Novosti iz regije

ACI (Airport council international) dodelio je Aerodromu Beograd AHA (Airport health accreditation) za temeljne sanitarne mere koje se sprovode pri borbi protiv pandemije. Sve mere na aerodromu deo su velike kampanje kompanije Vinci ,,Čuvamo jedni druge“ koja se primenjuje u celokupnoj mreži od 45 aerodroma, a u skladu su sa preporukama WHO i ICAO.

Beogradski aerodrom je peti u regiji koji je dobio ovu akreditaciju, nakon Zagreba, Skopja, Sarajeva i Zadra.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

Zračna luka Zadar kao projekt partner sudjeluje u projektu STEP UP (Sustainable Transport E-Planer UPgrate IT-HR mobility) Europske Unije. Cilj projekta je promicanje mobilnosti putnika odnosno korištenja i kombiniranja različitih vrsta prijevoza kao optimalnog rješenja. Osim ZL Zadar u projektu sudjeluju Splitsko-dalmatinska županija, Grad Šibenik, te talijanske regije Marche, Emilia Romagnia, Grad Lecce i Sveučilište Trst. Ovo je prvi projekt EU u kojem sudjeluje ZL Zadar kao partner.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Flydubai će od 22.2. povećati broj letova za Beograd sa pet tjedno na svakodnevne. Prije Nove godine Flydubai je za Beograd letio tek četiri leta tjedno. Srpski državljani za ulazak u Dubai trebaju negativni PCR test ne stariji od 72 sata.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: flydubai

Odluka o zadržavanju jednog F100 u floti pokazala se dobrom za Trade Air. U zadnjih mjesec dana jedini aktivni zrakoplov Trade Aira, (ako se izuzme let jednog A320 od Praga do Maldiva i nazad, te L410 u najmu)  je F100 registracije 9A-BTE. Fokker je barem tri puta u tome periodu repozicioniran iz Zagreba u razne zračne luke u Italiji te obavljao charter letove, uglavnom za nogometne klubove.

U ovom mršavom dijelu godine koji je dodatno osakaćen pandemijskim ograničenjima i zatvaranjima pokazuje se da je A320 prevelikog kapaciteta te preskup, dok F100 očito prolazi. Fokker osigurava barem nekakav priljev sredstava i održava nalet posada do ponovnog buđenja zrakoplovnog tržišta u proljeće.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Trade Air

Nakon što je izgubio većinu code-share ugovora Montenegro Airlines je izgubio slotove za letova prema Beču. Austrian, koji je prvotno planirao letjeti na liniji Beč-Podgorica, sada je odlučio nastaviti letove do kraja zimskog reda letenja frekvencijom od dva leta tjedno. Većina ostalih slotova dala je priliku kompaniji do 31.1. da objavi jel će nastaviti koristiti slotove ili će ih izgubiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Federalna vlada je donijela Odluku o izuzimanju od isplate dobiti JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo na period od deset godina. Vlada FBiH, u vršenju ovlaštenja Skupštine privrednog društva JP Međunarodnog aerodroma Sarajevo, neće donositi odluke o raspodjeli dobiti za isplatu dividende, odnosno učešća u dobiti, iz neraspoređene (akumulirane) dobiti iskazane u poslovnim knjigama na dan 31.12.2020. godine, niti iz dobiti ostvarene za period od deset godina nakon donošenja ove odluke.

Sredstva od dobiti bit će korištena za finansiranje investicija utvrđenih planovima poslovanja privrednog društva JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo. Odluka je donesena nakon što je Međunarodni aerodrom Sarajevo zbog posljedica pandemije koronavirusa bio primoran da zaustavi značajan broj investicionih projekata neophodnih za obezbjeđenje nedostajućih aerodromskih infrastrukturnih kapaciteta, kao i za rekonstrukciju postojećih.

Današnja odluka bitna je za ispunjene važeće međunarodne i lokalne zakonske regulative i standarda u zračnoj plovidbi, a što će dugoročno omogućiti sigurne uslove za veći broj aviona, putnika, prtljaga, pošte i carga, te tako uvećati prihode od poslovanja.

autor: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo), foto: Aerodrom Sarajevo

Od 23.1.2021. u MZL Zagreb moguća su brza atigenska testiranja za letove prema Amsterdamu. Testiranja su moguća od 5 sati pa do zatvaranje leta za Amsterdam. Testiranja se obavljaju na 2. katu putničkog terminala. Troškove testiranja snose putnici, a plaćanje je moguće gotovinom ili kreditnim karticama.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: MZL Zagreb

Kompanija Nordwind je juče (24.1.2021.) započela operacije na ruti Moskva Sheremetyevo-Beograd. Ovaj ruski prevoznik će do Beograda leteti jednom nedeljno, svake nedelje. Letove će obavljati svojim avionom Boeing 737-800NG. Nordwind je četvrta kompanija koja leti između Moskve i Beograda, pored Aeroflota, Air Serbie i Red Wingsa (zbog Covida-19 obustavio). Povodom uvođenja nove linije, Aerodrom Beograd je inauguracioni let dočekao vodenim lukom.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto gore: Uroš Mitrović i aerodrom Beograd

 

foto: Luka Filipović i Aerodrom Beograd

Wizz Air otvara liniju Gdansk-Split, koja će operirati od 17.6. do 12.9, dva puta tjedno, svakog četvrtka i nedjelje. Wizz Air za Split već obavlja sezonske linije za London Luton, Dortmund, Katowice i Varšavu. Ovime Wizz Air ozbiljno kreće u ekspanziju iz Splita, jedinog aerodroma u Hrvatskoj sa kojeg ima operacije, te postaje jedan od najvećih prijevoznika Splita.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Zbog djelomičnog ublažavanja ograničenja ulaska u Švicarsku, koje je nastupilo od 21.1, Air Serbia će od 2.2. povećati broj letova za Zurich na sedam letova tjedno. Kompanija će na liniji koristiti i veće Airbuse A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

ADP (Airport de Paris), suvlasnik MZL Zagreb, te nekoliko tvrtki partnera. TAV Airports, Airports International Group (Amman), te zračne luke Liege, Zagreb, Santiago de Chile i Ravinala, potpisali su povelju „Zračne luke kojima vjerujemo“ (Airports for trust).

Poveljom zračne luke su potpisale pojačanu suradnju na izgradnji održiva i odgovorne budućnosti. Zračne luke će raditi na tome da do 2030. postignu značajno smanjenje emisije ugljičnog dioksida, sa ciljem da on bude nula, aktivno će sudjelovati u tranziciji korištenja energenata koji su povoljniji za okoliš, promovirati će integraciju zračne luke u sustav lokalnih resursa, te će smanjiti utjecaj razvoja zračne luke na okoliš.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Priština je u četvrtak (21.1.) imala tek 6 letova. Od toga 2 leta su za Basel i 2 za Zurich. Wizz Air je odradio tek jedan let, a otkazao ih je čak tri. Krajnje neuobičajeno za aerodrom koji je u XII. mjesecu imao dana kada je imao više letova nego Beograd, te gotovo svaki dan više nego Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Air Serbia, od 1.3. uvodi liniju Beograd-Geneva, koja će operirati dva puta tjedno (ponedjeljkom i petkom). Geneva se trebala pokrenuti još prošle godine, no isto je prolongirano radi Covida-19. Ovo je druga linija Air Serbie u Švicarskoj, obzirom da kompanija leti za Zurich, koji je jedna od najfrekventnijih linija u mreži kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Croatia Airlines je otkazala letove za Skopje do petka 29.1. Nakon tog datuma letovi se nastavljaju ponedjeljkom i petkom. Croatia je ove letove letjela do ponedjeljka 18.1, što znači da su otkazani petak 22.1. i ponedjeljak 25.1. Obzirom na epidemiološku situaciju moguća su i dalja otkazivanja letova.

Croatia je već prije otkazala letove za Sarajevo i Beč do 1.3, te je reducirala broj letova na ostalim linijama. Primjerice za Zadar i Pulu leti samo dva puta tjedno, te za Dubrovnik i Split tek dva puta dnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Priština je prvi puta u povijesti preskočio Zagreb po broju putnika. I dok je Zagreb u 2020. imao tek 924.823 putnika, Priština je ostvarila čak 1.102.091 putnika, 19,2% više od Zagreba. Priština je ovo postigla usprkos činjenici da je bila zatvorena ček tri i pol mjeseci (od 16.3. do 28.6.), dok je Zagreb imao letove sve vrijeme 1. lockdowna. Prošlih godina Priština nije bila ni blizu Zagrebu. U 2019. Priština je imala 2,4 milijuna putnika, dok je Zagreb ostvario 3,4 milijuna. Iskrene čestitke Prištini, no i velike kritike Zagrebu.

Ovime je Priština jedini aerodrom u regiji koji je prešao milijun putnika u 2020. uz  Aerodrom Beograd koji je uvjerljivo na 1. mjestu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Qatar Airways je trebao krenuti sa operacijama ih Skopja 28.3. ove godine, no prolongirao je prve letove za 6.6. U ovom momentu Skopje nema letova za Bliski Istok obzirom da ni Flydubai nema letova. Flydubai bi trebao krenuti sa letovima 29.3, no ostaje za vidjeti hoće li se i ova linija desiti ili će i ona biti prolongirana. Qatar u regiji leti samo za Beograd i Zagreb.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Qatar Airways

EasyJet će ovog ljeta imati isti kapacitet prema Hrvatskoj kakav je imao u 2019. U 2020. je imao manje od 20% kapaciteta iz 2019. Kompanija će zbrojeno prema 8 svojih glavnih turističkih tržišta (Hrvatska, Cipar, Egipat, Grčka, Malta, Portugal, Španjolska i Turska) imati 10% više kapaciteta nego u 2019. Najveće povećanje spram 2019. od turističkih destinacija ima Turska.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Zračna luka Zagreb je danas (utorak 19.1.) imala tek 7 dnevnih letova i to su svi dnevni letovi bili Croatie Airlines, ni jedan jedini let stranih kompanija. Kompanija je ostvarila po 2 leta za Frankfurt, Split i Dubrovnik, te let za Amsterdam.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja (Zagreb)

Nacionalni prevoznik Srbije je otpočeo partnerstvo sa poznatim turističkim online platformama Booking.com (za organizaciju smeštaja) i Rentalcars.com (za organizaciju automobila za iznajmljivanje). Zahvaljujući ovom partnerstvu, putnici će moći celo svoje putovanje da organizuju preko sajta Air Serbie prilikom rezervacije leta, smeštaj u 28 miliona smještajnih jedinica i automobil u preko 60.000 lokacija širom svijeta.

Za početak je predviđena i promotivna akcija. Svaki putnik koji preko sajta Air Serbie, do 31.3.2021., rezerviše smeštaj na platformi Booking.com, dobija 20% popusta za boravak do 31.3. ove godine.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Air Serbia

Croatia Airlines je suspendirala liniju Zagreb-Sarajevo i Zagreb-Beč. Kako i Austrian više ne leti na liniji Zagreb-Beč, Zagreb više nije povezan za Bečem i Sarajevom sve do 1.3. Kompanija i dalje operira ne letovima za Frankfurt, Amsterdam, Bruxelles, Copenhagen, London, Paris, Rim, Zurich, Skopje, Split, Dubrovnik, Zadar i Pulu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Nakon što je Ryanair suspendirao liniju London Stansted-Podgorica, sada je suspendirao i liniju Gothenburg-Banja Luka. Linije za Niš su suspendirane već u IX. mjesecu. Ovime je Banja Luka pala na tek dva tjedna leta za Beograd, ponedjeljkom i petkom sa ATR 72, dok je ostale dane u tjednu bez letova. Ryanair se planira vratiti na ove linije od 28.3.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Ryanair)

Ljubljana je dobila novu hladnjaču za farmaceutske proizvode. Komora može zadržavati temperaturu između 2 i 8 stupnjeva celzijusa i veličine je 150 kubičnih metara. Komora može održavati i zamrznute proizvode ako su zamrznuti na temperaturu od -18 stupnjeva celzijusa. Ova komora će i te kako pomoći transportu cjepiva protiv Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Ljubljana

U poslovnoj zoni u Jakovlju, pokraj Zagreba, austrijska aeronautička tvrtka FACC počela je u XII. mjesecu graditi tvornicu u kojoj će raditi dijelove za Airbus, Boeing, Bombardier i Rolls Royce. Investicija je vrijedna 33 milijuna EUR. U prvoj fazi tvornica će zaposliti 450 radnika., u drugoj fazi njih čak 600. Početak proizvodnje se planira na jesen ove godine.

FACC ima sjedište u Austriji, no u većinskom je vlasništvu kineske državne mega-korporacije AVIC (Aviation Industry Corporation of China) koja ima 446.613 zaposlenika, prihod od 65,5 milijardi USD i imovine u vrijednosti 138,1 milijardi USD. Kompanija proizvodi nekoliko desetaka različitih aviona i helikoptera, a javnosti su najpoznatiji MA60, MA600 (turboprop 60 putnika), MA700 (planirane isporuke 2022), CBJ800 (business jet), te Comac ARJ 21-700 (regionalni jet sa 90 putnika). FACC ima četiri proizvodna pogona i inženjerski centar u Austriji. U 2019. FACC je imao prihod od 665 milijuna EUR. Kompanija zapošljava 2.800 radnika. FACC radi za Airbus, Boeing, Embraer, Comac, Dessault, Sukhoi, Gulfstream, Rolls Royce, Engine Alliance, Pratt & Whitney, Safran i druge najveće kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: stranice općine Jakovlje

James Hogan je u Podgorici gdje pregovara sa vlasti oko pokretanja nova kompanija ToMontenegro. Hogan je osnivač, vlasnik i CEO Knighthood Capitala konzultantske tvrtke u zrakoplovstvu. Kompanija se javlja diljem svijeta kao konzultant, te kandidira za preuzimanje manjih posrnulih kompanija, za sada ne baš previše uspješno. Navodno je cijena sata konzultacija Hogana 1.200 EUR.

Hogan je bio CEO Etihada u kojem je proveo masovno kupovanje posrnulih kompanija. 2016. cijeli sustav se urušio pa su zbog toga bankrotirale Air Berlin, Darwin, Alitalia (sada ju država nastoji održati sa 5 milijardi EUR investicija), Jet Airways i Virgin Australia, dok su Air Seychelles i Air Serbia odlučili nastaviti samostalno, bez Etihada. Kao direktna posljedica ove nerazumne politike Hogana Etihad je akumulirala 5,6 milijardi USD gubitka. Istime je 2017. Hogan napustio kompaniju, te osnovao Knighthood Capital. Ne baš dobre reference za konzultanta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Slovenski državljanin (star 38 godina) koji nije nosio zaštitnu masku na Terminalu 1 Aerodroma Frankfurt u subotu 16.1. izazvao je reakciju policije. Nakon što ga je policija upozorila da ne nosi zaštitnu masku slovenac se počeo agresivno ponašati, te se čak i prijetio policiji vikavši „sve ću vas pobiti“. Potom je pokušao pobjeći, no policija ga je ulovila, svladala i privela, te optužila za opiranje policiji. Kako je Slovenac prilikom bijega ostavio prtljagu policija je izolirala prostor i antiterorističkim mjerama uklonila prtljagu.

Istovremeno je policiji dojavljeno da se u terminalu nalazi naoružan muškarac. Policija je povezala ova dva incidenta, naredila hitnu evakuaciju terminala, te zatvorila željezničku stanicu. Akcija je okončana oko 20 sati kada je utvrđeno da je dojava bila lažna.

U akciji je sudjelovalo preko 100 pripadnika savezne i državne policije. Sve ovo je na Aerodromu Frankfurt stvorilo ozbiljne poremećaje u prometu i kašnjenja letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Frankfurt

Dosadašnji CEO Montenegro Airlinesa Vlastimir Ristić podnio je ostavku na svoju funkciju. Država sada mora postaviti vršioca dužnosti. Montenegro Airlines je sazvao izvanrednu skupštinu dioničara za ponedjeljak 8.2.2021. u Podgorici. Na skupštini će se razriješiti članovi Odbora direktora i postaviti novi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Ohrid ponovo ima samo jedan let tjedno, i to subotom Chaira za Zurich. Wizz Air je prekinuo sve letove. Aerodrom je tijekom novogodišnjih praznika imao do 7 tjednih letova, a prije toga samo jedan tjedni let.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

Skopje ima tek 46 tjednih letova, tj. tek 6,5 dnevno. Početkom XI. mjeseca Skopje je imalo 61 let, a tijekom novogodišnjih praznika 75 tjednih letova. Najmanje letova Skopje ima utorkom i srijedom, njih tek 3, a najviše u petak, njih 12. Najviše letova u ovom momentu iz Skopja ima Wizz Air njih 20.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Širokotrupac Air Serbie Aurbus A330-200 (YU-ARA) je otišao u Peking po cjepiva protiv Covida-19. Avion će dovesti milijun doza cjepiva Sinofarm. A330 će sletjeti u Beograd u subotu u 10:00.  Avion je zadnjih dana letio za Bahrain po medicinsku pomoć. Za razliku od Pfizerovog cjepiva kinesko ne mora imati niske temperature za transport.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Danas (u četvrtak 14.1.) je Podgorica imala tek dva dnevna leta. U 15:15 Air Serbia polazi za Beograd i u 20:20 Turkish za Istanbul. Dakle, putnici cijeli dan nemaju ni jedan let, sve do 15:15 sati kada je moguća prva konekcija. Već drugi dan za redom Air Serbia ima tek jedan dnevni let. Još jedan dokaz koliko je strane kompanije briga za konektiranost, te da im je važno tek da im letovi budu što isplativiji. Jer jedan puni let dnevno je isplativiji od dva praznija leta sa odličnom konektiranosti. Podgorica je sve bliža Ljubljani po broju letova. Tivat  danas ima tek jedan let za Beograd u 11:30.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.

 

Iz Sarajeva:

 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Tianjin, Air Serbia od 9.12.
 • Malaga, Air Serbia od 18.12.
 • Billund, Wizz Air od 27.3.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.