Novosti iz regije

Zračna luka Split je na svojoj stranici objavila da Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije od 26.4. omogućuje putnicima testiranje na Covid-19, neposredno u blizini putničke zgrade zračne luke. Brzi antigenski test će imati rezultate za 30 minuta i cijena mu je 200 kn, a na engleskom jeziku 250 kn. PCR test košta 400 kn, odnosno 450 kn na engleskom i rezultati se dobivaju nakon 24 sata od testiranja (u nedjelju 36 sati). Predregistracija nije potrebna. Radno vrijeme testnog centra je radnim danom i nedjeljom od 8 do 16 sati, te subotom od 7 do 17.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ZL Split

Niz kompanija je najavio moguće letove u regiju. No, sve one još uvijek nemaju letove u prodaji ili su charter i leisure linije koje nemaju izlistane letove. Tako je ASL najavio moguće letove iz Nice i Paris CDG za Dubrovnik. Novair je objavio namjeru letove za Split iz Gothenburga i Stockolma ARN. Great Dane je pak najavio letove iz Splita za Copenhagen i Gothenburg.

Ukraine International ostavlja mogućnost letova iz Kijeva za Split i za Tivat. Rossya bi letjela između Tivta i St.Petersburga. SmartLynx je pak najavio letove na liniji Tivat-Tallin. Yamal i Pobeda bi letjeli između Tivta i Moskve. I Red Wings bi letio na toj liniji, ali i iz Beograda za Moskvu. FlyEgipt je najavio mogućnost letova između Beograda i Hurghade. Freebird bi letio iz Antalye za Banja Luku i za Tuzlu. Na koncu Coredon bi letio između Ohrida i Amsterdama.

Ostaje za vidjeti koje od ovih letova će se i stvarno ostvariti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

Španjolski LCC  Vueling od 2.5. kreće sa letovima iz Dubrovnika za Barcelonu, No, kompanija je prolongirala letove Dubrovnik-Rim sa 1.5. na 1.6. Kompanija kreće i sa letovima za Split 1.5. I u Splitu je linija za Rim prolongiran sa 1.5. na 2.6. Linija za Zagreb je prolongirana sa 1.5. na 19.6. I linija za Zadar je prolongirana no samo za sedam dana sa 26.6. na 2.7.

Za Beograd Vueling je prolongirao letove sa 1.5. na 6.6. Nimalo optimistično i svakako vrlo loše po svih pet luka na koje leti Vueling.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Zračna luka Split će u od 26.4. do 15.5. operirati sljedeće letove:

 • Croatia Airlines za Zagreb 19 tjednih letova (svaki dan tri leta, osim utorka i srijede kada ima dva dnevna leta)
 • Croatia za Osijek 1 put tjedno (nedjeljom)
 • Croatia za Rim 4 puta tjedno (ponedjeljak, četvrtak, petak, nedjelja)
 • Croatia za Frankfurt 3 tjedna leta (četvrtak, subota i nedjelja)
 • Croatia za Minhen 2 puta tjedno (petak i subota), od 3.5. dodaje se ponedjeljak
 • KLM za Amsterdam 5 puta tjedno (svaki dan osim utorka i četvrtka)
 • Lufthansa za Minhen 3 puta tjedno (petak, subota i nedjelja), do 3.5. i ponedjeljak
 • Lufthansa za Frankfurt (subota)
 • Austrian za Beč 2 puta tjedno (petak i nedjelja), od 5.5. uvodi se i srijeda, a od 13.5. i četvrtak
 • LOT za Varšavu 2 puta tjedno (srijeda i nedjelja)
 • airBaltic za Rigu od 3.5. 1 put tjedno (ponedjeljkom), a od 14.5. i petkom
 • Air Serbia od 14.5. 1 put tjedno (petkom)
 • Edelweiss za Zurich 1 put tjedno (subotom)
 • easyJet za Basel 2 puta tjedno (subotom i nedjeljom), te u četvrtak 29.4.
 • easyJet za Berlin 1 put tjedno (subotom)
 • easyJet za Genevu 1 put tjedno (subotom)
 • Eurowings za Stuttgart 1 put tjedno (subotom)
 • Eurowings za Dusseldorf 1 put tjedno (subotom)
 • Vueling za Barcelonu 1 put tjedno (subotom)
 • Smartwings za Prag 1 put tjedno (subotom)
 • Transavia za Paris od 14.5. 1 put tjedno (petkom)
 • Trade Air za Osijek 4 puta tjedno sa 1 stop
 • Trade Air za Pulu 2 puta tjedno
 • Trade Air za Rijeku 2 puta tjedno
 • Trade Air za Dubrovnik 2 puta tjedno

Ovo znači da će Split krajem IV. mjeseca imati 63 tjedna leta, a sredinom V. mjeseca 70 tjednih letova (prosječno 10 dnevno). Neusporedivo više nego sredinom IV. mjeseca kada je Split imao samo 47 tjednih letova. Split najviše letova ima subotom (16), a najmanje utorkom (5). Najviše letova ima Croatia Airlines (29).

Nevjerojatno je kako Lufthansa i Croatia nisu sinkronizirane. Iako kompanije zajedno lete 7 tjednih letova za Minhen svi letovi su u ponedjeljak, petak, subotu i nedjelju. Jednako tako i za Frankfurt obije kompanije lete 4 tjedna leta, no dva od tih letova su u subotu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Zračna luka Dubrovnik od 1. do 15.5. leti slijedeće letove:

 • Croatia Airlines za Zagreb 19 tjednih letova, uz dodatni let 1.5.
 • Croatia za Osijek 1 tjedno (ponedjeljkom)
 • Lufthansa za Frankfurt 1 tjedno (subotom), od 13.5. i četvrtkom
 • Iberia za Madrid 2 tjedno (petak i nedjelja)
 • Lufthansa za Minhen 2 tjedno (subota i nedjelja)
 • Austrian za Beč 2 tjedno (petkom i nedjeljom), od 12.5. srijedom i četvrtkom
 • LOT za Varšavu 2 tjedno (srijedom i subotom)
 • airBaltic za Rigu 1 tjedno (subotom), od 13.5. i četvrtkom
 • Trade Air za Split-Rijeku-Osijek 2 tjedno (utorkom i četvrtkom)
 • Vueling za Barcelonu 1 tjedno (nedjeljom), od 13.5. i četvrtkom
 • Smartwings za Varšavu 1 tjedno (četvrtkom)

Ovime Zračna luka dobiva čak 43 tjedna leta, neusporedivo više nego 26 tjednih letova sredinom IV. mjeseca. Najviše letova ima Croatia Airlines (20).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Juče (27.4.) oko 12.30 sa Aerodroma Beograd je posletnji put poletela YU-ARA, prvi A330 u floti Air Serbie. Nakon skoro 5 godina službe, odletela je u Abu Dhabi. Zameniće je godinu dana mlađi YU-ARB koji je u Beograd stigao u subotu, o čemu smo pisali.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Air Serbia

Grčka kompanija Elinair će letjeti za Beograd iz Herakliona i do svakih desetak dana. Prvi let će biti 4.6, a potom kompanija planira letjeti 15. i 25.6, 6, 16. i 27.7, 6, 17. i 27.8, te 7, 17 i 28.9. Dakle, kompanija će u 4 mjeseca top sezone obaviti 12 letova. Avion leti u gluho doba noći. Iz Herakliona kreće u 23:59 i dolazi u Beograd u 1:00 u noći, te iz Beograda ide u 3:30 i dolazi u Heraklion u 6:30 ujutro.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Elinair (Wikipedia)

Sundair je prvo objavio da će letjeti iz Brača od 22.5. za Dusseldorf, te od 23.5. za Berlin. Obije linije su se trebale operirati jednom tjedno. No, sada je kompanija otkazala Berlin i ovog ljeta Brač neće biti povezan sa njemačkim glavnim gradom. I za Dusseldorf je kompanije prolongirala početak letova na 3.7. kada će operirat jednom tjedno, subotom. Linija se planira operirati do 2.10.

Brač će ove godine imati vrlo malo letova. Uz ovu liniju sa jednim polaskom samo u top sezoni, aerodrom će imati letove Croatie za Zagreb dva puta tjedno, te jedan tjedno charter za Graz i Linz koji će također operirati Croatia. To znači da će aerodrom imati tek 4 do 5 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sundair

 

Međunarodna zračna luka Zagreb je do sada platila 650 milijuna kuna (86,6 milijuna EUR) koncesijske naknade, poreza i drugih davanja državi i gradu. Obzirom da govorimo o 6 godina plaćanja naknada, prosječan iznos od 14,4 milijuna EUR i nije značajan, te je prilično razočaravajuć. Od III/2020. MZL Zagreb ne plaća koncesijsku naknadu radi Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Air Serbia je izbacivanjem Boeinga 737-300 iz flote izgubila i brend Aviolet, koji se bavio isključivo charter i leisure letovima. U ovom momentu Aviolet više nema ni jednog aviona u svojim bojama, a sve operacije vrše se avionima matične kompanije, tj. u bojama Air Serbie. Aviolet je u jednom momentu imao u floti četiri Boeinga 737-300 (YU-AND, YU-ANI, YU-ANJ i YU-ANK), da bi posljednjih godinu dana pao na tek dva aviona u floti.

Air Serbia je mogla jedan A319 obojati u boje Avioleta da zadrži brend, no kako kompanija zapravo kombinira letove, tj. koristi većinu aviona flote za letove prema leisure i charter destinacijama isto bi značilo da taj Avioletov avion leti i redovne letove Air Serbie, pa isto i nema baš previše smisla. Air Serbia u ovom momentu ima 18 aviona u floti, a charter i leisure letove leti sa 11 Airbusa A319 i jednim A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aviolet

ZL Dubrovnik od 1.6. pokreće Terminal generalne avijacije u DBV, tj. putnici business aviona će moći koristiti ovu prestižnu uslugu. U prošloj godini ZL Dubrovnik je imala veliko povećanje business aviona i zapravo je na njima preživjela, a i ove godine najave su vrlo velike. Prošle godine samo dva VVIP putnika su prošla kroz ovaj Terminal, jer isti nije bio otvoren radi visokih troškova koje bi ZL Dubrovnik imala njegovim otvaranjem. Kako je promet kroz glavni terminal bio simboličan tako su i putnici generalne avijacije prolazili kroz njega. No, kako će ove godine promet redovnih letova od sredine V. mjeseca naglo porasti odlučili su se Terminal generalne avijacije otvoriti za redovno korištenje od 1.6.

Prestižnu uslugu terminala generalne avijacije ima još i Zagreb (koji radi cijele godine), te Zadar.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Air Cairo leti iz Hurghade za Beograd u ovom trenutku pet tjednih letova. I u top sezoni kompanija planira imati isti broj letova, pet puta tjedno, i to utorkom, srijedom, petkom, subotom i nedjeljom. Svi letovi su sa Airbusom A320. Air Cairo ne leti ni za jednu drugu zračnu luku u regiji. Na istoj liniji leti i Air Serbia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Cairo (Wikipedia)

Sva tri prijevoznika u Nišu su prolongirali letove. Wizz Air je prolongirao svoje letove za oko mjesec dana, pa će tako Basel krenuti 31.5, a Beč tek 4.6.

Ryanair pak kreće sa letovima za Niš iz Malte 17.5, a Bergama 18.5. Letovi su prvotno trebali krenuti u III. mjesecu no dva puta su pomaknuti.

Na koncu Swiss je prolongirao letove na 3.7. iako je prvotno trebao krenuti sa letovima u IV. mjesecu, pa potom u V. mjesecu. Ovo svakako nisu dobre vijesti za Niš koji istinski nema letova. U ovom momentu aerodrom imat tek 3 tjedna leta, 2 Air Serbie koja leti PSO liniju za Hahn utorkom i subotom, te jedan let Wizz Aira za Memmingen subotom, dočim pet dana u tjednu aerodrom nema ni jednog leta.

preneseno: Adria Grupa, flynaissus; foto: Swiss

Dopisnik zamaaero za Makedoniju i Kosovo, g. Branko Kochevski, koji već 32 godine vrlo aktivno radi projekte diljem svijeta (Egipat, Moldavija, Crna Gora, Zambija, Turska, Malavi…), preuzeo je ogroman projekt u Lusaki, Zambija. U Zambiji uvodi međunarodne avio standarde, razvija strategiju zračnog prometa, radi master plan razvoja zrakoplovstva, uvodi standarde za trening djelatnika u zrakoplovstvu (kontrola leta, management zračnih luka, ground hendleri, sigurnost zračnih luka, opasan teret…), sistemski pomaže Royal Zambian airlinesu i aerodromima u Zambiji, te uvodi standarde u nabavu zrakoplovne opreme idr. Status g. Kochevskog u projektu je team lider.

Gospodin Kochevski je od 2009. do 2010. bio predsjednik Borda direktora Aerodroma Skopje i Ohrid a do privatizacije, preko 20 godina je radio za makedonsku Agenciju za civilno zrakoplovstvo, CARDS projekte je radio u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Kosovu, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori. G. Kochevski je radio za Eurocontrol Working Aviation Study Group. U 2019. i 2020. sa zamaaero g.Kochevski je postavio projekt PSO u Crnoj Gori od analize PSO-a do postavljanja samog projekta natječaja za PSO.

Gospodin Kochevski se doslovce preselio u Lusaku i u Makedoniju dolazi samo povremeno. Dogovoreno je da će zamaaero ove godine posjetiti g. Kochevskog u Lusaki i napraviti veliku reportažu o njegovom radu u ovoj afričkoj zemlji. G. Kochevski je jedan od rijetkih dokaza kako stručnjaci regije mogu uspjeti u zrakoplovnim vodama svijeta, te svoje znanje vrlo uspješno „izvoziti“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Royal Zambian Airlines

Juče (24.4.) oko 11 sati, sleteo je YU-ARB, novi širokotrupni A330-200 Air Serbie koji će zameniti godinu dana starijeg YU-ARA. Pre sletanja na Aerodrom Beograd, A330 je nad Bačkom imao air-to-air fotografisanje iz aviona Air Pinka. Isto posle podne, u 17 sati, imao je prvi probni let.

Novi širokotrupac doleteo je iz Holandije gde je bio opreman iznutra, a pre Holandije bio je na Shannonu gde ga je farbao IAC (International aerospace coatings) u specijalni Nikola Tesla livery. Zanimljivo je da je ovo treći avion u istoriji naših prostora da je imenovan po čuvenom naučniku. Ime Nikole Tesle nose YU-ARA i ARB, ali i stari Jat-ov DC-10 YU-AMA.

Novi član flote ima tri sedišta više od starog. Air Serbia je i promenila motora aviona, obzirom da YU-ARB ima Rolls Royce motore. Na desetak dana, Air Serbia će u svojoj bazi imati dva širokotrupca.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd); foto: Luka Filipović (Air Serbia)

Vikend je u Ljubljani donio značajno povećanje leisure letova što je očiti indikator poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji. U petak je Croatia Airlines letjela za Palma de Mallorcu (OU9202). U subotu su dva aviona letjela za Hurghadu, jedan Trade Aira (C3175), a drugi Croatia Airlinesa (OU9204). Trade Air je u nedjelju letio za Madeiru (C3125), a u ponedjeljak ide let za Teneriffe (C3177). Na svim letovima su najavljeni zrakoplovi Airbus A320. Uz letove hrvatskih tvrtki u subotu ima i dolazak FlyEgypta iz Hurghade, te u nedjelju polazak slovačkog AirExplore za Teneriffe.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Trade Air

Danas je iz Beograda bilo čak 7 letova za Hurghadu, Egipat. 6 od tih letova je odletjela Air Serbia, a jedan Air Cairo. Letovi Air Serbie su išli u parovima, dva u 5:35 i 6:00, dva u 8:00 i 9:05, te dva u 18:30 i 19:35 sati. Ovi letovi su vezani uz pravoslavni Uskrs i prvosvibanjske praznike. Srpski putnici ne mogu putovati u Grčku, a Turska ima velik broj zaraženih. Stoga je povećan broj letova prema Hurghadi logičan odabir za putnike željne putovanja. Ovolik broj leisure letova, čak ni ukupno prema svim leisure destinacijama nije se desio ni 2019. u istom periodu.
Air Cairo je imao u prošlom tjednu pet tjednih letova za Hurghadu. Air Cairo je letove imao i u petak, u subotu i u nedjelju. U subotu je Beograd imao 27 letova. Zagreb je u subotu imao 16, Priština 14 letova, Split 10, a Skopje 9 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

ZL Dubrovnik je od 11 EUR koliko naplaćuje po putniku vračao po 7 EUR, tj. dao je 64% popusta ove zime. No, ipak nije uspio privući međunarodne putnike. Za iduću zimu ostat će ista shema, no ukinut će se i naknade za slijetanje i uzlijetanje, tj. popust će biti 100%, kao i dati niz drugih privilegija. Istim se ZL Dubrovnik nada bitno većem broju putnika i kompanija iduće zime 2021/22.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Bivša Adrijina upravna zgrada je dana u prodaju po cijeni od 4,1 milijun EUR. Zgrada ima 4.400 kvadratnih metara, a sagrađena je 2009. godine. Zgrada se nalazi u kompleksu Aerodroma Ljubljana. Natječaj je otvoren do 30.6. Ovo je i najveća prodaja od strane stečajnog upravitelja Adrie Airways. Do sada je stečajni upravitelj prodao AOC Adria (45.000 EUR), ime kompanije (33.000 EUR), avioškolu (7.500 EUR) i nešto od suvenira i opreme kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Adria Airways

Prvi ovogodišnji avion izrealske aviokompanije Israir sletio je  jutros na aerodrom Tivat. Riječ je o čarter letu na relaciji Tel Aviv – Tivat, a Airbus A320 (4X-ABG)  izraelskog prevoznika dovezao je 66 putnika u Crnu Goru.

Israir bi prema ranijim najavama, od 5.5. trebao da počne redovan ljetnji saobraćaj na relaciji Tel Aviv –Tivat, a ta je kompanija od menadžmenta preduzeća Aerodromi Crne Gore prethodno tražila slotove za letove na toj liniji i do četiri puta nedjeljno tokom predstojeće ljetnje turističke sezone. Ipak, za sada je nezvjesno što će se i koliko od ovih planova i realizovati jer to sve zavisi od situacije sa Covidom, i interesovanja izraelskih turista za ljetovanje u Crnoj Gori.

Rukovodstvu Aerodroma Tivat juče je potvrđeno i slijetanje aviona kompanije Ural Airlines na relaciji Moskva-Tivat u ponedjeljak 26.5, a što bi, ako se zaista i realizuje, bio ujedno i prvi let jedne ruske aviokompanije za Crnu Goru nakon pauze duže od godinu dana. Aviosaobraćaj između dvije države prekinut je sredinom marta prošle godine kada je Crna Gora zatvorila svoje granice zbog pandemije koronavirusa i do danas nije obnovljen. Ruske vlasti zvanično, imaju rezerve prema epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori, ali zapravo ne davanjem dozvola svojim kompanijama da obnove ljeti vrlo frekventne letove između dviju država, Moskva reaguje na sve širi spektar ekonomskih sankcija koje Crna Gora uvodi Rusiji, zvanično ih pravdajući time da naša država tako samo slijedeći spoljnu politiku EU. Ural Airlines je inače, ranije od menadžmenta ACG tražio slotove  za svakodnevne letove Moskva-Tivat počev od 1.6, odnosno letove iz Ekaterinburga za Tivat jednom sedmično počev od 29.5, ali za sada postoji tek manja i još zvanično nepotvrđena mogućnost da ta kompanija obavi samo po jedan sedmični let iz Moskve za tivatski aerodrom, u narednih mjesec dana.

autor: Siniša Luković, suradnik (Tivat), foto: Israir

Vlada je postavila Ivana Kosa na mjesto v.d. direktora Zračne luke Osijek i to na rok od šest mjeseci u kojem roku bi se trebao provesti natječaj za novog direktora. Ivan Kos je bio predsjednik uporave osječke Opeke, te predsjednik NK Hajduka. Nadamo se da g. Kos neće biti u beskraj postavljan na mjesto direktora sa mandatima od po šest mjeseci kao što je to slučaj sa dva posljednja direktora Croatie Airlines koji su zajedno postavljeni na šestomjesečne mandate deset puta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Osijek

Lufthansa trenutno operira 5 tjednih letova za Minhen iz Beograda (svaki dan osim utorka i subote). Od 3.5. kompanija će operirati svakodnevno (u 13:10), od 31.5. dodaje i 6 tjednih letova u 17:15 svaki dan osim subote, a od 13.9. uvodi i subotu, dočim će imati 14 tjednih letova na ovoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

People’s će letjeti od 5.6. do 9.10. na liniji St.Gallen-Pula, jednom tjedno i to subotom. Letovi će se operirati sa Embraerom E170. People’s ima brojne leisure linije prema Italiji, Španjolskoj i Grčkoj. People’s je nekada letio i po tri dnevna leta za Beč, a sada leti po jedan let od ponedjeljka do četvrtka, a letova nema u petak i za vikend.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: People’s

Još loših vijesti za Ljubljanu koja je već godinu i pola na samom dnu regije. Swiss još jednom prolongira letove između Ljubljane i Zuricha. Linija se trebala obnoviti 1.5. no sada će se obnoviti tek 3.6. I broj polijetanja je smanjen sa svakodnevnih na samo četiri tjedno. Swiss za Ljubljanu ne leti od III. mjeseca 2020.

Ljubljana u ovom momentu ima prosječno tek 2 leta dnevno, čime je pala debelo ispod Skopja, Prištine, Splita, Dubrovnika, Sarajeva, Podgorice i Tuzle.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Jedan hrvatski portal je objavio da Croatia tehnika radi na Brusselsovom avionu, no isto nije točno. Croatia tehnika je dogotovila radove na bivšem zrakoplovu Brusselsa.

Naime, Airbus A319 registracije 2-SSIA, više nije Brusselsov, nego je nakon izvršenih radova na zrakoplovu, isti odletio u engleski East Midlands na bojanje za novog korisnika, tvrtku iz Mongolije. Radi se o bivšem zrakoplovu Brusseles Airlinesa, OO-SSI, koji je prije više od godinu dana izbačen iz uporabe i uskladišten u Bruxellesu, da bi ga u ožujku 2021. preuzeli zrakoplovni konzultanti World Star Aviation (prema nekim izvorima Sprite Aviation), te doveli u Zagreb, u Croatia Airlines tehniku na radove prije preuzimanja od strane novog operatera.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Brussels

MZL Zagreb će u VII. mjesecu imati 6 LCC linija sa 21 tjednim polaskom. No, u IX. mjesecu broj linija će se povećati na 18, sa 57 tjednih polazaka. LCC letove iz Zagreba će imati Ryanair, Vueling, Eurowings i Flydubai.

Postoji velika šansa da se otvore i dodatne linije i frekvencije do IX. mjeseca obzirom da će Ryanair najaviti dodatne letove, a MZL Zagreb pregovara i sa drugim prijevoznicima koji bi mogli doći u Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Novi Airbus A330-200 Air Serbie dolazi u flotu u subotu 24.4. Ovaj širokotrupac će letjeti za New York i nosit će naziv „Nikola Tesla“, a na repu ima stiliziranu sliku ovog velikog pronalazača. Avion će zamijeniti stari A330-200 Etihada, za kojeg je kompanija plaćala puno previše novaca. Leasing novog aviona će biti duplo niži, dočim će kompanija uštedjeti oko 3 milijuna EUR godišnje. Avion je godinu dana mlađi od prijašnjeg aviona (bivši je imao 13,4, a ovaj ima 12,4 godine). Avion je do nedavno koristio Aeroflot.

Air Serbia je poslala i vrlo dobar video bojanja novog aviona:

https://youtu.be/jtV7-i3GxD0

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Serbia

Već smo najavili da će Smartwings letjeti letove iz Praga za Split i Dubrovnik, te iz Varšave za Split. No, sada je kompanija objavila i letove iz Varšave za Dubrovnik od 6.5. četvrtkom, te iz Katowica za Split od 3.6. četvrtkom i Dubrovnik od 27.5. četvrtkom.

Istim će kompanija imati 18 tjednih letova na 6 linija. Kompanija u regiji leti samo za Hrvatsku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Smartwings

Druga najveća ruska kompanija S7 objavila je letove na dvije linije u regiji, na kojima će imati dva tjedna leta. Prva linija je za Beograd, koja, kako smo objavili još 3.4. prvi u regiji (17 dana prije ostalih portala). Linija će se operirati jednom tjedno, petkom.

Uz to S7 će letjeti i za Pulu, od 6.6. i to nedjeljom. Kompanija je imala nakanu letjeti za Tivat, no za sada karte još uvijek nisu u prodaji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Air France je još jednom prolongirao letove za Beograd, te je odlučio krenuti sa letovima za Beograd u nedjelju 16.5. umjesto 28.4. Kada se letovi pokrenu operirat će se tri puta tjedno, srijedom, petkom i nedjeljom.

Air France cijelu zimu leti za Zagreb, a u ovom momentu leti 4 tjedna leta za Zagreb, a letove sustavno povećava te će vrlo skoro letjeti 7 dnevno letova. Kompanija leti i letove za Ljubljanu od 1.3. koje je prvo prometovala jednom tjedno, a sada leti dva tjedna leta. Od 31.5. Air France će krenuti sa letovima i za Split i Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Air France)

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: