Novosti iz regije

U subotu je iz Beograda bilo čak 8 letova za Hurgadu Air Serbia i 1 let Air Caira. Uz to Air Serbia je imala 2 leta za Bodrum, 5 letova za Antalyu, te 1 let za Chaniu, što je ukupno 17 charter i leisure letova. Na koncu i Wizz Air je letio za Heraklion redovnu leisure liniju.

autor: Alen Ščuric, analtičar (Zagreb), foto: Air Cairo

Montenegro Airlines tužio novu crnogorsku kompaniju Air Montenegro jer je neovlašteno iskoristila logo kompanije. Montenegro Airlines jasno navodi da je Air Montenegro time povrijedio registrirani žig kompanija. Montenegro Airlines traži da Air Montenegro odmah i bez odlaganja prestane koristiti logo Montenegro Airlinesa. Što jest činjenica, no postavlja se pitanje kako dvije državne kompanije imaju toliko razmimoilaženja, čak štoviše imaju otvorene sukobe i inaćenja od strane Montenegro Airlinesa.

Naime, Air Montenegrovi avioni se servisiraju u inozemstvu iako su Montenegro Airlinesovi mehaničari bez posla. Drugi Embraer E195 je kupljen, ali ne leti, prizemljen je, a Air Montenegro je prisiljen unajmiti avion od Germanie. Montenegro Airlinesov stečajni upravitelj ne zna gdje je jedan motor Embraera 195. Na koncu, eto, sada bivša kompanija tuži novu kompaniju radi tako banalne stvari kao što je logo. Montenegro Airlines više neće letjeti, zašto bi stečajnom upravitelju smetalo korištenje logoitipa na novoj kompaniji. Upravo suprotno, on bi to trebao i motivirati. Ovo više nije niti slučajno, niti nevino.

Nema baš nikakvog smisla da bivša kompanija radi destrukciju novoj kompaniji. I to ogromnu i nepotrebnu distrukciju koja guta kamaru para nove kompanije. To je neprihvatljivo, nepotrebno i krajnje nemoralno. Bivša kompanija, kao državna kompanija, bi morala na sve načine pomagati i olakšavati, a ne otežavati posao nove kompanije. A to nije slučaj. Zašto, pobogu?!?!? Iskreno, ovo destrukcija više nema ekonomskog smisla. Ona očito ima neku drugu pozadinu!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Wizz Air pokreće dvije nove linije za Hrvatsku. Prva je Beč-Split koja kreće sa operacijama 2.7. dva puta tjedno (ponedjeljak i petak), a operirati će do 24.9. Ovu liniju smo najavili još 29.3. Druga je Beč-Dubrovnik koja je u prometu od 4.7. dva puta tjedno (srijedom i nedjeljom), koja će u prometu biti do 26.9.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

EasyJet ima ogromna prolongiranja na svim linijama iz Velike Britanije koje će po novom planu operirati tek od sredine VII. mjeseca. Obzirom da će i British svoje letove krenuti tek u VII. mjesecu, ovo je ogroman udarac na regiju, jer će time veći dio sezone ostati bez britanskih putnika koji su ogroman broj turista u regiji. Sve ovo vrijeme za Veliku Britaniju i dalje će operirati Croatia Airlines, Air Serbia, Wizz Air i TUI. TUI je svoje letove neznatno pomaknuo za par dana, na sredinu VI. mjeseca.

EasyJet je već operirao letove iz Splita za London Gatwick i Luton (4 tjedna leta), te iz Dubrovnika za Gatwick (1 tjedni let). No, sada je ukinuo ove letove, do sredine VII. mjeseca. Tako će iz Splita odletjeti za Gatwick samo 26.6, te nakon toga tek od 16.7. Za Luton operacije kreću od 22.7.

Za Dubrovnik letovi kreću prema Gatwicku tek 10.7. EasyJet je otkazao letove za Luton iz Dubrovnika za ovu godinu, a linija će ponovo krenuti tek u III. mjesecu 2022.

Za Pulu easyJet je planirao pokrenuti letove iz Gatwicka od 29.5. no sada će krenuti tek od 22.7. Iz Lutona je trebao operirati od 3.7, a sada će krenuti tek 24.7.

Za Zadar kompanija je trebala krenuti sa letovima 6.7, a sada će krenuti 24.7.

Za Tivat easyJet je trebao krenuti sa letovima za Gatwick od 7.6. a sad će krenuti 19.7. Za Manchester letovi su trebali krenuti 6.6, no krenuti će 25.7.

Za Ljubljanu kompanija je planirala krenuti sa letovima za Gatwick 30.6, no sada će krenuti 21.7. Za Luton je plan bio 22.7, a sada će krenuti tek 2.8.

autor: Alen Šćuric, analitirač (Zagreb), foto: easyJet

Direktor Agencije za turizam Severne Makedonije, Ljupčo Janevski, izjavio je da će, prilikom posete delegacije Severne Makedonije Srbiji, predložiti direktne letove između Beograda i Ohrida. Rekao je da bi ovime region dokazao da je počeo da se povezuje i sazreva, ali i da bi ovo dovelo do većeg broja investicija.

Linija Beograd-Ohrid bi u današnje vreme pandemije vrlo verovatno imala potencijala. Građani Srbije tokom leta na odmor mogu otići samo u Grčku, Hrvatsku, Crnu Goru i Bugarsku, od čega im samo za Crnu Goru i Severnu Makedoniju ne treba test. Iz ovih razloga neki građani bi se verovatno odlučili na odlazak na kratak odmor na Ohrid

Air Serbia može iskoristiti i da letove na Ohrid napuni transfer putnicima iz Rusije, te zapadne Evrope i New Yorka sa kojom je Ohrid slabo povezan.

U vreme bivše Jugoslavije za Ohrid se leteo impozantan broj letova iz Beograda. Npr. 1974. 4 puta nedeljno sa DC-9, 1986. 8 puta nedeljno sa DC-9 i 727, 1989. 8 puta nedeljno sa 727 i 737 (jedan nedeljno preko Skopja), zime 1990/91. 9 puta nedeljno sa DC-9, 727, 737 (jednom preko Skopja). Air Serbia je za Ohrid letela sezonski 2016. godine tri puta nedeljno sa ATR-om, te sledeće sezone povećala i na četiti nedeljna leta, ali je 2018. godine letove potpuno suspendovala.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Aerodrom Ohrid

I dok će Croatia Airlines ovog ljeta imati bar 2, a vjerojatno i 3 A319obitelji viška, koji će ostati prizemljeni, Air Serbia u floti od 18 aviona ima manjka kapaciteta. Stoga je kompanija odlučila uzeti u wet least jedan 737-700 od češkog Smartwingsa. Kompanije još uvijek o tome pregovaraju, no dogovor je blizu realizacije, te bi avion trebao doći u Beograd već idući tjedan. Avion bi letio chartere za Air Serbiu, ali i pokoji redovni let.

Air Serbia u ovom momentu leti flotu od 18 aviona, i to 11 Airbusa A319, 1 A320, 1 A330 i 5 ATR-72. Iskreno, ovo je više nego fascinantno u vrijeme Covida-19, a Air Serbia se još jednom pokazala kao racionalna kompanija koje uspjeva prilagoditi svoj sustav. Naime, kompanije je tijekom Covida-19 smanjila flotu sa 21 na 18 aviona, ne produžavanjem lizinga. Kompanija je i niz aviona vratila, a uzela nove avione u lizing po povoljnijim uvjetima. Ova akvizicija sa Smartwingsom u top ljetnim mjesecima izuzetno je racionalna, povečat će kapacitete u udarnim mjesecima, ali neće opteretiti kompaniju novim troškovima dodatnog aviona. Iskrene čestitke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Smartwings

Aerodromi Crne Gore su u V. mjesecu ostvarili 30.151 putnika, dok su u istom mjesecu prošle godine imali tek 1242 putnika. U V. mjesecu ove godine imali su 273 operacije, dok su prošle godine imali tek 63 operacije. Od toga je 113 operacija ostvarila generalna avijacija, a 160 operacija redovni i charter promet. Arerodromi su ostvarili 42 tone carga (prošle godine 36 tona).

Najviše oparacija u V. mjesecu imala je Air Serba, sa 68 letova, što je 24,9% svih letova iz Crne Gore. Slijedi Turkish sa 40 letova (14,7%), Austrian sa 18 letova (6,6%), Windrose sa 16 letova (5,9%) i Chair sa 6 letova (2,2%). Najviše putnika u V. mjesecu imala je Air Serbia (12.655, tj. 42%), pa Turkish (9582, tj. 32%), Austrian (3115, tj. 10%), Windrose (1631, tj. 5%) i Wizz Air (1388, tj. 5%). Najbolji load faktor u IV. mjesecu imala je Air Serbia (76,2%), pa Wizz Air (74,6%), Austrian (69,1%), Turkish (69,0%) i Windrose (66,7%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Air Serbia će od 21.6. uvesti šesti tjedni let za Ljubljanu, ponedjeljkom, a od 2.7. uvodi i let petkom, dočim će za Ljubljanu letjeti sedam tjednih letova.

Kompanija od 5.7. uvodi i dodatan, 12. let za Paris, time što ponedjeljkom uvodi 2. dnevni let. Air Serbia od 1.7. uvodi i dodatan 4. let za London Heathrow, četvrtkom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Već smo objavili da TUI Fly Nordic pokreće letove na liniji Stockholm-Split (od 4.6. petkom). No sada je kompanija objavila i letove iz Stockholma ARN za Pulu o 25.6. koja će letjeti jednom tjedno, petkom. Kompanija pokreće i letove iz Gothenburga za Split od 25.6. jednom tjedno petkom, te iz Gothenburga za Pulu, od 3.7. također jednom tjedno, petkom. Linije prometuju do 1.10. Letove će operirati Boeing 737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TUI

British je još jednom prolongirao letove za regiju. Kako je regija na žutoj listi Velike Britanije (testiranje 72 sata prije puta i 10-dnevna samoizolacija kod kuće) putovanja su još uvijek restriktivna. Ipak obzirom da četiri kompanija (Croatia, Wizz Air, easyJet i TUI) u VI. mjesecu lete 21 tjednih let na 10 linija, vrlo je čudno da British i dalje prolongira.

Linija iz London Heatrowa prema Splitu trebala se pokrenuti 28.5, no sada će se pokrenuti tek 11.6. Linija će se do kraja VI. mjeseca operirati tek jednom tjedno (petkom). U VII. mjesecu planira se uvesti pet tjednih letova, te tri leta na liniji za London City. Ovo je daleko manje od prvotno planiranih 9 tjednih letova u VI. mjesecu. Iz Splita za London Heathrow već leti Croatia jednom tjedno (subotom), easyJet za Gatwick 2 tjedna leta (utorak i subota) i Luton 2 tjedna leta (četvrtkom i nedjeljom), te TUI za Gatwick 1 tjedni let (ponedjeljkom). Dakle, drugi prijevoznici lete već 6 tjednih letova, a British još uvijek ne leti.

Linija prema Zagrebu trebala je početi prometovati 21.6. i to svakodnevno. Sada je ista prolongirana na 30.6. te će se operirati tek četiri puta tjedno (srijeda, petak, subota i nedjelja). Croatia Airlines već sada leti na ovoj liniji tri puta tjedno (ponedjeljkom, srijedom i petkom).

Linija za Dubrovnik trebala se prva krenuti operirati, prvotno 28.3. a potom je prolongirana na 17.5. No, sada će krenuti sa operacijama tek 1.7. Linija bi se tada trebala operirati svakodneveno. U ovom momentu easyJet leti jedan let tjedno za Gatwick (subotom), a od 10.6. kreće i TUI sa dva tjedna leta za Gatwick (četvrtak i nedjelja).

Za Pulu je British trebao krenuti 22.6. no sada će krenuti tek 10.7. Broj frekvencija ostao je isti, dva tjedna leta. Ryanair kreće letjeti za Pulu 10.6. četvrtkom i nedjeljom, a u VII. mjesecu dodaje i letove utorkom. TUI za Pulu kreće 22.6. sa 2 tjedna leta, utorkom i subotom.

Linija za Ljubljanu trebala se početi operirati 21.6. no sada će krenuti tek 5.7. Linija će se operirati pet puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak, subota i nedjelja).

Jedino za Prištinu kompanija kreće dan ranije, te umjesto 3.7. kreće sa operacijama 2.7. No, ono što je vrlo pozitivno, British je odlučio letjeti tri umjesto jednog tjednog leta i to petkom, subotom i nedjeljom. Wizz Air već leti za London Luton tri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak), a u VII. mjesecu dodaju se još i letovi četvrtkom i nedjeljom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Kupuje li Air Srbija SSJ-100? Rusija je prvi puta ovaj avion nudila Jat-u 2012. godine, a potom periodično nudi avion Air Serbiji. Više puta vođeni su pregovori na ovu temu, svakih godinu-dvije. Rusija bi u paketu prodala i predsjedniku Vučiću jedan SSJ-100 u VIP konfiguraciji kao državnički avion. Zadnji puta o tome se intenzivno pisalo 2019. godina prije dolaska ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Beograd. Ovaj puta o kupnji su raspravljali srpski ministar Nenad Popović i ruski ministar industrije Denis Menturov, koji i je zadužen za rusku avioindustriju. Ruski mediji su prenijeli da je Srbija zainteresirana za SSJ-100, i to 8 komada, te za veće MC-21 koji se još uvijek ne isporučuju.

UAC ovaj avion ne uspijeva prodati nikako iako se izuzetno trudi, pa čak i nudi nevjerojatne uvjete. Avion su operirali CityJet, Brussels i Interjet, no sve tri kompanije su ga vratile bitno prije isteka lizinga vrlo nezadovoljne. Intejet je od svojih 22 aviona kaniblizirao veliku većinu i na koncu operirao njih samo 5, dok su ostalih 17 služili za rezervne dijelove. U ovom momentu proizvedeno je samo 167 SSJ-100, a ukupno ih je naručeno 295, no svi isključivo od ruskih kompanija. Od te skromne brojke više od pola, 150 primjeraka, naručio je Aeroflot.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SSJ-100

 

David O’Brien, CEO Lauda Europe (podružnice Ryanaira), je izjavio da Croatia Airlines ni na koji način nije bila faktor odluke Ryanaira da bazira avione u Zagrebu. O’Brien je rekao „Croatia Airlines je irelevantna za našu odluku. Ona nije faktor u našem odlučivanju“. Potpuno podcjenjivački. Sa pravom!

O’Brien je izjavio da bi Ryanair realno mogao bazirati deset Boeinga 737-800 u Zagrebu. Kompanija je već prije izjavila da planira već ove zime širiti kapacitete u Zagrebu, te da bi u pet godina mogla u Zagrebu imati 3 milijuna putnika (što je ekvivalent 7 baziranih aviona).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aerodrom Tuzla je u V. mjesecu imao 19.725 prevezenih putnika, dok je u istom mjesecu prošle godine imao tek 100 putnika. Broj operacija sa Tuzle je ovog V. mjeseca bio 184, a prošle godine tek 2. Aerodrom ni ovog ni prošlog V. mjeseca nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Kazahstanka nacionalna kompanija Air Astana danas, 9.6. krenula je sa letovima prema Podgorici. Linija će se operirati dva puta tjedno iz Nur Sultana (srijedom i subotom), a kompanije će letjeti i za Almaty (četvrtkom i nedjeljom). Avion je sletio 20 minuta prije plana (u 10:35).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Astana

LOT pokreće letove na liniji Rzeszow-Split od 27.6. do 12.9. jednom tjedno, nedjeljom sa Dash 8-400. LOT već leti liniju Varšava-Split dva puta tjedno.

U isto vrijeme kompanija kreće i sa letovima i Szczecina i Olsztyna za Rijeku. Obije linije kreću sa letovima od 3.7. i letjet će se do 4.9, jednom tjedno, subotom sa Dash 8-400. Linija se leti u W-obliku Szczecin-Rijeka-Olsztyn-Rijeka-Szczecin. LOT od 19.6. leti iz Rijeke i za Varšavu, jednom tjedno (subotom).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (LOT)

Finnair je prologirao letove između Ljubljane i Helsinkija na 1.9. Ovo je već četvrto prolongiranje, obzirom da su letovi trebali krenuti 31.3, pa 4.6, pa 1.7. Obzirom da su sada najavljeni letovi za IX. mjesec, te bi trebali operirati manje od dva mjeseca u lošijem dijelu sezone isti se vjerojatno neće ni ostvariti. Finnair nije prometovao letove za Ljubljanu od 2019. godine, tj. nije imao operacija tijekom Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Finnair

 

CEO Air Montenegra Predrag Todorović je zatražio od stečajne uprave Montenegro Airlinesa da odredi tehničku osobu koja će koordinirati isporuku motora lizing kompaniji GECAS. No, stečajni upravitelj Monenegro Airlinesa isto nije prihvatio. Stečajni upravitelj je rekao Todoroviću da ne preuzima ulogu arbitra dok se ne utvrde činjenice, te da ne tumači ugovora u koji ne bi smio imati uvid. Stečajni upravitelj tvrdi da je obavio popis imovine Montenegro Airlinesa i da nije pronašao sporni motor.

Ovo je već drugo poznato razmimoilaženje stečajnog upravitelja Montenegro Airlinesa i Air Montenegra. U prvom je Air Montenegro nudio 10.000 EUR za hangare i održavanje avione, no stečajni upravitelj je isto odbio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

U VI. mjesecu su u najavi brojne nove linije iz Prištine za koje karte prodaju kosovske agencije preko MyWingsa. Trade Air, ETF Airways i Air Mediterranean će uz postojeće linije letjeti i za Lyon, Helsinki, Friedrichshafen, Memmingen, Bremen, Copenhagen, Oslo (TRF), Stockholm (NYO), Dortmund, Paderborn i Turku. Konkurentska agencija za koju leti bugarski GP Aviation uvodi letove za švedski Växyö.

Ovime MyWings ozbiljno širi svoje poslovanje, te je sada jasno zašto treba oba hrvatska privatna prijevoznika sa 3 aviona (Trade Air A319 i A320, te ETF 737-800), a u top sezoni će imati ukupno 5 aviona koji će letjeti za njih (što je do 125 tjednih letova). Dobio sam i informaciju od Trade Aira da su letovi, pa i na novootvorenim linijama dupkom puni, te lete sa 100% popunjenosti.

autori: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Hrvatske zračne luke su u V. mjesecu ostvarile više od 127.000 putnika. Najviše putnika i dalje ima Zagreb:

 • Zagreb je ostvario 69.016 putnika (u V/2020 13.881), sa 2092 operacije (prošle godine 572). Cargo je u V. mjesecu bio 869 tona (u V/2020 661 tonu).
 • Split je ostvario 33.088 putnika (u V. mjesecu prošle godine tek 2777)
 • Dubrovnik je ostvario 17.105 putnika (prošle godine 3997). Cargo je 1,1 tonu (prošle godine samo 46 kg).
 • Pula je ostvarila 3374 putnika (prošle godine 50), na 464 operacije (prošle godine 82). Carga ni ove ni prošle godine nisu imali.
 • Zadar je ostvario 3356 putnika (prošle godine 47), na 232 operacije (prošle godine 36). Nisu imali carga ni ove ni prošle godine.
 • Osijek je ostvario 711 putnika (prošle godine 0), na 153 operacije (prošle godine 10). Carga ni prošle ni ove godine nisu imali.
 • Rijeka je u imala 480 putnika (prošle godine 185) na 208 operacija (prošle godine 80). Carga nisu imali ni ove ni prošle godine

Brač i Lošinj nam nisu, kao i uvijek, poslali podatke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Novi A319 Trade Aira poletio je iz SAD-a (jučer 7.6. u 21:00 po lokalnom vremenu) prema Zagrebu, sa registarskom oznakom N1808A. Avion je bio stacioniran u Pinal Airparku. Nakon što su preletjeli cijeli SAD, sa Zapadne na Istočnu obalu, prvi fuel stop ima u Portsmouthu (8.6. u 01:30). Drugi fuel stop ima danas u 8:15 u Kefleviku (Island) gdje je do 9:15 ujutro. Planira se da avion dođe u Zagreb danas, 8.6. u 17:15 sati.

Kada dođe u Hrvatsku avion će dobiti registraciju 9A-BTJ, te ide na C-check u Tehniku Croatie Airlines. Po C-checku avion ide odmah u Prištinu gdje će uz A320 letjeti za MyWings. Avion već sada kasni jedan dan u Prištinu, a kasnit će ukupno desetak dana. Naime, avion je trebao doči prije dva tjedna, no zakomplicirali su se administrativni problemi vezano uz prelet aviona koji nema C-check. Marko Cvijin, CEO Trade Aira je rekao da će „se nekako snaći“ oko operacija u Prištini. Evidentno je da ETF leti neke od letova koje je trebao letjeti Trade Air, pa se za sada kompanije pomažu i krpaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Air Monetengro će pokrenuti i 5. liniju, Podgorica-Frankfurt. Linija kreće sa operacijama 15.7. i imat će frekvenciju od dva leta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Linija će se operirati sa Embraerom E195. Karte su već puštene u prodaju.

Sada Air Montenegro ima popunjene kapacitete za jedan avion. Ostaje pitanje što će sa drugim avionom, te hoće li biti još najava linija i frekvencija. Iskreno, linija ozbiljno kasni. 15.7. znači da će kompanija izgubiti mjeseca dana kada je mogla letjeti uspješno i donositi ozbiljan novac. Ovako avion nije utiliziran, a izgubljeno je mjeseca dana „žetve“.

Air Montenegro dobila je dobio od Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) novu  oznaku (ICAO code) i pozivni znak (call sign). Air Montengro će se stoga u vazduhoplovnim operacijama prepoznavati po svojoj ICAO oznaci “MNE” dok je radijski pozivni znak preko kojeg će posade njegovih aviona komuniciratri sa kontroloom leta i ostalim učesnicima u vazdušnom saobraćaju “MOUNT EAGLE” (planinski orao). Air Montenegro je i pred IATA-om (Međunarodnim udruženjem avio kompanija) pokrenula  process dobijanja IATA oznake, ali kako kažu, “to je proces koji zahtjeva vrijeme i nadamo se da ćemo do kraja ljeta imati i svoju IATA oznaku.”

Nordwind će od 9.6. operirati na liniji St.Petersburg-Beograd, i to jednom tjedno (srijedom) sa Boeingom 737-800. Karte su već u prodaji. Kompanija od I. mjeseca ove godine leti na liniji Moskva-Beograd.

I Aeroflot pokreće letove na istoj liniiji, od 22.6. Linije će se operirati jednom tjedno, utorkom, sa Airbusom A320. Karte su već u prodaji. Ovime Air Serbia, koja operira dva tjedna leta, dobiva konkurenciju na ovoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordwind

Wizz Air je prvo prolongirao letove iz London Lutona za Sarajevo na 14.6, no potom je liniju planirao operirati samo mjesec dana, do 12.7. nakon čega je mijenja sa linijom za Stockholm Skavstu. Ipak od 1.11. Wizz Air će ponovo pokrenuti letove za Luton.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Kompanija Air Montenegro sklopila je dva ugovora o održavanju vazduhoplova sa kompanijama Consolidated Aerospace Industries i Austrian Airlines Technik-Bratislava, potvrđeno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Menadžment državne avio-kompanije, međutim, i dalje pregovara o poslovno-tehničkoj saradnji sa stečajnom upravom bivšeg crnogorskog nacionalnog avioprevoznika  Montenegro Airlinesa, koja bi osim zakupa hangara na aerodromu Podgorica i alata podrazumijevala i servisiranje aviona. Izvršni direktor Air Montenegra Predrag Todorović je u utorak, 1. juna, ponudio stečajnoj upravi Montenegro Airlinesa 25.000 eura mjesečno za usluge održavanja vazduhoplova i 15.000 eura za zakup hangara, alata i druge imovine. Ponuda je poslata istog dana kada je Air Montenegro ozvaničio početak letjenja i njom je Todorović povećao cijenu zakupa imovine Montenegro Airlinesa u stečaju sa prvobitnih 9.700 na 15.000 eura. Air Montenegro je stečajnoj upravi Montenegro Airlinesa ponudio dvije opcije zakupa hangara i opreme – na mjesec i na pet mjeseci od 1. juna do 1. novembra 2021, uz plaćanje unaprijed. Predloženo je da Montenegro Airlines pruža usluge održavanja aviona Air Montenegru na neodređeno vrijeme, počevši od 3. juna, uz otkazni rok od 60 dana. To pod uslovom da Montenegro Airlines dobije licencu Agencije za civilno vazduhoplovstvo za održavanje aviona do početka ugovora. U suprotnom, važio bi samo zakup hangara i alata.

Menadžment Air Montenegra i stečajna uprava Montengro Airlinesa više puta su razgovarali o poslovno-tehničkoj saradnji, a Air Montenegro je pripremao i nacrte ugovora koji nijesu potpisani. U državnoj avio-kompaniji smatraju da je interes Montenegro Airlinesa u stečaju da im ponudi u zakup opremu i hangar jer nema drugog pravnog lica kojem bi to iznajmilo. Sa druge strane, stečajna uprava nastoji da sačuva stečajnu masu. Prethodno je stečajna uprava Montenegro Airlinesa odbila ponudu Air Montenegra da im za 9.700 eura daju u zakup hangar, alat i drugu imovinu potrebnu za održavanje vazduhoplova.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Air Montenegro

Litvanska aviokompanija Avion Express uspostavila je sezonsku avioliniju Vilnius-Tivat. Između glavnog grada Litvanije i Tivta, Avion Express saobraćaće jednom nedjeljno, svakog četvrtka, do kraja avgusta. Na ovoj relaciji litvanski prevoznik letjeće avionima tipa Airbus A320 kapaciteta 180 putnika.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Avio Express

Wizz Air je otkazao liniju Oslo-Split. Wizz Air se masovno povlači iz Norveške, srezao je niz domaćih i inozemnih linija, te jednu bazu, a rezanje letova za Split je produkt tog rezanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

Najnovije komplikacije u odnosima Evropske Unije i Bjelorusije izazvale su veike probleme za tivatski aerodrom, ali i potencijalnu veliku štetu za crnogorski turizam uopšte. Naime, zbog zatvaranja vazdušnog prostora država EU za njene letove, bjeruska nacionalna aviokompanija Belavia, prinuđena je da uvede i značajne promjene, a potencijalno možda i uskoro obustavi svoj saobraćaj sa Crnom Gorom. Tako su prošle sedmice otkazana dva redovna leta na relaciji Minsk-Tivat, ali je oko 17.30 sati na tivatski aerodrom ipak sletio jedan Belavijin boeing B737-800 na liniji iz Minska. Taj avion je umjesto tradicionalnom i najkraćom rutom, direktno na jugoistok, za Crnu Goru letio zaobilaznim putem, prvo istočno preko Rusije i Crnog Mora gdje je postepeno okretao na jug, ali je na kraju ipak ušao u vazdušni prostor EU,  kada je okrenuo zapadno da preleti teritoriju Bugarske.

Iako Belavia formalno još nije odustala od slotova za ovo ljeto koji je uzela od ACG na aerodromu Tivat, gotovo je sigurno da  ovog ljeta neće biti ništa od relaizacije ambiciozno zamišljenih planova te kompanije kada je saobraćaj sa Crnom Goriom u pitanju. To je ogromna šteta kako za Aerodrome Crne Gore koji su, prema ranijim najavama Belavie, ove sezone trebali da imaju ukupno preko 300 rotacija njenih aviona u tivatskoj vazdušnoj luci, kao i za crnogorsku turističku industriju koja će ovako, ostati bez značajnog broja gostiju iz te istočnoevropske države.

Bjeloruska nacionalna aviokompanija Belavia je iz Minska za Tivat ove sezone počela da saobraća početkom maja i  namjeravala je da sa dva nedjeljan leta, postepeno tokom ljeta na toj liniji povećava broj sedmičnih letova dok ih ne bude jedan svakog dana u sedmici. Osim ovih, Belavia je tražila slotove i za dva sedmična leta za Tivat iz Bresta, te po jednu rotaciju nedjeljno iz Gomela, Grodna i Vitebska. Sve to međutim, palo je u vodu prošle nedjelje nakon što je Europsks unijs (EU) odlučio da zatvori vazdušni prostor EU za vazduhoplove iz Bjelorusije i da sankcioniše režim predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

autor: Siniša Luković. novinar (Tivat), foto: Belavia

Od IX. mjeseca Zračna luka Zagreb imat će čak 11 linija za Njemačku, četiri prijevoznika. Ukupno ove četiri kompanija će imati 64 tjedna leta (više od 9 dnevno). Kompanije će tako letjeti:

 • Croatia Airlines za Minhen 5 puta tjedno (svaki dan osim srijede i subote)
 • Croatia Airlines za Frankfurt po tri dnevna leta svaki dan
 • Lufthansa za Frankfurt po dva dnevna leta svaki dan osim ponedjeljka kada leti jedan, zajedno kompanije će imati 34 tjedna leta
 • Eurowings za Cologne svaki dan osim subote
 • Eurowings za Stuttgart osim utorka i subote
 • Eurowings za Dusseldorf utorkom i subotom
 • Ryanair za Dortmund ponedjeljkom i petkom
 • Ryanair za Weeze utorkom i subotom
 • Ryanair za Hahn ponedjeljkom, petkom i nedjeljom
 • Ryanair za Baden-Baden, utorkom, četvrtkom i subotom
 • Ryanair za Memmingen ponedjeljkom i petkom

 

Od III/2022. Eurowings uvodi i liniju za Berlin sa dva tjedna polaska.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Air Serbia je u V. mjesecu prevezla najveći broj putnika u redovnom prometu od II. mjeseca 2020, tj. od prije pandemije Covida-19. Kada se uračunaju putnici na charer linijama, prevezeno je preko 100.000 putnika. Popunjenost kabine je bila fascinantnih 62%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Serbia

ETF je jučer obavio prvi komercijalni let Priština-Helsinki-Priština za MyWings. Broj leta je bio MV2030. ETF je prebacio avion 9A-LAB, te posade u Prištinu, odakle će avion do daljnjega dugoročno obavljati operacije za MyWing. Drugi avion 9A-ABC uskoro dolazi u Hrvatsku i biti će baziran u Dubrovniku. Već je ugovorn i prvi let i to feery za Paris, pa Paris-Dubrovnik-Paris.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.