Novosti iz svijeta

Sve nigerijske kompanije su htjele prekinuti letove 9.5. do daljnjega radi ekstremnog poskupljenja goriva. No, u zadnji čas je ministar avijacije pristao reagirati i država će financirati dio cijene goriva, stoga su kompanija otkazale prekid operacija i ipak će nastaviti sa operacijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United Nigeria

Vueling će u drugom kvartalu nuditi 102% kapaciteta iz 2019. Vueling će letjeti na 340 linija i 118 destinacija, i to sa 110 aviona. Kompanija je u 1. kvartalu imala load faktor od 77%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Za finale Eurolige Lufthansa će imati 18 letova prema Sevilli i Jerez de la Fronteri i to pola iz Frankfurta i pola iz Minhena. Uz to Lufthansa će koristiti veće avione od uobičajenih A320 na ovom linijama.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Boeing

IndiGo ima novu Super 6E tarifu u kojoj putnik dobiva dodatnih 10 kg prtljage, besplatan izbor XL sjedala, hranu tijekom leta (snack), prioritetno preuzimanja prtljage, prioritetan boarding, te nema naplate za mijenjanja leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Airbus će povećati proizvodnju A320obitelj na 75 aviona u idućih dvije godine. Boeing će u isto vrijeme povećati proizvodnju svojih aviona na 40 primjeraka godišnje.

U 1. kvartalu 2022. Airbus je isporučio 140 aviona (109 A320obitelji, 11 A220, 16 A350 i 6 A330, dva aviona nisu isporučena radi sankcija). Boeing je istovremeno isporučio tek 95 aviona. Prihodi Airbusa su povećani na 12 milijardi EUR, a profit kompanije je bio 1,3 milijarde EUR (Boeing je imao minus od 1,2 milijardi USD). Kompanija planira isporučiti 720 aviona do kraja godine. Airbus je u 1. kvartalu imao 83 narudžbe za nove avione. Ukupan backlog Airbusovih aviona je u ovom momentu fascinantnih 7.023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Air France-KLM je u III. mjesecu ostvario profit od 30 milijuna EUR. Grupacija je imala load faktor od 80% u III. mjesecu. Kompanija će ovog ljeta imati 85-90% operacija iz 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Ryanair je u IV. mjesecu imao 14,2 milijuna putnika, pri čemu je to najbolji mjesec od VIII. mjeseca 2019. Kompanija je dostigla load faktor od 90%. Još uvijek niže od 96% iz 2019, no ipak vrlo fascinantan load faktor.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Korean je iskazao profit od 654 milijuna USD u prvom kvartalu 2022. Profit je iskazao i američki LCC Sun Country.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Korean

Qantas je imao 20% dionica Alliance Aviationa. No, sada želi preuzeti i ostalih 80% te imati potpunu kontrolu nad kompanijom. Za ovo će Qantas platiti 443 milijuna USD. Alliance u floti nema baš sretnu situaciju. Osim 18 Embraera E190, imaju pet starih Fokkera F50, 14 F70 i 25 F100.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Airbus je objavio da se A321XLR neće isporučivati u 2023. nego da se projekt prolongira na 2024, a zbog problema koje ima sa tankovima goriva. Avion će kasniti u isporukama šest mjeseci do godine dana. Ovo je ogroman problem za niz kompanija među kojima i Wizz Air koji je planirao ekspanziju na A321XLR. Airbus ima 530 naručenih A321XLR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Boeing je odlučio povećati proizvodnju B777F sa dva na tri mjesečno. Ovo je moguće obzirom da je projekt 777X prolongiran i da su proizvodne linije istim slobodne. Boeing u backlogu ima 83 B777F. Uz proizvodnju od 36 aviona godišnje trenutni backlog je dostatan za samo 2,5 godine proizvodnje, stoga je istinski čudno da su se odlučili na povećanje proizvodnje. Ovime Boeing nastoji povećati količinu novaca koje stižu u kompaniju. Istovremeno samo 9 putničkih 777-300ER je u backlogu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Qantas će konačno vratiti letove za London sa Darwina na Perth. Letovi sa Pertha kreću 23.5. ove godine. Letovi sa Pertha nisu bili mogući radi čvrstih antiCovid mjera koje je imala Zapadna Australija. Prvi plan je bio da se letovi prebace 19.6. Let traje 17 sati i 15 minuta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Eurowings će 1.7. ove godine ući u Lufthansin Miles & More. Ovaj program objedinjuje 40 zračnih prijevoznika i 150 ostalih partnera. Istim se gasi Eurowingsov dostadašnji Boomerang Club (30.6.), a nagradne milje tog programa će preći u Miles & More. Iskreno istinski čudno da Lufthansa to već odavno nije napravila u Eurowingsu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Eurowings

Putnici Ryanairovog leta iz Palma de Mallorce za Malagu su se ukrcali u autobus prema avionu i za 14 putnika nije bilo mjesta. Stoga je zemaljsko osoblje pustilo autobus i zatražilo od 14 putnika da pričekaju slijedeći autobus. Nakon što se 14 putnika ukrcalo u novi autobus ustanovili su da je avion otišao bez njih. Stoga su bili prisiljeni pričekati idući let za 17 sati. Ryanair im je dao vaučer od samo 4 EUR koje su mogli potrošiti na aerodromu. Sa tim novcem su mogli popiti jako malo, a pojesti ništa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Nakon što je S7 izbačen iz oneworlda, sada je i Aeroflot nakon 16 godina izbačen iz SkyTeama. Suspenzija je privremena.

Već smo pisali da je Rossiya otvorila hub u Sochiu odakle će letjeti letove za Bliski Istok, Uzbekistan, Turkmenistan i Tursku, a sada otvara i hub u Krasnojarsku odakle će letjeti za Kazahstan, Kirgistan,  Mongoliju i Kinu.

Rusija je raketama napala aerodrom u Odesi i uništila uzletno-sletnu stazu. USS ima 2800×45 metara. Ukrajinski izvori naglašavaju da je USS potpuno uništena i da se ne može koristiti.

EasyJet je prekinuo lizing svojih šest Airbusa A319 koje je imao kod ruskog lezora GTLK-State Transport Leasing. Avioni su prizemljeni od početka III. mjeseca. Jednako tako lizing prema GTLK su prekinuli i SmartLynx (četiri A321) i Bluebird Nordic (tri Boeinga 777-300ER).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Islandski LCC Play je isticao da nije klasičan LCC i da ima vrlo darežljiv razmak između sjedala. Čak štoviše navodili su da je to strategija kompanije radi dužih letova. No, sada je kompanija odlučila dodati 10% sjedala na svojim A321, pa će avioni sada imati 214 umjesto 194 sjedala. Ovaj broj sjedala će imati i svi novi avioni koji dolaze u flotu, pa čak i long-haul A321LR.

Ovo je bio pametan potez kompanija. U prvim mjesecima operiranja kompanija nije imala mnogo putnika. Pa je i kabina sa 194 sjedala imala popunjenost manju od 80%. Samim time kompanija je operirala lakše avione (manje sjedala = manje kilograma) i štedjela na troškovima, uštedjela je na broju kabinaca jel je radi manje sjedala imala 4 kabinaca (sada ima 5), putnici su imali veći luksuz zbog čega su radije putovali sa kompanijom, a i imali su odličan marketinški spin. Sada kada se broj putnika i load faktor povećao, kompanija je odlučila povećati broj sjedala i zaboravila na obećanje „da su drugačiji i bolji“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Play

Boeing se vraća sa proizvodnjom 737MAX. Proizvodnja se konstantno povećava, a kompanija planira u ovom kvartalu povećati proizvodnju na 31 avion mjesečno. Kompanija planira do kraja 2023. povećati proizvodnju na 40 komada mjesečno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Od 2.5. Švicarska je ukinula sve Covid-19 restrikcije za ulazak u državu. To znači da putnici više ne moraju imati potvrde o cijepljenju, prebolijevanju Covida-19 ili Covid-19 test.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Virgin Australia će nabaviti još četiri Boeigna 737MAX8. Ovi avioni će zamijeniti 10 Fokkera F100 koje Virgin ima u svojoj regionalnoj kompaniji VARA.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Virgin Australia

Qantas je naručio čak 52 Airbusa i to 20 A220, 20 A320XLR i 12 A350. Kompanija je istim objavila pokretanje Sunrise projekte (od 2025.) tj. ultra dugih letova iz Sydneya, Brisbanea i Melbournea do Londona, Frankfurta, Pariza, Cape Towna, Rio de Janeira i New Yorka.

Udarna vijest je da je Qantas za Sunrise kupio 12 Airbusa A350-1000ULR. Avioni će imati dodatne tankove i 16.100 km doleta. Avion će imati 140 sjedala u ekonomskoj klasi, 40 premium ekonomskih sjedala, 52 sjedala u business klasi i 6 apartmana prve klase koji imaju krevet i udobnu fotelju. Ukupno avion će imati samo 238 sjedala. Avion će imati bar za prvu i business klasu, te dvoranu za relaksaciju, rastezanje i fitness (Wellbeing Zone) i to za sve klase.

autori: Nebojša Pavlović, suradnik (Canberra) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Air Canada je povećala broj naručenih A321XLR za dodatnih četiri primjerka, na ukupno 30. Isporuke će se izvršavati između 2024. i 2027.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Boeing je potpisao sa SAD-om fiksan iznos za proizvodnju dva VC-25B poznatiji kao novi Air Force One. Ugovorena cijena je 3,9 milijardi USD, iako je Boeing prvo tražio 5 milijardi, no spustio je cijenu. Boeing je do sada imao velikih problema, pa je čak i otkazao nekim nabavljačima, među kojima i GDC Technics koja je trebala napraviti unutrašnjost aviona. Do sada Boeing je izgubio na ovim avionima 1,2 milijarde USD.

Projekt je trebao biti gotov 2024. godine, za sada će kasniti 17 mjeseci i biti gotov tek 2025, no trenutne su najave da čak neće biti gotov prije 2026. Samim time Boeing je izjavio da nisu trebali ulaziti u ovaj projekt i da su pogriješili.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: VC-25B

Odbor direktora Spirita se ipak odlučio za Frontier, a na za bitno bolju ponudu JetBuea. Konačnu odluku će ipak donijeti dioničari Spirita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

Nakon osam godina 30.9. ove godine prekida se NASA-ina misija SOFIA, Boeing 747SP koji je modificiran da nosi teleskop. Sam B747SP koji je letio SOFIA projekt je star 44 godine.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia (Sofia)

Nakon što je Delta izgubila svog dugogodišnjeg partnera Virgin Australiu bilo je jasno da se nešto dešava na australijskoj sceni. I da, desilo se. Delta je ušla u partnerstvom sa novim australijskim pankontinentalnim prijevoznikom Rexom. Čitatelji će se sjetiti kako sam rekao da Rex ne otvara linije koje spajaju cijelu Australiju samo zato da poveže svoje regionalne aerodrome u jednu cjelinu, nego mu je prvi cilj da feeda nekog velikog igrača. I evo bio sam u pravu. Sada je za očekivati da Rex ovaj deal proširi i na ostale SkyTeam partnere u prvom redu Korean, China Airlines, China Eastern, Xiamen, Vietnam, Garuda Indonesiu, KLM i Air France.

Delta ima letove za Sydney, a Rex iz Sydneya nudi feeding prema čak 23 australijske destinacije među kojima i Melbourne, Brisbane, Canberru i Gold Coast, a uskoro će veze imati i prema ostalim velikim australijskim gradovima, prvenstveno prema Perthu i Adelaideu. Kada Delta poleti i za Melborune, a to će se sigurno vrlo brzo desiti, imat će feeding na 12 linija Rexa.

Kako oneworld ima deal sa svojim članom Qantasom, SkyTeam je krenuo sa Rexom, jasno je da je Vrigin Australia odlučila promijeniti partnera i preći sa SkyTeama na Star Alliance. Konačno Virgin Austalia već ima code-share sa Singaporeom, Air Canadom, All Nipponom, South Africanom i Unitedom. Većina code-share ugovora Virgin Australie je sa Star Alliance članovima. Istima je za očekivati da će Virgin Australia u skoroj budućnosti krenuti sa letovima za Singapore, te istim potpisati i code-share na Lufthansu i Swiss.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rex

Aerodrom Amsterdam je zamolio aviokompanije da ne koriste aerodrom kako bi smanjio broj putnika jer nije u stanju iste ishendlati zbog premalog broja zaposlenika. Nije jasno kako Amsterdam ne može ishendlati putnike, obzirom da ima tek 83% putnika iz 2019. kada je uspijevao opslužiti sve putnike. Na aerodromu su ogromne gužve i višesatna čekanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Iako airBaltic iznajmljuje pet svojih Airbusa A220 drugim kompanijama, sada je uzeo jedan Boeing 737-900ER od Ukraine Internationala da leti za njih. Istinski čudan potez.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Horizonov let iz San Diega za Paine Field je kasnio 15 minuta jer je pelikan sjedio na rulnici i nije se htio maknuti kada je došao avion. Tek kada je došlo vozilo aerodroma otjeralo je pelikana i avion je nastavio rulati.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Horizon

Dominikanska Republika je pustila posadu Pivot Airlinesa na čijem letu su pronašli kokain i to uz jamčevinu od 23.000 USD nakon skoro mjesec dana u zatvoru. No, posada ne smije napustiti Dominikansku Republiku do okončanja istrage. Nonsens cijele priče je što je upravo posada pronašla drogu prilikom svojoj kontroli motora, te o tome obavijestila policiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pivot Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: