Novosti iz regije

Srbija je ovog vikenda cijepila strane građene viškom cjepiva AstraZeneca koje je imala. Uvjeti su jednaki kao i za građane Srbije, a bila je dostatna osobna karta ili putovnica za cijepljenje. Do sada je cijepljeno 22.000 stranih državljana ovim cjepivom. Radi toga su iz Albanie došla dva aviona Albawingsa (u 7:00 i 8:00) koji su se vratili po cijepljenju (u 16:30 i 17:20). Uz to bitno je više bilo putnika na letovima Air Serbie iz Podgorice, Tivta, Tirane, Sarajeva i Skopja prema Beogradu. Cijena karte na liniji Podgorica (subota) – Beograd (nedjelja) porasla je na 201 EUR umjesto 116 EUR koliko je uobičajena cijena za vikend-letove. Ovime je profitirala Air Serbia i hoteli u Beogradu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Albawings

Turkishev LCC AnadoluJet gotovo svaki dan objavi neki novi let u regiji. Kompanija koja do sada nije letjela ni jedan let u regiji, sada je najavila otvaranje čak 6 linija. Od 3.7. otvara i letove iz Antalye za Beograd, koji će se operirati četiri puta tjedno, utorkom, srijedom, subotom i nedjeljom.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: AndaluJet

Nakon što je Lufthansa odlučila organizirati letove za cijepljenje u Rusiji, Privredna komora Crne Gore pozvala je sve zainteresirane privrednike da se idu cijepiti u Srbiju ovog vikenda. Kako je jedini prijevoznik na liniji Podgorica-Beograd Air Serbia let sa odlaskom u subotu i povratkom u nedjelju za cijepljenje (privrednici moraju spavati jedan dan u Beogradu) je 201 EUR. Na raspolaganju je ostalo vrlo malo karata. Air Serbia stoga razmišlja o uvođenju dodatnih letova za cijepljenje, a definitivno će profitirati na ovom potezu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

TAP Portugal je prolongirao pokretanje linije Lisabon-Zagreb sa 28.3. na 2.6. Ovo ne treba čuditi obzirom da je TAP Portugal radi striktnih mjera Portugala, desetkovao svoje linije i frekvencije, te je sa pilotima postigao „sporazum u nuždi“. Kao što smo ranije napisali linija će se operirati tri puta tjedno, srijedom, petkom i subotom sa Airbusom A320. Prije Covida-19 ovu liniju je operirala Croatia Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Mihajlo Zdravković, direktor Aerodroma Srbije, je najavio da će Srbija ove godine uložiti 2.5 miliona EUR u Aerodrom Ponikve kod Užica. U prvoj fazi bi trebala da se sanira pista koja trenutno nije celokupna u upotrebi zbog oštećenja prilikom bombardovanja 1999. godine. Kako stoji na zvaničnom sajtu Aerodroma, trenutno je u upotrebi 1830m, a kada bude rekonstruisana biće u upotrebi 3087m piste. Najavljena je i izgradnja nove rulnice, kao i stajanke za dva aviona, ali nije poznato koje kategorije. Nije jasno čemu služi tolko duga pista (dovoljno bi bilo i 2.400 metara za A320), te stajanka za dva aviona, kada bi i ona za jedan bila i previše. Čemu i opet bacanje para?

Aerodrom Ponikve je IX/2019. prešao na upravljanje iz ruku lokalne samouprave u državne ruke. Predsednik Vučić je na predizbornom skupu u Užicu IV/2016. obećao da će do kraja VIII. meseca te godine Ponikve biti otvorene za saobraćaj, a ograda koja je tada započeta sa izgradnjom još uvek nije gotova. Aerodrom je izgrađen 80-ih godine za JNA I nikada nije zaživeo ni kao vojni, ni kao civilni aerodrom.

Takođe, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić najavio je da prvi letovi na Aerodromu Trebinje ipak neće biti do kraja ove godine, već nekoliko meseci kasnije. Izjavio je: ,,Možda prvi letovi neće krenuti krajem ove godine, kao što je prvobitno bilo zamišljeno, ali ako smo čekali ovoliko, možemo da sačekamo još malo” i dodao da se počinje sa eksproprijacijom zemljišta. A iznenađenja!?!?!

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Aerodrom Ponikve

Wizz Air uvodi i četvrtu novu liniju iz Splita Krakov-Split. Linija se pokreće 11.6. i operirat će se dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom sa Airbusom A320. Linija će operirati do 10.6. Istime će Wizz Air operirati čak 8 linija za Split.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Još jedna kompanija prolongira letove prema svim destinacijama u regiji i to vrlo značajno, na nekim destinacijama i po tri mjeseca.

Za Zagreb British Airways je trebala letjeti iz Zagreba od 28.3, no prolongirala je letove tri mjeseca, do 21.6. Kako su tada najavljeni svakodnevni letovi vrlo je malo vjerojatno da će se ta frekvencija i ostvariti. Vrlo loša vijest za Zagreb, no dobra za Croatiju koja nastavlja operacije prema London LHR. U idućem tjednu letjet će u ponedjeljak i srijedu, a nakon toga samo ponedjeljkom. Nije jasno zašto Croatia ne poveća broj letova na bar dva tjedno do kraja IV. mjeseca i tri tjedno od V. mjeseca obzirom na otkazivanje Britisha.

Kompanija je prolonigirala i polaske za Dubrovnik koji je također trebao krenuti sa operacijama 28.3. British sa operacijama kreće 17.5., te je smanjio broj letova sa svakodnevnih na ponedjeljkom, petkom i nedjeljom.

I za Split British je prolongirao operacije sa 23.5. na 28.5. te je smanjio broj letova sa svakodnevnih na jedan tjedno, petkom, dok od 7.6. planira prometovati svaki dan osim subote. Za London City kompanija za sada planira krenuti operacije od 18.6. kako je bilo i planirano.

Za Pulu kompanija je prologirala operacije sa 25.5. na 22.6, a zadržala je frekvencije utorkom i subotom.

Za Ljubljanu British je prolongirao letove sa 23.5. na 21.6. kada će letjeti ponedjeljkom, srijedom, petkom, subotom i nedjeljom.

I konačno za Prištinu kompanija kreće kako je bilo i planirano 3.7. i imat će letove samo subotama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Srbija je odlučila da od danas sve vlastite građane koje su cijepljene mogu ući u državu bez ikakvih restrikcija i testova. Ovo je i logična odluka a vrlo skoro će se takva odluka donjeti i za građane drugih država, a siguran sam, uskoro će i sve ostale države uvesti istu odluku. Srbija posebno puca na turističke putnike iz Izraela, nacije koja ima najveću pocijepljenost na planeti i već je pocijepljeno 51% stanovništva sa dvije doze cijepiva.

Tijekom Uskrsa u Beograd dolazi 6 charter letova iz Izraela, a tijekom IV. mjeseca će ih za sada biti 3-4 tjedno, iako je vrlo vjerojatno da će se ta brojka i povećati. Tijekom V. mjeseca moguće je da će se povećati i broj ruskih turista koji su također prilično pocijepljeni (za sada ih je cijepljeno 4 milijuna sa dvije doze).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Isarair

 

AnadoluJet će pokrenuti još četiri linije u regiji. Prava je za Skopje iz Antalyji koja će operirati četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom od 3.6. Kompanija otvara i letove iz Prištine za Bodrum od 19.6. koja će se operirati jednom tjedno.

AnadoluJet otvara i dvije linije iz Sarajeva za Antalyu (od 19.5.) i Bodrum (od 7.6.), prva će se operirati tri puta tjedno, pa kasnije svaki dan, a druga ponedjeljkom i petkom. Ova linija svakako će uništiti planove FlyBosnie za letove prema Antalyji i Bodrumu, koji su trebali biti okosnica letova ove godine.

AnadoluJet je već najavio letove iz Istanbula za Sarajevo od 1.4. (3 puta tjedno) i Prištinu od 10.5. (3 puta tjedno). Istime će ovaj Turkishev LCC, koji do sada nije imao letova u regiji, letjeti na čak 6 linija, sa čak 20 tjednih polazaka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AnadoluJet

Lufthansa ipak neće pokrenuti letove iz Minhena za Ljubljanu, Sarajevo i Zagreb ovog ljeta. Letovi su se trebali pokrenuti 28.3. Lufthansa već leti iz Frankfurta za Beograd, Ljubljanu i Zagreb, a za Sarajevo kreće letjeti 3.5. Od 28.3. kompanija kreće sa letovima iz Beograda za Minhen. U Zagrebu kompanija ima code-share na Croatijinim svakodnevnim letovima Zagreb-Minhen. Ipak, ovo je istinski velik udarac za Zagreb, jedan od najvećih u povijesti regije.

Kompanija će letjeti i sezonski iz Frankfurta i Minhena za Pulu, Rijeku, Zadar, Dubrovnik, Split i Tivat. Lufthansa nema letova za Skopje i Prištinu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Lufhtansa)

Uskoro će uz Zračnu luku Dubrovnik niknuti poslovna zona „Konavli“ što je više nego dobro za aerodrom i on će od istoga imati mnogo benefita. Poslovna zona će se graditi uz sam aerodrom, istočno od njega na prostoru koji sada drži Ministarstvo obrane i koji je veličine 230.000 četvornih metara, između magistrale i uzletno-sletne staze Zračne luke Dubrovnik. Vlasništvo ovog prostora se prenosi na općinu Konavle temeljem darovnice Republike Hrvatske što je Vlada RH već donijela kao odluku. Općina Konavle već radi na izmjeni urbanističkog plana kako bi se projekt mogao ostvariti.

Nekoliko značajnih tvrtki već je pokazalo interes za investicije. Načelnik općine Konavle ovime želi smanjiti ovisnost o turizmu, te općini dati i alternativne prihode. Zona će udomiti različite profile poduzetnika, od servisa do proizvodnih pogona i trgovine, a interes je pokazala i jedna zdravstvena ustanova. ZL Dubrovnik je izjavila da maksimalno podržava projekt i da će u njemu aktivno sudjelovati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Croatia Airlines je 22. ožujka imala charter let iz Praga za Ljubljanu. Let OU9321 je odradio zrakoplov Dash 8-400, registracije 9A-CQF. Također, 24. ožujka iza ponoći u Ljubljani se očekuje dolazak zrakoplova iz Nice na liniji OU9332. I ovdje se radi o zrakoplovu Dash 8-400, registracije 9A-CQE, koji je u Nicu doletio 22. ožujka iz Podgorice pod brojem leta OU9331.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica); foto: Croatia Airlines

Iako su bile najave američke kupovine, ipak je Eagles Hills Zagreb Real Estate kupio je 69,7% udjela u Sunce hotelima od obitelji Andabak. Eagles Hills je kompanija iz Abu Dhabia (Ujedinjeni Arapski Emirati) i poznat je po projektu Beograd na vodi, te niz projekata „gradova u gradovima“ diljem Europe, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Eagles Hills je osnovao zagrebačku poslovnicu 2019. godine kada je sa pokojnim gradonačelnikom Bandićem dogovarao Zagrebački Manhattan.

Istim bi Eagles Hills trebao postati i suvlasnik Zračne luke Brač. Kako će se ovo odraziti na sam aerodrom tek treba vidjeti. Aerodrom ove godine ima tek tri linije (Zagreb, Dusseldorf i charter za Graz) dva prijevoznika (Croatia Airlines i Sundair) sa 4 tjedna polaska.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Brač

Nordwind se u regiji pokazao kako vrlo neozbiljna kompanija. Prvo je imao problema u Beogradu gdje je pokrenuo letove, pa ih morao prekinuti radi administrativnih problema pošto je prijavio charter letove, a planirao operirati cjelogodišnje redovne letove. Stoga neko vrijeme nije imao letova iz Beograda. Sada je najavio pokretanje letova za Zagreb 19.3. koje je za njih trebao operirati njihov partner Pegas Fly sa Embraerom E190. I letovi se nisu desili. Bez puno objašnjenja i pompe, odustali su doslovce u zadnji čas i prebacili početak operacija na 30.4.

Ostaje pitanje financijskog gubitka radi kompenzacija putnicima koji nisu mali (250 EUR po putniku + rerutiranje na druge prijevoznike), a koje Nordwind ne može izbjeći, pošto je letove prolongirao u reku krećem od 15 dana, te leti za zračnu luku Europske Unije, pa se pravila odnose i na njih, neovisno što su iz Rusije.

Iskreno nije jasno tko će biti putnici ove kompanije, obzirom da i za Beograd i za Zagreb leti Aeroflot, te iz Beograda i Air Serbia. Možda kompanija želi uloviti pokojeg putnika dok Aeroflot i Air Serbia imaju ograničenja broja letova, no, iskreno, ne vidim da ova kompanija na ovom tržištu može opstati duže vremena, tj. nakon što se ukinu limiti za Aeroflot i Air Serbiu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordwind

EKSKLUZIVNO: Prvi avion nove hrvatske charter i leisure kompanije ETF je preletio iz Moskve DME na bojanje u Shannon. Kao što smo napisali još prije mjesec dana, 23.2. radi se o zrakoplovu koji je do sada operirao S7, a koji je u vlasništvu lezing kuće AerCap, VP-BDH. Zrakoplov je proizveden 2004. godine za mađarski MALEV, a od 2012. je u floti S7. Prema našim spoznajama drugi avion koji bi trebao doći u flotu ETF-a je VP-BDG koji je također u floti S7, što je izuzetno dobro za kompaniju da ima avione blizance u floti koje je operirao isti operater (zbog održavanja, administracije i procedura…).

autori: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

NAJAVE: Enter od otvaranja Prištine nakon Covida-19 obavlja letove na liniji za Basel. U ovom momentu letovi su 3 puta tjedno (srijedom, petkom i nedjeljom). Ovaj tjedan na liniju se dodaje i let subotom, a nakon toga linija operira ponovo tri puta tjedno (srijeda, petak, subota). U IV. mjesecu linija se operira tek dva puta tjedno (ponedjeljkom i nedjeljom), no od 25.4. linija kreće sa svakodnevnim operiranjem osim nedjelje.

Kompanija će imati i chartere iz Varšave za Rijeku, iz Katowica za Split, iz Katowica za Dubrovnik i iz Varšave za Ohrid.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Enter

PROLONGIRANJA: Aegean je prolongirao letove za Zagreb sa 3.4. na 29.5. kada će operirati dva tjedna leta, jedan sa Airbusom A320, a drugi sa A320neo.

Za Beograd Aegean je prvotno planirao operacije 2.3, pa isto prolongirao na 29.3. da bi sada krenuo tek 2.6. kada će operirati dva puta tjedno sa A320. Air Serbia nastavlja operirati na liniji Beograd-Atana četiti puta tjedno sa A319 (dva puta ponedjeljkom, petkom i nedjeljom).

Za Dubrovnik kompanija je trebala krenuti sa letovima 3.4. i to 2 puta tjedno, što je trebala povećati 20.5. na 3 tjedna leta i 3.6. na 5 tjednih letova. Sada će sa letovima krenuti tek 1.6. i to dva puta tjedno sa A320. Croatia će operirati liniju Zagreb-Dubrovnik-Atena 3 puta tjedno sa Dash 8.400 od 20.4.

Kompanija je otkazala letove za Split koje je trebala operirati četiri puta tjedno od 18.5. Croatia će operirati liniju Split-Atena jednom tjedno od 29.5. sa A319.

Za Skopje kompanija je krenula sa operacijama 15.2. dva puta tjedno sa ATR-42, no frekvenciju je smanjila na samo jedan tjedni let. Od 1.6. na liniji će letjeti Dash 8-400 i to dva puta tjedno.

Kompanija ove godine neće operirati letove za Skopje i Podgoricu. U prošlosti Aegean je kratko vrijeme operirao letove za Zadar i Ljubljanu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aegean

Ukupno najviše putnika Zračna luka Dubrovnik imala je 2019. godine 2,9 milijuna, dok je u bivšoj državi najviše putnika imala 1987. 1,4 milijuna. Prošle godine luka je imala samo 330.147 putnika što je na razini 1999, odnosno 1968. godine. Najmanje putnika ikada zabilježenih u povijesti ZL Dubrovnik imala je u ratnoj 1992. kada je kroz luku prošlo samo 1162 putnika (čak i kod otvaranja 1962. prošlo je 69.754 putnika). Najviše domaćih putnika ZL Dubrovnik imala je 1987. i to 586.742, a u novijoj povijesti 2017. kada je imala 266.941 domaćih putnika, a prošle godine imala ih je samo 84.975 (kao 1996. odnosno 1967.).

Najviše operacija u povijesti luke imali su 2019. 25.962. Tijekom SFRJ najviše operacija su imali 15.884 i to 1979. godine. Prošle godine imali su 8486 operacija, kao 2002. godine, odnosno 1969. Najviše carga ZL Dubrovnik je imala 1985 čak 2.490 tona, u novijoj povijesti 2008. kada je imala 997 tona, da bi 2019. imala 127 tona, a 2020. samo 28 tona carga. Manje carga luka nije imala nikada u povijesti pa čak ni kod otvaranja, osim ratne 1992. kada je imala tek 0,5 tona.

Zračna luka Dubrovnik je do sada imala najviše zaposlenih 1989. njih 540. U 2019. imali su 419 zaposlenih, najviše od osamostaljenja Hrvatske, da bi u Covid-19 godini imali 375 zaposlenih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Dubrovnik

Iako je Air Serbia prije par tjedna u redu letenja imala letove iz Kraljeva za Beč, dva puta tjedno u VII. i VIII. mjesecu, dok se letovi za Solun nisu planirali, sada su ti letovi nestali i kompanija neće letjeti za Kraljevo ove godine. Istim aerodrom u 2021. neće imati putnika. A više od 50 zaposlenika i dalje prima plaću. Sam aerodrom i Ministarstvo prometa Srbije i dalje, nakon skoro dva mjeseca upornog traženja ne žele nam reći koliki je broj putnika bio sa Kraljeva u 2019. i 2020. godini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

PROLONGIRANJA: Air France je još jednom prolongirao pokretanje letova između Pariza i Beograda. Letovi su trebali krenuti 28.3. svakodnevno, a krenut će 28.4. frekvencijom od 3 tjedna leta, koji će se tek 5.7. povećati na svakodnevne. Ovo je ozbiljan udarac na Beograd.

Od 28.3. Air France i Croatia povećavaju broj code-share letova na liniji Zagreb-Paris sa 5 na 6 tjedno, a od 19.4. na 8 tjedno. Ari France u ovom momentu leti i za Ljubljanu, jednom tjedno, subotom, a broj letova od 28.3. povećava na 3 tjedno, ponedjeljkom, četvrtkom i subotom, a od 18.4. dodaju i let nedjeljom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air France

Zračna luka Dubrovnik je smanjila plaće radnicima 15%, maksimalno štede na svim poljima, te su, iako su bili u gubitku prošle godine, a biti će i ove, još uvijek su likvidni. Aerodrom će u ovoj godini vratiti 40 milijuna kuna kredita, a isplaćuju sve obveze. Aerodrom u ovom momentu ima 375 stalno zaposlenih. Zračna luka je prošle godine imala odličan posao sa malim privatnim avionima koji su „izvukli“ godinu. Dubrovnik je u prošloj godini imao samo 330.147 putnika što je pad od 88,6% spram 2019. (2,9 milijuna putnika).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Za Podgoricu je u prošlom tjednu bilo 28 tjednih letova, u prosjeku točno 4 dnevno. Najviše letova imala je Air Serbia za Beograd njih 14, svaki dan po dva, osim utorka kada je imala jedan dnevni let i petka kada je imala tri. Slijedi Turkish za Istanbul koji je imao 8 tjednih letova, po jedan svaki dan osim utorkom kada ima dva. Dva tjedna leta imaju Austrina za Beč i Windrose za Kijev, te po jedan tjedni let ima Wizz Air za Dortmund i Memmingen. Najviše letova Podgorica je imala u petak njih 6, a najmanje u ponedjeljak i četvrtak po 3.

Tivat je imao samo 7 tjednih letova, svakodnevni let za Beograd Air Serbie. Ukupno Aerodromi Crne Gore imaju 35 tjednih letova, tj. u prosjeku 5 dnevno. Najviše letova ima Air Serbia njih 21, u prosjeku 3 dnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Alitalia je zatvorila svoje predstavništvo u Beogradu, nakon 25 godina rada. Sve poslove kompanija je za Srbiju prebacila na predstavništvo u Sofiji. Alitalia je prošle godine prekinula sve letove za Beograd i Podgoricu koje je servisiralo ovo predstavništvo.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Alitalia

Ryanair je objavio pokretanje linije Niš-Beč od 3.7. Linija će se operirati dva puta tjedno, utorkom i subotom, sa Airbusom A320 Lauda Europe. Promotivne cijene karata na ovoj liniji su 24,99 EUR. Na liniji je konkurencija Wizz Aira koji leti dva puta tjedno od 28.4. Ryanair će uz ovu liniju prometovati i linije za Bergamo, Berlin i Maltu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Transavia otvara liniju Paris Orly-Zadar. Linija kreće sa operacijama 3.7. dva puta tjedno, utorkom i subotom, a operirati će samo do 4.9. Na liniji leti Boeinga 737-800.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Transavia

Danas (subota 21.3.) je na Podgoricu sletio avion Air Serbie Airbus A319 iz Atene na charteru JU9011. Avion je sletio u 12:33. Avion je dan prije letio iz Beograda za Atenu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Turska kompanija AnadoluJet, u vlasništvu Turkisha, će od 10.5. pokrenuti tri tjedna leta između Istanbul Sabihe i Prištine. Letovi će biti ponedjeljkom, subotom i nedjeljom. Ovo je druga linija Turkishevog LCC iz Sabihe u regiju, pošto je kompanija već pokrenula letove za Sarajevo, također tri puta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AnadoluJet

Air Serbia je objavila informaciju da od 30.4. do 26.5. uvodi dva dodatna leta za Paris, petkom i nedjeljom, dočim će operirati ovu liniju sa 9 tjednih polazaka. Ovu informaciju zamaaero je, kao prvi u regiji, objavio prije više od mjesec dana 12.2. u najavama Air Franceovih letova i za Beograd.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Croatia Airlines povećava broj letova za Dubrovnik od 29.3. sa 14 na 16. Uz jutarnji i popodnevni let, dodani let je u ponedjeljak koji dolazi u Dubrovnik u 13:35 i ide iz Dubrovnika u 20:00 iz Dubrovnika i u petak koji dolazi u Dubrovnik u 13:15 i ide iz Dubrovnika u 13:50.

Uz to letove od 10.4. kreće easyJet za Genevu (subotom), 28.3. Iberia za Madrid (petak i nedjelja), Lufthansa za Minehen od 28.3. (četvrtkom i subotom, uz dodatan let 28.3.), Croatia Airlines za Osijek od 29.3. ponedjeljkom, a nastavlja letjeti i Trade Air za Split-Rijeku-Osijek utorkom i četvrtkom. To znači da će početkom IV. mjeseca Dubrovnik imati 24 tjedna leta (u prosjeku 3,5 dnevno). Od V. mjeseca velik broj prijevoznika obnavlja linije i povećava frekvencije, a ima i najava novih linija, o čemu smo pisali prije par dana. Najteži dani su iza Dubrovnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Pred Specijalnim vijećem sudaca Crne Gore jučer je održano ročište u predmetu „Aerodromi“. Optuženi su Duško Knežević (predsjednik Odbora direktora Atlas grupe), Marko Nikolić (izvršni direktor Atlas banke) i Dijana Zečević (direktorica sektora platnog prometa u toj banci). Oni se terete za malverzacije kojima je državna kompanija JP Aerodromi Crne Gore oštećena za 3 milijuna EUR. Naime, Aerodromi Crne Gore su u Atlas banci imali oročenih 3 milijuna EUR i kad su nakon isteka oročenja tražili povrat novca, kompanija im nije htjela isti vratiti nego je na silu produžila, bez volje Aerodroma, oročenje. Atlas banka je u stečaju.

Knežević se nalazi u Londonu i optužnica mu još uvijek nije uspješno uručena. Postupak se vodi od 2019. godine. Protiv Kneževića se vodi i nekoliko postupaka za utaju poreza, korupciju i pranje novca. U VIII. mjesecu 2020. Interpol je povukao tri potjernice za Duškom Kneževićem. Knežević je jedan od najbogatijih Crnogoraca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: