Novosti iz svijeta

Etihad će prebaciti narudžbu za 26 Airbusa A321neo na Air Arabiu Abu Dhabi u kojoj ima 51% udjela uz 49% udjela Air Arabie. Etihad trenutno operira 19 A320 i 10 A321, kao i 81 širokotrupca.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Etihad

GOL i Turkish su potpisali code-share sporazum. Ovo je drugi sporazum Turkisha u Latinskoj Americi obzirom da već ima code-share sa Copa-om. Sporazum će omogućiti konekcije Turkishu na velik broj linija u Brazilu i drugim državama Latinske Amerike. GOL će pak imati codove na letove za Istanbul, ali i za brojne linije iz Istanbula. Turkish operira svakodnevnu liniju za Sao Paulo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: GOL

Ryanair je izgubio sudski spor u Litvi (Kaunas) od deset bivših zaposlenika. Naime, sud je odlučio da Ryanaira prilikom zatvaranja baze nije smio zaposlenike samoinicijativno prebaciti u London, što je Ryanair planirao. Naime, ugovor sa radnicima je zahtijevao da radnici moraju živjeti na maksimalno sat vremena od Kaunasa. Sud je odlučio da Ryanair mora desetorici zaposlenika isplatiti čak 600.000 EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Rostec je odlučio obnoviti prizvodnju Tupoleva Tu-214 i Ilyushina Il-96 za potrebe ruskih prijevoznika kako bi se smanjila potreba za zapadnim avionima. Oba ova aviona su se vrlo slabo prodala zbog loših performansi.

SAD je stavio Bjelorusiju na listu kršenja izvoznih kontrola radi sedam lociranih aviona. To znači da niti jedna kompanija u svijetu ne smije servisirati avione ili joj dati rezervne dijelove, dati joj gorivo ili neku drugu uslugu na tih sedam aviona.

Mahan Air, kompanija koja je na listi SAD-a zbog poticanja terorizma, a ima banove i za dobar dio zemalja EU, pokrenuo je letove na liniji Teheran-Moskva Sheremetyevo. Kompanija će operirati dva leta tjedno sa Airbusom A310.

Rusija je poslala zrakoplov po protjerane ruske diplomate u Španjolsku i Grčku. Avion je radi zabrane letove morao ići iznad Skandinavije, pa između Islanda i Irske, i ući preko Atlantica u Grčku. Potom je išao preko Alžira, Tunisa i Egipta u Grčku, da bi nakon toga preko Turske otišao u Rusiju. Avion je pritom napravio čak 15.163 km okolnim putem, što je skoro kao i najduža linija na svijetu Singapore-New York.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tu-214

Kanadski LCC Sunwings ima ozbiljnih problema sa kompjuterima. Neki putnici su radi toga kasnili i po 20 sati. Kompaniju je planirao kupiti West Jet, no kupnja ima problema radi suvlasništava TUI-a u Sunwingsu, a pošto u TUI-u suvlasništvo ima ruski kapital, o čemu smo već pisali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sunwings

Konačno je i SAD ukinuo nošenje maski na svojim letovima. Aviokompanije i aerodromi su pohrlili obavijestiti putnike da više ne moraju nositi maske. Kompanije su objavile da će i sada ponovo razmotriti svaki primjer putnika koji su banani sa letova jer nisu nosili maske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Aerodromi Rim Fiumicino i Ciampino će prodavati jedinstvene karte za avione i vlakove. Ugovor je potpisan sa FS Italiane Group, koja kontrolira 16700 kilometara željezničkih pruga u Italiji. FS će investirati u infrastrukturu stanica na oba aerodroma.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Rim FCO

Samo jedna osoba je uložila 12.272 prigovora na buku na Aerodromu Dublin u prošloj godini. Ovo znači da je prosječno uložio 34 prigovora na buku dnevno. Sve ostale osobe su prigovorile 1.297 puta u godinu dana. U ovoj godini osoba je i povećala svoju aktivnost i uložio je prosječno 59 prigovora dnevno, tj. 5276 prigovora u prvom kvartalu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Dublin

Air India, pod novim vlasništvom TATA grupe je odlučila postupno povećavati plaće djelatnika sa ciljem da u doglednoj budućnosti svi djelatnici dođu na razini plaća prije Covida-19. Pilotima su plaće smanjenje za 35 do 45%, kabincima za 15-20%, upravi i visokoplaćenim stručnjacima kompanije plaće su smanjene za 50%, za operativno osoblje 30% i na koncu za administraciju i zemaljske službe plaće su smanjene za 10%. U ovom momentu piloti imaju 15% manje plaće, kabinci 5 do 10% manje plaće, upravi i visokoplaćeni stručnjaci 25% operativno osoblje i administrativci imaju pune plaće i nemaju više smanjenja.

Istovremeno je kompanija odlučila napraviti ogromne rošade u managementu kompanije. Tako su neki manageri kompanija maknuti sa svojih pozicija, među njima i neki od veterana u Air Indiji, a na njihovo mjesto su stavljeni manageri iz Tata grupe. Logično, obzirom da stari management nije uspio kompaniju voditi u pozitivnom smjeru dugi niz godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air India

Volotea je u petak trebala putnike prebaciti iz Nice za Luxembourg. Let traje samo 90 minuta. No, let je prvo kasnio 75 minuta, pa je imao problema na gateu te su tako umjesto u 19:35 poletjeli u 21:30. I zakasnili u Luxemburg koji ima zabranu slijetanja nakon 23:00 sata. Stoga je avion divertiran u Lyon gdje su putnici smješteni u hotel u 01:30. Idući dan su trebali kranuti prema aerodromu na let za Luxemburg u 5:00, no nisu, nego su tek u 10:30 autobusima prebačeni do Luxemburga. Stoga im je put umjesto 90 minuta zapravo trajao 24 sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Već smo pisali o tome da Turkish otvara novu kompaniju koja će isključivo letjeti između Rusije i Turske. Kompanija će se zvati Southwind i krenut će sa operacijom krajem V. mjeseca. Kompanija će imati flotu od pet Airbusa, dva uskotrupna i tri širokotrupna. Sjedište kompanije će biti u Antalyji. Turkish ovime dobiva petu kompaniju (uz matičnu kompaniju, LCC Anadolujet u kojima ima 100%, SunExpress u kome ima 50% i Air Albaniu u kojoj ima 49%).

Ova leisure kompanija u prvom redu osnovana je kako bi se sa Turkisha maknula stigma letova prema Rusiji, prijetnji bombama i kako bi kompanija u vrijeme Rusko-ukrajinskog rata mogla dovoditi preko milijun turista u Tursku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Kabinsko osoblje američkog LCC Spirita je imalo proteste na više aerodroma jer nisu zadovoljnih dužim smjenama koje je kompanija uvela radi nedostatka posada. Kabinci naglašavaju da je kompanija odlučila enormno povećati broj letova ovog ljeta, no da nije zaposlila adekvatan broj posada za isto.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Spirit

Ryanair će i dalje investirati u vlastiti maintenance, no potpisao je i petogodišnji ugovor sa jordanskim Jaramco Maintenance Ltd. koji će obavljati najveće servise na avionima kompanije. Ryanair je dobio šest maintenance slotova. Jaramco je jedna od vodećih neovisnih maintenance kompanija, koja ima preko 50 godina iskustva i preko 50 komitenata diljem svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Ryanairovi kabinci u Belgiji će biti u štrajku od petka 22. do nedjelje 24.4. Sindikat CNE/ACV naglašava da Ryanair ne poštuje osnovno belgijsko radno pravo. Iako je Ryanair prije tri godine prihvatio da funkcionira po belgijskom radnom pravu on to u stvari ne radi i krši prava svojih radnika. Sindikati tvrde da 75% kabinskog osoblja prima minimalnu zaradu, da rade praznicima, vikendima, vrlo kasno i vrlo rano, tj. prije 6 sati i nakon 22 sata i to za vrlo niskih 2000 EUR bruto. Pritom, naglašavaju sindikati, Ryanair ima enormne profite. Posredovanje između Ryanaira i radnika nije urodilo plodom, pregovori nisu bili uspješni i Sindikati su odlučili ići u štrajk.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Kapetan easyJetova aviona Airbus A320 na letu London Luton-Agadir je iščašio rame. Pritom je proživljavao ekstremno jaku bol, pa je kopilot preuzeo komandu nad avionom i hitno ga prizemljio na obližnji Faro (Portugal). Kapetanu je po slijetanju pružena medicinska pomoć. Avion je istim prizemljen, putnici i posada su dobili obrok i otišli na spavanje u hotel, te nastavili putovanje tek idući dan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Kanada je prvo 7.4. dobila novog LCC prijevoznika Lynx Air koji u floti ima 3 Boeing 737MAX8, a potom je operacije krenuo i Aeroflyer (KF Aerospace) koji će imati charter letove sa dva Boeinga 737-600. Aeroflyer planira kasnije nabaviti Boeinga 737-700, dok je Lynx Air naručio još 54 B737MAX8.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lynx Air

Let L-410 Turbolet je proizveo suvremeniju inačicu ovog aviona pod nazivom L-410NG (new generation). Novi avion ima duži nos, veći stražnji dio aviona, zbog čega prima dvostruko više prtljage, što je bio i najveći problem aviona. Avion ima nove, štedljivije i tiše motore, novi dizajn krila, novi glass kokpit. Istim ima duplo veći dolet (2500 km), brzina mu je povećana na 412 km/h, MTOW je povećan za 500 kg na 7000 kg. Serijska proizvodnja ovog novog tipa aviona je krenula 2018.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Kanadski startup Pivot Airlines je sa svojim CRJ100 odletio za Punta Canu (Dominikanska Republika) iz Toronto Pearsona. No, tamo je policija u avionu pronašla sakriveno 200 kg kokaina.

Kompanija je izjavila bojazan za svoju posadu koja je zadržana jer ne govori jezik i boje se kako se sa njima postupa. Policiju je alarmirao radnik maintenancea koji je bio u posadi i koji je našao jednu sumnjivu torbu u prostoru motora. Kompanija sada naglašava da bi istraga nad posadom mogla potrajati i godinu dana, iako su oni sami zapravo pronašli drogu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pivot Airlines

Rumunjski LCC BlueAir otvara bazu u Iasiu, svojoj 4. bazi u Rumunjskoj, na samoj moldavskoj granici (25 km od granice i 125 km od Kišineva, glavnog grada Moldavije). Kompanija će iz Iasia operirati 17 novih linija uz već 9 postojećih što je ukupno 26 linija. Aerodrom je imao 1,3 milijuna putnika 2019. Na aerodromu operiraju Wizz Air, Animawings, Austrian, Corendon, HiSky, Lufthansa i TAROM.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: BlueAir

Wizz Air je u godinu dana napravio gubitak od 652 milijuna EUR ovo je za 63% više nego što je gubitak Ryanaira, pri čemu je Ryanair tri i pola puta veća kompanija. Sada je jasno zašto je Wizz Air imao toliko ogromna rezanja od I. do IV. mjeseca. Pitanje je hoće li se kompanije oporaviti od ovako ogromnog gubitka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Airbus je uputio zahtjev Europskoj Uniji da ne uvodi embargo na uvoz titana iz Rusije obzirom da je on strateški materijal u avioindustriji. Za razliku od toga SAD je uveo sankcije i embargo na uvoz titana iz Rusije pri čemu su naglasili da imaju alternative u drugim državama svijeta.

Windrose je uspio izvući ATR 72 iz Lavova na ratom nezahvaćena područja.

AirBaltic je odlučio da neće letjeti za Rusiju do kraja 2022, ali da će krenuti letjeti za Ukrajinu čim se rat završi. Kompanija je letjela na tri linije iz Rige za Kijev, Odesu i Lavov. AirBaltic radi rata u Ukrajini mora u wet-lease dati čak 11 aviona. 9 od njih je već uspio iznajmiti.

EgiptAir će obnoviti letove iz Caira za Moskvu Domodedovo (svakodnevni let). Letovi su prekinuti početkom III. mjeseca i obnavljaju se nakon mjesec i pola.

Ruske kompanije su na ruski registar prebacile 571 strani avion od njih 781. Rusija je odlučila nacionalizirati avione koji su u lizingu.

Rusija je izdvojila 3,5 milijardi EUR za pomoć svojim kompanijama koje radi Ruske okupacije Ukrajine i sankcija Rusiji ne mogu letjeti za većinu zemalja svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

EasyJet ima ozbiljnih problema sa premalim brojem posada. Zbog toga je kompanija otkazala stotine letova. Uz to u pitanje dolazi povećani broj letova za uskršnje praznike. Ipak ljeto ne bi trebalo biti upitno jer je kompanija zaposlila 1100 osoba koje dovršava školovanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Etihad je dobio sudski spor u kojem je stečajni upravitelj Air Berlina tražio 500 milijuna EUR. Naime, Air Berlin smatra da je njegov dioničar Etihad prevario kompaniju kada ju je odbio dodatno financirati, a zbog čega je kompanija bankrotirala. Nakon nekoliko ogromnih investicija u Air Berlin Etihad je 9.8.2017. odbio dodatnu investiciju od 50 milijuna EUR. Istim je 15.8. Air Berlin proglasio insolvenciju i prekinuo operacije 27.10.2017.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

Aerodromsko vozilo na aerodromu Alicante se zabilo ispod Ryanairovog Boeinga 738-800. Automobil je bio zaustavljen kod aviona, no vozač nije uključio kočnicu i automobil je otišao pod avion. Kompanija je izjavila da je avion ima manja oštećenja i da je odmah odvezen u maintenance u Valenciju.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Alicante

I konačno se desilo. Nakon 25 mjeseci stanke, Flybe je krenuo sa operacijama. Prvi let je bio Birmingham-Belfast City sa Dash 8-400. Kompanija trenutno ima 2 Dash 8-400, a uskoro će ih imati 5, te će operirati iz dvije baze u Birminghamu i Belfast Cityu. U idućim tjednima kompanija će pokrenuti niz linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flybe

IATA je izjavila da postoji ozbiljna opasnost da Hong Kong aerodrom više nikada ne vrati status globalnog megahuba. Naime, aerodrom je dvije godine bio gotovo potpuno zatvoren. Istovremeno su putnici stvorili druge navike putovanja, poglavito konekcija. Primjerice ovog II. mjeseca aerodrom je imao tek 86.000 putnika (na razini Sarajeva), dok je u II. mjesecu 2019. imao 5,9 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Hong Kong

Dva gubitaša Kenya Airways i South African Airways su pokrenuli Panafričku asocijaciju u koju su pozvali sve kompanija Afrike, a posebno iz Zapadne Afrike. Kompanije će obići SAD, Veliku Britaniju i Afriku kako bi našli investitore za ovaj projekt.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Kenya Airways

Lufthansa je digla kredit od 2 milijarde EUR. Kredit će se utrošiti na zatvaranje prijašnjeg nepovoljnijeg kredita od 700 milijuna EUR, dok će 1,3 milijarde biti potrošeno na likvidnosti kompanije. Ovo pokazuje da Lufthansa nije u dobrom stanju. Kredit će se vratiti u roku od tri godine.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Lufthansa

Indijski Alliance Air je u promet stavio prvi Do228-200 proizveden u Indiji. Avion prima 19 putnika, što je bitno manje nego ostali Alliance Airovi avioni. Kompanije će uskoro dobiti i drugi ovaj avion. Alliance Air je bio podružnica za regionalne feeding letova Air Indije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alliance Air

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.
 • Skopje, Wizz Air od 27.9.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.
 • Monastir, Tunisair od 7.6.

 

Iz Pule:

 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Bari, NyxAir od 22.6.
 • Karlstad, Croatia od 25.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Belfast, Croatia od 16.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 • Monastir, Nouvelair od 5.6.
 • Podgorica, Air Montenegro od 19.6.
 • Tirana, Air Montenegro od 19.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 21.6.
 • London, Wizz Air od 25.9.

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Foggia, Lumiwings od 3.6.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Djerba, Nouvelair od 13.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Mersa Mutruh, Air Serbia od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 • Monastir, Air Serbia od sredine VI. mjeseca

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Poznan, Enter od 1.6.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.
 • Madrid, AlbaStar od 19.6.

 

Iz Tivta:

 • Kuvajt, Jazeera od 4.6.
 • Kišnjev, FlyOne od 13.6.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 24.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Antalya, Tailwind od 5.6.
 • Antalya, Southwind od 17.6.
 • Larnaca, BH Air od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Enfidha, BH Air od 5.7.
 • Ljubljana, Wizz Air od 27.9.
 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.

 

Iz Ohrida:

 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.