Novosti iz regije

Ljubljana je otvorila novi terminal. Terminal ima 10.000 četvornih metara, te ima kapacitet od 750 putnika po satu (stari terminal je imao 500 putnika po satu). Na terminalu ima 14 cherck-in šaltera, što je veliko povećanje na postojećih 8 u starom terminalu. Terminal ima pet linija za provjeru putnika, dva karusela za prtljagu, te mjesta za treći u budućnosti, novu sortirnicu prtljage, veliki duty free, te novu premium ložu. Premium loža ima i balkon prema apronu. Terminal će imati četiri restorana i dvije trgovine. Terminal ima i novo parkiralište te terminal za autobuse. Fraport je u novi terminal uložio 21 milijun EUR.

Stari terminal od 13.000 četvornih metara sada će se koristiti za LCC, kojih u ovom momentu, nažalost, ima jako malo. Oba terminala su spojena. Novi terminal će se upotrebljavati od 1.7.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Siniša Luković naš dopisnik za Crnu Goru nam je poslao prijedlog liveria koji on smatra da je bio bolji na natječaju za Air Montenegro. I slažemo se sa njim, daleko bolje rješenje.

Na prihvaćenom rješenju rep je istinski odlična opcija. No natpis kompanije izgleda kao naljepnica koja je tu stavljana privremeno. Konačno sam natpis AIR MONTE-NEGRO u tri reda je nečitak i puno premalen. On će se vidjeti tek kada putnici dođu blizu avionu, neće se vidjeti niti iz terminalnih zgrada, niti kod polijetanja i slijetanja. Dakle, natpis kao važna reklama kompanije ne postoji. Danas je trend da kompanije stavljaju što veće natpise, dobar dio čak i preko cijelog trupa (Wizz Air, Ryanair, SAS, Swiss, TAROM, LOT, Play, airBaltic…), a Air Montenegro je stavio minijaturni i nevidljivi natpis. Vrlo, vrlo loše.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto ustupljen od: Siniša Luković

Ryanair je danas (17.6.) krenuo s linijom Milano Bergamo-Zagreb. Linija će se operirati četiri puta tjedno, utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom. Linija će biti cjelogodišnja. Kompanija otvara još tri linije 27.7, te ostalih 10 početkom IX. mjeseca.

Croatia Airlines je prije Covida-19 letjela na liniji Zagreb-Milano, no liniju je prekinula. Nije jasno zašto Croatia ovu liniju nije obnovila, no ako to planira iduće godine sada će stvari biti daleko kompliciranije i teže. Naime, Ryanair će se na liniji profilirati kao jedini prijevoznik, a konačno Croatia sa dva ili tri tjedna leta sa Dash 8-400 nikako nije konkurentna Ryanairovih četiti tjedna leta sa A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Kao što smo već prvi objavili Eurowings je najavio letove iz Prištine za Malmo (od 28.6. ponedjeljkom i četvrtkom). No, nakon toga je objavio i letove za Prištinu i iz Charleoria i Bremena. Linija za Charleroi će se operirati od 29.6. frekvencijom od jednog tjednog leta (utorkom), a za Bremen od 30.6. također jednom tjedno (srijedom).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Eurowings

TUI Airways je prolongirao sve letove prema Jadranu sa sredine VI. na početak VII. mjeseca. Kompanija će letjeti za Split tek od 5.7. ponedjeljkom i petkom i od istog datuma i istim danima za Manchester.

Za Dubrovnik kompanija će letjeti iz Birminghama od 8.7. četvrtkom i nedjeljom, isto tako letjet će i za Bristol, London Gatwick i Manchester, dok će za Cardif će letjeti od 5.7. četvrtkom, a isto tako i za Doncaster, East Midlands i Glasgow.

Za Pulu kompanija će letjeti od 7.7. iz Birminghama srijedom i subotom, isto tako i za Bristol, dok će za Doncaster letjeti od 10.7. subotom. Iz London Gatwicka letjeti će od 6.7. utorkom i subotom, a jednako tako letjeti će i iz Manchestera. Linija za East Midlands je otkazana.

Obzirom na prolongiranja letova easyJeta i Britisha na VII. mjesec, o čemu smo već pisali, te velikog broja britanskih turista prije Covida-19, ovo je stvarno izuzetno loša vijest za jadranske aerodrome i destinacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TUI

Sarajevo u tjednu od 14. do 20.6. ima slijedeće letove:

 • Zagreb sa Croatiom, svaki dan srijedom dva leta
 • Beograd sa Air Serbiom ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom
 • Beč sa Austrianom svaki dan dva leta osim ponedjeljkom kada je jedan let
 • Istanbul sa Turkishem svakodnevno, 2 leta četvrtkom, petkom i nedjeljom
 • Frankfurt sa Lufthansom svakodnevno
 • Zurich sa Swissom ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom
 • Antalya sa Anadolujetom ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i petkom,
 • Bodrum sa Anadolujetom ponedjeljkom
 • Istanbul Sabiha sa Anadolujetom četvrtkom, petkom i nedjeljom
 • Istanbul Sabiha sa Pegasusom ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom (2 leta)
 • Sharjah sa AirArabiom utorkom i petkom
 • Cologne sa Eurowingsom subotom
 • Stuttgart sa Eurowingsom subotom
 • Dubai sa flydubaiem svakodnevno, petkom 2 leta
 • Riyadh sa flynasom svaki dan osim nedjelje
 • Jeddah sa flynasom ponedjeljkom, petkom i nedjeljom
 • Basel sa Wizz Airom ponedjeljkom i petkom
 • Dortmund sa Wizz Airom utorkom, četvrtkom i subotom
 • Copenhagen sa Wizz Airom utorkom i subotom
 • Gothenburg sa Wizz Airom srijedom i nedjeljom
 • Memmingen sa Wizz Airom četvrtkom i nedjeljom
 • Stockholm Nykomping sa Wizz Airom petkom
 • Charleroi sa Wizz Airom petkom
 • Beauvais sa Wizz Airom subotom
 • Eindhoven sa Wizz Airom nedjeljom

Istim Sarajevo ima fascinantnih 95 tjednih letova (13,5 dnevno) na 24 linije 13 prijevoznika. Najviše letova iz Sarajeva ima Wizz Air (15), pa Austrian (13), Turkish (10), pa Flynas (9), te Croatia, flyDubai i Anadolujet (sa po 8 letova). Najviše linija ima Wizz Air (8), pa Anadolujet (3), te Flynas i Eurowings (2).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Na aerodromu Željava održan dio aktivnosti auto karavane,koja u organizaciji PINK WING iz Zagreba ide od Zagreba do Opatije. Učestvovalo je oko 60 vozila najeminentnijih proizvođača i svjetski poznatih marki, kao što su RIMAC Auto i njegove Nevere kojih je bilo dvije i jedna je ekskluzivno prikazana, te Lamborghini, Porsche, Ferari, BMV, Mercedes, i dr. Kompanija PINK WING je organizirala ovu tradicionalnu manifestaciju u cilju promocije turizma u vrijeme korona pošasti.

Također je veoma zanimljiv odabir i bivšeg vojnog aerodroma Željava na kojem su prikazali mogućnosti super vozila poput Rimac Nevere, koja je postigla brzinu od preko 300 km/h. Ovo je pokazatelj da ovaj prostor ima velik potencijal za razvoj i put kojim se može ići. Željava ne mora biti samo u svrhu komercijalnog letenja, iako se sa bosanske strane radi i na tome da se pokrene letenje sa sportskim zrakoplovima, za šta ima interesovanja.

autor: Đevad Mešić, suradnik (Bihać), foto: Đevad Mešić

Air Serbia je izvijestila medije da od 4.7. obnavlja letove prema Barceloni. Kompanija ovu liniju ne prometuje od X. mjeseca 2019, uz tek par letova koje je obavila od 26.12. do 8.1. Linija će se prometovati dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom. Karte su već u prodaji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Serbia

ZL Brač je dobila još jednu liniju ove godine, prema Bratislavi koje će se operirati od 19.6. do 4.9. jednom tjedno, subotom. Ova linija je 4. linija Croatie Airlines iz Brača, obzirom da kompanija operira dva tjedna leta prema Zagrebu (utorkom i subotom), te chartere za Graz i Linz (subotom). Svi letovi su sa Q400. Nova linija ne treba čuditi, jer kao što smo u prošlom članku o Braču naveli Croatia je ostavila puno previše vremena u Braču da ne ostvari još neku rotaciju. Iskreno mjesta ima za još jednu liniju. Sundair je otkazao sve letove za Dusseldorf i Berlin.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Brač

Croatia Airlines je povećala letove za Sarajevo na 8 letova tjedno. Kompanija leti svakodnevno, a srijedom ima i drugi dnevni let (noćenje). To je još uvijek manje od Turkisha i Austriana, ali duplo više od Air Serbie koja ima tek 4 tjedna leta.

Kompanija je danas vratila na letove i posluživanje hrane i pića. Putnici poslovnog razreda koji lete više od sata dobivat će snack box sa pršutom i sirom, a oni kraći od sata jogurt i biskvit ujutro, te istarsku kobasicu, sir i masline popodne. U ekonomskoj klasi na letovima dužim od sat vremena putnici će dobivati kolač sa maslinovim uljem i limunom ili grickalice sa dalmatinskim začinima. Putnici dodatnu hranu i pića mogu naručivati preko SkyShopa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Pula u tjednu od 14. do 20.6. ima slijedeće letove:

 • Zagreb sa Croatiom svakodnevno, te drugi dnevni let via Zadar (noćenje) srijedom i nedjeljom
 • Minhen sa Lufthansom subotom i nedjeljom
 • Frankfurt sa Lufthansom ponedjeljkom, petkom i subotom
 • Osijek sa Trade Airom ponedjeljkom i petkom
 • Split sa Trade Airom ponedjeljkom i petkom
 • Zurich sa Edelweissom subotom
 • Hahn sa Ryanairom petkom
 • Charleroi sa Ryanairom ponedjeljkom i petkom
 • Gothenburg sa TUI-em petkom
 • Bruxellse sa TUI-em srijedom i subotom
 • London Gatwick sa TUI-em utorkom i subotom
 • Bristol sa TUI-em srijedom i subotom
 • Birmingham sa TUI-em srijedom i subotom
 • Manchester sa TUI-em utorkom i subotom

Što znači da Pula ima 40 tjednih letova na 15 linija 7 prijevoznika. Najviše linija ima TUI (6), a najviše letova imaju TUI i Croatia (po 11).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

Air Serbia pokreće chartere za Palma de Mallorcu od sredine VII. mjeseca. Charteri iz ovih krajeva prema Palma de Mallorci nisu baš česta pojava. U prošlosti su ih imali Adria i Air Serbia, no tek pokoji let i to prije Covdia-19. Još jedan fascinantan potez srpskog nacionalnog prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Ljubljana konačno dobiva prve letove za Bliski Istok. Flydubai će letjeti tri tjedna leta (srijedom, petkom i subotom) za Dubai od 24.9. Letovi su konačno stavljeni u prodaju. Kompanije će imati code-share na ovoj liniji sa Emiratesom.

Flydubai trenutno leti za Beograd i Sarajevo (oba leta svakodnevno), a od 1.9. kreću letovi i za Zagreb (4 puta tjedno: srijedom, petkom, subotom i nedjeljom). Evidentno je FlyDubai odlučio svoje slovenske putnike koji su letjeli preko Zagreba, sada letjeti letovima iz Ljubljane. Istim je Zagreb izgubio kvantitetu frekvencija za Dubai. Još jedan loš potez Zagreba koji se nikako ne snalazi sa motivacijama kompanija za povratak na linije. Od 25.6. obnovit će se i linija za Tivat (ponedjeljkom i petkom), a od 1.11. i za Skopje (ponedjeljkom i četvrtkom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

FlyBosnia je trebala od početka mjeseca (3.6.) letjeti za Kuwait (2 puta tjedno) i Riyadh (4 puta tjedno). No, isto se nije desilo. Vidi iznenađenja. Tako tipično za FlyBosniu. Pompozne najave, a onda nula od realizacije. U prošlom članku o kompaniji sam rekao da sumnjam da će kompanija održati najavljene letove. I eto, bio sam u pravu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo (FlyBosnia)

 

Croatia je povećala letve za Pulu i Zadar na 9 tjedno. Kompanija sada leti za Pulu svakodnevno Zagreb-Zadar-Pula-Zagreb, a dva puta tjedno (srijeda i nedjelja) ima noćenje u Puli preko Zadra. Letovi se obavljaju sa Dash 8-400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Croatia Airlines

Ohrid u tjednu od 14. do 20.6. ima slijedeće letove:

 • Wizz Air za Beč ponedjeljkom i petkom
 • Wizz Air za Basel ponedjeljkom i petkom
 • Wizz Air za Memmingen utorkom i subotom
 • Wizz Air za Dortmund četvrtkom
 • Chair za Zurich subotom

Ovo znači da Ohrid ima 8 tjednih letova na 5 linija 2 prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

Stečajni upravitelj Montenegro Airlinesa Saša Zejak osporio je državi 93,5 milijuna EUR potraživanja po osnovi date državne pomoći. Zejak osporava i 5,7 milijuna EUR potraživanja Aerodroma Crne Gore. Osporavaju se i zalog na vozilima, te zakup motora i aviona, među kojima i potraživanja GECAS-a. Zejak ne prihvaća ni zahtjev da se vrati motor obzirom da on nije u stečajnoj masi Montenegro Airlinesa. Upravnik je prihvatio potraživanja radnika od 17,2 milijuna EUR, no osporio je 3,8 milijuna EUR radničkih potraživanja.

Stečajni upravitelj je izjavio da je samo jedan Fokker F100 u plovidbenom stanju (do likvidacije plovidbena su bila 2 aviona), dok ostala četiri nije moguće popraviti. Zejak planira dovesti F100 u operativno stanje i iznajmljivati ga drugim kompanijama, pa čak i Air Montenegru, iako ova kompanija nije iskazala takav interes.

Zejak je izjavio da svi putnici koji nisu iskoristili karte na letovima Montenegro Airlinesa mogu podnijeti zahtjev za naplatu iz stečajne mase. Dakle, piši kući propalo je.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Zbog velike potražnje KLM uvodi treći dnevni let za Split od 5.7. Ovaj avion dolazi u Split kasno navečer (u 21:40) i iz Splita odlazi rano ujutro (6:45), te će posade noćiti u Splitu. Na liniji KLM najavljuje dva dnevna leta sa Embraerom E190, te jedan let sa Boeingom 737-800.

 

KLM leti dva dnevna leta za Zagreb i svakodnevni let za Dubrovnik, čime je ukupan broj letova za Hrvatsku 42 (6 dnevno). Uz te letove KLM leti još samo za Beograd.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Aegean će povećati broj letova iz Atene za Beograd. Iako je prvotni plan prometovanja prema Beogradu bio 2 tjedna leta, kompanija je prvo povećala broj letova na 3 tjedno (ponedjeljkom, srijedom i petkom), a potom od 1.7. uvodi i letove četvrtkom. Kako Air Serbia operira liniju svaki dan osim srijede, te ponedjeljkom dva leta. Kompanije imaju ponedjeljkom tri leta, a petkom dva, dok će od 1.7. imati dva leta i četvrtkom. Ukupno obije kompanije imati će 11 tjednih letova između Beograda i Atene u code-share. Fascinantno.

Zagreb u isto vrijeme nema ni jedan jedini let za Atenu, a tek od 1.7. tri tjedna leta će imati preko Dubrovnika (utorkom, četvrtkom i nedjeljom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Aegean)

Portal Analitika doznaje da direktor Air Montenegra dobiva slijedeća primanja:

 • 4400 EUR mjesečne plaće
 • 1000 EUR dodatka za najam stana
 • 30000 EUR bonus kada poleti prvi avion
 • 10000 EUR ako broj putnika bude 20-50.000 godišnje
 • 20000 EUR ako broj putnika bude 50-100.000 godišnje
 • 30000 EUR ako broj putnika bude 100-150.000 godišnje
 • 40000 EUR ako broj putnika bude 150-300.000 godišnje
 • 50000 EUR ako broj putnika pređe 300.000 godišnje
 • otpremninu od 100.000 EUR

I sad se, naravno, crnogorska javnost snebiva nad ovim podacima. Plaća je 10 puta viša od one koju prosječni crnogorac dobiva. Iskreno u gornjim brojkama samo malo bode oči cijena stana koja je ipak za crnogorske pojmove pretjerana. No, ukupno brojke i nisu baš neke. 64.800 EUR godišnje je vrlo niska plaća. Najbolje plaćeni manageri u europskim zrakoplovnim kompanijama imaju od 2,5 do 3,5 milijuna EUR godišnje plaće. Oni u manjim kompanijama (do 30 aviona) 500.000 do milijun EUR. Manageri u najmanjim kompanijama, kakva je Air Montenegro, dobivaju od 200.000 do 500.000 EUR godišnje. I tu je plaća Predraga Todorovića istinski niska. Konačno, čovjek je bio dobro plaćen na prethodnom ranom mjestu u Francuskoj, zašto bi otišao na neko bezvezno ranom mjesto u Crnu Goru za manje novaca. Ni bonusi nisu upitni, oni su realni.

Ovaj problem crnogorska javnost ima već godinama i nikako da shvati da neće dobiti dobar management ako će ga plaćati toliko malo. Prijašnji CEO Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić je imao mjesečnu plaću oko 2000 EUR. Za taj novac nitko neće doći na to radno mjesto. Kandidat za to mjesto, Tonči Peović mi je rekao da nema šanse da on preuzme vođenje Aerodroma za tako malen novac, obzirom da je to bitno manje nego što on ima sada na Aerodromu Brač. U tom kontekstu ja sam iskreno iznenađen da Todorović radi za tako malo novca. Očekivao sam bitno više. Bitno više!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

ZL Zadar će od 14. do 20.6. imati slijedeće operacije:

 • Beč sa Austrianom srijedom, petkom, subotom i nedjeljom
 • Bukurešt sa Ryanairom subotom
 • Cherleroi sa Ryanairom utorkom, četvrtkom i subotom
 • Dublin sa Ryanairom srijedom i nedjeljom
 • Frankfurt sa Lufthansom subotom i srijedom
 • Gdansk sa Ryanariom subotom
 • Gothenborg sa Ryanairom petkom
 • Krakow sa Ryanairom nedjeljom
 • London Stansted sa Ryanairom utorkom i subotom
 • Luksemburg sa Luxairom subotom
 • Manchester sa Ryanairom subotom
 • Marseille sa Ryanairom nedjeljom
 • Minhen sa Lufthansom subotom i nedjeljom
 • Poznan sa Ryanairom četvrtkom i nedjeljom
 • Prag sa Ryanairom utorkom i subotom
 • Pula sa Croatiom svaki dan osim subote
 • Rim CIA sa Ryanairom četvrtkom
 • Rzeszow sa LOT-om subotom
 • Varšava sa LOT-om subotom
 • Wroclaw sa Ryanairom petkom
 • Weeze sa Ryanairom utorkom i subotom
 • Zagreb sa Croatiom svaki dan osim subote via Pula

Istim Zadar sredinom VI. mjeseca ima 44 tjedna leta (6,5 dnevno) na 22 linije sa 6 kompanija. Obzirom da je većinu zime Zadar imao tek 2 leta tjedno, ovo je sada već respektabilna brojka. Najviše letova za Zadar ima Ryanair njih 21, slijedi Croatia sa 12 letova, pa Lufthansa i Austrian sa po 4 tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Wizz Air je odlučio zamijeniti oba A320 za A321 u Beogradu. A320 ima 186 sjedala, dok A321 ima 230 sjedala dočim će Wizz Air time povećati broj sjedala za 88 ove godine, tj. 1/3 jednog aviona.

Kako je load faktor Wizz Aira istinski loš (daleko ispod prosjeka LCC), ovaj aviona vjerojatno neće biti pun na većini letova. No, logika kompanija, koja dobiva velik broj novih A321, je da se avioni baziraju tamo gdje imaju neke šanse popuniti bar nešto letova sa više od 186 putnika. Neosporno je da će takvih letova iz Beograda biti. I to je logično. Avion je tu, pa ako će na nekim letovima ostvariti preko 186 putnika i treba ga tamo bazirati. Naravno, porastom broja putnika i ovaj avion će i te kako povećati broj putnika u Beogradu, a to će se sigurno desiti već idućeg ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Rijeka i dalje ima vrlo malo letova. U tjednu od 14. do 20.6. Rijeka će imati samo 8 tjednih letova i to Trade Aira utorkom i četvrtkom za Osijek, te Dubrovnik preko Splita, te subotom Eurowingsove letove za Dusseldorf i LOT-ove letove za Varšavu. Rijeka nema letova ponedjeljom, srijedom, petkom i nedjeljom. Vrlo loš rezultat u usporedbi primjerice sa Zadrom koji je zimus imao manje letova nego Rijeka, no sada ima čak 45 tjednih letova na 23 linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

Aerodrom Sarajevo je u V. mjesecu imao 31.925 putnika, što je za 12.000 više nego što je imala Tuzla, te tek pola manje od Zagreba, a na razini Splita. Ovo u prvom redu može zahvaliti pokretanju letova Wizz Aira. Aerodrom je imao 718 operacija i 170,1 tonu carga.

autor. Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Air Montenegro počeće od 17. jula letove ka Istanbulu, dva puta sedmično iz Tivta.  Iz nacionalne avio-kompanije je saopšteno da nakon uvođenja Beograda, Ljubljane, Banjaluke i Frankfurta, kao destinacija redovnog komercijalnog saobraćaja, šire mrežu letenja i na Istanbul. Cijena povratne karte za Istanbul iznosiće od 149 eura. Ovo je inače prvi put da se uspostavlja direktna avio linija između Tivta i Istanbula. Između najevećeg grada Turske i Podgorice već duže vrijeme redovno saobraća Turkish Airlines.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Aerodrom Podgorica

Juče (12.6.) ujutru došlo je do kašnjenja letova sa Aerodroma Beograd zbog kvara trake za prtljag. Check in i predaja prtljaga vrši se na alternativnim šalterima. Air Serbia se unapred izvinila svim svojim putnicima na neprijatnosti i navela da je dobila uverenja od Aerodroma Beograd da će kvar biti brzo otklonjen.

Tako je na primer let za Zurich umesto u 7.15 poleteo u 8.03, za Hurgadu umesto u 8.00 poleteo u 9.23, za Antaliju umesto u 12.00 poleteo u 13.12, za Podgoricu umesto u 13:45 poleteo u 14:42, za Hurgadu umesto u 16:50 poleteo u 18:47…

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

Goran Jandreoski, kandidat iz Sjeverne Makedonije, imenovan je za novog izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore, saopšteno je danas  iz kompanije.

„Komisija, koju su činili članovi Odbora direktora ACG i predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija, izabrali su Jandreoskog nakon završenog Konkursa i intervjua, a na osnovu njegove bogate profesionalne biografije“ – objansili su iz Aerodroma Crne Gore. Jandreoski je, navode, bio direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo u Sjevernoj Makedoniji, kao i na visokim rukovodećim pozicijama na aerodromu u Skoplju. Diplomirani je inženjer elektrotehnike; ima diplomu iz menadžmenta civilnog vazduhoplovstva iz Singapura, kao i diplomu iz vazduhoplovstva MBA Aviation graduate na Univerzitetu Dunav Krems.

„Tokom intervjua je kao prioritete svog angažmana naveo sertifikaciju aerodroma, optimizaciju troškova preduzeća i tehničko unaprjeđenje obje vazdušne luke.“- navode iz ACG. Podsjećaju da je konkurs za novog izvršnog direktora te državne kompanije raspisan 5. maja, a na njega se  prijavilo 14 kandidata iz Crne Gore i inostranstva.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Aerodrom Podgorica

Air Montenegro poslužuje vodu i catering koji poslužuje i Air Serbia. Naime, poslužuju se „Medela“ štrudle i voda „Iva“ koji se proizvode u Srbiji.

I to je istinski nonsens. Nacionalni prijevoznik dobiva ogromne subvencije, konkretno u slučaju Air Montenegra govorimo o enormnih 41 milijun EUR za tek dva aviona. I stoga nacionalni prijevoznik MORA promovirati i poticati domaće gospodarstvo. Podjela stranih proizvoda na letovima nacionalnog prijevoznika znači dvije stvari. Prva je da ne potiču domaće proizvode nego novac preljeva u stranu zemlju (u ovom slučaju Srbiju), a ima i te kako dovoljno crnogorskih proizvođača voda i slatkiš. A druga je da ne promoviraju crnogorski brend i proizvod, te daju krivu poruku putnicima da je Crna Gora „jadna“ država koja nema svoje proizvodnje. A to za crnogorski turizma nikako nije dobro. Tako što jednostavno druge nacionalne kompanije ne rade. Ovo je još jedna greška u koracima novog managementa. Više je teško pobrojati sve greške u koracima koje je novi management nove kompanije do sada napravio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.