Novosti iz svijeta

Jordan Airport Company (JAC) je do sada bio u 100% vlasništvu države. No, sada je Royal Jordanian preuzeo 90% kompanije. JAC operira sve aerodrome u Jordanu, te u portfelju ima 3 aerodroma. Najveći je svakako Amman.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Mario Vukoja

Američka cargo kompanija Western Global će nastaviti sa operacijama zbog pozajmice koju je dao njen osnivač Jim Neff. Tjednima su bile spekulacije oko prekida operacija, no iste su sada otklonjene. Kompanija ima flotu od 20 aviona i to B747-400F i MD11F. No, u ovom momentu kompanija leti sa samo pet aviona, dva B747-400F i tri MD11F.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Western Global

Iberia će 11.12. pokrenuti letove za Dohu i to svakodnevne sa Airbusom A330-200. Ovime se zaokružuje suradnja joint venture partnera Britisha-Qatar-Dohe na letovima London-Doha-Madrid. Qatar već leti na liniji za Madrid, te je od tri dnevna leta jedan ustupio Iberiji, a zadržao dva.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Počevši od 29. 10., aviokompanija Aeroflot pokreće opet redovne letove za Abu Dhabi iz Moskve. Prodaja karata je otvorena. Letovi će se obavljati dva puta nedeljno – četvrtkom i nedeljom. Abu Dabi će postati druga tačka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima do koje će Aeroflot redovno leteti. Aviokompanija trenutno obavlja dva dnevna leta iz Moskve za Dubai, a u zimskom redu letenja broj letova će se povećati na tri puta dnevno.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aeroflot

 

Ryanairovi piloti u Charleroi (Belgija) će štrajkati ovog vikenda. Piloti su frustrirani jel je kompanija smanjila plaće za 20% tijekom Covida-19 i ne želi ih vratiti sve do X. mjeseca 2024. do kada vrijedi kolektivni ugovor. Sindikati smatraju da je ovo nedostatak poštovanja spram pilota.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Prateći tok ugovora za prodaju nove kompanije Lufthansi, na nedavnom okupljanju upravni odbor ITA-e je smenio većinu svojih članova, među kojima “Administrator/Direktor” kompanije Lazzerini. Na skupu su usvojene odluke: CEO kompanije ostaje, preostala 3 člana petočlanog odbora napuštaju isti, odboru se pridružuju dva nova člana i novih neće biti. Sada tročlani odbor iščekuje odobrenje Evropske Komisije, nakon kog će se pridružiti dva člana iz Lufthanse.

Ova smena predstavlja jasan presek u strategiji kompanije pre i posle Lufthanse. Lazzerini je bio originalni “arhitekta” kompanije, radeći na njoj od 2020. Kreditiran je za razne uspehe kompanije u start-up fazi, nad kojima visi gubitak koji je kompanija nakupila tokom 2022. Zanimljivo je da ova smena nema veze sa očajnim rezultatima kompanije za 2022. godinu, već je unapred predviđena.

ITA i Lufthansa su u pregovorima sa Evropskom komisijom i očekuju odobrenje za 2-3 meseca. Kompanija je vrlo zadovoljna rezultatima letnje sezone, navodeći LF od 95% (Alitalia nikad nije postigla više od 84% u ovom periodu).

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: ITA

 

Indijski start up Spirit Air je naručio šest Britten Norman BN2T-4S Islander. Kompanija će avione koristiti za slijetanje na minijaturne aerodrome koji imaju travnate uzletno-sletne steze na linijama iz primarnih aerodroma

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Spirit Air

U drugom kvartalu ove godine Ryanair je imao 663 milijuna EUR profita. Ovo je 290% bolje nego prošle godine u 2. kvartalu kada je kompanija imala 170 milijuna EUR profita. Kompanija je imala 3,7 milijardi EUR prihoda, što je 40% bolje nego lani kada je imala 2,6 milijardi EUR prihoda. Ryanair je dostigao milijardu EUR financijskih zaliha.

Ove godine broj putnika je spram istog kvartala lani bio bolji za 11% tj. kompanija je prevezla 50,4 milijuna putnika (prošle godine 45,5 milijuna). Kompanija u ovom momentu ima preko 3200 letova i 600.000 putnika dnevno. Load faktor je bio 95%, što je 3 postotna boda bolje nego prošle godine.

Kompanija u ovom momentu ima 558 aviona u floti, od čega je čak 119 aviona Boeinga 737-8200. Do kraja godine Ryanair će dobiti još 49 ovih aviona, te će ih imati ukupno 173. Kompanija je otvorila 190 novih linija i 3 nove baze. Ryanair je nezadovoljan što mu avioni od Boeinga kasne zbog problema sa dobavljačima. Ryanair će ova kašnjenja imati i u idućih godinu dana, pa planira isporuke koje su planirane za IV. mjesec 2024. dobiti tek u VI. mjesecu 2024.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

American će povećati plaće za svoje pilote za dodatnih milijardu USD kako bi poravnao povećanje plaća sa onima Uniteda koji je plaće povećao iznad Americana. American na ovaj način želi zadržati svoje pilote i spriječiti prelazak u United.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Air India je dobila u lizing 3 Boeinga 777-300ER. Avioni će zamijeniti B777-200. To i ne bi bila vijest za zamaaero da avioni nisu došli iz Singapore Airlinesa. Ovo je samo nastavak suradnje dvije kompanije. Naime, Singapore je odlučio ustupiti 49% vrijednosti u Vistari koja će se spojiti sa Air Indijom, a uz to Singpore je u zajedničku kompaniju odlučio investirati dodatnih 267 milijuna USD, za što je Singapore dobio ekvivalentan postotak vlasništava u Air Indiji, točnije 25,1%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore Airlines

FAA je pronašla napukline na krilima Boeinga 757-200 i stoga predlaže prijevoznicima da provedu kontrole krila. Ovo nije zapovijed nego preporuka.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Icelandair

COMAC je skupio vrhunske kineske institucije i napravio joint venture pod nazivom COMAC CATL Aviation Ltd. koja treba raditi na novom električnom avionu. CATL je jedan od članova joint venturea, a kompanija je planetarni lider u području baterija koji u Kini ima preko 50% proizvodnje baterija. Airbus već ozbiljno i godinama radi na izradi električnih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: COMAC

CEO italijanskog start-upa Aeroitalije je u nedavnom intervjuu otkrio buduće planove kompanije, među kojima je integrisanje sa rumunskim operaterom AirConnect, koji trenutno leti za AeroItaliju. Tačan vremenski rok, kao i detalji same kupovine nisu otkriveni. Ono što jeste poznato, je da će ATRovi leteti na domaćim regionalnim rutama, sa fokusom na letove iz malih gradova za Rim, koji je postao “stečeni” hub kompanije, zbog velikog broja PSO letova.

Kompanija u floti trenutno ima pet Boeinga 738, jedan wet lease B737 od HelloJet, i dva ATRa od AirConnecta. Do kraja godine kompanija očekuje između 1 i 1,2 miliona prevezenih putnika, otvaranje novih ruta i dolazak još četiri B738. Kompanija je u svojoj prvoj godini operacija imala blagi profit od oko 500.000 evra.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: Aeroitalia

American je u 2. kvartalu ostvario promet od 14,1 milijardu USD i profit od 1,4 milijardu USD. Kompanija je u tom periodu obavila 500.000 letova uz impresivan load faktor od 86%.

I Finnair je iskazao profit. Kompanija je imala promet od 749 milijuna EUR, te profit od 66 milijuna, što je odlično u usporedbi sa prošlogodišnjim minusom od 84 milijuna EUR. Kompanija je prevezla 2,8 milijuna putnika uz load faktor od 75,3%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Uspostavlja se direktna avionska veze između Tajpeja i Praga. Ovo prenosi TASS pozivajući se na novinsku agenciju CTK. Rutu će održavati China Airlines. Redovni letovi će se obavljati dva puta nedeljno. Prvi avion za Prag će poletjeti iz Tajpeja u utorak u 23:20 (po lokalnom vremenu) i nakon skoro 14 sati leta sleteće u češki glavni grad u sredu u 07:10 (po lokalnom vremenu). Na liniji Tajpej-Prag-Tajpej leteće se avionima Airbus A350-900. Isti su predviđeni za prevoz 306 putnika. Avioni će iz Tajpeja leteti utorkom i subotom, a iz glavnog grada Češke u sredu i nedelju.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: China Airlines

PIA – Pakistan International Airlines i dalje ima ban na letove u Europsku uniju i Veliku Britaniju. Stoga je PIA odlučila iznajmiti svoje slotove na London Heathrowu i to 10 tjednih slotova Kuwait Airwaysu  i 6 tjednih slotova Vietnam Airlinesu tijekom ovog ljeta. PIA planira slotove vratiti kada joj se skine ban doćim će pokrenuti letove za London.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: PIA

Virgin Australia i ANA pokreću code-share program. Ovo se desilo samo mjesec dana nakon što je Virgin Australia pokrenula letove na liniji Cairns-Tokyo. Kompanije će omogućiti putnicima da sudjeluju u ff programu obiju kompanija.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Virgin Australia

United je zabilježio nevjerojatne rezultate u 2. kvartalu. Kompanija je imala 14,2 milijardi USD prometa i 1,1 milijardu USD profita. Prošle godine u istom kvartalu je imala 329 milijuna USD profita. Prosječan broj dnevnih letova im je bio 2400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Qatar trenutno leti 28 letova tjedno na četiri australijska aerodrom i to svakodnevno za Sydney, Perth, Brisbane i Melbourne. Kompanija je zatražila povećanje letova za još 21 tjedno. Qantas se žestoko protivi ovom povećanju, bez obzira što je Qatar član iste alijanse Oneworld. No, Qantas ima joint venture sa konkurentskim Emiratesom. Za sada je Australija izjavila da od povećanja neće biti ništa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Air France je postao partner Olimpijskih igara Paris 2024. Air France je bio i partner kandidature Pariza za Olimpijske igra. Kompanija je izjavila da će mobilizirati svo raspoloživo ljudstvo i tehniku kako bi prevezla što više sportaša i navijača na Olimpijske igre.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Čak šest od deset avion kompanija koje operiraju Airbus A380 ovog ljeta leti za London Heathrow. To su British, Emirates, Qatar, Etihad, Qantas i Singapore. 2019. osam kompanija je letjelo sa A380 na Heathrow. Najviše letova, naravno, ima British, pa Emirates i potom Singapore. London je zračna luka sa najviše prijevoznika koji prema njemu lete sa A380.

autor: Alen Šćuric, analičar (Zagreb), foto: British

Kazahstanski LCC FlyAristan je pokrenuo socijalni program „Komek“. Po ovom programu ratni veterani Kazahstana će putovati gotovo besplatno, a jedan osoba u njihovoj pratnji će imati velik popust. Uz to svi putnici stariji od 80 godina dobivaju 50% popusta na sve karte. Kompanija daje popust od 50% i invalidima 1. kategorije, a uz to oni dobivaju i besplatno kofer koji mogu prijaviti u prtljažnik aviona do 20 kg težine. 50% popusta dobiva i osoba u njihovoj pratnji. FlyAristan će u budućnost ubaciti još neke socijalne kategorije u popuste. Vrlo hvale vrijedno!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyAristan

Emirates je prva kompanija na planetu koja je napisala logo na trbuhu (donjoj) strani aviona kako bi bio reklama tijekom polijetanja i slijetanja. Emirates je to napravio još 2005. godine. Danas brojne kompanije imaju logo na trbuhu aviona, a u regiji to ima Air Serbia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Aerodrom Domodedovo početkom VIII meseca planira da poveća naknadu za korišćenje kompleksa terminala (sastoji se od T1 i T2) za ruske i strane avio-kompanije. To prenosi “Interfaks” pozivajući se na materijale aerodroma.

Kada ruske kompanije obavljaju domaće letove (od 13.7. u upotrebi je T1), cena karte će porasti sa 170 na 200 rubalja po putniku (+18%). Kada obavljaju inostrane letove, čija je usluga prebačena na T2, cena će se povećati sa 350 na 565 rubalja (+61%).Naknada za korišćenje terminala za strane prevoznike od VIII meseca iznosiće 16,5 dolara po putniku. Pre puštanja u rad T2, cena je bila 9,5 dolara – odnosno tarifa će biti povećana za 1,7 puta.

Kako je saopšteno, T2 je otvoren za prevoz putnika 11.7. a od 13.7. svi međunarodni letovi iz T1 prebačeni su na T2. Izgradnja T2 započela je 2015. godine i Domodedovo je u projekat uložilo više od 42 milijarde rubalja.

Prema izvještaju Domodedova za 2022., najveći klijenti  aerodroma u smislu prihoda bili su ruska aviokompanija S7 (9 milijardi rubalja, udeo od 27%), na drugom mestu su Arapski Emirati (3,4 milijarde rubalja, ili 10%), a treće mesto zauzima Ural Airlines (3,2 milijarde rubalja, ili 10%). Domodedovo je drugi najveći aerodrom u Ruskoj Federaciji po obimu putničkog saobraćaja. U 2022. opslužio je 21,2 miliona putnika, što je 15% manje nego godinu dana ranije.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Wikipedia

Sud u Norčepingu je ponovo dosudio u korist putnika Wizz Aira za otkazane letove. Kako smo ranije izvestili sud je dodelio putnicima nadoknadu od po 400 EUR, a sada je odlučio da je grupa od 7 putnika dokazala svoj slučaj i da njima Wizz Air kompanija mora da isplati naknada od po 1200 EUR i sudske troškove. Svi kontra argumenti Wizz-a su odbačeni. Većina putnika je bila sa leta iz Skoplja. Praksa suda iz Švedske je ohrabrujuća za prava svih putnika koji imaju opravdanu nadu da mogu da se nadaju zasluženoj naknadi od neodgovornih prevoznika.

autor: Goran Janković, dopisnik (Halmstad), foto: Wizz Air

Od 1.8. South Aftican Airways i Swiss obnavljaju code-share sporazum na liniji Swissa Zurich-Johannesburg. Ovo je i logično obzirom na spone koje je South African imao sa Lufthansa Grupom, a kao član Star Alliance.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: South African

Deltin avion Boeing 757 na liniji Las Vegas-Atlanta je zapao u gužvi i čekao polijetanje puna tri sata. No, problem je bio što se avionu pokvario klima uređaj pa je, obzirom na lasvegasko pustinjsko sunce temperatura bila enormna. Temperatura u avionu je prelazila 46 stupnjeva celzijusovih. Kapetan je ponudio svakom putniku da napusti avion, no to bi značilo da će čekati idući let danima.

Kapetan je objavio da svaki putnik koji osjeti medicinske probleme pozove kabinsko osoblje. Osoblje je doslovce putnicima davalo kisik, nekoliko putnika je palo u nesvijest,  a nekoliko ih je povraćalo. Jedan putnica je kolabirala i doslovce nije mogla otvoriti oči. Na koncu je došla hitna pomoć. Kako je i nekoliko kabinaca zatražilo medicinsku pomoć let je morao biti otkazan radi nedovoljno osoblja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Radnici easyJeta i DHL-a ipak neće dalje štrajkati ovog ljeta na London Gatwicku. No, 450 radnika Menziesa, ASC-a i GGS će štrajkati i dalje. Idući štrajkovi će biti 4. i 8.8. Zbog ovog će stradati putnici British Airwaysa, Wizz Aira, Ryanaira, WestJeta i TUI-a.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Uzbekistan Airways u floti ima A320, A321, A321LR, A330-200, B757-200, B767-300 i B787-8. No, sada su napravili jednu istinski zanimljivu i drugačiju narudžbu. Naime, kompanija je naručila dva minijaturna Let 410UVP-E20. Avioni imaju 19 sjedala. Prvi od dva aviona je došao u flotu. Kompanija ima opcije za još dva ova aviona. Kompanija će sa ovim avionima letjeti za Andizhan i Zarafshan, ali i na aerodrome sa ekstremno kratkim pistama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Uzbekistan Airways

Emirates je odlučio zamijeniti 16 Boeinga 777-8 za veći 777-9. Ipak ostat će narudžba za još 19 B777-8, no ukupna brojka 777-9 sada je 96. Kompanija ima naručenih 115 Boeinga 777X. Emirates je vrlo nezadovoljan i negoduje nad višegodišnjim prolongiranjem B777X. Za sada bi se avioni trebali isporučivati Emiratesu 2025. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.