Novosti iz regije

Ruski S7 je otkazao letove iz Moskve za Zagreb i prije prvog leta 23.1.2022. Ipak je 7 tjednih letova Aeroflota sa Airbusom A321 i 2 leta Nordwinda previše da bi se na liniji dobio i 3. prijevoznik. Da je S7 postavio bar dva ili više tjednih letova možda bi i bio konkurentan ali sa jednim tjednim letom to svakako nije. Kako god, šteta, S7 je odlična kompanija i bila bi izvrsna konkurencija u prvom redu Aeroflotu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

U ovom momentu na stajanci Croatia Tehnike parkirana su dva Airbusa Elinaira, dva Airbusa Croatie Airlines, te su na zemlji uz betonsku stajanku parkirana dva Dash 8-400 Austriana (jedan u bojama Star Alliance). Croatia je proširila ovu stajanku, a tijekom Covida-19 su na istoj bili parkirani razni avioni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

 

ZL Split je objavila broj putnika za I. mjesec. Aerodrom je zabilježio 20.400 putnika, što je bitno više nego 2021. kada je bilo samo 7753 putnika. Aerodrom je godinama u I. mjesecu imao preko 30.000 putnika, a 2020. je imao 36.741 putnika.

Brojke je objavio i Dubrovnik. U I. mjesecu je imao 9320 putnika. Prošlog I. mjeseca imao je samo 3729, a 2020. 19.338 putnika. Rekordan I. mjesec bio je 2019. kada je ostvario 26.323 putnika. Aerodrom je ostvario 258 operacija (u I/2020 njih 182). Aerodrom je ostvario i 0,6 tona carga (prošlog I. mjeseca gotovo da nije imao carga).

Brojke je objavio i Zadar koji je imao 719 putnika (u I/2021 138). Aerodrom je ostvario 102 operacije (u I/2021 52). Aerodrom nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Tuzla i Sarajevo bili jako blizu, neke mjesece je Tuzla imala i više putnika od Sarajeva. U VI. mjesecu 2020. Tuzla je imala 19.456, a Sarajevo samo 3698 putnika. Idući mjesec Tuzla je imala 32.008, a Sarajevo 13.345 putnika. U VIII/2020 Tuzla je imala 28.613, a Sarajevo 22.014. Idućih mjeseci broj putnika oba aerodroma je bio vrlo sličan.

Ipak, od 2018. Tuzla stagnira, dok je Sarajevo od VI. mjeseca 2021. otišlo u nebesa. Od tada Sarajevo ima tri puta više putnika nego Tuzla, neke mjesece čak i više. Najveća razlika je bila u VIII. mjesecu kada je Tuzla imala 48.630 putnika, a Sarajevo 151.309 putnika. Skoro 103.000 putnika više.

To pokazuje kako se stvari u samo par mjeseci mogu promijeniti ako se uprava pozabavi svojim aerodromom i napravi niz pametnih poteza. Sarajevo je napravilo poticajne mjere, smanjilo izdatke (zadržavanje takse i profita), krenulo u pametno pregovaranje, baziralo Wizz Air, iskoristilo svoju nichu za letove prema Bliskom Istoku i rezultati su vidljivi. Sada je ovaj zamašnjak iskoristilo, širi terminal, stajanku, rent’a’car, uvodi prometnicu, solarne panele… I osigurava budućnost i dalju ekspanziju. Istovremeno Tuzla kilavi sa 3. gateom. I zaostaje za Sarajevom sve više i više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

ZL Rijeka nam je poslala press-materijal u kojem naglašava da se easyJet vraća u Rijeku nakon 15 godina. Kompanija će od 3.5. do 29.10 operirati liniju prema London Gatwicku, dva puta tjedno (utorkom i subotom). Liniju su omogućili Primorsko-goranska županija, gradovi Rijeka, Opatija, Krk, Crikvenica i općina Omišalj, hotelske kuće Jadran Crikvenica i Hilton Rijeka, te turističke zajednice sa tog područja.

Rijeka ove godine ima povratak i Ryanaira, Air Serbie i Condora, a na Rijeku će slijetati 13 kompanija koje će imati 26 linija. Najviše linija ima Eurowings, njih 5. Stoga Rijeka očekuje rekordnu godinu, i rezultate čak i bolje nego 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto, ZL Rijeka

Wizz Air koji je već suspendirao letove na liniji Charleroi-Ljubljana o čemu smo pisali prije mjesec dana, sada će suspendirati i letove iz Ljubljane za London Luton i to od 4.2. do 29.3. Linija za Charleroi će se obnoviti 11.3. Ovo znači da Wizz Air više od mjesec dana neće imati ni jedan let za Ljubljanu.

EasJet će nastaviti letove za London Gatwick no uz smanjen broj letova na tek simboličan jedan tjedni let, o čemu smo pisali prije par dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Zamaaero je danas imao višesatne sastanke sa direktorom Air Montenegra g. Predragom Todorovićem, te direktorom Aerodroma Crne Gore g. Goranom Jandreoskim u Podgorici. Na sastancima su dogovoreni vrlo konkretni poslovi.

Između ostalog g. Predrag Todorović nam je demantirao dvije informacije koje su se povlačile i po našem portalu. Prva je da Air Montenegro neće davati ni jedan avion u zakup Air Serbiji ove godine. A druga da Air Montenegro nema nikakvih spoznaja da bi mogla dobivati ikakve subvencije ili financijsku pomoć Crne Gore u 2022. godini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Split u 2022. ima najavljenih tek 5 novih linija (jedna od njih je Atena umjesto Praga Croatie Airlines) i to sve kreću tek od VI. mjeseca ili kasnije. Zagreb u 2022. ima 6 novih linija, Dubrovnik 8, Pula 5, Zadar 16. Dakle, veći hrvatski aerodromi imaju više novih linija nego Split. Istinski čudno, poglavito ako uzmemo vrtoglavu ekspanziju koju je Split imao u 2021.

Ako se nešto bitno ne desi sa Splitom u idućih par dana, Zagreb će ove godine ponovo preskočiti Split i zasjesti na 1. mjesto u Hrvatskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Split

Aerodrom Banja Luka je iskoristio zatvorenost uzletno-sletne staze kako bi napravio i niz drugih nužnih radnji na aerodromu. Tako će aerodrom urediti kafić u odlaznom holu, kafić i duty free trgovinu kod odlaznih gateova, na prostor cijelog aerodroma ugradit će video nadzor, u terminalnu zgradu će ugraditi novi razglas, aerodrom otklanja nedostatke u grijanju i klimatizaciju. Aerodrom će iskoristiti zatvorenost i za uklanjanje svih ostalih nedostataka, generalno čišćenje i uređenje aerodroma.

Aerodrom također intenzivno radi na idejnom projektu nove terminalne zgrade sjeverno od postojeće koja bi se nadovezivala na postojeću i gdje bi se dobio bitno veći dolazni gate, ali i povećanje svih ostalih prostora od odlaznih gatova preko dolaznog hola.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Air Montenegro uvodi letove za Paris CDG iz Podgorice od 9.4. tri puta tjedno, utorkom, četvrtkom i subotom, no od 6.5. uvodi se i četvrti let petkom. Na ovoj liniji će se kompanija boriti sa Transaviom koja otvara letove iz Podgorice za Paris Orly, od 23.4. jednom tjedno subotom. Tu Transavia sa samo jednim letom nikako nije konkurentna. Ovo je i prvi puta da se Air Montenegro potukao sa nekom kompanijom na liniji, osim naravno sa Air Serbiom na Beogadu gdje je potpuno inferiorna sa bitno manje letova.

Kompanija će letjeti i sezonsku liniju za Lion, od 9.4. do 29.10. svake subote, te za Nantes od 7.5. do 29.10. također svake subote. Obije linije lete iz Podgorice.

Air Montenegro trenutno operira letove iz Tivta za Istanbul dva puta tjedno (četvrtak i nedjelja), no od 22.2. linija dobiva i 3. let utorkom (ne leti 1. i 8.3.). Od 30.3. dodaje se i let srijedom i nedjeljom, a od 29.4. i petkom. Od 6.6. dodat će se i let ponedjeljkom, pa će kompanija letjeti svakodnevno. Ovo je preliminarni udarac na Turkish Airlines koji je najavio otvaranje svakodnevnih letova za Istanbul iz Tivata. Desili se to, Air Montenegro neće imati baš nikakve šanse uz turskog nacionalnog prijevoznika.

Kompanija ove godine obnavlja letove za Banja Luku iz Tivta od 3.6. i povećava ju na tri puta tjedno, srijedom, petkom i nedjeljom. Iskreno, ovo je nonsens. Obzirom da je linija bila toliko uspješna prošle godine kompanija je trebala letjeti od kraja III. mjeseca jednom tjedno, a od 1.5. dva puta tjedno, te u VI. mjesecu planiranih tri leta tjedno.

Air Montenegro će povećati i letove za Ljubljanu iz Podgorice sa sadašnja dva leta na tri leta tjedno od 1.3. (utorak, petak, nedjelja). Od 30.3. utorak se prebacuje na srijedu. Linija će se operirati do 19.6. nakon čega se prebacuje sa Podgorice na Tivat i povećava na četiri leta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja). Iz Tivta će se operirati do 14.9. nakon čega se ponovo vraća na Podgoricu.

Kompanija smanjuje letove na liniji Beograd-Podgorica na 13 tjedno (svaki dan dva, nedjeljom jedan). Air Montenegro povećava broj letova za Tivat od 15.2. sa 6 tjedno (ne leti utorkom), na svakodnevno. Od 27.3. kompanija uvodi drugi let tjedno nedjeljom. Od 29.4. uvodi se i drugi let petkom. Od 4.6. kompanija uvodi i dva leta tjedno ponedjeljkom i subotom, kada će imati 11 tjednih letova. No, od 17.6. ukidaju se letovi petkom, a i subotom će biti samo jedan let tjedno, no nedjelja dobiva treći dnevni let. Od 23.6. četvrtak dobiva drugi tjedni let i tada će Tivat imati 10 tjednih letova (svakodnevno, no nema letova petkom, ali ima dva ponedjeljkom i četvrtkom, te tri nedjeljom), te će tako letjeti cijele sezone.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

EasyJet je prvo otkazao letove na liniji Geneva-Skopje do 7.2, a nakon toga će liniju operirati do 25.3. tri puta tjedno. Potom liniju ponovo suspendira do 3.6. Nakon toga će liniju operirati dva puta tjedno (ponedjeljak i petak), a od 29.6. kada će ju operirati četiri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: easyJet

Direktor Aerodroma Tuzla g. Halid Ahmetbegović nam je potvrdio da je kompanija pregovarala za letove prema Istanbulu i da ima istinsku želju da se ovi letovi dese. No, isto se neće desiti ove godine i Tuzla neće imati letove Turkisha ili Pegasusa za Istanbul.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Air Serbia ima ogromnu ekspanziju ove godine. Kompanija u flotu dobiva bar 5 ATR 72-600 za koje već školuje posade, te nekoliko A319. Uz to kompanija pokreće 17 novih linija i obnavlja njih 5. Kompanija ozbiljno ratuje sa Wizz Airom, easyJetom,  Air Franceom, Austrianom, Swissom, Eurowingsom, Norwegianom, Pegasusom, Vuelingom i Air Montenegrom gdje je zagrizla i ne pušta.

Samo jedan od ovih zadataka je ogroman zalogaj. Sva tri su istinski enormno veliki. Može li to Air Serbia? Pa do sada je pokazala da je izuzetno uspješna i agilna kompanija. Sve što su si do sada postavili su i obavili. Kompanija se ne libi otvoriti linije prema destinacijama koje su daleko od osnovnih, što je ogroman iskorak, kompanija se ne libi boriti sa najvećim igračima i pritom najčešće dobiva bitke. Istinski i ogroman respect!!!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Tuzla je u XII. mjesecu raspisala natječaj za 3. gate. No, svi ponuđači su zatražili bitno više novaca nego što je natječaj predvidio. Stoga je Aerodrom bio prisiljen otkazati sam natječaj. I nakon što smo svi mislili da će aerodrom ponoviti natječaj sa višom cijenom, direktor Aerodroma Tuzla Halid Ahmetbegović je za zamaaero izjavio da se to neće desiti, već da će aerodrom pristupiti hitnoj izgradnji privremenog i provizornog 3. gatea.

Gospodin Ahemetbegović naglašava da je 3. gate hitan i da ga moraju napraviti u vrlo kratkom roku, pa je to razlog izgradnje provizornog gatea. Bez 3. gatea Aerodrom Tuzla neće dobiti 3. avion Wizz Aira jer je isto uvjet kompanije. Izgradnjom 3. gatea gotovo je sigurno da će 3. avion Wizz Air doći u Tuzlu do ljeta ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Air Montenegro je objavio da će povećati broj frekvencija na linijama iz Tivta i Podgorice za Beograd i to na više letova dnevno. Najveće povećanje je let za Istanbul iz Tivata koji bi se ove godine trebao obavljati svakodnevno, za razliku od prošlogodišnja dva leta tjedno. Ovo je direktna posljedica Turkisheve najave da leti svakodnevne letove na ovoj liniji. Ukoliko Turkish i stvarno pokrene ove letove, Air Montenegro nema nikakve šanse, a 7 tjednih letova na ovoj liniji će donositi enormne gubitke kompaniji. Kompanija će povećati i broj letova iz Podgorice za Ljubljanu sa 3 na 4, te iz Tivta za Banja Luku sa 2 na 3 leta tjedno.

Kompanija je najavila da će uskoro objaviti i nove linije koje će operirati. Obzirom da kompanija ima dva aviona, sa kojima može operirati 60 tjednih letova, a da uskoro dobiva i treći avion svakako bi morala imati bitno više letova i frekvencija nego prošle godine. No, tržište je već pokriveno sa velikim prijevoznicima (Turkish, Austrian, Lufthansa, Ryanair, Wizz Air, easyJet, Chair, Transavia, LOT, Air Serbia, Eurowings, Brussels, flydubai, Ukraine International, SkyUp….) pa je upitno što je više uopće ostalo za Air Montenegro i ima li kompanija uopće više linija na kojima bi mogla letjeti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Iako se jesenas naveliko najavljivalo da će Air Serbia letjeti za Kinu od I. mjeseca, isto se nije desilo. Najviše je o tome pisala Pošta Srbije. Kompanija je ove zime ostvarila par cargo letova za Kinu, ali redovnih cargo ili putničkih letova još uvijek nema, a nema ni naznaka da bi se mogli desiti. Za sada nema ni naznaka da bi u flotu mogao doći i drugi Airbus A330-200 koji je trebao letjeti za Chicago, Toronto, te Peking ili Shanghai.

Bombastične najave od kojih se nije desilo ništa. No, budimo pošteni te najave su dolazile od političara, Pošte i ljudi izvan kompanije, ne i iz same kompanije. Ipak šteta što se isto nije realiziralo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Serbia

Trade Air se javio na PSO Republike Hrvatske i to za linije Osijek-Pula, Osijek-Rijeka, Osijek-Zadar, Osijek-Zagreb, Pula-Split, Rijeka-Split, Rijeka-Zadar, Split-Dubrovnik i Zagreb-Brač. Kako je novi PSO predvidio da se linije ovaj puta obavljaju sa duplo većim avionom, od 30 sjedala (prošli je predviđao 15 sjedala), Trade Air je ugovorio sa BAS-Budapest Aircraft Service da operiraju jedan od tri njihova Embraera ERJ120 Brasilia. Ove Brasilie su stare 32 do 34 godine no imaju jako malo naleta. Interesantno je da je Trade Air sa ovim avionima radio PSO od 2012. do 2016. godine.

Kompanija se kandidirala i za liniju Zagreb-Brač, za koju se također traži avion od 30 mjesta, a ne kao u prošlom PSO-u bar 75 mjesta. Prema neslužbenim informacijama Croatia Airlines ne želi operirati ovu liniju, pa je zato i smanjen avion na istoj. Trade Air ne zna je li se i Croatia Airlines javila na natječaju za ovu liniju. Ovo nažalost nije dobra vijest za ZL Brač jer znači da će imati duplo manje kapaciteta na liniji, još jedno smanjenje na Braču.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: BAS

U kuloarima se naveliko priča da bi Air Montenegro trebao ustupiti Air Serbiji 3. Embraer E195 u wet leasu u top sezoni ovog ljeta. Desi li se to isto će biti dokaz sve bolje suradnje dvije kompanije. I to bi bilo više nego odlično za Air Serbiu, ona treba upravo takav avion za ljetnu sezonu.

No, ako se isto desi onda će se postaviti pitanje koja je logika da je Crna Gora platila 32 milijuna EUR za tri aviona Air Montenegra a da onda kompanija flotu ne koristi za primarnu djelatnost, tj. povezivanje Crne Gore sa inozemstvom nego avion iznajmljuje trećoj strani. Zar je logično da je Crna Gora platila skoro 11 milijuna EUR za svaki avion u prosjeku, da bi onda Air Montenegro te avione iznajmljivao? Desi li se to isto bi bilo krajnje neprimjereno, neprihvatljivo i nemoralno, a porezni obveznici Crne Gore, koji su izdvojili ogroman novac za Air Montenegrove avione, bi imali svako pravo požaliti se na ovakvo ponašanje kompanije i tražiti odgovornost managementa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Volotea je zakazala niz novih linija za Hrvatsku, no sada planirane letove otkazuje. Tako je otkazala letove iz Barija i Atene za Split, te iz Mykonsa za Dubrovnik. Kompanija će i dalje letjeti 7 linija za Split i isto toliko letova za Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Air Serbia je objavila i posljednje tri linije u svojoj ovogodišnjoj ekspanziji. Za Hanover kompanija će započeti letove 3.6. i letjet će tri leta tjedno, dok će se zimi linija smanjiti na dva leta tjedno. Za Nuremberg će letjeti tri puta tjedno od 6.6. Za Salzburg će letjeti tri puta tjedno od 7.6. dok će se linija smanjiti na dva tjedna polaska zimi. Dvije linije će se operirati sa Airbusom A319, a Salzburg sa ATR 72. Evidentno su ove tri linije preliminarni udar na potencijalno širenje Wizz Aira koji je ove linije već letio u prošlosti.

Ovime je Air Serbia završila ovoljetnu ekspanziju sa čak 17 novih linija i 5 obnovljenih linija. Više nego fascinantno i istinski respektabilno. Zamaaero će svoju analizu za idući tjedan (u utorak) posvetiti ovoj ekspanziji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Uskok je priveo načelnika Aerodromske policije Zagreb Željka Bradića radi kaznenog (krivičnog) dijela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, te trgovanje utjecajem.

Uskok tereti Bradića da je osigurao gradonačelniku Ivanić Grada Javoru Bojanu Lešu, koji je također optužen za isto kazneno djelo, više puta besplatno parkiranje na prostoru Postaje aerodromske policije koji prostor je rezerviran za službene policijske automobile i djelatnike Postaje i nije namijenjen parkiranju civilnih automobila. Čak štoviše načelnik je tražio od sebi podčinjenih policijskih djelatnika da parkiraju automobil gradonačelnika Ivanić Grada i da mu ga po povratku iz inozemstva dostave pred terminalnu zgradu.

Načelnik je optužen i da je za sada neimenovanog 57-godišnjaka provodio bez policijske i carinske kontrole a ta osoba je u Hrvatsku unosila odjeću i obuću sa falsificiranim oznakama brendova što je samo po sebi kazneno djelo. Upravo je načelnik omogućavao nekontroliranim prolazom ovaj šverc. 57-godišnjak je također optužen za kazneno djelo.

Načelnik je za ova dva dijela priveden i optužen od strane Uskoka. U Hrvatskoj je u posljednjih 10 godina uhapšeno i osuđeno više stotina ministara, župana, gradonačelnika, pročelnika, direktora javnih poduzeća, generala, sudaca i drugih visokih dužnosnika, pa čak i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević i premijer Hrvatske Ivo Sanader. Hrvatska se ozbiljno pohrvala sa korupcijom od ulaska u Europsku Uniju. No, do sada nije bilo slučajeva hapšenja radi parkiranja na parkiralištu Aerodromske policije. Ovo je prilično bizarno, ali i dokaz da je Hrvatska odlučila stati na put malverzacijama i na najnižem nivou. Pohvalno!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Policijska Uprava Zagrebačka

Ovu subotu veliki intervju sa Davidom O’Brianom. Pročitajte što je rekao o:

 • rezultatima Ryanair u Zagrebu
 • raskidu sa Tuzlom
 • mogućim bazama u Beogradu, Skopju, Splitu
 • letovima za Split i Duborvnik
 • Croatiji Airlinesu
 • Wizz Airu

itd. itd.

Croatia Airlines otvara liniju Split-Atena od 2.6. Linija će se operirati jednom tjedno, subotom, sa Airbusom A319. Nažalost ovime se ne povećava broj letova iz Splita jer Croatia istovremeno ukida liniju Split-Prag.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Sarajevo je maknuo liniju Nordwinda iz St.Petersburga za Sarajevo iz svog reda letenja koja je trebala krenuti sa operacijama 2.3. Nordwind ne prodaje karte za ovu liniju. Stoga je vrlo vjerojatno da se ovi letovi ni neće pokrenuti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordwind

Aerodrom Tuzla je poništio javnu nabavku za izgradnju trećeg gatea. Rok za prijave na natječaj je bio 10.12.2021. Na natječaj se javilo 7 kompanija sve ih BiH (4 iz Tuzle). Pritom je komisija konstatirala da su dvije ponude zadovoljile uvjete natječaja. No, obije ponude su bile za iznose od preko 720.000 BAM, dok je za natječaj bilo predviđeno 504.049 BAM.

Sada predstoji Aerodromu da raspiše novi natječaj sa višom cijenom radova, naravno ako Aerodrom ima osiguran veći iznos novaca. I tako se cijeli postupak prolongirao za bar dva mjeseca. A gate bi se trebao napraviti što prije, najkasnije do sredine VI. mjeseca. Bez ovog gatea Wizz Air neće bazirati 3. avion na Tuzli.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Trade Air je je kupio i 7. avion. Ovaj puta Airbus A320. Ovo je prvi puta da Trade Air radi sa lizing kućom Goshawk. Avion je uzet na operativni lizing sa mogućnošću otkupa i to na 1+4 godine. Najveća vrijednost ovog aviona su motori koji imaju tek 15.000 i 17.000 preostalih cilusa na LLP-ima (Life Limited Parts). Avion je proizveden 2005. godine i star je 16,4 godine. Avion je do nedavno operirao saudijski LCC Flynas (VP-CXN, sada TF-GOF).

Avion će biti isporučen u 1. polovici 2. mjeseca no nakon toga ide na MRO gdje će se popraviti jedan motor, rekonfigurirat će se kabina i uredi će se ostali problemi na avionu. Nažalost, avion ne može ići na popravak i preuređenje u Croatia Tehniku i Adria Tehniku jer obije firme imaju zauzete slotove do ljeta, pa će ići u neki drugi MRO što kompanija sada intenzivno traži. Trade Air planira da će avion ući u promet oko 1.4. Avion će nositi registraciju 9A-BTK.

Trade Air istime u floti ima 7 aviona, 4 Airbusa A320, 1 A319, 1 Fokker F100 i 1 Let 410 Turbolet kojim obavlja PSO linije i koji je u wet leasu. Trenutna starost flote Trade Aira nakon ove nove prinove je 21,4 godine.

Hvala Trade Airu na slikama novog aviona:

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Zadar dobiva treći bazirani avion Ryaniar. Danas tijekom intervjua koji sam imao sa Davidom O’Brienom, CEO-om Lauda Aira i Malta Aira to mi je izjavio. Avion će doći tijekom proljeća. Više o ovome u intervjuu u subotu. Ryanair će ovog ljeta imati čak 45 linija iz Zadra, od čega je 12 linija novih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Eurocontrol je objavio da je broj letova u regiji u 2021. bio u usporedbi sa 2019:

 • 80% BiH
 • 68% Makedonija
 • 67% Srbija i Crna Gora
 • 65% Hrvatska
 • 53% Slovenija

Prema Eurocontrolu broj letova u regiji je bio:

 • 74000 Hrvatska
 • 64000 Srbija i Crna Gora
 • 17000 Slovenija
 • 15000 BiH
 • 14000 Makedonija

Zagrebački ACC je izgubio 35% prometa iz 2019. i imao je 436.000 letova, dok je Beogradski ACC izgubio 38% prometa iz 2019. i imao je 458.000 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Flydubai će povećati broj letova na liniji Dubai-Beograd sa 10 na 14 tjedno od 26.6. Prošlog ljeta kompanija je letjela 7 tjednih letova.

Kompanija će povećati i broj letova na liniji Dubai-Zagreb od 27.3. i to sa 4 na 7 tjednih letova. Kompanija je obnovila liniju u IX. mjesecu 2021, dok je tijekom ljeta 2019. na liniji svakodnevno prometovao Emirates sa Boeingom 777-300.

Flydubai će povećati letove na liniji Dubai-Ljubljana sa tri na pet tjedno 5.2. Tako će letjeti do 11.5. kada broj letova ponovo vraća na tri tjedno. Nakon toga ponovo 25.6. broj letova povećava sa tri na pet tjedno. Kompanija je pokrenula letove za Ljubljanu od IX. mjeseca 2021.

Kompanija će ove godine letjeti za Sarajevo dva dnevna leta u top sezoni koja ove godine kreće ranije, već 16.5. Od 12.9. broj letova se smanjuje na četiri tjedno. Ovo je ozbiljno smanjenje jer je kompanija prošle godine letjela 3 dnevna leta, a ponekad i 4 dnevna leta.

Kompanija 23.6. obnavlja i letove za Dubrovnik i to tri puta tjedno, a do 11.9. kada broj letova smanjuje na dva tjedna leta do 2.10. Iz Tivta obnavlja letove od 23.6. dva puta tjedno do 2.9. Liniju za Skopje kompanija neće obnoviti prije 31.10.

Iako je Croatia Airlines najavila pokretanje linije Zagreb-Barcelona od 27.3. sa dva leta tjedno, a od 19.4. i sa trećim letom, sada je liniju prolongirala na 2.6. kada će ju operirati tri puta tjedno (utorak, četvrtak i nedjelja). I dok Air Serbia otvara 14 novih linija i obnavlja njih 5, Croatia obnavlja samo jednu novu liniju, a onda i nju prolongira. Koji luzeri u Buzinu. Koji luzeri!!!

Istovremeno konkurentski Vueling kreće istu liniju operirati 2.4. i to tri puta tjedno (utorak, četvrtak i subota). Linija će se tako operirati do 6.9. kada se ukida let četvrtkom, pa će se operirati dva put tjedno do kraja ljetnog reda letenja. Bravo Croatia. E baš znate kako se pohrvati sa konkurencijom. Koji luzeri!!!

autor: Alen Šćuric analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.