Novosti iz svijeta

I ukrainska leisure kompanija Bees je prebacila sva četiri svoja aviona, i to u Montpellier, Francuska zbog straha od rata. Kompanija će i dalje nastaviti sa letovima prema Kijevu, ali sada sa baziranim avionima u Francuskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Bees

Čak 2/3 svih zaposlenika Air Malte želi dobrovoljno napustiti kompaniju. Kompanija je primila 571 zahtjev za raskid radnog odnosa pri čemu kompanija ima 824 zaposlenika. Kompanija planira otpustiti 450 osoba i zadržati ih samo 420. Višak osoblja će se zaposliti u državnim službama.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula) foto: Air Malta

JetBlue je 30 svojih opcija za Airbus A220-300 pretvorio u narudžbu, dočim kompanija sada ima 100 naručenih ovih aviona. JetBlue će sa A220 zamijeniti Embraere E190. Posljednji E190 će iz flote izaći 2026. Ovom narudžbom JetBlue će imati najviše A220 na planeti, slijedi Delta sa 95 primjeraka i Breeze sa 80 primjeraka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Od IV. mjeseca Volotea pokreće bazu u Lillu, gdje će bazirati prvi avion. Iz aerodroma će imati 15 linija Voloteje sa 14.500 tjednih sjedala u ponudi. Ovime je Francuska postala broj 1 tržište Voloteje sa najviše sjedala, više od Španjolske i Italije.

Volotea u ovom momentu ima 9,6 milijuna sjedala za 2022, što je 19% više nego u 2019, no kompanija će povećati broj sjedala na 11 milijuna, što će biti 36% više nego 2019. Kompanija u floti ima 20 Airbusa A319 i 16 A320, a ima naručenih još po pet ovih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Gaya aerodrom koji ima IATA kraticu GAY (homoseksualac) želi promijeniti kraticu jer ovu smatra ponižavajućom, sramotnom i uvrjedljivom, te nikako primjerenom svetom mjestu kao što je Gaya. Aerodrom predlaže YAG ili neku drugu kraticu. IATA naglašava da kratice aerodroma nisu promjenjive, te da je potreban izuzetno važan razlog da bi se kratice promijenila, a objašnjenje vlasti ne smatra dovoljnim razlogom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Gaya airport

London Luton će izgraditi novi terminal i povećati kapacitete na 32 milijuna putnika. Aerodrom istovremeno planira optimizirati svoju jedinu uzletno-sletnu stazu. Luton je baza Wizz Aira, easyJeta, Ryanaira i TUI-a.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Luton

Sindikati American Airlinesa su se također pobunili protiv Wizz Aira. Sindikati smatraju neprihvatljivim Wizz Airovo antisindikalno ponašanje, niske radne standarde, upitnu sigurnosnu politiku kompanije, te odnos prema korisnicima. Sindikati smatraju ukoliko dozvole letove Wizz Aira temeljem Open Skies ugovora da DOT mora inzistirati na poštivanju radnih prava, sigurnosti, konkurencije i zaštite prava korisnika Wizz Airovih usluga. Sindikati naglašavaju da IndigoPartners u Americi ima još i Volaris, Frontier i JetSmart, pa čak i da American ima code-share sa JetSmartom. No, traže da Wizz Air poštuje standarde koje imaju te ostale kompanije. Sindikati naglašavaju da se očekuje suradnja Frontiera i Wizz Aira u vrlo skoroj budućnosti na letovima između SAD-a i Europe.

Iste primjedbe imaju i sindikati Sourhwesta, potom su se pobunili i sindikati pilota UPS-a, a svoje primjedbe jučer je dala i ALPA.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: American

Prvu poslovnu ložu na svijetu otvorio je American Airlines 1939. na LaGuaridiji, koja je bila top destinacija kompanije. American je izjavio da želi da se njegovi gosti osjećaju kao admirali, pa je i ložu nazvao „Admirals Lounge“. Recepcionarke lože su se nazivale „skipper“, a djelatnici lože „staff stewards“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Admirals Lounge LaGuardia

I dok ostale kompanija otkazuju letove za Kijev, airBaltic je odlučio na tome zaraditi. Pa je u iduća dva dana uveo tri dodatna leta na liniji Kijev-Riga, naravno sa Airbusom A220-300.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: airBaltic

London Gatwick će otvoriti i svoj drugi, Južni terminal, 27.3. Gatwick je od 15.6.2020. imao operacije samo sa Sjevernog terminala. Aerodrom planira 60.000 putnika dnevno u idućih par tjedana, na ta brojka će se značajno povećati od IV. mjeseca.

autor: Maja Mkrus, novinarka (Pula), foto: London Gatwick

Najveće linije iz Budimpešte 2019. godine su bile:

 1. Frankfurt 725.600
 2. London Luton 568.081
 3. Tel Aviv 509.371
 4. Paris CDG 487.029
 5. Amsterdam 454.181
 6. London Stansted 440.792
 7. Barcelona 380.331
 8. London Heathrow 371.288
 9. Brussels Charleroi 339.734
 10. Minhen 338.095

Čak 4 londonska aerodroma (Luton, Stansted, Heathrow i Gatwick) ukupno imaju 1,7 milijuna putnika iz Budimpešte.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

Već 5 godina pišem kako će Wizz Air krenuti sa letovima za SAD čim krenu dolaziti prvi A321XLR i time povezati europske i američke baze IndgoPartnersa, a kasnije i meksičke baze. Stoga ne iznenađuje da je Wizz Air zatražio dozvolu za letove prema SAD-u.

Istovremeno je ALPA, Udruga pilota SAD-a zatražila da se Wizz Airu ne dozvole letovi za SAD radi premorenosti pilota koja će utjecati na sigurnost letova. Nije jasno kako će piloti biti premoreni na letovima od 8-9 sati iako na istim takvim letovima lete i danas u širokotrupcima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Let SkyUp-a PQ902 je umjesto u Kijev sletio u Kišinev, u Moldovu. Naime, lezor Boeinga 737-800 zabranjen možebitnim ratom u Ukrajini je zabranio da njegov avion sleti u Kijev.

Iako je KLM prvo ukinuo noćenje u Kijevu za svoje avione, sada je ukinuo i sve letove prema Kijevu, pa ova kompanija više ne leti za Ukrajinu. Niz drugih kompanija je ukinulo noćenje za svoje avione u Kijevu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

ČSA trenutno ima jedan A319 i A320 u leasu. No, sada kompanija nabavlja i četiri A220 u leasu. Radi se o istim A220 koje je ČSA otkazala za kupnju od Airbusa. Novi vlasnik kompanije će biti Prague City Air kojeg su osnovali vlasnici Smartwingsa, a koji će posuditi ČSA 5,8 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ČSA

Prva Cessna SkyCourier je dovršena i spremna za isporuku. FedEx je naručio 50 ovih aviona. Avion može prihvatiti tri LD3 kontejnera i 2720 kg carga, te ima duplo veću nosivost od Cessne Caravan 208.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Cessna

Predstavnici ACI, IATA, ICAO i drugih organizacija odbrali su Istanbul za aerodrom godine i to drugi puta za redom. Aerodrom je imao 23,4 milijuna putnika 2020. i 37,2 milijuna 2021.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Istanbul

Kompanije Australije imaju u flotama slijedeći broj aviona:

 1. 126 Qantas
 2. 103 Qantas Link
 3. 75 Virgin Australia
 4. 67 Jetstar Australia
 5. 63 Rex
 6. 58 Alliance Airlines
 7. 31 Sunstate Airlines
 8. 26 Skippers
 9. 20 Virgin Australia Regional
 10. 19 Eastern Australia Airlines

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

U Maroku je u 2021. bilo 21,5 putnika. Najveće zračne luke su mu:

 1. 10,3 milijuna Casablanca
 2. 6,4 Marrakesh
 3. 2,0 Agadir
 4. 1,4 Fez
 5. 1,4 Tangiers
 6. 1,1 Rabat
 7. 0,8 Nador
 8. 0,7 Oujda
 9. 0,3 Dakhla
 10. 0,3 Laayoune

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Royan Air Maroc

Piloti Cathay Pacifica na cargo letovima i na preostalih par putničkih letova (lete samo 2% letova iz 2019) će morati nositi elektroničke narukvice za praćenja kretanja i to 3 dana po dolasku u Hong Kong. Piloti Cathay Pacifica su u 2021. ostvarili 73.000 dana karantene.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Cathay Pacific

Panamska Copa je objavila da je u 2021. bila probitabilna 39,9 milijuna USD. Kopa je u 2021. operirala 83,1% kapaciteta iz 2019. U 2022. planiraju u prometu imati 93% kapaciteta iz 2019. Kompanija u floti trenutno ima 91 avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Copa

ITA i neos su potpisali ugovor o suradnji kojim će ITA feedati neosove long-haul i short-haul leisure letove iz Rima FCO. Neos ima 18 linija iz Rima FCO.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Icelandair je radi izuzetnih financijskih rezultata uspio zatvoriti kredit koji mu je dala Islandska vlada na 120 milijuna USD. Kredi je zatvoren prije planiranog vremena i to samo 17 mjeseci po otvaranju kredita.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Icelandair

Finnair uvodi premium ekonomsku kabinu koja će imati 26 sjedala. Sjedala će biti u 2-4-2 konfiguraciji umjesto 3-3-3. Kompanija će preurediti i business kabinu na svim A330 i A350.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Finnair

Grčki Sky Express je ušao u easyJetov Worldwide. Kompanija će easyJetovim putnicima ponuditi 20 destinacija u Grčkoj. Uz Sky Express easyJet u Worldwide ima slijedeće kompanije: Cathay Pacific, Emirates, Singapore, Etihad, China Airlines, Scoot, Virgin Atlantic, WestJet, Corsair, Air Transat, La Compagnie, neos, Icelandair, Blue Air, Azores i Aurigny.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sky Express

Department od Justice (DOJ) SAD-a je izjavio da se nagodio sa Boeingom za 2,5 milijardi USD jer nije mogao dokazati da su se oba 737MAX srušila zbog pogreške Boeinga. Koja glupost i notorni nonsens! DOJ se ispričao rođacima poginulih što se sa njima nije našao dok se dogovarao sa Boeingom, ali da to nije obveza DOJ-a. Uz to DOJ je rekao da rodbina žrtava nisu žrtve kaznenog (krivičnog) dijela jer DOJ nije ni pokrenuo kaznenu prijavu protiv Boeinga, nego se nagodio.

Koje li dvoličnosti i bezobrazluka. Radi se o klasičnom ubojstvu, odnosno 346 ubojstava iz nehaja (nehata). Da bilo tko od nas posudi automobil sa neispravnih kočnicama i osoba kojoj ste posudili auto radi toga pogine idete na robiju više godine. A u ovom slučaju nikome ništa. Manageri su zadržali ogromne bonuse koje su dobili za 737MAX do 2019, nitko neće završiti u zatvoru za ubojstvo iz nehaja, a Boeing se nagodio sa DOJ i isplatiti će naknade žrtvama od novca poreznih obveznika koji su dali boeingu 25 milijardi „pomoći“. Bravo kapitalizam u najgorem obliku!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Bjelorusija i Venecuela su potpisale MoU za pokretanje avio linija između dvije države. Države su objavile da im je linija Caracas-Minsk od strateškog značaja. Kako Belavia nema širokotrupaca očito će na liniji letjeti Conviasa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Conviasa

Kanadski LCC Swoop je nabavio šest Boeinga 737MAX8 u flotu. Kompanija je do sada u floti imala 10 Boeinga 737-800, dočim im se flota povećava za 60%. Kompanija leti na domaćim linijama u Kanadi.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swoop

Mexico City novi aerodrom (NLU – Filipe Angeles International Airport) se otvara 21.3. i imat će šest linija, po dvije linije Volarisa, Viva Aerobusa i Aeromexica. Prilikom otvaranja neće biti međunarodnih linija sa ovog aerodroma. No, od 1.5. letova će pokrenuti Conviasa za Caracas.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Boeing je u I. mjesecu isporučio samo 32 aviona. Kompanija je isporučila 27 Boeinga 737MAX od čega je samo Ryanairu otišlo 7 aviona. Kompanija je imala 77 narudžbi u I. mjesecu, od čega 55 za B737MAX i 22 za cargo avione. Kako su bila i dva otkazivanja neto narudžba je bila 75 aviona.

Kompanija i dalje ne isporučuje B787, već više od godine dana. Samo u prošlom kvartalu platili su 4,5 milijardi USD na kompenzacije i penale zbog prolongiranja isporuka Dreamlinera.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.