Novosti iz regije

SkyAlps pokreće i treću liniju za Brač, charter iz Bratislave. Linija se kreće operirati od 9.7. jednom tjedno subotom. Nije jasno je li SkyAlps preoteo liniju Croatiji Airlines ili će obije kompanija letjeti na istoj liniji. Prema nekim podacima koje sam dobio linija je preuzeta od Croatie, no kako službena potvrda još nije došla ne može se sa sigurnošću reći. Kako god, SkyAlps će od VII. mjeseca letjeti linije za Bolzano i Milano Bergamo, te chartere za Bratislavu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyAlps

Korean neće operirati letove za Zagreb ove godine iako je isto najavio i imao ih čak i u rezervacijskom sustavu no uz letove je pisalo „sold out“. Sada više nema ovih letova. Za Zagreb ove godine neće letjeti ni T’Way iako je to najavio.

Istim od širokotrupnih letova za Zagreb ove godine leti samo Air Transat, dva tjedna leta za Toronto do kraja X. mjeseca. Širokotrupne letove u regiji imaju još Beograda (4-6 tjednih letova za New York Air Serbie) i Dubrovnik (4 tjedna leta za Newark Uniteda).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean

Trade Air je digao cijene turističkim operaterima u Sloveniji za chater letove. Naime, kompanija ima ugovor po kojem za svakih 3% povećanja cijene goriva, dižu cijene za 1% obzirom da je gorivo oko 1/3 cijene leta. Istim su i slovenski turoperatori digli cijene angažmana za turiste. U Prištini Trade Air nema takvih problema jer tamo prema ugovoru gorivo direktno plaća MyWings.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

U zadnjih 7 dana imali smo 105.846 posjeta na portalu i 2212 komentara. U zadnjih 30 dana samo imali 434.155 posjeta, u zadnjih godinu dana 4.645.694 posjeta.

Najveći postovi u zadnjih 7 dana bili su:

 1. 222 Problem dolaska Lavrova u Beograd
 2. 133 Ryanair prolongira Zagreb
 3. 119 Ukrajina update 30
 4. 111 U koju alijansu bi trebala Air Serbia
 5. 103 Beograd jedini ostao među top 100 aerodroma Europe
 6. 100 Wizz Air smanjuje letove za Beograd
 7. 88 Trade Air pokreće PSO linije (aktivan)
 8. 83 Zagreb bi trebao sustavnije parkirati avione
 9. 83 Air Serbia obavlja flotu
 10. 71 Ruske kompanije uplaćuju novac za lezore

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

MZL Zagreb je u V. mjesecu ostvarila 265.317 putnika (69.019 u V/2021). Ovo je tek 9447 putnika više nego u IV. mjesecu, tj. 85,2% putnika iz 2019. kada je zračna luka imala 311.368 putnika. Ovako mala razlika putnika između IV. i V. mjeseca se još nikada nije desila u Zagrebu. Aerodrom je u I. mjesecu imao 73,3%, u II. 82,2%, u III. 84,4%, a u IV. mjesecu 90,4% putnika iz 2019. pa je ovaj rezultat zapravo vračanje na stanje iz III. mjeseca. Jasno je da je ovo uvjetovano rezanjem 28,9% letova Ryanaira. Ipak aerodrom je dobio novu liniju, te je nekoliko kompanija obnovilo linija za Zagreb, a niz kompanija je i povećao broj frekvencija. Ipak rezultat je loš. Sve ispod 275.000 u V. mjesecu je za Zagreb loše. U VI. mjesecu rezultati će biti još lošiji radi rezanja Croatije Airlines, Ryanaira, ali i činjenice da je Ryanair već imao letova u VI. mjesecu 2021. MZL Zagreb je ovaj broj putnika ostvarila na 3722 operacije (1840 u V/2021). Aerodrom je u prvih pet mjeseci ostvario 1.006.473 putnika. Zagreb je u IV. mjesecu ostvario 1011 tona carga (839 tona u IV/2021). Aerodrom je u prvih četiri mjeseca ostvario 3900 tona carga (3383 tone u prvih četiri mjeseca 2021).

Aerodrom Pula je pak imala 31.679 putnika u V. mjesecu (3517 u V/2021). Ovo je tek 43,4% putnika iz V. mjeseca 2019 (73.009). Aerodrom je ostvario 820 operacija (464 u V/2021). Carga ovog V. mjeseca nije imao (prošle godine 0,3 tone). Aerodrom je u prvih 5 mjeseci ove godine ostvario 48.126 putnika i 2090 operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Što se dešava sa FlyBosniom? Najavili su početak letova za IV. mjesec, pa za V. Eto već je VI. mjesec i kompanija nema letova, niti najava početka operacija. Kompanija je najavila letove za Riyadh i Jeddah (obije leti flynas), El-Qassim, Dohu (leti Qatar), Muscat (leti Salam), Kuwait (lete Kuwait i Jazzera), Amman (leti Royal Jordanian), Manamu (leti Gulf Air), Hurghadu (leti Air Cairo). Kako će nepoznati startup konkurirati ovakvim gigantima? Uz to kod svih destinacija FlyBosnie stoji „uskoro“. Kada uskoro? Trebali su krenuti sa operacijama u V. mjesecu, što znači da su se karte već odavno trebale prodavati. Ovo znači da ili će krenuti kasnije od najavljenih planova (kada pobogu, na jesen?) ili opet ništa od letova.

Direktor FlyBosnie Enes Mujezinović nam je u razgovoru rekao da zna da je ovo zadnja šansa za kompaniju, da ima vrlo lošu reputaciju kod potencijalnih putnika, i da ako sada uprska više neće imati nikakva šanse. Bojim se da se upravo to dešava. R.I.P FlyBosnia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyBosnia

El Al-ov leisure brend Sun d’Or je nakon dvije i pol godine obnovio letove iz Tel Aviva za Zagreb. Kompanija nije letjela tijekom Covida-19. Letovi će se operirati jednom tjedno, utorkom, sa Boeingom 737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sun d’Or

Flynas do daljnjega prolongira Tivat. Kompanija više nema u sustavu prodaju karata za Tivat za ovu sezonu. Nije jasno hoće li prodaju postaviti naknadno ili su potpuno odustali sa letovima za ovu sezonu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flynas

Trenutno long-haul linije u regji imaju:

 1. Beograd, 4 tjedna leta za New York JFK sa Airbusom A330-200 Air Serbie
 2. Dubrovnik, 4 tjedna leta za Newark sa Boeingom 767-300 Uniteda
 3. Zagreb, 2 tjedna leta za Toronto sa Airbusom A330-200 Air Transata

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

Tuzla je u V. mjesecu ostvarila 41.320 putnika (19.884 u V/2021). Ovo je 78,8% putnika iz istog mjeseca 2019. Aerodrom je taj broj putnika ostvario na 434 operacije (258 u V/2021). Aerodrom nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao je doći u posjetu Srbiji 7.6. No, stvari su se, prema riječima predsjednika Vučića, zakomplicirale. Vučić ne želi reći komplicira li se posjet radi političkih razloga, pritiska zapada ili zbog tehničkih problema dolaska Lavrova, no u svojoj izjavi je naveo i ovo posljednje kao mogućnost jer je rekao „pitanje je kako će doći“.

Lavrov može doći na način da mu Bugarska ili Rumunjska odobre prelet, pa preko Crnog mora i jedne od ove dvije zemlje dođe u Srbiju. To je malo vjerojatno i to se vjerojatno neće desiti je zapad ima jasne sankcije poglavito prema ruskim političarima kojih se čvrsto drži. Čak su i avioni koji su išli po protjerane diplomate išli zaobilaznim putovima preko 10.000 km do Španjolske preko sjevernog pola i Atlantskog oceana, a do Grčke preko Afrike.

Lavrov može doći i redovnim letom Air Serbije, ili eventualno presjedanjem sa Turkishem. I to nije vjerojatno, ruski ministar vanjskih poslova ne putuje redovnim linijama, to bi bila blamaža za Rusiju koja u Srbiju mora doći u punom sjaju.

Konačno Lavrov može doći charterom Air Serbie što bi jednako tako bilo politički-promotivno problem za Rusiju. Lavrov može iznajmiti i avion od Air Pinka ili Prince Aviationa. Prva kompanija ima jedan Embraer Legacy 600, druga Dassault Falcon 2000XLS. Oba ova aviona su ispod nivoa Lavrova, ali tu bi mogao pregristi ponos i doći sa jednim od njih. Ipak i ovo je ogroman rizik. Naime, što ako Bugarska ili Rumunjska saznaju da je on u tom avionu, pa avion prizemlje ili vrate. Blamaža, politički problem, enormne neugodnosti. To Rusiji svakako ne treba. Stoga situacija oko dolaska Lavrova svakako nije povoljna i tek treba vidjeti što će od toga biti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Zračna luka Dubrovnik i Obzor putovanja Croatie Airlines su otvorili Centar za putovanja u samoj zračnoj luci. Na ovom mjestu će se moći kupiti zrakoplovne karte Croatie Airlines na domaćim i međunarodnim linijama, kao i kompletni putni aranžmani.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

U Beograd je iz Rumunije sa aerodroma Craiova (CRA) kao JU 4023 doleteo Airbus A319-132 registracionih oznaka YR-URS. Avion je 2008. godište (14 godina star) i ima serijski broj 3614. Avion pokreću dva IAE V2524-A5 motora.

Vlasnik aviona je rumunska čarter kompanija Dan Air (-/JOC) koja je počela sa radom 2021. godine, a zapravo je nekadašnji Just Us Air. Avion je ove godine bio u lizingu kod nigerijske aviokompanije Arik Air (W3/ARA), par nedelja (u IV i V mesecu) kod Air Baltic (BT/ BTI) iz Letonije, a pre dolaska u Beograd u V mesecu ovaj avion je odradio par letova pod kodom Transavia (HV/TRA). Ugovor o lizingu za ovaj avion sklopljen je za letnju sezonu (wet-leasing).

Podsećamo da je u Air Serbia već stigao jedan Boeing-a u wet lising-u od grčke aviokompanije Lumiwings (L9/LWI) registracione oznake SX-LWC, a sa letovima za Air Serbia otpočeo je od 22.5.. U VI mesecu bi trebalo takođe od Lumiwings-a da dođe u lizing i Boeing 737-300 registracione oznake SX-LWA.

autor: Saša Cvijić, suradnik (Beograd), foto: Dan Air

Ryanair je 31.5. proslavio 15 godina operiranja u Zadru. Ove godine Zadar će imati 46 linija Ryanaira, među kojima i 13 novih linija. Kompanija iz Zadara ima 120 tjednih letova. Ovo je 65 letova više nego 2019. godine. Ryanair u Zadru ima bazirana 3 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Zagreb i Priština više nisu u top 100 aerodroma Europe. U IV. mjesecu Zagreb je pao na 105, a Priština na 103. mjesto. Beograd je jedini ostao na listi i to na 84. mjestu, iako je i on pao za 2 mjesta (sa 82.).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Nakon brojnih egzotičnih lokacija na koje je ETF Airways letio u prvoj godini postojanja poput Errachidie u Maroku, Pyinmane u Mjanmaru, angažmana na otoku Reunionu u Indijskom oceanu, došao je red i na Arktik. Ovog ljeta će zrakoplovi ETF Airwaysa iz svoje baze u Parizu (CDG) uz linije prema grčkim otocima Kreti i Rodosu, letjeti i prema norveškom sjeveru. Tako je prošlog tjedna odrađen let prema Tromsu na kranjem sjeveru norveškog kopna. Ovaj je tjedan zrakoplov B737-800, 9A-ABC, letio za Longyearbyen (LYR) u norveškom arktičkom arhipelagu Svalbard. I odlazni i povratni let su trajali preko 4 sata.

autor: Juraj Mehić, dopsnik (Velika Gorica), foto: ETF

Direktor Trade Aira nam je rekao da im je konačno dostavljen novi PSO ugovor i da bi novi PSO letovi trebali krenuti sredinom VI. mjeseca, nakon mjesec i pola stanke. Ovo znači da je Trade Air i ponovo odabran za prijevoznika na PSO linijama. Trade Air će imati više letova nego u prošlom PSO. Više o novom PSO u članku od ponedjeljka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

KLM trenutno leti 12 tjednih letova za Beograd. No, od 14.6. broj letova povećava na 14 tjedno (dva svaki dan). Kompanija već sada leti 14 tjednih letova za Zagreb. U ovom momentu KLM leti svakodnevni let za Split koji će se do top sezone povećati na 20 tjednih letova (svaki dan tri osim subote kada leti dva leta). Za Dubrovnik pak kompanija leti dva tjedna leta što će se do top sezone popeti na svakodnevne letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Wizz Air smanjuje broj letova na liniji Dortmund-Beograd od 17.6. sa 6 na 5 tjednih letova. Linija će se od 17.6. operirati svaki dan osim ponedjeljka i petka. Kompanija planira liniju tako operirati do kraja ljetnog reda letenja, te u zimskom redu letenja.

Kompanija smanjuje i letove za London sa 5 na samo 3 leta tjedno od 5.6. Tri leta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak) će letjeti do 3.7. kada će povećati broj letova na 4 tjedno, da bi od 4.8. broj letova vratila na 5 tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Aerodrom Sarajevo je u V. mjesecu ostvario 132.590 putnika (31.925 u V/2021). Ovo je 178,8% broja putnika iz istog mjeseca 2019. (74.178). Istinski i ogroman wooow! Aerodrom je ovo ostvario na 1490 operacija (718 u V/2021). Aerodrom je u V. mjesecu imao 155,5 tona carga (170,1 tonu u V/2021). U prvih pet mjeseci aerodrom je prevezao 404.568 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Za Budimpeštu iz regije leti (stanje 6-12.6.):

 1. 2 Skopje (Wizz Air)
 2. 2 Podgorica (Wizz Air)
 3. 2 Zadar (Ryanair)

Ovo je zadnji aerodrom koji ćemo obraditi u ovom serijalu. Ponovo ćemo analizirati linije koje se operiraju iz regije u VIII. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Zračna luka Dubrovnik je u V. mjesecu ostvarila 214.243 putnika (17.105 u V/2021). To je 68,0% putnika iz 2019. (315.037). Aerodrom je ovaj broj putnika ostvario na 2134 operacije (618 i V/2021. i 2874 u V/2019.). Dubrovnik je imao 3,3 tone carga (1,5 tona u V/2021 i 14,0 tona u V/2019). U prvih pet mjeseci Dubrovnik je ostvario 376.165 putnika na 4366 operacija. Aerodrom je od početka godine ostvario 6,4 tona carga.

ZL Split je pak ostvarila 251.341 putnika (33.695 u V/2021). To je tek 80,9% putnika iz istog mjeseca 2019. Kako je u IV. mjesecu aerodrom imao 85,3% putnika iz 2019. ovaj pad je više nego značajan i indikativan. Sada je jasno da Split ni u V. mjesecu neće imati više putnika nego Zagreb, te je sve jasnije da bi Zagreb trebao na kraju godine ponovo biti 1. zračna luka Hrvatske. Split je u prvih pet mjeseci ostvario 457.180 putnika.

Zadar je pak u V. mjesecu ostvario 90.059 putnika (3331 u V/2019). Ovo je rezultat ravan 2019. godini kada je imao 90.416 putnika (99,6%). Zadar je ovaj broj putnika ostvario na 1270 operacija (464 u V/2021). Aerodrom nije imao carga. U prvih pet mjeseci Zadar je ostvario 156.520 putnika.

Ovo znači da će hrvatske zračne luke u V. mjesecu imati blizu milijun putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

 

Što je sa A320 Air Serbie? Skoro šest dana je bio u Moskvi. Trebao se vratiti noćas no vratio se tek kasno popodne. Da stvar bude gora dobar dio putnika je bio šest dana u Moskvi jer ih kompanija nije uspjela porazmjestiti po drugim letovima Air Serbie. Jednostavno, letovi su puni i ima jako malo mjesta na njima. Nije jasno zašto kompanija nije poslala jednom ili dva puta A330 umjesto A319 da vrati putnike u Beograd. A330 ima 113 putnika više nego A319. Konačno, zašto kompanija ne pošalje jedan A319 po putnike?

Letovi za Moskvu su istinski rizik za aviokompanije. Naime, ako se kompaniji avion pokvari u Moskvi za isti nema rezervnih dijelova jer Rusija ima sankcije i zabranu izvoza rezervnih dijelova za Airbus, Boeing, ATR, Bombardier i Embraer. Stoga je dio morao doći iz Beograda zajedno sa mehaničarima koji su već otišli u Moskvu. No, evidentno se nešto zakompliciralo. Prema nekim informacijama carina Rusije je radila problema. Vrlo loše za kompaniju kojoj jako nedostaju kapaciteti početkom VI. mjeseca poglavito sada kada pokreće tolike nove linije, ali još gore za putnike koji su šest dana zapeli u Moskvi.

A320 koji je ostao u Moskvi je prošlih dva mjeseca više puta bio na servisu i izvan uporabe. Postavlja se pitanje je li onda uputno slati takav avion u Moskvu gdje je mogućnost popravka toliko limitirana, a mogućnost rerutiranja putnika gotovo nikakva.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Montenegro će pokrenuti letove između Podgorice i Istanbula, od 18.6. Linija će se operirati dva puta tjedno utorkom i subotom. Za sada u sustavu Air Montenegra piše da će liniju operirati samo mjesec dana, do 12.7. što je istinski čudno. Linija će se operirati sa Airbusom A320 Trade Aira.

Air Montenegro će na liniji imati konkurenciju već uhodanog i etabliranog Turkish Airlinesa koji leti 11 puta tjedno. Iskreno, kompanija ni blizu ne može parirati turskom nacionalnom prijevozniku koji je sa svog tržišta uspio istisnuti daleko jače igrače, pa i one najjače. Turkish će krenuti i sa letovima i za Tivat, a zatražio je povećanje broja letova sa 3 na 7 tjedno. I ovdje konkurirata Air Montenegru koji planira operirati 7 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Eurowings smanjuje broj letova na liniji Dusseldorf-Beograd sa 4 na 3 tjedna leta od 12.6. Kompanija će ovaj broj letova letjeti u top sezoni. Kompanija će do 27.6. letjeti ponedjeljkom, srijedom i petkom, a nakon toga ponedjeljkom, petkom i nedjeljom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Air Serbia, Juta i turističke agencije su objavili da će putnici na charterima Air Serbie morati nadoplatiti od 30 EUR naviše zbog viših cijene goriva. Vrlo nepopularna mjera koja bi mogla izazvati negodovanje putnika, ali i reakcije, obzirom da je putnik platio cijenu sukladno ponudi agencije i prijevoznika.

U ovakvim slučajevima odgovornost bi trebala biti na prijevozniku, koji mora osigurati stabilne cijene goriva (kupnjom većih količina goriva po istoj cijeni nekoliko mjeseci ili cijelu godinu unaprijed), te imati financijske rezerve u slučaju ovakvih oscilacija predviđene unaprijed u cijeni karte.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Zagreb dosta kaotično smješta avione na parking pozicije. Primjerice LCC Ryanair se pozicionira na avio-mostove (najčešće na gate 27 i 28) iako ne koriste zračne mostove. OK, puno je to putnika, možda je i logično da oni pješače na avion i tako imaju konstantan ulazak u avion nego da za njih šalju po tri autobusa na zapadnu stajanku (apron). I ako ima mjesta, Ryanair treba smještati na istočnu stajanku. Ali ne pod cijenu prebacivanja Croatie i nekih drugih kompanija na zapadnu stajaku. Zagreb tu ima vrlo mnogo nelogičnosti.

U prvom redu MZL Zagreb bi morala avione Croatie Airlines stavljati na pozicije istočne stajanke. Ti putnici imaju najviše konekcija u Zagrebu. Nažalost, prečesto Croatia bar jedan ili dva avione ima na zapadnoj stajanci. Potom bi na istočnu stajanku morali dolaziti avioni Lufthanse, Austriana, TAP-a, Turkisha i Air Francea. Svi oni imaju prilično konektiranih putnika preko Zagreba i mjesto im je u prvom redu na mostovima i ostalim pozicijama istočne stajanke. Jasno i Air Transat mora tu dolaziti pošto je širokotrupac i treba koristiti gate 28.

Na zapadnu stajanku bi trebali ići Aegean, Aeroflot, Air Serbia, British, Finnair, Iberia, KLM, Qatar i Windrose. Svakako bi tamo trebali ići i LCC Eurowings, flydubai, Norwegian, Vueling a posebno leisure prijevoznici Freebird, Israir i Tunisair. Jasno ako ima mjesta na mostovima i pozicijama istočne stajanke treba ove avione smještati tamo. No, ako nema prioritet su kompanije gore navedene.

Pritom treba voditi brigu da na zapadnoj stajanici bliže terminalu treba smještati veće avione, a dalje od terminala one manje (turboprope i manje jetove). To je u prvom redu radi štednje goriva na autobusima (manji avion samo jedan autobus, veći avion i po tri autobusa), ali i vremena putovanja do terminala jer svakako treba više putnika (i mogućih konekcija) putovati kraće do terminala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

LOT pokreće dvije linije za Rijeku. Linija iz Varšave kreće 5.6. jednom tjedno (nedjeljom) sa Embraerom E195. Linija će prometovati do 25.9. Uz to LOT će letjeti i za Zielonu Goru od 3.7. do 3.9. jednom tjedno (nedjeljom) sa Dash 8-400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Ryanair prolongira početak povećanja letova iz Zagreba i to za 18 dana:

 • Basel sa 0 na 3 leta od 18.7.
 • Bergamo sa 4 na 5 od 24.7.
 • Brindisi sa 0 na 2 leta od 20.7.
 • Charleroi sa 2 na 5 letova od 18.7.
 • Frankfurt sa 2 na 3 leta od 20.7.
 • Gothenburg sa 2 na 3 leta od 20.7.
 • Karlsruhe smanjuje sa 2 na 1 let od 5.7, pa povećava na 3 od 19.7.
 • Malaga sa 1 na 2 leta od 23.7.
 • Malmo sa 2 na 3 leta od 21.7.
 • Malta sa 2 na 3 od 21.7.
 • Memmingen sa 2 na 3 leta od 20.7.
 • Oslo sa 1 na 2 leta od 23.7.
 • Paphos sa 1 na 3 leta od 18.7.
 • Sofija sa 0 na 2 leta od 19.7.
 • Weeze sa 2 na 3 leta od 19.7.

Svi ostali letovi imaju isti broj frekvencija. Ovo znači da će do 18.7. Ryanair imati 23 leta manje nego u ostatku ljeta, tj. ukupno 55 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.