Novosti iz regije

United je u prodaju stavio letove na liniji Newark-Dubrovnik, koji će od 8.7. do 2.10. letjeti svaki ponedjeljak, četvrtak i subotu sa Boeingom 767-300. Let iz Newarka kreće u 7:20 i dolazi u Dubrovnik idući dan u 10:15, te odlazi iz Dubrovnika u 12:15 i dolazi u Newark u 16:25. U business klasi će biti starija Polaris sjedala u konfiguraciji 2-1-2, kojih ima 30. Avion ima 46 putnika u ekonomskoj plus klasi i 138 u ekonomskoj klasi, tj. ukupno 214 sjedala.

Ovo je ogroman skok za Dubrovnik, koji je odlično kompenzirao odlazak Americana. Naime, United je code-share partner Croatie, pa je za očekivati da će Croatia feedati ovu liniju putnicima iz Zagreba. Kolika je vrijednost ovog tržišta najbolje pokazuje da je American planirao letjeti na liniji iz Philadelphie svakodnevno u ljeto 2020. od čega su zbog Covida-19 odustali. U Hrvatskoj je u 2019. bilo 626.036 gostiju iz SAD-a koji su ostvarili 1,6 milijuna noćenja. Od toga je u Dubrovačko-neretvljanskoj županiji bilo 198.227 turista koji su ostvarili 546.326 noćenja.  U isto vrijeme u Zagrebu nije bilo niti pola manje američkih turista, njih 82.494 koji su ostvarili 178.619 noćenja. Uz to u SAD-u je i ogromna hrvatska dijaspora, a i robna razmjena između SAD-a i Hrvatske je veća od 530 milijuna EUR.

Management Zračne luke Dubrovnik mi je izjavio da je linija desila naglo i iznenadno. Interes je pokazao sam United, te se sve izdogovaralo u samo par dana. ZL Dubrovnik je godinama radio na Americanu, a ovo je sada iznenađujuće i za njih same. Sada ZL Dubrovnik ima ogroman operativni posao koji mora odraditi da bi se linija i ostvarila, a planiraju ga dovršiti sukladno dogovoru sa Unitedom do 25.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (United)

Kao što smo još 3.4, prije 17 dana, prvi objavili S7 će krenuti sa letovima između Moskve Domodeova i Beograda od 21.5. jednom tjedno, petkom. Danas su u prodaju puštene i karte. Iako su prve karte bezobrazno skupe, povratna kara je abnormalnih 1021 EUR.

Ovo će biti četvrta kompanija koja će letjeti između Moskve i Beograda, obzirom da letove već ima Aeroflot, Air Serbia i Nordwind, koji u ovom momentu operiraju 8 tjednih letova između dva grada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

 

Helvetic Airways će obnoviti liniju Zurich-Priština od 3.5. srijedom. 4.6. dodaje i letove petkom, subotom i nedjeljom. Od 8.7. letovi su svakodnevni, a petkom i subotom će letjeti dva tjedna leta. Od 18.7. drugi dnevni let dodaje i nedjeljom, čime će kompanija operirati 10 tjednih letova iz Prištine.

Kompanija više neće operirati letove za Skopje i Ohrid.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Helvetic Airways

Tunisair je prolongirao letove između Beograda i Tunisa sa 27.4. na 11.5. Kompanija od 11.5. planira letjeti jednom tjedno, utorkom sa Airbusom A320. Kompanija je prije par dana odustala od letova iz Monastira za Zagreb i Ljubljanu, te iz Djerbe za Ljubljanu, pa će Beograd ostati jedina linija u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tunisair

Iberia je odlučila da njeni putnici odluče koja će biti njena 113. destinacija u ljeto 2021. Putnici mogu glasati na Facebooku, Twitteru i Instagramu. Među sedam destinacija za koje se glasa je i Ljubljana. Ostalih šest su: Azores, Bastia, Fez, Rhodes, Solun i Zante. Pobjednik će biti objavljen 28.4.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Nordwind nakon što je pokrenuo letove za Beograd (jednom tjedno utorkom od XII/2020), te će od 30.4. krenuti i sa letovima za Zagreb (jednom tjedno petkom), za Pulu od 5.5. (jednom tjedno srijedom) i za Dubrovnik od 6.6. (jednom tjedno četvrtkom), sada je objavio da će krenuti i sa letovima za Skopje, od 30.4. jednom tjedno, svakog petka. Letovi će se operirati sa Airbusom A321.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Nordwind

Aerodrom Ohrid je u ovom tjednu imao samo let Wizz Aira za Memmingen. Čak je i Chair odustao od Zuricha iako je let još početkom tjedna bio najavljen. Jedan let tjedno sredinom IV. mjeseca je istinska tragedija za Ohrid. Situacija će se nešto popraviti u V. mjesecu, no biti će bitno bolja od VI. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

Aerodrom Beograd je u prva tri mjeseca ostvario 283.000 putnika, što je tek 31% broja putnika iz istog perioda 2020. Ovo je ispod prosjeka Europske Unije. Air Serbia je ostvarila 49,4% prometa u Beogradu u prva tri mjeseca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Beograd

Zračna luka Dubrovnik dobiva od države 2 milijuna kuna mjesečno za poticaj zapošljavanja, što je u prošlih godinu dana oko 24 milijuna kuna. ZL Dubrovnik nema potrebu za sezonskim radnicima, neznatno je smanjila primanja radnike, no zato ih nije trebala otpuštati iako je promet bio više nego skroman.

Kompanija je u suglasnosti sa državom i lokalnom zajednicom zadržala dobit, te ju usmjerila na poslovanje za 2020. Kompanija vrača svoj kredit i likvidna je.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Kao što sam već najavio u postu o najavama slotova za Podgoricu i Tivat, Air Serbia planira od VI. mjeseca operirati tri dnevna leta za Podgoricu (iz Beograda u 6:30/6:45/6:55, 13:45 i 19:00/19:15/20:30). Za Tivat Air Serbia trenutno operira 9 tjednih letova, no u top sezoni planira operirati nevjerojatnih 36 tjednih letova, prvenstveno sa A319.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore je zaprimila prijavu javnosti nepoznate osobe temeljem koje je pokrenula inspekcijski pregled aviona Montenegro Airlinesa. Tijekom pregleda ustanovljene su nepravilnosti, te su donešena rješenja kojim se privremeno ukida uvjerenje o plovidbenosti za sve kontrolirane avione Montenegro Airlinesa, uključujući i dva aviona koje je u međuvremenu preuzeo Air Montenegro, 4O-AOA i 4O-AOB. Vijest je potvrdio direktor Sektora za sigurnost zračnog prometa u Agenciji, gospodin Mileta Nikolić.

Stoga je zamaaero postavio pitanje bivšem glavnom direktoru Montenegro Airlinesa g. Vlastimiru Ristiću jesu li avioni bili pravilno održavani do 25.12.2020. i je li ovo produkt prizemljenja flote. G. Ristić nam je odgovorio da su avioni do 25.12.2020. bili potpuno fit to fly i maksimalno održavani. Da nisu Agencija bi već tada oduzela uvjerenje o plovidbenosti, a Montenetro je prošao sve audite kako vlasti, tako i stranih institucija. Ristić naglašava da je sadašnje stanje flote zbog gotovo četiri mjeseca prizemljenja, pri čemu se na avionima nije baš ništa radilo, jer su svi zaposlenici, pa i mehaničari ostali bez posla.

Ovo je još jedan nonsens impulzivnog ukidanja kompanije. Između ostalog Air Montenegro je na ovaj način ostao bez slotova, code-share ugovora, ugovora sa radnicima, te prava pri IATA-i, što se sve nije trebalo desiti da je učinjena normalna transformacija kao što je to napravljeno u slučaju Sabena/Brussels, Swissair/Swiss, Olympica, Estoniana/Nordice, Alitalie idr. Da vlast nije u par dana ukinula kompaniju, nego ju je održavala na životu do pokretanja Air Montenegra, ovo se ne bi desilo i avioni bi ostali plovidbeni. Sada će vračanje u plovidbenost, nakon šest mjeseci zapostavljanja aviona biti vrlo skupo i novu kompaniju Air Montenegro će koštati ogromnu svotu novaca, a pokretanje kompanije dodatno poskupiti. Nepotrebno!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

 

Wizz Air će uspostaviti i petu liniju iz Banja Luke. Od 6.6. kompanija će operirati dva puta tjedno letove za Stockholm. Kompanije je jučer objavila letove na linijama za Dortmund, Basel, Malmo i Eindhoven. Ovime će Banja Luka imati 14 linija 4 kompanije ovog ljeta. Istim se Wizz Air približava broju linija koje će iz Banja Luke operirati Ryanair.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

MZL Zagreb izdala je priopćenje kojim na vrlo pristojan način odgovara na napad Croatie Airlines vezan uz Ryanair. MZL Zagreb ističe da je i tijekom zime 2020/21 imala poticajne mjere. Zračna luka također naglašava da je krajem 2020. uvela model poticaja rasta prometa (Growth Incentive Model) kako bi potakla zrakoplovne kompanije na otvaranje novih destinacija, te time osigurala rast broja putnika u nadolazećem razdoblju. MZL Zagreb je osigurala potrebna odobrenja od strane relevantnih regulatornih tijela (među kojima i Agencije za civilno zrakoplovstvo RH) za ovaj program. Model je prezentiran i Airport User Committee-u (operativno tijelo zrakoplovnih kompanija koje koriste usluge MZL Zagreb), a koji se s istim usuglasio.

MZL Zagreb naglašava da je program poticaja namijenjen svim prijevoznicima koji prometuju u Zagrebu. Ovo zapravo znači da i Croatia Airlines može pokrenuti nove linije (logične linije bi bile Manchester, Nica, Geneva, Berlin, Sofija, Priština, Tirana, Cairo) pod jednakim uvjetima kao i Ryanair. MZL Zagreb stoga naglašava da svi programi poticaja koje provodi MZL Zagreb nisu diskriminirajući, da ih mogu koristiti sve zrakoplovne kompanije pod jednakim uvjetima, te da su transparentni.

MZL Zagreb je objavila da postoji inicijativa Ministarstva prometa i infrastrukture koja ide u smjeru potpore nastojanjima povećanja prometa u Zagrebu, o čemu će obije strane razgovarati na sastanku zakazanom za početak idućeg tjedna. Ovo je više nego bitan podatak jer govori da će i država, konačno, sudjelovati u poticaju razvoja linija iz MZL Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Zračna luka Split je u prva tri dana tjedna imala tek prosječno 5,3 letova (16 ukupno u tri dana). No u četvrtak ima 8 dnevnih letova, isto toliko u petak, a u subotu njih čak 10, dok će ih u nedjelju imati 6. Avioni lete za Frankfurt, Minhen, Rim, Basel, Stuttgart, Amsterdam, Genevu, Dusseldorf, Zagreb, Dubrovnik, Rijeku, Pulu i Osijek, a kompanija koje lete su Croatia, Lufthansa, Eurowings, easyJet, Trade Air i KLM.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Priština je u petak 16.4. otkazala ogromnih 19 letova, a prometovala tek na 11. Najviše otkazanih letova imaju Eurowings i GP Aviation, po 3 leta. Priština je u posljednjih par dana otkazala istinski velik broj letova, preko 50% svih najavljenih operacija. U petak se i prvi puta desilo da je Skopje prešlo Prištinu, obzirom da je imalo 14 dnevnih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Aerodrom Beograd je u petak 16.4. imao čak 43 dnevna leta, što je 10% više nego u ponedjeljak kada ih je imao 39. Zagreb je kao drugi aerodrom u regiji u petak imao 29 dnevnih letova, a treće je Skopje sa 14 dnevni letova. Aerodrom je najmanje dnevnih letova imao u utorak, samo 14, te u srijedu, njih 17.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Turkishev LCC AnadoluJet već leti iz Istanbul Sabihe za Sarajevo. Letovi se operiraju svakog utorka, petak i nedjelje. Od 19.5. kompanija kreće sa letovima iz Antalye za Sarajevo tri puta tjedno, a kasnije i svakodnevno. Od 7.6. letjet će iz Sarajeva i za Bodum, dva puta tjedno ponedjeljkom i petkom. Istim će kompanija imati čak 12 tjednih letova iz Sarajeva.

Od 10.5. kompanija pokreće i letove između Istanbul Sabihe i Prištine. Letovi će biti ponedjeljkom, subotom i nedjeljom. Od 19.6. kompanija će letjeti iz Prištine i za Bodum i to jednom tjedno, subotom. Ovo znači da će kompanija operirati 4 tjedna leta iz Prištine.

AndadoluJet će letjeti i iz Anatalye za Skopje, četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom od 3.6. Svi letovi u regiji lete se sa Boeingom 737-800 koji ima 189 sjedala

Kompanija je od 3.7. trebala letjeti i iz Beograda za Anatlyu četiri puta tjedno, ali srpske vlasti nisu dozvolile ove letove, pa se isti neće desiti ove godine.

Samim time AnadoluJet će ove godine letjeti čak 20 tjednih letova na 6 linija u 3 destinacije u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AnadoluJet

 

Swiss je trebao pokrenuti liniju Zurich-Ljubljana 28.3. pa je ista prolongirana na 1.5, a sada ju je Swiss dodatno prolongirao na čak 3.6. Od tada će se linija operirati pet puta tjedno, svaki dan osim utorka i subote. Od 3.7. linija će letjeti svakodnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Eni Italija i Novotek Rusija su 25.3. počeli sa radom na prvoj naftnoj bušotini u Crnoj Gori. Radovi se rade na naftnoj platformi Topaz Driller. Stoga iz Aerodroma Podgorica lete dva helikoptera Eurocopter EC135 prema Topaz Drilleru, najčešće jednom dnevno, ne neke dane operiraju se i po tri dnevna leta. Helikopter koji odlazi na platformu, vraća se u Podgoricu nakon sat vremena (obično odlazi u 7:30 i nazad je već u 8:30).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Topaz Driller

Od početka imunizacije građana Srbije najveći broj pribavljenih vakcina su ruske i kineske vakcine, koje je upravo Air Serbia dovezla u Srbiju. 2.5 miliona Sinofarm vakcina Air Serbia je prevezla u 4 cargo leta za Kinu svojim A330-200. Ruske Sputnik V vakcine su dovezene u 5 letova (2 leta sa A330, 3 sa A320), oko 350 hiljada doza. Pfiser i Astra-Zeneca vakcine transportovali su strani cargo prevoznici poput Cargo Air-a, ULS-a i Turkish-a.

Takođe, Air Serbia je učestvovala u prevozu doniranih vakcina zemljama regije. Svojim ATR-ovima letela je 2 puta za Skopje i 2 puta za Sarajevo, te sa A319 jedanput za Podgoricu. Pored Air Serbie, i Avioslužba Vlade Srbije je učestvovala u ovom transportu letovima za Podgoricu i Sarajevo.

U Srbiji je (26.-29.3.) vakcinisano 22 hiljade stranih državljana, iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Poljske i Češke. Ovo je prouzrokovalo povećanje broja putnika pre svega na linijama u regiji zbog čega je Air Serbia povećala frekvencije ka Zagrebu, Skopju, Podgorici i Ljubljani.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Air Serbia

Priština i dalje masovno otkazuje letove. Danas (četvrtak 15.4.) otkazano je 7 letova, a letjelo je jednako toliko, što znači da je 50% letova otkazano. Najviše otkazivanja ima Air Mediterranean koji leti za Reiseburo Prishtinu. Jednak broj letova (7) u četvrtak je imalo i Skopje, koje je inače bilo bitno iza Prištine po broju dnevnih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Mediterranean

Danas za Tuzlu nije bilo ni jednog jedinog leta. Wizz Air je jučer (u srijedu) imao dva leta, u utorak jedan, u četvrtak čak četiri, a sutra (u petak) ima planirana četiri leta. No, četvrtkom nema letova za ovaj aerodrom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Wizz Air otvara linije za Banja Luku i to za Dortmund (od 3.6.), Basel (6.6.), Malmo (7.6.) i Eindhoven (7.6.). Sve linije će imati po dva tjedna leta sa Airbusom A320. Promotivna cijena karata je 19,99 EUR. Karte su već u prodaji.

U isto vrijeme Ryanair obnavlja 5 linija, te uvodi još dvije nove (Bergamo od 3.7.) i Beč (od 4.6.). Uz to za Banja Luku leti i Air Serbia za Beograd, te sezonski Freebird Airlines za Antalyu.  Istim će Banja Luka ove godine imati 13 linija sa 26 tjednih polazaka. Fascinantno!

Banja Luka će i ozbiljno profitirati na sukobu Ryanaira i Wizz Aira koji je toliko prisutan u nekoliko desetaka aerodroma Europe. U regiji taj sukob je najizražajniji u Nišu i Podgorici. Banja Luka u ovom momentu ima najviše letova Wizz Aira i Ryanaira nakon Skopja, Zadra, Beograda, Tuzle, Zagreba i Podgorice, jednako kao Split, te  više od Niša, Ljubljane, Pule, Ohrida, Prištine i Sarajeva. Za razliku od Tuzle, Banja Luka se uspjela othrvati da „pakira sva jaja u samo jednu košaru“ i to je istinski velika stvar. Svaka čast i čestitke managementu Banja Luke.

Zamaaero je danas pola sata razgovarao sa direktorom Aerodroma Banja Luka Milanom Račićem koji je jednostavno rekao da treba raditi, raditi i raditi, te da ovaj uspjeh nije došao ni iznenada, ni slučajno, već je produkt upravo teškog i ozbiljnog rada. Direktor Aerodroma Banja Luka kaže da Wizz Air nije dobio novac da leti u Banja Luci, nego da su aerodromske takse ozbiljno spuštene, iako ne želi reći koliko. Iz iskustva u regiji govorimo sigurno o manje od 5 EUR po putniku. Gospodin Račić je najavio dalji rad na novim linijama i prijevoznicima iz Banja Luke, te je rekao da će uskoro biti još „iznenađenja“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

El Al će od 4.5. letjeti za Zagreb jednom tjedno, utorkom, a od 24.5. dodaje i letove ponedjeljkom i srijedom. Letovi su sa Boeingom 737-800. Kompanija letove još nema u prodaji. El Al će letjeti i za Beograd od 3.5. ponedjeljkom, srijedom i petkom, no samo do 2.7. nakon čega više nema letova.

Israir će letjeti između Tel Aviva i Zagreba, od 22.4. ponedjeljkom i četvrtkom. Uz to kompanija od 14.5. planira i liniju Tel Aviv-Split, ponedjeljkom i petkom. Na obije linije planiran je Airbus A320. Za Beograd Israir nema redovne letove nego će letjeti u petak 23.4, srijedu 28.4, ponedjeljak 3.5., petak 7.5. i srijedu 12.5, nakon čega više nema izlistanih letova.

Arkia planira letove između Tel Aviva i Dubrovnika, od 23.4. ponedjeljkom i petkom sa Embreerom E195. Arki leti za Beograd od 23.4. ponedjeljkom i petkom, no letovi su izlistani samo do 28.6. Postoji mogućnost da Arkia leti za Rijeku i Ljubljanu, no letovi još uvijek nisu izlistani.

Air Serbia kreće sa letovima za Tel Aviv od 17.5. ponedjeljkom i petkom, a od 13.6. dodaje se i let nedjeljom. Postoji mogućnost da i Croatia Airlines leti između Tel Aviva i Zagreba, te Dubrovnika, no za sada karte još uvijek nisu u prodaji.

Istim će Beograd imati 7 tjednih letova za Tel Aviv, Zagreb njih 5 tjedno, Split dva tjedna leta, te Dubrovnik jedan tjedni let. Samim time Hrvatska će imati 8 tjednih letova za Tel Aviv.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Kao što smo prvi u regiji najavili Air France je još krajem prošle godine najavio dva dnevna leta između Zagreba i Pariza CDG. Potom je drugi dnevni let prolongiran sa početkom operacija na VI. mjesec. No, sada se kompanija predomislila i zadržati će samo jedan dnevni let između ova dva grada. Kompanija je i promijenila aviona na ovoj liniji, pa će umjesto A319 i A320 sada letjeti sa Embraerom E190. Kako Croatia ima code-share na ovom letu sa Air Franceom, na ovoj linij će biti dva dnevna leta. KLM, Air Franceov suvlasnik, od III. mjeseca prometuje dva dnevna leta između Amsterdama i Zagreba, a i na ovoj liniji leti Croatia Airlines sa jednom dnevnim letom, tj. kompanije zajedno imaju čak tri dnevna leta.

Kao što smo već objavili Air France je prolongirao i letove za Split, no sada se odlučio sa linijom krenuti ranije i to 31.5. kada će operirati ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom. Od 6.7. letovi postaju svakodnevni. Svi letovi su sa Embraerom E190.

Kompanija je prolongirala i Dubrovnik na 31.5. kada će letjeti ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom. Od 6.7. kompanija povećava letove na 11 tjedno, svaki dan po dva leta, osim ponedjeljka, utorka i četvrtka kada leti jedan let dnevno. Kako smo već napisali većina letova će biti sa A318, no neki i sa A319 i A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Iako ostalih dana u tjednu Aerodrom Beograd ima više letova nego MZL Zagreb, u utorak i srijedu Zagreb je imao bitno više letova. U utorak Zagreb je imao 15, a Beograd 14 letova, dok je u srijedu Zagreb imao 21, a Beograd 17 letova. To znači da je u ova dva dana Zagreb imao 36 letova, a Beograd 31 let. Idući po broju letova u utorak i srijedu zajedno je Priština sa 19 letova, Skopje sa 9, Split i Podgorica sa po 8, Dubrovnik sa 7 i Sarajevo sa 6 dnevnih letova.

Ljubljana je imala samo 3 leta u ta dva dana, dok je u ponedjeljak imala ukupno 3 leta, što znači da je u prva tri dana tjedna aerodrom u prosjeku imao tek 2 dnevna leta. Zadar nije imao letova u prva tri dana tjedna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

ZL Dubrovnik je u prošlom tjednu imala 16 letova za Zagreb, 2 leta Iberie za Madrid, 2 leta Trade Aira za Split-Rijeku-Osijek, te po jedan lete easyJeta za Genevu i Lufthanse za Minhen. Istim je aerodrom imao 22 tjedna leta ili više od 3 dnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Air Serbia će se pohrvati sa Eurowingsom na liniji za Stuttgart. Air Serbia leti ponedjeljkom i petkom, a Eurowings uvodi letove 2.5. petkom i nedjeljom, a od 2.8. i ponedjeljkom. Ovo je jedina Eurowingsova linija za Beograd, iako kompanija ima čak 92 tjedna leta za Split, Zagreb, Dubrovnik, Pulu, Rijeku, Zadar, Sarajevo, Tivat i Prištinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Eurowings

TAP Portugal je najavio samo jednu jedinu liniju u regiji i to onu za Zagreb. Linija je prolongirana sa 28.3. na tek 2.6, no tada će se operirati tri puta tjedno, srijedom, petkom i nedjeljom. Linija će se operirati sa Airbusom A320, osim srijede kada će letjeti A319.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Volotea je odlučila ove godine ne letjeti iz Dubrovnika za Mykonos, kojeg je najavila sa početkom za 29.5. dva puta tjedno (srijedom i subotom) i Palermo kojeg je trebala krenuti 7.7. srijedom. Volotea se odlučila krenuti sa ovim letovima iduće godine i to za Palermo (1.6.2022.) i za Mykonos iduće godine (22.5.2022.). Volotea će ove godine letjeti na devet linija iz Dubrovnika: za Atenu, Bari, Bordeaux, Lyon, Marseille, Nantes, Strasbourg, Toulouse i Veneciju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volotea

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Antalya, Corendon od 16.6.

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Rim FCO, Wizz Air od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: