Novosti iz regije

Jiri Marek, CEO Air Serbie, je u intervjuu za Blic rekao nekoliko novih informacija o planovima kompanije. Marek je naveo da će iduće godine preći tri milijuna putnika, što je vrlo logično obzirom da su ove godine imali 2,76 milijuna. Također mu je plan da u iduće dvije do tri godine pređu povijesni rezultat JAT-a. Ako je Marek mislio na broj putnika onda govorimo o 4,53 milijuna putnika koje je imao JAT 1987, onda to znači da bi kompanija morala imati oko 25% povećanja broja putnika svake godine. Ako je govorio o nekim drugim parametrima nažalost nije rekao na koje parametre misli. Na veličinu flote, broj linija, broj širokotrupaca?

Kompanija u ovom momentu ima 25% tranzitnih putnika, a cilj im je da tranzitnih putnika bude 30%. Marek je najavio još tri linije koje će se otvoriti, a posebno je najavio Cairo koji će se otvoriti oko Uskrsa. To je bilo za očekivati. Marek je još jednom najavio treći A330, te nove destinacije u Sjevernoj Americi i Kini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

EasyJet uvodi liniju Napulj-Pula. Linija će se operirati od 26.6. do 1.9. dva puta tjedno (ponedjeljkom i petkom) sa Airbusom A320. EasyJet iz Pule leti još za Amsterdam, Basel, Berlin, Bristol, Genevu, Glasgow, London Gatwick, London Luton i Paris CDG.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: easyJet

Eurowings će povećati letove iz Zagreba za Cologne (prošlo ljeto tri tjedna leta, ovo četiri). Linija će se operirati ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom. Kompanija liniju operira dva puta tjedno ove zime, a povećavaju na četiri leta tjedno od 27.3.

Na liniji Zagreb-Stuttgart Eurowings povećava broj letova sa tri na četiri tjedno, i to ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom. Kompanija broj letova povećava sa dva (kako je operirala ove zime) na četiri već 1.3.

Kompanija povećava i letove na liniji Zagreb-Dusseldorf sa dva na tri tjedna leta. Ove zime Eurowings nije letio na ovoj liniji, a sa letovima kreće 11.3. i to sa dva tjedna leta, koje povećava na tri od 30.3. kada će operirati utorkom, četvrtkom i subotom. Ovo znači da će kompanija ove godine imati tri leta više nego prošlog ljeta, tj. da će operirati 11 tjednih letova na tri linije.

Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Nakon što je FlyBosniji oduzet AOC kompanija upravo odlazi u likvidaciju. Time u povijest odlazi još jedna kompanija u BiH. Do sada su u BiH bankrotirala Air Bosna, B&H Airlines, Bosnia Wand Airlines, Air Commerce, Air Srpska, Armoro, Bio Air, Bosnia Airlines i Sky Bosnia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyBosnia

Niš je u XII. mjesecu imao 32.791 putnika (15.382 u XII/2021). Ovo je vrlo loših 77,9% broja putnika iz XII. mjeseca 2019. (42.118). Aerodrom je ostvario 312 operacija (178 u XII/2021). Niš je u XII. mjesecu ostvario 10,5 tona carga (1,2 tone u XII/2021).

Ukupno je 2022. Niš ostvario 389.022 putnika (146.296 u 2021). Ovo je 92,1% putnika iz 2019. Aerodrom je ostvario 3856 operacija (2080 u XII/2021). No, aerodromu cargo pada već godinama. Pa je u 2022. imao samo 91,8 tona carga, dok je 2021. imao 310,8 tona. Rekordan cargo mu je bio 2017. kada je imao 2.537 tona carga, na razini Sarajeva i Skopja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric

Dritan Abazović, premijer Crne Gore i ministar financija Aleksandar Damjanović su bili u posjetu Aerodromima Crne Gore. I pritom je dao vrlo važnu izjavu da Vlada Crne Gore neće povući nikakav potez koji bi državne monopole dao u ruke nekom drugome. Premijer je istakao da su Aerodromi Crne Gore najznačajnija infrastruktura koju Crna Gora posjeduje. Premjer je naglasio da Crna Gora nema drugih aerodroma, te država u ovom slučaju ne smije pogriješiti.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Vladan Drašković je ocijenio da je koncesija legalan model upravljanja, ali da u slučaju Crne Gore ona nosi određene rizike. Drašković kaže da nije siguran da koncesija donosi bolju avio dostupnost, te isto treba ozbiljno preispitati. Drašković ističe da postoje primjeri gdje državno upravljanje ima dodatne mehanizme koji bolje kontroliraju avio dostupnost.

Premijer je rekao da su se okolnosti za koncesiju promijenile, da 100 milijuna EUR danas više ne vrijedi kao 2019, i da ta tema opterećuje vladu. Čudan neki zaključak. Vlada jest tu da ju opterećuju škakljive i krucijalne teme za nju. Pa to i je njena svrha postojanja. No glavno pitanje u svim ovim izjavama je znači li to da je Vlada, bar za neko vrijeme, odustala od koncesije, posebno od davanja koncesije albanskom tajkunu Kastratiju, koji je vrlo povezan sa premijerom Abazovićem.

Premijer je istakao da je zatražio od Aerodroma Crne Gore a u iduća tri tjedna dostavi mišljenje o tome kako se trebaju razvijati u idućih pet i deset godina. Nakon ovog dokumenta tražit će se konkretna rješenja, a do tada Aerodromi Crne Gore će imati maksimalnu podršku Vlade.

Crna Gora razmišlja i o trećem aerodromu. O moj bože, evo još jedne vlasti uz Srpsku i BiH koja kreće sa ovim nonsensima. Na kraju je konstatirano da su Aerodromi Crne Gore likvidna i solventna kompanija koje uredno servisira svoje obveze, te da je suradnja Aerodroma Crne Gore i Air Montenegra odlična i na visokom nivou.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Na Aerodromu Tuzla završena je procedura izbora nadzora i potpisan je ugovor sa izvođačem radova za novo parkiralište. Sadašnje parkiralište je konfuzno, neoznačeno i većim dijelom bez asfalta. Novo parkiralište će imati 312 parkirnih mjesta, biti će asfaltirano kako šodrani dio, no asfaltirani dio će se presvući novim asfaltom. Parkiralište će imati dva ulaza i tri izlaza što će osjetno ubrzati protok automobila. Plaćane parkiranja će biti automatizirano i imat će dva automata. Projekt vrijedi 500.000 EUR, a financira se djelomično iz vlastitih sredstava, a djelomično iz sredstava Vlade Federacije BiH.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Vrlo utjecajan portal „Južne vesti“ koji je poznat po čestom pisanju protiv aktualne vlasti predsjednika Vučića napisao je „Jedan od razloga za ukidanje linije Bergamo-Niš, koji nije službeno potvrđen, jest pritisak iz Beograda da uskrate kompaniji Ryanair suradnju u vezi ove linije, budući da odvlači previše putnika a beogradskog aerodroma odakle redovne letove za Milano ima Air Serbia“. Teška izjava. Ako je ovo istina isto je skandalozno i krajnje nelegalno.

No nije jasno kako bi Srbija mogla „uskratiti suradnju“ obzirom da između Srbije i Europske Unije postoji Open skies. No, Južne vesti ovdje podsjećaju kako je Srbija zabranila Ryanairu pokretanje linije Niš-Frankfurt Hahn 2019. godine. Prisjetimo se Srbija je tada tvrdila da samo Air Serbia može letjeti na ovoj liniji iako PSO nije unaprijed predvidio ekskluzivnost na ovoj liniji. Južne vesti naglašavaju da Aerodromi Srbije nisu htjeli odgovarati na postavljana pitanja vezano uz ukidanje ove linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Niš

Croatia Airlines je u Covidu-19 smanjila svojim radnicima plaće za 15%. No, nedavno im je plaća vraćena na nivo iz 2019. Nakon velike inflacije ove godine, kompanija je ponudila radnicima povećanje plaće 5% od 1.3.2023, te daljih 5% od 1.6.2023. Prema mojim informacijama sindikati će odbiti ovaj prijedlog.

Kompanija traži od Sindikata da produže Kolektivni ugovor na dvije godine po isteku postojećeg iz 2019. i to do 31.1.2026. kako bi se „premostio period transformacije kompanije i zamjene flote“. Kompanija tvrdi da će promjena tipa zrakoplova, reda letenja i poslovnih procesa (kojih?) u narednom razdoblju dovesti od promjena okolnosti koje će utjecati i na radne uvjete. Iskreno ne razumijem o kojoj transformaciji kompanija priča, a još manje je jasno kakve veze ima zamjena flote sa plaćama djelatnika. Baš kajgot!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

ETF u wet leasu leti za talijansku leisure kompaniju Neos tijekom ove zime. No, suradnja kompanija će se nastaviti i iduće ljeto te će jedan avion ETF-a letjeti za Neos do kraja ljetnog reda letenja. Letovi su iz zračne luke Bergamo i operiraju se sa Boeingom 737-800. ETF i Neos su već surađivali prošlog ljeta.

Neos u floti ima 14 aviona i to 4 B737-800, 4 737MAX8 i 6 B787-9. Kompanija leti leisure letove iz 5 talijanskih baza: Rim FCO, Milano MXP, Bergamo, Bolonja i Verona. Kompanija leti na 53 destinacije diljem svijeta. Neos ima code-share sa easyJetom, ITA-om i Albawingsom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Finnair nakon tri godine obnavlja liniju iz Helsinkija za Ljubljanu od 1.4. Linija će se operirati tri puta tjedno, ponedjeljkom, četvrtkom i subotom. Od 25.4. uvodi se i četvrti let utorkom. Letovi će se operirati do 28.10. Finnair je planirao obnoviti liniju za Ljubljanu prošlog ljeta, no od istog je odustao prije prvog leta.

Od prošlog ljeta Finnair leti za Zagreb. Linija se ove godine trebala operirati od kraja VI. mjeseca, no Finnair ju je pomaknuo ranije, te će se operirati od 9.4. Linija će krenuti sa jednim letom tjedno nedjeljom, da bi se let četvrtkom dodao 27.4. Od 20.6. uvodi se i treći tjedni let, utorkom. Od 10.8. linija će operirati dva tjedna leta (četvrtak i nedjelja). Iako se linija trebala prekinuti sa operiranjem krajem VIII. mjeseca sada će se operirati do kraja ljetnog reda letenja, tj. do 26.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Crotaia Airlines pokreće liniju Split-Skopje. Linija će se operirati od 12.5. do 14.10. sa Dash 8-400. Linija će se operirati dva puta tjedno, utorkom i petkom kasno navečer iz Splita (polazak u 21:35 i 22:00), uz povratak idući dan (dolazak u Split u 7:15). Croatia leti i liniju Zagreb-Skopje koja će se na ljeto operirati 9 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Lošinj je u XII. mjesecu imao 18 putnika (38 u XII/2021, 64 u XII/2019). Istovremeno je imao 20 operacija (23 u XII/2021). Aerodrom nije imao carga. Ukupno je u 2022. Lošinj ostvario 5384 putnika, što je 84,7% putnika iz 2019. (6.354). Obzirom da Lošinj nema redovnih linija i ima uzletno-sletnu stazu od samo 900 metara, te opslužuju samo poslovne i sportske avione ovo nije loš rezultat.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ZL Lošinj

Air Serbia je u 2022. prevezla 2.760.000 putnika. Ovo je 98% broja putnika iz 2019. Prosječan load faktor kompanije je bio 72%. Air Serbia je obavila 31.420 letova, od čega u charterima 2663 leta na 21 charter liniji (9 u Grčkoj, 6 u Turskoj, 3 u Egiptu, 2 u Italiji i 1 u Tunisu). Kompanija je letjela na 87 linija na 4 kontinenta (Europa, Afrika, Azija i Sjeverna Amerika). Air Serbia je ostvario 5000 tona carga.

U prošloj godini kompanija je uvela u flotu drugi Airbus A330-200, po jedan A319 i A320, te četiri ATR 72-600. Iz flote su izbačena dva ATR 72-200. Usluge Premium salona Air Serbie koristilo je 54.000 putnika.

Interesantno je spomenuti da su avioni Air Serbie u prošloj godini preletjeli 30,2 milijuna kilometara, što znači da su obišli Zemlju čak 754 puta. Kompanija je ukupno letjela 3.468.850 sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Flynas je konačno stavio u prodaju letova na liniji Riyadh-Tivat. No, letovi neće krenuti 1.6. kako je to napisao jedan regionalni portal, nego 1.7. Letovi će se operirati tri puta tjedno utorkom, četvrtkom i subotom. Linija će se operirati do 31.8. Linija će prometovati sa Airbusom A320.

No, ono što začuđuje je da flynas istovremeno nema u prodaji letove na liniji Podgorica-Riyadh koje je letio prošle godine. Znači li to da će kompanija prebaciti letove iz Riyadha sa Podgorice na Tivat, ili samo još letove za Podgoricu nije stavila u prodaju? Kompanija je prošle godine na liniji Riyadh-Podgorica operirala 1 tjedni let.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flynas

NAJAVE: Wizz Air će za Beograd operirati letove i iz Fiumicina i iz Ciampina. Kompanija trenutno operira dva tjedna leta iz Fiumicina, no ove letove će prekinuti 24.3. kada operacije seli na Ciampino i povećava ih na 4 tjedna leta. Za Fiumicino ponovo kreće sa letovima od 1.8. kada će imati operacije sa oba aerodroma i to sa Fiumicina utorkom, četvrtkom i subotom, a sa Ciampina ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom. Vrlo čudna odluka kompanije. Ovime kompanija nikako nije konkurentna letovima Air Serbie koji će operirati 12 letova iz Fiumicina.

Wizz Air će operacije na Fiumicino imati do 28.10, nakon čega će ih ukinuti i letjet će samo za Ciampino i to 6 puta tjedno (svaki dan osim nedjelje).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Tuzla je u 2022. imala oko 3600 operacija. Pritom je otkazala 23 dolazna leta (1,2%) i 8 odlaznih letova (0,5%). Često kada slušamo velike kritike na Tuzlu i na tolika otkazivanja letova. No, kako je otkazanih samo 31 let ili 0,9% letova to je istinski zanemarivo. Takav broj otkazivanja ne opravdava višemilijunsku investiciju u CAT III.

Istovremeno Tuzla je opslužila velik broj letova iz Banja Luke, još veći iz Sarajeva radi tamošnjih klimatskih uvjeta. Opsluživalo se i po 8 aviona odjednom, a imati 4 ili 5 aviona na stajanki nije bila neuobičajna pojava u Tuzli ove i prošle zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Portorož je u XII. mjesecu imao 364 putnika (641 u XII/2021). Ovo je 35,7% putnika iz XII/2019 (1019 putnika). Aerodrom je u XII. mjesecu imao 176 operacija (508 u XII/2021). Aerodrom nije imao carga. Portorož je u 2022 imao 30.743 putnika što je 106,4% putnika iz 2019. (28.881). Aerodrom u 2022. nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Portorož

Air Serbia i Qatar Airways su dogovorili code-share suradnju od 1.2. ove godine. Kompanije će imati kodove na više od 40 destinacija. Air Serbia će staviti svoje kodove na letove Beograd-Doha, te letove iz Dohe za Adelaide, Baku, Brisbane, Tbilisi, Ho Chi Minh City, Hong Kong, Melbourne, Muscat, Nairobi, Perth, Seychelles, Singapore i Sydney. U budućnosti će se dodati još desetak destinacija. Qatar će pak staviti svoje kodove na niz letova Air Serbie iz Beograda.

Qatar u ovom momentu leti pet letova između Beograda i Dohe, no od ljetnog reda letanja vraća broj letova na svakodnevne, isto koliko je imao i prošlog ljeta. Ovo znači da radi code-share sporazuma kompanija neće povećavati broj letova.

Ovaj code-share je izuzetno značajan za Air Serbiu, no nije jak kao neki drugih code-share sporazumi, u prvom redu oni sa Turkishem i Air France. Između Doha i Beograda je samo 7 tjednih letova, dok će kompanija sa Turkishem imati 42 tjedna leta za Istanbul, a ukupno 61 tjedan let iz svih srpskih aerodroma prema svim turskim aerodromima. Sa Air Franceom kompanija ljeti ima 18 tjednih letova u code-share. Qatar ima niz code-share sporazuma sa europskim kompanijama među kojima i sa Britishem, Bulgaria Airom, Air Maltom, Deutche Bahnom, SNCF-om, Finnairom, Iberiom, S7, Sun-Airom, Vuelingom i Pegasusom. Ovoliko velik broj europskih kompanija donekle sužava manevarski prostor za konekcije Qatara preko Beograda, no ipak Air Serbia će Qataru ponuditi destinacije koje nema u svojoj mreži, a koje može letjeti preko Beograda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

 

Aeroitalia planira pokrenuti letova iz baze u Forliju za Mostar od 7.4, Beograd od 8.4, Dubrovnik od 15.6. i Zadar od 15.6. Ovime će Mostar dobiti prvu redovnu liniju. Obzirom na broj hodočanika iz Italije za Međugorje ovo ima i te kako smisla. Karte još nisu stavljene u prodaju iako je navedeno da će biti u prodaji početkom ovog tjedna.

Aeroitalija je nova kompanija u Italiji koja je sa operacijama krenula tek u ljeto prošle godine. Iza kompanije stoji zrakoplovna lisica German Eframovich koji je izbačen iz Aviance, a od tada traži investicije u zrakoplovstvu diljem planete. Kompanija u floti ima četiri Boeinga 737-800. Aeroitalija je naručila još dva B737-800 i tri B737MAX8. Kompanija ima baze u Bergamu, Firenci i Forliu. Aeroitalia planira uvesti 18 novih linija iz Forlia, neke od kraja III. mjeseca, a većinu od VI. mjeseca. Aerodrom osim toga ima još samo tri linije i to dvije linije Ryanaira i jednu liniju Albawingsa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroitalia

Ryanair ukida liniju Niš-Bergamo od 25.2. Linija se operira od 31.10.2016. Ovo je još jedna linija koju kompanija ukidaju u Nišu. Ryanair je za starog managementa u Nišu imao 5 cjelogodišnjih linija, a sad je pao na 3 cjelogodišnje i jednu sezonsku. Bitno smanjenje za mali Niš koji sveukupno ima tek 17 linija. Linija se operirala dva put tjedno.

Kao što smo već pisali Ryanair za sada još nije objavio letove iz Bergama za Banja Luku od 27.2. iako je sve ostale linije stavio u red letenja, pa će se i ta linija vrlo vjerojatno prekinuti sa operiranjem. Ryanair iz Bergama ukida letove za Niš, Oradeu, Suceavu i Temišvar, ali uvodi 8 novih linija, među kojima i onu za Rijeku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Wizz Air je danas ujutro trebao doći sa Airbusom A321 u Osijek iz Budimpešte u 9:37, no došao je u 10:49. Iz Osijeka je avion otišao za Budimpeštu u 13:55. I odmah su se krenula postavljati pitanja zašto taj let, dolazi li to delegacija Wizz Aira na pregovore? No, od ZL Osijek smo dobili odgovor da se radi o treningu koji je Wizz Air radio na Osijeku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Zračna luka Osijek je u XII. mjesecu imala 1356 putnika (1078 u XII/2021). Ovo je 264,8% više putnika nego u istom mjesecu 2019. (512 putnika). Osijek je u XII. mjesecu imao 126 operacija (148 u XII/2021). Osijek u XII. mjesecu nije imao carga.

U 2022. Osijek je ostvario 15.875 putnika (11.515 u 2021), što je tek 34,2% putnika iz 2019. godine (46.383). Osijek je u 2022. imao 0,2 tone carga (13,5 tona u 2019.).

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ZL Osijek

Air Serbia prema preliminarnim rezultatima za 2022. godinu po prvi puta od izbijanja pandemije imala je pozitivan neto i operativni rezultat. Kompanija je ostvarila profit od čak 21 milijun EUR. Kompanija je imala samo 2% manji promet nego 2019. godine, koja je bila rekordna godine u povijesti kompanije. Ovako dobar rezultat otvara mogućnost kompanije da dalje raste u 2023. godini i da više nego vedro gleda u budućnost.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Croatia Airlines je objavila detalje o nabavci prvih šest aviona. Prvo će se nabaviti četiri A220-300 (koji će biti u konfiguraciji 148 sjedala) i dva A220-100 (u konfiguraciji 127 sjedala) koji će se uzeti u lizing od irskog lezora Air Lease Corporation Clover. Ovaj lizing će biti operativni, dakle Croatia nema namjeru nakon isteka lizinga ući u vlasništvo, već će uzeti nove avione u lizing.

Potom će u flotu doći još šest aviona, no ne zna se koliko će biti A220-300, a koliko A 220-100. Pretpostavlja se da će i ovdje biti 4+2 kao i u prvoj isporuci. Postoji mogućnost da nakon 2027. kompanija nabavi još tri aviona.

Ovime bi kompanija povećala broj sjedala sa sadašnjih 1350 sjedala na 1692 sjedala. Nije jasno kako će kompanija sa avionom od 127 sjedala, što je čak 51 sjedalo više od sadašnjih Dash 8-400, letjeti iz Zagreba za Zadar, Pulu, Sarajevo, Minhan, Zurich, Beč, Rim…, ali i iz Osijeka i Rijeke za Minhen, kao i niz linija iz Splita i Dubrovnika. Na ovim linijama Croatia danas ne može napuniti ni Dash 8-400, a na nekima poput Zadra nema više od 18 putnika po letu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Ryanair je objavio drugu liniju do Splita. Kompanija je do sada godinama letjela samo iz Dublina za Split. Sada će od 1.6. do 28.9. letjeti četiri puta tjedno (ponedjeljak, utorak, četvrtak i nedjelja) iz Splita do Rima. Na ovoj liniji konkurencija će mu biti Vueling (11 letova tjedno), Wizz Air (2 leta tjedno), ITA (1 let tjedno) i Croatia Airlines (7 letova tjedno).

autori: Danijel Lucić, suradnik i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Wizz Air ukida letova na liniji Dubrovnik-Rim FCO. Prošle godine linija je pokrenuta nakon što je više puta prolongirana. Linija se operirala 2 do 3 puta tjedno sa Airbusom A321neo. Na liniji će i dalje operirati Vueling (prošle godine 7 tjednih letova) i Croatia Airlines (prošle godine 2 tjedna leta). Wizz Air će i dalje operirati letove za Beč, London Luton, Varšavu i Wroclaw.

autor: Mario Radić, novinar (Osijek), foto: Wizz Air

Gruzijska cargo kompanija Camex planira otvoriti podružnicu u Sloveniji u 2. kvartalu ove godine. Kompanija u floti ima samo jedan Boeing 737-800F, star 19,5 godina koji je u flotu došao u VII. mjesecu prošle godine.

U Sloveniji već operira cargo kompanija Solinair, podružnica turskog MGN Airlinesa, koja u floti ima dva Airbusa A300-600F stara 27,4 i 33,4 godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Camex

Banja Luka je u XII. mjesecu imala 29.876 putnika (18.312 u XII/2021). Ovo je 219,7% putnika iz XII. mjeseca 2019. (13.596). Aerodrom je u XII. mjesecu imao 322 operacije (278 u XII/2021).

U 2022. Aerodrome je imao 343.009 putnika (139.882 u 2021) i 3922 operacije (2702 u 2021). Ovo je 229,1% putnika iz 2019. kada je aerodrom imao samo 149.693 putnika. Banja Luka planira u 2023. imati preko 400.000 putnika. Ova brojka je i realna obzirom da je prvih 4 mjeseca aerodrom imao skroman broj putnika zbog Covida-19, te obzirom na već najavljena povećanja frekvencija zbog čega je za očekivati više putnika i tijekom ljeta. Ipak postoji strah hoće li aerodromska zgrada moći podnijeti tolik broj putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

U proteklih nekoliko godina aerodrom Niš je izgubio velik broj redovnih aviolinija. Od kada je država preuzela ovaj aerodrom nije otvorena ni jedan nova linija od strane niskotarifnih aviokompanija. Naprotiv ugašen je velik broj linija, od kojih i ona za Milano Bergamo (Ryanaira) od prije par dana. I dok se broj linija smanjuje iz dana u dan, nitko od zvaničnika koji upravljaju ovim aerodromom ne preuzima odgovornost za smanjenje velikog broja linija koje su funkcionirale godinama.

Ryanair je ukinuo linije za Berlin, Dusseldorf, Bratislavu i Milano Bergamo, Wizz Air je ukinuo letove za Eindhoven i Gothenburg, Swiss je ukinuo letove za Zurich, dok je Air Serbia ukinula letove za Henover, Nurenberg, Baden-Baden, Friedrichshafen, Salzburg, Budimpeštu, Bolognu i Rim. To znači da je u četiri godine ukinuto čak 14 linija, a što se poklapa sa preuzimanjem upravljanja od strane države. I dalje se ne zna je li u pitanju to što na ovaj način država želi zaštititi državnu aviokompaniju Air Serbii koja iz Niša leti sa subvencijama na ukupno 5 cjelogoišnjih i 2 sezonske linije od nekadašnjih 12. Ili je razlog nedovoljno sposoban management koji je država postavila kako bi ispunjavala zadatke koji su od državnog interesa. Ono što je sigurno je da Aarodromi Srbije ne rade dovoljno dobro na promociji i poticaju novih linija sa niškog i kraljevačkog aerodroma.

Podsjetimo da je pritom odbijen Ryanair za letove na liniji Niš-Frankfurt i Fly Egypt koji je htio letjeti iz Niša za Hurghadu. Tko zna koliko je još bilo upita za koje ne znamo. Zbog toga je Ryanair optužio srpske vlasti da na niškom aerodromu sprovode monopol u korist Air Serbie.

Kako god za vrijeme starog managementa u Nišu je Ryanair ima 5 cjelogodišnjih linija, sada ima 3 cjelogodišnje i jednu sezonsku. Wizz Air ima jednak broj linija. Swiss i Germania više ne lete za Niš. To znači čak 4 cjelogodišnje linije manje (jedna je od toga sezonska). Jako puno za maleni aerodrom poput Niša koji sveukupno ima 15 redovnih linija.

preneseno: ADRIA Grupa, Flynaissus; foto: Alen Šćuric

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.