Novosti iz svijeta

Wizz Air će nakon pauze od gotovo devet mjeseci ponovno krenuti s letovima za Rusiju. Wizz Air će iz Abu Dabija pokrenuti dvije linije ka dva ruska grada, Moskvi i Krasnodaru. Na liniji za Moskvu Vnukovo će letjeti čak 4 puta sedmično od 30.10.2022. (ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom), dok će za Krasnodar letjeti 2 puta sedmično od 1.11.2022. (utorkom i subotom).

Letove će obavljati podružnica Wizz Air Abu Dhabi, što znači da će na linijama operirati Airbusi A321NEO. Wizz Air Abu Dhabi to može učiniti obzirom da Ujedinjeni Arapski Emirati nemaju sankcije prema Rusiji.

autor: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo), foto: Wizz Air

American Airlinesove regionalne kompanije Envoy i Piedmont imaju prizemljeno čak 100 aviona. Stoga je American odlučio povećati plaće pilotima za 50% do VIII. mjeseca 2024. u nadi da će time smanjiti broj prizemljenih aviona. Istovremeno će svi piloti koji lete za kompaniju dobiti status i plaću kapetana neovisno lete li na lijevom sjedalu ili ne. Jednako tako i svi prvi časnici koji imaju više od 750 sati leta dobiti će plaću i status kapetana.

Istim će piloti imati plaće za 57% veće nego kod konkurentskih regionalnih kompanija, i 10% više nego kod LCC. Ovime se kompanija nada privući pilote iz konkurentskih kompanija. Konačno jedna kompanija koja je shvatila kako riješiti problem. Malo smanjiti profite i bonuse managerima i kompanije neće imati probleme sa pilotima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Zbog potpore Ukrajini japanska kompanija Zipair u vlasništvu JAL-a će sa repa maknuti slovo „Z“. Z je simbol Rusije u ovom ratu jer sva vojna vozila nose ovo slovo. Stoga Zipair smatra da nije primjereno da repovi njihovih aviona nose ovaj znak.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Zipair

Rossiya je obnovila i vratila u promet tri svoja stara Boeinga 747-400 koje je prije više od dvije godine prizemljila. Avioni su stari 21 do 22 godine. Kompanija ima 9 prizemljenih ovih aviona. Nije poznato hoće li kompanija u promet vratiti i ostale ove avione. Ovaj potez upravo potvrđuje teze analitičara da će Rusija, kao i Iran, letjeti sa starim i nepouzdanim letjelicama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rossiya

U Švicarskoj je rano jutros pao računalni sustav koji koristi kontrola zračne plovidbe Švicarske radi čega je nekoliko sati bio zatvoren zračni prostor. Zračni prostor otvoren je u 8:30. Za Zurich i Genevu se nije letjelo, a letovi su bili preusmjereni na Milano, Beč, Frankfurt i Lion. Swiss je otkazao sve jutarnje letove.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

Iberia će preuzeti 20% Air Europe do kraja 2022, uz plan da u dogledno vrijeme preuzme i 100% kompanije. Iberia će za 20% kompanije platiti 100 milijuna EUR. Desili se spajanje Iberie i Air Europe kompanija će ima 70 širokotrupaca. Spajanje će stvoriti daleko više linija i frekvencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Europa

Turkish Airlines će se preimenovati u Turkiye Hava Yollar. Kompanija smatra da je ovo ime bliže Turskoj i rad bolje predstavlja tursku kulturu i njene vrijednosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Nakon što je Švedska odbila dalje financiranje SAS-a, Danska je izjavila da oni i dalje podržavaju kompaniju i da će investirati u istu. Ovo znači da će Danska u budućnosti imati više dionica od Švedske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Oradea dobiva prvi industrijski park i cargo terminal u Rumunjskoj. Kompleks je dobio apron od 20.000 četvrornih metara, rulnicu do piste, te dvije zgrade veličine 25.000 četvrotnih metara. Cijeli kompleks će biti gotov do kraja godine. Cijena izgradnje je bila 36 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Oradea

New York JFK počinje sa izgradnjom novog Terminala 1. Projekt će koštati 9,5 milijardi USD. Prva od tri faze izgradnje će se dovršiti do 2026, a posljednja 3. faza do 2030. godine. Terminal će ukupno imati 23 gatea i biti će najveći na JFK.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom New York JFK

Kabinsko osoblje Ryanaira u Španjolskoj će štrajkati 6 dana i to od 24.6. do 2.7. Osoblje zahtijeva povećanje plaća, no Ryanaira je isto odbio i nazvao zahtjev „nerealističnim“. Ryanair zapošljava 2000 osoba u Španjolskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Iako je rok za predaju ponuda za nove vlasnike ITA-e bio 3.5. kompanije su izjavile da trebaju više vremena. Lufhansa je postavila dodatnih 200 putanja u kojima traži objašnjenje od kompanije. U I. mjesecu ove godine ITA je angažirala savjetnika za privatizaciju kojem je platila 9 milijuna EUR.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ITA

CEO Wizz Aira Joszef Varadi je izjavio da ako piloti osjete premorenost da svejedno moraju nastaviti letjeti, kako je on rekao „napraviti još koju miliju“. Krajnje neprimjerena i vrlo opasna izjava. Zbog ovog su se na zadnje noge digli sindikati u Wizz Aira. Regirala je i European Cockpit Association (ECA) koja je slučaj prijavila EASA-i. ECA tvrdi da Varadi istinski traži od svojih posada da zanemare premorenost, te ih čak i kažnjava ako prijave premorenost, da lete ja svoje off dane, te da lete duže od zakonskog maskimuma. EASA je objavila da ispituje slučaj i da ako će pokrenuti postupke ako će biti potrebe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Bidenova administracija je odlučila ukinuti bojanje budućih Air Force One VC-25B kojeg je prezentirao Donald Trump. Iako je dosadašnji Air Force One VC-25A bio obojan u svijetloplavu boju, Trump je tražio da se novi Air Force One oboja u tamnoplavu boju na donjem dijelu trupa sa crvenim trakama iznad plave, od čega je deblja preko prozora. Motori aviona su trebali biti tamno plavi. Nije jasno hoće li Biden iznijeti svoje bojanje ili će preuzeti bojanje sa VC-25A.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Force One

Wizz Air bitno više zarađuje na dodatnim uslugama (prtljaga, prioritetan ulazak, odabir sjedala, prodaja u avionu) nego na prodaji karata. U prošloj godini od prodaje karata uprihodili su 732,1 milijun EUR, a od dodatnih usluga čak 931,4 milijuna EUR. Kompanija je u prošloj godini prevezla 27,1 milijun putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Sirija je zatvorila aerodrom Damask za sav promet nakon što je Izrael granatirao područje oko aerodroma. Zračni udar je oštetio i uzletno-sletnu stazu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Damask aerodrom

U prvom tjednu VI. mjeseca Air Canada je otkazala 360 letova sa Toronta Persona, što je oko 10% njihovih redovnih letova. Stotine drugih letova je kasnilo iako je broj putnika još daleko od predpandemijskog vremena. Nažalost i druge kanadske kompanije imaju velika otkazivanja. WestJet ima oko 2,5% otkazanih letova, a velik broj letova otkazao je i Flair.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

Konačno je i SAD ukinuo obvezu testova za Covid-19 prilikom ulaska u državu. CDC će ponovo procjenjivati ovu odluku za 90 dana (10.9.). Airlines for America su pozdravili ovu odluku i smatraju da će ista povećati broj putnika koji dolaze u SAD.

autorica: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: United

Rynair je bijesan radi uvođenja taksi od 10 do 25 EUR po odlaznom putniku iz Mađarske od VII. mjeseca. Kompanija je obavijestila putnike da moraju platiti još 10 EUR ili će im vratiti novac za kartu i neće ostvariti let. Ryanair je izjavio da će iz Mađarske povući svoje kapacitete i prebaciti ih na druga tržišta. I Wizz Air je žestoko reagirao protiv ovih taksi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aeroflot će naručiti 300 ruskih aviona, prvenstveno MS-21, ali i nešto SSJ-100. Ovo je pokušaj kompanije da umanji problem sankcija Boeinga, Airbusa, ATR-a i Embraera. Ostaje za vidjeti hoće li ruski proizvođači postati ozbiljniji u opskrbi rezervnih dijelovima i kvalitetom avion, te hoće li moći proizvesti toliko aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Citrus, LCC S7 je trebala startati idući mjesec, no S7 je stavio projekt na čekanje radi sankcija koje su uvedene Rusiji. Kompanija je planirala otvarati linije iz sekundarnih ruskih gradova koje se ne bi doticale Moskve i St.Petersburga. Citrus je trebao biti konkurencija Aeroflotovoj Pobedi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: S7

Volotea će ovo ljeta imati 36% više kapaciteta nego 2019. i oko 16% više putnika. U Voleteinoj mreži najviše ponuđenih kapaciteta ima Nantes, pa Oblia i Cagliari. Najveća Voloteina tržišta su u Italiji, pa u Francuskoj i na trećem mjestu je Španjolska.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

AirPortr je nova usluga na Aerodromu Zurich u kojoj kompanija preuzima kofere u stanu ili hotelu putnika 23 sata prije puta. Potom djelatnici obave predaju prtljage, a putnik odlazi na aerodrom bez opterećenja prtljage. Na koncu putnik ne preuzima prtljagu nego je dobiva na destinaciji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Zurich

Čak 100 aviona American Eaglea (regionalnog brenda American Airlinesa) je prizemljeno radi nedostatka pilota. American je tijekom Covida-19 prerano umirovio 1000 pilota i sada im se to obija u glavu. American Eagle u floti ima 618 aviona. I ostale američke regionalne kompanije imaju identične probleme.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American Airlines

Airbus je u V. mjesecu isporučio 47 aviona, te imao 13 narudžbi (6 A320neo, 2 A321neo, 1 A220-100 i 4 A350-900). U V. mjesecu 2021. imao je 50 isporuka. Od toga je 37 aviona bilo A320obitelji, 4 A220-300, 3 A330-900 i 3 A350-900. Od početka godine kompanija je isporučila 237 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Airbus

Lufthansa je objavila da će otkazati čak 900 letova u VII. mjesecu. Većina letova će biti otkazana petkom, subotom i nedjeljom. Kompanije je objavila da će i Eurowings otkazati stotine letova u VII. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Poznati hendler Swissport je preuzeo hendling od Alitalie na aerodromu Rim FCO. Swissport je preuzeo i sve radnike hendlinga Alitalie. Swissport će hendlati niz kompanija među kojima i ITA-u, koja je također naslijedila Alitaliju. Swissport je švicarska firma sa sjedištem u Zurichu, a operira na 285 aerodroma u 45 država.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alitalia

Nova islandska kompanija Niceair koja leti iz sekundarnog aerodroma Akureyri je nakon prvog leta za London morala odustati od letova. Naime, kompanija radi administrativnih problema nije mogla prevesti putnike iz Velike Britanije već samo u nju. Kompanija nema problema sa ostalim svojim letovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Niceair

Michael Lowe je proveo 17 dana u zatvoru radi incidenat sa stjuardesom Americana. No, nakon 17 dana ustanovljeno je da je American locirao pogrešnu osobu i da je g. Lowe bio nevin u zatvoru. Lowe je tužio American i traži masnu odštetu obzirom da je kompanija ta koja ga je locirala i zatražila nalog za uhićenje.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: American

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.
 • Skopje, Wizz Air od 27.9.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.
 • Monastir, Tunisair od 7.6.

 

Iz Pule:

 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Bari, NyxAir od 22.6.
 • Karlstad, Croatia od 25.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Belfast, Croatia od 16.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 • Monastir, Nouvelair od 5.6.
 • Podgorica, Air Montenegro od 19.6.
 • Tirana, Air Montenegro od 19.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 21.6.
 • London, Wizz Air od 25.9.

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Foggia, Lumiwings od 3.6.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Djerba, Nouvelair od 13.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Mersa Mutruh, Air Serbia od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 • Monastir, Air Serbia od sredine VI. mjeseca

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Poznan, Enter od 1.6.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.
 • Madrid, AlbaStar od 19.6.

 

Iz Tivta:

 • Kuvajt, Jazeera od 4.6.
 • Kišnjev, FlyOne od 13.6.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 24.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Antalya, Tailwind od 5.6.
 • Antalya, Southwind od 17.6.
 • Larnaca, BH Air od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Enfidha, BH Air od 5.7.
 • Ljubljana, Wizz Air od 27.9.
 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.

 

Iz Ohrida:

 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.