Novosti iz svijeta

Boeing se vraća sa proizvodnjom 737MAX. Proizvodnja se konstantno povećava, a kompanija planira u ovom kvartalu povećati proizvodnju na 31 avion mjesečno. Kompanija planira do kraja 2023. povećati proizvodnju na 40 komada mjesečno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Od 2.5. Švicarska je ukinula sve Covid-19 restrikcije za ulazak u državu. To znači da putnici više ne moraju imati potvrde o cijepljenju, prebolijevanju Covida-19 ili Covid-19 test.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Virgin Australia će nabaviti još četiri Boeigna 737MAX8. Ovi avioni će zamijeniti 10 Fokkera F100 koje Virgin ima u svojoj regionalnoj kompaniji VARA.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Virgin Australia

Qantas je naručio čak 52 Airbusa i to 20 A220, 20 A320XLR i 12 A350. Kompanija je istim objavila pokretanje Sunrise projekte (od 2025.) tj. ultra dugih letova iz Sydneya, Brisbanea i Melbournea do Londona, Frankfurta, Pariza, Cape Towna, Rio de Janeira i New Yorka.

Udarna vijest je da je Qantas za Sunrise kupio 12 Airbusa A350-1000ULR. Avioni će imati dodatne tankove i 16.100 km doleta. Avion će imati 140 sjedala u ekonomskoj klasi, 40 premium ekonomskih sjedala, 52 sjedala u business klasi i 6 apartmana prve klase koji imaju krevet i udobnu fotelju. Ukupno avion će imati samo 238 sjedala. Avion će imati bar za prvu i business klasu, te dvoranu za relaksaciju, rastezanje i fitness (Wellbeing Zone) i to za sve klase.

autori: Nebojša Pavlović, suradnik (Canberra) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Air Canada je povećala broj naručenih A321XLR za dodatnih četiri primjerka, na ukupno 30. Isporuke će se izvršavati između 2024. i 2027.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Boeing je potpisao sa SAD-om fiksan iznos za proizvodnju dva VC-25B poznatiji kao novi Air Force One. Ugovorena cijena je 3,9 milijardi USD, iako je Boeing prvo tražio 5 milijardi, no spustio je cijenu. Boeing je do sada imao velikih problema, pa je čak i otkazao nekim nabavljačima, među kojima i GDC Technics koja je trebala napraviti unutrašnjost aviona. Do sada Boeing je izgubio na ovim avionima 1,2 milijarde USD.

Projekt je trebao biti gotov 2024. godine, za sada će kasniti 17 mjeseci i biti gotov tek 2025, no trenutne su najave da čak neće biti gotov prije 2026. Samim time Boeing je izjavio da nisu trebali ulaziti u ovaj projekt i da su pogriješili.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: VC-25B

Odbor direktora Spirita se ipak odlučio za Frontier, a na za bitno bolju ponudu JetBuea. Konačnu odluku će ipak donijeti dioničari Spirita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

Nakon osam godina 30.9. ove godine prekida se NASA-ina misija SOFIA, Boeing 747SP koji je modificiran da nosi teleskop. Sam B747SP koji je letio SOFIA projekt je star 44 godine.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia (Sofia)

Nakon što je Delta izgubila svog dugogodišnjeg partnera Virgin Australiu bilo je jasno da se nešto dešava na australijskoj sceni. I da, desilo se. Delta je ušla u partnerstvom sa novim australijskim pankontinentalnim prijevoznikom Rexom. Čitatelji će se sjetiti kako sam rekao da Rex ne otvara linije koje spajaju cijelu Australiju samo zato da poveže svoje regionalne aerodrome u jednu cjelinu, nego mu je prvi cilj da feeda nekog velikog igrača. I evo bio sam u pravu. Sada je za očekivati da Rex ovaj deal proširi i na ostale SkyTeam partnere u prvom redu Korean, China Airlines, China Eastern, Xiamen, Vietnam, Garuda Indonesiu, KLM i Air France.

Delta ima letove za Sydney, a Rex iz Sydneya nudi feeding prema čak 23 australijske destinacije među kojima i Melbourne, Brisbane, Canberru i Gold Coast, a uskoro će veze imati i prema ostalim velikim australijskim gradovima, prvenstveno prema Perthu i Adelaideu. Kada Delta poleti i za Melborune, a to će se sigurno vrlo brzo desiti, imat će feeding na 12 linija Rexa.

Kako oneworld ima deal sa svojim članom Qantasom, SkyTeam je krenuo sa Rexom, jasno je da je Vrigin Australia odlučila promijeniti partnera i preći sa SkyTeama na Star Alliance. Konačno Virgin Austalia već ima code-share sa Singaporeom, Air Canadom, All Nipponom, South Africanom i Unitedom. Većina code-share ugovora Virgin Australie je sa Star Alliance članovima. Istima je za očekivati da će Virgin Australia u skoroj budućnosti krenuti sa letovima za Singapore, te istim potpisati i code-share na Lufthansu i Swiss.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rex

Aerodrom Amsterdam je zamolio aviokompanije da ne koriste aerodrom kako bi smanjio broj putnika jer nije u stanju iste ishendlati zbog premalog broja zaposlenika. Nije jasno kako Amsterdam ne može ishendlati putnike, obzirom da ima tek 83% putnika iz 2019. kada je uspijevao opslužiti sve putnike. Na aerodromu su ogromne gužve i višesatna čekanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Iako airBaltic iznajmljuje pet svojih Airbusa A220 drugim kompanijama, sada je uzeo jedan Boeing 737-900ER od Ukraine Internationala da leti za njih. Istinski čudan potez.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Horizonov let iz San Diega za Paine Field je kasnio 15 minuta jer je pelikan sjedio na rulnici i nije se htio maknuti kada je došao avion. Tek kada je došlo vozilo aerodroma otjeralo je pelikana i avion je nastavio rulati.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Horizon

Dominikanska Republika je pustila posadu Pivot Airlinesa na čijem letu su pronašli kokain i to uz jamčevinu od 23.000 USD nakon skoro mjesec dana u zatvoru. No, posada ne smije napustiti Dominikansku Republiku do okončanja istrage. Nonsens cijele priče je što je upravo posada pronašla drogu prilikom svojoj kontroli motora, te o tome obavijestila policiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pivot Airlines

Emirates je ekstremno negodovao nad prošlim prolongiranjem 777X i rekao da ako se avion još jednom prolongira da ga neće htjeti naručiti. Sada se isti prolongirao na VI. mjesec 2025, pet godina i dva mjeseca od prvotnog plana (IV/2020). Emirates je naručio 115 ovih aviona.

Uz to Emirates je naručio i 30 Boeinga 787-9 koji bi se trebali isporučivati od 2023. No, ni ovaj avion se ne isporučuje već godinu i pola. Za sada je plan da isporuke krenu u 2. polovici ove godine, no tih rokova smo se naslušali u zadnjih godinu i pola, kao i prolongiranja istih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Emirates

Od 1.5. Varšava Chopin i Modlin će radi problema sa kontrolorima letenja raditi samo od 9:30 do 17:00 sati. Zbog toga će biti otkazano 300 letova dnevno. Poljska je dala prednost letovima iz Chopina spram onih iz Modlina. LOT će otkazati 75% svojih letova tijekom V. mjeseca. 180 od 206 kontrolora leta je dalo ostavku zbog novih uvjeta rada. 136 od tih kontrolora prekida sa radom 30.4.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Boeing još uvijek nije isporučio 320 B737MAX koje je izgradio, a koji su bili prizemljeni godinu i devet mjeseci. Kompanija ima neisporučenih i preko 150 B787 koji se trenutno ne isporučuju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Boeing

Sva četiri Boeinga 747-400 više nisu dio Air Indijine flote. Indijski regulator DGCA je izbrisao ove aviona iz registra. Avioni su bili u prosjeku stari 27 godina. Ovi avioni su služili i kao VVIP avioni za najviše državne predstavnike Indije, no sada tu funkciju čine dva Boeinga 777.

Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Air Transat i WestJet su pokrenuli transatlantski code-share. Ovime 2. i 3. kompanija Kanade kreću zajedno u borbu protiv najveće Air Canade. Air Canada je skoro kupila Air Transat ali je od istoga odustala tijekom Covida-19. Deal će se odnositi i na letove Air Transata prema Zagrebu koji kreću 7.5. a na kojima će WestJet imati svoje kodove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: West Jet

Turkish je u 1. kvartalu 2022. profitabilan ogromnih 161 milijuna USD. Promet kompanije je bio 3,1 milijardu USD, što je 10% više nego 2019. Kompanija je prevezla 12,7 milijuna putnika. Kompanija u floti ima 372 aviona.

Istovremeno luksemburški Cargolux je objavio profit za 2021. godinu u visini od čak 1,7 milijardi USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Embraer je u 1. kvartalu napravio 9 komercijalnih aviona i to 2 E175, 2 E190-E2 i 5 E195-E2. u posljednjem kvartalu 2021. kompanija je proizvela 16 aviona. Istovremeno kompanija je proizvela i 13 business aviona. Kompanija planira u 2022. proizvesti 60 do 70 komercijalnih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Embraer

Zbog nestašice goriva na Aerodromu Johennesburg Virgin Atlantic let za London preusmjerava na Durban gdje puni avion. Istim se let prema Londonu produžava za puna tri sata. Ministar transporta Južnoafričke Republike tvrdi da će se stanje vrlo hitno popraviti, u roku od par dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

German Eframovich, businessmen koji je izbačen iz Aviance kandidirao je 2020. za kupnju Alitalie. No, kako to nije uspjelo sada pokreće Aeroitaliu, kompaniju koja će letjeti sa Boeinzima 737-800 i konkurirati će ITA-i.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroitalia

Norwegian će ovog ljeta operirati 80 aviona. Od toga 66 aviona je vlastitih, a ostatak će iznajmiti u wet leasu. Među kompanijama koje iznajmljuju avione Norwegianu je i hrvatski Trade Air. Norwegian planira i otvaranje novih baza ove godine. U ovom momentu Norwegian ima osam baza.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Prekid isporuka Boeinga 787 koji sada traje godinu i pola koštat će kompaniju 2 milijarde USD. Kompanija ima preko 150 neisporučenih ovih aviona. U ovom momentu još uvijek se proizvodi vrlo nizak broj B787, no isti se neće isporučivati još najmanje do druge polovice godine.

Boeing je u prvom kvartalu ove godine objavio gubitak od enormnih 1,2 milijarde USD. Promet kompanije je bio 14 milijardi USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Boeing

Iako je standard struke da se kabinsko osoblje plaća tek od zatvaranja vrata, Delta je odlučila isto promijeniti i plaćati kabince za postupak boardinga. Činjenica je da kabinsko osoblje troši 30 do 60 minuta za boarding (ovisno o avionu) i da je krajnje nelogično da im se isto ne plaća. Mladi kabinac dobiva 32 USD po satu, a za boarding će dobivati 16,10 USD, dok je stari kabinac (10 godina u kompaniji) plaćen 59,66 USD po satu, a za boarding će dobivati 29,83 USD. Ovime će se plaće kabinaca prilično povećati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

American je odlučio financirati svakog kadeta u svojoj pilotskoj kadetskoj akademiji sa 120.000 USD (samo školovanje košta 90.000 USD). Ovaj novac polaznicima će se dati kao pozajmica koju će kasnije vraćati kada se zaposle kao piloti. American u akademiji ima 600 polaznika, a 60 ih je već završilo školovanje. Svi kadeti imaju priliku zaposliti se u jednoj od Americanovih regionalnih kompanija, te nakon toga napredovati i u matičnu kompaniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Kako ne bi izgubili kanadsku licencu Flair je hitno reorganizirao svoje poslovanje. Tako će kompanija imati 58% vlasništva iz Kanade, povećala je broj članova Nadzornog odbora na devet od čega će sedam biti iz Kanade, smanjila je broj direktora iz kompanije 777 (koja je iz SAD-a), te ukinula mogućnost da 777 uloži veto na neku od odluka.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Flair

Sud u Londonu je odlučio da Airbus smije otkazati narudžbu A321neo za Qatar. Nakon problema sa A350, Airbus je odlučio otkazati narudžbu Qatara za 50 A321neo (10 je A321LR). Qatar je u međuvremenu naručio Boeinge 737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

 

Ryanair se zaprijetio da će otkazati 55 od 57 linija iz Varšave ako Poljska uvede ograničenja slotova na aerodromima Varšava i Modlinu. Ryanaira smatra da će se ovim preferirati LOT i diskriminirati ostale kompanije. Ryanair je dao rok do 30.4. za rješavanje situacije u protivnom će 11.000 putnika imati otkazane letove od 1.5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

United je optužio JetBlue i Spirit da otkazuju letove i kasne na Newarku radi čega je Newark od 2016. do 2019. bio najgori američki aerodrom po broju kašnjenja. JetBlue je otkazao 10% letova i kasnio njih 50%, a Spirit je otkazao 15% letova sa Newarka i kasnio njih 40%. United je otkazao samo 2% letova sa Newarka i kasnio njih 30%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.