Novosti iz regije

Air Serbia i Qatar Airways su dogovorili code-share suradnju od 1.2. ove godine. Kompanije će imati kodove na više od 40 destinacija. Air Serbia će staviti svoje kodove na letove Beograd-Doha, te letove iz Dohe za Adelaide, Baku, Brisbane, Tbilisi, Ho Chi Minh City, Hong Kong, Melbourne, Muscat, Nairobi, Perth, Seychelles, Singapore i Sydney. U budućnosti će se dodati još desetak destinacija. Qatar će pak staviti svoje kodove na niz letova Air Serbie iz Beograda.

Qatar u ovom momentu leti pet letova između Beograda i Dohe, no od ljetnog reda letanja vraća broj letova na svakodnevne, isto koliko je imao i prošlog ljeta. Ovo znači da radi code-share sporazuma kompanija neće povećavati broj letova.

Ovaj code-share je izuzetno značajan za Air Serbiu, no nije jak kao neki drugih code-share sporazumi, u prvom redu oni sa Turkishem i Air France. Između Doha i Beograda je samo 7 tjednih letova, dok će kompanija sa Turkishem imati 42 tjedna leta za Istanbul, a ukupno 61 tjedan let iz svih srpskih aerodroma prema svim turskim aerodromima. Sa Air Franceom kompanija ljeti ima 18 tjednih letova u code-share. Qatar ima niz code-share sporazuma sa europskim kompanijama među kojima i sa Britishem, Bulgaria Airom, Air Maltom, Deutche Bahnom, SNCF-om, Finnairom, Iberiom, S7, Sun-Airom, Vuelingom i Pegasusom. Ovoliko velik broj europskih kompanija donekle sužava manevarski prostor za konekcije Qatara preko Beograda, no ipak Air Serbia će Qataru ponuditi destinacije koje nema u svojoj mreži, a koje može letjeti preko Beograda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

 

Aeroitalia planira pokrenuti letova iz baze u Forliju za Mostar od 7.4, Beograd od 8.4, Dubrovnik od 15.6. i Zadar od 15.6. Ovime će Mostar dobiti prvu redovnu liniju. Obzirom na broj hodočanika iz Italije za Međugorje ovo ima i te kako smisla. Karte još nisu stavljene u prodaju iako je navedeno da će biti u prodaji početkom ovog tjedna.

Aeroitalija je nova kompanija u Italiji koja je sa operacijama krenula tek u ljeto prošle godine. Iza kompanije stoji zrakoplovna lisica German Eframovich koji je izbačen iz Aviance, a od tada traži investicije u zrakoplovstvu diljem planete. Kompanija u floti ima četiri Boeinga 737-800. Aeroitalija je naručila još dva B737-800 i tri B737MAX8. Kompanija ima baze u Bergamu, Firenci i Forliu. Aeroitalia planira uvesti 18 novih linija iz Forlia, neke od kraja III. mjeseca, a većinu od VI. mjeseca. Aerodrom osim toga ima još samo tri linije i to dvije linije Ryanaira i jednu liniju Albawingsa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroitalia

Ryanair ukida liniju Niš-Bergamo od 25.2. Linija se operira od 31.10.2016. Ovo je još jedna linija koju kompanija ukidaju u Nišu. Ryanair je za starog managementa u Nišu imao 5 cjelogodišnjih linija, a sad je pao na 3 cjelogodišnje i jednu sezonsku. Bitno smanjenje za mali Niš koji sveukupno ima tek 17 linija. Linija se operirala dva put tjedno.

Kao što smo već pisali Ryanair za sada još nije objavio letove iz Bergama za Banja Luku od 27.2. iako je sve ostale linije stavio u red letenja, pa će se i ta linija vrlo vjerojatno prekinuti sa operiranjem. Ryanair iz Bergama ukida letove za Niš, Oradeu, Suceavu i Temišvar, ali uvodi 8 novih linija, među kojima i onu za Rijeku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Wizz Air je danas ujutro trebao doći sa Airbusom A321 u Osijek iz Budimpešte u 9:37, no došao je u 10:49. Iz Osijeka je avion otišao za Budimpeštu u 13:55. I odmah su se krenula postavljati pitanja zašto taj let, dolazi li to delegacija Wizz Aira na pregovore? No, od ZL Osijek smo dobili odgovor da se radi o treningu koji je Wizz Air radio na Osijeku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Zračna luka Osijek je u XII. mjesecu imala 1356 putnika (1078 u XII/2021). Ovo je 264,8% više putnika nego u istom mjesecu 2019. (512 putnika). Osijek je u XII. mjesecu imao 126 operacija (148 u XII/2021). Osijek u XII. mjesecu nije imao carga.

U 2022. Osijek je ostvario 15.875 putnika (11.515 u 2021), što je tek 34,2% putnika iz 2019. godine (46.383). Osijek je u 2022. imao 0,2 tone carga (13,5 tona u 2019.).

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ZL Osijek

Air Serbia prema preliminarnim rezultatima za 2022. godinu po prvi puta od izbijanja pandemije imala je pozitivan neto i operativni rezultat. Kompanija je ostvarila profit od čak 21 milijun EUR. Kompanija je imala samo 2% manji promet nego 2019. godine, koja je bila rekordna godine u povijesti kompanije. Ovako dobar rezultat otvara mogućnost kompanije da dalje raste u 2023. godini i da više nego vedro gleda u budućnost.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Croatia Airlines je objavila detalje o nabavci prvih šest aviona. Prvo će se nabaviti četiri A220-300 (koji će biti u konfiguraciji 148 sjedala) i dva A220-100 (u konfiguraciji 127 sjedala) koji će se uzeti u lizing od irskog lezora Air Lease Corporation Clover. Ovaj lizing će biti operativni, dakle Croatia nema namjeru nakon isteka lizinga ući u vlasništvo, već će uzeti nove avione u lizing.

Potom će u flotu doći još šest aviona, no ne zna se koliko će biti A220-300, a koliko A 220-100. Pretpostavlja se da će i ovdje biti 4+2 kao i u prvoj isporuci. Postoji mogućnost da nakon 2027. kompanija nabavi još tri aviona.

Ovime bi kompanija povećala broj sjedala sa sadašnjih 1350 sjedala na 1692 sjedala. Nije jasno kako će kompanija sa avionom od 127 sjedala, što je čak 51 sjedalo više od sadašnjih Dash 8-400, letjeti iz Zagreba za Zadar, Pulu, Sarajevo, Minhan, Zurich, Beč, Rim…, ali i iz Osijeka i Rijeke za Minhen, kao i niz linija iz Splita i Dubrovnika. Na ovim linijama Croatia danas ne može napuniti ni Dash 8-400, a na nekima poput Zadra nema više od 18 putnika po letu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Ryanair je objavio drugu liniju do Splita. Kompanija je do sada godinama letjela samo iz Dublina za Split. Sada će od 1.6. do 28.9. letjeti četiri puta tjedno (ponedjeljak, utorak, četvrtak i nedjelja) iz Splita do Rima. Na ovoj liniji konkurencija će mu biti Vueling (11 letova tjedno), Wizz Air (2 leta tjedno), ITA (1 let tjedno) i Croatia Airlines (7 letova tjedno).

autori: Danijel Lucić, suradnik i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Wizz Air ukida letova na liniji Dubrovnik-Rim FCO. Prošle godine linija je pokrenuta nakon što je više puta prolongirana. Linija se operirala 2 do 3 puta tjedno sa Airbusom A321neo. Na liniji će i dalje operirati Vueling (prošle godine 7 tjednih letova) i Croatia Airlines (prošle godine 2 tjedna leta). Wizz Air će i dalje operirati letove za Beč, London Luton, Varšavu i Wroclaw.

autor: Mario Radić, novinar (Osijek), foto: Wizz Air

Gruzijska cargo kompanija Camex planira otvoriti podružnicu u Sloveniji u 2. kvartalu ove godine. Kompanija u floti ima samo jedan Boeing 737-800F, star 19,5 godina koji je u flotu došao u VII. mjesecu prošle godine.

U Sloveniji već operira cargo kompanija Solinair, podružnica turskog MGN Airlinesa, koja u floti ima dva Airbusa A300-600F stara 27,4 i 33,4 godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Camex

Banja Luka je u XII. mjesecu imala 29.876 putnika (18.312 u XII/2021). Ovo je 219,7% putnika iz XII. mjeseca 2019. (13.596). Aerodrom je u XII. mjesecu imao 322 operacije (278 u XII/2021).

U 2022. Aerodrome je imao 343.009 putnika (139.882 u 2021) i 3922 operacije (2702 u 2021). Ovo je 229,1% putnika iz 2019. kada je aerodrom imao samo 149.693 putnika. Banja Luka planira u 2023. imati preko 400.000 putnika. Ova brojka je i realna obzirom da je prvih 4 mjeseca aerodrom imao skroman broj putnika zbog Covida-19, te obzirom na već najavljena povećanja frekvencija zbog čega je za očekivati više putnika i tijekom ljeta. Ipak postoji strah hoće li aerodromska zgrada moći podnijeti tolik broj putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

U proteklih nekoliko godina aerodrom Niš je izgubio velik broj redovnih aviolinija. Od kada je država preuzela ovaj aerodrom nije otvorena ni jedan nova linija od strane niskotarifnih aviokompanija. Naprotiv ugašen je velik broj linija, od kojih i ona za Milano Bergamo (Ryanaira) od prije par dana. I dok se broj linija smanjuje iz dana u dan, nitko od zvaničnika koji upravljaju ovim aerodromom ne preuzima odgovornost za smanjenje velikog broja linija koje su funkcionirale godinama.

Ryanair je ukinuo linije za Berlin, Dusseldorf, Bratislavu i Milano Bergamo, Wizz Air je ukinuo letove za Eindhoven i Gothenburg, Swiss je ukinuo letove za Zurich, dok je Air Serbia ukinula letove za Henover, Nurenberg, Baden-Baden, Friedrichshafen, Salzburg, Budimpeštu, Bolognu i Rim. To znači da je u četiri godine ukinuto čak 14 linija, a što se poklapa sa preuzimanjem upravljanja od strane države. I dalje se ne zna je li u pitanju to što na ovaj način država želi zaštititi državnu aviokompaniju Air Serbii koja iz Niša leti sa subvencijama na ukupno 5 cjelogoišnjih i 2 sezonske linije od nekadašnjih 12. Ili je razlog nedovoljno sposoban management koji je država postavila kako bi ispunjavala zadatke koji su od državnog interesa. Ono što je sigurno je da Aarodromi Srbije ne rade dovoljno dobro na promociji i poticaju novih linija sa niškog i kraljevačkog aerodroma.

Podsjetimo da je pritom odbijen Ryanair za letove na liniji Niš-Frankfurt i Fly Egypt koji je htio letjeti iz Niša za Hurghadu. Tko zna koliko je još bilo upita za koje ne znamo. Zbog toga je Ryanair optužio srpske vlasti da na niškom aerodromu sprovode monopol u korist Air Serbie.

Kako god za vrijeme starog managementa u Nišu je Ryanair ima 5 cjelogodišnjih linija, sada ima 3 cjelogodišnje i jednu sezonsku. Wizz Air ima jednak broj linija. Swiss i Germania više ne lete za Niš. To znači čak 4 cjelogodišnje linije manje (jedna je od toga sezonska). Jako puno za maleni aerodrom poput Niša koji sveukupno ima 15 redovnih linija.

preneseno: ADRIA Grupa, Flynaissus; foto: Alen Šćuric

Anadolujet je objavio pokretanje linije Izmir-Beograd od 16.2. Linija će se operirati dva puta tjedno (četvrtkom i nedjeljom) sa Boeingom 737-800. Na istoj liniji sa letovima će krenuti i Air Seribia od 15.4. dva puta tjedno (srijedom i subotom), dočim će kompanije imati čak četiri tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AnadoluJet

Ryanair je sve svoje četiri linije iz Rijeke trebao pokrenuti od kraja III. mjeseca. No, sada letove prolongira 2 do 3 mjeseca:

 • London Stansted od 1.6.
 • Stockholm Arlanda od 1.6.
 • Charleroi od 3.6.
 • Bergamo od 3.7.

Ovime će Rijeka izgubiti vrlo ozbiljan broj putnika ovog ljeta, njih oko 20.000, što je desetak posto putnika koje bi Rijeka trebala imati ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Europska Unije je odobrila preko 4 milijuna EUR iz fonda CEF (Connecting Europe Facility) za projekt rekonstrukcije manevarskih površina Zračne luke Zagreb. Ovime će se osjetno unaprijediti civilno-vojne površine. Konkretno će se rekonstruirati dijelovi rulnica, zamijeniti će se elektronička oprema i instalacije, te će se zamijeniti dio vertikalne signalizacije na manevarskim površinama. Na ovaj projekt javilo se 63 institucije, a odobreno je 35 projekata, MZL Zagreb među njima.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Mario Vukoja

Tuzla je u XII. mjesecu ostvarila 52.151 putnika (25.486 u XII/2021). Čak više nego i u XI. mjesecu što nije česta pojava u regiji. Brojka je 125,3% putnika iz istog mjeseca 2019.(41.617). Ovo je i najveći broj putnika u zadnjih 3 godine, bolji i od ljeta ove godine. Istinski fascinantno. Ovo je i najveći broj putnika u zimskim mjesecima (XI-III) u povijesti aerodroma.

Tuzla ovo može zahvaliti u prvom redu novim linijama Ryanaira, iako je Wizz Air ozbiljno povećao broj frekvencija i čak uveo jednu liniju od zatvaranja baze u Sarajevo (kraj X. mjeseca). No, od sredine XII. mjeseca Wizz Air je posjekao broj frekvencija u Tuzli i to za čak 25 letova.

Tuzla je u 2022. godini ostvarila 474.336 putnika (299.012. u 2021), što je 78,7% putnika iz 2019. godine (593.050). Prilično loša brojka. No, iduće godine Tuzla će imati kapacitet od 903.744 sjedala. Kako je prosječan load faktor Wizz Aira i Ryanaira u ovom momentu oko 90% to bi značilo oko 815.000 putnika. Za očekivati je da će Ryanaira iduće godine imati prosječno oko 95% load faktora, a Wizz Air oko 90%, što znači da bi brojke mogle biti i bolje. No, Tuzla ne očekuje tako velik load faktor, pa planiraju daleko skromniju brojku, tj. planiraju imati oko 600.000 putnika, iako smatram da je 750.000 putnika realno. Daleko najbolja godina u povijesti aerodroma. Osobno smatram da oko 800.000 putnika ne bi smjelo biti upitno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Zračna luka Dubrovnik je 2019. bila druga kompanija u Dubrovniku po profitu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.  Od nje je jednino bolja kompanija bila Jadranski luksuzni hoteli. Na trećem mjestu su Hoteli Dubrovačka rivijera.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Aerodromi Crne Gore će ove godine konačno sanirati krov i na Podgorici i na Tivtu pa više neće biti prokišnjavanja. Aerodromi će položiti VN kabel, izgraditi 4. tehnički ulaz na Aerodromu Podgorica, te nabaviti mobilne stepenice za ukrcaj i iskrcaj putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Zračna luka Pula od 15.1. konačno prelazi na plaćanje eurima. Naime, aerodrom je najavio da zbog tehničkih problema od 1.1. do 14.1. neće primati EUR, već ili kartice ili isključivo kune i to u svim objektima aerodroma uključujući i parkiralište.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto ZL Pula

Zamaaero nema potrebe dokazivati se sa statistikom. Broj komentara i posjetitelja istinski svatko može vidjeti. Svakodnevno. Svaki tjedan imamo tisuće komentara i sami čitatelji mogu vidjeti koliko ljudi dolazi na portal. No, Tango Six je objavio podatke u kojima tvrdi da je čitanost zamaaero bitno manja nego što jest.

Tango Six je podatke objavio temeljem alata Similarweb i više puta u tekstu objavio da je ovaj alat samo aproksimativan i da nije precizan. Pa ako je to tako, kako jedan ozbiljan portal može temeljiti svoje tvrdnje na aproksimativnim alatima koji nisu precizni. Vrlo neprofesionalno.

Jednako tako Tango Six nije objavio podatke sa Google Analitycsa. Zašto? Pa to je definitivno najprecizniji alat koji daje jasnu sliku o čitanosti. Nevjerojatno je da Tango Six ne bi koristio ovaj alat ili da ga je, eto, zaboravio objaviti.

Više je nego fascinantno da je Tango Six u tri mjeseca objavio sveukupno tek 82 članaka (dakle manje od jednog članka dnevno) ali ima 1.146.000 posjetitelja. 13.977 posjeta po članku. Hmm… Zamaaero u tri mjeseca objavi 986 članaka, čak 12 puta više i po Tango Six ima bitno manje posjetitelja.

Tango Six po članku ima vrlo malo komentara, bitno manje od zamaaero. Vijesti o civilnom zrakoplovstvu Tango Sixa imaju tek 126 komentara sveukupno u 3 mjeseca. Mi smo u tri posljednja mjeseca imali 28.480 komentara. Bit će da Tango Six ima jako puno čitatelja koji ne vole komentirati. Hmm… Čak štoviše Tango Six tvrdi da ima više čitatelja od planetarno najpopularnijeg portala ch-aviationa. O moj bože!

Ali ono što je presmiješno je da je Tango Six objavio kako zamaaero ima tek 124.272 posjete u tri mjeseca. Majko mila. Prema WordPress i Google Analytisc analitici zamaaero toliko posjeta ima u tjedan dana. I stoga ću objaviti skenove Google Analythicsa i potom World Pressa:

Definitivno dno ljudskog ponašanja je bila konstatacija Tango Sixa: “Naravno, većina će primetiti da jedan navedeni sajt iz Hrvatske konstantno laže o podacima svoje čitanosti i da mu se vlasnik ne može pohvaliti osnovnim parametrima psihičke stabilnosti”. Bez obzira na koji od tri hrvatska portala Tango Six ovdje mislio ovakva konstatacija je bezobrazna i krajnje nekulturna. Ovo je kafansko ponašanje, primjerenije piljaricama ili lučkim radnicima, nimalo dostojno jednog medija. Iskreno prestrašno. Niti je Petar Vojinović školovana ili mjerodavna osoba da iznosi psihičke kvalifikacije i isto je ispod razine elementarne kulture ophođenja.

Ako je Tango Six mislio na mene osobno, onda dragi Petre razmisli zašto najveće svjetske institucije (UEFA, Suzuki, Toyota, Lego, Hell, Zott-Monte…) angažiraju mene osobno za svoje megaprojekte. Zar bi preko 4000 najvećih naručioca u zadnjih 30 godina angažiralo psihički nestabilnu osobu? Zašto u članstvu svog tima imam preko 600 osoba? Zar bi svi oni bili već 30 godina kod psihički nestabilne osobe?

Konačno, od mene niste i nećete čuti niti jednu negativnu riječ protiv Petra. Petar je vrlo sposobna osoba koja radi istinski dobar posao. Imao je grešaka u životu, bio je na rubu bankrota radi nepromišljenih poteza (ne znam jel se dvije godine kasnije iz toga izvukao), imao je velikih sukoba sa najbližim suradnicima, ali projekte koje je radio treba respektirati i malo je ljudi koji tako nešto mogu napraviti. Zamaaero ne vidi Tango Six kao konkurenciju, želi mu svako dobro i da u budućnosti napreduje, a Petru žlim svaku sreću u životu.

I ovdje ću sada prvi i posljednji puta službeno demantirati glupost koje neki pokušavaju proširiti medijskim prostorom. Ja sam iz Tango Sixa otišao samo i isključivo iz jednog razloga. Zato što je Petar Vojinović tražio da više ne pišem o Air Serbiji, Aerodromu Beograd i Aerodromima Srbije. Tada se Petar zaletio sa zapošljavanjem velikog broja ljudi i ušao je u vrlo ozbiljan financijski minus. Otpustio je sve djelatnike osim jednog i tražio od mene da više ne pišem o Air Serbiji, Aerodromu Beograd i Aerodromima Srbije zato što ga oni jedini financiraju i to mu je mogući izlazak iz financijskih problema. Ja se sa istim nisam mogao složiti i dogovorili smo se da ću u 15 mjeseci otići sa Tango Sixa. Tako je i bilo. Nakon godine i tri mjeseca od prvog dogovora, a tri mjeseca od definitivnog dogovora o odlasku ja sam otišao iz Tango Sixa i napravio svoj portal. Nitko me nije izbacio, otišao sam sam, temeljem svoje odluke.

Pritom je Vojinović ispao krajnje nekorektan jer smo se dogovorili da će kolumna još tri tjedna paralelno izlaziti na Tango Six i zamaaro uz poziv čitateljima da nastave čitati kolumnu na zamaaero. Prvi članak je i objavio, ali se nakon samo 8 sati predomislio i sve izbrisao, te više nije dozvolio nikakvu moju komunikaciju sa čitateljstvom. Da se razumijemo bilo je jako teško napraviti portal, potrošio sam izuzetno puno vremena i novaca na isti, ali eto, danas imamo respektabilni portal kojim se istinski ponosimo.

Nije mi jasno što je sve ovo trebalo Petru i Tango Six. Bit će da je iz nekog razloga postao jako nervozan.

Alen Šćuric

Air Serbia je prizemljila ATR 72-200 YU-ALO. Avion je zadnji puta letio 27.11. u 20:30 na letu iz Venecije za Beograd. Za razliku od toga posljednji ATR 72-200 YU-ALP i dalje intenzivno i svakodnevno leti. Kompanija u floti ima 5 ATR 72-600 sa 72 putnika, 1 ATR 72-500 sa 70 putnika i taj posljednji ATR 72-200 sa 66 putnika. ATR 72-600 su stari 5,1 do 9,7 godina, ATR 72-500 je star 25,2 godine (dakle i njemu je vrijeme da se izbaci iz flote), dok je posljednji ATR 72-200 star čak 32,3 godine. Kompanija bi uskoro trebala dobiti i 6. ATR 72-600, dočim bi i posljednji ATR 72-200 trebao izaći iz flote.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Sarajevo je prisustvovao završnoj konferenciji projekta DANOVA u Beču gdje su rezimirani svi rezultati ovog projekta. Time je okončan projekt DANOVA koji ima za cilj poboljšanje pristupačnosti putovanja za slijepe i slabovidne osobe. Projekt je trajao 30 mjeseci uz proračun od 2,2 milijuna EUR, a povezao je partnere iz 9 zemalja.

Aerodrom Sarajevo je istim postavio taktilne trake, linije vodilje, natpise za slijepe i slabovidne osobe, modernizirao web stranicu, ali je i proveo projekte edukacije ostalih putnika u komunikaciji sa slijepim i slabovidnim osobama. Tako su napravljeni spotovi kojima se educira da taktilne trake moraju u svakom trenutku biti prohodne i projekt ispravne komunikacije sa slijepom i slabovidnim osobama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Danas sam razgovarao sa dopredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem. Na moje pitanje je li Aegean još uvijek zainteresiran za Croatiu Airlines, ministar mi je rekao da još uvijek traju razgovori, ali da je sve to tak u fazi ispitivanja interesa. Ministar mi je rekao da nije zadovoljan stavom i sastancima sa Aegeanom, ali se složio sa mnom da bi se trebalo intenzivirati pregovore i pokazati veću inicijativu od strane Hrvatske za preuzimanje Croatie od strane Aegeana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aegean

Qatar u ovom momentu operira 4 leta na liniji Doha-Zagreb. No, od 25.3. povećava broj letova na svakodnevne. Linija se operira sa Airbusom A320. Ovo je dva leta više nego prošlog ljeta.

Kompanija u ovom momentu operira letove za Beograd 5 puta tjedno, no od 26.3. također povećava letova na svakodnevne, sa A320. Ovo je isti broj letova koliko je kompanija imala prošlog ljeta, što je istinski čudno obzirom na code-share koji je kompanija potpisala sa Air Serbiom.

Za Sarajevo kompanija će letjeti tek od 2.6. i to tri puta tjedno (utorak, petak i nedjelja). Linija će se operirati do 17.9. sa A320. I ovo je isti broj letova kao i prošlog ljeta. To znači da je prošlog ljeta Qatar imao 15 tjednih letova u regiji, no ovog ljeta ima 17 tjednih letova, dva više u Zagrebu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Wizz Air od 14.6. povećava broj letova na liniji Ohrid-Beč sa 2 (ponedjeljak i petak) na 3 leta tjedno (dodaje i let srijedom). Već smo napisali da će kompanija krajem III. mjeseca povećati Basel sa 2 na 4 tjedna leta, te Memmingen sa 2 na 3 leta, dok će letjeti isti broj letova za Dortmund (2), Malmo (2) i London (2), no ukida letove za Friedrichshafen. To znači da će od VI. mjeseca letjeti 16 tjednih letova, 2 više nego prošle godine, na jednoj liniji manje (6).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Gospodin Srđan Gizdić nam je poslao vrlo zanimljiv red letenja za Dubrovnik iz zimskog reda letenja 1972/73 godine (1.11.1972-31.3.1973.). Red letenja pokazuje da se prije 50 godina iz Dubrovnika letjelo 31 puta tjedno na domaćim linijama (13 puta za Zagreb i 18 za Beograd). Danas Croatia Airlines leti tek 22 tjedna leta za Zagreb, a Trade Air 2 leta za Split-Rijeku-Osijek, tj. ukupno 24 leta, čak 7 manje nego prije 50 godina. Istovremeno JAT je letio tri puta tjedno za Rim, tri puta tjedno za Atenu i jednom tjedno za Beč. Dakle sedam inozemnih tjednih letova. 50 godina kasnije Croatia nema ni jedan jedini inozemni let iz Dubrovnika, a British i Vueling lete tek 4 tjedna leta. Gospodin Gizdić ističe da ovaj red letenja potvrđuje moju tezu o nelogičnosti današnjeg reda letenja Croatie.

Još prije 32 godine, u zimu 1990/91, iz Dubrovnika je bilo 19 letova za Beograd, 1 let za Ljubljanu i 19 letova za Zagreb, dakle 39 tjednih letova u domaćem prometu, 15 više nego danas. JAT je još letio 1 let za Atenu, 1 za Barcelonu, 2 za Frankfurt, 3 za Rim, 2 za Beč, dakle ukupno 9 inozemnih tjednih letova. 32 godine kasnije Croatia Airlines nije u stanju imati ni jedan jedini tjedni let za inozemstvo.

autori: Srđan Gizdić i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Srđan Gizdić

Aerodrom Beograd je u XII. mjesecu imao 473.958 putnika, što je 113% putnika iz 2019. godine. U 2022. Beograd je imao 5,61 milijuna putnika što je 91,1% putnika iz 2019. Aerodrom je u XII. mjesecu imao 5,1% operacija više nego u 2019, dok je na razini godine broj operacija bio 93,3% iz 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Jedan veliki regionalni portal je prije par dana objavio da je Priština u 2022. imala 2.964.845 putnika. Informacija nije točna jer je aerodrom imao 2.994.560 putnika, kako nam je dojavio sam aerodrom. Naime, Priština je u XII. mjesecu imala 235.215 putnika (207.015 u XII/2021), a što je 127,1% putnika iz 2019. (185.121). Istim je Priština u 2022. sveukupno imala 126,2% putnika iz 2019. I ovdje podatak tog portala da je povećanje spram 2019. bilo 25%, a drugog portala da je povećanje bilo 24,9% nije točan, ono je bilo 26,2%.

Aerodrom je imao 1668 operacija (1640 u XII/2021). Priština je tako završila na 3. mjestu u regiji sa 130.045 putnika manje od Zagreba i 85.983 putnika više od Splita koji je na 4. mjestu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Maribor je mogao postati LCC aerodrom koji preuzima LCC putnika Ljubljane, Zagreba i Graza. Naime Ljubljana još uvijek ima tek simboličan broj LCC linija (po jedna linija easyJeta, flydubaia i Wizz Aira, te dvije sezonske linije Transavie) i nema bazu LCC. Zagreb sve do 2021. nije imao LCC baze i također je imao simboličan broj LCC linija. Tek u VI. mjesecu 2021. Zagreb je dobio bazu Ryanaira. Graz nije imao ni jednu liniju LCC, a bazu Eurowingsa će dobiti tek u V. mjesecu ove godine.

To znači da je Maribor bez imalo problema mogao imati baze Ryanaira, Wizz Aira i Eurowingsa, te linije easyJeta, Norwegiana i Pegasusa, a možda i Vuelinga, Air Arabie i Smartwingsa. Ovo bi privuklo putnike iz Ljubljana, Graza i Zagreba koji su na samo 45 minuta do 1:15 sati vožnje od Maribora. Maribor bi bez imalo problema mogao imati do milijun LCC putnika. Isto bi možda kasnije privuklo i kojeg legacy prijevoznika (Air Serbia, Lufthansa, Turkish), te chartere. Za ovo je samo trebalo malo truda i ne previše novaca lokalne zajednice i turističkih organizacija, kao i Republike Slovenije i njene turističke zajednice.

No, sada je priča krajnje upitna. Ryanair sigurno neće otvoriti bazu u Mariboru uz bazu u Zagrebu (osim da im se plati ogroman novac), Eurowings sigurno neće otvoriti bazu u Mariboru uz onu u Grazu, stoga ostaje još samo Wizz Air koji ima baze u Beču, Veneciji, Beogradu i Tuzli, pa bi mu baza u Mariboru i te kako dobro došla. Ovo znači potencijalnih 500.000 putnika u idućih godinu do tri godine.

Nažalost Maribor ne pokazuje nikakvu inicijativu i prije će Ljubljana ili Zagreb dobiti bazu Wizz Aira nego Maribor. Sjetim se da je Ryanair već letio za Maribor, ali je aerodrom gluposti lokalne zajednice izgubio ove letove. Stoga možemo slobodno konstatirati da je Maribor mrtav aerodrom bez ikakve perspektive.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Maribor

TUI planira povećati broj letova na liniji Amsterdam-Ohrid sa prošlogodišnjih 2 tjedna leta na 4 tjedna leta ovog ljeta. Kompanija će operirati za Ohrid od 16.5. tri puta tjedno (utorkom, srijedom i subotom), da bi 7.7. povećala broj letova na 4 tjedno uvođenjem letova petkom. Letovi će se operirati do 19.9. Kompanija će na liniji letjeti sa Boeingom 737-800 (189 sjedala).

TUI će letjeti iz London Gatwicka za Ohrid od 31.5. do 13.9. jednom tjedno srijedom. Istim danima i u isto vrijeme operiranja TUI će letjeti iz Manchestera do Ohrida. Obije ove linije TUI nije imao u prodaji prošle godine. Kompanija u prodaji još nema letove iz Ohrida za Eindhoven. To znači da za sada TUI ima 4 leta više za Ohrid nego prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb),  foto: TUI

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: