Novosti iz svijeta

EVA Air je dala u prodaju 80 rabljenih kolica za hranu (trolley) koje je prethodno pobojala u rozu boju i logom Hello Kitty, po cijeni od 1309 USD. I svih 80 je prodano, te je kompanija zaradila preko 100.000 USD.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Eva Air

Švicarska leisure kompanija Chair, koja u regiji ima letove za Prištinu, Ohrid i Skopje, a imala je i letove za Podgoricu, trenutno u floti ima 2 Airbusa A319 i 1 A320. No, kompanija je najavila zamjenu ova A319 za A320, te standardizaciju flote oko A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Chair

Virgin Orbit je još jedna kompanija Sir Richarda Bransona koja je pred bankrotom. Branson je  kompaniju osnovao 2017. godine sa ciljem da lansira rakete i druge letjelice u orbitu. Branson ima 75% vlasništva kompanije. Kompanija u floti ima jedan modificirani Boeing 747-400 pod imenom Cosmic Girl, te raketne lansere LauncherOne koje Cosmic Girl prevozi na donjem dijelu trupa. Ne nađe li kompanija bar 200 milijuna USD morat će se zatvoriti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Virgin Orbit)

Jedinom europskom long-haul LCC Norse Atlanticu nikako ne ide dobro. Kompanija ima tek 63% load faktora od početka operacija, a u II. mjesecu load faktor je pao na tragičnih 50%, dok je u I. mjesecu bio 52%. Kompanija nikako da dođe na zelenu granu usprkos činjenica da joj je management tvrdio da je naučio na greškama Norwegiana Long haul. Norwegian je na long-haulu skoro bankrotirao i nakon nadljudskih napora i ukidanja svih long-haul linija kompanija se ponovo brzo i čudnovato oporavila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norse Atlantic

Zbog bitnog smanjenja potražnje za cargom, FedEx će prizemljiti 10% svojih kapaciteta kako bi uštedio novac. Kompanija će prizemljiti veće avione, a manji avioni će joj pokrivati linije. Kompanija planira i osuvremeniti flotu novim i štedljivijim avionima. U flotu im do 2025. dolazi 27 novih Boeinga 767F i 6 novih 777F, kojima će se u prvom redu zamijeniti dio od 58 MD11.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: FedEx

Delta je objavila da će ovog ljeta porezati 6000 letova. Nije kao Lufthansinih 34.000, ali je još uvijek ogromna brojka. Očito je da će ovog ljeta kompanija i ponovo imati problema kao i prošlogodišnjeg ljeta. Ipak ove godine kompanija će imati više letova nego prošlog ljeta.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Delta

Aerodrom Edinburgh je pronašao originalni način da smanji nedostatak radnika u top sezoni. Aerodrom je ponudio posao studentima u vrijeme dok nemaju obveza i ispita i to od VI. mjeseca na rok od 10 do 12 tjedana. Aerodrom će ovoj kategoriji sezonskih radnika isplatiti dnevnice po satu 10,90 GBP (12,36 EUR). Aerodrom naglašava da će najbolji zaposlenici imati priliku ostati na Aerodromu i nakon ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric (Edinburgh)

DOT SAD-a je predložio da se zabrani promet u SAD kineskim prijevoznicima koji lete preko prostora Rusije. Odluka se predlaže temeljem lobiranja Airlines for America (A4A). Kompanije A4A smatraju da ovime kineske kompanije imaju prednost i da američke nisu konkurentne, ali da i da su američki putnici na takvim letovima u ozbiljnom riziku tijekom prelijetanja ruskog zračnog prostora. Letove za SAD preko ruskog teritorije imaju China Southern, China Eastern, Air China, Xiamen Airlines, Sichuan Airlines i Cathay Pacific.

Donese li se ovakva oduka očekuje se vrlo jaka reakcija kineske politike i dalje zaoštravanje već vrlo loših odnosa Kine i SAD-a. Zbog ovih odnosa Boeing je tražio od SAD-a da ublaži politiku prema Kini kako bi ponovo mogli pokrenuti prodaju svojih aviona u Kini koja se već godinama ne dešava. Ovaj potez tome zasigurno neće pomoći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: China Southern

El Al će u VI. mjesecu 2024. pokrenuti letove između Tel Aviva i Melbournea u Australiji i to tri puta tjedno sa Boeingom 787. Između Europe i Australije lete samo British i Qantas, dok letove za Australiju imaju Emirates, Etihad i Qatar. Ovime će El Al postati jedna od rijetkih kompanija koja će letjeti za Australiju iz Europe/Bliskog Istoka. Ove letove nema još ni Turkish koji letove najavljuje već godinama.

autor: Alen Šććuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Radnici osiguranja na London Heathrowu će štrajkati od 31.3. do 9.4, punih 10 dana. Radnici traže povećanje plaća od 10% (inflacija je 13,4%). Radnici su posebno frustrirani nad činjenicom da oni ne mogu krpati kraj s krajem, a njihovi manageri imaju enormna primanja.

U idućim danima štrajkati će se u zrakoplovstvu Njemačke, Francuske i Škotske, a štrajk će imati easyJet u Portugalu i Air Nostum u Španjolskoj,

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: London Heathrow

Ultra Air je nova kolumbijska LCC, koja je krenula sa operacijama u II. mjesecu 2022. U floti ima 6 A320. Kompanija leti brojne domeće linije u Kolumbiji. I iznenađenje! IndigoPartnersov JetSmart opako pokušava krenuti sa operacijama u Kolumbiji. Pokazao je interes i za bankrotirali Viva Colombia. No, sada je objavio MoU za kupnju Ultra Aira. Huge!

Ultra Air je u vrlo lošem financijskom stanju i bila je pred prekidom operacija. Stoga bi preuzimanje od strane JetSmatra bilo odlično rješenje kako za kompaniju, tako i za putnike i Kolumbiju. Uz to kompanija ima A320 u floti što je aviona kojim operira i JetSmart.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ultra Air

IndigoPartners opako reže Wizz Airova baze i linije u Europi. No, sada je krenuo sa istom praksom i u SAD-u ukinuvši čak 14 linija Frontiera. Među ukinutim linijama su čak i Boston-Miami, Philadephia-Phoenix, Orlando-Pittsburgh, New York-Miami idr.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

Rusija je rezervirala 3,92 milijardi USD za kupnju aviona od lezora za ruske kompanije. Rusija je nacionalizirala avione od lezora što je izazivalo buru negodovanja zbog nelegalnosti ovog poteza. Avioni koji su uzeti od lezora procijenjeni su na preko 10 milijardi USD vrijednosti. Aeroflot je već kupio šest A330 i 10 B777.

Rusija će avio kompanijama dati još 3,1 milijardu USD za kupnju ruskih aviona kojima se nastoje zamijeniti zapadni avioni. Od ovog novca će se platiti i prvi ruski avioni Aeroflota i to 34 SSJ-100new, 18 Irkuta MC-21 i 11 Tupoleva Tu-214.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Turska je zabranila ruskim kompanijama da lete sa Boeinzima prema Turskoj temeljem zahtjeva SAD-a. Stoga su ruske kompanije prešle na operacije sa Airbusevima i SSJ-100. Ban na isporuku goriva, održavanje i druge usluge za Boeinge se odnosi ne samo na komercijalne kompanije, nego i na charter kompanije, business letove, privatne avione i cargo avione. Ostaje za vidjeti hoće li i Europska Unija napraviti istu zabranu za Airbusovim avionima.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: S7

Lufthanasa i dalje ne zna jel bi kakila i piškila. I dok druge kompanije smanjuju broj AOC-a, Lufthansa ih povećava. Sada osniva City Airlines kompaniju koja će iz Minhena letjeti isključivo sa Airbusovom flotom, u prvo vrijeme sa Airbusom A319. Još jedna kompanija kojom će nastojati smanjiti cijene posada i uštedjeti. Lufthansa je u zadnje vrijeme otvorili Eurowings podružnicu na Malti, te Eurowings Discover koja ima long-haul i short-haul leisure letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Štrajkovi u Njemačkoj postaju konstanta. Iako nije prošlo ni 5 dana od prošlih štrajkova, u petak su štrajkali u Stuttgartu, Dusseldorfu, Cologneu i Baden Badenu. Stotine letova je otkazano. U Dusseldorfu ovo je bio već treći štrajk. Štrajkovi će se nastaviti idućih tjedana. Ver.di traži 10,5% povećanja plaća, te bitno veća primanja za rad nedjeljom i noću.

I u Francuskoj će se štrajkati od 20. do 23.3. Stoga su aviokompanije zamoljene da smanje broj letova. Air France će ukinuti 5% letova, no ističe da su nepredviđena otkazivanja letova i kašnjenja moguća. Paris Orly će letjeti sa 70% kapaciteta, a Marseilles sa 80% kapaciteta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Dusseldorf

Aegean je objavio nevjerojatne brojke za 2022. Kompanija je ostvarila promet od 1,34 milijardi EUR, što je 2% više nego 2019, ali i profit od čak 106,8 milijuna EUR, što je ogromnih 38% više nego 2019. (78,5 milijuna EUR). Kompanija je prevezla 12,5 milijuna putnika. Aegean je isplatio sve dugove vezane uz pozajmice za Covid-19, dvije godine prije nego je trebao. Kompanija je preuzela 9 novih A320neo i A321neo, te zamijenila sve Dash 8-400 za ATR 72-600.

U 2023. Aegean planira operirati 76 aviona u floti sa 18 milijuna sjedala. To je 800.000 sjedala više nego 2019. Kompanija će letjeti 264 linije na 161 destinacija u 41 državi, a koje će se letjeti iz 8 baza.

I sada se treba pitati kako je onda Croatia Airlines ostvarila gubitak od 18,2 milijuna EUR, a radi u potpuno identičnim uvjetima kao i Aegean: država živi na turizmu, promet je vrlo sezonalan, ima puno aerodroma, ima veliku dijasporu, države su prezadužene.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Finnair je prije Rusko-ukrajinskog rata imao više letove između Europe i Azije od Britisha ili Air Francea. No zbog zatvorenosti zračnog prometa Rusije kompanija je ukinula neke azijske linije, a ukupan broj letova prema Aziji se smanjio za čak 40%. Kompanija je imala 300.000 putnika za Rusiju (Moskva, St.Petersburg, Yekaterinburg,  Kazan i Samaru). Kako bi kompenzirala nedostatak ovog tržišta kompanija je pokrenula širu suradnju sa partnerima u oneworld alijansi te je pokrenula letove za Dohu (Qatar) i to ne samo iz Helsinkija nego i iz Copenhagena i Stockholma, te iz Helsinkija za Dallas Fort Worth (American) i Seattle (Alaska i American). Uz to kompanija leti za New York, Los Angeles i Chicago.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Od kako je Alaska ušla u oneworld osjetno se povećao broj linija oneworld kompanija za Alaskin najveći hub Seattle. Na ovaj način Alaska, koja nema širokotrupce, uz code-share sporazume ipak ima interkontinentalne letove. Tako za Seattle lete Aer Lingus (Dublin), British (London Heathrow), Finnair (Helsinki), JAL (Tokyo Narita) i Qatar (Doha). Iz Seattle Alaskin partner American Airlines leti interkontinentalne letove za London Heathrow, a od 29.10. i za Shanghai. Alaska ima 101 uskotrupnu liniju iz Seattlea koje feedaju ove širokotrupne linije.

Uz to Alaska je potpisala i jedan istinski neuobičajen potez, code-share sa Air Tahiti Nui uz letove za Papette i Paris CDG. Do sada je Air Tahiti Nui imala samo letove iz Papette preko Los Angelesa za Paris CDG.

autor: Alen Šuric, analitičar (Zagreb), foto: Alaska

Danas u proizvodnji aviona najviše se proizvodi uskotrupaca, njih 60%, potom širokotrupca njih 19%, pa regionalnih jetova koji imaju 13%, dok su na zadnjem mjestu turbopropi sa 9%. Kod najvećih aviona najveći backlog ima Airbus sa 7297 aviona, potom Boeing sa 5460, Comac sa 582 aviona i Irkut MC-21 sa 175 aviona. Iz ovoga je jasno vidljivo da Boeing i Airbus još uvijek imaju duopol na proizvodnju aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Airbus

U 2022. izgubljeno je preko 4 milijuna komada prtljage što košta aviokompanije 2,2 milijardi USD. Stoga je SITA napravila WorldTracer Auto Reflight sistem koji kontaktira putnika kojem je izgubljena prtljaga i od njega dobiva podatke gdje da mu se prtljaga isporuči. Nakon što se prtljaga pronađe SITA će digitalno rerutirati prtljagu bez potrebe za ljudskim kontaktom oko iste na novu adresu isporuke. Prva kompanija koja će koristiti ovaj sustav će biti Lufthansa, što je odlična vijest u kontekstu činjenice da se prošle godine prtljaga čekala i preko mjesec dana, a broj izgubljenih kofera je bio enorman. Novi sustav će ubrzati proceduru, te uštedjeti kompaniji 30 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Nova kompjuterski navođena željeznica bez strojovođe DART koja operira između London Lutona Aerodroma i željezničke stanice je postala predmet velikog negodovanja javnosti. Naime, objavljeno je da će vožnja željeznicom koštati 4,90 GBP, dok je autobus na ovoj liniji koštao pola manje 2,40 GBP (3,80 GBP povratna vožnja). Uvođenjem željeznice autobusna linija se ukida. Vožnja između aerodroma i željezničke stanice traje 3 minute i dužine je 2,2 km. Željezica će prometovati u špici svakih 5 minuta, izvan špice svakih 8 minuta, a u najlošije vrijeme svakih 15 minuta, i to 24 sata na dan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: DART

Saudijska Arabija sukladno svojoj strategiji do 2030. kreće u osnivanje kompanija. U zemlji trenutno operira Saudia, osniva se Riyadh Air koji će iz Riyadha letjeti long haul, a operiraju i dva LCC flynas i flyadeal. Prije par mjeseci letove iz Saudijske Arabije je krenuo i Wizz Air. Wizz Air leti iz Dammama.

A sada će podružnicu u Saudijskoj Arabiji otvoriti i Jezeera. Jazzerina kompanija će također imati bazu u Dammamu. Na kraju Saudijska Arabija pokreće i treću nacionalnu kompaniju NEOM Airlines koja će sa operacijama krenuti krajem 2024. Kompanija će operirati iz Neom Baya.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jazeera

U Europi postoje velike kompanije (preko 200 aviona), srednje velike (70 do 200 aviona), osrednje (30 do 70 aviona), male (10 do 30 aviona) i minijaturne (ispod 10 aviona). Velike kompanije su:

 • Lufthansa Grupa
 • Air France-KLM
 • IAG
 • Turkish
 • Aeroflot
 • Ryanair
 • easyJet

 

Srednje velike kompanije su:

 • SAS
 • S7
 • Finnair
 • LOT
 • TAP
 • Aegean
 • Pegasus
 • Wizz Air
 • Norwegian
 • TUI
 • Jet2

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Air France-KLM je otplatio i zadnju ratu duga koji je imao prema vlasti a vezano uz Covid-19. Radi se od 2,5 milijardi EUR. Ovime se Air France-KLM pridružio Lufthansi koja je ekspresno isplatila dug prema Njemačkoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Kina je konačno ukinula i posljednje mjere protiv Covida-19. Kina je istovremeno olakšala dobivanje viza. Kina je objavila 60 zemlja u kojima je moguć odlazak kineskih turističkih grupa.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: China Eastern

Još jedna tužba protiv SpiceJeta. Ovaj puta tuži ih Turkish Airlines Technic za neplaćenih 14,5 milijuna USD za održavanje aviona. Kako se radi o poslu iz 2018. na gornji iznos treba dodati i ozbiljne kamate. Ovo je već tko zna koja tužba protiv SpiceJeta. Kompaniju tuže lezori, proizvođači aviona, kompanije za opskrbu gorivom, aerodromi… Gotov da nema tjedna da netko ne tuži SpiceJet. Bojim se da je kompanija vrlo blizu kraju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

Emirates je nakon 20 godina promijenio livery. Novi livery je daleko suvremeniji i istinski je ukusan. Zastava na repu sada je trodimenzionalna u 3D tehnici i leluja (prije je bila ravna), te ima poprečne trake koje ostavljaju izuzetno dobar dojam. Zastava je veća nego prethodna. Zlatni logotip kompanije je veći za 32,5%. Sa natpisa je nestao dio „Emirates.com“. Wingtipi su dobili arapski logo kompanije u bijeloj boji na crvenoj podlozi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

U VI. mjesecu 2022. u svijetu je bilo aktivnih 23.513 komercijalnih aviona. 5161 ih je prizemljenih, što znači da planeta ukupno ima 28.674 aviona. U ovom momentu ih ima manje prizemljenih (i dalje se avioni vračaju u uporabu, poglavito A380), a ima i više novih aviona. Ja bih rekao da je sada aktivnih preko 25.000 komercijalnih aviona. Tijekom Covida-19 broj aktivnih aviona je bio debelo ispod 10.000, a u najgore vrijeme lockdowna operativno ih je bilo tek oko 2.500.

U VI. mjesecu najviše aktivnih aviona imao je Ryanair (100%), a po 99% su imali easyJet, KLM i Malta Air. Iznenađujuće Wizz Air je imao tek 95% aktivnih aviona. Tri su mu blokirana u Ukrajini, a ostalo je vjerojatno produkt manjka pilota. Istovremeno kompanija je uzimala u wet lease avione drugih kompanija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Cargo kompanije su povećale kapacitete u I. mjesecu za 3,9%, no potražnja za cargom je pala za 14,9%. Najviše je stradala Europa gdje je cargo potražnja pala za čak 20,4%, no pao je i kapacitet carga za 9,3%. Ovo je u prvom redu radi povećanja redovnih komercijalnih putničkih linija. Naime, komercijalni putnički prijevoznici prevoze oko 50% carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cargolux

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.