Novosti iz regije

Zračna luka Osijek je u VI. mjesecu ostvarila 5.054 putnika (1954 u VI/2022). Evidentan je utjecaj Ryanairove linije obzirom da se broj putnika povećao 2,5 puta. Ovo je 85,8% putnika iz istog mjeseca 2019. (5889). Aerodrom je imao 311 operacija (288 u VI/2022), te zanemarivo malo carga. I prvih pola godine Osijek je ostvario 11.945 putnika i 0,2 tone carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Osijek

Ministar građevine, prometa i infrastrukture Srbije Goran Vesić je izjavio da je vrlo nezadovoljan Vinciem i da će raspisati natječaj za novog hendlera u Beogradu. U ovom momentu hendligom se bave SkyPartner koji hendla Wizz Air, Lufthansu, flydubai, Eurowings i niz drugih kompanija, te Vinci koji hendla Air Serbiu, Turkish i većinu kompanija na Beogradu. Zbog nedostatka ljudi i tehnike Vincia velik je broj kašnjenja i otkazivanja na Beogradu.

Vinci se bavi hendlingom na manjem dijelu aerodroma koje operira. Je li ovo najava oduzimanja hendlinga na Beogradu Vinciu, te jel Vinci nezainteresiran ili nesposoban da radi hendling i zadovoljit će se samo iznajmljivanjem prostora drugim kompanijama poput Dufrya, kao i provizije od hendlinga nove kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Zamaaero je objavio povećanje flydubaia na liniji Zagreb-Dubai ove zime na 5 tjednih letova (6 letova tijekom novogodišnjih praznika). No, od 18.12. povećat će se i letovi flydubaia za Ljubljanu sa 4 na 7 tjednih letova.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: flydubai

Slovenija je dozvolila da Adria ide u bankrot, iako je postojala opcija da ju spasi investicijom od 65 milijuna EUR. Da su spasili Adriu ista bi nastavila operirati brojne linije, bila bi sama na letovima za Frankfurt, Minhen, Zurich, Bruxelles, koje sada operiraju sa brojnim letovima Lufthansa, Swiss i Brussels. Adria bi zadržala brojne charter letove, code-share ugovore, radnike, flotu, slotove, bazu u Prištini i letove iz Tirane, te sva ostala prava i ugovore. Obzirom na broj linija koje bi takva Adria operirala trebala bi joj flota od najmanje 10 aviona. No, Slovenija to nije htjela.

Danas Slovenija planira pokrenuti novu kompaniju, Air Sloveniju na koju planira potrošiti 100 milijuna EUR. Takva kompanija niti će imati prvih 5-7 godina code-share sa Lufthansa Grupom, niti može konkurirati Lufthansi, Swissu, Brusselsu, Air Franceu, Transaviji, Air Montenegru, tj. kompanijama koje su preuzele Adrijine letove, ali ni drugim brojnim kompanijama koje sada leta iz Slovenija. Takva kompanija ima logike operirati samo sa jednim, najviše dva aviona, a tek u dalekoj budućnosti sa tri aviona.

Dakle potrošit će se 35 milijuna EUR više za kompaniju koja će imati daleko manje linija i frekvencija, putnika i tek 30% flote koju je mogla imati spašena Adria. Gdje je tu logika?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Adria

Air Serbia je po drugi puta u 10 dana napala Aerodrom Beograd. U press materijalu koji su nam poslali su napisali da je u četvrtak 6.7. bilo  više kašnjenja neki i po dva i više sati, a zbog manjka zaposlenika beogradskog aerodroma na poslovima utovara prtljage, kao i nedovoljnog broja specijalnih vozila za vuču aviona na aerodromskoj platformi.

Jučer sam rekao da su kašnjenja bila manja jer se radi o srijedi koja je drugi najslabiji dan po prometu Air Serbie, pa kompanija ima viška kapaciteta i može reagirati na poremećaje, no da će već danas biti bitno gore. I bitno je gore. Još gore će biti sutra (u petak), te u nedjelju i ponedjeljak koji su udarni dani kompanije.

Air Serbia je danas imala 77 letova, otkazala je leti za Sarajevo, imala je 32 kašnjenja od 16 do 59 minuta, 14 kašnjenja od 1 do 2 sata, 6 kašnjenja od 2 do 3 sata i 5 kašnjenja duža od 3 sata. Kompanija je imala na vrijeme samo 21 let ili 27,3% letova, dok je 72,7% letova kasnilo i otkazano, od čega je 31,2% letova imalo duga kašnjenja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Sarajevo je u VI. mjesecu ostvario 133.945 putnika (154.887 u VI/2022). Ovo je 112,4% putnika iz istog mjeseca 2019. (119.205). Aerodrom je ostvario 1350 operacija (1724 u VI/2022), te 248,5 tona carga (184,1 tonu u VI/2022). Daleko više carga iako je trend svagdje u Europi i regiji bitno smanjenje carga spram 2022. Aerodrom je u prvih pola godine ostvario 533.741 putnika i 1290,2 tone carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Zašto Podgorica ne radi noću? Aerodrom operira od 6:00 do 22:00. No, ovog ljeta aerodrom evidentno radi od 23:30 obzirom da Austrian svakodnevno slijeće u to vrijeme. Ipak, aerodrom je već odavno je trebao produžiti svoje operacije, te ili biti otvoren 24 sata ili bar od 05:00 do 01:00.

Ovo je posebno bitno radi Air Serbie koja ima tri dnevna leta na Podgoricu i koja bi i te kako htjela imati noćni let, a koji bi kretao iza ponoći i u Podgoricu dolazio oko 1:00 sat u noći, te odlazio iz Podgorice oko 5:00 da dođe u Beograd oko 5:45 i može loviti sve prve jutarnje valove prema Europi, Aziji, Africi, Americi i Kini.

Uz to ovo je i te kako važno za nacionalnog prijevoznika Air Montenegro. Imati baziranu kompaniju znači da aerodrom mora omogućiti istoj da slijeće i nakon 22:00 sata, kako radi operativnih problema, ako i radi razvoja mreže linija. Operiranje do 22:00 sata ne može biti isplativo i noćna mora je kompanije. Podgorica mora svojoj baziranoj nacionalnoj kompaniji omogućiti kvalitetnije operacije, duže vrijeme možebitnih operacije, te slijetanje u slučaju brojnih operativnih problema.

Operacije 24 sata na dan nedavno je pokrenulo Sarajevo. Krajnje je vrijeme da sa ovom praksom započne i Podgorica.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Wizz Air je smanjio broj letova za Beograd u VI. i početkom VII. mjeseca. No, od sredine VII. mjeseca kompanija povećava broj letova za Beograd, što je i logično jel dolazi i 4. bazirani avion:

 • Bauvais sa 4 na 5 letova (dodatni let četvrtkom)
 • Dortmund sa 5 na 7 letova (dodatni let srijedom i nedjeljom)
 • Memmingen sa 6 na 7 letova (dodatni let utorkom)
 • Rim sa 4 na 7 letova (dodatni letovi utorak, četvrtak i subota)
 • Einthoven s 4 na 7 letova (dodatni letovi subotom i nedjeljom)
 • Bercelona sa 4 na 7 letova (dodatni letovi ponedjeljak, četvrtak i petak)
 • Abu Dhabi sa 4 na 5 letova (dodatni let srijedom, od VIII. mjeseca)

Kompanija smanjuje jednu liniju: Malmo sa 4 na 3 tjedna leta (ukida se let subotom od 15.7.)

Wizz Air uvodi i nove linije za

 • Copenhagen (4 leta tjedno)
 • Berlin (4)
 • Zakynthos (2)
 • Lisabon (2)
 • od 26.9. uvodi se let za Bergamo, sa 5 tjednih letova.

Isti broj letova ima linija za Larnacu (5 letova tjedno), Basel (4), Nicu (3), Hamburg (3), Karlsruhe (2), Heraklion (3), Malta (4), Gothenburg (2), Stockholm Skavsta (3), London (5 letova tjedno). Ovo znači da će od početka VIII. mjeseca Wizz Air imati 25 letova više nego ih ima sada.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Wizz Air

Italijanski start-up Aeroitalia je početkom godine najavio rute za Beograd, Dubrovnik, Mostar i Zadar iz Forlija. Kompanija je najavila još 14 destinacija, u partnerstvu sa agencijom GoTo Fly i aerodromom Forli. Letovi su trebali da lete sa AeroItalijinim B737 i ATR 72-600, uzetim u wet lease od AirConnecta. U startu već komplikovana operacija. Pre početka letova su otkazani Beograd i Dubrovnik, ubrzo nakon početka letova Mostar i poslednje Zadar, pre tek nekoliko dana.

Razlozi ovih otkazivanja su sada razjašnjeni, kao posledica jednostranog raskida ugovora koji je GoTo Fly uručio AeroItaliji 25.6, koji je efektivan od 1.7, u kome agencija optužuje AeroItaliju za neprofesionalnost. CEO AeroItalije kontrira u podužem objašnjenju. Tvrdi da je on pokušao da više puta racionalizuje originalno ugovorenu mrežu od 18 ruta, čim je bilo jasno da su rezultati loši, no da je GoTo Fly insistirao da se letovi ne otkazuju i da je odbio otvaranje ruta koje bi bile profitabilnije. Profit su jedino imale tri rute, a nasuprot tome, CEO specifično ukazuje na rute ka Mostaru i Dubrovniku, naglašavajući da su avioni leteli praktično prazni, a na drugim rutama sa između 5 i 20 putnika u proseku. Zadar je otkazan zbog raskida ugovora, i imao je osrednju popunjenost.

Ovaj debakl možda pokazuje da menadžment Aeroitalije nije toliko nesposoban koliko se spekulisalo, ali dokaz toga će tek biti u budućnosti, kada vidimo koliko će se još produžiti dugi niz najavljenih i otkazanih ruta u vrlo kratkoj istoriji ove kompanije.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: Aeroitalia

Evo danas smo kupovali kartu za jednog našeg zaposlenog za let BEG-MOW i MOW-BEG. Cena na direktnom letu Air Srbije je skoro duplo veća u poređenju sa Turkishem. Shvatam da direktan let biva uvek skuplji ali bas dva puta to se do sada nije dešavalo!

Mogu slobodno reči da je čak i kompanijama ovde u Rusiji sada postalo jako teško da obrazlože i odbrane poziciju kupovine karata na direktnom letu i to čujem iz nekoliko izvora. I tako dok Turkish leti krcat na svakom letu (a ima ih samo na relaciji Moskva – Istanbul 6-8 dnevno)  Air Serbia u proseku ima dobru popunjenost ali nije uvek avion pun. Često čujem od kolega (a ja to stalno pitam) da je bilo oko 75-80% puno.

Meni se čini da su oni u Air Serbiji potpuno izgubili glavu sa formiranjem cena za Moskvu. Kad se radi neka online pretraga za karte iz Rusije za Evropu može se reči da Air Srbija uopšte nije konkurentna sa svojim cenama čak i u tranzitnom sektoru kroz Beograd. Kad tome dodate skoro nikakav servis, a poglavito ako poredite sa konkurentskim Turkishem, i skoro obavezno kašnjenje od po sat dva onda zaista ne vidim ko kupuje te karte Air Serbie. Društvo iz Air Serbie bi se trebalo uklopiti u realnost malo!

Evo podataka dobijenih direktno iz agencije preko koje kupujemo karte….

JU 650 16.8. BEG SVO 0600 1010 i JU 655 15.9. SVO BEG 0255 0500 = 141.772 REB ili 1.492,00 EUR

TK1084 16.8. BEG IST 2020 2305 i  TK419 17.8. IST VKO 0110 0500, te TK1081 15.9. VKO IST 0130 0525 I TK1081 15.9. IST BEG 0750 0830 = 73.564 RUB ili 774,30 EUR

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Air Serbia

Zračna luka Dubrovnik je u VI. mjesecu ostvarila 344.345 putnika (313.381 u VI/2022). Ovo je 82,8% putnika iz istog mjeseca 2019. (415.876). Od toga je međunarodnih putnika bilo 323.681, a domaćih 19.441. Izvanrednih međunarodnih putnika je bilo 9923, a domaćih 507. Tranzitnih putnika je bilo 1334. Dubrovnik je imao prosječan load faktor od 80%.

Aerodrom je imao 2994 operacije, od toga na međunarodnim letovima 2179 operacija, a na domaćim 318 operacija. Letova generalne avijacije je bilo 468, a izvanrednih letova 85. Najviše letova je bio 24.6. njih 147 sa 17.525 putnika. MTOW je bio 94.900 tona. Prevezeno je 26,4 tone carga od toga na domaćim letovima 3,8 tona.

U prvih pola godine Dubrovnik je ostvario 870.168 putnika, od čega na međunarodnim letovima 768.248, a na domaćim letovima 98.388. U prvih pola godine aerodrom je imao 7978 operacija i 40,5 tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Air Serbia je u posljednjih dva mjeseca kroz flotu provezla sve i svašta. Neki avioni su bili u wet leasu u kompaniji par mjeseci, neki par tjedana, a neki i tek par dana. Doslovce se nemoguće više snaći u šumi aviona koji su prošli kroz kompaniji. No, u ovom momentu flota se sastoji od 9 aviona u wet leasu:

 • Boeing 737-800 LY-PMI KlasJet
 • Boeing 737-800 LY-BUS KlasJet
 • Airbus A319 YR-URS Dan Air
 • Airbus A320 YR-JUL Dan Air (YR-DSE Dan Aira povremeno zna doći kao zamjena)
 • Airbus A320 D-ANDI Leav Aviation
 • Airbus A320 OY-RUZ DAT
 • ATR 72-500 SE-MDC DAT
 • Dash 8-400 D-AASG Avanti Air
 • Embraer E190 SX-PTM Marathon Airlines

Kompanija je iz flote prije dva dana izbacila Boeing 737-400 9H-LAW Air Horizonta, no u flotu se ponovo vratio Dash 8-400. Kako Air Serbia ima 21 avion u floti (6 ATR 72-600, 10 A319, 3 A320, 2 A330) koji su u dry leasu, ovo znači da trenutno operira sa 30 aviona.

Postavlja se pitanje je li mnogo imati 9 aviona u wet leasu? Apsolutno je. To košta, to je operacijska noćna mora, poglavito sa toliko različitih modela, to je rizik problema održavanja i operacija, posada, navika kompanija i posada… Imati 30% aviona u wet leasu nije praksa kakvu imaju druge kompanije u Europi.

U ovom momentu Air Serbia leti sve regionalce i uskotrupce izuzev CRJ, dakle Dash, ATR, Embraer, Boeing i Airbus. U pola godine kroz flotu su prošli i Trade Air, ETF, Air Montenegro, AirConnect, Carpatair i niz drugih kompanija koji su letjeli tek par dana u wet leasu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Dan Air

LOT povećava kapacitet na letovima Varšava-Beograd ove zime. Kompanija će letjeti 9 letova tjedno (svakodnevno, dva leta u ponedjeljak i utorak), no svi letovi će biti sa Embraerom E195. Kako su prošle godine letjeli sa E170 i E175, ovo je povećanje od oko 37%.

I za Zagreb LOT povećava ali manje nego za Beograd. Naime, i ovdje će kompanija letjeti 9 tjednih letova, no četiri leta će biti sa E175, a pet sa E195. I ovdje je povećanje od oko 32%. Već godinama Zagreb ima više frekvencija ili kapaciteta od Beograda i ovo je prvi puta da Beograd ima više kapaciteta i to za 150 sjedala tjedno.

Ljubljana će ove zime imati 6 tjednih letova sa E175. Sva tri navedena aerodroma imaju isti broj letova kao i prošle zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Dobar dio prijevoznika se vratio na brojke iz 2019. već 2022, a ogromna većina će to postići 2023. Tako će Air Serbia imati rekordne brojke, a planira ove godine imati čak 0,7 milijuna putnika više nego 2019, što je preko 25% više putnika u usporedbi sa 2019. No, Jasmin Bajić, CEO Croatie Airlines planira da se to u Croatiji Airlines desi tek 2024.

Istim Croatia Airlines, kao i u svemu ostalom, ozbiljno zaostaje za europskim prijevoznicima. Podsjetimo se da je kompanija imala 18,2 milijuna EUR gubitka, iako je ogromna većina kompanija u Europi prošle godine imala ogromni profit, dobar dio njih i rekordne profite. Air Serbia je, primjerice, imala 21,5 milijuna EUR profita u 2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Edelweiss će letjeti na liniji Zurich-Priština sa Airbusom A340-300 od 15.7. do 31.7. Kompanija će sa širokotrupcem odraditi ukupno 6 letova.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Edelweiss

Aerodrom Podgorica je u VI. mjesecu ostvario čak 171.886 putnika (139.956 u VI/2022). Ovo je 121,8 % putnika iz istog mjeseca 2019. (141.039). Aerodrom je ostvario 1493 operacije (1417 u VI/2022, 1523 u VI/2019), te 47,4 tone carga (32,5 tona u VI/2022 i 83,5 tona u VI/2019). Podgorica je u prvom polugodištu ostvarila 690.801 putnika. Aerodrom će do milijun putnika doći već u VIII. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Nova cargo kompanija CAMEX Adria Airlines je dobila prvi Boeing 737-800BCF 27.6. Avion OE-IBB je još uvijek u austrijskom registru, u vlasništvu je Iceleasea i star je 18,7 godina. Avion će nositi registraciju S5-ACS. CAMEX Adria Airlines se nada dobiti AOC do kraja VII. mjeseca. Kompanija planira krenuti sa operacijama u IX. mjesecu ove godine.

Kompanija je u vlasništvu CAMEX Airlinesa iz Gruzije i planira bazu imati iz Aerodroma Maribor, iako će većinu operacija imati iz Liegea. CAMEX (Gruzija) u floti ima dva cargo B737-800F.

preneseno sa: ADRIA Grupa, Sierra5, foto CAMEX

Air Montenegro do 14.7. leti dva tjedna leta na liniji Tivat-Banja Luka (ponedjeljak i petak). No nakon toga ukida let petkom i letjet će samo jednom tjedno ponedjeljkom. Letovi se operiraju sa Embraerom E195 do 4.9. Air Montenegro je prošle godine na ovoj liniji letio tri tjedna leta. Letovi su bili prilično popunjeni. Iskreno, jedan tjedni let za leisure liniju ovog tipa istinski nije opcija i bolje da su liniju ukinuli nego da je operiraju jednom tjedno.

Air Montenegro je u obavijesti Aerodromu Banja Luka napisao da je na isto primoran radi velikih kašnjenja na svim europskim aerodromima, radi nemogućnosti realizacije planiranog dnevnog prometa na aerodromima Tivat i Podgorica, te prinudnih slijetanja na alternativne aerodrome. Prilično čudno objašnjenje koje nikako ne opravdava prvotni plan, te zapravo govori da kompanije nije bila realna i racionalna u prvotnom planiranju operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Jedan od najvećih njemačkih aero portala Aero Telegraph je objavio da je situacija na Aerodromu Beograd „van kontrole“. Uz sve detalje koje je zamaaero već objavio Aero Telegraph ističe da Air Serbia nije riješila problem nedostatka kadrova što je, smatraju, jedan od glavnih problema kompanije.

autor: Mario Radić, dopisnik (Osijek), foto: Air Serbia

Pula je u VI. mjesecu ostvarila 66.358 putnika (62.180 u VI/2022). Ovo je 48,3% putnika iz istog mjeseca 2019. (137.484). Pula je u VI. mjesecu imala 1078 operacija (1274 u VI/2022). Pula nije imala carga (0,1 tonu u VI/2022). U prvih pola godine Pula je ostvarila 121.025 putnika i 0,02 tone carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

ZL Zadar je nakon dva loša mjeseca imao odličan VI. mjesec. Aerodrom je ostvario 210.957 putnika (172.941 u VI/2022). Ovo je enormnih 170,0% putnika iz istog mjeseca 2019. (124.065). Zadar je imao 1055 operacija (988 u VI/2022) i nije imao carga (0,1 tonu u VI/2022). U prvom polugodištu Zadar je ostvario 365.488 putnika, 2255 operacija i 0,1 tonu carga.

autor: Alen Šćuric, analitilčar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Niz čitatelja je tvrdilo da Lufhansa ima velika kašnjenja u Beogradu i Zagrebu. No činjenice govore upravo suprotno. Lufthansi se desi da kasni, ali često kada leti on time, ili ima mala kašnjenja. Evo primjerice na liniji Beograd-Frankfurt:

LH 1406
24.6. po redu letenja 12:30 – sletio 12::30
25.6. 12:35 – 12:47
26.6. 12:30 – 12:26
27.6. 12:30 – 12:41
29.6. 12:30 – 12:39
30.6. 12:35 – 13:01
1.7. 12:30 – 12:33

LH1410
24.6. 23:45 – 23:55
25.6. 23:45 – 23:41
27.6. 23:45 – 23:46
28.6. 23:45 – 23:39
29.6. 23:45 – 23:36
30.6. 23:40 – 23:36

1.7. 23:45 – 23:51

LH1480
24.6. 15:50 – 16:25
25.6. 15:50 – 15:59
26.6. 15:50 – 15:54
27.6- 15:50 – 15:57
28.6. 16:00 – 16:54
29.6. 16:00 – 16:59
30.6. 16:00 – 17:03

1.7. po redu letenja 15:55 – sletio 16:30

To znači da je od 22 leta u zadnjih 8 dana LH imala 5 kašnjenja kraća od sat vremena i 1 zeru preko sat vremena, tj. on time su imali 82,7% letova. To je više nego odličan rezultat, poglavito što ni jedan let nije imao dugačko kašnjenje.

Iz Frankfurta za Zagreb u 7 dana je bilo 10 letova na vrijeme, te 2 leta koji su kasnili manje od sat vremena ili letova na vrijeme je bilo 83,3%.

Iz Minhena za Beograd bilo je 8 letova na vrijeme, 4 leta su kasnila manje od jednog sata i dva leta su kasnila između jednog i dva sata, tj. na vrijeme je bilo 57,1%.

Iz Minhena za Zagreb je bilo 6 letova na vrijeme i 1 leta je kasnio manje od sat vremena, tj. na vrijeme je bilo 85,7% letova. Kao što vidimo Lufthansa ima odličnu točnost na letovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Lufthansa više neće letjeti letove za Zadar iz Frankfurta. No, od 6.4. će letjeti subotom  Eurowings Discover. Od 28.4. Eurowings Discover će letjeti ponedjeljkom, srijedom, subotom i nedjeljom, dakle 4 tjedna leta. Eurowings Discover neće, za razliku od Lufthanse, imati code-share na Croatiu Airlines, što svakako nije dobro.

Lufthansa će od 31.3. pokrenuti i letove na liniji Zadar-Minhen 2 puta tjedno, subotom i nedjeljom, a od 1.5. uvodi se i treći let srijedom. Obzirom da Lufthansa ove godine ima 4 leta iz Zadra za Frankfurt i 3 za Minhen, to znači da će iduće godine imati isti broj letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings Discover

U VII. mjesecu regija ima 10 novih linija:

 • Dubrovnik-Venecija, easyJet od 1.7.
 • Zadar-Copenhagen, SAS od 1.7.
 • Rijeka-Bergamo, Ryanaira od 3.7.
 • Skopje-Enfidha, BH Air od 5.7.
 • Tivat-Bari, MyxAir od 7.7.
 • Ohrid-Maastricht, Corendon od 7.7.
 • Split-Karlstad, BRA od 15.7.
 • Beograd-Berlin, Wizz Air od 17.7.
 • Beograd-Copenhagen, Wizz Air od 17.7.
 • Beograd-Lisabon, Wizz Air od 18.7.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Na Zadarskom aerodromu je mladić pod utjecajem opijata naglo ustao iz stolice, nešto zaurlao prema suputnicima i pojurio prema vratima aviona kako bi ih otvorio. No, bio je fizički spriječen od dvojice drugih mladića koji su ga bacili na pod. Sve se dešavalo na letu Ryanaira za London, a mladići su se vračali sa Hideaut festivala koji se organizirao na Zrću od 25. do 29.6. Avion se u trenutku incidenta kretao uzeletno-sletnom stazom i pripremao za polijetanje. Mladića je privela aerodromska policija.

Ovakvi incidenti se sve češće dešavaju u avio kompanijama, a zamaaero je nedavno pisao o slučaju na kome je putnik uspio otvoriti vrata na visini od par stotina metara od zemlje dok se avion spuštao.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aerodrom Tivat je doslovce poplavljen i plivao je u vodi. Na terminalu su bili deseci kanti koje su skupljale vodu, no ipak su podovi bili poplavljeni. Na snimkama na društvenim mrežama vidi se kako putnici hodaju po vodi, a neki padaju na mokrim podovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb);  foto: Alen Šćuric

Croatia Airlines i Swiss Aviation Software su potpisali sporazum o strateškom partnerstvu. Ovim će Croatia Airlines uvesti AMOS Airline MRO Edition softversko rješenje koje sveobuhvatno provodi optimizaciju i pojednostavljuje održavanje kompanije. Ovime Croatia Airlines želi povećati operativnu učinkovitost kompanije. AMOS je lider u rješenjima za održavanje zrakoplova. Softver omogućuje učinkovitije upravljanje postupkom održavanja i logistike flote, smanjuje vrijeme prekida rada, te povećava raspoloživost aviona. Što je u današnje vrijeme i te kako bitno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Aerodrom Sarajevo je uveo novu uslugu, iznajmljivanje električnih vozila e-GO CarSharing. Vozila će biti stacionirana na komercijalnom parkiralištu ispred Terminala B. Ovo je kratkoročni najam automobila za urbane sredine koji bitno smanjuje zagađivanje okoliša, ali i omogućava jeftiniju vožnju. Vozila se mogu preuzeti i ostaviti na dvadesetak lokacija u gradu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Sarajevo

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.