Novosti iz svijeta

Zvaničnici Toronto Pearson International Airport su dali izjavu u subotu da planiraju da uvedu posebne carinske redove za potpuno vakcinisane putnike. Redovi se uvode zbog potpuno zasebnih procedura i omogučiće bolji protok putnika i kraće procedure. Nakon 7.9. granica će i dalje biti zatvorena za strane nevakcinisane drzavljane izuzev za putnike sa izuzetkom, koji će i dalje morati da prođu kroz proceduru: hotelski karantin do dobijanja PCR testa i 14 dnevni karantin na odredištu. Vancouver International je najavio sličnu proceduru.

Ublažavanjem restrikcija država je odobrila pored postojećih 4  još 5 aerodroma za međunarodni saobraćaj: Halifax, Quebec City, Ottawa, Winnipeg i Edmonton.

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto), foto: Air Canada

Ryanair je u 2. kvartalu imao gubitak od 273 milijuna EUR (prošle godine 185 milijuna). Promet je bio 371 milijun (prošle godine 125 milijuna). Prevezli su 8,1 milijun putnika (prošle godine 0,5 milijuna). Load faktor je bio 73% (prošle godine 61%). Nije jasno kako je moguće da su sa toliko više prometa i putnika, te boljim load faktorom uspjeli postići toliko lošiji rezultat nego prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Ruski United Aircraft Corporation (UAC) će lansirati freighter na bazi Suhoj Superjet SSJ-100 do 2023. godine. UAC se nada na ovaj način povećati vrlo skromnu prodaju ovog modela aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula) foto: SSJ-100

Wizz Air će model koji je uporabio u Wizz Air Abu Dhabi primijeniti i na druga tržišta. Prvo tržište na koje bi se mogao bazirati je Indija gdje bi napravio Wizz Air India. Sa Airbusima A321XLR Wizz Air iz Indije može obuhvatiti sve letove u Europi, uključujući i London, a na drugu stranu može dobaciti sve do Tokija. Istim bi Wizz Air mogao spojiti sve destinacije između Azije i Europe sa samo jednim presjedanjem.

Kako IndigoPartners planira spojiti svoje kompanije u SAD-u (Frontier), buduću kompaniju u Kanadi, te u Središnjoj (Volaris) i Latinskoj Americi (JetSmart) sa Wizz Airom ovo će za kojih 5-6 godina biti globalna planetarna kompanija gdje će putnik sa jednim do tri presjedanja moći doći bilo gdje na planetu i to za vrlo malen novac.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

Sve posade, ali i ostale osobe koje žele ući u Cathay Pacificove prostore morat će ili biti cijepljenje ili imate važeći Covid-19 test. Posade koje neće biti cijepljene morat će se testirati svakih dva tjedna. Ovo pravilo će vrijediti od 1.9. ove godine. Kompanija trenutno ima 81% cijepljenih, te 97% pilote i 85% kabinaca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cathay Pacific

Eurowings Discover je u subotu 24.7. imao prvi let za Mobasu i Zanzibar sa Airbusom A330-200. Ovaj let će se operirati dva puta tjedno. U idućim danima kompanija će pokrenuti tri tjedna leta za Punta Canu i pet tjednih letova za Windhoek (Namibija). Od X. mjeseca letjet će i za Los Vegas, Mauritius, Barbados, Montego Bay i Varadero, a od XI. mjeseca za Kanarske otoke, Maroko i Egipat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings Discover

Qantas je ekstremno porezao kapacitete na domaćim linijama, dok međunarodne ni ne leti. Victoria, New South Wales i South Australija su uveli nove mjere restrikcija kretanja osoba, zbog čaga čak 14 milijuna putnika ne može normalno putovati. Rex je prizemljio sve svoje Boeinga 737-800 i ne leti letove između australijskih velikih gradova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qantas

Španjolski vrhovni sud je donio tri presude protiv Ryanaira. U prvoj je zabranio kompaniji da koristi mogućnost koju Ryanair u svojim pravilima ima da prtljagu putnika može prevesti drugim letom na kojem putnik nije. Drugo pravilo koje španjolski sud ne može prihvatiti je da je jurisdikcija nad Ryanairovim pravilima isključivo irskog suda. Španjolski vrhovni sud smatra da su letovi iz Španjolske pod jurisdikcijom španjolskih sudova. I na koncu treća presuda je protiv naplate 40 EUR za reprint boarding passa koju smatra pretjeranom i neprihvatljivom cijenom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Chair je uzeo u wet lease Boeing 737-800 od svog suvlasnika Enter Aira. Kompanija inače ima dva Airbusa A319, dok je treći avion nastradao tijekom servisa u Napulju i ne može se popraviti, a što je i razlog uzimanja ovog lizinga. B737-800 je već odradio let za Skopje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Chair

 

Zbog Covida-19 proizvođači aviona su imali velik broj neprodanih aviona tzv. whitetails. No, Airbus je uspio ovaj stok riješiti, te više nema ni jedan jedini whitetail. Za razliku od toga Boeing još uvijek ima par stotina neisporučenih aviona, te priličan stok whitetailsa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Aeromexico je naručio još 12 Boeinga 737MAX. Kako je kompanija naručila 28 ovih aviona u IV. mjesecu isto znači 40 aviona. Prvi avioni će dolaziti u kompaniju od X. mjeseca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeromexico

Samo 4,7% privatnih aviona je trenutno na prodaju, najniži postotak od 1980. Konkretno prodaje se tek 1134 aviona. Uzmemo li da se u VI. mjesecu 2020. prodavalo 1839 aviona, ovo je pad od 38%. Isto pokazuje da privatno zrakoplovstvo, pod utjecajem Covida-19, ima vrlo veliku potražnju i da ozbiljno raste.

Kupnja rabljenog privatnog aviona je vrlo teška u ovom momentu, aviona je malo, a cijene su ozbiljno porasle. Ovo je posebno izraženo u Europi. Broj kupljenih novih aviona je pao za 20% u usporedbi sa 2019. jer kupci se teže odlučuju za novi zrakoplov radi globalne krize. Upravo zato broj prodaja rabljenih aviona rapidno pada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Learjet

Rex je prizemljio cijelu flotu Boeinga 737-800 radi zatvorenosti granica australijskih saveznih država i više ne leti duge linije, već samo operira kratke turbopropne linije. Iskreno vrlo začuđujuće da je Rex tako brzo posustao. Iako je Rex prvo najavio da će povećati flotu sa 6 na 8 B737, sada je ipak prizemljio cijelu flotu. No, kompanija tvrdi da će ponovo krenuti sa letovima nakon što se granice otvore.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rex

Viva Aerobus je iskazao profit od 8 milijuna USD u prvih pola godine. Kompanija je prevezla 6,4 milijuna putnika što je 19,3% više nego 2019. Ukupan promet kompanije je bio 394 milijuna USD. U isto vrijeme Volaris je objavio profit od čak 78 milijuna USD u 2. kvartalu ove godine. Aeromexico je pak u 2. kvartalu objavo gubitak od 138 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Viva Aerobus

Tri baltičke države su imale gro svog prometa kroz aerodrome svojih glavnih gradova:

 1. 7,8 milijuna putnika Riga, Latvija
 2. 5,0 Vilnijus, Litva
 3. 3,3 Tallinn, Estonija
 4. 1,2 Kaunas, Litva
 5. 0,3 Palanga, Litva

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Southwest je objavio profit od čak 348 milijuna USD u 2. kvartalu 2021. (u istom kvartalu prošle godine gubitak je bio 915 milijuna USD).  Promet kompanije je bio 4 milijarde USD. Kompanija je u isto vrijeme prevezla 26 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

American je objavio profit od 19 milijuna USD za 2. kvartal 2021. Kompanija je imala promet od 7,5 milijardi USD i prevezla je 44 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Wizz Air smatra da će ljeto 2022. imati normalne operacije i to na razini 2019. Stoga su objavili ljetni red letenja za 2022. u kojem će koristiti maksimum svojih kapaciteta, bitno više nego 2019.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Odmah nakon odluke Kanadske vlade da 9.8. otvori granicu za vakcinisane američke državljane i stalne stanovnike (permanet residents), Air Canada je objavila da će da obnovi 55 ruta na 34 destinacije, što će povećati dnevni broj letova Air Canade na 220 . Za vakcinisane strane državljane granica bi trebala biti otvorena 19.9. Država trenutno priznaje samo četiri vakcine:  Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. WestJet jos nije oglasio svoje planove.

autor: Zoran Cvetković, suradnik (Toronto), foto: Air Canada

Ruski Azimuth Airlines je pribavio šest Airbusa A220-300. Ovime su postali prvi ruski prijevoznik koji je naručio ovaj avion. Avion je nabavljen preko lizing kuće ALC. Avion će biti isporučen u jednoj klasi sa 148 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Azimuth

Embraer je u 2. kvartalu isporučio 14 komercijalnih i 20 poslovnih aviona. Sedam od tih aviona su E-175, a sedam ih je E195-E2.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Embraer

Prvi Airbus A350 koji je napravljen u Kini (Tianjin) je isporučen i to China Eastern Airwaysu. Kinezi su do sada radili A320 i A330, no od danas isporučuju i A350. Ovaj avion je 600. avion u floti China Easterna.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

Predsjednik Portugala, ali i niz dužnosnika TAP Portugala je izjavio da se vode pregovori sa Lufthansom oko preuzimanja dijela dionica portugalske kompanije. Lufthansa nije demantirala ove navode. Prema izjavama uglednika samo Covid-19 je razlog zašto se to već nije desilo. Čak je i David Neelman dok se odlučio riješiti dionica TAP Portugala intenzivno pregovarao sa Lufthansom oko prodaje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Ryanair je odlučio letjeti na PSO liniji Dublin-Kerry koju je za Aer Lingus letio Stobart. Ryanair će krenuti sa letovima 19.7. jednom dnevno, a od 1.9. će ju operirati dva put dnevno. Ryanair iz Kerrya već leti za London Luton (3x tjedno), te po 2 leta tjedno za London Stansted, Manchester i Alicante.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Wizz Air je ozbiljno pogriješio kada je pokušao sa domaćim linijama u Norveškoj. Naime, norveška vlada subvencionira domaće prijevoznike za stotine letova u Norveškoj i tu Wizz Air nije mogao postaviti uspješan model. Stoga je kompanija neko samo par tjedana operacija ukinula domaće norveške letove. Od 30.6. sa letovima je krenula nova norveška LCC Flyr koja se nada da će uspjeti tamo gdje Wizz Air nije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Čak 260 letova u subotu i 327 u nedjelju je otkazano radi štrajka aerodromskih radnika u Portugalu. I zagrebački let TAP Portugala je zbog ovog razloga otkazan. Sindikati najavljuju i dalje akcije u skoroj budućnosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Portugal

Ajay Singh, većinski vlasnik i CEO gubitaša SpiceJeta je prikupio milijardu USD za kupnju Air Indije, od čega je 300 milijuna njegovih, a 700 milijuna stranih investitora. Nije jasno kako to da je SpiceJet na rubu bankrota i istinski radi kreativne poteze da preživi, a sada njegov većinski vlasnik ima milijardu da kupi Air Indiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Zbog limita broj putnika koji mogu doći u Australiju sve je više kompanija koje odustaju od letova za ovu daleku zemlju. Posljednji je i American koji je odlučio prekinuti letove na dva mjeseca prema Australiji u IX. i X. mjesecu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American

Od 3362 prizemljena aviona najviše je prizemljenih Airbusa A320 (njih 985) pa Boeinga 737 (881), A330/340 (391), B777 (242), DC9 (206) i A380 (201). Najveći postotak prizemljenih aviona spram onih koji lete ima A380 (njih 83,1%), pa 747 (55,0%), DC-9 (52,0%), 757 (35,3%) i 767 (29,7%). Najmanje prizemljenih je A220 (4,7%), A350 (8,1%) i 787 (8,4%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.