Novosti iz svijeta

Finnair je prva legacy kompanija koja će naplaćivati mali kofer u kabini. Naime, kompanija je otvorila Superlight tarifu koja znači samo manju torbu pod noge, kao kod LCC, dok će za manji kofer 55x40x25 u kabinu putnici morati dodatno plaćati. Kompanija kaže da ovo uvodi kako bi se smanjile gužve prilikom ulaska u avion. Kompanija naglašava da će se ovima i smanjiti težina aviona, a to znači i smanjenje troška goriva. Ova tarifa ne dozvoljava putnicima izbor sjedala u avionu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Singapore Airlines je otkazao 8 naručenih Boeinga 737-8. Kompanija ih u floti ima 16, a nakon ovog otkazivanja ostati će ih još 5 za isporuku. Kompanija ima i 9 B737-800. Kompanija je upravo objavila rekordan profit od 2,7 milijardi USD u 2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

Jet2 otvara svoju 11. bazu u Velikoj Britaniji i to u Liverpoolu. Kompanija će tamo bazirati četiri Boeinga 737-800 i imati 20 linija. Iz Liverpoola kompanija nema letova prema našoj regiji.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Jet2

Piloti WestJeta su poslali obaveštenje kompaniji i vladi za bi mogli stupiti u štrajk u roku od 72 sata, što je zakonski minimum. Piloti su do sada štrajkovali na aerodromima bez obustave rada, a sa sadašnjim obaveštenjem od petka ujutro imaju mogućnosti da obustave operacije svih aviona. Obaveštenje o štrajku se poklapa sa majskim produženim vikendom u Kanadi.

Predstavnik Air Line Pilots Association (ALPA) je izjavio da je WestJet/Swoop u zadnjih godinu dana napustilo nekih 340 pilota. Druga cifra koja se spominjala je da su gubili 30 pilota mesečno, koji su prelazili u druge kompanije. Zahtevi pilota su za povišice plate, zaštitu rasnog mesta i bolje rasporede letenja.

WestJet kaže da su njihovi piloti među najbolje plaćenim pilotima, ali da ugovor se ne može primaći platama koji primaju piloti u Americi. Unija kaže da su mogli poslati obaveštenje o štrajku prosli vikend, ali su odlučili da nastave da pregovaraju i da je obustava letenja poslednja mera jer imaju podršku putnika a takođe bi naštetilo brendu kompanije, kompaniji i samim pilotima.
Pregovori o kolektivnom ugovoru Air Canada-e bi trebao da krene na leto, a isti ističe 2024. Nakon što je prvo SunWing dao povišice od 23% na 4 godine,  Delta napravila pometnju na trzistu sa povećanjem plate od 34% u periodu na 3 godine. Izgleda da će  i Air Canada imati vruće leto.

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto), foto: WestJet

Charter prijevoznik Private Wings je potpisao ugovor sa Deutsche Aircraft za pet D328eco. Ovo je prva narudžba za ovaj avion koji je pompozno najavljivan, a nije mogao privući ni jednog prijevoznika. D328eco Private Wingsa će imati 40 sjedala (inače avion ima 43 sjedala). Private Wings u floti ima 9 starih Dornier 328-100 i jedan Dornier 328jet.

autor: Alen Šćuric, anaitičar (Zagreb), foto: Deutsche Aircraft

Lufthansa je izjavila da je jasno kako gubitaša ITA-u neće biti niti brzo nit lako pretvoriti u profitabilnu kompaniju, no da imaju jasan cilj i definiran model kako će to učiniti. Kompanija je još jednom naglasila da će u prvoj fazi preuzeti 40% ITA-e, no da će kasnije preuzeti i preostalih 60%. Lufthansa je jasno naglasila da će se uz preuzimanje ITA-e boriti i za TAP Portugal.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

U samo par dana nekoliko lizing kuća je tražilo povrat ček 10 svojih aviona od SpiceJeta. SpiceJet ima 71 avion u floti, ali samo 34 aviona je aktivno. Kompanija se inače bori sa velikim brojem sudskih tužbi. Nikako nije dobro i budućnost SpiceJeta nije dobra.

autor: Alen Šćuric, anaitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Kontrolori leta Copenhagena su odbili raditi prekovremene sate tijekom ljeta i ozbiljno su zabrinuti da neće uspjeti ishendlati sve planirane letove. Danska je otpustila 46 kontrolora tijekom Covida-19 i sada ima ozbiljnih problema.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Copenhagen airport

Virgin Australia je prisiljena koristiti Boeing 737-700 na liniji Cairns-Tokyo jer mu nisu u flotu došli B737-8 koji su trebali doći u II. mjesecu. Do sada najduže linije sa 737-700 su bile St.Petersburg-Yakutsk Yakutie koja je imala 4859 km i 6:30 sati, Luxemburg-Sal Luxaira koja je imala 4491 km i 6:25 sati, te Vancouver-Cancun  WestJeta koje je imala 4467 km i 6:20 sati.

No, ova linija ima 5.835 km i 7:45 sati leta. Virgin Australia će imati konfiguraciju od 128 sjedala, 8 u business klasi i 120 u ekonomskoj, umjesto 138 koliko ima avion samo sa ekonomskom klasom. No, pretpostavlja se da će Virgin Australia smanjiti kapacitet na samo 104 sjedala, kako bi dodao dolet aviona. Linija bi se ovako morala operirat do VIII. mjeseca kada se pretpostavlja da će B737-8 konačno stići.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Australia

KLM i Amsterdam su dogovorili kompenzacije za otkazivanja prošle godine rezultiranih nedostatkom zaposlenika. KLM je tvrdio da je šteta 350 milijuna EUR, no dobiti će tek 10% ovog iznosa. I velik broj ostalih kompanija pregovara sa Amsterdamom oko kompenzacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Lufthansa će pokrenuti identičan program koji su već uveli Austrian, Swiss i Eurowings prije par mjeseci, te će prodavati hranu koju nisu prodali putnicima na kraju leta sa popustom. Ovako će smanjiti količinu otpada. Lufthansa će obroke prodavati po 3,50 EUR. Lufthansa na letovima prodaje salate, sendviče, torta i drugu hranu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Sve se češće spominje da će SpiceJet ići istim putem kao i Go First i da će vrlo brzo proglasiti insolventnost. Kompanija ima velik broj sudskih tužbi, dugova i problema sa lezorima koji traže avione nazad. No, SpiceJet tvrdi da nema ni govora o insolventnosti i da će prekid operacija Go First pozitivno utjecati na broj linija, frekvencija i popunjenost SpiceJeta, te prihode kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Kao što znamo Kina je tijekom cijele 2022. imala ekstremno jake mjere zbog Covida-19, te je zabranjivala putovanja u Kinu. Kompanija su mogle imati samo jedan let tjedno za pojedine države, a samo iznimno dva tjedna leta. I stoga ne treba čuditi da su kineske kompanije sveukupno ostvarile 31,4 milijardi USD gubitka. Ovo je bitno više nego 2021. kada je gubitak bio 20 milijardi USD.

Kina je u 2022. imala 40,9% manje domaćih putnika nego 2021. Istovremeno Kina je imala 336 međunarodnih linija, što je tek 1/3 u usporedbi sa 2019. kada je imala 953 linije. No, i linije koje su se obnašale su imale ekstremno malo frekvencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Southern

KLM trenutno ima prizemljeno 5 od 15 Embraera E195-E2 zbog problema sa Pratt & Whitney motorima PW1900G GTF. Ove probleme imaju i operateri Airbusa A220 i A320neo. KLM operira ovaj avion do 2021. Predstavnici KLM-a su otišli u Brazil kako bi ozbiljno utjecali na Embraer radi ovakve neprihvatljive situacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Rusija je uvela zabranu letova za Gruziju 2019. godine. No, sada ju je napokon digla. Rusija će ukinuti i vize za gruzijske državljane. Nekoliko ruskih kompanija, među kojima i Aeroflot su najavili letove za Gruziju, a letove će imati i Georgian Airways.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Air Europa će štrajkati 22, 23, 25, 26, 29. i 30.5. te 1. i 2.6. Istovremeno SEPLA, sindikat pilota koji ima članove u Iberiji, Iberiji Express, Vuelingu, Air Nostrumu, Air Europai, Evelopu, Jet2, Norwegianu, Plus Ultra, Swiftairu, Eurowingsu, easyJetu i Ryanairu je najavila štrajkove tijekom ljeta.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Europa

Qatar je ponovo počeo dobivati Airbuse A350-1000. Nakon sukoba i sudskog spora, Airbus i Qatar su se nagodili te pomirili. Ovo je produkt te pomirbe, te je Qatar dobio prvi A350 nakon dvije i pol godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Cessna 408 SkyCouriers iako istinski dobar avio baš i nema narudžbi. Avion je prvenstveno namijenjen cargo tržištu (2,7 tona carga), no postoji i putnička varijanta sa 19 putnika. Do sada su avione naručili FedEx (50 naručenih), Aerus (2), Mountain Air Cargo (4), Empire (2), Bering (1), Kamaka (1) i Western Aircraft (1 naručeni). No, sada je Everts Air Alaska naručio tri ova aviona u cargo varijanti. Everts u floti trenutno ima 32 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cessna

Nakon što je Swiss parkirao 1/3 svoje flote Airbusa A220, sada i Lufthansa mora prizemljiti dio svoje A320 flote radi manjka motora i rezervnih dijelova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Turkish doslovce svaki tjedan oduševljava. No, objava da će naručiti 600 aviona u VI. mjesecu je istinski vrh vrhova. Kompanija će naručiti 200 širokotrupaca i 400 uskotrupaca. Narudžba će se objaviti na International Air Transport Association (IATA) Assembly General Meetingu u Istanbulu. To će biti najveća narudžba aviona u povijesti avijacije. Do sada je rekord držala Air Indija naručivši ovog II. mjeseca 470 aviona, a treće mjesto drži Americanova narudžba iz 2011. od 460 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Emirates je objavio rekordan profit u svojoj povijesti. U godini koja završava u III. mjesecu kompanija je profitabilna nevjerojatnih 2,9 milijardi USD. Prošle godine kompanija je objavila gubitak od 1,1 milijardi USD. Promet kompanije je bio 29 milijardi USD. Prošle godine kompanija je prevezla čak 43,6 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Nakon što je u III. mjesecu Boeing imao više isporuka od Airbusa i isporučio je 64 nova aviona, veliko razočaranje u IV. mjesecu. Naime, kompanija je isporučila samo 26 aviona, što je bitno manje od 54 Airbusova aviona. Boeing je isporučio 17 Boeinga 737MAX, 1 B 737-800A, 3 B787-9, 3 B787-10, 1 B767-300F. Boeing je imao 34 narudžbe i to 15 B737MAX, 15 B787-9, 2 B787-8 i 1 B777F.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

China Airlines je naručila osam B787-9. Istim je broj naručenih B787-9 povećan na 24.Ovi avioni će se isporučivati od 2026. do 2028. godine, dok će se prvi avioni iz prethodnih narudžbi isporučivati od 2025. U ovom momentu kompanija ima 22 A330-300, 14 A350-900 i 10 B777-300ER.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Airlines

Virgin Australia kreće sa letovima Cairns-Tokyo, o čemu je zamaaero već pisao. Nažalost, kompaniji nisu došli naručeni Boeinzi 737-8 koji su trebali doći u II. mjesecu. Stoga je kompanija osuđena liniju započeti sa jednim od osam Boeinga 737-700.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Virgin Australia

Norse Atlantic je jedna od long-haul kompanija koje su otvorile letove za SAD iz Berlina. Norse je sa letovima za New York JFK krenuo u VIII. mjesecu 2022. Kompanija je iz Berlina letjela i za Los Angeles te Fort Laudardale, no ove letove je već ukinula. I svakodnevni letovi za New York JFK su smanjeni sa svakodnevnih na 4 leta tjedno. No, od 27.10.2023. Norse će prekinuti sve letove iz Berlina. Za JFK iz Berlina sezonski će letjeti Delta, dok će United za Newark letjeti cijele godine, a sezonski će letjeti i za Washington. Obzirom na još dva prijevoznika za New York, jasno je da Norse ima preveliku konkurenciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Philippine Airlines je naručio devet Airbusa A350-1000. Avioni će se isporučivati između 2025. i 2027. Avioni će imati business, premium ekonomsku i ekonomsku klasu. Avioni će se koristiti za letove prema SAD-u i Kanadi, a vjerojatno će se i obnoviti letovi za Europu. Kompanija u ovom momentu ima 10 A330-300, 2 A350-900 i 9 B777-300ER. Kompanija ima i 25 A321.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Philippine Airlines

AirBaltic će pretvoriti svojih 30 opcija za A220-300 u narudžbu čime će se flota povećati na 80 aviona. Kompanija potom planira naručiti još 20 aviona i dostići brojku od 100 A220-300. Kompanija razmatra otvaranje još jedne baze u Skandinaviji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Olimpijske igre će se 2024. održati u Parizu. Dobar dio putnika će doći privatnim avionima na Olimpijadu. Stoga će uz La Bourget koji je najveći pariški aerodroma za privatne letove, te posebnih terminala na Charles De Gaulle i Orlyu, za ovu nakanu privatne avione primati i Tousses Le Noble, te Cormeilles En Vexin aerodromi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: La Bourget aerodrom

Go First je dobilo predstečajnu zaštitu u Indiji. Konačno olakšanje za kompaniju. Nažalost, lezori zahtijevaju čak 20 aviona nazad.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Go First

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: