Novosti iz regije

Kako sam prošli četvrtak i petak bio u Beogradu prolazio sam aerodrom sukladno novoj regulaciji. Prvi dojam klaustrofobično, improvizirano i jako neuredno. Prostori za prolaz putnika su izuzetno mali i uski poglavito na izlasku iz Terminala 2. Svi ti prostori su vrlo neuređeni, stihijski postavljeni i neuredni. Ofrlje betonirane staze  vrlo nekvalitetnim nabacanim betonom, ograde koje padaju (na mjestima su potpuno pale i otvorile se prema gradilištu), sve skupa prilično neuredno i prljavo. Nepotrebno. Aerodromi prilikom konstrukcija više se potrude urediti nove prostore prolaza i odvajanja zona.

Ulaz u terminal je sada samo i isključivo preko terminala 1. Prostor na odlaznom katu terminala 2 je istinski ekstremno malen i jedva da se kroz njega može proći. Čak i sada kada je promet toliko skroman na ovom prostoru kao i na izlasku iz terminala 2 je stanje kaotično, puno previše putnika na vrlo malom prostoru i prolaz je spor i vrlo neudoban. Parkirališni prostor i prostor za taxije je istinski kaotičan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Ljubljana je u II. mjesecu imala samo 38.127 putnika. Ipak to je više nego u II/2021. kada je imala tek 5000 putnika. Brojka je tek 36,2% broja putnika iz 2019. godine. Ipak aerodrom je imao više putnika nego u I. mjesecu kada ih je imao 37.604. Ovo ohrabruje jer II. mjesec ima 3 dana manje, a I. mjesec ima i daleko više putnika u prvih 10 dana zbog novogodišnjih praznika. U prva dva mjeseca Ljubljana je ostvarila 75.731 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Već smo objavili da će Croatia Airlines iz Splita letjeti liniju za Atanu od 2.6. No sada je kompanija objavila 5 novih linija iz Splita:

 • Amsterdam od 14.6. utorkom
 • Bukurešt od 10.6. srijedom i petkom
 • Dublin od 12.6. utorkom, četvrtkom i nedjeljom
 • Milano MXP od 12.6. četvrtkom i nedjeljom
 • Stockholm ARN od 10.6. petkom i nedjeljom

Kompanija je objavila i da će nastaviti sezonske operacije za Prag od 11.6. subotom iako je bilo indicija da se ova linija neće obnoviti. To znači da će Croatia ovog ljeta imati 6 novih linija iz Splita.

Nove linije su logične, poglavito ova za Dublin koja je namijenjena turistima i dijaspori i ima zavidan broj frekvencija. No, linija za Amsterdam sa samo jednim tjednim polaskom je nonsens. To je trebalo biti bar dva tjedna polaska, iako bi logičnije bilo i tri. Evidentno je i da je Croatia postavila ove linije kroz tjedan, a ne samo subotom kakva je bila praksa kompanije sa velikom većinom ostalih linija iz Splita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Ove godine će svakako biti manje putnika iz Srbije za Crnu Goru. Naime, radi rata sa Ukrajinom bitno manje Rusa će putovati preko Beograda za Crnu Goru, kako radi limitiranosti putovanja i problema sa konverzijama deviza, tako i radi osiromašenosti stanovništva.

Drugo, Srbi će ove godine bitno više turistički putovati u Tursku, Grčku, Egipat, Tunis, Maltu i Španjolsku, što prošle godine nisu činili radi restrikcija, pa su se odlučivali za Crnu Goru gdje tih restrikcija bilo nije. Stoga možemo očekivati manje putnika iz Srbije nego 2021.

Crna Gora će imati i vrlo mnogo problema radi turista iz Rusije pošto Rusija ima sankcije prema Crnoj Gori i zabranjeno je aviokompanijama letjeti između ove dvije zemlje. Rusija je bila nacija sa najviše putnika prema Crnoj Gori. Ovo je Crna Gora kompenzirala putnicima iz Ukrajine, no sada i ovih putnika neće biti. Prošle godine Crna Gora je imala 51 tjedni let za Ukrajinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Serbia

Kao što smo već prognozirali u jednom od naših članaka (BiH- tržište u usponu, 4.2.2022.), LOT je konačno odlučio pokrenuti direktnu avioliniju Varšava Chopin-Sarajevo. Linija će se operirati zrakoplovom Embraer E175 i letjet će čak 5 puta sedmično (ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom, petkom i subotom). Prvi let na ovoj liniji će poletjeti 30.5.2022. (ponedjeljak) i poletjet će u 14:40. Cijena povratne karte u prosjeku košta oko 147€ (287 KM), što je i više nego prihvatljivo.

Ovime će LOT moći akumulirati hiljade novih transfernih putnika iz Varšave, koja je jedna od glavnih Euro hubova. Također, Sarajevo je ovime potezom dobilo vrlo važnog legacy carriera i konačno se povezalo s Poljskom.

LOT je šesta kompanija Star Alliance koja leti na aerodrom, obzirom da na Sarajevo već leti Austrian, Lufthansa, Croatia, Swiss i Turkish. LOT iz Varšave leti za Zagreb (ovog ljeta 11 letova tjedno), Beograd (9), Ljubljanu (6), Skopje (6) i Podgoricu (6 letova tjedno), a sezonski i za Split (3 leta tjedno), Dubrovnik (6), Zadar (1), Rijeku i Tivat. Stoga su ostali još samo Sarajevo, Priština i Pula od većih aerodroma na kojima nije letio.

autori: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Tuzla više nema letove Wizz Aira za Eindhoven. Kako kompanija planira uvesti letove iz Milana MXP od 27.3. broj linija iz Tuzle će biti 14 cjelogodišnjih i 2 sezonske. Jednak kao i prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Prema informaciji iz kuće Nadzorni odbor Croatie Airlines je odabrao Jasmina Baića za glavnog direktora kompanija na rok od pet godina. Ma bravo! Bit će da su to učinili radi odličnih rezultata koje je kompanija postigla. Vijest još nije potvrđena.

Kompanija se spržila enorman novac, preko 170 milijuna EUR u dvije godine, ne raste i ne razvija se, tržišni udio joj i dalje pada, nije obnovila linija iz 2019. već su joj strane kompanija preuzela 6 linija koje je prije operirala, kompanija nije ni na koji način odgovorila na ekspanziju Ryanaira (nije napravila apsolutno ništa), kompanija je imala skoro isti broj putnika 2021. (787.860) i 2020. (618.128) što nije slučaj ni kod jedne druge kompanije u Europi. I definitivno je najlošija kompanija u Europi. Za ne povjerovati je kako je vlast odabrala osobu koja ima ovako tragično loše rezultate.

Konačno Jasmin Bajić je konačno dobio trajan ugovor nakon što je 9 mandata bio vršitelj dužnosti. No, Jasmin Bajić ima 63 godine i za 2-4 godine bi trebao ići u mirovinu. Za ne povjerovati je da je kompanija odabrala osobu pred mirovinom da ju vodi narednih pet godina.

autor: Marko Cvek, suradnik (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Naš analitičar Alen Šćuric je već drugi puta u pola mjeseca gostovao na N1. Ovaj puta je govorio o padu letjelice na Zagreb:

https://hr.n1info.com/vijesti/strucnjak-odgovorno-tvrdim-da-se-vec-sve-zna-o-letjelici-koja-je-pala-u-zagreb/

 

Prošli puta, 1.3. je govorio o zrakoplovnoj situaciji u Rusiji:

https://hr.n1info.com/video/novi-dan/aviostrucnjak-situacija-za-rusiju-je-katastrofalna-odluke-eu-a-ce-ih-ubiti-2/

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: N1

Aerodrom Sarajevo pozitivno gleda na FlyBosniu, kompanija nema dugova prema aerodromu i više je nego dobrodošla ako obnovi operacije. No, Aerodrom ih više neće tretirati kao prioritet, rekao nam je to Alan Bajić, direktor Aerodroma Sarajevo. Aerodrom će ih tretirati kao i svaku drugu kompaniju. Bajić je rekao da ako FlyBosnia zatraži slotove koje već imaju druge kompanija koje redovno plaćaju i odlično posluju sa Sarajeva, te istom donose velik broj putnika i prihode, naravno da im iste neće odobriti, te odbijati te kompanije. To je i logično. Nažalost FlyBosnia više nije kompanija koju aerodrom doživljava kao sebi bitnu i prioritetnu, kakav status je imala 2019. godine.

Direktor FlyBosnie g. Enes Mujezinović, nam je rekao da razumije da se politika Aerodroma Sarajevo promijenila prema njima i da je to razumno. No, da kompanija za sada ima odličnu suradnju sa Aerodromom Sarajevo, da su dobili sve što su tražili i da su im zahvalni na tome.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyBosnia

Volotea pokreće liniju Lille-Split od 8.5. do 9.9. Linija će prometovati jednom tjedno, nedjeljom. Ovo je 8. linija Voloteje iz Splita, obzirom da kompanija leti i za Bordeaux, Lyon, Marseille, Nantes, Nicu, Toluluse i Veneciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Wizz Air se predomislio i ipak neće letjeti iz Beograda za Rim FCO, nego za Rim Ciampino. Linija kreće 30.3. i operirati će se prvo dva puta tjedno (srijeda i petak), a od 11.4. dodaje se i let ponedjeljkom. Od 14.6. letovi se sele na utorak, četvrtak i subotu, te se Wizz Air seli na Fiumicino.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

To Montenegro je 6.4. dobio rješenje Ministarstva ekonomskog razvoja o registraciji žiga pod imenom „Air Montenegro“. No, stanoviti Orle Marković je 21 dan kasnije 27.4. osnovao kompaniju Air Montenegro d.o.o. 28.2. odvjetnik Air Orle Markovića je zatražio do Privrednog suda da zabrani korištenje brenda Air Montenegro do okončanja sudskog spora. Odvjetnik traži i zabranu korištenja aviona koji na trupi ima istaknut logo Air Montenegra. Air Montenegro naglašava da je žig registrirao puno prije registracije tvrtke Air Montenegro d.o.o, te da je isti objavljen u Službenom glasniku intelektualne svojine 20.4.2021. dakle 7 dana prije osnivanja spomenute firme. Spor vodi sudac Blažo Jovanić koji je i stečajni sudac u sporu Montenegro Airlinesa. Inače tvrtka Air Montenegro d.o.o. je osnovana sa kapitalom od 1 EUR.

U isto vrijeme i Aerodromi Crne Gore vode spor sa Montenegro Airlinesom radi hangara na Aerodromu Podgorica. I ovaj spor vodi sudac Blažo Jovanić. Ili je Crna Gora jako mala i ima jako malo sudaca ili je sudac Jovanić specijaliziran za crnogorsku avijaciju. Aerodromi smatraju da je sudac Jovanić pristran jer vodi stečajni postupak za Montenegro Airlines i traže njegovo izuzeće.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Zagreb je u I. mjesecu po prvi puta u svojoj povijesti ušao u top 100 aerodroma Europe, plasiravši se na 99. mjesto. Beograd je na 72. mjestu, a Priština na 88. mjestu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Europska Unija je prisilila Srbiju da smanji broj letova Air Serbie za Moskvu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pritisak bio ogroman, te da su se odlučili da će kompanija vratiti broj letova sa 15 na samo 8 tjedno.

Vučić je i opet u svom elementu izjavio da druge kompanije imaju i 30 puta veći broj letova. To jednostavno nije istina, takve kompanije ne postoje. Pritom je Vučić spomenuo kako Turkish ima bitno veći broj letova od Air Serbije te njega nitko ne napada, no istovremeno nije spomenuo da Turkish nije povećao broj letova spram onog prije rata i da leti samo duplo više letova od Air Serbie (4 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Montenegro od 1.5. obnavlja liniju Podgorica-Frankfurt. Linija će i ovaj puta letjeti dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom, što je svakako premalo. Linija bi morala operirati bar tri puta tjedno, iako obzirom da se radi o Frankfurtu i bitno više, tj. svakodnevno. Linija je letjela do zimskog reda letanja, a onda tek par tjedana oko Nove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

British Airways će obnoviti liniju Ljubljana-London Heathrow tek 24.5. Linija će se operirati pet puta tjedno (utorak, srijeda, petak, subota i nedjelja) sa Airbusom A320 i A321. Za London već leti easyJet na liniji za London Gatwick, a od kraja III. mjeseca kreće i Wizz Air sa letovima za London Luton.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Pula je u II. mjesecu imala 974 putnika (219 u II/2021). Putnici su prevezeni na 228 operacija (166 u II/2021). Aerodrom nije imao carga. Od početka godine Pula je imala 2224 putnika. Iz Pule je u II. mjesecu letjela Croatia Airlines za Zagreb i Zadar, 6 puta tjedno, te Trade Air za Osijek i za Split, svaka linija po dva leta tjedno, što znači ukupno 10 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

Zamaaero je u četvrtak imao 21.506 posjeta, a u petak 20.133 posjeta. U zadnjih tjedan dana imali smo 112.186 posjeta, u prošlih mjesec dana imali smo 411.562 posjeta, a u zadnjih godinu dana 4.022.401 posjet. Ovime je jasno vidljivo da trend broja posjeta i dalje raste. Prije mjesec dana broj godišnjih posjeta je bio 3.932.713.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Montenegro Airlines je 2019. U Podgorici imao čak 18.348 putnika u II. mjesecu i bio je debelo na 1. mjestu (duplo više putnika od Air Serbia i 80% više od Ryanaira), dok je Air Montenegro ovog drugog mjeseca imao tek 5760 putnika. Ovime je Air Montenegro tek na 4. mjestu daleko iza Turkisha (10.496), Air Serbie (9318) i Ryanaira (8612 putnika). Kako Podgorica ima 71,1% putnika iz 2019. za očekivati bi bilo da Air Montenegro ima bar 13.000 putnika obzirom na broj Montenegro Airlinesovih putnika iz 2019.

Air Serbia ima i više putnika u Podgorici nego u II. mjesecu 2019. Naime, Air Serbia je ovog II. mjeseca imala 9318 putnika, a u II. mjesecu 2019 je imala 9220 putnika. Ovo pokazuje koliko Air Montenegro radi loš posao i koliko zaostaje za srpskim nacionalnim prijevoznikom. Air Serbia na svojim letovima za Podgoricu ima zavidnih 71,5% load faktora, a Air Montenegro tragičnih 48,9%. Montenegro Airlines je 2019. imao load faktor od 56,0%. Bitno boji load faktor od Air Montenegra imaju apsolutno i baš sve kompanije koje lete za Crnu Goru i tu je Air Montenegro na posljednjem mjestu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Aerodrom Tuzla maksimalno koristi svoje resurse. Pa tako niz poslova koje bi inače trebali raditi preko natječaja (tendera) rade sa svojim vlastitim radnicima, posebno preko zime. Tako prođu bitno jeftinije, sve se obavi brže, pa i kvalitetnije. Na takvim radovima tada radi većina djelatnika aerodroma, pa i oni koji inače nisu vični fizičkim radovima.

Aerodrom koristi baš sve što ostane od građevinaraca. Pa kada na atriju ostane par kolica betona, oni ne daju da se isto baci, nego unaprijed pripreme poziciju koju bi bilo dobro betonirati i onda tamo stave taj beton. Potom čekaju par dana da ponovo ostane višak betona pa nastave betonirati. Direktor Aerodroma g. Halid Ahmebegović mi kaže da iskoriste i ako ostane samo jedna kolica betona, te ne dozvole da se isto prospe.

Tako je kalkulacija za novo parkiralište bila 1,2 milijuna BAM, no aerodrom ima svoj rovokopač i druge strojeve pa će sam raditi na parkiralištu, te nova kalkulacija iznosi 297,000 BAM. Radovi koji su koštali 110.000 BAM oni su sami uradili za 9.000 BAM sa svojim radnicima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Brussels će letjeti na liniji Zadar-Bruxelles od 7.5. Letovi će prometovati jednom tjedno, subotom sa Airbusom A319. Na liniji će konkurencija biti TUI koji kreće sa letovima 23.4, ali i Ryanair za Charleroi.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Brussels

Finnair kreće sa linijom Helsinki-Ljubljana tek 1.6. Linija će se operirati 3 puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom. Linija će se operirati sa Airbusom A319 i A320. Finnair kreće sa novom linijom za Zagreb mjesec dana ranije, od 1.5. također sa 3 tjedna leta (utorak, četvrtak i nedjelja) sa A319 i A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Tivat je u II. mjesecu ostvario tek 9.758 putnika. Od toga je Air Serbia za Beograd ostvarila 5840 putnika (59,9%), Air Montenegro za Beograd je ostvario tek 2336 putnika, dok je za Istanbul ostvario 1226 putnika, ostali 111 putnika, a generalna avijacija 245 putnika. Tivat je imao 233 operacije u II. mjesecu. U prva dva mjeseca Tivat je imao 18.908 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Ministarstvo obrane Srbije je naručilo dva vojna taktička transportera Airbus C295. Srbija je istim postala 36. globalni korisnik ovog aviona. Do sada je isporučen 281 ovaj avion. Isporuka se planira krajem 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Croatia Airlines je pokrenula široku suradnju sa Ban Toursom. Prvi projekt koji promoviraju je 15% popusta putnicima Croatia Airlinesa na iznajmljivanje jahti. Ostvarenje popusta je vrlo jednostavno. Kod kupnje karte putnik će imati opciju „Fly & Sail“ koju ako pritisne otvara mu se promotivni kod za 15% popusta na iznajmljivanje jahti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Let JU652 Air Serbie iz Beograda za Moskvu sa Airbusom A330-200 se vratio u Beograd pola sata nakon što je poletio. Razlog povratka je prijetnja bombom koja je stigla e-mailom, a u istoj je naveden razlog protivljenje politike Srbije prema Rusiji. Na avionu je bilo 209 putnika koji su po slijetanju evakuirani. Avion je pregledala antireoristička policija i eksplozivna naprava nije pronađena. Let je nastavljen sa sedam sati zakašnjenja. Policija traži identitet pošiljatelja e-maila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Serbia

U Zagrebu je jučer, 10.3. oko 23 sata pala neidentificirana letjelica. Letjelica je pala na području gradskog naselja Jarun, nedaleko od studentskog naselja i tramvajske pruge. Pritom su oštećeni automobili i druga imovina. Da je letjelica pala samo malo dalje izazvala bi daleko veću štetu i vjerojatno ljudske žrtve. Letjelica je napravila krater od 3 metra.

Navodno se radi o ukrajinskom zastarjelom dronu Tu-141 Strizh. Prema pisanju stručnjaka Rusija više ne koristi ove dronove, ali koristi ih Ukrajina. Prije par dana još jedan Tu-141 je pao u Ukrajini. Letjelica je prilikom pada aktivirala dva padobrana. Na mjesto pada prvo su došli policija i vatrogasci, mjesto pada je okruženo i zabranjen je prolazak osoba, a vrlo brzo civilnu policiju i vatrogasce zamijenila je vojna policija i časnici Hrvatske vojske.

Letjelica je došla iz pravca Mađarske i letjela je na visini od 1300 metara. I sada se postavljaju dva pitanja. Kako je letjelica uspjela proći zračne prostore Mađarske i Hrvatske a da to nitko nije primijetio ili ako je primijetio zašto nije reagirao? Ako su hrvatske protuzračne snage srušile letjelicu zašto su to napravili iznad gusto naseljenog gradskog prostora? I drugo pitanje, što je Ukrajinske letjelica radila iznad prostora Hrvatske?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Operater na Aerodromu Beograd Sky Partner od 1.6. ove godine preuzima hendlanje Lufthansa Grupe. Ovo znači da će Sky Pertner hendlati sve letove Lufthanse, Swissa, Austriana i Eurowingsa, tj. nekih 75 letova tjedno. Velik gubitak za hendling Aerodroma Beograd i dobitak za Sky Partner.

Sky Partner u ovom momentu hendla Wizz Air, Nordwind, Tunis Air, Air Cairo, Flydubai, Flynas i DHL. Kada je kompanija došla u Beograd henlala je samo Wizz Air. Istime Sky Pertner planira zaplosliti dodatne ljude da uspije ishendlati letove Lufthansa Grupe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Aegean od 22.3. uvodi treći tjedni let na liniji Atena-Beograd. U ovom momentu Air Serbia i Aegean imaju 7 tjednih letova (svaki dan jedan, ponedjeljkom i petkom po dva, utokom i subotom nemaju letova). 3. let Aegeana uvodi se utorkom i povećava broj letova na 8 tjedno, a kompanije će letjeti svaki dan osim subote.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.