Novosti iz svijeta

TAP Portugal ne treba vratiti pomoć od 1,2 milijardi EUR. Naime, Ryanair je tužio TAP Europskom glavnom sudu, koji je donio pravorijek da pomoć nije dostatno objašnjena i zatražio dodatna objašnjenja ili povratak novca. No, Europska Unije je potvrdila svoju odluku, te objavila da i dalje stoji na stanovištu da je pomoć legalna i legitimna, te da ju TAP može dobiti. Istim je EU objavila da TAP ne mora vratiti novac.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Airbus je u VII. mjesecu isporučio 47 aviona. Od te brojke isporučeno je 22 A320neo, 17 A321neo, 1 A321ceo, 1 A319ceo, 4 A220-300 i 2 A350. Do sada u 2021. Airbus je isporučio 344 aviona. U VII. mjesecu Airbus je dobio narudžbu samo za dva A320neo od Volarisa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Još jedan udarac na Boeing, posebno na projekt 737MAX. Naime, FAA je izdala direktivu za 2204 aviona i to 737MAX8, 737MAX8-200, 737MAX9, 737-800 i 737-900ER. Direktiva je povezana uz probleme u cargo prostoru. Više nema mjeseca da FAA ne zatraži kontrole i čak prizemlji neki od modela 737.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Frontier i United su zatražili od svojih djelatnika da se cijepe. United će otpustiti sve radnike koji se neće cijepiti do kraja X. mjeseca, dok je Frontier svojim radnicima dao rok svojim radnicima do 1.10. nakon čega će se morati konstantno testirati protiv Covida-19. American je pak objavio da neće tražiti od svojih radnika da se cijepe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

ČSA je otkazao narudžbu za svih sedam Airbusa A321XLR (3) i A220-300 (4). Airbus pak traži 815 milijuna kompenzacija od ČSA. ČSA u ovom momentu ima tek 5 aviona u floti, 3 ATR 72-500, 1 A319 i 1 A320.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ČSA

Austrian će otpustiti još 500 radnika. Kompanija je u godinu dana smanjila broj aviona sa 85 na 73. Kompanija je povećala broj destinacija ovog ljeta na 100.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Austrian

Qatar Airways je prizemljio 13 Airbusa A350 radi problema sa bojanjem i napuklina ispod boje. Qatar se već više puta prijetio Airbusu radi ovog problema, a i Lufthansa je imala sličan problem sa A350 prije par mjeseci. Od 8.6. Qatar je prekinuo isporuke A350. Qatar je digao svoju flotu Airbusa A330 da privremeno zamijeni A350.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar

U 2. kvartalu ove godine panamski prijevoznik Copa je prikazao profit od čak 28,1 milijun USD. Kompanija je u tom kvartalu operirala 70% kapaciteta iz 2019. Kompanija je operirala 81 aviona, a do kraja godine ih planira operirati 89, od 96 koliko ih ima u floti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Copa

El Al nudi jedinstvenu uslugu u zrakoplovstvu. Svi putnici koji se žele testirati na Covid-19 a putuju iz New Yorka za Tel Aviv to mogu učinit u avionu. Naime djelatnici XpresSpa (rade testiranja na velikom broju aerodroma u SAD-u) će putovati istim avionom te uzimati putnicima testove tijekom leta, a rezultati će biti gotovi prije slijetanja. Ovi testovi nužni su putnicima za ulazak u Izrael, a moraju ga imati čak i ako su cijepljeni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

U 2020. top 5 cargo kompanija svijeta po cargo tona kilometru su bile:

 • FedEx (19,7 milijardi)
 • UPS (14,4)
 • Qatar (13,7)
 • Emirates (9,6)
 • Cathay Pacific (8,1)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FedEx

Izgradnje novog Terminala 6 na New York JFK započinje 2022. i koštat će čak 3,9 milijardi USD. Terminal se gradi na prostoru starog terminala 6 koji je srušen, te terminala 7 koji će se rušiti. Terminal će imati 10 gateova. Projekt se trebao započeti prošle godine, ali je prolongiran radi Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: New York JFK

Wizz Air je objavio da je u VII. mjesecu povećao broj putnika za 62% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Kompanija je ukupno prevezla 2,96 milijuna putnika, a load faktor je bio za Covid-19 izvanrednih 79%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Australijski Rex je angažirao vrhunsku odvjetničku kompaniju koja će pokrenuti sudski spor protiv nasilničkog i monopolističkog ponašanja Qantasa, a na štetu Rexa. Naime, Qanata dumpingira cijene na kojima leti zajedno sa Rexom, povećao je kapacitete tih linija za 80%, te je pokrenuo svoje linije paralelno sa Rexom, na linijama na kojima je Rex godinama bio jedini prijevoznik i gdje realno nema mjesta za dva prijevoznika. Qantas tvrdi da nije napravio ništa nelegalno i da on samo širi svoju mrežu linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Rex

Češka je u 2019. imala 18,8 milijuna putnika. Najveći aerodromi su joj:

 1. 17,8 milijuna putnika Prag
 2. 0,5 Brno
 3. 0,3 Ostrava
 4. 0,1 Pardubice
 5. 0,1 Karlovy Vary

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ČSA

Ryanair je u VII. mjesecu imao 9,3 milijuna putnika uz load faktor od 80%. U VI. mjesecu kompanija jer prevezla 5,3 milijuna putnika, a u VII. prošle godine 4,4 milijuna putnika. Ova brojka je i 63% broja putnika iz 2019. U VIII. mjesecu kompanija će imati preko 11 milijuna putnika i preko 70% putnika iz 2019, a to u prvom redu može zahvaliti otvaranju britanskog zračnog prometa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Ryanair)

Aer Lingus i Emerald Airlines su u posljednjoj fazi da dogovore početak operacija. Operacije će vjerojatno krenuti u od 1.1.2022. (godinu dana ranije od planiranog), iako se Emerald žuri da isto napravi i prije tog datuma, možda čak i od IX. mjeseca.

Naime, po bankrotu Stobarta u VI. mjesecu Aer Lingus je sam preuzeo nešto linija koje leti prevelikim avionima, nego je preuzeo CityFlyer, no neke linije se ne operiraju. Emerald u floti već ima dva ATR 72-600, a naručio ih je još četiri. Emerald planira dobiti AOC do IX. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus regional

Brazilski GOL je naručio 28 Boeinga 737MAX8. Kompanija u floti već ima 127 Boeinga 737-800, uz to ima 11 Boeinga 737MAX8 u floti, a 117 ih je još naručeno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: GOL

IATA je objavila da je zračni promet u svijetu u 2020. pao za 60,2% u usporedbi sa 2019. (u Europi 67,4%). Po putniku kompanije su gubile 66,35 USD u Europi dok je u svijetu prosjek bio 71,71 USD gubitka. Ovo je rezultiralo gubitkom od 126,4 milijardi USD na globalnoj razini. Load faktor je pao na 65,1% (82,5% u 2019.). Istim je IATA naglasila da je 2020. definitivno najgora godina u zrakoplovstvu planete.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Malta

Katar će kontrolirati svoj zračni prostor, što je do sada činio susjedni Bahrain. ICAO je dao suglasnost da se formira katarski zračni prostor. Ovo je to bitnije radi nedavnog sukoba sa Bahrainom u kojem je zabranjen prelet preko Bahraina i drugih zemalja u okruženju, pa je Qataru ostala jedino mogućnost letenja preko Irana. U tom kontekstu i te kako je nezgodno da zračni prostor kontrolira zemlja koja sankcionira katarske prijevoznike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Qatar Airways

Qantas je otvorio licitacije za niz svojih usluga i robu. Ali ne za novac nego za ff bodove. Prvo su na licitaciju dali sat vremena na simulatoru sa jedim od najboljih kapetana. Ova ponuda je na koncu dostigla 1,2 milijuna bodova (vrijednih 16.800 USD). Potom je kompanija na licitaciju dala nekoliko letova, pa čak i paketa let+hotel. Zadnje što će dati na licitaciju su stolice business klase iz Airbusa A380.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

Američki Frontier (IndigoPartner) je ubilježio 19 milijuna USD u drugom kvartalu ove godine. Kompanija je istime naručila još 10 Airbusa A321ceo. Frontier u floti ima 110 aviona, te ima 131 naručeni avion.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Frontier

Dežurna europska tužibaba Ryanair je tužio LOT za financijsku pomoć od 650 milijuna EUR. LOT naglašava da je Europska komisija prije nego je odobrila pomoć LOT-u detaljno preispitala slučaj i po kontroli svih detalja odobrila pomoć. LOT je u 2020. imao gubitak od 260 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Velika Britanije je do 2.8. otvorila ulaz za cijepljene građane SAD-a, pa je United povećao svoj broj letova na šest dnevno za London Heathrow. Uz postojeće dnevne letove iz New York Newarka, San Francisca i Chicaga, sada je povećao Houston na svakodnevni i uvodi drugi dnevni let za Washington Dulles. Kompanija će uskoro uvesti i letove iz Bostona za London.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

ACI Europe pozdravlja uvođenje obveze 50% korištenja slotova ove zime i smatra da je to realno rješenje koje djelomično pokazuje optimizam u obnovu zračnog prometa. ACI naglašava da će se u proljeće 2022. vrlo vjerojatno vratiti stara opcija 80:20.

No, ACI naglašava da je sadašnji sustav 27 godina star, da je zastario i nije u skladu sa trendovima modernog zrakoplovstva te traži da se isti izmjeni kako bi se optimiziralo korištenje aerodromskih kapaciteta i resursa. ACI je neposredno prije Covida-19 izdao dokument kojim predlaže suvremenije izmjene.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Paris CDG

Posljednji novi Dash 8-400 je isporučen Air Tanzaniji. Ovo je posljednji avion koji je De Havilland izgradio te je kompanija odlučila prekinuti proizvodnju. Postoji mogućnost da se avion nastavi proizvoditi na nekoj drugoj lokaciji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Tanzania

Američki LCC Spirit Airlines je otkazao 60% svojih letova u nedjelju, 71% u ponedjeljak i 54% u utorak. Više stotina letova je otkazano, a još par stotina kasnilo. Spirit je imao probleme sa lošim vremenom, IT-om, te nedostatkom radne snage. Radi lošeg vremena letove su otkazali American (309 letova) i Souhtwest (103).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Spirit

TUI je konačno odlučio spojiti svojih pet kompanija u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Belgiji, Švedskoj i Njemačkoj. Sada su kompanije potpuno neovisne i samostalne u operacijama. Spojeni TUI će imati jedan management, jedan sustav i flotu od 140 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TUI

Garuda Indoznezija je vratila devet Boeinga 737-800 lezoru AerCapu i to bitno prije nego je lizing istekao. Avioni su vraćeni radi financijskih poteškoća kompanije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Garuda Indonezia

Norveški long-haul LCC Norse Atlantic Airways je potpisao lizing za šest Boeinga 787 od BOC Aviationa. Avioni će biti isporučeni u trećem kvartalu ove godine, kada se planira da Norse započne sa operacijama. Ovo je dodatak na 6 B787-9 i 3 B787-8 koje je Norse već iznajmio od AerCapa. Istim će kompanija u floti imati čak 15 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Norse Atlantic

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.