Novosti iz regije

SAS pokreće letove za Oslo i Stockholm iz Tivata. Linija za Oslo kreće 27.6. i operirat će ponedjeljkom i četvrtkom. Linija za Stockholm kreće 28.6. i operirat će se utorkom i četvrtkom. SAS povećava broj letova iz Copenhagena za Tivat. Linija će se operirati od 25.6. i letjet će ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom.

Ovime svaki dan u tjednu osim nedjelje postoje konekcije na druge aerodrome u Skandinaviji. Šteta što Stockhom umjesto četvrtka ne leti u nedjelju pa da konekcije postoje svaki dan. Air Montenegro je propustio još jednu priliku da otvorili liniju prije konkurencije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

FlyDubai je trebao 27.3. povećati broj letova iz Zagreba za Dubai na 7 tjedno. Nažalost, to se neće destiti i kompanija će letjeti 5 puta tjedno cijelo ljeto.

Istovremeno za Ljubljanu kompanija leti pet puta tjedno, a od 27.6. povećati će broj letova na svakodnevne i to do 19.9, kada se vraća na pet tjednih letova. Ovo je prvi puta u povijesti da će flydubai imati više letova za Ljubljanu nego za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

 

Air Serbia mijenja letove iz Beograd za Niš. Do sada je letjela dva puta dnevno četvrtkom i subotom, a sada leti po jedan let utorkom (A319) i četvrtkom (ATR 72), te dva leta subotom (A319 i ATR72). U povratku kompanija leti srijedom, petkom i dva leta u nedjelju. Ovo je vezano uz letove iz Niša koji su se sada promijenili, pa tako kompanija leti utorkom kao i prije za Istanbul, no sada leti i za Frankfurt i Cologne utorkom umjesto četvrtka.

Daleko bolje iako je još uvijek loša činjenica da kompanija leti subotom dva leta, umjesto da ima što više dana u tjednu pokrivene letove uz konekcije iz Beograda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Croatia Airlines je izuzetno povećala broj letova iz Splita. Ovog ljeta operirat će 30 linija. Stoga je kompanija odlučila bazirati dva aviona u Splitu, jedan Airbus i jedan Dash 8-400. Ovo je prvi puta da u Splitu Croatia ima bazirane avione, do sada je letove prema destinacijama iz Splita radila u W-letovima ili avionima koji su dolazili u Split u petak navečer i subotu ujutro, letjeli preko vikenda i vraćali se u nedjelju navečer.

Kompanija neće unajmljivati dodatne avione. 2019. Croatia je uz svojih 12 aviona imala još i dva CRJ1000 od Air Nostruma. Očito ove godine sve svoje operacije može odraditi sa vlastitom flotom. Kompanija u floti ima 5 A319, 1 A320 i 6 Dash 8-400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Slovensko-francuska regionalna i ACMI kompanija Amelia je u flotu dobila svoj najveći avion do sada Airbus A319. Kompanija trenutno operira flotu od čak 19 aviona, a svi aviona osim Airbus A319 su bitno manji: Embraer ERJ145, ERJ135, ERJ135VIP, ATR 72-600, ATR72F (cargo), ATR 42-500 i Beechcraft 1900C.

Avion ima kapacitet od 144 sjedala. Avion ima kožna sjedala i razmak između sjedala od 76 cm. U kabini će biti tri stjuardese. Avion ima wi-fi i In-Flight Entertainment koji ima vijesti, informacije o letu i zabavu. Avion će služiti za ACMI business poglavito za letove na zahtjev, ad hoc chartere i kratkoročne najmove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amelia

Air France od subote 9.7. planira povećati broj letova za Zagreb na dva dnevno. Prvi let će se operirati sa Airbusom A319, a neke dane u tjednu sa Embraerom E190 i A320, a drugi sa A320, neke dane sa A319 i E190. Istim će Air France i Croatia Ailines imati tri dnevna leta u code-share na ovoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Od 27.3. Air Serbia vraća broj letova za Moskvu sa 15 na samo 8 tjedno. Naime, predsjednik Vučić je izjavio da je isto morao napraviti radi ogromnog pritiska Europske Unije i SAD-a. I OK, sve jasno, ali nikako nije jasno, ako kompanija već leti tako mali broj letova, zašto na istima koristi Airbuseve A319. Naime, od tih osam letova kompanija na četiri leta leti sa A319, a na četiri sa A320 (utorak, srijeda, petak i nedjelja). Uz to A330-200 ne leti ni jedan jedini puta iako je slobodan četiri dana u tjednu i mogao bi letjeti ovu liniju, kao što je letio u III. mjesecu. Istinski čudno.

Kompanija od 28.3. vraća i broj letova za St.Petersburg sa tri na dva tjedno (ponedjeljak i petak). Oba ova leta kompanija leti sa A319. Air Serbia do daljnjega ne leti za Krasnodar i Rostov na Donu radi zatvorenosti ovih aerodroma, a linija za Sochi se planira otvoriti 2.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Kao što smo još 21.11. napisali da će FlyAir41 dobiti četvrti avion, Airbus A319, koji je prije letio za Iberiu, eto isto se i obistinilo. Kompaniji je avion isporučen. Avion je uzet od lizing kuće AirCastle. Avion ima vrlo zgodnu registraiju 9A-ZAG. Prijašnje registracije su mu bile EC-KOY i EI-GYG. Avion je proizveden 2008. godine i star je 14,0 godina. prosječna starost FlyAir41 flote je niskih 13,1 godinu. Avion će letjeti za Sundair iz Bremena. Kompanija u floti sada ima dva A319 i dva A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyAir41

I dugi Embraer E195 Air Montenegra (40-AOB) je obojan u korporativne boje kompanije. Sada kompanija ima brendirana oba aviona. Avion se bojao pet dana u Varšavi. Zbog ovog loga kompanija ima tužbu Montenegro Airlinesa za nelegalno korištenje loga.

Istovremeno Air Montenegro je raspisao natječaj za novog CEO, obzirom da je Peđa Todorović dao ostavku. Novi CEO mora imati završen fakultet i najmanje pet godina iskustva na managerskim pozicijama, od čega bar tri kao CEO. Natječaj je otvoreno do 1.4.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Aerodrom Tuzla je u II. mjesecu imao 14.630 putnika (8427 u II/2021). Kako je Tuzla u I. mjesecu imala 23.360 putnika ovo je bitno lošije. Aerodrom je ovo ostvario na 104 operacije (75 operacija u II/2021).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Air Serbia se više puta pohrvala sa Wizz Airom i u načelu dobiva te sukobe. Kompanija reagira brzo i vrlo efikasno. U ovom momentu kompanije se hrvaju na više linija: Barcelona, Amsterdam/Eindhoven, Frankfurt/Hahn, Larnaca, London, Minhen/Memmingen, Nica, Paris/Bauvais, Oslo/Sandefjord, Stockholm ARN/Skavstva.

No, trenutno najveći rat je na Rim FCO. Air Serbia već mjesecima leti Rim i trenutno operira dva leta tjedno (četvrtak i subota). Od 27.3. kompanija počinje sa letovima nedjeljom, a od 4.4. i ponedjeljkom dočim će operirati 4 tjedna leta. Od 13.4. kreće i sa letovima srijedom što znači da će operirati pet tjednih letova (ponedjeljak, srijeda, četvrtak, petak, nedjelja). Od 30.4. uvodi letove i subotom. Od 14.6. uvodi i let utorkom te će operirati svakodnevno.

Wizz Air za razliku od toga kreće sa letovima 30.3. i to dva puta tjedno, srijedom i petkom. Od 11.4. dodaje se i let ponedjeljkom. No, ono što je izuzetno loše je da će Wizz Air operirati na Ciampino, a ne Fiumicino, dočim je još manje konkurentan. Wizz Air se vraća na Fiumicino tek 14.6. i tada će operirati tri puta tjedno (utorkom, četvrtkom i subotom).

To znači da će sve do sredine IV. mjeseca Air Serbia imati dva leta više nego Wizz Air, a od sredine VI. mjeseca Air Serbia će imati čak četiri tjedna leta više. Uz to Air Serbia ima code-share na ITA-u sa nizom konektiranih letova iz FCO. Ovo znači da Wizz Air nikako nije konkurentan Air Serbiji na liniji za FCO i vrlo vjerojatno će Air Serbia i ovdje polučiti pobjedu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Serbia od početka ljetnog reda letenja leti 12 tjednih letova na liniji Beograd-Paris. No, od 26.4. povećava letove na dva dnevno svaki dan, tj. 14 tjednih letova. Air France neće pokrenuti letove za Beograd sve do 30.5. kada će liniju operirati 4 puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja). Air France i Air Serbia imaju code-share na ovoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Banja Luka u ovom momentu ima 18 tjednih letova i to 5 letova u ponedjeljak (4 Ryanaira i 1 Air Serbie), 3 leta u utorak (2 Ryanaira i 1 Wizz Aira), 6 u petak (5 Ryanaira i 1 Air Serbie), 3 leta u subotu (2 Ryanaira i 1 Wizz Aira), te 1 u nedjelju (Ryanair). Aerodrom nema letova u utorak i srijedu. Wizz Air je opako porezao letove iz Banja Luke te ima samo dva tjedna leta. Isto toliko ima i Air Serbia, dok Ryanair ima čak 14 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Trade Air je u prošlih dvije godine

 • ostvario 6512 letova
 • letio na 213 destinacija
 • prevezao 371.116 putnika
 • ostvario 10.625 sati leta

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Nakon našeg članka Air Serbia je stavila code-share na letovima TAROM-a za Beograd. Jučer ih nije bilo, danas ih ima. Iako je Air Serbia istinski agilna i ekstremno brza u reakcijama na tržištu, kod code-share ugovora istinski nisu agilni. Sjetimo se primjera početkom zimskog reda letenja kada je code-share Aeroflota stavljen par dana po pokretanju zimskog reda letenja.

Dakle ovaj code-share se stavio samo 6 dana prije prvog leta. Krajnji nonsens. Na ovaj način se nepotrebno gube putnici. A staviti code-share koji postoji je istinski pet minuta posla. Netko očito dobro ne radi ovaj posao i kompanija bi to morala popraviti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAROM

Sveti li se Croatia Airlines zračnoj luci Zagreb radi Ryanaira? Mijenja li strategiju i prebacuje li letove sa Zagreba na Split?

Naime, Croatia Airlines je odlučila pokrenuti letove iz Splita za Dublin od sredine VI. mjeseca, a istovremeno ukida letove za Zagreba za Dublin. Vrlo čudan potez. Daleko je više potencijalnih putnika iz Zagreba za Dublin, poglavito radi velike dijaspore i poslovnjaka. Turisti jednako putuju za Zagreb i Split. No iz Splita kao i iz Zagreba za Dublin leti Ryanair, ali iz Splita leti i Aer Lingus kojeg u Zagrebu nema. Dakle, konkurencija iz Splita je bitno veća. Koje onda logike ima prebacivati letove iz Zagreba na Split osim ako je pozadina takvog poteza neka druga.

Croatia Airlines nije obnovila letove koje je imala prije Covida-19 iz Zagreba i zato su joj stranci preoteli čak 6 linija (Ryanaira, Finnair, TAP, Rossiya, Israir). Preostale linije koje se trebaju obnoviti, one za Prag, Stockholm i Bukurešt se ne obnavljaju iz Zagreba. Ali ih zato Croatia po prvi puta u svojoj povijesti pokreće iz Splita (osim Praga koji je pokrenut prošle godine). K tome kompanija pokreće i letove za Milano, još jednu liniju koju nije obnovila iz Zagreba.

Puno previše toga da bi bilo slučajno. Očito ovime Croatia šalje jasnu poruku Zračnoj luci Zagreb. Iako, realno poruka je kao male mačkice koja sikće na odraslu osobu u nadi da će je uplašiti. Bravo Croatia, samo tako dalje u korist svoje štete.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia i Aegean značajno povećavaju broj letova za Atenu. Od početka ljetnog reda letenja Air Serbia će liniju operirati pet puta tjedno, a Aegean 2 puta tjedno, što je 7 tjednih letova. No, od 6.4. Aegean povećava broj letova na 3, od 12.4. Air Serbia na 7, a od 19.4. Aegean na 4 tjedna leta. Istim će od sredine IV. mjeseca kompanije imati 11 tjednih letova. Air Serbia će operirati svakodnevno, a Aegean utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Air Serbia i TAROM više nemaju izlistane letove u code-share. Kako je TAROM imao 3 tjedna leta (ponedjeljak, srijeda i petak) kompanije su zajedno imale 8 tjednih letova, no sada Air Serbia početkom ljetnog reda letenja ima 4 tjedna leta, a od 9.4. njih pet (svaki dan osim utorka i srijede).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Beograd je u II. mjesecu imao 209.000 putnika. To je bitno manje nego u I. mjesecu kada je imao 240.981 putnika. Zagreba, Podgorica, Zadar i Ljubljana imali su više putnika u II. mjesecu nego u I. mjesecu. Ovo beogradska brojka je tek 66% putnika iz 2019. godine. Zagreb je imao čak 82,2% putnika iz 2019. godine, što je ogromnih 16,2 postotnih bodova razlike.

Ovime je u II. mjesecu razlika između Beograda i Zagreba došla na samo 60.170 putnika. Ovako mala razlika između Zagreba i Beograda nije bila u zadnjih 8 godina (ako zanemarimo vrijeme početka Covida-19). Beograd je u prva dva mjeseca ostvario 449.981 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Slovensko-francuska Amelia od 9.4. pokreće dvije nove linije iz Strasburga za Amsterdam i za Minhen. Kompanija će na liniji za Amsterdam letjeti dva put dnevno (u 6:40 i 18:25) od ponedjeljka do petka. Amelia će pak za Minhen letjeti jednom dnevno od ponedjeljka do petka. Obije linije operiraju se sa Embraerom ERJ145 koji ima 49 sjedala. Svi putnici će imati besplatno piće i snack.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amelia

Direktor FlyBosnie Enes Mjezinović nam je izjavio da kompanija u doglednoj budućnosti nema baš nikakvog interesa letjeti za Europu, već isključivo za Bliski Istok. Kompanija jednako tako nema nakanu letjeti iz Tuzle, Mostara ili Banja Luke, već samo i isključivo iz Sarajeva. Kompanija ove godine planira imati dva aviona u floti.

Pream informacijama koje ima zamaaero kompanija bi sa letovima trebala krenuti od 1.5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyBosnia

Iako je Air Serbia prije Covida-19 letjela na Maltu (u ljeto 2019. čak tri tjedna leta) i bila ozbiljna konkurencija Wizz Airu sada to više nije slučaj. Kompanija više ne leti za Maltu i tržište je potpuno prepustila konkurenciji. Wizz Air od 29.3. za Maltu leti dva puta tjedno, utorkom i subotom, od 5.5. leti četvrtkom i nedjeljom, a od 14.6. uvodi i treći let utorkom.

Na Malti radi velik broj srpskih državljana, a i Srbi u priličnom broju odlaze na ljetovanje na Maltu. Iskreno čudno da je Air Serbia tako olako prepustila ovo vrlo potencijalno tržište, poglavito što se kompanija i te kako ne libi pohrvati sa Wizz Airom na masu linija i pritom je prilično uspješna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Stečajni upravitelj Montenegro Airlinesa ne radi baš ništa da se pokrene maintenance koji su najavili da će se otvoriti u Podgorici i Beogradu, ne radi ništa da Fokker F100 počne letjeti, te ne radi ništa da od stečajne mase namiri što više vjerovnika. Ali zato ima opsesiju tuženja na sve strane. Kompanija je tako pokrenula još jednu, tko za koju već, tužbu. Ovaj puta tuže Air Montenegro, te direktore u toj kompaniji Nikolu Vukelića i Ivana Petrovića, zbog sumnje da su počinili kazneno (krivično) djelo stvaranje kriminalne organizacije, te nesavjestan rad u službi i zlouporabu ovlaštenja u poslovanju. Kaznana prijava se odnosi i na nepoznatu osobu iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Montenegro Airlines ih tereti da su na štetu Montenegro Airlinesa pribavili višemilijunsku korist za Air Montenegro. Naime, Vukelić je bio posljednji v.d. direktor Montenegro Airlinesa, a sada je direktor prometa Air Montenegra, dok je Petrović bio direktor održavanja aviona. Montenegro Airlines smatra da su inkriminirani oduzeli imovinu Montenegro Airlinesa. Montenegro Airlines smatra da su inkriminirane osobe raspolagali imovinom Montenegro Airlinesa protivno namjeni, grubo kršili ovlaštenja, te su time pribavljali korist za Air Montenegro. Pritom su, smatra Montenegro Airlines, prenosili kapital na Air Montenegro. Montenegro Airlines smatra da je Vukelić 17.2.2021. raskinuo ugovore za Embraere E195 40-AOA i 40-AOB. na štetu Montenegro Airlinesa. Oba aviona su nakon toga prešla u vlasništvo Air Montenegra.

Montenegro Airlines zahtjeva da se sasluša i Predrag Todorović. Montenegro Airlines za inkriminirane traži kaznu zatvora od četiri godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Eurowings planira uvesti nove letove između Prištine i Nuremberga. Linija će se operirati od 10.4. dva puta tjedno (utorkom i subotom). Kompanija 29.3. kreće i sa linijom iz Prištine za Bruxelles. Eurowings će ovime imati 10 linija iz Prištine i druga je najveća kompanija u Prištini (nakon MyWingsa). Slijedi Wizz Air sa 8 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Već smo objavili 14 linija koje je Ryanair iz Zadra odlučio pokrenuti operirati početkom VI. mjeseca umjesto krajem III:

 • Aarhus kreće 03.06. umjesto 01.04. s dvije tjedne rotacije ponedjeljkom i petkom.
 • Bari kreće 02.06. umjesto 31.03. s dva tjedna leta, četvrtkom i nedjeljom.
 • Bologna kreće 02.06. umjesto 27.03. s dva tjedna leta, četvrtkom i nedjeljom.
 • Bournemouth starta 04.06. umjesto 29.03. s dvije tjedne rotacije, utorkom i subotom.
 • Gdansk starta 04.06. umjesto 29.03. s dvije tjedne frekvencije, utorkom i subotom.
 • Liverpool počinje 02.06., a ne 27.03. s dva tjedna leta, četvrtkom u nedjeljom.
 • Maastricht kreće 03.06. umjesto 28.03. s dva tjedna leta, ponedjeljkom i petkom.
 • Manchester starta 04.06. umjesto 29.03. s dva tjedna leta, utorkom i subotom.
 • Milan Bergamo počinje 02.06., a ne 31.03. s dvije tjedne rotacije četvrtkom i nedjeljom.
 • Napulj kreće 03.06. umjesto 01.04. s dva tjedna leta, ponedjeljkom i petkom.
 • Nürnberg počinje 02.06. umjesto 29.03. s tri tjedne frekvencije, utorkom, četvrtkom i subotom.
 • Pisa kreće 04.05. umjesto 30.03. s dva tjedna leta, srijedom i subotom.
 • Torino starta 03.06. umjesto 28.03. s dva tjedna leta, ponedjeljkom i petkom.
 • Växjö kreće 01.06., a ne 27.03. s dvije tjedne rotacije, srijedom i nedjeljom.

 

No, sada je kompanija odlučila još dodatnih 8 linija krenuti sa operacijama početkom V. umjesto krajem III. mjeseca (5 tjedna kasnije) i to:

 • Sofija od 1.5.
 • Varšava od 1.5.
 • Hamburg od 2.5.
 • Wroclaw od 2.5.
 • Gothenburg od 3.5.
 • Prag od 3.5.
 • Birmingham od 4.5.
 • Bukurešt od 4.5.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Kako sam prošli četvrtak i petak bio u Beogradu prolazio sam aerodrom sukladno novoj regulaciji. Prvi dojam klaustrofobično, improvizirano i jako neuredno. Prostori za prolaz putnika su izuzetno mali i uski poglavito na izlasku iz Terminala 2. Svi ti prostori su vrlo neuređeni, stihijski postavljeni i neuredni. Ofrlje betonirane staze  vrlo nekvalitetnim nabacanim betonom, ograde koje padaju (na mjestima su potpuno pale i otvorile se prema gradilištu), sve skupa prilično neuredno i prljavo. Nepotrebno. Aerodromi prilikom konstrukcija više se potrude urediti nove prostore prolaza i odvajanja zona.

Ulaz u terminal je sada samo i isključivo preko terminala 1. Prostor na odlaznom katu terminala 2 je istinski ekstremno malen i jedva da se kroz njega može proći. Čak i sada kada je promet toliko skroman na ovom prostoru kao i na izlasku iz terminala 2 je stanje kaotično, puno previše putnika na vrlo malom prostoru i prolaz je spor i vrlo neudoban. Parkirališni prostor i prostor za taxije je istinski kaotičan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Ljubljana je u II. mjesecu imala samo 38.127 putnika. Ipak to je više nego u II/2021. kada je imala tek 5000 putnika. Brojka je tek 36,2% broja putnika iz 2019. godine. Ipak aerodrom je imao više putnika nego u I. mjesecu kada ih je imao 37.604. Ovo ohrabruje jer II. mjesec ima 3 dana manje, a I. mjesec ima i daleko više putnika u prvih 10 dana zbog novogodišnjih praznika. U prva dva mjeseca Ljubljana je ostvarila 75.731 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Već smo objavili da će Croatia Airlines iz Splita letjeti liniju za Atanu od 2.6. No sada je kompanija objavila 5 novih linija iz Splita:

 • Amsterdam od 14.6. utorkom
 • Bukurešt od 10.6. srijedom i petkom
 • Dublin od 12.6. utorkom, četvrtkom i nedjeljom
 • Milano MXP od 12.6. četvrtkom i nedjeljom
 • Stockholm ARN od 10.6. petkom i nedjeljom

Kompanija je objavila i da će nastaviti sezonske operacije za Prag od 11.6. subotom iako je bilo indicija da se ova linija neće obnoviti. To znači da će Croatia ovog ljeta imati 6 novih linija iz Splita.

Nove linije su logične, poglavito ova za Dublin koja je namijenjena turistima i dijaspori i ima zavidan broj frekvencija. No, linija za Amsterdam sa samo jednim tjednim polaskom je nonsens. To je trebalo biti bar dva tjedna polaska, iako bi logičnije bilo i tri. Evidentno je i da je Croatia postavila ove linije kroz tjedan, a ne samo subotom kakva je bila praksa kompanije sa velikom većinom ostalih linija iz Splita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Ove godine će svakako biti manje putnika iz Srbije za Crnu Goru. Naime, radi rata sa Ukrajinom bitno manje Rusa će putovati preko Beograda za Crnu Goru, kako radi limitiranosti putovanja i problema sa konverzijama deviza, tako i radi osiromašenosti stanovništva.

Drugo, Srbi će ove godine bitno više turistički putovati u Tursku, Grčku, Egipat, Tunis, Maltu i Španjolsku, što prošle godine nisu činili radi restrikcija, pa su se odlučivali za Crnu Goru gdje tih restrikcija bilo nije. Stoga možemo očekivati manje putnika iz Srbije nego 2021.

Crna Gora će imati i vrlo mnogo problema radi turista iz Rusije pošto Rusija ima sankcije prema Crnoj Gori i zabranjeno je aviokompanijama letjeti između ove dvije zemlje. Rusija je bila nacija sa najviše putnika prema Crnoj Gori. Ovo je Crna Gora kompenzirala putnicima iz Ukrajine, no sada i ovih putnika neće biti. Prošle godine Crna Gora je imala 51 tjedni let za Ukrajinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Serbia

Kao što smo već prognozirali u jednom od naših članaka (BiH- tržište u usponu, 4.2.2022.), LOT je konačno odlučio pokrenuti direktnu avioliniju Varšava Chopin-Sarajevo. Linija će se operirati zrakoplovom Embraer E175 i letjet će čak 5 puta sedmično (ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom, petkom i subotom). Prvi let na ovoj liniji će poletjeti 30.5.2022. (ponedjeljak) i poletjet će u 14:40. Cijena povratne karte u prosjeku košta oko 147€ (287 KM), što je i više nego prihvatljivo.

Ovime će LOT moći akumulirati hiljade novih transfernih putnika iz Varšave, koja je jedna od glavnih Euro hubova. Također, Sarajevo je ovime potezom dobilo vrlo važnog legacy carriera i konačno se povezalo s Poljskom.

LOT je šesta kompanija Star Alliance koja leti na aerodrom, obzirom da na Sarajevo već leti Austrian, Lufthansa, Croatia, Swiss i Turkish. LOT iz Varšave leti za Zagreb (ovog ljeta 11 letova tjedno), Beograd (9), Ljubljanu (6), Skopje (6) i Podgoricu (6 letova tjedno), a sezonski i za Split (3 leta tjedno), Dubrovnik (6), Zadar (1), Rijeku i Tivat. Stoga su ostali još samo Sarajevo, Priština i Pula od većih aerodroma na kojima nije letio.

autori: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: