Novosti iz regije

EasyJet će ozbiljno osakatiti jedinu liniju iz Ljubljane, onu za London Gatwick. Linija se sada prometuje četiri puta tjedno (ponedjeljak, četvrtak, petak i nedjelja), no nakon 9.1. linija će se prometovati samo simboličnih jednom tjedno (petkom). Tako će biti sve do 13.2. kada se ponovo vraća na 4 tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

U drugom tjednu XII. mjeseca najviše letova u regiji imala je Croatia Airlines, njih 166, pa Air Serbia (157), treći je Wizz Air (140), pa Ryanair (91), Turkish (74), Austrian (55), Lufthansa (54), Eurowings (31), easyJet (29), 10. je KLM (26), slijedi Trade Air (26), LOT (24), Air Montenegro (23), Pegasus (22) i Swiss (21). Iskreno razočaranje su Eurowings, easyJet i Lufthansa koji tijekom ljeta imaju daleko više letova, a sada im je prisutnost simbolična.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Croatia Airlines tehnika ima punu popunjenost kapaciteta u sezoni održavanja zrakoplova. Nakon nekoliko sezona apstinencije u Zagreb su se vratili i zrakoplovi Lufthanse. Tako je A321 registracije D-AIDX u subotu imao probni let iznad Jadrana nakon obavljenih radova, a sljedeći zrakoplov za pregled, A320 registracije D-AIUQ, stigao je u Zagreb. U drugom hangaru se radi na Condorovu zrakoplovu A320 registracije D-AICF, a u subotu je stigao i sljedeći A320 za pregled, registracije D-AICI. Ove sezone bi kroz hangare u Zagrebu trebalo proći 6 Condorovih zrakoplova.

Jedan hangar je rezerviran za vlastitu flotu. U njemu se trenutno radi na Q400, 9A-CQF, a u hangar je uvučen i nosni dio zrakoplova A319, 9A-CTH na kojem se obavljaju strukturalni radovi i inspekcije radi produljenja životnog vijeka.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Mario Vukoja

Neke ACMI kompanije imaju manje jetove ili klipne avione za hitan prijevoz posada. Tu je najpoznatiji britanski Titan koji svojim klijentima nudi zrakoplov koji se može u vrlo kratko vrijeme konvertirati iz carga u putnički i potom ista posada koja je noću radila cargo let odradi ferry let do destinacija odakle avion mora hitno preuzeti operacije. U međuvremenu se skupi nova posada koja će operirati avionom (imaju obvezu biti na aerodromu u sat vremena od kada ih se nazove), ista posada sjeda na manji poslovni avion i preuzima avion na destinaciji. „Stara“ posada se tim poslovnim avionom vraća nazad. Ovo ima i Ryanair koji u floti ima tri Learjeta 45 koji služe za prijevoz dijelova aviona koji su u kvaru, rezervnih posada u slučaju poremećaja operacija, poslovne letove managementa i školovanje posada. Avioni su smješteni u Dublinu, London Stanstedu i Bergamu.

Kako Trade Air u posljednjih godinu dana sve svoje avione ima izvan svoje baze u Zagrebu, ovog ljeta avione je imao u Parizu, Insbrucku, Ljubljani i Prištini, a ove zime u Ljubljani, Prištini, Podgorici i Nigeriji, kompanija bi istinski trebala nabaviti jedan klipni avion sa 6 sjedala kako bi posade mogla transportirati iz Zagreba na te destinacije. Naime, dobar dio tih aviona, poglavito zimi, zapravo stoji nazaposlen i čeka posao, te obave 2-3 leta tjedno, nekada ni toliko. Samim time dovoljna je i samo jedan posada na destinaciji. No, koji puta se desi, poglavito sada zimi, da je potrebno više letova u kraćem periodu. Ovako bi Trade Air mogao reagirati vrlo brzo, skupiti dodatnu posadu i transportirati je na destinaciju nakon samo sat-dva tim privatnim avionom. Konačno, ovime bi Trade Air mogao uštedjeti i na avionskim kartama za redovne promjeni posada. Ovaj avion bi se mogao koristiti i za transport rezervnih dijelova, mogao bi se iznajmljivati na business tržištu, te služiti za školovanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Iranski Mahan Air je odradio par charter letova između Teherana i Beograda, a sada će letove raditi redovno, svaki drugi tjedan sa Airbusom A310 koji ima 202 sjedala. Kompanija je zadnji puta operirala liniju u X. mjesecu 2019. Prema nekim izvorima tada je Europska Unija izvršila pritisak na Srbiju da se prekinu ovi letovi jer je Mahan vozio isključivo izbjeglice pošto su putnici dolazili u Beograd ali nije bilo nikoga na povratnim letovima.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Mahan Air

U tjednu od 20. do 26.12. slijedeće kompanije imaju smanjenja za Beograd. Tijekom ovog i sljedeća 2 tjedna Aegean će imati 3 tjedna leta prema Beogradu (ponedjeljkom, utorkom i petkom, osim u tjednu od 03.01. kada će letjeti ponedjeljkom, petkom i subotom). Od 10.01. Aegean će vratiti broj letova na 4 tjedno (ponedjeljkom, utorkom, petkom i subotom) sve do kraja III. mjeseca.

Air Montenegro trenutno ima 14 tjednih (dva puta dnevno) polazaka iz Podgorice za Beograd. Tako će biti do kraja III. mjeseca osim na dan Nove godine kada će između ta dva grada biti samo jedan let. Na liniji Tivat – Beograd Air Montenegro leti 6 puta tjedno (svaki dan osim utorkom) i tako će biti do kraja ožujka osim u tjednu od 27.12 kada će imati 5 letova tjedno (svaki dan osim utorkom i subotom).

Austrian ovaj tjedan ima 12 letova na liniji Beč – Beograd dok će u tjednu od 27.12. imati 11 letova (jednom petkom, dva puta ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom i nedjeljom). U tjednu od 03.01. broj frekvencija će biti 13 tjedno (svim danima dva puta dnevno osim petkom). Nakon toga broj tjednih letova će počevši od 10.01. biti 14 (svakodnevno dva leta) i to će trajati sve do 07.02. kada će se broj letova popeti na 15 tjedno (dodati će treći let petkom).

KLM će u tjednu od 20.12. letjeti 12 tjednih letova ( svaki dan 2 leta osim ponedjeljkom i četvrtkom). U tjednu od 27.12. kompanija će imati 11 tjednih letova (svaki dan 2 leta osim ponedjeljkom, četvrtkom i nedjeljom) dok će u tjednu od 03.01. imati samo 7 letova (svaki dan po 1 let). Broj frekvencija će se ustaliti od 10.01. kada će KLM svaki tjedan sve do kraja III. mjeseca imati 12 tjednih letova (svaki dan 2 leta osim ponedjeljkom i četvrtkom) na liniji Amsterdam – Beograd.

Swiss na liniji iz Züricha ovaj tjedan ima 14 letova. U tjednu od 27.12. će imati 13 letova tjedno (svakim danom dva leta osim subotom), u tjednu od 03.01. će imati 2 leta više (dodaje treći let ponedjeljkom i nedjeljom). Kompanija će od 10.01. letjeti 14 puta tjedno (svakim danom dva leta osim ponedjeljkom kada će imati tri dnevna i leta i subotom kada će imati samo jedan let). U tjednu od 17.01. Swiss će smanjiti broj frekvencija na 13 (svim danima dva leta osim subotom), a od 24.01. do 13.02. će imati smanjenje na 11 tjednih letova (jedan let dnevno ponedjeljkom, srijedom i petkom dok će dva leta dnevno ostati utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom). Od 14.02. Swiss dodaje drugi dnevni let ponedjeljkom pa se broj tjednih frekvencija penje na 12, a tjednu od 21.02. ponedjeljkom će biti čak 3 dnevna leta pa se broj tjednih letova penje na 13. Broj letova će se ustaliti od 28.02. kada će Beograd i Zürich biti povezani 15 puta tjedno (svakim danom dva leta osim ponedjeljkom kada će biti tri leta dnevno). Taj broj linija bi trebao ostati do početka ljetnog reda letenja.

TAROM u ovom tjednu ima samo jedan let za Beograd i to srijedom. Tako će biti i u sljedećem tjednu, a onda će se od 03.01. broj frekvencija vratiti na 2 puta tjedno (srijedom i petkom). U tjednu od 07.03. TAROM će ponedjeljkom dodati i treći tjedni let.

autor: Marko Bilić, suradnik (Split), foto: TAROM

Cijeli Izvršni odbor Hrvatskih sindikata prometnih pilota (sindikat pilota Croatie Airlines) je dao ostavku. Ostavaka supa na snagu 15.1.2022. Izvršni odbor zna koliko je važno da HSPP ima jako vodstvo u implementaciji Post-covid strategije Croatie Airlines, te se nada da će kolege iznaći kvalitetan kadar koji će voditi sindikate u idućem mandatu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HSPP

Air Montenegro je 19.12. sa svojim Embraerom E195LR (4O-AOA) letio za Air Serbiu i to za Dusseldorf (kao JU320/321), Tiranu (JU 212/213) i Copenhagen (JU404/405). Kako je Air Serbia već nekoliko puta letjela za Air Montenegro kada je kompanija imala operativnih problema ovog ljeta, evidentno je da kompanije surađuju.

autor: Saša Cvijić, suradnik (Beograd), foto: Air Montenegro

Hrvatska je započela postupak za ulazak u Schengen još 2015. godine. Nakon 6 godina intenzivnog rada postupak je pri kraju. Naime, Europska komisija je potvrdila da je Hrvatska spremna za ulazak u Schengen, a prije 5 dana svi ministri unutarnjih poslova Europske Unije dali su jednoglasno zeleno svjetlo da Hrvatska može ući u Schengen. Ovime su ispunjeni svi formalni uvjeti za ulazak. Stoga će Hrvatska vrlo vjerojatno ući u Schengen za oko šest mjeseci.

Istim će 9 hrvatskih međunarodnih aerodroma imati ozbiljne probleme prenamjene prostora. Naime, sada su luke imale tek par domaćih dnevnih letova, a sve ostalo su bili međunarodni letovi. Primjerice Zagreb je imao tek 8 do 13 domaćih dnevnih letova (ovisno o dobu godine), Split 4 do 6, Dubrovnik 3 do 5, Pula 2 do 3, Zadar manje od 2, a Rijeka tek 4 tjedna leta. Ulaskom u Schengen Zagreb će imati preko 50 domaćih dnevnih letova ljeti, a međunarodni letovi će biti tek za London (2 dnevno), Moskvu (1 dnevno), Dubai (1 dnevno), Beograd (1 dnevno), Istanbul (2 dnevno), Sarajevo (2 dnevno) i Skopje (1 dnevno) te još oko tri dnevna leta za Dohu, Manchester, Tel Aviv, Toronto, Prištinu, Podgoricu, Monastir, Antalyu i Kijev. Ukupno tek 13 dnevnih letova. logično bi bilo da Zagreb za tu nakanu i dalje drži bus gateove 16, 17 i 18, dok bi tri gatea 26, 27 i 28 mogli koristiti za međunarodne letove, uz moguću mobilnu ogradu da se ti letovi mogu koristiti i za domaće letove. Naime, ova tri gatea su i gateovi za long-haul letove koji će svi biti međunarodni. Zagreb i sada ima mobilnu ogradu za domaće letove na geteovima 21 i 22. Oni se u 1. i 3. valu koriste za letove prema Splitu i Dubrovniku, a nakon što se ovi putnici isprazne, ograda se otvara i gateovi postaju međunarodni. Dva sata prije domaćih letova prostor se ponovo prazni i postaju domaći gateovi. Istim bi većina putnika nakon sigurnosne kontrole kretala desno (sadašnji letovi prema Hrvatskoj), dok bi samo ovi međunarodni i dalje kretali lijevo na kontrolu putovnica. Sretna okolnost je da su stepenice za ove gateove napravljeni taman kod gatea 26. No, ovo bi značilo i da se duty free shop mora preorjenitrati prema gateu 26, a da domaći putnici moraju dobiti novu trgovinu, tj. da bi Zagreb sada trebao imati dvije trgovina. Jednako tako morali bi se razdijeliti i ugostiteljski objekti, pri čemu će većina ostati za domaće letove, a jedan bar bi morao postati za međunarodne letove.

Još više problema će imati manje zračne luke (Osijek, Brač, Rijeka, Pula i Zadar) koje imaju limitirane prostore dolaznih i odlaznih gateova, a koje će sada morati preorganizirati i razdijeliti. Iskreno zračnim lukama predstoji ogroman posao, a nisam siguran da će neke od njih i uspjeti iznaći rješenje bez dodatnih ozbiljnih ulaganja u prostor.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Novi njemački prijevoznik Lubeck Air će letjeti iz Lubecka za Zadar od 19.5. jednom tjedno, četvrtkom sa ATR-72. Linija će se operirati do 27.10. Lubeck Air ima samo dva ATR-72 u flot i leti tek pet linija.

Novu liniju za Zadar otvara i norveški LCC Flyr i to iz Osla Gardermoea. Linija kreće 9.4. i leti do 29.10. dva puta tjedno, srijedom i subotom. Linija će se operirati sa Boeingom 737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flyr

Ryanair je već suspendirao liniju Niš-Malta od 3. do 17.12. No, sada je liniju dodatno suspendirao do 10.1. Kako je Ryanair suspendirao i Berlin, sada operira samo tri linije iz Niša, za Beč, Stockholm i Bergamo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aerodrom Priština danas otvara obnovljenu i produženu uzletno-sletnu stazu. Aerodrom je produžio pistu sa 2560 na 3050 metara (po 250 metara na svaku stranu staze), čime je Priština dobila mogućnost slijetanja većine long-haul aviona (oni najveći nikada ni neće slijetati u Prištinu), te je postala 6. aerodrom u regiji koji ima pistu za long-haul (Beograd, Zagreb, Dubrovnik, Pula i Ljubljana).

Aerodrom je povećao i ILS kategoriju sa II na IIIb što je više nego pohvalno i važno za ovaj aerodrom. Ovom kategorijom avioni će moći slijetati i u slučaju izuzetno guste magle. Aerodrom je obnovio i rulnice. Projekt je koštao čak 33 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Priština

Aerodrom Ljubljana je u XI. mjesecu imao 45.660 putnika, bitno manje od Sarajeva, Skopja, Prištine, Zagreba i Beograda, čak i bitno manje od Podgorice. To je tek 54,2% broja putnika iz 2019. uz naznaku da je tada Adria bankrotirala i da je aerodrom tada imao bitno manje putnika nego prethodnih godina.

U prvih 11 mjeseci godine, Ljubljana je imala tek 376.672 putnika, brojka koja je istinski mala. Do kraja godine Ljubljana će imati oko 420.000 putnika, bitno manje i od Zadra, što će aerodrom smjestiti na 11. mjesto u regiji. Prisjetimo se da je Ljubljana ne tako davno bila na 5. mjestu u regiji, a još 2019. je bila na 7. mjestu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Moj dragi prijatelj Robert Nikolić ima zavidnu kolekciju vina i žestokih pića. Stotine boca koje stoje izložene, ali se ne piju. I dok sam pregledavao te njegove boce našao sam i jednu koja mi je istinski izmamila smješak na usta. Iskreno ne vjerujem da ovakvu bocu vina više itko ima u svojim zalihama:

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Jedan od planova koncesionara beogradskog aerodroma, ali i parola koju Vinci konstanto izgovara, je da će Aerodrom Beograd biti jedan od najzelenijih aerodroma Evrope (nisam siguran da zeleno i avio-saobraćaj može u istu sintagmu, pa je bolje reći ekološki najprihvatljiviji). Međutim, nakon našeg prethodnog teksta vezanog za presađivanje stabala na aerodromu (i gajenju pčela), na društvenim mrežama su se pojavile fotografije i snimci na kojima se jasno vidi da su posečeni drvoredi platana i borova koji su se nalazili izemeđu SMATSe, parkinga i novog produžetka C hodnika. Drveće je vrlo verovatno posečeno zbog svoje veličine, odnosno nemogućnosti da se presadi, a sve radi rekonfiguracije saobraćajnica koja je u toku. Nakon toga, uveravani smo od strane Aerodroma da će za svako posečeno drvo biti posađeno najmanje još jedno! To će biti najverovatnije u parku koji je predviđen da se prostire duž novoproširenog C hodnika, a koji je javnosti posebno privukao pažnju svojim eksponatima koje ima na renderu. Kako je plan Vinci-a da u svojoj mreži aerodroma postigne nultu emisiju do 2050. godine, potrebno je sprovesti infrastrukturne ekološke projekte na aerodromu koji do sada nije bio preterano ekološki razvijen. Takvi projekti koji se trenutno izvode ili su u planu za blisku budućnost su:

– Solarna elektrana-projekat koji je pri kraju realizacije, a koji će sa svojih 3000 fotonaponskih modula snabdevati aerodrom sa 1 200 000kWh godišnje, što je smanjenje od 900t CO2 godišnje, odnosno 5 400 stabala

– Toplana- ona je puštena početkom meseca u rad, a njena svrha je zamena kotlarnice na mazut onom na gas koji je ekološki prihvatljiviji (kotlarnice na mazut generalno predstavljaju ogroman problem u zagađenju u Beogradu). Ovime je smanjeno 3000t CO2 (18 000 stabala)

– Postrojenje za preradu čvrstog otpada – u XII. mesecu prošle godine reciklirano je tek 5% aerodromskog otpada, a ovo postrojenje je planirano da reciklira sav aerodromski otpad u XII. mesecu 2022. godine

– Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – trenutno je u izgradnji, a prečišćavaće 750 000 litara otpadnih voda dnevno. Prečišćena voda će se koristiti za navodnjavanje i pranje asfaltnih površina

– Punjači za električna vozila – novo udaljeno parkiralište će raspolagati sa 46 novih punjača za električna vozila

– Uzgajivanje pčela – o čemu smo pisali u skorašnjem članku. Pčele kao jako bitne jedinke za biocenozu i ekosistem manjkaju u prirodi, pa ih je potrebno negovati i čuvati kako ta bića od krucijalnog značaja ne bi nestala.

U ovo vreme ogromnih problema sa zagađenjem prirode (a posebno ekoloških skandala u Srbiji i regionu u poslednjih par meseci) neophodni su nam ovakvi projekti kako bismo makar ublažili efekat koji ostavljamo, a aviosaobraćaj ga definitivno ostavlja. U ovoj situaciji na nama je da vidimo da li će se ovo sve i ostvariti, te da se nadamo da hoće.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

Je li Wizz Airov deal sa Tuzlom dobar? Nažalost, tu ne mogu biti pozitivan. Wizz Air od 2018. stagnira u Tuzli, dakle bitno prije Covida-19. Kompanija je krenula intenzivno, širila je linije i frekvencije, bazirala 2. avion, no potom je sve stalo. U Covidu-19 Wizz Air je ozbiljno porezao Tuzlu, najviše od svih svojih baza u regiji. Ove zime ta rezanja su i još intenzivnija, a kompanija će letjeti tek jedan let dnevno (dva aviona imaju kapacitet za 7 dnevnih letova). U međuvremenu Wizz Air je pokrenuo bazu u Sarajevu (2 aviona) i ima 6 linija iz Banja Luke, a tamo i vrtoglavo raste.

Tu se opravdano treba pitati zašto je Tuzla otkantala Ryanair, deal koji joj je bio i te kako važan. Ne samo radi toga što nije dobro stavljati sva jaja u jednu košaru, nego i zato što bi tada profitirala na lokalnom ratovanju Ryanaira i Wizz Aira, kao što profitira Podgorica, Niš, Banja Luka, te u široj regiji Bukurešt, Sofija, Budimpešta i Beč. Tuzla je otkantala Ryanair, deal koji je već bio potpisan, a Ryanair je već pustio i krate u prodaju, nakon što je u Tuzli bio Varadi, CEO Wizz Aira. Jasno je da je Varadi oprao noseve i zaprijetio!

A što je dao zauzvrat? 3. avion? Nekako ne vidim da se to dešava. No, i da se to i desi u idućih pola godine-godinu, Tuzla će i dalje biti debelo iza Sarajeva, a eto i Banja Luka ju ozbiljno stiže. Tuzla je već odavno trebala imati linije Pegasusa, Eurowings, Ryanaira, Transavie, flydubaia, možda čak i easyJeta, Lufthanse, Austriana, Croatia, AirArabie, Pobede. No, godinama od tako čega nema ništa. Zašto do vraga!?!?!?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Cairo uvodi tri nove linije u regiji. Kompanija će od kraja III. mjeseca letjeti iz Hurghade za Sarajevo i Banja Luku, te uvodi i drugi liniju za Beograd, iz Sharm el Sheikha. Air Cairo još nije stavio ove linije u prodaju.

Kompanija već leti cjelogodišnju liniju iz Hurghade za Beograd. U ovom momentu kompanija leti jedan let tjedno na ovoj liniji, a broj polazaka se povećava na tri tjedno od druge polovice XII. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Cairo (Wikipedia)

Kroz prva dva mjeseca 2022. Croatia Airlines će smanjiti broj letova na pojedinim linijama. Kompanija trenutno leti 11 letova za Bruxelles koje će od 17.1. smanjiti na 8 tjednih letova (četvrtkom i petkom po dva leta, subotom ne lete). U posljednjem tjednu I. mjeseca Bruxelles i Zagreb biti povezani 10 puta. Kompanije od 7.3. ponovo planira povezati Bruxelles i Zagreb 11 puta tjedno (svaki dan dva leta, osim subote kada ne leti i nedjelje kada ima jedan let).

Putnici za Zürich će unatoč najavi od 14 letova tjedno tijekom cijele zime ipak ostati uskraćeni za tri leta tjedno počevši od 10.01. (svaki dan dva osim utorka, srijede i četvrtka). Od 1.3. kompanija će vratiti 14 tjednih letova za Zurich

Konačno, Croatia Airlines je povukla iz prodaje veliki broj letova za Sarajevo nakon Nove godine pa će tako putnici moći letjeti za Sarajevo 6 puta tjedno umjesto 13 puta koliko je donedavno stajalo u prodaji. Ovu liniju Croatia planira povećati na 13 tjednih letova od 28.2. (svaki dan dva osim subote jedan).

Croatia Airlines i dalje u sustavu ima dva dnevna leta prema Münchenu od 10.01. što je poprilično sumnjivo i za očekivati je da će se dogoditi ista stvar kao i s letovima za Sarajevo. Linija za Copenhagen koja je u XII. mjesecu povećana na 7 tjednih letova i dalje će se operirati tom frekvencijom.

autor: Marko Bilić, suradnik (Split), foto: Croatia Airlines

Sarajevo je u XI. mjesecu ostvarilo 61.989 putnika. Aerodrom je imao 926 operacija. Sarajevo je ostvarilo cargo od 215,1 tonu.

U prvih 11 mjeseci ove godine Sarajevo je imalo 696.939 putnika, što znači da će do kraja godine imati oko 760.000 putnika, bitno manje od Dubrovnika, Skopja i Zagreba, no više od Ljubljane, Podgorice, Tivta, Zadra i Tuzle. Istim će se Sarajevo pozicionirati kao 7. zračna luka regije, iako je prije Covida-19 bio na tek 10. mjestu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Wizz Air je prije par dana stacionirao svoj drugi avion Airbus A320 u sarajevskoj bazi, što je omogućilo aviokompaniji da radi na dvije rute istovremeno, odnosno 6 povratnih letova dnevno.

Avio-kompanija je takođe nastavila letove za Brisel Charleroi 15.12. koji su bili obustavljeni na mjesec dana. Oni će raditi do 9.1.2022. prije nego što će ponovo biti suspendovani do kraja III. mjeseca 2022.

Wizz Air će također danas započeti letove na četiri linije: Malmo, Cologne, Hamburg i Frankfurt Hahn. Prvi let za Malmo poletio je jutros u 06:10. Avio-kompanija će saobraćati svakog utorka, četvrtka i subote na ovoj liniji do 8.1.2022. Linija će se ponovo pokrenuti 5.3.2022. sa istim brojem nedjeljnih operacija.

Ruta Sarajevo-Cologne kreće danas poslijepodne sa prvim polijetanjem u 12:05 sati. Avio-kompanija će na ovoj liniji saobraćati tri puta sedmično do 8.1.2022. godine. Letovi će ponovo biti nastavljeni 28.3.2022.

Treća ruta koja će danas biti pokrenuta je Hamburg u 17:10. Letovi će se saobraćati svakog četvrtka i nedjelje do 9.1.2022. prije nego što će biti smanjeni jednom tjedno do kraja sezone. Zatim će raditi svake nedjelje do 3.3.2022. kada će Wizz Air vratiti rotaciju u četvrtak. Ovo je ujedno i jedina nova ruta koja će ostati u funkciji nakon sredine I. mjeseca.

Let Sarajevo – Frankfurt Hahn polijeće u 18:20 sati. Na ovoj ruti postoje tri nedjeljne rotacije, utorkom, četvrtkom i subotom do 8.1.2022. Letovi će biti nastavljeni 26. februara 2022. sa istim brojem nedjeljnih operacija.

Wizz pokreće Billund 17.12 i Gothenburg 17.12. i Sandefjord 19.12. Gothenburg će operirati do 7.1, te ponovo od 28.2., Sandefjort do 9.1. i ponovo od 20.2. te Billund do 7.1. i ponovo od 28.3.

autor: Mirza Avdić suradnik (Tuzla), foto: Wizz Air

Prije nekoliko dana, Albastarov Boeing 737-800 dovezao je 188 putnika iz Madrida za Mostar. Međutim, ako su letovi 90-100% puni, zašto Mostar ne bi mogao imati bar 1-2 sedmična charter leta, ako već ne mogu privući neki LCC ili legacy? Croatia je do X. mjeseca ove godine imala chartere iz Dublina i Shannona za Mostar sa A320 i avioni su bili skoro puni. Zašto su letovi prekinuti i nisu nastavljeni na year-round chartere, ako je potražnja već toliko velika? Aerodrom bi mogao imati po 1.000 putnika sedmično bez problema na cjelogodišnjem nivou, a preko ljeta i po 5.000.

Albastar bi mogao pokrenuti letove sa Milano-Malpense, Rima Fiumicino, Napulja, Verone, Trapanija i Brindisija, svaki po 1 sedmično, za početak. Naravno, treba uzeti u obzir da navedene destinacije ne bi ni morale nužno biti charteri, s obzirom na to da Albastar nudi “klasičnu” prodaju karata. Albastar je partner sa Mostarom već dugi niz godina.

Tada Mostar ne bi bio “izgubljeni slučaj”. Mostar bi BiH donio ovim potezom “novi trend” letova ka Italiji i spojio dva tržišta u mnogo većem omjeru nego što je sada kada samo Ryanair leti iz Bergama za Banja Luku, a od 28.3. će i Wizz Air krenuti letove iz Milana za Tuzlu i iz Trevisa za Sarajevo. Mostar je prije par godina imao velik broj chartera prema Italiji koji je letjela Mistral Air (ali i neke drug kompanije). No nakon što je Mistral prekinuo putničke letove i preorijentirao se samo na cargo za Talijanske pošte prestali su i ovi letovi.

autor: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo); foto: ZL Mostar

Ruski S7 kreće sa letovima za Zagreb za Moskvu Domodedovo od 23.1. Letovi će se obavljati jednom tjedno, nedjeljom. Kompanija će liniju operirati sa Airbusom A320 koji ima 174 sjedala. Kako će nakon Nove godine letove za Zagreb prekinuti Azur, S7 će maltene zamijeniti ovog prijevoznika, pa će Zagreb i dalje imati 10 tjednih letova za Moskvu koje će operirati Aeroflot (7), Nordwind (2) i S7 (1). S7 je izvanredan prijevoznik, najbolji u Rusiji i ovime je Zagreb dobio odličnu alternativu Aeroflotu. S7 u ovom momentu ne leti ni za jedan drugi aerodrom u regiji, pa čak ni za Beograd.

U svakom slučaju Croatia Airlines je ovime izgubila još jednu šansu, jer je i te kako logično bilo da ona pokrene letove za Domodedovo, zračnu luku na koju operira Star Alliance. S7 ima code-share sa nizom prijevoznika Star Alliance, a koketira i sa Lufthansa Grupom. Kako god, Croatia bi morala što prije pokrenuti code-share sa ovim prijevoznikom uz konekcije S7 na Split, Dubrovnik, Pulu, Zadar, Sarajevo i Skopje, Amsterdam, Bruxelles, London, Dublin, Beč, Zurich i Frankfurt koje ne operira S7. Croatia bi se svim silama trebala potruditi da ova linija uspije te da se poveća na minimalno 3 leta tjedno kako bi bila dovoljno dobra alternativa Aeroflotu. To se može desiti tako da S7 poveća broj letova, ili da letove uz njih u code-share pokrene i Croatia. Naravno, ovo posljednje je puno previše tražiti od Croatie, na takvu „kreativnost“ smo navikli kod Air Serbie, ali, nažalost, nikako kod hrvatskog nacionalnog prijevoznika.

Aeroflot je povećava broj letova za Zagreb sa 3 na čak 7, a tri puta ovog mjeseca leti sa širokotrupnim A330-300. Ruske kompanije profitiraju na cijepljenju ruskih državljana u Hrvatskoj koji se cijepe Johnson & Johnson cjepivom kako bi dobili europske Covid-19 potvrde i kako bi mogli putovati u Europu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Lufthansa je ozbiljno posjekla broj letova na liniji Beograd-Frankfurt. Kompanija trenutno leti 12 tjednih letova. No, u tjednu od  20.12. leti tek 10 tjednih letova (svaki dan, te dva leta u utorak, četvrtak i petak), u tjednu od 27.12. leti tek 6 tjednih letova (svaki dan, a ne leti u ponedjeljak i subotu, no leti dva leta u nedjelju 2.1.), dok će u tjednu od 3.1. letjeti 10 tjednih letova. Kompanija će od 10.1. do 8.2 letjeti tek 6 tjednih letova (svaki dan, osim petka). Od 8.2. kompanija povećava broj letova na 12 tjedno (svaki dan dva leta osim ponedjeljka i petka).

I linija Minhen-Beograd je porezana. Linija trenutno operira 12 tjednih letova. Od 17.1. će letjeti tek 9 letova tjedno (svaki dan po jedan, ponedjeljkom i nedjeljom 2). Od 30.1. linija se ponovo povećava na 14 tjedno.

Lufthansa trenutno iz Frankfurta prema Zagrebu leti 11 puta tjedno, no u periodu od 17.01. do 07.02. sljedeće godine broj frekvencija će pasti na 10 tjedno jer jedan od dva leta srijedom neće operirati. Osim navedenog smanjenja Lufthansa neće letjeti na relaciji Frankfurt – Zagreb na Badnjak, Božić i na Staru godinu.

Lufthansa smanjuje od 17.1. i letove za Ljubljanu koje će umjesto sadašnjih 14 tjedno operirati 12 puta tjedno (utorkom i nedjeljom 1 let). Linija se od 30.1. ponovo vraća na 14 tjednih letova.

Lufthansa smanjuje i letove za Sarajevo koje će operirati samo 4 puta tjedno, umjesto sadašnjih 5 (utorkom, petkom, subotom i nedjeljom). Linija se od 16.2. vraća na opriranje 5 puta tjedno (dodatni let srijedom).

autori: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb) i Marko Bilić, suradnik (Split)

Trade Air-ov Airbus A320, 9A-BTH počinje letjeti za novu zrakoplovnu tvrtku United Nigeria Airlines. Ugovor je potpisan na 3 mjeseca. Tvrtka je osnovana 2020. godine, a ove godine je krenula s letovima koristeći četiri Embraera ERJ-145, a još dva ova aviona ima naručena. Destinacije tvrtke su isključivo domaće, a Trade Air-ov zrakoplov bi trebao letjeti između Lagosa i nigerijskih gradova Asaba, Enugu i Owerri.

Svih 5 Trade Airovih zrakoplova je trenutno angažirano, dva aviona su u Prištini (A320 i A319) gdje lete za MyWings, jedan je u Ljubljani gdje lete turističke i ad hoc chartere (A320), a jedan u Podgorici (F100) koji leti backup letove za Air Montenegro.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica); foto: Trade Air

Aerodrom Tuzla je 26.11.2021. pokrenuo postupak javne nabave za izgradnju 3. gatea. Procijenjena vrijednost radova je 504.049,00 BAM (257.716 EUR). Sredstva je osigurao proračun (budžet) BiH. Sada se treba napraviti komisije za provedbu natječaja, pa se mora postaviti datum prijava i provesti natječaj. Nakon toga kreće sam natječaj (bar mjesec dana), pa rok žalbe. Ako neće biti žalbi sve zajedno će se razvući još mjesecima do početka izgradnje, a ako će biti žalbi sam bog može znati koliko bi to moglo trajati.

Iskreno svaka čast novom direktoru, ima gomilu zaostataka koje mora riješiti, a počeo ih je rješavati. Ali ne gledam optimistično na to da bi Tuzla mogla dobiti ovaj gate do ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Aerodromi Crne Gore su napravili novu incentive shemu za poticaj strateški bitnih linija. Da bi prijevoznik ostvario ovaj poticaj mora operirati najmanje dva leta tjedno cijelu ljetnu sezonu. Mjere će stupiti na snagu 1.1.2022.

Ako prijevoznik leti cijele godine dobiva 60% popusta za landing, handling, CIR i passenger service u 2022, 2023. i 2024. Ako pak let samo tijekom ljetne sezone dobiva 40% za landing, handling i CIR, te 50% za passenger service u 2022, 2023. i 2024. U slučaju zabrana vezanih uz Covid-19 radi kojih kompanije ne bi mogle operirati dio godine, i dalje će ostvarivati pravo na popust bez obzira na privremeni prekid operacija.

Strateške linije su:

 • Podgorica-London
 • Podgorica-Paris
 • Podgorica-Rim
 • Podgorica-Milano
 • Podgorica-Bruxelles
 • Podgorica-Berlin
 • Podgorica-Minhen
 • Podgorica-Dortmund
 • Pogorica-Stockholm
 • Podgorica-Barcelona
 • Tivat-London
 • Tivat-Manchester
 • Tivat-Berlin

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Podgorica

LOT od 20.12. povećava liniju Varašava-Beograd sa 6 tjedno na 8 tjedno. Kompanija će liniju operirati svakodnevno, a ponedjeljkom će imati dva leta dnevno. Svi letovi su sa najmanjim LOT-ovim avionom Embrear E170, osim petka kada leti sa E195 i subote kada leti sa E175. LOT će za Beograd imati 614 sjedala.

LOT je zagrebačku liniju ostavio na 7 tjednih letova, ali je povećao avion koji se operira na Embraer E175 koji leti svaki dan osim četvrtka kada leti E170, te ponedjeljka kada leti E190 i subote kada leti E195. LOT će za Zagreb imati 616 sjedala, najviše u regiji.

LOT je povećao i liniju Ljubljana-Varšava na 7 tjedno. Kompanija liniju leti svaki dan sa najmanjim Embrearom E170, osim ponedjeljka, petka i subote kada leti sa E175. LOT će za Ljubljanu imati 538 sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Novi Britishev LCC EuroFlyer će među 35 linija na koje će letjeti iz London Gatwicka imati i jednu u regiji i to za Dubrovnik. Kompanija će sa letovima krenuti 29.3.2022. Linija za Dubrovnik će krenuti 4.4.2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Delta je objavila definitivan red letenja za ljeto i u njemu nema linije iz New Yorka za Dubrovnik koji je kompanija letjela četiri puta tjedno prošle godine. Nakon što je prije dva mjeseca Delta izostavila Dubrovnik iz svog reda letenja bilo je jasno da 2022. neće biti letova, iako je postojala minimalna šansa da se letovi ipak nastave iduće godine, naknadnom objavom. No, sada ta šansa više ne postoji.

Za sada Unitedova linija iz Newarka za Dubrovnik i dalje stoji, no tek treba vidjeti koliko će odustanak Delte utjecati na broj frekvencija Uniteda. United na ovoj liniji ima code-share Croatie na letovima iz Zagreba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Croatia Airlines od 14.12. mijenja terminal na Paris CDG, te se seli na terminal 2A. Izuzetno čudan potez, obzirom da ogromna većina Air Franceovih letova polijeće sa terminala 2E i 2F, koji su najudaljeniji od terminala 2A, a prosječnom putniku treba skoro pola sata da prohoda između ova dva terminala. Kako Croatia ima code-share na Air France, najudaljeniji terminali svakako nisu dobra opcija za konekcije. Croatia je prije Covida-19 bila na terminalu 2D koji je bio samo 15-tak minuta od terminala 2E.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.