Novosti iz svijeta

Novi aerodrom u Ulaanbaatoru, imena Chinggis Khaan International, je otvoren 4.7. Aerodrom ima kapacitet 3 milijuna putnika. Sama izgradnja kasni čak 5 godina (trebao je biti otvoren 2016.). Aerodrom je koštao 385 milijuna USD. Aerodrom operira japanski konzorcij.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Chinggis Khaan Ineternational Airport

Islandski Play je izjavio da nikada neće biti ULCC obzirom da su mu letovi dugi tri i više sati, pa stoga mora putnicima dati bitno više luksuza. Tako Play na A321neo ima tek 192 sjedala, što je 40 manje nego ih ima Wizz Air na istom avionu. Play ima razmak sjedala od čak 34“ što se smatra razmakom za premium ekonomske putnike. Kompanija je izjavila da u floti neće imati širokotrupce je isti ne mogu biti isplativi i da je upravo to ubilo njihova prethodnika Wow. Uzgled, prvi let Playa je imao 60% popunjenosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Play

Comair je privremeno suspendirao sve letove u franšizi za British Airways, te u svom LCC Kulula Air i to na tri tjedna, radi trećeg vala Covida-19. Kompanija planira ponovo pokrenuti letove 30.7.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Comair

Air Astana je tužila Embraer za 11,9 milijuna EUR jer je morala prizemljiti flotu potpuno novih aviona jer nisu bili sigurni za letenje. Air Astana optužuje Embraer da je svojim nehajem doveo u pitanje živote ljudi. Air Astana smatra da je E2 loš avion koji je vrlo loše dizajniran i koji ima ogromna odstupanja od prethodnog modale, a da isto nije navedeno u priručnicima korisnicima. Air Astana naglašava da ima elaboriran niz incidenata koje je E2 prouzročio kompaniji. Air Astana operira pet Embraera E190-E2. Svi Air Astanini E2 su u ovom momentu prizemljeni.

Embraer je potpuno odbacio Air Astanine optužbe i branit će se od istih na sudu u New Yorku. Embraer tvrdi da je Air Astana jedina kompanija koja je prizemljila flotu E2 i to privremeno. Kako to nije učinila ni jedna druga kompanija Embraer tvrdi da se očito radi o problemu Air Astane, a ne Embraera. Embraer smatra da su više nego profesionalni kako u svojim proizvodima tako i u uslugama koje pružaju kompanijama, te da je svoje velike resurse potrošio upravo na Air Astanu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Astana

Europska komisija je odobrila još jednu financijsku pomoć Alitaliji ovaj puta u visini 39,7 milijuna EUR. Iskreno treba se ozbiljno potruditi da se pobroje sve financijske pomoći Alitaliji u zadnjih 4 godina, a u posljednje vrijeme pomoć je postala praksa svakih 2-3 mjeseca. Zadnja odobrena pomoć je bila prije dva mjeseca, u V. mjesecu, i to od 12,8 milijuna EUR. Do sada je od XI. mjeseca 2020. Alitalia ukupno dobila pet financijskih pomoći. Bez ovog novca Alitalia ne bi preživjela do pokretanja ITA-e.

Ostaje samo pitanje zašto Europska Unija žmiri na oba oka kada se radi o Alitaliji, nešto što nije činila u prošlosti kada se radilo o drugim kompanijama. Ukratko: Što je za Jupitera nije i za bika!

aut0r: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

Ryanair je otvorio još jednu bazu, ovaj puta u Africi, u Agadiru, u Maroku, 1.11. Kompanija će tamo bazirati dva aviona i otvoriti 16 novih linija. Istim će kompanija iz Agadira imati 25 linija sa 55 tjednih polazaka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Boeing 737-200 cargo kompanije Transair je pao u ocean netom nakon polijetanja iz Honolulua. Avionu su otkazali motori, te nije imao dovoljnu visinu da se vrati do aerodroma, pa su piloti odlučili avion spustiti u ocean. Oba pilota su spašena. Avion je imao 46 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Transair

Britanski leisure prijevoznik Jet2 je u četvrtak konačno krenuo sa operacijama. Istovremeno, kompanija je otvorila i svoju 10. bazu u Bristolu. U prvom danu operiranja kompanija je imala skromnih 22 leta, što su tek 2,2 leta po bazi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet2

Delta će investirati 185 milijuna USD u otplatu duga Aeromexica. Daleta kao dioničar svakako ima interesu o održavanju na životu ove kompanije koja je u predstečajnoj zaštiti, no svakako se postavlja moralno pitanje kako Delta može investirati diljem planete, a ovo joj nije prvi puta, ako istovremeno dobiva preko 10 milijardi USD pomoći američke vlade. Posljednju investiciju Delta je imala u Virgin Atlantic kako bi kompanija preživjela Covid-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

DOT je zabranio prodaju karata između SAD-a i Bjelorusije. Zabrana se odnosi i na interline sporazume. Tako primjerice Turkish više neće moći prodavati karte na letovima Minsk-Istanbul-New York.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Turkish)

Norwegian je obnovio letove iz Helsinki Vantaae. Prve linije su za Stockholm, Oslo, Oulu, Malagu i Alicante. Kompanija planira dalje širiti i frekvencije i linije u doglednoj budućnosti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Norwegian

Nakon što je prije par dana British imao problema sa IT-om i zbog toga otkazao ili kasnio stotine letova, sada je i američki Sun Country imao ogromnih IT problema zbog kojih su letovi ozbiljno kasnili. Nakon dva sada osoblje je ručno sredilo dokumentaciju pa su neki od aviona krenuli sa polijetanjima. Tisuće putnika su bili pogođeni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sun Country

Bjelorusija ima objavljeno da je Minsk u 2019. imao 5,1 milijun putnika. No, nema objavljene podatke za ostale aerodrome (Brst, Gomel, Mogilev, Polotska i Bitabsk). Svi ti aerodromi imaju tek 1 do 6 sezonskih chartera stoga je vrlo vjerojatno broj putnika neznatan, tek par tisuća.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

British planira poduplati broj frekvencija, točnije povećati ga za 86%, krajem VII. mjeseca, tj. nakon što se Velika Britanija konačno otvori za putovanja. Konkretno u VI. mjesecu kompanija je letjela 6859 letova, a u VII. planira 12.756 letova, 5897 letova više.

autor: Alen Šćuric, analtičar (Zagreb), foto: British Airways

Etihad i El Al su potpisali code-share sporazum, obostrane benefite za ff programe, te niz drugih oblika suradnje dvaju kompanija. Znamo li da kompanije još do par mjeseci nisu smjele putovati na destinacije one druge, pa čak ni prelijetati države, ovo je ogromna vijest. Da mi je netko rekao prije 5 godina da će Etihad i El Al surađivati rekao bih mu da je lud. Kompanije naglašavaju da je ovo tek početak i da će povećati suradnju i na drugim poljima u vrlo skoroj budućnosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

Europska Komisija Europske Unije će ispitivati preuzimanje Air Europe od strane IAG-a. Europska Komisija smatra da će se ovima ozbiljno smanjiti konkurentnost i da će putnici imati bitno manje opcija. Komisija naglašava da ostale kompanija ne tržištu neće osigurati dovoljnu alternativu i konkurenciju ovoj novoj mega-kompaniji (u Španjolskoj će imati Iberiu, Vueling, Level, Iberiu Express i Air Europu).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Europa

Southwest kao jedna od kompanija koja je pretjerala sa otpuštanjima i sada ima manjak zaposlenika je ponudila radnicima ekstra bonuse za prekovremeni rad kako bi ih motivirala na dodatne smjene i time omogućila operiranje većine linija koje su planirali. Pilotima se primjerice nudi dupli iznos novaca za prekovremeni rad. Southwest je zbog manjka zaposlenika prošli tjedna morao otkazati više stotina letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

DOT SAD-a neće dozvoliti obnavljanje letova South African Airwaysa prema SAD-u, u VIII. mjesecu, jer Vlada Južnoafričke Republike ne dozvoljava Delti da leti tri puta tjedno Cape Town-Atlenta. Sukob je istinski eskalirao. Delta se zahvalila DOT-u što ih podržava.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: South African

Bolivijska kompanija Amaszonas je pozvala Vladu Bolivije da prilikom spašavanja kompanija inzistira da se kompanije moraju ujediniti u jednu. Trenutno u Boliviji rede: Amaszonas (pet E190 i četiri CRJ200), Ecojet (tri ARJ85), te Boliviana de Aviation (deset 737-300, četiri 737-700, četiri 737-800, četiri 767-300 i dva CRJ200).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Amaszonas

Flyr, LCC kojeg su osnovali bivši direktori Norwegiana, a koji planira ozbiljno preuzeti short-haul LCC tržište od Norwegiana i Wizz Aira, se pokrenuo, tj. odletio je svoj prvi komercijalni let, na liniji Oslo-Tromso. Prvi avion u floti je osam godina star Boeing 737-800. Kompanija će u prvo vrijeme operirati nekoliko domaćih linija te tri internacionalne leisure linije: Nicu, Alicante i Malagu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flyr

Već je 42 startupa otvoreno u ovoj godini, a još 36 se planira otvoriti. Kompanije planiraju iskoristiti jeftine avione i radnu snagu. Među otvornim startupovima je i hrvatski ETF koji ima dva Boeinga 737-800 u floti, te crnogorski Air Montenegro koji u floti ima dva Embraera E195. U Europi su još osnovani: Andorra Airlines, EGO Airways (Italija), ASL UK (V.Britanija), Bees (Ukraina), CMA CGM Cargo (Francuska), HiSky (Moldavija), Gulliv Air (Bugarska), Lauda Europe (Malta), Lubeck Air (Njemačka), AirGotland (Švedska), flyBAIR (Švicarska), Animawings (Rumunjska).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Norwegian je ponovo otvorio bazu u Copenhagenu. Baza će zapošljavati 200 pilota i kabinaca. Norwegian nudi 47 linija iz Copenhagena. Kompanija je smanjila flotu na samo 56 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

British Airways je imao ogromnih problema sa IT-om. Web stranici Britihsa se nije moglo pristupiti, a stotine letova je kasnilo. Posljednji puta British je imao problema sa IT-em u VIII/2019 kada je otkazano 200 letova. Prije toga kompanija je imala problema 2017.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

FedEx je kupio još 20 Boeinga 767-300F. 10 od tih avione će se isporučiti 2024. godine, a preostalih 10 2025. godine. Istime će FedEx svih 48 Boeinga 767-300F isporučiti između 2021. i 2026. Kompanija još ima opcija za 15 ovih aviona. FedEx u floti ima 103 B767-300F, 47 B777F, 109 B757-200F 23 A300-600RF i 42 A300-600F.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: FedEx

United je napravio ogromnu narudžbu aviona koja se najavljuje već nekoliko dana. Kompanija je naručila 200 Boeinga 737MAX i 70 Airbusa A321neo. 737MAX će biti 150 najvećih 737MAX10 i 50 manjih 737MAX8. United već ima naručenih 40 B737MAX8, 92 B737MAX10 i 79 B737MAX9. 30 od tih aviona je već isporučeno. Novonaručeni avioni će se isporučivati od 2023.

Vrijednost narudžbe prelazi 30 milijardi USD po kataloškim cijenama proizvođača, naravno, na tolikoj količini United je dobio ogromne popuste. United ima jednu od najstarijih flota, pa planira čak 200 aviona zamijeniti novijim primjercima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

 

Otvoren je drugi aerodrom u Chengdu, Tianfu International. Aerodrom ima kapacitet od 60 milijuna putnika godišnje (a širit će se na 120 milijuna). Istime je Chengdu dobio drugi aerodrom kao i Peking i Shanghai. Izgradnja je započela 2016. godine i koštala je 11 milijardi USD. Aerodrom ima tri uzletno-sletne staze i dva terminala.

Prvi let iz aerodroma obavio je Sichuan Airlines za Beijing Capital. Aerodrom trenutno ima 470 tjednih letova i za njega leti 8 kompanija. Jedina međunarodna linija je za Tokyo Naritu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Chengdu Tianfu International Aerodrom

Nakon što su kompanije otpustile velik broj djelatnika, uključujući kabince, pilote i mehaničare, sada se suočavaju sa manjkom djelatnika. Ovaj problem ponajviše imaju American, Delta, Southwest i United. Nakon što su stotine letova otkazali American i Delta, sada je i Southwest u petak bio prisiljen otkazivati stotine letova.

United je izjavio da će već 2022. biti veliki manjak pilota. United smatra da će do 2025. nedostajati 34.000 do 50.000 pilota.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Prema ACI, Europski aerodromi su imali 20 milijardi EUR dugova radi Covida-19. Uz to troškovi će se ovog ljeta umnogome povećati. Povećan broj putnika koji će se morati distancirati, te će se radi njih morati angažirati dodatni zaposlenici, povećane Covid-19 mjere, te logistika s tim u vezi. Upravo stoga ACI smatra da povećanje putnika neće nužno stvoriti i povećanje prihoda. Stoga ACI smatra da nacionalne vlade moraju pomoći aerodromima, financijski i na druge načine, kao što su to učinili i u SAD-u.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Bukurešt

Na London Gatwicku 52% udjela u prometu ima easyJet, 11% Vueling, a samo 7% British Airways. Na Heathrowu pak British drži 52% svih slotova, Lufthansa 5%, Virgin Atlantic 4%, Aer Lingus, American i United po 3%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Heathrow

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Antalya, Corendon od 16.6.

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Rim FCO, Wizz Air od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: