog aviona. Kabina je postavljena uz A320, A330, A350 i A380. Kabina je zapravo prvi testni avion CSerije Bombardiera koji je postavljena u show-sobi Airbusa.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.