Novosti iz svijeta

Britanija će umanjiti mjere od 19.7. te će u zemlju moći ulaziti putnici koji su cijepljeni bez ikakvih ograničenja ako su sa zemalja zelene liste, dok će isti sa žute lista morati istovremeno imati bar antigenski test. Ovo je konačno olakšanje za britanske prijevoznike, koji su najavili masovna otvaranja linija i frekvencija od 19.7. Uz to najavljuje se da će 12.7. dobar dio zemalja preći sa žute na zelenu listu.

Istovremeno niz aviokompanija i aerodroma, među kojima i Ryanair, easyJet, Virgin i TUI tuži Veliku Britaniju radi nedosljednosti u provođenju zelene, žute i crvene liste. Kompanije su posebno ljute na stavljanje Portugala na zelenu listu, a potom vračanje na žutu listu nakon samo par dana. Kompanije su utrošile mnogo novaca i resursa da bi pokrenule brojne letove prema Portugalu, prodaja je bila i 300% veća, a onda su putnicima ponovo morali vraćati novac radi iznenadne odluke Velike Britanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Atlantic

Grčka aviokompanija Sky Express je naručila šest ATR 72-600. Prvi od naručenih aviona je već došao u flotu 30.6. Kompanija u ovom momentu u floti ima 5 ATR 42-500, 5 ATR 72-500 i 6 Airbusa A320neo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sky Express

IATA je izbacila Turbulence Aware program koji prati preko 1500 aviona, a koji potom šalju podatke u središnji sustav gdje se obrađuju. Takvi podaci se potom šalju drugim avionima kako bi piloti dobili sve informacije o problemima, izbjegli turbulencije, odlučili se za najbolju rutu, te time uštedjeli na potrošnji goriva, ali i povećali sigurnost letenja.

U ovom momentu 15 kompanija je preuzelo program a među njima i Delta, United, Southwest, China Airlines, ANA, Korean, Lufthansa, easyJet… Najnovija kompanija koja je ušla u program je Qatar.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

SAS je objavio da će od IX. mjeseca krenuti sa letovima prema Bostonu i od X. prema Miamiu (sve po 3 leta tjedno), te će istim povećati broj frekvencija prema Los Angelesu, San Franciscu i Washingtonu. Ovime će SAS obnoviti sve linije prema SAD-u iz 2019. Kompanije će početi upotrebljavati svoje Airbuse A321LR za letove prema SAD-u.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Abu Dhabi je raskinuo ugovor za novi terminal vrijedan 2,9 milijardi USD sa konzorcijem u kojem su bili TAV (Turska), Arabtec (Ujedinjeni Arapski Emirati) i Consolidated Contructors Company (Grčka). Terminal je prvo trebao biti izgrađen 2017, pa 2019. U međuvremenu je Arabtec bankrotirao. Abu Dhabi će sada napraviti novi natječaj za novog koncesionara koji će projekt dovršiti. Navodno je Abu Dhabi već odlučio da Trojan, građevinska firma iz Abu Dhabia dovrši terminal. Terminal će imati 70.000 četvornih metara, sa 65 gateova i kapaciteta 8500 putnika na sat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Abu Dhabi airport)

Island je pokrenuo proširenje terminala na Keflaviku za 20.000 četvornih metara koji će koštati 17 milijuna EUR. Radovi će biti dovršeni 2024. godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Keflavik

Virgin Galactic VSS Unity je obavio prvi let u svemir. Posadu je sačinjavalo 2 pilota i 2 profesionalca u pratnji (inžinjer i instruktor), te prva dva svemirska turista u povijesti Sirisha Bandla, dopredsjednik Virgin Galactica i alfa i omega projekta Sir Richart Branson. Ovo je bio 22 let Virgin Galactica, no prvi sa posadom. Let je letio brzinom od 3 Macha. Najviša visina do koje je Unity došao je bila 86 kilometara.

Branson je izjavio da je od malena sanjao o ovom letu, ali da ga ništa nije moglo pripremiti na pogled prema zemlji iz svemira. Branson je dodao da ovime počinje nova stranica u povijesti čovječanstva u kojoj će velik broj ljudi moći otputovati u svemir.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Virgin Galactic VSS Unity

Iako je SAS godinama letio iz Helsinkija, na koncu je ukinuo svoju podružnicu u Finskoj Blue1 i sada leti tek letove prema svojim hubovima, te 3 chartera iz Helsinkija. No, sada je Finnair odlučio okrenuti priču, pa je najavio da će krenuti sa long-haul letovima iz Stockholma. Letove će pokrenuti 22.10. Prva linija će biti za Bangkok, pet put tjedno (do 28.11. svakodnevno). Idući dan 23.10. kreće sa letovima za Miami dva puta tjedno (od 29.11. četiri puta). Konačno 24.10. kreće sa letovima za Phuket, drugu destinaciju u Tajlandu, jednom tjedno (od 30.11. dva puta tjedno). Svi letovi će se obavljati sa Airbusom A350.

Ovo je velik korak za Finnair, ali i ogroman udarac na SAS, ali i novoosnovani Norse Atlantic koji će tada krenuti sa letovima. Tek treba vidjeti kako će SAS odgovoriti na ovaj udarac.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Aegean će u top sezoni (3. kvartalu) koristiti 75-80% kapaciteta iz 2019. godine. Ovo je na razini LCC koji planiraju letjeti oko 80% kapaciteta, dok legacy carrieri planiraju koristiti oko 60% kapaciteta, tj. prosjek bi trebao biti oko 70%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aegean

Airbus je isporučio 77 aviona u VI. mjesecu, što je čak 26% svih isporuka u ovoj godini. Od tih 77 aviona, čak 30 su bili A320neo, potom slijedi A321neo sa 26 isporučenih aviona, A220-300 je isporučen u 5 primjeraka, isporučeno je i 9 A350-900, 2 A350-1000, 1 A330-200, 2 A330-900 te 1 A380. U prvih pola godine Airbus je isporučio 297 aviona za 67 kompanija. U 2019. kompanija je isporučila 863 aviona, ove godine ta brojka se neće ni izbliza dostići.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Kao što sam već napisao Emerald želi za Aer Lingus pokrenuti prve letove u X, a možda i u IX. mjesecu ako će uspjeti dobiti AOC do tada. Kompanija je trebala letjeti za Aer Lingus tek od 1.1.2023. Prva dva ATR 72 su došla iz Virgin Australije i imat će po 68 sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aer Lingus regional

Belgija je u 2019. imala 35,6 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 26,4 milijuna putnika Bruxelles
 2. 8,2 Charleroi
 3. 0,5 Ostend
 4. 0,3 Antwerpen
 5. 0,2 Liege

Luxemburški aerodrom je u 2019. imao 4,4 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Brussels

Alaska ima problema sa brojem radnika, pa je zamolila svoje uredske radnike da volontiraju na manipulaciji sa koferima. Niz senior direktora se odazvao kako bi bili primjer kolegama, te su odradili jednu smjenu preuzimanja kofera i slaganja na kolica.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Volotea i Aegean su, na opće iznenađenje struke, potpisali code-share. Ovaj leisure LCC je do sada imao code-share samo sa TAP Portugalom. Nije jasno kakav benefit od ovog posla može imati Aegean, poglavito što Volotea ima bazu u Ateni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Lufthansa pretvara dva svoja Airbusa A321 u freigthere (P2F). Ovo je prvi puta da Lufthansa Cargo ima uskotrupne freigthere. Do sada je kompanija u cargo diviziji imala 9 Boeinga 777F i 2 McDonnell Douglas MD11. Kompanija je objavila da postoji mogućnost da konvertira još putničkih A321 u freigthere.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

American Airlines tuži Sabre Airline Solution radi toga što novi sustav kompanije, koji je razvijan sa Deltom, preferira Deltu nauštrb Americana i drugih kompanija. American je predložio Sabre da prolongira inkorporaciju novog sustava i izmjeni nedostatke, no kompanija je to odbila. American se istim smatra ugrožen od Delte. American je najveća stranka Sabrea.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American Airlines

Samo dva mjeseca po pokretanju prvih letova američki startup Avelo je porezao broj linija i smanjio broj frekvencija, te podigao cijene u nadi da će preživjeti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Avelo

Guverner Tennesseea je odlučio platiti 2,5 milijuna USD za 10.000 vaučera po 250 EUR koje putnici mogu iskoristiti za letove Americana, Delte i Southwesta. Iznenađujuće je da United nije u talu iako leti za aerodrome u državi. Karte za moraju uzeti do 15.9. i iskoristiti do kraja godine, a putnik mora biti smješten u jednom od 60 hotela koji sudjeluju u projektu. Guverner ovime želi potaći turizam u Tennesseeu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

Emerald Airlines koji je dobio ugovor za regionalne linije Aer Lingusa od 1.1.2023. sad će se požuriti i pokušat će pokrenuti linije već od X. mjeseca ove godine. Emirald želi AOC dobiti do IX. mjeseca. Prva dva Emeraldova ATR 72-600 su trenutno na mainenanceu. Kompanija je već zaposlila prvih 40 radnika, a broj će se povećati na 400 do kraja godine. U ovom momentu Aer Lingus i IAG-ov CityFlyer pokrivaju dio regionalnih linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus Regional

Nakon što je Kanada donekle liberalizirala ulazak u državu, poglavito za cijepljene osobe, Air Canada obnavlja niz linija, ali i otvorila neke nove. U Europu kompanija će letjeti iz Toronta za: Beč, Dublin, Paris, Zurich, Atenu, Rim, Lisabon, te iz Montreala za Genevu, London, Atenu, Rim i Lisabon, iz Calgarya za Frankfut, te iz Vancouvera za London. Sve linije se operiraju tri do pet puta tjedno osim Vancouver-London koja je svakodnevna. Sve linije će krenuti sa operacijama krajem VII. ili početkom VIII. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Turski leisure prijevoznik Corendon koji ima poslovnice u Nizozemskoj i na Malti, otvorio je novu bazu, u Baselu. Kompanija će u Baselu bazirati jedan Boeing 737-800. U Baselu avion bazira malteška poslovnica Corendona. Baza u Baselu je 10. baza kompanije, u Njemačkoj, Nizozemskoj i Turskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Corendon

Vlada Saudijske Arabije je odlučila dva velika poteza. Prvi je otvaranje drugog nacionalnog prijevoznika uz Saudiu. I dok su trendovi u zrakoplovstvu spajanja kompanija, Saudijska Arabija postupa upravo suprotno i otvara još jednog prijevoznika. Drugi potez je otvaranje novog aerodroma u Riyadhu. Oba ova poteza vlada pokreće uz želju da podigne broj tranzitnih putnika preko Saudijske Arabije, te da u zemlju dovede više turista i poslovnjaka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Saudia

Nakon 40 godina operacija mali regionalni novozelandski prijevoznik Fly My Sky je prekinuo operacije i ušao u dragovoljnu likvidaciju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia (Fly My Sky)

Sindikati Alitalie su u štrajku. Istim je otkazano preko 100 letova u jednom danu. Sindikati štrajkaju jer se boje za svoja radna mjesta, uvjereni da će svi dobiti otkaz nakon što se osnuje ITA i zatvori Alitalia. Štrajk u Alitaliji? Ma da… zapravo nevjerojatno koliko ga dugo nije bilo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

Europska komisija je odlučila istražiti financijsku pomoć Rumunjske TAROM-u u visini 190 milijuna EUR, koja pomoć je data od II/2020 i većinom je vezana uz Covid-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TAROM

Novi aerodrom u Ulaanbaatoru, imena Chinggis Khaan International, je otvoren 4.7. Aerodrom ima kapacitet 3 milijuna putnika. Sama izgradnja kasni čak 5 godina (trebao je biti otvoren 2016.). Aerodrom je koštao 385 milijuna USD. Aerodrom operira japanski konzorcij.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Chinggis Khaan Ineternational Airport

Islandski Play je izjavio da nikada neće biti ULCC obzirom da su mu letovi dugi tri i više sati, pa stoga mora putnicima dati bitno više luksuza. Tako Play na A321neo ima tek 192 sjedala, što je 40 manje nego ih ima Wizz Air na istom avionu. Play ima razmak sjedala od čak 34“ što se smatra razmakom za premium ekonomske putnike. Kompanija je izjavila da u floti neće imati širokotrupce je isti ne mogu biti isplativi i da je upravo to ubilo njihova prethodnika Wow. Uzgled, prvi let Playa je imao 60% popunjenosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Play

Comair je privremeno suspendirao sve letove u franšizi za British Airways, te u svom LCC Kulula Air i to na tri tjedna, radi trećeg vala Covida-19. Kompanija planira ponovo pokrenuti letove 30.7.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Comair

Air Astana je tužila Embraer za 11,9 milijuna EUR jer je morala prizemljiti flotu potpuno novih aviona jer nisu bili sigurni za letenje. Air Astana optužuje Embraer da je svojim nehajem doveo u pitanje živote ljudi. Air Astana smatra da je E2 loš avion koji je vrlo loše dizajniran i koji ima ogromna odstupanja od prethodnog modale, a da isto nije navedeno u priručnicima korisnicima. Air Astana naglašava da ima elaboriran niz incidenata koje je E2 prouzročio kompaniji. Air Astana operira pet Embraera E190-E2. Svi Air Astanini E2 su u ovom momentu prizemljeni.

Embraer je potpuno odbacio Air Astanine optužbe i branit će se od istih na sudu u New Yorku. Embraer tvrdi da je Air Astana jedina kompanija koja je prizemljila flotu E2 i to privremeno. Kako to nije učinila ni jedna druga kompanija Embraer tvrdi da se očito radi o problemu Air Astane, a ne Embraera. Embraer smatra da su više nego profesionalni kako u svojim proizvodima tako i u uslugama koje pružaju kompanijama, te da je svoje velike resurse potrošio upravo na Air Astanu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Astana

Europska komisija je odobrila još jednu financijsku pomoć Alitaliji ovaj puta u visini 39,7 milijuna EUR. Iskreno treba se ozbiljno potruditi da se pobroje sve financijske pomoći Alitaliji u zadnjih 4 godina, a u posljednje vrijeme pomoć je postala praksa svakih 2-3 mjeseca. Zadnja odobrena pomoć je bila prije dva mjeseca, u V. mjesecu, i to od 12,8 milijuna EUR. Do sada je od XI. mjeseca 2020. Alitalia ukupno dobila pet financijskih pomoći. Bez ovog novca Alitalia ne bi preživjela do pokretanja ITA-e.

Ostaje samo pitanje zašto Europska Unija žmiri na oba oka kada se radi o Alitaliji, nešto što nije činila u prošlosti kada se radilo o drugim kompanijama. Ukratko: Što je za Jupitera nije i za bika!

aut0r: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Alitalia)

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Antalya, Corendon od 16.6.

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Rim FCO, Wizz Air od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: