Novosti iz svijeta

I China Southern je odlučila iz flote izbaciti svih 5 Airbusa A380 i to do kraja godine. Kompanija je objavila da je avion preskup za operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Southern

Norwegian pregovara sa Airbusom oko narudžbe neovisno što ima samo Boeinge 737 u floti. Naime, Norwegian je 2020. otkazao sve B737 (92 B737MAX8 i 5 B737MAX9), ali nakon toga i pokrenuo tužbu od milijarde USD radi neisporučenih 737MAX. Norwegian stoga smatra da je nemoguće u tim uvjetima ostvariti narudžbu prema Boeingu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Norwegian

Lufthansa je 22.2.2022. operirala let LH2222, ili tu-tu-tu-tu-tu-Tuluz (two-two-two-two-to-Toulouse). Let je bio iz Minhena sa Airbusom A319. Lufthansa već godinama operira tu-tu-tu-tu-tu-Tuluz, ali jučerašnji let je bio poseban radi datuma, što je kompanija i posebno obilježila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Embraer je objavio da će E175-E2 kasniti dodatne 3 godine i da će ući u operacije tek 2027. ili 2028. Razlog ovog odlaganja je ograničenje maksimalne težine pri polijetanju (MTOW) za avione do 76 sjedala koje je u SAD-u 39.000 kg. E175-E2 je trebao ući u promet 2020.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Embraer

Norwegian je objavio profit u posljednjem kvartalu 2021. i to od 13,1 milijun USD. U posljednjem kvartalu 2020. kompanija je imala gubitak od nevjerojatnih 1,8 milijardi USD. Kompanija je imala profit i u 3. kvartalu i to od 18,9 milijuna USD. U posljednjem kvartalu kompanija je imala 3,1 milijun putnika. Kompanija je povećala load faktor na 77%. Norwegian ima flotu od 62 Boeinga 737MAX8 i 737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Više od 50% aviona u svijetu je u ovom momentu u lizingu, većina od najvećih lizing kuća. Lizing aviona je jefitniji za aviokompanija na kraće vrijeme (plaća se godišnji paušal, a ne vrijednost aviona odjednom), isto je jednostavnije za kompaniju, te kompanija može avion vratiti nakon nekog vremena, tj. ne mora ga operirati 25 ili više godine.

Lizing kompanija obično iznajmljuju nove aviona na 10 godina, nakon kojeg lizinga su na nuli. Idućih 5 godina lizinga je čisti profit, a nakon toga ili avion prodaju ili daju na još 5 godina lizinga, što je dodatni profit. Nakon toga avion ili prodaju ili razrežu te time dobe još neki iznos novaca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

Avianca je potpisala code-share za regionalne letove EasyFly-a u Kolumbiji. Istim će Avianca imati pristup na 18 regionalnih linija. EasyFly ima 18 aviona i to ATR 42-500, ATR 42-600 i ATR 72-600. Ovo je ogroman iskorak za Aviancu poglavito u usporedbi sa konkurentskim LATAM-om.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Avianca

Qatar je recikliranjem smanjio količinu otpada za 1688 tona. Istovremeno kompanija je donirala 40.000 komada opreme (deke, jastuci, madraci, posuđe) za izbjegličke kampove diljem svijeta, te 60.000 obroka hrane za humanitarne organizacije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar

Nakon što je Lauda Europe svoju AOC iz Austrije preselila na Maltu, sada će to napraviti i Eurowings Europe. Eurowing Europe trenutno ima sjedište u Austriji, a ima baze u Beču, Salzburgu, Palma de Mallorci, Prištini, Pragu i Stockholm ARN. Kompanija u floti ima 19 aviona A320 obitelji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Eurowings

Iako je normalna praksa da se pojedini model aviona certificira te time krene u proizvodnju FAA je odlučio da će kontrolirati i certificirati baš svaki proizvedeni Boeing 787. Istim se očekuje da će 787 konačno, nakon više od dvije godine ponovo krenuti sa isporukama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

ITA je privremeno uzela u flotu dva Embraera E190 German Airwaysa za letove iz Milan Linate prema London Cityu, Luxemburgu i Genevi. Nakon što ITA-i budu isporučena prva dva Airbusa A220, ovi avioni će zamijeniti E190 na ove tri linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: German Airways

Nakon što su Lufthansa, Austrian i KLM otkazali letove za Ukrajinu, sada je to učinio i Air France na liniji za Kijev. Kompanija neće letjeti za Ukrajnu od utorka 22.2.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Air Lease Corporation (ALC) je naručio 50 Boeinga 737MAX8 i MAX9. Deal košta 27,7 milijardi USD. Isporuke aviona će biti između 2024. i 2026. ALC je u XII. mjesecu naručio 116 Airbusovih aviona. ALC ima utilizaciju svojih aviona od fascinantnih 99,8%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

Usprkos toga što je Qatar naručio Boeinge 737MAX, zatražio je od Suda u Londonu da ukine otkazivanje narudžbe Airbusa za A321neo. Qatar smatra da je Airbusovo otkazivanje narudžbe nelegalno.

Kao je Airbus objavio da se želi nagoditi sa Qatarom i sporazumno riješiti sukob ostaje za vidjeti je li ovo početak tog sporazuma. Sukob svakako ne donosi ništa dobro ni jednoj od strana. Ili je ovaj potez Qatara samo spin, kojim žele pokrenuti još jednu tužbu protiv Airbusa za naknadu troškova otkazivanja?

Već idući dan Sud je donio odluku da Airbus zamrzne aktivnosti oko otkazivanja A321neo za Qatar, tj. da mora pričekati sa ovom odlukom nekoliko tjedna dok Sud ne donese odluku. Istim Airbus ne smije slotove za ove avione dati nekome drugom. Saslušanje o ovom predmetu je 4.4. i Airbus to tada ne smije sav ovom narudžbom raditi ništa.

Airbus je Qataru predložio sporazumno rješenje za A350. Qatar je zbog problema sa bojom tužio Airbus za preko 600 milijuna USD, nakon čega je Airbus otkazao narudžbe uza 50 A321neo, te preostala dva A350.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Sukob dva suvlasnika IndiGo koji traje već dugi niz godina i koji je imao svoj vrhunac na sudovima u Velikoj Britaniji i Indiji se bliži kraju obzirom da jedan od suvlasnika Rekesh Gangwal postepeno smanjuje broj dionica sa intencijom da izađe iz kompanije i roku od 5 godina. Gangwal je obavijestio dioničare da izlazi iz upravljačkih tijela kompanije. Gangwal je imao 36,61% kompanije, a njegov suparnik Rahul Bhatia 37,8% kompanije.

Sada će konačno kompanija krenuti u jednom smjeru, onom koji želi Bhatia. IndiGo je i usprkos ogromnih sukoba jedna od najuspješnijih kompanija svijeta i kompanija koja je doslovce pomela konkurenciju u Indiji. Sada se očekuje da će kompanija još brže nastaviti prema gore.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: IndiGo

Lufthansa i Austrian od ponedjeljka 21.2. su suspendirali sve letove za Kijev i Odessu, te su se time pridružili KLM-u koji je sve letove ukinuo prije par dana. Za sada je suspenzija na snazi do 28.2. no vrlo je vjerojatno da će se i produžiti. Lufthansa će nastaviti letjeti za Lavov koji je u Zapadnoj Ukrajini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Australija se danas (u ponedjeljak) otvara za promet nakon skoro dvije godine. Putnici koji su cijepljeni i testirani sada mogu doći u Australiju. Aviokompanije koje su do sada imale velike kapacitete za Australiju sa vrlo malim load faktorom (većina je letjela sa tek 20-30 putnika po ekstremno visokim cijenama), ne reagiraju pretjeranim povećanjem kapaciteta nego će prvo povećati load faktor na postojećim letovima, a tek onda će povećavati kapacitete.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Emirates

Moskva Seremetyevo je u I. mjesecu imala 20.433 leta za 66 zemalja na 313 linija. Ove linije je prevezlo 36 prijevoznika.

Aerodrom ima 109 linija prema Rusiji, 17 prema Njemačkoj, 10 prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima, 9 prema Španjolskoj, 8 prema Dominikanskoj Repulici, 7 prema Egiptu, Kini, Italiji, Turskoj i 6 prema Kazahstanu. Najviše linija u ovom momentu ima Aeroflot (148), pa Nordwind (60), Pegas Fly (23), Pobeda (16) i AirBridge Cargo (16). Najviše letova Moskva ima za St.Petersburg, njih 1691 koje operira 4 prijevoznika. U inozemstvo najviše linije ima za Simferopol (Ukrajina) 373, pa Minsk (Bjelorusija), 358, Istanbul (Turska) 312, Amsterdam (Nizozemska) 301 i Dubai (UAE) 259.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

LCC Ujedinjenih Arapskih Emirate Air Arabia je objavila godišnji profit od 196 milijuna USD. Kompanija ima 59 aviona i 120 naručenih, a leti na 170 destinacija. Kompanija ima 4 podružnice u Abu Dhabiu, Maroku, Egiptu i Armeniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Arabia

Airlink od 26.3. kreće sa letovima na liniji Johannesburg-Sv.Helena jednom svakih dva tjedna i Johannesburg-Sv.Helena-Asension jednom mjesečno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airlink

Najveće kompanije Argentine su:

 1. 76 Aerolineas Argentinas
 2. 7 JetSmart Argentina
 3. 5 Flybondi
 4. 4 Andes Lineas Aereas
 5. 4 LADE

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerolineas Argentinas

Airbus će u 2022. napraviti i isporučiti 720 aviona. Ovo je na razini 2017. godine. U 2021. kompanija je isporučila 611 aviona. U 2021. kompanija nakon otkazivanja ima ukupno 507 naručenih aviona. No, kako joj je backlog izuzetno velik kompanija je odlučila povećati proizvodnju. Ukupna vrijednost Airbusovog backloga je 398 milijardi EUR. Airbus do 2023. planira povećati proizvodnju A320obitelji na 65 aviona mjesečno (780 godišnje).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Kapaciteti između dvije najvažnije regije svijeta tj. na transatlantskim letovima (između Europe i Sjeverne Amerike), su tek na 62% letova iz 2019. Ovo je bitno manje nego su letovi unutar Europe i unutar Amerike.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British Airways

Kad jednom smrkne drugom svane. Ryaniar je odlučio napustiti Frankfurt, no sada će ponovo bitno povećati broj letova za Hahn. U prvom valu, početkom IV. mjeseca otvara 10 novih linija iz Hahna. Ovo bi moglo pomoći da se Hahn izvuče iz insolvencije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Broj putnika Južne Amerike  u 2019. uz izuzetak Brazila:

 1. 35,0 milijuna putnika Bogota, Kolumbija
 2. 25,4 Lima, Paru
 3. 24,6 Santiago, Čile
 4. 12,6 Buenos Aires, Ministro Pistarini, Argentina
 5. 12,3 Buenos Aires, Jorge Newbery, Argentina
 6. 9,2 Medelina, Kolumbija
 7. 5,7 Cartagena, Kolumbija
 8. 5,5 Cali, Kolumbija
 9. 5,0 Quito, Ekvador
 10. 4,0 Guayaquil, Ekvador

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: LATAM

Austrian Airlines od ovog ljeta obnavlja flotu sa Airbusevima A320neo. Avioni će doći u flotu od VIII. mjeseca 2022. do proljeća 2023. Avioni će zamijeniti starije A320ceo. Austrian u floti ima 29 A320ceo i 6 A321ceo. A320ceo su u prosjeku stari 17 godina, 24 je u vlasništvu kompanije i 5 je u lizingu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Nakon što je Indija prodala Air Indiu, sada je odlučila prodati i domaću regionalnu kompaniju Alliance Air, te hendlera koji je bio dio Air Indie. Alliance Air leti na 48 destinacija i ima 20 aviona u floti.

Indija se nada da će prodajom Alliance Aira zaraditi 265 milijuna USD. Od prodaje zgrada i ostale imovina Air Indie Indija planira zaraditi 2 milijarde USD, a sve zajedno će služiti za pokrivanje ogromnih dugova Air Indije koje je na sebe preuzela Indija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alliance Air

Berlin otvara Terminal 2. Terminal 2 se nije otvorio kada i Terminal 1 i to zbog Covida-19, kako bi se smanjili troškovi. No, sada će aerodrom otvoriti ovaj Terminal. Terminal 2 će biti prvenstveno namijenjen LCC. Aerodrom će i dalje držati zatvorenim Terminal 5 (stari Schonefeld aerodrom). Terminal 5 će se ponovo otvoriti samo ako promet toliko naraste da popuni kapacitete Terminala 1 i Terminala 2.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Berlin

American je naručio tri Embraera E175 koje će za American letjeti njegova podružnica Envoy. Avioni će u flotu krenuti sa dolascima već ove godine. Ovime će Envoy u floti imati čak 100 E175. Kompanija leti preko 1000 letova dnevno na 150 destinacija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Envoy

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.