Novosti iz regije

I evo otkrili ste nas. Ovaj tekst je prvoaprilska šala! Bez ljutnje nadam se. Nažalost još uvijek ne znamo tko otvara bazu, ali dobro zvuči, jel da?

 

Od visokog izvora doznajemo da na Aerodromu Sarajevo neće biti baziran ni Ryanair, ni Wizz Air, ni Eurowings, ni Croatia Airlines, već će operacije na aerodromu temeljem subvencija vršiti irski ACMI operator CityJet. CityJet leti za SAS, Lufthansu, Brussels i niz drugih kompanija, a upravo je u postupku spajanje sa španjolskim regionalnim prijevoznikom Air Nostrumom. CityJet je poznat po letovima za koje je plaćen, PSO letovima, letovima sa subvencijama i letovima za druge kompanije. CityJet u floti ima 20 CRJ900, a upravo nabavlja i CRJ1000.

CityJet će sa CRJ900 letjeti na linijama za Minhen (3 puta tjedno), Berlin (2 puta tjedno), Copenhagen (3 puta tjedno), London Stansted (2 puta tjedno), Paris CDG (3 puta tjedno), Barcelonu (2 puta tjedno), Rim (2 puta tjedno), Ljubljanu (3 puta tjedno) i iznenađujuće za Niš (3 puta tjedno) i Moravu (1 tjedno). Sve linije su mi jasne osim Niša i Morave. Letovi će krenuti 29.5. a karte će krenuti u prodaju u ponedjeljak 3.4.

Više detalja o sporazumu Aerodroma Sarajevo i CityJeta dobit ćemo u ponedjeljak kada ćemo napraviti i veći članak o tome.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CityJet

U Puli je jučer pao avion Flight Design CTSW i pritom je dvoje mladih njemačkih državljana izgubilo živote. Avion je pao u 12:31 odmah pri polijetanju, te je pao samo 50 metara od uzletno-sletne staze. Avion je bio pun goriva i pri padu je eksplodirao. Avion je letio iz Pule za Portorož.

Zbog toga je Zračna luka Pula zatvorena za sav promet. Nakon uviđaja treba se očistiti pista i sav prostor oko nje. Istim su otkazani svi letovi iz Pule nakon 12:31. Pula je time uspjela odraditi let iz Osijeka i za Split u 11:40, no otkazani su letovi iz Splita i Zadra, te za Osijek i za Zagreb, kao i večernji dolazak iz Zagreba i Zadra, te današnji jutarnji odlazak za Zadar i Zagreb. Za sada se planira let za Bruxelles Ryanaira u 21:05. Ovo je prva zračna nesreća u povijest Zračne luke Pula.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Zamaaero je ovog tjedna imala medijski vrlo produktivan tjedan. Dali smo intervjue za Slobodnu Dalmaciju, Hrvatski radio, RTL, Večernji List i N1 (Hrvatska), Pobedu (Crna Gora), N1 (Srbija) i Radio Student (Slovenija).

Zamaero je jučer (u petak) imala dugi sastanak sa novim direktorom Zračne luke Dubrovnik, g. Viktorom Šoberom u njegovom uredu u Dubrovniku. Pritom smo razmijenili niz informacija, te dogovorili nastavak dugogodišnje suradnje ZL Dubrovnik i zamaaera. G.Šober je vrlo elokventna osoba, voli razmjenjivati informacije, nije nimalo prepotentan i izuzetno me fascinirao. Vrlo srdačan sastanak smo imali i sa bivšim direktorom ZL Dubrovnik i sadašnjim direktorom prodaje g. Rokom Tolićem.

Zračna luka Brač je krenula sa redovnim letovima. Za sada imaju letove za Zagreb, dva puta tjedno, a uskoro će imati i letove za Minhen, Graz, Linz, Bolzano, Bratislavu i Košice.

No, aerodrom je još uvijek u IX. mjesecu 2022. Naime, na svojim stranicama ima objavljene letove za IX. mjesec 2022, a ne za III. i IV. mjesec 2023. Katastrofa. Koja aljkavost! Brač doslovce nema što raditi 6 mjeseci u godini kada nema letova. Kako je moguće da onda ne napravi tako banalnu stvar kao što je update reda letenja. I onda se čude što im ne dolaze kompanije, što nemaju putnika. Pa pobogu, gdje bi putnik trebao dobiti informaciju o letovima za Zagreb i ostale destinacije nego na stranici ZL Brač. A on to ne može jel aljkavost ove zračne luke to ne omogućava. Istinski krajnje neprofesionalno i potpuno nepotrebno. Za ovo bi netko trebao odgovarati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Brač

Iako je Wizz Air ukinuo jednu liniju (Malmo) iz Banja Luke, Ryanair povećava liniju Banja Luka-Memmingen sa 6 na 7 tjednih letova od 3.6. (dodaje se let subotom i operira se svakodnevno). No, istovremeno smanjuje letove na liniji Banja Luka-Beč sa 3 na 2 leta od 25.5. Kompanija ukupno leti 7 linija iz Banja Luke, sa sveukupno 19 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Ryanair otkazuje letove iz Tuzle za Stockholm od 31.5. (letio je 2 puta tjedno), za Beč od 30.5. (letio je 3 puta tjedno) i za Memmingen do 30.5. (iako su još danas popodne imali jedan tjedni let za Memmingen). Istim se Ryanair povlači iz Tuzle nakon samo pola godine operiranja. Evidentno je Wizz Air ovdje izvojevao pobjedu. Jako loše i za aerodrom i za putnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Nakon nekoliko prolongiranja natječaja, za koncesiju Aerodroma Maribor pristigla je samo jedna ponuda. Sada se ponuda provjerava da se vidi jel ima sve propisane elemente. Potom će se sa kandidatom voditi pregovori. Nakon toga kandidat će dati konačnu ponudu koju država može ili ne mora prihvatiti.

Istovremeno je povećano radno vrijeme na Mariboru. Konačno. Sada aerodrom radi 11 sati na dan, umjesto 8 sati koliko je radio prije. Naravno, ovo još uvijek nije dovoljno i aerodrom bi morao raditi bar 16 sati na dan, od 6 do 22 sata.

preneseno sa: ADRIA Grupa, Sierra 5; foto: Aerodrom Maribor

U posljednje vrijeme smo imali velik broj natpisa da Air France smanjuje broj letova na liniji Paris CDG-Zagreb na 5 tjednih letova u top sezoni. Ova informacija nije istinita i Air France će cijelu sezonu letjeti svakodnevno, tj. 7 tjednih letova. Croatia Airlines će uz to imati dodatnih 7 tjednih letova u top sezoni u code-share na istoj liniji.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Air France

Zračna luka Rijeka ove godine istinski ima ozbiljnih problema. Sve tri linije otkazao je LOT, jednu liniju otkazao je Condor, Ryanair je prolongirao letove sa III. na VI. mjesec, broj letova smanjila je za 50% Lufthansa na liniji za Frankfurt, Transavia za Eindhoven je smanjila broj letova sa 4 na 3, Air Serbia će letjeti tek 3 mjeseca top sezone, Croatia kreće sa letovima za Minhen vrlo kasno (tek 14.5.). Rijeka će svime ovima izgubiti bar 30.000 putnika, ako ne i više, pa nismo optimistični da će se brojka od 164.086 putnika ponoviti i ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

Croatia Airlines će krenuti sa letovima za Mostar 3.5. i letjet će  četvrtkom i nedjeljom sa polaskom iz Zagreba u 23:00, te dolaskom u Mostar u 00:05. U povratku avion kreće iz Mostara u ponedjeljak i petak u 5:55 i dolazi u Zagreb u 07:00. Srijedom pak avion kreće u 11:25 iz Zagreba i dolazi u Mostar u 12:30, a vraća se u 13:00 i dolazi u Zagreb u 14:05. Svi letovi su sa Dash 8-400.

Nikako nije jasno koja je logika leta u 11:25. Ovaj let se konektira samo na letove iz Minhena i Beča. Krajnje neracionalno. Kompanija ima kapacietet da je let bio u 3. valu (između 14:00  i 16:45 sati). Konačno nije jasno zašto let nije noćio u Mostaru sa odlaskom u utorak i povratkom u srijedu. I te kako je bilo kapaciteta za tako što. Naime, Croatia noći samo u Puli, Sarajevu i pokoji puta u Skopju. Dakle bilo je mjesta za tri tjedna leta i noćenje u Mostaru. No, što reći, dovoljno je samo reći Croatia Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Kompanija koja kontrolira koncesiju Aerodroma Beograd zove se AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd. Direktor kompanije je Saša Vlaisavljević, direktor Aerodroma Beograd do koncesije. Kompanija ima 36 zaposlenika. Kompanija ima prostore u jednom ekskluzivnom poslovnom prostoru u Novom Beogradu koji je izuzetno ukusno sređen.

Kompanija se bavi konzultantskim uslugama za treće pravne osobe poglavito u segmentu aerodroma i avijacije, te prati koncesiju Aerodroma Beograd. U ovom drugom segmentu izuzetno se trudi i ima nemalo dvojbi i malih ratova koje mora voditi od toga da natjera koncesionara da poštuje uvjete koncesijskog ugovora, preko toga da nadzire građevinske radove, do toga da pokuša natjerati koncesionara na kvalitetan rad, a ne samo zadovoljavanje forme. Ekipa se istinski trudi, pa su npr. nakon ustanovljavanja prokišnjavanja krova na novom terminalu izokrenuli nebo i zemlju da Vinci isto sanira.

Zamaaero je bio na sastanku sa rukovodstvom AD Aerodroma Nikola Tesla Beograd i nakon višesatnog vrlo zanimljivog razgovora dobili smo ogroman broj informacija kako o samoj koncesiji, tako i o načinu provedbe istog, što ćemo koristiti u idućim tekstovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Croatia Airlines je četiri tjedna od 8. do 29.3. operirala liniju Dubrovnik-Geneva (OU3460) i to jednom tjedno, srijedom sa Airbusom A320. Za sada nema najava da će se ova linija i nastaviti nakon 29.3. Ovog ljeta Croatia iz Dubrovnika leti za Zagreb, Atenu, Frankfurt, Minhen, Osijek, Paris CDG, Prag (od 18.5.), Rim, Split, Veneciju i Zurich.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodromi Skopje i Ohrid su imali 144.747 putnika u II. mjesecu (93.022 u II/2022). Ovo je 99,9% putnika iz istog mjeseca 2019. (144.822). Aerodromi su imali 1222 operacija (826 u II/2022, 1201 u II/2019). U prva dva mjeseca ove godine aerodromi su ostvarili 310.127 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Konačno! Montenegro Airlines u stečaju je iznajmio Air Montenegru hangar u kojem je držao parkiran Fokker F100. Hangar će služiti za servisiranje aviona Air Montenegra. Najam počinje 1.4. Hangar će se određeni broj dana u mjesecu iznajmljivati i JAT Tehnici.

Air Montenegro je više puta pokušao iznajmiti ovaj hangar no Montenegro Airlines o istome nije htio raspravljati. Tadašnji stečajni upravitelj Siniša Zejak je odbio ponudu na 10.000 EUR mjesečno i tražio je da kompanije potpišu sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji u kojoj je Montenegro Airlines trebao Air Montenegru davati usluge održavanja aviona, catering i druge djelatnosti. Ovo je bilo neprihvatljivo Air Montenegru pa je postavio kontejnere kao privremeno rješenje, a iznajmio je i hangar Vektre aviation koji je plaćao 1000 EUR po danu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Slovensko-francuska kompanija Amelia pokreće letove na liniji Ajaccio-Brive. Linija će se operirati od 24.6. do 9.9. jednom tjedno, subotom sa Embraerom ERJ145. Kompanija leti niz PSO linija i linija za Air France u Francuskoj, kao i letove u Africi i Francuskoj Polineziji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amelia

Norwegian je prošle godine letio jedan tjedni let na liniji Copenhagen-Sarajevo. No, istovremeno je Wizz Air letio 3 tjedna leta za Copenhagen, 3 leta za Malmo (40 minuta udaljen) i 2 za Billund (2:45 minuta udaljen). Istim je Sarajevo imala za Copenhagen i okolicu 9 tjednih letova.

No, ove godine više letova nema Wizz Air koji je zatvorio bazu, a i Norwegian je prekinuo sa letovima za Copenhagen. Istinski čudno. Dijaspora iz BiH je u Danskoj istinski velika. Stoga je linija za Copenhagen bila operirana dugi niz godina i ona Sarajevu i te kako treba. Sarajevo bi se i te kako trebalo potruditi da ove letove obnovi ili Norwegian ili SAS.

Norwegian će za Sarajevo letjeti dva leta za Oslo i jedan tjedni lete za Stockholm. Nažalost, Sarajevo nije pokrilo nedostatak letova Wizz Aira sa drugim prijevoznicima, pa nemamo povećanja Norwegiana, Eurowingsa, Air Serbie i drugih kompanija što smo istinski očekivali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Ryanair je u Zagrebu prošle godine imao 920.000 putnika sa svoja tri bazirana aviona. Ovo je 29,4% putnika MZL Zagreb. Kompanija je najviše putnika imala prema London Stanstedu njih 100.967. Kompanija je imala load faktor od oko 81% u Zagrebu. Najbolji load faktor je imala linija za Malagu koja je ostvarila 91% load faktora.

Obzirom da ove godine kompanija planira imati bitno više letova (86) nego prošle godine (78), te da je prošle godine kompanija imala 29 do 35% rezanja letova u I, II, V, VI i VII. mjesecu za očekivati je da će ove godine kompanija ostvariti bitno više od milijun putnika, vjerojatno čak i 1,1 milijun.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Ryanair

Air Serbia je danas imala kašnjenja na baš svim svojim letovima. Dobar dio letova kasnio je 30 i više minuta. Čudna stvar se desila sa letom za Tivat koji je kasnio preko dva sata jer je čekao povratak aviona iz Salzburga i još je preusmjeren na Podgoricu (nije jasno zašto). Najviše je kasnio let za Ljubljanu čak 2:40 sati jer je čekao povratak iz Zagreba. Kompanija je otkazala i let za Tivat u 13:40. Evidentno kompanija ima manjak ATR 72, pa se ovako krpa. A tek je početak ljetnog reda letenja. Što će biti kada kompanija provede ogroman broj novih letova?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Croatia Airlines ima uz hangar parkirana oba Airbusa u bojama Star Alliance. Parkiran je  Airbus A320 9A-CTO u bijeloj shemi Star Alliance koji se koristi kao backup avion. No, dugotrajno je prizemljen i A319 9A-CTI (Vukovar). Avion ima zaštićene prozore i sve otvore, te skinute motore što znači da je parkiran na duže vrijeme. Zašto bi kompanija skidala motore, to znači da avion još jako dugo neće u zrak. Navodno je prizemlje i Dash 8-400 (9A-CQA), no istog nisam vidio na dugoročnom parkingu pa je vjerojatno u hangarima.

Ono što je tragično da je na početku ljetnog reda letenja kompanija još uvijek ima dugotrajno prizemljene avione. Sada svi dižu svoje cjelokupne flote, a u top sezoni od V. do IX. mjeseca uz svoje avione uzimaju i dodatne aviona u wet leasu. Iskreno pitam se kako kompanija radi ako su joj 26.3. dva avion dugotrajno prizemljena. Ovo znači da na početku ljetnog reda letenja kompanija leti sa samo 10 aviona, 4 A319, 1 A320 i 5 Dash 8-400. Istinski nevjerojatno i tužno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Martina Šćuric

 

Air Serbia je imala plan da linija iz Beograda za Ankaru krene 28.3. No, sada linija kreće 10 dana kasnije 7.4. Uz to kompanija je smanjila letove sa 4 na 3 tjedna leta, te leti utorkom, petkom i subotom. Kompanija letove četvrtkom uvodi 20.4. Od tada će linija letjeti 4 puta tjedno uz isto toliko letova Anadlujeta. Air Serbia će letjeti utorkom, četvrtkom, petkom i subotom, a Andolujet ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom. To znači da će kompanije letjeti jednom dnevno, te dva puta četvrtkom i petkom, no neće letjeti srijedom, što je istinski šteta.

Jednako tako linija za Heraklion je trebala krenuti 28.4. no krenut će 31.5. i to ne sa četiri nego sa dva leta, srijedom i nedjeljom. Treći i četvrti let, ponedjeljkom i petkom uvode se od 9.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Serbia

Air Montenegro je objavio novi natječaj za CEO-a. Rok za prijave je 6.4. Kandidat mora imat pet godina iskustava u rukovodećim poslovima, od čega tri na mjestu CEO-a, visoku stručnu spremu i poznavati engleski jezik. Prednost imaju kanadidati koji imaju iskustvo u oblasti zračnog prometa. Kompanija je u XII. mjesecu postavila Sašu Radovića na mjesto vršitelja dužnosti CEO-a.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

TAV će krenuti sa izgradnjom novog terminala u Ohridu kasnije ove godine. Ohrid je zadnji puta obnovio i proširio terminal 1995. godine. TAP ima koncesiju na Ohrid i Skopje do 2032. (prošle godine produžena za 2 godine radi Covida-19).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

Zračna luka Zagreb je u planirala proširenje terminala kako slijedi:

 • Faza 2A, kada Zagreb dostigne 5 milijuna putnika, planirano 2022, produženje zapadnog kraka i 3 nova gatea (ukupno 11)
 • Faza 2B, kada Zagreb dostigne 6,1 milijun putnika, planirano 2027, produženje istočnog kraka, 3 nova gatea (ukupno 14) i tri nove pozicije
 • Faza 2C, kada Zagreb dostigne 7,3 milijuna putnika, planirano 2033, produženje istočnog kraja, 2 nova gatea (ukupno 16) i proširenje cijele istočne stajanke za dupli broj gateova u drugom redu
 • Faza 2D, kada Zagreb dostigne 8 milijuna putnika ili nakon 2034.

Evidentno su se planeri prevarili i čak i da nije bilo Covida-19, Zagreb do 2022. ne bi imao 5 milijuna putnika. Vrlo optimistično on bi imao 4 milijuna putnika, a vjerojatno i manje. Rastom koji je Zagreb imao prije Covida-19 zacrtanih 5 milijuna putnika ne bi ostvario prije 2027. godine. Covid-19 je sve skupa dodatno prolongirao. Tako da je ovaj plan istinski pao u vodu i bilo bi interesantno vidjeti kako će se sada planirati razvoj MZL Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Zračna luka Dubrovnik dobiva letove Britishevog LCC Euroflyeara za London Gatwick. Euroflyer je krenuo sa letovima već 26.3. Tijekom tjedana mijenjaju se dani operiranja Euroflyera i British Airwaysa, no Eurofyer u načelu ima četiri tjedna leta, a British Airways će imati tri leta.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ZL Dubrovnik

Nove linije u regiji u IV. mjesecu su:

 • Ljubljana-Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Beograd-Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Beograd-Anakara, Air Serbia od 7.4.
 • Mostar-Forli, Aeroitalia od 7.4.
 • Split-Sofija, European Air Charter od 12.4.
 • Beograd-Izmir, Anadolujet od 13.4.
 • Beograd-Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Beograd-Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Beograd-Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Skopje-Frankfurt, Lufthansa od 23.4.

Ovo znači 10 novih linija u IV. mjesecu, od čega je pola Air Serbie.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Sarajevo pregovara oko pokretanja letova Barcelona-Sarajevo sa Vuelingom. Kako nam kaže direktor Aerodroma Sarajevo g. Alan Bajić, uvjeti su prihvatljivi, linija ima odlične potencijale, turističke agencije i turoperatori imaju odlične ponude, no trenutno stanje flote Vuelinga teško će ostvariti ove letove u prvoj polovici ljeta. Za sada se pokušavaju dogovoriti letovi za drugu polovicu ljeta, no još uvijek nema konkretnih dogovora ni rokova.

Vueling leti iz Barcelone za Zagreb, Split i Dubrovnik, te iz Rima za Split i Dubrovnik. Do prošle godine Vueling je letio i za Beograd, no ove godine liniju je ukinuo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Aerodrom Ljubljana je u II. mjesecu ostvario 64.896 putnika (38.127 u II/2022). Ovo je i dalje vrlo loši i samo je 61,5% putnika iz istog mjeseca 2019. (105.470 putnika). Većina zračnih luka regije ima preko 100% putnika iz II. mjeseca 2019. U prva dva mjeseca ove godine Ljubljana je ostvarila 122.808 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Predstavnici Aerodroma Sarajevo prisustvovali su Passenger Terminal Expo u Amsterdamu. Ovaj događaj okuplja predstavnike europskih i svjetskih aerodroma, aviokompanija i tuperatora, kako bi se upoznali inovacije kod putničkih terminala, kod rukovanja prtljago, sigurnosti i rješenja za prijavu putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.