Novosti iz svijeta

Swiss će idućeg ljeta letjeti za Cluj Napocu (od 28.3.) i za Košice (od 27.3.). Cluj već ima letove Lufthanse, LOT-a, HiSky-a, Ryanaira, TAROM-a, Turkisha i Wizz Aira, a Košice imaju letove Air Caira, Austriana, LOT-a, Ryanaira, Smartwingsa i Wizz Aira.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

Švicarska leisure kompanija Edelweiss, u vlasništvu Swissa, je nabavila šest Airbusa A350-900. Avioni će zamijeniti pet A340-300 (uz povećanje flote za jedan avion). A340-300 su stari 20 godina, a kada će biti zamijenjeni imat će 23 godine u prosjeku. Isporuke A350 će započeti u ljeto 2025. i trajat će do kraja 2026. Četiri A350-900 su bivši LATAM-ovi avioni, koji su izbačeni iz flote i prizemljeni. Ostala dva aviona su također operirani u LATAM-u no sada lete za drugog prijevoznika. Uz 4 A340-300, Edelweiss ima i 13 A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Edelweiss

Tupolev Tu-204 Cubane se konačno, nakon četiri godine vratio na Kubu. Avion je od VII. mjeseca 2019. bio na održavanju u Ulyanovsku, Rusija. Cubana je u zadnje vrijeme letjela samo sa ATR 72 i avionima u wet leasingu. Jedan Ilyushin Il-96 je odletio u Rusiju na održavanje u VIII. mjesecu 2022. Kompanija u floti ima 6 Antonova An-158, 2 Ilyushina Il-96-300, 3 Tupoleva Tu-204 i 1 ATR 72-500, no svi avioni su prizemljeni osim ATR 72. Kuba je jedna od tri zemlje svijeta koja leti sa Tu-204, uz nju to su Rusija i Sjeverna Koreja.

autor: Alen Šćuric, anaitičar (Zagreb), foto: Cubana

Moldavijski HiSky, u vlasništvu Hi Flya, je nabavio Airbus A330-200. Ovo je prvi širokotrupac u floti. Kompanija u floti ima 7 uskotrupaca (1 A319, 4 A320 i 2 A321LR), koji lete iz baza u Kišinjevu, Bukureštu i Cluju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HiSky

Rusija i Mjanmar obnovili su vazdušni saobraćaj nakon 30 godina pauze. Ovo prenosi TASS pozivajući se na pres-službu Federalne agencije za vazdušni saobraćaj. Mjanmar je postao 38. zemlja sa kojom Rusija ima direktne letove.

“U Novosibirsk je 5. 09. 2023. godine sleteo prvi redovni let kompanije Myanmar Airways International, koji je leteo na relaciji Yangon – Mandalay – Novosibirsk. Tako je avio saobraćaj između Rusije i Republike Unije Mjanmar, obustavljen prije 30 godina, uspešno restauriran”, naveli su iz Federalne agencije za vazdušni saobraćaj. “Početak letova stvoriće dodatne mogućnosti za ruske turiste koji preferiraju odmor u jugoistočnoj Aziji. To će doprineti i razvoju poslovnih kontakata”, ističu iz Federalne agencije za vazdušni saobraćaj.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Myanmar International

Sa ciljem da se smanji količina bačene hrane na letu Emirates uvodi mogućnost naručivanja obroka za business klasu unaprijed na letovima za Europu, Mauritius i Seychelles. Putnik hranu može naručiti najkasnije 24 sata prije leta. Putnik ovako, naravno, ima bitno veći odabir hrane.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Emirates

Air Belgium je otkazala sve putničke letove od 3.10. Nakon tog datuma letjet će samo cargo letove, chartere, leisure i ACMI. Kompanija traži zaštitu kreditora. Kompanije kaže da su razlog ove odluke nesigurno okruženje, te faktori iz nedavne prošlosti: Covid-19, radu u Ukrajini, povećanje cijene goriva, ogromna inflacija, smanjenje platežne moći putnika… Kompanija u floti ima 10 aviona: dva A330-200, tri A330-200F, dva A330-900 i tri B747-8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Belgium

Qantas i China Eastern su imali vrlo blisku suradnju na liniji Shanghai-Sydney od 2015. godine. No australijski ACCC sada više ne planira dozvoliti ovu suradnju smatravši da ista diše cijene i limitira kapacitete na liniji. China Eastern leti 15 puta tjedno na liniji, a od X. mjesec na liniji planira letjeti i Qantas.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Eastern

Iako je Lufthansa naveliko govorila da će izbaciti Airbus A380 iz flote, sada je objavila da će avion nastaviti operirati do početka 2030-tih. Kompaniija je prizemljila svih 14 A380 na početku Covida-19. No, sada će u prometu ima šest ovih aviona, a kasnije će vratiti još dva. U ovom momentu kompanija u prometu ima tri A380.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Boeing je u VIII. mjesecu imao 35 isporuka (od čega 22 isporuke 737MAX) i 45 narudžbi. Airbus je u VIII. mjesecu imao 52 isporuke i 117 narudžbi.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

„Zelena“ ministrica vanjskih poslova Njemačke Ana Baerbock se još jednom opasno izblamirala. Ovaj puta je putovala između Austina i Hustona automobilom kako bi pokazala zelenu orijentaciju svoje stranke, uz naznaku da želi na ovom putu što manje utjecati na prirodu. No, za njom je putovao A350 (10+01) potpuno prazan, 45 minuta između dva grada. Pritom je potrošio 4,5 tona goriva. Avion je ministricu čekao u Hustonu. Njemačka javnost je ogorčena, a ministrica je dobila još jednu ozbiljnu mrlju na karijeri.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Kako su u petak objavile zrakoplovne vlasti Bavarske u čiju kompetenciju ulazi i aerodrom u Munchenu (MUC), neće se produžiti licenca tvrtki “Swissport Lösch” koja ističe 29.02.2024. godine. Tvrtka “Swissport Losch” aktivna je na MUC od 2010. godine kada je po prvi puta dobila licencu na 7 godina koja je 2017. produžena na daljnjih 7. “Swissport Losch” je 2022. godine opslužila oko 112.000 letova (gotovo 40% svih letova na MUC) sa oko 16.000.000 putnika (što je više od polovice svih putnika na MUC te godine).

Za sada nema službenog objašnjenja razloga te odluke od strane zrakoplovnih vlasti Bavarske. S druge strane za sada nema ni informacija o novom kandidatu za taj posao. To začuđuje utoliko više, jer je situacija u tom segmentu izuzetno teška zbog kroničnog manjka radnika, a upitno je da li itko od mogućih kandidata može u tako kratko vrijeme nabaviti  tehniku te postaviti kompletnu logistiku za taj ogroman obim posla.

autor: Alen Foglar, dopisnik (Beč), foto: Aerodrom Minhen

Tijekom pokusnog leta poznate talijanske akro skupine Frecce Tricolori u subotu, gdje su uvježbavali rutine za 100. godišnjicu Talijanskog ratnog zrakoplovstva, došlo je do nesreće. Pilot aviona se uspio katapultirati iz kokpita u zadnjoj sekundi i preživio je iako ima ozbiljne opekline. No, avion je pao na automobil te je ubio petogodišnju djevojčicu i ozbiljno ozlijedio njenu obitelj. Neslužbeno se govori da je rezultat nesreće udar ptice u avion.

Zbog toga je aerodrom Torino-Caselle bio zatvoren više od jednog dana, tj. bio je zatvoren do nedjelje 17.9. u 23:59. zbog čega su otkazani letovi Ryanaira, easyJeta, ITA-e, Iberie, KLM-a, Air Francea, Britisha i ostalih prijevoznika. Frecce Tricolori su zadnju nesreću imali 1988. godine kada su se sudarila tri aviona skupine i kada je poginulo 70 osoba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Aerotaxi Manaus Embraer EMB 110 se srušio u Barcelosu u Brazilu. Poginulo je svih 14 osoba, 12 putnika i 2 člana posade. Na području nesreće je bila velika kiša i vrlo slaba vidljivost.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula)

Gatwick je ovog četvrtka imao pravi kaos zbog manjka kontrolora letova. Čak polovica letova je bila otkazana ili kasnila neki i po više sati. 260 letova je kasnilo, a 22 leta su otkazana. Neki letovi su bili rerutirani na Heathrow, Luton, Bournemouth, Stansted, čak i na Cardiff i Bruxelles. CEO Ryanaira Michael O’Leary je zatražio da direktor Nats-a da ostavku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Gatwick

Azerbaijan Airlines (AZAL) počeće da obavlja redovne letove na liniji Baku-Minsk od 1.10.2023. “AZAL otvara redovne letove iz Bakua za Minsk, glavni grad Bjelorusije. Prvi let na relaciji Baku-Minsk-Baku planiran je za 1. 10. 2023. godine”, navodi se u saopštenju. U pres-službi nacionalnog prevoznika Azerbaijana napominju da će se letovi obavljati četiri puta nedeljno.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Rade Stanić

Nigerijska aviokompanija Air Peace je naručila pet Embraera E175. Kompanija u floti ima 33 aviona od čega 5 E195-E2 i 8 ERJ145. Kompanija ima naručeno još 8 E195-E2.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Qatar je potpisao code-share sa kineskom kopanijom Xiamen Airlines. Istim će Xiamen Airlines pokrenuti letove za Dohu iz Peking Daxinga sa Boeingom 787-9 i iz Xiamena sa B787-8 krajem X. mjeseca. Xiamen će istim biti jedina kineska kompanija koje će letjeti za Dohu. Qatar operira 30 tjednih letova za Kinu prema 6 destinacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Xiamen

Pobeda Airlines odlučila je da proizvodi sopstvene ruksake koji će odgovarati dimenzijama ručnog prtljaga koje je odredio prevoznik, rekao je direktor niskotarifne avio kompanije Dmitrij Tiščuk. O tome piše RBC. „Na temu da je Pobedin ručni prtljag mali: odlučili smo da napravimo sopstveni brendirani ruksak koji će jasno odgovarati našem kalibratoru. Dizajn ranca (koji će se proizvoditi u Rusiji) je razvijen, u narednim mesecima će se prodavati na našoj web stranici i to će takođe biti dodatni prihod za aviokompaniju”, rekao je Tyshchuk. “Ideja je jednostavna: stručnjaci koji pružaju usluge korisnicima i kontrolišu njihov ručni prtljag, kada vide ruksak, ne bi tražili od klijenta da koristi kalibrator, već bi ih odmah pustili na let. Prva serija će biti od 500 ruksaka, a mi ćemo praviti više kako budu postajali sve popularniji. Ovo će biti prvi proizvod u našoj online prodavnici”, rekao je Tyshchuk.

Direktor Pobede je dodao da je ta kompanija uporedila količine svog ručnog prtljaga s onima drugih niskotarifnih avio-kompanija i „ispostavilo se da je veći“. Pobedin prtljag je dimenzija 36x30x27 cm (ili otprilike 29l), u poređenju sa dimenzijama Wizz Air-a (40x30x20 cm, odnosno 24l), Ryanaira (40x25x20 cm ili 20l).

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Pobeda

Ryanair će stacionirati dva dodatna aviona na Rimu FCO i povećati će broj aviona na 15. Ryanair će letjeti 64 linije iz Rima. Kompanija će otvoriti sedam novih linija: Tirana, East Midlands, Gdansk, Poznan, Wroclaw, Riga i Memmingen.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Nakon 28 mjeseci Meksiko je ponovo dobilo Kategoriju 1 američkog FAA. Istim je Meksiko dobilo mogućnost nastavka otvaranja novih linija lokalnih meksičkih kompanija u SAD-u. Kako su američke kompanije mogle otvarati linije za Meksiko, ovime su meksičke kompanije bile i te kako hendikepirane više od dvije godine. Meksičke kompanije imaju tek 27,2% udjela na letovima prema SAD-u.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Nova Lufthansina kompanija City Airlines je prolongirala početak operacija na 2024. godinu. Hm, hm, hm, čudno i jako zabrinjavajuće. Zašto? Lufthansa i te kako ima potencijala da ekspresno pokrene kompaniju, a kamoli ne u objavljenim realnim rokovima. Što se onda dešava?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Ruske kompanije traže ogromne iznose novaca od Rusije da se nagode sa lezorima i kupe avione. Zadnja dva primjera su S7 i Ural koji su od Rusije tražili novac za ovu nakanu. Ural koji je među manjim kompanijama (52 zapadna aviona), traži 900 milijuna USD.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: S7

Delta je uvela restrikcije u pristup svojoj loži Sky Club. U ložu će sada smjeti ući vlasnici American Express Platinum, te Delta SkyMiles Reserve i Reserve Business kartice ako su u godinu dana na kartici potrošili više od 75.000 USD. U protivnom prvi imaju pravo 6 pristupa loži, a drugi 10 pristupa loži. Vlasnici Delta SkyMiles Platinum i Platinum Business American Express kartice moraju platiti 695 USD članarine ako žele ući u ložu ili imati elite status kod Delte. Putnici koji putuju basic ekonomskom klasom ne mogu ući u ložu neovisno o tome koju karticu posjeduju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Ruska Aurora je naručila 10 MC-21 i 95 LMS-901. Istovremeno je Ural naručio 40 MC-21. Nedavno smo objavili i narudžbu Aeroflota, pa su ruski prijevoznici očito krenuli naručivati avione koji bi trebali zamijeniti zapadne modele u idućih desetak godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aurora

Ryanair je uložio prosvjed Europskoj komisiji radi kako je rekao Michael O’Leary „glupih i ilegalnih ograničenja“ koje je postavila Italija na cijenama na Siciliji i Sardiniji. Ryanair naglašava da Europska Unija garantira prijevoznicima da sami formiraju cijene i da stoga talijansko ograničavanje visina cijena jest nelegalno. Kao protumjeru Ryanair je najavio smanjenje broja letova sa Sicilije za 15 do 20% ove zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

IndiGo će uzeti u wet lease deset Airbusa A320obitelji ove zime kako bi naknadio prizemljene avione radi zastoja u isporuci motora Pratt & Whitney. Istinska tragedija što kompanije moraju raditi i na što troše novac da naknade šlamperaj Pratt & Whitneya.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Ruben, lav koji je pet godina živio u minijaturnoj betonskoj nastambi u napuštenom ZOO vrtu u Armeniji je spašen zahvaljujući Qatar Aiways Cargu koji ga je prebacio u Afriku, gdje je pušten u prirodu.

autor: Alen Šćruic, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Wizz Air će imati prizemljeno čak 10% flote tijekom inspekcije i popravaka Pratt & Whitney motora koji će se desiti u zadnjem kvartalu ove godine.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Cargoluxovi radnici štrajkaju. Razlog štajka je nezadovoljstvo plaćama. Sindikati nisu uspjeli potpisati kolektivni ugovor sa poslodavcem ni nakon godine i pola pregovaranja. Niz aviona kompanije je ostao na aerodromima diljem svijeta i ne mogu se vratiti. Čak 90% operacija Cargoluxa je otkazano. Kompanija je u Covid-19 zaradila milijuna i milijune profita. U 2021. kompanija je imala profit od 1,3 milijarde, a u 2022. 1,6 milijardi USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cargolux

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

  • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

  • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

  • Birmingham, Jet2 od 2.5.
  • Manchester, Jet2 od 2.5.
  • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

  • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

  • Istanbul, Pegasus od 3.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

  • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: