Novosti iz regije

Zbog gubitka part-145 sertifikata Jat Tehnike, Air Serbia je promenila firmu za servisiranje, te se sada radovi izvode u firmi Aerostar na aerodromu Bacau u Rumuniji, te u Adria tehnici u Ljubljani.

autor: Luka Kaluđerović, suradnik (Beograd), foto: Aleš Breznar

Zamaaero je danas u Zagrebu imao dvoiposatni sastanak sa direktoricom Zračne luke Pula gđom. Ninom Vojnić Žagar i dvoje njenih suradnika. Na sastanku je pretreseno brdo zrakoplovnih tema, ZL Pula je postavila niz zanimljivih pitanja, načelno su dogovorene moguće suradnje, a dogovoren je još jedan sastanak u Puli u vrlo kratkom roku. Sastanak je bio izuzetno kreativan i srdačan.

Ovo je bio četvrti sastanak sa CEO-ima zračnih luka u malo više od mjesec dana, jer smo osim sa gđom. Vojnić Žagar imali sastanke sa CEO-ima Aerodroma Crne Gore, Banja Luke i Osijeka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

Ryanair je povećao broj letova na 9 linija iz Zagreba:

 • Weeze sa 2 na 3 leta tjedno od 29.3. letovi se mijenjaju na utorak, četvrtak i subota
 • Basel sa 2 na 3 tjedno od 30.3. dodatni let srijedom
 • Hahn sa 3 na 4 tjedno od 30.3. dodatni let srijedom
 • Memmingen sa 2 na 3 tjedno od 30.3, dodatni let srijedom
 • Paphos sa 2 na 3 tjedno od 30.3. dodani let srijedom
 • Malta sa 2 na 3 tjedno od 31.3, dodatni let četvrtkom
 • Bergamo sa 4 na 5 tjedno od 1.4. dodatni let petkom
 • Charleroi sa 4 na 5 tjedno od 2.4. dodatni let subotom
 • Gothenburg sa 3 na 4 tjedno od 4.5. dodatni let srijedom

Ovih 9 novih letova jasno pokazuje predanost Ryanaira ovom tržištu i da je kompanija odlučila i dalje širiti i razvijat linije u Zagrebu. Ukupno će Zagreb sada imati 70 tjednih letova (prosječno 10 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

“Od slijedeće godine građani Srbije i ostalih država regije koje nisu u EU će morati izdavati „instant vize“ za ulazak u Europsku Uniju. Ova „viza“ će koštati 7 EUR i dobivat će se vrlo brzo i jednostavno. Dokument će se zvati „putno odobrenje“ i građani Srbije će ga morati imati za bilo koji ulazak u bilo koju državu Europske Unije, pa čak i Hrvatsku i Sloveniju. Putno odobrenje morat će imati bilo koji putnik koji u Europsku Uniju dolazi iz bilo kojeg razloga, uključujući turističke, poslovne, sportske, obiteljske i druge razloge. Jedno putno odobrenje koristit će se za putovanje u sve zemlje Europske Unije. Putno odobrenje će trajati tri godine ili koliko vrijedi trenutna putovnica. No, Europska Unija može i odbiti ulazak, te će pritom dati i obrazloženje odbijanja.

Novi sustav ima za cilj pomoći u zdravstvenim, sigurnosnim i migracijskim rizicima Europske Unije. Osim Srbije putno odobrenje će morati imati još 61 država koja ne treba klasične vize za ulazak u Europsku Uniju. Ovaj dokument će zakomplicirati život potencijalnim putnicima, a i značiti dodatno financijsko opterećenje, pa se očekuje da će utjecati i na buduća putovanja nečlanova Europske Unije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Putnici Croatie Airlines iz Osijeka moći će sada putovati preko Minhena za Frankfurt, Bruxelles, Dublin, Paris, Amsterdam i Copenhagen. Dobrodošla vijest, no ipak veliko razočaranje. Očekivalo se da će putnici moći putovati na sve destinacije u Njemačkoj, većinu destinacija u Europi, te nizu destinacija izvan Europe.

Iskreno ovo je vrlo loš potez Croatie Airlines koji pokazuje koliko kompanija nema dobar rejting kod Lufthansa Grupe, a isto je bitno smanjilo potencijale linije Osijek-Minhen. Nevjerojatno je i neprihvatljivo da Croatia nije uspjela izlobirati bolji status kod svog glavnog partnera u alijansi. Umjesto toga bilo bi logično da putnici mogu putovati na svim linijama Lufthase iz Mihnena, te da Lufthanasa ima code-share na letu Minhen-Osijek. Još jedna katastrofalna inercija Croatie Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

British Airways će letjeti tri leta tjedno na liniji Zagreb-London Heathrow do nedjelje 7.11. No, nakon toga kompanija je otkazala letove u ostatku XI. mjeseca. Razlog suspenzije su Covid-19 mjere koje je ponovo uvela Velika Britanija.

Istovremeno letove za London nastavlja Croatia Airlines i to četiri puta tjedno za Heathrow (ponedjeljak, srijeda, petak i subota), te Ryanair svakodnevno za Stansted.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Embraer je potpisao Component pool agreement sa Air Montengrom. Ovaj ugovor omogućuje Air Montenegru da ima pristup potrebnim dijelovima za održavanje i servisiranje aviona, bez potreba da imaju svoj vlastiti stok. To znači da Air Montenegro neće morati kupovati dijelove unaprijed i imati ih na zalihama, nego kada je dio potreban dobivat će da odmah od Embraera. Kompanije na ovaj način štede i po 20% troškova održavanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Air Serbia je 21.10. imala problem sa avionom na večernjem letu za Zurich (JU374). Avion se 15 minuta po poletanju okrenuo, te u 19:17, 45 minuta nakon poletanja, sleteo nazad u Beograd. U pitanju je A319 YU-APM. Putnicima je obezbeđen zamenski avion tek narednog jutra u 07:00, sa preko 13 sati zakašnjenja.

autor: Luka Kaluđerović, suradnik (Beograd), foto: Air Serbia

SAD su danas (23.10.) ukinule vize za građane Hrvatske koji dolaze u SAD do 90 dana, bez obzira na razlog putovanja (turistički, poslovni, posjet obiteljima, studiji do 90 dana…). Hrvatska je jedna od samo 40 zemalja svijeta (od njih 200-njak) koja ne treba vizu za SAD. Vize još uvijek trebaju čak Rumunjska, Bugarska i Cipar. Kanada je vize za hrvatske građane ukinula još prije 12 godina (2009.) što je akumuliralo kako dodatne putnike, tako i 7 tjednih letova iz Kanade za Zagreb. Građani Hrvatske, kao i svi ostali građani koji ne moraju plaćati vizu plaćaju 15 USD za elektronsku registraciju kod ulaska u SAD.

Ovo će sigurno akumulirati bitno veći broj putnika prema SAD-u, poglavito sada kada je SAD liberalizirao ulazak za države Europske Unije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Podgorica će tijekom zime imati letove Air Serbie (Beograd), Air Montenegra (Ljubljana, Beograd), Turkisha (Istanbul), Austriana (Beč), Windrose (Kijev), Ryanaira (Bruxelles, Zagreb, Barcelona, Krakow, London), Wizz Air (Memmingen, Dortmund, Milano, Beč) i Chaira (Zurich).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Aerodrom Sarajevo je u IX. mjesecu imao 99.950 putnika. Ova brojka je samo 5,1% manja nego u istom mjesecu 2019. kada je aerodrom imao 105.370 putnika. Od početka godine Sarajevo je zabilježilo 550.483 putnika, što je 59,6% putnika iz 2019. Ovaj izvanredan rezultat Sarajevo može zahvaliti u prvom redu pokretanju baze Wizz Aira sa 9 novih linija, ali i brojnim letovima prema Bliskom Istoku, koji su se neplanirano produžili i tijekom IX. mjeseca.

Aerodrom je zabilježio 1276 operacija i 187,7 tona carga, što je više carga nego u VIII. mjesecu. U prvih 9 mjeseci godine aerodrom je zabilježio 1.643,8 tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Njemačka je degradirala Hrvatsku među zemlje visokog epidemiološkog rizika. U Njemačku mogu ulaziti bez ograničenja osobe koje su cijepljene ili su preboljele Covid-19, no ako to nemaju moraj u desetodnevnu izolaciju. Samoizolaciju mogu prekinuti nakon pet dana ako predoče negativni test. Na ovoj listi je i Slovenija, BiH i Srbija.

Ova ristrikcija će svakako utjecati na brojne linije Ryanaira, Lufthanse, Eurowingsa i Croatie Airlines iz Njemačke prema Hrvatskoj, te smanjiti broj putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Azur je najavio letove za Zagreb tijekom ljeta, no iste nije ostvario. Sada ponovo najavljuje letove od 31.10. iz Aerodroma Vnukovo, jednom tjedno, nedjeljom. Ovo bi trebala biti treća linija ruskih prijevoznika za Zagreb sa ukupno 6 tjednih polazaka, obzirom da Aeroflot ove zime leti tri tjedna leta, a Nordwind 2 tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Azur

Flydubai je ipak odustao od drugog dnevnog leta na liniji Dubai-Beograd kojeg je trebao početi operirati 31.10. i letjet će jedan dnevni let (7 puta tjedno). Kompanija će iznimno imati dva leta dnevno samo u ponedjeljak 29. i utorak 30.11. te u subotu 4. i nedjelju 5.12. Od 17.12. kompanija ponovo planira dva dnevna leta, no tek se treba vidjeti hoće li to biti samo oko Nove godine, ili će taj broj letova i ponovo reducirati nakon toga kao što je to učinila u XI. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

Air Serbia trenutno ima samo 14 operativnih aviona od 17 u floti. Dva aviona Airbus A319 su prizemljena (YU-APF i YU-APJ), kao i jedan ATR 72-200 (YU-ALO). Kompanija u ovom momentu, prema broju letova, može opersati sa 14 aviona.

autor: Luka Kaluđerović, suradnik (Beograd), foto: Air Serbia

Glavni direktor ACI Europe Oliver Jakovec i zamjenik glavnog direktora Morgan Foulkes su imali sastanak sa slovenskim ministrom transporta Jernejem Vrtovcem i njegovim timom u Ljubljani, a vezano uz predsjedanje Slovenije Vijećem Europske Unije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Ljubljana

Banjalučki Institut za građevinarstvo IG radit će plansku i projektno-tehničku dokumentaciju Aerodroma Trebinje, stoji u odluci Aerodroma Srbije. Posao je nakon provedene tenderske procedure dodijeljen ovoj firmi, a vrijednost ugovora je oko 565.000 eura. Na tender je, kako piše portal E kapija, pristigla i ponuda kineske kompanije Avic-intl Airport Construction sa sjedištem u Pekingu, a njena vrijednost bila je nešto viša od ponude banjalučke firme, odnosno oko 580.000 eura.

Prema projektnom zadatku, lokacija planiranog Aerodroma Trebinje je oko 14 kilometara zapadno od centra grada, u blizini mjesta Taleža. Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, objekti niskogradnje koje je potrebno planirati, projektirati i graditi na aerodromu su poletno-sletna staza, staze za vožnju, platforme, helidrom, tehničke platforme za aerodromsku opremu, servisne saobraćajnice, perimetarski put i druge interne saobraćajnice, zatim spasilačko-vatrogasni poligon, parking za posjetioce i zaposlene na aerodromu, kao i pristupne saobraćajnice i parterno uređenje.

Od objekata visokogradnje gradit će se terminalna zgrada, toranj kontrole letenja, vatrogasna stanica, kargo terminal, skladište goriva s pretakačkom i pumpnom stanicom, garaža za smještaj aerodromske opreme i sredstava, terminal poslovne avijacije, hangar za vazduhoplove poslovne avijacije, ograda perimetra aerodroma i pomoćni objekti.

Gradnja aerodroma u Trebinju je zajednički projekt Srbije i Republike Srpske, a finansijer će biti Srbija, koja će i gazdovati aerodromom. Iako je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik s ponosom isticao kako će entitet Republika Srpska sa Srbijom graditi aerodrom u Trebinju, koji će u potpunosti finansirati Srbija, ništa neće moći bez odobrenja i aminovanja države Bosne i Hercegovine. Tome svjedoči Nacrt memoranduma koji je pripremilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH. Godinama, a naročito posljednjih nekoliko mjeseci, vlast u RS-u je najavljivala kako će bez pitanja države BiH sa Srbijom krenuti u izgradnju ovog velikog projekta. To je sporno zbog same kategorizacije zemljišta koje je poljoprivredno, a odluka Ustavnog suda BiH i poljoprivredno zemljište, kao i šuma je isključivo u državnom vlasništvu. Evidentno je da niži nivo kao što je entitet ne može mimo države voditi i potpisivati odluke za investicije kakva je aerodrom u Trebinju.

Kritike za ovaj projekt upućivane su i zbog činjenice da nedaleko od Trebinja postoji nekoliko izuzetno frekventnih aerdroma poput Dubrovnika ili Tivta, a ne treba zanemariti ni postojanje aerodroma u Mostaru pa se postavlja pitanje gdje je ekonomska opravdanost.

autor: Dževad Mešić, suradnik (Bihać), foto: Aerodrom Trebinje

Turkish je najavio letove i tijekom zime na liniji Istanbul-Dubrovnik. Kompanija će na liniji letjeti minimalnih dva leta tjedno, svake srijede i subote.

Ovo znači da će Dubrovnik tijekom zime imati 21 tjedni let Croatia za Zagreb (3 dnevno), 2 tjedna leta Trade Aira za Split-Rijeku-Osijek, i 5 inozemnih tjednih letova, 2 Vuelinga za Barcelonu, 2 Turkisha za Istanbul i 1 Urala za Mosvku, tj. ukupno 28 tjednih letova (4 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Austrian je smanjio broj letova na liniji Beč-Beograd sa 17 na 15 tjedno. Kompanija će letjeti svaki dan po dva leta, osim petka kada leti i treći dnevni let. Jedan od ta dva dnevna leta i noći u Beogradu (dolazak u 23:15, odlazak u 5:55).

Beograd, kao i svi gradovi regije, ima ove zime dodatne redukcije koje nisu bile planirane prije. Tako letove zimi nema Air France i Tunisair, Belavia ne leti radi sankcija, a Norwegian je ukinuo jednu liniju. Luxair neće letjeti sve do sredine XII. mjeseca, flydubai je odustao od 2. dnevnog leta do sredine XII. mjeseca, a broj letova su reducirali Lufthansa, Austrian i Swiss.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

U VIII. mjesecu države regije su imale promet u usporedbi sa 2019:

 • +26,9% Kosovo
 • -11,1% BiH
 • -24,7% Srbija
 • -26,5% Makedonija
 • -32,8% Crna Gora
 • -35,1% Hrvatska
 • -65,4% Slovenija

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Airbus A330-200 Air Serbie (YU-ARB) je protekle sedmice leteo tri puta za Kinu. Za Shangai 13. i 19.10, dok je za Peking let bio 15.10. Sva tri leta su obavljena kao državni charteri.

autor: Luka Kaluđerović, suradnik (Beograd), foto: Air Serbia

U Adria tehnici se u ovom momentu održavaju slijedeći avioni: 2 aviona od Brusselsa (po jedan A319 i A320), 1 avion Voloteje (A319), 2 easyJeta (po jedan A319 i A320), te 1 Air Serbie (A319). Interesantno je da je Air Serbia morala c-check ina svom A319 napraviti u Ljubljani jer je beogradska ispostava kompanija JAT Tehnika ostala bez licenci.

Air Serbia u ovom momentu avione servisira u rumunjskom Bacau (kompanija Aerostar) i u Ljubljani (Adria Tehnika). Očekivalo se da će JAT Tehnika svoje certifikate vratiti vrlo brzo, no evidentno nije tako, pa je srpski nacionalni prijevoznik moro posegnuti za skupljim opcijama.

autor: Aleš Breznar, dopisnik (Ljubljana), foto: Aleš Breznar

Već smo pisali o obnovi linije Atena-Dubrovnik i pokretanju linije Solun-Dubrovnik, no Aegean je najavio o obnovu linije Atena-Podgorica. Linija će krenuti sa operacijama 11.5. i frekvencijom od dva leta tjedno, svake srijede i nedjelje. Linija će se operirati do 26.10. Na liniji će operirati Olympic sa Dash 8-400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Wizz Air neće operirati liniju Banja Luka-Basel od 14.11. do 19.12. Suspendirana je i linija Sarajevo-Beauvais od 6.11. do 18.12. Kompanija smanjuje i broj letova iz Sarajeva za Stockholm Skavstu sa dva na jedan let od 12.11. do 20.12.

Wizz ukida liniju Tuzla-Friedrichshafen od 12.11. do 17.12, te Tuzla-Baden Baden od 14.11. do 19.12. Kompanija smanjuje i letove iz Tuzle za Basel sa tri na dva od 2.11. do 16.12. I na liniji Tuzla-Hahn  smanjuje sa tri na dva leta od 2.11. do 16.12. Kompanija je do daljnjega ukinula i liniju Tuzla-Stockholm Skavsta.

Sva ova rezanja jasno pokazuju da je broj operacija u XI. mjesecu bio nerealno postavljen i da je kompanija morala pristupiti redukcijama radi smanjenja potražnje. Oko Nove godine broj letova se povećava, a tek treba vidjeti kakvo će stanje biti u I. i II. mjesecu. Vrlo vjerojatno ne baš najbolje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Niš je u IX. mjesecu imao 19.436 putnika (u IX/2020 11.663), na 316 operacija (u IX/2020 190). Niš je u IX. mjesecu imao 54,3 tone carga (u IX/2020 10,0 tona). Aerodrom je u prvih 9 mjeseci imao 98.436 putnika, te je za očekivati da će ove godine preskočiti 100.000 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Bivši Air Serbijin avion Airbus A319 YU-API je odletio prvo za New York, a potom za Pinal Airpark. Pinal Airpark je poznati stacionar za avione u kojem se parkiraju avioni čekajući nove kupce ili se nakon nekog vremena rasijeku u sirovine. Kako je YU-API star čak 21,9 godina vrlo teško će se prodati ili iznajmiti više ikome, i vrlo vjerojatno je to bio zadnji let ovog aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Ponovo je na Aerodromu Beograd operativan gejt A3 i pripadajući aviomost na beogradskom aerodromu. Gejtovi A1-A4 su bili zatvoreni više meseci radi dogradnje sprata za dolazne putnike i adaptiranja istih za dodatni sprat. Trenutno su zatvoreni C1 i C2. Uporedo se proširuje stari deo C fingera na širinu novog.

autor: Luka Kaluđerović, suradnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

Iako KLM prvo nije objavio letove za Split ove zime, sada je ipak objavio da će letjeti od 23.12. do 2.1. Letovi će se obavljati 23, 24, 26, 27, 30. i 31.12, te 1. i 2.1. Dakle, u tom periodu kompanija će obaviti 8 povratnih letova. Letovi će se obaviti sa Boeingom 737-800.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: KLM

Ryanair je prolongirao letove na liniji Banja Luka-Bergamo sa 1.11. na 3.12. kada će istu operirati dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Nove linije za Stockholm sa početkom od 30.10. (utorak i subota) i Beč od 1.11. (ponedjeljak i petak) i dalje ostaju u planu kao i prije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Tivat je u IX. mjesecu imao 118.218 putnika. To je za 23.562 više od Podgorice. No, i bitno više od IX. mjeseca 2020. kada je imao 51.428 putnika, ali i manje od IX. 2019. kada je imao 225.622 putnika. Ukupno su Tivat i Podgorica ovog IX. mjeseca imali 212.874 putnika.

Tivat je imao 1438 operacija aviona (u IX/2020 876, u IX/2019 2008). Od početka godine Tivat je imao 622.787 putnika, a oba aerodroma zajedno 1.096.435 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.